A szőlő aranyszínű sárgaság betegség terjedése elleni NEMZETI KÉSZENLÉTI TERVRŐL. ISMERETEK a szőlő sárgaság betegségekről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szőlő aranyszínű sárgaság betegség terjedése elleni NEMZETI KÉSZENLÉTI TERVRŐL. ISMERETEK a szőlő sárgaság betegségekről"

Átírás

1 ISMERTETŐ A szőlő aranyszínű sárgaság betegség terjedése elleni NEMZETI KÉSZENLÉTI TERVRŐL Ez az ismertető rövidített változata a NÉBIH a (NTAI) által kidolgozott és a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára által aláírt készenléti tervnek. Az abban szereplő intézkedések jogszabályi alapját a 7/2001 FVM rendelet 7. melléklete adja. A teljes anyag a NÉBIH honlapján érhető el: Hazánkban először 2013 augusztusában észleltük a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó fitoplazmát, amely nem honos, nagy gazdasági és környezeti kárt okozó karantén károsító. Jogszabály 1. alapján bejelentés-kötelezett, behurcolása és terjesztése tilos. Miért van szükség készlenléti tervre a betegség terjedésének megakadályozásához? A készlenléti terv megteremti azt az alapot, amely lehetővéteszi az észlelt fertőzésre történő gyors és hatékony reagálást. Mit tartalmaz a készenléti terv? ISMERETEK a szőlő sárgaság betegségekről STRATÉGIA a kórokozó terjedésének megakadályozására megvalósítása megelőzési védelmi program felszámolási intézkedések 1. A növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. FVM rendelet 1.

2 ! ISMERETEK - a szőlő sárgaság betegségekről A szőlőn két, a háncsszövetben élő fitoplazma okoz sárgaság betegséget Egymástól tünetileg nem különböztethetők meg, csak laboratóriumi vizsgálattal, molekuláris diagnosztikai módszerekkel : szőlő aranyszínű sárgaság - okozója az FD fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis; Grapevine flavescence dorée phytoplasma) járványszerű terjedése miatt karantén státuszú szőlőn kívüli gazdanövényei többek között az iszalag és az éger terjedésének főbb módjai: fertőzött szaporítóanyaggal - nagy távolságra: fertőzött oltóvesszővel, alannyal és oltvánnyal rovarvektorral, kabócákkal - kisebb távolságra: ültetvényeken belül és között tüneteit lásd a melléklet A. részében vektora - amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Fő gazdanövénye a szőlő. Fő kártétele nem a levélen végzett szívogatása, hanem a fitoplazma terjesztése. A háncsszövetből táplálkozik, ahol a fitoplazmák is találhatók. Behurcolása teremtette meg az alapját annak, hogy az FD fenyegető, járványszerű betegséggé váljon. Egynemzedékes faj, tojás alakban, a kétéves cseren telel át, ahová a nőstények a tojásokat a foszló kéreg alá helyezik el. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől - július első dekádjáig. 5 lárvastádium után a kifejlett alakok (imágók) az időjárás függvényében július elejétől-közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetők. Rajzáscsúcs: július vége-augusztus közepe A csapdázás leírását lásd a melléklet B. részében. szőlő feketevesszőjűség (Bois noir, BN) - okozója a sztolbur fitoplazma (Candidatus Phytoplasma solani) Magyarországon a 80-as évektől kezdődően terjedt el szőlőültetvényekben. Szőlőn kívüli gazdanövényei a szulák és egyéb gyomok. Nem karantén károsító, de mivel az ültetvény termőképességét mind mennyiség, mind minőség szempontjából csökkenti, a szaporítóanyagnak tünetileg mentesnek kell lennie 2., még a standard kategóriájúnak is. Kisebb a gazdasági jelentősége, mint az FD-nek, mert a vektora, a sárgalábú recéskabóca (Hyalesthes obsoletus) csak véletlenszerűen táplálkozik a szőlőn, csak próbaszívásokat végez, így a betegség terjedése lassabb. A fertőzött növények elszórtan találhatók az ültetvényben. 2. A szőlő szaporítóanyagok előállításáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló 87/2006. FVM rendelet 2.

3 STRATÉGIA - a kórokozó terjedésének megakadályozására A CÉL kettős: I. a fertőzés megelőzése II. a fertőzés felszámolása I. A fertőzés megelőzése a fertőzésmentes területeken védelmi programmal 1. Egészséges szaporítóanyag ültetésévela FD és sztolbur fitoplazmától egyaránt mentes legyenszőlők 2. Az amerikai szőlőkabóca felderítésévela a lárvák felderítése az ültetvény bejárásával, a kifejlett egyedek felderítése csapdázással /10 16 cm sárga ragacslap/, hatósági, termelői és szakmai érdekképviseleti feladat, szaporítóanyag termesztő területeken kötelező a csapdázás (lásd a melléklet B. részében) 3. Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéssel agrotechnikai és kémiai kezelések a lárvák és az imágók ellen a hatóság védekezési felhívása szerint, imágó ellen csapdafogás alapján a kezelés az ország minden szaporítóanyag előállító területén (oltványiskola, alanyvessző előállító anyatelep, törzsültetvények) kötelező, a szőlőültetvényekben ajánlott, A vektorok elleni növényvédő szeres védekezési technológia 1. ábra: A szőlőkabóca észlelési térképe A NÉBIH NTAI által vezetett Szőlőkabóca Munkacsoport országos hálózatot működtet a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca észlelésére. A különböző fejlődési fokozatú alakok megjelenése az alábbi honlap-térképen követhető nyomon a tenyészidőben: 3.

4 Az észlelési adatok alapján a NÉBIH NTAI honlapján ( rendszeresen közzéteszi felhívását a védekezésre, megadva az időzítést és az ajánlott hatóanyagokat. A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályának (a továbbiakban: hatóság) szakemberei segítséget nyújtanak a csapdázáshoz és a védekezéshez is. A legfontosabb a lárva elleni védekezés a virágzás végén, terméskötődés idején. Ezt egészíti ki a kifejlett kabóca (imágó) elleni második, esetleg harmadik kezelés. Nagyon korai lárvakeléskor szükséges lehet egy virágzás előtti permetezés is. Lemosó permetezés tojás ellen 0. kezelés L1-es lárva ellen 1. kezelés L3-as lárva ellen 2. kezelés lárva + imágó ellen 3. kezelés lárva + imágó ellen nyugalmi időszak Virágzás terméskötödés bogyófejlődés érés III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. Tojás Tojás Lárva Kifejlett egyed terméskötődéstől - fürtzáródásig Actara SC tiametoxam 3x 21 Reldan 22 EC * klórpirifosz-metil 2x 14 Daskor klórpirifosz-metil + cipermetrin 1x 21 fürtzáródásig Karate Zeon 5 CS lambda-cihalotrin 2x 3 zsendülésig Decis Mega deltametrin 2x 3 terméskötődéstől - zsendülésig Decis Mega deltametrin 2x 3 Ökológiai termesztésben SpinTor 480 g/l spinozad 3x 15 Laser 240 g/l spinozad 3x ábra: A szőlőkabóca elleni védekezési program 4.

5 II. A fertőzés felszámolása és a betegség terjedésének megakadályozása hatósági intézkedésekkel: A fellépés eredményessége érdekében az intézkedés alapegysége nem a fertőzött tábla vagy az ahhoz tartozó termőhely, hanem egy adott fertőzés miatt körülhatárolt terület. 1. A körülhatárolt terület meghatározása: Ha a fertőzést laboratóriumi vizsgálat igazolja, a hatóság kijelöli a fertőzöttnek minősített (a továbbiakban: fertőzött) területet és az azt körülvevő biztonsági övezetet (puffer zóna), amelyek együtt alkotják a körülhatárolt területet. 3. ábra: Az FD fertőzés elleni intézkedés alapegysége a körülhatárolt terület A fertőzött terület 1 km sugarú körben helyezkedik el a fertőzött növény(ek) körül A biztonsági övezet (puffer zóna) mintegy 3 km szélességben veszi körül a fertőzött területet, feltételezetten mentes a fitoplazmától 2. Alkalmazandó intézkedések Milyen területeken szükséges intézkedéseket hozni? körülhatárolt terület szőlőültetvényein szőlőiskolákban szaporító alapanyagot előállító területeken (továbbiakban törzsültetvényekben) elhanyagolt szőlőterületeken 5.

6 2.1. Intézkedések körülhatárolt terület szőlőültetvényeiben a) Az 1 km sugarú fertőzött területen A hatóság feladatai: A fertőzött területet a hatóság növény-egészségügyi zárlat alá helyezi. Erről határozatot ad ki az érintett önkormányzatoknak. A határozat címzettjei az önkormányzat illetékességéhez tartozó fertőzött területen található szőlőterületek tulajdonosai. Ellenőrzést végez, mintát vesz a szőlő sárgaság jellegzetes tüneteit mutató növényekből. A termelő feladatai (a fertőzött területen belül): A hatóság által kijelölt fertőzött és minden tünetes növényt el kell távolítania. Mivel a szőlő fitoplazmák a növények gyökerében telelnek át, azokat gyökerestől kell kivágnia és megsemmisítenie a növény kiásásával vagy kivágásával. Ez utóbbi esetben a csonkot be kell vonni totális gyomirtó szerrel. A fakadó új sarjakat el kell távolítania. Ha az ültetvényben a tünetes növények aránya meghaladja a 30%-ot, a teljes ültetvényt meg kell semmisítenie, ugyanis nagy az esélye annak, hogy a növények többsége már megfertőződött. A növény-egészségügyi zárlat feloldása: Ha a fertőzött területen 2 egymást követő évben nem jelennek meg az FD jelenlétére utaló tünetek. Ekkor a területet a hatóság átminősíti biztonsági övezetté, melyben továbbra is fennmarad a szigorú ellenőrzési és védekezési kötelezettség. b) A 3 km széles biztonsági övezetben Ha biztonsági övezet feltételezetten mentes az FD betegségtől, e területen a termelőnek rendszeresen ellenőriznie kell a szőlőnövényeket az esetleges tünetek felkutatására és védekeznie kell a vektor ellen. Ha a hatóság e területen is kimutatja az FD jelenlétét, ez újabb fertőzött terület és biztonsági övezet kijelölését vonja maga után. 6.

7 2.2. Intézkedések szőlőiskolákra (szaporítóanyag előállítás) a) A fertőzött területen belül, ha a szőlőiskola maga nem fertőzött 4. ábra: Intézkedés szaporítóanyag termő területen 1 km-es körzetben tilos az oltványok forgalmazása. A tilalom a termelő kérelmére feloldható, ha bizonyított, hogy a szőlőiskola nem tekintendő fertőzöttnek, mert az onnan vett minták a kórokozótól mentesek a laboratóriumi vizsgálat alapján, a sárgaság betegségek tüneteit mutató növényeket megsemmisítették, a szőlőiskolát határoló 100 méter széles körzet is mentesnek bizonyult a fertőzéstől, a termelő nyilvántartása alapján egyértelmű, hogy az FD-vektorok elleni kötelező védekezéseket a hatóság előírásai szerint elvégezték a szőlőiskolában és annak 100 méteres körzetében. b) Függetlenül attól, hogy a szőlőiskola hol található, 1. ha a szőlőiskola 100-méteres körzete fertőzött, de a szőlőiskola nem: A fertőzés egy körülhatárolt terület kialakítását vonja maga után. Az abban található szőlőültetvényekre az II/1. pontban leírtak érvényesek. Az oltványok forgalmazására vonatkozó tilalom a termelő kérelmére feloldható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesült: 100-m-en belül a fertőzött és a tünetes növényeket megsemmisítették, a szőlőiskolában található tünetes növényeket megsemmisítették, a vektor elleni kötelező védekezéseket elvégezték. 7.

8 2. ha a szőlőiskola fertőzött: A fertőzés egy körülhatárolt terület kialakítását vonja maga után. Az abban található szőlőültetvényekre az II/1. pontban leírtak érvényesek. A fertőzött növény(ek)hez tartozó teljes tételt meg kell semmisíteni a gyökérzettel együtt. Ha ez megtörtént, forgalmazhatóak a fennmaradó növények, ha a származási helyen található anyanövények FD-mentesek és a vektor gyérítését szolgáló kötelező védekezéseket elvégezték. Minden szőlőiskolában kötelező a vektor jelenlétének sárga ragacsos csapdával történő megfigyelése és egyedszámának gyérítése a hatóság által meghatározottak szerint Intézkedések a törzsültetvényekben (szaporító alapanyag előállítás) a) Ha a törzsültetvény fertőzött területen belül található, de maga az ültetvény nem fertőzött a szőlőiskolánál leírtak érvényesek (2.2.a.). b) Függetlenül attól hogy a törzsültetvény hol található, 1. ha a törzsültetvény 100-méteres körzete fertőzött, de a törzsültetvény nem a szőlőiskola 100 méteres körzeténél leírtak érvényesek (2.2.b.1.). 2. ha a törzsültetvény fertőzött: A fertőzés egy körülhatárolt terület kialakítását vonja maga után. Az abban található szőlőültetvényekre az 2.1. pontban leírtak érvényesek. Minden, a fertőzött tábláról származó, szaporítóanyag-termelésre szánt növényanyagot meg kell semmisíteni. A forgalmazási tilalom feloldható azután, hogy 2 egymást követő teljes tenyészidőszak alatt: -- a törzsültetvény tünetmentes és -- laboratóriumi vizsgálattal igazoltan FD-mentes. 8.

9 2.4. Intézkedések elhanyagolt szőlőterületre Az elhanyagolt ültetvény nagy növény-egészségügyi kockázatot jelent a környező szőlőnövények számára. Fokozott a veszély azoknál a művelt területek mellett lévő ültetvényeknél, ahol a zöld növényi részek biztosítják a kabócák számára az életfeltételeket és a legalapvetőbb növényvédő szeres kezeléseket sem végezték el. a) A körülhatárolt területen belül Az elhanyagolt szőlőterületet úgy kell tekinteni, hogy a termelő nem teljesítette kötelezettségét a károsító terjedésének megakadályozására. Ezért a hatóság: növény-egészségügyi vizsgálatot végez ezeken a helyeken; elrendeli az adott határidőn belüli művelést, gondozást, a kötelező védekezést; közérdekű védekezést rendel el a növényállomány gyökerestől történő eltávolítására és megsemmisítésére a törvényben 3. előírtak alapján, ha a termelő a megszabott határidőn belül nem tesz eleget kötelezetségének; Ennek költségei a termelőt terhelik. b) A körülhatárolt területen kivül A földhasználó köteles a törvény 4. értelmében bármely károsító ellen védekezni, ha az más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát bármely módon veszélyezteti. A hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki, ha a termelő a művelésre és kötelező védekezésre történő felszólításnak nem tesz eleget Intézkedések a szőlő feketevesszőjűség terjedésének megakadályozására Minden szaporítóanyag-termesztő területen biztosítani kell a növényanyag mentességét e kórokozótól is. A hatóság még a standard kategóriájú növényanyagnál is elrendeli a tünetes tőkék kivágását és megsemmisítését. 3. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény (Éltv.) 48. (1) i) pont 4. Éltv. 17. (1) c) pont 5. Éltv. 60. (1) pont 9.

10 Nyitott szemmel szőlőink védelmében! FIGYELJEN LÁSSON- ÉRTESÍTSEN! felügyelet érdekképviselet kutatás termelés, forgalmazás lakosság terjedésüket megállíthassuk! többet tudjon értük tenni! többet tudjunk róluk! termékével ne terjessze! megvédje, amit nevel! megőrizzük, ami díszít! Az illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának elérhetőségei: Megye neve Cím Tel. Megye neve Cím Baranya 7634 Pécs, Kodó dülő 1. (72) Heves 3300 Eger, Szövetkezet út 6. Bács-Kiskun Békés Borsod-Abauj-Zemplén Csongrád Fejér Főváros és Pest Győr-Moson-Sopron Hajdú-Bihar Heves 6001 Kecskemét, Halasi út Békéscsaba, Szabolcs u Miskolc, Blaskovics u Hódmezővásárhely, Rárósi út Velence, Ország út Gödöllő, Kotlán Sándor út Győr, Arató út Debrecen, Böszörményi út Eger, Szövetkezet út 6. (76) (66) (46) (62) (22) (28) (96) (52) (36) Komárom-Esztergom Nógrád Somogy Szabolcs-Szatmár-Bereg Jász-Nagykun-Szolnok Tolna Vas Veszprém Zala 2891 Tata, Új út Balassagyarmat, Mártírok útja Kaposvár, Guba Sándor u Nyíregyháza, Kótaji u Szolnok, Vízpart krt Szekszárd, Keselyűsi út Tanakajd, Ambrózy sétány Veszprém, József Attila u Zalaegerszeg, Kinizsi út 81. Tel. (36) (34) (35) (82) (42) (56) (74) (94) (88) (92) Budapest, Keleti Károly u. 24. Telefon: 06/ ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu Fax: 06/ Zöld szám: 06-80/a nebih 06-80/

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védelmi program a készenléti terv tükrében

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védelmi program a készenléti terv tükrében A szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védelmi program a készenléti terv tükrében Szőnyegi Sándor, Dancsházy Zsuzsanna Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Növényegészségügyi és Szaporítóanyag-ellenőrzési

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete és közös feladataink

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete és közös feladataink A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete és közös feladataink Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia, Eger Szőnyegi Sándor, Dancsházy Zsuzsanna Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD) magyarországi helyzetképe

A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD) magyarországi helyzetképe A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD) magyarországi helyzetképe Dancsházy Zsuzsanna és munkatársai NÉBIH, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete

Részletesebben

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes, kisméretű kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat.

Részletesebben

Közlemény: Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD)

Közlemény: Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD) Közlemény: Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság Grapevine flavescence dorée (FD) Az aranyszínű sárgaság betegség első, azonosított előfordulása Magyarországon

Részletesebben

Növényegészségügy ( növényi karantén ): idegen-honos károsítókra vonatkozó, hatósági intézkedésekkel foglalkozó növényvédelem

Növényegészségügy ( növényi karantén ): idegen-honos károsítókra vonatkozó, hatósági intézkedésekkel foglalkozó növényvédelem Védelmi program a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) terjedésének megakadályozására A szőlő-és gyümölcstermesztés növényvédelmi kihívásai és aktualitásai 2017-ben Dancsházy Zsuzsanna

Részletesebben

A SZŐLŐ FITOPLAZMÁS BETEGSÉGEI ÉS VEKTORAI

A SZŐLŐ FITOPLAZMÁS BETEGSÉGEI ÉS VEKTORAI A SZŐLŐ FITOPLAZMÁS BETEGSÉGEI ÉS VEKTORAI Kölber Mária, Elek Rita, Csömör Zsófia Genlogs Biodiagnosztika Kft, Budapest Hévíz, 2016. január 12. Az előadás felépítése I.Kórokozók és vektoraik Bois noir=bn

Részletesebben

Mit kell tudni az aranyszínű sárgaság szőlő betegségről?

Mit kell tudni az aranyszínű sárgaság szőlő betegségről? Mit kell tudni az aranyszínű sárgaság szőlő betegségről?,hazánkban a NÉBIH a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, rövidítve: FD) betegséget 2013 augusztusában azonosította Zala megyében a szlovén

Részletesebben

Hiv. sz.: Melléklet:

Hiv. sz.: Melléklet: --... ~~-...,.,.,...,~ -- " -"" ;,.,_.. ; _..- Baki Közös Onkormanyt.í.\

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia u. 4. Telefon / fax 209-93-38 / Fax 209-9339 e-mail isz.aso@bfkh.hu 13:00-18:00 13:00-16:00 8:30-13:00 8:30-12:30

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence Dorée) Kiemelt fontosságú feladat a területek folyamatos monitorozása

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence Dorée) Kiemelt fontosságú feladat a területek folyamatos monitorozása A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence Dorée) Kiemelt fontosságú feladat a területek folyamatos monitorozása Útmutató a jó gyakorlatok felhasználásához A projekt az Európai Unió Horizon 2020

Részletesebben

A SZŐLŐ ARANYSZÍNŰ SÁRGASÁGA GRAPEVINE FLAVESCENCE DORÉE (FD)

A SZŐLŐ ARANYSZÍNŰ SÁRGASÁGA GRAPEVINE FLAVESCENCE DORÉE (FD) ÚJ KÁROSÍTÓK MAGYARORSZÁGON A SZŐLŐ ARANYSZÍNŰ SÁRGASÁGA GRAPEVINE FLAVESCENCE DORÉE (FD) 2015. február 6. Avar Kálmán, Zag Zoltán Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Rendszertan:

Részletesebben

NÖVÉNY-EGÉSZSÉGÜGYI KÉSZENLÉTI TERV

NÖVÉNY-EGÉSZSÉGÜGYI KÉSZENLÉTI TERV NÖVÉNY-EGÉSZSÉGÜGYI KÉSZENLÉTI TERV a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée) terjedésének megakadályozására Kidolgozta: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Növény-, Talaj-

Részletesebben

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság... 4

Részletesebben

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása F.3. számú függelék Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása Hatályos: 2015.07.07. 1/5. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 1. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelemi

Részletesebben

Aktuális növény-egészségügyi feladatok a nem-honos károsítók behurcolásának és továbbterjedésének megakadályozásában

Aktuális növény-egészségügyi feladatok a nem-honos károsítók behurcolásának és továbbterjedésének megakadályozásában Aktuális növény-egészségügyi feladatok a nem-honos károsítók behurcolásának és továbbterjedésének megakadályozásában Szőnyegi Sándor Növényvédelmi Fórum 2012. április 2. 1 Stratégiai szinten: Operatív

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) AZ EZERJÓ HAZÁJA

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) AZ EZERJÓ HAZÁJA Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.06.21.) AZ EZERJÓ HAZÁJA Fürtzáródás előtt van a szőlő, jó két héttel előbbre tart az ilyenkor megszokotthoz képest. A bogyók már sok helyen kezdenek összeérni, így

Részletesebben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) kezelése az ültetvényekben

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) kezelése az ültetvényekben A szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Flavescence dorée) kezelése az ültetvényekben A betegséggel fertőzött területeken elkerülve annak további terjedését Hogyan kezeljük célzottabban a szőlő aranyszínű

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.05. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.12-ig. Várható frissítés: 2014.06.12. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek

Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ Cím 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca

Részletesebben

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elterjedése és az ellene való védekezés lehetőségei

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elterjedése és az ellene való védekezés lehetőségei Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elterjedése és az ellene való védekezés lehetőségei B o r s o d A b a ú j Z e m p l é n M e g y e i K o r m á n y h i v a t a l Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

Részletesebben

Szőlő aranyszínű sárgaság Flavescence dorée (FD) fitoplazma Candidatus phytoplasma vitis megjelenése Zala megyében

Szőlő aranyszínű sárgaság Flavescence dorée (FD) fitoplazma Candidatus phytoplasma vitis megjelenése Zala megyében Szőlő aranyszínű sárgaság Flavescence dorée (FD) fitoplazma Candidatus phytoplasma vitis megjelenése Zala megyében Nagyrada, 2014.05.08. Szabó Béla, Bujdosó Béla, Zsolnai Balázs, Szabó Gábor Szőlő sárgaság

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 5.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 5.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 5.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.06.05. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.12-ig. Várható frissítés: 2014.06.12. 12:00-kor.

Részletesebben

Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, amelynek meghatározó elemévé kell váljon a növényvédő mérnök, a növényorvos.

Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, amelynek meghatározó elemévé kell váljon a növényvédő mérnök, a növényorvos. Az élelmiszerbiztonság a termőföldön kezdődik, amelynek meghatározó elemévé kell váljon a növényvédő mérnök, a növényorvos. A szőlő új és várható károsítói www.vmnk.hu Növlnokényvédelmi és agrokémiai szakmérnök

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI

AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI KÖZPONT Cím: 1024 Bp. Margit krt. 85. Postacím: 1399 Budapest 62. Pf. 639. Telefon: 06-1-346-9400 Fax: 06-1-346-9415 E-mail: titkarsag@ommf.gov.hu

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.06.21.) A szőlő, fejlettségét tekintve, az idei évben jó két héttel előbbre tart az ilyenkor megszokotthoz képest. A fürtök záródnak, a lombozat növekedése erőteljes.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 3.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 3.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 3.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.03. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.10-ig. Várható frissítés: 2014.07.10. 12:00-kor.

Részletesebben

Cím: 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36. Cím: 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. Fax: 06-72-507-152 Fax: 06-76-501-538

Cím: 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36. Cím: 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. Fax: 06-72-507-152 Fax: 06-76-501-538 Vevői reklamációk kezelése Amennyiben bármely áruházunkkal vagy az ott forgalmazott termékeinkkel kapcsolatosan panasszal kíván élni, úgy azt az alábbi elérhetőségeken teheti meg : Élésker Kereskedelmi

Részletesebben

MEGYE BÍRÁLAT HELYE BÍRÁLAT IDEJE TELEFONSZÁM Baranya 7623. Pécs, Rákóczi u. 30. Hétf : 13.00-16.00, szerda: 8.00-16.00, péntek: 8.00-12.00.

MEGYE BÍRÁLAT HELYE BÍRÁLAT IDEJE TELEFONSZÁM Baranya 7623. Pécs, Rákóczi u. 30. Hétf : 13.00-16.00, szerda: 8.00-16.00, péntek: 8.00-12.00. MEGYE BÍRÁLAT HELYE BÍRÁLAT IDEJE TELEFONSZÁM Baranya 7623. Pécs, Rákóczi u. 30. Hétf : 13.00-16.00, szerda: 8.00-16.00, péntek: 8.00-12.00. 72/512-461 Bács-Kiskun 6000 Kecskemét, Bajcsy-Zsilinszky krt.2

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 28.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 28.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 28.) Kiadva: 2014.08.28. 12:00-kor. Érvényes: 2014.09.04-ig. Várható frissítés: 2014.09.04. 12:00-kor Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.07.26.) A Kékfrankos és a Zweigelt már szépen beszínesedtek a Borvidék ültetvényeiben. Már a cukortartalom is jól érzékelhető. A Pinot Noir-t kóstolva édes ízeket

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 31.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 31.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 31.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.31 12:00-kor. Érvényes: 2014.08.07-ig. Várható frissítés: 2014.08.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

Súlyosabb lisztharmatfertőzés fürtön

Súlyosabb lisztharmatfertőzés fürtön Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.07.11.) A korai szőlőfajták zsendülnek. Az ültetvényekben találkozhatunk a napégés tünetével a bogyókon. Túlzott zöldmunka esetén a fürtök a napra kerülnek, a bogyók

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.07.19.) A fürtök szépen színesednek. A tarka bogyóállomány még sokáig megmaradhat, mivel a nagy termés miatt csak lassan fog az összes bogyó beszínesedni. Az elviaszosodott

Részletesebben

Bejelentés ömlesztett ásványolaj beszerzéséről, szállításáról

Bejelentés ömlesztett ásványolaj beszerzéséről, szállításáról Bejelentés ömlesztett ásványolaj beszerzéséről, szállításáról (a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 62/A. (1) bekezdése szerint)

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia utca 4/a 896-21-74 237-48-80 E-mail isz.aso@bfkh.hu 13.00 18.00 13.00 16.00 8.30 13.00 8.30 12.30 BARANYA MEGYEI

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 19.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 19.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 19.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor.

Részletesebben

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Díjbeszedő Faktorház Zrt. Budapest A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Hatályos: 2011. augusztus 22. A Díjbeszedő Faktorház Zrt. panaszkezelési szabályzata A Díjbeszedő Faktorház Zrt.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.08.07. 12:00-kor. Érvényes: 2014.08.14-ig. Várható frissítés: 2014.08.14. 12:00-kor.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 26.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 26.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. június 26.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor.

Részletesebben

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK OMMF Közép-magyarországi Munkabiztonsági Felügyelősége illetékességi területe Budapest, Pest megye. Székhely: Budapest, IX. ker. Páva u. 6. Postacím: 1458 Budapest

Részletesebben

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu A állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak elérhetősége és nyitva tartása Baranya Megyei Baranya Megyei Baranya Megyei Bács-Kiskun Megyei Bács-Kiskun Megyei Békés Megyei Békés Megyei Békés Megyei Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az ömlesztett ásványolaj beszerzésére és szállítására vonatkozó bejelentési kötelezettségről

TÁJÉKOZTATÓ az ömlesztett ásványolaj beszerzésére és szállítására vonatkozó bejelentési kötelezettségről TÁJÉKOZTATÓ az ömlesztett ásványolaj beszerzésére és szállítására vonatkozó bejelentési kötelezettségről Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2012. január 1-jén módosul a jövedéki adóról és

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 9/2016. (II. 15.) FM rendelete a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról

A földművelésügyi miniszter 9/2016. (II. 15.) FM rendelete a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról 1052 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 18. szám A földművelésügyi miniszter 9/2016. (II. 15.) FM rendelete a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról A mezőgazdasági,

Részletesebben

Panaszkezelési tájékoztató

Panaszkezelési tájékoztató Panaszkezelési tájékoztató Tájékoztatjuk a Tisztelt Fogyasztókat, hogy a Russmedia Kft. panaszkezeléssel kapcsolatos információi az alábbiak: 1. Russmedia Kft. székhelye: 4031 Debrecen, Balmazújvárosi

Részletesebben

A Fogyasztóvédelmi Hatóság Területi Felügyelőségei

A Fogyasztóvédelmi Hatóság Területi Felügyelőségei Általános Szerződési Feltételek 2015. október 30.-ai módosításai A szerződés 18 menüpontja a következőképp változik: 18. A felügyeleti szerv címe, telefonszáma A Fogyasztóvédelmi Hatóság Területi Felügyelőségei

Részletesebben

A növényegészségügy hatósági ellenőrzési rendszere, a nem-honos károsítók bekerülésének és terjedésének megakadályozása

A növényegészségügy hatósági ellenőrzési rendszere, a nem-honos károsítók bekerülésének és terjedésének megakadályozása A növényegészségügy hatósági ellenőrzési rendszere, a nem-honos károsítók bekerülésének és terjedésének megakadályozása Szőnyegi Sándor 2013. november Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Részletesebben

A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztatás

A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztatás IKEA Lakberendezési Kft. székhely: 1148 Budapest, Örs vezér tere 22. telefonszám: (36)1 460-31-60 e-mail cím: ikeahu.info@ikea.com A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.10. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.17-ig. Várható frissítés: 2014.07.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Aktualitások a növényvédelemben

Aktualitások a növényvédelemben Aktualitások a növényvédelemben Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Agromulti Kereskedőház Kft. Bugyi, 2019. 01.14. Aktuális teendők Fás részeken is áttelelnek: Lisztharmatok

Részletesebben

Pest megye. Név cím telefonszám Budapet

Pest megye. Név cím telefonszám Budapet Név cím telefonszám Budapet 1047 Budapest Váci u. 61-63. 1/272-1150 1103 Budapest Gyömrői u. 1-5. 1/357-6660 1083 Budapest Práter u. 44-48. 1/299-0377 1164 Budapest Vidám vásár u. 36. 1/402-3990 Fogarasi-Buda

Részletesebben

TERÜLETI KORMÁNYHIVATALOK FOGYASZTÓVÉDELMI SZERVEZETI EGYSÉGEINEK ELÉRHETŐSÉGEI

TERÜLETI KORMÁNYHIVATALOK FOGYASZTÓVÉDELMI SZERVEZETI EGYSÉGEINEK ELÉRHETŐSÉGEI TERÜLETI KORMÁNYHIVATALOK FOGYASZTÓVÉDELMI SZERVEZETI EGYSÉGEINEK ELÉRHETŐSÉGEI Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Osztályvezető: dr. Lakó Anita Cím: 6000 Kecskemét, Szent István krt. 19. (2015.08.05-től)

Részletesebben

9/2016. (II. 15.) FM rendelet. 1. Értelmező rendelkezések

9/2016. (II. 15.) FM rendelet. 1. Értelmező rendelkezések 9/2016. (II. 15.) FM rendelet a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról [Figyelem! Az itt elérhető módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt rendeletszöveg nem minősül

Részletesebben

Bejelentés ömlesztett ásványolaj beszerzéséről, szállításáról

Bejelentés ömlesztett ásványolaj beszerzéséről, szállításáról Bejelentés ömlesztett ásványolaj beszerzéséről, szállításáról (a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 62/A. -a szerint) I. Személyi

Részletesebben

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO 1 Tesco Veszprém Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. 2 Tesco Bács-Kiskun Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. 3 Tesco Nógrád Balassagyarmat 2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u.

Részletesebben

Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek

Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek 1. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara: 1.1. Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. bkmkik@mail.datanet.hu Tel.: 76/501-500 www.iparkamara.hu

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

Az Európában legszélesebb körben alkalmazott gyakorlatok a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával (FD) szemben

Az Európában legszélesebb körben alkalmazott gyakorlatok a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával (FD) szemben Az Európában legszélesebb körben alkalmazott gyakorlatok a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával (FD) szemben A WINETWORK projekt keretprogramja során azonosított szabadföldi megfigyelések eredményei

Részletesebben

A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései

A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései szerkezetátalakítás, szőlőtelepítési támogatás, hatósági ügyintézés átalakítása, pályázatok Dr. Sidlovits Diána kertészeti csoportvezető

Részletesebben

TERÜLETI KORMÁNYHIVATALOK FOGYASZTÓVÉDELMI SZERVEZETI EGYSÉGEINEK ELÉRHETŐSÉGEI

TERÜLETI KORMÁNYHIVATALOK FOGYASZTÓVÉDELMI SZERVEZETI EGYSÉGEINEK ELÉRHETŐSÉGEI TERÜLETI KORMÁNYHIVATALOK FOGYASZTÓVÉDELMI SZERVEZETI EGYSÉGEINEK ELÉRHETŐSÉGEI Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezető: Récsányi Ilona Cím: 6000 Kecskemét, Szent István krt. 19/A. Postacím: 6000 Kecskemét,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

VEKOP kódszámú Mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramban résztvevő MFB Pontok listája

VEKOP kódszámú Mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramban résztvevő MFB Pontok listája VEKOP-1.2.3-16 kódszámú Mikro-, kis-, és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogramban résztvevő MFB Pontok listája Közép-Magyarország Budapest 1015 Budapest Hattyú utca

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI GÉCZYNÉ POLYÁK EDIT NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016. NOVEMBER

Részletesebben

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013

MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 MVMSZ tagok nyilvántartása 2013 Jogelőd neve Szervezet neve, székhelye Képviselő Csatlakozás időpontja 1. Bács-Kiskun megye Bács-Kiskun Megyei ok Katona József 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 1. Türr István

Részletesebben

Tájékoztató. a helyes gazdálkodási gyakorlatról. Nemzeti Vidékfejlesztési Terv

Tájékoztató. a helyes gazdálkodási gyakorlatról. Nemzeti Vidékfejlesztési Terv Nemzeti Vidékfejlesztési Terv Tájékoztató a helyes gazdálkodási gyakorlatról (segédlet a 156/2004. (X. 27.) FVM rendelettel, a 16/2005. (III. 8.) FVM rendelettel és a 85/2005. (IX. 27.) FVM rendelettel

Részletesebben

Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca)

Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca) Scaphoideus titanus (amerikai szőlőkabóca) S. titanus imágó (Fotó: Dér Zsófia) S. titanus levedlett lárvabőr ( Fotó: Zsolnai Balázs) Elterjedése Őshazája: Észak-Amerika (USA, Kanada) 1960-ban került be

Részletesebben

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15.

VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. VI. turnus (Kontaktnapok: szerda) Képzés időtartama: 2015. augusztus 24. - 2015. október 15. Budapest, Balassagyarmat, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza,

Részletesebben

303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Igazságügyi Hivatalról

303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet. az Igazságügyi Hivatalról A jogszabály mai napon hatályos állapota 303/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet az Igazságügyi Hivatalról A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az

Részletesebben

I. rész: Azonosító és címadatok

I. rész: Azonosító és címadatok KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a G1051-04 jelű, Állandó meghatalmazás visszavonása/ felmondása és annak nyilvántartásba vétele iránti kérelem elnevezésű nyomtatványhoz A G1051-04 jelű nyomtatványt az alábbi célra

Részletesebben

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal (székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.)

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal (székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.) A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2011-től új szervezetben működik - A NAV vámszervei - Nettó BÉRKALK A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2011-től új szervezetben működik - Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal,

Részletesebben

I. rész: Azonosító adatok

I. rész: Azonosító adatok KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a G1031-02 jelű, Az ügyfél és a pénzügyi intézmény között létrejött, a fizetési számlaszám rögzítésére vonatkozó megállapodás megszüntetése iránti kérelem elnevezésű nyomtatványhoz Kérjük,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.07.12.) Általában szépen művelt szőlőket lehet találni a Borvidéken. A következő hetekben ígérkező nyár közepi időjárás azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal

Részletesebben

A bankkártyás adófizetés szabályai

A bankkártyás adófizetés szabályai Tájékoztató a bankkártyás adófizetésről: így fizethet adót bankkártyával! A berkalkulato r.net oldalán összegyűjtöttük azokat a NAV által közétettbankkártyával történő adófizetéshez szükségesek 2011-ben.

Részletesebben

A szőlő szerkezetátalakítás és -átállítási támogatás felhasználása 2016

A szőlő szerkezetátalakítás és -átállítási támogatás felhasználása 2016 A szőlő szerkezetátalakítás és -átállítási támogatás felhasználása 2016 Angyal László igazgató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Kiskőrös,

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet

Növényvédelmi előrejelzés (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-26 (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei a fürtzáródás

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztály elérhetősége. Központi

Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztály elérhetősége. Központi elérhetősége Központi e-mail: budapest@rszsz.nrszh.hu Szervezet/ügyintézés Cím Telefon/Fax Ügyfélfogadási idő 1. Ügyfélszolgálat, orvosi vizsgálat Központi telephely Nyugdíjbiztosítási Főosztály Ceglédi

Részletesebben

Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei:

Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei: Fogyasztóvédelmi szervek [1] Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei: Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 17.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 17.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 17.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.17. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.24-ig. Várható frissítés: 2014.07.24. 12:00-kor.

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat Panaszkezelési Szabályzat PREAMBULUM A Peritos Kft. Adósság- és Követeléskezelő Csoport üzleti stratégiájának alapja, hogy ügyfelei (Adós vagy Panaszos) minden szempontból elégedettek legyenek szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület 1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006 1. Gyermekjóléti alapellátások Az intézmény fenntartója önkormányzat a) egyház, egyházi intézmény alapítvány, közalapítvány egyesület egyéni

Részletesebben

Hátrányos megkülönböztetés esetén igénybe vehető jogi segítségnyújtó intézmények tevékenysége, elérhetősége

Hátrányos megkülönböztetés esetén igénybe vehető jogi segítségnyújtó intézmények tevékenysége, elérhetősége Hátrányos megkülönböztetés esetén igénybe vehető jogi segítségnyújtó intézmények tevékenysége, elérhetősége Ha valamely személy vagy csoport faji, nemzetiségi hovatartozása, bőrszíne, anyanyelve vagy társadalmi

Részletesebben

Tisztelt Ügyfeleink! A kísérőokmánynak formanyomtatványa nincs, adattartalmának az e-tko adatelemekkel kell megegyeznie.

Tisztelt Ügyfeleink! A kísérőokmánynak formanyomtatványa nincs, adattartalmának az e-tko adatelemekkel kell megegyeznie. FELHÍVÁS a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elrendelet, 2014. április 11-én 14.00 órától előreláthatólag 2014. április 14-én 8.00 óráig tartó teljes üzemszüneti eljárás idejére az EMCS-t érintő vámhatósági

Részletesebben

Munkalap1 A MINDIG TV ÉS MINDIG TV EXTRA DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI SZOLGÁLTATÁSOK VÉTELI LEHETŐSÉGEI MINDIG TV INGYENES KÖZSZOLGÁLATI CSATORNÁK

Munkalap1 A MINDIG TV ÉS MINDIG TV EXTRA DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI SZOLGÁLTATÁSOK VÉTELI LEHETŐSÉGEI MINDIG TV INGYENES KÖZSZOLGÁLATI CSATORNÁK A MINDIG TV ÉS MINDIG TV EXTRA DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI SZOLGÁLTATÁSOK VÉTELI LEHETŐSÉGEI Nagy- és közepes teljesítményű adók (31 telephely) Megye "A" MULTIPLEX "B" MULTIPLEX "C" MULTIPLEX MINDIG TV INGYENES

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.06.20.) Az ültetvényekben megfigyelhető a fürtzáródás kezdete. Azonban a területek között fajta, dűlő és művelésmód tekintetében jelentősebb fejlettségbeli eltérések

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben 1. sz. táblázat Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben Ügyészségek A nyomozás elrendelésétől számított A nyomozás elrendelésétől a jogerős bírósági 1

Részletesebben

Scaphoideus titanus lárva és imágó határozási segédlet, gyűjtési módszerek

Scaphoideus titanus lárva és imágó határozási segédlet, gyűjtési módszerek Scaphoideus titanus lárva és imágó határozási segédlet, gyűjtési módszerek 1. Életmódja: Az amerikai szőlőkabóca egynemzedékes, tojás alakban telelő faj. A nőstények a tojásaikat a két éves cser foszló

Részletesebben

KORSZER TECHNIKÁVAL A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EMBEREKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY

KORSZER TECHNIKÁVAL A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EMBEREKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY KORSZER TECHNIKÁVAL A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EMBEREKÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY R ö v i d í t v e : K o r s z e r ű T e c h n i k a A l a p í t v á n y ( K T A ) A MEOSZ akadálymentesítési, közlekedési és technikai

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200 Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák Bács-Kiskun megye: Bajai Városi Kórház Cím: 6500 Baja, Rókus u. 10. Tel.: (79) 422-233, (79) 422-328, (79) 423-373, (79) 425-575, (79) 428-452 Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (29. hét) Fenofázis: fürtzáródás, zsendülés kezdete, zsendülés, érés

Növényvédelmi előrejelzés (29. hét) Fenofázis: fürtzáródás, zsendülés kezdete, zsendülés, érés Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2016-07-22 (29. hét) Fenofázis: fürtzáródás, zsendülés kezdete, zsendülés, érés A héten az időjárás kegyes volt a gazdáknak. Mindenki a

Részletesebben

Az almatermesztés időjárási

Az almatermesztés időjárási Az almatermesztés időjárási vonatkozásai Tőkei László, Sepsi Panna Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék 1118 Budapest, Villányi út 29-43. K épület, 3. emelet

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA XX/1130/14/2010. A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. (2) bekezdésében, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló

Részletesebben

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Pest Megyei Kormányhivatal...

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (31. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (31. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Fenofázis: zsendülés kezdete, zsendülés, érés Növényvédelmi előrejelzés 2016-08-03 (31. hét) A múlt héten Badacsonyban 24,2 mm csapadék hullott. Peronoszpóra és a

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (32. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (32. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2016-08-11 (32. hét) Fenofázis: zsendülés kezdete, zsendülés, érés A múlt héten Badacsonyban 15,0 mm csapadék hullott. A szerdai hidegfront

Részletesebben