Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit!"

Átírás

1 Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! A CAD rendszerek integrációjának kétféle iránya figyelhető meg. Egyrészt a CAD rendszerek bizonyos funkciói beépülnek más alkalmazásokba, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a termék életciklusával kapcsolatos tevékenységekhez, másrészt a CAD rendszerek integrálnak magukba más alkalmazásokat. A grafikus kernel biztosítja a 3D-s objektumok kezelését és megjelenítését, valamint az adatkommunikációhoz szükséges funkciókat, melyek a CAD rendszeren belüli modulok és más CAD rendszerekkel való kommunikációt biztosítja. Sorolja fel a CAD rendszerekbe integrált végeselemes módszeren alapuló elemző szakmodulok alapvető lépéseit! - Modellalkotás (preprocesszálás): geometriai egyszerűsítések, terhelések, peremfeltételek megadása, hálózás test- vagy héjelemekkel - Elemzés (futtatás): preprocesszált adatok feldolgozása - Megjelenítés (postprocesszálás): elmozdulások, feszültségek megjelenítése, testreszabható színskálák, animált megjelenítés Sorolja fel a konkurens tervezés megvalósításának főbb lépéseit! - termék koncepció - termék- és modelltervezés - anyagválasztás - gyártási folyamat tervezése - gyártórendszer tervezése - részletes folyamat és gyártórendszer tervezés - implementáció - gyártás és kiszállítás Ismertesse az alulról fölfelé (bottom-up) történő tervezésen alapuló módszer előnyeit és Előnyök: egyszerűen kivitelezhető, nem igényel különösebb előkészítést Hátrányok: alapos ellenőrzés szükséges az összeszerelés után, ütközések esetén nehézkes a hibák javítása, magas a folyamat kommunikáció igénye Ismertesse a felülről lefelé (top-down) történő tervezésen alapuló módszer előnyeit és Előnyök: szinte kizárt az alkatrészek ütközése, változtatások könnyedén végigfutnak a struktúrán, automatikus kommunikáció Hátrányok: bizonyos szinten magasabb felkészülést és hosszabb előkészítést igényel, ami csak nagyobb változtatások esetén térül meg Sorolja fel milyen tipikus attributív információk rendelhetők egy számítógépes modellhez! alkatrész azonosító, cikkszám vagy szabványszám, megnevezés vagy beszállító azonosító, mértékegység rendszer, költség vagy beszerzési ár, anyagjellemzők, tervezési utasítások, előírások, technológiai követelmények, kapcsolódó egyéb dokumentumok

2 Sorolja fel, milyen alapvető problémákba ütközhet egy letöltött modell integrálása saját CAD modellünkbe? a geometria javításra szorul, modell átalakítása szükséges a rajzi megjelenítés miatt, paraméterek és egyéb attributív információk nincsenek hozzárendelve a letöltött modellhez Hasonlítsa össze a felület- és palástmodellezést! FM PM A modell egyértelműen szemlélteti a modellezett Igen Igen objektumot. Láthatóságot is meg lehet jeleníteni. Igen Igen Térfogat és tömeg jellemzők meghatározhatók. Nem Igen Ütközésvizsgálat végezhető. Nem Igen Mechanikai, gyártástechnológiai számítások elvégzésére használható. Nem Igen Ismetesse vázlattal is- a hasáblebontó modellezés lényegét, előnyeit és A hasáblebontáson alapuló modellezés a véges tértartományt nyolc részre osztja, majd megvizsgálja, hogy egy-egy tértartomány teljesen, vagy részlegesen feltöltöt-e, esetleg üres. Ferde és görbült felületek esetén csak közelítő leírásra alkalmas, a közelítés pontosságát a lebontás mélységével lehet befolyásolni. Egyszerűen algoritmizálható. Ismertesse a térfogat lebontásos félteres modellezés lényegét, előnyeit és Az objektum által elfoglalt térfogat behatárolását végtelen kiterjedésű felületekkel hajtja végre, amelyek a teret két végtelen kiterjedésű tartományra bontják. Az egyik félteret anyaggal tölti fel. Jellemzői, hogy a teret elválasztó felület nem csak sík, hanem tetszőleges felület lehet és létre lehet hozni nyílt objektumokat is, ami nem felel meg a testmodellezés alapfeltevéseinek. Ismertesse az elemi sejteke alapuló testmodellezés lényegét, előnyeit és Az alkatrészek a méretüknél több nagyságrenddel kisebb, ún. izomorf cellákból épülnek fel. Jellemzői, hogy követő módszert alkalmaznak így új geometria létrehozás nehézkes, az elemi sejtek alakja, mérete egy modellen belül is változhat, nagy tárolókapacitást és számítási teljesítményt igényel. Jellemzően a numerikus eljárások (végeselem, peremelem módszer) modellezési eszköze.

3 Ismertesse az elemi testeken alapuló testmodellezés lényegét, előnyeit, Elemi testekkel történő modellezés (Constructive Solid Geometry /CSG) esetén az alkatrészek a méretük nagyságrendjébe eső, meghatározott geometriájú, ún. testprimitívekből épülnek fel a kompozíciós műveletek felhasználásával. Jellemzői, hogy viszonylag elterjedt eljárásnak számít és a testmodell teljes, jellemző tömör leírása az objektumnak, amely lehetővé teszi az integrált és automatizált tervezést. Ismertesse definíciószerűen, mit értünk alaksajátosság alatt! Az alaksajátosságok olyan információhalmaznak tekinthetők, amelyek az alkatrész pontjainak, éleinek, felületeinek logikai összerendelését tartalmazzák. Ismertesse a geometriai alaksajátosságok alkalmazástechnikai értelmezését! Az alaksajátosság olyan geometriai alapegység, amelyik a modellezett objektum alakjának azon adott tartományát képezi, amelyik a termék megvalósítása szempontjából jelentőséggel bír. Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az alakmódosító sajátosságok Az alakmódosító alaksajátosságok gyárthatóság, szerelhetőség, szilárdsági szempontok stb. alapján módosítják a hordozó sajátosságokat. Pl.: - A bal oldali menet elején a letörés a csapágyanya szerelését könnyíti meg. - A végén a beszúrás a menet gyártását teszi lehetővé. - A tengelycsapok végén a beszúrások a köszörűkő kifutását biztosítják. - A tengelyvállnál kialakított lekerekítések a tengely szilárdsági viselkedését teszik kedvezőbbé Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az alakfüggetlen sajátosságok Az alakfüggetlen alaksajátosságok hozzákapcsolódnak a névleges alakhoz, de annak csak másodlagos módosulását okozzák. Ezek az alaksajátosságok felületekhez, felületcsoportokhoz vagy alaksajátosságokhoz rendeltek. Pl.:

4 - méret- és alaktűrések - felület érdességek - felület kezelések Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az alaksemleges sajátosságok Az alaksemleges alaksajátosságoknak nincs közvetlen kapcsolata a geometriával. Az alaksemleges alaksajátosságok alkatrészekhez vagy alkatrész-csoportokhoz rendeltek. Pl.: - modell anyaga - hőkezelési előírások Ismertesse az alaksajátosságok szemantikai csoportosítását! Valamennyi csoportelemre írjon példákat is! - konstrukciós alaksajátosságok: a szerkezet működését meghatározó geometriai alakzatok - szerelési alaksajátosságok: az alkatrészek összeállításbeli viszonya - elemzési alaksajátosságok: a modell megtámasztása és terhelése Ismertesse az alkatrész modellezés főbb munkafázisait, részletezve a bázis alaksajátosság létrehozásának lépéseit is! - vázlatkészítés - bázis, és további alaksajátosságok létrehozása anyag hozzáadásával 1. rajzelemek létrehozása 2. rajzelemek módosítása 3. geometriai kényszerek definiálása 4. vázlat méretezése - az alkatrész módosítása - anyag és más attributív információk hozzárendelése Ismertesse a vázlatkészítés jellemzőit a modern CAD rendszerekben! - Csak geometriai kényszerek alkalmazásával a profilvázlat nem tehető határozottá, a teljes határozottsághoz legalább egy méret megadása is szükséges. - A geometriai- és méretkényszerek egymást kiválthatják, illetve egymást helyettesíthetik. - A programok a vázlat túlhatározottá tételét általában nem engedik meg. - A méretkényszerek megadhatók numerikus konstansként vagy egyenlet formájában, tervezési összefüggésként.

5 Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be az elhelyezett alaksajátosságok - furat (Hole); pl.: csavarfurat - lekerekítés (Fillet); pl.: fedél illeszések - letörés (Chamfer) - héj (Shell) - Kilökési ferdeség (Draft) - Menet (Thread) - Szétvágás (Split) - Összevonás (Combine) Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be a munka alaksajátosságok A munka alaksajátosságok referenciaelemek, közvetlenül nem részei az alkatrésznek, csak segítik a modellezést. Ilyen alaksajátosságok lehetnek pl.: a munkasík (plane), a munkatengely (axis), a munkapont (point) és a felhasználói koordináta rendszer (UCS). Mutassa meg egy példán keresztül a paraméterek felhasználását egy CAD rendszeren belül! Ismertesse az anyagjellemzőnek, mint attributív információnak a fontosságát a számítógépes tervezés esetén! Az anyagdefiníció fizikai és mechanikai jellemzőket is tartalmaz. Ezek közül a sűrűség segítségével határozható meg az alkatrész tömege, a tömegközéppontjának a helye, a különböző koordináta rendszerekben a számolt tehetetlenségi nyomatéka.

6 Ismertesse a modelltörténet alapú modellezés főbb jellemzőit! - minden építőelem (geometriai és méretkényszerek) módosítható - a modellet paraméterek vezérlik - a modelltörténet mutatja az alaksajátosságok kapcsolatát Ismertesse az explicit modellezés főbb jellemzőit! - a modellt létrehozó lépések sorrendje elveszíti a jelentőségét - a modell rugalmas, módosításkor nincs újraszámolás Ismertesse a szinkron modellezés főbb jellemzőit! - a modell nem vázlatra épül - nincs modelltörténet - a modellt paraméterek vezérlik Definiálja az alkatrész, illetve részösszeállítás fogalmát! Alkatrész: egyedülálló alkotóeleme az összeállításnak Al- vagy részösszeállítás: több alkatrész előzetesen összeszerelt együttese Ismertesse definíciószerűen, mit értünk statikus illetve kinematikai kényszer alatt! Statikus kényszerek: Céljuk egy adott komponens statikus pozicionálása az összeállításon belül. Kinematikai kényszerek: Komponensek mozgásának a modellezésére szolgáló passzív és aktív kényszerek. Ismertesse, és példákon keresztül mutassa be a kinematikai kényszerek két alaptípusát! Ezen kényszerek célja a komponens mozgatásának a megvalósítása. Ezen kényszerek alkalmazásakor legalább egy szabadságfok szabad marad. - passzív kényszerek: a komponensek mozgathatóságát biztosítják - aktív kényszerek: a komponensek mozgatását végzik Sorolja fel az összeállítási modellezésben elérhető speciális műveleteket! - összeállítás robbantott állapotának kialakítása - mérések, ütközési vizsgálatok végrehajtása - átstruktúrálás, komponensek áthelyezése egy másik összeállítási szintre Ismertesse az összeállítási modell egyszerűsítésének céljait! Nagyon nagy összeállítások gépigényének csökkentése, alkatrészek kizárásával vagy alkatrészek egyszerűsített megjelenítésével a rajzi ábrázolás követelményeinek figyelembevételével.

7 Ismertesse és példákon keresztül szemléltesse az összeállításon belüli modellalkotási lehetőségeket! - környezetbe illeszkedő alkatrész (adaptív tervezéssel vagy top-down módszer alkalmazásával) - tökrözött komponens - speciális elemek automatizált létrehozása Ismertesse a 3D-s CAD rendszerekben készült műhelyrajzok jellemzőit! - A nézetekn minden nézetvonal a 3D-s modell 2D-s vetülete, nem kell és nem is szabad kézzel, geometriához kapcsolódó vonalakat létrehozni. - A rajzok és a szülő modellek kétirányú asszociatív kapcsolatban vannak, azaz bárhol eszközölt változtatás mindkét irányban módosítja azokat. - Az egyes rajzi nézetek, metszetek, axonometrikus és robbantott ábrák generálása gyors és automatikus, ezért célszerű ezt kihasználni a rajzok érthetőségének a növelése érdekében. - Jól felépített és attributív információkkal ellátott modell alapján több rajzi művelet is automatikusan hajtható végre (szövegmező, illetve darabjegyzék kitöltése, stb.) Ismertesse a lemezalkatrész modellezés alapelveit, főbb lépéseit! A lemezalkatrész modellezés a felületmodellezés egy speciális alkalmazása. Célja adott, egyenletes vastagsággal rendelkező lemezmodellek létrehozása. A modellezés lépései: - alap lemezfelület létrehozása - lemezszerű kialakítások készítése - teríték képzése Ismertesse a felületmodellezés alapelveit, főbb lépéseit! A felületmodellezési módszerekkel a modern 3D-s CAD rendszerekben különböző testmodellek kialakítása, illetve javítása valósítható meg. a felületmodellezés jellemzően a következő lépéseken keresztül valósul meg: - felületfoltok készítése görbék alapján - felületfoltok manipulálása (vágás, kiterjesztés, összefűzés) - összefűzött felületek testté alakítása

1. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! (E-book 29-34)

1. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! (E-book 29-34) 1. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! (E-book 29-34) CAD rendszerek integrációjának kétféle iránya figyelhető meg. Egyrészt a CAD rendszerek bizonyos funkciói

Részletesebben

Sorolja fel a CAD rendszerekbe integrált végeselemes módszeren alapuló elemző szakmogulok alapvető lépéseit!

Sorolja fel a CAD rendszerekbe integrált végeselemes módszeren alapuló elemző szakmogulok alapvető lépéseit! Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a Kernel főbb funkcióit! CAD rendszerek integrációjának kétféle iránya figyelhető meg. Egyrészt a CAD rendszerek bizonyos funkciói beépülnek más alkalmazásokba,

Részletesebben

6. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! A CAD rendszerekbe egyre több funkció integrálódik, de maguk a CAD re

6. Mit jelent a CAD rendszerek integrációja? Ismertesse a kernel főbb funkcióit! A CAD rendszerekbe egyre több funkció integrálódik, de maguk a CAD re 1. Milyen hardvert használtak a CAD rendszerek az 1960-as években? Ismertesse ezek fő funkcióit! Hardverek: elérhetetlen árú számítógépek amerikai nagyvállalatoknál, speciális toll (rajzolás a képernyőre).

Részletesebben

Bevezető. 1. előadás CAD alapjai A3CD. Bevezető. Piros Attila. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 22

Bevezető. 1. előadás CAD alapjai A3CD. Bevezető. Piros Attila. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 22 1. előadás CAD alapjai A3CD Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 22 AZ ELŐADÁS TÉMAKÖREI A számítógépes terméktervezés fejlődése. Integrált tervező

Részletesebben

Parametrikus tervezés

Parametrikus tervezés 2012.03.31. Statikus modell Dinamikus modell Parametrikus tervezés Módosítások a tervezés folyamán Konstrukciós variánsok (termékcsaládok) Parametrikus Modell Parametrikus tervezés Paraméterek (változók

Részletesebben

4. ALAKSAJÁTOSSÁGRA ALAPOZOTT GEOMETRIAI MODELLEZÉS

4. ALAKSAJÁTOSSÁGRA ALAPOZOTT GEOMETRIAI MODELLEZÉS 4. ALAKSAJÁTOSSÁGRA ALAPOZOTT GEOMETRIAI MODELLEZÉS Molnár László Dr. Váradi Károly A sajátosság alapú modellezés elvi alapjait M. Bunge fektette le még az 1990-es évek közepén, aki szerint: A fizikai

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Autodesk Inventor Suite

Autodesk Inventor Suite 1 / 5 Autodesk Inventor Suite 2 / 5 Autodesk Inventor Suite Az Autodesk Inventor Suite egy olyan parametrikus tervező - modellező szoftver, melynek segítségével hatékonyan hozhatjuk létre alkatrészeink

Részletesebben

4. Alaksajátosságra alapozott geometriai modellezés

4. Alaksajátosságra alapozott geometriai modellezés 4. Alaksajátosságra alapozott geometriai modellezés 1 4. Alaksajátosságra alapozott geometriai modellezés A sajátosság alapú modellezés elvi alapjait M. Bunge fektette le még az 1990-es évek közepén, aki

Részletesebben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Meglévő alkatrész vagy összeállítás modellt ellenőrizhetünk különböző terhelési esetekben a CAD rendszer végeselem moduljával ( SolidWorks Simulation ).

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 12. Tömör testek modellezése http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME,

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

CAD technikák Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása

CAD technikák Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása Mérnöki módszerek gépészeti alkalmazása XI. előadás 2008. április 28. MI A FEM/FEA? Véges elemeken alapuló elemzési modellezés (FEM - Finite Element Modeling) és elemzés (FEA - Finite Element Analysis).

