ETR Oktatói webes alkalmazás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ETR Oktatói webes alkalmazás"

Átírás

1 ETR Oktatói webes alkalmazás Azonosító: ETR-OWA Készítette: Kft. Kiadva: április 24.

2 Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation, az Internet Explorer a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban, és tulajdonosaik tulajdonát képezi. Minden jog fenntartva. A Netscape Navigator a Netscape Communications Corporation védjegye Egyesült Államokban és/vagy más országokban, és tulajdonosaik tulajdonát képezi. Minden jog fenntartva.

3 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Copyright jegyzék... 2 Tartalomjegyzék Bevezetés Háttérinformációk A Tanterv Mi a tanterv? A tantervi elemek Tanterv és hallgatói tanulmányok Kurzusmeghirdetési stratégiák A használat kérdései Belépés Tanszék menü Kurzusmeghirdetés Mintatartalom kezelés Kurzusszervezés Kurzusmeghirdetés Tantervek Vizsgalap kezelése Hallgatói névsorok Oktatók Átjelentkeztetés Vizsgák meghirdetése Évközi teljesítések Információ Hirdetőtábla Infosheet kezelése Kurzusfórum keresése Statisztikák Chat Dokumentumok Terem információ... 37

4 Tartalomjegyzék 2.5 Adatok Személyes adatok Vezetői információk Hallgatói információ Oktatói információk Pénzügyi információ Szakgazda információk Rendszerinformációk ETRM Kedvencek Jelszó megváltoztatása Elérhetőségek Felhasználói beállítások ETR Fórum ETR Gyik... 48

5 Bevezetés 0 Bevezetés Tisztelt Felhasználó! Ez a dokumentum megismerteti Önt az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) oktatói webes felületének funkcióival. Az ETR nem egyszerűen egy eszköz arra, hogy a tanulmányi folyamatokat egységes rendszerként kezeljük, hanem megpróbál stratégiákat kínálni e folyamatok koordinálására, alternatívákat, melyek választási lehetőséget nyújtanak az intézményi céloknak és hagyományoknak leginkább megfelelő módszerek között. Ezért ez a dokumentum hasonlóan más ETR modulokhoz készült útmutatókhoz nem csak az egyes funkciók, gombok, ablakok használatát részletezi, hanem megpróbálja felvázolni azt az elméleti hátteret, amely a technikai részletek mögött húzódik meg. Két fő fejezetre osztottuk ezért ezt az útmutatót, az elsőben igyekszünk a képzés tartalmi részével kapcsolatos ETR filozófiát bemutatni, mivel a webes oktatói funkciók közül is az ezzel összefüggő tevékenységeket tartjuk kiemelkedő fontosságúnak. A második fejezet feladatorientáltan mutatja be a kurzusmeghirdetést a Weben, majd felépítésorientáltan (a felület menüsorának felépítése alapján) az egyéb funkciókat. Reméljük, munkánk segítségére lesz abban, hogy betekintést nyerjen az ETR rendszerébe, felismerje a technikák által nyújtott lehetőségeket, és gyorsan kényelmesen tudja használni azt mindennapi munkája és egyes kiemelt időszakokhoz kapcsolódó feladatai során. Jó munkát kívánunk!

6 A Tanterv 1 Háttérinformációk A hallgatói tanulmányok menete két tanügyi objektum köré szerveződik, a képzést meghatározó tanterv és az ezt ciklusonként tartalommal kitöltő tanrend köré. Előbbi egy viszonylag statikus követelményrendszer a képzési céloknak megfelelően kialakítva, utóbbi pedig ennek az intézmény jellegétől függően többé-kevésbé változó tartalmi megjelenítése. Az alábbiakban e két tanügyi objektum ETR-beli szerepének részletes bemutatására teszünk kísérletet, azzal a céllal, hogy az oktatói webes felületen Ön minél inkább átlássa a kurzusokkal kapcsolatos funkciók és azok kezelésének rendszerét, logikáját. Ez a felület a kurzusmeghirdetésen kívül ugyan még rengeteg funkciót tartalmaz (a részletes elemzés során természetesen ezeket sem hagyjuk majd figyelmen kívül), de a legtöbb háttérismeretet ez a feladat kívánja meg. 1.1 A Tanterv Mi a tanterv? A tanterv egy felsőoktatási intézményben zajló képzési program (tipikus esetben szak) tartalmi szervező dokumentuma. Egy tanterv mögött tehát mindig egy adott képzési programot találunk, annak célkitűzéseivel, a megvalósítás szükséges és elégséges feltételeivel. A képzési program megnevezés szándékosan általános. A felsőoktatási intézményekben sokféle képzési program létezik különböző bemeneti és kimeneti feltételekkel. A képzési program tulajdonképpen azoknak az erőfeszítéseknek a rendezett halmaza, amely a képzési programba bekerülő hallgatót egy adott cél irányába terelik, és rendelkezik a képzési programokat engedélyező testületek (akkreditációs bizottság, intézményi felsővezetés) jóváhagyásával. Az, hogy ez a cél konkrétan oklevél, diploma vagy akármi más; hogy a programba való bekerülés felvételi eljárás keretében vagy más módon zajlik, ebből a szempontból nem releváns. Bármi legyen is ezeken a bementi és kimenti oldalakon, a tanulmányok szervezése, azok belső kapcsolatának definiálása egységes alapon kell, hogy történjen. Az egyedi tantervek elkészítését tehát az határozza meg, hogy aktuálisan milyen képzési programra épülnek, de a struktúra általános tulajdonságait tekintve a különböző tantervekben azonos. Minden tanterv egy meghatározott követelményrendszert rögzít. Ez a

7 A Tanterv követelményrendszer a tantervi elemek strukturálásával bontakozik ki. Az alábbiakban ezeket a tantervi elemeket ismertetjük A tantervi elemek Mint a fentiekben említettük, a tanterv bizonyos erőfeszítéseknek, mechanizmusoknak algoritmikus megadása. Ezek a mechanizmusok a követelményi szinteket tekintve egy-egy csomópont köré rendeződnek, ezeket a csomópontokat a továbbiakban mérföldköveknek hívjuk. Gyakorlatilag a mérföldkövekben lehet megfogalmazni a képesítési követelményekben megjelenő formális globális kategóriákat, amelyek kreditkövetelményben megadják a képzés kereteit, s ezzel a tantervet a kreditrendeletnek megfelelőre hangolják. A mérföldkövek meghatározott sorrendben történő elérése a hallgató számára a képzési program feltételeinek teljesítését jelenti. A mérföldköveket természetesen tanulmányok teljesítésével lehet elérni. Szükség van tehát olyan tartalmi elemek megadására, amelyeknek valamilyen rendezett struktúrája egyegy mérföldkövet jelöl ki a tantervben. Ezeket a tartalmi elemeket tantárgyaknak nevezzük. A tantárgy egy-egy tematikus cél, ezeket a célokat a tanterv rögzíti. A tantárgy lehetőség szerint statikus egység, hiszen a képzési program céljainak megfogalmazásakor biztosítani kell ezen célok elérésének tartalmi követelményeit. Ezek a tartalmi követelmények az idők során gyökeresen nem változhatnak, hiszen az ilyen tartalmi változások a képzés teljes egészére, a képzési programban meghatározott célokra is hatással lennének. Az, hogy ezek a tartalmak az idők során milyen módon, milyen eszközök igénybevételével jelennek meg, a tantervi struktúrát (és ezen keresztül a képzési programot) nem szükséges, hogy érintsék, sőt ez kifejezetten kerülendő, a fentiekben elmondott okokból. A módok és az igénybe vett eszközök azonban szinte bizonyosan megújulnak időről időre. Kell tehát még egy szint, amelynek elemei ezekre a változásokra érzékenyek, amelyek az idő bizonyos intervallumaihoz köthetők, az időben ily módon ütemezhetők. E szint reprezentánsait tantárgyelemeknek hívjuk. A tantárgyelemek a tanterv legkisebb egységei, alapvetően ezek kapcsolják a tanrendi kurzusokat a tantervhez. A tantervi követelmények egyes szintjeivel a képzésben részt vevő hallgatók tanulmányi ciklusról ciklusra úgy kerülnek kapcsolatba, hogy az általuk kiválasztott kurzus egy tantárgyelemhez kapcsolódva kijelöl egy helyet a tantervi hierarchiában. Az eddig elmondottakra álljon itt egy szemléltető ábra:

8 A Tanterv Mérföldkő1 Mérföldkő2 Mérföldkő3 Tantárgy1 Tantárgy2 Tantárgy3 Tantárgy4 Tantárgy5 Tantárgy6 Tárgyelem1 Tárgyelem2 Tárgyelem3 Tárgyelem4 Tárgyelem5 Tárgyelem6 Tárgyelem7 Tárgyelem8 Tárgyelem9 Tárgyelem10 Tárgyelem11 Tárgyelem12 1. ábra: Tantervi követelményrendszer felépítése Ahogyan az ábrából is látszik a tantervi hierarchia alkalmas arra, hogy megfogalmazzuk benne az egyes elemek előfeltételezettségi rendszerét (az ábrán a hipotetikus tantervi struktúránkban a piros nyilak jelentik a kötelező, a zöldek a szabadon választható elemeket és a fekete nyilak az előfeltételeket). Az is látszik, hogy a tanterv legfontosabb csomópontjait jelölő mérföldkövek soha nem hivatkozhatnak közvetlenül tantárgyelemekre, hanem csupán a nagyobb, tartalmilag statikus tantárgyakra. Ez azt jelenti, hogy egyes tantárgyelemek kicserélődése vagy megváltozása nem jár a tantervek globális megváltoztatásának kényszerével, hiszen a rendszerben a mérföldkövekhez becsatolt tantárgyak állandóak maradnak. A tanterv elemeiről szólva egy dologról kell még beszélni, ez pedig a modul fogalma. Mint említettük, a mérföldkő a tantárgyak strukturális csoportosítása, egyfajta kreditmennyiségben megfogalmazható gyűjtő. Érdemes azonban a tantárgyakat tartalmilag is nagyobb egységekbe rendezni. Ezek a tartalmi nagyobb egységek lesznek a modulok. A modulok egy-egy képzési programon belül megjelenő szakterületeket jelentik, az egymással tartalmilag szoros kapcsolatban álló tantárgyakat tartalmazzák:

9 Képzési program A Tanterv Modul 1 Modul 2 Modul 3 2. ábra: A Képzési program nagyobb egységei Mint látható tehát, a tantárgyak egyfelől a modulokon keresztül a képzési programba kapcsolódnak, másfelől a mérföldköveken keresztül a tantervi struktúrába. Most, hogy megvizsgáltuk a tantervek általános felépítését, nézzük meg, ezek a tantervek hogyan szolgálják ki az egyes képzések konkrét igényeit, hogyan kapcsolódnak be a tanulmányok folytatásának tényleges menetébe Tanterv és hallgatói tanulmányok A tantervekben, mint láttuk, különböző (tartalmi és formai szempontból) rendezett egységek vannak felsorolva. Ezekből kell kurzusokat meghirdetni félévről-félévre (pontosabban ciklusról ciklusra), ami az ETR-ben a Tanügyi Szervező segítségével vagy az oktatói webes felületen történik. A tantervekben tehát alapkategóriák vannak meghatározva, amelyekből az adott ciklusban egy reprezentánst kell létrehozni, amely a hallgató számára hozzáférhető, felvehető kurzusként jelenik meg. Hogy ez létrejöjjön, a tanterv elemi szintjéről kell az építkezést elindítani. A tanterv elemi szintje a fentiek alapján a tantárgyelem. A konkrét kurzusok mögött is definiálható egy absztrakt, többé-kevésbé állandó egység, ezt mintaegységnek vagy szemléletesebben tematikának nevezhetjük. A mintaegység egy adott témában létrehozott szakmai anyagok összességét jelenti, mely időről-időre a kurzusmeghirdetések alapjává válhat. Egy mintaegységen belül vannak összegyűjtve azok, a konkrét intézményre jellemző tartalmi követelmények, melyek a mintaegység alapján meghirdetésre kerülő kurzusokra megfogalmazhatók. Egy mintaegység tehát gyakorlatilag absztrakt kurzus, amely egyszerre több tantervi helyhez (azaz tantárgyelemhez) és több kurzushoz is köthető lehet.

10 A Tanterv Tantervi struktúra Tárgyelem1 Tárgyelem2 Mintaegység Kurzus1 Kurzus2 Tanrendi struktúra Tárgyelem3 Kurzus3 3. ábra: A mintaegység szerepe a tantervi és tanrendi struktúrában Látható tehát, hogy a mintaegység a tantervi és a tanrendi struktúrában is egy mögöttes kategória. Ez arra jó, hogy a tantervekben jelentkező átfedéseket, amelyek egy-egy aktuális tanrend kurzusai között is átfedéseket eredményeznek, kezelni tudjuk. Egy intézményben például a francia nyelvtanár szak és a francia szak két különböző képzési program. Ugyanakkor rokon területekről lévén szó, a két képzési program kurzuskínálata és tanterve átfedéseket mutat. Mindkét képzési programban az alapozó tárgyak azonosak. Így, mondjuk, a beszéd- és stílusgyakorlat mindkét programban a kötelező alapozó tárgyak közé tartozik. Ilyen esetben a beszéd- és stílusgyakorlathoz tartozó mintaegység azonos lesz, de legalább két tárgyelem feleltethető meg neki, az egyik a francia nyelvtanári szak, a másik a francia szak tantervében. Ugyanígy kurzusmeghirdetéskor két különböző kurzuskódja lesz, az egyik kóddal a nyelvtanári szakra, a másik kóddal a francia szakra beiratkozott hallgatók fogják felvenni. Ez szükséges is, hiszen a kurzusfelvétel nem más, mint döntés arról, hogy a hallgató az aktuális képzési ciklusban milyen tantárgyi helyeket tud vagy akar kiválasztani magának. A francia nyelvtanári szakra beiratkozott hallgatók nem választhatnak a francia szak tantervi helyei közül és ugyanez nyilván fordítva is igaz. Mint kiderült tehát, a kurzus mindig egyedi, kódjával legalább és legfeljebb egy tantervi helyhez (tárgyelemhez) köthető egység. Két vagy több kurzus köthető azonban azonos tantárgyelemhez. Elképzelhető, hogy például a hallgatók magas létszáma miatt ugyanahhoz a tantárgyelemhez az adott ciklusban több kurzust is meg kell hirdetni párhuzamosan más-más oktatókkal vagy más-más órarendi helyen. Különböző kóddal meghirdetett kurzusok így virtuálisan különböző kurzusoknak minősülnek, de mutathatnak ugyanarra a mintaegységre (függetlenül attól, hogy a tantervben ugyanarra a tárgyelemre mutatnak vagy sem), ami a közöttük fennálló tartalmi azonosságot biztosítja.

11 A Tanterv Fontos azt is megjegyezni, hogy a mintaegység időben is állandósítani tudja a belőle létrehozható kurzusokat. A fenti példánál maradva elég egyszer létrehozni a beszéd- és stílusgyakorlat mintaegységét, rögzíteni a tárgy tematikáját. Az így létrehozott mintaegységből aztán ciklusokon keresztül mindig generálhatók a beszéd- és stílusgyakorlatot reprezentáló kurzusok. Az időben máskor meghirdetett kurzusok ugyanúgy különböző kurzusoknak minősülnek, mint ahogyan a különböző kóddal meghirdetettek. Talán már az eddigiekből is kiderült, hogy egy kurzus meghirdetését ennek a filozófiának az alapján megelőzi egy mitaegység hozzárendelése. Amennyiben már létezik a megfelelő mintaegység (akár egy korábbi ciklus kurzusmeghirdetései, akár egy ugyanabban a ciklusban más kóddal meghirdetett kurzushoz való kapcsolódás következtében), akkor ezt kell kurzusként a megfelelő kóddal aktiválni, realizálni; amennyiben nincs ilyen (a kurzus először kerül meghirdetésre), létre kell azt hozni. A létrehozás tanszéki hatáskörben zajló folyamat, a kurzus első meghirdetését megelőzően kell definiálni, erre eztán más kurzusok is mutatni tudnak a későbbiekben. Innen már valóban csupán egy lépés, hogy eljussunk arra a pontra, ahol az oktató és a hallgatók a maguk konkrét fizikai valóságában megjelennek egy adott helyen egy adott időpontban és megtartják az aktuális kurzushoz kapcsolódó foglalkozásokat. Ehhez kell bevezetni a kurzus fizikai realizálásaként felfogható kurzusszervezőt. A szervező a kurzus létrehozásában részt vevők vállalása az erőforrások biztosítására vonatkozóan. A szervező egy időben és térben definiált kurzus. Ez az, ami az órarendben szerepelni fog. A kurzus logikai, a szervező fizikai egység. Szervező nélküli kurzus meghirdetésének nincs értelme, hiszen az fizikai lét nélküli kurzust jelent. Ahogyan több kurzushoz tartozhatott egy mintaegység, ugyanígy egy szervező is lehet több kurzus realizálása. Az azonos helyen azonos időpontban tartott kurzusok esetében ez mindig így van. Ha például a fentiekben már emlegetett beszéd- és stílusgyakorlatot egy intézményben azonos időpontban azonos teremben ugyanaz az oktató tartja mind a francia, mind a francia nyelvtanár szakosoknak, akkor a két különböző kódú kurzushoz nemcsak azonos mintaegység, hanem azonos szervező is tartozik. Egy kurzushoz viszont mindig csak egy szervező tartozhat, nem lehet tehát ugyanazt a kurzust az órarendben két különböző időpontban azonos kóddal meghirdetni, akkor sem, ha ugyanaz a mintaegység és/vagy a tantervben ugyanaz a tantárgyelem köthető hozzájuk.

