Kedves Barátunk!... 2 Felhívás Tibetért... 3 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 A tibeti események... 5

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Barátunk!... 2 Felhívás Tibetért... 3 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 A tibeti események... 5"

Átírás

1

2 Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!... 2 Felhívás Tibetért... 3 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 A tibeti események... 5 A Tejút Iskola és Ifjúságnevelő Alapítvány...9 A japánkertészet shintoista gyökereiről (Czéher György) Magyarországi Nyingmapa Közösség Buddhista Vipasszaná Társaság Átama A Nyugati Tanítvány Nemes Tantrikus Köre buddhista rend Tilópa, a nagy lemondó (Soós Sándor fordítása) Mokushó Zen Ház Mennyei Trón Öt Elem Rend A Tan Kapuja Zen Közösség A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kelet-Nyugat Kutatóintézet Interjú Barta Zsolt mongolistával, főiskolai docenssel (Kalmár Csaba) Kis Tigris Gimnázium és Szakiskola A Tan Kapuja Buddhista Alapítvány A magyarországi buddhista közösségek Rövid tájékoztatás néhány egyház legfontosabb programjairól Mantra Magyarországi Buddhista Egyház Khyenkong Karma Tharjay Buddhista Egyházközösség Dzsaj Bhím Közösség Gyémánt Út Buddhista Közösség Magyarországi Dzogcsen Közösség Dharmaling Magyarország Buddhista Közösség Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Kvanum Zen Iskola Magyarországi Közössége A Karma Ratna Dargye Ling Mo.-i Karma-Kagyüpa Közösség Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház Magyarországi Xuyun Buddhista Chan Központi Egyház Rövid tájékoztatás néhány közösség legfontosabb programjairól Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ Egy Csepp Szanga Magyarország One Drop Zendo Hungary To Hi Gan Zendo Vipasszaná Magyarország Vipasszaná meditációs tanfolyam Mahá Maitrí Buddhista Közösség és Konzultációs Szolgálat Buddhapada Alapítvány Dhammapada Alapítvány Padma Jógastúdió programjai és az Imladris Kulturális Központ Keleti könyvek árusítására specializálódott üzletek és étterem ajánló Könyvajánló... 63

3 Kedves Barátunk! Az állampolgárok a tavalyi évben is felajánlhatták személyi jövedelemadójuk 1%-át valamely egyháznak, további 1%-át pedig társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak és felsőoktatási intézményeknek. Tisztelettel tájékoztatjuk valamennyi kedves barátunkat, hogy előzetes adatok szerint Egyházunk javára 2322 fő Ft-ot, Alapítványunk számára pedig Ft-ot ajánlottak fel magánszemélyek adójukból. Ismételten szeretnénk köszönetet mondani valamennyiőtöknek, hiszen ez az összeg jelentősen segíti Közösségeink működését és Főiskolánk munkáját. Úgy tűnik, az idei évben változatlan marad az előző évi rendelkezés: az adózó egy nyilatkozaton adójának 1%-át egyháznak, további 1%-át közhasznú támogatási célokat megjelölő alapítványnak, vagy felsőoktatási intézménynek ajánlhatja föl. A megjelölt kritériumoknak mind Egyházunk, mind Alapítványunk és Főiskolánk megfelel. A rendelkező nyilatkozaton alapítványok és felsőoktatási intézmények esetén a kedvezményezett adószámát, egyházak esetén a technikai számot kell feltüntetni. A rendelkező nyilatkozatot ez évtől többféleképpen lehet csatolni az adóbevalláshoz, ezért kérjük minden kedves barátunkat, hogy alaposan tájékozódjon a lehetőségekről, nehogy formai hiba miatt a felajánlás érvénytelenné váljon. Fontos megjegyezni, hogy az azonos kezdeményezetti körbe tartozó szervezetek közül az egyházak mellett csak egy javára lehet rendelkezni: vagy egy alapítvány, vagy pedig egy felsőoktatási intézmény számára. Érdemes tudni azt is, hogy formai hiba esetén, vagy ha az adózó nem jelöl meg egyházi vagy alapítványi/felsőoktatási kedvezményezettet, az adórész a korábbi évek gyakorlatának megfelelően állami célokat szolgál majd. Kedves Barátunk! Ha vallási Közösségeink, Főiskolánk, Alapítványunk működésében megtestesülő céljainkkal azonosulni tudsz, tisztelj meg bizalmadat tükröző támogatásoddal. Ha családtagjaid, ismerőseid körében is találsz támogatókat, kérlek, ismertesd meg velük Egyházunk technikai számát, és Főiskolánk, illetve Alapítványunk adószámát. Ezúton is köszönjük, ha érdemesnek tartasz minket megtisztelő támogatásodra! Mireisz László az Egyházi Tanács vezetője A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma: 0255 A Tan Kapuja Buddhista Alapítvány adószáma: A Tan Kapuja Buddhista Főiskola adószáma:

4 Felhívás Tibetért Napjainkban a világ Tibetre figyel. Egymás után érkeznek a drámai hírek a függetlenségükért szót emelők lemészárlásáról, bebörtönzéséről, elhurcolásáról. Fél évszázada tűri békésen ez a nép vallásának meggyalázását, kolostorainak lerombolását, országának kifosztását, békés népe legyilkolását, bebörtönzését, elhurcolását, szellemi vezetőjének száműzését. Tűri, mert vallása ellenez minden erőszakot; tűri, mert végsőkig bízik az együttérzés, a bölcsesség és az emberség erejében. Tibet ügye ma már nem csak a tibetieké: Tibet szimbólummá vált. Szimbóluma lett annak a szellemiségnek, szellemi birodalomnak, amely eltűnni látszik a világból, s melyet lerombolni készül az anyagelvű és szellemtelen tömeg, a spirituálisan érzéketlen és éppen ezért agresszív sokaság, melyet bármely aljas célra fel lehet használni. Az, ami ma Tibetben zajlik, hűen képezi le a világban zajló folyamatokat. Ez az oka annak, hogy a világ ötven éve hallgat Tibet ügyében. Ugyanakkor mit tehetünk mi, a Buddha követői. Ismerjük a példázatot a fűrészről: Szerzetesek, még ha rablók vagdalnák is le kegyetlenül egyik tagotokat a másik után egy favágó fűrésszel, ha valamelyikőtök elméjében gyűlölet kelne irántuk, az nem tartaná magát a tanításomhoz. E tanítás szerint így gyakoroljatok: Elménk érintetlen marad, nem ejtünk ki gonosz szavakat, jóindulattal telve, gyűlölettől szabadon, mindenki boldogulására. Továbbra is áthatjuk ezt az embert szerető kedvességgel, és rajta keresztül áthatjuk a mindent magába foglaló világot, jóindulattal teli, mérhetetlen, emelkedett, határtalan, ellenségesség és rosszakarat nélküli gondolatokkal. Így kell gyakorolnunk, szerzetesek. (Maddzshima N. 21.) Ezért nem tehetünk mást, mint éberen vigyázunk tudatunk, gondolataink, érzéseink tisztaságára, és együttérzésünket fejezzük ki Tibettel, szellemi vezetőjével, Őszentsége a Dalai Lámával, a vallásszabadságért és a hazájukért küzdő buddhista szerzetesekkel. Elítéljük a Tibetben zajló tudatos népirtást, kulturális genocídiumot, valamint felhívjuk a világ szabad polgárait, hogy tegyenek meg mindent a kínai agresszió megállításáért. ] Mireisz László Rövid hírek rovatunkban (5. oldal) a lapzártáig beérkezett, a tibeti helyzetről szóló legfrissebb hírösszefoglalónkat olvashatod el.

5 A Tan Kapuja Buddhista Egyház Egyházi események Kedves Barátunk! Ha értesülni szeretnél az Egyház és Főiskola aktuális programjairól, rendezvényeiről, kérjük használva az internet adta lehetőséget juttasd el elérhetőségedet az címre! Kőrösi Csoma Sándor születésének 224 évfordulója alkalmából április 4-én, pénteken 18 órától a dharma-csarnokban az Egyház közösségei szertartással hajtanak főt a magyar bódhiszattva és a tibetológia tudományának megteremtője emléke előtt. Mindenkit szeretettel várunk az ünnepségre! Láma Shenphen rinpocse április 25-én, pénteken 19 órától a dharma-csarnokban A kiváló tulajdonságok gyökere címmel tart előadást és tanítást. Szeretettel várunk mindenkit! Vészák-ünnepség május 18-án, vasárnap 15 órától tartjuk a Buddha születése, halála és parinirvánába távozása ünnepét, melyre szeretettel várjuk a buddhista közösségek tagjait, és minden kedves barátunkat! Házi-konferencia Mongol buddhizmus címmel május 25-én, vasárnap 15 órától: Birtalan Ágnes: Buddhizmus és sámánizmus a mongol népvallásban Sárközi Alice: A buddhizmus poklai Barta Zsolt: Írásbeliség és buddhizmus Szeretettel várjuk minden kedves érdeklődő vendégünket! Buddha Közössége 4400 Nyíregyháza, Madách Imre út 15/b., telefon: , ujjandras@fre .hu. Meditációs gyakorlatainkat kiegészítve, jóga gyakorlatok segítségével próbáljuk elmélyíteni koncentrációs képességeinket, különös tekintettel a légzés megregulázására. A pozitív eredményekre tekintettel ezen túl közel egy órában jóga tréninggel vezetjük be a meditáció gyakorlását. Mindenkit szeretettel vár a kör szervezője, Ujj András! Tibet függetlenségéért tüntető szerzetesek

