Időpont: november óra 30 perc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Időpont: november óra 30 perc"

Átírás

1 Időpont: november óra 30 perc Vereb András

2 Sziasztok! Bevezetés: Ma a sakkjátékról fogunk beszélgetni, ismerkedni annak szépségeivel. Ez a régi táblás játék sokakat megfogott már lenyűgőző változatosságával, izgalmasságával. Mostanában pedig választható tárgy lett az alsó tagozaton, sok iskolában tanítják a gyerekeket sakkozni. Mit gondoltok miért? Játékos, de logikus gondolkodásra nevel, önállóságra, döntések meghozására, kudarc tűrésére, arra, hogy ne adjuk fel ha rossz helyzetbe kerülünk, küzdeni a csapatért, stb. Tudjátok-e, hogy egy sakkjátszma milyen szakaszokra bomlik? megnyitás középjáték végjáték. Mire törekszünk a megnyitásban? gyors fejlődés centrum elfoglalása király biztonságba helyezése. Milyen megnyitások vannak? Spanyol megnyitás, olasz megnyitás, dán csel, stb. tehát néhányat a nemzetekről neveztek el, akik kitalálták ezeket. Másokat a sakkozókról, így pl. Benkő-csel, Maróczi-változat (ők világhírű magyar sakkozók voltak). Vannak, akik a király előtti gyaloggal szeretnek kezdeni, míg mások a vezér előtti gyaloggal A megnyitásokat a sakkozók tankönyvekből tanulják (sokak szerint ez kissé unalmas és fárasztó dolog, de mindent nem lehet a parti közben kitalálni). A végjátékban már kevés a figura és a gyalog, hosszan ki lehet számolni a lépéseket. Minden világbajnok nagyon jól játszotta a végjátékot, szerintük ezzel kevesebbet foglalkoznak a sakkozók a kelleténél. A játék legbonyolultabb része a középjáték. Ebben konkrét számításokat, és általános elveket tart szem előtt a sakkozó. Taktika: rövid távú terv, konkrétan kiszámított lépésekkel. A sakk egyik leglátványosabb része. Stratégia: Hosszú távú terv az állás előnyös alakítására, a figurák minél jobb elhelyezésére, működésük összhangjára, bizonyos taktikai motívumok kialakítására. A bonyolult játék minden részére sok könyv íródott. Szemléltetés. Figyelemfelhívás: Polgár Judit könyvére, beszélgetés arról hogyan nyertek olimpiát a Polgár lányok, amikor Judit még csupán 12 éves volt, Zsófi 14, Zsuzsa pedig 19. (Mádl Ildikó pedig 16). Célkitűzés: Ma a leglátványosabb résszel, taktikával fogunk foglalkozni, figyelve arra is, hogy milyen körülmények tették lehetővé a taktikai csapásokat.

3 1. Világos lép Anyagi áttekintés: sötétnek tisztelőnye van, világosnak pedig 3 gyalogelőnye. Királyok helyzete: ellentétes oldalra sáncoltak, mindkét fél inkább a támadással törődött, a védekezéssel kevésbé. Ilyenkor az nyer, akinek a támadása előbb átüt. A sötét király elbújt a gyalogja mögé, de figyeljük meg, hogy lépni sem tud! A világos királyt 2 gyalogja és futója védi, és két mezőre is tud még lépni. Tisztek helyzete: Világos bástyái uralják a g és d vonalakat, a vezér behatolt az ellenfél állásába d6-on, a b2f nem csupán véd, hanem lesipuskás módon a nagyátlón támadná a sötét királyt, bár ezt egyelőre saját f6 gyalogja akadályozza. Sötét bástyái a vezérszárnyon, a nyílt a vonalon támadnak egymással összhangban, ám c8f és e8h visszaszorult az alapsorra, vezére védekezésre kényszerülve akadályozza a világos gyalogok rohamát. A sötét tisztek messze kerültek királyuktól, nem védik megfelelően őt. 1.) Vf8+!! Vxf8 Világos vezért áldozott, de ezzel kényszerítette a sötét vezért, hogy ellépjen az f7 mezőről, szabaddá téve az f6 gyalog útját, lehetővé téve az átlónyitást felfedett sakkal. 2.) f7+ Hg7 3.) Fxg7+ Vxg7 4.) Bd8+! Vf8 5.) Bxf8+ és matt. Figyeljük meg, hogy világos minden tisztje és f6 gyalogja kitűnően működött együtt a matt adás érdekében. Ki gondolta volna, hogy a d1b lesz a matt adó figura? Az eseményeket sötét bástyái és futára tehetetlenül szemlélte a távolból, nem volt idejük és lehetőségük közbeavatkozni.

4 2. Világos lép Anyagi áttekintés: Tisztek száma egyenlő, sötétnek gyalogelőnye van, bár azt azonnal visszanyerhetné világos. Királyok helyzete: Világos királya biztonságban, a sötét király helyzete gyengébb, láthatóan nem tudott elsáncolni, bástyája beszorult h8-on, így nem védi őt. Tisztek helyzete: Világos tisztjei uralják d, e, és f vonalakat (nyílt vonalak), sötét tisztjei az alapsoron rekedtek. Világos tisztjei aktívak, sötétnél h8b-ról már szóltunk, de a8b sem tud egyelőre játékba avatkozni, mert saját vezére akadályozza ebben. Világos elhatározta magát a döntő csapásra, amit e6-on tervezett vezérével. Igen ám, de ezt a mezőt most még védi a sötét vezér! 1.) Bd8+!! Vxd8 Világos feláldozta bástyáját, ezzel elterelte a sötét vezért, az már nem védi a d6 mezőt! 2.) Ve6+ - Kh7 3.) Bxh6+!! Hoppá! Világos a második bástyáját is áldozza, mert sötétnek egyetlen szabályos lépésére: 3.) - gxh6 4.) Vh7+ és matt. A támadás sikerét az aktív kitűnően együttműködő világos tisztek mellett az tette lehetővé, hogy a sötét figurák passzívak voltak, a fejlődésben elmaradtak, sötét nem sáncolt, a királyállása pedig meggyengült, kinyílt. Fő motívum volt az elterelés (első bástya feláldozásával), majd a vonalnyitás (második bástya feláldozásával).

