(N)agymenők avagy MINDEN AMI KOCSI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(N)agymenők avagy MINDEN AMI KOCSI"

Átírás

1 (N)agymenők avagy MINDEN AMI KOCSI Mint ismeretes községünkben találták fel a mai kocsi ősét, a történetével itt most nem szeretnék foglalkozni. Községünk ad otthont a Kocsitoló fesztiválnak, mely idén is megrendezésre kerül. A rendezvény programját színesítendő egy rendhagyó kocsi futamot tervezünk, mellyel egy új hagyományt kívánunk indítani, melyben a múlt és a jővő találkozik, a tradiciók tisztelete mellett és új tradíciók létrehozásával a kocsi bölcsőjében. A rendezvényre várunk minden résztvevőt, aki hisz eléggé magában illetve kocsijában, hogy megmérettesse találmányát a következő versenyben, természetesen a verseny szabályzatát elfogadva. alaki követelmény: a járműnek 4 kerékkel kell rendelkeznie a járművet belső égésű motor nem hajthatja, alternatív hajtás engedélyezett minimum 1 személy szállításra alkalmasnak kell lennie kormányművel rendelkeznie kell fékkel rendelkeznie kell sorozatgyártásban szereplő, kereskedelmi forgalomban kapható jármű nem indulhat. a járművet húzni-tolni nem engedélyezett, a szállított személy valamilyen formában hajthatja. A versenyt két kategóriában értékeljük a szakmai és közönségdíj. Mindkét esetben független zsűri dönt. Amennyiben a távon nem lesz sikeres teljesítő a megtett út hossza a mérvadó az értékelésben. A versenyben legalább egy keréknek az elejétől a végig a talajon kell maradnia, ellenkező esetben kizárás történik ( a helikopter nem kocsi )

2 helyszín: Kocs, Általános iskola parkoló

3 A verseny július 12. kerül megrendezésre. menetrend ( tervezet) : 8:00 9:30 jármű átvétel/ regisztráció (Helyszíni nevezés,) Jelentkezési lapok, felelősség vállalási nyilatkozatok leadása rajtszám átvétel. A versenyzőnek a kiállítótéren el kell helyeznie a járművét a zsűri szemlézi, műszaki állapotát, a versenyző bemutatja (cél a közönség és a zsűri meggyőzése ) járművét, a biztonsági berendezései meglétét, működését a zsűrinek, a közönségnek. 10:00-12:00 A futam kezdete A versenyben kb 300m es távolságot kell megtennie a járműnek, mely legalább egy kanyart is tartalmaz. A jármű elindítását követően külső segítség nem engedélyezett. A szállított személynek biztonsági felszerelést kell viselnie ( minimum egy bukósisak ) és végig a járműben kell tartózkodnia. A versenyben mindenki saját felelőségére indul. Korhatárt nem állapítunk meg, de 18 év alatti versenyzőnek írásos szülői hozzájárulást a legkésőbb verseny napjáig a rendezőség felé le kell adnia. 12:00-12:30 felvonulás a célból a kiállítótérre. eredményhirdetés a kocsitóló verseny eredményhírdetésekor A rendezőség a programváltozás jogát fenntartja. A verseny fővédnöke Simon László - Kocs Község Polgármestere Knezsik István Autós nagykoalíció elnöke Főtámogatónk: AUTÓS NAGYKOALÍCIÓ

4 SPORT SZABÁLYOK Általános Biztonsági Szabályok A. Szigorúan tilos a versenyzőknek járművükkel a verseny menetirányával szemben haladni,hacsak azt a jármű veszélyes helyről való elmozdítása nem indokolja. B. A verseny során a versenyzők csak a versenypályát használhatják, és minden esetben be kell tartaniuk a versenykiírás és a végrehajtási utasítás(ok) rendelkezéseit a pályán történő vezetésre vonatkozóan. C. A verseny során minden olyan járművet, mely leállt,amilyen gyorsan csak lehetséges, el kell távolítani a pályáról, hogy az ne jelentsen veszélyt vagy akadályt a többi versenyző számára. Ha a versenyző képtelen járművét saját erőből a veszélyt jelentő helyről eltávolítani, a pályabírók feladata segíteni; ugyanakkor, ha a jármű újra beindul a segítség következtében, akkor abban a versenyben elért eredmény, amelyben a segítséget nyújtották nem értékelhető. D. Minden szerszámmal történő javítás a versenypályán tilos. A versenypályára szerszámot vagy pótalkatrészt vinni tilos. A versenyző kizárólag versenykiírásban illetve a versenyzői eligazítás során meghatározott szerviz területen (BOX utca) kaphat külső segítséget. E. Leszámítva a kiírásban vagy a végrehajtási utasítás(ok)-ban meghatározott eseteket, a versenyzőn kívül senki sem érhet a leállított járműhöz a szerviz területen (BOX utca) kívül. F. Amikor a pályát a versenyirányítás lezárja a verseny leintését követően, amíg az összes járműve, függetlenül attól, hogy mozgásképes vagy sem, megérkezik a BOX utcába, senki sem tartózkodhat a pályán, leszámítva a munkájukat végző pályabírókat, rendezőket, az arra jogosult fotósokat és operatőröket, valamint a versenyzőket, akik járművüket vezetik vagy tolják. G. A verseny során, járművüket kizárólag a versenyzők saját maguk indíthatják újra, kivéve, ha az újraindítás a szerviz területen (BOX utca) történik. A versenyzők a pályán nem kaphatnak semmilyen külső segítséget a verseny során, kizárólag a szerviz területen (BOX utca), ahová saját erejükből kell eljutnia. I. Amennyiben egy versenyző technikai problémákkal küszködik a verseny folyamán, a pályát biztonsági okokból amilyen gyorsan lehetséges, el kell hagynia. Amennyiben ezt nem teszi meg, a versenyigazgató köteles a versenyzőt a versenyből kiinteni. J. Azon versenyzők, akik futam közben el akarják hagyni a pályát, szándékukat kötelesek előre kézfeltartással jelezni. A pálya elhagyásának művelete a többi versenyzőt nem veszélyeztetheti, hátrányos helyzetbe nem hozhatja. K. A verseny során a versenyzőnek a biztonsági felszerelést viselni kell. Környezetre vonatkozó előírások A környezetre szennyezőnek minősülő anyagok tárolása csak megfelelő szilárdságú, zárt edényben valósítható meg. Minden résztvevő köteles a verseny során az általa keletkezett hulladék anyagokat, szemetet a pálya területéről maradéktalanul eltávolítani. A BOX utca területén és a versenypályán dohányozni, valamint egyéb tűzveszélyt jelentő tevékenységet folytatni szigorúan tilos.

5 VERSENYZŐKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK A versenyzőnek a futam során az előírt védőöltözetet és bukósisakot kell viselnie. Futam közben a bukósisak levétele a verseny egyértelmű feladását jelenti. A versenyző, vészhelyzet elhárítását kivéve, semmilyen körülmények között sem hajthat az előírt menetiránnyal szemben. A futam során meghibásodott versenygépet a versenyző köteles haladéktalanul a pálya vonalától biztonságos távolságra eltávolítani. Amennyiben a versenyző képtelen a veszélyes helyről gépét elmozdítani, úgy a pályaellenőröknek kell a szükséges segítséget megadni. Versenyzés céljára kizárólag a kijelölt útvonal használható. A pálya szándékos lerövidítése, előnyszerzés céljából történő elhagyása, tilos. A vétség elkövetőjét utolsó figyelmeztetéssel vagy kizárással kell büntetni. Pályaelhagyáson a jármű teljes terjedelmével (minden kerék) történő pályán kívülre kerülése értendő. A versenypálya határait jelző felfestés a pálya részének minősül. Nem számít pályaelhagyásnak az olyan letérés, amelyből egyértelműen nem származik előny a versenyző részére, vagy egy baleset elkerülése miatt történt. Tilos a versenyzőtársak bárminemű veszélyeztetése. Az inokolatlanul lassú tempóban haladó versenyzőt a futamból ki kell inteni. Amikor egy versenyző valamilyen oknál fogva a versenyből kiállni kényszerül, úgy ezt a szándékát egyik kezének feltartásával köteles jelezni. Ügyelnie kell azonban arra, hogy a kiállással ne okozzon veszélyt versenyző társainak, a közönségnek. A versenyzőknek a verseny ideje alatt tilos a járművet húzni, tolni kivéve, ha az biztonsági okokat szolgál! A felügyelő testületnek jogában áll kizárni a versenyzőt a futamból, amennyiben az a sport-, technikai vagy sportszerűségi szabályokat megszegi.