Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból"

Átírás

1 Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013 XII. évf. 4. szám

2

3 Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból október - december Szolnok sz.

4 A kiadványt szerkesztette és illusztrálta: Hernyák Gábor Válogatta: Kincses Julianna A könyvek annotációit készítette: Nagyné Farkas Rózsa Előszót írta: Kincses Julianna Közreadja: Elektronikus formában a könyvajánló elérhető a Könyvtár alportálján:

5 Tartalom Előszó Pszichológia Munkaügy Pénzügy Gazdaság Idegenforgalom Mentálhigiéné Vendéglátás Vezetés, szervezés Számvitel. Könyvvitel Marketing Földrajz Oktatói publikációk Látogass meg bennünket az Interneten Könyvtári portálajánló Címmutató Szerzői névmutató Munkatársaink Nyitva tartás Elérhetőségeink

6 ELŐSZÓ 3 Annyi könyv létezik, mégis mennyit kellene még megírni! A sok téma, mint érett gyümölcs csüng a fa tetején. Nem nagy élvezet felmászni értük az ingatag létrán, kúszni az ágak között, hogy leszedhessük őket - de micsoda öröm, ha megvannak! / /Richard Bach/ A könyvajánló ajánlója Kedves Olvasó! A negyedéves periodicitással megjelenő Könyvajánló válogatást ad legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból. Ez a szép kivitelű kiadvány a könyvtári tudományfelosztás struktúráját követi, nevezetesen általánosból a specifikum felé haladó szerkezetet. Aktuális számunkban ajánlott művek jelentős részét A KA-TTM-1/2013. számú kutatási támogatás terhére, valamint a Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért Alapítványnál elnyert pályázati összeg felhasználásával sikerült beszereznünk. Kincses Julianna központigazgató

7 4 Pszichológia. Munkaügy PSZICHOLÓGIA 1. Csernus Imre (1966-) A kiút / Csernus Imre. - Budapest : Jaffa, , [1] p. ; 21 cm A közismert bevállalós pszichiáter ebben a kötetében arra próbálja rávezetni Olvasóit, hogy az ezer darabra tört élet romjai alól, a földi pokolból is van kiút. A maga megszokott - sokak által nyersnek ítélt - stílusában világít rá, hogy minden gyógyulási folyamat, lelki építkezés alapja az önismeret, az önmagunkkal való szembenézést. Konkrét példákkal és általános esetekkel szemlélteti, hogy milyen nehéz folyamat eljutni a különböző stigmatizált, saját poklukban fortyogó embereknek addig a felismerésig, hogy csak a személyes felelősségvállalás hozhat megváltást. A szerző nem kínál kész, gyors megoldásokat amelyektől, mint egy varázsütésre megoldódik minden. Célja, hogy egy helyes szemléletmód kialakulását segítse elő, amelynek az alapja, hogy minden nap szembe kell nézni saját hibáinkkal. Külön fejezet szól az Y- generációról leszűrt tapasztalatairól. A kötet üzenete Olvasóinak egyben a szerző hitvallása is: Mindig van kiút. MUNKAÜGY 2. Cseh Károly Munkavédelem : a korszerű munkavédelem alapjai / Cseh Károly, Felszeghi Sára, Kapás Zsolt. - [Budapest] : Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, p. : ill. ; 24 cm A munkavédelem a különböző szervezetek versenyképességét közvetlenül vagy közvetetten befolyásoló fontos tényező, amelynek célja az emberi egészség és biztonság garantálása. A dokumentum célja, hogy rávilágítson ennek a területnek a fontosságára, meghatározó szerepére a szervezetekben, és elérje, hogy a köztudatban ne adminisztrációs teherként vélekedjenek a munkavédelemről. A szerzők új megvilágításban tárgyalják a munkabiztonsági-, munkaegészségügyi szakemberek tevékenységével kapcsolatos elvárásokat, az elvégzett tevékenységek elemzési módjait és a különböző intézkedések hasznosításának a folyamatait. A kötet nem tárgyal konkrét munkavédelmi szabályokat, mivel ezek munkahelyekhez, munkatevékenységekhez kötöttek, egyediek lehetnek. A dokumentum elsősorban azoknak a szakembereknek az érdeklődésére tarthat számot, akik a munkavédelem hatékonyságában, eredményeiben érdekeltek, de minden munkavállaló érintett lehet a témában..

8 Pénzügy. Gazdaság 5 PÉNZÜGY 3. Gottgeisl Rita Nonprofit szervezetek működése, számvitele és adózása : az új civil törvény a gyakorlatban / Gottgeisl Rita, Láng Noémi. - Budapest : Vezinfó, p. : ill. ; 24 cm. - (Vezinfó-tudástár, ISSN ) A szakkönyv válaszokat ad az alapítványok, egyesületek működése során felmerülő legfontosabb kérdésekre, de kitér a nonprofit gazdasági társaságokra vonatkozó változásokra is. Az új Civil törvény gyakorlati alkalmazása során számos kérdést vetett fel. A dokumentum a jogszabályok ismertetése mellett azok gyakorlatban való alkalmazását is bemutatja. A szerzők a felmerült problémákat, kérdéseket egybegyűjtötték, és a könyv az ezekre adott megoldásokat, válaszokat a kapcsolódó törvényi előírásokkal együtt ismertetik. A dokumentum célja, hogy a nonprofit szervezetek képesek legyenek a jogszabályi kereteket tartalommal megtölteni, saját működésükre adaptálni, és a mindennapi gyakorlatban összhangot tudjanak teremteni céljaik, az alapvető adózási, számviteli előírások között. A dokumentum elsősorban a nonprofit szervezetek munkatársainak ajánlható, nyújt segítséget a civil szervezetek alapításától egészen a végelszámolásig, a csődeljárásig. GAZDASÁG 4. Burgerné Gimes Anna Előadásaim : a szerző kongresszusokon, konferenciákon, külföldi egyetemeken és szakmai összejöveteleken tartott előadásai / Burgerné Gimes Anna. - Budapest : Agroinform Kiadó és Nyomda Kft., p : ill. ; 24 cm A szerző fél évszázados tudományos pályafutása alatt 14 kötetet és több mint 150 önálló tudományos közleményt tett közzé, elsősorban az agrárgazdaság és annak nemzetközi összefüggései témakörében. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszékéről vonult nyugalomba, de kutatásait tovább folytatta az MTA Közgazdaságtudományi Intézetében. Ez a tanulmánykötet ennek a gazdag életpályának a hazai és külföldi kongresszusokon, konferenciákon tartott előadások máshol nehezen elérhető anyagainak, és a tanulmányutak, meghívások során elhangzottaknak eddig egyáltalán nem publikált gyűjteménye. Az írások végigvezetik az Olvasót a kutatási folyamatokon és a vizsgált gazdasági változásokon is. A kötet minden hazai szakembernek bőséges forrást kínál tanulmányozásra, vagy akár az oktatásban való felhasználásra is.

9 6 Idegenforgalom. Mentálhigiéné IDEGENFORGALOM 5. Várhelyi Tamás Borturizmus / Várhelyi Tamás. - Eger : Líceum Kiadó, p. : színes ill. ; 24 cm A borturizmus a borok készítésének megismerése, kóstolása és fogyasztása által motivált utazás, olyan turizmus-ág, amely jelenleg a legdinamikusabb fejlődésnek örvend hazánkban. Összetett, komplex fogalom, amelyhez színes, változatos események is kapcsolódnak. Magyarország különösen gazdag, nagy múltú borkultúrával rendelkezik, ennek ellenére a világ borpiacán nem tölt be jelentős szerepet. A szerző meglátása szerint, ezért is nagyon fontos, hogy a turisztikai képzések felkínálják borturizmus szakirányt is. Ez lehet a záloga, hogy olyan jól képzett szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatásból, akik szívügyüknek tekintik a magyar borok megismertetését, és szakmailag képesek a leghatékonyabb bormarketing eszköz, a borturizmus fellendítésére. Külön fejezet tárgyalja az italturizmust. Az esettanulmányokkal bővített, jegyzetnek szánt kiadvány megismerteti az Olvasót a borturizmus jelentőségével, hazai és nemzetközi desztinációival, a bor és a gasztronómia valamint az egészség kapcsolatával is. MENTÁLHIGIÉNÉ 6. Godin, Seth (1960-) Ikarosz tévedése : meddig szárnyalhatunk? / Seth Godin ; [ford. Mester Orsolya]. - Budapest : HVG Könyvkiadó Zrt., p. ; 18 cm. - (HVG Könyvek) A szerző szenvedélyes stílusban világít rá az ipari, fogyasztói társadalom - véleménye szerint - egyik legnagyobb lelket torzító erejére, amely megsemmisítette az alkotás, a szárnyalás varázsát. Célja, hogy leszámoljon az emberekbe nevelt tévhitekkel, amelyek azt erősítik, hogy az álmok megvalósítása, az alkotás csak művészeknek való, a hétköznapi emberek ne akarjanak többet, mint amit elvárnak tőlük, a nagyravágyás elítélendő. Így a korlátok, a megalkuvások, a beletörődés lesz úrrá a világon. A Naphoz közel kerülni veszélyes, de a szerző vallja, hogy alacsonyan szállni ennél sokkal veszélyesebb. Az Olvasó erőt meríthet a kötetből, hogy felismerje, a maga területén, képességi és készségei, belső inspirációi alapján szárnyalni, alkotni kell, hogy teljességgel élhesse meg az életét, megtalálja a valódi öröm forrását és önmagát.

10 Vendéglátás 7 VENDÉGLÁTÁS 7. Dudásné Baricza Margit Szakmai vizsgára felkészítő feladattár : vendéglátó üzleti gazdálkodás / Dudásné Baricza Margit ; [szerk. Timár Lászlóné] ; [kiad. a] Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft. - Budapest : Heller F. Gazd. és Tur. Szolg. Főisk. : KIT, p. : ill. ; 23 cm A dokumentum célja, hogy segítse a vendéglátó szakmai képzés tanulóit a szakmai számítások elsajátításában, a feladatok gyakorlásában és a sikeres szakmai vizsgára történő felkészülésben. A gyűjtemény sorra veszi a feladatokban a vendéglátás gyakorlatában legtöbbet használt mértékegységeket és azok átváltásait. Így külön fejezetben találhatóak a tömegveszteség, a tápanyagszámítás, a viszonyszámok, az árképzés, az áruforgalom, a jövedelmezőség, a létszám- és bérgazdálkodás, a készletgazdálkodás, az elszámoltatás, a beruházás valamint az amortizáció témaköréhez kapcsolódó számítások. Az egyes részek tematikus felépítésében először az összefüggések megértését segítő magyarázatok, majd egy részletesen kidolgozott mintafeladat és azután a gyakorló feladatok következnek. A dokumentum az értékelési szempontokat is tartalmazó, kidolgozott szakmai vizsga feladatsorokkal zárul. A feladatgyűjtemény elsősorban a Gazdálkodás követelménymodulban a Szakmai számítások tantárgy tanulóinak ajánlható. 8. Dudásné Baricza Margit Vendéglátó gazdálkodás a modulrendszerű képzésben / Dudásné Baricza Margit, Poós Ferencné ; [szerk. Timár Lászlóné] ; [kiad. a] Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft változatlan utánnyomás. - Budapest : Heller F. Gazd. és Tur. Szolg. Főisk., 2013 : KIT p. : ill. ; 23 cm A tankönyv ismeretanyagát két fő részre osztották a szerzők. Az első nagy fejezet foglalja össze a gazdasággal, a gazdálkodással kapcsolatos általános ismereteket. Az alfejezetek elemzik a vállalkozások gazdasági környezetét, a gazdálkodás lényeges elemeit, a szükséges nyilvántartásokat és az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeket. A szerzők ismertetik a pénzintézeti rendszer működését, a bankrendszer alapjait valamint a tőzsdei ügyletek formáit. A második részben a vendéglátó vállalkozások gazdasági tevékenységével, a vendéglátó vállalkozás létesítéséhez és működtetéséhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel, az árak kialakításának a szabályaival ismerkedhet meg az Olvasó. A kötet segítséget nyújt a vállalkozási, az általános gazdálkodási valamint a vendéglátás speciális gazdálkodási ismereteinek elsajátításához. A dokumentum elsősorban a vendéglátó szakképesítésben részt vevő, szakmai gazdálkodáshoz kapcsolódó ismeretanyagot tanulóknak hasznos tankönyv.

11 8 Vendéglátás. Vezetés, Szervezés 9. Venesz József ( ) A magyaros konyha / Venesz József ; [Szigethy Gábor előszó]. - Budapest : Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, , [1] p. : ill. ; 28 cm. - (Nemzeti könyvtár : magyar ízek, ISSN ; 12.) A szerzőnek ez a sok kiadásban napvilágot látott alapműve először 1958-ban jelent meg, most pedig első szakácskönyvként válogatták be a Nemzeti könyvtár sorozatba. Könnyedén kivitelezhető, mégis ízletes ételek követik egymást, amelyeket szeretettel fogadnak majd a családtagok, a barátok akár a hétköznapokon, akár az ünnepek alkalmával. A könyvben konyhatechnikai ismeretek nem szerepelnek, nincs szó a főzés mesterségéről, fortélyairól, különleges étkezési szokásokról, elegáns terítésről vagy ezüst étkészletekről. Az ételeket bemutató csábító képeket, étlapcsodákat sem mellékel a szerző, csupán egyszerű étrendet állít össze az évszakoknak megfelelően, okos tanácsokkal segítve az otthoni sütés-főzést. Hasznos és használható magyaros szakácskönyvet tart a kezében az Olvasó, amely a fogások felszolgálásának a sorrendjében magyaros ételek tömören megfogalmazott receptjeinek a gyűjteménye. VEZETÉS, SZERVEZÉS 10. Covey, Stephen R. Nyerő csapat : kiszámítható eredmények, kiszámíthatatlan időkben / Stephen R. Covey, Bob Whitman ; Breck England társszerzővel ; [ford. Hegedűs Péter]. - Budapest : Bagolyvár, p. : ill. ; 17 cm Az üzleti élet alapvonásai a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság. A kötet arra vállalkozott, hogy feltárja, melyek azok az alappillérek, amelyekre építve egy munkahelyi közösség a kedvezőtlen körülmények ellenére is folyamatosan sikeres lehet, és nagyszerű eredményeket érhet el. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a nyerő csapatnak négy alapelvet kell mindig szem előtt tartania. Az egyik a kiváló végrehajtás, amelynek lényege, hogy a világosan kitűzött célok megvalósulását folyamatosan nyomon kell követni. Nagyon fontos a bizalom, hisz a bizalom szintjének növekedésével felgyorsulnak a folyamatok, amelyek a költségek csökkenését eredményezik. A sikeres szervezetek nem csupán arra fókuszálnak, hogy megszorításokkal csökkentsék a ráfordításokat, hanem több értéket is képesek legyenek nyújtani. A negyedik alapelv lényege, hogy olyan feladatokkal bízzák meg a munkatársakat, amelyekben hinni tudnak, s így szorongásukat feloldják, és eredményekké alakítják át. A kötet minden csapatvezető nélkülözhetetlen szakkönyve.

12 Vezetés, Szervezés Hallowell, Edward M. Tündöklés : hogyan hozzuk ki embereinkből a legjobbat az agykutatás segítségével? / Edward M. Hallowell ; [ford. Kéri Rita]. - Budapest : Akadémiai Kiadó, p. ; 24 cm A kötet sikerének záloga, hogy a szerző egyedülálló módon képes ötvözni az orvosi, tudósi és az üzleti tanácsadói pályán szerzett tapasztalatait. Az agykutatásra vonatkozó legújabb kutatások eredményei, a vezetői képességek elemzéséből levont következtetések válnak homogén egységgé ebben a szakszerűen megírt, elgondolkodtató, mégis közérthető stílusú könyvben. A sikeres kapcsolatok a sikeres munkavégzés, a jó munkahelyi légkör megteremtésének az alapkövei is. Elsődlegesen a vezető tehetségétől, rátermettségétől és felkészültségétől függ, hogy ezt hogyan tudja megteremteni. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha képes saját magából is kihozni a maximumot, ha képes az emberi értékeket, a tehetséget előtérbe állítani, és nem csupán saját előrejutására, pozíciójának megtartására fókuszál. A kötet minden vezetőnek és munkatársnak ajánlható, aki szeretné munkahelyén hasznosítani a szerző több évtizedes tapasztalatait. 12. Storey, John Vezetői dilemmák / John Storey, Graeme Salaman ; [ford. Orosz Ildikó... és Bozai Ágota...]. - Budapest : Akadémiai Kiadó, p. : ill. ; 24 cm A szerzőpáros egy olyan újszerű stratégiai és vezetési megközelítést tár fel a kötetben, amely a vállalati működés minden egyes területére kiterjed. A gyakorlatorientált tanulmány összegzi és igazolja, hogy nem léteznek feloldhatatlan ellentétek. A vezetői kreativitás képes a racionalitás korlátait ledöntő megoldásokra is. Minden helyzet más és más, így különböző döntési mechanizmusokat, megoldásokat igényel, Ebből a gondolatból kiindulva a kötet nem tartalmaz kész vezetői válaszokat. Azonban igazi gondolatfrissítő felüdülést jelenthet a dokumentum a mindent tudó szakkönyvekbe belefáradt vállalatvezetőknek. A könyv elsősorban a gyakoroló vezetőknek nyújt új ismereteket, de a vezetést tanulóknak is hasznos olvasmány, mert a bőséges esettanulmányi anyag az elméleti ellenpontokra is képes rávilágítani. A menedzsmenttudományok iránt érdeklődő minden Olvasó hasznos alapkönyve lehet a kötet.

13 10 Számvitel. Könyvvitel SZÁMVITEL. KÖNYVVITEL 13. Bíró Tibor (1952-) A könyvvizsgálat alapjai / Bíró Tibor, Fridrich Péter, Kresalek Péter ; [szerk. Bíró Tibor]. - Budapest : Perfekt, [2013] p. ; 29 cm A dokumentum a magyar könyvvizsgálati standardokra építve, elméleti részekkel és gyakorlati példákkal ad átfogó képet a könyvvizsgálati munkáról. A szakkönyv részletesen tárgyalja a könyvvizsgálati tevékenység hazai és európai szabályozását, a törvényi hátteret. A szerzők bemutatják a könyvvizsgálat célját, hatókörét és a könyvvizsgálati munka előkészítését is. A gyakorlati megvalósítás szakaszait, a könyvvizsgálói jelentés tartalmi és formai követelményeit külön fejezetek tárgyalják. Az dokumentum legfőbb érdeme, hogy az Olvasó teljes körű képet kap a könyvvizsgálati munkáról. A szerzők kiemelik a lényeges és kockázatos területeket, és szemléletes magyarázatot adnak az egyes előírások értelmezéséhez, azok szakszerű használatához. A melléklet tartalmazza a könyvvizsgálói munka legfontosabb iratmintáit és a magyar nemzeti könyvvizsgálati standardokat. A dokumentumot elsősorban a szakterületen dolgozók és a szakirányú képzésben részt vevő érdeklődők forgathatják haszonnal. 14. Fridrich Péter (1956-) A konszolidáció módszertana : példatár / [szerzők Fridrich Péter, Simon Szilvia]. - Budapest : Saldo, p. ; 29 cm A kötet szervesen kapcsolódik a Perfekt Kiadó Zrt. gondozásában 2008-ban megjelent A konszolidáció módszertana című dokumentumhoz. Így a példatár szerkezeti felépítése és fejezetei a szakkönyv témaköreinek ismeretanyagával egyeznek meg. A kötet gyakorlati példákon keresztül ismerteti a konszolidált éves beszámoló mérlegének és eredmény kimutatásának összeállítási folyamatát valamint a konszolidált beszámoló készítésének menetét. A megértést kidolgozott példák segítik, a gyakorlást pedig a részben megoldott vagy megoldásra váró feladatok szolgálják. A példatár a mérlegképes könyvelői, könyvvizsgálói vizsgákra való felkészülést külön fejezetbe foglalt tesztkérdésekkel és azok megoldásaival könnyíti meg. A konszolidációs esettanulmányok biztosítják, hogy az Olvasó a konszolidált éves beszámoló összeállításáról, annak részletes megvalósításáról, az azt alátámasztó könyvviteli ismeretekről teljes képet kapjon. A dokumentum a felsőfokú, középfokú szakmai vizsgákra készülőknek és a gyakorló szakemberek is nélkülözhetetlen példatára.

14 Számvitel. Könyvvitel, Marketing Siklósi Ágnes Könyvvezetés és beszámolókészítés : T08/2010 : a Pénzügyi-számviteli ügyintéző, a Vállalkozási ügyintéző és a Mérlegképes könyvelő képzés tankönyve / [szerzők Siklósi Ágnes, Veress Attila, Sztanó Imre]. - 4., átdolg. kiad. - Budapest : Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt., p. ; 29 cm A dokumentum érdeme, hogy közérthető stílusú magyarázatokkal ad részletes és átfogó képet a témáról. A számvitel sokszor túlzottan bonyolultnak gondolt útvesztőjében a kötet szakmailag jól átgondolt, tematikus felépítése, a kidolgozott példák, az esettanulmányok és a szemléltető ábrák segítik eligazodni az Olvasót. A dokumentum részletesen tárgyalja a számviteli rendszer alapfogalmait, az egyes mérlegcsoportok számvitelét, a beszámoló összeállítására vonatkozó tudnivalókat, a pénzügyi helyzetelemzést, a pénzforgalmi nyilvántartásokat, a beszámolási kötelezettségek rendjét, és kitér a konszolidálás módszertanára is. A gyakorlatorientált feldolgozás lehetővé teszi, hogy az elméleti ismeretek elsajátítása után az érdeklődő gyorsan képes lesz a mindennapi gyakorlatban is alkalmazni az elsajátított anyagot. A tankönyv elsősorban a Mérlegképes könyvelői képzés Számvitel-elemzés tantárgyának elsajátításához ajánlott. MARKETING 16. Marketingkommunikáció : stratégia, új média, fogyasztói részvétel / szerk. Horváth Dóra, Bauer András. - Budapest : Akadémiai Kiadó, p. : ill. ; 24 cm. - (Marketing szakkönyvtár / sorozatszerk. Veres Zoltán, ISSN ) A klasszikus marketingkommunikáció eszközei napjainkban már átfedik egymást, nem különíthetőek el élesen az egyes elemek határterületei. Ennek következtében a vállalati kommunikáció megnyilvánulásai egyre kevésbé kontrollálhatóak. A kötet tanulmányaiból a mai vállalatok hatás, ellenhatás dinamikájára épülő kommunikációs technikáit ismerheti meg az Olvasó. A könyv ezt a tendenciát figyelembe véve nemcsak a hagyományos marketingkommunikációs mix eszközrendszerét, hanem olyan új területeket is bemutat, mint például a kommunikációs üzenet, a digitális szóbeszéd (buzz), a digitalizált és a sikeres személyközi kommunikáció. A dokumentum fő célja, hogy a modern vállalati, üzleti, piaci célú kommunikáció alapfogalmait definiálja, meghatározza a tervezés elveit, alanyait, egységeit, eszközeit és a jelentkező új tendenciákat. A szakembereket és az érdeklődő Olvasókat a könyv egy érdekes utazásra hívja a kommunikációs galaxisba, ahol megismerheti az alkotó elemeket az atomok szintjétől egészen a galaktikákig.

15 12 Földrajz, Oktatói publikációk FÖLDRAJZ 17. Szilágyi Ferenc Közigazgatás a Partiumban : a honfoglalástól napjainkig / Szilágyi Ferenc. - Nagyvárad : Partium, p. : ill., főleg színes térkép ; 25 cm A tanulmány a közigazgatási térfelosztást vizsgálja a Kárpátmedence kiemelkedő fontosságú magyar-román érintkezési területén, a Partiumban. Az átfogó népességföldrajzi vizsgálathoz nélkülözhetetlen a területi-közigazgatási egységek térbeli és időbeli elemzése. A kötet értékét az adja, hogy hiánypótló a témában, hiszen korábban nem készült olyan nagy, összefoglaló régióleírás, amely mindenki számára elfogathatóan határozná meg a régió kereteit és lényegét. A szerző bemutatja a terület földrajzi határait, az itt élők identitástudatának fejlődését, változását a kezdetektől egészen a jövőben várható változásokig. A kötetben régészeti, településtörténeti, demográfiai, statisztikai, választási földrajzi fejezetek is megtalálhatóak, amelyek kiegészítik az alaptémát. A dokumentumot a bőséges, színes térképmelléklet teszi még szemléletesebbé. A kötet nemcsak a kutatóknak szól, hanem azoknak az Olvasóknak is, akik átfogó képet szeretnének alkotni a Partiumról. OKTATÓI PUBLIKÁCIÓK 18. Sebes József (1949-) Elemzés, vállalati elemzés, mérlegelemzés / Sebes József. - Budapest : Aura Kiadó, p. : ill. ; 24 cm A szerző megállapítása szerint a vállalati elemzések elvégzéséhez nem lehet kész, minden helyzetre alkalmazható használati útmutatót adni. A legfontosabb alapelv, hogy az összehasonlítható gazdasági adatokat tartalmazó mutatószámokat komplexen, egymással összefüggésben kell vizsgálni. Ennek a vezérgondolatnak a mentén foglalja össze a tanulmány a sikeres, jövedelmező vállalati cselekvéshez szükséges elemzések alapvető összefüggéseit. A dokumentum tárgyalja a vállalkozások elemzésének módszertani alapjait, a komplex elemzéshez szükséges információigényt, a gazdasági hatékonyság feltárásának módját és a jövedelmezőség, az erőforrások elemzését is. Külön fejezetek foglalkoznak a könyvvezetési és beszámolási kötelezettséggel, az éves beszámolóval, a mérlegelemzés módszereivel, az eredménykimutatással és a cash-flow-val. A dokumentum a vállalati elemzések végrehajtásának alap segédkönyve lehet, de a gazdasági képzések ehhez a témakörhöz kapcsolódó tárgyainak oktatása és tanulása során is kiválóan alkalmazható.

16 Oktatói publikációk Sebes József (1949-) Stratégia, projekt, beruházás : controlling kapcsolata és összefüggései / Sebes József. - Budapest : Aura Kiadó, p. : ill. ; 24 cm A hazai szakirodalomban eddig egyetlen tanulmány sem tárgyalta ilyen komplex módon, összefogottan a stratégia, a beruházás gazdasági megvalósítása, a projektszerű működés és a kontrolling kapcsolatát, összefüggéseit. A szerző minden egyes témakörnél a fogalmi definícióból indul ki, és a pontos meghatározás az alapja az ismeretanyag logikus bővítésének. A stratégia témakörnél bőséges elemzést nyújt az egyes stratégiai iskolák által képviselt elméletekről is. A beruházásról szóló fejezeteket a beruházás gazdaságosság kiemelt kérdései, összegző adatok rész zárja. Az érdeklődő Olvasó a projektmenedzsment, a projekttervezés és irányítás valamint a projektelmélet gyakorlati megvalósítására vonatkozó ismereteknél hasznos kiegészítő információkat és a főbb projektdokumentumokat is megtalálhatja a kötetben. A mű mind a gyakorló szakembereknek, mind a gazdasági képzésben részt vevő oktatóknak és hallgatóknak alapkönyve lehet. 20. Sebes József (1949-) A kontrolling kiemelt kérdései / Sebes József. - Budapest : Kolor Optika Nyomda és Kiadó, p. : ill. ; 24 cm A kontrolling olyan összetett eszköz- és tevékenységrendszer, mely a vezetés szolgálatában áll, alkalmazása a tervezés, az ellenőrzés és az információellátás területén nélkülözhetetlen. A kontroller munkájában kiemelt jelentőségű a döntéstámogatás, és kulcsfeladata a vezetők információkkal való ellátása. A dokumentum legfőbb erénye, hogy részletesen bemutatja, elemzi a kontrolling elméleti alapjait, fogalmi rendszerét, feladatait és az ezekhez kapcsoló eszközrendszer. A kötet az egyes kérdésekben megoldási formákat is felvázol az érdeklődő Olvasóknak. Külön fejezet foglalkozik az államigazgatási intézmények kontrollingjának működésével. Az egyes részeket a lényeget kiemelő ismétlő kérdések zárják, amelyek a tárgyalt témakör legfontosabb kulcsfogalmaira utalnak vissza. A kiadványt haszonnal forgathatják a vállalatvezetők, a tervezéssel, az irányítással, a gazdálkodással foglalkozó szakemberek, valamint tankönyvként is kiválóan alkalmazható a gazdasági képzésekben.

17 14 Látogass meg bennünket az Interneten Elérhetők vagyunk a Facebook-on is

18 Könyvtári portálajánló 15 Az általános információn és az elérhetőségek mellett számos szolgáltatásunk érhető el az Internet segítségével. Ezek közül emeltünk ki néhányat kedvcsinálóként. Online könyvtári katalógus A felhasználót jogosultságok teljes készlete segíti abban, hogy könnyedén végezhessen el számos feladatot: Keresés könyvtári adatbázisainkban Aktuális kölcsönzések megtekintése, esetleg a lejárat meghosszabbítása, a könyvtár kölcsönzési szabályzata szerint EBSCO adatbázisok Az adatbázisok - Academic Search Premier. Business Source Premier. Masterfile Premier. Newspaper Source. Health source: nursing/academic edition. Health Source: consumer edition. Medline. The Educational Resource Information Center (ERIC) - részletekre kiterjedő tartalmi leírása és bemutatása, kínálatuk tételes felsorolása, közvetlen linkkapcsolattal. Fontos tudnivaló: az adatbázisok szolgáltatásai csak a könyvtárban érhetők el! A könyvtári portálon elérhető új rovat, mely a Szemle (Rólunk írták - Rólunk mondták) címet kapta és az alábbi linkre kattintva érhető el: (A sajtószemlét - melyet eddig havi összesítésben, papíralapon jutattunk el a Főiskola Vezetőinek, illetve 1 példányt a könyvtár archivált - minden általunk elérhető forrást felkutatva igyekszünk naprakészen közzétenni a mindenki által elérhető honlapunkon. Kiadványaink online elérhetősége (régebbi számok is) Könyvajánló - Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból A Könyvajánló több mint 10 éve könyvtárunk negyedéves kiadványa, melyben válogatást találhat az érdeklődő legújabb beszerzéseinkből, oktatóink publikációiból és előfizetett folyóiratainkból, adatbázisainkból. A jelen dokumentum és a régebbi számok is elérhetők itt. Ízelítő - Válogatás a könyvtár Szakácskönyv különgyűjteményéből Könyvtárunk több mint 1000 kötetes Szakácskönyv külön-gyűjteményéből adunk negyedévenként - mindig a következő szezonra, évszakra irányítva a figyelmet - Ízelítő"-t. Elérhető itt Könyvtárunk szinte egyedülálló szolgáltatása az előfizetett folyóiratok, szaklapok cikkeinek formai és tartalmi feltárása, katalógusba rendezése. A képzési profiljába tartozó szaklapok cikkeiből válogatva 1991-től építünk egy külön adatbázist. Az adatbázis gyarapodási jegyzékét adjuk közre Cikk-lapozó" címmel. Elérhető itt.

19 16 CÍMMUTATÓ Cím oldal / tétel A kontrolling kiemelt kérdései / 20. A tesztüzemi információs rendszer eredményei, / 6. A vendéglátás művészete : beszélgetések a fehér asztal örömeiről és múltjáról / 18. A zöldenergia-hasznosítás rendszere / 13. Borturizmus / 5. Elemzés, vállalati elemzés, mérlegelemzés / 18. Előadásaim : a szerző kongresszusokon, konferenciákon, külföldi egyetemeken és szakmai összejöveteleken tartott előadásai / 4. Ikarosz tévedése : meddig szárnyalhatunk? / 6. A kiút / 1. A konszolidáció módszertana : példatár / 14. Könyvvezetés és beszámolókészítés : T08/2010 : a Pénzügyi-számviteli ügyintéző, a Vállalkozási ügyintéző és a Mérlegképes könyvelő képzés tankönyve / 15. A könyvvizsgálat alapjai / 13. Közigazgatás a Partiumban : a honfoglalástól napjainkig / 17. A magyaros konyha / 9. Marketingkommunikáció : stratégia, új média, fogyasztói részvétel / 16. Munkavédelem : a korszerű munkavédelem alapjai / 2. Nonprofit szervezetek működése, számvitele és adózása : az új civil törvény a gyakorlatban / 3. Nyerő csapat : kiszámítható eredmények, kiszámíthatatlan időkben / 10. Stratégia, projekt, beruházás : controlling kapcsolata és összefüggései / 19. Szakmai vizsgára felkészítő feladattár : vendéglátó üzleti gazdálkodás / 7. Szlovákiai magyar képzőművészek arcképcsarnoka / 19. Tündöklés : hogyan hozzuk ki embereinkből a legjobbat az agykutatás segítségével? / 11. Vendéglátó gazdálkodás a modulrendszerű képzésben /8. Vezetői dilemmák / 12.

