Gondolkodás fejlesztése. 1. osztály. 1. Találós kérdések. Kifele megy, befele áll, befele jön, kifele áll, lefele megy, fölfele áll,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gondolkodás fejlesztése. 1. osztály. 1. Találós kérdések. Kifele megy, befele áll, befele jön, kifele áll, lefele megy, fölfele áll,"

Átírás

1 Gondolkodás fejlesztése 1. osztály 1. Találós kérdések. Kifele megy, befele áll, befele jön, kifele áll, lefele megy, fölfele áll, fölfele megy, lefele áll. (a macska farka) A szabad mezőre gyakran kisétálok, Pedig kis házamtól soha meg nem válok. (csiga) Olyan, mint a falevél, Ide-oda lebben, Napsütötte réteken, S jó szagú szélben. Lábujjhegyen követed, Rászáll egy virágra, Felfelé kapsz, és ámultan Pillantasz utána. (pillangó) Miért hunyja be a kakas a szemét, amikor kukorékol? (mert már kívülről tudja)

2 2.Kakukktojás. Az időszaknak megfelelően applikációs képekkel vagy szókártyákkal végezzük! Minden esetben elvárjuk az indoklást miért nem illik az adott szó a sorba! cica kutya papagáj őzike kecske róka béka csiga pillangó malac tyúk liba 3. Barchoba. Egy állatra gondolok. Tegyetek fel kérdéseket, melyre igennel vagy nemmel válaszolok! Példa: őzikére gondolok Háziállat? Tud repülni? Erdőben él? Nem. Nem. Igen.stb. 4. Alakzatok előállítása. Különböző síkidomokat kaptok borítékban. Próbáljatok összerakni belőlük állatokat. Pl. 5. Szóalkotás. Alkossatok a betűk segítségével állatneveket! Ismétlődhetnek a betűk! Betűk a táblán: k a l z s ü ő c m I 6.. Új szót kapsz, ha ékezetet teszel a magánhangzóra. Próbálj magadtól is ilyen szavakat kitalálni! rak hat mez bal nyel bab 2. osztály 1. Két név között egy harmadik. Felismered-e a harmadik nevet? Mónika Tódor Tibor Csaba Ildi Adél

3 Réka Tibor Margit Tamás 2. Fiahordó szavak. Milyen állatnév rejtőzött el a szavakban? kulipintyó, kökörcsin, kerekecske, főz, kocsibejáró, kiabálna, galiba, borzalom paróka, kisasszony, apával, 3. Kakukktojás. Olvasd el a táblára, írásvetítőre írt szavakat! Melyik szó nem illik a többi közé? hógolyó, zsebkendő, jégcsap, dobverő virágmag, rendező, sótartó, almalé, tyúkláb, rendőr Több megoldás is van: például rendező nem összetett szó, tyúkláb csak hosszú magánhangzó.van benne. Minden esetben indokoltassuk is a választást! 4. Ravasz kérdések. Mi a nehezebb, 1 kg vas, vagy 1 kg toll? Lába nincs, de vándorol, keze nincs, de meglocsol? (eső) Melyik hónapban eszünk legkevesebbet? (februárban) Micsoda hajat nem lehet megfésülni? (kenyérhajat) 5. Fejtörők. Benézünk az oroszlánok barlangjába. Az elsőben 3 fejet és 12 lábat számoltunk meg. Volt-e ember? Mennyi? A másodikban 6 fejet és 22 lábat számoltunk meg. Volt-e ember? Mennyi?

4 A harmadikban 4 fejet és 8 lábat számoltunk. Volt-e ember? Mennyi? A negyedikben 5 fejet és 14 lábat számoltunk. Volt-e oroszlán? Libák mentek a tóhoz. Egy liba ment két liba előtt, egy liba ment két liba után, egy liba ment két liba között. Hányan vannak a libák? (3) 6. Poénkeresés. Jelöld annak a mondatnak a betűjelét, amelyik a vicc poénja! -Tibike, miért állsz behunyt szemmel a tükör előtt? a./ - Azt szeretném megtudni, milyen vagyok, amikor alszom? b./ - Azért, mert álmos vagyok. Jolika a Gyermekszínház pénztáránál: -Kérek szépen jegyet a mostani előadásra! -De kislányom, hiszen már hatot váltottál rá. a./ - Nagyon szeretném látni az előadást- b./ - Az igaz, de áll az ajtóban egy néni, és valahányszor be akarok menni, mindig széttépi. 7. Mondatok sorrendje. Összekeveredtek a mondatok. Számozással állítsd helyes sorrendbe! Mind a kettő magának akarja. A csibék fölborulnak. Két kis csibe megy az úton. Húzzák, húzzák kétfelé. Most mindegyiknek fél giliszta jut. A giliszta elszakad. Találnak egy hosszú gilisztát.

5 8. Alkoss minél több szót a megadott betűkből! A pontok a mássalhangzók helyét jelölik.. ű. é.. é. a. a. a.. e. e.. a. u 9. Alkoss minél több szót a megadott betűkből! A pontok a magánhangzók helyét jelölik. t. r. l. r. m b. k. 3. osztály 1. Barcochba. Egy személy, vagy tárgy, vagy élőlény kitalálása. 2. Kakukktojás. (soronként 1-1) elkezd indul startol elenged gondoskodni vigyázni figyelni ügyelni szorgalmas engedelmes szófogadó jóravaló eszik rág lakomázik étkezik testes kövér elhízott ügyetlen (Minden esetben várjuk el az indoklást) 3. Találós kérdések. Két füle van, mégsem hall. (fazék) Vadonatúj, mégis lyukas, lyuk nélkül semmit sem ér. (szita) Ütik-verik, megöklelik Aztán forró tűzbe teszik. Végül pedig, ha kiállja

6 Nagy kést döfnek a hátába. (kenyér) Mi az amire a nap mindig rásüt, s mégis soha nincs árnyéka? (országút) 4. Szóbújócska. Keresztnevek keresése: Edelény, ráront, lapállás, rohanna, Dnyeszter, virradóra. 5. Képezzetek új értelmes szót! Ha sikerül egy keresztnevet kaptok a kezdőbetűkből.. TÁBOR ( BÁTOR) LAKAT (ALKOT) PÁLMA (LÁMPA) MÁSOL (ÁLMOS) REZEG (ZERGE) UGRÁS (SUGÁR) 6. Sajtóhiba. Javítsátok ki a hibákat! Sándor megette a cipőt. (cipót) Ítélkezett a község bölcs bikája. (bírója) Az erdőben egy több száz éves gyönyörű hölgy áll. (tölgy) 7. Találós kérdések, rejtvények. Fejtsd meg az eszperente találós kérdést! Írd le! Levest esznek vele (kanál) Gyerekek kedvenc fekete eled ele (csoki) Egerek veszedelme (macska) Szerkezet, mely reggel csengetve felkelt ( ébresztőóra) 8. Ferdített közmondásokat olvashattok a feladatlapon. Tegyetek rendet közöttük! Ki mit főzött, kis helyen is elfér. Aki nem dolgozik, keveset fog. Ki sokat markol, egye meg!

7 Sok jó ember, ne is egyék! Nagy teher is könnyű, fogd meg jól! Nesze semmi, ha sokan emelik. 9. Olvasmányok szereplői mutatkoznak be. El kell találni melyik olvasmány melyik szereplőjéről van szó. Szeretem az iskolát, mert itt sok gyerek van, mostanában még tejet is kapunk. Én szívesen meginnám, de tudom, hogy a kishúgom éhesen, átfagyva várja a kapuban hogy levigyem neki. 4.osztály 1. Barcochba. Lehet személy tárgy, fogalom, szám. 2. Szófejtő. Alkossatok a 6 szóból hármat! vak, dió, fal, tár, rá, rak (falvak, rádió, raktár) vár, víz, ás, olt, szer, bú, (szerviz, búvár, oltás) 3. Gyufa-rejtvény. Egy gyufát szabad más helyre tenni, hogy az állítás igaz legyen! IV+I=II (IV-II=II; IV-I=III) 4. Találós kérdések. Egy fiú azt mondja: Ugyanannyi fiútestvérem van, mint lány. A nővére viszont így szól: Háromszor annyi fiútestvérem van, mint lány. Mindkettő igazat mondott,hogy lehetséges ez? (3 fiú és 2 lány)

8 Öszvér és szamár. Zsákokkal megrakottan ballag az úton egy öszvér és egy szamár. Néhány mérföld után a szamár kérleli a társát, vállaljon át egy zsákkal a terhéből. - Látszik, hogy szamár vagy! - inti le az. - Ha átvennék tőled egy zsákot, akkor nekem kétszer annyit kellene hordanom, mint neked. Inkább te vedd magadhoz az én egyik zsákomat, hogy mind a ketten egyforma terhet cipeljünk. Hogy lehetséges ez? (szamár 5, öszvér 7 zsákot vitt) 5. TOTÓ 13+1 Ha tudod, írd le a választ! 1. Mátyás király hadseregének a neve. 2. Hány tagból áll egy focicsapat? 3. Hány napos a 8. Hónap? 4. Hányat lép egy veréb egy esztendőben? 5. Melyik tengerbe ömlik a Duna? 6. Melyik a legtüzesebb ló? 7. Mi az, ami mindig nyílik és sohasem virágzik? 8. Mennyi 542x10-nek a fele? 9. Milyen vár lehet a víz alatt? 10. Mi nehezebb 1 kg vas, vagy 1 kg toll? 11. Melyik folyóba ömlik a Tisza? 12. Melyik az a szám, amelyiknek háromszorosához ötöt hozzáadva 11-et kapunk? 13. Milyen fa van legtöbb a vásárban? 13+1 Ki volt a haza bölcse? 6. Öszvér közmondásokat olvashattok a feladatlapon. Tegyetek rendet közöttük! Ki mit főzött, kis helyen is elfér Aki nem dolgozik, keveset fog.

9 Ki sokat markol, egye meg! Sok jó ember, ne is egyék! Nagy teher is könnyű, fogd meg jól! Nesze semmi, ha sokan emelik. 7. Találós kérdések. Fejtsétek meg találjatok ki hasonló eszperente találós kérdést! Gyerekek fellegekbe eregetett enyvezett keretezett szerkezete. (sárkány) Emeletre ezen tekeregve mehetsz fel. (lépcső) Beteg test melege. (láz) 8. Olvasmányok szereplői szólalnak meg. Ki mondta? Kinek? Mikor? Csak tanulj, szorgalmasan, és rajta légy, hogy a dicsőség koronáját elnyerjed! Egyedül a képtelenül sanyargató német rontására, édes hazánk meg a szegény nép nyomorúságának megváltására ragadtam fegyvert. Vágja nagyuram, a gyáva labancát! Gyere fiam, hazamegyünk! Az ő lába jobban fázik, mert nagyobb, mint az enyém Ne kéresd magad fiam, huncut, aki a levesét meg nem eszi. 9. Melyik lehet a vicc poénja? Karikázzátok be a betűjelét Készüljetek a felolvasásra! Futóversenyt néz apa és fia. A gyerek megszólal: - Apu ezek a végén jutalmat kapnak? - Csak az, aki elsőnek és célba. a.) Akkor a többi minek fut? b.) Mi lesz a jutalma? 10. Alkoss a megadott betűkből értelmes szavakat! o dzvióansd

10 o avzrssa o yaklárh o étssre o ascil o adlmi o eérg o részenyk 11. Az ötbetűs szavakból képezz új, értelmes szavakat. Írd le ezeket a jobb oldalra. Ha helyesen oldottad meg, az új szavak kezdőbetűiből egy fogalom válik olvashatóvá. egres= _ gázol= _ barka= _ tábor= _ pálya= _ madár= _ ugrás= _ kádár= _ drága= _ 12. Keresd a párját! Találd meg a következő nyolc szósorhoz a hozzájuk illő közös második tagot! o arc-, árny-, báb-, néma-, szem-, szóo fali-, homok-, kar-, nap-, zsebo álló-, fali-, hangulat-, kézi-, olvasó-, zsebo arcul-, fejsze-, kar-, kard-, ostor-, ökölo hullám-, ív-, levél-, rajz-, szűrő-, újságo daru-, fácán-, fark-, liba-, páva-, szárnyo bárány-, eső-, fátyol-, füst-, gomoly-, hóo hajó-, határ-, mentő-, űr-, vasút-, vég- 4. osztálytól Állapítsd meg, hogy a felsorolt állatok közül melyik a legkisebb: telfáen, sarafk, skála, abzer, güre!

11 LÓ KALAND Ebből a két szóból, ha összeolvasod őket, és átrendezed betűiket, egy szó lesz: kandalló. Hát a következőkből milyen szavakat lehet gyártani? a) BAL IZOM (bizalom) b) FELE ONT (telefon) c) RAB KÁDI (barikád) A következő szavakban földrajzi neveket találsz elrejtve. Melyek ezek? BABAKONYHA (Bakony) KALAMAJKA (Ajka) FEGYŐR (Győr) BEGERJED (Eger) Bátrabb e a vakmerő a bátornál? A választ keresd meg a rejtett szövegben! A vakmerő nokav rem, men ajtál a tlyészev, men si ajdut im itegenyef. A bátor nogyan lój ajdut tim tatzákcok, sigém gáveleb a ebttet. Kösd össze a szavakat az eszperentéül megfogalmazott jelentéssel! Szófogadó - mellette melegedsz telente - kályha - kellemetlen kevert szer, melyet beteg vesz be - orvosság - engedelmes esernyő - szerkezet, mely reggel csengetve felkelt fejtörő - mennycseppek ellen felemelt nyeles, feszes, fekete lepellel fedett szerkezet ébresztőóra - rejtelmes jelek, melyeket meg kell fejtened -

12 Keresd meg és írd le a szavakat eszperente nyelven! gólyák = lépcső = hajnal = tájkép = (- emeletes verebek - - emeletre ezen egyenesen mehetsz fel - reggel kezdete - - festett hegyek, berkek, fellegek ) Válaszd ki, hogy melyik eszperente kifejezés melyik szóra vonatkozik! bíróság, rendőr, pénz, ábrándozó, dívány, élesztő - kenyeret keleszt = - perek helye = - keresve keresed, de keveset lelsz = - rend embere = - merengve eget les = - kerevet =

13 A pontok helyére ugyanazt a szót helyettesítve minden esetben értelmes, összetett szót kapunk. Melyik ez a szó? Kamasz.. (kor) Utó. Reform Hős.. Csecsemő forrás (fény) törés szóró év másolat.barát (könyv).hét.jutalom.kiadó.kereskedő..eset (tűz)..fészek..jelző.kár.oltó.vész hó. (hányó) futó..(tűz) vég (vár) sár. tábor.. homok tűz öröm felleg. Mi a közös a szavakban? ALPOK LAPOK POLKA PAKOL (ugyanazok a betűk) Képezz a szavakból új szavakat úgy, hogy a betűk közé egy M betűt helyezel! a) DÉZSA b) KOROS c) DOB d) TEREK e) HAVAS f) MEGÉR g) BABA Fejezd ki mindegyik kifejezést egy szóval, amely a LAP szót tartalmazza! fejünkön hordjuk (kalap) újság (lap) sekélyes (lapos) szobor alja (talapzat) lelkiismeretes (alapos) evező (lapát)

14 Rendezd át az alábbi szavak betűit, úgy, hogy más jelentésű értelmes szavakat kapj! a) APÁLY - (pálya) b) KORSÓ - (orsók) c) PALA - (alap) d) BOLYAI (ibolya) A következő feladat megoldásához vegyél elő Magyarországról egy térképet! Kövesd végig a mesében említett földrajzi helyeket, vajon igaz dolgok szerepelnek a mesében? Csali mese: Ferkó a mesében ötször füllentett. Keresd meg ezt! De jó volt amikor nyár volt, és mi csónakkal útra keltünk. Baján szálltunk vízre hajnalban, és estére lecsurogtunk Dunaújvárosig. Közben napoztunk és gyönyörködtünk a tájban. De szépek voltak is a fák a Duna és a Tisza összefolyásánál. Ebédelni kikötöttünk, és a Dunából frissen kifogott tonhalból készítettünk halászlevet. Nagyon finom volt. Délután elhajóztunk Dobó István vára mellett. Úgy elfáradtam, hogy hiába vettem elő este a sátorban Fekete István Kincskereső kisködmön című könyvét, az első két oldal után elaludtam. Ezt a kirándulást jövőre is megismételjük! A következő badar mesében 5 fiú és 5 lánynév található. Keresd meg ezeket! E mesebeli rénszarvas kapálta másnak a földjét. Sokan nagyon szívesen hallgatták, miközben tíz halász lógatott hálókat a tóba. A vezérhalász kérte a rézfúvósok fölvonulását, de azok ott óhatatlanul megfáztak volna, ezért nem jöttek. Érthető, hogy a halász kiabál: intő példa ez mindenkinek. (Emese, Irén, Pál, Tamás, Anna, László, Kata, Ottó, Bálint megjegyzés: szerintem csak 4 lánynév van) Van 7 betű ami római számnak is felfogható: I, V, X, L, C, D, M. A következő szavakból a bennük lévő római számok levonása után értelmes szavakat kapsz. Melyek ezek? -MILLIÁRD -ÓRIÁS -FILLÉR -MECSET

15 CSACSI -DIÁKOS -AKCIÓ -DELTA LECKE Hány értelmes szót tudsz leolvasni a következő összetett szavakból? a) LÉGITÁRSASÁG b) NÉVELŐ c) HÓDMEZŐVÁSÁRHELY d) GÉPLAKATOS e) ALAGÚTÉPÍTÉS f) HADSEREGTÁBORNOK g) IRODALOM Az alábbi szavakban 1-1 betű elhagyásával új értelmű szavak jönnek létre. Melyek ezek? megafon -ablak -karcolás -kendő -ügyelet -aszfalt kugli -terhel -óriás -bolyt -szekrény Rakj ki a megadott betűkből értelmes szavakat! Melyik a leghosszabb? a) A É O C K N P R Sz b) A A E E B K K L R T Figyeld meg az alábbi szavakat! SZALÁMI, SZÁMLA, MÁZSA, SZÁM, MÁS, ÁS Mi a rokonság a hat szó között? (mindegyik szerepel a szalámi -ban) Írd le az alábbi szavak ellentétét, és olvasd össze azok kezdőbetűit! Milyen szót kapsz? a) PISZKOS -.. b) DAGÁLY -. c) SÖTÉT -.. d) ÉBRENLÉT -.. e) ÉDES - f) CSEND -. (TAVASZ) Ki van az intarziában? Egy fiú vagy lány neve rejtőzködött el? Keress keresztneveket! Kicsim, reszelős a torkod? (Imre)

16 A kend szoknyája, ni, milyen rövid! (Jani) Ha bármi ragályról tudsz, védekezz! (Mira) Fordítsd le! A megfejtés mindenütt egy szó! Mennycseppek ellen felemelt nyeles, feszes, lepellel fedett szerkezet. (esernyő) Gyermekem gyermeke. (unokám) Szerkezet, melyen lesed, lesz-e zene. Ehelyett nyekereg. (rádió) Szójáték. Írd le a megfejtést! 1. Mi van, ha hatan ásnak? (hatás) 2. Hány ár féltucat ár? (határ) 3. Egy, kettő, meg három tyúk: együtt milyen szárnyasok? (hattyúk) Gyűjts olyan szavakat, melyek első szótagja: ko! kovács, Rakd helyes sorrendbe az alábbi betűket, s megfejtésül értelmes szavakat fogsz kapni! AALPK AASPK EELPK ÓATU A HALÁSZ LÓRA PATTANT. Mi a neve a halásznak? A neve el van rejtve a fenti mondatban Találd ki, melyik szóra gondoltam! Pl.: Szín, amelynek magánhangzói: e, é fehér a) Ékszer: a, á -. b) Bútor: e, e, ő - c) Jármű: e,e a, u ó -. d) Ruhadarab: o,a -.. e) Szerszám: a,a,á -. Milyen emberre mondják? Írd le! Csigalábon jár. Éjjeli bagoly. Farkas lakik a gyomrában. Bakot lő. Egyszerre csak egy betűt szabad kicserélni, de úgy, hogy ismét értelmes szót kapj.

17 VÍZ (váz, gáz). GŐZ JÉG (még, méz, géz). GŐZ PÓK (pék, szék, szák).rák SÜN (sül, sál, sás).sas SEJT (sajt,bajt, bojt, bort)..borz BAB (báb,bár)..bor MAG (rag,rág,rák)..mák szék (szák,szár) vár Béla (bála,bánya,banya) tanya bálna (málna,márna,tárna) -torna méz (máz,máj,táj) tej Egészítsd ki a szavakat egy értelmes szóval! o lég, kristály, villám o kömény, fű, vető o hárs, tölgy,.korona o páva, macska, bogár o gyapjas, moly, háló o gyümölcs, hűtő, zeng Írj a szaggatott vonalra olyan állatneveket, amely az első szóval összeolvasva is, a második szóval összeolvasva is jelent valamit! o füsti fészek o szárnyas boly o vízi verseny o réti _ szem o vad _ talp o vadász _ ól o dög csapó o hangyász _ disznó o óriás _ bőr o selyem _ parádé

18 Tedd igazzá a hamis mondatokat! A medve sompolyog. A nyúl repül. A csiga vágtat. A béka oson. A gólya kuruttyol. A varjú turbékol. A kutya cincog. A tehén nyávog. A kakas hápog. A kecske brekeg.

2., Találd ki, hogy a pontok helyére milyen szónak kell kerülnie! 32 ( bába ) ( ) 5

2., Találd ki, hogy a pontok helyére milyen szónak kell kerülnie! 32 ( bába ) ( ) 5 1., A két oszlopban betűket látsz. Írj melléjük 3 olyan betűt, amelyek az oszlopban levőkkel értelmes szavakat adnak. A két oszlopba más - más 3 betűs kiegészítést írj! H B F Zs M N D T 2., Találd ki,

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 3. OSZTÁLY. 1. FORDULÓ elérhető pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 3. OSZTÁLY. 1. FORDULÓ elérhető pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 3. OSZTÁLY 1. FORDULÓ elérhető pontszám: név 80 elért pontszám: 1. CSEREBERE JÁTÉK 5 PONT Egy betű megváltoztatásával fejezd ki más szóval! Pl.: gyümölcs / vágya: alma-álma

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS A

SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS A SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS A V. FELADATGYŰJTEMÉNY 3. ÉVFOLYAM ÉN, TE... MI II. GYŰJTEMÉNY NYELVI JÁTÉKOK Andóczi Balogh Éva Molnár Cecília Rózsa Vincéné Kecskeméthyné Mezősi Annamária Komaság Margit A kiadvány

Részletesebben

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG 1. feladatlap 1., Szinonimaolvasás Hasonlítsd össze a kisbetős és NAGYBETŐS szavakat! Figyeld meg melyik kisbetős szónak van NAGYBETŐS megfelelıje! van nincs étkészlet van nincs tartózkodó van nincs ragyogó

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. VÁLASZD AZ IGAZIT! 6 PONT Mit jelentenek a következő szavak? Húzzátok alá a megadott két válasz közül az igazit! 2. FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN? 9+1

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. TITKOS NYELV SZAVANKÉNT 1 PONT Gyűjtsetek szavakat titkos nyelven! A példa: tábla. 3 percig dolgozhattok. 2. MELYIKET VÁLASSZAM? 10+1 PONT Színezzétek

Részletesebben

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás 1. Másold le! 2. Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. 3 3. a) Kisbetű? Nagybetű? Pótold! b) Ellenőrizd le! A helyes megoldásokat megtalálod az 1. mellékletben. c) Másold le a szavakat! 4.

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

bál, hab, bab, bot, láb, busz, zab, bőr, bor, seb

bál, hab, bab, bot, láb, busz, zab, bőr, bor, seb 1. Írd le a képek nevét! bál, hab, bab, bot, láb, busz, zab, bőr, bor, seb 2. Írd a mondatokba a hiányzó szavakat! szabó, baba, boci A kiságyban alszik a. A tehén kicsinye a. Ruhát varr a. 4 1. Írd be

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

1. Alkoss olyan összetett szavakat, amelyeknek előtagja valamelyik testrészünk! (pl. fülcimpa) tekert

1. Alkoss olyan összetett szavakat, amelyeknek előtagja valamelyik testrészünk! (pl. fülcimpa) tekert EGYÉNI 1. 1. Alkoss olyan összetett szavakat, amelyeknek előtagja valamelyik testrészünk! (pl. fülcimpa) tekert hős jegyzet fogó font lenyomat kalács kagyló nyaló fúrt védő fedő vetve 2. Cserélhető szótagok!

Részletesebben

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL!

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Vég Andrea ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Írás- és helyesírás gyakorló 1. osztályosoknak 7. kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Az f és a v a szavakban 1. Mit jelentenek a szavak? Készíts rajzot! Másold

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1. feladatlap 1., Mérleghinta matek. A mérleghintákon látható képeket helyettesítsd számokkal úgy,hogy a számok összeadása esetén is egyensúlyban maradjanak, a két oldalon lévı számok összege egyenlı legyen!

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu

Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Cím: Gárdonyi Géza: Az én falum. (részlet) Forrás: mek.oszk.hu Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepes, nehéz Javasolt felhasználás: 3 6. évfolyam.

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Játékos feladatok magyarórára. Készítette: Gyányi Ibolya

Játékos feladatok magyarórára. Készítette: Gyányi Ibolya Játékos feladatok magyarórára Készítette: Gyányi Ibolya Szókiolvasó A következő szavakból olvass ki új, értelmes szavakat úgy, hogy a betűk sorrendjét nem változtatod meg! FÜLHALLGATÓ (fül, ül, hall, hallgat,

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

3. VASÚTON A MONDATOKKAL 10 PONT

3. VASÚTON A MONDATOKKAL 10 PONT ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 3. OSZTÁLY 1. FORDULÓ elérhető pontszám: név 92 elért pontszám: 1. TITKOS NYELV? 8 PONT Tanszereid nevét jelekkel látod. Találd ki, melyekre gondoltunk, és írd a vonalakra!

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

BÁBUK - 4 pont Fejtsd meg az öt szám közötti kölcsönös összefüggést, amelyekbõl a bábu össze van állítva, és számítsd ki a C bábunál hiányzó számot.

BÁBUK - 4 pont Fejtsd meg az öt szám közötti kölcsönös összefüggést, amelyekbõl a bábu össze van állítva, és számítsd ki a C bábunál hiányzó számot. ÖSSZEFÜGGÉS - 1 pont Keresd meg a képben elrejtett összes összefüggést, és találd ki, melyik szám van elrejtve a kérdõjel alatt! ABLAKOK - pont A házon lévõ 9 ablak nem véletlenszerûen van elhelyezve.

Részletesebben

Nyitó teszt Képes szóolvasás

Nyitó teszt Képes szóolvasás Nyitó teszt OLVASÁSKÉSZSÉG Képes szóolvasás Amelyik szó jelentése illik a képre, annak a sorszámát karikázd be, amelyik nem, annak a sorszámát húzd át! PÉLDÁK: Lehet, hogy mind a négy számot át kell húzni.

Részletesebben

Fejléc Hely: Idő: Osztály: Tantárgy: Témakör: Tananyag: Oktatási, képzési, nevelési feladatok: Eszközök: Óra típusa: Tanít: Felkészítő tanár

Fejléc Hely: Idő: Osztály: Tantárgy: Témakör: Tananyag: Oktatási, képzési, nevelési feladatok: Eszközök: Óra típusa: Tanít: Felkészítő tanár Fejléc Hely: Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Idő: 2012. október 26. Osztály: 4. Tantárgy: Magyar nyelv Témakör: A főnév Tananyag: A személynevek Oktatási, képzési, nevelési feladatok:

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 100

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 100 ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 4. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 100 csapattagok névsora elért pontszám: 1. KETTŐBŐL HÁROM 10 PONT + Hányféleképpen tehettek a kétbetűs szavak elé mássalhangzót úgy,

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap. van nincs hangoskodik van nincs térkép TOJÁS, KIABÁL FIZET, RÉCE

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap. van nincs hangoskodik van nincs térkép TOJÁS, KIABÁL FIZET, RÉCE 1., Szinonímaolvasás 1. feladatlap Hasonlítsd össze a kisbetős és NAGYBETŐS szavakat! Figyeld meg melyik kisbetős szónak van NAGYBETŐS megfelelıje! hangoskodik térkép kosár kacsa TOJÁS, KIABÁL FIZET, RÉCE

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK

JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK JAVÍTÓKULCSOK VI. A SZAVAK SZERKEZETE: A SZÓTŐ ÉS A TOLDALÉK 1. a) Marci kiflit eszik a konyhában. b) Zsuzsi könyvet olvas a szobában. c) Anna levelet ír Fanninak. d) Balázs a kutyával játszik a kertben.

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 3. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. ODA VISSZA 10 PONT A borítékban lévő betűkből rakjatok ki legalább 10 oda-vissza olvasható szót! Pl.: SÓS Egy betűt többször is felhasználhattok.

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola

KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola KPN 2014. bemutatóóra Kada Mihály Általános Iskola Pedagógus neve: Jászfalvi Ildikó Osztály: 1. a osztály Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar irodalom Tananyag: A sajtot osztó

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

2002. június A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja II.évf. 6. szám

2002. június A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja II.évf. 6. szám 2002. június A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja II.évf. 6. szám A címlapot illusztrálta: Gyugyi Rebeka, 8 éves Egy évesek lettünk Talán emlékeztek arra a tavaly júniusi napra, mikor

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

A feladat sorszáma: 2-4. Standardszint: 4-6. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása.