6 Rövid hírek A tibeti események (forrás: március 10. A kínai uralom elleni sikertelen felkelés és a Dalai Láma száműzetésbe távozásának negyvenkilencedik évfordulóján több mint száz tibeti indult el Indiából Tibet felé, hogy tiltakozzon a kínai uralom ellen. Nepál fővárosában, Kathmanduban ezer tibeti próbált a kínai nagykövetség elé vonulni, majd összecsaptak a rendőrökkel. A Dalai Láma még a demonstráció előtt kijelentette, hogy véleménye szerint Kínában meg kell rendezni az olimpiát, mivel ez lehetőséget teremt arra, hogy a világ többi országa nyomást gyakoroljon Pekingre a szabad véleménnyilvánítás és az egyenlőség olimpiai eszméi érdekében. Hozzátette: az elnyomás folytatódik. Az emberi jogokat számos alkalommal, elképzelhetetlenül súlyosan megsértik: [Kína] nem ismeri el a vallási szabadságot és politikai jellegűvé teszi a vallási kérdéseket. A demonstráció szervezői kijelentették, hogy több ezer száműzetésben élő tibetit képviselnek; a pontos útvonalról még nem döntöttek, így azt sem lehet tudni, hogy pontosan hol és mikor akarnak átlépni Tibetbe. A kathmandui rendőrség jelentése szerint 80 tüntetőt tartóztattak le. A szemtanúk szerint tibeti köztük sok szerzetes és szerzetesnő gyűlt össze az egyik nagyobb tibeti buddhista szentély közelében. Amikor néhányan megpróbáltak a kínai nagykövetség elé vonulni, a rendőrség elállta az utat. Az egyik tiltakozó szerint botokkal és könnygázzal támadtak rájuk; a demonstrálók köveket dobáltak. A tibetiek többek között Athénban is szerveztek tiltakozó megmozdulásokat.az indiai rendőrség Dharamszalában 100 tibeti száműzöttet akadályozott meg abban, hogy folytassa a menetelést Kína felé március 11. Az Indiában tiltakozó tibetiek vezetői kijelentették, hogy az indiai rendőrség ellenében is tovább haladnak Kína felé. Egyikük szerint a tibeti menekülteknek joguk van visszatérniük hazájukba, Tibetbe. India ezidáig kiállt a tibetiek ügye mellett, de az utóbbi években tartva attól, hogy feszültté válhat a viszonya Pekinggel nem engedélyezte a nagyobb tüntetéseket. Az indiai rendőrség szerint a Tibetbe indított menettel a tibetiek felrúgják a Delhi és a száműzetésben működő tibeti kormány közötti megegyezést. Időközben Kína hírt adott arról, hogy Lhászában szerzetesek tüntettek a kínai uralom ellen: a külügyi szóvivő szerint Lhászában néhány szerzetes egy pár ember közreműködésével illegális dolgokat művelt és megpróbálta megzavarni a társadalmi stabilitást. A letartóztatott tibetiekkel a törvényeknek megfelelően bánnak március 13. Dharamszalától 31 km-re több mint száz tibetit (és néhány külföldit) tartóztattak le. A kínai külügyi szóvivő szerint Lhászában stabilizálták a helyzetet. Meg nem erősített jelentések szerint nem kevesebb, mint 600 szerzetes gyűlt össze, és a rendőrség könnygázzal oszlatta szét őket. Az emberjogi csoportok szerint 1989 óta ez volt a kínai uralom elleni legnagyobb demonstráció.

7 2008. március 14. Egy külföldi szemtanú szerint az egyik lhászai kolostornál, Szeránál a rendőrök bántalmazták a szerzeteseket. Beszámolója szerint az épületből körülbelül 300 szerzetes ment ki az utcára. Ezután egyenruhás és civil ruhás rendőrök megtámadták a szerzeteseket: rugdosták és ütötték őket. A szerzetesek rendezett sorban vonultak, a rendőrök pedig oldalról támadták őket. Ekkor a tibeti világi emberek kimenekültek a templomból. A rendőrök sorban leültették a földre a szerzeteseket, miközben felfegyverzett katonák érkeztek. A kolostort ekkor körbezárta a rendőrség március 14. Több helyen tűz ütött ki Lhászában. Egy szemtanú szerint több nagy csoport autókat és üzleteket gyújtott fel, illetve elpusztított több, a kínai uralomra utaló tárgyat. A pekingi amerikai nagykövetség szerint amerikai állampolgárok fegyverropogásról számoltak be. A Dalai Láma kijelentette, hogy a tiltakozások sorozata a tibeti nép mélységes fájdalmának jele. Arra kérte a kínai vezetőket, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és kezdjenek párbeszédet a tibetiekkel, a tibetieket pedig arra kérte, hogy ne nyúljanak erőszakos eszközökhöz március 14. A kínai hivatalos források hírt adtak arról, hogy Lhászában több üzletet felgyújtottak és folytatódnak a zavargások. Megbízható információt szinte lehetetlen szerezni, mert a média igen kemény ellenőrzés alatt áll. Az emberjogi csoportok szerint már nem csak Lhászában, hanem a környező vidékeken és szomszédos tartományokban is tüntetések folynak. Meg nem erősített hírek szerint szerzeteseket tartanak fogva; az amerikai székhelyű International Campaign for Tibet elnevezésű szervezet szerint Lhászában a három nagy lezárt kolostort (Drepungot, Gandent, Szerát) katonák veszik körül. A kínai szóvivő szerint a helyi kormányzat erőfeszítéseinek és a templomok demokratikus igazgatásának köszönhetően Lhászában stabilizálódott a helyzet március 14. Indiában több mint száz tibetit vettek 14 napra őrizetbe; nem írták alá a nyilatkozatot, miszerint a következő hat hónapban nem vesznek részt további demonstrációkon. A Human Rights Watch emberjogi szervezet felszólította Kínát, Indiát és Nepált, hogy engedje szabadon az utóbbi napokban őrizetbe vett személyeket, hiszen a békés demonstrációt nemzetközi és nemzeti törvények védik, és mint ilyet, engedélyezni kell, nem pedig erőszakkal megakadályozni március 17. A demonstrációkon részt vevő tibetieknek a kínai rendőrség tegnap éjfélig adott határidőt, hogy feladják magukat. Szemtanúk szerint igen erős a rendőri jelenlét. Attól tartanak, hogy az utóbbi napokban több tucat ember halt meg. Mindkét fél túlzott erőszak alkalmazásával vádolja a másikat. Nepálban és Indiában továbbra is tüntetések folynak. Qiangba Puncog, a tibeti régió kormányzója szerint tizenhárom ártatlan civilt ölt meg a tömeg Lhászában. A zavargásokért a Dalai Lámát teszi felelőssé. A száműzetésben működő tibeti kormány szerint legalább 80 tüntető vesztette életét a kínai intézkedések során. Tenzin Takhla tibeti kormányszóvivő szerint a biztonsági erők ellenőrzésük alá vonták a várost, házkutatások folynak, és több volt politikai foglyot ismét őrizetbe vettek.

8 Az emberjogi csoportok értesülései szerint a szecsuáni Aba városában hét ember halt meg, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a tibeti tüntetőkre. A ganszui Machuban egy tüntető szerint egy nagyobb csoport vasárnap kormányépületeket gyújtott föl. Többen kínai zászlókat égettek, és tibeti zászlókat állítottak a helyükre. Több helyen voltak kisebb tüntetések. A Dalai Láma a kínai intézkedések kivizsgálását kéri; a nyugati politikusok mértéktartásra szólítottak fel. Kínának afrikai politikája miatt már korábban is szembesülnie kellett az olimpia bojkottjának eshetőségével. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke hangot adott annak, hogy nagyon aggódik a tibeti helyzet miatt. Az Európai Unió sportminiszterei nem támogatják a bojkottot március 18. Wen Jiabao kínai kormányfő azzal vádolta a Dalai Lámát, hogy rengeteg bizonyíték van arra, hogy az incidenseket a dalai klikk szervezte, tervezte meg és robbantotta ki. Szerinte a Dalai Láma kijelentései a kulturális népirtásról és a békés dialógusról egytől-egyig hazugságok. A Dalai Láma kijelentette, hogy nincs szerepe az eseményekben, és hozzátette, hogy amennyiben a helyzet rosszabbodik, lemond a kormányban betöltött szerepéről. Az erőszak az emberi természet ellen való dolog. Nem szabad ellenszenvet táplálnunk a kínaiak ellen. Egymás mellett kell élnünk mondta. A kínai külügyi szóvivő, Qin Gang szerint a Dalai Lámát a bíróság elé kell állítani. A Dalai Láma úgy nyilatkozott, hogy szívesen fogadja az ügyet kivizsgáló személyeket. Megerősítette továbbá, hogy Tibet számára Kínán belül megvalósuló autonómiát akar, nem pedig teljes függetlenséget, hiszen az lehetetlen. Szemtanúk szerint Tibet és Nyugat-Kína hátárán számos katonai jármű látható, amint Tibet felé halad. Meg nem erősített hírek szerint egyes városokat lezártak a katonák, és 600 szerzetest szállítottak katonai repülőgépen Lhászából Chengduba, Szecsuán fővárosába március 19. A kínai média szerint több mint száz ember adta fel magát Lhászában abban a reményben, hogy szelídebb bánásmódban részesülnek. Gordon Brown, az Egyesült Királyság miniszterelnöke elmondta, hogy beszélt Wen Jiabaóval, aki kész párbeszédet kezdeni a Dalai Lámával, amennyiben az nem követel függetlenséget és lemond az erőszakról. Brown úgy nyilatkozott, hogy májusban Londonban fogadja majd a Dalai Lámát ezt a lépést bizonyára ellenzi majd a kínai vezetés. A Dalai Láma szerdán arra kérte az Indiában élő tibeti aktivistákat, hogy ne folytassák menetelésüket Tibet felé. Qinghaiban is zavargásokról adtak hírt. Egy tibeti emberjogi szervezet szerint Kardzéban, Szecsuán tartományban három embert öltek meg a biztonsági erők. Pontos értesüléseket lehetetlen szerezni: külföldi újságírókat nem engednek be Lhászába és az információáramlást súlyosan korlátozzák. A kínai illetékesek kijelentették, hogy az olimpiai láng az események ellenére áthalad majd Tibeten és júniusban érkezik meg Lhászába március 20. A Human Rights Watch azzal vádolja a nepáli kormányt, hogy túlzott mértékű erőszakot használ a száműzetésben élő tibetiekkel szemben, va-

9 lamint arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel az erőszak alkalmazásával és a tömeges letartóztatásokkal. A nepáli kormány szerint nincs más megoldás. A belügyi szóvivő kijelentette, hogy a rendőröket utasították arra, hogy tartsák szem előtt az emberi jogokat. Rámutatott viszont, hogy Nepál az egységes Kína elvét vallja, és így nem engedhetik meg a tüntetéseket. Megvannak a magunk korlátai mondta március 21. Egy tibeti szerzetes tudósítása szerint Hezuoban, Ganszu tartományban rendőrök keresik azokat, akik részt vettek a tüntetéseken. A tüntetéseket iskolások kezdték, amikor meghallották a lhászai tüntetések hírét. A tüntetők március 25-ig kaptak haladékot, hogy feladják magukat. Akik nem tesznek így, keményebb elbánásra számíthatnak. A helyi kormányzat védelmet és jutalmat ígért azoknak, akik feljelentik a tüntetőket március 21. A kínai hatóságok múlt héten Lhászában az interneten közzé tettek egy 21 nevet tartalmazó listát, amely tartalmazza azt is, hogy az adott személyek vélhetőleg milyen szerepet játszottak a Kína-ellenes tüntetéseken. Azoknak, akik segítenek elfogni őket, jutalmat és anonimitást ígérnek. A People s Daily napilap szerint súlyosan meg kell büntetni a felelősöket. A kínai hatóságok szerint 18 civil és rendőr vesztette életét és több százan sérültek meg; a tibeti kormány adatai szerint legalább 99-en haltak meg a megtorlás során. Szemtanúk szerint továbbra is katonai járművek százai érkeznek Tibetbe. A kínai hatóságok elismerték, hogy múlt vasárnap Abában a biztonsági erők a tömegbe lőttek és megsebesítettek négy embert; a tibetiek szerint nyolc sebesült volt. Jóllehet Pekinget már több ország felszólította arra, hogy kezdjen párbeszédet a Dalai Lámával, eddig nem történtek ilyen lépések. Pénteken Nancy Pelosi, az USA Képviselőházának elnöke független vizsgálatot kért Kína azon kijelentéséivel kapcsolatban, miszerint a Dalai Láma a felelős a Tibetben kialakult helyzetért. Ugyanakkor arra kérte a többi országot, hogy ítéljék el a kínai uralmat Tibetben március 24. Hétfőn Tibet mellett tüntető személyek rövid időre megzavarták az olimpiai láng meggyújtásának szertartását Olümpiában. A kínai küldött beszéde alatt Reporters Without Borders nevű médiajogi szervezet tagjai áttörték a rendőri kordont. A szecsuáni hatóságok szerint az Abában tüntetők körül 381-en feladták magukat március 25. A kínai külügyi szóvivő szerint szerdán beengednek néhány külföldi újságírót Tibetbe, hogy beszélhessenek a bűntények áldozataival. A kínai média szerint újabb erőszakos események történtek Szecsuánban; egy kínai rendőr meghalt és többen megsérültek. A jelentés szerint a rendőrség arra kényszerült, hogy figyelmezető lövéseket adjon le, és úgy oszlassa szét a törvénnyel szembeszegülő gengsztereket. Dharamszalában összesen 140 halálos áldozatról tudnak. Összeállította: Tóth Zsuzsanna

10 Buddhista Jövő Műhely A Tejút Iskola és Ifjúságnevelő Alapítvány buddhista szemléletű óvodát és 12 osztályos iskolát szervező köre 6. Tejút nyári buddhista gyerektábor június 29 július 5., Uszó Aldous Huxley kiszámította, hogy a csend köre évenként tizenhárom és fél kilométerrel szűkül. Már nincs messze az az idő, szól, amikor a csend a földről tökéletesen eltűnik. Boldog lesz, akinek néha sikerül a Himalájában, vagy az óceánon félórás megnyugvásban részesülni. A meghittség köre egyre kisebb. Hamvas Béla A Tejút Alapítvány 2008-ban is megrendezi a korábbi években mindig nagysikerű nyári buddhista gyermektáborát, melynek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a buddhista szemlélettel, a természettisztelettel és az értékőrző hagyománnyal. Helyszín: Uszó, a Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola bükki elvonulási központja (Bükkmogyorósd falutól három kilométerre). Nagyon szép, békés hely, ahol teljes nyugalom és csend van. Időpont: június 29 július 5., 7 nap, 6 éjszaka Kiknek: 8-16 éves korig (8 éves kor alatt akkor ajánljuk a részvételt, ha a gyermek hét napot képes szülők nélkül eltölteni, illetve ha idősebb testvér is jön) Résztvevők száma: fő Szállás: kőház, jurta, saját sátrak Fürdés: külön fürdőépületben Étkezés: vegetáriánus, teljes ellátás Utazás: egyénileg (szükség esetén összeszervezzük más szülőkkel) Érkezés a helyszínre: vasárnap délelőtt Távozás: szombat délután A várható programok: kézműves foglalkozások, keleti játékok, közös dobolás, éneklés, zenélés, kirándulás, gyógynövénygyűjtés, jóga, meditáció, festés, íjászat, botgyakorlatok, ismerkedés népmeséken, buddhista tanmeséken, mondákon keresztül a buddhista és a régi magyar világképpel, szimbólumokkal, esti mese. A foglalkozások jó lehetőséget biztosítanak a természet mélyebb, meditatív megismerésére, a tudatosság és az önkifejezés fejlesztésére. Ára: Ft (testvéreknek Ft), ami tartalmazza a napi ötszöri étkeztetést és minden egyéb költséget (kivéve az utazást). Az elmúlt évek táboraiban készült fotókat honlapunkon megtalálhatod! További információk: Érdeklődés, kapcsolat: Csörgő Zoltán telefon: , csorgo.zoltan@tkbf.hu A dhamma fénye áradjon szét a világban!

11 Kert-, park- és környezetépítő kör Japán és zen kertészet tanfolyam Legyen a kertnek ízenete! A japán kertészet sintoista gyökereiről Amikor kertet teremtünk, elsőként is legyünk tudatában az alapvető koncepcióknak! Ezzel a sorral kezdődnek a híres Szakuteiki tekercsek, melyek a japán kertészet rendező elveinek legrégebbi írásos összefoglalói, és egyben a világ legrégibb ismert kertészeti írásai. A japán mentalítás szerint a japán művészetek igazából csak Japánban és csak japánok által gyakorolhatóak. Különösen igaz ez szerintük a tradicionális harcművészetek útjával, a budóval és az ősi japán kertészettel kapcsolatban. Az a vallásgyakorlat, amelyből a modern idők japán kertészete kialakult, egyszerre volt a mai szóhasználattal élve felülről szervezett és alulról szerveződő. Felülről az egyházi vezetők és a szellemi elit vezényelte, alulról pedig a vallásgyakorlatukat végző egyszeri emberek. Japánnak, mint szigetországnak a kontinentális gondolkodáshoz szokott európai mentalitáshoz képest talán egy kissé eltúlzottnak is tűnik saját identitásuk hangsúlyozása, de a sintoista alapvetések szerint ez nem is lehet másképpen. A sintó, a Menny útja szerint Japán szigetvilága valójában menynyei birodalom és az uralkodó pedig, a Napisten Amateraszu Omikami leszármazottja, s mint ilyen tenno, azaz olyan isteni uralkodó, aki egyben a legfőbb sintoista főpap is. (Azt, hogy milyen kihatással van a japán kertészetre az, hogy a legutóbbi idők uralkodói lemondtak isteni származásukról, nagyon nehéz külföldiként Magyarországról megítélnünk, ezért az egyszerűség és a könnyebb érthetőség kedvéért most nem térünk ki rá.) A régmúlt idők japán őslakosai szinte csak és kizárólag halászatból és vadászatból éltek. Ennek okán nem is távolodtak el a tengerparton kiépült kis falvaiktól, így a szigetek belseje jobbára néptelen volt. Amikor valaki elhunyt, lelke, kamija a tenger irányába távozott. A rizstermesztés megjelenésével azonban sok minden megváltozott. Felülről nézve a rizstermesztés szakrális tevékenység, melyet maga a tenno irányít. Picinyke kertjében kezdődhet csak el az egész ország rizstermesztése. Az időpontot tanácsadói segítségével a tenno választja meg. Ez hatalmas jelentőségű dolog, ha belegondolunk, hogy a nagy kiterjedésű szigetország területén több különböző éghajlati zóna található, és így Sintó szentély a Tatton kertben a déli területeken esetleg várniuk kell a 10

12 földműveseknek az uralkodói kapavágásra. A sinden stílusú kert, azaz a palotakert az uralkodói palota és a környező természet tökéletes egysége. Tulajdonképpen a Mennyei Birodalom, azaz a tökéletes világ szűkített metszete, egyben az uralkodói család lakhelye. Alulról nézve is új változások jelentek meg a birodalom életében, hiszen a földművelésre is áttért lakosság újabb területekre, a szigetek belsejében kialakított falvaikba költözhetett át, és hamarosan megszülethetett az első olyan nemzedék, amely már nem is látta a tengert az élete során. Érthető módon az ő halottaik kamijai már nem a tenger felé, hanem a hegyvidékek ködbe burkolózó magaslataihoz távoztak. Ha egy család aztán segítséget kért az ősök szellemeitől, valamelyik kamitól, akkor az érintett kami a szertartás során a hegyekből alázúduló és a falu mellett elhaladó patakok vizében közlekedve közelíthetett kései leszármazottaihoz. A patak vizét elhagyva aztán beköltözött egy-egy ősöreg, göcsörtös fa törzsébe, egy karakteres sziklába vagy egy másik tökéletes szépségű természetes képződménybe. Ezek a szent helyek lehettek csak a nekik megfelelő tartózkodási helyek. Ezeket a kami-lakhelyeket idővel körbekerítették, azaz még pontosabban négyzetbe foglalták olyan módon, hogy a négy sarkánál oszlopot állítottak, amelyeket pedig szent rizsszalma-kötelekkel kötöttek össze. Még később pedig kialakultak azok a mesterségek, melyek révén kezelhető méretű és mégis tökéletes kicsinyített kami-lakhelyeket alakíthattak ki, és költöztethettek be a családi oltárakra. Ezek a manapság is ismert mesterségek a szuiszeki és a bonszai készítésének és gondozásának a művészetei. A sintó kamik táltoshitbéli magyar megfelelői az ízek. Ezért, ha nem is vagyunk japánok, talán számunkra is fontos lehet, hogy legyen a kertnek ízenete. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola zenkertész-köre az utóbbi két szemesztert így, ezeknek az összefüggéseknek a tanulmányozására szentelte. Katona Ervin nemzeti bonszai mester irányításával megismerkedtünk a bonszai és szuiszeki installálás főbb szempontjaival, illetve a növények gondozásával, alakításával kapcsolatos tudnivalókkal. Megtekintettük az Európában egyedülálló Nemzeti Bonszai gyűjteményt. A Tan Kapuja Zen Közössége felajánlásának eredményeképpen gyakorlati betekintést nyerhettünk a kerté- Gyakorlati foglalkozás a New Garden kertészetben szeti bonszai nyersanyagok vásárlásához, és gyakorlati foglalkozások során elsajátíthatjuk az egyik legősibb kertészmesterség, a jamadori fogásait. Dobosy Antal szenszei segítségével rálátást nyerhettünk néhány zen vagy zenes mozdulatra is, melyeket a kertészkedés közben mi magunk is gyakorolhatunk majd. Czéher György 11

13 Magyarországi Nyingmapa Közösség Információ: Jakab Katalin: Honlap: A vadzsra guru mantra: OM AH HUM VADZSRA GURU PADMA SZIDDHI HUM tibeti kiejtésben: Om Ah Hung Benza Guru Pema Sziddhi Hung. Hospice tanácsadás csütörtökönként este 18 órától (előzetes bejelentkezéssel) olyan emberek számára, akiktől súlyos beteg vagy haldokló rokon, ismerős kér segítséget. A Dalai Láma kedvenc meditációja Emeritus Jeffrey Hopkins professzor sok éven keresztül volt a Dalai Láma tolmácsa, és számos könyvet is írt. A következő rész az Egy igaz szív című munkájából való: A Dalai Láma különösen kedveli azokat a gyakorlatokat, amelyek erősítik bennünk a mások javára való elhatározásainkat. A nyolcadik századi indiai tudós és jógi-költő, Sántidéva műve (A bódhiszattva életének vezérfonala) alapján arra hív minket, hogy egy háromdimenziós helyzetet képzeljünk el. A meditációban: 1. Képzeljük el magunkat jobb, ellazultabb, bölcsebb önazonosságunkban középen, velünk szemben jobb és bal oldalon pedig a következőt vizualizáljuk: 2. Egyik oldalon látjuk önző magunkat; egy személyt, aki törtet és próbál elkapni egy szelet tortát, bármit, mert ez olyan ember, aki csak önmagára tud gondolni. Hozzuk fel emlékezetünkben a közelmúltból azt az esetet, amelyben megmutatkozott ez a kellemetlen, mohó és könyörtelen önazonosságunk, aki csak egyre gondol: én, én, én... 12

14 3. Ezzel az önző énnel szemközt, a másik oldalon képzeljünk el egy csoport elesett, nyomorult embert, vagy olyanokat, akik nagy fájdalmat élnek át. Őszentsége ekkor azt javasolja a józan és bölcs önazonosságunknak középen, hogy gondolkozzon el ilyen módon: Az önző én az egyik oldalon és a szerencsétlen emberek a másik oldalon egyformán boldogságot kívánnak, és nem akarnak szenvedni. Tehát felmerül a kérdés: Kit akarok segíteni? Önző énemet, vagy a szenvedőket? Logikus a válasz: Az egyik oldalon én vagyok egyedül, míg a másikon számtalan lény, akiket most például öt ember példáz. Hogyan is ne lehetne ennek a sok-sok lénynek a dolga legalább ugyanolyan fontos? Ám ekkor felmerülhet benned a gondolat, hogy a másik oldalt ugyanúgy, mint téged, önös indítékok irányítják, így nem találsz minőségi különbséget én és mások között. Ekkor lehet, hogy arra a következtetésre jutsz, hogy segítesz mindegyiknek, beleértve saját önző énedet is. Így, ha öt ember van a másik oldalon, akkor magadat már egy hatod résznek fogod tartani, és nem kizárólagosnak. És ez már nagyszerű! A Potala palota Lhászában, előtérben a sztúpákkal 13

15 Buddhista Vipasszaná Társaság 14 Koncentráció-moralitás-bölcsesség Alapítványunk és társaságunk alapítója Sayadaw U Pandita burmai szerzetes, aki hazájában és számos országban rendelkezik kolostorokkal. Közvetlen tanára a burmai Mahasi Sayadaw volt, aki saját napirenddel és speciális módszerrel rendelkező szatipatthána vipasszaná meditációs technikát hozott létre. A módszer apró részletekig kidolgozott, rendkívül hatékony és lehetőséget teremt a belátások elérésére. Burmában ezért nagyon népszerű, és több száz kolostor vette át tanításait, könyveit és magyarázatait. Folyamatos kapcsolatban állunk külföldi (európai és ázsiai) meditációs központokkal, amelyekben meditációs elvonulásokra nyílik lehetőség gyakorlott tagjaink számára. A legközelebbi európai vipasszaná elvonulások: április 4 május 4. Olaszországban (vezeti: Sayadow U Vivekananda) május 16 május 25. Németországban (vezeti: Sayadow U Vivekananda) június 1 június 30. Belgiumban (vezeti: Sayadow U Pannathami) június 13 június 22. Olaszországban (vezeti: Bhante Bodhidhamma) Bővebb információ az európai elvonulásokról: Az Alapítvány székhelye: 2145 Kerepes, Vécsey Károly utca 29. Telefon: Számlaszáma: Információ: Gergely István vipassanahu@gmail.com, honlap: Az elmúlt időszak programjai szeptember : Sayadaw Dhammasami, az Oxford Buddha Vihara apátjának vezetésével szatipatthána szutta kurzus megrendezésére került sor. Az első négy nap esti szutta-magyarázatait egy kétnapos intenzív meditációs elvonulás követte november én Andrea Huber vezetett karuná (együttérzés) meditációt egy kétnapos elvonulás keretében a nagykovácsi Jógaközpontban. Hétvégi elvonulások Társaságunk már hetedik éve havonta rendszeres hétvégi elvonulásokat, előadásokat és meditációkat szervez. Ezen alkalmakkor ülő és sétáló meditációk (álló meditáció is) váltják egymást, kiegészítve tanításokkal, módszertani útmutatókkal, beszélgetésekkel. Kezdők és haladók részére egyaránt ajánlott! Részletek honlapunkon:

16 Átama A Nyugati Tanítvány Nemes Tantrikus Köre buddhista szahadzsija rend Tilópa, a nagy lemondó A madár, mely a Méru hegyén fészkel, Aranyból való, s ragyog tiszta fénnyel. A bölcs, ki mindent tiszta lehetőségként lát, Nem foglya immár e világ hálójának, az égbe szállt. Tilópa Visnunagar királyának papja volt. Nagy fizetést kapott a várostól, hisz ő volt a leghíresebb és elismerten a legjobb tanár széles Indiában. Ő maga azonban elégedetlen volt helyzetével, nyugtalan a sorsa miatt. Úgy érezte, ez a tevékenység, bármily üdvteli is, életének nem igazi értelme, s elszakítja az igazság beteljesítésétől. Újra és újra beadta a lemondását, de azt persze nem fogadták el, a sok tanulót csábító hírességet hogyan is engedték volna továbbállni? Tanítványai szintén maradásáért könyörögtek. Ám végül egy csendes éjjelen, amikor a kapuőröket elnyomta az álom, Tilópa rongyokba burkolózva kiosont a városból és elszökött, reggelre a nyomait is betemette az út pora. Az igazságot csak önmagunkban lehet teljesen megvalósítani, tanulással vagy recitálással nem lehet elérni. Mert mindaz, ami bekerül a tudat hatókörébe, az nem lehet az abszolút igazság.* A szobájában, szerzetesi öltözékére helyezve, találták meg levelét: Nem térek viszsza soha, ne is keressetek, ne is kövessetek, a valóságot keressétek önmagatokban. Tilópa. Káncsi városában telepedett le, a hullaégető helyen. De itt sem maradt sokáig, továbbállt és vándoraszkétaként járta a világot. Egy napon összetalálkozott Nárópával, a tökéletesen megvilágosodott sziddhával, aki nem akarta észrevenni 15

17 önnön beérkezettségét. Ő kísérte el mindenfelé Tilópát, szolgálta és csodálta. Tilópa mestereként tekintett a fiúra, és egyetlen percre sem hagyott fel az elmélkedéssel. Végül elérte a mahámudrá-sziddhi legmagasabb betetőzését, a test, beszéd és szellem eredeti egységét. Az istenek lakomára hívták tiszteletük jeléül, az égtájak őrei és a dákiník tiszteletteljesen hódoltak előtte. Mindenfelé ismertté lett, nevének jelentése: szezámolaj préselő, olajárus. Miután sorsát tökéletesen beteljesítette és önzetlenül tevékenykedett a lények üdvéért, testben lépett be a Dákiní Mennyországába. Aki hátrahagyván minden földi és égi köteléket, minden béklyótól megszabadult, azt hívom én bráhmanának.** * Tillo-páda dóhája; Mi-la: A semmi virágai. ** Dhammapada 417. Részlet Soós Sándor: A nyolcvannégy mahásziddha legendája című könyvéből. (A Tan Kapuja, 2000) Tibeti táj Lhásza közelében 16

18 Mokushó Zen Ház Taiszendzsi Templom 1165 Budapest, Sashalom, Rákosi út honlap: Telefon: , A Kódó Szavaki, Desimaru és Zeisler mester által továbbadott tanítás naponta gyakorolható Budapesten a Mokusó Zen Házban, a Taiszendzsi Templomban, amely Desimaru mester bódhiszattva nevét viseli. Jelentése: A Nagy Bölcs Temploma. Megközelíthető az Örs vezér teréről a 144-es busszal, vagy 244-es busszal a Batthyány utcai megállóig, és a Bosnyák térről a 277-es busszal a Rákosi útig. Mindennapi gyakorlás és tanítás a budapesti Taiszendzsi Templomban: hétfőtől péntekig: és szombaton: és A zazen mindig pontosan kezdődik, ezért első alkalommal lehetőleg félórával a kezdés előtt gyere, sötét színű, kényelmes ruhában! Hóbódzsi Templom, Pilisszentlászló Desimaru mester missziójának ez az első kelet-európai temploma, amely egyben a Mokusó Zen Ház szellemi központja is. Mjóken szerzetes 1997 júniusában alapította, Mokusó Zeisler mester halálának hetedik évfordulója alkalmából. Hóbódzsi azt jelenti, hogy a Dharma Kincse Temploma. Az épület paradicsomi környezetben fekszik, Budapesttől nem messze a Duna-Ipoly nemzeti parkban. Ezen a helyen valóban meg lehet tapasztalni a régi idők szerzeteseinek mindennapi életét. Szessinek alatt a Hóbódzsiban Mjóken szerzetes minden tanítványa együtt van, és Desimaru mester más tanítványai is rendszeresen meglátogatják a Templomot. Megközelíthető: Pilisszentlászlóra a szentendrei HÉV-megállótól lehet eljutni buszszal. A falu főteréről a visegrádi kiránduló utat (Honvéd utca) kell követni. A falu végétől nagyjából egy kilométerre a patakparton, az út bal oldalán pillantjuk meg a Hóbódzsi zöld cserepeit. Mjóken mester harminc éve követi Taiszen Desimaru és Mokusó Zeisler mesterek tanítását, tizenöt éve tanít Magyarországon és Kelet-Európában. Magyarországon két templomot alapított. Kelet-Európa első zen temploma a pilisszentlászlói Hóbódzsi, mely a szessineknek (intenzív gyakorló időszakoknak) ad helyet. Budapesten, a Desimaru mester bódhiszattva nevét viselő Taiszendzsiben egész évben lehetőség van a mindennapi gyakorlásra. 17

19 Mjóken mester több dódzsót (gyakorló helyet) alapított Romániában és Horvátországban is. A Taiszendzsi templomban ad mindennapi tanítást, és rendszeresen vezet szessineket nemcsak a Hóbódzsiban, de Bukarestben és Zágrábban is őszén Budapesten került sor a formális dharma-átadásra (Shiho) Stéphane Kosen Thibaut mestertől, aki Renpo Niwa, a legnagyobb japán zen templom, az Eiheidzsi egykori apátjának dharma-örököse tavaszán Mjóken mester átadta a dharmát Vincent Toku Ten Vuillemin szerzetesnek. Szessin azt jelenti, hogy megérinteni a tudatot. A néhány napos, vagy hoszszabb intenzív időszakok alkalmat adnak gyakorlásunk elmélyítésére. Szessinen teljesen a zazenre és a szamura a közösségért végzett munkára öszpontosítunk, hátrahagyva világi kötöttségeinket, követve a templom időrendjét reggeltől estig, napról napra. Daisi mester így ír a Dzsunidzsi-hogoban: Azt mondják, hogy Buddha sok életen keresztül, végtelen kalpákon át gyakorolt, de ez nem volt más, mint egyetlen nap és éjszaka gyakorlása. Így gyakorolva minden hely templom, minden hely kolostor, bárhol élsz, az egy szent hely. 18 Mennyei Trón Öt Elem Rend A Mennyi Trón Öt Elem iskoláját Wu Pei-sheng buddhista szerzetes alapította 1730-ban, Shantungban. Ennek jelenlegi vezetője Rev. Dr. Varga László dharma-tanító, holisztikus orvos. A Rend szervesen közreműködött a Tan Kapuja Egyház és Főiskola megalapításában. A Rend tanításai a négy nemes igazságra épülő négy alap szútrából indulnak ki, valamint a gyakorlatokhoz tartozó szóbeli hagyományból. A testi gyakorlatokhoz jóga és az öt tanvédő harcművészeti formagyakorlatai tartoznak, a lelki képzés a hagyományos ázsiai orvoslás és lélektan tanításaira, és a magyar nyelvű közel 2 órás áhítatszertartásra épül. A szellemi képzés része még az asztrológia és a történetírás megismerése. A Rend egyházi tevékenységként a buddhista fogadalmat tett hívők számára magyar nyelvű névadási, házasságkötési és halottbúcsúztatási szertartást is rendez. A Rend közel 150 fős tagsága összesen négy városban a hét minden napján tart foglalkozásokat, havonta egy alkalommal pedig a teljes tagság dharma-tanítással összekötött áhítatszertartáson vesz részt. Rendünk hagyományőrző iskola, szemlélete ökumenikus, ezáltal minden vallás tanításait és hitgyakorlati formáit tiszteletben tartja; meggyőződése, hogy a vallásalapítók ugyanazon prófétai lánc tagjai. Célunk Csoma bódhiszattva szándékainak megfelelően a magyar hagyományvonal beolvasztása a buddhista gyakorlatba. Elérhetőség a Főiskolán hétfőnként Cser Zoltánon keresztül, vagy a következő címen: cserzoltan@mailbox.hu

20 A Tan Kapuja Zen Közösség A közösség szerdánként zen meditációt tart a Tan Kapuja Buddhista Egyház aulájában tól Hegedűs Róbert vezetésével. robi@zen.hu, honlap: Nanszen kettévágja a macskát Nanszen látta, hogy a kolostor keleti és a nyugati szárnyán lakó szerzetesek egy macskán veszekednek. Felkapta a macskát és így szólt: Ha tudtok egy igaz választ adni, megmentitek a macskát. Ha nem, megölöm. Senki sem tudott válaszolni, mire Nanszen kettévágta a macskát. Este megjött Dzsósú, és Nanszen elmondta neki a történteket. Dzsósú levette a saruját, a fejére tette és kiment. Ha ott lettél volna, a macska megmenekül jegyezte meg Nanszen. Mumon hozzáfűzése: Mondd meg nekem, mit akart Dzsósú mondani azzal, hogy a fejére tette a saruját? Ha meg tudod adni erre a kulcsszót, látod majd, hogy Nanszennek alapos oka volt végrehajtani az ítéletet. Ha nem tudod megadni, akkor meg nagy baj van! Mumon verse: Ha Dzsósú ott lett volna, Másképp történik itt minden. Ha a kést elragadta volna, Életéért könyörögne Nanszen. (A Nincs Kapu kóangyűjtemény, 14. történet) Jegyzetek: A kóan egyike a legismertebb zen történeteknek, paradox voltát növeli, hogy állatot, egy érző lényt megöl egy zen mester, aki hivatalból elkötelezett buddhista, és mint buddhista mélységesen tisztelnie kell az életet. Már az első pillanatban kétségeink lehetnek: egy buddhista hogyan árthat bárkinek is? Természetesen nem tudhatjuk több mint egy évezred távlatából, hogy menynyire valóságos a történet, de akár szimbolikusnak, akár valóságosnak fogjuk fel, szembe kell néznünk a magunk életében is azzal problémával, amit Nanszen története felvet. Történetesen azzal, hogy az igazság nem tudása életeket olthat ki és olt is ki. Életek függnek attól, hogy látjuk-e az igazságot vagy nem. Ha tehát igazán buddhista módon élnénk és gondolkodnánk, akkor minden pillanatot az igazság keresésére kellene fordítsunk, éppen azért, hogy életeket mentsünk meg. És ez, az amire Nanszen látszólag nem buddhista tette felhívja a figyelmet. A történet kapcsán gondoljuk végig, hogy bármikor előállhat, így elő is fog állni olyan helyzet mindannyiunk életében, amikor a magunk élete és mások élete is függ attól, hogy tudunk-e akár egyetlen igaz szót is mondani a helyzet által feltett kérdésre! 19

21 A Tan Kapuja Buddhista Főiskola 1098 Budapest, IX. Börzsöny u. 11. Telefon: , , fax: honlap: A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Könyvtárának Olvasótermének nyitva tartása: hétfőtől péntekig óráig, szombatonként óráig a következő napokon: április 5., 12., 19., május 10., 17. (telefon: /16-os mellék, ). Tanulmányi ügyekben a Titkárság keresendő a fenti telefonszámokon. A Főiskola esti tanfolyamai a 2007/2008. tanév II. félévében: hétfő kedd szerda csütörtök : Ngöndro (Száraz Róbert, 5-ös terem) : Jantra-jóga (Szertartásterem Sarokdharma) : Nindzsucu (Bodogán Éva, KN1) : Integrál tai-csi (Bacskai Máté, Sarokdharma) : Iaidó (Száraz Róbert, KN2) : Dzsu-dzsicu (Suskó Zoltán, Nagyterem) : Meditációs gyakorlatok (Aula) : Vadzsratánc (Aula) : Csö-meditáció (5-ös terem) : Chen Taijiquan haladó (Juhász Imre, Aula) : Chen Taijiquan kezdő (Juhász Imre, Aula) : Sárkányököl kung-fu (Kvintovics Zoltán, KN1) : Aikidó (Csámpár János, KN2) : Astanga-jóga (Irtl Melinda, Szertartásterem Sarokdharma) : Hastánc kezdő (Lengyel Judit, 5-ös terem) : Erádi kardvívás (Németh Beatrix, KN1) : Dzogcsen meditáció (Zártkörű! 5-ös terem) : Nindzsucu (Bodogán Éva, KN2) : Zen meditáció (Hegedűs Róbert, Aula) : Shaolin kung-fu ( Tóbiás Tivadar, KN1) : Jantra-jóga (Szertartásterem Sarokdharma) : Iaidó (Száraz Róbert, KN1) : Vadzsratánc (Aula) : Chen Taijiquan haladó (Juhász Imre, Aula) : Chen Taijiquan kezdő (Juhász Imre, Aula) 20

22 : Sárkányököl kung-fu (Kvintovics Zoltán, KN1) : Aikidó (Csámpár János, KN2) : Japán és zen kertészet kör (Dobosy Antal, Katona Ervin, Kiszely Gergely, Czéher György Nagyterem) : Lodzsong meditáció (5-ös terem) péntek szombat : Dél-indiai templomi tánc (Maizl Rita, 5-ös terem) : Derbuka dobkör (Ivánovics Beatrix, K3) : Erádi kardvívás (Németh Beatrix, KN1) : Vadzsratánc (Aula) : Ji king és tao te king (Karátson Gábor, Nagyterem) : Dzsu-dzsicu (Suskó Zoltán, KN2) : Jantra-jóga (Szertartásterem Sarokdharma) : Reiki (Fodor György, 9-es terem havonta egyszer) A Főiskola kihelyezett tagozataként működik Kaló Jenő asztrológia-tanfolyama. Információ a Titkárságon kérhető. Jellegzetes tibeti táj 21

23 Kelet-Nyugat Kutatóintézet A Buddhista Egyetemek Nemzetközi Szövetségének (IABU) vezetőségi tanácsa megtartotta első értekezletét. A találkozónak a bangkoki Mahachulalongkornrajavi dyalaya Egyetem adott otthont január én. A megbeszélésen döntés született arról, hogy szeptember én Bangkokban megrendezik a buddhista egyetemek első nemzetközi szimpóziumát. A szimpózium főtémája: Buddhizmus és etika. Az egyes panelekben a buddhista etika és az (1) irodalom, (2) a társadalmi fejlődés, (3) a tudatművelés, (4) az oktatás, (5) a tudomány, (6) a gazdaság, (7) a politika kapcsolatát vizsgálják. A szimpózium anyagát egy remények szerint rendszeressé váló folyóiratban jelentetik meg. A szimpóziumra a tervezett előadás kivonatával (abstract) és rövid életrajzzal a Szövetség titkárságán április 4-ig lehet jelentkezni. (manager.secretariat@ iabu.org) A Szövetség számos további intézkedéssel kívánja előmozdítani a tagintézmények együttműködését. Ezek között szerepel a klasszikus buddhista nyelvi kurzusok listájának összeállítása, a buddhista egyetemek tanterveinek és tanmeneteinek közzététele a Szövetség honlapján, illetve az intézmények akkreditációját elősegítő információk közreadása. A vezetőségi tanács két tagjának javaslatára jóváhagyta öt új intézmény (négy kínai, egy indiai) csatlakozását a Szövetséghez. A Szövetség bizottságot állított fel az elektronikus buddhista források, tehát a különféle internetes adatbázisok egybehangolására. A vezetőségi tanács elhatározta, hogy évente kétszer ülésezik. A következő ülésre idén május 15-én, a Hanoiban megtartásra kerülő nemzetközi Vészák-ünnepségen kerül sor. Agócs Tamás 22

24 Interjú Barta Zsolt mongolistával, főiskolai docenssel Készítette: Kalmár Csaba Jimi Hendrixtől Hobbitfalváig. Észrevétlenül meg sem tudsz jelenni sehol, hiszen a fizimiskád nagyon is sajátosra sikeredett Mint értesültem róla, középiskolában már echte Jimy Hendrix kinézeted volt, de mostanra már inkább a hobbitfalvai Zsákvég család nagyjaira hajazol, szó szerint. Pontosítsunk először. Jimi Hendrixfejem csak később, középiskola után született meg, mert abban az időben egyszerűen nem lehetett hosszú hajat hordani a suliban. Ez az átkos 70-es évek vége, 80-as évek eleje volt. Érettségi után kezdtem csak hajat növeszteni. És ez a hajzat sajátos módon szinte csak felfelé nőtt. Később már enyhe hátrafele nyomással, de lehetett copfban is hordani. Zsóka is mintha erre a frizurára figyelt volna föl annak idején Ez már urbánus legenda, de igaz. Régen volt már ez az első találkozás, mikor megjelentem az életében Bejött egy nagy haj, és alatta Te voltál. Inkább megérkezett két láb. Feltételezem, hogy esetenként azért ez kényelmetlenséget is okozott. Hiszen alacsony vagy, és egy alacsony pasinak nagy hajjal ugye, be lehet szólni Mit beszólni! Én egészséges munkáslégkörben nőttem föl Miskolcon. Szerintem azért annyira nem volt feltűnő a sok kis kék munkássapka és ruha között az, ahogy én néztem ki Hihetetlen lehetett! Bele se merek gondolni. Talán jobb is! Mindenesetre a zenész-karrieredhez mindez nagyon is illett. És ez a mondat újabb felhívás egy kis nosztalgiázásra! Zenei pályafutásom február 22-én este 8-kor kezdődött. Akkor sugározta a Magyar Televízió a Beatles It s been a hard day s night című filmjét. Ezt megnéztem, és másnap az iskolában gyorsan alapítottunk egy együttest. Egy gitárzenekart. Nemes egyszerűséggel rögtön el is neveztük magunkat Beatles2-nek. A KGST adta lehetőségekkel élve szép lassan be is szereztük a hangszereinket, az NDK gitárt, a román basszusgitárt és a bolgár dobfelszerelést környékén már zenetanárhoz is jártunk, így diszkriminálva autentizmusunkat. Szolfézst tanultál például? Nem, csak hangszeren tanultam. Mindenki gitározni akart, én is. Kivéve a dobost persze, de hát neki az volt a dolga. Így elmentünk gitárt tanulni, és össze is hoztunk egy profi zenekart. Ez volt a Kabinet RT? 23

25 A legendás Kabinet RT. A mai napig működő zenekar különben. Föl is léptek? Hogyne, csak nélkülem. Már régóta nem játszom benne, de alapító tagként sok évig zenéltem együtt a fiúkkal. Ez egy ska zenekar volt. Ismered az ska zenét? Nem. Olyan mint a reggae, csak gyorsítva. Gondolom sejted, hogy Miskolcon 1980-ban mire is tomboltak? Az Edda, a Hobo, a P-Mobil, a Piramis voltak a sztárok. A legvadabb csöves korszak kezdődött akkor, amikor mi nyakkendőben és fehér ingben elkezdtük az ska zenét játszani egy csomó fúvós hangszeren, szaxofonon, harsonán, trombitán, ami belefért. Nem mondod! Tehát nyolcan, tízen voltatok? Tízen voltunk pontosan. És ez az együttes a mai napig működik? Igen, és országszerte ismert. Anno kicsit más volt a helyzet, mert sokszor elküldtek bennünket haza, vagy megdobáltak Miért? Azt hinné az ember, hogy csak úgy dőlt a pénz meg a nők Nem egészen. Ez tényleg a legdurvább csöves időszak volt, hosszú haj és egyebek, és Pataki Attila volt az isten. És akkor mi az Edda előzenekaraként léptünk fel. Lement két szám, és a tömeg elkezdett üvöltözni, hogy menjünk az izébe. Azért játszottunk még egy számot, és mentünk az izébe. Játszottunk az Edda előtt, az Omega előtt, a Sportarénában és efféle helyeken. Általában lement két szám, és ennyi volt az egész. Csak úgy hüledezek! Felléptek veletek a Patakiék meg az Omegások? Az Edda miskolci zenekar, és régről ismertük őket. Többször voltunk náluk próbálni, kipróbálhattuk a hangszereiket, satöbbi. Az Omegánál csak előzenekar voltunk, és egy folyosón volt az öltözőnk, ennyi. Sikeres föllépésről szól a fáma? től már olyan együttesek jelentek meg, mint például a KFT, ami már az újhullám volt. Akkortájt már Budapestre is feljutottunk sokszor, és a Pecsában lehetett hallani bennünket Galla Miklós akkori zenekarával, a GM49-el együtt. Közben a mi zenénk is változott, de igazi siker nem lett belőle. Végül otthagytam az egészet. Miért? Szép volt, jó volt, de elég volt. Nem azért, mert nem voltak sikeres koncertek, vagy mert nem dőlt volna a pénz. Mondjuk a pénz nem dőlt, az teljesen világos. Valami másnak kellett jönnie. 24

A Tan Kapuja Buddhista Egyház

A Tan Kapuja Buddhista Egyház A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tájékoztató 54 2012 tél Tájékoztató 54-2012 tél.indd 1 2012.02.12. 23:54:04 Tájékoztató 54-2012 tél.indd 2 2012.02.12. 23:54:04 Kedves Barátunk! Az állampolgárok a tavalyi

Részletesebben

Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3

Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Magyarországi Nyingmapa Közösség... 7 Buddhista Vipasszaná Társaság... 9 Átama A Nyugati Tanítvány Nemes Tantrikus Köre buddhista

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Buddhista Meditáció Központ

Buddhista Meditáció Központ M E G S Z A B A D U L Á S KARMA RATNA DARGYE LING TIBETI KARMA KAGYÜ HAGYOMÁNY BUDAPEST TAR VIII. ÉVFOLYAM 1.SZÁM 2007. FEBRUÁR GYÖNGÉDSÉG ÖNMAGUNK FELÉ 2. oldal Tiszteletreméltó Láma Ngawang Rinpocse

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Első magyar kiadás, Készült a Kosaido Printing Co., Ltd.-nél, Tokyo, Japan

Első magyar kiadás, Készült a Kosaido Printing Co., Ltd.-nél, Tokyo, Japan BUDDHA TANÍTÁSA A TAN KEREKE A Tan Kereke a Dharmacsakra szanszkrit szó fordítása. Azt jelképezi, amint Buddha tanítása egy szekér forgó kerekéhez hasonlóan széles körben, vég nélkül terjed tovább. A kerék

Részletesebben

Kedves Barátunk! nyilatkozatot.többféleképpen.lehet.csatolni.az.adóbevalláshoz,.ezért.kérjük.minden.kedves.barátunkat,.hogy.alaposan.

Kedves Barátunk! nyilatkozatot.többféleképpen.lehet.csatolni.az.adóbevalláshoz,.ezért.kérjük.minden.kedves.barátunkat,.hogy.alaposan. Tájékoztató 51 2011 tavasz Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Tisztelet.a.Mesternek..néhány.emlék.Ngavang.lamáról.(Farkas Pál)...5 Buddhista.Vipasszaná.Társaság.... 10 Mokusho.Zen.Ház...13

Részletesebben

Interjú Balogh Zsolttal a Dalai Láma látogatásával kapcsolatban

Interjú Balogh Zsolttal a Dalai Láma látogatásával kapcsolatban Interjú Balogh Zsolttal a Dalai Láma látogatásával kapcsolatban A szeptember 18-19-i hétvégén Őszentsége a Dalai Láma kétnapos tanítást, illetve meghatalmazást adott a budapesti Papp László Sportarénában.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2

Tartalomjegyzék. A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2 Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2 Buddhista Jövő Műhely... 3 XIV. Dalai Láma látogatása Budapesten... 5 A Tan Kapuja Zen Közösség... 9 A csak-látás a Buddha-természet maga (Fórizs László

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Átadás az oktatásban (Mireisz László)... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4

Átadás az oktatásban (Mireisz László)... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 Tartalomjegyzék Átadás az oktatásban (Mireisz László)... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 A Tan Kapuja Zen Közösség...8 Zen tábor Uszón (Sperling András és Szappan István)...8 Buddhista Vipasszaná

Részletesebben

9. évfolyam 1. szám február 10.

