Kommunikációelmélet. II. előad

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kommunikációelmélet. II. előad"

Átírás

1 Kommunikációelmélet II. előad adás

2 Osgood,, Charles: Kommunikációra akkor kerül l sor, amikor az egyik rendszer - a forrás - egy másik m rendszer - a befogadó - állapotát t vagy tevékenys kenységét t olyan alter- natív jelzések közti k választv lasztással ssal befolyásolja, amelyek közlési csatornán n tovább bbíthatók. k.

3 A kommunikáció meghatározása (Buda Béla) A kommunikáci ció meghatároz rozása akkor teljes, ha mindenfajta kommunikáci ciót t magában foglal.

4 1. A kommunikáci ció (információelméleti-kibernetikai értelemben) informáci ció-átadás s mindenféle rendszerben (írás, nyomtatás, telefon, számítógép p stb.) Ebben az értelemben a kommunikáci ció az embertől füg- getlenül is létezik l az atomok világától l a galaktikákig. kig. Buda Béla: B A közvetlen k emberi kommunikáci ció szabályszer lyszerűségei

5 2. A társadalmi kommunikáci ció informáci ció-átadás s az emberek között k a társadalmi t szféra rendszereiben. A tár- sadalmi kommunikáci ció minden olyan viszonylatot tar- talmaz,, amely az ember és s a hozzá tartozó közösségek, szociális rendszerek között k létezhet. l A társadalomban t használt jelrendszerek változatosak. v A legfontosabb a természetes nyelv.

6 -közvetlen vagy közvetett, k személyes és s nyilvános nos -politikai,, gazdaságpolitikai, gpolitikai, kulturális, lis, művészeti, m erkölcsi, ideológiai, világn gnézeti, gazdasági gi

7 3. A biológiai kommunikáci ció az élő szervezetek különféle rendszereiben lezajló informáci cióátadás. Az egyszerű élőlények kémiai k vagy taktilis - tapintásos - jelvált ltásaitól l a magasabb rendű állatok szignálrendsze lrendsze- rein át t a pszicholingvisztika és s az érzékelés-lélektanlektan szabályrendszeréig terjed.

8 A A kommunikáci ció annak a két k t alapvető folyamatnak az egyike, amely minden élő rendszerre jellemző. Az egyik a táplálék átalakítása energiává,, a másik m a valóságr gról l szerzett adatok informáci ció-feldolgozásával kapcsolatos. Ez a két k t folyamat létfontossl tfontosságú minden élő szervezet számára. Kommunikálunk informáci ciót, tudást, tévedést, nézeteket, n gondolatokat, eszméket, tapasztala- tokat,, vágyakat, v parancsokat, utasításokat, sokat, érzelmeket, érzéseket, hangulatokat. Ayer,, A. J.: J Mi a kommunikáci ció?

9 4. Szociológiai szempontból olyan társadalmi folya- mat,, amelyben jeleket hoznak létrel és s visznek át, észlel- nek és s kezelnek olyan közlemk zleményeket, amelyből l jelentés következtethető ki. Worth,, S. Gross, L.: Szimbolikus stratégi giák

10 A kommunikáci ció a szó legszélesebb lesebb értelmében bioló- giai,, kémiai, k fizikai jelzések vételev és átadása, a leg- egyszerűbb állati jelzésekt sektől l az emberi tudatos, bo- nyolult kommunikáci ciós s törtt rténésekig. Az ember által kimunkált rendszert humán kommunikációnak nevezik, és s e fogalomkörbe tartoznak az em- ber alkotta technikai megoldások kommunikáci ciós s rendszerek is. és s az elektronikus

11 A tudomány szóhaszn használata elkülönítette (sz űkítette) a kommunikáci ció fogalmát t az élő szervezetre,, azon belül l is elsősorban sorban az állatvilágra és s az emberre. A beszéd d során n nem csupán n a grammatikai kompetencia fontos, hanem a kommunikatív v kompetencia is!

12 A A kommunikatív v kompetencia olyan készsk szségek és tudásanyag ötvözete, melynek segíts tségével a beszélő nyelv- tanilag helyes mondatokat képezhet, k a mondatokból összefüggő szövegeket állíthat össze; ezek a szövegek harmonikusan illeszkednek a beszédszitu dszituációba és s a szociokulturális lis kontextusba, miközben folyamatosan rendelkezésre áll egy stratégiai»elsősegélycsomag«a problémák k kiküsz szöbölésére. (Canale-Swain)

13 Összefoglalja az aktív v nyelvhasználathoz lathoz szüks kséges nyelv- ismeret valamennyi vonatkozását. t.

14 4 főf komponense -grammatikai kompetencia - a nyelvi kód k d alapvető ele- meinek ismerete -szövegszerkesztésisi kompetencia -stratégiai kompetencia - a verbális és s nonverbális kom- munikáci ciós stratégi giák k ismerete -szociolingvisztikai kompetencia - a nyelvhasználat lat szo- ciokulturális lis és -pragmatikai törvényszerűségeinek is- merete

15 Jó reggelt! Erőt, egészs szséget! Kedves Mikulás! Én m jel és s szabálygy lygyűjtemény n már r nagyon váromv Önt! tegezés-mag magázás- tetszikezés

16 A kommunikáció alapfunkciói a) Informáci ciós s funkció: : a kommunikáci ciós s folyamat résztvevői i közöttk tájékoztatás történik, mellyel tényekett és s ezek magyarázat zatát t közlk zlünk. b) Érzelmi funkció: : a közlk zlő személyis lyiség g belső feszült ltségei oldódnak dnak fel az érzelmek kifejezésével vel. A pozitív érzelmek ki nem fejezése éppúgy feszülts ltséget okoznak, mint a negatívak.

17 c) Motiváci ciós s funkció: : a kommunikáci ciós folyamatok- ban a közlk zlő fél l a legtöbbsz bbször r a fogadót rá akarja bírnib valamire: : cselekvésre, sre, magatartásv sváltoztatásra, közösk vélemény kialakítására, valamilyen körülmk lmény, esemény,, jelenség g elkerülésére re stb. E funkció leginkább meggyőzéssel jön j n létre. l

18 d) Ellenőrz rzési funkció: : segíts tségével tárjuk t fel kom- munikáci ciós partnereink indítékait. Fogalma összefügg a nyilvánoss nossággal. Az angol control"" fordítása ellen- őrzés".

19 A kommunikáció egyéb funkciói (Szecskő Tamás) Tájékoztatás (informáci ció gyűjt jtése, tárolt rolása és s kezelése a környezet k eseményeinek megért rtése érdekében) Szocializáció (a közös k s tudásalap megszerzése se a magánés s a közélet k szférájában) Motiváció (rövid és s hosszú távú egyéni és s társadalmit célok megvalósítása, sa, tevékenys kenységek ösztönzése)

20 A kommunikáció egyéb funkciói (Szecskő Tamás) Vita és s eszmecsere (a társadalmi t konszenzus előseg segítése,, a társadalmi t nyilvánoss nosság g fejlesztése) se) Oktatás-nevelés (az intellektuális lis fejlődés és személyi lyiségformálódás előseg segítése) se) Kulturális lis fejlődés (az emberiség g kultúrájának őrzése, továbbad bbadása, alkotókészs szség ösztönzése)

21 A kommunikáció egyéb funkciói (Szecskő Tamás) Szórakoztatás (az egyén n alkotóerej erejének rekreáci ciója, sport, játék, j kultúra) Integrálás (egyének, csoportok, kisebbségek és nem- zetek kölcsönös s megismerése, se, előítéletmentes letmentes nézetek kialakítása)

22 Kommunikáci ciónak nevezhető-e e az a tevékenys kenység, ha a) valaki egy mozivászon előtt ül? b) amikor valaki egy jelenségr gről l tényeket t gyűjt? a) befogadás, egyirány nyú közlés b) megfigyelés

23 megfigyelés:: az informáci cióátvitel végpontjv gpontján n van tudat vezérlés:: az informáci cióátvitel a kezdőpontj pontján n van a tudat (Toda( Toda, Masado). Vezérl rlés az irány nyításnak az előre elkész szített terv alapján történő és s visszacsatolás s nélkn lküli li fajtája. ja. A visszacsatolás teljes hiánya, ill. csak korlátozott jelenléte miatt a vezérl rlés s esetén n nincs mód m d a menet közbeni k korrekciókra. kra.

24 szabályozás: -a vezérl rlés s egyik típusat -a közlő felhasználja lja az informáci ciót, folyamatosan korrigál -megjelenik benne az újrafeldolgozó tevékenys kenység, mely tulajdonképpen interakció Interakciónak nak nevezzük k az emberek társas t helyzetben lezajló,, kölcsk lcsönös, s, egymáshoz viszonyított rendszerét.

25 A kommunikáció változatai a közlési folyamat végbemenetele szempontjából egyoldalú a közlk zlő nem tudja, hogy üzenete eljutott-e e a fogadóhoz részleges a közlk zlő észleli, hogy a fogadó üzenetet, de válasz v nem érkezik vette az teljes a fogadótól értékelhető válasz érkezik körkörös, interaktív: : a közlk zlő a feladótól érkező választ beépíti a következk vetkező cselekedetébe

26 A közlési folyamatok változatai Az egyirány nyú kommunikáci ció Az egyirány nyú kommunikáci ció szintjén n a közlk zlő aktív, a befo- gadó viszont többnyire t passzív v résztvevr sztvevője a folyamat- nak. Az alapvető közlő csatorna befogadó modell a helytálló abban az esetben, ahol az egyirány nyú kommunikáci ció van túlst lsúlyban. lyban. A befogadó erre reagál, de erről l a közlő- nek nincs tudomása. Ebben a modellben nem szerepel a visszacsatolás. s.

27 Az egyirány nyú kommunikáci ció folyamata és s szereplői A vevő (vezérl rlésnél l vezérelend relendő rendszer) lehet egy másikm tudat vagy egy anyagi rendszer. A vezérl rlési folyamat megköveteli azt, hogy tudat legyen a kezdőpontj pontján, n, de nem szüks kségszerűen en a végpontjv gpontján. n. A közlk zlés s törtt rténhet -az élő szervezeten belül -élő szervezetek közöttk -ember és s gép g p közöttk -ember és s gépg által (mediális közlk zlés)

28 részleges kommunikáci ció A részleges r kommunikáci ció során n a közlk zlő észleli, hogy a fogadó vette az üzenetet, de válasz v nem érkezik, pl. magá- ban nyugtázza valaki a közlemk zleményt, egy elküld ldött SMS-ről meg tudjuk állapítani, hogy megkapta-e e a másik m fél. f A forrás és s a vevő között az üzenet áramlik, mely a vevőtől l vissza jut a visszacsatolás s révén r a forráshoz.

29 teljes kommunikáci ció Teljes a folyamat, amennyiben a befogadótól l válaszv érkezik és értékelhető visszacsatolásk sként vissza is jut hozzá.. A kommunikáci ciós s folyamat ezzel azonban nem fejeződik be, sőt s t ezzel kezdődik dik a kommunikáci cióra oly jellemző párbeszédes kapcsolat. A forrás és s a vevő között a csatornában az üzenet áramlik, mely a befogadótól l visszajut a visszacsatolás révén a közlk zlőhöz. z. A közlk zlő a visszacsatolás s birtokában ban szabályozza a mondanivalóját.

30 teljes kommunikáci ciós s folyamat

31 körkörös s kommunikáci ció A visszacsatolás s révén r n a közlk zlő informáci cióhoz jutva, hasznosítja tapasztalatát t a vevő befolyásol solásában. Ezért informáci ciót t kell kapnia minden olyan változv ltozásról, amely a vevő helyzetében a ő kommunikáci ciójának jóvoltj voltából következett be. E művelet m révén r n a közlk zlő és s befogadó között már m r informáci ciócsere csere törtt rténik.

32 körkörös s kommunikáci ció Visszacsatolás: s: verbális vagy testtartás, s, mimika, hanghordozás.

33 Milyen típust pusúak az alábbi kommunikáci ciós aktusok? a) TV-t t nézünkn nk b) szính nházi előad adást tekintünk nk meg c) könyvet k olvasunk d) szkájpolunk e) levelet írunk ( , hagyományos levél) l) f) megbeszélésen sen veszünk résztr egyoldalú részleges teljes körkörös

34 A kommunikáció a folyamat irányulása szerint -interperszonális (személyk lyközi) kommunikáci ció - csoportkommunikáci ció (a csoportot bizonyos szempontból homogén, meghatározhat rozható számú sokaság g alkotja) -tömegkommunikáció (nagy létszl tszámú,, heterogén n csoport alkotja, tagjai között k kapcsolat nincs) - interkulturális lis (kultúrak raközi) kommunikáci ció (különb nböző nyelvi, kulturális lis identitású közösségek közöttik kapcso- lat)

35 A kommunikációs alaphelyzet (a kibocsátó és a befogadó viszonya) szerint -közvetlen (direkt) kommunikáci ció - ha a partnerek lától vagy hallótávols volságban vannak (pl. megbeszélés), s), -közvetett (indirekt) kommunikáci ció - ha a partnerek közt idő- vagy térbeli t távolst volság g van (pl. levelezés), -kölcsönös kommunikáci ció - ha a partnerek mindegyike aktív v (pl. üzenetváltás), - egyoldalú kommunikáci ció - ha csak az egyik fél f l aktív (pl. előad adás)

36 A vevő és az adó elkülönültsége foka szerint -primer (közvetlen) kommunikáci ció - nincs szüks kség g sem- milyen közvetk zvetítő eszközre zre (pl. személyes beszélget lgetés) -szekunder kommunikáci ció - a kommunikátor (k özlő) igénybe vesz valamilyen technikai eszközt zt (pl. könyv) k - tercier kommunikáci ció - a partnerek mindegyikének nek szüks ksége van valamilyen technikai eszközre zre (pl. tv m ű- sor)

37 A kódolás módja szerint -verbális kommunikáci ció - az üzenet természetes vagy mesterséges nyelven kódolva k jut el az adótól l a vevőig (pl. anyanyelv, szaknyelv, szleng, jelnyelv) - nem verbális kommunikáci ció - mindazon kommuniká- ciós események jellemzői, melyek a beszélt vagy írott nyelv határain túl t l vannak (pl. metakommunik áció /testmozgások/, sok/, a testi jellemzők és s az érintkezéshez kapcsolódó viselkedés s is)

Kommunikációelmélet. A kommunikáció fogalmának értelmezése különböző tudományágakban

Kommunikációelmélet. A kommunikáció fogalmának értelmezése különböző tudományágakban Kommunikációelmélet II. előadás A kommunikáció fogalmának értelmezése különböző tudományágakban 1. az információelmélet kommunikációnak tekint mindent, amiben információ-továbbítás történik, függetlenül

Részletesebben

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1 1.1. A kommunikációs folyamat 2 A kommunikáció a legáltalánosabb megfogalmazás szerint az információk áramlását jelenti. Elsődleges célja, hogy a kommunikációs folyamat

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

Inkluzív nevelés tantárgypedagógiája. Gyakorlati jegy

Inkluzív nevelés tantárgypedagógiája. Gyakorlati jegy Inkluzív nevelés tantárgypedagógiája Gyakorlati jegy Tartalom: Folyamattervezés az integrált oktatásban Tanulásszervezés az integrált tanulócsoportokban Értékelés az integrált tanulócsoportban Együttnevelés

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához avagy amiről a módszertanok nem írnak dr. Prónay Gábor 6. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2003. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA

Részletesebben

összetevıi 2007. október 4.

összetevıi 2007. október 4. A teljesítm tmény összetevıi 2007. október 4. Készítette: Farkas Katalin Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Sportteljesítm tmény fogalma: Az az összegezı és kiegyenlítési lehetıséget

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

VIII. Szervezeti kommunikáció

VIII. Szervezeti kommunikáció BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség VIII. Szervezeti kommunikáció Szervezési- és vezetési elméletek 2013 Május 27 Gál Márk doktorandusz Közigazgatási

Részletesebben

NATOS ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KOMMUNIKÁCI CIÓ. Mester Lajos, Belicza Éva, rpáti Edit,

NATOS ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KOMMUNIKÁCI CIÓ. Mester Lajos, Belicza Éva, rpáti Edit, A NEMKÍVÁNATOS NATOS ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KOMMUNIKÁCI CIÓ Mester Lajos, Belicza Éva, Lám m Judit, KárpK rpáti Edit, Mihalicza Péter, Muzsik Béla, B Bodnár Ágnes, Barabás s Katalin, Ajánl nlás s adott

Részletesebben

gyakorlati készsk módszere

gyakorlati készsk módszere A Bázis-intézmény rendszer, mint a gyakorlati készsk szségfejlesztés módszere Általános VállalkozV llalkozási FőiskolaF Alkalmazott Magatartástudom studományi Tanszék 1996-2009 Bánfalvi Mária és Dr Szakács

Részletesebben

A MUNKÁLTAT LTATÓ SZTRÁJKKAL KAPCSO- LATOS KOMMUNIKÁCI FELADATAI. Velence, 2008. december 5.

A MUNKÁLTAT LTATÓ SZTRÁJKKAL KAPCSO- LATOS KOMMUNIKÁCI FELADATAI. Velence, 2008. december 5. A MUNKÁLTAT LTATÓ SZTRÁJKKAL KAPCSO- LATOS KOMMUNIKÁCI CIÓS FELADATAI Dr. Bóday B PálP ügyvezető elnök Országos Humánpolitikai Egyesület Velence, 2008. december 5. A SZTRÁJKR JKRÓL A dolgozók k körében

Részletesebben

Dr. Sz. Molnár Anna egyetemi docens ELTE PPK

Dr. Sz. Molnár Anna egyetemi docens ELTE PPK A HEFOP 3. 5. 1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása elnevezésű, HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 EMIR azonosító számú központi program keretében megvalósuló pedagógustovábbképzések

Részletesebben

A felnőttk szerepe a megváltozott munkaképess foglalkoztatásában

A felnőttk szerepe a megváltozott munkaképess foglalkoztatásában A felnőttk ttképzés s integráci ciós szerepe a megváltozott munkaképess pességűek ek foglalkoztatásában Szocio-Produkt Kft. Miskolc a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája 2010. november 5-7.

Részletesebben

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer Az Alapítv tvány céljac A Segítő Kéz z Alapítv tvány 1999-ben alakult, így már r 11 éve dolgozik a szociális ellátásban azon belül l a legelesettebb emberek segítésében. Az Alapítv tvány időskor skorúak

Részletesebben

Kommunikáci. V. előad. let

Kommunikáci. V. előad. let Kommunikáci cióelméletlet V. előad adás A tranzakciós és s az interakciós s elmélet let A tranzakciós és s interakciós s elmélet let a kommunikációt mint egyszeri aktust vizsgálják (egy üzenetközlést,

Részletesebben

Levegőtisztas engedélyez jogszabályv

Levegőtisztas engedélyez jogszabályv Levegőtisztas tisztaság-védelmi engedélyez lyezési eljárások a jogszabályv lyváltozások tükrében. Levegővédelmi jogszabályok Hatályosak 2011.jan 15-től. 306/2010(XII.23) Korm.rendelet a levegő védelméről

Részletesebben

3.1. Irányultság szerint... 21 3.2. A partnerek térbeli és időbeli helyzete szerinti...22 3.3. A résztvevők száma szerint... 22

3.1. Irányultság szerint... 21 3.2. A partnerek térbeli és időbeli helyzete szerinti...22 3.3. A résztvevők száma szerint... 22 T a r t a l o m je g y z é k OLDALSZÁM E lő sz ó... 11 I. A kom m unikáció m eghatározása, fogalm a, a la p té te le i. Nyelvi kom petencia - kom m unikációs k o m p eten cia... 13 1. Tanítási c é l...13

Részletesebben

Sum István. zpontvezet. Miskolc, 2007. április 12.

Sum István. zpontvezet. Miskolc, 2007. április 12. A felhasználók k igényeinek megfelelen en alakítani a szakképz pzést! Sum István Magyar Posta Zrt.. Oktatási KözpontvezetK zpontvezet Stratégiai Bizottság, elnök Miskolc, 2007. április 12. 1 Tartalom A

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Bevezetés a kommunikációelméletbe

Bevezetés a kommunikációelméletbe Bevezetés a kommunikációelméletbe Takács Judit 2015-16. őszi félév Fogadó óra: H 9-10, Sz 9-10 (főép. 336) judtaka@gmail.com Bevezetés a kommunikációelméletbe Tematika: I. A kommunikáció fogalmának értelmezései

Részletesebben

LoRe-LCA. Low Resource Consumption Buildings & Constructions by Use of LCA Design & Decision Making. című projekt bemutatása

LoRe-LCA. Low Resource Consumption Buildings & Constructions by Use of LCA Design & Decision Making. című projekt bemutatása LoRe-LCA Low Resource Consumption Buildings & Constructions by Use of LCA Design & Decision Making című projekt bemutatása Dr. HAJPÁL L MónikaM Általános informáci ciók Low Resource Consumption Buildings

Részletesebben

CIÓ FUNKCIÓI I A SZERVEZETBEN

CIÓ FUNKCIÓI I A SZERVEZETBEN A KOMMUNIKÁCI CIÓ FUNKCIÓI I A SZERVEZETBEN Fogalma: A dó Ü zenet Ü zenet V evő K üldő (fogadó) K ódoló C satorna D ekódoló Fogadó Encoding D ecoding visszacsatolás A dó V evő Érzelmi funkció Motivációs