5 3. Sötét lép Anyagi áttekintés: Tisztek száma egyenlő, gyalogok száma egyenlő, az állás anyagilag teljesen egyenlő, bár a könnyűtisztek világosnál a Huszár, sötétnél pedig a Futár Királyok helyzete: Világos királya előtt már csupán egyetlen gyalog, az is lépett már, királyállása gyenge. Sötét királyállása stabil, két gyalog védi, és nem fenyegeti semmi. Tisztek helyzete: Világosnak jól áll a huszárja a centrumban, védi őt a bástyája, ám a vezér g2-n? Sötétnek vezére a centrumban, bástyája nyílt vonalon, futára kitűnő összjátékban vezérével, közvetlenül fenyegetik a világos királyt. Ja, hogy ezért van a vezér g2-őn, matt fenyeget h2-n, ezt kell védenie. Nem jó, ha a vezér ilyen védekezéssel kell, hogy lefoglalja magát! 1.) - Vxd4!! Sötét leüti a védett huszárt? Igen, mert ezzel eltereli a bástyát, gyenge lesz világos alapsora. 2.) Bxd4 Bc1+ Világos a sakkot a vezérével védheti (bástyával nincs értelme, mert azonnal leütnék), így sötét visszanyeri az áldozott vezért, de még mindig minőséghátrányban marad. Ám a csattanó még most jön! 3.) Vg1 Bxg1+ 4.) Kxg1 Fc5! Lekötötte világos bástyáját, az nem léphet el, hiszen akkor királya sakkban lenne. A bástya így elveszett, sötétnek tisztelőnye maradt, a játékot könnyen nyeri (valószínűleg világos feladja a játszmát és sportszerűen kezet nyújtva gratulál ellenfelének a szép kombinációjáért.)

6 4. Világos lép Anyagi áttekintés: Világosnak tiszthátránya van, emellett eltörpül a gyalogelőnye. Királyok helyzete: Világos királya állása stabil, ám a sötét király középen rekedt, nem sáncolt, a gyalogok nem jól védik. Tisztek helyzete: Világos tisztjei aktívan, támadóan lépnek fel. Bástyái a centrális vonalakon, c1b nyílt vonalon, futára hatalmas erővel nyomást gyakorol az a3-f8 átlón, fenyegetve sötét királyát. A sötét bástyák ezzel szemben passzívabbak, különösen az a8b. Sötét huszára is az alapsorról védekezik. Érdemes a két vezér helyzetét megvizsgálni! Egymást ütésben tartják, ami most látszólag sötétnek kedvezőbb, hisz az ő vezére védve, míg a világos vezér védtelen. Ám világos mégis a sötét vezér helyzetét használja ki, hiszen kötésben van az f7 h5 átlóról nem mozdulhat másfele. 1.) Bc7!! A világos bástya betört a 7. sorra, nem üthető a kötés miatt, ám így elveszik a világos vezér. Jól meggondolta ezt világos? 1.) - Vxh5 2.) Be7+! Kf8 Hoppá! A sötét vezér eltávolodása lehetővé tette a világos futár és bástya kitűnő összjátékát! Sötétnek csak egy lépése volt a királyával. 3.) Bxb7+! Ke8 Világos feltárt sakkot adott a létrehozott üteggel, és beindul a malomból ismert csiki-csuki. 4.) Be7+- Kf8 5.) Bxh7+ - Ke8 6.) Bxh5 Visszanyerte a vezért, közben elvitte a futót és a gyalogot, állása is kiváló. A parti kimenetele nem kétséges, világos előnyét győzelemig fokozza.

7 5. Világos lép Anyagi áttekintés: Világosnak három gyalogelőnye van, eddig is túljátszotta ellenfelét, győzelemre áll. Királyok helyzete: Világos királya állása stabil, ám a sötét király kivándorolt a tábla közepére, abban a hitben, hogy a kevés tiszt (vezérek sincsenek már a táblán) nem jelent rá fenyegetést. Sőt még ő támadja a világos bástyáját és huszárát. Ám a király a tábla közepén még mindig sok fenyegetésnek van kitéve! Tisztek helyzete: Világos tisztjei közvetlenül az ellenfél király közelében vannak, d1b is készen áll a bevetésre. Sötét bástyáit megduplázva fenyeget a b3 gyalog lenyerésével, ám királyuktól messze, a csatatér egy távoli pontjáról tehetetlenül szemlélik, ahogyan mattot kap uralkodójuk. 1.) Bd6+! Kxe5 Világos feláldozta bástyáját, de a tábla közepére kényszerítette a sötét királyt. 2.) Hf7+! Kf5 3.) g4+ és matt. Gyönyörű összjátéka a tiszteknek, és a világos gyalogoknak, a meg sem mozduló f3 gyalog is főszereplő a történtekben, hiszen nem engedte a királyt e4 felé, majd védte a g4 re lépő mattot adó gyalogot. Örülök, hogy eljöttetek, remélem jól éreztétek magatokat, és sokat tanultatok. Jó meglátásaitokkal hozzájárultatok a feladatok megoldásához, ügyesen, nagy képzelőerővel kerestétek a nyerő lépéseket. További jó sakkozást, igyekezzetek fejlődni, képezzétek magatokat!

Egy francia-sakk feladvány: Világos lép, és döntetlen az alsó sor az 1. sor!

Egy francia-sakk feladvány: Világos lép, és döntetlen az alsó sor az 1. sor! Leüttetni az összes bábud! A játszmát a rendes sakkal ellentétben sötét kezdi. Döntetlen itt is lehetséges, például két különböző színű futó esetén. A királynak ebben a játékban nincsen kitüntetett szerepe

Részletesebben

Sakk. 4-5 évfolyam. Alapelvek, célok

Sakk. 4-5 évfolyam. Alapelvek, célok Sakk 4-5 évfolyam Alapelvek, célok A sakkjáték összetett és bonyolult tevékenység, a figurák különböző mozgásmódja, értékbeli különbségük, a sakk és matt fogalma, az elvont gondolkodás képességét feltételezik.

Részletesebben

ALAPELVEK. I. A figurák tulajdonságai

ALAPELVEK. I. A figurák tulajdonságai ALAPELVEK I. A figurák tulajdonságai 1. Sose felejtsük el, hogy egyetlen figura sem ellenőrzi azt a mezőt, ahol áll. 2. A figurák körülbelüli értékei üres táblán: Gyalogos: 1 Futó: 3,+ Huszár: 3 Bástya:

Részletesebben

1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL

1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL 1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL Hogyha gyakran sakkozom, szupererôm megkapom. Táblajáték sakk Társasjáték Tornáztatjuk az agyunkat Tornáztatjuk a testünket Készítsd el a saját koronádat! 3 Sakkjáték 2 játékos

Részletesebben

Hogyan játsszuk a végjátékot?

Hogyan játsszuk a végjátékot? Hogyan játsszuk a végjátékot? Ha a fenti kérdésre egyetlen szóval kellene válaszolnunk akkor az a TÜRELEM lenne. A végjáték tudás valójában a sakkmesterség kulcsa amelyben az elméleti tudás és a gyakorlati

Részletesebben

Polgár Judit. Heti bontású tanmenetjavaslat a Sakkpalota sorozat 1. osztályos elemeihez

Polgár Judit. Heti bontású tanmenetjavaslat a Sakkpalota sorozat 1. osztályos elemeihez Polgár Judit Heti bontású tanmenetjavaslat a Sakkpalota sorozat 1. osztályos elemeihez 80471 Sakkpalota 1. Képességfejlesztő sakktankönyv 80471/M Sakkpalota 1. Munkafüzet Polgár Judit, Nemzedékek Tudása

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam 1. feladat A. Egy sakkozó 40 partit jatszott és 25 pontot szerzett (a győzelemért egy pont, a döntetlenért fél pont, a vereségért nulla pont jár). Mennyivel több partit nyert meg, mint amennyit elvesztett?

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 5 6. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 5 6. évfolyam 1. feladat FÖLDPRÖGETŐK Mielőtt elkezded a feladatok megoldását, tájékozódj a feladatokban szereplő figurák megengedett lépéseiről, illetve arról, hogy mit jelent az, ha egy bábu által a király sakkban

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN A sakktáblán könnyen eligazodom, a mezőket, mint a térképet, úgy olvasom! Térkép a sakktáblán Koordináták a térképen Mezők és irányok a sakktáblán Fel, le. Jobbra, balra. Ezek

Részletesebben

A játék készlet tartalma: 40 bábu sógitábla játékszabályok

A játék készlet tartalma: 40 bábu sógitábla játékszabályok A játék készlet tartalma: 40 bábu sógitábla játékszabályok www.shogi.cz info@shogi.cz /Shogi.cz /Shogi.cz Online: www.shogi.cz/manuals KEZDoÁLLÁS Ha a saját oldalunkról nézzük, akkor a játékosok a bábokat

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 5 6. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 5 6. évfolyam 1. feladat FÖLDPRÖGETŐK Mielőtt elkezded a feladatok megoldását, tájékozódj a feladatokban szereplő figurák megengedett lépéseiről, illetve arról, hogy mit jelent az, ha egy bábu által a király sakkban

Részletesebben

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS Eddig nehezebb típusú feladatokkal dolgoztunk. Most, hogy közeledik a tavaszi szünet, játékra hívunk benneteket! Kétszemélyes játékokat fogunk játszani és elemezni.

Részletesebben

Polgár Judit. Heti bontású tanmenetjavaslat a Sakkpalota sorozat 2. osztályos elemeihez

Polgár Judit. Heti bontású tanmenetjavaslat a Sakkpalota sorozat 2. osztályos elemeihez Polgár Judit Heti bontású tanmenetjavaslat a Sakkpalota sorozat 2. osztályos elemeihez 80471 Sakkpalota 2. Képességfejlesztő sakktankönyv 80471/M Sakkpalota 2. Munkafüzet Polgár Judit, Nemzedékek Tudása

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom Helyi tanterv Helyi tanterv

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom Helyi tanterv Helyi tanterv Helyi tanterv a Sakkpalota - Készségfejlesztő sakk tantárgyhoz Célok és feladatok az 1-4. évfolyam Korunk, a digitális társadalom olyan mértékű ingertömeg-, adatfeldolgozást tesz szükségessé az emberek

Részletesebben

TEKNŐC Otthoni Sakkfeladvány-fejtő Verseny SZABÁLYZAT ÉS SEGÉDLET

TEKNŐC Otthoni Sakkfeladvány-fejtő Verseny SZABÁLYZAT ÉS SEGÉDLET TEKNŐC Otthoni Sakkfeladvány-fejtő Verseny A verseny ideje: SZABÁLYZAT ÉS SEGÉDLET 2018. január 29. - 2018. február 18. Értékelés, jutalmak postázása legkésőbb március 1-ig megtörténik. Nevezés: Nevezni

Részletesebben

Hajdú-bihar megye abszolút bajnoksága Félegyházi László emlékére, Debrecen 2012

Hajdú-bihar megye abszolút bajnoksága Félegyházi László emlékére, Debrecen 2012 Hajdú-bihar megye abszolút bajnoksága Félegyházi László emlékére, Debrecen 2012 1. forduló (1) Kelemen Imre (2145) Braun Márton (2254) [A09] 1.Hf3 d5 2.g3 c5 3. c4 d4 4.b4 Fordított Benkő csel. 4...cxb4

Részletesebben

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ POLGÁR JUDIT SAKKPALOTA 1 Képességfejlesztô sakktankönyv NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ Budapest TARTALOMJEGYZÉK 1. Ismerkedés a sakk világával... 3 2. Ismerkedés a sakkbábokkal... 7 3. Ismerkedés a sakktáblával...