12 Kurzusmeghirdetési stratégiák 1.2 Kurzusmeghirdetési stratégiák A képzés során a hallgatói tanulmányok megszervezése logisztikai feladatok elvégzésével jár. Egyrészről biztosítani kell azt az általános hátteret, amely alapján az egyes esetekben a képzést tervezni lehet, másrészről a kereteket újra meg újra fel kell tölteni aktuális tartalommal. Az előbbi feladat a tanterv létrehozása, az utóbbi a kurzusok meghirdetése ciklusról ciklusra. A tantervben a hallgató kurzusok teljesítésével tud haladni. Intézményi oldalról ezért minden újabb tanulmányi ciklusban létre kell hozni és a hallgatók számára elérhetővé kell tenni azt a kurzuskínálatot, amelyből a megfelelő elemek kiválaszthatók. Hogy az egyes hallgatók számára a kínálatból mely kurzusok számítanak megfelelőnek, az megint csak tantervi kérdés. A kurzusok meghirdetésének a különböző intézményi sajátosságoknak megfelelően különböző hagyományai vannak. Két alapvetően eltérő stratégiát lehet a kurzusmeghirdetések kapcsán elkülöníteni abból a szempontból, hogy a meghirdetés mennyire támaszkodik a tantervvel való közvetlen kapcsolatra. A szigorúbb szabályozású kötött tanterves rendszerekben, ahol a tanulmányoknak meghatározható egy rendszeresen ismétlődő folyamata, ezt az ismétlődést a tanterv képes szabályozni, és ez egyben azt is jelenti, hogy a kurzuskínálatot a tantervhez kötve automatizmusokkal lehet frissíteni. Ez leginkább az empirikus eredményekre jobban támaszkodó természettudományokkal foglalkozó képzésekre jellemző. A kötött tantervi struktúrák egyik speciális esete a félévekhez kapcsolt kurzusok meghirdetését támogató ciklustárgyak felajánlása. A ciklustárgy kurzusoknak egy olyan csoportja, amely kivételesen nem terminális tantervi egységekhez, azaz a tantárgyelemekhez kapcsolódik, hanem egy-egy teljes tantárgyat reprezentál. Ez ahhoz vezet, hogy a tantárgy teljesítése minden esetben egy és csak egy cikluson át tart (ez alapesetben a tárgyelemre jellemző tulajdonság). A ciklustárgy is tartalmaz tantárgyelemeket, de ezek között a kapcsolat tartalmi és formai szempontból is szorosabb, mint egyébként az ugyanazon tantárgyba tartozó tárgyelemek esetében. A ciklustárgyak tárgyelemi között van egy központi elem, a tárgykurzus, amely gyakorlatilag önmagában az egész tantárgyat képviseli. A többi tantárgyelem ehhez kapcsolódik valamilyen formában. Tárgykurzus mellé meg lehet hirdetni előadást, gyakorlatot vagy laborfoglalkozást, ezek tantervi helye jelenti a ciklustárgy további tárgyelemeit. A tanulmányok adminisztratív lépései is a tárgykurzushoz kapcsolódnak, a teljesítések, értékelések ehhez a tantárgyelemhez (pontosabban az ezt reprezentáló

13 Kurzusmeghirdetési stratégiák kurzushoz) kötődnek. A ciklustárgyak tárgyelemeihez tartozó kurzusokat tehát mindig egyszerre kell meghirdetni, ezek egy egységet alkotnak a kurzusmeghirdetés és a kurzusfelvétel során. A tudomány alapjait több lehetséges nézőpontból közelítő, elméletközpontúbb humán tudományok esetében a képzésben megjelenő tartalom nagyban függ attól, hogy az adott intézményben milyen hagyományok vannak egy részterületen belül, illetve, hogy milyen emberi és anyagi erőforrások állnak rendelkezésre. Emellett amennyiben a keretek ezt lehetővé teszik az is döntés kérdése, hogy egy részterület megismerésére hány alternatívát kínál fel az intézmény a hallgatók számára. Ezeken a helyeken tehát nincs egy az egyhez megfelelés a tanterv és a kurzusok között, a tanterv terminális elemeinek nem feltétlenül feleltethető meg egy-egy kurzus sem egy adott ciklust, sem a ciklusok sorát tekintve. A kurzuskínálat létrehozásának eltérő stratégiái nagyban befolyásolják a felhasznált módszerek körét. Azokon a helyeken, ahol a kurzusok direkt módon a tanterv alapvető szintű elemeiből, a tárgyelemekből származtathatók, nincsen feltétlenül szükség a háttérben mintaegységek létrehozására. A másik következménye a tanterv és a kurzusmeghirdetés szoros összefüggésének, hogy az utóbbit központilag is lehet kezelni, hiszen a tanterv statikus jelegéből következően az kurzuskínálat is egy viszonylag állandó halmaz. A nem tanterv alapú kurzusmeghirdetés esetében az állandó tanterv és a helyenként gyakran változó kurzuskínálat szükségessé teszi a mintaegységek létrehozását, ami a kurzusok meghirdetésének folyamatosan bővülő bázisát jelenti. Ezeken a helyeken az, hogy adott tantervi helyhez éppen milyen kurzusok jelennek meg, ciklusról ciklusra szakmai kompetenciába tartozó kérdés, nehezebb tehát az egész intézményben a kurzusmeghirdetést egy központi helyen kezelni. Az ETR ezeknek a különbségeknek a figyelembevételével kínál különböző technikákat a kurzusmeghirdetésre. A webes felület a mintaegység alapján történő kurzusszervezésre alkalmas. Ennek lépéseiről ebben a dokumentumban szólunk majd részletesebben. A tanterv alapú meghirdetés az ETR ún. Tanügyi Szervező moduljában lehetséges, akár hagyományos, akár ciklustárgyakra épülő tantervről van szó (ld. Tanügyi szervező dokumentációja). Ez a modul kínál egyébként még egy lehetőséget: mintaegység nélkül rögzített, tanszékenként összeállított kurzusok központi rögzítését. A továbbiakban rátérünk a webes kurzusmeghirdetésre és az oktatói webes felület részletes ismertetésére.

14 Belépés 2 A használat kérdései 2.1 Belépés Belépés előtt a következő felületet látja: Bal oldalon az Intézményi struktúra feliratra kattintva egy új ablak nyílik, mely mutatja az intézményi hierarchiát, az egyes ágakat lenyitva megjeleníthetők az adott intézményi egység alegységei: Bármelyik ilyen egységre kattintva jobb oldalon egy kis dobozban az adott szervezeti egység adatai jelennek meg: A másik oldalon az Aktuális információk felirat alatt egy speciális hirdetőtábla látható (a hirdetőtáblákról ld. később), ezen különböző hirdetések olvashatók, melyek paraméterezése speciálisan azt a célt szolgálja, hogy ezen az induló ablakon helyet kapjanak. Az egyes

15 Belépés hirdetések esetében a jobb felső sarokban látható az, hogy melyik kezelési körhöz tartozik a hirdetés, ha nem az intézmény egészére vonatkozik: Végül a megfelelő mezőkbe beírva felhasználói nevét (EHA kódját) és jelszavát, belép az ETR rendszerébe (a Belép gomb mellett a Tájékoztató feliratra kattintva néhány hasznos tanácsot olvashat a belépés körülményeivel kapcsolatban): A belépés után ugyanúgy az aktuális hirdetéseket látja, ahogyan a nyitóoldalon. Az ablak bal oldalán helyeztük el azt a menüsort, amellyel az ETR egyes funkcióit kezelni tudja. Először a kurzusmeghirdetésekkel kapcsolatos menüpontokat tárgyaljuk, ez ugyanis az ETR oktatói felületének legkomplexebb feladata. Ezután az egyes menük és menüpontok szerinti sorrendben haladva végezzük el a felület bemutatását.

16 Tanszék menü 2.2 Tanszék menü A webes felület használatának bemutatását a Tanszék menü bemutatásával kezdjük, ezen belül találhatók meg ugyanis azok a funkciók, melyek a kurzusok meghirdetéséhez kapcsolódnak Kurzusmeghirdetés Kurzusok meghirdetése a webes felület által támogatott stratégiát tekintve egy szakmai kompetenciába (az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt a továbbiakban tanszéknek) tartozó folyamat. Kurzusok kezelése az Oktató és a Tanszék menüsorokban is lehetséges, itt most a Tanszék menü egyes pontjait mutatjuk be, ezen a helyen lehet ugyanis új adatok felvitelét és módosítását elvégezni, az Oktatók menüben csupán ezek megtekintésére van lehetőség. A kurzusmeghirdetés első köre, hogy felmérve az erőforrásokat, a lehetőségeket és a kötelezettségeket, eldől, hogy egy tanszék oktatói milyen kurzusok megtartását vállalják a következő ciklusban. Miután ez megtörtént, kialakul a meghirdetendő kurzusok alapjául szolgáló mintaegységek listája (amelyek között természetesen lehetnek már korábban létrehozott mintaegységek is). Ilyen előzmények után kerülhet sor a webes alkalmazások elindítására Mintatartalom kezelés A mintatartalom kezelés menüpontban hozhat létre új mintaegységeket, vagy módosíthatja korábban létrehozottak adatait. Ha a menüpontra kattint, akkor kiválaszthatja azt a kezelési kört (általában kar) és tanszéket (amennyiben joga van több tanszék vagy kezelési kör kurzusadatainak módosítására), amelynek kurzusaival foglalkozni kíván. Ekkor a Mintaegységek listája felirat alatt megjelenik az eddig felvitt mintaegységek néhány adata:

17 Tanszék menü Ha valamelyik rögzített mintaegység adatain kíván módosítani, akkor kattintson a megfelelő kurzuscímre, vagy válassza az Új mintaegység létrehozása gombot egy új elem rögzítése céljából: Az adatmezők tartalma nagyrészt egyértelmű. Az elsődleges és másodlagos téma kapcsán egy, az ETR Admin moduljában létrehozott témafából (amennyiben van ilyen) lehet valamelyik csomóponthoz rendelni a mintaegységet. A témafa, a tudományterületek hierarchikus osztályozása. Célja az, hogy a mintaegységeket az itt megadott osztályokba be lehessen sorolni, s ezzel meg lehessen teremteni a kurzusoknak az adott besorolási rendszer szerinti listázását. A kurzustípus a teljesítési sablon és a kurzus nyelve listákból választható, az első lista a Tanügyi szerevezőben, a második a Tantervezőben, a harmadik az Adminban tölthető fel tartalommal (ld. az említett modulok dokumentációját). Ha végzett a mezők kitöltésével, az OK gombbal mentheti el a mintaegységet. Amikor ez megtörtént, a mintaegységet (és rajta keresztül a kurzust) egy tantervi helyhez kell csatolni. Ehhez kattintson a most létrehozott mintaegységnél a kurzuscímre. Az előbbi felület jelenik meg, azzal a különbséggel, hogy az ablak aljában lehetősége van a mintaegység-tanterv kapcsolat definiálására:

18 Tanszék menü Kattintson az Új megfeleltetés gombra: A Megfeleltetett modul és Megfeleltetett tantárgyelem mezőben listából választva megadhatja, hogy a képzés mely moduljának melyik tantárgyeleméhez kívánja a mintaegységet hozzákapcsolni. Ezek a listák a Tantervezőben beállított tartalommal jelennek meg (ld. Tantervező dokumentációját). Ha a mintaegység alapján meghirdetett kurzusnak más kreditértéket kíván adni, mint amit az előbb a mintaegység rögzítésénél az Ajánlott kredit mezőbe beírt, akkor töltse ki a Megfeleltetési kredit mezőt a megfelelő értékkel. Az adatokat ismét az OK gombbal mentheti. A műveletet addig ismételje, míg a mintaegységet az összes kívánt tantervi hellyel összekötötte. Miután ezzel végzett, a kurzus fizikai megvalósításaként felfogható kurzusszervező adatait kell feldolgoznia Kurzusszervezés Kattintson a kurzusszervezés menüpontra. Az ablakban megjelenik az összes, korábban már létrehozott kurzusszervező, ezek adatait a szervező számára kattintva tudja módosítani. Ha új kurzusszervezőt akar létrehozni, például az előbbiekben rögzített mintaegységekhez, akkor kattintson az Új kurzus mintaegység alapján feliratra. Ezzel a lépéssel megjelenít minden, korábban létrehozott mintaegységet:

19 Tanszék menü Kattintson annak a mintaegységnek a nevére, amelyikhez létre akarja hozni a szervezőt. A mezőket ezen a helyen is értelemszerűen töltse ki. Az órarendi kód mezőbe kerül a szervező kódja (ami nem egyezik a kurzuskóddal, hiszen egy szervező több kurzushoz is tartozhat). A más tanszékek által kreditálható opció elfogadásával hozzájárul ahhoz, hogy más tanszékek valamely képzési programjukba bekapcsolják a szervező által megjelenített tartalmat (tehát a szervezőt potenciálisan más képzési programot végző hallgatók is látogatni fogják). Ha ezeknek az adatoknak a megadásával végzett, mentse el munkáját az OK gomb megnyomásával. Az adatsor ezzel bekerül a létrehozott szervezők listájába. A további műveletekhez keresse ki a szervezőt ebből a listából és kattintson a számára. Újra az előző ablak jelenik meg, a jobb oldali mezőket kivéve, melyek most szürkék:

20 Tanszék menü Ezekben a mezőkben adhatja meg a szervezőhöz rendelt oktató(k) nevét, a szervező által reprezentált kurzus(oka)t és azoknak a moduloknak a listáját, melybe a szervezőt kreditálásra szánja. Nyomja meg az Új oktató hozzárendelése gombot: Az oktató nevét az Oktató mezőbe vagy saját maga írja be, vagy kattintson a mező mellett látható ikonra, amivel különböző listákból választhatja ki a szervező oktatóját:

21 Tanszék menü A lehetséges oktatók listái között az ablakban a listák fölötti fülekkel váltogathat, majd a kiválasztott oktató nevére kattintva tér vissza az előző ablakhoz, ahol a megfelelő mezőbe beíródik az oktató neve. A százalék mezőben megadhatja, hogy a kiválasztott oktató hány százalékban látja el a szervező oktatási feladatait. Ez akkor érdekes, ha a szervezőhöz több oktatót is rendel, egy oktató esetében ez az adat nyilván 100 százalék. Ez a szám íródik be alapértelmezésként a mezőbe is. A viszony mezőbe szintén egy listából választhat értéket, a lista egyes eleminek leírását az OK és Mégsem gombok alatt találja. Az adatokat az OK gombbal rögzítheti. A műveletet addig ismételje, míg az összes, szervezőhöz tartozó oktatóval nem definiálta a kapcsolatot. Hasonló módon rögzítheti azokat a kurzusokat, amelyeket az adott szervező reprezentál. Kattintson az Kurzusok meghirdetése feliratra: A Kurzus adatinak nagy része automatikusan beíródik a fenti táblázatba, ezek közül némelyiken módosítani tud (Kurzuskód, Kurzuscím, Kredit, Heti kontaktórák, Teljesítési sablon, Maximális létszám). A Megfeleltetett tárgyelem mezőben mindig annak a tárgyelemnek a neve látszik, amelyet az ablak felső részében látható tárgyelemek listájából kiválasztott (ezek azok a tárgyelemek, amelyeket a mintaegységhez kapcsolt):

22 Tanszék menü A Törölt státusz beállításával tudja a kurzust törölni (ez nem jelent az adatbázisból való fizikai törlést, csupán logikai törlésként értelmezendő). Ha időközben vissza szeretne térni a szervező adataihoz, akkor kattintson az Ugrás a szervezőhöz feliratra. Az OK gombbal tudja a kurzus adatit elmenteni. A műveletet ez esetben is annyiszor ismételje, ahány kurzust a szervezőhöz rendelni kíván. Az ajánlott modulok hozzárendelése jelenleg fejlesztés alatt álló funkció. Szerepe hasonló a már említett Más tanszék által kreditálható opció funkciójához, de ennek a mezőnek a segítségével nem általában ajánlja fel a szervező kreditálást, hanem megadhatja, hogy melyik képzési program melyik modulja számára gondolja kreditálásra érdemesnek Kurzusmeghirdetés Ennek a menüpontnak a neve némileg megtévesztő, a kurzusok meghirdetése ugyanis a szervezőkhöz kapcsolódva történik, ahogyan azt az előbbiekben láttuk. Itt elsősorban már rögzített kurzusok adatait módosíthatja, vagy más tanszékek által létrehozott kurzusokat kreditálhat, azaz a hozzájuk létrehozott szervezőre hirdethet meg kurzust az Ön által kezelt képzési program számára. A menüpontra kattintva az eddig rögzített tanszéki kurzusok listáját látja. A kurzushoz tartozó szervező számára kattintva megjelennek a kurzussal kapcsolatos adatok olyan formában, ahogyan azt az előbb a kurzusok szervezőhöz történő hozzárendelése kapcsán bemutattuk. Kattintson a kreditálás gombra. Ha beállítja a Kreditált kurzusszervezők is opciót, akkor a tanszéki kurzusszervezőkön kívül azokat is látja, amelyeket más tanszéken kreditálásra ajánlottak fel. Kattintson a kreditálni kívánt szervező számára. Ebben az esetben ismét a Meghirdetett kurzus adatait látja. Amennyiben van az Ön által kezelt képzési program tantervéből a kurzushoz tartozó mintaegységnek megfeleltetett tárgyelem, akkor ez jelenik meg a megfeleltetett tárgyelem mezőben. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha valaki erről a Mintatartalom kezelése menüpontban gondoskodott. Valószínűbb, hogy még nincs a mintaegység a kívánt tantervi helyhez kapcsolva. Ebben az esetben az ablak tetején látható mintaegység szerkesztése feliratra kell kattintania, amely a megfelelő mintaegység adattáblájához viszi. Itt a korábban ismertetett módon teremtse meg a kapcsolatot a mintaegység és a tanterv között, majd nyugtázza ezt az OK gombbal. Mivel ezzel a művelettel újra a Mintatartalom kezelés menüpontba jut át, a Kurzusmeghirdetés menüpontra kattintástól újra kell kezdenie az egész műveletet. Ebben az

