Tájékoztató anyag a szürkehályog kezeléséről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató anyag a szürkehályog kezeléséről"

Átírás

1 Tájékoztató anyag a szürkehályog kezeléséről Fovea Szemészeti Klinika Tisztelt Érdeklődő, kedves Páciensünk! Nagy örömünkre szolgál, hogy minket választott kiinduló pontjául ebben a nagyon fontos kérdésben, mint a szürkehályog kezelése. Ennek a tájékoztató anyagnak a célja, hogy Ön mindennel tisztában legyen a területen, hiszen az a tapasztalatunk, hogy a pácienseink akkor érzik magukat a legnagyobb biztonságban, ha ismerik a teljes folyamatot és így biztosak lehetnek benne, hogy megalapozott döntéseket hoztak. A Fovea Szemészeti Klinika a szlovákiai Komárom város egyik magánklinikája, 2008 óta megújult épületben várja betegeit. Az elmúlt években elégedett pácienseink több ezer szürkehályog műtétre váró pácienst küldtek hozzánk, így a régióban nevünk és szakértelmünk ismert és elismert. A mikro-szemsebészet területén a szürkehályogra specializálódtunk, de nagy számban végzünk látásjavító és plasztikai beavatkozásokat is, megszabadítva betegeinket a rövid és távollátás nehézségeitől. Természetesen klinikánk nyomokban sem emlékeztet a közkórházi viszonyokra, felszereltségében és kivitelezésében a modern kor képét hordozza, a családias légkör pedig kedves és megnyugtató környezetet teremt betegeinknek. A páciensekkel folytatott beszélgetéseink során a következő szempontokat tartották a legfontosabbnak a nálunk tapasztaltakból:

2 - Magyar anyanyelvű orvos és nővér csoport, hogy megértsék és megértsen minket. - Elegáns környezet, barátságos hozzáállás, a műtétes betegek kiemelt kezelése, nincs felesleges megterhelés a várakozással. - Az alkalmazott korszerű technikának köszönhetően a hályog bármelyik stádiumában hatékonyan tudjuk visszaadni a teljes látás örömét. - Orvosaink és asszisztenseink odafigyelnek a betegre, időt hagynak a döntések nyugodt meghozatalára és nyoma sincs kapkodásnak. - A Magyarországról érkező betegeknek nem kell hónapokat várniuk, akár néhány héten belül is sor kerülhet a műtétre. - Mplus műlencse beültetésére is van lehetőség. El tudná képzelni, hogy a nap túlnyomó részében nem kell szemüveget hordani? Az Mplus ezt adja Önnek! - A műtét maga néhány perc alatt megvan, a vizsgálatokkal együtt is maximum 1-2 órát kell a klinikán töltenie. - A magyarországi árakhoz képest átlagosan 40%-kal olcsóbban dolgozunk, sőt ingyenes szolgáltatásokkal tesszük kényelmesebbé a nálunk műtétre jelentkezők életét, mint a 0 perc várakozás, vagy az ingyenes vizsgálatok és taxi 10 km-es körben. Klinikánkon nem csak a magas szintű szakértelmet és barátságos környezetet élvezhetik betegeink, de az áraink is a Magyarországon elérhető legalacsonyabbak, hogy a teljes látás mindenkinek elérhető legyen! Jó egészséget kívánva, üdvözlettel MuDr. Nagy Péter ügyvezető igazgató

3 Mi a szürkehályog? A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség a lencsében látható homály formájáról kapta ezt a nevet. A beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A magyar elnevezés - szürkehályog - abból adódik, hogy a betegség előrehaladtával a pupilla területe elveszti feketés csillogását, és szürkévé válik, a hályog szó pedig a "felhős, ködös, elmosódott" látást okozó elváltozás magyar megfelelője. Tulajdonképpen a szürkehályog nem más, mint a szemünkben található szemlencse maradandó elhomályosulása. A szemlencse fokozódó homályossá válásával egyidejűleg a fény egyre nehezebben jut keresztül a szemünkön. Egészséges állapotban szemlencsénk, ill. annak külső tokja teljesen átlátszó, belsejét tiszta, gélszerű anyag tölti ki. Amikor a gél homályossá válik, akkor a bejövő fénysugarak megtörnek, vagy később egyáltalán nem jutnak át a szemlencsén, így nem érik el a szem hátsó felszínén elhelyezkedő ideghártyát. Ahogy a folyamat fokozatosan halad előre, a szürkehályoggal élő embernek egyre rosszabb a látása. A szürkehályog kialakulása A szürkehályog, hacsak nem a szemet érő sérülés okozza, általában mind a két szemen megjelenik, de nem biztos, hogy a teljes szemlencsét érinteni fogja. Három fő típusa van: Nukleáris. A nukleáris (magi) katarakta a lencse közepében alakul ki. Korai stádiumában növelheti a szemlencse törőerejét (dioptriáját), ezáltal a beteg átmenetileg enyhén rövidlátóvá válhat, ezzel együtt viszont csökken az olvasáshoz szükséges távolság. Van, aki időlegesen el tudja hagyni olvasószemüvegét. Sajnálatos módon ez az állapot idővel megszűnik, ahogy a lencse fokozatosan egyre szürkébb lesz és csökken a látásélesség.

4 Félhomályban (pl. éjszakai vezetés során) a beteg különösen rosszul láthat. A nukleáris katarakta hajlamos sárgásbarna elszíneződést okozni, ami a kék és a lila árnyalatainak elkülönítésében nehézséget okozhat a betegnek. Kortikális. A kortikális (kérgi) szürkehályog fehéres, ék alakú, opálos csíkként jelentkezhet a lencse kérgének külső felszínén. Előrehaladása során ezek a csíkok a lencse közepe felé kezdenek terjeszkedni és egyre jobban akadályozzák a fény áthaladását. A látásélesség romlása mellett a közelre vagy a távolra látás is károsodhat (távollátás és rövidlátás egyaránt kialakulhat). A kontrasztok eltűnése, illetve a visszatükrözés is zavaró lehet. Szubkapszuláris. A szubkapszulárisan (közvetlenül a tok alatt) elhelyezkedő katarakta kis homályos foltként kezdődik, döntően a szemlencse hátulsó felszínén. A katarakta ezen típusa is általában mindkét szemet érinti, de az egyik szemben többnyire előrehaladottabb állapotban van. A szubkapszuláris katarakta előszeretettel rontja az olvasást és csökkenti a látást még erős fényben is, továbbá gyakori, hogy a beteg este a fényforrás körül karikákat lát. A tünetek A szürkehályog a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Lencsehomály mellett a látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen keresztüli nézéshez hasonlít, később párás és egyre koszosabb üveg használatához. A lencsehomály többnyire lassan alakul ki. Kezdetben alig befolyásolja a látást, a betegség teljes kifejlődésekor (általában évtizedek múlva) viszont kezelés nélkül csak valamennyi fénylátás és a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése marad meg. Amikor a látáskárosodás már zavarja a normális életvitelét, megfontolandó a műtéti megoldás. A szürkehályog kezelésére a műtét a leghatékonyabb és leggyakoribb eljárás.

