Kézikönyv. használatához. a Sport Discus példáján

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kézikönyv. használatához. a Sport Discus példáján"

Átírás

1 Kézikönyv az OVID adatbázisok használatához a Sport Discus példáján

2 2 Tartalom I. Belépés a rendszerbe 3 II. Adatbázis-választás 4 III. Súgó 6 IV. Keresési stratégiák az advanced keresési módban 7 1. Keresés a rekord bármely szavával 7 2. Keresés tárgyszóra 8 3. Keresés a m( szerz)jére Keresés a m( címére Keresés folyóirat címére Keresés megadott mez)kre Keresés a tezaurusz használatával M(veletek találati halmazokkal 26 a.) Logikai m(veletek találati halmazokkal 26 b.) Sz(kítési lehet)ségek 28 V. Találati halmazok és keresési stratégiák megjelenítése és meg)rzése Találati halmazok megjelenítése A Citation Manager használata Felhasználó azonosító létrehozása Találati halmazok listájának mentése Elmentett keresési stratégiák el)hívása M(veletek elmentett keresési stratégiákkal 38 VI. Keresési stratégiák a basic keresési módban 41 VII. Kilépés a rendszerb)l 43 oldal

3 3 I. BELÉPÉS A RENDSZERBE Az OVID és a SilverPlatter cégek egyesülése következtében a SilverPlatter adatbázisok, így a számunkra nélkülözhetetlen SIRC is a jöv)ben kizárólag a MEDLINE használók által már jól ismert OVID felületen érhet) el az egyetem központi könyvtárának honlapjáról. Ahhoz, hogy az adatbázist használhassuk, szükségünk van egy hálózati szoftverre, pl. Internet Explorerre, vagy Netscape-re. A belépés menete: a) A hálózati szoftver (pl. Netscape) indítása. b) A parancssorba a prompt után a központi könyvtár internet címét kell begépelni: majd entert ütni. c) A jobb oldali menüsorban lév) OVID gombra klikkelve indíthatjuk a keresést. d) Ekkor megjelenik az OVID nyitóképerny. e) A continue gombra klikkelve léphetünk be az OVID-ba.

4 4 II. ADATBÁZIS-VÁLASZTÁS Az összes SilverPlatter és OVID adatbázis itt található, ezek közül kell kiválasztani azt, amelyikben keresni akarunk. (pl. a SportDiscus-t, ami a lista alján az utolsó sorban található). 1. Egy adatbázis kiválasztása a listából (Ez az alapértelmezés.) A keresend) adatbázisra kell klikkelni.

5 5 2. Több adatbázis kiválasztása a listából a) A select more than one database to search gombra klikkelni. b) Az adatbázisok neve el)tti négyzetre kattintva választhatjuk ki )ket, egy alkalommal legfeljebb ötöt. c) Utána a bal szélen, a lista el)tti click to begin search oszlopra klikkelve juthatunk be a megjelölt adatbázisokba.

6 6 Ha a keresés során kés)bb más adatbázis(ok)ba is szeretnénk belépni, a keresképerny fels) ikonsorában a Change Database-re klikkelve jutunk vissza a Choose database képerny)re. Az új adatbázis kiválasztása után jelenik meg a Change Database képerny). Ezen az Open and Re-Execute gombra klikkelve megnyithatunk új adatbázisokat úgy, hogy meg)rizzük korábbi találati halmazainkat. Ha az Open and Clear History gombra klikkelünk, új adatbázisokba léphetünk úgy, hogy korábbi keresési útvonalainkat nem )rizzük meg. A Return to Current Session gombra klikkelve visszajutunk az eredetileg használt adatbázisba. III. SÚGÓ Minden képerny)n használhatjuk ezt a szolgáltatást, ha a Help gombra klikkelünk. Ekkor a Help képerny jelenik meg. A bal oldali oszlopban a súgó tartalomjegyzéke, mellette pedig annak a keresési módnak (advanced vagy basic) a magyarázata, amelyikb)l a help-be léptünk. A keresképernyre a Return to Searching gombra klikkelve jutunk vissza. Ha az adatbázisban bárhol ezt az ikont látjuk, rákattintva annak a fogalomnak a Help-jét kapjuk, amelyik el)tt áll.

7 7 IV. KERESÉSI STRATÉGIÁK AZ ADVANCED KERESÉSI MÓDBAN A Sport Discus adatbázisban az advanced keresési mód van beállítva alapértelmezésben, mely több szempontú keresésekre nyújt lehet)séget. A találati halmazokat meg)rzi, hogy azokkal kés)bb m(veleteket lehessen végezni. A gyors keresésekhez a basic keresési módot kell használni a keresképerny fels) ikonsorában lév) Basic-re klikkelve. (Részletesen ld. 34. old.) Akár az advanced, akár a basic keresési módot használjuk, az adatbázisban való munka során csak az Ovid parancsokat szabad alkalmazni. Például a keresképernyre való visszatéréshez a Main Search Page gombra kell kattintani. A találati halmazok listája alatt megjelen) feliratok közül a Saved Searches-re klikkelve megnézhetjük elmentett találati halmazainkat, a Save Search History-ra kattintva elmenthetjük kereséseinket, a Delete Searches-re klikkelve pedig törölhetjük a fölöslegessé vált kereséseket. 1. Keresés a rekord bármely szavával Egy rekord valamennyi mez)jének teljes szövegében keresi a rendszer az általunk megadott szavakat, ha ezt a keresési módszert választjuk. A keres)sorba be kell írni azt a szót, amire kíváncsiak vagyunk, majd a Map Term to Subject Heading el)tti négyzetb)l az alapértelmezésként bejelölt pipát kitörölni, úgy, hogy ráklikkelünk. Ha nem töröljük ki, akkor csak a tárgyszavak közt keresi le a rendszer a beírt szót. Utána a Perform Search gombra klikkelve indíthatjuk el a keresést. Ekkor a megadott szó összes el)fordulását keresi a rendszer a rekord teljes szövegében. A találatok listájában felsorolja azokat a mez)ket, amelyekben megtalálta a szót.

8 8 2. Keresés tárgyszóra Ha egy megadott témának a szakirodalmára van szükségünk, akkor tárgyszóra keresünk.

9 9 A keresés menete: A keres)sorba be kell írni azt a fogalmat, amire keresünk. Ellen)rizni, hogy a Map Term to Subject Heading el)tti négyzet ki van-e pipálva (ez az alapértelmezés) Ha nincs kipipálva, akkor a négyzetre klikkelünk A Perform Search gombra klikkelve indítjuk a keresést Ha a keres)sorba begépelt szó megtalálható a tezauruszban, akkor megjelenik a Mapping display képerny), a keresett szó kékkel írva, az el)tte lév) négyzet kipipálva Ha az alatta lév) sorra klikkelünk, akkor a szót nem tárgyszóként, hanem a rekord teljes szövegében keresi le a rendszer (úgy, mint az 1. pontban) A continue gombra klikkelve kapjuk meg a találati halmazt Ha a keresett szó több tárgyszónak is része, akkor a Perform Search gombra való klikkelés után olyan listát kapunk, amelyen az összes kifejezés megtalálható, amiben a beírt szó el)fordul.

10 10 Amennyiben a szó önálló fogalomként is szerepel a tezauruszban, ez lesz bejelölve, de a lista bármelyik sorát választhatjuk a tárgyszó el)tti négyzetre klikkelve. A találati halmazt itt is a continue gombra való klikkelés után kapjuk meg. Ha olyan kifejezést írtunk a keres) sorba, amelyik nem szerepel tárgyszóként, de a tezaurusz valamelyik deszkriptora használható helyette a used for utasítással, a rendszer automatikusan ezt keresi le.

11 11 Az aláhúzott szóra klikkelve jutunk el a tezaurusz szócikkéhez, ahol jól látszik a used for utasítás. A Continue gombra klikkelve indul a keresés, és kapjuk meg a találati halmazt.

12 12 Ha a keres) sorba olyan kifejezést írunk, amelyik semmilyen formában sem szerepel a tezauruszban, pl. másik deszkriptor sincs megadva a used for utasítással, mint a fönti példában, akkor azt az üzenetet kapjuk, hogy az Ovid nem talált ilyen tárgyszót. A témára való keresést ilyenkor más keresési stratégiával folytathatjuk. Például, ha tudunk egy másik kifejezést a témára, akkor azt írjuk a keres)sorba. Ha ragaszkodunk a korábbihoz, akkor az alábbi keresési módok közül választhatunk: a.) A keresképerny fels) ikonsorából a Search Fields-et választjuk, majd a Search Fields/Indexes képerny)n a keres)sorba beírjuk a kifejezést. Ha az All Fields (af) el)tti négyzetre klikkelünk, akkor a rekord összes mez)jében keresi a rendszer a keres)sorba beírt kifejezést, ha pedig a Display Index(es) gombra, akkor mi magunk adhatjuk meg, hogy mely mez)kben keressen a rendszer. A keresést mindkét esetben a Perform Search gombra klikkelve indíthatjuk el. (Részletesen ld old.)

13 13

14 14 b.) A Tools menüpontra klikkelve kereshetünk a tezauruszban, a permutált indexben, vagy megnézhetjük hogy a deszkriptorhoz f(zött megjegyzésben el)fordul-e a keresett kifejezés, esetleg az explode bejelölésével a tárgyszót összes sz(kebb fogalmával együtt kereshetjük le. (Részletesen ld old.) 3. Keresés a m? szerz@jére Ha olyan dokumentumot keresünk, amelyiknek a szerz)jét ismerjük, vagy egy szerz) m(veire vagyunk kíváncsiak, célszer( ezt a keresési módot alkalmazni. A keresképernyn a fels) sorban lév) ikonok közül az Author-t kell választanunk. A keresés menete: A fels) ikonsorból kiválasztani az Author-t A keres)sorba a szerz) vezetéknevét, majd egy szóköz után keresztnevének els) bet(jét beírni A Perform Search gombra klikkelni Ellen)rizni, hogy a szerz)k listájában a keresett név van-e bejelölve Ha nem, akkor a név el)tti négyzetre klikkelni A Perform Search gombra klikkelve kapjuk meg a találati halmazt A jobb oldalon lév) nyíllal lefelé haladva jutunk el a rekordokhoz

15 15

16 16 4. Keresés a m? címére a.) Keresés konkrét címre Ha olyan dokumentumot keresünk, amelyiknek ismerjük a címét, akkor a fels) ikonsorból a Title-t választjuk, majd a cím els) pár szavát beírjuk a keres)sorba, aztán a Perform Search gombra klikkelve indítjuk a keresést.

17 17 b.) Keresés a cím bármely szavára Ha a fels) ikonsorból a Title-t választjuk, majd a keres)sorba beírunk egy szót, aztán a Perform Search gombra klikkelve elindítjuk a keresést, akkor a rendszer ezt a szót az összes címben lekeresi.

18 18 5. Keresés folyóirat címére Ha csak egy bizonyos folyóiratban megjelent cikkekre, vagy magának a folyóiratnak a leírására vagyunk kíváncsiak, kereshetünk a folyóiratra is. Kereshetünk a folyóirat címének bármely szavára, de ha tudjuk a folyóirat pontos címét, azt is lekereshetjük. A keresés menete: A keresképerny fels) ikonsorából kiválasztjuk a Journal-t A keres)sorba beírjuk a folyóirat címét, vagy a cím egy szavát A Perform Search gombra klikkelve indítjuk a keresést A listában az általunk beírt szöveg lesz kipipálva, ha van ilyen találat

19 19 Ha nincs, akkor a hozzá legközelebb álló szó A listában vissza a Back in Index, el)re a Forward in Index gombra klikkelve haladhatunk, és más szót is kijelölhetünk A keres)sorba beírhatunk egy másik szót A listában bejelölhetjük bármelyik találatot, nemcsak az általunk beírtat, s)t egyszerre többet is A Perform Search gombra klikkelve kapjuk meg a találati halmazt

20 20 6. Keresés megadott Ha a keresképerny fels) ikonsorából kiválasztjuk a Search Fields-et, akkor ezt a képerny)t kapjuk.

21 21 Ha egy szót egy vagy több általunk megadott mez)ben szeretnénk keresni, akkor ezt a keresési módot alkalmazzuk. A keres)sorba beírjuk a tetsz)leges kifejezést, majd a Display Index(es) gombra klikkelünk. Ekkor megkapjuk az összes mez) listáját. Minden mez) neve el)tt van egy négyzet, ezt kell bejelölni, ha ebben a mez)ben keresni akarjuk a beírt szót. Egyszerre több mez)t is bejelölhetünk. Végül a Perform Search gombra klikkelünk. Ha egy szót minden mez)ben keresünk, akkor a keres)sorba való beírása után az All Fields (af)-re klikkelünk. A képerny) jobb fels) és alsó részében lév) Tools Display gombra klikkelve jutunk el a tezauruszhoz, a Main Search Page segítségével pedig a keresképernyre. 7. Keresés a tezaurusz használatával A keresképerny fels) ikonsorában a Tools menüpontra klikkelve jutunk el a Select a Tool to View képerny)re, ahonnan a tezauruszba léphetünk. a.) Keresés a tezauruszban Ha a Thesaurus menüpont el)tt lév) körre klikkelünk, miután a keres)sorba beírtunk egy szót, ezt a tezauruszban fogja lekeresni a rendszer. Ha megvan a szó, akkor a tárgyszavak részletes szócikkeinek listáját kapjuk, bejelölve a keresett szót. Választhatunk a tárgyszavak közül mást is, s)t egyszerre többet is bejelölhetünk. A keresést itt is a Continue gombra való klikkeléssel indítjuk el. A találati halmaz az összes olyan rekordot tartalmazza, amelyeknek a subject heading mez)jében ez a deszkriptor szerepel.

22 b.) Keresés a tárgyszavak bet?rendes mutatójában 22

23 23 Ha a Select a Tool to View képerny)n a Permuted Index menüpont el)tt lév) körre klikkelünk, miután a keres)sorba beírtunk egy szót, ezt a tezaurusz deszkriptorainak bet(rendes mutatójában keresi le a rendszer. Ha megvan a szó, akkor listát kapunk, ahol az általunk beírt szó másodikként szerepel. Alapértelmezésben ez van bejelölve, de mi bármelyiket választhatjuk, s)t egyszerre többet is. A keresést itt is a Continue gombra való klikkeléssel indítjuk el. A találati halmaz minden olyan rekordot tartalmaz, amelyiknek a subject heading mez)jében a keresett tárgyszó szerepel.

24 24 c.) Keresés a tezaurusz szócikkeinek megjegyzései közt Ha a Select a Tool to View képerny)n a Scope Note menüpont el)tt lév) körre klikkelünk, miután a keres)sorba beírtunk egy szót, ezt a rendszer a tezaurusz szócikkeinek megjegyzései közt keresi le. Ezt a keresést akkor alkalmazzuk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az általunk megadott szó más szóval összekapcsolva, vagy más, esetleg kiegészít) jelentéstartalommal kereshet)-e a subject heading mez)ben. A megjegyzésben olvasható javaslatok figyelembe vételével módosíthatjuk a keresést.

25 25 d.) Tárgyszavak és a hozzájuk tartozó sz?kebb fogalmak közvetlen keresése Ha a Select a Tool to View képerny)n az Explode menüpont el)tt lév) körre klikkelünk, miután a keres)sorba beírtunk egy szót, közvetlenül, találati lista közbeiktatása nélkül történik a keresés. A tárgyszavakat ilyenkor a tezauruszban hozzájuk rendelt összes sz(kebb fogalommal együtt keresi le a rendszer. Akkor hasznos ez a keresési mód, ha biztosak vagyunk benne, hogy van ilyen tárgyszó a tezauruszban, és nem kívánunk tájékozódni sem a tárgyszavak listájában, sem a szócikkekben, sem a megjegyzések közt. El)nye, hogy a keresést rendkívül gyorsan hajtja végre a rendszer.

26 26 8. M?veletek találati halmazokkal a.) Logikai m?veletek találati halmazokkal Már meglév) találati halmazok összekapcsolására az and (és), or (vagy), not (nem) operátorokat használhatjuk. Az and azt jelenti, hogy minden találatban egyszerre kell jelen lennie mindkét fogalomnak, amelyek közt ezt az operátort adtuk ki. Az or azt jelenti, hogy minden találatban jelen kell lennie vagy az egyik, vagy a másik fogalomnak azok közül, amelyek közt ezt az operátort alkalmaztuk. A not azt jelenti, hogy a találatokban nem lehet jelen az a fogalom amelyet evvel az operátorral letiltottunk. Az and és a not értelemszer(en sz(kíti, az or pedig b)víti a keresést, és a találati halmazban lev) rekordok számát. Ha több találati halmazt készítettünk, és logikai kapcsolatot szeretnénk létesíteni közöttük, akkor a keresképerny fels) ikonsorából a Combine ra klikkelünk.

27 27 A Combine selections with menüpontban jelölhetjük meg, hogy and vagy or kapcsolatot kívánunk-e létesíteni a halmazok között. A kiválasztani kívánt találati halmazok el)tti négyzetre klikkelünk A keresést a Continue gombra való klikkeléssel indítjuk el. Az új találati halmaz nagysága és rekordjai a kiadott logikai operátor szerint változnak. Ha az and-et használtuk, akkor kevesebb rekordot kapunk, ha az or-t, akkor összegz)dik az els) és a második találati halmaz. Nem kell a Display gombra klikkelnünk, mert az utolsó keresés rekordjai automatikusan megjelennek.

28 28 A logikai m(veleteket a keres)sorban is elvégezhetjük. Már meglév) találati halmazaink sorszámát és a logikai operátorokat használhatjuk, vagy beírhatjuk az egész keresést. Logikai képletet is alkalmazhatunk, de a túlságosan bonyolultakat nem tudja végrehajtani a rendszer. A not logikai operátort csak a keres)sorban adhatjuk ki, mert a Combine Search üzemmódban nem kínálja föl a rendszer.

29 29 b.) Sz?kítési Ha a találati halmazunk túl nagy, különböz) szempontok szerint sz(kíthetjük. Ehhez a keresképerny fels) ikonsorában a Limit-re kell klikkelnünk.

30 30 Ekkor megjelenik a Limit a Search képerny), amelynek az alján jelennek meg a rendszer által felkínált sz(kítési lehet)ségek: Sz(kítés teljes szöveges dokumentumokra Sz(kítés tudományos színvonalra Sz(kítés fogyatékosok sportjára Sz(kítés angol nyelvre Sz(kítés angol nyelv( absztraktra Sz(kítés másolat rendelési adatokra Sz(kítés folyóiratcikkre Sz(kítés az adatbázis utolsó frissítésére Sz(kítés évre Sz(kítés dokumentum színvonalára Sz(kítés a dokumentum nyelvére Sz(kítés részadatbázisra Sz(kítés a dokumentum hordozójára

31 31 Sz(kítés a dokumentum típusára Sz(kítés a kiadó országra Sz(kítés fogyatékosokkal kapcsolatos tárgyszavakra Sz(kíteni a sz(kítési szempontok el)tti négyzetre vagy a megfelel) sorra klikkelve lehet. Egyszerre több szempont szerint is sz(kíthetünk, illetve egy halmazból több lehet)séget is kiválaszthatunk. Ilyenkor a control vagy a shift billenty(t használjuk: egymást követ) sorok esetén a shift és az enter, különböz) helyen lév) sorok esetén a control és az enter billenty(k egyidej( lenyomásával. Ha csak egy találati halmazunk van, akkor a sz(kítés arra vonatkozik. Ha a listában több találati halmazunk található, akkor az el)ttük lév) körre kattintva lehet kijelölni, hogy mely halmazt szeretnénk sz(kíteni. A sz(kítést a Limit Search gombra klikkelve indítjuk el. Ha olyan szempont szerint szeretnénk sz(kíteni, amelyik alapértelmezésben nincs megadva, akkor a keresképernyn a Search Fileds gombra kattintva magunk választjuk ki azt a mez)t, amelyikben keresni szeretnénk. (Részletesen ld old.)

32 32 V. TALÁLATI HALMAZOK ÉS KERESÉSI STRATÉGIÁK MEGJELENÍTÉSE ÉS MEGIRZÉSE 1. Találati halmazok megjelenítése A keresés befejeztével a rendszer automatikusan megjeleníti az utolsó találati halmazt. Ha már több találati halmazunk is van, akkor a korábbiakat úgy tudjuk megnyitni, hogy a keresképernyn a kiválasztott halmaz sorában a Display gombra klikkelünk. Egyszerre tíz rekord jelenik meg. A rekordok között lapozhatunk: a Next Citations gombra klikkelve tovább, a Previews Citations-ra klikkelve vissza. Ha olyan rekordot akarunk megjeleníteni, amelyiknek a számát ismerjük, akkor ezt a Go to Record sorba írjuk, majd a Go gombra klikkelünk. A rekordot az el)tte lév) négyzetre klikkelve jelölhetjük ki. Minden rekord végén a kékkel írt lehet)ségek közül választhatunk azonnali megjelenítést. Ezek csak az adott rekordra vonatkoznak. Az Abstract-ra klikkelve a rekord rövid megjelenítési formáját (azonosítószám, szerz), cím) kapjuk az angol nyelv( tartalmi összefoglalóval együtt. A Complete Reference használatával a rekord összes mez)jét megnézhetjük. Amennyiben a dokumentum teljes szövege elektronikusan is elérhet), az OpenLink Ful Text-re klikkelünk. Ha a rekord forrása internet cím, vagy pl. a kiadó honlapjának internet címe

33 33 szerepel a rekordban, ez automatikusan megjelenik a rekord alatt. Ha ráklikkelünk, akkor rögtön el is jutunk a megadott internet oldalra. 2. A Citation Manager használata Ha több paramétert szeretnénk beállítani, illetve a találati halmaz egészére, vagy az adott oldalra vonatkozó megjelenítési formátumot kívánunk kialakítani, a Citation Manager gombra kell klikkelni. Az alábbi paramétereket állíthatjuk be: a.) Citations: itt adhatjuk meg, hogy mely rekordokat jelenítse meg a rendszer Selected Citations: a kijelölt rekordokat All on this page: az ezen az oldalon szerepl) rekordokat All on this set (1-9): az ebben a találati halmazban szerepl) rekordokat b.) Fields: a rekord mez)inek megjelenítését állíthatjuk be Citation (Title, Author, Source): rövid formátum (szerz), cím, forrás, dokumentum típusa) Citation + Abstrakt: rövid formátum az angol nyelv( tartalmi összefoglalóval Citation + Abstract + Subject Heading: rövid formátum az angol nyelv( tartalmi összefoglalóval és a tárgyszavakkal Complete Reference: teljes formátum, a rekord összes mez)je Select Fields: ha ráklikkelünk eljutunk arra a képerny)re, ahol magunk választhatjuk ki a mez)ket c.) Citation Format: formátumot választhatunk Ovid: grafikus felületen megjelen) teljes formátum BRS/Tagged: karakteres felületen megjelen) teljes formátum Reprint/Medlars: karakteres felületen megjelen) teljes formátum Brief (Titles) Display: grafikus felületen megjelen) rövid formátum Direct Export: a Reprint/Medlars formátummal egyezik meg d.) Short Keys: a rekordok rendezésére vonatkozó utasítások Primary: a megjelenítés els) adata Secondary: a megjelenítés második adata Ascending: növekv) sorrend (A-Z) Descending: csökken) sorrend (Z-A) e.) Action: a rekordokkal végrehajtható m(veletek Display: képerny)n való megjelenítés Print Preview: nyomtatási kép megtekintése

34 34 a találati halmaz elküldése ben (A To után be kell írni azt az címet, ahova el akarjuk küldeni a halmazt. Ha a keresési utat is kérjük, akkor az Include Search History el)tti négyzetre kell klikkelni.) Save: a találati halmaz mentése saját számítógépünkre (A Save Citations képerny)n ki kell választani a megfelel) plattformot, általában a windows-t. Ha a keresési utat is kérjük, akkor az Include Search History el)tti négyzetre kell klikkelni. A Continue gombra klikkelve indul a mentés.) A Citation Manager beállításait az Actions-b)l kiválasztott m(veletek során használhatjuk.

35 35 3. Felhasználó azonosító létrehozása Ha találati halmazainkat, vagy a keresési útvonalakat az Ovidba való újabb belépéseink után is szeretnénk használni, újabb m(veleteket végezni velük, le kell menteni )ket. Ehhez el)ször felhasználó azonosítót kell készítenünk. A keres)képerny)n a találati halmazok listája alatt kékkel írt Personal Account feliratra klikkelve a Personal account login képerny)re jutunk, itt a Create a new Personal Account feliratra kattintunk. A Personal Account Name sorba beírunk egy szót, amit a kés)bbiekben felhasználó azonosítónak fogunk használni. Megadunk hozzá egy jelszót is a Password sorban, amit bet(híven ismét beírunk a Confirm Password sorba, végül megadjuk az címünket az Address sorban. Miután ellen)riztük a beírásokat, a Create gombra klikkelve hozzuk létre saját felhasználó azonosítónkat. Ezt használhatjuk majd a találati halmazok mentésére, a keresési útvonalak tárolására, illetve témafigyelésre is. 4. Találati halmazok listájának mentése A keres)képerny)n lév) találati halmazok listáját akkor érdemes lementeni, ha ezekkel a keresésekkel máskor újabb m(veleteket szeretnénk végezni. Például logikai kapcsolatot kívánunk létrehozni köztük, vagy egy már meglév) halmaz és egy újonnan létrehozott között, vagy sz(kíteni szeretnénk )ket, illetve témafigyelést állítunk be. Ilyenkor a keresképernyn a találati halmazok listája alatt lév) kékkel írt feliratok közül a Save Current Searches-t választjuk ki.

36 36

37 37 A Save Current Search képerny)n beállíthatjuk a meg)rzés idejét: 24 óra, folyamatos, illetve automatikus témafigyelés (ez utóbbi estén a rendszer automatikusan hozzárendeli a felhasználó azonosítóban megadott címet és a kísér)levelek állandó téma megnevezését). A Search Name sorban megadhatjuk azt a nevet, amelyen a mentést végezzük, és amellyel kés)bb el) is hívhatjuk, valamint megjegyzést is f(zhetünk hozzá a Comment mez)ben. Ha a keresési stratégiát is menteni akarjuk, rá kell klikkelnünk az Include Strategy el)tti négyzetre. A Report Type részben azt állíthatjuk be, hogy az mit tartalmazzon: csak a találatok rövid listáját, vagy ezen kívül magukat a rekordokat is a fulltextes kapcsolattal, esetleg csak a rekordokat, illetve a rekordokat és a találatok rövid listáját. A Fields részben a Citation Managerb)l jól ismert módon megadhatjuk, hogy a rekord mely mez)ket tartalmazza, illetve milyen formátumú legyen, valamint beállíthatjuk a rendezési paramétereket is. A Save Search gombra klikkelve végezhetjük el a mentést. A Main Search Page gombra klikkelve visszatérhetünk a keresképernyre. 5. Elmentett keresési stratégiák el@hívása Korábban elmentett kereséseinket bármikor újra használhatjuk a mentéskor beállított meg)rzési id) leteltéig, ha a keres)képerny)n a találati lista alatt lév) kék feliratok közül a Saved Searches-re klikkelünk. Ha belépésünk óta még nem használtuk felhasználó azonosítónkat, akkor el)ször be kell írni a login nevet és a jelszót. Ekkor megjelenik a Saved Searches képerny), amelyen a Temporary Searches mez)ben vannak felsorolva az elmentett keresések azon a néven, amit mentéskor megadtunk. Arra a négyzetre kell klikkelni, amelyiket el) akarjuk hívni.

38 38 6. M?veletek az elmentett keresési stratégiákkal Ha meg akarjuk tekinteni a mentés tartalmát, akkor a Temporary Searches ablakban lév) Display gombra klikkelünk, ha változtatni kívánunk rajta, akkor viszont az Edit-re. A halmaz megváltoztatására három lehet)ségünk van: 1. az Insert alatti nyilakra klikkelve újabb keresést adhatunk meg, ezt a Submit gombbal végeztethetjük el, illetve az Edit feliratra klikkelve módosíthatunk az új keresésen 2. az Edit-re klikkelve az aktuális keresést módosíthatjuk a Submit gombra, illetve törölhetjük a Cancel gombra klikkelve 3. a Delete gombbal törölhetjük az aktuális keresést a halmazból. Ha a lementett kereséssel m(veleteket akarunk végezni, akkor, akkor az el)tte lév) négyzetre klikkelve kiválasztjuk azt, amelyiket el) akarunk hívni, majd a Run Searches gombra klikkelünk.

39 39 Ekkor megjelenik a felirat, mely arra utal, hogy a keresési stratégiát a rendszer a keresképernyre el)hívta. A Main Search Page gombra klikkelve jutunk oda. Törölhetünk is az elmentett keresési stratégiák listájából, ha a törölni kívánt keresési stratégia neve el)tti négyzetre, majd a Delete Searches gombra klikkelünk.

40 40 A véletlen törléseket kivédend) lehet)vé teszi a rendszer, hogy választásunkat megváltoztathassuk, majd törlési szándékunkat meger)sítve ismét a Delete Searches gombra klikkelve hajthatjuk végre a m(veletet. Az elmentett keresési stratégiát le is másolhatjuk. El)ször kijelöljük a lemásolandót úgy, hogy az el)tte lév) négyzetre, majd a Copy Searches gombra klikkelünk.

41 41 VI. KERESÉSI STRATÉGIÁK A BASIC KERESÉSI MÓDBAN Gyors keresésekhez a basic keresési módot kell használni. A keresképerny fels) ikonsorában a Basicre klikkelve jutunk el erre a képerny)re. Itt nem tudunk olyan többszempontú kereséseket végezni, mint az alapértelmezésben beállított advanced keresési módban. A Keywords keres)sorba bármilyen szót beírhatunk, amit a rekordok teljes szövegében keres a rendszer. Az Author keres)sorba egy szerz) vezetéknevét, majd egy szóköz után keresztnevének els) bet(jét írhatjuk be. Amennyiben mindkét szempont szerint keresünk, ezeket a rendszer az and logikai operátorral kapcsolja össze. Sz(kítési szempontokat is választhatunk a Limit to-ból. A keresést itt is a Perform Search gombra klikkelve indítjuk el.

42 42 Mivel ebben a keresési módban a találati halmazokat nem )rzi meg a rendszer, így azokkal kés)bb sem logikai m(veleteket, sem pedig sz(kítéseket nem lehet végezni. A keresés befejeztével rögtön megjeleníti a rendszer az egyes rekordokat. A Citation Manager ugyanúgy használható itt is, mint az advanced keresési módban, és a rekordok végén itt is megtalálhatók az azonnali megjelenítés különböz) lehet)ségei. (Részletesen ld old.) Ha találati halmazaink nem kielégít)ek, ezért újabb kereséseket kell végeznünk, az advanced keresési módra kell áttérnünk. Ha a találatok listáján lév) Main Search Page gombra klikkelünk, visszajutunk a basic keresés képernyjére. A fels) ikonsorban az Advanced-re klikkelve jutunk el a keresképernyre. Itt végezhetjük el további kereséseinket. (Részletesen ld old.)

43 43 VII. KILÉPÉS A RENDSZERBIL A találati halmazok és keresési stratégiák mentése, nyomtatása, elküldése után a Main Search Page gombra klikkelve a keresképernyre jutunk vissza. Ha befejeztük a keresést, és ki akarunk lépni a rendszerb)l, a keresképerny fels) ikonsorában a Logoff-ra klikkelünk (bármelyik képerny)n megtehetjük ugyanezt, ha rajta van a Logoff felirat vagy gomb). Miel)tt ráklikkelnénk a Logoff gombra, jusson eszünkbe, hogy abban a pillanatban kiléptünk korábbi kereséseinkb)l, és találati halmazaink valamint keresési stratégiáink törl)dnek, ha nem mentettük el )ket. Ha véletlenül jutottunk ide, vagy menet közben meggondoltuk magunkat és mégis visszalépnénk a rendszerbe keresni, az ID után be kell írni a login nevet, egyetemünk termináljain ez: sem999, a password után pedig a jelszót: drive7 az egyetemi hálózatban lév) gépeken. Ha valóban be akarjuk fejezni a munkát az Ovid-ban, a szokásos módon klikkeljünk a jobb fels) sarokban léx) X-re. Ekkor visszajutunk a központi könyvtár honlapjára. Ott megnyithatunk más adatbázisokat, vagy kiléphetünk a honlapról ugyancsak a jobb fels) sarokban lév) X-re klikkelve.

44 44

ÚTMUTATÓ AZ ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓSZOLGÁLTATÁS ADATBÁZISAINAK HASZNÁLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ AZ ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓSZOLGÁLTATÁS ADATBÁZISAINAK HASZNÁLATÁHOZ TF Könyvtári Füzetek Léces Melinda ÚTMUTATÓ AZ ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓSZOLGÁLTATÁS ADATBÁZISAINAK HASZNÁLATÁHOZ 2000 2. 1 Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Az Elektronikus Információszolgáltatás

Részletesebben

Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése

Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése A program a setup lefutása után -ha bejelöltük-, magától elindul. A következkben az indítás a startmenübl, vagy a telepít által létrehozott asztal ikonról indítható:

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE Szirén rendszernek a segítségével a hálózaton keresztül helyi és körzeti/területi könyvtárakkal tudunk

Részletesebben

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 -

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 - Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-1 - Kezelési útmutató Tartalomjegyzék: Kezelési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 1 Szoftver feladata:... 2 Szoftver telepítése:... 2 Els használat:... 3

Részletesebben

ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató

ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató Elérés: http://libserv.kfki.hu:4505 Illetve a könyvtár honlapjáról: https://www.kfki.hu/konyvtar/ A honlapunk bal oldali menüsorán található Keresés a katalógusban

Részletesebben

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA SYNLAB Hungary Kft. SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA A regisztrációt követően e-mailben kerül kiküldésre a bejelentkezéshez használható azonosító

Részletesebben

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett):

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett): A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók is tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában.

Részletesebben

Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/

Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/ Keresés az EBSCO Host adatbázisaiban http://search.ebscohost.com/ Az EBSCO (Elton B. Stephens Company) folyóiratel fizetési és adatbázisszogáltató cég több mint félévszázados múltra tekint vissza. 250

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

A CAB Abstracts adatbázis használata

A CAB Abstracts adatbázis használata A CAB Abstracts adatbázis használata Az OvidSP felület A CAB Abstracts adatbázis 2008-tól az OvidSP felületen érhetı el. Az addigi szolgáltató, a SilverPlatter cég ugyanis egyesült az Ovid céggel, ennek

Részletesebben

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.)

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.) BarAck.Net Internetes csomagkezel Felhasználói kézikönyv V 1.0 (2011. július 20.) Tartalomjegyzék 1 Áttekintés...2 1.1 Célkitzés...2 1.2 A program felépítése...2 2 Futtatási környezet, telepítési információk...3

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja A PubMed Medline adatbázis internet címe: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Elektronikus Döntéstámogató Rendszer. Publikus felület rövid ismertetése. Verzió: 1.0

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Elektronikus Döntéstámogató Rendszer. Publikus felület rövid ismertetése. Verzió: 1.0 Globomax Elektronikai Kft. 1155 Budapest, Dembinszky út 1. Telefon: 06-1-306-5371 Mobil: 06-30-911-2475 Internet: www.globomax.hu E-mail: info@globomax.hu KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Elektronikus Döntéstámogató

Részletesebben

Turnitin tájékoztató

Turnitin tájékoztató Turnitin tájékoztató Tartalom 1. Tájékoztató a Turnitinbe újonnan regisztrált hallgatók számára 2. Dolgozat feltöltése 3. A plágiumellenőrzés eredményének megtekintése 1. Tájékoztató a Turnitinbe újonnan

Részletesebben

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata Felhasználói kézikönyv 2015. 02. 14. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Telepítési útmutató. 1.1 lépés : Telepítés típusa - ablak :

Telepítési útmutató. 1.1 lépés : Telepítés típusa - ablak : Telepítési útmutató 1.1 lépés : Telepítés típusa - ablak : Typical (Általános): A telepítéskor a program fájljai, az adatbázis kezel, valamint a súgó fájlok kerülnek telepítésre. (Abban az esetben ajánlott,

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Segédanyag az iktatáshoz. Tartalomjegyzék

Segédanyag az  iktatáshoz. Tartalomjegyzék Segédanyag az email iktatáshoz Tartalomjegyzék I. Digitális, bejövő email iktatás... 2 II. Digitális, belső irányú email iktatása... 14 III. Kimenő email iktatása... 23 I. Digitális, bejövő email iktatás

Részletesebben

Jelszóváltás a ludens gépen

Jelszóváltás a ludens gépen Jelszóváltás a ludens gépen Az alábbi ismertető feltételezi, hogy Windows alapú gépet használunk, és innen szeretnénk megváltoztatni meglevő ludenses jelszavunkat. Az ismertető elkészítésekor Windows XP

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

WEBPAC e-corvina. Egyszerő keresés:

WEBPAC e-corvina. Egyszerő keresés: WEBPAC e-corvina Katalógusunk tartalmazza a Dunaújvárosi Fıiskola Könyvtárában 1995-tıl megtalálható dokumentumok leírását és példányadatait. A katalógusba való belépés után a következı lehetıségek közül

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Súgó a magyarországi központi Agrárstatisztikai és Piaci Árinformációs rendszer publikus moduljához. 1 Publikus felhasználói regisztráció A publikus felület Regisztráció

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

WEBOPAC felhasználói leírás. 1. Keresés az adatbázisban. 2. A találatok megjelenítése

WEBOPAC felhasználói leírás. 1. Keresés az adatbázisban. 2. A találatok megjelenítése WEBOPAC felhasználói leírás A Corvina Könyvtári rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában. Az adatbázisban kereshetünk és böngészhetünk

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Az új portál használatával kapcsolatos általános ismertet

Az új portál használatával kapcsolatos általános ismertet Az új portál használatával kapcsolatos általános ismertet A portál tartalmilag alapveten úgy lett felépítve (az elzetes egyeztetések alapján), hogy a függleges menüsorban látható frovatokban elssorban

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók A katalógus elérése Könyvtárunk a nemzetközileg elismert és népszerű ALEPH (Automated

Részletesebben

Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában

Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában Bevezetés Az amerikai Voyager integrált könyvtári rendszer magyar installálásának eredménye a Corvina rendszer. A Corvina-t használó könyvtárak

Részletesebben

Ellenıri jelentés kitöltési útmutató Játékvezetı ellenır és megyei adminisztrátorok számára

Ellenıri jelentés kitöltési útmutató Játékvezetı ellenır és megyei adminisztrátorok számára Ellenıri jelentés kitöltési útmutató Játékvezetı ellenır és megyei adminisztrátorok számára Használati útmutató az MLSZ ügyviteli rendszeréhez (2009. július 20- állapot) Készítette: Czett Szabolcs 2009.07.20-i

Részletesebben

Selfcare fiók létrehozása és használata 1. érkezett lépései alapján létre kell hozni a fiókot.

Selfcare fiók létrehozása és használata 1. érkezett  lépései alapján létre kell hozni a fiókot. 1. noreplay.hu@myacn.eu-tól érkezett e-mail lépései alapján létre kell hozni a fiókot. ACN fiókszám : 39005249 Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük, hogy az ACN-t választotta preferált telekommunikációs szolgáltatójának!

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Felhasználói kézikönyv 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. május 28. Utolsó módosítás időpontja: 2005. június. 21. E-Group Magyarország

Részletesebben

Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez

Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez A MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetı adatbázisa a következı címrıl érhetı el: http://www.matarka.hu/ A publikációs lista kinyerése

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 2 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 2.1. FELÜLET... 3 2.2. FELHASZNÁLÓI FUNKCIÓK... 4 2.2.1. Modulok... 4 2.2.2. Előzmények... 4 2.2.3. Lekérdezés működése, beállítások... 5 2.2.4.

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Készítette: Sunyovszky Anna Budapest, 2010 1. Az iskolai könyvtárat

Részletesebben

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v1.1 2017.12.29 Tartalom 1. Menüpontok, toolbar... 3 1.1. Menüpontok... 3 1.2. Toolbar... 4 2. Idővonal... 4 2.1. Új bejegyzések... 5 2.2. Bejegyzések funkciói...

Részletesebben

Home movie database. Specifikáció. Verzió: 1.0. Dátum: 2008.03.18. Státusz: Released. Készítette: Farkas Róbert. Kulcsár Orsolya.

Home movie database. Specifikáció. Verzió: 1.0. Dátum: 2008.03.18. Státusz: Released. Készítette: Farkas Róbert. Kulcsár Orsolya. Dátum: 20080318 Státusz: Released Készítette: Farkas Róbert Kulcsár Orsolya Molnár Andrea Készítette Név: Farkas Róbert Kulcsár Orsolya Molnár Andrea Jóváhagyta Név: Dátum: 20080318 Dátum: Aláírás: Aláírás:

Részletesebben

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A 1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A következıkben leírt telepítési lépések, csak azokon a gépeken végezhetık el, ahol elızıleg is üzemelt már a DECÉRT rendszer, mivel a programhoz

Részletesebben

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok Citációs index időintervallumra 2019.02.20. - DE MTMT Adminisztrátorok Szerzőnként le kell keresni adott időintervallumhoz tartozó adott évi idézéskapcsolatokat, ezeket az idézéskapcsolatokat egy közös

Részletesebben

Chat felhasználói segédlet

Chat felhasználói segédlet Chat felhasználói segédlet A Chat indítása, regisztráció, belépés A Chatre a honlapról www.smlista.hu, vagy a http://chat.smlista.hu címrıl lehet belépni. A fıoldalon van a belépés a Chatre, ha már van

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

Útmutató az online katalógus használatához

Útmutató az online katalógus használatához Útmutató az online katalógus használatához Könyvtárunk számítógépes, online katalógusa az 1994-től beszerzett művek adatait tartalmazza. Amennyiben az 1993 előtti megjelenésű mű nem szerepel az online

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának szerkesztése A Down Alapítvány weboldalát ezen a címen találunk meg: http://web.downalapitvany.hu/ Regisztráció a Down Alapítvány weboldalán Keressük meg a jobb oldalon található

Részletesebben

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház használati útmutató Projektvezető: Fodor Tamás Wildom Kft. E-mail: fodort@wildom.com Budapest, 2009. június 18. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdőoldal...

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Verzió: 1.01

Felhasználói kézikönyv. Verzió: 1.01 Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.01 Tartalomjegyzék Általános áttekintés 3 A DocGP rendszer célja 3 A rendszer által biztosított szolgáltatások 3 A felhasználói felület elérése 3 JAVA JRE telepítése 3

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

BOOKING GUIDE. itbroadcast - INFOTÉKA

BOOKING GUIDE. itbroadcast - INFOTÉKA BOOKING GUIDE itbroadcast - INFOTÉKA itbroadcast.. Regisztráció. Nyissa meg email fiókját.. Kattintson az itbroadcast oldalról érkező aktiváló linkre a regisztráció megerősítéséhez. BOOKING GUIDE. Az aktiválási

Részletesebben

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv Kincskereső Könyvelő Klub Moodle felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK 1. Kincskereső Könyvelő Klub bemutatása... 3 2. Belépés az oldalra... 3 3. Kincskereső Könyvelő Klub oldala... 4 3.1 Kincskereső

Részletesebben

Készlet Katalógus program beállításainak felhasználó általi frissítése

Készlet Katalógus program beállításainak felhasználó általi frissítése Készlet Katalógus program beállításainak felhasználó általi frissítése I Készlet Katalógus beállítások Tartalomjegyzék I. rész Beálítások 2 1 Kezi beállítások... 2 Index 0 Beálítások 2 1 Beálítások 1.1

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

2. lecke. A bibliaolvasó tervkészítı

2. lecke. A bibliaolvasó tervkészítı 2. lecke A bibliaolvasó tervkészítı A rendszeres bibliaolvasásban többféle vezérfonal is segítségünkre lehet, de el is készíthetjük a sajátunkat. Ebben segít a bibliaolvasó tervkészítı. A bibliaolvasó

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

SolarEdge Monitoring regisztrációja, használata

SolarEdge Monitoring regisztrációja, használata SolarEdge Monitoring regisztrációja, használata Miután a rendszert felregisztráltk a SolarEdge monitoring szerverére, megadjuk a hozzáférést a tulajdonosnak. Ezután egy email érkezik megadott címére: A

Részletesebben

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Felhasználói dokumentáció Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. Tel.: +36 (1) 381-0736 Fax: +36 (1) 386-6022 E-mail: poszeidonsupport@sdadms.hu

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

A főképernyő felső ikonsorába kerültek a sajátmappa különböző füleire vezérlő ikonok, valamint a gyakran használt műveletek.

A főképernyő felső ikonsorába kerültek a sajátmappa különböző füleire vezérlő ikonok, valamint a gyakran használt műveletek. 2010.10.04. programverzió újdonságai Papirusz Ügyiratkezelő Rendszer Saját mappával, főképernyővel kapcsolatos változások A főképernyő felső ikonsorába kerültek a sajátmappa különböző füleire vezérlő ikonok,

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Felhasználói útmutató ügyfélkapuhoz

Felhasználói útmutató ügyfélkapuhoz Felhasználói útmutató ügyfélkapuhoz Dokumentum frissítve: 06.. 8., Dokumentum verziója: 07.0 Tartalom Az internetes portál ügyfélkapujának szolgáltatásai... Internet bőngésző beállítása... Jármű első regisztrációja...

Részletesebben

Twitter használata. Regisztráció.

Twitter használata. Regisztráció. Twitter használata A Twitter egy ún. mikroblog szolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználók rövid - maximum 140 karakterből álló - bejegyzéseket (üzeneteket) helyeznek el egy webes felületen. Ezeket

Részletesebben

Online Nevezési Rendszer

Online Nevezési Rendszer Online Nevezési Rendszer Első lépések A kapott felhasználó névvel és jelszóval jelentkezzünk be! Az első belépés után a jelszót meg kell változtatni és az egyesülethez tartozó érvényes email címet meg

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet a Web of Science adatbázis és a ResearcherID használatához

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet a Web of Science adatbázis és a ResearcherID használatához KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet a Web of Science adatbázis és a ResearcherID használatához Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Szabó Dóra Web of Science:

Részletesebben

2009. évi adatszolgáltatás javítása

2009. évi adatszolgáltatás javítása 2009. évi adatszolgáltatás javítása Készítette: Tóth Péter Általános leírás Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének ellenőrzése o Ha

Részletesebben