CAD programok. Gyakorlat 01. A tantárgyról általában:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CAD programok. Gyakorlat 01. A tantárgyról általában:"

Átírás

1 Üdvözöljük! CAD ismeretek a mélyépítésben

2 CAD programok A tantárgyról általában: az AutoCAD csak egy eszköz, amelyik a hagyományos rajzoló eszközöket helyettesíti és nagy pontosságú digitális rajzok készíthetők vele. a tárgy csak gyakorlatok keretében az alapokkal indul és egy 3D-ben is megjeleníthető útszakasz megrajzolásával zárul megismertet a művi létesítmények (út, vasút) természetes terepalakulatokba illesztésével a megszerzett ismeretek minden olyan feladatnál felhasználhatók, ahol mérnöki rajzokat kell készíteni nincs időnk mindent részletesen elmondani, de az alapismeretek elsajátítása után a szoftver Help képernyője minden információt megad a tudás növeléséhez.

3 CAD programok CAD = Computer-aided design (számítógéppel segített tervezés) 1960-ban a MIT Lincoln Laboratory alkalmazottja Ivan Sutherland elindít egy Sketchpad nevű kutatási projektet, melyet a CAD ipar felé tett első lépésnek tekinthetünk. Ugyanebben az évben alapítják meg a McDonnell Douglas Automation Company (McAuto) nevű céget, mely a későbbiekben a CADD szoftver kifejlesztésével nagyon fontos szerepet fog játszani a CAD területen ben egy denveri garázsban Bill Barnes elkészítette az első digitalizáló táblát ben egy MAGI nevű cég piacra dobja Syntha Vision néven az első testmodellező szoftvert ben alapították meg az M&S Computing nevű céget, amely az Intergraph jogelődjének tekinthető, s még ebben az évben elkészítették az első kísérleti grafikus munkaállomást. Megalakul a Siggraph cég ben értékesítik az első M&S rendszert. A gép hardverét a DEC szállította és az Intergraph első alapszoftverét Interactive Graphics Design System (IGDS) futtatta. A rendszert térképészeti célokra használták ben fejlesztette ki a grafikus munkaállomások egyik vezető gyártója a Tektronix az első 19 -os monitort. A hetvenes évek végének tipikus CAD rendszere 16 bites processzort és maximum 512 KB memóriát használt, a tipikus háttértár MB volt és az ára dollár volt.

4 CAD programok 1980-ban megjelenik a VersaCAD szoftver első verziója, az M&S Computing felveszi az Intergraph nevet, mely a grafikus munkaállomások egyik legfontosabb gyártójává válik ben John Walker megalakítja az Autodesk céget azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy 1000 dollárnál olcsóbb PC-s CAD szoftvert. Az AutoCAD első változata (1982. december) Mike Riddle 1981-ben megírt MicroCAD programján alapult ben a HP CoCreate Software Inc. néven egy CAD/CAM fiókcéget alapít ben alakítja meg Keith Bentley a Bentley céget, sokáig együtt fejlesztik az Intergraph-fal a MicroStation programot ban az AutoCAD 2.18-as verziójával debütál az AutoLISP programnyelv, ugyanebben az évben a cég megjelenteti AutoSketch nevű belépő szintű CAD szoftverét ben jelenik meg az AutoCAD Release 9, az első koprocesszort igénylő verzió re a MicroStation már példánynál többet értékesített fő termékéből, míg az AutoDesk az év végéig AutoCAD, Generic CAD és AutoSketch változatot adott el ben megjelenik az AutoCAD építészeti célú kiterjesztése az ArcCAD. Ugyanebben az évben a Sun platformra is elkészül az AutoCAD ban jelenik meg az első Windows-os AutoCAD (12-es), egy évvel később dobja piacra a Hewlett Packard a PE/Solid Designer nevű szilárdtest modellező szoftvert fő CAD termékei: Unigraphics for NT, AutoCAD LT, AutoDesk 3D Studio for NT, Cadkey 7, DrafixCAD 4, Medusa, MicroStation AutoCAD 2000, megszűnik a Calcomp cég A PC-ken futó CAD programok 60%-a az Autodesk terméke!!!