9. évfolyam 1. szám február 10. 9. évfolyam 1. szám hirkukac@or-zse.hu 2015. február 10. 1 / 8 BÚCSÚZUNK Az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói búcsúznak prof. DR. SCHWEITZER JÓZSEF z"cl, nyugalmazott országos

Részletesebben

Ki és miért Ítélte Jézust halálra?

Ki és miért Ítélte Jézust halálra? Ki és miért Ítélte Jézust halálra? A kérdés nem oly egyszerű, mint az ember fölületes elgondolás után hiszi, mert az evangéliumirók nem voltak jelen a történteknél, csak másoktól hallották a történet folyamatát

Részletesebben

Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3

Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Megemlékezés Rács Gézáról (Kalmár Csaba)... 4 Meditáció a sztupánál (Rács Géza)... 5 Még mindig van új a Nap alatt: Japánkertészet

Részletesebben

I. Szervezeti, személyzeti adatok

I. Szervezeti, személyzeti adatok KÖZZÉTÉTELI LISTA 10. számú melléklet a 11/1994. MKM rendelet és a 40/2005. OKM rendelet alapján I. Szervezeti, személyzeti adatok Adat A közfeladatot ellátó szerv hivatalos adatai Fazekas Utcai Általános

Részletesebben

TAR-PA. Buddhista Meditáció Központ 2011. JÚNIUS M E G S Z A B A D U L Á S. vezetésével Tar 2011. július 3. szellemi vezetője 2011.

TAR-PA. Buddhista Meditáció Központ 2011. JÚNIUS M E G S Z A B A D U L Á S. vezetésével Tar 2011. július 3. szellemi vezetője 2011. a M E G S Z A B A D U L Á S Buddhista Meditáció Központ KARMA RATNA DARGYE LING ] TIBETI KARMA KAGYÜ HAGYOMÁNY ] BUDAPEST TAR XII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. JÚNIUS Szabadító Buddha Anya Templomavató ünnepsége

Részletesebben

1%-kal fényesebb jövőt!

1%-kal fényesebb jövőt! M E G S Z A B A D U L Á S Buddhista Meditáció Központ KARMA RATNA DARGYE LING ] TIBETI KARMA KAGYÜ HAGYOMÁNY ] BUDAPEST TAR XIV. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2013. FEBRUÁR Egyetlen gyertya fénye elűzi évezredek sötétjét.

Részletesebben

Reménytelen, de nem komoly

Reménytelen, de nem komoly Csepeli György Reménytelen, de nem komoly A hazai rendszerváltás során játszódó politikai álarcosbál egyik emlékezetes pillanata volt, amikor 1998-ban a kőkemény liberálisból magát paternalista nemzeti

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Tájékoztató 52. 2011 nyár

Tájékoztató 52. 2011 nyár Tájékoztató 52 2011 nyár Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház...2 Miért zarándokol az ember? (Ser Gergely)... 3 Buddhista Vipasszaná Társaság... 6 Mokusho Zen Ház...9 A Tan Kapuja Zen Közösség...

Részletesebben

Buddha fellegvára (Mireisz László)... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4

Buddha fellegvára (Mireisz László)... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 Tartalomjegyzék Buddha fellegvára (Mireisz László)... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 4 Buddhista zarándoklat 2009 (Szathmári Botond)... 4 A Tan Kapuja Zen Közösség... 9 Haiku csokor (Huber- Nagy Luca

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

X. Chan Wu Magyar Bajnokság és Kínai Kulturális Napok 2013. Június 1. 9. Budaörs Sportcsarnok, Budaörs Városháza

X. Chan Wu Magyar Bajnokság és Kínai Kulturális Napok 2013. Június 1. 9. Budaörs Sportcsarnok, Budaörs Városháza X. Chan Wu Magyar Bajnokság és Kínai Kulturális Napok 2013. Június 1. 9. Budaörs Sportcsarnok, Budaörs Városháza Tervezet Tartalomjegyzék 1. Összefoglaló 2. Nemzetközi kapcsolatok 3. Együttműködési elképzelések,

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

ANGYALFÉNY EZOTERIKUS KÖZPONT

ANGYALFÉNY EZOTERIKUS KÖZPONT ANGYALFÉNY EZOTERIKUS KÖZPONT www.angyalfeny.hu Tel.: 06-30-438-9514 06-30-287-7426 E-mail: info@angyalfeny.hu molnarklara@t-online.hu vkarcsi@t-online.hu VII. Péterfy S. u. 15. mf. 2. PROGRAMAJÁNLÓ ÁPRILIS

Részletesebben

CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia. 2011. március megjelenik évente néhányszor

CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia. 2011. március megjelenik évente néhányszor Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia 2011. március megjelenik évente néhányszor CSALÁDI LELKINAP Apák napja (és márciusban)? Idei lelkinapunk egy kicsit másképp - családi lelkinap : - egy házaspár fogja tartani:

Részletesebben

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Bevezetés A Muzsika Hídja Fesztivál Szervezőbizottsága 2015-ben is megrendezi a Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivált Budapesten 2015. július 25-26-án, első

Részletesebben

Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban

Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban James Fraser (1886-1938) Senki nem vette észre, milyen királyi küzdelem folyik a könyvtár sarkában ülő fiatalember szívében. Azon a délutánon már harmadszor

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

20 éves az uszói sztúpa... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3

20 éves az uszói sztúpa... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Tartalomjegyzék 20 éves az uszói sztúpa... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Munkálkodás mindenki felébredésén (Mireisz László)...3 Öndör Gegen Buddhista Közösség Mongóliai buddhista zarándoklat...

Részletesebben

Pedagógusok továbbképzésére akkreditált tanfolyamaink a 2008 / 2009-es tanévben

Pedagógusok továbbképzésére akkreditált tanfolyamaink a 2008 / 2009-es tanévben Pedagógusok továbbképzésére akkreditált tanfolyamaink a 2008 / 2009-es tanévben (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.) Ha érdeklődik valamely továbbképzésünk iránt, kérem hívjon bennünket a 210 1030-as

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám Kedves Olvasó! A nyár derekán közelegve az őszhöz már most szervezzük új tevékenységeinket. Már ebben a hírlevélben is meghirdetünk néhány őszi programot, és természetesen

Részletesebben

A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei

A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei Koncz Gábor A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei Immár negyedszázad távlatából, messziről vagy kívülről nézve, összemosódnak a hónapok, egymásba csúsznak az évek eseményei.

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Kedves Barátunk! Mireisz László az Egyházi Tanács vezetője

Kedves Barátunk! Mireisz László az Egyházi Tanács vezetője Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!...2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 Buddhista Vipasszaná Társaság...5 Mokusho Zen Ház... 8 A Tan Kapuja Zen Közösség... 10 A kóan és a zen buddhista példázatok... 10

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája 2017. szeptember A 11/1994. évi Kormányrendelet a közoktatási intézmények számára 2009. augusztus 31 étől Különös közzétételi lista elkészítését

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

A Tan Kapuja Buddhista Egyház

A Tan Kapuja Buddhista Egyház A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tájékoztató 46 2010 tél Tartalomjegyzék Kedves Barátunk!... 2 A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 3 A Tejút Iskola és Ifjúságnevelő Alapítvány (Csörgő Zoltán)... 5 Japán és zen

Részletesebben

A 2016/2017. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. OM azonosító:

A 2016/2017. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. OM azonosító: A 2016/2017. nevelési év ÓVODAI RENDJE KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. OM azonosító: 029 524 1 A nevelési- oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló

Részletesebben

BUDAPESTI UNITÁRIUS HÍRLEVÉL ABUDAPESTI NAGY IGNÁC UTCAI UNITÁRIUS EGYHÁZKÖZSÉG HÍRLEVELE 2010. MÁRCIUS ÁPRILIS X. ÉVFOLYAM, 2.

BUDAPESTI UNITÁRIUS HÍRLEVÉL ABUDAPESTI NAGY IGNÁC UTCAI UNITÁRIUS EGYHÁZKÖZSÉG HÍRLEVELE 2010. MÁRCIUS ÁPRILIS X. ÉVFOLYAM, 2. BUDAPESTI UNITÁRIUS HÍRLEVÉL ABUDAPESTI NAGY IGNÁC UTCAI UNITÁRIUS EGYHÁZKÖZSÉG HÍRLEVELE 2010. MÁRCIUS ÁPRILIS X. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM PÜNKÖSDI ÜNNEPI ISTENTISZTELETEK 2010. MÁJUS 23. MÁJUS 24. Hagyományainknak

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

Eredeti műszaki rajz, foto és képdokumentáció felkutatása során 1926-ból találtam még képet, amin még fenn az urna, de már teljesen töredezett

Eredeti műszaki rajz, foto és képdokumentáció felkutatása során 1926-ból találtam még képet, amin még fenn az urna, de már teljesen töredezett Küldetésem, fogadalmam teljesült, miszerint Kőrösi Csoma Sándor halálának az idei 170. évfordulóján, darjeelingi síremlékénél sikerült gyönyörűen visszaállítani az eredeti állapotot, a díszurna végre,

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

XII. 2014. Az egészség és sport jegyében

XII. 2014. Az egészség és sport jegyében Á G F A L V I K R Ó N I K A XV. évfolyam 9. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2014. SZEPTEMBER XII. 2014. Az egészség és sport jegyében Versenykiírás Az eddig megrendezett futófesztiválok sikere

Részletesebben

Jézus vére, ments meg minket!

Jézus vére, ments meg minket! ÜZENET A CSÉPAI, SZELEVÉNYI, TISZAUGI ÉS TISZASASI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEK TÁJÉKOZTATÓJA V. évfolyam, 6. szám, 2007. július HÍREK, INFORMÁCIÓK, LELKISÉG, GYERMEKSAROK Jézus vére, ments meg minket!

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Név 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 836 815 021 498 267 2. 0066 MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 971 096 107 162 978

Név 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 836 815 021 498 267 2. 0066 MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 971 096 107 162 978 2. ú melléklet Kimutatás a 2007. évi Szja 1 %-ának adózói rendelkezéséről az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok ára a felajánlott összeg szerint csökkenő sorrendben Sor 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben

Ingyenes vállalkozói tanácsadás

Ingyenes vállalkozói tanácsadás Ingyenes vállalkozói tanácsadás A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége regionális tanácsadói 2013. szeptember 2-től a TÁMOP 2.5.3.C-13/1 projekt keretében, adózás, jog, pályázat, finanszírozás,

Részletesebben

A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4.