20 NÉVMUTATÓ 17 Név oldal / tétel Bauer András /16. Bíró Tibor / 13. Burgerné Gimes Anna / 4. Covey, Stephen R / 10. Cseh Károly / 2. Csernus Imre / 1. Dudásné Baricza Margit / 7. ; 7. / 8. Fridrich Péter /14. Godin, Seth...6. / 6. Gottgeisl Rita /3. Hallowell, Edward M / 11. Horváth Dóra /16. Sebes József / 18. ; 13. / 19. ; 13. / 20. Siklósi Ágnes / 15. Spangel Péter / 23. Storey, John /12. Szilágyi Ferenc / 17. Török Imre / 10. Varga Eszter /8. Várhelyi Tamás / 5. Venesz József / 9.

21 18 MUNKATÁRSAINK ELÉRHETŐSÉGE Kincses Julianna központigazgató Nagyné Farkas Rózsa főkönyvtáros, képzésszervező koordinátor és tutor Bakondi Brigitta állománygyarapító könyvtáros Cserényi Száva kölcsönző könyvtáros Darida Andrea tájékoztató könyvtáros Gedei Péterné feldolgozó könyvtáros Litkei-Nyíri Anita feldolgozó könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet tájékoztató könyvtáros Tasnádiné Tóth Ilona kölcsönző könyvtáros Hernyák Gábor informatikus, online tartalommenedzser Telefon: / /Telefax: / Web: /

22 NYITVA TARTÁS 19 A könyvtár nyitva tartása a tanév során A könyvtár nyitva tartása nyáron Hétfő: Zárva Hétfő: Zárva Kedd: Kedd: Szerda: Szerda: Csütörtök: Csütörtök: Péntek: Péntek: Szombat: Szombat: Zárva Vasárnap: Zárva Vasárnap: Zárva KÖNYVTÁRUNK MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE 19 Könyvtára 5000 Szolnok, Mártírok útja 8-10.

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Nappali tagozat. Tantárgyi útmutató

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Nappali tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése Nappali tagozat Tantárgyi útmutató 2014/2015. tanév 2. félév

Részletesebben

Konszolidált éves beszámoló összeállítása és elemzése

Konszolidált éves beszámoló összeállítása és elemzése SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK Konszolidált éves beszámoló összeállítása és elemzése Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév 2. félév Tantárgy megnevezése: Konszolidált beszámoló

Részletesebben

Távoktatás - Könyvosztás 2015. márc. 27-28.

Távoktatás - Könyvosztás 2015. márc. 27-28. Évfolyam Tantárgy Tantárgykód Cím Szerző Kiadó Kiadás éve megjegyzés IV. évfolyam ADBA1X0MEMM Adatbányászat NINCS JEGYZET II. évfolyam ADOT1K0MPZP Adók és támogatások Adótani alapok Burján Ákos - Sándorné

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Konszern számvitel alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Konszern számvitel alapjai. tanulmányokhoz III. évfolyam pénzügy-számvitel specializáció (szakirány) BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Konszern számvitel alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Konszern

Részletesebben

HITELINTÉZETI SZÁMVITEL

HITELINTÉZETI SZÁMVITEL Fridrich Péter Mitró Magdolna HITELINTÉZETI SZÁMVITEL Elmélet és gyakorlat Budapest, 2009 Szerzők: Fridrich Péter Mitró Magdolna Lektorálta: Nagy Katalin ISBN 978 963 638 293 ISSN 1789-5103 Kiadja a SALDO

Részletesebben

Teljesítmény és erőforrás controlling

Teljesítmény és erőforrás controlling IV. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás controlling 2012/2013 2. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Teljesítmény

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe Pénzügy számvitel alapszak Gazdálkodás-menedzsment alapszak Távoktatás tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 Tantárgy megnevezése Bevezetés

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam Gazdálkodás és menedzsment TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014. I. félév Tantárgy

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás. 2011/2012 II. félév

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás. 2011/2012 II. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 II. évfolyam

Részletesebben

Számvitel 1. c. tárgy tanulmányozásához TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I.

Számvitel 1. c. tárgy tanulmányozásához TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 1 c. tárgy tanulmányozásához Gazdaságinformatikus alapszak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának

Részletesebben

Vezetői és humán számvitel

Vezetői és humán számvitel SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés (I.) ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZAT Vezetői és humán számvitel c. tárgy tanulmányozásához 2016/2017. tanév II. félév

Részletesebben

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Bı ológı ológı a Fı zı zı ka Földra z Kémı a Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Bán Sándor, Barta Ágnes: 8 próbaérettségi biológiából (középszint) Csiszár Imre,

Részletesebben

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6683 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL szak hallgatói részére 2014/2015.tanév

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak Gazdálkodási és menedzsment szak Emberi erőforrások szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz LEVELEZŐ OKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz IV. évfolyam PSZ Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Teljesítmény és

Részletesebben

AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA

AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA Vörös László AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA 2008 2 szerző: Vörös László lektor: Dr. Sztanó Imre alkotó szerkesztő: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 248 3 A kézirat lezárva: 2008. január

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN (HAZAI és NEMZETKÖZI)

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN (HAZAI és NEMZETKÖZI) KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN (HAZAI és NEMZETKÖZI) 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK A programba való bekapcsolódás feltételei: A programba való bekapcsolódáshoz szakirányú középfokú végzettség

Részletesebben

Bemutatkozik az MTA Könyvtára

Bemutatkozik az MTA Könyvtára TARTALOM Bemutatkozik az MTA Könyvtára 1. alapozó program A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói

Részletesebben

VEZETŐI SZÁMVITEL elmélet, módszertan

VEZETŐI SZÁMVITEL elmélet, módszertan VEZETŐI SZÁMVITEL elmélet, módszertan 2016 Szerzők: Dr. Kardos Barbara Dr. Sisa Krisztina Andrea Dr. Szekeres Bernadett Dr. Veress Attila Lektor: Dr. Siklósi Ágnes ISBN 978 963 638 511 8 Kiadja a SALDO

Részletesebben

Bér- és munkaügyi elszámolások

Bér- és munkaügyi elszámolások SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés személyügyi szakirány (II.) ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZAT Bér- és munkaügyi elszámolások c. tárgy tanulmányozásához

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék TANTÁRGYAK INTÉZETI TANSZÉKI BONTÁSBAN A Budapesti Gazdasági Főiskolán és a karokon szakmai intézetek működnek. Az intézetekhez intézeti tanszékek illetve intézeti tanszéki osztályok kapcsolódnak. A Pénzügyi

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Összevont szigorlati tételsor Kiegészítő tagozat Pénzügy szakirány 2009 NYME KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Kiegészítő tagozat II. évfolyam részére Összevont

Részletesebben

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

CIKK-LAPOZÓ 2013. DECEMBER. 2013. december. Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ Cikk-lapozó 2013. december Cikk-lapozó 2013. december havi folyóiratcikk gyarapodási jegyzék 2013. december A folyóiratcikkeket feldolgozta: Darida Andrea, tájékoztató könyvtáros Takácsné Bán Erzsébet,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. A konszern számvitel alapjai tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat. 2014/2015. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. A konszern számvitel alapjai tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat. 2014/2015. tanév II. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK : 469-66-98 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ A konszern számvitel alapjai tantárgy tanulmányozásához Nappali tagozat 2014/2015. tanév II. félév A tárgy oktatásának

Részletesebben

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2012/2013 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Számvitel alapjai Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul része Kontaktórák

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ. a STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyról

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ. a STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyról BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR KONTROLLING-ELLENŐRZÉS INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyról Budapest, 2012. Összeállította:

Részletesebben

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK Budapest, 2018 Szerzők: Dr. Veress Attila Dr. Borzán Anita Dr. Kardos Barbara Lektor: Dr. Siklósi Ágnes ISBN 978-963-638-556-9 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe 2013/2014 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Bevezetés a számvitelbe Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-Számvitel Szak, Gazdálkodási és Menedzsment Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38. Gyűjtőkörök Intézményi ügyek Intézményi alapdokumentumok Fenntartói irányítás Gazdasági Hivatal anyagai Bizonyítvány másolat, másodlat Munkaszerződés és kinevezés módosítás (Munkaügy) Megállapodások, szerződések

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz III. évfolyam Pénzügy-Számvitel szak, Számvitel szakirány Gazdálkodás és Menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2016/2017 tanév II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgyi

Részletesebben

Miklósyné Ács Klára Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre KÖNYVVEZETÉSI ISMERETEK

Miklósyné Ács Klára Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre KÖNYVVEZETÉSI ISMERETEK Miklósyné Ács Klára Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre KÖNYVVEZETÉSI ISMERETEK Budapest, 2007 Szerzők: Miklósyné Ács Klára Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre Lektorálta: Vladár Ferencné Dr. Simon Szilvia ISBN 978

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nonprofit számvitel. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nonprofit számvitel. tanulmányokhoz III. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nonprofit számvitel tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Nonprofit számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ a KONTROLLING tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2015. február A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA A tantárgy oktatásának célja az alkalmazott számviteli eljárásokból

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. A civil (nonprofit) szervezetek számviteli sajátosságai tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat. 2013/2014. tanév II.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. A civil (nonprofit) szervezetek számviteli sajátosságai tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat. 2013/2014. tanév II. SZÁMVITELI TANSZÉK : 469-66-98 Budapest TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ A civil (nonprofit) szervezetek számviteli sajátosságai tantárgy tanulmányozásához Nappali tagozat 2013/2014. tanév II. félév A tárgy oktatásának

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2013. szeptember 1

Részletesebben

Konszern számvitel alapjai

Konszern számvitel alapjai SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Konszern számvitel alapjai Pénzügy-számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév II. félév 1 A tárgy oktatásának célja: A világgazdaságban és ebből következően

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

PÉNZÜGYI SZÁMVITEL PÉLDATÁR

PÉNZÜGYI SZÁMVITEL PÉLDATÁR DR. VERESS ATTILA DR. SIKLÓSI ÁGNES DR. SISA KRISZTINA ANDREA TÖRÖK MARTINA ZSÓFIA PÉNZÜGYI SZÁMVITEL PÉLDATÁR PR-024-P/18 Budapest, 2018 Szerzők: Dr. Veress Attila, 2018 Dr. Siklósi Ágnes, 2018 Dr. Sisa

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013 XII. évf. 3. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2013. július - szeptember

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ KONTROLLING. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ KONTROLLING. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és számvitel szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ KONTROLLING tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: KONTROLLING Tanszék: SZÁMVITEL INTÉZETI

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz III. ÉVFOLYAM PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vezetői számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tárgy Neptun kódja: LOGI1K0MPZC

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ. Könyvajánló. Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból Könyvtár és Távoktatási Központ Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015 XIV. évf. 3-4. szám Könyvajánló Válogatás a könyvtár legfrissebb dokumentumaiból 2015. szeptember - december

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdasági informatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdasági informatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdasági informatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév II. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának célja: A Budapesti Gazdasági

Részletesebben

SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS

SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS Könyvvezetés és beszámolókészítés követelménymodul Budapest, 2016 Szerzők: Dr. Siklósi Ágnes Dr. Veress Attila ISBN 978-963-638-517-0 Kiadja a SALDO Pénzügyi

Részletesebben

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN NYILVÁNTARTOTT IFRS MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ OKJ 55 344 05 szakképesítés-ráépülés 1 KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Készüljön fel a változásokra Ön is, és szerezze meg az IFRS mérlegképes könyvelő

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az EU projektmenedzser képzés a projektek sikeres előkészítésével, menedzselésével, végrehajtásával, és

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013. Sorsz. Témakör megnevezése Tanszéki konzulens neve 1. Egy új vállalkozás számviteli információs rendszerének kialakítása., 2. Egy vállalkozás átalakulásának

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák

Tanulmányok alatti vizsgák Tanulmányok alatti vizsgák 1 GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK...2 2 ÜGYVITELI ISMERETEK...3 3 ÜGYVITEL GYAKORLAT...4 4 ÁLTALÁNOS STATISZTIKA ÉS STATISZTIKA GYAKORLAT...5 5 PÉNZÜGYI ISMERETEK...6 6 ADÓZÁS...7

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. Pénzügy és számvitel alapszak Távoktatási tagozat 2016/2017. tanév I. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. Pénzügy és számvitel alapszak Távoktatási tagozat 2016/2017. tanév I. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 2 Pénzügy és számvitel alapszak Távoktatási tagozat 2016/2017. tanév I. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola

Részletesebben

SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév

SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév A) ÁLTALÁNOS TÉTELEK 1. A számviteli információs rendszer fogalma, felépítése. A pénzügyi és a vezetői számvitel értelmezése. A számvitel

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Aktualizálva: 2013. január 15. Aktualizálva:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment szakmérnök levelező szakirányú továbbképzés képzési- és kimeneti követelményei Budapest, 2012. Vállalkozásmenedzsment szakmérnök szakirányú

Részletesebben

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2014. szeptember 2 A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának célja,

Részletesebben

Miért az EFEB által szervezett irodai titkár tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB által szervezett irodai titkár tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2018-01-13 Ütemezés: 2 hetente Időtartam: 12 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Humán kontrolling c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 1. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 1. tanulmányokhoz I. évfolyam PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1 tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi számvitel 1 Tanszék: Számvitel Intézeti

Részletesebben

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser

SZÓBELI VIZSGATÉTELEK. 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÓBELI VIZSGATÉTELEK 55 7872 01 Idegenforgalmi szakmenedzser SZÁLLÁSHELY-SZERVEZŐ, MENEDZSELŐ SZAKMAI ISMERETEK 1. Ismertesse az új szállodai beruházást megelőző szakmai előkészítő, információs munkát,

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vezetői számvitel. Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vezetői számvitel. Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vezetői számvitel Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II. félév 1 SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának célja: A Budapesti

Részletesebben

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12.

Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor szeptember 12. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2014. szeptember 12. Tittel Pál (1784-1831) Csillagkoronák éjféli barátja 1200 négyzetméter 220 olvasótermi férőhely 67 hallgatói számítógép + WIFI 2013-ban

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business. tanulmányokhoz II. évfolyam Gazdaságinformatikus Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: E-business Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2016/2017 I.

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA SZÁMVITEL MODUL. Számviteli alapismeretek

TANTÁRGYI TEMATIKA SZÁMVITEL MODUL. Számviteli alapismeretek Felsıfokú Szakképzés TANTÁRGYI TEMATIKA SZÁMVITEL MODUL Számviteli alapismeretek Számviteli, banki, pénzügyi szakügyintézık, projektmenedzser asszisztens, informatikai statisztikus és gazdasági tervezı

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET. SZÁMVITEL I. Accounting I.

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET. SZÁMVITEL I. Accounting I. SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZÁMVITEL I. Accounting I. Tantárgyi tájékoztató Érvényes az 2003/2004. tanévtől Előadó: Koncsárné

Részletesebben

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu

Katalógus. Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu Katalógus Matematı ka Informatı ka Közgazdaságtan Hogy biztos legyen... Hírek Újdonságok Mintaoldalak www.olvas.hu 1 Ruff János, Tóth Julianna: 15 próbaérettségi matematikából (középszint írásbeli) MX-236,

Részletesebben

Dr. Körmendi Lajos Dr. Pucsek József LOGISZTIKA PÉLDATÁR

Dr. Körmendi Lajos Dr. Pucsek József LOGISZTIKA PÉLDATÁR Dr. Körmendi Lajos Dr. Pucsek József LOGISZTIKA PÉLDATÁR Budapest, 2009 Szerzők: Dr. Körmendi Lajos (1.-4. és 6. fejezetek) Dr. Pucsek József (5. fejezet) Lektorálta: Dr. Bíró Tibor ISBN 978 963 638 291

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2010 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

Költség és teljesítmény elszámolás

Költség és teljesítmény elszámolás SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Költség és teljesítmény elszámolás Számvitel mesterszak szak Vezetői számvitel szakirány Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMVITEL RENDSZERÉBE SZEMLÉLET ÉS MÓDSZERTAN

BEVEZETÉS A SZÁMVITEL RENDSZERÉBE SZEMLÉLET ÉS MÓDSZERTAN BEVEZETÉS A SZÁMVITEL RENDSZERÉBE SZEMLÉLET ÉS MÓDSZERTAN 1 KOROM ERIK ORMOS MIHÁLY VERESS ATTILA BEVEZETÉS A SZÁMVITEL RENDSZERÉBE SZEMLÉLET ÉS MÓDSZERTAN A AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST Lektorok: DR. MATUKOVICS

Részletesebben

KÉPZÉSI TEMATIKA ÉS TANANYAG

KÉPZÉSI TEMATIKA ÉS TANANYAG KÉPZÉSI TEMATIKA ÉS TANANYAG I. A KÉPZÉSI PROGRAMOT MEGVALÓSÍTÓ ADATAI I. 1. A képzési programot megvalósító adatai: Név: KONSZENZUS ALAPÍTVÁNY BUDAPESTI SZERVEZETE Helység: BUDAPEST Irányítószám: 1 0

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketingstratégia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketingstratégia Tanszék:

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program Megnevezése Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító 54 344 01 A képzés során megszerezhető

Részletesebben

Tantárgyi útmutató Költség és teljesítmény elszámolás

Tantárgyi útmutató Költség és teljesítmény elszámolás Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató Költség és teljesítmény elszámolás 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV 1 Tantárgy megnevezése: Költség

Részletesebben

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés

Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés Minőségügyi rendszerek szakmérnök szakirányú továbbképzés (Szakirányú továbbképzési (szakmérnöki) szak) Munkarend: Levelező Finanszírozási forma: Költségtérítéses Költségtérítés (összesen): 375 000 Ft

Részletesebben

Kutatás és kommunikáció

Kutatás és kommunikáció TÁJÉKOZTATÓ Bemutatkozás A CivilArt Alapítvány 2005. októberében alakult azzal a céllal, hogy növelje a non-profit szektor ismertségét és érdekérvényesítési képességét kommunikációs anyagok és társadalomtudományi

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI

ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI Budapest, 2007 Szerzők: Burján Ákos Dr. Szebellédi István Sztanó Imréné dr. Dr. Tóth József Szerkesztő: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 246 9 Kiadja

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti tervezés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti tervezés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti tervezés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának

Részletesebben

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához

Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Érettségi témakörök Középszintű, szóbeli érettségi vizsgához Tantárgy megnevezése: Turisztikai ismeretek- ágazati szakmai tantárgy Osztály megnevezése: 12.AB Tanév: 2016/2017 TURISZTIKA ISMERETEK ÁGAZATI

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 2 Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Nappali képzés 2014/2015. I. félév Tantárgyi útmutató 1 Tantárgy

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató 2012/2013 II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév II. félév 1 A

Részletesebben