A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER"

Átírás

1 FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER 14392/3/2008. ELŐTERJESZTÉS A SZAKMAPOLTIKAI MUNKACSOPORT RÉSZÉRE A termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változással kapcsolatos jogszabályok módosításáról július

2 I.) Tartalmi összefoglaló VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az előterjesztés két jogszabály, az ingatlan nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény végrehajtására kiadott 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet módosítását (az előterjesztés 1. számú melléklete), valamint a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlannyilvántartási eljárás részletes szabályairól 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítását (az előterjesztés 2. számú melléklete) tartalmazza. Az ingatlan nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény végrehajtására kiadott 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet (a továbbiakban: Inyvhr.), valamint a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) módosításának alapvető indoka a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások megvalósításának elősegítése. Magyarország európai uniós tagsága óriási fejlesztési lehetőségeknek adott teret. Az Európai Uniós tagságból fakadó fejlesztési lehetőségek keretében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításához számos gazdasági, társadalmi érdek fűződik. Magyarország gazdasági fejlődésének szempontjából ezért elengedhetetlen, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megfelelő garanciák mellett gyorsan és jogszerűen valósulhassanak meg. Világossá vált, hogy azokban az esetekben, amikor termőföld igénybevételével jár egy adott beruházás megvalósítása ( zöldmezős beruházás ) a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem kedvez a beruházás zökkenőmentes, mielőbbi megvalósításának. Ez különösen a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetében vált nyilvánvalóvá, mivel a szabályozás nem veszi figyelembe e kiemelt beruházások speciális jellegét, amely abban nyilvánul meg, hogy kormánydöntés garantálja a beruházás megvalósítását. Annak érdekében, hogy a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított ügyek körébe tartozó beruházások (a továbbiakban: kiemelt beruházások) a gazdasági és társadalmi érdekeket is figyelembe véve egyszerűbben és gyorsabban megvalósulhassanak, indokolttá vált az Inyvhr. módosítása, tekintettel arra, hogy az Inyvhr. 62. (2) bekezdése és a 62/A. -a tartalmazza a termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változás mint az ingatlan adataiban bekövetkezett változás ingatlan nyilvántartási átvezetésének jogszabályi feltételeit.

3 Az Inyvhr. jelenleg is lehetővé teszi a termőföld igénybevételével összefüggő beruházások könnyebb megvalósíthatóságát azáltal, hogy már a beruházás megkezdése esetén erre irányuló kérelem alapján a beruházással érintett termőföld művelés alól kivett területként átvezetésre kerüljön az ingatlan-nyilvántartásban, s mely ingatlan tulajdonjogát a jogi személyek és jogi személyiség nélküli szervezet már megszerezheti. A kiemelt beruházások jellegére tekintettel azonban speciális szabályozás megalkotása indokolt. A kiemelt beruházások egyszerűbb, gyorsabb megvalósíthatósága érdekében, e beruházások speciális jellegére tekintettel kerül sor az Inyvhr. jelen előterjesztésben foglalt módosítására, miszerint az Inyvhr. egy új 62/B -al egészülne ki, valamint módosulna az Inyvhr. 62/A. (1) bekezdése is. A tervezett módosítás az általánostól eltérő, speciális rendelkezéseket tartalmaz a kormány által rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított ügy tárgyát képező beruházások esetén a terület végleges más célú hasznosításával összefüggő művelési ág változás nevezetesen művelés alól kivett (beruházási) területként történő ingatlan nyilvántartási átvezetésére vonatkozóan. A tervezett módosítással a kiemelt beruházások esetén a művelési ág változás ingatlan nyilvántartási átvezethetősége időben előretolódik, hiszen az átvezetésre már a különböző engedélyezési (építésügyi) eljárások lefolytatását megelőzően sor kerülhet. Ennek feltétele, hogy a termőföld más célú hasznosításának engedélyezéséről szóló jogerős határozatban foglalt terület 10%-án a beruházás megvalósítása céljából a termőföld igénybevétele ténylegesen megkezdődött, a földvédelmi járulék az állam javára megfizetésre került, továbbá a beruházással érintett terület tulajdonosai a művelési ág változás átvezetéséhez hozzájárultak és a bejelentő megjelölte a jogszabályban meghatározott Korm. rendelet számát. Fentiekkel összefüggésben talajvédelmi okokból szükségessé vált R. módosítása is. A R a határozza meg ugyanis a termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezési eljárásában közreműködő szakhatóságok körét. A tervezett módosítás szerint a R a kiegészülne azzal, hogy a földhivatali hatáskörbe tartozó, a termőföld más célú hasznosításának engedélyezési eljárásában szakhatóságként működik közre a talajvédelmi hatóság. II. Kormányprogramhoz való viszony Az előterjesztés a kormány programjához közvetlenül nem kapcsolódik, a Kormány I. félévi munkatervében nem szerepel, viszont a kiemelt beruházások elősegítése miatt indokolt a termőföldek igénybevételével összefüggő földhivatali eljárások felülvizsgálata.

4 III. Várható gazdasági, szakmai, társadalmi hatások A módosítás eredményeképpen lehetővé válik a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházások zökkenőmentesebb megvalósulása. A módosítás elősegíti a beruházással érintett területek infrastrukturális fejlődését, ideértve a társadalmi, gazdasági szempontból jelentős munkahelyteremtést is. IV. Kapcsolódások A tervezett jogszabály-módosítások önálló, egységes előterjesztésként kerül benyújtásra. V. Fennmaradt vitás kérdések:

5 Határozati Javaslat A Kormány megtárgyalta és elfogadta a termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változással kapcsolatos jogszabályok módosításáról szóló előterjesztést és egyidejűleg elrendeli az előterjesztésben szereplő Korm. rendelet Magyar Közlönyben történő kihirdetését.