Részletesebben

KÉPESSÉGFEJLESZTŐ SAKK (A sakk mint oktatási eszköz) 1-4. évfolyam

KÉPESSÉGFEJLESZTŐ SAKK (A sakk mint oktatási eszköz) 1-4. évfolyam KÉPESSÉGFEJLESZTŐ SAKK (A sakk mint oktatási eszköz) 1-4. évfolyam Korunk, a digitális társadalom olyan mértékű ingertömeg- és adatfeldolgozást tesz szükségessé az emberek számára, hogy bizonyos ezzel

Részletesebben

TEKNŐC Otthoni Sakkfeladvány-fejtő Verseny SZABÁLYZAT ÉS SEGÉDLET

TEKNŐC Otthoni Sakkfeladvány-fejtő Verseny SZABÁLYZAT ÉS SEGÉDLET TEKNŐC Otthoni Sakkfeladvány-fejtő Verseny A verseny ideje: SZABÁLYZAT ÉS SEGÉDLET 2016. október 20. - 2016. november 17. Értékelés, jutalmak postázása legkésőbb december 17-ig megtörténik. Nevezés: Nevezni

Részletesebben

Helyi tanterv a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az 1-4. évfolyam számára

Helyi tanterv a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az 1-4. évfolyam számára Helyi tanterv a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az 1-4. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Korunk, a digitális társadalom olyan mértékű ingertömeg-, adatfeldolgozást tesz szükségessé az

Részletesebben

SAKK. Évfolyam: 1-2. 6-8 évesek Korcsoport: U8

SAKK. Évfolyam: 1-2. 6-8 évesek Korcsoport: U8 SAKK Évfolyam: 1-2. 6-8 évesek Korcsoport: U8 Célok: Az alapvető cél a későbbi sakkozói pálya megalapozása, tehát az alapvető ismeretek, készségek magas színvonalú átadása, a megalapozás. A gyerekek egy

Részletesebben

A 9. Sakkszerző Világverseny (WCCT) témái

A 9. Sakkszerző Világverseny (WCCT) témái 1 A 9. Sakkszerző Világverseny (WCCT) témái A osztály: kétlépéses mattfeladványok. Kétlépéses mattfeladvány két megtévesztésében ugyanaz az A matt fenyeget, két másik megtévesztés fenyegetése pedig ugyanaz

Részletesebben

Vadak Ura Kártyajáték. Pakliteszt. Lombhullató erdők

Vadak Ura Kártyajáték. Pakliteszt. Lombhullató erdők Vadak Ura Kártyajáték Pakliteszt Lombhullató erdők Bevezető: A paklit harminc körös teszttel tesszük próbára, ami azt jelenti, hogy max. ennyi fordulón át támadjuk a virtuális ellenfelet és ő is minket.

Részletesebben

Az alábbi szabály-elemek különböző kombinációi számos dámaváltozatot eredményeznek.

Az alábbi szabály-elemek különböző kombinációi számos dámaváltozatot eredményeznek. Verseny-céljukban üsd le mind jellegűek. Olyan lépés-szabállyal, amelyben az ellenfél egy-egy bábujának átugrása annak leütését eredményezi. Általánosabban, egy-egy előre felrakott kezdőállásból felváltva

Részletesebben

ORION. 6 in 1. Használati utasítás

ORION. 6 in 1. Használati utasítás ORION 6 in 1 Használati utasítás AZ ELEMEK BEHELYEZÉSE: Fektesse a készüléket a hátával fölfelé egy egyenes felületre (pl.: egy asztalra). A fedelet felemelve, nyissa ki az elemeket tartalmazó rekeszt.

Részletesebben

2P+-+N+-zP" 1vL-+-+R+K! xabcdefghy

2P+-+N+-zP 1vL-+-+R+K! xabcdefghy (1) Forgács Urzica mester [A01] Ploiesti nk.ifj. körverseny, 1971 Első mesterskalpom. Egy nemzetközi ifjúsági versenyen játszottam. Ellenfelem román mester, az előző évi ifjúsági világbajnokságon Karpov

Részletesebben

Sakk, ostábla és dáma

Sakk, ostábla és dáma Sakk, ostábla és dáma hu Játékleírás Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07 Kedves Vásárlónk! Három klasszikus játék egy praktikus, dekoratív fadobozban. Ezek a játékok évszázadok óta lebilincselik

Részletesebben

Nyerni jó. 7.-8. évfolyam

Nyerni jó. 7.-8. évfolyam Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör Nyerni

Részletesebben

A katonai rangfokozatok

A katonai rangfokozatok A katonai rangfokozatok zászló tábornagy tábornok ezredes 2x ôrnagy 3x kapitány 4x fôhadnagy 4x ôrmester 4x aknász 5x felderítô 8x kém bomba 6x A játékhoz jó szórakozást kíván a Piatnik Budapest Kft. www.jumbo-world.com

Részletesebben

A centrumfeszültség kezelése a klasszikusoktól a modernekig

A centrumfeszültség kezelése a klasszikusoktól a modernekig A centrumfeszültség kezelése a klasszikusoktól a modernekig Bevezetés Hogyan gondolkodik egy tapasztalt sakkozó, ha egy ismeretlen állást elébe tesznek? Számba veszi a figurákat, az anyagi eloszlást. Lehet,

Részletesebben

KÉPESSÉGFEJLESZTŐ SAKK (A sakk mint oktatási eszköz) 1-4. évfolyam

KÉPESSÉGFEJLESZTŐ SAKK (A sakk mint oktatási eszköz) 1-4. évfolyam KÉPESSÉGFEJLESZTŐ SAKK (A sakk mint oktatási eszköz) 1-4. évfolyam Korunk, a digitális társadalom olyan mértékű ingertömeg- és adatfeldolgozást tesz szükségessé az emberek számára, hogy bizonyos ezzel

Részletesebben

1. BÚZAMESE 1. A SAKKJÁTÉK TÖRTÉNETE

1. BÚZAMESE 1. A SAKKJÁTÉK TÖRTÉNETE 1. A SAKKJÁTÉK TÖRTÉNETE 1. BÚZAMESE Volt egyszer Indiában egy Shehrán nevű király, aki mindenen uralkodott, csak saját unalmán nem. Egész nap csak unatkozott. Annyira unta magát, hogy végül belebetegedett

Részletesebben

Isola (1-1 db sötét és világos király-bábu és max. 45 db blokk-bábu) A lépések két fázisból állnak: (1.) bármelyik oldalszomszédos mezőre áttoljuk a

Isola (1-1 db sötét és világos király-bábu és max. 45 db blokk-bábu) A lépések két fázisból állnak: (1.) bármelyik oldalszomszédos mezőre áttoljuk a Isola (1-1 db sötét és világos király-bábu és max. 45 db blokk-bábu) A lépések két fázisból állnak: (1.) bármelyik oldalszomszédos mezőre áttoljuk a saját királyunkat (egyszersmind mutatva, hogy még tudunk

Részletesebben

Sakkozóvá válás 1. Mi kell ahhoz, hogy valaki sakkozó legyen? 2. Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres sakkozó legyen?

Sakkozóvá válás 1. Mi kell ahhoz, hogy valaki sakkozó legyen? 2. Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres sakkozó legyen? Sakkozóvá válás 1. Mi kell ahhoz, hogy valaki sakkozó legyen? Ismerkedjen meg a sakkal időben; A sakk ne kikapcsolódás legyen, hanem versenysport; Legyen meg a megfelelő szülői és szakmai háttér (rendszeres

Részletesebben

Érintőképernyős sakkkomputer, GM-104 Megrend. szám: 95 05 31

Érintőképernyős sakkkomputer, GM-104 Megrend. szám: 95 05 31 Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI. Teréz krt. 23. Tel: 302 3588 Érintőképernyős sakkkomputer, GM-104 Megrend. szám: 95 05 31 Kezelési utasítás A játékkonzol billentyűinek leírása Játék kiválasztás Játék

Részletesebben

JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz

JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz JÁTÉKTAN főiskolai jegyzet egy ma még nem létező tantárgyhoz pedagógushallgatóknak gyakorló pedagógusoknak gyerekekkel foglalkozóknak tehetség-gondozóknak Az Elmetorna kurzus blokk, egy 19 részes (szándék

Részletesebben

Orgován Sándor: A gyermek-sakkoktatásról

Orgován Sándor: A gyermek-sakkoktatásról Orgován Sándor: A gyermek-sakkoktatásról nemzetközi sakkmester, sakkoktató E-mail: orgovansandor@gmail.com Álmodsz és játszol Márai Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A királyos játék világméretű elterjedését

Részletesebben

A SAKKJÁTÉK SZABÁLYZATA (Laws of Chess) A Sakkjáték Szabályzata E.I.01 A.

A SAKKJÁTÉK SZABÁLYZATA (Laws of Chess) A Sakkjáték Szabályzata E.I.01 A. A SAKKJÁTÉK SZABÁLYZATA (Laws of Chess) A Sakkjáték Szabályzata E.I.01 A. Kiadja: A Magyar Sakkszövetség, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tagja Érvénybe lépett: 2014. július 1. Jóváhagyva a FIDE 84.

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV

VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV A verseny helyszíne: Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi Sándor út 111.

Részletesebben

Sárkány Diáksport Egyesület Hírlevél 2016/ szám

Sárkány Diáksport Egyesület Hírlevél 2016/ szám SDSE Elnök és 1173 Budapest felelős kiadó: Nádasi Balázs Összefogás u. 20. Mob.: 06-70-3785328 sdse17@gmail.com Adó 1%: 18192782-1-42 NB II., harmadik és negyedik forduló, 2016. október 30. és 2016. november

Részletesebben

U õszi értékelés Készítette: Palotai Nándor, vezetõedzõ

U õszi értékelés Készítette: Palotai Nándor, vezetõedzõ U15 2015-2016. õszi értékelés Készítette: Palotai Nándor, vezetõedzõ Helyezés: 2. Lejátszott mérkõzés: 13 Gyõzelem: 12 Döntetlen: 0 Vereség: 1 Szerzett pont: 36 Gólarány: 81:17 A nyáron olyan csapatot

Részletesebben

8 bivaly 2 tigris ellen

8 bivaly 2 tigris ellen 8 bivaly 2 tigris ellen A felrakott kezdőállásból induló versenyben a tigrisek nyernek akkor, ha már csak 3 bivaly maradt a táblán. A bivalyok nyernek, ha a tigriseket beszorítják és azok már nem tudnak

Részletesebben

2 Fejezet/ bekezdés. Minden súlycsoport küzdelmei 2018-tól két napig fognak tartani

2 Fejezet/ bekezdés. Minden súlycsoport küzdelmei 2018-tól két napig fognak tartani 2 Fejezet/ bekezdés Verseny lebonyolítás A versenyeket kieséses rendszerben rendezik, ahol a résztvevő birkózók, számának megfelelően kell kialakítani 4, 6, 8, 16, 32, 64-es táblát. Ha a mérlegelt versenyzők

Részletesebben

Forrás: Nagylaci (http://www.jatektan.hu)

Forrás: Nagylaci (http://www.jatektan.hu) Felületesen és nem nagyon eltúlozva, ide lehetne sorolni az összes általánosabban ismert stratégiai(***) táblás játékot: a Malmot, a Dámát, a Sakkot, ) A rendszerezés során mégis csak azokat a megmaradókat

Részletesebben

(in memoriam GÉCZI Dénes-25 ISTOKOVICS Ferenc-30)

(in memoriam GÉCZI Dénes-25 ISTOKOVICS Ferenc-30) CSÁK Magyar Sakkszövetség, MAJOROS 1977. PÁSZTOR nemzetközi sakkfeladvány-szerző verseny 2016. (in memoriam GÉCZI Dénes-25 ISTOKOVICS Ferenc-30) GÉCZI Dénes CSÁK János Sakkélet, 1990. æ+oppppp % å N +

Részletesebben

Kétszemélyes játékok

Kétszemélyes játékok Mesterséges Intelligencia alapjai, gyakorlat Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék 2010 / udapest Kétszemélyes teljes információjú játékok két

Részletesebben

Boholy János. A háromdimenziós sakkjáték és annak képességfejlesztési stratégiái

Boholy János. A háromdimenziós sakkjáték és annak képességfejlesztési stratégiái Boholy János A háromdimenziós sakkjáték és annak képességfejlesztési stratégiái A hagyományos sakkjáték újszerű felhasználásáról és a sakktábla forradalmian új változatáról szeretném önöket tájékoztatni.

Részletesebben

Helyi tanterv ajánlás a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az általános iskolák 1. évfolyama számára

Helyi tanterv ajánlás a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az általános iskolák 1. évfolyama számára Helyi tanterv ajánlás a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az általános iskolák 1. évfolyama számára Helyi tanterv ajánlásunknak Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő sakktankönyv teljes mértékben

Részletesebben

U13 lány Badó László régió Felsőház

U13 lány Badó László régió Felsőház 2017. május 2-7. között számos mérkőzést játszottak a Kesis kézilabdacsapatok. Az U13 leány csapat biztosra vehette volna a bajnoki győzelmet, ám így is nagy eséllyel indulnak a döntő mérkőzéseken. U13

Részletesebben

Szakdolgozat. Szabó István

Szakdolgozat. Szabó István Szakdolgozat Szabó István Debrecen 2010 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Sakkvariánsok vizsgálata Témavezető: Kósa Márk egyetemi tanársegéd Készítette: Szabó István programtervező informatikus Debrecen

Részletesebben

CHESS TRAINER. 1/ Helyezzen be 2 db AA/AM3/R6 tipusu elemet az ábra szerint, ügyelve a pólusokra.

CHESS TRAINER. 1/ Helyezzen be 2 db AA/AM3/R6 tipusu elemet az ábra szerint, ügyelve a pólusokra. CHESS TRAINER RÖVID ISMERTETŐ azok részére, akik azonnal el akarják kezdeni a játékot anélkül, hogy előbb végigolvasnák a Kezelési Útmutatót. 1/ Helyezzen be 2 db AA/AM3/R6 tipusu elemet az ábra szerint,

Részletesebben

SUPER 8 ÉSZJÁTÉK- ÉS SAKKGÉP

SUPER 8 ÉSZJÁTÉK- ÉS SAKKGÉP FONTOS TUDNIVALÓK IRÁNYMUTATÓ GOMBOK a kurzor mozgatása SUPER 8 ÉSZJÁTÉK- ÉS SAKKGÉP Attól függően, hogy melyik modellt vásárolta meg, az Ön gépén kétféle kurzormozgató gomb található. I. 4 egyedi iránymutató

Részletesebben

Csapatjáték. felépítés

Csapatjáték. felépítés Csapatjáték felépítés Fontos pontok a labdarúgás oktatásában Mi játékhelyzetekkel futballozunk! Alapelvek - támadásban gólt elérni áttörni az ellenfél védelmén: mozdulattal mélységben széleken területet

Részletesebben

A Sakkjáték Szabályzata

A Sakkjáték Szabályzata A SAKKJÁTÉK SZABÁLYZATA (Laws of Chess) Érvénybe lép: 2017. július 1. A Sakkjáték Szabályzata E.01 Kiadja: A Magyar Sakkszövetség, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tagja Jóváhagyta: FIDE Kongresszus 2016,

Részletesebben

HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 HEJŐKERESZTÚR

HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 HEJŐKERESZTÚR HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 HEJŐKERESZTÚR JÁTÉK- ÉS VERSENYSZABÁLYOK Sakktáblán (is) játszható táblások begurítós Amőba tologatós Amőba Camelot orosz Dáma Loa Quints takart mezős Reversi (Othello) A játékok

Részletesebben

Forrás: Nagylaci (http://www.jatektan.hu)

Forrás: Nagylaci (http://www.jatektan.hu) A Sakk az a legismertebb olyan táblás játék, amit egyre kevesebben ismernek. Ezernyi változata létezik. Sokan kedvelik, de még többen félre húzódnak, ha a lépés-szabályokra kérdezünk. 7-8 éves kor előtt

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam 1. feladat FÖLDPRÖGETŐK A. Egy sakkozó 40 partit játszott és 25 pontot szerzett (a győzelemért egy pont, a döntetlenért fél pont, a vereségért nulla pont jár). Mennyivel több partit nyert meg, mint amennyit

Részletesebben

Az U11-es csapat nyerte Kaposváron a "Tavaszi Kupát"

Az U11-es csapat nyerte Kaposváron a Tavaszi Kupát Az U11-es csapat nyerte Kaposváron a "Tavaszi Kupát" U9 1 / 8 Helyszín: Paks Dátum: 2014.05.08. Értékelés: ASE BAJA 4 : 12 A mérkőzés előtti cél az volt, hogy mindenki játéklehetőséghez jusson, többet-kevesebbet

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Keresés ellenséges környezetben Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade Ellenség

Részletesebben

FK Csíkszereda tanulmányút

FK Csíkszereda tanulmányút FK Csíkszereda tanulmányút Barcelona, 2016. 02. 8-15. Résztvevők: Szondy Zoltán Bíró Albin Dusinszki Zoltán 1.nap- edzéslátogatás a CF. Damm U8-U11 korosztályainál Vall d'hebron Blokkokban való munka,

Részletesebben

SAKKOKTATÓ KÉPZÉS. Nevelőedzői rész

SAKKOKTATÓ KÉPZÉS. Nevelőedzői rész SAKKOKTATÓ KÉPZÉS Tanterv Ezen dokumentáció a Sportedző sakk sportágban OKJ-s tanfolyam (képzés azonosító: 54 81 02) és a Sportoktató sakk sportágban OKJ-s tanfolyam (képzés azonosító: 31 813 01) gyakorlati

Részletesebben

Játékrendszerek

Játékrendszerek Játékrendszerek 2. 1-4-2-2 Alapfogalmak: Felállási forma: játékosok alapvető elhelyezkedése a pályán Játékrendszer: játékmagatartás ami a felállási formából indul ki Játékstratégia: játékstílus, játékelképzelés,

Részletesebben

MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG. Férfi Junior Válogatott felkészülése és selejtező mérkőzései. Kovács Péter Szövetségi Kapitány

MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG. Férfi Junior Válogatott felkészülése és selejtező mérkőzései. Kovács Péter Szövetségi Kapitány MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG Férfi Junior Válogatott felkészülése és selejtező mérkőzései Kovács Péter Szövetségi Kapitány A férfi junior válogatott(1992-93) a Világbajnoki selejtezőre való felkészülése

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Orion Intelligens Sakkozógép Felhasználói kézikönyv Az elemek behelyezése és cseréje: Helyezze a játékautomatát a kijelzővel lefelé egy sima felületre, és keresse meg az elemtároló rekeszt a gép alján.

Részletesebben

Nyelvészkedés és néhány szó egy különleges tündérfeltételről. Nyelvészkedés

Nyelvészkedés és néhány szó egy különleges tündérfeltételről. Nyelvészkedés 1 Nyelvészkedés és néhány szó egy különleges tündérfeltételről Nyelvészkedés A sakkjáték kialakulása és elterjedése során a sakkjátszma és a feladványok ( sakkrejtvények ) egymással párhuzamosan fejlődtek,

Részletesebben

Óraterv. A pedagógus neve: Ézsiás Erika. A pedagógus szakja: tanító. Tantárgy: Sakkpalota képességfejlesztő sakk. Osztály: 3. b

Óraterv. A pedagógus neve: Ézsiás Erika. A pedagógus szakja: tanító. Tantárgy: Sakkpalota képességfejlesztő sakk. Osztály: 3. b Óraterv A pedagógus neve: Ézsiás Erika A pedagógus szakja: tanító Tantárgy: Sakkpalota képességfejlesztő sakk Osztály: 3. b Az óra témája: Figyelem! Figyelem? Figyelem. A sakk kereszttantárgyi kapcsolódásai

Részletesebben

2010. CSÁK - MAJOROS - PÁSZTOR. nemzetközi sakkfeladvány-szerző verseny. (DURHAM Dávid - 75 jubileumi verseny)

2010. CSÁK - MAJOROS - PÁSZTOR. nemzetközi sakkfeladvány-szerző verseny. (DURHAM Dávid - 75 jubileumi verseny) CSÁK MAJOROS PÁSZTOR - 2010. (MAJOROS Béla - 55 jubileumi verseny) MAJOROS Béla magyar sakkszerző mester születésének 55. évfordulója alkalmából nemzetközi sakkfeladvány-szerző versenyt rendezünk az alábbi

Részletesebben

Zoltán László ( )

Zoltán László ( ) K R Ó N I K A A Sakkszerzemény Bizottság tájékoztatója 60. szám, 2009. február Zoltán László (1942-2008) Kedves Laci! Csupán néhány hónap telt el azóta, hogy részt vettünk a SSzB legutolsó témaversenyén.

Részletesebben

Helyi tanterv ajánlás a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az általános iskolák 1. évfolyama számára

Helyi tanterv ajánlás a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az általános iskolák 1. évfolyama számára Helyi tanterv ajánlás a Képességfejlesztő sakk tantárgyhoz az általános iskolák 1. évfolyama számára Helyi tanterv ajánlásunknak Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő sakk tankönyv teljes mértékben

Részletesebben

Szakmai tanulmányút Barcelona,

Szakmai tanulmányút Barcelona, Szakmai tanulmányút Barcelona, 2016. 04. 13-17. Résztvevők: Lóczi István Hódmezővásárhelyi Akadémia szakmai igazgató UEFA "PRO" Koleszár György B.A.Z. megye szakmai igazgató UEFA "A" ELIT YOUTH A Lengyel

Részletesebben

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival Játékszabály A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE Az első játék előtt le kell választani a sablonról a zsetonokat és a játékos jelölőket. TÁRSASJÁTÉK 2 4 FŐ RÉSZÉRE JÁTÉKIDŐ KB.

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

Forrás: Nagylaci (http://www.jatektan.hu)

Forrás: Nagylaci (http://www.jatektan.hu) A ma élő legkisebb lélekszámú játékcsalád. A jövőben talán a teljes kihalás lehet sorsa. Reinkarnációval(*)! Korunk fejlesztései, amiknek Rubik Ernő Bűvös kockája volt az ötletadója. Miért ne lehetne olyan

Részletesebben

XIIIIIIIIY k K zP [ xabcdefghy

XIIIIIIIIY k K zP [ xabcdefghy 1 Mértani oppozíció 1996 7+-+-mk-+-0 1 6-+-+P+-+0 5+-+K+-+-0 A sötét király a világos gyalog elôtt lépked le és fel mindaddig, amíg a világos király a gyalogja mellé nem lép, akkor pedig szembe áll vele(közeli

Részletesebben

Webes felületen játszható sakkjáték készítése

Webes felületen játszható sakkjáték készítése Webes felületen játszható sakkjáték készítése Rózsa Zoltán 2010 Forrai Magániskola Kéttannyelvő Középiskola 1 Nyilatkozat Alulírott Rózsa Zoltán, a Forrai Magániskola Kéttannyelvű középiskola hallgatója

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

200 játék a sakktáblán

200 játék a sakktáblán sakkvaransokuj.qxd 10/11/2006 12:47 PM Page 1 Birkás György 200 játék a sakktáblán ÕRÜLET FEKETÉN- FEHÉREN Magyar Sakkvilág, 2006 sakkvaransokuj.qxd 10/11/2006 12:47 PM Page 2 Magyar Sakkvilág könyvei

Részletesebben

Kris Burm játéka. Tartozékok

Kris Burm játéka. Tartozékok Kris Burm játéka Én legyek erősebb, vagy az ellenfelemet gyengítsem? Ezt a húzós kérdést kell feltenni magadnak minden egyes körödben. Tartozékok - 1 játéktábla - 30 fehér korong: 6 Tzaar, 9 Tzarnő és

Részletesebben

es tanév. Felkészítő tanár: Veres Judit GRATULÁLUNK! Kerületi extrém akadályverseny Magabiztos győzelem

es tanév. Felkészítő tanár: Veres Judit GRATULÁLUNK! Kerületi extrém akadályverseny Magabiztos győzelem 2013-2014-es tanév A 23.Fővárosi Informatika Alkalmazói Tanulmányi versenyen iskolánk tanulója Csapó Krisztián (7.o.) prezentáció kategóriában II.helyezést és Bánfalvi Béla (7.o.) táblázatkezelés kategóriában

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Dabasi. helyzet. A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehető séget kínál.

Dabasi. helyzet. A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehető séget kínál. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa III. évfolyam. 3. szám A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehető séget kínál. Csapataink, játékosaink Teremtornák 2018 U11 A torna

Részletesebben

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam A Sakk-logika oktatási program célja, hogy tanulási-tanítási tervet kínáljon az általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok számára. A tanterv tantárgyi határokon is átívelő

Részletesebben

HÉTPRÓBÁSOK ORSZÁGOS BAJNOKSÁGA 2017

HÉTPRÓBÁSOK ORSZÁGOS BAJNOKSÁGA 2017 HÉTPRÓBÁSOK ORSZÁGOS BAJNOKSÁGA 2017 HEJŐKERESZTÚR JÁTÉK- ÉS VERSENYSZABÁLYOK HEJŐKERESZTÚRI IV. BÉLA ÁLTALÁNOS ISKOLA oldal 1 Sikerjátékok Amazons, killer-lerakosgatós változat 8x8-ason brazil Dáma, sarkos

Részletesebben

Programozás II gyakorlat. 6. Polimorfizmus

Programozás II gyakorlat. 6. Polimorfizmus Programozás II gyakorlat 6. Polimorfizmus Típuskonverziók C-ben: void * ptr; int * ptr_i = (int*)ptr; Ez működik C++-ban is. Használjuk inkább ezt: int * ptr_i = static_cast(ptr); Csak egymással

Részletesebben

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás Négy bástya program bemutatása Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban Műhelyfoglalkozás A tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes

Részletesebben

Sakkozó-módszer. 1. A megnyitás

Sakkozó-módszer. 1. A megnyitás Sakkozó-módszer A sakk több ezer éves játék. Ahelyett, hogy feledésbe merült volna, népszerűsége egyre növekszik. Vajon miért? Azért, mert mindenki azt találja meg benne, amit keres. Játékot, művészetet,

Részletesebben

A minute to learn A lifetime to master! TM

A minute to learn A lifetime to master! TM minute to learn lifetime to master! TM TM x PL PRZYGOTOWNIE Nóżki należy umieścić w otworach na spodzie planszy, jak pokazano na rysunku obok. EE ETTEVLMISTUS seta jalga igasse auku mängulaua all. LT PSIRUOŠIMS

Részletesebben

többiek ne lássák. Az információt érdemes lejegyezni nyomozófüzetünkbe, melyet a játékhoz mellékeltek.

többiek ne lássák. Az információt érdemes lejegyezni nyomozófüzetünkbe, melyet a játékhoz mellékeltek. Az emberek fantáziáját mindig megmozgatták a rejtélyek. Gondoljunk csak Sir Arthur Conan Doyle világhírű nyomozójára, Sherlock Holmes-ra, vagy Agatha Christie Hercule Poirot-jára. Generációk vették izgatottan

Részletesebben

A sakk és a hadtudomány analógiái

A sakk és a hadtudomány analógiái MÁTHÉ Gáspár A sakk és a hadtudomány analógiái [1. dia] Diplomamunkám (1983 JATE) sakkprogram volt. Ezért abban az időszakban szokatlan módon számszerűsítenem kellett szeretett játékomat, a sakkot. Egy

Részletesebben

Utánpótlásnevelés az FC Barcelonánál Felépítés módszerek. Albert Puig FC. Barcelona Ifjúsági divizió Szakmai Igazgató

Utánpótlásnevelés az FC Barcelonánál Felépítés módszerek. Albert Puig FC. Barcelona Ifjúsági divizió Szakmai Igazgató Utánpótlásnevelés az FC Barcelonánál Felépítés módszerek Albert Puig FC. Barcelona Ifjúsági divizió Szakmai Igazgató A BARCELONA KÉPZÉS FILOZÓFIA ALAPJAI Nevelés Értékek Tanulás Tisztelet A BARCELONA FILOZÓFIA

Részletesebben

MAGYAR NŐI JUNIOR STRANDKÉZILABDA VÁLOGATOTT SZAKMAI BESZÁMOLÓ EURÓPA BAJNOKSÁG RANDERS, DÁNIA

MAGYAR NŐI JUNIOR STRANDKÉZILABDA VÁLOGATOTT SZAKMAI BESZÁMOLÓ EURÓPA BAJNOKSÁG RANDERS, DÁNIA MAGYAR NŐI JUNIOR STRANDKÉZILABDA VÁLOGATOTT SZAKMAI BESZÁMOLÓ EURÓPA BAJNOKSÁG RANDERS, DÁNIA 2013 Előzmények: A 2008-as hazai rendezésű Európa Bajnokságon a magyar csapat első helyezése (8/8-as mérkőzés

Részletesebben

a védelmi feladatokban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatók kijelöléséről és felkészülési feladataik meghatározásáról

a védelmi feladatokban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatók kijelöléséről és felkészülési feladataik meghatározásáról 1./2009. (.) MeHVM rendelet a védelmi feladatokban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatók kijelöléséről és felkészülési feladataik meghatározásáról Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi

Részletesebben

K R Ó N I K A. A Sakkszerzemény Bizottság tájékoztatója 57. szám 2007. november

K R Ó N I K A. A Sakkszerzemény Bizottság tájékoztatója 57. szám 2007. november K R Ó N I K A A Sakkszerzemény Bizottság tájékoztatója 57. szám 2007. november Kötelez ó egyesületi tagság A Magyar Sakkszövetség Elnöksége szept. 11-i ülésén foglalkozott a magyar sakkszerzéssel, és a

Részletesebben

Sakkozó óvodások... hármas színhasználattal:

Sakkozó óvodások... hármas színhasználattal: Sakkozó óvodások... hármas színhasználattal: egy kedves barátnőm küldte eredeti tanulmány feketével, amiben pirosan kiemeltek azok a részek, amelyekhez kapcsolódnak a kékkel írt megjegyzéseim. Magam, szülőkkel

Részletesebben

ZAPP ZERAPP. 1/6. 1 láthatatlan varázslat fuvallata 1 szabály. Az első játék előtt... Játékszabály

ZAPP ZERAPP.  1/6. 1 láthatatlan varázslat fuvallata 1 szabály. Az első játék előtt... Játékszabály ZAPP ZERAPP Játékszabály Fordította: Sütő Gábor Hang nélkül, magányosan trónol az örök csönd titokzatos hegye az elhagyatott tájon. Nincs szó, nincs hang, egy szélfuvallat sem érezhető... Ősidők óta különleges

Részletesebben

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell!

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Az edzéseken fontos a fegyelem. Ha végrehajtjuk az edző kérését, akkor lehetünk egyre ügyesebbek. Pista bácsi megtanít

Részletesebben