5 AutoCAD Az AutoCAD a személyi számítógépeken piacvezető mérnöki tervező szoftver! Ha a felmérések nem csalnak, akkor ez a vezető szerep 2006-ban 80 százaléknál is nagyobb piaci részesedést jelent. A mérnöki tervezés szakemberei építészeti, gépészeti és egyéb területeken világszerte rajzok millióit készítették el ezzel az eszközzel a program megjelenése óta. Eredetileg Vektorgrafikus rajzoló programnak indult. Rendkívül rugalmas és változatos eszközökkel rendelkezik, melyekkel a program testre szabható, így AutoLISP és C nyelveken, és Visual Basic for Application nyelven programozható, de könnyen alakítható a menürendszer, különböző makro lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ez a rugalmasság lehetővé tette, hogy alapul szolgáljon egy sor AutoCAD-re épülő alkalmazásnak, melyeket egyrészt maga a fejlesztő Autodesk cég, másrészt külső fejlesztők készítettek. Különlegessége, hogy rengeteg szakági alkalmazást fejlesztettek alá többek között építészeti, gépészeti, építőipari, elektromos, térinformatikai stb. céllal. Az Autodesk becslések szerint 2006-ban mintegy egymilliárd AutoCAD DWG formátumú rajz van használatban.

6 Civil Desing Az Autodesk Civil Design segítségével bonyolult terepviszonyokat elemezhetünk. Utakat tervezhetünk gyorsan interaktív helyszínrajz, hossz-szelvény és keresztszelvény nézetek használatával. Az Autodesk Civil Design program teljes körűen segít a helyszínrajz, hossz-szelvény és keresztszelvény rajzok elkészítésében és a felszíni vízelvezetés kiszámításában. Úttervezési projekt esetében automatizálja a felszínmodellek és szintvonalak létrehozását a nagyobb hatékonyság érdekében. A továbbfejlesztett Road Output szolgáltatás segít létrehozni a felszínt és a hozzá kapcsolódó adatokat közvetlenül az úttervből. Háromdimenziós vonalláncokat is létre lehet hozni egy terv keresztszelvényének vagy lineáris jellegének az ábrázolására; illetve határövezeteket készíthet, amelyek az út környező tájra gyakorolt hatásának kiterjedését ábrázolják.

7 Geometria primitívek Azokat az építőelemeket, melyek tovább már nem bonthatók fel geometriai primitíveknek nevezzük. A modell tér szerkezete hierarchikus. Azaz a világ objektumokat tartalmaz, az objektumok primitív objektumokat, a primitív objektumok geometriáját pedig leggyakrabban pontok, ritkábban paraméterek határozzák meg. Egy-egy objektumnak vannak sajátos tulajdonságai, mint például neve, modellezési transzformációja, stb. A primitíveknek többféle típusa is lehetséges, gondoljunk csak a szakaszra, görbére, felületre, vagy testre. A primitívek tulajdonságai a primitívek típusától függenek. Az AutoCAD is rajzelemekből építkezik. Vannak egyszerű rajzelemek pl. vonal, kör, körív és összetett rajzelemek: vonallánc, méretezés. A blokk a felhasználó által tetszőleges rajzelemekből összeállított rajzelem (lásd később). OBJEKTUMOK PRIMITÍVEK PONTOK (x,y,z) 2D-s primitívek: vonal téglalap, négyzet ellipszis, kör sokszög 3D-s primitívek: hasáb gúla, csonka gúla henger, kúp gömb, torusz

8 Beállítások Az AutoCAD nagy szabadságot biztosít a felhasználóknak abban, hogy bizonyos beállításokat átkonfiguráljanak. Az állandó érvényű módosításokat az ESZKÖZ (Tools) menü, BEÁLLÍTÁSOK (Options ) sorára kattintva érjük el. Bővebben lásd a SÚGÓT. A legtöbb alapbeállítás megfelelő számunkra, nem érdemes átkonfigurálni, hiszen a legnagyobb valószínűséggel ilyen környezetben kell majd rajzolnunk munkahelyünkön. Ezért a továbbiakban az alapbeállítások szerint mutatjuk be az AutoCAD-et. Pár módosítás azonban fontos lehet a mérnökök számára. Ilyen lehet a hosszúságértékek típusa és pontossága, valamint a szögértékek típusa, pontossága és értelmezési irányuk. Beállításuk a MÉRTEGYS (UNITS) parancsok begépelésével érhető el (lásd később).

9 Rajzi egységek Az AutoCAD-ben egy-egy rajzelem kirajzolása belső koordinátákkal történik, amelyet a "Print/Plot..." menüben levő, "Plotted MM = Drawing Units" (x nyomtatott mm = y rajzolt egység) átváltási szám tesz valódi méretté. FIGYELEM: az AutoCAD rajzolási mértékegységes az EGYSÉG! Ezért rajzolás alatt nem célszerű a méretarányokkal foglalkoznunk, ez majd csak a nyomtatás során fog eldőlni. Nekünk kell ugyanis definiálni, hogy X nyomtatott mm = hány Y rajzolt egységgel. A rajzolt egység alapjában véve mm, de ez, látszik, függ a nyomtatáshoz beállított paramétertől. Ahhoz, tehát, hogy valóban mm legyen, az 1 = 1 arányt is meg kell adni. Hasonlóképpen, ha a megrajzolt egységeket cm-ben szeretné valaki, úgy a 10 = 1 számpárt kell használnia. 5 m Valóság M 1: e Modell tér

10 Koordináta rendszerek Világ-koordinátarendszer (VKR) World Coordinate System (WCS) Felhasználói koordinátarendszer (FKR) User Coordinate System (UCS) FKR/UCS VKR/WCS 3D-s lebegőpontos világkoordináta-rendszer!!! Az AutoCAD két koordináta-rendszert tartalmaz: egy rögzített koordináta-rendszert, amelyet világ-koordináta-rendszernek (VKR) hívunk, és egy mozgatható koordináta-rendszert, amelyet felhasználói-koordináta-rendszernek (FKR) hívunk. A program induláskor a két rendszer egybeesik. Az FKR azonban eltolható és elforgatható. A VKR-ből transzformációkkal hoz létre FKR-t az AutoCAD. Az FKR helyének és tájolásának jelzésére az AutoCAD vagy az FKR origójában, vagy az aktuális nézetablak bal alsó sarkában jeleníti meg az FKR ikont. Használjuk az FKRIKON parancsot az FKR ikon megjelenítése közötti választáshoz!

11 Koordináta rendszerek DERÉKSZÖGŰ koordináták megadása, az ismert pont X és Y koordinátaértékét kell megadni X,Y (2D ilyenkor Z=0) vagy X,Y,Z (3D) Az AutoCAD a törtek jelölésére a tizedespontot használja. mivel a vessző az X,Y és a Z koordinátákat választja el. POLÁRIS koordináta megadása távolság<szög A távolság egy távolságot jelenít meg az origótól (0,0). A szög egy szöget jelenít meg az origótól (0,0). Az ABSZOLÚT koordináta alatt azt értjük, hogy az aktuális rajzterület bal alsó sarkához, mint a koordinátarendszer origójához viszonyítva adjuk meg egy adott pont helyzetét. Használjuk az abszolút koordinátát, ha tudja a pont koordinátáinak pontos X és Y értékeit! RELATÍV koordinátákról beszélünk, ha egy pont előző ponthoz viszonyított koordináta-párosát vagy távolságát és szögét adjuk meg. Használata jelel történik. A < kapcsolók szabadon kombinálhatók egymással és a derékszögű és a polár koordináta rendszerekkel!

12 Koordináta rendszerek 2e +285º +285º= -75º L=2^(0.5)e α=45º A(1,1) -75º Poláris koordináták használatakor egy távolságot és egy szöget kell megadni egy < (kisebb jellel) elválasztva őket. Ha például egy olyan pontot kíván meghatározni, amely az előző ponttól egységnyi távolságra és 45 fokos szög alatt található, akkor a következő karaktersort kell Alapértelmezésként a szög az óramutató járásával ellentétes irányban növekszik, és vele megegyező irányban csökken. Az óramutató járásával megegyező elmozduláshoz a szög értékének negatív számot kell megadni. Például az 1<285 kifejezés megegyezik az 1< 75 kifejezéssel. Relatív koordináták megadásához a koordináta megadást jellel kell kezdeni!

13 Parancskiadás A CAD programok használatához különösen fontos a megfelelő minőségű pozicionáló eszköz (egér vagy digitalizáló tábla). Használjunk infra- vagy lézersugaras egeret. Minimum 2 gomb + görgő! Parancsot EGÉRREL és BILLENTYŰZETTEL lehet kiadni, plusz ezek kombinációival. Az egérgombok funkciói: bal gomb: menük kezelése, pontmegadás, kijelölés jobb gomb: parancsok lezárása, utoljára kiadott parancs ismétlése görgő mozgatása: nagyítás és kicsinyítés görgő lenyomva: képernyő eltolása (pan) Az egér aktuális pozícióját és az éppen végrehajtandó parancsot az egérmutatók jelzik számunka.

14 Parancssor Fontos tudnivalók A parancssor a képernyő alsó részén található szöveges mező. Itt kommunikál velünk a program és ide lehet begépelni az utasításokat. Nagysága tetszés szerint beállítható, alapértelmezés szerint három sor. Teljes nagyságban az F2 billentyű lenyomásával tekinthetjük meg. Lehetőségünk van a parancssor ablakának görgetésére is, valamint szövegrészek másolására és beillesztésére. Ctrl+V és Ctrl+C Az utoljára kiadott parancsot nem csak az egér jobb gombjával, hanem a parancssorba ütött üres ENTER-rel is elindíthatjuk. A begépelt parancsokat a parancssor megjegyzik, így a le és fel nyilak segítségével lépkedhetünk a már kiadott parancsok között.

15 Parancssor Fontos tudnivalók Az AutoCAD parancsai kiadhatóak billentyűzetről rövidített formátumba, egy vagy két betű beírásával. Például: PONT P VONAL VO LINE L (angolnyelvű esetén) _LINE (más nyelv esetén) Az angolról más nyelvre lefordított AutoCAD példányok megértik az eredeti angol nyelvű utasítást is, ehhez azonban a parancs neve elé _ jelet kell gépelni, ez a nyelvsemleges parancsmegadás. Az acad.pgp fájl a parancsálnevek (command aliases) listáját tartalmazza. Az acad.pgp fájlhoz való hozzáféréshez válasszuk ki az Eszközök menü Testreszabás, majd Egyéni fájlok szerkesztése, Programparaméterek (acad.pgp) menüpontját! Azoknál a parancsoknál, amelyeknél többféle végrehajtási módja lehet, úgy választhatjuk ki a szükséges opciót, hogy a parancssorban megjelenő választékból a NAGYBETŰVEL beírt betűt/szövegrész begépeljük!

16 Pont/Point Pont rajzelemek létrehozása Parancs: pont Rövidítés: po Aktuális pont üzemmódok: PDMODE=0 PDSIZE= Command: _point Shortcut: po Current point modes: PDMODE=0 PDSIZE= Adja meg a pontot: 50,50 A PONT viselkedhet olyan csomópontként, amelyhez objektumokat lehet igazítani. A pont helyének mindhárom térkoordinátája megadható. Ha hiányzik a Z koordináta, a program az aktuális magasságot feltételezi. Egyetlen parancskiadással folyamatosan jelölhetünk ki pontokat mindaddig amíg az ENTER vagy ESC billentyűvel le nem zárjuk, illetve meg nem szakítjuk a parancs futást (*Megszakítás*). A PDMODE és a PDSIZE rendszerváltozók szabályozzák a pont objektumok megjelenését. Parancs: pdmode Adja meg PDMODE új értékét <0>:

17 Pont/Point UJJGYAKORLAT Definiáljunk pont rajzelemeket abszolút és relatív koordinátákkal egyaránt! Adatok: L=50e α=45º C(L,α) L α B(50,50) D A E

18 Koord/Id Egy pont koordinátájának lekérdezése Parancs: koord Adja meg a pontot: Command: _id Specify point: A rajzlapon való tájékozódáshoz időnként szükséges egy-egy pont koordinátáinak ismerete. Ebben segít ez a parancs. A pontok kijelölésénél jól használható a Tárgyraszter (Object Snap) valamely opciója (lásd később).

19 Vonal/Line Vonal rajzelemek létrehozása Parancs: vonal Rövidítés: vo Adja meg az első pontot: 50,50 Command: _line Shortcut: l Specify first point: 50,50 Adja meg a következő pontot, vagy [Zár/Vissza]: A VONAL (LINE) parancs szakterülettől függetlenül a leggyakrabban használt utasítás. A parancs kiadása után ki kell jelölni a kezdőpontot majd sorra megadni a szakaszvégpontokat. Az így definiált vonalszakaszok különálló egységeket alkotnak (nem vonallánc). Adja meg a következő pontot, vagy [Zár/Vissza]: v Törli az utoljára létrehozott vonalszakaszt. A v opció többszöri kiadása a szakaszokat a létrehozás sorrendjével ellentétes sorrendben törli. Adja meg a következő pontot, vagy [Zár/Vissza]: z A legutolsó vonalszakasz végét az első szakasz első pontjához illeszti, így egy zárt vonalszakasz sorozatot létrehozva. A ZÁR opciót legalább két szakasz létrehozása után lehet alkalmazni.

20 Vonal/Line UJJGYAKORLAT A rézsűhajlás jelölésének értelmezése eltér az útépítési, valamint a víz- és vasútépítés területén. Az útépítés területén a rézsű hajlását a rézsű és a vízszintes által bezárt szög cotangenseként értelmezik, amelyet olyan formában adnak meg, hogy a nevezőben 4 szerepel. (pl.: 4/4,5/4, 6/4 stb.). A rézsű ilyen értelmezése mellett a rézsűhajlás tizedes törttel is megadható. (Pl.: 6/4 rézsű=1,5 rézsű.) A víz- és vasútépítés területén a rézsű hajlását tangens függvény szerint adják meg. Jelölésekor az egységnyi rézsűmagassághoz tartozó vízszintes vetület hosszát adják meg. (Pl.: 1:1,5 azaz a korábbiak szerint 6/4 rézsű.) Rajzoljuk meg a következő rézsűhajlásokat, használjunk abszolút és relatív koordinátákat. Adatok: 6e A(100,100) 4/4 5/4 1e 6/4 4e 1,5e

21 Kijelöl/Select A kijelölés szempontjából fontos a két, átlós pont relatív helyzete. Ha balról jobbra haladunk, akkor csak azok a rajzelem kerülnek kiválasztásra, amelyek teljes egészében a kijelölt ablakon belül vannak. Ha jobbról balra jelölünk ki területet akkor mindazok az elemek kiválasztásra kerülnek amelyet a kijelölés során elmetszettünk. Az egér húzása közben nem kell a bal gombot nyomva tartanunk!

22 Fogók/Grips Ha az egérrel rákattintunk egy rajzelemre akkor az adott rajzelemtől függően kis négyzetek, ún. FOGÓK (GRIPS) jelennek meg a rajzelem geometriailag jellemző pontjain. Ezek lehetővé teszik, hogy megváltoztassuk a rajzelem méretét és helyzetét. A rajzelem különböző helyein megjelenő fogók nem azonos szerepet töltenek be!

23 Fogók/Grips A fogók használatához válassza ki a művelet bázispontjául szolgáló fogót! Ezután válasszon a fogómódok közül! A módok között az ENTER vagy SZÓKÖZ (SPACE) billentyűk megnyomásával léptethet. A gyorsbillentyűk segítségével vagy jobb kattintással megtekinthet minden módot és opciót.

24 Vonal/Line UJJGYAKORLAT Legyen a terep keresztdőlése a következő: 3% 15% 30% 10e A(100,100) 1,5e

25 Távolság/Distance Távolság lekérdezés Parancs: távs Rövidítés: tá Adja meg ez első pontot: Adja meg a második pontot: Command: _dist Shortcut: di Specify first point: Specify second point: Gyakorlat 03 Pontok vagy rajzelemek távolságát kérdezhetjük le evvel a paranccsal. A távolságon kívül a síkbeli és az estleges térbeli szöget, valamint a kijelölt pontok X és Y irányban mért abszolút távolságát is megjeleníti.

26 Téglalap/Rectang Téglalap rajzelemek létrehozása Parancs: téglalap Rövidítés: tégl Adja meg az első sarokpontot vagy [letör/lekerekít/vastagság/szélesség]: Command: _rectang Shortcut: rec Specify first corner point or [Chamfer/Fillet/Thickness/Width]: Adja meg a másik sarokpontot vagy [Méretek]: Specify other corner point or [Area]: A megadott pontokat átellenes sarokpontként használva téglalapot hoz létre. A téglalap oldalai párhuzamosak az aktuális FKR X és Y tengelyével. Méretek A hosszúság- és szélességértékek felhasználásával téglalapot hoz létre. A második megadott pont a téglalapot az első sarokponthoz viszonyított négy elhelyezés egyikén helyezi el.

27 Téglalap/Rectang Téglalap rajzelemek létrehozása Parancs: téglalap Rövidítés: tégl Adja meg az első sarokpontot vagy [letör/lekerekít/vastagság/szélesség]: LETÖR Megadja a megrajzolandó téglalap letörési távolságait. A megadott érték a későbbiekben elindított TÉGLALAP parancsok aktuális letörési távolsága lesz. LEKEREKÍT Megadja a megrajzolandó téglalap lekerekítési sugarát. A megadott érték a későbbiekben elindított TÉGLALAP parancsok aktuális lekerekítési sugara lesz. VASTAGSÁG Megadja a megrajzolandó téglalap vastagságát. A megadott érték a későbbiekben elindított TÉGLALAP parancsok aktuális vastagsága lesz. SZÉLESSÉG Megadja a megrajzolandó téglalap vonallánc szélességét. A megadott érték a későbbiekben elindított TÉGLALAP parancsok aktuális többszörösvonalvastagsága lesz.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés

AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Jakubek Lajos AutoCAD 2000H rajzszerkesztés Gyakorlati útmutató, mintapéldák 1. Előszó A számítógéppel segített rajzolás és tervezés egyik leghatékonyabb rendszere az AutoCAD. A CAD felhasználók kb. 70

Részletesebben

Nagyítás/Zoom. Gyakorlat 04. Rajzelemek nagyítása. Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z

Nagyítás/Zoom. Gyakorlat 04. Rajzelemek nagyítása. Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z Üdvözöljük! CAD ismeretek a mélyépítésben Nagyítás/Zoom Rajzelemek nagyítása Parancs: zoom Rövidítés: z Command: zoom Shortcut: z A nézet nagyításának módosítása nagyítással és kicsinyítéssel lehetséges.

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2004 Változók, lekérdezések

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2004 Változók, lekérdezések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

Számítógépek alkalmazása 2

Számítógépek alkalmazása 2 1 BME Építészmérnöki kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Háromdimenziós szerkesztés alapjai BMEEPAG2203 Számítógépek alkalmazása 2 2. előadás 2006. március 14. Strommer László 2 Tulajdonságok szín, vonaltípus

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

AutoCAD testmodellezés

AutoCAD testmodellezés Jakubek Lajos AutoCAD testmodellezés Mintapéldák Az AutoCAD ACIS alapú Szilárdtest Modellező Modulja egy lemez és egy szilárdtest modellező rendszert foglal magába. A modellező rendszer integrált része

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai

Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai Az AutoCAD Architecture 2012 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft. 2011. június AutoCAD Architecture 2012 újdonságok 1 Tartalomjegyzék 1. Alapvető újdonságok AutoCAD 2012... 3 1.1 AutoCAD WS Online AutoCAD

Részletesebben

Mechatronika segédlet 2. gyakorlat

Mechatronika segédlet 2. gyakorlat Mechatronika segédlet 2. gyakorlat 2017. február 13. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 3 Y-forma kialakítása... 3 Nagyítás... 3 Y forma kialakítása abszolút koordinátákkal... 4 Dinamikus

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

Szerkesztés 2D eszközökkel

Szerkesztés 2D eszközökkel 3. gyakorlat Szerkesztés 2D eszközökkel Szerkesztővonalak használata, kurzorillesztés gyakorlása Készítsük el az alábbi rajzot. Kiindulásként rajzoljunk egy tetszőleges méretű, a képen lévőhöz hasonló

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg.

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 894 11.4. Kör és körív 11.4. Kör és körív A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 11.4.1. Kör/Körív tulajdonságai A kör vagy körív létrehozása előtt állítsa

Részletesebben

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) Ez a leírás ahhoz nyújt segítséget, hogy szkennelt térképet vagy ortofotót

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014.

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014. SZOFTVER AJÁNLATOK A) Építőmérnöki szoftverek B) AutoCAD programok védelme C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer Érvényes 2014.december 31-ig További információk: engsoft.atw.hu A szoftvereinket több mint 20 éve több

Részletesebben

Üdvözöljük! CAD. Gyakorlat 03. ismeretek

Üdvözöljük! CAD. Gyakorlat 03. ismeretek Üdvözöljük! CAD ismeretek a mélyépítésben Módosítások A rajzelem létrehozásakor sok rajzelem nem a végleges formájában kerül a rajzlapra, kisebb nagyobb módosítások mindig szükségesek. Ezen parancsok többsége

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

11.5. Ellipszis és ellipszisív

11.5. Ellipszis és ellipszisív 11. Geometriai elemek 907 11.5. Ellipszis és ellipszisív Egy ellipszist geometriailag a fókuszpontjaival, valamint a nagy- és kistengelyei hosszának és irányának megadásával, egy ellipszisívet pedig ugyanezekkel

Részletesebben

Imagine Logo Tanmenet évfolyam

Imagine Logo Tanmenet évfolyam Imagine Logo Tanmenet 5. 6. 7. évfolyam 5. évfolyam 18. óra: Algoritmus fogalma, hétköznapi algoritmusok. Tkv. 72-73. oldal feladatai + Imagine Logo Demóválasztás (Játékok) 19. óra: Térbeli tájékozódást

Részletesebben

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer Objektumok és osztályok Az objektumorientált programozás alapjai Rajzolás tollal, festés ecsettel A koordinátarendszer A vektorgrafikában az egyes grafikus elemeket (pontokat, szakaszokat, köröket, stb.)

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

CorelCAD 2015 Megjelenítés

CorelCAD 2015 Megjelenítés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

AxisVM rácsos tartó GEOMETRIA

AxisVM rácsos tartó GEOMETRIA AxisVM rácsos tartó Feladat Síkbeli rácsos tartó igénybevételeinek meghatározás. A rácsostartó övei legyenek I200 szelvényűek. A rácsrudak legyenek 80x80x4 zártszelvényűek Indítás A program elindításához

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Geometria megadása DXF fájl importálásából

Geometria megadása DXF fájl importálásából 30. sz. Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. március Geometria megadása DXF fájl importálásából Program: GEO5 FEM GEO5 Fájl: Demo_manual_30.gmk DXF Fájlok: - model201.dxf eredeti fájl, amit bonyolultsága

Részletesebben

Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor

Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor 1. Megnyitás Egy E-drawing fájl megnyitása. 2. Mentés Egy E-drawing fájl mentése. 3. Nyomtatás E-drawing fájl nyomtatása 4. Küldés E-mailben

Részletesebben

Lemez 05 gyakorló feladat

Lemez 05 gyakorló feladat Lemez 05 gyakorló feladat Kivágó (mélyhúzó) szerszám készítése, alkalmazása Feladat: Készítse el az ábrán látható doboz modelljét a mélyhúzással és kivágásokkal! A feladat megoldásához a mélyhúzó szerszámot

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

Oktatási tematika. AutoCAD OKTATÁSI TEMATIKA

Oktatási tematika. AutoCAD OKTATÁSI TEMATIKA 1 AutoCAD OKTATÁSI TEMATIKA Első nap Általános ismertető AutoCAD mint grafikus operációs rendszer történelmi áttekintés Objektum orientált környezet Felhasználói kör Általános tervezés Építészet Gépészet

Részletesebben

Kézikönyv. Felhasználói regiszter

Kézikönyv. Felhasználói regiszter Kézikönyv Felhasználói regiszter Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 8 3 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 9 4 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 15 5 ABAS-ERP UTASÍTÁS

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

KELER KID Internetwork System (KIS)

KELER KID Internetwork System (KIS) KELER KID Internetwork System (KIS) Éles és teszt program installációs segédlet Verzió: 2.0 2015. 04. 10. Cardinal Kft. 2015. Tartalomjegyzék 1. Néhány alapvető információ...3 1.1 KID program hardware

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Autodesk Civil 3D 2014 magyar tartalom

Autodesk Civil 3D 2014 magyar tartalom Autodesk Civil 3D 2014 magyar tartalom Általános ismertetés Az Autodesk Civil 3D 2014 magyar tartalom az Autodesk Inc. megbízásából készült azzal a céllal, hogy a magyar felhasználók a hazai szabványokhoz

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

CorelCAD 2014 Rajzelemek

CorelCAD 2014 Rajzelemek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 BEVEZETÉS A Közlekedési Környezeti Centrum (KKC) projekt keretében létrejött ELZA (Elektronikus Levegő- és Zajvédelmi Adattár) egy online felületen elérhető alkalmazás, ahol a

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE,

A MIMIO interaktív tábla használata. Dr. Boda István DRHE, A MIMIO interaktív tábla használata Dr. Boda István DRHE, 2017-04-21 Mimio Classroom termékcsalád Mimio Interactive oktatási technológiák (http://www.mimio.hu/) MimioTeach, MimioInteractive Xi; MimioProjector

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Néhány elem kiválasztása adott szempont szerint. Néhány elem sorba rendezése, az összes lehetséges sorrend felsorolása.

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató Bejelentkezés A CitiDirect BE SM futtatásának minimális rendszerkövetelményei megegyeznek a CitiDirect Online Banking rendszer követelményeivel. Kérjük, kattintson

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS

SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS A TÁBLÁZATKEZELŐK Irodai munka megkönnyítése Hatékony a nyilvántartások, gazdasági, pénzügyi elemzések, mérési kiértékelések, beszámolók stb. készítésében. Alkalmazható továbbá

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Szerkesztés 2D eszközökkel

Szerkesztés 2D eszközökkel 3. gyakorlat Szerkesztés 2D eszközökkel Szerkesztővonalak használata, kurzorillesztés gyakorlása Készítsük el az alábbi rajzot. Kiindulásként rajzoljunk egy tetszőleges méretű, a képen lévőhöz hasonló

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

EuroOffice Professzionális Vonalkód és QR kód generátor

EuroOffice Professzionális Vonalkód és QR kód generátor 1. oldal EuroOffice Professzionális Vonalkód és QR kód generátor Az EuroOffice Professzionális Vonalkód és QR kód generátor segítségével könnyen elkészítheti az EuroOffice (vagy egyéb OpenOffice.org alkalmazás)

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD 2004 Változók, lekérdezések

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD 2004 Változók, lekérdezések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben