"Leonardo da vinci" Beszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""Leonardo da vinci" Beszámoló"

Átírás

1 "Leonardo da vinci" Beszámoló "Leonardo da vinci" program során a Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Szerencsésnek éreztük magaunk, mivel kinlétünk során kettő céget is megismerhettünk. Az egyik ahol dolgoztunk Helmers Baumschlure, a másik a Renke zur Mühlen" elnevezésű faiskolában volt. Mind a kettőben hasznos tapasztalatokat szereztünk. Helmers Baumschlure faiskolában megismerkedtünk az árú előkésítéssel, amibe az etikettezés (rövid leírás a növényről, talaj-, tápanyag-, napfény-, vízigény illetve a növény neve és az ár szerepelt rajta.), gyomtalanítás, és a beteg részek eltávolítását foglalja magában. Ez a munka mellet még cserepeztünk bambuszokat és a műtrágyázást is elsajátíthattunk illetve a neveldében lévő növényeket gyomtalanítottuk. Itt 1 hetet töltöttünk el, jó hangulatban és jó munkakörülmények között. Egy heti munkánk után átköltöztünk egy másik szállásra Bad Zwischenahnban. Itt "Renke zur Mühlen" elnevezésű faiskolában dolgoztunk, ahol a hátralévő időt töltöttük.

2 A Renke zur Mühlen faiskola 1978-óta jól ismert híres faiskola Németországban. 15 állandó dolgozó és általában 4 gyakornok dolgozik a 17 hektáros területten. Ebből körülbelül 6,5 hektárnyi terület nyitott rendszerként működik, öntözőberendezésekkel és csepegtető rendszerrel felszerelve. Itt található még 3 vízgyűjtő medence az öntözőrendszer ellátásához, és különböző fólia és üvegházak.

3 termelt növények Fő Salix caprea Pendula körülbelül /75/100 és 125cm-es méretben. Calluna 10/15-ös vulgaris Körülbelül és 40 fajban méretben. Valamint Gentiana sino-ornata és Gaultheria különböző méretekben, ezek mellet még termelnek különböző tű és pikkely levelű növényeket (Chamaecyparis, Juniperus, Taxus, Thuja) és még Pieris japonica, Rhododendron, Buxus, Ilex és Leucothoe fajtákat. A gyakorlati idő alatt megismerkedtem a termesztési folyamtokkal, a dugvány előkészítésével és a dugványozás menetével, a faiskolában található növények különböző ápolási és nevelési munkáival mint a gyomtalanítás műtrágyázás vadalás korona metszés. Reggel 7 órakor volt a kezdés, minden reggel a főnök tartott egy pár perces munkamegbeszélést, hogy kinek mi a dolga aznap.utána reggeli szünetig gyomtalanítottunk ( ), minden napunk így kezdtük. Első héten salixokon végeztünk korona metszést illetve vadaltunk és műtrágyáztuk.

4 Általában déli ebédszünetig ( ) végeztük a korona metszést meg a vadalást, délután meg műtrágyáztuk ezeket a növényeket. Második héten már nem volt ennyire változatos munka, beköszöntött a tápanyagutánpótlás időszaka. Ekkor a Gaultheriákat, Lonicérákat egy pár Pinus Nigrat és Ilex aquifoliumokat és egyéb más növényeket. A műtrágya Osmocote és Blaucorn keveréke volt. Ezek a növény növekedését segítik elő. Az osmocote egy hosszú hatóidejű trágya. Oldódása függ a hőmérséklettől és a csapadéktól. 9 c alatt nem oldódik, 25 C felett pedig nagyon gyors az oldódása. Harmadik hétre végeztünk a tápanyagutánpótlással, jobb munkák következtek. Reggeli szünet után a hét első felében megismerkedhettünk a cserepező géppel egy rövid használati bevezető után dolgozhatunk is vele, ez egy sokkal gyorsabb és kellemesebb módja a cserepezésnek. A hét második felén a szorosan egymás mellet lévő növény sorokat (8 soros), kötésbe raktuk. Negyedik héten dugványozó gépnél illetve a dugvány előkészítésénél dolgoztunk, ahol a Calluna vulgarist és Lonicera nitidát szaporítottunk, majd a fűtött üvegházba szállítottunk a szaporítóládában elhelyezett dugványokat. Ezenkívül megismerkedtem a cégnél használatos 2 különböző automata öntözési rendszerrel és munkagépekkel. A Kawasaki MULE gépek segítségével több kisebb pótkocsi csatlakoztatásával szállítják a növényeket a faiskola területén. A Fendt traktorokat különböző adapterek felszerelésével használják permetezésre, anyagmozgatásra. Nagyon kedvesek és befogadóak voltak velünk. Az idő múlásával komolyabb munkákat is ránk bíztak. Az automata öntözőrendszer működését is szabadidejében mutatta meg nekünk a kis főnök ez nagyon jól eset nekünk. Csepegtetőrendszer úgy működik hogy két különböző tenzió métert használnak az automata rendszerbe ami a talajnedvességet méri az egyik fajtát nagyobb cserepes növényeknél, a parcellán található egyik növény mellé szúrják bele a gyökérzónáig, míg a másikat egy jó nedvesség szívó és megtartó anyagra rakják a tenzió métert, ami szőnyegként van elterítve a parcellán található növények alatt. Tenzió méter gravitációs úton működik, egy kerámia

5 alja van ami felett egy "tartály" helyezkedik el ebbe víz van és ha nincs elég a növénynek akkor a kerámián keresztül kiszívja, ekkor bekapcsol a szenzor egy mágnes szelepet hoz működésbe, ami beindítja a csepegtető rendszert és amikor elég víz van a növénynek megtelik a tenzió méter tartálya és kikapcsolja a csepegtetőt. A vizel úgy takarítanak meg, hogy a növények alatt fólia van ami a feleslege s vizet a csatorna rendszeren keresztül a víztároló medencékbe kerül vissza, amiből öntöznek. Munkaidő ig tartott, ebbe benne volt egy reggeli szünet ami ig tartott, egy ebéd szünet ami és egy pihenő idő ami ig tartott. Hétfőtől péntekig dolgoztunk, pénteken csak ig voltunk, mert Exklúziónk volt Hermann Epping szervezésével megismertük Bad zwischenahn tájházait, jártunk a Bonk faiskolában, illetve látogatást tettünk a Park der Gärtenbe.

6 Ezenkívül szabadidőnkben bejártuk Bad Zwischenahnt, ellátogattunk Wilhelmshavenbe a hajómúzeumba, majd utána megmártóztunk az északi tenger sós vízébe, Emdenben részt vehetünk egy utcai bulcsun, a nagy bevásárlások Oldenburgba, Greetsielben egy kis betekintést nyertünk a halászfalú múltjába. Örülünk, hogy részt vehettünk a szakmai gyakorlaton, bővíthettük szakmai tapasztalatunkat, idegen nyelvi tudásunk bővült és hogy sok szép és érdekes helyet látogathatunk meg illetve, hogy a pályázat során lehetőségünk volt a targonca kezelői vizsgát letenni.