Részletesebben

Kódolás hír Dekódolás csatorna

Kódolás hír Dekódolás csatorna Kommunikáció a kapcsolatainkban 1 A KOMMUNIKÁCIÓ MEGHATÁROZÁSA ÉS FUNKCIÓI A kommunikáció latin eredetű szó, a communis, vagyis közös, megoszt, közössé tesz, közöl jelentésben található. A kommunikáció

Részletesebben

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet svezető professzor emeritus BME 2011. február r 22. Energiahatékony épületek és s városrv rosrészek szek kialakítási módszerei és s technológi

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

Az emberi. Fekete-Kert. Ildikó

Az emberi. Fekete-Kert. Ildikó Az emberi környezethasználat fajtái Készítette: Fekete-Kert Kertész Ildikó Bevezetés A területhaszn lethasználat lat szerinti osztályoz lyozásmód d elsősorban sorban környezeti kockázat szempontjából l

Részletesebben

Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat. Lélek. A kód k d neve:

Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat. Lélek. A kód k d neve: Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat ltatás? Alcím: Lélek A kód k d neve: Mi a Selfness? Tudatosságon alapuló,, fájdalmat f és károkozást nélkn lkülöző,, testi, lelki, gasztronómiai, pénzp

Részletesebben

DROGPREVENCIÓ. nak bemutatása

DROGPREVENCIÓ. nak bemutatása DROGPREVENCIÓ Általános irányelvek A FÜGE Drogprevenciós Munkacsoport munkájának nak bemutatása Drogprevenció A megelızés s három h szintő modellje (WHO): Elsıdleges megelızés: amikor a megelızés s arra

Részletesebben

Géntechnikák. Immunoassays. Ágnes

Géntechnikák. Immunoassays. Ágnes Géntechnikák Immunoassays Készítette: MészM száros Ágnes Biokémiai tesztek melyekben az antigén antitest kölcsönhatásait használj lják k fel Antigén: n: kis szerves molekula, nagy szerves makromolekula

Részletesebben

MOTTÓ: ABBAN, AMIBEN JÓ, J ÉS SEGÍTENI ABBAN, AMIBEN TÁMOGATÁSRA SZORUL.

MOTTÓ: ABBAN, AMIBEN JÓ, J ÉS SEGÍTENI ABBAN, AMIBEN TÁMOGATÁSRA SZORUL. MOTTÓ: MEGERŐSÍTENI A TANULÓT ABBAN, AMIBEN JÓ, J ÉS SEGÍTENI ABBAN, AMIBEN TÁMOGATÁSRA SZORUL. Nevelőtest testületünk nk megfogalmazta jój hagyományokra épülő pedagógiai giai hitvallását Célunk: hitet,

Részletesebben

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn Innováci ció kontra renováci ció Dr Litter Adrienn Környezettudatos magatartásra nevelő témahét Olyan lesz a világ, amilyenné te teszed ( Légy te is ÖKO-llégista! gista! ) TÁMOP 3.1.4 TÁMOP 3.1.7 TÁMOP

Részletesebben

Bilkei Pál kriminálpszichol. lpszichológus

Bilkei Pál kriminálpszichol. lpszichológus Erőszakos bűnözésb Bilkei Pál kriminálpszichol lpszichológus Mit mutatnak a statisztikák? k? A legsúlyosabb lyosabb bűncselekmb ncselekmények nyek száma 2012-ben igen alacsony szintre süllyedt: s 221

Részletesebben

és a Fenntartható Hegyi NóraN 2006.május 3.

és a Fenntartható Hegyi NóraN 2006.május 3. A változv ltozás s segítése és a Fenntartható Fejlődés Hegyi NóraN 2006.május 3. Fenntartható Fejlődés Rendszergondolkodás és s FF Tanuló szervezetek és s a FF Alkotó párbeszéd és s dialógus a jövőj alakításának

Részletesebben

Bevezetés a kommunikációelméletbe 4.

Bevezetés a kommunikációelméletbe 4. Bevezetés a kommunikációelméletbe 4. A jelek természetes jelek mesterséges jelek szimptómák szignálok szimbólumok 1 Pierce: jelfelosztás ikon Index szimbólum Pierce: jelfelosztás IKON hasonlóságon alapul:

Részletesebben

nyelvtanulási motiváci Egy interjúkutat kutatás eredményei Csizér Kata

nyelvtanulási motiváci Egy interjúkutat kutatás eredményei Csizér Kata Diszlexiás s diákok nyelvtanulási motiváci ciója: Egy interjúkutat kutatás eredményei Csizér Kata Kutatás s háttere h I. A magyar általános iskolások sok, illetve bizonyos típusú középiskolásoksok idegen

Részletesebben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben Klinikai pszichológia alkalmazása az igazságügyben gyben Kötelezı szinten tartó továbbk bbképzés Budapest, 2010. április 19. Pataky Ilona Alapkérd rdések A mentális mőködést m érintı kérdésekkel a 80-as

Részletesebben

Az emberi környezethasznk. rnyezethasználat fajtái

Az emberi környezethasznk. rnyezethasználat fajtái Az emberi környezethasznk rnyezethasználat fajtái Bevezetés A területhaszn lethasználat lat szerinti osztályoz lyozásmód d elsősorban sorban környezeti kockázat szempontjából l jellemzi az ember és a könyezet

Részletesebben

Láthatatlan veszély a munkahelyeken, avagy a munkahelyi stressz

Láthatatlan veszély a munkahelyeken, avagy a munkahelyi stressz Láthatatlan veszély a munkahelyeken, avagy a munkahelyi stressz A módszerek, válságkezelési megoldások a munkáltatói oldalon 2010. március 23 Az egészs szség g fogalma Az egészs szség g olyan állapot,

Részletesebben

EGY OKTATÓPROGRAM ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

EGY OKTATÓPROGRAM ÉS AMI MÖGÖTTE VAN Name of chairman EGY OKTATÓPROGRAM ÉS AMI MÖGÖTTE VAN Dr. BADACSONYINÉ KASSAI KRISZTINA NESTLÉ HUNGÁRIA Kft. Name of chairman A PROGRAM HÁTTERE A licence tulajdonosa és a munkafüzet kiadója: Nestlé / Svájc

Részletesebben

és adatfeldolgozó rendszer

és adatfeldolgozó rendszer Közös s adatbázis és adatfeldolgozó rendszer 2009. május m 7. Édes Marianna KSH VállalkozV llalkozás-statisztikai statisztikai főosztály Vázlat Előzm zmények SBS adat-el előállítás Nemzeti száml mlák A

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

Felnőtt beszédhibások ellátása Békés megyében

Felnőtt beszédhibások ellátása Békés megyében Felnőtt beszédhibások ellátása Békés megyében A Békés B s Megyei KönyvtK nyvtár és s Humán Szolgáltat ltató Centrum modellkísérleti programja Békéscsaba Előadó: Kovács Ágnes Budapest, 2009. június j 19.

Részletesebben

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika 1 Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé áért Az új j Nemzeti Munkavédelmi Politika 2008. június j 16. 2 A munkavédelem mint állami feladat A Magyar KöztK ztársaság g Alkotmánya - az állam garantálja a legmagasabb

Részletesebben

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı 60 település 185 Regisztrált szervezet A lehatárolt térst rség 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı Stratégiai vázlatv Balaton-felvid felvidéki Akciócsoport csoport

Részletesebben

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa Szociális munka munkanélk lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa WJLF III. évf. 2006/07 őszi szemeszter általános szociális munkás s szak IX. ea. A munkanélk lküliség és s a munkavégz gzés s dinamikája,

Részletesebben

ROBOTIKA. Kürti. Levente

ROBOTIKA. Kürti. Levente ROBOTIKA Kürti Levente Megnevezés Robot: a cseh robota szóból származik = munka teljes egész szében ember által készk szített szerkezetek mozogni tudnak, a mozgásban több t szabadságfokkal rendelkeznek

Részletesebben

ZSIBRIKI DROGTERÁPIÁS INTÉZET Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány

ZSIBRIKI DROGTERÁPIÁS INTÉZET Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány ZSIBRIKI DROGTERÁPI PIÁS S INTÉZET Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítv tvány Szenvedélybetegek kezelési programja Kanadai módszer m alapján Egyedi és s megújított program Reintegrálja a szenvedélybetegeket

Részletesebben

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban A közössk sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai halászati ágazatban Egyedül l nem megy, egyedül l nem megy! Sebestyén n Attila kereskedelmi igazgató Hortobágyi Halgazdaság g Zrt. Szarvas,

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és s adatvédelem delem ADATBIZTONSÁG Az adatok jogosulatlan megszerzése, se, módosítása sa és s tönkrett nkretétele tele ellen tett olyan eljárások, szabályok, műszaki m és szervezési si

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

ismeret és elfogadottság

ismeret és elfogadottság A fenntartható fejlődés ismeret és elfogadottság 2010 június 21. Nobody s Unpredictable Percepciók a fenntarthatóságról 2 Fenntarthatóság és fenntartható fejlődés de mit is jelent a fogalom? A fenntarthatóság

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

ÉRTEKEZLETSZERVEZÉS TECHNIKÁJA. Keszmann JánosJ

ÉRTEKEZLETSZERVEZÉS TECHNIKÁJA. Keszmann JánosJ 1 ÉRTEKEZLETSZERVEZÉS TECHNIKÁJA Keszmann JánosJ 2 A tantárgy oktatásának a célja: c A hallgatók ismerjék k meg az értekezletszervezés s során követendő szabályokat, s ezek épüljenek be vezetői i munkájukba.

Részletesebben

TAMOP 2.4.5-12/7 2012-0062 ÜZLETVITEL A GYAKORLATBAN AZ ILPEA MUNKATÁRSAINAK 5.MODUL

TAMOP 2.4.5-12/7 2012-0062 ÜZLETVITEL A GYAKORLATBAN AZ ILPEA MUNKATÁRSAINAK 5.MODUL TAMOP 2.4.5-12/7 2012-0062 ÜZLETVITEL A GYAKORLATBAN AZ ILPEA MUNKATÁRSAINAK 5.MODUL A kommunikáció TARTALOM: 1. A kommunikációról 2. A kommunikációs folyamat elemei 3. A kommunikáció gátjai 4. A jó kommunikáció

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek 1.

Logisztikai információs rendszerek 1. Logisztikai információs rendszerek 1. 1 A logisztika fogalma A logisztika az anyagok - a forrásokt soktól l a végsv gső fogyasztókig terjedő - fizikai áramlásának szervezésével vel és irány nyításával

Részletesebben

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft Felszín n alatti vizeink minősége Deák k JózsefJ GWIS Kft Vízminőség g alatt a vízv kémiai fizikai biológiai tulajdonságait értjük Egyszerűbb értelmezés: Jó a v a vízminőség, ha valamennyi (mért) komponens

Részletesebben

Kulturális lis tudatosság. Tóth Veronika Emberi Erőforr

Kulturális lis tudatosság. Tóth Veronika Emberi Erőforr Kulturális lis tudatosság Tóth Veronika Emberi Erőforr források Minisztériuma 1. Mi a kulturális lis tudatosság? 2. Milyen eszközei zei vannak az oktatásnak a kulturális lis tudatosság g fejlesztésében?

Részletesebben

A projekt elméletben. Dr Litter Adrienn

A projekt elméletben. Dr Litter Adrienn A projekt elméletben Dr Litter Adrienn Projektpedagógia A A projekt egy sajátos tanulási egység,, amelynek a középpontjk ppontjában egy probléma áll. A feladat nem egyszerűen en a probléma megoldása vagy

Részletesebben

A CSR pr-je oktatás s filmekkel

A CSR pr-je oktatás s filmekkel A CSR pr-je oktatás s filmekkel JÖVŐKÉPZÉS Konferencia és s Egyeztető fórum Dr., P főiskolai f docens 2007. 04. 18. Vélemény: A A felelőss sség g nem kommunikáci ciós kérdés! s! A A CSR nem pr kompetencia!

Részletesebben

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MESTERSÉGES ÉLET Orás s LászlL szló Bevezetés Definció Áttekintés Célok Pozitívumok Alkalmazások Bevezetés > Definció Áttekintés Célok Pozitívumok Alkalmazások Definició: mesterséges

Részletesebben

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 INTER- Studium Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel Az egész életen át t tartó tanulás fejlesztése se az intézm zmények

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA I. KISEBBSÉGSZOCIOLÓGIA SZAKIRÁNYON: DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. A kisebbségi identitás vizsgálata 2. Kisebbségi csoportok társadalmi

Részletesebben

Zala megyei kutatási adatok alapján NYME-SEK Ágnes

Zala megyei kutatási adatok alapján NYME-SEK Ágnes A tanárok befogadó attitűdjei Zala megyei kutatási adatok alapján 2009.06.28. NYME-SEK Né Problémafelvet mafelvetés A rendszervált ltás óta majdnem 20 év telt el Közel 20 jogszabály változott meg és mindegyik

Részletesebben

Hulladékgazd. adó. Szombathely, 2015. február 12..

Hulladékgazd. adó. Szombathely, 2015. február 12.. A hulladékgazd kgazdálkodási jogszabályok változv ltozásai Szabó Mónika Hulladékgazd kgazdálkodási előad adó Szombathely, 2015. február 12.. Jogszabály módosm dosításoksok Törvény Új j végrehajtv grehajtási

Részletesebben

A GERONTOLÓGIAI. 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

A GERONTOLÓGIAI. 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar RENDSZERSZEMLÉ szség A FENNTARTHATÓ EGÉSZS SZSÉG G RENDSZERE Minél

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

Programzáró Konferencia Székesfeh

Programzáró Konferencia Székesfeh Elkötelezettség g a Kiválóságért rt Közép-dunántúli KözoktatK zoktatási Kiválóság g Mintaprojekt 2008 Programzáró Konferencia Székesfeh kesfehérvár, r, 2009. január r 28. Mottó: : A minıség g felemel,

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

52 522 05 0010 52 01 Létesítményi energetikus Energetikus 52 522 05 0010 52 02 Megújuló energiaforrás Energetikus.

52 522 05 0010 52 01 Létesítményi energetikus Energetikus 52 522 05 0010 52 02 Megújuló energiaforrás Energetikus. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Változás. Tanulás és tanítás. Mások

Változás. Tanulás és tanítás. Mások Együttm ttműködés, nyilvánoss nosság, tájékoztatás Csak amennyire az ember a természetet ismeri, annyira ismeri önmagát. t. (Hebbel) Természet szet- és s környezettudatos k magatartásra nevelő komplex

Részletesebben

alkalmazások az Intelligens otthon témában

alkalmazások az Intelligens otthon témában Szenzor és s mobil hálózati h alkalmazások az Intelligens otthon témában Vajda LórántL Török k Attila Prof. Dr. Gordos Géza http://www.ikti.hu Kiindulópont Szolgáltat ltatás s orientált Dinamikusan bővíthetb

Részletesebben

Kockázatkezel. zatkezelés: Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert. gban

Kockázatkezel. zatkezelés: Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert. gban Kockázatkezel zatkezelés: Miért kerüli a legtöbb termelő a határid ridős piacokat Európában? Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert Kihívások a modern élelmiszergazdaságban

Részletesebben

A mentálhigi helye a társadalombant. rsadalomban. A civil szektor szerepe

A mentálhigi helye a társadalombant. rsadalomban. A civil szektor szerepe A mentálhigi lhigiéné szerepe és helye a társadalombant rsadalomban A múlt, m jelen és s a jövőj A civil szektor szerepe Nehéz z korban élünk. Nem tarthatunk a nagy diktatúrákt któl, de félhetf lhetünk

Részletesebben

nbiológiai Szakosztály zlekedési Szakcsoport Rektor Mihály Szigeti Ferenc

nbiológiai Szakosztály zlekedési Szakcsoport Rektor Mihály Szigeti Ferenc Felvételi Oktatási és s Minősítő Szakbizottság Matók Attila Humánbiol nbiológiai Szakosztály dr Kovács JózsefJ Gépjármű,, KözlekedK zlekedési Szakcsoport Rektor Mihály Mérnöki Szakbizottság Szigeti Ferenc

Részletesebben

forrás csadó mesterszak

forrás csadó mesterszak Az emberi erıforr forrás tanácsad csadó mesterszak helyzete és s kihívásai az NYME-AK AK-n Dr. Szretykó György Tanszékvezet kvezetı,, egyetemi docens 2010. február r 17. A mesterszak képzk pzıhelyei Pécsi

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

LOGISZTIKAI MÓDSZEREK

LOGISZTIKAI MÓDSZEREK LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 6. Nagytérségi logisztikai rendszerkapcsolatok 6.1. A nagytérségi logisztikai rendszerkapcsolatok kialakulásának háttere 6.2. A nagytérségi logisztikai rendszerkapcsolatok kialakításának

Részletesebben

A konfliktus -Csepeli György. -Eric. Berne

A konfliktus -Csepeli György. -Eric. Berne A konfliktus -Csepeli György -Buda BélaB -Eric Berne A konfliktus fogalma A konfliktus a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhaszn használatban az emberi

Részletesebben

Információ / kommunikáció

Információ / kommunikáció Információ / kommunikáció Ismeret A valóságra vagy annak valamely részére, témájára vonatkozó tapasztalatokat, általánosításokat, fogalmakat. Információ fogalmai Az információ olyan jelsorozatok által

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

A kockázat munkakegészs vonatkozásai

A kockázat munkakegészs vonatkozásai A kockázat zatértékelés munkakegészs szségügyigyi vonatkozásai dr. Misky Erika foglalkozás-eg egészségügyi gyi orvos 2008.06.16. Kockázat zatértékelés A jogszabályok által előírt követelményeket betartják-e?

Részletesebben

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere Budapesti 2. sz. Körzeti K FöldhivatalF térinformatikai rendszere KIINDULÓ KÖRNYEZET 1996 - INFOCAM nevű térinformatikai rendszer: Adatok naprakész vezetése, a tulajdoni lap adatokkal összhangban (11db

Részletesebben

Mi a szociolingvisztika?

Mi a szociolingvisztika? Szociolingvisztika Mi a szociolingvisztika? A szociolingvisztika legtágabb értelmezésében a nyelvhasználat és a társadalom összefüggéseit vizsgáló empirikus kiindulású kutatási területek összefoglaló neve.

Részletesebben

A projektek pénzp menedzselése

A projektek pénzp menedzselése 1 A projektek pénzp nzügyi menedzselése A folyamat tevékenys kenységei 1. A támogatt mogatás s felhasználásához hoz kapcsolódó szabályok megismerése se 2. Pénzügyi elemzés és s tervezés 3. Finanszíroz

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú. zményekben

TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú. zményekben TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív v intézm zményekben Mezőkov Közoktatás s tartalomfejlesztése se A megújul juló lisszaboni stratégia a növekedn vekedésre és s a foglalkoztatás

Részletesebben

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010.

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010. Kommunikációs fogalomtár Kommunikációs felmérés 2010. Blog A blog az angol "web log", vagyis netes bejegyzés kifejezésből származik, magyarra az internetes napló kifejezéssel fordítható. A blog jellemzője,

Részletesebben

Az emberi kommunikáció. Vázlat informatikusoknak

Az emberi kommunikáció. Vázlat informatikusoknak Az emberi kommunikáció Vázlat informatikusoknak Az emberi kommunikáció 2 Kommunikáció és információtechnológia 1.Humán informatika Kommunikációs formák, A kommunikáció funkciói, A jelfeldolgozás, Az első

Részletesebben

Interkulturális kommunikáció szerepe a nemzetközi pályázatokban

Interkulturális kommunikáció szerepe a nemzetközi pályázatokban Jean Monnet: Interkulturális kommunikáció szerepe a nemzetközi pályázatokban Haújrakellenekezdenemazeurópaiintegrác iómegvalósítását,valószínűlegakultúrávalkez deném. Urbán Anna Kommunikáció definíció

Részletesebben

Hogyan, miért regyházi Fiskolán 2012.10.26. 1

Hogyan, miért regyházi Fiskolán 2012.10.26. 1 Hogyan, miért és s miért nem? Továbbk a Nyíregyh regyházi Fiskolán 2012.10.26. 1 Továbbk rendszere 1. Kötelez, jogszabályokban elírt 2. Pályázati forrásb sból megvalósítottak 3. Rendszeres 4. Aktuális

Részletesebben

rendszer bevezetésének

rendszer bevezetésének A minőségir girányítási rendszer bevezetésének lépései, módszerek, m eszközök Szellőné Fábián n MáriaM I. Helyzetkép p készk szítésese Külső és s belső körülmények elemzése. PGTT ( PEST) analízis elvégz

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás 2009.

A kompetencia alapú oktatás 2009. A kompetencia alapú oktatás 2009. Kompetencia alapú okt. Hunyadi Stratégia Hunyadi János J KözoktatK zoktatási Intézm zmény Stratégi giájának ismertetése, se, prezentálása Az előzmények (1) Miért tudunk

Részletesebben

AZ ÉRZELMI NEVELÉS. pedagógiai giai folyamatban. Herr Nikoletta Pszichopedagógus. gus rtő

AZ ÉRZELMI NEVELÉS. pedagógiai giai folyamatban. Herr Nikoletta Pszichopedagógus. gus rtő AZ ÉRZELMI NEVELÉS helye és s lehetőségei a pedagógiai giai folyamatban Herr Nikoletta Pszichopedagógus gus Közoktatásai szakért rtő Mi lenne, ha.. Fontosnak tartjuk-e, hogy a ránk r bízott b gyermekek

Részletesebben