6 1. számú melléklet A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2008. ( ) FVM rendelete Az ingatlan-nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény végrehajtására kiadott 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet módosításáról Az ingatlan nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény 90. (1) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat -és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28) Korm. rendelet 1. -ának h) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva az igazságügyi és rendészeti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. -ának h) pontjában meghatározott feladatkörben eljáró igazságügyi és rendészeti miniszterrel, a pénzügyminiszter feladat-és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. -ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljáró pénzügyminiszterrel, valamint az önkormányzati és területfejlesztési miniszter feladatés hatásköréről szóló 168/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. -ának e) pontjában meghatározott feladatkörben eljáró önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el: 1. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény végrehajtására kiadott 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet (továbbiakban: Inyvhr.) 62/A. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 62/A. (1) Ha e rendelet másként nem rendelkezik, a 62. (2) bekezdésében meghatározott a terület végleges más célú hasznosításával összefüggő művelési ág változás átvezetéséhez (a továbbiakban: beruházási területre történő átvezetés) szükséges: a) a termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezéséről rendelkező jogerős határozat, b) az a) pontban foglalt engedélyben meghatározott földvédelmi járulék megfizetése, c) a beruházás megkezdéséhez szükséges, külön jogszabályban meghatározott jogerős hatósági engedély, d) az illetékes földhivatal által hivatalból kiállított hatósági bizonyítvány, mely igazolja, hogy az a) pontban foglalt engedélyben meghatározott terület 10 %-án a beruházás megvalósítása céljából a termőföld igénybevétele ténylegesen megkezdődött.

7 2. Az Inyvhr. a következő, 62/B. -al egészül ki: 62/B. (1) A Kormány által rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított ügy tárgyát képező beruházások esetén a terület beruházási területre történő átvezetése során a 62/A. -ában foglaltakat az alábbi (2)-(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. (2) A beruházási területre történő átvezetés feltétele, hogy a bejelentő a) rendelkezzen az érintett terület tulajdonjogával, vagy csatolja a terület tulajdonosának (tulajdonosainak) a művelési ág változás átvezetéséhez hozzájáruló nyilatkozatát, b) jelölje meg annak a Kormány rendeletnek a számát, amely a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. (3) A beruházási területre történő átvezetés során a 62/A. (1) bekezdés c) pontjában és 62/A. (2) bekezdésében foglaltakat nem kell alkalmazni. 3. (1) E rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól szóló 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló /2008. ( ) Korm. rendelet hatályba lépésének napján lép hatályba azzal, hogy a már folyamatban lévő eljárásokat azok indulásakor hatályos rendelkezések szerint kell befejezni. (2) E rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

8 Részletes indokolás A művelési ág változás, mint az ingatlan adataiban bekövetkezett változás ingatlan nyilvántartási átvezetésére vonatkozó szabályokat az ingatlan nyilvántartásról szóló évi CXLI. törvény (továbbiakban: Inytv.) és a végrehajtására kiadott 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet (továbbiakban Inyvhr.) tartalmazza, meghatározva e körben a bejegyzés feltételeit. Annak érdekében, hogy a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított ügyek körébe tartozó beruházások a gazdasági és társadalmi érdekeket is figyelembe véve egyszerűbben és gyorsabban megvalósulhassanak, indokolttá vált az Inyvhr. módosítása, tekintettel arra, hogy az Inyvhr. 62. (2) bekezdése és a 62/A. -a tartalmazza a termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változás mint az ingatlan adataiban bekövetkezett változás ingatlan nyilvántartási átvezetésének jogszabályi feltételeit. A beruházásoknak mindig nagy területi igénye van, amelyhez szükséges földterület belterületen, illetve külterületen művelés alól már kivett területként általában nem áll rendelkezésre. Ebből adódóan a beruházások megvalósításához szükség van termőföld idénybevételére is. Figyelemmel azonban a termőföldről szóló évi LV. törvénynek (Tft.) jogi személyeket, jogi személyiség nélküli más szervezeteket, és külföldieket érintő termőföldszerzési tilalmára, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet beruházó mindaddig nem szerezheti meg a beruházással érintett terület tulajdonjogát, ameddig az az ingatlan-nyilvántartásban mező-, erdőgazdasági művelési ágban van nyilvántartva, vagyis termőföldnek minősül. A beruházások megvalósulásához szükséges tehát, hogy a beruházással érintett termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezése megtörténjen és ezzel összefüggően a művelési ág változás az ingatlan nyilvántartásban átvezetésre kerüljön. A jelenleg hatályos Inyvhr. 62. (2) bekezdése szerint a termőföld végleges más célú hasznosítása esetén a művelési ág változás ingatlan nyilvántartási átvezetésére már a beruházás (más célú hasznosítás) megkezdésekor sor kerülhet. Ebből adódóan az Inytv. 27. (2) bekezdés a) pontjában meghatározott művelési ág változáshoz fűződő bejelentési kötelezettség is a beruházás megvalósításának megkezdéséhez kapcsolódik. Ezáltal tehát, már a más célú hasznosítás megkezdésekor megszűnik a beruházással érintett terület termőföld jellege. (A termőföld igénybevételével összefüggő beruházások megvalósulásának elengedhetetlen feltétele a termőföld végleges más célú hasznosításának, a termőföld védelméről szóló évi CXXIX. törvény (Tfvt.) aiban meghatározottak szerinti engedélyezése.) Az Inyvhr. 62/A. -a fentiekkel összhangban garanciális jelleggel határozza meg a termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változás átvezetésének jogszabályi feltételeit. Ennek keretében a termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változás ingatlan nyilvántartási átvezetéséhez a termőföld más célú

9 hasznosításának engedélyezéséről szóló jogerős határozat, a földvédelmi járulék megfizetése, a beruházás megkezdéséhez szükséges külön jogszabályban meghatározott jogerős hatósági (legtöbb esetben építési) engedély, valamint a földhivatal által hivatalból kiállított hatósági bizonyítvány szükséges, amely igazolja, hogy a más célú hasznosítás engedélyezéséről szóló jogerős határozatban foglalt terület a továbbiakban termőföldként nem hasznosítható. A hivatkozott, jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések is lehetővé teszik tehát a jogi személyek és jogi személyiség nélküli szervezetek számára a termőföld igénybevételével összefüggő beruházások megvalósíthatóságát, azáltal, hogy már a beruházás megkezdésekor megszűnik a beruházással érintett terület termőföld jellege, így a kivett terület tulajdonjogát a jogi személyek és jogi személyiség nélküli szervezetek is megszerezhetik. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások egyszerűbb, gyorsabb megvalósíthatósága érdekében, e beruházások speciális jellegére tekintettel kerül sor az Inyvhr. jelen tervezet szerinti módosítására. A tervezet 1. -a az Inyvhr. 62/A. (1) bekezdését módosítja. A tervezet 1. -a egyrészről az egyértelműség érdekében kiegészíti a rendelkezést az Inyvhr. 50. (3) bekezdésének a) pontjában foglalt beruházási terület fogalmára való hivatkozással, annak érdekében, hogy világossá tegye a 62/A. -ban foglalt szabályozás célját. A tervezet 1. -a ezen túl módosítja az Inyvhr. 62/A. (1) bekezdés d) pontjában foglaltakat. A hatályos szabályozás alapján a termőföld igénybevételével összefüggő művelési ág változás átvezetésének egyik feltétele a földhivatal által hivatalból kiállított hatósági bizonyítvány megléte, amely igazolja, hogy a termőföld más célú hasznosításának engedélyezéséről szóló jogerős határozatban foglalt terület a továbbiakban termőföldként nem hasznosítható. A tervezet 1. -a az Inyvhr. 62/A. (1) bekezdés d) pontját akként módosítja, miszerint az átvezetés feltételeként elegendő, ha a hatósági bizonyítvány azt igazolja, hogy a más célú hasznosítás engedélyezéséről szóló jogerős határozatban foglalt terület 10%-án a beruházás megvalósítása céljából a termőföld igénybevétele ténylegesen megkezdődött. Ezen módosításra azért van szükség, mert a művelési ág változás átvezetésének feltételeként indokolatlan előírni a termőföld más célú hasznosításának engedélyezéséről szóló jogerős határozatban meghatározott teljes terület tényleges igénybevételét, hiszen a beruházás megvalósulása során sem kerül a teljes terület beépítésre (pl. az épületeket körülvevő parkosításra, füvesítésre tekintettel.). A tervezet 2. -a egy új 62/B. -sal egészíti ki az Inyvhr.-t, amely az általánostól eltérő speciális rendelkezéseket tartalmaz a kormány által rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított ügy tárgyát

10 képező beruházások (továbbiakban: kiemelt beruházások) esetén a terület beruházási területre történő ingatlan nyilvántartási átvezetésére vonatkozóan. A tervezet 2. -ában foglalt, az Inyvhr. új 62/B. -a a kiemelt beruházások esetén eltérést és egyben könnyítést enged az Inyvhr. 62/A. -ában rögzített feltételekitől. A tervezett Inyvhr. 62/B. -a ugyanis a kiemelt beruházások esetén nem írja elő a művelési ág változás átvezetésének feltételeként, az Inyvhr. 62/A. (1) bekezdés c) pontjában meghatározott, beruházás megkezdéséhez szükséges, külön jogszabályban meghatározott hatósági engedély meglétét. Ebből adódóan tehát, a beruházás megkezdéséhez szükséges építési és egyéb engedélyezési eljárások lefolytatása előtt, lehetőség van a művelési ág változás ingatlan nyilvántartási átvezetésére. Figyelemmel azonban arra, hogy e speciális esetekben a művelési ág változás átvezetésének nem feltétele a külön jogszabályban meghatározott jogerős hatósági engedély mely engedélyezési eljárások lefolytatásához tulajdonosi hozzájárulás szükséges a tervezet garanciális jelleggel előírja a művelési ág változás átvezetésének feltételeként a beruházással érintett terület tulajdonosainak hozzájárulását. (Ennek kapcsán szükséges megjegyezni, hogy erre az előírásra azért van itt szükség, mivel a Tfvt. a termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezéséhez nem írja elő a tulajdonosi hozzájárulás meglétét, továbbá az Inytv. 27. (2) bekezdése alapján a művelési ág változás átvezetését sem csak a tulajdonos kérheti.) Mindezek mellett a tervezet a művelési ág változás további feltételeként írja elő, hogy a bejelentő jelölje meg annak a Kormány rendeletnek a számát, amely a beruházást kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

11 2. számú melléklet A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete A Kormány az Alkotmány 35. (1) bekezdés b) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, továbbá a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény 174/A. a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja: 1. A földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól szóló 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 17 -a az alábbi e) ponttal egészül ki: [17. A termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezési eljárásában szakhatóságként működik közre:] e) a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal talajvédelmi jogkörben. 2. (1) E rendelet a kihirdetését követő 3. nap lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő eljárásokban nem kell alkalmazni. (2) E rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

12 Részletes Indokolás Termőföld végleges más célú hasznosítását azaz a termőföld művelésből való kivonását az ingatlanügyi hatóság (földhivatal) engedélyezi a termőföld védelméről szóló évi CXXIX. törvény (Tfvt.) alapján. A földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól 338/2006. (XII.2 3.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 17. -a határozza meg a termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezési eljárásában közreműködő szakhatóságok körét. Az R. a szakhatóságok között a talajvédelmi hatóságot nem jelöli meg, arra figyelemmel, hogy a hatályos szabályozás alapján a talajvédelmi hatóság azokban az engedélyezési eljárásokban működik közre szakhatóságként, mely eljárások tárgya a beruházás tényleges megvalósításának engedélyezése [Tfvt. 50. b) pont]. Így például építési beruházás esetén az építésügyi engedélyezési eljárás keretében érvényesíti a talajvédelmi hatóság a termőföld minőségi védelmére vonatkozó rendelkezéseket. A tervezett szabályozás szerint az R a kiegészülne azzal, hogy a földhivatali hatáskörbe tartozó, a termőföld más célú hasznosításának engedélyezési eljárásában szakhatóságként működik közre a talajvédelmi hatóság, azaz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), melynek egyik szervezeti egysége a növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatóság. A javasolt módosítás szakmai indokai a következők. Számos esetben, amikor a termőföld tényleges igénybevételéhez a földvédelmi eljáráson túl nem kell külön engedélyezési eljárást lefolytatni (mert például az adott tevékenység bejelentés nélkül végezhető és nem engedélyköteles tevékenység), azonban a termőföld igénybevétele a humuszos termőréteg letermelésével, illetve lehordásával jár, a talajvédelmi hatóság nem tudja érvényesíteni a talajvédelmi követelményeket, hiszen nincsen olyan eljárás, amelyben szakhatóságként közreműködhetne. Elsősorban az építésügyi jogszabályok változásából következően a termőföld tényleges igénybevétele építésügyi engedélyezési eljárás nélkül, de a termőréteg letermelésével valósul meg pl. golfpálya, kamionpihenők, különböző telephelyek kialakítása, bármilyen célból a terepszint 1 méter mélységig történő megváltoztatása. Gyakorlati tapasztalat, hogy ilyen esetekben a humuszos termőréteg letermése és felhasználása során talajrombolás és a talajjal való illegális kereskedelem, nyerészkedés folyik. A javasolt szabályozás célja, hogy már a földhivatali eljárásban, a terület művelésből történő kivonásának engedélyezésében részt vegyen a talajvédelmi hatóság. Így a talajvédelmi hatóság szakhatóságként már az eljárás legelső fázisában érvényt tud szerezni a talajvédelmi előírásoknak, figyelemmel arra, hogy a Tfvt. 9. -a alapján bárminemű termőföld igénybevételével járó tevékenységhez mindenekelőtt a földhivatalnak, mint ügydöntő hatóságnak a termőföld más célú hasznosítását engedélyező határozatát kell beszerezni.

13 Ezzel egy eljárásban tudnák érvényesíteni a hatóságok (földhivatal és az MgSzH) a Tfvt.-ben szabályozott, a termőföld mennyiségi és minőségi védelmére vonatkozó valamennyi előírást. Ez mindenképpen indokolt szakmailag, hiszen a termőföld művelésből való kivonásával együtt járó tevékenység minden esetben a talaj felszínének megbontásával, a humuszos termőréteg különböző, a tevékenység céljának megfelelő letermelésével, illetve elhordásával jár. A fenti szakmai indokokon túl az R, módosítását a jelen előterjesztés 1. számú mellékletét képező, az Inyvhr. módosítása is szükségessé teszi. Az Inyvhr. tervezett módosítása (új 62/B. ) a Kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügynek (a továbbiakban: kiemelt ügy) minősített beruházások esetén speciális szabályokat írna elő a termőföld igénybevételével járó művelési ág változás ingatlan-nyilvántartási átvezetése esetén. Az Inyvhr. tervezett új 62/B. -a ellentétben az Inyvhr. 62/A. -ában foglaltakkal a kiemelt ügy tárgyát képező beruházás megvalósítása esetén nem követelné meg az érintett terület művelési ág változás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséhez a beruházás megvalósításához szükséges, külön jogszabályban előírt jogerős hatósági engedélyt (pl. építési engedélyt.) [ld. Inyvhr. 62/A. (1) bek. c) pontja]. Vagyis a kiemelt ügy tárgyát képező beruházások megvalósításához igényelt termőföld, vagy mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi föld művelési ágának beruházási területre (azaz művelés alól kivett területre) történő ingatlan-nyilvántartási átvezetése könnyített feltételekkel történne. Ugyanakkor azzal, hogy a kiemelt ügynek minősített beruházások esetén a beruházás mielőbbi megvalósításának céljából a változás átvezetéséhez nem lesz feltétel az Inyvhr. 62/A. (1) bekezdés c) pontjában foglalt jogerős engedély beszerzése, az R. módosítása nélkül a talajvédelmi hatóság szakhatóság joggyakorlása alól elvonásra kerülne a hatáskör. Ha ugyanis a beruházás megvalósításához szükséges, külön jogszabályban előírt jogerős hatósági engedélyezési eljárást nem kell a beruházási terület átvezetését megelőzően lefolytatni, úgy a hatályos szabályozás alapján a talajvédelmi szakhatósági hatáskör elvész, mivel az érintett terület előbb kerül művelés alól kivett területként (beruházási területként) átvezetésre az ingatlan-nyilvántartásban, s csak ezt követően indítaná meg a beruházó a beruházás megvalósítására vonatkozó egyedi engedélyezési eljárás. Ebben a későbbi fázisban pedig a beruházás megvalósítását engedélyező hatóság már nem keresi meg a talajvédelmi hatóságot a szakhatósági állásfoglalásának beszerzése végett, lévén, hogy az érintett terület már nem minősül termőföldnek, hiszen az az ingatlannyilvántartásban művelés alól kivett területként szerepel. Mindez azzal jár, hogy a beruházás megvalósítása során a termőréteg letermelésére, megmentésére, hasznosítására vonatkozó szabályok nem kerülnek alkalmazásra, mivel nem lesz olyan hatósági határozat (az annak részét képező szakhatósági állásfoglalás), amely ezekre vonatkozóan a beruházó számára konkrét kötelezettségeket írna elő.

14 A R. módosításával tehát a talajvédelmi hatóság a szakhatósági jogkörét a hatályos szabályozáshoz képest időben korábban tudja gyakorolni. Hangsúlyozandó, hogy az R. módosításának nem célja egy beruházás vagy egyéb tevékenység megakadályozása, hanem pusztán az, hogy a termőföld más célú hasznosításának tényleges megkezdése már úgy történjen, hogy a talaj védelmének szempontjai érvényesülnek. Budapest, július Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól A Kormány az Alkotmány

Részletesebben

A termőföld igénybevételével összefüggő földhivatali eljárásról

A termőföld igénybevételével összefüggő földhivatali eljárásról A termőföld igénybevételével összefüggő földhivatali eljárásról Az építési tevékenység gyakorta érint termőföldeket. A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tft.) határozza meg a termőföld

Részletesebben

A telekalakítás jogi vetületei, egyéb problémák

A telekalakítás jogi vetületei, egyéb problémák A telekalakítás jogi vetületei, egyéb problémák Holczheim Gábor Dr. Bráth Mária Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatala Székesfehérvár Az Ingatlan-nyilvántartás I. 1 Telekalakítási eljárás 2010. Január

Részletesebben

Frissítve: október 2. 11:00 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 239/2014. (IX. 18.) Korm. rendelet - a nyugat-magyarországi ut 1.

Frissítve: október 2. 11:00 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 239/2014. (IX. 18.) Korm. rendelet - a nyugat-magyarországi ut 1. Magyar joganyagok - 239/2014. (IX. 18.) Korm. rendelet - a nyugat-magyarországi ut 1. oldal 239/2014. (IX. 18.) Korm. rendelet a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum beruházás megvalósításával

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

TÁRGY: Településrendezési terv 2016/2. sz. részleges módosításához kapcsolódó környezeti vizsgálat szükségletének megállapítása

TÁRGY: Településrendezési terv 2016/2. sz. részleges módosításához kapcsolódó környezeti vizsgálat szükségletének megállapítása AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 176. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Településrendezési terv 2016/2. sz. részleges módosításához kapcsolódó környezeti vizsgálat szükségletének megállapítása E L Ő T E R J E S Z T É S

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 57/2013. (VI. 29.) VM rendelete az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 57/2013. (VI. 29.) VM rendelete az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 110. szám 63129 A vidékfejlesztési miniszter 57/2013. (VI. 29.) VM rendelete az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az 1. alcím, valamint az 1.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám MAGYAR KÖZLÖNY 23. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. február 15., szerda Tartalomjegyzék 33/2017. (II. 15.) Korm. rendelet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális,

Részletesebben

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0700071.kor HATÁLYOS: 2009.01.25. 71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében

Részletesebben

Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete

Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete 1 Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete 1. melléklet a számú előterjesztéshez a közös jogkezelő szervezetek és a független jogkezelő szervezetek jogkezelési tevékenységének bejelentésével, valamint

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete..../2017. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete..../2017. (...) önkormányzati rendelete Minősített szótöbbség Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete.../2017. (......) önkormányzati rendelete az építmény- és telekadóról szóló 41/2010./XII.20./ XI.ÖK rendelet

Részletesebben

T/1489. számú. törvényjavaslat

T/1489. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1489. számú törvényjavaslat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996.

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőfokú vízügyi és vízvédelmi hatóság Előadás tartalma 1. A Ket. és az anyagi jogszabályok 2. Eljárásrend vízjogi engedélyezéshez 3. Ügyintézési

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 1 Magyarország Kormánya az Erzsébet-programról szóló 2012. évi CIII. törvényben (a továbbiakban: Erzsébet Törvény) meghatározott közfeladatokkal összhangban elkötelezett azok magas szakmai színvonalon

Részletesebben

91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet

91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet 91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet az M4 autópálya/autóút és a 4. számú főút fejlesztéseihez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P I. Költségvetési hatások: Az előterjesztésben foglalt módosítás kizárólag az új tűzoltólaktanyák létrehozását és fejlesztését célzó beruházások megvalósításával összefüggő

Részletesebben

Újhartyán Község Önkormányzatának 17/2011. (XII.14) sz. rendelete. az építményadóról és telekadóról szóló 16/2004.(XII.16.) sz. rendelet módosításáról

Újhartyán Község Önkormányzatának 17/2011. (XII.14) sz. rendelete. az építményadóról és telekadóról szóló 16/2004.(XII.16.) sz. rendelet módosításáról Újhartyán Község Önkormányzatának 17/2011. (XII.14) sz. rendelete az építményadóról és telekadóról szóló 16/2004.(XII.16.) sz. rendelet módosításáról Újhartyán Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM A Miniszterelnökséget vezető miniszter 48/2015. (XI. 2.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló egyes agrár-vidékfejlesztési

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. április 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2015. április 23-i ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének december 15-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének december 15-i ülésére 8. Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. december 15-i ülésére Tárgy: A Lajosmizse külterületén elhelyezkedő, 0394/59 helyrajzi szám alatti ingatlannal Az előterjesztést

Részletesebben

Magyar joganyagok - 12/2013. (I. 22.) Korm. rendelet - sík- és dombvidéki tározók lét 2. oldal 5. 1 (1) E rendeletnek az egyes nemzetgazdasági szempon

Magyar joganyagok - 12/2013. (I. 22.) Korm. rendelet - sík- és dombvidéki tározók lét 2. oldal 5. 1 (1) E rendeletnek az egyes nemzetgazdasági szempon Magyar joganyagok - 12/2013. (I. 22.) Korm. rendelet - sík- és dombvidéki tározók lét 1. oldal 12/2013. (I. 22.) Korm. rendelet sík- és dombvidéki tározók létesítéséhez és rekonstrukciójához kapcsolódó

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 165. szám 21367 V. A Kormány tagjainak rendeletei A Miniszterelnökséget vezető miniszter 47/2015. (XI. 2.) MvM rendelete a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1364/2008. Tervezet a Szarvasi Történelmi Emlékpark Természetvédelmi Terület létesítéséről és a természetvédelmi kezelő megnevezéséről szóló 8/1991. (IV.26.)

Részletesebben

TERVEZET. (4) Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép. (5) Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

TERVEZET. (4) Az R. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép. (5) Az R. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép. A Kormány /2013. (..) Korm. rendelete az egyes nagyberuházásokkal összefüggő közigazgatási ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendeletek módosításáról A Kormány a nemzetgazdasági

Részletesebben

Javaslat a helyi adókról szóló 5/2011.(II.25.) önkormányzati rendelet módosítására. Jegyző

Javaslat a helyi adókról szóló 5/2011.(II.25.) önkormányzati rendelet módosítására. Jegyző Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a helyi adókról szóló 5/2011.(II.25.) önkormányzati

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 65. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 65. szám MAGYAR KÖZLÖNY 65. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. május 6., kedd Tartalomjegyzék 149/2014. (V. 6.) Korm. rendelet Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 23/2018. (II. 20.) Korm. rendelet - munkahelyteremtő beruházá 2. oldal 3. Budapest közigazgatási területén Budapest közig

Magyar joganyagok - 23/2018. (II. 20.) Korm. rendelet - munkahelyteremtő beruházá 2. oldal 3. Budapest közigazgatási területén Budapest közig Magyar joganyagok - 23/2018. (II. 20.) Korm. rendelet - munkahelyteremtő beruházá 1. oldal 23/2018. (II. 20.) Korm. rendelet munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2015.VI.26.) hatályos állapota A jel a

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 764-2/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről,

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET Gazdasági és közlekedési miniszter TERVEZET az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007 (VI. 13.) Korm.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület február 2-ai ülésére. Tárgy: A Balatonfüred 5494 és 5496 hrsz-ú ingatlanok belterületbe vonása

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület február 2-ai ülésére. Tárgy: A Balatonfüred 5494 és 5496 hrsz-ú ingatlanok belterületbe vonása BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/171- /2017 Előkészítő: Melléklet: Dr. Szőke Szabolcs kérelem másolata,

Részletesebben

Termőföld bányászati célú használatának és kisajátításának aktuális kérdései

Termőföld bányászati célú használatának és kisajátításának aktuális kérdései Termőföld bányászati célú használatának és kisajátításának aktuális kérdései Más célú hasznosítás Az átlagosnál jobb minőségű termőföld igénybevételével járó bányatelket fektetni, illetve a már meglévő

Részletesebben

71/2012. (XII. 14.) BM rendelet a járások kialakításával összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról Hatályos:

71/2012. (XII. 14.) BM rendelet a járások kialakításával összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról Hatályos: ÚJ JOGSZABÁLYOK 71/2012. (XII. 14.) BM rendelet a járások kialakításával összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról 2012. évi CXC. törvény egyes ingatlanok fővárosi önkormányzat részére történő

Részletesebben

A Kormány 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendelete a szélerőművekre vonatkozó szabályok módosításáról

A Kormány 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendelete a szélerőművekre vonatkozó szabályok módosításáról A Kormány 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendelete a szélerőművekre vonatkozó szabályok módosításáról A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Iromány száma: T/15373. Benyújtás dátuma: 2017-04-26 17:47 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter. rendelete

A vidékfejlesztési miniszter. rendelete A vidékfejlesztési miniszter /2010. ( ) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól

Részletesebben

3. Záró rendelkezés. 6. Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba. Dr. Fazekas Sándor s. k., földművelésügyi miniszter

3. Záró rendelkezés. 6. Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba. Dr. Fazekas Sándor s. k., földművelésügyi miniszter 7630 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 74. szám 2. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály

Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály Az Osztályra vonatkozó feladatok 1. A földmérési feladatai A földmérési és térképészeti

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1518/2008. Tervezet természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november természetvédelmi kezelési tervéről szóló KvVM

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Budapest, június

ELŐTERJESZTÉS. Budapest, június IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTER IRM/RKFO/11/2009. ELŐTERJESZTÉS az elővezetés végrehajtásával, valamint a terhelt elfogatóparancs alapján történő elfogásával és előállításával felmerült költség mértékéről,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 1. oldal 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet a környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTER Szám: 6162-1/2006. TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a fogyasztóvédelmi jogszabályok alkalmazásáért felelős nemzeti hatóságok

Részletesebben

Ügyiratszám: 10.255-5/2013. célú hasznosításának engedélyezése H A T Á R O Z A T

Ügyiratszám: 10.255-5/2013. célú hasznosításának engedélyezése H A T Á R O Z A T CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MAKÓI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI FÖLDHIVATALA Ügyiratszám: 10.255-5/2013. Ügyintéző: Molnár Zsolt Tel.: 62 / 211-422 Tárgy: Termőföld időleges más célú hasznosításának engedélyezése

Részletesebben

Tárgy: Tiszagyenda II.- homok védnevű bányatelek bányabezárása, tájrendezése HATÁROZAT

Tárgy: Tiszagyenda II.- homok védnevű bányatelek bányabezárása, tájrendezése HATÁROZAT MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS FÖLDTANI HIVATAL SZOLNOKI BÁNYAKAPITÁNYSÁG Ikt. szám: SZBK/2806-11/2013. Ügyintéző: Szeifert Konrád : 06-56-512-314 : 06-56-512-337 E-mail: konrad.szeifert@mbfh.hu Jogerős: 2013. 12.

Részletesebben

Pilis Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2014. (.) önkormányzati rendelete

Pilis Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2014. (.) önkormányzati rendelete Pilis Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2014. (.) önkormányzati rendelete A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről Pilis Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

EZ A TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

EZ A TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM GKM/23617/6/2007. Tervezet a légiközlekedési balesetek, a repülőesemények és a légiközlekedési rendellenességek szakmai vizsgálatának szabályairól szóló 123/2005.

Részletesebben

1. A rendelet célja és hatálya Értelmező rendelkezés 2.

1. A rendelet célja és hatálya Értelmező rendelkezés 2. Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. (XI...) önkormányzati rendelete A mezei őrszolgálat létesítéséről, működéséről és a mezőőri járulékról Nagykáta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag E l ő t e r j e s z t é s (közigazgatási egyeztetés anyaga) a Bernben 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási

Részletesebben

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KVVM/KJKF/32/2010. Tervezet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes

Részletesebben

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/865/2008 TERVEZET a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló../.. (..) KvVM rendeletről /közigazgatási egyeztetés/

Részletesebben

A termőföldvédelem jogi szabályozásának változásai

A termőföldvédelem jogi szabályozásának változásai FÖLDVÉDELEM Somogyi Balázs A termőföldvédelem jogi szabályozásának változásai Az Országgyűlés a 2007. október 29-i ülésnapján elfogadta a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosításáról szóló 2007.

Részletesebben

[(2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza]

[(2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza] Országgyűlés Hivatala ;~,~:~~, : ~ X10,(3 2 11 FEER 21. 2013. évi... törvény a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény Érkezett : 20'2 MARC Z e. a külföldiek term őföldön történő zálogjog alapításának megakadályozása érdekébe n szükséges törvények módosításáró l 1. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.

Részletesebben

Tervezet a közigazgatási egyeztetésre

Tervezet a közigazgatási egyeztetésre KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1426/2007. Tervezet a közigazgatási egyeztetésre az egyes 1989. október 23-át megelőzően védetté nyilvánított természeti területek védettségét fenntartó

Részletesebben

I. BÁNYASZOLGALMI JOG ALAPÍTÁSA IRÁNT

I. BÁNYASZOLGALMI JOG ALAPÍTÁSA IRÁNT Győr-Moson Sopron Megyei Kormányhivatal Győr Árpád u. 32. 9021 KÉRELEM I. BÁNYASZOLGALMI JOG ALAPÍTÁSA IRÁNT I. KÉRELMEZŐ Címe / Székhelye: Bankszámlaszáma Képviselőjének Kapcsolattartó II. ÉRINTETT INGATLAN

Részletesebben

Az időszakonként végzett helyszínelés eljárási szabályai

Az időszakonként végzett helyszínelés eljárási szabályai FÖLDMÉRÉS Dr. Földesi Csaba Az időszakonként végzett helyszínelés eljárási szabályai Az ingatlanforgalmat, valamint egyéb szakmai és gazdasági szempontokat is fi gyelembe véve az államnak, a helyi önkormányzatoknak

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1948/2007. Tervezet a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület létesítéséről szóló 10/1992. (III. 25.) KTM rendelet módosításáról (közigazgatási egyeztetés)

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/827/2008. Tervezet a Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület 24/1997. (VIII. 1.) KTM rendelet módosításáról (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Munkaanyag. a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet módosításáról, valamint

Munkaanyag. a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet módosításáról, valamint MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KVVM/KJKF/1414/2007. Munkaanyag a környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 165/2006. (VII.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET november 6-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET november 6-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 178/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. november 6-i ülésére Tárgy: A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

Részletesebben

KÉRDÉSEK-VÁLASZOK. Kérdések válaszok

KÉRDÉSEK-VÁLASZOK. Kérdések válaszok KÉRDÉSEK-VÁLASZOK Kérdések válaszok Ún. aláírás-bélyegző használata elfogadható-e az ingatlan-nyilvántartási eljárásban? A kérdés tehát arra irányul, hogy amikor az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997.

Részletesebben

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek

I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek I. Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon kívül előírt mellékletek Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokhoz a kérelem nyomtatványon

Részletesebben

Ügyiratszám: 01/ /2016.

Ügyiratszám: 01/ /2016. Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Ügyiratszám: 01/350-248 /2016. Tárgy: Döntés központi jogszabályváltozás (OTÉK) által lehetővé tett beépítési százalék növelésével kapcsolatban a Baktói,

Részletesebben

Hegyesd község Önkormányzata. Képviselőtestülete 10/2003./XII.31.) r e n d e l e t e. magánszemélyek kommunális adójáról

Hegyesd község Önkormányzata. Képviselőtestülete 10/2003./XII.31.) r e n d e l e t e. magánszemélyek kommunális adójáról Hegyesd község Önkormányzata Képviselőtestülete 10/2003./XII.31.) r e n d e l e t e a magánszemélyek kommunális adójáról /egységes szerkezetben/ Hegyesd község Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

267/2012. (IX. 20.) Korm. rendelet

267/2012. (IX. 20.) Korm. rendelet 267/2012. (IX. 20.) Korm. rendelet a Korányi Projekthez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggı közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentıségő üggyé nyilvánításáról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület június 25-i ülésére. Tárgy: A települési adókról szóló 30/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosítása

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület június 25-i ülésére. Tárgy: A települési adókról szóló 30/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosítása BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/367-./2015. Előkészítő: Horváth Zsolt ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015.

Részletesebben

sszá:i3yülés Hivatal a irományszám TI A I IOV 5. Érkezett Tisztelt Elnök Úr!

sszá:i3yülés Hivatal a irományszám TI A I IOV 5. Érkezett Tisztelt Elnök Úr! QRSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL() Fidesz- Magyar Polgári Szövetség sszá:i3yülés Hivatal a irományszám TI A 2. 2_ 3 g Érkezett 2016 I IOV 5. Törvényjavaslat Kövér László űr, az Országgy űlés elnöke részére Helyben

Részletesebben

4068 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 40. szám

4068 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 40. szám 4068 MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 40. szám A Kormány 70/2013. (III. 8.) Korm. rendelete a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 405/2012.

Részletesebben

89/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet

89/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet 89/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet a budapesti 4-es metróvonal Kelenföldi pályaudvar-bosnyák tér közötti szakasza megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról

Részletesebben

A Heves Megyei Földhivatal költségvetési alapokmánya

A Heves Megyei Földhivatal költségvetési alapokmánya Heves Megyei Földhivatal 3301 Eger, Barkóczy u.7. Pf. 14. Telefon: 36/312-644 Telefax: 36/516-374 ------------------------------------------------------------------------------------------------- A Heves

Részletesebben

Tárgy: Törökszentmiklós I.- agyag védnevű bányatelek egy részének tájrendezése HATÁROZAT

Tárgy: Törökszentmiklós I.- agyag védnevű bányatelek egy részének tájrendezése HATÁROZAT MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS FÖLDTANI HIVATAL SZOLNOKI BÁNYAKAPITÁNYSÁG Ikt. szám: SZBK/2625-8/2013. Ügyintéző: Szeifert Konrád : 06-56-512-314 : 06-56-512-337 E-mail: konrad.szeifert@mbfh.hu Jogerős: 2014. 01.

Részletesebben

38298 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 183. szám

38298 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 183. szám 38298 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 183. szám A Kormány 429/2012. (XII. 29.) Korm. rendelete a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok

Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatala és az illetékességi területén működő járási földhivatalok 1. Közszolgáltatás megnevezése: Ingatlanügyi hatósági ügyek intézése első fokon az ingatlan fekvése

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 13328 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 7/2014. (IX. 5.) FM rendelete a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet

Részletesebben

4. NAPIREND Ügyiratszám: 14/545-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 17-i nyilvános ülésére

4. NAPIREND Ügyiratszám: 14/545-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 17-i nyilvános ülésére 4. NAPIREND Ügyiratszám: 14/545-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2016. június 17-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: A 0400/7 helyrajzi számú ingatlanból

Részletesebben

JÁRÁSI FÖLDHIVATALA. Melléklet:- HATÁROZAT

JÁRÁSI FÖLDHIVATALA. Melléklet:- HATÁROZAT Ku n s z e n t m á r t o n i já r á s i H ivatal JÁRÁSI FÖLDHIVATALA Ügyiratszám:10.172/12/2014. Ügyintéző: László Zoltán Telefon:56/461082 Tárgy: Termőföld időleges más célú hasznosításának engedélyezése

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a közlekedésfejlesztési integrált közreműködő szervezet kialakításához szükséges egyes feladatokról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a közlekedésfejlesztési integrált közreműködő szervezet kialakításához szükséges egyes feladatokról GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER FEJLESZTÉSPOLITIKÁÉRT FELELŐS K O R M Á N Y B I Z T O S E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a közlekedésfejlesztési integrált közreműködő szervezet kialakításához

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M10. számú melléklet Az idegen ingatlanok tulajdon- és használati jogának korlátozása Elosztói üzletszabályzat M10.

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva, december 2. napjával.) I. fejezet. Általános rendelkezések

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva, december 2. napjával.) I. fejezet. Általános rendelkezések Siójuti Önkormányzat Képviselő-testületének 15./2008. /XII. 15./ számú rendelettel módosított 16./2004./XII.13./ rendelettel módosított 15/2003. (XII.15.)számú rendelete Egységes szerkezetben A HELYI ADÓZÁS

Részletesebben

Zalalövő Város Önkormányzatának. 17/2003./XII.04./sz. rendelete. a magánszemélyek kommunális adójáról. /Egységes szerkezetben/ I.

Zalalövő Város Önkormányzatának. 17/2003./XII.04./sz. rendelete. a magánszemélyek kommunális adójáról. /Egységes szerkezetben/ I. Zalalövő Város Önkormányzatának 17/2003./XII.04./sz. rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról. /Egységes szerkezetben/ Zalalövő Város Önkormányzata Képviselőtestülete a többször módosított 1990.

Részletesebben

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK

AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI BEJEGYZÉSEK különös tekintettel a vagyonkezelői jogra Vagyongazdálkodási napok Siófok, dr. Tóth Balázs osztályvezető, Fm Ingatlan-nyilvántartási Osztály Ingatlan-nyilvántartást

Részletesebben

1. A bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. A bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény a helyébe a következő rendelkezés lép: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/10525) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Budapest, június

Budapest, június VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTER XIX/898/2/2010. TERVEZET! Készült: 2010. június 24-én ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról

Részletesebben

A magánszemélyek kommunális adójáról

A magánszemélyek kommunális adójáról Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a 10/1999. (X.22.). sz. valamint 19/2004. (XII. 14.) számú kt. rendeletekkel módosított 11/1998. (XII.11.) számú rendelete A magánszemélyek

Részletesebben

MUNKAANYAG EZ A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG EZ A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Szám: NFGM/ / /2008 MUNKAANYAG közigazgatási egyeztetésre (visszamutatásra) a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági ban, továbbá a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról Zsámbék Város Képviselő-testületének 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E a telekadóról A Helyi adókról szóló (továbbiakban: Htv.) többször módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1) bekezdése,

Részletesebben

Az igazságügy-miniszter 29/2004. (IX. 8.) IM rendelete

Az igazságügy-miniszter 29/2004. (IX. 8.) IM rendelete Az igazságügy-miniszter 29/2004. (IX. 8.) IM rendelete a hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenység feltételét képező közbeszerzési gyakorlatra és annak igazolására vonatkozó szabályokról * A közbeszerzésekről

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S 76/2016. (VI.30.) sz. előterjesztés Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. június 30-ai ülésére Tárgy: Javaslat ingatlanok belterületbe csatolására Előterjesztő:

Részletesebben

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala >>>1145 Budapest, Pétervárad utca 2. SZMSZ BUDAPEST FŐVÁROS XIV. KERÜLET ZUGLÓ ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA Városépítési Osztály

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (..) GKM rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (..) GKM rendelete III3R/61/2/2006. TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (..) GKM rendelete az Útpénztár fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának szabályozásáról, valamint az országos közúthálózattal

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. a balatonfüredi polgári célú nem nyilvános repülőtér megszüntetéséről

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. a balatonfüredi polgári célú nem nyilvános repülőtér megszüntetéséről GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER TERVEZET III-3TK/19/3/2006. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a balatonfüredi polgári célú nem nyilvános repülőtér megszüntetéséről Budapest, 2006. március 2 E G Y E Z

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére BELÜGYMINISZTER BM/8122/2012. A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdéseinek rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2012. július 3-án ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a helyi önkormányzatok adósságrendezési

Részletesebben

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről 1

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről 1 DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017.(III.20.) önkormányzati r e n d e l e t e A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről 1 Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: 2018-07-05 12:23 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai István,

Részletesebben

Iktató szám: 191/2012. a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. július 10-i ülésére

Iktató szám: 191/2012. a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. július 10-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 191/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. július 10-i ülésére Tárgy: A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról és telekadóról

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról és telekadóról Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete /2011. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról és telekadóról Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete az Alkotmány

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GKM/ /2007 az ipari szakterületek körébe tartozó, továbbá az egyes épületnek nem minősülő építményekre (sajátos építményfajtákra) vonatkozó önálló műszaki szakértői

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapítványoknak nyújtandó támogatás Kormány általi engedélyezéséről Budapest, 2008. június I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az államháztartásról

Részletesebben