23 Tanszék menü esetben azonban már biztos, hogy a mintaegységhez hozzá lesz rendelve az Ön által megadni kívánt tantervi hely, így a Meghirdetett kurzus adatainak megfelelő beállítása után mentheti a módosításokat, és befejezheti a kurzus kreditálást. A továbbiakban az egyéb tanszéki funkciókat vesszük számba, és ezután térünk majd rá az oktatói menüre Tantervek Az egyes képzések alapvető dokumentumai a tantervek, amelyek szabályozzák, hogy a képzési célok eléréséhez milyen feltételeket kell az egyes hallgatóknak teljesíteni. Ebben a menüpontban meg tudja tekinteni az egyes képzésekhez kapcsolódó tanterveket és a tanulmányok időbeli ütemezését, az időtervet. Ha a menüpontra kattint, egy listában megjelennek a kezelési körhöz tartozó képzési programok, azok, melyekhez tartozik a Weben publikussá tett XML alapú tanterv (erről bővebben ld. a Tanterv modul dokumentációját): A tanterv vagy az időterv feliratra kattintva megjelenik a kiválasztott képzés időterve, illetve tanterve. Az időterv azt mutatja, hogy a tanterv összeállításakor megadott ütemezéskor az egyes tantervi elemek a képzés melyik ciklusában kaptak helyet:

24 Tanszék menü Vizsgalap kezelése A kurzusok meghirdetése mellett az oktatói webes felület a teljesítések kezelésére is lehetőséget biztosít. Tanszéki szinten jogosultság adható az összes tanszéken lebonyolított vizsga adatainak kezelésére (a vizsgaidőpontok meghirdetéséről ld. az Oktatók menü bemutatását). Ha Ön rendelkezik ezzel a jogosultsággal, és ezt a tevékenységet kívánja folytatni, válassza a vizsgalapok kezelése menüpontot. Adja meg melyik kezelési kör melyik intézményi egységének (amennyiben több kezelési kör és/vagy több tanszék adatainak kezelésére is joga van) vizsgalapjait szeretné módosítani: Miután ezt megtette az ablakban megjelenik az adott tanszék által meghirdetett vizsgaidőpontok listája: Ezek után a vizsgaidőpontra kattintva tudja a vizsgalap adatait megtekinteni, vagy módosítani. Az, hogy milyen műveleteket tud elvégezni, függ a vizsga státuszától. A vizsgalapokhoz három alapvető művelet kapcsolódik: a vizsgaidőpontról való leiratkozás tiltása, a vizsgalap lezárása és a vizsgalap nyomtatása. Az aktív műveleteket narancssárga, az éppen nem elvégezhetők szürke színben szerepelnek az oldalon. A vizsgalapot nyomtatni csak a vizsgalap lezárása után lehet:

25 Tanszék menü A sorok jelentése a vizsgalapon egyértelmű, a Lezárva mellett az igen, nem vagy a leiratkozás érték szerepelhet, attól függően, hogy a vizsgalap le van zárva vagy nincs, illetve lezáratlan vizsgalap esetén tiltva van-e a leiratkozás. A kurzushoz tartozó kurzusszervezőre jelentkezett összes hallgató listája megnyomásával egy újabb ablakban megjeleníthetők a vizsgalapra potenciálisan feliratkozó hallgatók (valamint a kurzusszervező adatai). A lista alján a Névsor nyomtatás és Excel export gombok segítségével ezt a névsort kinyomtathatja, vagy Excel fájlt készíthet belőle. Visszalépve a vizsgalap adataihoz, a vizsgaidőpontra vonatkozó beállítások alatt látja a vizsgára addig jelentkezett hallgatók névsorát. Ha lezárt, megrendezett vizsgáról van szó, akkor a hallgatók neve, EHA kódja, vizsgára vonatkozó státusza mellett látja a teljesítés értékét is: Vizsgalap lezárása után is vihet fel új hallgatót a vizsgalapra, ez speciális esetekben lehet szükséges (pl. igazoltan nem tudott a hallgató a vizsgalap lezárásáig jelentkezni). Azoknál a vizsgaidőpontoknál, ahol még nem történt meg az eredmények felvitele, ezt most ebben az ablakban megteheti. Listából válassza ki a hallgatók vizsgára vonatkozó státuszát, és az általuk elért eredményt. Az utóbbi lehetséges értékei a kurzushoz rendelt teljesítési sablon beállításaitól függnek, amit a Tantervező modul Sablonok készletében lehet elvégezni. A szükséges módosítások után ezeket az OK gombbal rögzítheti vagy a Mégsem gombbal vetheti el Hallgatói névsorok Az utolsó eddig nem ismertetett tanszéki funkció a hallgatói névsorok megjelenítése. Kétféle hallgató listát jeleníthet meg ezen a helyen, kurzusokra és kurzusszervezőkre feliratkozott hallgatók listáját.

26 Tanszék menü Az eddig bemutatott tanszéki funkciókhoz hasonlóan először ismét meg kell adni egy kezelési kört, tanszéket és ciklust. Ezek beállításának megfelelően fognak megjelenni a hallgatói listák. Fülekkel választhat, hogy kurzusok vagy kurzusszervezők szerint kívánja a hallgatók adatait megjeleníteni: A kurzuskódra vagy az órarendi kódra kattintva megjelennek a kurzus, illetve a kurzusszervező adatai és a hozzájuk tartozó hallgatói listák. A Névsor nyomtatás és Excel export gombok funkciója itt is ugyanaz, mint az előbb a vizsgalapok kezelése során már említettük.

27 Oktatók menü 2.3 Oktatók Most térünk vissza a menüsor elejére az Oktatók menüre. Itt a menüpontok egy része megegyezik a Tanszék kapcsán már ismertetett funkciókkal. Az oktatói jogkör általában szűkebb, így ugyanazokat az információkat több helyen csak megtekinteni tudja, szemben a tanszéki jogköröknél ismertetett módosítási lehetőségekkel, vagy pedig az adatoknak egy szűkebb köréhez van hozzáférése. A kurzusszervezés és kurzusmeghirdetés, a vizsgalapok kezelése és a hallgatói névsorok ilyen funkciók, ismertetésüktől ezen a helyen eltekintünk, minden lényeges információ megtalálható a Tanszék menü bemutatásánál Átjelentkeztetés Az átjelentkezések menüpontban hallgatókat csoportosíthat át egyik kurzusról a másikra. Ha a menüpontra kattint, megjelenik az Ön által az aktuális ciklusban meghirdetett kurzusoknak a listája. Ezek közül válassza ki azt, ahová át akarja jelentkeztetni a hallgatókat. Ha ez megtörtént, egy hallgatói listát lát. Ebben a listában azok szerepelnek, akiket az adott kurzusra át lehet sorolni. Az, hogy ez mitől függ, egy Easy Pascal modul beállításának a kérdése. Meg lehet adni az Easy Pascalban például azt, hogy azok a hallgatók jelenjenek meg itt, akik felvették ugyanazt a tárgyelemet, amelyet az előbbiekben kiválasztott kurzus is reprezentál. Ezen kívül vagy ehelyett természetesen más leválogatási szempontok is megadhatók Vizsgák meghirdetése Ebben a menüpontban tud adott kurzushoz vizsgaidőpontot meghirdetni, vagy már meghirdetett vizsgaidőpontok bizonyos adatain módosítani akkor, ha addig még nem iratkozott fel rá hallgató. A menüpontra kattintva megjelennek az Ön által eddig meghirdetett vizsgaidőpontok. Az új vizsgaidőpont feliratra kattintva új vizsgaidőpont meghirdetésére van lehetősége. Az ablakban megjelennek az aktuális ciklusban Ön által meghirdetett kurzusok:

28 Oktatók menü Valamelyik kurzuskódra kattintva az illető kurzushoz új vizsgaidőpontot tud meghirdetni: Töltse ki értelemszerűen a vizsgaidőpontra vonatkozó adatokat: a kezdési és befejezési időt, egy időpontot, amitől kezdve nem lehet feliratkozni a vizsgára (sem leiratkozni róla), a helyszín- és létszámadatokat (utóbbit akkor, ha minimalizálni, vagy maximálni akarja a vizsgán részt vevő hallgatók létszámát; a 0 mindkét helyen azt jelenti, hogy nincs korlátozás). A vizsgáztatók mezőbe automatikusan az Ön neve kerül, ha ezen változtatni kíván, vagy még egy vizsgázatót be kíván jegyezni, nyomja meg a mezők mellett látható gombot. Ezzel egy ablakot nyit meg, melyben különböző körökből (tanszéki oktató, összes intézményi oktató, hallgatók) választhat vizsgáztatót:

29 Oktatók menü A Vizsga opció kiválasztása azt jelenti, hogy az a teljesítés, amihez a vizsgaidőpont tartozik, vizsgának számít-e az adott képzés keretein belül (ilyen módon különböztethető meg a valódi vizsgáktól pl. az aláírás, amennyiben ez szükséges). Ha kitöltötte a megfelelő mezőket, az OK gombbal mentheti el a felvitt adatokat, és ezzel az új vizsgaidőpont is meghirdetésre kerül Évközi teljesítések Bizonyos kurzusok esetében a teljesítés nem kötődik egyetlen ciklusvégi megmérettetéshez, hanem megelőzik ezt bizonyos időközi értékelések is. Ez utóbbiakat nevezzük évközi (vagy félévközi) teljesítéseknek. A teljesítési sablonok között ezeket a teljesítés formákat is rögzíteni kell (a sablonok kezeléséről ld. a Tantervező modul dokumentációját). A kurzus meghirdetésekor tehát olyan teljesítési sablont kell ilyen esetben választani, ami lehetővé tesz, hogy ezeket a félévközi teljesítéseket rögzíteni lehessen. Kattintson az Évközi teljesítések menüpontra. A vizsgaidőpontok meghirdetéséhez hasonló módon megjelenik az Ön által meghirdetett kurzusok listája. Válassza ki közülük azt, amelyiknél az évközi teljesítést rögzíteni akarja. Ha valóban olyan sablon tartozik a kiválasztott kurzushoz, mely tartalmazza az évközi teljesítést, az ablak középső részén, a kurzus adatai után a következőket látja: Ahhoz, hogy a teljesítések értékét rögzíthesse, először is ki kell nyomtatnia a teljesítéslapot. A Teljesítés felirat mellett legördülő listából választhatja ki azt, hogy a lehetséges félévközi teljesítések közül melyik típusba tartozzon az adott teljesítés. Ezután kattintson a Teljesítéslap nyomtatás feliratra. Egy új ablakban a következő űrlap jelenik meg:

30 Oktatók menü A Teljesítéslapot az oldal jobb felső sarkában látható kis ikon megnyomásával nyomtathatja ki. Ha ez megtörtént, és a teljesítéseket a lapra felvezette, a webes felületen is rögzítheti az adatokat. A menüpont bemutatása kapcsán leírt folyamat során a kurzuskódra kattintva ilyenkor nem csak a teljesítéslap nyomtatásának lehetősége áll fenn, hanem a rögzítheti a korábban kinyomtatott lapok adatait: Itt annyi sort lát, ahány teljesítéslapot a kurzushoz kinyomtatott. A sor végén a Felvisz feliratra kattintva tudja a teljesítések eredményeit rögzíteni. Ha végzett az OK gomb megnyomásával mentheti el az adatokat.

31 Információ menü 2.4 Információ Hirdetőtábla Ebben a menüpontban tekintheti meg az egyes hirdetőtáblák tartalmát. Alapesetben egyegy hirdetőtábla egy-egy kezelési körhöz tartozik. A hirdetőtáblák listájában a megfelelőre kattintva jelenítheti meg a kapcsolódó hirdetéseket. A lista elején az aktuális hirdetőtábla áll, amiről a nyitóoldal kapcsán már szóltunk. A megnyitott hirdetőtábla alján találja az Új hirdetés feladása feliratot, mellyel Ön is helyezhet el hirdetést a Weben. Erre a következő felületen van lehetősége (feltéve, hogy van joga a hirdetőtáblán hirdetést feladni): A tárgy mezőbe bevitt szöveg jelenik meg a hirdetés tetején (a szürke sávban), a szöveg mezőbe magának a hirdetésnek a szövegét gépelheti. A lejárattal megadhatja, hogy mikor válik a hirdetés érvénytelenné. Az OK gomb megnyomásával helyezi el az új hirdetést a hirdetőtáblán: A szöveg alatt a bal oldalon az Ön EHA kódja látszik, a jobb oldalon a törlés funkció, mely csak az Ön belépése esetén jelenik meg: hirdetést mindig annak feladója törölhet Infosheet kezelése Az Infosheet egy olyan információs lap, mely minden kurzushoz létrehozható. Ilyen módon az oktatók informálni tudják az adott kurzust felvett hallgatókat, pl. így publikálhatják

32 Információ menü zh-k eredményeit, vagy egyéb tudnivalókat közölhetnek velük. A menüpontra kattintva megjelenik az Ön által az aktuális ciklusban meghirdetett kurzusok listája Az Új infosheet gombra kattintva hozhat létre egy új információs lapot az adott kurzushoz: A Megnevezés mezőbe írja be az információs lap nevét, majd nyomja meg az OK gombot. Ekkor az OK és Mégsem gombok helyett a Leírás, Tartalom és Törlés gombok jelennek meg. A Leírás megnyomásával megjelenő felületen röviden összefoglalhatja az információs lap tartalmát: Ha ez megtörtént (ezt a lépést ki is hagyhatja), akkor megkezdheti a lap tartalommal való feltöltését. Egy új ablakban megjelenik a kurzust felvett hallgatók listája:

33 Információ menü A lista fölött a hallgatók kezdőbetűinek ABC szerint rendezését találja, ha rákattint valamelyik betűre, akkor csak azok a hallgatók lesznek láthatók, akiknek vezetékneve ezzel a betűvel kezdődik. A megjegyzés rovatba tetszőleges karaktersort gépelhet be, mellette pedig egy listából választhat egy 1 és 5 közötti számot. Ez utóbbit akkor célszerű használni, ha az információs lapon valamilyen hallgatói teljesítés eredményeit teszi közzé Kurzusfórum A webes felületen lehetőség van kurzus alapokon szerveződő fórumokban való részvételre is. Minden kurzushoz tartozhat egy-egy fórum, ahol az adott kurzust felvett hallgatók és a kurzust tartó oktató(k) folytathatnak párbeszédet a weben már megismert fórumos formában: A megfelelő kurzushoz tartozó fórumot a kurzuskódra kattintva tudja megnyitni. Itt olvashatja el az addigi hozzászólásokat, és az Új hozzászólás gombbal tud újat szerkeszteni. Ha valamelyik rögzített hozzászólásra kíván válaszolni, akkor abban a sorban

34 Információ menü nyomja meg a Válasz erre feliratot. A hozzászólást a következő felületen tudja megszerkeszteni: A beírt szöveget a Mentés gombbal rögzítheti, ezután az megjelenik a fórumon keresése Ebben a menüpontban lehetősége van arra, hogy kikeresse a rendszerben valakinek az címét, illetve -t küldjön neki. Ehhez nem kell mást tennie, mint megadnia az illető nevét, vagy ennek egy legalább 4 karakterből álló töredékét. Ezen kívül az Ékezet opció bekapcsolásával beállíthatja, hogy azok is jelenjenek meg a találati listában akiknek a neve és a megadott névtöredék ékezet nélküli formája egyezik, megadhatja a keresett személy nemét, (amennyiben hallgató) szakját és valamely általa felvett kurzust. Az OK vagy a billentyűzeten az ENTER gomb megnyomása után megjelenik az a találati lista, amelyben a keresési feltételeknek megfelelő tételek (azok, melyekben a beírt névtöredék megtalálható) megjelennek. Az ablakban csak 30 tétel tud megjelenni, ezért ha ennél több találat van, akkor a lista vége nem látszik. Ez esetben a keresési feltételek pontosítandók. A keresési szempontoknak megfelelő tételek listájából kiválaszthatja azt a személyt, akinek üzenetet kíván küldeni. Erre akkor van lehetősége, ha az illető hozzájárult ahhoz, hogy számára az ETR-en keresztül t lehessen küldeni. Ebben az esetben az EHA kód és név mellett az adott hallgató vagy dolgozó címe is megjelenik. Ha az utóbbira kattint, akkor az Ön gépén beállított levelezőrendszer (pl. Microsoft Outlook) használatával tud e- mailt küldeni, az EHA kódra való kattintással közvetlenül erről a felületről, egy új ablak mezőit kitöltve tudja elküldeni üzenetét:

35 Információ menü A címzett mezőbe automatikusan beíródik a címzett EHA kódja, a Tárgy és Üzenet mezők kitöltése után az OK gombbal tudja az t elküldeni Statisztikák Ebben a menüpontban különböző, előre leprogramozott lekérdezéseket indíthat el. Egy listában látja azoknak a lekérdezéseknek a nevét (amiből kiderül a funkciójuk is), amelyeket lefuttathat: Kattintson rá a listából arra az elemre, amelyik lekérdezésével a kívánt adatokhoz jut. Ekkor a lekérdezés beállításainak megfelelően különböző paramétereket kell megadnia: Miután kitöltötte a mezőket a megfelelő adattartalommal, a Lekérdezés indítása gombbal tudja a statisztikai adatokat megjeleníteni.

36 Információ menü Chat Lehetőséget teremtettünk arra, hogy az ETR rendszerén belül az oktatók és a hallgatók az Internetről ismert csevegést (chat) folytassanak. A menüpontra kattintva egy új ablak nyílik, aminek az alján a saját név melletti mezőbe kell beírni a hozzászólást, ami a többi hozzászólással együtt az ablak középső, nagyobb felületén jelenik meg: Dokumentumok Egy előre meghatározott könyvtárba az ETR adminisztrátor által elhelyezett dokumentumokat tekinthet itt meg. A menüpontra kattintva megjelenik az a könyvtárstruktúra, amelyben ezek a dokumentumok tárolódnak:

37 Információ menü Az egyes intézményi egységek mellet egy zárójelben szerepel a megjeleníthető dokumentumok (fájlok) száma. A fájl nevére kattintva tudja a kiválasztott dokumentumot megjeleníteni Terem információ Az egyes kurzusokhoz tartozó szervezők különböző teremigényekkel rendelkeznek. Ebben a menüpontban információt szerezhet a termek adatairól, ami hasznos lehet a kurzus (pontosabban a szervezők meghirdetése során). Hasonlóan az intézményi struktúrához, az épületek is egy bizonyos struktúrába rendezve jelennek meg: Valamelyik terminális csomópontra kattintva megjelenik az ahhoz a csomóponthoz tartozó termek listája az ablak jobb oldalán: A terem kódja és megnevezése után szerepel a férőhelyre vonatkozó adat is.

38 Adatok menü 2.5 Adatok Személyes adatok Az Adatok menü mindössze egy menüpontot tartalmaz, a személyes adatokét. Ezen belül az oktatói felületen kétfajta adatot tartunk nyilván, a személyi adatokat és az azonosítókat. A két adattípus között fülekkel váltogathat: Ezen a helyen Ön ezeket csak megtekinteni tudja, módosítani nem. Ha az adatoknál a valósághoz képest valamilyen eltérést tapasztal, akkor erről értesítse az oktatói adatok kezelését végző adminisztrátort.

39 Vezetői információk menü 2.6 Vezetői információk A különböző szintű intézményi egységek vezetőinek lehetősége van lekérdezni az adott intézményi egységhez tartozó hallgatók és oktatók bizonyos adatait. Az ebben a menüpontban felsorolt funkciókat csak azok az oktatók tudják használni, akik vezetői státuszok folytán az adatok megtekintéséhez jogosultsággal rendelkeznek Hallgatói információ Ebben a menüpontban azoknak a hallgatóknak az adatait tekintheti meg, akik az Ön kezelési köréhez tartoznak. Adott hallgató adatainak megtekintése egy kereséssel kezdődik, ahová beírhatja a keresett hallgató nevét, EHA kódját vagy ezeknek egy legalább négy karakterből álló töredékét: A találati listában megjelenik azoknak a hallgatóknak EHA kódja, neve és szakja, akik a keresési szempontoknak megfeleltek: róla: Ezek után, ha valamelyik hallgató nevére kattint, különböző típusú adatokat tekinthet meg

40 Vezetői információk menü Az ablakban a különböző adattípusok fülekkel vannak elválasztva egymástól. A személyi adatokon túl tanulmányokkal kapcsolatos adatok jeleníthetők meg. A Végezettségek választása esetén a hallgató nyelvvizsgái és korábban megszerzett oklevelei vannak felsorolva: A Képzési fülre kattintva a hallgató képzésének ciklusonkénti összesített adatai (átlagok, kreditek, státusz stb.) jelenik meg: Ha a képzés nevére húzza az egeret, akkor a képzés egészére vonatkozó összesítés adatait láthatja egy automatikusan megjelenő négyzetben:

41 Vezetői információk menü A képzési adatokról ennél részletesebben is tájékozódhat, ha beletekint a hallgató indexébe (nekem ez a betekintési lehetőség is kicsit furcsa): Itt minden egyes ciklusnál részletesen látja a felvett kurzusokat és a hozzájuk tartozó teljesítések adatait. Amennyiben a hallgatónak van párhuzamos képzése valamelyik másik intézményben, akkor erről a Párh. képz. megjelenítésével szerezhet információt: Hasonlóképpen az utolsó fül a szakmai gyakorlatok megjelenítésére szolgál.

ETR Oktatói webes alkalmazás

ETR Oktatói webes alkalmazás ETR Oktatói webes alkalmazás Azonosító: ETR-OWA Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. május 1. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation,

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Verzió: 3.0 Azonosító: ETR-HWA Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2002. április 24. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Az ETR elérhetősége: https://etr.kefo.hu Ill. a www.ketif.hu oldalról Gyorslinkek menüpont ETR link (jobb oldali menüsor) Bevezetés Tisztelt Felhasználó! Ön az Egységes Tanulmányi

Részletesebben

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek Vizsgakezelés az ETR megújult webes felületén Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek A vizsgák kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen

Részletesebben

Webes vizsgajelentkezés folyamata - Hallgatói felületek

Webes vizsgajelentkezés folyamata - Hallgatói felületek Vizsgajelentkezés az ETR megújult webes felületén Webes vizsgajelentkezés folyamata - Hallgatói felületek 1.1 A vizsgajelentkezési felület elérése A vizsgajelentkezések oldalára több irányból el lehet

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Azonosító: ETR-HWA Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. május 1. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation,

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek

Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek A kurzusok kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen dokumentumban igyekeztünk a kurzusok oktatói

Részletesebben

Vizsgalap létrehozása az ETRben

Vizsgalap létrehozása az ETRben Vizsgalap létrehozása az ETRben Ki hozhat létre az ETR webes felületén vizsgalapot? Aki a kurzushoz oktatói, tantárgyfelelősi, vagy adminisztrátori viszonyban van rendelve és rendelkezik a megfelelő jogelemmel.

Részletesebben

Webes kurzusfelvétel folyamata Hallgatói felületek

Webes kurzusfelvétel folyamata Hallgatói felületek Webes kurzusfelvétel folyamata Hallgatói felületek 1.1 A kurzusfelvételi felület elérése A kurzusfelvételek oldalára több irányból el lehet jutni. Az ETR be belépés után közvetlenül gyorslinkeken érhetőek

Részletesebben

ETR Hallgatói webes alkalmazás

ETR Hallgatói webes alkalmazás ETR Hallgatói webes alkalmazás Azonosító: ETR-HWA Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2002. április 24. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation,

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS Kurzus meghirdetése adott félévre Adott félév kurzusainak a meghirdetése a TÁRGYAK 46800 felületen történik. Elérési útvonal a jobboldali

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 Feladatok kiadása a Neptunban manuálisan... 3 3 Feladatok kiadása a Neptunban

Részletesebben

A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban

A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban ETR Munkaasztal ETR Munkaasztal Változások a Kereső ablakban Azonosító: ETR-MA (KIEG_2) Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. szeptember 22. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows,

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 1.0 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2015.07.05. Verzió: 1.6. Oldalszám: 2 / 12

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL TARTALOMJEGYZÉK 1 Sportszervezeti adminisztráció... 3 1.1 Sportszervezeti adatok

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN

TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN Elkészült a Neptun rendszerben az a fejlesztés, amely lehetővé teszi a tantárgyi tematikák berögzítését, illetve adott félévhez történő letárolását. Ennek a

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

Szakdolgozat témakiírása a tanulmányi rendszerben

Szakdolgozat témakiírása a tanulmányi rendszerben Szakdolgozat témakiírása a tanulmányi rendszerben 1. A szakdolgozati témakiírás előkészítése a tanulmányi rendszerben (rendszeradminisztrátori feladat) A szakdolgozat témakiírásához időszakot kell létrehozni

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

Tartalom 1/ Aláírások, gyakorlati jegyek, megajánlott kollokviumi jegyek rögzítése... 2 A eset: aláírás rögzítése... 3 B eset: minősített aláírás

Tartalom 1/ Aláírások, gyakorlati jegyek, megajánlott kollokviumi jegyek rögzítése... 2 A eset: aláírás rögzítése... 3 B eset: minősített aláírás Tartalom 1/ Aláírások, gyakorlati jegyek, megajánlott kollokviumi jegyek rögzítése... 2 A eset: aláírás rögzítése... 3 B eset: minősített aláírás rögzítése... 4 C eset: gyakorlati jegy rögzítése... 4 D

Részletesebben

S SDA Stúdió kft Hallgatók adatlap

S SDA Stúdió kft Hallgatók adatlap Az oktatói szerepkör leírása 1. Belépés a rendszerbe Ehhez szükség van az azonosító és a jelszó megadására. Az azonosítót kis- és nagybetűvel is beírhatjuk, a jelszó megadásánál viszont ügyelni kell rá,

Részletesebben

A FÉLÉV BEJELENTKEZÉSÉRŐL, SZAKIRÁNY- VÁLASZTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK FELVÉTELÉRŐL

A FÉLÉV BEJELENTKEZÉSÉRŐL, SZAKIRÁNY- VÁLASZTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK FELVÉTELÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ A 2013-2014-1 FÉLÉV BEJELENTKEZÉSÉRŐL, SZAKIRÁNY- VÁLASZTÁSÁRÓL ÉS A VÁLASZTHATÓ TÁRGYAK FELVÉTELÉRŐL Tisztelt Hallgató! A 2013-2014-1 félévre vonatkozó szakirány-választás, illetve az adott

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Tartalom. Kedves Elsőéves hallgatónk!

Tartalom. Kedves Elsőéves hallgatónk! etr where ver yo u are.etr Hallgatói tájékoztató Kedves Elsőéves hallgatónk! Szeretnénk megkönnyíteni az Ön számára az etr tanulmányi rendszer használatbavételét, amelyet az ország több egyeteme sikerrel

Részletesebben

A vizsgajegyek rögzítése a NEPTUNBAN

A vizsgajegyek rögzítése a NEPTUNBAN A vizsgajegyek rögzítése a NEPTUNBAN Belépés a NEPTUN-ba: https://neptun.lfze.hu/oktato Első belépés: kérjük, írja be a tanszéki ügyintézőtől kapott azonosítót és jelszót, majd belépés után a jelszót módosítani

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése az oktatói weben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése az oktatói weben Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése az oktatói weben Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 Feladatok kiadása az oktatói weben manuálisan... 3 3 Feladatok eredményeinek bevitele a Neptunba... 5

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

Új vizsgaidőpont felvitele oktatói szerepkörben

Új vizsgaidőpont felvitele oktatói szerepkörben 1/8. oldal Új vizsgaidőpont felvitele oktatói szerepkörben 1. Oktatói szerepkör -> Vizsgák, jegybeírás -> Félév kiválasztása 2. Vizsga típusa: szóbeli vagy írásbeli 3. Vizsga kezdete 4. Vizsga vége: automatikusan

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont 2017 KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Előszó Ez az útmutató a KTI Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont elektronikus alapképzés bejelentő rendszer kezelésében nyújt segítséget

Részletesebben

Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz. https://aat.mta.hu/aat

Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz. https://aat.mta.hu/aat Útmutató a Domus elektronikus pályázati rendszerben történő pályázáshoz https://aat.mta.hu/aat 1 Belépés a pályázati rendszerbe Kattintson a Pályázatok menüponton belül a Domus gombra. Kérdéseikkel, észrevételeikkel

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

ETR Oktatói webes alkalmazás

ETR Oktatói webes alkalmazás ETR Oktatói webes alkalmazás Azonosító: ETR-OWA Készítette: Kft. Kiadva: 2003. május 20. Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation, az Internet

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

Mintatantervek karbantartása. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Mintatantervek karbantartása. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Mintatantervek karbantartása Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.16. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 16 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

A Soproni Egyetem Neptun hallgatói kézikönyv első éves hallgatók számára

A Soproni Egyetem Neptun hallgatói kézikönyv első éves hallgatók számára A Soproni Egyetem Neptun hallgatói kézikönyv első éves hallgatók számára 2019. Tartalomjegyzék A SOPRONI EGYETEM NEPTUN HALLGATÓI KÉZIKÖNYV ELSŐ ÉVES HALLGATÓK SZÁMÁRA... 1 KÖSZÖNTÉS... 2 A NEPTUNRÓL...

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Tanszéki adminisztrátor. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Tanszéki adminisztrátor. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Tanszéki adminisztrátor Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.03.22. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék 1. k...

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató 1 Szálláshely admin A szálláshely adminisztrációs felület az alábbi linken érhető el. http://visitgyula.com/szallashelyadmin/ A felületre

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Tippek és trükkök tanulmányi felelősöknek

Tippek és trükkök tanulmányi felelősöknek Tippek és trükkök tanulmányi felelősöknek Kurzus- és vizsgahirdetés az ETR web-es felületén Szeged, 2010. december 7. 2011. január 5. Érintett témák Kurzushirdetés Tárgyelem minta órarendi kód kurzuskód

Részletesebben

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet DMS One Zrt. 2019. 1 Bevezetés A dokumentumban bemutatjuk a DMS One Oktatási Portál használatát. Regisztráció és bejelentkezés A DMS One Oktatási Portált a

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Oktatás saját intézményben

Oktatás saját intézményben Oktatás saját intézményben A Humán-erőforrás Nyilvántartó Rendszerben rögzítendő adatok egyik nagy csoportját az egy-egy tanév megadott félévére vonatkozó oktatási tevékenységhez kapcsolódó adatok képezik,

Részletesebben

SAP HR Általános lekérdező Ad-hoc-query

SAP HR Általános lekérdező Ad-hoc-query Tranzakció neve: S_PHO_48000513 Ad-hoc query A használathoz célszerű a Favoritok/tranzakció beszúrása menüponttal a favoritok közé felvenni. 1. oldal, összesen: 18 A tranzakció elindítása után a következő

Részletesebben

Hallgatói WEB használata

Hallgatói WEB használata Hallgatói WEB használata A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A NEPTUN.NET HASZNÁLATÁHOZ Belépés a Neptun.NET rendszerbe hallgatóként: http://www.mtf.hu/ A honlap fejsorában található füleken haladva a Hallgatóknak

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

Kezelési segédlet. Magiszter.NET - Alapok

Kezelési segédlet. Magiszter.NET - Alapok Magiszter.NET - Alapok Kezelési segédlet Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 Belépés és kilépés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en A hallgatók számára eddig kizárólag a már felvett tárgyak jelenhettek meg órarendben, így előzetes, tárgyfelvétel előtti órarendtervezésre

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben

5. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése

5. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése 5. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveket a VIK kivételével az előző félévekhez hasonlóan, a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV AZ NHKV ÁTMENETI BÉRSZÁMLÁZÓ KÖZSZOLGÁLTATÓI FELÜLETHEZ 1 / 10 TARTALOMJEGYZÉK 1 Dokumentum célja... 3 2 A program célja... 3 3 Belépés... 3 4 Kezdőképernyő... 4 5 Partner táblázat...

Részletesebben

1. Bejelentkezés. 2. Ügyfélkapu nyitólap

1. Bejelentkezés. 2. Ügyfélkapu nyitólap 1. Bejelentkezés A WorCare Ügyfélkaput a www.ugyfelkapu-worcare.peas.hu címről lehet elindítani. A lap letöltődése után a Felhasználónév mezőbe a felhasználó megadott nevét kell beírni, majd ezt követően

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Hír beküldése Új oldal létrehozása Menük kezelése Tartalmak menühöz rendelése Hír beküldése Új hír beküldéséhez az adminisztrációs

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v

SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v SportinvazioClub felhasználói kézikönyv v1.1 2017.12.29 Tartalom 1. Menüpontok, toolbar... 3 1.1. Menüpontok... 3 1.2. Toolbar... 4 2. Idővonal... 4 2.1. Új bejegyzések... 5 2.2. Bejegyzések funkciói...

Részletesebben

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2015 Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 Nyitóoldal... 4 3 Belépés... 5 4 Intézményválasztás... 7 5 Kezdőoldal... 8

Részletesebben

MODULO RENDES KREDITÁTVITELI KÉRELEM ÜGYLEÍRÁS V SZTE HSZI július 17.

MODULO RENDES KREDITÁTVITELI KÉRELEM ÜGYLEÍRÁS V SZTE HSZI július 17. MODULO 2 RENDES KREDITÁTVITELI KÉRELEM ÜGYLEÍRÁS SZTE HSZI 2014. július 17. Tartalomjegyzék Bevezetés 3 Kitöltés megkezdése 3 Személyes adatok 3 Kiváltandó tárgyelem 4 SZTE-n teljesített kurzus 4 Más intézményben

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Évváltási teendők

Évváltási teendők Évváltási teendők 2018-2019 Évváltási tájékoztató az Iratkezelő szakrendszerhez eddig csatlakozott, illetve az előrehozott csatlakozó nagyvárosok részére. Tisztelt Felhasználók! Jelen tájékoztatóban szereplő

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER Felhasználói kézikönyv a területi adminisztrátorok számára 1.2 verzió 2015.május 14. Dokumentum adatlap Projekt/modul megnevezése: Magyar Ügyvédi Kamara Letétkezelő

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. az MFB Zrt. közvetítői oktatási rendszeréhez

Felhasználói kézikönyv. az MFB Zrt. közvetítői oktatási rendszeréhez Felhasználói kézikönyv az MFB Zrt. közvetítői oktatási rendszeréhez Tartalomjegyzék 1. Közvetítői tanfolyamtípusok... 3 2. Belépés, jelszókezelés... 4 3. Bejelentkezés utáni képernyő felépítésének ismertetése...

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

DMS ONE Zrt. Oktatási Portál Felhasználói Segédlet

DMS ONE Zrt. Oktatási Portál Felhasználói Segédlet DMS ONE Zrt. Oktatási Portál Felhasználói Segédlet Tartalomjegyzék Bejelentkezés és regisztráció... 2 A Portál bemutatása... 4 ASP 2.0 Iratkezelő Szakrendszer kurzus bemutatása... 5 Navigáció a kurzuson

Részletesebben