5 A szürkehályog (hacsak nem valamilyen szemet érő baleset okozza) lassan és fájdalmatlanul alakul ki. Először a homályosodás a lencsén csak apró foltok formájában jelenik meg és általában nem okoz panaszt, idővel azonban egyre nagyobb területet érint és a látás romlani kezd. A szürkehályog tünetei az alábbiak: Homályos látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apróbetűs írás olvasásakor tűnik fel. A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez. Az éles fényekkel illetve visszatükröződésekkel szembeni érzékenység. Fényforrások körül fénykarikák érzékelése. Gyakran kell a szemüvegen illetve kontaktlencsén változtatni. A színek elhalványulása, elsárgulása. Egy szemmel való nézés esetén is tapasztalt kettős látás. Ha Önnek szürkehályoga van, a rosszul megvilágított helyek túl sötétnek, míg a napfény, a lámpafény, vagy a szembe jövő autók fénye túl világosnak tűnhetnek. A lámpafény körül kialakuló karikák, illetve a visszatükrözések a vezetést kényelmetlenné és veszélyesség teszik. Szeme kifáradhat, illetve gyakrabban kell pislognia látása élesítése érdekében. A szürkehályog ugyanakkor nem jár fájdalommal, kipirosodással, viszketéssel, váladékozással vagy bármilyen más, szabad szemmel látható szemelváltozással, leszámítva a teljesen kialakult (kiérett) állapotot, amelyben az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat. A szürkehályog csak akkor veszélyezteti a szem többi részének egészségét, ha teljesen elszürkülve szinte teljesen átlátszatlanná válik (kiérett szürkehályog) és sokáig nem távolítják el. Ez, akárcsak a szem használatának bármely más okból való szünetelése, a retina (ideghártya) károsodásához vezet. Mivel a kiérett szürkehályog némi fényérzést leszámítva gyakorlatilag vakságot okoz, a betegek többnyire már előbb megműttetik, ezért ritkán lehet vele találkozni.

6 A szürkehályog kezelése Bár sokan úgy vélik, hogy a katarakta kezelése során - akárcsak számos szemészeti eljárásnál - lézert használnak, ez a beavatkozás valójában ultrahangos módszerrel történik, melynek során egy mindössze 1,8-2,85 mm-es metszést ejtenek a szaruhártya külső szélén, majd ezen át távolítják el az elhomályosodott lencsét. A műtét során alkalmazott bemetszés olyan parányi, hogy magától összetapad, meggyógyul, öltésekre, varróanyagra nincs is szükség. Ezért is hívják "öltés nélküli" szürkehályog műtétnek. A lencse tokja azonban megmarad, s ebbe ültetik be a műlencsét. A kezelés előtt szemcsepp formájában helyi érzéstelenítést végeznek. A beavatkozás mindössze percet vesz igénybe. A kis seben történő eljárás előnyei: Gyorsabb gyógyulás A fertőzés veszélye alacsonyabb: minél kisebb a vágás, annál kisebb a szaruhártya "sérülése", ennek megfelelően csökken az esetleges gyulladás és fertőzés veszélye is. Kiváló kontrasztérzékenység Változó fényviszonyok melletti jobb látásminőség Fénytörtési rendellenesség (astigmia) kialakulásának lehetősége csökken A műtét A beavatkozást többszöri, alapos szemvizsgálat előzi meg, melyek alapján megvizsgáljuk szemének sajátosságait, hogy a legmegfelelőbb műlencsét tudjuk kiválasztani Önnek. Mindig kétszer mérünk, mielőtt egyszer vágnánk.

7 A műtét napján Ön pontos időpontra érkezik, így várakozás nélkül, rögtön a rendelőbe mehet. Az orvosa elvégez még néhány vizsgálatot, majd a műtéten kevesebb, mint 30 perc alatt, fájdalom-mentesen elvégezzük a beavatkozást. Utána kísérőjével rögtön haza is mehet pihenni, visszajönni csak másnap kell a kontroll vizsgálatra. A beavatkozás legfontosabb jellemzői A szürkehályog műtét szemcseppekkel végzett helyi érzéstelenítésben történik, a műtét során fájdalom nem jelentkezik. A beavatkozás kb. 20 percet vesz igénybe, a műtét után a páciens saját lábán jön ki a műtőből, és egy kis pihenés után távozhat. A szemre kötés kerül, másnap reggel az orvos távolítja el a kontroll során, hogy addig is védjük a műtött szemet. A műtét 100%-os látásjavulást eredményez! (Természetesen csak akkor, ha a gyenge látásnak egyéb oka nincs, csak a szürkehályog...) A szürkehályog műtét lépései Lencsetervezés (az előzetes vizsgálatok alkalmával): A műlencse dioptriájának megtervezése komplex feladat, hiszen ettől függ a páciens műtét utáni jó látása, és elégedettsége. A tervezést mérések alapján végezzük, figyelembe véve az egyén saját igényeit is, hogy távolra, közelre, vagy minden távolságra szeretne jól látni szemüveg nélkül. Előkészítés (közvetlenül a beavatkozás előtt, kb. 30 perc): A fájdalommentességet érzéstelenítő cseppekkel érjük el, percig többször cseppentünk az operálandó szembe, és ezzel párhuzamosan pupillatágító cseppeket is adunk. Vérnyomás ellenőrzés mindig történik a szürkehályog műtét előtt, és igény illetve szükség szerint nyugtató tablettát adunk betegeinknek.

8 A szürkehályog műtét A kb. 20 percig tartó beavatkozás a szem és környékének tisztítása, fertőtlenítése, és a környező területek kizárásával kezdődik. Ezután a szemen kis sebet készítünk, mely mindössze 2,2 mm hosszú, és a szövetek rétegei között alagútszerűen alakítjuk ki. Ez fontos, mert így a szövetek spontán összeforrnak, és nincs szükség varratokra. A legfejlettebb technológiájú készülékkel ezen az "alagút" seben keresztül hatolunk be a szem belsejébe és ultrahangot kibocsátó műszerrel zúzzuk szét a kemény lencserészeket, majd ugyanezzel a hármasfunkciójú eszközzel kiöblítjük, és eltávolítjuk a puhább maradékot. A páciens közben beszélgethet is, fájdalmat nem érez, de nagyon fontos, hogy váratlan mozdulatot ne tegyen a fejével. A beavatkozás után A szürkehályog műtétet követően a beteg saját lábán távozhat a műtőből. A szemet dörzsölni nem szabad. A látás átmenetileg még kissé homályos a műtét után, mert a pupilla tágított, a szaruhártya átmeneti ideig borús lehet. Műtét utáni kontroll Másnap kontroll szükséges. Az operált szem lehet kissé vérbő, könnyes, átmeneti szúró érzés jelentkezhet. Minden páciensnek egy szemcseppet írunk fel, mely antibiotikumot, és gyulladáscsökkentőt tartalmaz egyben, ezt kb. 14 napig kell csepegtetni. Szürkehályog műlencsék A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és helyére műlencsét ültetnek be. A természetes szemlencsével ellentétben a műlencse nem képes

9 változtatni alakját, ezért típusa és optikai jellemzői meghatározzák azt, hogy a páciens a beavatkozást követően milyen látásélességgel fog látni. Egyfókuszú műlencsék Az egyfókuszú műlencse választása esetén el kell döntenie, hogy a műtétet követően távolra, vagy közelre akar élesen látni. A szürkehályog műtét után az addig homályos látás megszűnik, de az egyfókuszú műlencse vagy csak a közeli, vagy csak a távoli tárgyakról fog éles képet adni. Például, ha távollátásra kialakított műlencse beültetésre kerül sor, a műtét után az autóvezetés vagy televízió nézés során nem lesz szükség szemüvegre, de az olvasáshoz, kézimunkához már igen. Fordított esetben, ha a közeli látáshoz kialakított műlencsét ültetnek be, olvasáshon nem lesz szükség szemüvegre, de a távoli látás élességéhez kell szemüveget, vagy kontaktlencsét használni. Többfókuszú műlencsék A műlencséknek forradalmian új típusa az MPlus műlencse, melynek segítségével a közeli és a távoli látás is egyszerre élessé válik, mellyel a nap túlnyomó részében nem lesz szüksége szemüvegre. Leginkább a multifokális (többfókuszú) szemüvegek nyújtotta komfortosabb látási élményhez hasonlítható, de nélkülözi a szemüveg viselésével járó kellemetlenségeket. Ennél a típusnál a műlencse speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a közeli (40 cm-en belüli) látótávolságban, a távoli (2 m-en túli) látótávolságban, és a köztes látótávolságban (40 cm-től 2 m-ig) is élesen lehessen látni.

10 Műlencse kiválasztás A beültetendő műlencse pontos típusa sok tényezőtől függ, és minden esetben szemészeti kivizsgálást igényel. A vizsgálat és a lencsetervezés során a klinika szakorvosai javaslatot tesznek Önnek az egyedi igényeknek és a vizsgálat orvosi eredményeinek legjobban megfelelő műlencse típusra. Klinikánkon elérhetőek a megfelelő minőségű, de baráti árú lencséktől, egészen a legexkluzívabb, professzionális lencsékig a teljes kínálati paletta. A kiválasztást minden esetben az orvossal történő konzultáció előzi meg. Műtét utáni korlátozások 1. Kerüljük el minden 10 kg feletti súly emelését (gyermek, bevásárlókosár stb.) 2. A fejét semmiképpen se lógassa, inkább térdét hajlítsa be, semmint csípőből hajoljon! 3. Úszást (vízi sportokat) két hétig kerülje 4. A zuhanyozás megengedett, de az operált szemet ne áztassa! Komolyabb vízmennyiség, ill szappan ne kerüljön az operált szembe! 5. A hajmosást - hasonlóan a fodrászok által alkalmazott technikához - hátrahajtott fejjel lehet elvégezni. 6. A napfény általi káprázást napszemüveg használatával lehet kivédeni Mennyire biztonságos a szürkehályog műtét? Az alkalmazott modern sebészeti eljárásoknak és gyakorlati tapasztalatunknak köszönhetően a szövődmények száma rendkívül alacsony, kevesebb, mint 1 ezer műtétre. Erről természetesen a klinika orvosa részletesen tájékoztatja majd a vizsgálat során. Klinikánk az elmúlt évek során komoly tapasztalatot szerzett a beavatkozásban, így a szürkehályog nálunk rutin műtétnek számít. Folyamatosan figyelemmel kísérjük és alkalmazzuk a legmodernebb, bevált technikákat és módszereket, így mindig a legbiztonságosabb környezetet biztosítjuk pácienseinknek.

11 Intézményünkben az eddig elvégzett több száz műtét során még egyetlen egyszer sem fordult elő a szemet, illetve a látást veszélyeztető szövődmény! Mit tapasztal majd a műtét után hetekkel, hónapokkal? A modern műlencséknek köszönhetően a műtéttel ma már nem csak a szürkehályog által okozott látáscsökkentést szüntetjük meg, hanem a korábbi fénytörési hibát is korrigáljuk, így élesen fog látni távolra, még ha ehhez korábban szemüvegre volt is szüksége. A tapasztalatok szerint a közeli látásélesség is javul. Az újdonságnak számító Mplus lencsét választók közelre és távolra is tisztán láthatnak majd a nap túlnyomó részében szemüveg nélkül! Mivel visszanyeri a teljes színes és éles látás élményét, a világ színbőségét élvezheti újra, az ismerős arcokat már távolról is felismeri, nem csak a hangjuk alapján azonosítja. Javul életminősége, közérzete és kedve is! A műtét után új élet kezdődik! Árak, kedvezmények A szürkehályog műtéteknél alkalmazott legmagasabb technológiát és szakértelmet biztosítjuk, mindezt a magyarországi áraknál átlagosan 30-40%-kal kevesebbért. Így nem csak visszaadjuk betegeinknek az éles és színes látásukat, hanem mindezt a legolcsóbban az egész országban. Hozzánk megéri betérni! Az itt feltüntetett árak már tartalmazzák az Áfát és től érvényesek. A szürkehályog műtét árát nagyban befolyásolja, hogy a páciens milyen műlencsét választ, és milyenre alkalmas, így az árlista tartalmaz olcsóbb, de jó minőségű lencsét is, egészen az elérhető legmagasabb kategóriáig.

12 Szürkehályogra vonatkozó áraink: Alkalmassági vizsgálat IOL Master műlencsetervezés Ft Ft 0 perc várakozás szolgáltatás Ft Műtét műlencse beültetéssel Műtét ALCON IQ műlencse beültetéssel Műtét MPlus - multifokális műlencse beültetéssel Ft/ szem Ft/ szem Ft/ szem Kedvezményes ajánlat Ha Ön hozzánk jelentkezik be szürkehályog műtétre, bizalmát megháláljuk! Használja ki "Szürkehályog csomag" ajánlatunkat a következő ajándékokkal: +Ajándék Alkalmassági vizsgálat + Ajándék IOL Master műlencse tervezés + Ajándék 0 perc várakozás + Ajándék taxi a műtét napjára 10 km-es körzetben így Önnek ténylegesen csak a műtétet kell fizetnie, minden mást ajándékba adunk Önnek! A határ túloldalán mindössze 2 km-re fekvő klinikánk annyira közel van, hogy mobil elérhetőségeinket belföldi tarifával hívhatja, magyar anyanyelven, vagy akár szlovákul, angolul is kereshet minket, állunk rendelkezésére! Jelentkezzen hozzánk alkalmassági vizsgálatra a következő időpontokban és elérhetőségeken: Fovea Szemészeti Klinika Hétfő - Péntek: 08:00-15:00 Mobil: / Tel: / info@szemeszetiklinika.hu

13 Vélemények Pácienseinktől Életminőségem változott meg hosszú évek után ezzel a műtéttel. A távolbalátó, az olvasó, a nyomtatványok kitöltésére, a számítógép kezelésére és a gépkocsi vezetéséhez ez idáig használt szemüvegeimet már nem kell a kézitáskámban magammal hordanom, hogy minden esetben kéznél legyenek. Ezt a fantasztikus érzést és megkönnyebbülést köszönhetem a Fovea szemészeti klinikán Dr. Zajos Noémi doktornő által elvégzett műtétnek, akinek érzéki keze munkája után eddig nem ismert dimenzió nyílt meg szemeim előtt. A műtét várakozásommal és ok nélküli szorongásaimmal ellentétben gyors és fájdalommentes volt. Barátnőm kérdésére aki már régóta halogatja a műtét időpontját -, milyen fájdalmat éreztem, - a válaszom, hogy fájdalmat egyáltalán nem, de még a szempilla festésekor jelentkező égető érzés is rosszabb. Most már tudom élvezni azt az érzést, hogy ha az emberek szemébe tekintek nem csak az arcuk körvonalát, de tekintetük őszinte mélységét is látom - és nem kell szemüveget cserélnem. Sőt a műtét óta nem viselek szemüveget - az 5 közül egyet sem. Végre kedvemre válogathatok és cserélgethetem a divathoz az öltözködéshez illő napszemüvegeket látásom minden esetben kitűnő. Hálás köszönet jár Dr. Nagy Péter doktor úrnak és az egész műtőcsapatnak, akinek szakmai felkészültsége magasfokú hozzáértésről tanúskodik. Tisztelettel: Pál Márta

14 "A barátnőm ajánlotta a komáromi FOVEA szemklinikát, amiért utólag hálás vagyok neki is. Kellemes környezet, figyelmes, segítőkész személyzet, semmi várakozás, semmi kapkodás, csak nyugalom és türelem. A végeredmény tökéletes látás és fájdalommentes műtét. A látásom 100 %-os, a homály a múltté, mindent tisztán látok, olvasok és mindezt szemüveg nélkül 59 évesen. Hálás köszönet érte a FOVEA szemklinika orvosainak Dr. Nagy Péter doktor úrnak és Dr. Zajos Noémi doktornőnek, továbbá a segítőkész nővéreknek." A további munkájukhoz sok sikert kívánva, köszönettel és hálával: Gogh Erzsébet Dunaszerdahelyről

Szembetűnő feljegyzések

Szembetűnő feljegyzések Szembetűnő feljegyzések Homályos, elmosódott, ködös a látása? Olyan érzése van, mintha vízfüggönyön keresztül nézné a világot? Súlyos látáscsökkenést tapasztal, amikor fényes felületre tekint? Éjszakai

Részletesebben

Betegtájékoztató. Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről?

Betegtájékoztató. Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről? Betegtájékoztató Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről? A szürkehályogról Szeretne minél többet megtudni a szürkehályog műtétről? A Medicontur segít Önnek tisztán látni

Részletesebben

A szürkehályog-sebészet fejlődése

A szürkehályog-sebészet fejlődése Sohajda Zoltán A szürkehályog-sebészet fejlődése Múlt, jelen és jövő A szemészeten, illetve az orvostudományon belül a szürkehályog-sebészet jelentőségére utal, hogy írásos emlékek már Kr. e. 2150-ből

Részletesebben

Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek. Dr. Őri Zsolt Esztergom

Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek. Dr. Őri Zsolt Esztergom Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek Dr. Őri Zsolt Esztergom 2014.11.08. Autoimmunbetegségekkezelésére alkalmazottgyógyszerek Szteroidok Nonszteroidok Immunszupresszív gyógyszerek

Részletesebben

Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek.

Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek. Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek. Azonnal hasznosítható ötletek OPTICUM Látásjavító Szemvizsgáló Szalon Copyright 2010. Bizonyára Ön is észrevette, hogy látása, testtartása

Részletesebben

Az Ön életstílusára szabva

Az Ön életstílusára szabva Az Ön életstílusára szabva Prémium multifokális lencsék Prémium multifokális szemüveglencsék a Hoya-tól Ebből a füzetből minden lényeges információt megtudhat a Hoya forradalmi fejlesztésű progresszív

Részletesebben

Heksch Katalin. Szembeötlő változások - A műlencsék fejlődése. Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0631/888984/szembe_otlo_1.htm.

Heksch Katalin. Szembeötlő változások - A műlencsék fejlődése. Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0631/888984/szembe_otlo_1.htm. Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0631/888984/szembe_otlo_1.htm Heksch Katalin Szembeötlő változások - A műlencsék fejlődése A szürkehályogról A szürkehályog a szemlencse elhomályosodásával járó betegség.

Részletesebben

SZEMVIZSGÁLAT TÖBB MINT LÁTÁSKORREKCIÓ

SZEMVIZSGÁLAT TÖBB MINT LÁTÁSKORREKCIÓ A SZEMVIZSGÁLAT TÖBB MINT LÁTÁSKORREKCIÓ A SZEMVIZSGÁLAT TÖBB Szemünk az egészség tükre A szem sokkal többet árul el az egészségünkről annál, hogy rossz vagy homályos a látásunk. Segítségével a szakember

Részletesebben

A látás szabadsága. - lézeres látásjavítással - EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM

A látás szabadsága. - lézeres látásjavítással - EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM A látás szabadsága - lézeres látásjavítással - EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM Üdvözlöm, Dr. Hassan Ziad vagyok. Ezzel az ismertetővel szeretném megkönynyíteni az információ szerzését, vagy döntését a lézeres

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

A még jobb. teljesítményért. Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje. Szemüveglencsék japán technológiával

A még jobb. teljesítményért. Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje. Szemüveglencsék japán technológiával A még jobb teljesítményért Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje Szemüveglencsék japán technológiával Magas vizuális teljesítmény Amennyiben Ön aktív életmódot él vagy rendszeresen sportol,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok mlencse

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok mlencse BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok mlencse BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2436-06 Szemészeti eljárások elmélete és gyakorlata követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2436-06 Szemészeti eljárások elmélete és gyakorlata követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Felnőtt szemészeti rendelőbe érkezik egy beteg a háziorvosától hipertónia miatt szemfenék vizsgálatra. Az orvos megkéri Önt, hogy ismertesse a beteggel az esettel kapcsolatos tudnivalókat. Tájékoztassa

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

Foglalkozási napló. Látszerész és optikai árucikk-kereskedő

Foglalkozási napló. Látszerész és optikai árucikk-kereskedő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Látszerész és optikai árucikk-kereskedő (OKJ száma: 54 725 0) szakma gyakorlati oktatásához 14. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően?

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően? Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelte klinikánkat! Tisztelt Páciensünk! Jelenlegi, első találkozásunknak kettős célja van. Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy Ön alkalmas-e a beavatkozásra. Nagyon fontos,

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 55/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 55/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 55/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság újabb szezonális vizsgálatáról, amelynek

Részletesebben

A presbyopia korrekciós lehetőségei

A presbyopia korrekciós lehetőségei A presbyopia korrekciós lehetőségei Optometrista főiskola 2009. Dr Bujdosó Anna Presbyopia korrekciós lehetőségei Távoli korrekció + olvasó / munka szemüveg Monovision - Domináns szem távoli korrekció

Részletesebben

100%-ban. személyre szabott progresszív szemüveglencse. Mindig fókuszban

100%-ban. személyre szabott progresszív szemüveglencse. Mindig fókuszban 100%-ban személyre szabott progresszív szemüveglencse Mindig fókuszban Mindig fókuszban A Hoya büszkén mutatja be forradalmi progresszív szemüveglencséjét, a Hoyalux id MyStyle V+ lencsét, amely a személyre

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2

A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2 // PROGRESSIVE INDIVIDUAL 2 a zeisstôl A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2 Az egyedi tevékenységekhez személyre

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Jegyzeteim 1. lap Fotó elmélet 2015. október 9. 14:42 Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Kardinális elemek A lencse képalkotását meghatározó geometriai elemek,

Részletesebben

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szemfenék vizsgálatnál segédkezik 1. feladat: Felnőtt szemészeti rendelőbe érkezik egy beteg a háziorvosától hipertónia miatt szemfenék vizsgálatra. Az orvos megkéri Önt, hogy ismertesse a beteggel az

Részletesebben

Lézeres szemműtétek. Rövidlátás Távollátás Öregszeműség Szürkehályog

Lézeres szemműtétek. Rövidlátás Távollátás Öregszeműség Szürkehályog Lézeres szemműtétek - Az alkalmazott tudomány Rövidlátás Távollátás Öregszeműség Szürkehályog Alapinformációk...hogy tisztán lásson - és ne csak a műtét után Kérjük, ismerje meg a lézeres gyógyítás nyújtotta

Részletesebben

MELLÉKLET A REGISZTRÁCIÓS ADATLAPOK ALAPJÁN FELTÖLTÖTT ENGEDÉLYEZETT ORVOSI ELJÁRÁSOK KATALÓGUSA (MINTA)

MELLÉKLET A REGISZTRÁCIÓS ADATLAPOK ALAPJÁN FELTÖLTÖTT ENGEDÉLYEZETT ORVOSI ELJÁRÁSOK KATALÓGUSA (MINTA) MELLÉKLET A REGISZTRÁCIÓS ADATLAPOK ALAPJÁN FELTÖLTÖTT ENGEDÉLYEZETT ORVOSI ELJÁRÁSOK KATALÓGUSA (MINTA) 2 I. főcsoport Excochleatio... 4 Excochleatio... 4 II. főcsoport Vitrectomia... 6 Vitrectomia -

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A6. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

Szemészeti optika, fénytörési hibák. Németh János

Szemészeti optika, fénytörési hibák. Németh János Szemészeti optika, fénytörési hibák Németh János Témavázlat A szem, mint optikai rendszer A szem fénytörése és meghatározása Alkalmazkodóképesség Presbyopia Látóélesség Fénytörési hibák és korrigálásuk

Részletesebben

Életében először fog kipróbálni egy hallókészüléket?

Életében először fog kipróbálni egy hallókészüléket? A HALLÓKÉSZÜLÉKEK Életében először fog kipróbálni egy hallókészüléket? A hallókészülékeknek köszönhetően könynyebbé és kényelmesebbé válik a hallás. A legtöbb hangot jobban fogja hallani, a beszédet pedig

Részletesebben

Az Ön Egészsége és Közérzete

Az Ön Egészsége és Közérzete Az Ön Egészsége és Közérzete Ez a kérdőív vizsgálja, hogy mi az Ön véleménye a saját egészségi állapotáról. Segítségével nyomonkövethető, hogyan érzi magát és mennyire képes elvégezni megszokott tevékenységeit.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

Az infekciók diagnosztikája

Az infekciók diagnosztikája Az infekciók diagnosztikája Dr. Megyeri Pál Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Infekciók diagnózisának problémái honnan, mikor, milyen mintát vizsgáljunk? mit mérjünk? hogyan értelmezzük az eredményeket?

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

Helybe visszük a látást!

Helybe visszük a látást! Helybe visszük a látást! Rólunk Sok éves optikai tapasztalat alapján ismertük fel azt, hogy a nagyobb cégek dolgozóinak és a vidéki embereknek nehézségekbe ütközik a belvárosi optikai szalonokba történő

Részletesebben

A nemkívánatos események jelentésének

A nemkívánatos események jelentésének A nemkívánatos események jelentésének hasznosulása a kórházakban (elmaradt, vagy halasztott műtét, mint nem kívánatos esemény) dr. Tihanyi Mariann Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg Tervezett, de halasztott,

Részletesebben

gondoskodás Professzionális Most Ön is kipróbálhatja a 3M termékeit! 3M Autóápolás

gondoskodás Professzionális Most Ön is kipróbálhatja a 3M termékeit! 3M Autóápolás 3M Autóápolás Professzionális gondoskodás A 3M a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója az autójavítási termékek terén. Most Ön is kipróbálhatja a 3M termékeit! Tökéletes fényezés néhány egyszerű

Részletesebben

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot?

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? 3. Mit nevezünk fényforrásnak? 4. Mi a legjelentősebb

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes

Részletesebben

A Magyar Marfan Alapítvány hírlevele. III. évfolyam 11-12. szám 2012. március június. Tartalom. Beköszöntő... 2. Gyászhír... 2

A Magyar Marfan Alapítvány hírlevele. III. évfolyam 11-12. szám 2012. március június. Tartalom. Beköszöntő... 2. Gyászhír... 2 Marfan Hírmondó A Magyar Marfan Alapítvány hírlevele III. évfolyam 11-12. szám 2012. március június Tartalom Beköszöntő... 2 Gyászhír... 2 Interjú Dr. Milibák Tibor szemsebésszel... 3 Tudományos Kongresszus...

Részletesebben

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel 1 Mindig jó klíma A Charleston csőradiátorok biztosítják a kiegyensúlyozott és tökéletes beltéri klímát a kényelmes fűtőteljesítményt a

Részletesebben

Például vezetés közben.

Például vezetés közben. Polgár József Optikai szakreferens 2015 Stratégia Speciális megoldások nagy igényű ügyfeleknek A versenyképesség és fejlődés jegyében a ZEISS innovatív, speciális kialakításokat és megoldásokat fejleszt,

Részletesebben

1.Sorszám:... Adatfelvétel ideje:. 2. Név:.. 3. Személyi ig. szám: TAJ szám:. Lakcím:. Telefon:. Az adatfelvevő orvos. Neve:.

1.Sorszám:... Adatfelvétel ideje:. 2. Név:.. 3. Személyi ig. szám: TAJ szám:. Lakcím:. Telefon:. Az adatfelvevő orvos. Neve:. MH KKK Neurológia Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ 1126 Budapest, Királyhágó u.1-3. Tel/fax: 3566-522/193 Előjegyzés, felvilágosítás: 2121-846 1.Sorszám:... Adatfelvétel ideje:. 2. Név:.. 3. Személyi

Részletesebben

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr!

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Az YCellbio árai a következők: -1db-os Kit (tartalmaz minden eszközt a folyamathoz): 19.995ft+Áfa -2db-os Kit: 34.995ft+Áfa -3db-os Kit: 49.995ft+Áfa Könnyű kivitelezés Körülbelül

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Carvedilol Grindeks 6,25 mg tabletta Carvedilol Grindeks 12,5 mg tabletta Carvedilol Grindeks 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt

Részletesebben

A pillanat, amikor készen áll arra, hogy megbirkózzon mai világunk kihívásaival A teljesen megújult 2015-ös ZEISS progresszív lencsekínálat

A pillanat, amikor készen áll arra, hogy megbirkózzon mai világunk kihívásaival A teljesen megújult 2015-ös ZEISS progresszív lencsekínálat // PROGRESSZÍV LENCSÉK A ZEISSTÔL Mostantól a világ elsô Digital Inside Technológiájával A pillanat, amikor készen áll arra, hogy megbirkózzon mai világunk kihívásaival A teljesen megújult 2015-ös ZEISS

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A MEDICINA2000 SZÖVETSÉG FELMÉRÉSE ALAPJÁN Dr. Szarvas Tibor Vecsési Egészségügyi Szolgálat VEMED Kft. MEST elnökségi tag Medicina 2000 elnökségi tag 2018.09.19

Részletesebben

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on Phonak CROS B Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on A CROS hallókészülékeim visszaadták a hangokat, amik visszaadták az életemet.. Angie Aspinall, Phonak CROS viselő Hallás

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása.

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása. TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi szem optikai leképezése Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása. AZ

Részletesebben

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások A betegségről Az ajak és szájpadhasadékok a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetnek teljesek vagy részlegesek egyoldaliak vagy kétoldaliak illetve egymással

Részletesebben

Piippo bálakötöző hálók

Piippo bálakötöző hálók Piippo bálakötöző hálók Újgenerációs HD prémium bálaháló: HYBRID NG ÉS HYBRID NG EXTRA (csúcs kategória) Profiknak. Spórolj időt, pénzt és védd a környezetet. Legmodernebb technológia. Minimum garantált

Részletesebben

Virtuális Magyar Minőség Háza 2015.

Virtuális Magyar Minőség Háza 2015. Virtuális Magyar Minőség Háza 2015. Magyar Minőség Háza 2015. Díjat nyert szervezetek Magyar Minőség Háza 2015. Díjat nyert termékek/termékcsaládok/ szolgáltatások Angyal Bussiness Consulting Tanácsadó

Részletesebben

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Nagyító képalkotása Látszólagos, egyenes állású nagyított kép Nagyítás: k = - 25 cm (tisztánlátás) 1 f N 1 t k t 1 0,25 0,25 1 t 1 t 0,25 f 0,25 Seres István 2 http://fft.szie.hu

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rabipur por és oldószer oldatos injekcióhoz Inaktivált veszettség elleni vakcina Mielőtt beadnák Önnek vagy gyermekének a Rabipur-t, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN Bozóki-Beke Krisztina DE KK Belgyógyászati Intézet, Angiológiai Tanszék Intenzív osztály és Terápiás Aferezis részleg

Részletesebben

Fekvekezelés, négykezes kezelés

Fekvekezelés, négykezes kezelés Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika Fekvekezelés, négykezes kezelés Dr. Bonczföldi-Pozsgay Sarolta Hogyan képzeled el magad ~20-30 év fogorvosi munka után? Fogorvosi tevékenység

Részletesebben

Rosacea okozta szemészeti kórképek - Meibom mirigy diszfunkció

Rosacea okozta szemészeti kórképek - Meibom mirigy diszfunkció Rosacea okozta szemészeti kórképek - Meibom mirigy diszfunkció Módis László Debreceni Egyetem OEC Szemklinika Igazgató: Dr. Berta András, egyetemi tanár Rövid anatómia áttekintés I. Rövid anatómia áttekintés

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Képes vagy-e szemüveg nélkül használni a telefonod? DE! 2012 NJSZT 4

Képes vagy-e szemüveg nélkül használni a telefonod? DE! 2012 NJSZT 4 Magyar Gábor BME DE! 2012 NJSZT 2 DE! 2012 NJSZT 3 Képes vagy-e szemüveg nélkül használni a telefonod? DE! 2012 NJSZT 4 Új termékek: senior telefonok DE! 2012 NJSZT 5 DE! 2012 NJSZT 6 A több-képernyős

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. Jellemzők, rehabilitáció A hallási fogyatékos emberek Halláskárosodás- a populáció 10%-a Hanghullámok gyakorisága, frekvenciája = Hz; Hangerő = db Az emberi fül 20-20 000 Hz-t érzékel, Emberi beszéd kb.

Részletesebben

Fokozatmentes fényerőszabályozás,

Fokozatmentes fényerőszabályozás, PHILIPS Szabályozható LED Phase kettős spotlámpa szabályozható fény Hangulat teremtésére tökéletes Lágy LED, szemkímélő Kiváló minőségű anyagok Fokozatmentes fényerőszabályozás, a ragyogótól a lágy fényig

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Pandemrix szuszpenzió és emulzió emulziós injekcióhoz Pandémiás influenza (H1N1) vakcina (split virion, inaktivált, adjuvánshoz

Részletesebben

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István

OPTIKA. Hullámoptika Diszperzió, interferencia. Dr. Seres István OPTIKA Diszperzió, interferencia Dr. Seres István : A fény elektromágneses hullám A fehér fény összetevői: Seres István 2 http://fft.szie.hu : A fény elektromágneses hullám: Diszperzió: Különböző hullámhosszúságú

Részletesebben

Nagy János. PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke

Nagy János. PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke Nagy János PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke Világítási célra felhasznált energia A világon 3% Villamos energia 19% Villamos energia a háztartásban: 15% Az iparban: változó, technológia

Részletesebben

Képernyős munkahelyek ergonómiája, biztonsága

Képernyős munkahelyek ergonómiája, biztonsága Képernyős munkahelyek ergonómiája, biztonsága GINOP-5.3.4-16-2018-00036 Munkabiztonság és a munkaegészségügy komplex fejlesztése az információ, kommunikáció; pénzügy, biztosítási tevékenység; ingatlanügyek;

Részletesebben

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató Dr. Budavölgyi Attila, Dr. Lászlóffy Marianna Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

A FEMTO (IntraLASIK) kezelést megelőző előkészületek, a kezelés részletes ismertetése, tudnivalók a kezelést követő időszakról

A FEMTO (IntraLASIK) kezelést megelőző előkészületek, a kezelés részletes ismertetése, tudnivalók a kezelést követő időszakról A FEMTO (IntraLASIK) kezelést megelőző előkészületek, a kezelés részletes ismertetése, tudnivalók a kezelést követő időszakról Tisztelt Páciensünk! Összefoglaltuk a lézerkezelés előtti teendőket, továbbá

Részletesebben

Az amblyopia korai szűrése. Dr. habil. Gábor Jandó, M.D., Ph.D.

Az amblyopia korai szűrése. Dr. habil. Gábor Jandó, M.D., Ph.D. Az amblyopia korai szűrése Dr. habil. Gábor Jandó, M.D., Ph.D. PTE-ÁOK, Élettani Intézet, Humán Elektrofiziológiai Laboratórium Mikó-Baráth Eszter tanársegéd Markó Katalin szemész gyakornok Kiss Huba szemész

Részletesebben

KOMPAKT TÁVCSŐ. Használati utasítás...6

KOMPAKT TÁVCSŐ. Használati utasítás...6 KOMPAKT TÁVCSŐ Használati utasítás...6 9 2a 7 7 2a 1 3 O6 Modell A 4 4 5 5 8 8 9 2b 7 7 2b 1 3 D OG 6 Modell B 4 4 5 5 8 8 9 2b H 7 2b 3 O6 1 Modell C 4 4 O5 5 8 8 Kezelési utasítás...10 Garancia & szerviz...58

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

Dräger X-pect 8340 Védőszemüveg

Dräger X-pect 8340 Védőszemüveg 8340 Védőszemüveg A sportember: 8340 szemüvegek. Ez a sorozat az egyedi állíthatóságot kombinálja a legnagyobb viselési komfortérzettel hosszú távú használathoz, extrém körülmények esetén is. D-33523-2009

Részletesebben

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: 2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) sz. példány 1. Az Ön neme 1. férfi

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved?

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? A HALLÁSVESZTÉSRŐL Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? Nem elképzelhetetlen, hogy Ön tudja meg utoljára. A hallásromlás fokozatosan következik be és lehet, hogy már csak akkor veszi észre,

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

Copies of this questionnaire and authorized translations can be obtained after signing a user s agreement.

Copies of this questionnaire and authorized translations can be obtained after signing a user s agreement. International Osteoporosis Foundation QUALITY OF LIFE QUESTIONNAIRE Qualeffo-41 (10 December1997) International Osteoporosis Foundation Copies of this questionnaire and authorized translations can be obtained

Részletesebben

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Modern szürkehályog sebészet: klinikai és experimentális vizsgálatok. Dr. Biró Zsolt. Bírálata. Dr. Vörösmarthy Dániel

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Modern szürkehályog sebészet: klinikai és experimentális vizsgálatok. Dr. Biró Zsolt. Bírálata. Dr. Vörösmarthy Dániel MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS Modern szürkehályog sebészet: klinikai és experimentális vizsgálatok Dr. Biró Zsolt Bírálata Dr. Vörösmarthy Dániel Az értekezés 199 oldal terjedelmű, IX fejezetre tagolt, formailag

Részletesebben

A hővédő megoldás Pro. HP Pro MELEG VAN A HÁTSÓ ÜLÉSEKEN? SZERETNÉ, HA GYERMEKEI KELLEMES ÁRNYÉKBAN ÉS BIZTONSÁGBAN UTAZNÁNAK?

A hővédő megoldás Pro. HP Pro MELEG VAN A HÁTSÓ ÜLÉSEKEN? SZERETNÉ, HA GYERMEKEI KELLEMES ÁRNYÉKBAN ÉS BIZTONSÁGBAN UTAZNÁNAK? Hővédelem UV védelem Biztonság Élettartam HP Pro A hővédő megoldás Pro MELEG VAN A HÁTSÓ ÜLÉSEKEN? SZERETNÉ, HA GYERMEKEI KELLEMES ÁRNYÉKBAN ÉS BIZTONSÁGBAN UTAZNÁNAK? Leparkolja az autót, ami pár óra

Részletesebben

VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei

VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei VI. A Szívsebészeti Osztály műtéti eredményei Dr. Székely László Nehéz évet tudunk most is a hátunk mögött. Beteganyagunk egyre súlyosabb, egyre nehezebben operálható, betegebb és idősebb. Egyrészt ezek

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ AZ AAO PREFERRED PRACTICE PATTERN IRÁNYELVEIHEZ

ÖSSZEFOGLALÓ AZ AAO PREFERRED PRACTICE PATTERN IRÁNYELVEIHEZ ÖSSZEFOGLALÓ AZ AAO PREFERRED PRACTICE PATTERN IRÁNYELVEIHEZ Bevezetés Ezen összefoglaló az AAO alkalmazott gyakorlati eljárásainak (PPP) irányelveihez készült. Az alkalmazott gyakorlati eljárások (PPP)

Részletesebben

FELEMEL ÉS KIEMEL. hosszútávú kollagén stimulációval

FELEMEL ÉS KIEMEL. hosszútávú kollagén stimulációval FELEMEL ÉS KIEMEL hosszútávú kollagén stimulációval Szeretné magát jobban érezni a Persze, hogy szeretné. Mindnyájan fiatalosabban és frissebben szeretnénk kinézni. Jól kinézni azt jelenti, hogy magabiztosak

Részletesebben

Ragyogó LED megvilágítás kiváló fényminőséggel

Ragyogó LED megvilágítás kiváló fényminőséggel PHILIPS LED Fényforrás 12,5 W 100 W E27 Hideg fehér Nem szabályozható Ragyogó LED megvilágítás kiváló fényminőséggel A Philips LED fényforrások hideg fehér fényt árasztanak, kivételesen hosszú élettartamot

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

Az Alzheimer Café mozgalom célja jelene és jövője Dr. MENYHÁRT MIKLÓS. ALZHEIMER VILÁGNAPI rendezvény szeptember 8-án

Az Alzheimer Café mozgalom célja jelene és jövője Dr. MENYHÁRT MIKLÓS. ALZHEIMER VILÁGNAPI rendezvény szeptember 8-án Az Alzheimer Café mozgalom célja jelene és jövője Dr. MENYHÁRT MIKLÓS ALZHEIMER VILÁGNAPI rendezvény 2017. szeptember 8-án ALZHEIMER CAFÉ a világ nagyobb részén kisebb településeken is megszokottak az

Részletesebben

Betegtájékoztató LATANOPROST PFIZER 0,05 MG/ML OLDATOS SZEMCSEPP. Latanoprost Pfizer 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp latanoproszt

Betegtájékoztató LATANOPROST PFIZER 0,05 MG/ML OLDATOS SZEMCSEPP. Latanoprost Pfizer 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp latanoproszt LATANOPROST PFIZER 0,05 MG/ML OLDATOS SZEMCSEPP Latanoprost Pfizer 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp latanoproszt HATÓANYAG: Latanoproszt. SEGÉDANYAG: Benzalkónium-klorid 50%, nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát

Részletesebben

Tartós kialak. kiemelő LED világítás ragyogó, irányított fénysugár

Tartós kialak. kiemelő LED világítás ragyogó, irányított fénysugár PHILIPS LED Spotlámpa (szabályozható) 5 W / 35 W GU5.3 Meleg fehér szabályozható Tartós kialak. kiemelő LED világítás ragyogó, irányított fénysugár A Philips LED spotlámpák fókuszált, ragyogó fénysugarat

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. III. része tekintetében

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. III. része tekintetében VI. MŰSZAKI ADATLAP a Szemészeti eszközök és azok beültetéséhez szükséges készülékek beszerzése az esztergomi Vaszary Kolos Kórház részére. tárgyú közbeszerzési eljárás III. része tekintetében 1 1.) Kitöltési

Részletesebben

ˇ Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

ˇ Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Küls? (faltkarton) csomagoláson: BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben