Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?"

Átírás

1 Miért fontos a hiányzó fogak pótlása? Az esztétika csak egy indok a sok közül. A foghiány - akár csak egyetlen fog hiánya is - károsan befolyásolhatja a harapást, ezért ha a pótlást elmulasztjuk, akkor az ellentétes fogsorban lévő fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, és ha már több is hiányzik, akkor túlterhelődnek a megmaradt fogak. Ezek következtében több fogat is elveszíthetünk a közeljövőben. A hiányzó fogak helyén a csont idővel ritkulni, sorvadni kezd, ami megnehezítheti a későbbi esetleges fogbeültetést. A kihúzott fog helyén keletkezett résbe ételmaradék is kerülhet, ami további fogromláshoz és ínybetegséghez is vezethet. Az implantációról általában Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, artikulálni, nem mosolyoghatunk felszabadultan, társaságban kényelmetlenül érezzük magunkat. A foghiányt azonban a lehető legrövidebb időn belül pótolni kell, ugyanis a foghiányos állapot a kellemetlen komfortérzeten túl idővel rosszabb táplálkozáshoz, gyomorproblémákhoz, emésztési nehézségekhez, állkapocs-ízületi problémákhoz vezethet. A fogvesztés és a csontveszteség miatt a fogak elvándorolhatnak, illetve eldőlhetnek a rágóerő irányának megfelelően, ami arcvonásaink megváltozását is eredményezheti. Implantáció Sokan azonban nehezen barátkoznak meg a részleges vagy teljes, rögzített vagy kivehető protézis gondolatával. Számukra lehet megoldás a fogbeültetés, vagyis az implantáció. Kétségtelen, hogy az implantációs fogpótlás nem olcsó, és némi kockázattal is jár. Ám a páciensek kedvező tapasztalatai, a kivehető fogpótlás elkerülése révén tapasztalható komfortérzet, és az életminőség jelentős javulása, no meg a kedvező szakmai tapasztalatok mégis azt eredményezik, hogy az implantáció egyre inkább rutinszerű beavatkozásnak számít a fogászati-szájsebészeti praxisokban.

2 Mi az implantátum? Az implantátum egy műfoggyökér, amelyet az elveszett fogak helyére ültetnek be sebészeti úton. Az implantátumra készülő fogpótlás ugyanolyan erős és használható lesz, mint ha a fogpótlás természetes fogra készülne. Természetesebb, mint bármilyen más protetikai eszköz; olyan érzetet kelt, mintha visszakapta volna a saját, igazi, erős, egészséges fogait. Miből készül az implantátum? Az implantátum nyaga általában tiszta, ötvözetlen titán, amit az emberi test teljes mértékben elfogad. Különleges biológiai, kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhetően egy idő után összenő ("összegyógyul") a csonttal. Ennek köszönhetően tökéletesen szilárdan tartja a ráhelyezett egy vagy több műfogat. Nem korrodálódik, ellenáll a savaknak és egyéb anyagoknak, nem mágnesezhető és rendkívül erős a súlyához képest. Szövetbarát, semmiféle károsodást nem okoz. Kinek javasolható az implantáció? Implantációra alkalmas az a páciens, akinek jó az általános egészségi állapota, jó a szájhigiéniája, elég csontállománnyal rendelkezik és kizáró tényező nem áll fenn. Végül, de nem utolsósorban: kész arra, hogy a kezelőorvos által előírt szájhigiénés szabályokat betartsa. És kinek nem javasolt az implantáció? A sikeresség szempontjából fokozott rizikófaktornak számít a túlzott alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a drogfüggőség, a nem kezelt cukorbetegség és a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedés. Nem végezhető továbbá implantáció az állcsontok növekedésének befejeződéséig (14-18 éves korig). Kockázatok A fogbeültetések 90-95%-a sikeresnek mondható. Nagyon ritka esetben azonban előfordulhat, hogy az implantátum nem rögzül a csonthoz, és amikor feltárják, kiderül, hogy laza maradt. Ebben az esetben a laza implantátumot el kell távolítani, és másikat behelyezni. A szájhigiénés szabályok szigorú betartása nélkül nem képzelhető el hosszú távú siker. Az implantátumok ugyan erősebben kötődnek a csonthoz, mint a természetes fog, de az ínnyel való kapcsolatuk sokkal gyengébb. Ennek következtében a nem megfelelő fog- és szájápolás nagyobb rombolást képes véghez vinni az implantátum körül, mint egyébként. Ám, ha a páciens betartja az előírásokat, az implantátum akár egy életen át is kitarthat. Kilökődhet-e később az implantátum? A nem megfelelő szájhigiéné és ennek folyományaként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséghez és a műgyökér meglazulásához vezethetnek. Ezért rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata, és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata. Elengedhetetlen továbbá az implantátumok évenkénti kontrollja.

3 Az implantációs fogpótlás előnyei, lehetőségei Az implantátum lehetővé teszi a fogak egyenkénti pótlását az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül. Implantátumok segítségével olyan esetben is lehet rögzített pótlást, vagyis hidat készíteni, amikor hagyományos fogtechnikai eszközökkel már csak a kivehető protézis jelenthet megoldást. A beültetett fog kényelmesebb, természetesebb és könnyebben kezelhető. Teljes fogatlanság esetén már 4-8 implantátum segítségével megoldható a fix pótlás, a körhíd, vagy a kombinált fogpótlás készítése. Az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kifogástalan esztétikai élményt is nyújt. Az implantátum előnye továbbá, hogy megelőzi a fog(ak) elvesztése után elkerülhetetlen csontlebomlást. Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják. Implantáció előtt A beavatkozás előtt a műtétet végző szájsebész állapotfelmérést végez, vagyis feltérképezi a páciens anatómiai adottságait, röntgent, laborvizsgálatokat rendel (elsősorban a véralvadási és vércukoradatokra összpontosítva) informálódik a beteg evési, ivási, dohányzási szokásairól. Ezek után a kezelőorvos eldönti, hogy mely fogakat kell pótolni, és azt, hogy a rendelkezésre álló csontállomány elegendő-e az implantátum(ok) beültetésére, illetve szükség van-e csontpótlásra. Hogyan történik a foggyökér-implantáció? Az implantátum(ok) beültetése helyi érzéstelenítéssel, ambuláns módon történik. Ennek során a szájsebész elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését (felvágja a fogínyt), majd egy lyukat fúr az állcsontba, és ebbe helyezi be az implantátumot. A behelyezés után összevarrja a fogínyt. A beteg antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kap. A varratokat 1-2 hét múlva távolítják el, ez után már az összenőtt, begyógyult nyálkahártya alatt gyógyul, csontosodik tovább az implantátum. A gyógyulás folyamata Az implantátum behelyezése után több hónapot kell várni, amíg az implantátum becsontosodik, ami azt jelenti, hogy az implantátum felszínén lévő mikropórusokba valósággal belenőnek a csontsejtek. Ez biztosítja az implantátum stabil rögzülését, és azt, hogy a későbbiekben képesek legyenek károsodás nélkül elviselni a mindennapos rágónyomást. Ez a csontosodási időszak az alsó és felső állkapocs esetében is esettől függően 2-6 hónap. Ez alatt az implantátum az íny alatt, befedve gyógyul. A teljes gyógyulás után kerülhet sor a fogpótlás (híd, korona vagy műfogsor) elkészítésére, majd rögzítésére. A fogpótlás elkészítése Ha a gyógyulási idő letelt, felszabadítják az íny alól az implantátumokat. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba helyezett csavart kell kiszabadítani egy kis nyálkahártyametszés segítségével. Ezután az implantátumba belecsavarják a nyak-fejrészeket, vagyis a műcsonkokat, amelyekre a fogpótlás készül majd. Ettől a ponttól az eljárás nagyjából ugyanaz, mint a hagyományos, fogakra készülő fogpótlások esetén.

4 Mennyi ideig tart a beavatkozás? A beavatkozás időtartama függ az implantátumok számától, illetve a csontfelépítés szükségességétől. A műtét utáni napok A műtéti területre célszerű kívülről hideg borogatást tenni a duzzanat csökkenésére. Enni, ameddig az érzéstelenítő hatása tart, nem szabad. A kávét, teát, alkoholt, dohányzást, fűszeres, csípős ételeket legalább egy napig kerülni kell. A szájhigiénia, azon túl is a fertőtlenítő hatású öblögetés különösen fontos ezeken a napokon. Nem szabad megfeledkezni a felírt gyógyszerekről, és szükség esetén a fájdalomcsillapítóról sem. Fogatlanság a műfoggyökér-beültetés után? Ha az implantátum a száj elülső részére kerül, akkor a fogorvos egy ideiglenes fogsort vagy hidat készíttet, hogy a páciens ne maradjon fogak nélkül. Amennyiben teljes műfogsora van, úgy ezt az egész gyógyulási időszak alatt hordhatja. Az implantáció sikeressége Az implantáció akkor nevezhető sikeresnek, ha nincs fájdalom vagy idegentest-érzés, nincs gyulladás az implantátum körül, nem mozog, és a röntgenfelvételen sem látható csontfelritkulás az implantátum körül. A sikeres implantáció kifejezés tehát nagy hangsúllyal a hosszú távú sikerességre vonatkozik, melyek a fogbeültetések 90-95%-áról el is mondható. A sikertelen esetek száma napjainkra minimálisra csökkent, már csak azért is, mert egy - bármilyen okból történt - kilökődést még követhet egy ismételt, immár sikeres beültetés. Mindezek alapján elmondható, hogy a sikertelen implantáció igen ritka. A későbbiekben A sikeres beültetés után sem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti együttműködés. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a tökéletes szájhigiéné és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A beültetést követően a betegnek általában évente legalább egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadás, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat. Implantált betegeknél rendkívül fontos, hogy amennyiben a páciens időközben bármilyen elváltozást észlel, azonnal jelentkezzen a kezelőorvosánál! Hogyan ápoljuk az implantátumokat? Ugyanúgy ápoljuk az implantátumokat, mint természetes fogainkat. Fontos a napi fogmosás és fogselyem használata, valamint a rendszeres fogászati kontrollvizsgálat. Az orvos és a páciens kapcsolata nem érhet véget az implantáció elvégzése után, mert az implantátum hosszú élettartama (ami évtizedek, akár élethossz is lehet) érdekében szükség van annak folyamatos kontrolljára. Milyen hosszú az élettartama az implantátumoknak? Az implantátum élettartama helyétől és a páciens szájhigiéniájától függően általában év, sok esetben azonban élethossz. Ha implantátum-kezelésen estünk át, tilos a dohányzás, mert növelheti az implantátum kilökődésének veszélyét.

5 Mit jelent az implantátumok túlterhelése? Ha az implantátumokra túlzott terhelés jut, akkor az akár az elvesztésükhöz is vezethet. A túlterhelés abból fakadhat, hogy túl kevés implantátum viseli azt a terhet, ami az egész fogsorra nehezedik. Ezért is fontos, hogy az implantáció, az implantátumok száma egyénileg és pontosan megtervezett legyen. Az tehát, hogy hány darab implantátumot kell alkalmazni egy adott esetben, az előzetes tervezés során dől el. Túl kevés implantátum beültetése orvosi szempontból nem vállalható, még akkor sem, ha az adott pillanatban az a páciens részére anyagi megtakarítást jelent. A későbbiekben ugyanis a túlterhelés a többi implantátum meglétét is veszélyezteti. Allergia vagy daganatos elfajulás előfordulhat-e az implantációval kapcsolatban? Az implantátumok anyaga általában tiszta, ötvözetlen titán. Különleges biológiai, kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhetően egy idő után összenő a csonttal. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak. Fogbeültetés előtt szükségessé válhat: Szinuszemelés (sinus elevatio), sinuslift, csontfelépítés, csontpótlás. A Sinuslift operáció közel két évtizede vált általános gyakorlattá, mivel egyre több ember választja az fogbeültetést, vagyis az implantációt. Amikor az implantációt megelőző vizsgálat után kiderül, hogy nem elég vastag a csont az implantátumok számára, vagy az arcüreg túl közel van az állkapocshoz, csontpótlás válik szükségessé. Ez napjainkban már rutinszerűen alkalmazott műtéti eljárás. Lényege, hogy a sorvadt felső állcsont megfelelő részét az arcüreg (sinus maxillaris) felé csonttranszplantátum vagy csontpótló anyag segítségével megvastagítják, és ezáltal implantátum beültetésére alkalmassá teszik. Lényege, hogy a sorvadt felső állcsont megfelelő részét az arcüreg (sinus maxillaris) felé csonttranszplantátum vagy csontpótló anyag segítségével megvastagítják és ezáltal implantátum beültetésére alkalmassá teszik. A csontpótlás és az implantálás történhet egy időben is, de a szakorvos dönthet úgy is, hogy először a csontfelépítést végzi el, majd kivárja a gyógyulási időt, és csak ez után helyezi be az implantátumot. Utóbbi esetben a gyógyuláshoz 4-6 hónapra van szükség, mielőtt az implantátum behelyezhető. A csontpótlás (sinuslift) során alkalmazott anyag lehet a páciens saját csontjából nyert ún. autotranszplantátum, vagy mesterséges úton előállított (alloplasztikus) csontpótló anyag. Az eljárás az alsó és felső állcsonton egyaránt kivitelezhető. Ha kismértékű csontpótlásra van szükség, a GBR (guided bone regeneration) technika is alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a csonthártya alá, a csontpótlás helyén a csontpótló anyag behelyezését követően, azt lefedve, egy speciális membránt helyeznek. A módszer az implantációval együtt, de attól eltérő időben is lehet alkalmazni. Azonnali implantáció Ez alatt azt értjük, hogy az implantátum beültetése a foghúzást követően 0-48 órán belül megtörténik. Mit is jelent ez? Ha Önnek a mosolyzónában van egy olyan foga vagy gyökere, amit már semmilyen konzervatív módon nem tudnak megmenteni, és el kell távolítani, mindig felmerül a kérdés, hogy a foghúzást követően meddig nem lesz foga? Az esztétikai zónában minden esetben különös gonddal kell megterveznünk a foghiány pótlását. Tudnia kell, hogy minden foghúzást jelentős mértékű csont lebomlás követ. A csontot fedő íny is visszahúzódik, néhány hónap elteltével az ínypapillák lelapulnak, kisimulnak, vízszintesek lesznek. Az egykori szép, egészséges, kerek ínykontúr örökre eltűnhet. Ha a foghúzás után az eltávolított fog helyére rögtön beültetjük az implantátumot, akkor a szép, félhold alakú ínykontúr megmarad, és ahelyett, hogy lebomlana a csont, a foghúzást követően olyan csontregenerációs indukciós hatások lépnek fel, melyek kitöltik az esetlegesen fennmaradó apró réseket a fogmeder és a beültetett implantátum között. Ahhoz, hogy megmaradjon a szép ínykontúr,

6 szükség van egy ínyformázó csavar behelyezésére is, illetve, ha a beültetett implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor egy ideiglenes implantátum felépítményt és egy ideiglenes koronát is készíthetünk. A teljes csontosodást azonban itt is ki kell várni, mely az azonnali implantáció esetében is körülbelül 6 hónap. Ha ez letelik, akkor a végleges felépítmény és a végleges korona is elkészíthető az implantátumra. Ma már nemcsak teljesen fémmentes koronákat lehet készíteni, hanem, ha valaki a tökéletes esztétikára vágyik, akkor a koronát tartó implantátum felépítményt is ki lehet faragni robotok segítségével fémmentes cirkonium-oxidból.

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42

Írta: Sturbán Dental - Fogorvosi rendelő 2010 szeptember 07. (kedd) 20:37 - Utoljára frissítve 2010 szeptember 07. (kedd) 20:42 1, A jó fogpótlás pótolja a hiányzó fogakat, helyreállítja a megfelelő rágóképességet és az esztétikai hátrányokat is megszünteti. Sőt megelőzi a foghiányok következményeinek kialakulását. 1.1, A fogpótlások

Részletesebben

Tegye teljessé önmagát! Új élete műfogsor nélkül.

Tegye teljessé önmagát! Új élete műfogsor nélkül. Tegye teljessé önmagát! Új élete műfogsor nélkül. Mikor tudott legutóbb beleharapni egy ropogós almába? Retteg a nyilvános beszédtől, mert nem jól illeszkedik a műfogsora? A protézise csak bajt és kényelmetlenséget

Részletesebben

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények.

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Zabaras D, Boubolis S, Spanos A, Petsinis V, Gisakis I G Bevezetés

Részletesebben

Betegtájékoztató. Biztonság és esztétika CAMLOG implantátumokkal

Betegtájékoztató. Biztonság és esztétika CAMLOG implantátumokkal Betegtájékoztató Biztonság és esztétika CAMLOG implantátumokkal A mosoly bemutatkozás Tisztelt Páciensünk! Ezzel a tanácsadóval az Ön kezébe adjuk a fogbeültetéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Részletesebben

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI Az implantátum fejek: cementes rögzítés egyrészes kétrészes AZ IMPLANTÁCIÓS

Részletesebben

Biztonság és esztétika camlog implantátumokkal. Betegtájékoztató

Biztonság és esztétika camlog implantátumokkal. Betegtájékoztató Biztonság és esztétika camlog implantátumokkal Betegtájékoztató A mosoly bemutatkozás Tisztelt Betegünk! Ezzel a tanácsadóval az Ön kezébe adjuk a fogbeültetéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Részletesebben

Tegye teljessé önmagát! Miért fontos akár egyetlen hiányzó fog pótlása is?

Tegye teljessé önmagát! Miért fontos akár egyetlen hiányzó fog pótlása is? Tegye teljessé önmagát! Miért fontos akár egyetlen hiányzó fog pótlása is? Elvesztette egy fogát, és most nem tudja biztosan, mit tegyen? A fogorvosnak az Ön valamelyik hátsó fogát kellett kihúznia, és

Részletesebben

Tegye teljessé önmagát! Hogyan nyerheti vissza az életét fogainak helyreállításával?

Tegye teljessé önmagát! Hogyan nyerheti vissza az életét fogainak helyreállításával? Tegye teljessé önmagát! Hogyan nyerheti vissza az életét fogainak helyreállításával? Nem mer mosolyogni, mert hiányzik egy vagy több foga? Mikor tudott legutóbb félelem nélkül beleharapni egy ropogós

Részletesebben

BIZTONSÁG ÉS ESZTÉTIKA

BIZTONSÁG ÉS ESZTÉTIKA BIZTONSÁG ÉS ESZTÉTIKA FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOKKAL Betegtájékoztató Zahnimplantaten Tisztelt Páciensünk! Az implantációs fogpótlás ugyanazt az érzést adja, mint a saját természetes fogaira épülő fogpótlás.

Részletesebben

Teljes foghiány ellátása implantációs overdenture típusú pótlással

Teljes foghiány ellátása implantációs overdenture típusú pótlással Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Teljes

Részletesebben

Dental Center Relaxációs Fogászat Nálunk megkedveli a fogászati kezelést

Dental Center Relaxációs Fogászat Nálunk megkedveli a fogászati kezelést Beleegyező nyilatkozat fogászati stratégiai implantációs kezelésre váró páciensek számára Név: Elérhetőség: Páciensek odaadva: (kérjük minden elolvasott oldalt szignózzon le, valamint az aláírás mezőknél

Részletesebben

Implantológia II. Dr. Kispélyi Barbara

Implantológia II. Dr. Kispélyi Barbara Implantológia II. Dr. Kispélyi Barbara IMPLANTÁTUMOK SEBÉSZETE Kétfázisú műtéti technika Egyfázisú műtéti technika KÉTFÁZISÚ MŰTÉTI TECHNIKA Spiekermann: Color atlas of implantology EGYFÁZISÚ MŰTÉTI TECHNIKA

Részletesebben

Hasadékos páciens teljes protetikai rehabilitációja

Hasadékos páciens teljes protetikai rehabilitációja Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Hasadékos

Részletesebben

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE A DR CSAVARIMPLANTÁTUMOK KÉTSZAKASZOS MŰTÉTI MÓDSZERREL VÉGZETT BEÜLTETÉSE A kétszakaszos műtéti módszert akkor alkalmazzuk, ha biztosítani akarjuk

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések. 1. vizsgafeladat. 2011. január 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések. 1. vizsgafeladat. 2011. január 11. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

OEP által finanszírozott implantátumok protetikai rehabilitáció céljából történő behelyezésének várólista protokollja MP 031.ST

OEP által finanszírozott implantátumok protetikai rehabilitáció céljából történő behelyezésének várólista protokollja MP 031.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: OEP által finanszírozott implantátumok protetikai rehabilitáció céljából történő behelyezésének várólista protokollja

Részletesebben

I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása

I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása Tudományos következtetések Figyelembe véve a farmakovigilanciai kockázatértékelő bizottságnak

Részletesebben

A lágyszövetek gyógyulása az egyrészes implantátumok körül: két éves követéses vizsgálat Olimpiu L. Karancsi 1, Radu Sita 1, Emanuel A.

A lágyszövetek gyógyulása az egyrészes implantátumok körül: két éves követéses vizsgálat Olimpiu L. Karancsi 1, Radu Sita 1, Emanuel A. A lágyszövetek gyógyulása az egyrészes implantátumok körül: két éves követéses vizsgálat Olimpiu L. Karancsi 1, Radu Sita 1, Emanuel A. Bratu 1 Absztrakt Az egyrészes implantátumokat sok évvel ezelőtt

Részletesebben

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika A parodontális tapadásveszteség jelentősen meggyengítheti a fogak rögzítettségét.

Részletesebben

Kezelési terv 0, 1A és 1B típusú foghiányok esetén

Kezelési terv 0, 1A és 1B típusú foghiányok esetén Kezelési terv 0, 1A és 1B típusú foghiányok esetén Dr. Hermann Péter Emlékeztető: Forgatónyomaték (vertikális komponense a rágóerőnek) kialakulása a dentálisan is megtámasztott fogpótláson: a fogpótlás

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK ( )

ÁRJEGYZÉK ( ) ÁRJEGYZÉK (2017.05.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 5.000.- Kontrolldíj 3 000,- Telefonos konzultáció 3 600,- Gyógyszerfelírás 3.000,- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen)

Részletesebben

BONE LEVEL FEJRÉSZEK. on4. multi-unit

BONE LEVEL FEJRÉSZEK. on4. multi-unit BONE LEVEL 2016 on4 multi-unit STANDARD KAPCSOLAT STANDARD kapcsolat azt jelenti, hogy a szorító kúpos csatlakozás helyett az implantátum platformján alakul ki az implantátum-műcsonk záródás. STANDARD

Részletesebben

BPS Biofunkcionális Protetikai Szisztéma. Fogpótlás Betegtájékoztató

BPS Biofunkcionális Protetikai Szisztéma. Fogpótlás Betegtájékoztató BPS Biofunkcionális Protetikai Szisztéma Fogpótlás Betegtájékoztató A fogak karaktert, aktivitást és életet sugároznak. (Ön)tudatosságot, kisugárzást és magabiztosságot adnak. Éppen ezért magától értetœdœ,

Részletesebben

Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan. Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika

Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan. Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika Fogászati rehabilitáció - fogpótlástan Dr. Jász Máté Fogpótlástani klinika Bevezetés Pierre Fauchard (1678-1761) Le chirurgien dentiste ou traite des dents (1728) Megfelelő elmélyültséggel komolyan kell

Részletesebben

Fogászati kezelés. A fogászati ellenőrzés, megelőzés célú vizsgálat

Fogászati kezelés. A fogászati ellenőrzés, megelőzés célú vizsgálat Fogászati kezelés Ebben a segédanyagban az alábbi témák szerepelnek: Fogászati ellenőrzés, megelőző célú vizsgálatok Az íny állapota Fogászati kezelés: tömés, húzás, fogkő eltávolítás stb. Fogászati kezelés

Részletesebben

Árjegyzék. A kezelés megkezdése előtt kérjen tájékoztatót a várható költségekről!

Árjegyzék. A kezelés megkezdése előtt kérjen tájékoztatót a várható költségekről! Árjegyzék A kezelés megkezdése előtt kérjen tájékoztatót a várható költségekről! Vizit ( kezelés nélkül ) 4000.- Oralkamerás diagnosztika 4500.- Digitális röntgen felvétel 2500.- Kezelési terv készítése

Részletesebben

röntgenfelvétel: helyi arcüreg felvétel Röntgen CD-re írása/db

röntgenfelvétel: helyi arcüreg felvétel Röntgen CD-re írása/db Fogászati árlista Diagnosztika amamnézis, első megbeszélés (amennyiben nálunk folytatja a kezelést levonásra kerül a végső árból az ) státusz, tervkészítés orálkamerával való felmérés góckutatás röntgenfelvétel:

Részletesebben

Érvényes: től visszavonásig. Konzultáció, betegvizsgálat, szájüregi daganatos elváltozások szűrése, kezelési terv, árajánlat készítése

Érvényes: től visszavonásig. Konzultáció, betegvizsgálat, szájüregi daganatos elváltozások szűrése, kezelési terv, árajánlat készítése Érvényes: 2018.03.01-től visszavonásig Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy a megadott árak tájékoztató jellegűek. Betegeink részére egyedi kezelési tervet készítünk, melyben az egyes árak mellett

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A laboratóriumban szakmai gyakorlatot töltő fogtechnikus tanulók vizsgára készülnek, és azt kérik Öntől, hogy segítsen nekik a felkészülésben. Tájékoztassa a tanulókat az Angle-féle fogsorzáródási

Részletesebben

Bevezetés az orális implantológiába, rövid történeti áttekintés. Az orális implantátumok fajtái.

Bevezetés az orális implantológiába, rövid történeti áttekintés. Az orális implantátumok fajtái. Bevezetés az orális implantológiába, rövid történeti áttekintés. Az orális implantátumok fajtái. Dr. Divinyi Tamás ny.egyetemi tanár Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti

Részletesebben

Fixfogsor FIXFOGSOR Rendelő. A protézisrögzítés szakértője. Fixfogsor Protézisrögzítésről. Kőkemény kérdések és válaszok a

Fixfogsor FIXFOGSOR Rendelő. A protézisrögzítés szakértője. Fixfogsor Protézisrögzítésről. Kőkemény kérdések és válaszok a Kőkemény kérdések és válaszok a Fixfogsor Protézisrögzítésről FIXFOGSOR Rendelő. A protézisrögzítés szakértője Magyarország első olyan rendelője, amely kizárólag műfogsorkészítésre és rögzítésre specializálódott

Részletesebben

2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A laboratóriumban szakmai gyakorlatot töltő fogtechnikus tanulók

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A rendelőben a gyakorlat vezető fogorvos felkéri Önt, hogy készítsen előadást a konzerváló fogászati beavatkozásokról. Referáljon a gyakorlatvezetőnek az elkészült előadás tartalmáról! - a

Részletesebben

Betegtájékoztató. Gyökérkezelés

Betegtájékoztató. Gyökérkezelés Gyökérkezelés Célja: A fog belsejében lévő fertőzött, gyulladt vagy elhalt fogbélmaradványok eltávolítása, a teljes gyökércsatorna-hálózat fertőtlenítése, a gyökércsatornák oly mértékű feltágítása és mechanikai

Részletesebben

Újdonságok az esztétikai fogászatban

Újdonságok az esztétikai fogászatban Újdonságok az esztétikai fogászatban Dr. Péter Tamás Úgy gondolom a XXI. században egyre több ember számára vált fontossá a jó megjelenés, ennek pedig szerves részét képezi az esztétikus, ápolt fogazat.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava

Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 2. oldal (2) A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beava Magyar joganyagok - 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet - a kötelező egészségbiztosítás k 1. oldal 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető fogászati ellátásról

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.)

ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 3.000.- Szaktanácsadás, gyógyszerfelírás 3.000-5.000.- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen) GÓCSA - DÍJ (le nem mondott

Részletesebben

Röntgenfelvétel: helyi. Ideiglenes tömések - citodur i.t. Ideiglenes tömések guttapercha. Ideiglenes tömések cement. Pulpa sapka kálcium hidroxid

Röntgenfelvétel: helyi. Ideiglenes tömések - citodur i.t. Ideiglenes tömések guttapercha. Ideiglenes tömések cement. Pulpa sapka kálcium hidroxid Fogászati árlista Diagnosztika Anamnézis, első megbeszélés (amennyiben nálunk folytatja a kezelést levonásra kerül a végső árból az ) Státusz, tervkészítés Orálkamerával való felmérés Góckutatás Röntgenfelvétel:

Részletesebben

Keze ze é l s é i s i terv 2 /1 /1 é s é 3 s tí 3 p tí us fog fo hi g á hi ny ny k e k e e s té e n Dr. Hermann Péter

Keze ze é l s é i s i terv 2 /1 /1 é s é 3 s tí 3 p tí us fog fo hi g á hi ny ny k e k e e s té e n Dr. Hermann Péter Kezelési terv 2A/1 és 3 típusú foghiányok esetén Dr. Hermann Péter Maradék fogak száma egy vagy kettő A fulcrumvonal a gerincet követi Egy forgástengely van Rágóerő hatására a forgástengely mentén elfordulva

Részletesebben

DIO IMPLANTÁTUM. SM Implant. Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet. Metszett csavarmenet. RBM vagy Biotite-H.

DIO IMPLANTÁTUM. SM Implant. Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet. Metszett csavarmenet. RBM vagy Biotite-H. DIO IMPLANTÁTUM Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet Gyökérforma SM Implant Metszett csavarmenet RBM vagy Biotite-H Süllyesztett implantátum típus JELLEGZETESSÉGEK SM süllyesztett (submerged(

Részletesebben

VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS

VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS 1.6 M P H T (MULTILOCKING PROXIMAL HUMERAL TREATMENT) SOKFUNKCIÓSAN RETESZELHETŐ PROXIMALIS IMPLANTÁTUMOK ÉS MŰTÉTI KÉSZLET VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS Medical Products Manufacturing and Trading

Részletesebben

ORÁLIS IMPLANTOLÓGIA SZAKKÉPESÍTÉS ÉS MEGSZERZÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI

ORÁLIS IMPLANTOLÓGIA SZAKKÉPESÍTÉS ÉS MEGSZERZÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ORÁLIS IMPLANTOLÓGIA SZAKKÉPESÍTÉS ÉS MEGSZERZÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI 1.1. A képzés célja: A képzés célja olyan fogorvosok szakképzése, akik a fogorvosi KKK-ban meghatározott alapvető implantológiai ellátásokon

Részletesebben

Felnőtt hasadékosok helyreállító protetikai ellátásának lehetőségei

Felnőtt hasadékosok helyreállító protetikai ellátásának lehetőségei Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Felnőtt

Részletesebben

Móricz Dental implantációs tájékoztató füzet (2014)

Móricz Dental implantációs tájékoztató füzet (2014) Móricz Dental implantációs tájékoztató füzet (2014) Ez a füzet részletes és könnyen áttekinthető tájékoztatást nyújt az Ön számára a Móricz Dentalban elérhető implantáció megoldások minden variációjáról.

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) fogászati szolgáltatás ellátására

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) fogászati szolgáltatás ellátására Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) fogászati szolgáltatás ellátására A Szolgáltató: LÉZERMED Kft. (1072 Budapest, Klauzál tér 5., Telephely: 1126 Budapest, Böszörményi út 13-15. Adószám: 12367030-2-42;

Részletesebben

Az oralis implantátumok sikerességének feltételei III. Az implantátumok terhelhetőségét befolyásoló tényezők Dr. Divinyi Tamás egyetemi tanár

Az oralis implantátumok sikerességének feltételei III. Az implantátumok terhelhetőségét befolyásoló tényezők Dr. Divinyi Tamás egyetemi tanár Az oralis implantátumok sikerességének feltételei III. Az implantátumok terhelhetőségét befolyásoló tényezők Dr. Divinyi Tamás egyetemi tanár Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Arc-, Állcsont-,

Részletesebben

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKKÉPZÉS

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKKÉPZÉS KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKKÉPZÉS Vizsgázó: Tutor: Konzulens: Kezelés kezdete és vége: A páciens életkora, neme, foglalkozása A fogászati kezelést befolyásoló tényezők Tud-e allergiáról?

Részletesebben

Kezelési terv 2A/1 és 3 típusú foghiányok esetén. Dr. Hermann Péter

Kezelési terv 2A/1 és 3 típusú foghiányok esetén. Dr. Hermann Péter Kezelési terv 2A/1 és 3 típusú foghiányok esetén Dr. Hermann Péter 2A/1 osztály Maradék fogak száma egy vagy kettő A fulcrumvonal a gerincet követi Egy forgástengely van Rágóerő hatására a forgástengely

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK ( )

ÁRJEGYZÉK ( ) ÁRJEGYZÉK (2014.03.01.) Kezelési díj Szájvizsgálat, állapotfelmérés, kezelési terv 3.000.- Szaktanácsadás, gyógyszerfelírás 3.000-5.000.- Röntgen 2 000,- OP (panorámaröntgen) GÓCSA - DÍJ (le nem mondott

Részletesebben

Alsó kivehetô fogsor stabilizálása Symplant One implantátumokkal

Alsó kivehetô fogsor stabilizálása Symplant One implantátumokkal Dr. Csák Csaba, dr. Kovács Emese Alsó kivehetô fogsor stabilizálása Symplant One implantátumokkal (Klinikai esettanulmány) Teljes alsó protézist viselô páciensek régi igénye az alsó fogpótlásuk stabilizálása

Részletesebben

Szakmai protokoll arcüreg műtét ápolói teendőiről MP 022.ST

Szakmai protokoll arcüreg műtét ápolói teendőiről MP 022.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Szakmai protokoll arcüreg műtét ápolói teendőiről MP 022.ST Készítette: Zsíros Éva diplomás ápoló Átvizsgálta: Dr.

Részletesebben

CorticaL ECO Rendszer. CorticaL ECO Implantátumok. CorticaL ECO Felépítmények. Beültető műszerek. Termékjellemzők Rendszer struktúra

CorticaL ECO Rendszer. CorticaL ECO Implantátumok. CorticaL ECO Felépítmények. Beültető műszerek. Termékjellemzők Rendszer struktúra Cortica ECO Rendszer Termékjellemzők Rendszer struktúra Cortica ECO Implantátumok Alkalmazási területek Méretválaszték Cortica ECO Felépítmények Felépítmény jellemzők Méretválaszték Beültető műszerek Műszerkészlet

Részletesebben

REALTRADE Műszaki Szolgáltató és Kereskedelmi K. Tartalmi összefoglaló

REALTRADE Műszaki Szolgáltató és Kereskedelmi K. Tartalmi összefoglaló Tartalmi összefoglaló A fogbeültetés a foghiány pótlásának korszerű, gyakran alkalmazo módja. Komoly kihívást jelent azonban a foghúzást és a csontpótlást követően az erede hez közelítő lágyrész (íny)

Részletesebben

Protetikai szemléletű tervezés a navigációs implantológia területén

Protetikai szemléletű tervezés a navigációs implantológia területén Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogpótlástani Klinika Protetikai szemléletű tervezés a navigációs implantológia területén Dr. Kispélyi Barbara egyetemi docens Mechanikai komplikációk Biológiai

Részletesebben

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ.

GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Be accurate. Be smart. SMART Guide Kézikönyv GYORS. UNIVERZÁLIS. EGYSZERŰ. Tartalom A SMART Guide folyamat SMART Guide Kanál Fogtechnikus által készített CT sablon 8 Teljes kivehető fogpótlás 10 Regisztrációs

Részletesebben

SOMOGYI ANDREA. Adhezív anyagok szerepe és alkalmazása a teljes lemezes fogpótlások rögzítésében. TÉMAVEZETŐ: DR. KIVOVICS PÉTER

SOMOGYI ANDREA. Adhezív anyagok szerepe és alkalmazása a teljes lemezes fogpótlások rögzítésében. TÉMAVEZETŐ: DR. KIVOVICS PÉTER SOMOGYI ANDREA Adhezív anyagok szerepe és alkalmazása a teljes lemezes fogpótlások rögzítésében. TÉMAVEZETŐ: DR. KIVOVICS PÉTER 1. Slide témaválasztás oka Szakdolgozatom témaválasztását az motiválta, hogy

Részletesebben

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás

Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai. Dr. Bistey Tamás Teljes borító korona készítésének klinikai munkafázisai Dr. Bistey Tamás Munkafázisok áttekintése Klinikai munkafázisok Betegvizsgálat, kezelési terv, preparálás, lenyomatvétel Vázpróba Laboratóriumi munkafázisok

Részletesebben

A cirkónium-oxid biokerámiáról a dentális implantáció kapcsán

A cirkónium-oxid biokerámiáról a dentális implantáció kapcsán Dr. Vajdovích István - Dr. Tóth Zsuzsanna A cirkónium-oxid biokerámiáról a dentális implantáció kapcsán Bevezetés Az elmúlt 25 évben a hazai fogorvosi implantológia nagyívű, dinamikus fejlődésen ment keresztül.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai fogászati higiénikus szakképesítés. 2410-06 Fogászati higiénikus tevékenysége fogászati kezeléseknél modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai fogászati higiénikus szakképesítés. 2410-06 Fogászati higiénikus tevékenysége fogászati kezeléseknél modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

FELSŐ RÖGZÍTETT ÉS ALSÓ KOMBINÁLT FOGPÓTLÁS KÉSZÍTÉSE

FELSŐ RÖGZÍTETT ÉS ALSÓ KOMBINÁLT FOGPÓTLÁS KÉSZÍTÉSE Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter c. egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi FELSŐ

Részletesebben

A TERMÉSZETES FOGAZAT VISSZASZERZÉSE

A TERMÉSZETES FOGAZAT VISSZASZERZÉSE A TERMÉSZETES FOGAZAT VISSZASZERZÉSE 1 A MOSOLY ÉRTÉKE 2 A mosoly az életöröm kifejezése és az érzelmek tükre. Egyben az egymás, valamint a környezetünk közti kommunikáció legtermészetesebb eszköze, mely

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens 14. évfolyam (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Fogászati implantátum rendszer

Fogászati implantátum rendszer P L U S Fogászati implantátum rendszer ORVOSI MÛSZERGYÁRTÓ KFT. 6800 Hódmezõvásárhely, Rákóczi út 2-4. - 6800 Hódmezõvásárhely, Lázár u. 61/A -- Tel./ Fax: 06 (62) 241-609, 248-144 E-mail: protetim@protetim.hu

Részletesebben

Az állcsontok fogeredetű gyulladásai és sebészeti kezelésük Kockázati tényezők: Elhanyagolt fogazat Rossz szájhigiénia Ált. hajlamosító tényezők

Az állcsontok fogeredetű gyulladásai és sebészeti kezelésük Kockázati tényezők: Elhanyagolt fogazat Rossz szájhigiénia Ált. hajlamosító tényezők Szájsebészet Dento-alveoralris sebészet Fogeltávolítás (Extractio,sculptio) Fogmegtartó műtétek Parodontális sebészet Maxillofacialis sebészet Fejlődési rendellenességek Traumatológia Tumorok Asszisztensi

Részletesebben

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv 1. Parodontálisan teljesen egészséges egyén kezelési terve aktuális teendőnk nincs panaszok esetén, illetve legalább

Részletesebben

PEEK felhasználása. Mit kell tudni a PEEK-ről: PEEK alkalmazása fogtechnikában: Marható PEEK tömb

PEEK felhasználása. Mit kell tudni a PEEK-ről: PEEK alkalmazása fogtechnikában: Marható PEEK tömb Dokumentáció 0 Versenykiírás: Meglévő fogak státusza a felső álcsonton: 17, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27. Behelyezett implantátumok státusza: 11, 13, 16 régiójában. Meglévő fogak státusza az alsó állcsonton:

Részletesebben

Fixfogsor FIXFOGSOR Rendelő. A protézisrögzítés szakértője. Műfogsor viselés kompromisszumok nélkül!

Fixfogsor FIXFOGSOR Rendelő. A protézisrögzítés szakértője. Műfogsor viselés kompromisszumok nélkül! Műfogsor viselés kompromisszumok nélkül! FIXFOGSOR Rendelő. A protézisrögzítés szakértője Magyarország első olyan rendelője, amely kizárólag műfogsorkészítésre és rögzítésre specializálódott Fixfogsor

Részletesebben

Protokoll CoDiagostix implantációs tervezéshez. Orvosi/tervezői munkafolyamat, fogtechnikai munkafázis

Protokoll CoDiagostix implantációs tervezéshez. Orvosi/tervezői munkafolyamat, fogtechnikai munkafázis Protokoll CoDiagostix implantációs tervezéshez Navigált implantáció beindikálása minden esetben előzetes tervezést igényel, ha mégis a kezelés közben hozzuk meg a döntést a technológia alkalmazásáról,

Részletesebben

AZ ISY IMPLANTÁCIÓS RENDSZER TAPASZTALAT A GYAKORLATBAN

AZ ISY IMPLANTÁCIÓS RENDSZER TAPASZTALAT A GYAKORLATBAN KÜLÖNSZÁM AZ ISY IMPLANTÁCIÓS RENDSZER TAPASZTALAT A GYAKORLATBAN Dr. Jan Klenke, Dr. Thomas Barth, ZA Stefan Ulrici, Dr. Dr. Manfred Wolf A logo magazin szerkesztői három praxisból négy felhasználót kérdeztek

Részletesebben

MAGYAR INNOVÁCIÓ NÉMET PRECIZITÁS 30 ÉVES A DENTI IMPLANTÁCIÓS RENDSZER

MAGYAR INNOVÁCIÓ NÉMET PRECIZITÁS 30 ÉVES A DENTI IMPLANTÁCIÓS RENDSZER EGY FÁZISÚ IMPLANTÁTUMOK MAGYAR INNOVÁCIÓ NÉMET PRECIZITÁS 30 ÉVES A DENTI IMPLANTÁCIÓS RENDSZER IMPLANTÁTUM OKTATÁS FRÉZKÖZPONT KUTATÁS GYÁRTÁS RENDSZEREK MINDEN INDIKÁCIÓS TERÜLETRE DENTIDENT IMPLANT

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2383-09 Kivehető fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2383-09 Kivehető fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Fogtechnikus tanulók vannak Önöknél szakmai gyakorlaton. Az Ön feladata tájékoztatni őket a részleges és teljes műanyag alaplemezes kivehető fogpótlások készítésének szabályairól. Tartsa meg

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Az implantációt előkészítő diagnosztikai vizsgálatok. Dr. Joób-Fancsaly Árpád egyetemi docens

Az implantációt előkészítő diagnosztikai vizsgálatok. Dr. Joób-Fancsaly Árpád egyetemi docens Az implantációt előkészítő diagnosztikai vizsgálatok Dr. Joób-Fancsaly Árpád egyetemi docens A fogorvosi célból végzett implantáció komplex protetikai módszer, amely kombináltan alkalmazza a sebészi és

Részletesebben

A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban

A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban Dental Hírek - X. évfolyam 3. szám Az orvostudomány rohamos fejlődésének egyik következménye, hogy a

Részletesebben

KURZUSOK ALPHA IMPLANT OKTATÁSI KÖZPONT I.

KURZUSOK ALPHA IMPLANT OKTATÁSI KÖZPONT I. KURZUSOK 1 ALPHA IMPLANT OKTATÁSI KÖZPONT 2018. I. 2 ALPHA IMPLANT OKTATÁSI KÖZPONT 2018. I. FÉLÉV KURZUSOK 3 ALPHA IMPLANT OKTATÁSI KÖZPONT KURZUSOK 2018. I. FÉLÉV 4 ALPHA IMPLANT OKTATÁSI KÖZPONT 2018.

Részletesebben

Árjegyzék. Az árak tájékoztató jellegűek! A kezelés megkezdése előtt kérjen tájékoztatót a várható költségekről! VIZSGÁLATOK

Árjegyzék. Az árak tájékoztató jellegűek! A kezelés megkezdése előtt kérjen tájékoztatót a várható költségekről! VIZSGÁLATOK Árjegyzék Az árak tájékoztató jellegűek! A kezelés megkezdése előtt kérjen tájékoztatót a várható költségekről! VIZSGÁLATOK Vizit ( kezelés nélkül ) 5.000.- Orálkamerás diagnosztika 10.000.- Digitális

Részletesebben

Cystaszűkítő készülék alkalmazása nagy kiterjedésű ciszta esetén

Cystaszűkítő készülék alkalmazása nagy kiterjedésű ciszta esetén Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Cystaszűkítő

Részletesebben

A sürgősségi fogászat fogszabályozási vonatkozásai

A sürgősségi fogászat fogszabályozási vonatkozásai Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A sürgősségi

Részletesebben

Fogászati ellátás. Vizsgálat, status felvétel, kezelési terv készítés. Intraorális röntgen (egy felvétel) Extraorális röntgen (egy felvétel) (OP)

Fogászati ellátás. Vizsgálat, status felvétel, kezelési terv készítés. Intraorális röntgen (egy felvétel) Extraorális röntgen (egy felvétel) (OP) Konzultáció, diagnosztika Fogászati ellátás Vizsgálat, status felvétel, kezelési terv készítés Intraorális röntgen (egy felvétel) Extraorális röntgen (egy felvétel) (OP) CT felvétel Teleröntgen Állkapocs

Részletesebben

ICX-SafetyGuideaz. ICX-MAGELLAN fúrósablon rendszere: a jövő implantációs műtéteinek navigációs rendszere. sablonnal történő beavatkozás

ICX-SafetyGuideaz. ICX-MAGELLAN fúrósablon rendszere: a jövő implantációs műtéteinek navigációs rendszere. sablonnal történő beavatkozás P a jövő implantációs műtéteinek navigációs rendszere. ICX-SafetyGuideaz ICX-MAGELLAN fúrósablon rendszere: sablonnal történő beavatkozás még biztonságosabbá teszi az ICX-implantátumokkal elvégzett kezeléseket

Részletesebben

FOG- ÉS ÍNYÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV

FOG- ÉS ÍNYÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV FOG- ÉS ÍNYÁPOLÁSI KÉZIKÖNYV FOGSELYMEZÉS ELENGEDHETETLEN A FOGAK KÖZÖTTI TERÜLETEK ALAPOS TISZTÍTÁSA, ERRE A FOGSELYEM ILLETVE A FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFE AZ EGYIK LEGALKALMASABB. A FOGKÖZÖK KÜLÖNÖSEN FONTOS

Részletesebben

2383-09 Kivehető fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2383-09 Kivehető fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2383-09 Kivehető fogpótlás készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Fogtechnikus tanulók vannak Önöknél szakmai gyakorlaton. Az Ön feladata tájékoztatni őket a részleges és teljes

Részletesebben

Általános üzleti feltételek

Általános üzleti feltételek Általános üzleti feltételek 1./ Az Általános Szerződési Feltételek hatálya: A Megbízó a jelen Általános Szerződési Feltételekben rögzített feltételekkel ellátási kötelezettséggel nem járó (térítéses) fogászati,

Részletesebben

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI TERVEZÉSÉNEK ALAPVETŐ ISMERETEI II.

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI TERVEZÉSÉNEK ALAPVETŐ ISMERETEI II. AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI TERVEZÉSÉNEK ALAPVETŐ ISMERETEI II. Dr. Kádár László Klinikai főorvos Fogpótlástani Klinika AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁS RÉSZEI (Koeck, Wagner: Implantologie) substruktura

Részletesebben

ELEKTROSEBÉSZET A MINDENNAPI FOGORVOSI GYAKORLATBAN (4. RÉSZ)

ELEKTROSEBÉSZET A MINDENNAPI FOGORVOSI GYAKORLATBAN (4. RÉSZ) TÁVOKTATÁS A SEMMELWEIS EGYETEM FOGORVOSTUDOMÁNYI KAR SZAK- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI BIZOTTSÁGA TÁVOKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ ON-LINE TOVÁBBKÉPZÉSBEN MEGHIRDETETT KÖZLEMÉNYEK BIBLIOGRÁFIÁJA, MELYEKRE VONATKOZÓ TESZTVIZSGAKÉRDÉSEK

Részletesebben

Azonnali terhelésû, cirkuláris KOS implantátumrekonstrukciók hosszú távú vizsgálata

Azonnali terhelésû, cirkuláris KOS implantátumrekonstrukciók hosszú távú vizsgálata Dr. Werner Mander, dr. Thomas Fabritius Azonnali terhelésû, cirkuláris KOS implantátumrekonstrukciók hosszú távú vizsgálata Kilencévnyi statisztika 678 transzgingiválisan beültetett, nem navigált, egyrészes

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Foghiányok ellátása. Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Foghiányok ellátása. Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Foghiányok ellátása Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma I. Alapvető megfontolások 1. A megbetegedés elnevezése Anodontia partialis/

Részletesebben

Összesített lista a kezelésekrõl munkahelyenként

Összesített lista a kezelésekrõl munkahelyenként 01 - Magyar biztosítás alapján végzett térítésmentes ellátás Esetszám: 1162 FA002 Fogorvosi vizsgálat, kontroll 149 0 0 FA010 Rtg. kontrasztanyag befecskendezése FA014 Szakrendelésre utalás 17 0 0 FA018

Részletesebben

Konszenzus a fogászati implantológiában: az osszeointegráció elérésének módjai 2012, Nemzetközi Implantátum Alapítvány, München, Németország

Konszenzus a fogászati implantológiában: az osszeointegráció elérésének módjai 2012, Nemzetközi Implantátum Alapítvány, München, Németország Konszenzus a fogászati implantológiában: az osszeointegráció elérésének módjai 2012, Nemzetközi Implantátum Alapítvány, München, Németország Prof. Dr. Stefan Ihde Fogászati Implantációs Részleg vezetője

Részletesebben

Összesített lista a kezelésekrõl munkahelyenként

Összesített lista a kezelésekrõl munkahelyenként 01 - Magyar biztosítás alapján végzett térítésmentes ellátás Esetszám: 963 FA002 Fogorvosi vizsgálat, kontroll 139 0 0 FA013 Igazolás, tájékoztatás FA014 Szakrendelésre utalás 14 0 0 FA018 Gyógyszerrendelés

Részletesebben

Orvostechnikai alapok Pammer Dávid

Orvostechnikai alapok Pammer Dávid Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagtudomány (BMEGEMTMK02) Orvostechnikai alapok Pammer Dávid tanársegéd BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület Angioplasztika Orvostechnikai anyagok Orvostechnikai

Részletesebben

Teljes foghiány ellátása teljes lemezes pótlással

Teljes foghiány ellátása teljes lemezes pótlással Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Teljes

Részletesebben

INTERFORAMINÁLISAN ELHORGONYZOTT PÓTLÁSOK. Bevezetés. Dr. Toldi Ferenc

INTERFORAMINÁLISAN ELHORGONYZOTT PÓTLÁSOK. Bevezetés. Dr. Toldi Ferenc 42 Dr. Toldi Ferenc INTERFORAMINÁLISAN ELHORGONYZOTT PÓTLÁSOK Bevezetés A fogászatban általában, így az alsó teljes foghiányok esetében is, az implantáció megjelenése óriási minőségi ugrást jelentett az

Részletesebben

BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! 2013. február 1. a BIONIKA 24. születésnapja. Az eltelt idő alatt több ezer terméket fejlesztettünk,

BEKÖSZÖNTŐ. Tisztelt Olvasó! 2013. február 1. a BIONIKA 24. születésnapja. Az eltelt idő alatt több ezer terméket fejlesztettünk, BEKÖSZÖNTŐ Tisztelt Olvasó! 2013. február 1. a BIONIKA 24. születésnapja. Az eltelt idő alatt több ezer terméket fejlesztettünk, gyártottunk partnereink számára. Ezek a termékek igen nagy területet fognak

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST

Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai híd készítésekor MP 012.ST Készítette: Cseszlai Andrea fogászati asszisztens Átvizsgálta:

Részletesebben

Fogpótlástani Klinika

Fogpótlástani Klinika Fogpótlástani Klinika árak 2016.07.01-től Fogászat - Egyetem által nyújtott szolgáltatás Vizsgálat (status felvétel, kezelési terv elkészítés) Intraorális röntgen (egy felvétel) 1 000 Ft Extraorális röntgen

Részletesebben

Fábián-, és Fejérdy szerinti 2B osztályú foghiány ellátása (alsó-felső állcsont)

Fábián-, és Fejérdy szerinti 2B osztályú foghiány ellátása (alsó-felső állcsont) Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi KarFogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetigazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Fábián-,

Részletesebben