A feladat sorszáma: 2-4. Standardszint: 4-6. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása. A feladat sorszáma: 2-4. Standardszint: 4-6. A standard(ok), amelye(ke)t a feladattal fejlesztünk: Olvasás, az írott szöveg megértése Olvasás, az írott szöveg megértése Olvasás, az írott szöveg megértése

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

TOTÓ Döntő; 4-5. osztály. A helyes választ húzd alá! 1.Mi a neve a képen látható játéknak? rúdonjáró óriáslépés gólyaláb

TOTÓ Döntő; 4-5. osztály. A helyes választ húzd alá! 1.Mi a neve a képen látható játéknak? rúdonjáró óriáslépés gólyaláb 2015-2016. Döntő; 4-5. osztály TOTÓ A helyes választ húzd alá! 1.Mi a neve a képen látható játéknak? rúdonjáró óriáslépés gólyaláb 2. Melyik játékhoz nem szükséges semmilyen eszköz? Adj király katonát!

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve:

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve: Tanítók Fekete István Egyesülete OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: 2019. január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: III. 2. A versenyző neve: Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Az iskola kódja:

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1. feladatlap 1., Hibajavítás Viccet olvashatsz. A poén mellett figyelj a helyesírási hibákra is, mert sajnos csúszott bele néhány. Ezeket kell megtalálni és aláhúzni! Írd le helyesen a vonalra. Az álatorvos

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magánhangzók idõtartama 1. Mi a szabály? Töltsd ki a táblázatot! Alkoss mondatokat a szópárokkal! Írd le

Részletesebben

Szent István Tanulmányi Verseny Matematika 3.osztály

Szent István Tanulmányi Verseny Matematika 3.osztály SZENT ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA 5094 Tiszajenő, Széchenyi út 28. Tel.: 56/434-501 OM azonosító: 201 669 Szent István Tanulmányi Verseny Matematika 3.osztály 1. Hányféleképpen lehet

Részletesebben

Egészség-ábécé. Kalendárium. Zöld mozaik. Tudod-e? Mese. Információk. - A láb és a lábbelik. - A Rákellenes Világnap. - Az uhu

Egészség-ábécé. Kalendárium. Zöld mozaik. Tudod-e? Mese. Információk. - A láb és a lábbelik. - A Rákellenes Világnap. - Az uhu 2008. november A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja VIII. évf. 11 szám Kalendárium - A Rákellenes Világnap Zöld mozaik - Az uhu Mese - Hová tűnt a sün? Egészség-ábécé - A láb és a lábbelik

Részletesebben

Kérdések és feladatok. 1. Kihez szól a költő a vers első négy szakaszában? Egészítsd ki!

Kérdések és feladatok. 1. Kihez szól a költő a vers első négy szakaszában? Egészítsd ki! Kérdések és feladatok 1. Kihez szól a költő a vers első négy szakaszában? Egészítsd ki! A költő a szobában látott szól. 2. Hogyan nevezzük azt, ha a versben a költő emberi tulajdonságokkal ruház fel állatokat?

Részletesebben

FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára B-2 feladatlap

FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára B-2 feladatlap FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára B- feladatlap 001. február Név:.. Születési év: hó:. nap:. Kedves Felvételiző! A feladatlap megoldási ideje: 45 perc Zsebszámológépet nem használhatsz! Mivel

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó Feladatok 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó (Segítségül gondolj a következő szavakra: kacag, fut, távozik, suhan, somolyog,

Részletesebben

Játékos feladatok. Készítette: Gyányi Ibolya

Játékos feladatok. Készítette: Gyányi Ibolya Játékos feladatok Készítette: Gyányi Ibolya Játék a betűkkel Az alábbi szavakhoz tegyél egy-egy betűt! (Egy szónál több helyes megoldás is lehet) alak érc akó raj lég per alma mez töm erény 2010.07.04.

Részletesebben

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014.

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. KEDVES GYEREKEK! JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK! Olvasd el figyelmesen a történetet! Az elrepült focilabda

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor Mese: Kicsi Jóska 1. Villámkérdések (Válaszoljatok röviden! ) 1. Ki mesélt a csodaforrásról? 2. Hol ültek, akik a mesét hallgatták? 3. Hol volt a csodaforrás? 4. Kit változtatott királlyá a csodaforrás?

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Felvételi előkészítő, magyar, Nyelvünk virágai PTE GYAKORLÓ ÁLT. ISK., GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISK. ÉS ÓVODA PTE BABITS

Felvételi előkészítő, magyar, Nyelvünk virágai PTE GYAKORLÓ ÁLT. ISK., GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISK. ÉS ÓVODA PTE BABITS Felvételi előkészítő, magyar, 2016. Nyelvünk virágai PTE GYAKORLÓ ÁLT. ISK., GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISK. ÉS ÓVODA PTE BABITS Szókészletünk részei az állandósult szókapcsolatok. Ezek olyan szókapcsolatok vagy

Részletesebben

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy 1. forduló feladatai 1. Üres cédulákra neveket írtunk, minden cédulára egyet. Egy cédulára Annát, két cédulára Pétert, három cédulára Bencét és négy cédulára Petrát. Ezután az összes cédulát egy üres kalapba

Részletesebben

Tizenkettedik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat 2015. Nyirád. 3-4. osztály. Neved: Felkészítőd neve: Iskolád: Osztályod:

Tizenkettedik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat 2015. Nyirád. 3-4. osztály. Neved: Felkészítőd neve: Iskolád: Osztályod: Tizenkettedik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat 2015. 3-4. osztály Neved: Felkészítőd neve: Iskolád: Osztályod: 1 Általános tudnivalók Ebben az évben a tizenkettedik Erzsébet királyné Megyei Olvasópályázat

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:...

Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... Tanulmányi versenyanyag 2018/2019. tanév Nyelvtan-helyesírás 3. osztály Név:... Iskola:... Összpontszám: 240 pont Elért pontszám:... Helyezés:... 1. Tollbamondás 50 2. Bontsd szavakra és mondatokra az

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1., Rejtvényelemi Gondolkozz, majd írd le a választ! 1. feladatlap Melyik ló repül? Milyen fa van a legtöbb az erdıben? holló görbe 2., Egyforma nem egyforma? Jelöld a hibákat! 3., Hány lépéssel tudsz

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

D Mandalák. 1. Mandala

D Mandalák. 1. Mandala Kiemelt figyelmet igénylő gyerekek Beszédészlelés fejlesztése mandalaszínezők segítségével D 2.4 2. Mandalák 1. Mandala Hol hallod a szóban az l hangot? Ejtsd ki hangosan a szót, és határozd meg, hogy

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla 1. Játsszátok el, amit a képen láttok! Hány ujj van a magasban, ha 1 kezet 3 kezet 4 kezet 0 kezet 6 kezet 8 kezet látsz? 1 @ 5 = 3 @ 5 = 4 @ 5 = 0 @ 5 = 0 2. Építsd

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1. feladatlap 1., A manók kezében lévı számok valamilyen logika alapján követik egymást. Ha kitalálod, már gyerekjáték lesz pótolni a hiányzó tagot. Írd a vonalra a megfelelı számot! 2., Az 5 zsák burgonya

Részletesebben

Én lettem a polgármester

Én lettem a polgármester Időtartam: 15 perc lérhető pontszám: 30 pont Írjátok le röviden, mit tennétek a nyuszi helyében, akit a Mese a legokosabb nyúlról című mesében megválasztottak polgármesternek! Figyeljetek az egyes szám,

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda

JAVÍTÓKULCS. Az elrepült focilabda Az iskolától nem messze van egy focipálya. Kerítés választja el az úttesttől. A fiúk gyakran mennek oda focizni. Laci a legjobb játékos. Gyorsan fut, ügyesen cselez, és sok gólt lő. Péntek délután egymás

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 2. OSZTÁLY 3. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 2. OSZTÁLY 3. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 2. OSZTÁLY 3. FORDULÓ MIT SÜTÖTTÜNK? 6 PONT A pékségben jártunk, bevásároltunk. Találjátok ki, mit vettünk? A szókártyákon csak a mássalhangzókat látjátok. Gondolatban pótoljátok

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Olvasás év végi szövegértő diagnosztizáló mérések I.

Olvasás év végi szövegértő diagnosztizáló mérések I. Olvasás év végi szövegértő diagnosztizáló mérések I. 1. Olvasd el a mesét! AZ OROSZLÁN ÉS AZ EGÉR Aludt az oroszlán. Egy egér végigszaladt a testén. Felserkent és megragadta. Az egér kérlelni kezdte, hogy

Részletesebben

Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat. Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra

Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat. Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra Bemutató tanítás 2008-10-07 Vázlat Tanít: Nagy Györgyné Osztály: korrekció 8/a. Tantárgy: magyar nyelv Az óra típusa: készségfejlesztő óra Táblára felírt szöveg: Nem az a lényeg, amit néha napján megteszel,

Részletesebben

OLVASÓK KIRÁLYA 2012

OLVASÓK KIRÁLYA 2012 OLVASÓK KIRÁLYA 2012 Kányádi Sándor: Virágon vett vitéz Fejtsd meg a találós kérdéseket, majd olvasd el a könyvben a megfelelő történeteket! 1. Hóval, faggyal nem törődik Tűri némán, szótlanul, De mikor

Részletesebben

Írásbeli szorzás. a) b) c)

Írásbeli szorzás. a) b) c) Írásbeli szorzás 96 100 1. Számítsd ki a szorzatokat! a) 321 2 432 2 112 3 222 3 b) 211 2 142 2 113 3 112 4 c) 414 2 222 2 221 4 243 2 2. Becsüld meg a szorzatokat! Számítsd ki a feladatokat! a) 216 2

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

V. LEGERE IRODALMI VERSENY JÓZSEF ATTILA ÉLETMŰVE 2. TESZTLAP

V. LEGERE IRODALMI VERSENY JÓZSEF ATTILA ÉLETMŰVE 2. TESZTLAP V. LEGERE IRODALMI VERSENY JÓZSEF ATTILA ÉLETMŰVE 2. TESZTLAP I. CÍMTORZÓK Az alábbiakban kissé módosultak a József Attila-verscímek. Írjátok fel az eredeti címeket! a) Kérővel jöttél... b) Tavaszi virradat...

Részletesebben

Sorba rendezés és válogatás

Sorba rendezés és válogatás Sorba rendezés és válogatás Keress olyan betűket és számokat, amelyeknek vízszintes tükörtengelyük van! Írd le! Keress olyan szavakat, amelyeknek minden betűje tükrös (szimmetrikus), amilyen például a

Részletesebben