A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. A nevelési- oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.)

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Hírek, életút

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Hírek, életút Megyei Tudástár kialakítása: Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtári hálózata nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

RAJK LÁSZLÓ SZAKKOLLÉGIUM

RAJK LÁSZLÓ SZAKKOLLÉGIUM FELVÉTELI KÉRDŐÍV RAJK LÁSZLÓ SZAKKOLLÉGIUM 2013 Kedves Jelentkező! A Rajk László Szakkollégium felvételi kérdőívét tartod a kezedben, aminek kitöltése az első lépés ahhoz, hogy a kollégium tagjává válj.

Részletesebben

Geofrámia kivonatok - Enoszuke

Geofrámia kivonatok - Enoszuke klzg Geofrámia kivonatok - Enoszuke A Bukott Császárság - Psz. 3700 után Történelem A Sinemos-tenger északi határán a századfordulón történtek után Enoszuke császársága a világ legnagyobb részének szemében

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET szeptember HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET szeptember HIT VALLÁS 2019. szeptember HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG A GYÓNI KATOLIKUS PLÉBÁNIA SZEPTEMBER 15-TŐL ÉRVÉ- NYES MISERENDJE: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra,

Részletesebben

Szekszárdi Garay János Gimnázium

Szekszárdi Garay János Gimnázium Szekszárdi Garay János Gimnázium H-7100 Szekszárd, Szent István tér 7-9. Tel./fax: 00-36-74-315-633 E-mail: gjg@garayj.sulinet.hu Honlap: www.garayj.sulinet.hu Tisztelt Szülők! Köszöntöm Önöket a 2018/2019.

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. a 229/2012. Kormány rendelet 23. -a alapján

KÖZZÉTÉTELI LISTA. a 229/2012. Kormány rendelet 23. -a alapján KÖZZÉTÉTELI LISTA a 229/2012. Kormány rendelet 23. -a alapján (1) a) A felvételi lehetőségről szóló tájékoztató : 2016. október 28-tól olvasható a következő linken: http://www.mig.hu/hu/felveteli/ (1)

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y Tőkés László a Dalai Lámával találkozott 2008. december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y A Dalai Láma polgári nevén: Tenzin Gyatso, Tibet indiai száműzetésben élő vallási és politikai vezetője 2008. december

Részletesebben

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség hit vallás katolikus egyházközségeink F GyóNi katolikus egyházközség miserendünk: hétfő, kedd, péntek, szombat 17.00 óra vasárnap: Szőlők 9.00 óra, Gyón 11.00 óra Nagyböjt péntekjein 16.15 órától keresztúti

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott.

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott. 2015. július 3. K Á R Á S Z I független havilap XVIII. évfolyam 7. szám Önkormányzati hírek A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott. A 20 éves testvérkapcsolat

Részletesebben

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB Török Fanni A 2004-ben alapított díj másik díjazottja 2008-ban lett Medgyaszay-díjas. A középiskolai évek után ezek történtek vele: Érettségi után a Budapesti Gazdasági Főiskolára jelentkeztem a külkereskedelmi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2

Tartalomjegyzék. A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2 Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2 Zarándoklat.(Kromek Melinda és Sperling András)... 2 Eiheiji.( 永 平 寺 )..Az.örök.békesség.temploma.(Szemerey Márton)... 5 Tudat-kertjeink ízenete! Két

Részletesebben

Sükösd Csaba egyetemi docens, és Jarosievitz Beáta főiskolai tanár

Sükösd Csaba egyetemi docens, és Jarosievitz Beáta főiskolai tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék Hungarian Teachers Programs Sükösd Csaba egyetemi docens, és Jarosievitz Beáta főiskolai tanár 1 A CERN és a tanárok A kezdetek

Részletesebben

Projektnapló. Elek apó meséi - legendák és mondák nyomán Erdélyben. Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola HAT

Projektnapló. Elek apó meséi - legendák és mondák nyomán Erdélyben. Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola HAT Projektnapló Elek apó meséi - legendák és mondák nyomán Erdélyben Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola HAT-15-05-0356 Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola Szeretet lánca! Kössed egybe Szívét

Részletesebben

Egyházi Hírek. 2007. évi első kiadás

Egyházi Hírek. 2007. évi első kiadás Egyházi Hírek Az Első Magyar Református Egyház (Kálvin, Vancouver 1955) lapja 2007. évi első kiadás Templom: Lelkipásztor: Nt. Szigeti Miklós Lelkészi hivatal: 2791. East 27 th Avenue Internet: http://members.shaw.ca/szigetim/index.htm

Részletesebben

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember

A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája szeptember A Verseghy Ferenc Gimnázium különös közzétételi listája 2016. szeptember A 11/1994. évi Kormányrendelet a közoktatási intézmények számára 2009. augusztus 31-étől Különös közzétételi lista elkészítését

Részletesebben

Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kelet-Nyugat Kutatóintézet

Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Kelet-Nyugat Kutatóintézet Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2 Magyarországi Nyingmapa Közösség... 11 Buddhista Vipasszaná Társaság...13 TeKi KaGyü...14 Örökélet (Tenigl-Takács László)...14 Átama A Nyugati Tanítvány

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Kelet-ázsiai kultúrák diszciplináris minor a 2017-től fölvett hallgatóknak

Kelet-ázsiai kultúrák diszciplináris minor a 2017-től fölvett hallgatóknak Kelet-ázsiai kultúrák diszciplináris minor a 2017-től fölvett hallgatóknak A minorokat elsődlegesen az ELTE BTK hallgatóinak hirdetjük meg, az előírt bemeneti követelmények figyelembevételével. A fennmaradó

Részletesebben

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól!

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól! KIK VAGYUNK? Az Amnesty International kormányoktól, pártoktól és egyházaktól független civil szervezet, amely világszerte 150 országban, több mint 3 millió taggal és aktivistáival küzd az emberi jogokért.

Részletesebben

http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player

http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player Bepillantás a bensőnkbe nkbe Általában az emberek úgy definiálják Istent, mint aki mindenütt jelen van, aki mindentudó, mindenható, és

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak?

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak? INTERJÚ Tarek Ferenccel Sokan sokféle indíttatásból kezdjük meg zeneiskolai tanulmányainkat. Vannak, akik szüleik kezdeményezésére, mert egykor ők maguk is zenéltek, vagy pont azért, mert felnőtt korban

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. a 229/2012. Kormány rendelet 23. -a alapján

KÖZZÉTÉTELI LISTA. a 229/2012. Kormány rendelet 23. -a alapján KÖZZÉTÉTELI LISTA a 229/2012. Kormány rendelet 23. -a alapján (1) a) A felvételi lehetőségről szóló tájékoztató : 2017. október 20-tól olvasható a következő linken: http://www.mig.hu/felveteli (1) b) A

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

A Pasaréti Gimnázium hírlevele

A Pasaréti Gimnázium hírlevele A Pasaréti Gimnázium hírlevele Tisztelt Szülők, kedves Diákok! A Pasaréti Gimnázium 2016/2017-es tanévének októberi hírlevelében megtalálhatják az állandó és várható programjainkat, valamint egyéb, közérdekű

Részletesebben

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0100 Hátrányból előny testvériskolai kapcsolat kialakítása a és a Szolnoki Belvárosi Általános Iskola között Népek karácsonya A Népek karácsonya címmel szervezett a téli ünnepkör

Részletesebben

Tóvárosi Általános Iskola

Tóvárosi Általános Iskola Tóvárosi Általános Iskola 2009/2010-es tanév munkaterve A tantestület 2009. augusztus 31-én tartott értekezletén elfogadta. Pokrovenszki László igazgató 2009/2010-es tanév rendje A tanév 2009. szeptember

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 3508/01141 sz. pályázathoz

Szakmai beszámoló a 3508/01141 sz. pályázathoz Egyházi Könyvtárak Egyesülése 1085 Budapest, Üllői út 24. 20/824 38 81 gabriella.hubert@lutheran.hu Szakmai beszámoló a 3508/01141 sz. pályázathoz Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális

Részletesebben

TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ. TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren

TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ. TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ TÉGY ENGEM BÉKEKÖVETEDDÉ Szerző:Szöveg: S. Temple ford.: ifj. Kulcsár Tibor Zene: S. Temple, N. Warren 1. Tégy engem békeköveteddé, Hogy hinthessem az igemagvakat. Ó, Szentlelked

Részletesebben

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu 23 CSOPORTDINAMIKA A csoportok másképpen viselkednek, mint az egyének. A hasonló gondolkodású emberek találkozása a Network Marketing/MLM üzlet rendezvényein, különleges atmoszférát teremt. Nagyon nehéz

Részletesebben

Beszámoló a Dráma és Színjáték tanszak

Beszámoló a Dráma és Színjáték tanszak Beszámoló a Dráma és Színjáték tanszak 2013-2014-es tanév munkájáról Összeállította: Kovácsné Jószai Irén, tagozatvezető Ebben a tanévben 28 tanulóval két csoportban indult meg a tanszakon a munka. A kezdő

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

A Tan Kapuja Buddhista Egyház

A Tan Kapuja Buddhista Egyház Tartalomjegyzék A Tan Kapuja Buddhista Egyház... 2 Buddhista Vipasszaná Társaság... 4 Mokusho Zen Ház... 7 Magyarországi Nyingmapa Közösség... 9 A Tan Kapuja Zen Közösség... 10 Zen tábor volt Uszón! 2011.

Részletesebben

"CSALÁDI HÁTTÉR" felmérés. Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola. 9. évfolyama. 2014/2015. tanév

CSALÁDI HÁTTÉR felmérés. Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola. 9. évfolyama. 2014/2015. tanév "CSALÁDI HÁTTÉR" felmérés Balmazújvárosi Veres Péetr Gimnázium és Szakképző Iskola 9. évfolyama 214/215. tanév Kérdések - Válaszok - Alapadatok Ssz. Kérdés 9.a 9.b Gimnázium 9.c 9.d 9.e Szakiskola Iskolai

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben