POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELİ-TESTÜLETE SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELİ-TESTÜLETE SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1"

Átírás

1 1 POMÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELİ-TESTÜLETE SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 Megalkotta: 29/2006.(XI.20.) rendelet Módosította: 21/2007.(XI.27.) rendelet 12/2010.(III.19.) rendelet 29/2010.(X.18.) rendelet 5/2011.(IV.1.) rendelet 24/2011.(X.20.) rendelet 12/2012.(IV.26.) rendelet 17/2012.(VI.20.) rendelet 23/2012.(IX.21.) rendelet 1/2013.(II.21.) rendelet

2 2 Bevezetı: A Képviselı-testület alapvetı feladatait a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CXXXIX törvény (a továbbiakban Mötv.) határozza meg. A Képviselı-testület joga és kötelessége, hogy a Mötv. felhatalmazása alapján, jogszabály által meghatározott keretek között, Szervezeti és Mőködési Szabályzatban határozza meg mőködésének alapvetı szabályait. A helyi sajátosságokat figyelembe véve, Pomáz Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a következık szerint állapítja meg Szervezeti és Mőködési Szabályzatát. 2 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. Az önkormányzat és jelképei /1/ Az Önkormányzat megnevezése: Pomáz Város Önkormányzata /2/ Az Önkormányzat székhelye: Pomáz, Kossuth Lajos utca /3/ Az Önkormányzat közigazgatási területét és az egyéni választókerületi beosztást az 1.sz. függelék tartalmazza. 2. /1/ Pomáz Város Önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikus módon, széleskörő nyilvánosságot teremtve intézi a település közügyeit, gondoskodik a helyi közszolgáltatásokról, a helyi közhatalom önkormányzati gyakorlásáról. 3.. /1/ Pomáz Város Önkormányzat jelképei: a.) az önkormányzat címere, b.) az önkormányzat színei, c.) az önkormányzat zászlaja, d.) az önkormányzat pecsétje, e.) polgármester jelvénye /2/ Az önkormányzat által alapított kitüntetéseket a 19/1992 sz. önkormányzati rendelet szabályozza 2 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet hatályos II.22-tıl.

3 3 /3/ Az önkormányzati jelképek leírását és használatának módját 21/1992.sz. önkormányzati rendelet szabályozza. /4/ A kitüntetések adományozásának rendjét az 1/1994 (04.26) sz. önkormányzati szabályzat tartalmazza. II. A KÉPVISELİ-TESTÜLET SZERVEZETE, MŐKÖDÉSE A képviselı-testület A Mötv. alapján a helyi önkormányzat jogi személy. A képviselı testületet a polgármester képviseli. Az önkormányzati feladatok ellátását a képviselı-testület és szervei -a polgármester, a képviselı-testület bizottságai, a polgármesteri hivatal, a jegyzı, továbbá a társulás- biztosítják. A Képviselı-testületet a polgármester képviseli (1) 4 A képviselı-testület tagjainak száma: 11 fı /2/ A képviselı-testület tagjainak mindenkori névsorát, lakcímét és telefonszámát az 1.sz.függelék tartalmazza. /3/ a.)a képviselı-testület évente legalább 10 alkalommal ülést tart. A képviselı testület üléseit a polgármester hívja össze. Rendkívüli ülés összehívásáról indokolt esetben a polgármester dönt. b.) A képviselı-testület ülésszakot is tarthat, ilyen esetben a meghívóban fel kell tüntetni az ülésszak várható idıtartamát. c.) Kétnapos ülésszakot kell összehivni az esetben, ha az összetorlódott munkaterv szerinti programok, testületi elıterjesztések, egyebek nem teszik lehetıvé az egy ülés keretében történı megtárgyalást. Ez esetben az ülésszak elsı napja nem haladhatja meg az 7 órás idıtartamot. d.) A testületi ülések óráig tartanak. 21 óra után új napirend nem kezdhetı kivéve az esetben, ha a testület külön szavazás keretében ezt megszavazza, de a testületnek döntenie kell, hogy az elmaradt napirendeket melyik ülésen fogja tárgyalni. /4 a) 5 Az ülést össze kell hívni a települési képviselık egynegyedének ( legalább 3 települési képviselı ) vagy a képviselı-testület bármely bizottságának írásbeli indítványára. b.) 6 A Pest Megyei Kormányhivatal indítványa vagy népi kezdeményezés esetén a polgármester 15 napon belül köteles összehívni képviselı-testületet. c.) Az indítványt a polgármesternek kell elıterjeszteni. d.)rendkívüli esetben a képviselı-testületet szóban is össze lehet hívni, a sürgısség okát azonban mindenképpen közölni kell. (5) 7 A képviselı-testület akkor határozatképes, ha a települési képviselık több mint fele( 6 fı) részt vesz az ülésen. /6/ A képviselı-testület elnöke a polgármester, aki vezeti a képviselı-testület üléseit. 3 Módosította: 1/2013.(II.21.) rednelet hatályos II.22-tıl. 4 Módosította: 29/2010.(X.18.) rendelet Hatályos: 2010.X.18-tól. 5 Módosította: 29/2010.(X.18.) rendelet hatályos: 2010.X.18-tól. 6 Módosította:23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tıl. 7 Módosította. 29/2010.8X.18.) rendelet hatályos: 2010.X.18-tól.

4 4 /7/ A képviselı-testület ülése nyilvános, melyrıl hang-, film, videófelvétel készíthetı. /8/ 8 Zárt ülést tart választás, kinevezés, felmentés, vezetıi megbízás adása, visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása, fegyelmi büntetés kiszabása és állásfoglalást igénylı személyi ügy tárgyalásakor, ha az érintett a nyilvános tárgyalásba nem egyezik bele, továbbá önkormányzati hatósági, összeférhetetlenségi, kitüntetési és vagyonnyilatkozati ügy tárgyalásakor. Zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene. /9/ A képviselık jogállását az 1.sz. melléklet tartalmazza. /10/ a./ A polgármester illetve az önkormányzati képviselı megbízólevelének átvételétıl számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni az Ökjtv rendelkezései szerint. b./a vagyonnyilatkozatot az önkormányzat Pénzügyi és Ellenırzési Bizottsága tartja nyilván és ellenırzi. 5.. A képviselı-testület programja /1/ A polgármester köteles - a képviselı-testület alakuló ülésétıl számított 6 hónapon belül - az alakuló ülésen benyújtott és a testület által elfogadott polgármesteri program alapján aktualizált, módosított,részletesen kifejtett ciklusprogramot 9 készíteni és jóváhagyásra a képviselı-testület elé terjeszteni, amely a településfejlesztés, a helyi közszolgáltatások (egészségügy, kulturális, oktatási, közéleti stb. és az alulról szervezıdés elısegítése) fıbb céljait, feladatait tartalmazza a testület megbízásának idıtartamára. 6.. A munkaterv /1/ A képviselı-testület éves munkaterve alapján végzi tevékenységét. A munkaterv tervezetének elkészítése - a bizottsági elnökök és tanácsnokok bevonásával - a polgármester feladata. A munkaterv tervezetét a tárgyévet megelızı utolsó képviselı-testületi ülésen kell elıterjeszteni, megtárgyalni és elfogadni. /2/ A munkatervnek tartalmaznia kell: - a tárgyévi legfontosabb (fejlesztési, szervezési, stb.) feladatokat, - a testületi ülések idıpontját és napirendjét, - a napirendi pontok elıadóit, - azoknak a napirendeknek a meghatározását, melyek elıkészítésére közmeghallgatást kell tartani, - azoknak a napirendeknek a meghatározását, melyeket a bizottságok nyújtanak be, illetve amelyekhez bizottsági állásfoglalás szükséges, - az elıterjesztések elkészítésének határidejét, - megjelöli az adott ülésekre meghívottakat, - meghatározza a legfontosabb szervezési feladatokat (pld.: településpolitikai fórumok, városlakógyőlések elıkészítése, évfordulók, stb.) Módosította: 21/2007.(XI.27.)rendelet Hatályos: 2007.XI.27-tıl. 9 Módosította: 5/2011.(IV.1.) rendelet Hatályos: 2011.IV.2-tıl.

5 5 Testületi elıterjesztések /1/ A képviselı-testület számára elıterjesztést települési képviselı, polgármester,jegyzı, valamint a képviselı-testület bizottsága tehet. /2/ Az éves munkatervben megjelölt beszámolók fıbb tartalmi és formai követelményei: Elsı rész: A tárgy meghatározása, annak áttekintése, hogy az adott tárgyban a testület hozott-e már korábban döntést, a korábbi döntés végrehajtásának értékelése, az újabb döntés meghozatalának részletes indoklása. Második rész: Határozati javaslat, amely félre nem érthetı, lehetıleg alternatív rendelkezı részbıl, a végrehajtás határidejébıl és a felelıs személy vagy személyek megnevezésébıl áll. /3/ Testületi elıterjesztéseket és az írásban megfogalmazott határozati javaslatokat a testületi ülést megelızıen legalább 8 munkanappal korábban kell megküldeni a polgármesterhez. /4/ A képviselıi elıterjesztéseket a bizottsági állásfoglalás után a következı képviselı-testületi ülésen meg kell tárgyalni, vagy dönteni kell abban, mikor kerüljön napirendre. /5/ A munkaterv alapján készitendı kötelezı bizottsági állásfoglalások leadási határideje a bizottsági ülést követı 5 munkanap oly módon, hogy az állásfoglalások a képviselı-testület ülését megelızıen a képviselık részére átadásra kerüljenek. 8.. Az ülés összehívása /1/ A képviselı-testület ülését a polgármester, illetve akadályozatása esetén a polgármester által megbízott alpolgármester, mindkettejük akadályoztatása esetén az SZMSZ 9..(1) bekezdésében meghatározott személy hivja össze akként, hogy a képviselık legalább az ülés napját megelızıen 5 (öt) naptári nappal 10 korábban megkapják az ülés meghívóját és az irásos elıterjesztéseket ( határozati javaslatokat, bizottsági állásfoglalásokat ). /2/ Az ülésszakokra kiküldött meghívót a képviselıknek legalább 8 naptári nappal 11 korábban kell megkapniuk. /3/ A rendkivüli ülés összehivása részben a polgármester saját elhatározásából, saját hatáskörébıl eredıen történik, ha úgy itéli meg, hogy a testület hatáskörébe tartozó ügyben dönteni kell, részben a jogszabályi elıirásokból eredı ügyekben. /4/ A testületi ülésen átadott írásos anyagok tárgyalásáról, azok napirendre tőzésérıl a képviselıtestület napirend elıtt dönt, hogy aznap vagy a következı testületi ülésen tárgyalja, kivéve a sürgısségi ügyeket, melyek azonnali tárgyalást, határozatot igényelnek. /5/ A meghívót a polgármester, vagy a polgármestert megilletı jogkörben eljáró alpolgármester, mindkettejük akadályoztatása esetén az SZMSZ 9..(1).bekezdésében meghatározott személy irja alá. A meghívó tartalmazza: - az ülés helyét és kezdési idıpontját, - a javasolt napirendet, - a napirendi pontok elıterjesztıit. - a napirendhez tanácskozási joggal meghívottakat -a napirendhez kapcsolódó írásos elıterjesztéseket 10 Módosította: 5/2011.(IV.1.) rendelet Hatályos: 2011.IV.2-tıl. 11 Módosította: 5/2011.(IV.1.) rendelet Hatályos: 2011.IV.2-tıl.

6 6 /6/ A testületi ülés idıpontjáról a lakosságot Pomáz Város honlapján való közzététellel, hirdetıtáblákon elhelyezett plakátokon, az ülést megelızı 3 naptári nappal korábban tájékoztatni kell. 12 /7/ A képviselı-testület nyilvános üléseire tanácskozási joggal meg kell hívni: az egyéni választókerület országgyülési képviselıjét, a választókerületbıl listán bejutó országgyőlési képviselıt és a nemzetiségi 13 önkormányzatok elnökeit, akik az ülés meghívóját és az irásos elıterjesztéseket a képviselıkhöz hasonlóan megkapják. A meghívóban közölni kell a tanácskozási jogot, valamint azt, hogy a tanácskozási jog egy napirendre vagy a teljes napirendre vonatkozik. /8/ A képviselı-testület nyilvános ülésének azon napirendjére, melynek témája valamely helyi önszervezıdı közösség tevékenységével kapcsolatos, tanácskozási joggal meg kell hívni az adott helyi önszervezıdı közösség képviselıjét, aki az ülés meghívóját, valamint a napirendre vonatkozó írásos elıterjesztést a képviselıkhöz hasonlóan megkapja. A meghívóban közölni kell az arra az adott napirendre vonatkozó tanácskozási jogot. /9/ A nyilvános testületi ülésen megjelent - tanácskozási joggal nem rendelkezı - választópolgárok részére a polgármester maximum 5 perc idıtartamra - a vita lezárása és a döntéshozatal között hozzászólási jogot adhat. /10/ Amennyiben az ülés kezdetén a képviselı-testület határozatképtelen, a kötelezı várakozás idıtartama 30 perc. /11/ A képviselı-testület ülés közbeni határozatképtelensége esetén szünetet kell elrendelni legfeljebb 30 percre, amennyiben a testület továbbra sem határozatképes, úgy az ülést be kell rekeszteni, és 8 napon belül ismételten össze kell hivni. 9.. Az ülés vezetése /1/ 14 A képviselı-testület üléseit a polgármester, akadályoztatása esetén az általa felkért alpolgármester, az alpolgármester akadályozatása esetén, a Pénzügyi és Ellenırzési Bizottság elnöke vezeti. /2/ Az ülés során a polgármester az ülés vezetését a jelenlévı alpolgármester részére vagy akadályozatása esetén az általa kijelölt települési képviselınek átadhatja. 10. Sürgısségi inditvány /1/ Sürgısségi indítványt a polgármester, bármely képviselı-testületi bizottság, a tanácsnok, és a települési képviselık szóban vagy írásban terjeszthetnek elı. /2/ Sürgısségi indítvány - a sürgısség tényének rövid indokolásával a polgármesternél nyújtható be legkésıbb az ülést megelızı napon 12 óráig, ez nem zárja ki a képviselık felvilágosítást kérı jogát. 12 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 13 Módosította: 23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tıl. 14 Módosította: 21/2007.(XI.27.) rendelet Hatályos: 2007.XI.27-tıl.

7 7 /3/ A sürgısség elfogadása melyrıl a képviselı-testület egyszerő szótöbbséggel vita nélül határoz - azt jelenti, hogy az indítványt a képviselı-testület elsı napirendként tárgyalja meg. /4/ Több sürgısségi inditvány esetén a sorrendiséget is szavazásra kell bocsájtani. /5/ Ha a képviselı-testület nem ismeri el a sürgısséget, úgy az ügyet egyszerő napirendi javaslatként tárgyalja, s a napirend meghatározásakor foglal állást, hogy tárgyalja-e. Ha nem kerül napirendre, úgy melyik következı ülésen kerül megtárgyalásra A testületi ülés menete: /1/ a.) a polgármester számszerően megállapítja a határozatképességet, b.) a polgármester megbízza a jegyzıkönyvvezetıt, c.) Napirend elıtti felszólalásra - melynek témája a képviselı-testület mőködésével, vagy halasztást nem tőrıen a települést általában érintı kérdéssel összefüggı - a polgármesternél kell jelentkezni, a képviselı-testületi ülés megkezdése elıtt. A napirend elıtti felszólalás idıtartama maximum 3 perc, amelyre a polgármester vita nélkül több felszólaló esetében - tetszıleges sorrendben szót ad. d.) a polgármester javaslatot tesz az ülés napirendjére, mely kérdésben a képviselı-testület vita nélkül határoz, bármely képviselı más napirendi pontra javaslatot tehet, illetve kérheti egyes napirendi pontok levételét. A napirend megszavazása elıtt a polgármester ismerteti az elızetesen hozzá érkezett képviselıi kérdéseket. e.) a testületi ülés elsı napirendi pontja a lejárt határidejő határozatok,ennek keretében a polgármester tájékoztatót ad az elızı ülés óta tett fontosabb intézkedésekrıl, eseményekrıl. f.) 15 g.) a polgármester minden egyes napirendi pont felett külön-külön nyitja meg a vitát. A vita elıtt amennyiben a napirendnek bizottsági elıterjesztıje, illetve szakértıi elıterjesztıje van, úgy a szóbeli kiegészitésre lehetıséget kell adni, maximum 10 perc idıtartamra. A napirendi ponttal kapcsolatban az elıterjesztıhöz a képviselık és a tanácskozási joggal rendelkezı meghívottak kérdést intézhetnek, melyre az elıterjesztı köteles választ adni. A kérdések és az arra adott válaszok 2-2 perces idıkeretben lehetségesek. A képviselı-testület tagjai hozzászólásának rendjét az elnök határozza meg, melynek idıtartama legfeljebb 5 perc. Ugyanazon napirend keretében az ismételt hozzászólásra egyszer van lehetıség, melynek idıtartama a 2 percet nem haladhatja meg. Az idı túllépése miatt az elnök megvonhatja a szót. A tanácskozási joggal meghívottak a vita során legfeljebb napirendenként egy alkalommal 2 perces idıtartamban szólalhatnak fel. A vita lezárására akkor kerül sor,ha a napirendhez további felszólaló nem jelentkezik illetve a rendelkezésre álló idıkeretét valamennyi felszólalásra jelentkezı már felhasználta. A vitát a polgármester vagy az ülést levezetı elnök zárja le. h.) A szavazás elıtt a jegyzınek módot kell adni arra, hogy a törvényességet érintıen esetleges észrevételeit megtegye. i.) A polgármester az elıterjesztésben és a vitában elhangzott határozati javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra úgy, hogy elıbb a vitában elhangzott legutolsó módosító indítványt teszi fel szavazásra, amennyiben nem kapja meg a szükséges szavazatokat, úgy visszamenılegesen az elızı módositó inditványt kell feltenni szavazásra, végül a módositásokkal együtt kell szavaztatni az eredeti határozati javaslatot. Amennyiben a meghozott határozat a testület korábbi határozatát érinti, úgy az eredeti határozatot is pontositani ( hatályon kivül helyezni, egységes szerkezetbe foglalni illetve módosítani ) kell. Amennyiben egyik módositó inditvány, illetve az eredeti határozati javaslat sem kapja meg a szükséges szavazatokat, úgy a Képviselı-testület hozzon döntést - a polgármester javaslatára - a napirend 15 Hatályon kívül helyezte: 5/2011.(IV.1.) rendelet Hatályos: 2011.IV.2-tıl.

8 8 elnapolásáról és a következı testületi ülésre való új elıterjesztés elıkészítésérıl, beterjesztésérıl és napirendre tőzésérıl. /2/ A polgármester feladata az ülés zavartalanságának, rendjének fenntartása. a./figyelmezteti és megvonhatja a szót illetve hozzászólásának leröviditésére kérheti azt a képviselıt, aki eltér a tárgytól, ismétlésekbe bocsájtkozik, vagy aki az idıkorlátozást túllépi. b./ rendreutasítja azt a képviselıt, aki a képviselı-testülethez méltatlan magatartást tanúsít. c./ A napirendi pont vitájának lezárása után a polgármester lehetıséget adhat un. személyes megjegyzésre annak, aki a vitában ellene szóló sérelmesnek vélt megjegyzést kivánja elháritani, vagy a hozzászólásával kapcsolatos félreértéseket eloszlatni - legfeljebb két perc idıtartamban - de további vita nem folytatható. d./ a nyilvános ülésen megjelent választópolgárok a kijelölt helyet foglalhatják el. A tanácskozás rendjének megzavarása esetén a polgármester rendreutasíthatja a megjelenteket, ismételt esetben az érintetteket a terem elhagyására kötelezheti, ennek idıtartamára az ülést felfüggesztheti. /3/ A határozati javaslatot - a szavazást megelızıen - konkrétan, érthetıen meg kell fogalmazni. A szöveg ismertetésével együtt kell a végrehajtásért felelıs személyt (személyeket) kijelölni, a feladatot (feladatokat) meghatározni, továbbá a végreahajtás határidejét (határidıket) kitőzni. /4/ A lejárt határidejő, végrehajtásra nem került határozatokat, azok felelısének a határidı lejártát követı ülésen ismertetni kell, annak indoklásával, hogy az esetleg miért nem került végrehajtásra. Határidı nem módosítható, az eredeti határozatot felül kell vizsgálni, azt hatályon kívül helyezni és szükség szerint új határozatot kell hozni. /5/ A lejárt határidejő határozatok napirendjénél a határozatokat, azok számsorrendjében külön-külön kell megvitatni, majd megszavaztatni, végül a lejárt határidejő határozatokat a módosításokkal együttesen szavazásra bocsájtani Határozathozatal /1/ A képviselı-testület határozatait általában egyszerő szótöbbséggel hozza meg. (2) 16 A települési képviselık több mint a felének ( 6 fı) egybehangzó szavazata minısített többsége szükséges: a helyi népszavazás kiírása, a költségvetés és zárszámadás elfogadása, helyi adók megállapítása, településfejlesztési eszközök és a településszerkezeti terv jóváhagyása 17 önkormányzati társulás létrehozása, társuláshoz, önkormányzati érdekképviselethez való csatlakozás, 10 millió Ft feletti hitel felvétele, kötvénykibocsátás, megállapodás külföldi önkormányzattal való együttmőködésrıl, nemzetközi önkormányzati szervezethez való csatlakozásról intézmény alapítása, az intézmény alapításának joga magába foglalja az intézmény megszüntetésének, átszervezésének jogát. képviselı döntéshozatalból történı kizárásához, zárt ülés elrendeléséhez, képviselı-testület megbízatásának lejárta elıtti feloszlatására. önkormányzati kitüntetések, díszpolgári cím adományozása, bírósági népi ülnökök megválasztása, eljárás kezdeményezése Alkotmánybíróságnál, az önkormányzati rendelet megalkotásához, 16 Módosította. 29/2010.(X.18.) rendelet hatályos: 2010.X.18-tól. 17 Módosította. 1/2013.(II.21.) rendelet hatályos: 2013.II.22-tıl.

9 9 a törvény által a képviselı-testület hatáskörébe utalt választással, kinevezéssel, megbízással összefüggı személyi ügyekben, -az önkormányzat szervezetének kialakításához és mőködésének meghatározásához, a Hivatal ügyrendjének elfogadásához. gazdasági program, költségvetési koncepció elfogadásához. -az önkormányzat vagyonát érintı 10 millió Ft feletti jognyilatkozathoz / 4 / A hozott határozatokat évente növekvı sorszámmal, dátummal ellátva a jegyzıkönyvekben kell rögziteni, a hozott határozatokról tárgykör szerinti regisztrációs nyilvántartást kell vezetni A szavazás módja /1/ A képviselı-testület döntéseit általában nyílt szavazással hozza. Névszerinti szavazást bármelyik képviselı kérhet, amely felıl a testület vita nélkül, egyszerő szótöbbséggel dönt. Névszerinti szavazás csak egy határozati javaslathoz kapcsolódhat. Névszerinti szavazás esetén a jegyzı egyenként olvassa a települési képviselık nevét, akik ez alkalommal "igen"-nel vagy "nem"-mel szavaznak. Ügyrendi kérdésben névszerinti szavazást elrendelni nem lehet! /2/ Titkos szavazást tarthat az SZMSZ 4../8/.bek.foglalt ügyek esetében. A titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon, elkülönített helyiségben, urna igénybevételével történik. /3/ A polgármester, ha a képviselı-testület döntését az önkormányzat érdekeit sértınek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti a döntés ismételt megtárgyalását. A kezdeményezést az ülést követı 3 napon belül nyújthatja be, a képviselı-testület a benyújtás napjától számított 15 napon belül a döntést igénylı ügy ismételt megtárgyalása után végleges döntést hoz. 14. A képviselık felvilágositást kérı jogai /1/ 18 A települési képviselı a képviselı-testület ülésén a polgármestertıl, alpolgármestertıl, a jegyzıtıl, a bizottság elnökétıl, önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen vagy legkésıbb 15 napon belül írásban érdemi választ kell adni. Kérésére az írásban is benyújtott hozzászólását a jegyzıkönyvhöz kell mellékelni, illetıleg kérésére a véleményét rögzíteni kell a jegyzıkönyvben. /2/ Az adott választ a kérdezı képviselı mellett a képviselı-testületnek is el kell fogadnia. Ha a képviselı nem fogadja el kérdésére adott választ, akkor a képviselı-testületnek a kérdésben szavaznia kell. Ha a képviselı-testület nem fogadja el a választ, a következı testületi ülésen a kérdés témáját önálló napirendként kell tárgyalni. /3/A képviselı-testület, az általa el nem fogadott kérdések kapcsán a polgármester javaslatára - részletesebb vizsgálatot is elrendelhet (bizottság, eseti bizottság stb.) Módosította: 21/2007.(XI.27.)rendelet Hatályos:2007.XI.27-tıl.

10 10 Interpelláció /1/A települési képviselı az ülés napját megelızı 3 nappal korábban írásban interpellációkat terjeszthet elı a polgármesterhez, alpolgármesterhez illetve a jegyzıhöz. Az írásban benyújtott interpellációt a képviselı-testület tagjainak is kézhez kell kapniuk. Az ülés elıtt benyújtott interpelláció tárgyát a polgármester a napirendi pontokkal együtt ismerteti, majd az interpellálónak a napirendi pontok elfogadása után megadja a szót, maximum 5 percben, interpellációjának bıvebb ismertetésére. /2/ Az interpellációra szóban 5 perces idıkeretben - azonnal is adható válasz, vagy legkésıbb 15 napon belül írásban kell válaszolni. Az írásban adott interpellációs választ az interpellálón kívül a települési képviselıknek is meg kell küldeni. /3/ Ha az interpelláló képviselı nem fogadja el az interpellációra adott választ, akkor a képviselıtestületnek a kérdésben szavaznia kell. Ha a képviselı-testület nem fogadja el az interpellációs választ, a következı testületi ülésen az interpelláció témáját önálló napirendként kell tárgyalni. /4/ A képviselı-testület, az általa el nem fogadott interpellációk kapcsán a polgármester javaslatára - részletesebb vizsgálatot is elrendelhet. (bizottság, eseti bizottság stb.) 16.. Jegyzıkönyv (1) 19 A képviselı-testület üléseirıl legalább három példányban jegyzıkönyvet kell készíteni, melybıl egy példányt a jegyzı a megalkotásra került rendeletekkel együtt- az ülést követı 15 napon belül a Pest Megyei Kormányhivatalhoz 20 köteles felterjeszteni. /2/ A jegyzıkönyv tartalmazza: - az ülés helyét, idıpontját, - a megjelent képviselık és a távolmaradt képviselık névsorát, - az ülésen tanácskozási joggal résztvevık nevét, - az elfogadott napirendet, - napirendenként az elıadó és a felszólalók nevét, kérdéseik, hozzászólásuk lényegét, - határozathozatal módját, - a meghozott határozatokat - a szavazás eredményét és a határozat szövegét, külön indítványra a nemzetiségi 21 véleményt, - a polgármester esetleges intézkedéseit, - az elhangzott felvilágositást kérı kérdéseket, valamint az azokkal kapcsolatos válaszokat. - igény esetén szószerinti jegyzıkönyv -a képviselı-testületi ülés során változó képviselıi jelenlétet /3/ A jegyzıkönyvet a polgármester és a jegyzı írja alá, a jegyzıkönyvet valamint a határozati összesítıt az ülésen a polgármester által felkért települési képviselı hitelesíti. /4/ A jegyzıkönyv eredeti példányához a jegyzı mellékeli a meghívót, az írásos elıterjesztéseket, a polgármester és jegyzı által aláirt, kihirdetési záradékkal ellátott rendeletet, határozatokat, a jelenléti ívet. A jegyzı a jegyzıkönyveket évente bekötteti. 19 Módosította: 29/2010.(X.18.) rendelet hatályos: 2010.X.18-tól. 20 Módosította: 5/2011.(IV.1.) rendelet hatályos: 2011.IV.2-tıl. 21 Módosította: 23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tıl.

11 11 A testületi jegyzıkönyvek ügyfélfogadási idıben a Polgármesteri Hivatal Szervezési Irodájában és a Városi könyvtárban nyitvatartási idı alatt a választópolgárok által megtekinthetık. Errıl a választópolgárokat a helyi sajtó és hirdetıtábla útján tájékoztatni kell.az ülés jegyzıkönyvét és a határozati összesítıt - az ezt igénylı képviselıknek - 15 napon belül meg kell küldeni. /5/ A zárt ülésrıl külön jegyzıkönyvet kell készíteni. Zárt ülés anyagába arra jogosulatlan személy nem tekinthet be, a zárt ülés elé kerülı elıterjesztéseket és az ott hozott határozatokat külön kötetbe kell az 1992.évi LXIII. törvényben foglaltak szerint beköttetni Lakossági fórumok /1/ A képviselı-testület a lakossági fórumok, a közmeghallgatás meghirdetésérıl és megtartásáról az éves munkaterve jóváhagyásakor dönt. /2/ Közmeghallgatást évente egy alkalommal, a település költségvetési rendelet-tervezetének tárgyalásakor kell tartani.. 22 /3/ Településrészenként a választópolgárok részére külön fórumot lehet tartani. /1/ A képviselı-testület bizottságai, képviselı-csoportok /2/ A képviselı-testület - meghatározott önkormányzati feladatok ellátására állandó vagy ideiglenes bizottságokat választ. /3/ Pomáz Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a Kbt 8..-a alapján 3 tagú Közbeszerzési Bíráló Bizottságot hoz létre. A Bíráló Bizottság tajainak névsorát és a közbeszerzési eljárás részletes szabályait a 2.sz. függelék tartalmazza. (4) 24 A polgármesteri és a képviselıi vagyonnyilatkozatok nyilvántartását, a vagyonnyilatkozatok valamint az összeférhetetlenségi ügyek vizsgálatát az Mötv. 57. (2) 25.bekezdése illetve a 2000.évi XCVI.törvény 9..(2). bekezdése felhatalmazása alapján a Pénzügyi és Ellenırzı bizottság végzi. (5) 26 A képviselı-testület állandó bizottságai: Oktatási,Kulturális és Ifjúsági Bizottság Pénzügyi és Ellenırzı Bizottság Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 22 Módosította: 1/2013.(II.21.) rednelet hatályos II.22-tıl. 23 Hatályát vesztette a 29/2010.(X.18.) rendelettel hatályos: 2010.X.18-tól. 24 Módosította. 29/2010.(X.18.) rendelet Hatályos: 2010.X.18-tól. 25 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet hatályos II.22-tıl. 26 Módosította. 29/2010.(X.18.) rendelet hatályos: 2010.X.18-tól.

12 12 /6/ A bizottság mőködésére -a bizottságra vonatkozó eltérésekkel- a Mötv. képviselıtestületre vonatkozó szabályait kell megfelelıen alkalmazni. 27 A képviselı-testület állandó bizottságai évente szükség szerint, de legalább 8 alkalommal ülést tartanak. /7/ A bizottság munkatervét, a képviselı-testület munkatervével összhangban késziti el, külön megjelölve azokat a témákat, melyekben a képviselı-testület részére állásfoglalást kell tennie, illetve elıterjesztıként szerepel. Testületi határozat megbízására testületi elıterjesztéseket készit. /8/ A bizottságok ülésérıl 5 munkanapon belül- átruházott hatáskörben hozott döntések esetében 3 napon belül- jegyzıkönyvet kell késziteni, mely tartalmazza: a./ az ülés helyét és idıpontját b./ a jelenléti ivet c./ a bizottság napirendjét d./ a napirendekhez kötıdı lényeges álláspontokat, nemzetiségi 28 álláspontokat e./ szavazati arányokat f./ az évente újrakezdıdıen, az éven belül folyamatosan sorszámozott bizottsági állásfoglalásokat, határozatokat. A jegyzıkönyvhöz csatolni kell a meghívót valamint a bizottsághoz benyújtott kérelmeket (9) 29 A bizottsági jegyzıkönyveket elkészültük napján el kell juttatni a tanácsnokok és önkormányzati képviselık részére. Biztosítva a kézhezvételt, vagy a települési képviselı önkormányzati irattartójában el kell helyezni. Átruházott hatáskörben hozott döntésekrıl készített jegyzıkönyvet 15 napon belül a Pest megyei Közigazgatási Hivatalhoz is meg kell küldeni. /10/ Települési képviselı bármelyik ( több ) bizottság tagja lehet, melyre a Képviselı-testület megválasztotta. /11/ Ugyanaz a települési képviselı csak egy bizottságnak lehet az elnöke, kivéve az eseti, ideiglenes bizottságot, amelyet a képviselı-testület alkalmanként, meghatározott idıre és feladattal hoz létre. /12/ A képviselı-testület tanácsnokokat választhat. A tanácsnokok feladat és hatáskörét az Ötv tartalmazza. A bizottságok megválasztott elnökei egyben tanácsnokok is. /13/ Az állandó bizottságok nem képviselı tagjait a képviselı-testület üléseire minden esetben meg kell hivni, akik a napirendi pontok vitáiban tanácskozási joggal vesznek részt. /14/ A bizottságokban a Polgármesteri Hivatal jegyzıje által kijelölt köztisztviselık a hivatal képviseletét valamint adminisztrativ feladatokat látnak el.a képviselı-testület bizottságainak jogaira, feladataira és mőködésére vonatkozó legfontosabb szabályokat a 2.sz.melléklet tartalmazza. /15/ A bizottságok elnökeinek és tagjainak jegyzékét az 3. sz. függelék tartalmazza. /16/ A bizottságok elnökeinek, tagjainak, külsı tagjainak, tanácsnokoknak tiszteletdíj jár. A tiszteletdíj mértékét, megvonhatóságát a képviselı-testület a vonatkozó törvényi elıírások keretein belül külön rendeletében szabályozza Polgármester A polgármester az önkormányzati, valamint államigazgatási feladatait, hatásköreit a képviselıtestület hivatalának közremőködésével látja el. A polgármester a képviselı-testület döntései szerint és saját önkormányzati hatáskörében irányitja a hivatalt. 27 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 28 Módosította: 23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tıl. 29 Módosította. 29/2010.(X.18.) rendelet hatályos:2010.x.18-tól.

13 13 a./ a jegyzı javaslatainak figyelembevételével, meghatározza a hivatal feladatait az önkormányzat munkájának a szervezésében, a döntések elıkészítésében és végrehajtásában, b./ dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, hatósági jogkörökben, egyes hatásköreinek a gyakorlását átruházhatja a jegyzıre. c./ a jegyzı javaslatára elıterjesztést nyújt be a képviselı-testületnek a hivatal belsı szervezeti tagozódásának, munkarendjének az ügyfélfogadás rendjének meghatározására. d./ a hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét, e./ gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat fıállású alpolgármester, a jegyzı és az önkormányzati intézményvezetık tekintetében. f./ a polgármester fegyelmi és kártérítési felelısségét az 1994.évi LXIV.tv szabályozza /1/ A polgármester fıállásban látja el a hivatalát. /2/ A polgármester feladatait, hatósági hatáskörét törvény, vagy annak felhatalmazása alapján kormányrendelet állapítja meg. A polgármester hatásköri jegyzékét az 3.sz. melléklet tartalmazza. (3) 30 A polgármester tárgyévben esedékes szabadságát tárgyévben köteles kivenni, kivéve szolgálati érdek esetén a tárgyévet követı év január 31-ig, kivételesen fontos szolgálati érdek esetén legkésıbb március 31-ig. Ha a polgármester a polgármesteri jogviszony megszőnésekor az önkormányzatnál eltöltött idıvel arányos tárgyévi szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltatni nem lehet, ettıl érvényesen eltérni nem lehet Alpolgármester (1) 31 A képviselı-testület saját tagjai közül, a polgármester javaslatára, titkos szavazással- a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére- társadalmi megbízatású alpolgármestert választ. /2/ Az alpolgármester a polgármester irányításával látja el feladatait A jegyzı A Mötv. 81. (1) bekezdése alapján a polgármester -pályázat alapján határozatlan idırenevezi ki a jegyzıt, a jegyzı egyetértésével az aljegyzıt. A jegyzı vezeti a polgármesteri hivatalt. 32 a./ ellátja a testületek, bizottságok, szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatokat, melyet a Polgármesteri Hivatal ügyrendje részletez. b./ döntésre elıkészíti a polgármester hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyeket; c./ dönt azokban a hatósági ügyekben, amelyeket a polgármester ad át, d./ tanácskozási joggal vesz részt a képviselı-testület, a képviselı-testület bizottságának ülésén; e./ dönt a hatáskörébe utalt ügyekben, 30 Kiegészítette: 5/2011.(IV.1.) rendelet hatályos:2011.iv.2-tıl 31 Módosította. 29/2010.(X.18.) rednelet hatályos:2010.x.18-tól. 32 Módosította: 1/2013.II.21. rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl.

14 14 f./ köteles azonnal jelezni a Képviselı-testületnek, bizottságoknak és a polgármesternek, ha a döntésüknél jogszabálysértést észlel, g./ végzi az önkormányzati rendelet szakmai elıkészítésével kapcsolatos feladatokat, h./ gyakorolja a munkáltatói jogokat a Polgármesteri Hivatal köztisztviselıi és munkavállalói tekintetében, i.) 33 gondoskodik a képviselıkhöz érkezett panasz, bejelentés alapján szükséges intézkedések megtételérıl, melyekrıl a képviselı-testület felé rendes üléseken szóbeli tájékoztatást ad a lejárt határidejő határozatokat követıen (1) A jegyzıi munkakör betöltéséhez szükséges elıfeltételek; - igazgatásszervezıi vagy állam- és jogtudományi doktori képesítéssel vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképesítéssel és - jogi vagy közigazgatási szakvizsgával, vagy az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság elnöksége által a teljes körően közigazgatási jellegőnek minısített tudományos fokozat alapján adott mentesítéssel rendelkezik, és - legalább kétévi közigazgatási gyakorlatot szerzett (2) A jegyzı és az aljegyzıi tisztség egyidejő betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetében a jegyzıi feladatokat legfeljebb hat hónap idıtartamra- a Közigazgatási és Népjóléti Csoport vezetıje látja el A Polgármesteri Hivatal /1/ A képviselı-testület egységes hivatalt hoz létre - Pomázi Polgármesteri Hivatal 36 elnevezéssel - az önkormányzat mőködésével, valamint az államigazgatási ügyek döntésre való elıkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok valamint a nemzetiségi 37 önkormányzatok szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatok ellátására. /2/ A polgármesteri hivatal ügyrendjét a polgármester jóváhagyása mellett a jegyzı készíti el III. AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖLTSÉGVETÉSE, VAGYONA Kiegészítette: 5/2011.(IV.1.) rendelet Hatályos: 2011.IV.2-tıl. 34 Módosította: 12/2010.(III.19.) rendelet Hatályos: 2010.III.19-tıl. 35 Módosította: 1/2013.(II.21.) rednelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 36 Módosította: 1/2013.(II.21.) rednelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 37 Módosította: 23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tıl. 38 Módosította: 1/2013.(II.21.) rednelet Hatályos: 2013.II.22-tıl.

15 15 (1) Az önkormányzat költségvetéséhez kapcsoló koncepciót, továbbá a költségvetésrıl szóló rendelet-tervezetét az államháztartásról szóló törvényben meghatározott tagolásban, jogszabályban meghatározott határidıben kell beterjeszteni a képviselı-testület elé. (2) A költségvetési koncepció és rendelet-tervezet jogszabályban meghatározott módon történı elıkészítéséért a jegyzı felelıs. III/A 39 Helyi nemzetiségi önkormányzat mőködési feltételeinek biztosítása 25/A. A helyi nemzetiségi önkormányzat képviselı-testülete saját hatáskörében határozza meg éves költségvetését és zárszámadását, a rendelkezésre bocsátott források felhasználásával. 25/B. Nemzetiségi önkormányzat költségvetési határozatának végrehajtására, kötelezettségvállalásra, pénzügyi ellenjegyzésre, érvényesítésre, szakmai teljesítés igazolására, utalványozásra, összeférhetetlenség szabályaira, a nemzetiségi önkormányzat pénzforgalmi számlájára, pénzellátásra, a belsı kontrollrendszer és belsı ellenırzésre, vagyoni és számviteli nyilvántartás és adatszolgáltatás rendjére a települési és a nemzetiségi önkormányzat között létrejött mindenkor hatályos együttmőködési megállapodás vonatkozik. 25/C. Pomáz Város Önkormányzata szükség szerint, a rendelkezésére álló anyagi eszközök arányában biztosítja az éves önkormányzati költségvetési rendelet keretein belül helyi Nemzetiségi Önkormányzat részére a mőködéséhez szükséges feltételeket, az alábbiak szerint: - Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek lebonyolításához, illetve közmeghallgatásaihoz, fórumaihoz szükséges helyiséget a Kossuth Lajos utca szám alatti épület 1. emeleti tanácstermében. Az Önkormányzat továbbá lehetıvé teszi a Nemzetiségi Önkormányzat részére az önkormányzati intézményekben a rendezvényeinek ingyenes megszervezését. A teremhasználatot minden hónapban elıre kell egyeztetnie az elnöknek az intézmény vezetıjével, vagy a jegyzıvel. - Az Önkormányzat a polgármesteri hivatalon keresztül biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat kérésének megfelelıen a postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását és az ezzel járó költségek viselését, a Nemzetiségi Önkormányzat mőködéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket. - A Nemzetiségi Önkormányzat képviselı-testületi ülésein, közmeghallgatásán a jegyzı részt vesz. - A Nemzetiségi Önkormányzat mőködésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a jegyzı a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportján keresztül biztosítja. - A Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek elıkészítését (meghívók, elıterjesztések kiküldése, jegyzıkönyvek elıkészítése, sokszorosítás, 39 Kiegészítette: 23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tól.

16 16 jegyzıkönyv közzététele stb.) a jegyzı a Polgármesteri Hivatal szervezési csoportján keresztül biztosítja. 25/D. A költségvetési határozat végrehajtására, kötelezettségvállalásra, pénzügyi ellenjegyzésre, érvényesítésre, szakmai teljesítés igazolására, utalványozásra, összeférhetetlenség szabályaira, a nemzetiségi önkormányzat pénzforgalmi számlájára, pénzellátásra, a belsı kontrollrendszer és belsı ellenırzésre, vagyoni és számviteli nyilvántartás és adatszolgáltatás rendjére a települési és a nemzetiségi önkormányzat között létrejött mindenkor hatályos együttmőködési megállapodás vonatkozik Az önkormányzat vagyona Az önkormányzat vagyona áll, tulajdonából, a helyi önkormányzatot megilletı vagyoni értékő jogokból továbbá saját bevételeibıl /1/ Az önkormányzat vagyonát, a forgalomképtelen vagyontárgyak és a törzsvagyon korlátozottan forgalomképes vagyontárgyainak körét és annak kezelési szabályait külön önkormányzati rendelet állapítja meg. (2) 41 A polgármester az éves zárszámadás útján évente beszámol a vagyonállapotról. IV. 42 BELSİ ELLENİRZÉS A belsı ellenırzési kötelezettség 28.. (1) Pomáz Város Önkormányzata és Pomáz Város Önkormányzata által alapított költségvetési szervek belı ellenırzési feladatainak ellátásról külsı erıforrás bevonásával kell gondoskodni. 43 (2) Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 41 Módosította: 5/2011.(IV.1.) rendelet Hatályos: 2011.IV.2-tóıl. 42 Módosította: 24/2011.(X.20.) rendelet Hatályos: 2011.X.21-tıl 43 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 44 Hatályon kívül helyezte: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl.

17 17 (3) A belsı ellenırzést végzı szervezet munkáját a vonatkozó jogszabályok, a pénzügyminiszter által közzétett módszertani útmutatók és nemzetközi belsı ellenırzésre vonatkozó standardok, továbbá a Belsı ellenırzési kézikönyv szerint végzi. (4) 45 A belsı ellenırzési tevékenységet ellátó szervezet jogállása 29. (1) A belsı ellenırzési tevékenység független, belsı ellenıri nyilvántartásba vett - és ezt évente igazoló -, személy foglalkoztatását biztosító külsı erıforrás bevonásával kerül ellátása. (2) A belsıs ellenırzést végzı szervezet a tevékenységét az önkormányzattal kötött megbízási szerzıdés alapján köteles ellátni. 46 (3) Az önkormányzatra vonatkozó, tárgyévet követı évi belsı ellenırzési terv összeállítása a kockázatelemzés alapján történik, melyet a belsı ellenır a jóváhagyás határidejére figyelemmel, de legkésıbb november 5-ig megküld a jegyzınek. A helyi önkormányzatra vonatkozó éves belsı ellenırzési tervet a képviselı-testület az elızı év november 15-éig hagyja jóvá. Az éves ellenırzési jelentést a belsı ellenır az önkormányzat zárszámadásának határidejére figyelemmel, de legkésıbb március 20-ig megküld a jegyzınek. (4) Az Önkormányzat köteles biztosítani a külsı szervezet funkcionális (feladatköri és szervezeti) függetlenségét, különösen az alábbiak tekintetében: a) az éves ellenırzési terv kidolgozása, kockázatelemzési módszerek alapján és a soron kívüli ellenırzések figyelembevételével, b) az ellenırzési program elkészítése és végrehajtása, c) az ellenırzési módszerek kiválasztása, d) következtetések és ajánlások kidolgozása, ellenırzési jelentés elkészítése, e) a belsı ellenır ellenırzési tevékenységen kívül más tevékenység végrehajtásába nem vonható be. (5) A belsı ellenırzés függetlenségét biztosító szervezeti felépítést a Belsı ellenırzési kézikönyv tartalmazza. (6) A belsı ellenırzést végzı szerv képviseletében eljáró belsı ellenır feladatainak maradéktalan ellátása érdekében az ellenırzött szerv, illetve szervezeti egység - bármely helyiségébe beléphet, - számára akadálytalan hozzáférést kell biztosítani valamennyi irathoz, adathoz és informatikai rendszerhez, - kérésére az ellenırzött szerv, illetve szervezeti egység bármely dolgozója köteles szóban vagy írásban információt szolgáltatni. 45 Hatályon kívül helyezte: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 46 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl.

18 18 (7) A belsı ellenırzést végzı szerv képviseletében eljáró belsı ellenır az ellenırzött szervnél, illetve szervezeti egységnél - államtitkot, szolgálati titkot, üzleti titkot tartalmazó iratokba és más dokumentumokba is betekinthet, azokról másolatot, kivonatot kérhet, illetve - személyes adatokat kezelhet, a jogszabályokban meghatározott adat- és titokvédelmi elıírások betartásával. Az ellátandó feladatok 30. A belsı ellenırzési tevékenység során a szabályszerőségi, pénzügyi, rendszer ellenırzéseket és teljesítmény-ellenırzéseket, informatikai rendszerellenırzéseket végez jogszabályi rendelkezések betartása céljából, és annak érdekében, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló forrásai szabályszerő, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását biztosítsa. 47 IV/A 48 Közérdekő adatok megismerésének rendje Pomáz Város Önkormányzata vonatkozásában, a közérdekő adatok megismerésének rendjére és eljárási szabályaira Pomáz Város Polgármesteri Hivatal, mint költségvetési szerv Közérdekő adatok megismerésének rendjérıl szóló szabályzat rendelkezéseit kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a költségvetési szerv vezetıje alatt Pomáz Város Önkormányzat Polgármesterét kell érteni. V. 49 ÖNKORMÁNYZATI RENDELETALKOTÁS 31. (1) A képviselı-testület a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, továbbá törvény felhatalmazása alapján - annak végrehajtására - önkormányzati rendeletet alkot. (2) Az önkormányzati rendeletalkotás részletes elıkészítési, eljárási rendjét, szerkesztési követelményeit a jelen szabályzat 4.sz. mellékletében, míg a hatályos rendeletek jegyzékét a 4.sz. függelék tartalmazza. (3) A hatályos önkormányzati rendeleteket folyamatosan, teljeskörően felül kell vizsgálni. A felülvizsgálatot a jegyzı látja el. (4) Önkormányzati rendelet megalkotását kezdeményezheti: - a települési képviselı, - a képviselı-testület bizottságai, 47 Módosította: 1/2013.(II.21.) rendelet. Hatályos: 2013.II.22.tıl. 48 Kiegészítette: 17/2012.(VI.20.) rendelet Hatályos: 2012.VII.1-tıl. 49 Módosította: 24/2011.(X.20.) rendelet Hatályos: 2011.X.21-tıl

19 19 - helyi társadalmi, érdekképviseleti és más civil szervezetek, - jegyzı, polgármester, - nemzetiségi 50 önkormányzat testületei. (5) Az egyes rendelettervezetek érdemi vitája elıtt közmeghallgatást lehet tartani. (6) Pomáz Város Önkormányzat Képviselı-testületének rendeletei kihirdetésérıl a Polgármesteri Hivatal hirdetıtáblájára történı kifüggesztéssel a jegyzı gondoskodik (7) A helyi önkormányzati rendeleteteket hozzáférhetıvé kell tenni. - Pomáz Város Önkormányzata honlapján történı megjelentetéssel Városi Könyvtárban történı elhelyezéssel (8) Amennyiben jogszabály helyben szokásos módon való közzétételi kötelezettséget ír elı, a közzétételi kötelezettséget - Pomáz Város Önkormányzata honlapján - Polgármesteri Hivatal hirdetıtábláján történı elhelyezéssel kell teljesíteni. VI. 52 HELYI NÉPSZAVAZÁS, NÉPI KEZDEMÉNYEZÉS 32. A helyi népszavazás és népi kezdeményezés elrendelésének, és lebonyolításának szabályait a 11/1995.sz. rendelettel módositott 12/1992. sz. önkormányzati rendelet tartalmazza. VII. 53 ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 33. (1) Jelen rendelet a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt 11/1999.(05.11.) sz. rendeletet hatályon kívül helyezi. A jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. (2) A mindenkori változásokkal egységes szerkezető szabályzat a Polgármesteri Hivatal Szervezési Csoportjánál valamint a Városi Könyvtárban is elhelyezendı, ahol az állampolgárok ügyfélfogadási, illetve kölcsönzési idıben megtekinthetik. A képviselı-testület tagjai az egységes szabályzathoz kapcsolódó mindenkori módosításokat kézhez kapják. (3) A rendelet kihirdetésérıl a 28../6/ bekezdésében foglaltaknak megfelelıen az önkormányzat jegyzıje gondoskodik. 34. A szabályzat mellékletei : 1./ A képviselık jogállása 2./ A képviselı-testület bizottságainak feladat- és hatáskörét tartalmazó jegyzék. 3./ A polgármester hatásköri jegyzéke 4./ Az önkormányzati rendeletalkotás részletes szabályozásának rendje 50 Módosította: 23/2012.(IX.21.) rendelet Hatályos: 2012.IX.22-tıl. 51 Hatályon kívül helyezte: 1/2013.(II.21.) rendelet Hatályos: 2013.II.22-tıl. 52 Módosította: 24/2011.(X.20.) rendelet Hatályos: 2011.X.21-tıl 53 Kiegészítette: 24/2011.(X.20.) rendelet Hatályos: 2011.X.21-tıl

20 20 5./ Az önkormányzat önként vállalt feladatkörei 6./ A szabályzat függelékei: 1./ Pomáz város egyéni választókerületi beosztása az ott mandátumhoz jutott képviselık feltüntetésével, kiegészítve a polgármester és a listás képviselık névsorával, lakcímeivel és elérhetıségeikkel 2./ Pomáz város közbeszerzési szabályzata 3./ Bizottságok elnökeinek, tagjainak jegyzéke 4./ Hatályos önkormányzati rendeletek jegyzéke 5./ Az önkormányzat fenntartásában álló intézmények jegyzéke 6./ 55 Az önkormányzat Polgármesteri Hivatala szabálytalanságok kezelésének eljárásrendje 7./ 56 Ellenırzési nyomvonal 8./ 57 Az önkormányzat alaptevékenysége szakfeladat szerinti bontásban 9./ 58 Az önkormányzat beszerzések lebonyolításával kapcsolatos eljárás rendje 10./ 59 Az önkormányzatra vonatkozó közzétételi szabályzat 11./ 60 Az önkormányzatra vonatkozó adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat 12./ 61 Az önkormányzatra vonatkozó közérdekő adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjérıl szóló szabályzat 13./ 62 Az önkormányzatra vonatkozó informatikai biztonsági szabályzat Eredeti rendelet: Pomáz, december 14. Utolsó módosítás: Pomáz,2013. február 14. Vicsi László sk. polgármester Szabóné Bartholomaei Krisztina sk. aljegyzı A rendelet kihirdetve: Eredeti rendelet: XI. 20. Utolsó módosítás: 2013.II.21. Szabóné Bartholomaei Krisztina sk. aljegyzı 54 Hatályát vesztette: 24/2011.(X.20.) rendeletel Hatályos: 2011.X.21-tıl 55 Kiegészítette: 24/2011.(X.20.) rendelet Hatályos: 2011.X.21-tıl 56 Kiegészítette: 24/2011.(X.20.) rendelet Hatályos: 2011.X.21-tıl 57 Kiegészítette: 12/2012.(IV.26.) rendelet Hatályos: IV..27-tıl. 58 Kiegészítette: 17/2012.(VI.20.) rendelet Hatályos: 2012.VII-tıl. 59 Kiegészítette: 17/2012.(VI.20.) rendelet Hatályos: 2012.VII-tıl. 60 Kiegészítette: 17/2012.(VI.20.) rendelet Hatályos: 2012.VII-tıl. 61 Kiegészítette: 17/2012.(VI.20.) rendelet Hatályos: 2012.VII-tıl. 62 Kiegészítette: 17/2012.(VI.20.) rendelet Hatályos: 2012.VII-tıl.

21 Pomáz Város Önkormányzati Képviselıtestülete Szervezeti és Mőködési Szabályzat 1.sz.melléklet: A képviselık jogállása A települési képviselı jogállására vonatkozó alapvetı rendelkezéseket az önkormányzati törvény i tartalmazzák. Ennek megfelelıen a települési képviselı: - A települési képviselı a település egészéért vállalt felelıséggel képviseli választóinak érdekeit. Részt vehet a képviselıtestület döntéseinek elıkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenırzésében. A települési képviselık jogai és kötelességei azonosak. A települési képviselı az alakuló ülésen illetve megválasztását követı ülésen esküt tesz. A települési képviselı: - A képviselıtestület ülésén a polgármestertıl (alpolgármestertıl), a jegyzıtıl, a bizottság elnökétıl önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen - vagy legalább 15 napon belül írásban - érdemi választ kell adni. - Az írásban is benyújtott hozzászólást a jegyzıkönyvhöz kell mellékelni,illetıleg véleményét rögzíteni kell a jegyzıkönyvben. - Tanácskozási joggal részt vehet bármely bizottság ülésén. Javasolhatja a bizottság elnökének a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalását, amelyet a bizottság legközelebbi ülése elé kell terjeszteni és megtárgyalására a települési képviselıt meg kell hívni. Kezdeményezheti, hogy a képviselıtestület vizsgálja felül a bizottságnak, a polgármesternek, a helyi kisebbségi önkormányzat testületének - a képviselıtestület által átruházott- önkormányzati ügyben hozott döntését. - Megbízás alapján képviselheti a képviselıtestületet. - A képviselıtestület hivatalától igényelheti a képviselıi munkajához szükséges tájékoztatást, ügyviteli közremőködést. Közérdekő ügyben kezdeményezheti a képviselıtestület hivatalának intézkedését, amelyre a hivatal 15 napon belül érdemi választ köteles adni. - Köteles részt venni a képviselıtestület munkájában.

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai:

A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai: 2. Tevékenységre, mőködésre vonatkozó adatok Közzétételi egység: Döntéshozatal, ülések A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai: A képviselı-testület döntéshozatalának eljárási szabályait

Részletesebben

Döntéshozatal, ülések

Döntéshozatal, ülések Döntéshozatal, ülések A képviselı-testület müködése A képviselı-testület - A képviselı-testület tagjainak száma: 10 fı a polgármesterrel együtt, aki a képviselı-testület határozatképessége, döntéshozatala,

Részletesebben

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Ügyrendje (Az Ügyrendet a Tanács 7/2012.(IV.24.) számú határozatával fogadta el) A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi

Részletesebben

Önkormányzati SZMSZ módosítása

Önkormányzati SZMSZ módosítása Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı út 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 241- /2013. ELŐTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl A Nemzeti Erıforrás Minisztérium közleménye az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl hatályos: 2012.04.06 - Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalról

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT Szeged Megyei Jogú Város Idısügyi Tanácsa (továbbiakban: IT) figyelemmel a létrehozása óta eltelt idı tapasztalataira, a korábbi és 2003-ban elfogadott Szervezeti és Mőködési Szabályzatát visszavonja és

Részletesebben

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának december 17-i ülésére

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának december 17-i ülésére Elıterjesztés sorszáma: 18. Melléklet: 1 db ELİTERJESZTÉS Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2014. december 17-i ülésére Tárgy: Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó

Részletesebben

Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat

Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Szám: IV.535/2010. J E G Y ZİKÖNYV a Szekszárdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2010. október 13-án (szerdán) 15 00 órakor a Polgármesteri Hivatal II. emeleti mőszaki tárgyalójában megtartott alakuló ülésérıl.

Részletesebben

Csemı Község Önkormányzata Képviselıtestületének. 9/2007. (XI. 05.) rendelete. Csemı Község Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

Csemı Község Önkormányzata Képviselıtestületének. 9/2007. (XI. 05.) rendelete. Csemı Község Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Csemı Község Önkormányzata Képviselıtestületének 9/2007. (XI. 05.) rendelete Csemı Község Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról A Magyar Köztársaság Országgyőlése a többpártrendszerő jogállam,

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat és jelképei

I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat és jelképei BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995. (III. 3.) számú r e n d e l e t e BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK ÉS SZERVEINEK SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL /*: A rendelet

Részletesebben

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2011.(III.17.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2011.(III.17.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2011.(III.17.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Pereszteg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A STANDARD ELİKÉSZÍTİ TESTÜLET MŐKÖDÉSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A Standard Elıkészítı Testület (a továbbiakban: Testület) létrehozásáról és mőködtetésérıl a magyar számviteli

Részletesebben

NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. I. Fejezet Általános Rendelkezések

NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. I. Fejezet Általános Rendelkezések NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Német Nemzetiségi Önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 113. a) pontjában kapott

Részletesebben

Királyhegyes Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Királyhegyes Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete Királyhegyes Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Királyhegyes Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

Képviselı-testületének. 16/2010.(X.14.) Önkormányzati rendelete. a képviselı-testület és szervei Szervezeti és Mőködési.

Képviselı-testületének. 16/2010.(X.14.) Önkormányzati rendelete. a képviselı-testület és szervei Szervezeti és Mőködési. Balatonkeresztúri Önkormányzat Képviselı-testületének 16/2010.(X.14.) Önkormányzati rendelete a képviselı-testület és szervei Szervezeti és Mőködési szabályzatáról PREAMBULUM Az önkormányzatiság alapelvei

Részletesebben

Ellend községi Önkormányzat Képviselı-testületének 6/2007.(VII. 9.) rendelete a képviselı-testület és szervei szervezeti és mőködési szabályzatáról

Ellend községi Önkormányzat Képviselı-testületének 6/2007.(VII. 9.) rendelete a képviselı-testület és szervei szervezeti és mőködési szabályzatáról Ellend községi Önkormányzat Képviselı-testületének 6/2007.(VII. 9.) rendelete a képviselı-testület és szervei szervezeti és mőködési szabályzatáról Ellend község Önkormányzatának képviselı-testülete (a

Részletesebben

A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÁLLAMIGAZGATÁSI KOLLÉGIUM Ü G Y R E N D J E

A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÁLLAMIGAZGATÁSI KOLLÉGIUM Ü G Y R E N D J E A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÁLLAMIGAZGATÁSI KOLLÉGIUM Ü G Y R E N D J E A fıvárosi, megyei közigazgatási hivatalokról szóló 214/2010. (VII. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 19. (1) bekezdésének

Részletesebben

I. Fejezet. II. Fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT JOGÁLLÁSA, FELADATA, HATÁSKÖRE

I. Fejezet. II. Fejezet AZ ÖNKORMÁNYZAT JOGÁLLÁSA, FELADATA, HATÁSKÖRE A HELYI CIGÁNY KISEBBSÉGI İNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA MEDINA helyi kisebbségi önkormányzat testülete a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993.évi LXXVII. törvény 27. -ában,valamint

Részletesebben

Bodrogkeresztúr Község Önkormányzat 11/2010. (XI. 30.) Önkormányzati rendelete BODROGKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYAIRÓL

Bodrogkeresztúr Község Önkormányzat 11/2010. (XI. 30.) Önkormányzati rendelete BODROGKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYAIRÓL Bodrogkeresztúr Község Önkormányzat 11/2010. (XI. 30.) Önkormányzati rendelete BODROGKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYAIRÓL (továbbiakban SZMSZ) Bodrogkeresztúr Község Önkormányzat

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról a módosításokkal egységes szerkezetben

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 10/2000.(IV.17.) rendelete a Szervezeti és Mőködési Szabályzatról Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlése (a továbbiakban: közgyőlés) Szekszárd város polgárainak

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ...

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ... Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás...... HATÁROZAT Szám: 7/2009. (III.16.) BTT határozat Tárgy: A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanács Közbeszerzési szabályzatának elfogadása A Bakonyi

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-i ülésére

ELİTERJESZTÉS. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS ELNÖKE VI. 584 / 2011. ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. április 28-i ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom megyei területi kisebbségi önkormányzatokkal

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Sándorfalva-Szatymaz Szennyvíz-, Csatorna Beruházó Társulás Társulási Megállapodásának módosítása Melléklet:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2012. május 2-i ülésére. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság Ügyrendje

ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2012. május 2-i ülésére. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság Ügyrendje Iktató szám: Sz-288/2012. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata ELŐTERJESZTÉS A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság 2012. május 2-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: A Pénzügyi és

Részletesebben

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl

OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl OZORA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995.(VI.9.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl ( egységes szerkezetben) Ozora Község Önkormányzata Képviselı-testülete

Részletesebben

Alapfeladatok. Váci Cigány Kisebbségi Önkormányzat 13/2002. (XI. 25.) sz. határozata

Alapfeladatok. Váci Cigány Kisebbségi Önkormányzat 13/2002. (XI. 25.) sz. határozata Alapfeladatok Váci Cigány Kisebbségi Önkormányzat 13/2002. (XI. 25.) sz. határozata Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról A Váci Cigány Kisebbségi Önkormányzat testülete a nemzeti és etnikai kisebbségek

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Pomáz Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának módosítása és egységes szerkezető alapító okirat elfogadásáról

ELİTERJESZTÉS. Pomáz Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának módosítása és egységes szerkezető alapító okirat elfogadásáról Pomáz Város Önkormányzat Polgármestere ELİTERJESZTÉS Pomáz Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának módosítása és egységes szerkezető alapító okirat elfogadásáról Tisztelt Képviselı-testület!

Részletesebben

Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének. 9/2011./IV. 07./ ÖK.számú rendelete

Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének. 9/2011./IV. 07./ ÖK.számú rendelete Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének 9/2011./IV. 07./ ÖK.számú rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2007.(X.01.) számú rendeletének módosítása Bag

Részletesebben

2/2007. (II.1) SZKÖ. határozat Salgótarján Megyei Jogú Város Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

2/2007. (II.1) SZKÖ. határozat Salgótarján Megyei Jogú Város Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról 2/2007. (II.1) SZKÖ. határozat Salgótarján Megyei Jogú Város Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról A salgótarjáni helyi szlovák kisebbségi önkormányzat képviselı-testülete

Részletesebben

Súr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete Súr Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról

Súr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete Súr Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Súr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2011.(IV.28.) önkormányzati rendelete Súr Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Súr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS ÉSZAK-KELET PEST ÉS NÓGRÁD MEGYEI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÉS KÖRNYZETVÉDELMI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1. A Társulás megnevezése A Társulás teljes neve: 2. A Társulás

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ádánd Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Nj. tv.) 113. a) pontjában kapott

Részletesebben

NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRAT

NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRAT Ügyszám: 358-2/2013. NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRAT Törölt: TA 2013. JANUÁR 1. NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testülete (8454

Részletesebben

Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség

Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség BELSİ SZABÁLYZATA 2000. szeptember hó 18. A 2008. október 15. - i változásokkal egységes szerkezetbe foglalat szöveg. 1 BELSİ SZABÁLYZAT A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI

Részletesebben

A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete. Együttmőködési megállapodás. mely létrejött egyrészrıl

A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete. Együttmőködési megállapodás. mely létrejött egyrészrıl A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete Együttmőködési megállapodás mely létrejött egyrészrıl másrészrıl Sajószentpéter Városi Önkormányzat székhely: 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. adószám: 15726085-2-05

Részletesebben

NEMESKÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2/2011.(IV.13.) R E N D E L E T E

NEMESKÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2/2011.(IV.13.) R E N D E L E T E NEMESKÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2/2011.(IV.13.) R E N D E L E T E SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Nemeskér Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE Debrecen 2016. február 9. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 2 2. A KONZISZTÓRIUM MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 2 3. A KONZISZTÓRIUM

Részletesebben

(az Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról)

(az Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról) TÉT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 9/2007. (VI. 1.), 12/2007. (VIII. 1.) rendeletekkel módosított 5/2007. (IV. 13.) rendelete EGYSÉGES SZERKEZETBEN (az Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról)

Részletesebben

A Polgármesteri Hivatal ügyrendje

A Polgármesteri Hivatal ügyrendje Módosítva a 219/2012. (VIII. 29.) számú határozattal bezárólag. A Polgármesteri Hivatal ügyrendje Enying Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben,

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁS VÁROS BŐNMEGELİZÉSI TANÁCSÁNAK. Szervezeti és Mőködési Szabályzata. (tervezet)

HAJDÚNÁNÁS VÁROS BŐNMEGELİZÉSI TANÁCSÁNAK. Szervezeti és Mőködési Szabályzata. (tervezet) HAJDÚNÁNÁS VÁROS BŐNMEGELİZÉSI TANÁCSÁNAK Szervezeti és Mőködési Szabályzata (tervezet) Bőnmegelızési Tanács Szervezeti és Mőködési Szabályzata A rendırségrıl szóló 1994. évi XXXIV. törvény 10. (1) bekezdése

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére. Önkormányzati Iroda

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére. Önkormányzati Iroda Elıterjesztés 2. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. szeptember 13-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Intézményei Gazdasági Szervezete gazdasági vezetı beosztására

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete A Veszprém Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (II. 20.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Szám: 15355/2009. Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Javaslat a 252/2005.(X.27.) Öh. sz. határozattal jóváhagyott Salgótarján

Részletesebben

2 14. (1) A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább nyolc ülést tart. A képviselő-testületi ülés meghívóját, illetve az egyes napirendi

2 14. (1) A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább nyolc ülést tart. A képviselő-testületi ülés meghívóját, illetve az egyes napirendi 1 Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10 /2013. (V.30.) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4 /2011. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Rendelıintézete

Részletesebben

Bajna-Epöl-Nagysáp Intézményfenntartó Társulás Társulási Tanácsának Szervezeti és Mőködési Szabályzata

Bajna-Epöl-Nagysáp Intézményfenntartó Társulás Társulási Tanácsának Szervezeti és Mőködési Szabályzata Bajna-Epöl-Nagysáp Intézményfenntartó Társulás Társulási Tanácsának Szervezeti és Mőködési Szabályzata A Bajna-Epöl-Nagysáp Intézményfenntartó Társulás Társulási Tanácsa (továbbiakban: Társulási Tanács)

Részletesebben

Egységes szerkezetben a 2/2011. (I. 13.) ÜB. sz. módosító határozattal MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYRENDI BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE

Egységes szerkezetben a 2/2011. (I. 13.) ÜB. sz. módosító határozattal MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYRENDI BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 1/1. sz. függelék Egységes szerkezetben a 2/2011. (I. 13.) ÜB. sz. módosító határozattal MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÜGYRENDI BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE A bizottság a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Sátoraljaújhely Város Önkormányzata valamint Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala - mint ajánlatkérı - közbeszerzési eljárásai elıkészítésének, lefolytatásának

Részletesebben

1. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, a közös önkormányzati hivatal hivatalos elnevezése

1. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, a közös önkormányzati hivatal hivatalos elnevezése Esztergom Város Önkormányzat Képviselı-testületének 18/2014.(XI. 19.) önkormányzati rendelete Esztergom Város Önkormányzat Képviselı-testülete és szervei Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Esztergom

Részletesebben

Tokaj Város Önkormányzatának. 7/2006. (III.29.) számú. rendelete. Tokaj Város Önkormányzata Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

Tokaj Város Önkormányzatának. 7/2006. (III.29.) számú. rendelete. Tokaj Város Önkormányzata Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Tokaj Város Önkormányzatának 7/2006. (III.29.) számú rendelete Tokaj Város Önkormányzata Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Tokaj Város Önkormányzati Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATAL Ü G Y R E N D J E

PILIS NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATAL Ü G Y R E N D J E 7. sz. függelék a rendelet 40.. (11) és 43.. (10) bekezdéséhez PILIS NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATAL Ü G Y R E N D J E A Képviselı-testület egységes hivatalt hoz létre - Polgármesteri Hivatalelnevezéssel,

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu E l ı t e r j e s z t é s - a Képviselı-testületnek a 2010. II. félévi

Részletesebben

H A T Á R O Z A T O K

H A T Á R O Z A T O K H A T Á R O Z A T O K amely készült a Kulturális, Oktatási, Sport és Kommunikációs Bizottság 2014. január 23.-án 17 óra 20 perces kezdettel, a Pilisi Polgármesteri Hivatal (2721 Pilis, Kossuth Lajos út.

Részletesebben

KŐVÁGÓÖRS ÉS KÉKKÚT KÖZSÉGEK ÓVODAI NEVELÉST BIZTOSÍTÓ INTÉZMÉNYFENNTARTÓ TÁRSULÁS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PREAMBULUM

KŐVÁGÓÖRS ÉS KÉKKÚT KÖZSÉGEK ÓVODAI NEVELÉST BIZTOSÍTÓ INTÉZMÉNYFENNTARTÓ TÁRSULÁS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PREAMBULUM KŐVÁGÓÖRS ÉS KÉKKÚT KÖZSÉGEK ÓVODAI NEVELÉST BIZTOSÍTÓ INTÉZMÉNYFENNTARTÓ TÁRSULÁS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Kővágóörs község Önkormányzat Képviselő-testülete, Kékkút Község Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

I. fejezet. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, a hatáskör átruházás szabályai. 1. Az önkormányzat megnevezése és kapcsolatai

I. fejezet. Az önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, a hatáskör átruházás szabályai. 1. Az önkormányzat megnevezése és kapcsolatai Héreg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011.(II.15.) önkormányzati rendelete Héreg Község önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról Héreg Község Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 199. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Javaslat pályázat kiírására Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata aljegyzıi állására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE

SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 7 / 2001. / VI.26./ számú RENDELETE a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS SZÁMVITELI BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ ORSZÁGOS SZÁMVITELI BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ ORSZÁGOS SZÁMVITELI BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az Országos Számviteli Bizottság (a továbbiakban: OSZB) létrehozásáról és mőködtetésérıl

Részletesebben

A BORDÁNYI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI ÖNKORMÁNYZAT MŐKİDÉSI ALAPOKMÁNYA. Bevezetı rész

A BORDÁNYI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI ÖNKORMÁNYZAT MŐKİDÉSI ALAPOKMÁNYA. Bevezetı rész A BORDÁNYI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI ÖNKORMÁNYZAT MŐKİDÉSI ALAPOKMÁNYA Bevezetı rész 1. Az ifjúsági önkormányzat elnevezése: Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2. Az önkormányzat hivatala: 3. Az önkormányzat

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - a Képviselı-testület 2014. II. félévi

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 19/2009. (VI.04.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: július 01.

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 19/2009. (VI.04.) sz. önkormányzati rendelete. Hatályba lépés napja: július 01. 1 PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 19/2009. (VI.04.) sz. önkormányzati rendelete Az önkormányzati biztos kirendelésérıl, kirendelése feltételeirıl Hatályba lépés napja: 2009. július 01.

Részletesebben

Elıterjesztés. Tárgy: A képviselı-testület évi munkaterve. Tisztelt Képviselı-testület!

Elıterjesztés. Tárgy: A képviselı-testület évi munkaterve. Tisztelt Képviselı-testület! Elıterjesztés Tárgy: A képviselı-testület 2015. évi munkaterve Tisztelt Képviselı-testület! Tengelic Község Önkormányzata Képviselı-testületének az önkormányzat és szervei szervezeti és mőködési szabályzatáról

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. április 18-i rendkívüli ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. április 18-i rendkívüli ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. április 18-i rendkívüli ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Intézményeinek Gazdasági Szervezete költségvetési szerv vezetı

Részletesebben

Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól

Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól A 36/2013. (IV. 23.) önkormányzati határozat melléklete Pomáz Város Önkormányzatának Szabályzata a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggı partnerségi egyeztetés általános szabályairól

Részletesebben

Szervezeti és Mőködési Szabályzat

Szervezeti és Mőködési Szabályzat Csepreg Város Önkormányzatának 8/2007. (III. 22.) R E N D E L E T E Szervezeti és Mőködési Szabályzat Módosította: 12/2007. (V. 18.) rendelet, 4/2008.(II.15.) rendelet, 12/2008.(V.7.) rendelet Egységes

Részletesebben

A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata

A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata A PTE TTK Fizikai Intézetének Szervezeti és Mőködési Szabályzata 1. A Fizikai Intézet 1.1. Az Intézet neve: Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete Angolul: Institute of Physics of Pécs 1.2. Az Intézet

Részletesebben

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. melléklet amely létrejött Hajdúdorog Város Önkormányzat Képviselı-testülete, mint az önállóan mőködı és gazdálkodó Hajdúdorog Városi Polgármesteri Hivatal irányító szerve,

Részletesebben

Az egyesület alapszabályának adattartalma

Az egyesület alapszabályának adattartalma 41. melléklet a 11/2012. (II. 29.) KIM rendelethez Az egyesület alapszabályának adattartalma 1. Kötelezı rendelkezések az általános rendelkezések körében: 1.1. az egyesület neve 1.2. az egyesület székhelye

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 5/2006. (III. 09.) sz. önkormányzati rendelete

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 5/2006. (III. 09.) sz. önkormányzati rendelete PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 5/2006. (III. 09.) sz. önkormányzati rendelete Pilis Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról Hatályba lépés napja:

Részletesebben

Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének. Szervezeti és Működési Szabályzata. Általános rendelkezések

Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének. Szervezeti és Működési Szabályzata. Általános rendelkezések Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata Beleg Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselıtestületének június 15-én megtartott rendkívüli ülésérıl

Jegyzıkönyv. Készült: Dömös Község Önkormányzat Képviselıtestületének június 15-én megtartott rendkívüli ülésérıl Jegyzıkönyv Készült: 2012. június 15-én megtartott rendkívüli ülésérıl Jelen vannak:pálmai József korelnök Csonka József Dr. Pálinkási Csaba Bartók László képviselık Dr. Szabó Attila jegyzı Jegyzıkönyvvezetı:

Részletesebben

2. Az SZMSZ 19. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az SZMSZ 19. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata Képviselő-testületének./... (....) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2014. (XI.14.) önkormányzati

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. május 22-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Vincent Auditor Számviteli Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011.

Részletesebben

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 1. (1) A magyar számviteli standardokról, azok értelmezéseirıl és a kapcsolódó

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Nyirád Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselı-testületének nyilvános ülésérıl. 2013. február 14.

JEGYZİKÖNYV. Nyirád Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselı-testületének nyilvános ülésérıl. 2013. február 14. Ügyszám: 289-8/2013. JEGYZİKÖNYV Nyirád Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata Képviselı-testületének nyilvános ülésérıl 2013. február 14. Nyirád 2013 1 Jegyzıkönyv Készült: Az ülés helye: Nyirád Község

Részletesebben

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 2012. évi XXX. törvény

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 161. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Javaslat pályázat kiírására Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata jegyzıi állására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Az önkormányzat jelképei, elismerı díjak és az önkormányzat hivatalos lapja

Az önkormányzat jelképei, elismerı díjak és az önkormányzat hivatalos lapja Létavértes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2011 (IV.19.) önkormányzati rendelete Létavértes Város Önkormányzata Képviselı testülete szervezeti és mőködési szabályzatáról Létavértes Város Önkormányzata

Részletesebben

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. január 24-i ülésére

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. január 24-i ülésére Tárgy: Intézményvezetıi pályázatok Sorszám: IV./ 1 Elıkészítette: Véleményezı bizottság: Sápi András Igazgatási Osztály Tisztelt Képviselı-testület! Kulturális és Sport Bizottság Egyéb elıterjesztés Békés

Részletesebben

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA 1. Általános rendelkezések 1. Az egyesület neve: Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület (a továbbiakban: egyesület). 2. Székhelye: 3422

Részletesebben

I. Fejezet 1. Általános rendelkezések

I. Fejezet 1. Általános rendelkezések A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 4/2015. (I. 26.) SHNÖ határozata a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat (továbbiakban:

Részletesebben

1. Az SZMSZ 2.. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul: 3.. Az SZMSZ 10.. (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

1. Az SZMSZ 2.. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul: 3.. Az SZMSZ 10.. (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul: Cece Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013.(I.21.)önkormányzati rendelete a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2003.(V.01.)ÖR. sz. rendelet módosításról

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SOSZÁMA: 204. MELLÉKLET: -1 db TÁRGY: Javaslat az Egészségügyi Gondnokság vezetıi állására pályázat kiírására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

- a versenyeztetéssel kapcsolatos költségek fedezését, - a rendszeres kapcsolattartást a körzet és a megyei diáksport szervezeteivel.

- a versenyeztetéssel kapcsolatos költségek fedezését, - a rendszeres kapcsolattartást a körzet és a megyei diáksport szervezeteivel. A Türr István Gazdasági Szakközépiskola sport életének pezsdítését elısegítı társadalmi szervezetet hozott létre 2007. március 8. napján. Az egyesület célja, hogy az oktató-nevelı munkával összhangban

Részletesebben

POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE. 7/2010. (X. 28.) rendelete. A képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról FEJEZET

POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE. 7/2010. (X. 28.) rendelete. A képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról FEJEZET POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE 7/2010. (X. 28.) rendelete A képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az önkormányzat megnevezése:

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v 1. /2011. J e g y z ı k ö n y v Készült: Kunbaracs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. január 31-én (hétfın) 14: 00 órakor tartott ülésérıl. Jelen vannak: Tóth Ferenc polgármester Fehér István

Részletesebben

Tiszaszentimre Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2005. (V. 27.) számú rendelete. (Egységes szerkezetben!)

Tiszaszentimre Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2005. (V. 27.) számú rendelete. (Egységes szerkezetben!) Tiszaszentimre Község Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2005. (V. 27.) számú rendelete Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben!) Tiszaszentimre Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

SZMSZ 2. sz. függelék. A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Mőködési Szabályzata (ügyrend)

SZMSZ 2. sz. függelék. A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Mőködési Szabályzata (ügyrend) A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Mőködési Szabályzata (ügyrend) SZMSZ 2. sz. függelék A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1. (6) bekezdés a.) pontja szerint a helyi önkormányzat önállóan

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Ecsegfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének március 29-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Ecsegfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének március 29-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Ecsegfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. március 29-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezésétől szóló rendelet

Részletesebben

Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Ügyrendje

Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Ügyrendje Szám: 04-37-21/2009. Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Ügyrendje 2 Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium ÜGYRENDJE I. Általános rendelkezések 1.. A Kollégium megnevezése,

Részletesebben

KEMECSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 24/2005.(XI.25.) rendelete

KEMECSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 24/2005.(XI.25.) rendelete KEMECSE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİTESTÜLETÉNEK 24/2005.(XI.25.) rendelete A Kitüntetı díjak és címek alapításáról és adományozásának eljárási rendjérıl Kemecse Város Képviselıtestülete a társadalmi

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 22-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 22-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. október 22-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( ) önkormányzati rendelete a Szervezeti

Részletesebben

SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG Iktatószám: VI/B. 186/2017. Iktatószám: VI/B. /2018. A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Részletesebben

Fejér Megyei Önkormányzat Közgyőlésének 16/2010. (X.29.) önkormányzati rendelete

Fejér Megyei Önkormányzat Közgyőlésének 16/2010. (X.29.) önkormányzati rendelete Fejér Megyei Önkormányzat Közgyőlésének 16/2010. (X.29.) önkormányzati rendelete a Fejér Megyei Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról (módosította a 8/2011.(IV.28.) és a 16/2011.

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: Módosított rendelet azonosítója: 5/2013.(IV.26.) alap A Képviselő-testület és szervei

Részletesebben

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya

A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-lánc Testület alapszabálya A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 86/2012. (IV. 26.) Korm. rendelet 10. (6) bekezdésébe alapján a Magyar Corvin-lánc Testület

Részletesebben

Előterjesztés a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága ügyrendjének jóváhagyásáról

Előterjesztés a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága ügyrendjének jóváhagyásáról Előterjesztés a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága ügyrendjének jóváhagyásáról 1. előterjesztés száma: 266/2018 2. előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő

Részletesebben