Részletesebben

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI Dr. Goda Tibor egyetemi docens Gép- és Terméktervezés Tanszék 1. Bevezetés 1.1. A végeselem módszer alapjai - diszkretizáció, - szerkezet felbontása kicsi szabályos elemekre

Részletesebben

Az igény szerinti betöltés mindig aktív az egyszerűsített megjelenítéseknél. Memória megtakarítás 40%.

Az igény szerinti betöltés mindig aktív az egyszerűsített megjelenítéseknél. Memória megtakarítás 40%. Négy új diagnosztikai eszköz. Továbbfejlesztett hibajavítás a gyakori vázlat problémákhoz. Helyi szerelési gyorsmenü. A szerelési referencia kezelő megmutatja a kapcsolódó referenciát. Továbbfejlesztett

Részletesebben

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható!

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései (6 db) a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témakörök mindegyikét tartalmazza A felkészülés ideje alatt segédeszköz

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav08 Dr. Várady Tamás,

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

CAD alapjai 1. előadás. CAD alapjai. előadás vázlat 1. előadás. B u d a p e s t 2006

CAD alapjai 1. előadás. CAD alapjai. előadás vázlat 1. előadás. B u d a p e s t 2006 CAD alapjai előadás vázlat 1. előadás Összeállította: Dr. Váradi Károly egy. tanár Molnár László egy. adjunktus B u d a p e s t 26 BME, GSZI 26 1. fólia Mire fogjuk használni az itt megtanult ismeretanyagot?

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: VEM Rúdszerkezet sajátfrekvenciája ÓE-A05 alap közepes haladó

Részletesebben

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek II. előadás 2010. április 7. 1/14 A CAD rendszerek felépítése

Részletesebben

CAD alapjai Molnár, László

CAD alapjai Molnár, László CAD alapjai Molnár, László CAD alapjai Molnár, László Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Molnár László Kézirat lezárva: 2011. január 31. Készült a TAMOP-4.1.2.A/2-10/1 pályázati projekt keretében A

Részletesebben

ELŐADÁSOK ANYAGA. 8. Alaksajátosságok transzformációja, kiosztások, tükrözések

ELŐADÁSOK ANYAGA. 8. Alaksajátosságok transzformációja, kiosztások, tükrözések FÉLÉVES TEMATIKA CAD RENDSZEREK GESGT110B c. tárgyból Oktatási hét 1. 2. ELŐADÁSOK ANYAGA Integrált tervezőrendszerek jelentősége, helye a géptervezésben, ilyen rendszerek jellemzői, felépítése. Vázlatkészítés

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN 3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN AMBRUSNÉ SOMOGYI Kornélia, GYÖNGYNÉ MAROS Judit Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari

Részletesebben

A hatékony mérnöki tervezés eszközei és módszerei a gyakorlatban

A hatékony mérnöki tervezés eszközei és módszerei a gyakorlatban A hatékony mérnöki tervezés eszközei és módszerei a gyakorlatban Korszerű mérnöki technológiák (CAD, szimuláció, stb.) alkalmazásának bemutatása a készülékfejlesztés kapcsán Előadó: Szarka Zsolt H-TEC

Részletesebben

CAD technikák A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra

CAD technikák A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra A számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra VII. előadás 2008. március 31. A számítógéppel segített tervezés napjainkra már ipari technológiává vált. A mai integrált terméktervező

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1_1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. mőszaki számítások: - analitikus számítások gyorsítása, az eredmények grafikus

Részletesebben

Felületminőség. 11. előadás

Felületminőség. 11. előadás Felületminőség 11. előadás A felületminőség alapfogalmai Mértani felületnek nevezzük a munkadarab rajzán az ábrával és méretekkel, vagy az elkészítési technológiával meghatározott felületet, ha ez utóbbinál

Részletesebben

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Feladat: Készítse el az ábrán látható szenzorház geometriai modelljét a megadott lépések segítségével! (1. ábra) 1. ábra 1. Feladat 1. Vázlat készítés Készítsen

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

New Default Standard.ipt

New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható fejes szeg parametrikus modelljét! A kidolgozáshoz használja az MSZ EN 22341-es szabványban megadott értékeket! 1 1.

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2014. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

VisualNastran4D. kinematikai vizsgálata, szimuláció

VisualNastran4D. kinematikai vizsgálata, szimuláció A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Kardáncsukló mûködésének modellezése SZIE-K1 alap közepes - haladó VisualNastran4D

Részletesebben

Belsőégésű motor hengerfej geometriai érzékenység-vizsgálata Geometriai építőelemek változtatásának hatása a hengerfej szilárdsági viselkedésére

Belsőégésű motor hengerfej geometriai érzékenység-vizsgálata Geometriai építőelemek változtatásának hatása a hengerfej szilárdsági viselkedésére Belsőégésű motor hengerfej geometriai érzékenység-vizsgálata Geometriai építőelemek változtatásának hatása a hengerfej szilárdsági viselkedésére Néhány példa a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. korábbi munkáiból

Részletesebben

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása http://www.lib.uni-miskolc.hu/digital/

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel

Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel Hozzunk létre egy új alkatrész file-t (Part). Válasszuk a Sheet Metal környezetet (1. ábra). (Amennyiben ez nem látható a program elindulása után, a Features fülön

Részletesebben

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Elektronikus adatbázis CAD alapjai Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Készült: Készítette: a TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 sz. megbízása alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Tartalom C O N S T E E L 1 3 Ú J D O N S Á G O K

Tartalom C O N S T E E L 1 3 Ú J D O N S Á G O K Tartalom 1. Lemez CAD funkciók fejlesztése... 2 2. cspi fejlesztések... 3 3. Hidegen alakított vékonyfalú makro szelvények... 4 4. Keresztmetszet rajzoló... 5 5. Hidegen alakított keresztmetszetek ellenőrzése...

Részletesebben

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam

Foglalkozási napló. CAD-CAM informatikus 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre CAD-CAM informatikus 14. évfolyam (OKJ száma: 54 41 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Mechanikai megmunkálás (OFM, FM BSC) és Ipari Technológiák II.

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2019. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

Végeselem módszer 7. gyakorlat

Végeselem módszer 7. gyakorlat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK Végeselem módszer 7. gyakorlat (kidolgozta: Szüle Veronika egyetemi ts.) Feladat: harang sajátrezgéseinek meghatározása 500 100 500 1000 250 250 1.

Részletesebben

Ipari robotok megfogó szerkezetei

Ipari robotok megfogó szerkezetei IPARI ROBOTOK Ipari robotok megfogó szerkezetei 6. előadás Dr. Pintér József Tananyag vázlata Ipari robotok megfogó szerkezetei 1. Effektor fogalma 2. Megfogó szerkezetek csoportosítása 3. Mechanikus megfogó

Részletesebben

3 Technology Ltd Budapest, XI. Hengermalom 14 3/24 1117. Végeselem alkalmazások a tűzvédelmi tervezésben

3 Technology Ltd Budapest, XI. Hengermalom 14 3/24 1117. Végeselem alkalmazások a tűzvédelmi tervezésben 1117 Végeselem alkalmazások a tűzvédelmi tervezésben 1117 NASTRAN végeselem rendszer Általános végeselemes szoftver, ami azt jelenti, hogy nem specializálták, nincsenek kimondottam valamely terület számára

Részletesebben

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs

A gyártástervezés modelljei. Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ermelési folyamatok II. A gyártástervezés modelljei Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Lemez 05 gyakorló feladat

Lemez 05 gyakorló feladat Lemez 05 gyakorló feladat Kivágó (mélyhúzó) szerszám készítése, alkalmazása Feladat: Készítse el az ábrán látható doboz modelljét a mélyhúzással és kivágásokkal! A feladat megoldásához a mélyhúzó szerszámot

Részletesebben

KISSSoft. Mintafeladat. Fogaskerékpár méretezés Tengelyrendszer méretezés 3.1

KISSSoft. Mintafeladat. Fogaskerékpár méretezés Tengelyrendszer méretezés 3.1 KISSSoft Mintafeladat 3.1 Fogaskerékpár méretezés Tengelyrendszer méretezés 1 KISSsoft program Főmenü Eszköztár Modulok Projektek Munkaterület Kézikönyv Keresés Példák Eredmények Információ Üzenetek 2

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22.

TERMÉKSZIMULÁCIÓ. Dr. Kovács Zsolt. Végeselem módszer. Elıadó: egyetemi tanár. Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás március 22. TERMÉKZIMULÁCIÓ Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 6. elıadás 211. március 22. Elıadó: Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár A végeselem módszer lényege A vizsgált, tetszıleges geometriai kialakítású

Részletesebben

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék

Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén. Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Számítógéppel segített tervezés oktatása BME Gép- és Terméktervezés Tanszékén Dr. Körtélyesi Gábor Farkas Zsolt BME Gép és Terméktervezés Tanszék Gödöllő. 2009. 01.22. Tervezési lépések Háttér: eszközök,

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

INFORMATIKA CAD ismeretek (Inventor) A versenyrész időtartama: 120 perc. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

INFORMATIKA CAD ismeretek (Inventor) A versenyrész időtartama: 120 perc. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: INFORMATIKA 0557-06 CAD ismeretek (Inventor) INTERAKTÍV FELADAT A versenyrész időtartama: 120 perc O S Z T V 2 0 1 3. Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Jóváhagyta: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Technikai áttekintés SimDay 2013. H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató

Technikai áttekintés SimDay 2013. H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató Technikai áttekintés SimDay 2013 H. Tóth Zsolt FEA üzletág igazgató Next Limit Technologies Alapítva 1998, Madrid Számítógépes grafika Tudományos- és mérnöki szimulációk Mottó: Innováció 2 Kihívás Technikai

Részletesebben

Revit alapozó tanfolyam

Revit alapozó tanfolyam Revit alapozó tanfolyam Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap 1. nap 1. Felhasználói felület 1.1 A Felhasználói felület elemei 1.2 Beállítási lehetőségek 2. Revit alapok 2.1 BIM alapok 2.2 Mi a különbség a

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

3.1. ábra. a) manifold modell (a hasáb is és a henger is test); b) nem manifold modell (a hasáb test, a henger felület).

3.1. ábra. a) manifold modell (a hasáb is és a henger is test); b) nem manifold modell (a hasáb test, a henger felület). 3. GEOMETRIAI MODELLEZÉS Molnár László Dr. Váradi Károly Általános értelemben a modell nem más, mint a valós vagy elképzelt objektum mása, annak szőkített információkkal való leképzése. A számítógépes

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom Bevezetés VEM - geotechnikai alkalmazási területek

Részletesebben

Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja

Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja bmemotion Kerékagymotoros Formula Student versenyautó menetdinamikai szimulációja Csortán-Szilágyi György Dorogi János Nagy Ádám Célunk Fő célunk: Villamos hajtású versenyautó tervezése és építése - részvétel

Részletesebben

Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek

Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap 1. nap 1. Felhasználói felület 1.1 A Felhasználói felület elemei 1.2 Beállítási lehetőségek 2. Revit alapok 2.1 BIM alapok 2.2

Részletesebben

7. Koordináta méréstechnika

7. Koordináta méréstechnika 7. Koordináta méréstechnika Coordinate Measuring Machine: CMM, 3D-s mérőgép Egyiptomi piramis kövek mérése i.e. 1440 Egyiptomi mérővonalzó, Amenphotep fáraó (i.e. 1550) alkarjának hossza: 524mm A koordináta

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás ek - 2019. április 2. http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME,

Részletesebben

Műszaki dokumentáció. Szabályok, eljárások II.

Műszaki dokumentáció. Szabályok, eljárások II. Műszaki dokumentáció Szabályok, eljárások II. 1 A rajzi megjelenítés Műszaki gondolatok közlésének és rögzítésének eszköze a rajz Hiba és félreértés nem megengedett Nemzetközileg rögzített, így világnyelv

Részletesebben

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható munkahenger összeállítási modelljét adaptív technikával! 1. Indítson egy új feladatot! New Default Standard.ipt 2. A

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs

Dr. Mikó Balázs Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 03 CAM rendszerek Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ I. 9. elıadás

TERMÉKSZIMULÁCIÓ I. 9. elıadás TERMÉKSZIMULÁCIÓ I. 9. elıadás Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár Végeselem típusok Elemtípusok a COSMOSWorks Designer-ben: Lineáris térfogatelem (tetraéder) Kvadratikus térfogatelem (tetraéder) Lineáris

Részletesebben

TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció TERMÉKMODELL

TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció TERMÉKMODELL TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció TERMÉKMODELL 1-2. hét 2011. február 8. Összeállította: Dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár Modell Az eredeti leképezése A szó eredete: latin modus, modulus (mérték, mód,

Részletesebben

FRÖCCSÖNTÉS SZIMULÁCIÓ A SZERKEZETI ANALÍZIS SZOLGÁLATÁBAN

FRÖCCSÖNTÉS SZIMULÁCIÓ A SZERKEZETI ANALÍZIS SZOLGÁLATÁBAN Moldex3D I2 FRÖCCSÖNTÉS SZIMULÁCIÓ A SZERKEZETI ANALÍZIS SZOLGÁLATÁBAN Készítette: Polyvás Péter peter.polyvas@econengineering.com econengineering Kft. www.econengineering.com 2010.04.28. Moldex3D Vezető

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás Önálló projektek - 2017. április 7. http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában Antal Dániel, doktorandusz, Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szabó Tamás, egyetemi docens, Ph.D., Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szilágyi Attila, egyetemi adjunktus,

Részletesebben

Pere Balázs október 20.

Pere Balázs október 20. Végeselem anaĺızis 1. előadás Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2014. október 20. Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)?

Részletesebben

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6202-11/1 Általános épületgépészeti ismeretek Szóbeli

Részletesebben

CAD-alapjai (jegyzet)

CAD-alapjai (jegyzet) CAD-alapjai (jegyzet) 1. CAD (Computer Aided Design) számítógéppel segített tervezés; tervezési koncepciók létrehozása, módosítások megvalósítása, elemzések elvégzésére, tervezés optimálása, korábban rajzok

Részletesebben

Tervezés SZÁMÍTÓGÉPES GÉPTERVEZÉS. CAD speciális alkalmazási területei. CAXX modulok kapcsolódási modellje CAM CAD

Tervezés SZÁMÍTÓGÉPES GÉPTERVEZÉS. CAD speciális alkalmazási területei. CAXX modulok kapcsolódási modellje CAM CAD Tervezés SZÁMÍTÓGÉPES GÉPTERVEZÉS Fogalmak, történeti áttekintés (1. előadás) Gondolatban történő megvalósítás Mérnöki tevékenység, amely követelményeket elégít ki, a természettudomány törvényeit alkalmazza,

Részletesebben

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 2017-2018. 1. Mi a fizikai tulajdonság? Mi a kémiai tulajdonság? 2. Mi a mechanikai tulajdonság? Mi a technológiai

Részletesebben

Összeállítás 01 gyakorló feladat

Összeállítás 01 gyakorló feladat Összeállítás 01 gyakorló feladat Összeállítás-modellezés szerelési kényszerek Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelep összeállítás modelljét! A rajzkészítés nem része a feladatnak!

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autógyártó 11. évfolyam (OKJ száma: 34 521 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András

Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András Elektronikai tervezés írta Dr. Burány, Nándor és Dr. Zachár, András Publication date 2013 Szerzői

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK Verzió 8.0 2013.11.20 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új szelvénykatalógusok... 2 1.2 Diafragma elem... 2 1.3 Merev test... 2 1.4 Rúdelemek

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Gépszerkezettan tanszék CAE gépészeknek Szerkesztette: Falmann László Lektorálta: Dr. Horváth Sándor Pécs 2004. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3

Részletesebben

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 2. Rajzold le a CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjait:

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Technológiai dokumentáció Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek

Részletesebben

Gépszerkezettan III. (CAD) laboratóriumi gyakorlatok Borbély, Tibor, Pannon Egyetem

Gépszerkezettan III. (CAD) laboratóriumi gyakorlatok Borbély, Tibor, Pannon Egyetem Gépszerkezettan III. (CAD) laboratóriumi gyakorlatok Borbély, Tibor, Pannon Egyetem Gépszerkezettan III. (CAD) laboratóriumi gyakorlatok írta Borbély, Tibor Publication date 2012 Szerzői jog 2012 Pannon

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Számítógépes géptervezés Segédlet és feladatismertetés a gyakorlat feladataihoz

Számítógépes géptervezés Segédlet és feladatismertetés a gyakorlat feladataihoz Számítógépes géptervezés Segédlet és feladatismertetés a gyakorlat feladataihoz ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Számítógépes géptervezés c. tantárgy célja a Solid Edge tervező szoftver alapjainak elsajátítása. Ennek

Részletesebben