1. Karakter: A szöveg legkisebb egysége, amely lehet betű, számjegy vagy jel. 2. Szó: Karakterek sorozata, melyeket szóköz választ el egymástól.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Karakter: A szöveg legkisebb egysége, amely lehet betű, számjegy vagy jel. 2. Szó: Karakterek sorozata, melyeket szóköz választ el egymástól."

Átírás

1 Egy kis segítség az otthoni tanuláshoz, avagy ismerkedés az SDT-vel (Sulinet Digitális Tudásbázis) sdt.sulinet.hu Szövegszerkesztés alapok A szöveg egységei: 1. Karakter: A szöveg legkisebb egysége, amely lehet betű, számjegy vagy jel. 2. Szó: Karakterek sorozata, melyeket szóköz választ el egymástól. 3. Mondat: A mondat szavakból áll, nagybetűvel kezdődik és mondatvégi írásjellel végződik. 4. Bekezdés: A tartalmilag összetartozó mondatok bekezdést alkotnak. A lap részei: Dokumentum készítés lépései: Egy dokumentumot több lépésben készítünk el. Ezek többféle helyes sorrendbe állíthatók. Az egyik ajánlott sorrend a következő: 1. A szöveg begépelése vagy háttértárolón lévő szöveg megnyitása 2. A szöveg javítása, a helyesírás ellenőrzése. 3. A tartalmilag helyes szöveg mentése háttértárolóra 4. A szöveg külalakjának módosítása - szövegformázás 5. A formázott szöveg mentése 6. Képek, rajzok beillesztése a szövegbe, tulajdonságaik beállítása 7. A teljes dokumentum mentése

2 8. Szükség esetén a dokumentum nyomtatása A microsoft office word program indítása: Start menü - Minden program - Microsoft Office mappa - Microsoft Office Word 2007 vagy Az asztalon a word ikonjára kétszer kattintunk az egér bal gombjával Ikonja: A word képernyője: Menüszalag bemutatása, copy-paste szöveg másolása, formázása. A szöveg írásánál több szabályt kell betartanunk: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben!

3 A szövegszerkesztők automatikus sortörést alkalmaznak. Ezért nem szabad Entert ütni a sorok végén, csak akkor, ha új bekezdést akarunk készíteni! Ha nem szeretnénk új bekezdést kezdeni, akkor alkalmazzuk a Shift+Enter billentyűkombinációt. Az írásjeleket mindig egybeírjuk az előttük lévő szóval, utána viszont szóközt teszünk. Kivétel ez alól a kezdő idézőjel és a kezdő zárójel. Ezeket a mögöttük lévő szóval írjuk egybe, és előttük hagyjunk szóközt. Kivételt képez továbbá a gondolatjel és a kötőjel is. A szavak elválasztására ne használjunk kötőjelet, mert előfordulhat, hogy egy formázási művelet után a kötőjel a sor közepére kerül. Mentés: A dokumentumot az eszköztár mentés gombjával vagy office gomb Mentés parancsával rögzíthetjük a háttértárolón. A dokumentum első mentésekor, megjelenik a Mentés másként... ablak, amelyben ki kell választanunk a fájl helyét és meg kell adnunk a nevét. Feladat/ gyakorlás: Adott/vagy szabadon választott szövegeket formázni az alábbiak szerint: 1. szöveg: Betűtípus: Verdana Betűméret: 14 Betűstílus: félkövér, dőlt, aláhúzott Betűszín: sötétkék Igazítás: középre zárás Betűtípus: Courier New Betűméret: szöveg: Betűtípus: Times New Roman Betűméret: 14 Betűszín: narancssárga Igazítás: középre zárás Betűtípus: Arial Igazítás: sorkizárás 3. szöveg: Betűtípus: Tahoma Betűszín: zöld Betűtípus: Georgia

4 4. szöveg: Betűtípus: Gautami Betűméret: 18 Betűstílus: dőlt Betűszín: lila Igazítás: középre zárás Betűtípus: Book Antiqua Betűstílus: dőlt Multimédia: A multimédia olyan információs tartalom, amely többféle csatornát is használ (szöveg, hang, kép, animáció, videó és interaktivitás) a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. A multimédia mai elterjedt jelentése a számítógépes média. 1. Multimédia: szöveg + kép + zene + video. 2. Zenei CD-k lejátszása o Windows Média Player Lejátszás Szünet Leállítás Elõzõ Következõ Elnémítás Hangerõ o VLC Player Szinte mindenfajta videóformátumot ismer DVD lejátszás VideoLAN Media Player 3. Hangállományok lejátszása o MP3 o MIDI o WAV 4. Mozgóképek lejátszása 1. AVI 2. MPEG 3. WMV Médiainformatika, avagy tervszerü keresés az interneten. (lásd, keresd, tanuld az SDT-on keresztül) Feladatok: A válaszokat sorszámmal mentsd el (az asztalon lévő saját nevű mappádba) egy word dokumentumba keresés néven. 1. Keress képet az Eiffel-toronyról! 2. Hány forint ma 1 dollár? 3. Keress a kerületben egy olyan hardverszaküzletet, ahol lézernyomtatót lehet vásárolni! Add meg az üzlet nevét, a nyomtató árát és típusát! 4. Add meg két napilap és egy magazin internetes elérésének címét! 5. Mi a muffin? Keress egy muffinreceptet! 6. Mikor nyit ki reggel a párizsi Louvre?

5 7. Ellenőrizd az Interneten, milyen védettségi fokba tartozik Magyarországon a fekete gólya! Vadászható-e és ha igen, mikor? Mekkora a magyarországi populáció nagysága? 8. Keresd meg az ékezetes karaktereket is tartalmazó morzeábécét az Interneten! 9. Keress alapadatokat Csehországról: lakosság, terület, nemzetiségek megoszlása, GDP 10. Keress egy képet a Brandenburgi Kapuról! Hol található? (ország és város) 11. Milyen műsor lesz a mai napon este nyolc órától a Discovery Channel-en? 12. Mi a legközelebbi program az Erzsébet-ligeti Színházban? 13. Mi a Jókai Mór Általános Iskola házirendjének célja? Elektronikus levelezés, chat, biztonság. Ki mit tud róla? Kinek van saját mailboxa? Na most már mindenkinek lessz...regisztráció Levél küldése, fogadása, file csatolása... Csoportos kommunikációs eszközök megismerése, hozzáférés mások adataihoz, dokumentumaihoz. Visszaélések, avagy mire kell vigyáznunk, biztonság: Saját biztonságod érdekében senkinek ne áruld el a belépéshez használt jelszavadat, még a barátaidnak se. Ne írd ki sehová személyes adataidat, ne áruld el a teljes neved, lakcímed, telefonszámod, címed, iskolád nevét. (Idegeneknek semmi közük hozzá.) Olyan szerkesztőnevet válassz magadnak, ami semmiféle személyes információt nem hordoz rólad vagy családtagjaidról. Csak utóneveddel vagy becenéven mutatkozz be. Ne add ki sehol, hogy mikor nem vagytok otthon, mert azokra a betörők ráharaphatnak. Ne tölts fel magadról, barátaidról, családtagjaidról fényképet. Minden alkalommal jelentkezz ki, ha már nem használod a számítógépet. Különösen fontos ez, ha nyilvános helyen (például iskolában, könyvtárban) internetezel. Csak akkor találkozz olyan emberrel, akit interneten ismertél meg, ha szüleid is elkísérnek. Ha valamilyen kellemetlenség ér, nyugodtan szólj szüleidnek. Bízz meg bennük, bátran oszd meg velük élményeidet. Ha valami miatt kényelmetlenül érzed magad, egyszerűen jelentkezz ki és zárd be az oldalt. Az interneten is ugyanazok a dolgok helyesek és helytelenek, mint a való életben. Itt is tisztelettudóan kell beszélned másokkal, az általános viselkedési szabályok a számítógép előtt ülve is érvényesek. Tiszteld mások tulajdonát. Általában nem szabad a szerzők engedélye nélkül másolni írásaikat, ugyanúgy, ahogy egy boltból sem szabad fizetés nélkül távozni. Mindkettő súlyos és kellemetlen következményekkel járhat. Vedd figyelembe, hogy nem minden igaz, amit az interneten olvasol. Ha elbizonytalanodsz, bátran fordulj szüleidhez kérdéseddel. Könyvtárhasználat: I. Hagyományos könyvtár: a munkához/szórakozáshoz szükséges dokumentumokat gyűjti, rendszerezi, feltárja és az olvasók számára szolgáltatja Szolgáltatásai:

6 a) kölcsönzés határideje 1 hónap Hosszabbítás a kikölcsönzött könyv további kölcsönzése Előjegyzés ha a keresett könyvet már kikölcsönözték, a visszaérkezés után félreteszik annak, aki kereste b) helyben használat (az olvasóteremben a nem kölcsönözhető műveket lehet olvasni) c) tájékoztatás (a könyvtárosok segítsége) d) másolatkészítés (kártyát kell hozzá vásárolni) e) számítógéphasználat f) rendezvények (pl.: könyvtári órák, vetélkedők stb.) Dokumentumok, dokumentumtípusok a) információ: új ismeret b) dokumentum: rögzített információt tartalmazó tárgy c) dokumentum adatai: szerző: cím kiadás helye: kiadó neve, kiadás éve. Pl.: Fekete István: Tüskevár Budapest: Móra, d) dokumentumtípusok nyomtatott : könyv folyóirat nem nyomtatott Vizuális : dia Audio: hangkazetta, hanglemez, audio CD Audiovizuális : videokazetta Elektronikus : CD-ROM I. Kölcsönözhető állomány 1. Szépirodalmi művek Mese Monda Ifjúsági regények Kötelező és ajánlott olvasmányok Versek 2. Ismeretközlő művek II. Helyben használható állomány 1.Kézikönyvtár 2.Nem nyomtatott dokumentumok 3.Folyóirattár 4.Különgyűjtemények Iskolatörténet Tankönyvtár Múzeális gyűjtemény A hagyományos könyvtár állománya A szépirodalmi művek rendje a könyvtárban - A szépirodalmi művek szerzői betűrendben (a szerző vezetékneve alapján)sorakoznak a polcon. - A betűrendbe sorolásnál a névelőket (a, az, egy) nem vesszük figyelembe!

7 Az ismeretközlő művek rendje a könyvtárban Az ismeretközlő művek csoportosításának alapja a dokumentumok tartalma. (Csoportosítás = osztályozás) ETO = Egyetemes Tizedes Osztályozás: 0 ÁLTALÁNOS MŰVEK (pl.: lexikonok, enciklopédiák) 1 FILOZÓFIA, LÉLEKTAN 2 VALLÁS, MITOLÓGIA 3 TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK 5 TERMÉSZETTUDOMÁNYOK 510 matematika... 6 ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK 7 MŰVÉSZET, JÁTÉK, SPORT 8 NYELV ÉS IRODALOM 9 FÖLDRAJZ, TÖRTÉNELEM ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRAK: Fogalma: (virtuális könyvtár): olyan könyvtár, amely kizárólag elektronikus dokumentumokat gyűjt, rendez, feltár, és általános hálózaton (interneten) keresztül az olvasók rendelkezésére bocsát Feladata: összegyűjteni, tematikusan rendezni, adott formátumokban (doc, pdf, html) tárolni, felhasználók számára az interneten hozzáférhetıvé tenni a magyar vonatkozású dokumentumokat. Rendezés témái: o Természettudományok o Mőszaki tudományok, gazdasági ágazatok o Társadalomtudományok o Humán területek, kultúra, irodalom o Kézikönyve o Egyéb műfajok A Magyar Elektronikus Könyvtár mőködése: o beírod a böngészőbe a címet o a bejövő honlap jobb felső sarkában található a Keresés menü o ennek szerző/cím/téma részébe beírhatod, mit is keresel, vagy milyen témában Szolgáltatások: dokumentum keresés hírek irattár vendégkönyv kapcsolat tartás saját művek elküldése. Egyes hagyományos könyvtárnak is vannak weboldalai, ahol a beiratkozott olvasók különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Pl. Könyv előjegyzés, kölcsönzés meghosszabbítás, közhasznú információk megtekintése stb.