Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös"

Átírás

1 1 Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV 2014 Gyöngyös

2 2 Tartalom GYÖNGYÖS 1 Bevezető 3 I. A KÖNYVTÁR 2013 ÉVI TEVÉKENYSÉGE 4 A központi könyvtár évi állomány-szerzeményezése és feldolgozása 4 1. Az olvasószolgálat tevékenysége 4 Állománygyarapítás 5 Rendezvények a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Olvasószolgálat 6 Informatika 11 Honlap Gyermekkönyvtár Zenei részleg Helyismeret Fiókkönyvtár Huszár Lajos Éremtár és Herman Lipót hagyaték A könyvtár rendezvényei, eseményei 2013 (összesítés) Állagmegóvás, karbantartás, technikai és egyéb fejlesztések 26 II. MUNKATERV 2014-RE Felnőtt olvasószolgálat 26 Folyamatban lévő pályázatok 26 Tervezett programok évre 27 Továbbképzés, továbbfejlesztés Gyermekkönyvtár Zenei részleg Helyismereti gyűjtemény Huszár Lajos éremtár és Herman Lipót hagyaték Állagmegóvással, karbantartással, technikai fejlesztéssel kapcsolatos terveink Működéssel kapcsolatos konkrét terveink 32 Összegzés 32

3 3 Bevezető A folyamatosan fejlesztett könyvtári rendszer a tudás forrásaként a társadalmi növekedés, a gazdasági fellendülés és az egyéni érvényesülés nélkülözhetetlen bázisa. A könyvtárak közszolgáltatásként, a társadalom valamennyi rétege számára időbeli és térbeli korlátozás nélkül egyenlő esélyű hozzáférést biztosítanak korszerű gyűjteményeikhez és szolgáltatásaikhoz. Támogatják az ismeretszerzést, a kompetenciák fejlesztését, közösségépítő tevékenységükkel növelik a társadalmi kohéziót. A közkönyvtáraknak - mint az ismeretekre és az egyetemes emlékezetre nyíló helyi kapunak - igen nagy szerepe van a kultúra közvetítésében, az egyén élethosszig tartó tanulásának és kulturális fejlődésének támogatásában. A könyvtárak évszázadok óta kialakult feladata ma az információs technológia korában sem változott, és nem változhat: biztosítanunk kell a közkinccsé tett tudáshoz, a nyilvánosságra hozott információkhoz való akadálytalan hozzáférést. Célunk, hogy könyvtárunk a mindennapi elvárásoknak megfelelően egy korszerű információs központtá, közkedvelt találkozóhellyé, a város szellemi, kulturális életének centrumává, a város dolgozószobájává váljon. Minden programunkkal a könyv, a könyvtár, az olvasás fontosságára kívánjuk a figyelmet felhívni. Fejlesztéseinkkel pozitív könyvtárkép kialakítására törekszünk. Szolgáltatásainkkal újabb olvasói rétegek igényeit is szeretnénk kielégíteni E cél elérése érdekében építünk a már meglévő gyűjteményre, a könyvtár gazdag állományára, a szakképzett, tapasztalt könyvtárosok szakmai tudására. Az intézmény minden korosztály számára nyitott. A felnőtt részlegen kívül gyermekkönyvtár, helytörténeti gyűjtemény, zenei részleg, internetezési lehetőség, folyóiratolvasó, a déli városrészen pedig fiókkönyvtár szolgálja a lakosság, a felhasználók igényeit. Olvasóink, a városba érkező turisták számára művészeti értékeket is közvetít intézményünk azáltal, hogy két állandó kiállítás is található a könyvtár épületében. Herman Lipót, Munkácsy-díjas művész, az életöröm festője a XX. század művészeti életének talán legnépszerűbb alakja volt. Gazdag kultúrhistóriai események szemtanújaként tisztelték pályatársai. Enciklopédikus bőségű élményanyagáért irigyelték a művészvilágban. Maradandósága azért tartós, mert derűs, emberséges hangulat övezi hagyatékát, melyet özvegye Gyöngyös városnak ajándékozott ban a könyvtár épületében méltó elhelyezést nyert az egyedülálló gyűjtemény. A Huszár Lajos Éremtár Magyarország ezer éves történelmét mutatja be érméken és emlékérméken. A gyűjtemény anyaga felöleli a magyar államiság teljes történetét, megismertet a magyar uralkodók által kibocsátott hivatalos pénzekkel, és bepillantást nyújt az erdélyi fejedelmek pénzverésébe is. A kiállítás 2007 júniusa óta látogatható. A két kiállítási gyűjteményt 2009 novemberében muzeális intézménnyé nyilvánították. GYÖNGYÖK Kiállítóhely és Éremtár néven került bejegyzésre.

4 4 I. A könyvtár 2013 évi tevékenysége A központi könyvtár évi állomány-szerzeményezése és feldolgozása évben könyvtárunk állománygyarapítása és feldolgozása folyamatos volt. A Könyvtárellátó Közhasznú Társaságtól (KELLO) szerződés alapján kapott, a Líra Könyvesboltból és egyéb helyről vásárolt, valamint az érdekeltségnövelő pályázat útján nyert összegekből beszerzett könyveket és egyéb dokumentumokat vettük állományba. Állományba vett dokumentumok száma: december 31. Dokumentumok / db Értéke Felnőtt olvasószolgálat 1933 db ,- Ft Gyermekkönyvtár 462 db ,- Ft Összesen: 2395 db ,- Ft A könyvtár összesített forgalmi adatai december 31. Beiratkozott olvasók száma Látogatók száma Kölcsönzők száma Kölcsönzött és helyben használt dokumentumok száma Internetezők száma Felnőtt részleg Gyermekkönyvtár Helyismereti és zenei r I. sz. Fiókkönyvtár Összesen: Az olvasószolgálat tevékenysége Legfontosabb feladatunk lépést tartani az olvasói igényekkel. A felhasználói igények változásával párhuzamosan alakítjuk a könyvtár szolgáltatási rendszerét is. Folyamatosan fejlesztjük a technikai feltételeket a számadatok tükrében: Felnőtt részleg

5 5 olvasók látogatók kölcsönzők Kölcsönzött dokumentumok ban az olvasószolgálatban a beiratkozott olvasók száma nagyjából hasonló értékeket mutat az előző évekhez képest. A kölcsönzők, a kölcsönzött és helyben használt dokumentumok együttes száma kisebb növekedést mutat az előző évekhez képest. Mindez köszönhető a népszerű rendezvények megszervezésének, az Őszi Könyvtári Napok beiratkozási akciójának, a korszerű, piaci igényeket figyelembe vevő állománygyarapításnak. Az internetezők száma tovább csökkent az előző évi adatokhoz képest. Átgondolandó lehet a számítógépes szolgáltatások árainak változtatása, csökkentése. Valószínű, hogy többen vennék igénybe ezt a szolgáltatást, kedvezőbb fizetési feltételek mellett. A TÁMOP B-11/ Nyisd ki a világot! pályázat segítségével idén háromszor is szerveztünk Net chat címmel 20 ill. 10 órás számítástechnikai foglalkozást, elsősorban az elektronikus ügyintézésben még kevésbé jártas érdeklődők, az idősebbek, a nyugdíjasok számára. A könyvtárközi kölcsönzés továbbra is népszerű. Az elektronikus úton érvényesített megrendelések lehetőségét ismerik olvasóink, igénylik is ezt a szolgáltatást. A könyvtárközi kölcsönzés adatai pozitívak. Az országos dokumentum-ellátási rendszer segítségével 142 olvasói kérést sikerült teljesítenünk ebben az évben. Könyvtárunk más könyvtár számára 4 db könyvet küldött. A Károly Róbert Főiskola hallgatóinak 406 db dokumentumot kölcsönöztünk. Állománygyarapítás Az olvasószolgálat továbbra is nagy hangsúlyt fektet a könyvtári állomány gyarapítására. Olvasóink igényeit szem előtt tartva igyekszünk a korszerű szakirodalmat, és a keresett szépirodalmat azonnal szolgáltatni. Az internet nyújtotta lehetőséggel, a jó kereskedelmi kapcsolatok kialakításával a keresett, könyvtári állományunkba is beilleszkedő könyveket akár egy-két napon belül is készek vagyunk olvasóink rendelkezésére bocsátani. Azokat a könyveket, melyek nem tartoznak gyűjtőkörünkbe, de az olvasónak szüksége van rá, más könyvtártól kérjük meg. A könyvtárközi kölcsönzés lehetősége népszerű olvasóink körében. Beszerzésünk összehasonlíthatatlan módon lett gördülékenyebb azáltal, hogy a tavalyi évtől a LÍRA Könyvesbolttal is tudtunk szerződést kötni. Az átutalt összeg nagyban meghatározza a szolgáltatásunk minőségét, gyorsaságát ben indult, 2012-ben folytatódott a Márai Program, amely mű- és olvasóközpontú program. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. Alapvető célkitűzése, hogy a magyar könyvpiacon megjelenő legfontosabb művek eljussanak a könyvtárak közvetítésével az olvasókhoz. A Vachott Sándor Városi Könyvtár is kedvezményezettje volt a programnak ben közel kilencszázezer forintnyi, 2012-ben nyolcszázezer forintnyi összegben volt lehetőségünk válogatni elsősorban a magyar szépirodalmi, és a magyar tény- és szakirodalmi kiadványokból ban négyszázezer forintos értékben rendelhettünk a megadott listából, a rendelés december 1-vel zárult, 2014.

6 6 január 20-a után kezdik meg a kiszállítást, így az idei szerzeményezésben nem szerepelnek a Márai III. Program kiadványai. Új szolgáltatások a könyvtárban: ecorvina integrált könyvtári rendszer Könyvtárunk katalógusa a világhálón A TÁMOP pályázat eredményeként egy eddig példa nélküli informatikai összefogás jött létre a megye könyvtárai között. A gépparkok korszerűsítése után TIOP pályázat - a technikai fejlesztés első szintjén január 3-tól - rákapcsolódtunk a megyei korszerű könyvtár-informatikai szoftver által nyújtott szolgáltatási felülethez, aminek eredményeként tagjai lettünk a teljes megyei könyvtári hálózatnak. A megyei hálózaton belül saját elektronikus adatbázist és olvasói nyilvántartást építünk. A könyvtárhasználóknak a használóközpontúság szellemében a könyvtári épületben és a nyitva tartástól függetlenül a nap 24 órájában biztosítani tudjuk a hozzáférést az információkhoz, az adatokhoz, és a könyvtári szolgáltatások nagy részéhez. A könyvtárhasználók a közös webes felületen egyidejűleg kereshetnek könyvet a megye könyvtárainak teljes állományában. Ezen a felületen kérhetnek hosszabbítást a kikölcsönzött könyvek határidejére, illetve igényelhetik a könyvtárközi kölcsönzést. Ez az új szolgáltatás mérföldkő könyvtárunk életében. Rendezvények a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Olvasószolgálat A könyvtár az olvasóvá nevelés, illetve az olvasás népszerűsítése érdekében gyakran szervez rendezvényeket. februárban és márciusban egy-egy húszórás számítógépes ismereteket bővítő tanfolyam volt a könyvtárban a TÁMOP B-11/ Nyisd ki a világot! pályázat segítségével. Elsősorban nyugdíjas korúak vettek részt rajta, valamint néhány munkanélkülinek is nagy segítséget jelentett az alapszintű informatikai ismeretek elsajátítása. Március 29. Keresztesi József könyvbemutató A helyi szerző új könyve Rubin Szilárd munkásságával foglalkozik, a találkozó során mi is betekintést kaphattunk e kevésbé ismert szerző látásmódjába. Március Internet Fiesta Évek óta országos program a könyvtárakban a márciusi Internet Fiesta. Egy héten át próbáljuk közelebb hozni olvasóinkhoz a világháló rejtelmeit és lehetőségeit. A kutatásban, keresésben, de a napi alkalmazások során is nagy szükség van a könyvtári rendszerek használatára (ODR, Mokka, MEK). Számítógépes tanfolyam is volt ezen a héten, valamint néhány napon ingyenes volt az internet- használat. Április 9. Takaró Mihály előadása Meghatározó, felemelő élményben volt része mindazon érdeklődőnek, akik részesei voltak a Vachott Sándor Városi Könyvtárban, április 9-én zajló könyvtári rendezvénynek. Takaró Mihály, a nemzet irodalomtanára tartott előadást Wass Albert íróról.

7 7 Wass Albert író könyveinek sikere, Takaró Mihály népszerűsége vonzotta az érdeklődőket a könyvtári eseményre. Kicsinek bizonyult a könyvtár előadóterme. Százharminc vendég volt kíváncsi a nagyszerű előadásra. A közkedvelt előadó, a Duna Televízióban is látható Száműzött magyar irodalom sorozat írói közül Wass Albert életének főbb állomásait, az író regényeinek világát mutatta be. Előadásában rávilágított Wass Albert népszerűségének titkára, aki az elveszített Erdély utáni vágyát, a szülőföld szeretetét, hűségét, művein keresztül juttatta el a magyarság és a nagyvilág számára. Wass Albert a legnagyobb mesélő irodalmunkban, műveiben az ízes erdélyi beszéddel és gondolkodásmóddal találkozhatunk, a tájleírásai pedig látványosan szépek. Takaró Mihály elvarázsolta a közönséget. Előadása frenetikus volt! Egy óra negyven perc lélegzetelállító, felemelő hitvallás. A csend templomi volt, mindenki áhítattal hallgatta. Nemcsak az előadás, hanem az előadói stílusa is lenyűgöző, élvezetes volt. Május 12. Városnap, kiállítás megnyitó, ingyenes beiratkozás Évek óta kapcsolódunk a Városnaphoz, rendkívüli nyitva tartással, kiköltözve a Fő térre, a könyvtár gyűjteményének néhány különleges darabjával csalogatjuk az olvasókat. Ezen a napon ingyenes beiratkozással is kedvezünk látogatóinknak, sokan élnek ezzel a lehetőséggel. A XIX. századi Gyöngyös képei címmel készítettünk kiállítást Gyöngyös Város Napja alkalmából, csatlakozva a Városbaráti Kör Fő téri, "XIX. századi piac"elnevezésű rendezvényeihez. Immár 3. éve társulunk valamilyen kiállítással a városnapi rendezvényekhez: ez évben a századvég és a századforduló hangulatát idéztük meg városképek és egyéb tárgyak segítségével, egészen az 1917-es tűzvészig. Magángyűjtők és a Mátra Múzeum anyagából válogattunk. Július Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorgyűlés Ebben az évben Eger adott otthont a vándorgyűlésnek, melyen 4 kolléganőnk vett részt. Megvitatták a as könyvtári stratégiát és a hazai könyvtárügy aktuális problémáit. Munkatársunk, Lovász Béláné előadást is tartott. Szeptember 3. Vachott emlékérem bemutató Az Éremgyűjtők Egyesülete könyvtárunkban mutatta be legújabb emlékérmét, mely névadónkról, Vachott Sándorról készült. Szeptember 6. Zaja Roland: Mindennapi függőségeink A pszichológus előadása aktuális problémákat feszegetett, a hallgatóság érdeklődéssel figyelte a statisztikákat és az okokat, megoldásokat kutató okfejtéseket. Szeptember 21. Kultúrházak éjjel nappal

8 8 Bálint György emlékérmeinek kiállításával kapcsolódtunk ebben az évben az országos rendezvényhez. Szeptember Szüret anno kiállítás A Szüreti Napokhoz kapcsolódóan a régi szüreti felvonulásokról készült képekből, tárgyi emlékekből, egykori szóróanyagokból volt kiállításunk, egész hétvégén rendkívüli nyitva tartással vártuk a látogatókat. Október 4. Dr. Szőcs Géza könyvbemutató Az erdélyi közíró már harmadszor volt könyvtárunk vendége, ezúttal A csend hangja és Az Űr hangja című műveit mutatta be. Október Őszi Könyvtári Napok Október első hetében országszerte a könyvtárak felé terelődik a figyelem. Olvasóink várják, milyen ötletekkel jelentkezünk a figyelemfelkeltő, könyvtárra-hangoló hétre. Könyvtárunk egész héten sokszínű szolgáltatással, programmal várta az érdeklődőket. A programokra a Gyöngyösi Műsor programajánló szeptember, októberi számaiban hívtuk fel a figyelmet. A Gyöngyösi Városi Televízió is segítségünkre volt. A Nápolyi című műsorban Begovné Kasza Ágnes tájékoztatta a tévénézőket az Őszi Könyvtári Napok majdani eseményeiről. A televízió három alkalommal is készített felvételt a rendezvényekről, melyeket az Aktuális című műsorban láthattak is a televíziónézők. A televíziós képújság is megjelentette programjainkat. A Dió Rádióban rendszeresen elhangzottak a felhívások, ismertetések. TALÁLKOZÓ BERG JUDIT ÍRÓNŐVEL Október 7-én, du. 14 órai kezdettel a gyermekkönyvtár vendége volt Berg Judit írónő. A gyerekek nagyon várták már a találkozót, amelyre több mint 140-en jelentek meg, alig hagyva mozgásteret az írónőnek. Nagyon népszerűek a könyvei, négy meséje még a Könyvkirály játékunkban is szerepel. Judit jól ért a gyerekek nyelvén, hamar elvarázsolta a társaságot. Beszélt arról, hogyan kezdődött el a pályája a legnagyobb lánya kisgyerekkori hisztijei által, miért cipelő cicák a cicái és honnan ered a Rumini elnevezés. A gyerekek megtudták, lesz-e folytatása a sorozatnak, mik az írónő tervei. A találkozót könyvvásárlás és dedikálás követte. Szinte nem is volt olyan gyerek, aki ne kért volna aláírást, ha másra nem, akkor az ajándékba kapott könyvjelzőre.

9 9 EGÉSZSÉGRE HANGOLÓ DÉLELŐTT Nyüzsgés, beszélgető csoportok, gyógyfüvek, párolgó gyógytea illata lepte be október 9-én, szerda délelőtt a könyvtár termeit. Olvasók, könyvtárosok és egészségügyi szakemberek találkozása volt ez a nap. Egy nyugdíjas klub is meglátogatta egészségnapunkat. A Bugát Pál Kórház támogatásával ingyenes vérnyomásmérést, testtömegindexmérést és életmód-tanácsadást szerveztünk beiratkozott olvasóink számára. A kórház szakemberei tanácsokkal látták el az érdeklődőket, és figyelemfelkeltő kiadványokkal kedveskedtek olvasóinknak. Táplálékod legyen gyógyítód! Ez volt a jelmondatunk a hírlapolvasóban, ahol a Lipóti Pékség kínálta kóstolásra egészséges, adalékanyag-mentes pékáruit. Fűben, fában orvosság. Hagyományaink szerint többféle gyógyteával kínálgattuk olvasóinkat, teázás közben kellemes beszélgető sarokká alakult a vers-részleg. Grafológus a könyvtárban címmel Lovász Béláné grafológus (és könyvtáros) tartott négyszemközti íráselemzést az érdeklődőknek. A kézírás grafikai szempontú elemzésére gyakran kíváncsiak az emberek, hiszen az hozzásegít az önismereten túl akár a nehéz élethelyzetek elemzéséhez, megoldásához is. A vizsgálat kiterjed a személyiség gondolkodásának fő jellemzőire, belső energiáira, kapcsolataira, énképére, valamint az anyagiak és az érzelmek területére. Mindezeken túl egy rövid önéletrajz-teszt keretében lehetőség van az addigi életút elemzésére, a névaláírások vizsgálata pedig újabb információkkal egészítheti ki adott személyiség fő vonásait. Mai rohanó világunkban mindenki ismeri a stressz kártékony hatását. De, hogyan is küzdhetnénk le a negatív hatásait? Ezen a délelőttön ez a probléma is megoldottnak látszott. Salgáné Kósik Anikó, kineziológus szeretettel mesélt a Bach virágterápiáról, alkalmazásának eredményeiről. Személyre szabott tesztjátékok segítségével szembesültünk saját jellemvonásainkkal, értékeinkkel. Be nem vallott érzelmeinkre is rámutatott virágválasztásaink kapcsán: úgymint harag, szorongás, önbizalomhiány, döntésképtelenség, koncentrációs problémák, de a stressz-oldás lehetőségeit is feltárta az érdeklődők előtt. A 38 féle magas (gyógyító) rezgésű növényből készült virágesszencia segít lelki egyensúlyunk helyreállításában vallja a szakértő. Salga Gabriella talpmasszőr frissítő talpmasszázzsal lepte meg az erre a lehetőségre kíváncsi olvasóinkat. A különféle programokat mindenütt könyvkiállítással színesítettük az egészséges életmóddal kapcsolatos könyveinkből. A kiállítás darabjai felkeltették olvasóink érdeklődését, s a legtöbbjét ki is kölcsönözték. A délelőtt folyamán a könyvtár egészében csendes, relaxáló zene hangjaira kapcsolódhattak ki olvasóink, s vehették igénybe számtalan szolgáltatásunkat. Október 11. KÖNYVBEMUTATÓ: KÖLTŐK, ÍRÓK ÉS TUDÓSOK A GYÖNGYÖSI GIMNÁZIUMBÓL Dr. Fülöp Lajos és Dr. Lisztóczky László régi kedves vendégeink a könyvtárban. Előadásaik, könyvbemutatóik mindig sok érdeklődőt vonzanak. Ezúttal a gyöngyösi gimnázium neves diákjait bemutató könyvük került ki frissen a nyomdából, folytatva a két évvel ezelőtt megjelent Tudós tanárok a gyöngyösi gimnáziumból című antológiát.

10 10 Október ÉVES A GYÖNGYÖS VÁROS BARÁTAINAK KÖRE A szombat délutáni rendezvénysorozatnak könyvtárunk adott otthont. Először Eperjesi Imre Házi borászkodás című könyvének bemutatója zajlott, majd ünnepi közgyűlésen emlékeztek az elmúlt tíz évről. Végül a Baráti Kör 10 évét bemutató kiállítást nyitották meg felemelő zenei betétekkel. CSALÁDI REJTVÉNYFÜZET A hagyományoknak megfelelően az idén is összeállítottuk Családi rejtvényfüzet címmel a leporelló küllemű feladatlapot. Ebben az évben a 100 éve született Weöres Sándor és a 150 éve született Gárdonyi Géza került fókuszba. A gyermekek számára Berg Judit meséiből állítottunk össze kérdéseket. A Helyismereti részleg Bugát Pállal kapcsolatos kérdésekkel gondolkodtatta el az olvasókat. A legsikeresebb megfejtők mozi- és színházjegyeknek és könyvjutalmaknak örülhettek. A családi rejtvényfüzet nyerteseinek nevét a legkisebb látogatók szerencsés kezének választására bíztuk. Október 13. KÖNYVES VASÁRNAP Az Őszi Könyvtári Napok a Könyves Vasárnap programjával zárult. Erre a napra ingyenes beiratkozási lehetőséget kínáltunk olvasóink és családtagjaik, az érdeklődők számára. 263 olvasó iratkozott be, vagy újította meg tagságát. Díjtalan volt az internetezés és a tárlatlátogatás is. Mi, könyvtárosok úgy gondoljuk, hogy az idei őszi könyvnapok sikeres programsorozata bizonyítja, hogy könyvtárba járni érdemes. Minden programunkkal a könyv, a könyvtár, az olvasás fontosságára kívántuk az érdeklődők figyelmét felhívni. Célunk az volt, hogy programjainkkal pozitív könyvtárképet alakítsunk, szolgáltatásainkkal újabb olvasói rétegeket nyerjünk. Ezen a héten rávilágítottunk a könyvtári szolgáltatások sokaságára. S reményeink szerint ezáltal növekedett a könyvtár, és az olvasás népszerűsége, a könyvtár használóinak elégedettsége. November 21. Weöres Sándor versmondó verseny Az NKA támogatásával Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára versmondó versennyel emlékeztünk. A XX. század egyik jelentős költőóriása minden korosztály számára írt verseket, így négy korcsoportban hirdettünk versenyt: alsó tagozatosok, felső tagozatosok, középiskolások és felnőttek mérhették össze tudásukat a szakavatott zsűrik előtt. Legtöbben a legkisebb korosztályból jelentkeztek, de a nagyobbak, sőt a felnőttek (és köztük szép számmal nyugdíjasok is) igyekeztek helyt állni. Az ünnepélyes, zenés műsorral gazdagított megnyitó után három helyszínen zajlott a versengés, majd a jutalmak kiosztása, s a győztes szavalatok meghallgatása már közösen történt a Galériában. Sok néző is volt, méltó módon emlékeztünk Weöres Sándorra.

11 11 November 28- december 5. Számítógépes tanfolyam A TÁMOP B-11/ Nyisd ki a világot! pályázat segítségével. Egy nyugdíjas csoport tagjai vettek részt rajta. December 3. Armális kiállítás megnyitó Decemberben a Vachott Sándor Városi Könyvtár első emeletén látható a Heves Megyei Levéltárban lévő nemeslevelek több darabja. A tárlat a Nyitott Levéltárak idei országos programsorozatának része, amelyhez a megyei intézmény tavaly csatlakozott. Szeptemberben Egerben láthatta a nagyközönség, most pedig Gyöngyösön tekinthetőek meg ezek a különleges címeres levelek, kutyabőrök. A Heves Megyei Levéltárban lévő nemeslevelek tulajdonosai zömében Heves és Külső-Szolnok megyeiek. December 16. Nyáry Krisztián könyvbemutató (Líra könyvesbolttal közös rendezvényünk) Kétségtelenül az év egyik könyvslágere és annak írója látogatott el hozzánk. Az Így szerettek ők 2. című kötet megjelenésének hátteréről és saját magáról osztott meg érdekes információkat a szerző Nyáry Krisztián Molnár Katalin kérdéseire is válaszolva, nagy érdeklődés közepette. December.20. Fülöp Lajos: Mátrai monológ könyvbemutató A nyelvész, etnográfus, gimnáziumunk volt igazgatója, számos gyöngyöshöz kapcsolódó tudományos mű szerkesztője és szerzője új oldaláról mutatkozott be. Kötetbe rendezte verseit és műfordításait, és könyvtárunkban mutatta be a közönségnek, nagy sikerrel. Hét alkalommal fogadtunk középiskolás csoportokat könyvtárhasználati bemutató órára. Informatika Eszközök - az információs társadalom kialakításában a könyvtár fontos és meghatározó szerepet tölt be. Naponta találkozunk olvasói kérésekkel, melyek a digitális kultúra eszközeivel valósíthatók meg. Népszerűvé vált az újságok, napi hírek olvasása a számítógépek segítségével. Legtöbben az elektronikus levelezés lehetőségeit használják a gépeken. Főiskolások gyakorta veszik igénybe vizsgára való bejelentkezés miatt. Az olvasói tájékoztatásban is nagy segítségünkre van az elektronikusan elérhető irodalmi, politikai honlapok, adatbázisok sokasága. Az utóbbi években jelentősen megnőtt az elektronikus adóbevallások, az e-közszolgáltatások igénybevétele. Munkánk során naponta találkozunk ilyen jellegű segítségkéréssel. Olvasóink a felnőtt részlegben 12 számítógépen vehetik igénybe az internetezés lehetőségét, kiegészítő szolgáltatásként pedig a szkennelés, a színes nyomtatás lehetőségét. Technikailag megoldottuk a vezeték nélküli internet elérést is. A könyvtárban elektronikus ügyintézési tanácsadást vállalunk

12 12 Honlap A TÁMOP pályázat kapcsán új honlap építésére nyílt lehetőség, azáltal, hogy a konzorcium könyvtárai egy közös webes felületen jelennek meg.. Így a régi honlapunk archívumként szolgál. A honlap készítője és gondozója informatikus munkatársunk, aki karbantartja, rendszeresen frissíti azt. Régi cím: Az új honlap címe: Honlap nézettségi statisztika Régi honlap Új honlap ( Megnyitás, letöltés, kimenő link: 48474

13 13 Év végén intézményünk további népszerűsítése érdekében Facebook oldalt nyitottunk, amely ha úgy adódik akár napi rendszerességgel tájékoztatni tudja az érdeklődőket a nálunk zajló és lezajlott eseményekről. Interaktivitása révén alkalmas arra is, hogy akár valós időben, de mindenképp gyorsan reagálhatnak olvasóink a munkánkkal kapcsolatban. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek. Facebook nézettségi statisztika:

14 14 2. Gyermekkönyvtár Feladataink A GYÖNGYÖK Vachott Sándor Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára a korszerű igényeknek megfelelően elsősorban a gyermekek (2-16 év) könyvtári ellátását végzi Gyöngyös és körzetében. Ezen kívül lehetőségük van a 16 éven felülieknek is a beiratkozásra és a kölcsönzésre. Alapszolgáltatásaink: kölcsönzés, tájékoztatás, olvasás-és könyvtárpedagógiai munka, csoportok fogadása, internetszolgáltatás. Fontos feladatunk még, hogy a gyermekekkel megszerettessük az olvasást, ráébresszük őket a könyvtár használatának lehetőségeire, és segítsük őket a megfelelő könyvek kiválasztásában. Mindehhez olyan barátságos környezetet alakítunk ki, hogy szívesen látogassák a gyermekkönyvtárat, örömmel időzzenek nálunk. Különböző csoportos foglalkozásainkon bemutatjuk a könyvtárat és használatát, olyan olvasnivalókat ajánlunk, ami az életkoruknak megfelelő és felkelti az érdeklődésüket. Egyes témákból is tartunk könyvtári órákat, vagy óvodás csoportok esetében mesés délelőttöt. Jó kapcsolatot ápolunk a Petőfi Sándor EGYMI egyes osztályaival. Havi rendszerességgel jönnek könyvet kölcsönözni hozzánk. Különböző rendezvényekkel (versenyek, pályázatok, kiállítások, mesedélelőttök, kézműves foglalkozások) a tehetséggondozáson túl a könyvtár szolgáltatásaira is felhívjuk a figyelmet, új olvasókat nyerünk. Lehetőség van családoknak is részt venni ezeken az eseményeken, s mindez erősíti a közösségi összetartozást as statisztikai adatok ( ei állapot) Összesen 14 éven aluli Beiratkozott olvasók száma/fő Látogatók száma / fő Kölcsönzések száma / db Kölcsönzött dokumentumok száma /db Helyben használt dokumentumok /db Rendezvényen résztvevők száma /fő Állománygyarapítás Könyvbeszerzésünknél igyekeztünk minden korosztály érdeklődési körének a kielégítésére. Amennyire tudtuk, követtük a könyvkiadást és beszereztük a népszerű sorozatokat. Egyre több kisebb gyermeket hoznak be hozzánk, így kemény táblás meséket és nyitogatható ismeretterjesztő könyveket is vásároltunk. Népszerűek a kortárs magyar mesék

15 15 és az ifjúsági fantasyk is. A Líra Könyvesboltból naprakészen vásárolhattuk az új kiadványokat. A Márai-program könyveit ,- Ft értékben megrendeltük, de beleltározni csak jövőre tudjuk ajándékként. Könyvbeszerzési adataink Fajta szerint ( ei állapot) db Ár Önkormányzati előirányzatból ,- Érdekeltségnövelő pályázatból ,- Ajándék 35 30,442, ban az összes beszerzés: ,- Informatika Két olvasói gép áll az általános iskolások rendelkezésére. Idén kevesebben ültek le internetezni, ennek oka az, hogy egyre elterjedtebb az otthonokban a számítógép ban 653 fő 420 órát töltött internetezéssel. A kölcsönzés és a tájékozódás az ecorvina Kft. Könyvtári adatkezelő rendszerével történik. Papíralapú olvasói katalógust nem építünk, a Corvina rendszeren keresztül tájékozódunk a könyvek kölcsönzési lehetőségéről. Mindezt otthonról is megtehetik az olvasók a honlapunkon keresztül. Új honlapunkon igyekeztünk friss információt nyújtani az olvasóknak. Programjainkkal, a Könyvkirály játékunk leírásával és havonta könyvajánlóval jelentkeztünk. A Facebook-ot is felhasználjuk a reklámnak, aki regisztrál, az a programokon túl a rendezvényeinken készült fényképeket is megnézheti. Rendezvényeink A TÁMOP B-11.1 Nyisd ki a világot! c. pályázathoz 2012-ben kapcsolódtunk. Egyik programunk MESEVARÁZS címmel hátrányos helyzetű tanulóknak nyújtott könyvtári élményt. Komplex mesefeldolgozást kínáltunk papírszínházzal a Petőfi Sándor EGYMI 4. és 6. osztályának kézműves foglalkozással egybekötve. A gyerekek jól érezték magukat, mindig várták a következő alkalmat. Az időpontok és a feldolgozott mesék: Január 22. MESEVARÁZS 3. Vigyázz, vadász, ne gatyázz! 6. o. Január 29. MESEVARÁZS 3. Vigyázz, vadász, ne gatyázz! 4. o. Február 19. MESEVARÁZS 4. Hamupipőke 4. o. Február 26. MESEVARÁZS 4. Hamupipőke 6. o. Március 19. MESEVARÁZS 5. A brémai muzsikusok 4. o. Március 26. MESEVARÁZS 5. A brémai muzsikusok 6. o.

16 16 Február 8. KULTURHÁZAK ÉJJEL-NAPPAL Meghívott óvodai csoportnak tartottunk mesedélelőttöt. A méhkirálynő c. mesét dolgoztuk fel játékosan kamishibai technikával. A gyermekek élményekkel és ajándékkal gazdagon mentek el. Április MESEMONDÓ VERSENY Minden évben megrendezzük a tavaszi mesemondó versenyünket a város és körzete óvodásainak, alsó és felső tagozatos tanulóinak. A két napos rendezvényünk rangot vívott ki a hasonló versenyek között. A mesemondók nemcsak oklevelet, emléklapot, könyvjutalmat vihettek haza, hanem mindenkinek készítettünk ajándékot is. Az óvodások győztesei részt vehettek az Egerben tartott megyei versenyen. Szeptember 28. A NÉPMESE NAPJA Medvékről és vadakról Önkormányzati hozzájárulással méltóképpen megünnepelhettük a hagyománynak megfelelően a Népmese Napját. A tavalyi Boszorkányszombat után idén a vadállatokról szóltak mesék. Rajzpályázattal színesítettük a programunkat, melyen nagyon sokan részt vettek. Program: Próba szerencse: színezés, kirakók, mesetotó jutalomért Vadállatok a mesékben gyerekek mesélnek Medve, farkas és róka koma a népmesékben c. rajzpályázat eredményhirdetése, a kiállítás megnyitása Vigyázz, vadász, ne gatyázz! c. mese előadása papírszínházzal Barkácsolás: állatos könyvjelző, cserépmedve Dalok, versek tanulása a medvékről Kóstoló: medvetalp sütemény Vadállatos könyvek, filmek Október ŐSZI KÖNYVTÁRI NAPOK Az idei könyvtári héten mesedélelőttöket tartottunk bejelentkezett óvodai csoportoknak. Mivel eddig nagy sikert aratott a papírszínházas mesélés, lehetőséget adtunk más csoportoknak is a meghallgatására. Berg Judit meséit szinte minden óvodás és kisiskolás ismeri. Az írónőt nehéz elérni, annyi helyre kap meghívást. Örültünk, hogy 7-én hozzánk is ellátogatott. A rendezvényt a nagy létszámra való tekintettel a nagygalériában tartottuk. Program: én MESEDÉLELŐTT óvodás csoportoknak Mesék: A méhkirálynő, A brémai muzsikusok 7-én Berg Judit író-olvasó találkozó 13-án Könyves vasárnap November 21. Ha a világ rigó lenne WEÖRES SÁNDOR VERSMONDÓ VERSENY Könyvtárunk versmondó versenyt hirdetett Weöres Sándor születésének 100 éves évfordulója alkalmából alsósoknak, felsősöknek, középiskolásoknak és felnőtteknek. A színvonalas versenyt Lisztóczky László méltatása nyitotta meg, majd megzenésített Weöresverseket hallgathattunk. A verseny több helyszínen, egyszerre zajlott. Az oklevelek és a

17 17 jutalmak átadására szintén a galériában került sor, ahol meghallgathattuk a nyertesek versmondását is dec dec. 14-ig TE IS LEHETSZ KÖNYVKIRÁLY! A TÁMOP B-11.1 Nyisd ki a világot! c. pályázat keretében hirdettük meg az egy évig tartó olvasásnépszerűsítő játékunkat általános iskolásoknak három korcsoportban. A játékra 45-en jelentkeztek. A feladat: ki tud több könyvet elolvasni az általunk megadott százas listáról. December 14-én ünnepélyes keretek között koronáztuk meg a legtöbbet olvasó tanulót, valamint kiosztottuk a játékosoknak a megérdemelt jutalmakat és rangokat. Birodalmi esküre is sor került, melyen minden jelenlevő megfogadta, hogy továbbra is látogatja a könyvtárat és másnak is ajánlja a jó könyveket elolvasásra. 3. Zenei részleg Ez évben is hasonló mértékű állománygyarapodást regisztrálhattunk az előző évekéhez képest. Nagyobb tételű magánadomány is érkezett Hábetler András operaénekes (Magyar Állami Operaház) részéről, amely DVD és CD klasszikusokat tartalmazott. Kották tekintetében nagyobb arányú vásárlásra került sor a Rózsavölgyi Zeneműboltból az Érdekeltségnövelő pályázatból. Bővítettük a korábban megkezdett zenei kínáló sorozatunkat egy Farsangi összeállítással (Zenei kínáló, 20. kötet), melyen óvodai, iskolai és egyéb műsorokhoz válogattunk és digitalizáltunk felvételeket elsősorban a bakelit lemezekről. 4. Helyismeret Állománygyarapítás Ez évben, több alkalommal is külön keretből gazdálkodhattunk, így a beszerzés ebben az évben folyamatos volt. Miután fő beszerzési forrásunk az antikváriumok és a különböző aukciók, szeretnénk a jövőben is ezt a formát állománygyarapításban alkalmazni. Ilyen különleges, nagy értékű, ritka dokumentumok ezek sorában pl. a Hám János gyöngyösi születésű szatmári püspökkel kapcsolatos korabeli dokumentumok (1820-as évek); portrék a Vasárnapi Újság számaiból (Hám János, Bajza József, Sárosy Gyula); A Mátra kelet felől c. színes litográfia (1889); régi gyöngyösi képeslapok, és más érdekességek. Az év végi érdekeltségnövelő pályázat szintén jóval nagyobb mértékű volt az előző évekhez képest. Ebből az összegből vásárolhattuk: pl. Gyalogi János ( ) gyöngyösi születésű hitszónok 1730-ban Nagyszombatban (Tyrnavia) megjelent latin nyelvű művét, amely egyben könyvtárunk egyik legrégebbi könyve. Ugyancsak ritkaság a gyöngyösi gimnázium egykori igazgatójának Sznezsnitzky Józsefnek 1835-ben megjelent munkája, vagy a jóval későbbi, 1914(!) körül megjelent autóstérkép, amelynek Gyöngyös város az egyik fő kiindulási pontja. Az említendő művek sorában van Nagy Ignác ( ) gyöngyösi író, szerkesztő Barabás Miklós által készített litográfiája, vagy éppen Szilágyi Sándor: A magyar forradalom férfiai (1850!) c. könyve is, amelyben a gyöngyösi szempontból is fontos Almásy Pált és Bajza Józsefet is megtaláljuk.

18 18 Jelentős adományok érkeztek az alábbi magánszemélyektől az év során (tárgyak, dokumentumok): Dr. Sereg József hagyatéka (Vak Bottyán J. Szakközépiskola, Pádár Miklós által). 75 db képeslap, melyek között olyan is akad (Gyöngyös, Petőfi Sándor utca, 1910-es évekből származó színezett lap), melynek tudomásunk szerint párja nem akad jelenleg köz- ill. magángyűjteményben. Dr. Misóczki Lajos önzetlen adományai egész évben, folyamatosan immár 2. éve Kurucsai József (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola): Gyöngyös város jubileumi albuma az 1984-es városévfordulóhoz kapcsolódva. Benne az igen ritka Kerny István: Gyöngyös égése 20 képben c. kiadvánnyal Kabdebó Lóránt gyöngyösi kötődésű irodalomtörténész ajándékkötetei, Szabó Lőrinccel kapcsolatos tanulmányai, ill. Gyöngyös város villamosításának eredeti műszaki tervei, árajánlattal, ). A tudós édesapja készítette ugyanis városunk villamosításának terveit, így ezek a dokumentumok mindenképpen unikális darabok, csak ebben a gyűjteményben tanulmányozhatók a jövőben. Digitalizálás Ez évben befejeződött a 2009-ben elkezdett régi gyöngyösi újságok ( ) digitalizálási projektünk. Két nagy sikeres NKA projekt (2009, 2013), valamint helyi kulturális bizottsági támogatás, illetve jelentős saját erő áll a program mögött. Az újságok egy részének kereshetővé tétele is folyamatban van, az ez évi NKA pályázat ugyanis ezt is megcélozta. A feladatra az e-corvina céget kértük fel. Digitalizált érdekességek Az év folyamán frissült honlapunk. Jelentős számú újonnan digitalizált dokumentum, érdekesség (olvasóknak szóló csemege) került fel a részleg oldalára. Kis gyöngyösi fejtörő április 15-én zártuk TÁMOP-os játékunkat. Az öt fordulós játék novembertől március végéig foglalkoztatta játékos kedvű olvasóinkat. Összesen több mint 300 megfejtés érkezett be (havonta kb. 60). A játék végén külön nyilvános sorsolást rendeztünk azoknak, akik minden fordulóban helyes válaszokat küldtek be (28 fő). A sorsolást megelőzően Báryné dr. Gál Edit helytörténész-muzeológust kértük fel egy várostörténeti előadásra, amely nagy tetszést aratott. KIÁLLÍTÁSOK A XIX. századi gyöngyös képei Gyöngyös Város Napja alkalmából a Városbaráti Kör Fő téri, "XIX. századi piac" elnevezésű rendezvényeihez csatlakoztunk összeállításunkkal. Immár 3. éve társulunk a városnapi rendezvényekhez: ez évben a századvég és a századforduló hangulatát idéztük meg városképek és egyéb tárgyak segítségével, egészen az 1917-es tűzvészig. Magángyűjtők és a Mátra Múzeum anyagából válogattunk. A magánszemélyek: Kozéki Krisztián, Nagy Gábor, Szabó Gyuláné és Szabó Tamás, akik képeslapgyűjteményük becses darabjait mutatták be a könyvtár 1. emeleti információs terében.

19 19 Hozzájuk csatlakozott Mikola Zoltán gyűjtő is, aki az egykori gimnáziumi igazgató, Erdős Tivadar hagyatékának darabjaival egészítette ki a városképeket, felidézve a nagynevű igazgató emlékét és szellemét. A Mátra Múzeum a város legrégebbi fotóiból és korabeli dokumentumaiból állított ki igazi különlegességeket, valódi "csemegéket", melyeken nem véletlenül ragadt meg a helytörténet iránt érdeklődő látogatók tekintete. A kiállítás látható volt: május június 15. Palóc Napi kiállítás júliusában kölcsönadtunk könyveket, fotókat és jelentős számú tárgyi anyagot helytörténeti gyűjteményünkből, melyek városunk lakóinak múltját jelenítették meg Gödöllőn egy szabadtéri rendezvényen. A Mátra Művelődési Központ dolgozói és más segítők szép, látványos kiállítást rendeztek tárgyainkból egyéb kiállítók mellett. Az esemény azért is érdekes számunkra, mert nyarán Gyöngyösön kerül megrendezésre a tájegységi bemutatkozás, várhatóan akkor is számítanak szellemi és tárgyi értékeinkre. Városbarát Kör anno Jubileumi évéhez, létrejöttének 10. évfordulójához érkezett a városbarát kör, melynek apropóján egy kiállítással mutatkoztak be a kör tagjai az 1. emeleti információs térben. A kiállítás megnyitásának napján a kör itt tartotta ünnepi ülését, valamint egyik tagjának, Eperjesi Imrének a könyvbemutatójára is sor került. A kiállítás látható volt: október 10. november 14. Régi nemesi címerlevelek A Heves Megyei Levéltár felhívásához csatlakozva fogadtuk azt a vándorkiállítást, amely az 1500-as évek közepétől 1904-ig mutatta be a becses heves megyei kéziratokat (sajnos nem eredetiben!). A nagyméretű, színes tablók reprezentálták a régi nagy múltú családokat, melyekhez családtörténeti és címertani dokumentumokkal csatlakoztunk. A kiállítás látható volt: december 3. december 31. Magyar és külföldi papírpénzek, értékpapírok Válogatás könyvtári anyagból a helyismereti részlegben. Látható volt: május 2. december 31. HELYTÖRTÉTNETI VETÉLKEDŐ Immár jubileumi, 20. évéhez érkezett a várostörténettel foglalkozó szellemi verseny. Mivel a Bugát Pál Kórház elődjét, a gyöngyösi közkórházat éppen 175 éve, 1838-ban alapították, így a téma ez évben az orvoslás története volt, kiegészítve két jeles, gyöngyösi kötődésű személyiséggel: Bugát Pál és Richter Gedeon tevékenységével. Két korcsoportban, általános iskolai és középiskolai szinten vetélkedtek az iskolák négy fős csapatai. A november 7-i szóbeli versenyt megelőzően egy max. 25 kockából álló diavetítés (ppt) készítése volt a feladat, melyben a tanulóknak össze kellett gyűjteniük a városban található orvoslástörténeti emlékeket. Nagyon szép munkák születtek, melyeket a könyvtári honlapon is láthatnak az érdeklődők. A versenyt Faragó László polgármester, és Weisz Péter kórházigazgató nyitották meg, hangsúlyozva a helyi értékek megismerésének fontosságát. A diákok alapos tudásról tettek tanúságot. Az alábbi eredmények születtek:

20 20 Általános iskolások: 1. II. Rákóczi Ferenc Katolikus Iskola 2. Egressy Béni Kéttannyelvű Iskola 3. Berze Nagy János Gimnázium csapata 4. Kálváriaparti Általános Iskola 5. Felsővárosi Általános Iskola 6. Arany János Általános Iskola Középiskolások: 1. Kereskedelmi Szakközépiskola 2. Vak Bottyán János Katolikus Szakközépiskola 3. Erdészeti Szakközépiskola, Mátrafüred Az előzetesen elkészített prezentációért a Felsővárosi Iskola, ill. a Vak Bottyán János Szakközépiskola tanulói vehettek át különdíjat. ELŐADÁSOK Gyöngyösi kulturális kerekasztal április 3. Mátra Művelődési Központ Kulturális élet a régi Gyöngyösön címmel, diavetítéssel. Előadó: Lovász Béláné Magyar Könyvtárosok Egyesülete egri vándorgyűlésén július 18-án a Helyismereti szekcióülésére egy előadás megtartására kaptunk felkérést, melyet teljesítettünk. Az előadás címe: A helyi értékek és a digitális információszolgáltatás gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Előadója: Lovász Béláné volt. 5. Fiókkönyvtár A fiókkönyvtár a város déli részén lakók kulturális életét szolgálja. A számítógépes kölcsönzés bevezetésének előzményeként valamennyi könyvet kézbevettünk, s így egyúttal revízióra is sor került. Az avult, rongált, fölös példányokat korábban selejteztük, így a jelenlegi állomány jó állapotú, változatos. Az elhelyezése áttekinthető, szellős. Pályázatok, ajándékok útján sok új könyvet tudunk az olvasók kezébe adni. Az internetezési lehetőséget kevesebben, de a hozzá kapcsolódó szolgáltatásunkat (nyomtatás, szkennelés), egyre többen veszik igénybe. Óvodás csoportok látogatása az őszi, téli időszakban gyakori. A könyvtárba beiratkozott olvasók száma, valamint a könyvtár látogatottsága hasonló az előző évihez. A központi könyvtár nyári zárva tartási időszakában, törzsolvasóink, elsősorban a folyóirat olvasók, és az internetezők látogatták az intézményt. A helységben átadás óta csak kisebb javítások történtek, azonban nagyon fontos átalakításra, felújításra is szükség lenne.

21 21 6. Huszár Lajos Éremtár és Herman Lipót hagyaték 2013 összegzése Szakmai munka A 2010 eleje óta muzeális gyűjtemény és kiállítóhely minősítésű intézményrészt igyekeztünk besorolásához és a gyűjtemény színvonalához méltó módon működtetni. Szakmai oldalról ez az éremtár tényleges és virtuális látogatóinak minél szélesebb körű kiszolgálását és a gyűjtemény anyagának tudományos igényű feldolgozását jelenti. Ezeket az év során minden tekintetben eredményesen valósítottuk meg. Miután az érmek leírása, leltárkönyvbe való bevitele már 2010-ben megtörtént, az azóta eltelt években ennek folytatásaként rendre felfrissítettük és feljavítottuk a fotó dokumentációt. Az év folyamán több, az állományba tartozó éremmel kapcsolatban gyűjtöttünk be új információt, kutatásainkat részben publikáltuk is A hónap érme sorozatban. Ehhez kapcsolódóan elkészült egy átfogó kiállításvezető, melyet a honlapunkon Virtuális tárlatvezetés címen olvashatunk. A tervezett képes katalógus megjelentetésére 2013-ban sem volt lehetőség, így továbbra is a - nem éppen jól használható - régi katalógusokat vagyunk kénytelenek a látogatók kezébe adni. Ezt a problémát némileg ellensúlyozza az a tény, hogy honlapunkon részletes katalógust tudunk az érdeklődők számára biztosítani. A kiállítás látogathatóbbá tétele érdekében is lépéseket tettünk. A 31 darab tárló ésszerűbb elhelyezése régóta megfogalmazott igényünk volt augusztusában a korábban középen lévő ezért a könyvtári rendezvényeket folytonosan akadályozó tárlókat úgy helyeztük el, hogy ezzel megtartva a kiállítás eredetileg kialakított logikai menetét lehetőséget biztosítottunk a nagyobb könyvtári rendezvények zavartalan lebonyolítására. Ezzel nem csupán a könyvtárnak tettünk nagy szolgálatot, hanem az állomány védelme szempontjából sem mellékes lépés született, hiszen így a tárlók gyakori átrendezgetése miatti sérülésveszély megszűnt. Itt kell megemlítenünk, hogy a tárlók megvilágításának évek óta húzódó problémája ezzel együtt megoldódott. Köszönet érte Orosz Gyula kollégának! Az átrendezés létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a nap mint nap tapasztalható köszönet, amelyet rendszeres látogatóinktól kapunk. Nem csak szebb és csinosabb, de jobban áttekinthetővé is vált ezáltal a kiállítás! Állománygyarapodás Az év folyamán anyagi eszközök híján minimális gyarapodást könyvelhettünk el. A MÉE Gyöngyösi Csoportjától 2 db érmet kaptunk ajándékba, továbbá Tóth Károly gyöngyösi gyűjtőtől néhány darab rosszabb állapotú középkori aprópénzt. Az érmeket állományba vettük, a gyarapodási naplóba bevezettük, az aprópénzek viszont a cserealapba kerültek. Állományba vettünk kb. 15 db katalógust is, melyeket a különböző aukciós házaktól rendszeresen megkapunk ban az önkormányzat kulturális bizottságától pályázati úton 50 ezer forint támogatást kaptunk. Ezt az év végéig még nem költöttük el, de miután árajánlataink megvannak már, 20 darab, a kiállítást segítő műanyag laptartó és 5 db, a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékpénz megvásárlását tervezzük ebből.

22 22 Programok 2013-ban a szokásos múzeumi napjainkat nem tartottunk meg. A júniusi Mátrai Múzeumok éjszakáján való részvételt előzetesen terveztük éremverési bemutatóval szerettük volna színesíteni a programot -, az azt szervező Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel való egyeztetések azonban elakadtak, ráadásul az éremveréshez szükséges lapkákat sem tudtuk beszerezni, így végül nem kerültünk be a programjukba. A szeptemberi Kultúrházak éjjel nappal című rendezvényen való részvételt mivel annak idei tematikája nem volt beilleszthető az éremtár és a kiállítóhely profiljába nem is terveztük. Terveztük viszont és meg is valósítottuk a dr. Bálint György érmeit bemutató kiállítást. Az Életem érmeken című kiállítás júniustól novemberig volt látható a könyvtár első emeletén. A kiállítást tudatosan kapcsoltuk össze az eredetileg ugyancsak júniusra tervezett, végül azonban csak októberben megnyílt kiállítással, melyen Gyöngyös Város Barátainak Köre mutatkozott be. A baráti kör elnökségének jól ismert tagját így egy szokatlan szemszögből mutathattuk be a nagyközönségnek. A visszajelzések alapján sikeresnek tekinthetjük ezt a kiállításunkat. Marketing, médiában való megjelenés Az év folyamán fejlesztettük, s tartalmasabbá tettük a nevű honlapot. Itt szélesebb érdeklődésre is számot tartó numizmatikai háttéranyagot, valamint numizmatikai témájú videókat is elhelyeztünk A honlapon is bemutatjuk májusától a Gyöngyösi Műsorral párhuzamosan - A hónap érme című írásokat. Az informatív és esztétikus honlap jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A virtuális látogatók jelentős része ugyanis előbb vagy utóbb valódi látogató lesz. Ezt igazolják azok a beszámolók, amelyeket az év során a látogatóktól kaptunk. A távolabbról érkező vendégek szinte kivétel nélkül jártak már a honlapon, többen rendszeren olvassák. Rendszeresek azok a hol telefonon, hol személyesen történő megkeresések, amelyek a honlap alapján történnek, s amelyekben szakmai tanácsot, értékbecslést, tájékoztatást kérnek tőlünk numizmatika témakörében. Új megjelenési felület az éremtár számára a saját facebook-oldal. Ezt a városi könyvtár facebook-oldalával párhuzamosan működtetjük. A felület nem csak az éremtár iránt érdeklődő emberekkel való kapcsolattartást, az eseményekről való tájékoztatást szolgálja, hanem egy újabb lehetőség az ismeretterjesztésre. Ennek szellemében indítottuk el novemberben az Évfordulók érmek sorozatot, melyben az aktuális napi évfordulókhoz valamilyen módon kapcsolódó érmeinket mutatjuk be. Az írások megjelenése alkalomszerű, heti 1-2 alkalommal történik. Az éremtár helyi szinten és a környéken való népszerűsítésének egyik eleme a Klub Rádió gyöngyösi adása, melyben ugyan változó időközönként, de viszonylag rendszeresen szólalunk meg, s tartunk virtuális tárlatvezetést. Sajnos 2013 tavasza óta új felvételek nem készültek, de a korábbi felvételeket azóta is rendszeresen ismétlik ban több alkalommal is forgattak nálunk különböző televíziós csatornák stábjai. Ezek eredményeként az RTL Klubon, a Magyar ATV-ben és az ECHO TV-ben voltak láthatók Gyöngyösről szóló műsorok, melyekben az éremtárat is bemutatták. Novemberben a Kossuth Rádió számára készült hosszabb interjú a Huszár Lajos Éremtárról. Az év folyamán külön riportban foglalkozott velünk a Városi Televízió: a Nézőtér című műsorban a Bálint György tiszteletére rendezett éremkiállítást mutatta be. Még 2012 végén keresett meg bennünket Berki Ibolya az Európa Kulturális Műsorszervező Iroda részéről, hogy szerepeljünk 50 ezer forintért az általuk kibocsátandó angol nyelvű Magyarország múzeumai nevű kiadványban. Bár akkor jeleztük, hogy nem tartjuk szükségesnek részt venni a könyvükben, végül is megállapodtak B. Pintér Mária igazgató asszonnyal abban, hogy 30 ezer forintért 1 oldalas szereplést biztosítanak a Huszár Lajos Éremtár és a Herman Lipót Képtár számára év végén az iroda számára elküldtük

23 23 a szükséges képeket és szövegeket, és vártuk a februári megjelenést, illetve az egyeztetett tiszteletpéldányok megküldését. Ám a kiadvány megjelenéséről semmilyen értesítést nem kaptunk, s tiszteletpéldányt is mindössze 1 darabot végén küldtek. Ez mint kiderült nem több, mint egy kisalakú, puha borítású reklámfüzet, melyben a magyarországi múzeumok közül csupán néhány szerepel, teljesen esetlegesen. Áttekintve a kiadványt meg kell, hogy állapítsuk, hogy semmilyen marketing értékkel nem bír, ráadásul terjesztése is meglehetősen korlátozott. Így minden ráköltött forint kidobott pénz. Ezért a későbbiekben mivel évente megújuló kiadványról van szó - a könyvben való szereplést semmiképp nem javasoljuk! Látogatók, látogatottság Általánosságban elmondható, hogy az áprilistól októberig terjedő időszak a főszezon az éremtárban, látogatóinknak zöme ekkor érkezik. Az ezen kívüli időszakban inkább csak az egyéb rendezvények miatt idejövő látogatókra számíthatunk. Sajnos pontos adatokkal a látogatottságot illetően azért nem rendelkezünk, mert a belépők megvásárlása nem tükrözi a tényleges számot. (Nagyszámú az ingyenes látogató és a gyűjtemény sajátos elhelyezése folytán a könyvtár galériáján van elhelyezve nincs szervesen elválasztva a könyvtárlátogatóktól.) Összességében megállapíthatjuk, hogy az éremtár látogatottsága az elmúlt évekhez képest minimálisan, de növekedett. (Átlagosan havonta 100 fővel számolhatunk.) Ez első sorban persze azoknak a rendezvényeknek köszönhető, amelyeket a könyvtár a második emeleti galériákba szervezett. Ezáltal ugyanis nagyszámú látogató került spontán kapcsolatba a kiállított anyaggal. Számszerűen kevesebb szervezett csoport látogatta meg a kiállítást mint a korábbi években, viszont ezek mindegyike elég népes volt. Főleg nyugdíjasokból álló csoportok voltak ezek. A korábbi években sokszor panaszkodtunk a diákcsoportok alacsony számára. Ez sajnos ebben az évben is igaz, ugyanakkor örvendetes előrelépésnek tartjuk azt, hogy 2013 szeptemberétől kezdve a kereskedelmi szakközépiskolával és a Vak Bottyán Szakközépiskolával történt megállapodás alapján havonta egy alkalommal szabadidős, illetve szakköri tevékenység részeként kisebb diákcsoportokkal meglátogatják az éremtárat. Ugyan nem rendszeres, de tudatosan szervezett látogatóink voltak az ősz folyamán azok a diákok, akik a helytörténeti vetélkedőre való felkészülés részeként jöttek el hozzánk. Itt kell megjegyezzük, hogy az év folyamán két alkalommal is kifejezetten a Herman Lipót Képtár anyagának a megtekintése végett érkezett egyszer szakemberekből, egyszer laikusokból álló csoport hozzánk. Kapcsolatok Pozitívumként kell értékelnünk a 2013-as év kapcsán, hogy sikerült megőriznünk a jó kapcsolatot a MÉE Gyöngyösi Csoportjával és a szegedi Szabó Éremverdével. Előbbiekkel már évek óta együttműködünk, s nem csak helyet biztosítunk összejöveteleiknek és könyvtáruknak, hanem kitűnő szakmai kapcsolatban is vagyunk velük. A Tisztelet az elődöknek című éremsorozatuk aktuális érmeinek előkészítésébe bevonnak miket, az érmek bemutatóinak nem csak helyt adunk, hanem igyekszünk azokat népszerűsíteni is. Így volt ez az idei Almásy-érem és a Vachott-érem kapcsán is. A korábbi években több kamarakiállítást is rendeztek az éremtár galériáján, idén ugyan nem volt ilyen, de a Bálint György kiállításhoz a vitrint ők biztosították a számunkra. A Szabó Éremverdével való együttműködés jegyében augusztustól októberig két hónapra kikölcsönöztünk számukra 4 db érmet, melyek az éremverde székesfehérvári Szent István Kiállításán szerepeltek, ezáltal is öregbítve az éremtár jó hírnevét. A Szabó Éremverdével való jó kapcsolatra alapozva kért fel bennünket Szabó Tamás úr, hogy

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja

A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja A könyvtár, mint közösségi tevékenységek központja Könyvtár-népszerűsítő munka a Pest Megyei Könyvtárban, Szentendrén A könyvtár szerepe a változó társadalomban Információk, dokumentumok gyűjtése feltárása

Részletesebben

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1997. CXL törvény A könyvtár alapvetően általános gyűjtőkörű nyilvános, városi könyvtárként működik. Feladatait az 1997. évi CXL., A muzeális

Részletesebben

Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax:

Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax: Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2015. Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax: 56-361-098 BESZÁMOLÓ A Madarász Károly Művelődési Ház és Városi

Részletesebben

Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös

Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV 2012 Gyöngyös Tartalomjegyzék 1. A KÖZPONTI KÖNYVTÁR 2012-RE TERVEZETT ÁLLOMÁNY SZERZEMÉNYEZÉSE ÉS FELDOLGOZÁSA...

Részletesebben

Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Gyõr

Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Gyõr www.gyorikonyvtar.hu Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Gyõr Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2016.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2016. Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2016. A Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár KÖNYVTÁRÁNAK 2016. évi szakmai tevékenységéről és rendezvényeiről

Részletesebben

Kedves Könyvtárlátogató!

Kedves Könyvtárlátogató! Kedves Könyvtárlátogató! Az Önök településén a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által működtetett Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer biztosítja a könyvtári szolgáltatásokat. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve 2013-2018 Mikolasek Zsófia József Attila Megyei és Városi Könyvtár KSZR Szakma Nap, Tatabánya, 2018.06.18. Törvényi háttér 2013. május 31. 39/2013 EMMI rendelet

Részletesebben

KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban október 7-13. Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Győr KÖNYVTÁRAK AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉRT Országos Könyvtári Napok 2013-ban

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Beszámoló a 12. Országos Könyvtári Napok Csak tiszta forrásból! című program Pest megyei rendezvényeiről (2017. október 2-8.)

Beszámoló a 12. Országos Könyvtári Napok Csak tiszta forrásból! című program Pest megyei rendezvényeiről (2017. október 2-8.) Pályázati azonosító: 204108/01423 Beszámoló a 12. Országos Könyvtári Napok Csak tiszta forrásból! című program Pest megyei rendezvényeiről (2017. október 2-8.) Az Országos Könyvtári Napok Pest megyei rendezvényei

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról Pályázati azonosító: 201108/01079 Beszámoló a Thália szekerén... - A

Részletesebben

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez

Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Az Ady Endre Könyvtár kérdőíve az olvasók elégedettségének értékeléséhez Kedves Könyvtárhasználónk és Látogatónk! Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk szolgáltatásai mennyire felelnek meg az Ön igényeinek.

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2014.

Használói elégedettségvizsgálat 2014. Használói ségvizsgálat 2014. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és ségét vizsgáltuk kérdőív segítségével. Az összehasonlíthatóság

Részletesebben

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások

I. Demográfiai kérdések. II. Használói szokások I. Demográfiai kérdések 1. Az Ön életkora? Kérjük, jelölje meg a megfelelő választ! 14-18 éves 13 19 % 19-25 éves 8 12 % 26-40 éves 14 20 % 41-65 éves 25 36 % 65 év feletti 9 13 % 2. Legmagasabb iskolai

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2015.

Használói elégedettségvizsgálat 2015. Használói elégedettségvizsgálat 2015. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét vizsgáltuk kérdőív segítségével.

Részletesebben

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló A Népmese napjához kötődő programunkat azzal a céllal terveztük, hogy hozzásegítsük a kisiskolás korosztály képviselőit a mesékben való elmélyüléshez,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító KKETTKK-56P-04-0050 Pályázó neve: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító 15350844-2-05

Részletesebben

Könyvtárhasználói kérdőív Vas Gereben Könyvtár Enying

Könyvtárhasználói kérdőív Vas Gereben Könyvtár Enying Könyvtárhasználói kérdőív Vas Gereben Könyvtár Enying Kedves Könyvtárhasználónk! A válaszadás önkéntes és anonim! Szeretnénk megismerni, hogy mennyire elégedett könyvtárunk szolgáltatásaival, és arra is

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011. A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2011.... 3 I. HELYZETELEMZÉS... 3 SWOT analízis... 3 II. ELÉRENDŐ CÉLOK 2011-BEN...

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 3808/ számú pályázathoz kapcsolódó Csongrád megyei rendezvények lebonyolításáról

Szakmai beszámoló a 3808/ számú pályázathoz kapcsolódó Csongrád megyei rendezvények lebonyolításáról 6720 Szeged, Dóm tér 1-4. Ea.: Dobosné Brezovszky Anikó : 6701 Szeged, Pf.: 441. Szeged, 2016.03.09. : (36) 62/425-525 Pályázati azonosító: 3808/02605 Fax: (36) 62/630-601 Tárgy: Gyermekkönyvhónap - szakmai

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő

Igényfelmérés 2011. Adatok Neme: 7 férfi. 6 fő. életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő Igényfelmérés 2011 Adatok Neme: 7 férfi 67 nő életkor: 18-30 év között 5 fő 31-50 év között 38 fő 51-65 év között 28 fő 66- év 3 fő szakmai végzettség: középfokú felsőfokú munkakör: beosztott középvezető

Részletesebben

Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös

Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV. Gyöngyös Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ Vachott Sándor Városi Könyvtár MUNKATERV 2013 Gyöngyös Tartalomjegyzék BEVEZETŐ... 2 1. A KÖZPONTI KÖNYVTÁR 2013-RA TERVEZETT ÁLLOMÁNY SZERZEMÉNYEZÉSE ÉS

Részletesebben

Mozgókönyvtári feladatellátás 2012-ben a hévízi városi könyvtárban

Mozgókönyvtári feladatellátás 2012-ben a hévízi városi könyvtárban Mozgókönyvtári feladatellátás 2012-ben a hévízi városi könyvtárban A mozgókönyvtári feladatellátást nyújtó szervezet: Gróf Festetics György Műv. Kp. Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Igazgató: Halász

Részletesebben

EGER ÉS KÖRNYÉKE ISKOLAI KÖNYVTÁROSAINAK 4. KONFERENCIÁJA

EGER ÉS KÖRNYÉKE ISKOLAI KÖNYVTÁROSAINAK 4. KONFERENCIÁJA EGER ÉS KÖRNYÉKE ISKOLAI KÖNYVTÁROSAINAK 4. KONFERENCIÁJA ÉLETPÁLYAMODELL EGY GYAKORLÓISKOLAI KÖNYVTÁROSTANÁR SZEMÉVEL ALBERT ANIKÓ KÖNYVTÁROSTANÁR EGER, 2014. DECEMBER 4. Fotó: Pataki István 2 A KÖNYVTÁR

Részletesebben

HÍREK ZALAEGERSZEGI VÁROSRÉSZEK MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA ÉS KÖNYVTÁRA

HÍREK ZALAEGERSZEGI VÁROSRÉSZEK MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA ÉS KÖNYVTÁRA ZALAEGERSZEGI VÁROSRÉSZEK MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA ÉS KÖNYVTÁRA Programok 2015. 1. félévében 2015. február 13. Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton belül Olvasómaraton rendezvényt hirdettünk meg, az olvasás

Részletesebben

Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata

Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata Vécsey Károly Könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata A Vécsey Károly Könyvtár általános gyűjtőkörű, nyilvános közkönyvtár. A közkönyvtári ellátást szolgáló könyvállományt Solt város lakossága társadalmi

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2010.

Közhasznúsági jelentés 2010. Adószám: 18930191-1-19 Bejegyző szerv: VESZPRÉM MEGYEI BÍRÓSÁG Regisztrációs szám: PK. 60 010/2000 EGYÜTT A KÖNYVTÁRÉRT ALAPÍTVÁNY 8420 Zirc, JÓZSEF A. utca 1 2010. Fordulónap: 2010. december 31. Beszámolási

Részletesebben

3100 Salgótarján Kassai sor 2. ; Tel.: +36-32-521-550 ; Fax: +36-32-521-555 E-mail: mbbmk@bbmk.hu ; Web: www.bbmk.hu

3100 Salgótarján Kassai sor 2. ; Tel.: +36-32-521-550 ; Fax: +36-32-521-555 E-mail: mbbmk@bbmk.hu ; Web: www.bbmk.hu SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN! ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK RENDEZVÉNYEI NÓGRÁD MEGYÉBEN címmel benyújtott nyertes pályázatra Pályázati azonosító: 3508-01184 A 2014-es évben is az Nemzeti

Részletesebben

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23.

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Találkozzunk a könyvtárban!

Találkozzunk a könyvtárban! Találkozzunk a könyvtárban! Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-19. A Berzsenyi Dániel Könyvtár megvalósult programjai Életkortól és lakóhelytől függetlenül, minden korcsoport számára állítottunk

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8.

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. A programok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban zajlottak, ahol nagy örömünkre

Részletesebben

Igazgató asszony tájékoztatott arról, hogy a kapott támogatást a kerületünkben működő könyvtár számára használták fel, a következő módon:

Igazgató asszony tájékoztatott arról, hogy a kapott támogatást a kerületünkben működő könyvtár számára használták fel, a következő módon: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 1CJ. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár VII.-X.-XIV.-XV.-XVI.-XVII. kerületi

Részletesebben

Olvassatok mindennap!

Olvassatok mindennap! Olvassatok mindennap! A könyvekben, amelyek közt nevelkedtem, láthatatlan, titkos barátokra leltem; s bár lapjaik rég elporladtak már, az illatukat azóta is őrzi kezem. Carlos Ruiz Zafón ZALAI GYERMEKKÖNYVHETEK

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Könyvtárhasználati és Szolgáltatási Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 13. 1 Színház- és Filmművészeti

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázat. Szakmai beszámoló

NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázat. Szakmai beszámoló NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázat A Vachott Sándor Városi Könyvtár Fiókkönyvtára megújulása, bővítése Pályázati azonosító: 204105/03175 Szakmai beszámoló 51 évvel ezelőtt, 1967. szeptember 1-jén

Részletesebben

Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit

Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézmény 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Könyvtára Könyvtára Könyvtáros: Ruszné Geréb Edit Nyitva tartás: HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK Délelőtt ZÁRVA 11:00-11:45

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ AZ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS EGYÉB RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSULÁSA SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ AZ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS EGYÉB RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSULÁSA SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító:204108/01529 SZAKMAI BESZÁMOLÓ AZ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS EGYÉB RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSULÁSA SOMOGY MEGYÉBEN (a beszámoló megtalálható a www.mvkkvar.hu honlapon) A Takáts Gyula Megyei

Részletesebben

Kérdőíves felmérés szeptember. Külön lehetőséget biztosítottunk írásbeli vélemény nyilvánításra a változtatás igényével kapcsolatosan.

Kérdőíves felmérés szeptember. Külön lehetőséget biztosítottunk írásbeli vélemény nyilvánításra a változtatás igényével kapcsolatosan. Kérdőíves felmérés 2016. szeptember Könyvtárunk szolgáltatási színvonalának mérésére kérdőíves felmérést végzett 2016. szeptember 20 és október 20 közötti időszakban. A mintavétel módja véletlenszerű kiválasztással

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE a 2018/2019-es tanévre Odor Zsuzsanna mkv. 1 A munkaközösség

Részletesebben

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /19. szám december 1.

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /19. szám december 1. Ha az üzenet nem jelenik meg megfelelően vagy ki szeretné nyomtatni, kattintson ide. KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele - 2016/19. szám - 2016. december 1. RENDEZVÉNYEK HÍREK

Részletesebben

Családi Nap 3. tematikája

Családi Nap 3. tematikája Családi Nap 3. tematikája A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeuma nyertes TÁMOP 3.2.8. B.-12/1. es pályázatának megismerése után Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató asszony

Részletesebben

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése 2015. november 16-17. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár rendszeresen szervez továbbképzést a megye könyvtárosainak,

Részletesebben

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Gyor-Moson-Sopron megyében

Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer Gyor-Moson-Sopron megyében kszr.gyorikonyvtar.hu Győr: +36/96/328-331 +36/30/955-07-93 +36/30/596-66-55 Mosonmagyaróvár: +36/96/555-553 Sopron: +36/99/511-250 Felelős kiadó: Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató Fotók: Szabó Béla

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Legfontosabb tudnivalók A könyvtár nyilvános szolgáltatásait igénybe veheti bárki, aki a könyvtárhasználati szabályzatot magára nézve elfogadja és betartja. A könyvtárat használhatja

Részletesebben

HOGYAN HASZNÁLJAM A KÖNYVTÁRAT? Gyakran Ismételt Kérdések

HOGYAN HASZNÁLJAM A KÖNYVTÁRAT? Gyakran Ismételt Kérdések HOGYAN HASZNÁLJAM A KÖNYVTÁRAT? Gyakran Ismételt Kérdések Ki használhatja a könyvtárat? A nyilvános könyvtár, szolgáltatásait igénybe veheti bárki, aki a könyvtárhasználati szabályzatot elfogadja és magára

Részletesebben

NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2011. (II.17.) HATÁROZATA

NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2011. (II.17.) HATÁROZATA KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. FEBRUÁR 17-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2011. (II.17.) HATÁROZATA

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. EGY MEGÚJULÓ KÖNYVTÁR A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2008...3 I. HELYZETELEMZÉS...3 SWOT analízis...3 II. ELÉRENDŐ

Részletesebben

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Fenyvesi Judit 2016. Elhangzott a Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében c.

Részletesebben

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Támogató: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Támogatási rendelet száma: 2/2008. (II.20.) Azonosító: S/08-01187, 01188 Támogatott: Székesfehérvári

Részletesebben

CHERNEL KÁLMÁN VÁROSI KÖNYVTÁR KŐSZEG

CHERNEL KÁLMÁN VÁROSI KÖNYVTÁR KŐSZEG CHERNEL KÁLMÁN VÁROSI KÖNYVTÁR KŐSZEG 2014-ben a Berzsenyi Dániel Könyvtár által NKA-hoz benyújtott támogatásból ismét részesült könyvtárunk. A kapott támogatást jutalmazásra, meghívó plakátkészítésre

Részletesebben

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139 Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0139 Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet által szervezett szakkörök

Részletesebben

Ipolysági Városi Könyvtár Gyermekirodalmi részlegének bemutatása

Ipolysági Városi Könyvtár Gyermekirodalmi részlegének bemutatása Ipolysági Városi Könyvtár Gyermekirodalmi részlegének bemutatása 2. dia: Ipolyság Szlovákia déli részén, a nyitrai kerületben levő Lévai járásában található. Határmenti városunk északról a Korponai fennsík,

Részletesebben

Időpontja: 2013. március 27-29.

Időpontja: 2013. március 27-29. AZ OSZMI szervezésében a közgyűjteményekben dolgozó múzeumpedagógusok részére múzeumpedagógia a társművészetek tükrében című szakmai továbbképzés című, az NKA által támogatott 3504/01374 azonosító számú

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Közhasznúsági melléklet 2016.

Közhasznúsági melléklet 2016. Adószám: Törvényszék: Bejegyző határozat száma: Nyilvántartási szám: 18198427-2-42 01 Fővárosi Törvényszék 11 PK 60817 /2008/4 01/01/0010703 ExLibris Könyvtári Alapítvány 1062 Budapest, Bajza utca 18 2016.

Részletesebben

2009. október 11.: Kalóz-party

2009. október 11.: Kalóz-party Kalóz-party 2009. október 11.: Kalóz-party A Közösségi Ház mellett lévő régi épületből a felnőtt részleggel egy épületbe költözött át a Gyermekkönyvtár. A hivatalos megnyitó ünnepségen Tállai András polgármester

Részletesebben

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

Használói igényfelmérés értékelése HASZNÁLÓI KÉRDŐÍV

Használói igényfelmérés értékelése HASZNÁLÓI KÉRDŐÍV Használói igényfelmérés értékelése 2016. november és 2017. januárja között használói igényfelmérést végeztünk. 25 kitöltött kérdőív érkezett be. A felméréssel az volt a célunk, hogy megismerjük kutatóink,

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban. Pályázati azonosító: 3507/00147

Szakmai beszámoló. Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban. Pályázati azonosító: 3507/00147 Szakmai beszámoló Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban Pályázati azonosító: 3507/00147 Esemény helye: Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma, Gyöngyös

Részletesebben

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2010. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Az intézmény elsődleges, a 2010. évre szóló feladata az alábbi gyűjteményegységek leltározásának folytatása, állagmegóvása,

Részletesebben

XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma Pályázati azonosító: 3513/00432 Haáz Rezső Múzeum 535600 Székelyudvarhely Kossuth Lajos út 29. XIV. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein

Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein Programok a Vörösmarty Mihály Könyvtár szolgáltató helyein október 13. (hétfő) Kinyílik a mesesarok A könyvtáros meséi Időpont: 10.30 óra Alap Kezdjük mesével a hetet!- Mesedélután Böde Péter mesemondóval

Részletesebben

MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖNYVTÁRI INTÉZETE, TURISTASZÁLLÓ ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2014

MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖNYVTÁRI INTÉZETE, TURISTASZÁLLÓ ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2014 Nagymágocsi Általános Művelődési Központ Petőfi Sándor Közművelődési és Könyvtári Intézete 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012) A 2015. február 3. és szeptember 19. között látogatható kiállításunk szakmai megvalósítását az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának 3506/01941 pályázati azonosító számú, 1.000.000,-Ft vissza nem térítendő

Részletesebben

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni foglalkozások egyszerre csak egy gyerek mindig egyénre szabott egyéni értelmi és érzelmi szint dominál a személyesség, a meghittség

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan Éves beszámoló a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-102 számú projekthez kapcsolódóan A Jászsági Napsugár Waldorf Óvodáért és Iskoláért Egyesület és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola a Testvériskolai kapcsolatok

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Csak tiszta forrásból : az Országos Könyvtári Napok megvalósulása Somogy megye könyvtáraiban című pályázatról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Csak tiszta forrásból : az Országos Könyvtári Napok megvalósulása Somogy megye könyvtáraiban című pályázatról Pályázati azonosító: 204108/01422 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Csak tiszta forrásból : az Országos Könyvtári Napok megvalósulása Somogy megye könyvtáraiban című pályázatról (a beszámoló megtalálható a www.mvkkvar.hu

Részletesebben

Rigó József Általános Művelődési Központ

Rigó József Általános Művelődési Központ Rigó József Általános Művelődési Központ Könyvtár gyűjtőköri szabályzata 2015. 12. 01-től érvényes Bugac A könyvtár alapfunkciója szerint általános gyűjtőkörű nyilvános települési könyvtár, szolgáltatásait

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 32/2017.

Az előterjesztés száma: 32/2017. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 32/2017. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2017. február 28. napján

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

Jelen kiállításunk esztétikai megvalósításában és muzeológiai elveiben is e két előzmény kiállítás hagyományait vitte tovább.

Jelen kiállításunk esztétikai megvalósításában és muzeológiai elveiben is e két előzmény kiállítás hagyományait vitte tovább. A 2306/1671 azonosítójú DOStalgia 30 éves a PC című időszaki kiállításra, a hozzá kapcsolódó kiadványra és múzeumpedagógiai program megvalósítására vonatkozó NKA-pályázat szakmai beszámolója A DOStalgia

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM 2016. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A program címe: Iránya a csillagos ég! - Éjszaka a Tiszazugban Dr. Róka András, főiskolai docens (Kémiai

Részletesebben

Avasd be Te az olvasót kedvenc könyveid világába!

Avasd be Te az olvasót kedvenc könyveid világába! Játékleírás Folytatódik A Nagy Könyves Beavatás kreatív, fiatalos, elsősorban a középiskolás korosztályt megszólító olvasásnépszerűsítő országos játék! A harmadik évad Végtelen forrás címmel az egri Bródy

Részletesebben

MUNKATERV. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a március 28. napján tartandó ülésére

MUNKATERV. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a március 28. napján tartandó ülésére MUNKATERV Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2019. március 28. napján tartandó ülésére Tárgy: Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely könyvtári intézményegységének

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA 2012-2013-as tanév Könyvtárosok: Tóthné Wittmann Borbála gyermekkönyvtáros Szabóné Faragó Szilvia gyermekkönyvtáros Elérhetőségek: Tel.: 343-070/17-es

Részletesebben

J á t é k l e í r á s

J á t é k l e í r á s Játékleírás Az Informatikai és Könyvtári Szövetség kreatív, fiatalos, elsősorban a középiskolás korosztályt megszólító olvasásnépszerűsítő országos akciót indít A Nagy Könyves Beavatás címmel, mely Veronica

Részletesebben

NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról

NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról NÁLUNK TÁJEKOZÓDHAT! OLVASÁS ÉS SOKMINDEN MÁS! Tudnivalók a Grázi Városi Könyvtárról MINDIG KÖZEL VAGYUNK! Gráz kulturális hivatalának városi könyvtára változatos és magas szintű állománnyal rendelkezik.

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

I. A szervezet alapadatai

I. A szervezet alapadatai TARTALOM I. A szervezet alapadatai II. Egyszerűsített könyvvitelt vezető egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolójának mérlege III. Kimutatás a költségvetési támogatás felhasználásáról IV.

Részletesebben

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38.

BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma 1075 Budapest, Wesselényi utca 38. Gyűjtőkörök Intézményi ügyek Intézményi alapdokumentumok Fenntartói irányítás Gazdasági Hivatal anyagai Bizonyítvány másolat, másodlat Munkaszerződés és kinevezés módosítás (Munkaügy) Megállapodások, szerződések

Részletesebben

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása 1. sz. melléklet Melykóné Tőzsér Judit iskolai könyvtári szakértő véleménye alapján módosítva 2005. jan. 5-én. Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása Az iskolai könyvtár gyűjtőkörének alapelvei A Könyvtár

Részletesebben