AZ AWACS E-3 (A, F, D) RENDSZEREK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ AWACS E-3 (A, F, D) RENDSZEREK"

Átírás

1 HADTUDOMÁNY Gangler László AZ AWACS E-3 (A, F, D) RENDSZEREK A felderítés, vagy megfigyelés sohasem lehet felesleges és elsősorban a levegő az a hely, ahonnan az erő alkalmazására vonatkozó ismeret beszerezhető, mielőtt az alkalmazásra kerülne. Sir Walter Raleigh [1] A katonai felderítés a történelem során óriási fejlődésen ment keresztül. A felderítés szervezői a harctevékenység sikere érdekében mindig arra törekedtek, hogy az adott kor lehetőségeit mind teljesebben kihasználják. Ennek megfelelően időről-időre újabb felderítési nemek és felderítési módok jelentek meg, ugyanakkor a korábbi felderítési nemek és felderítési módok is fejlődtek, megőrizve sajátos szerepüket. A légierőt a háborúban először a felszíni erők harctámogatásának biztosítására használták. A kínaiak mintegy 2000 évvel ezelőtt papírsárkányokat alkalmaztak ellenségeik megfigyelésére. Európában a franciák már a XVIII. század vége előtt megfigyelő ballont használtak a Fleurus-i ütközetben. A XIX. század folyamán a ballonokat egyre fokozottabban kezdték a szárazföldi hadjáratban használni, melyek közül a legemlítésre méltóbb események az amerikai polgárháborúban és a francia porosz háborúban történtek. A levegőnél nehezebb szerkezeteket megfigyelési célból, először a török olasz háborúban, 1911-ben vetettek be, és ebben a szerepkörben fontos támogatást biztosítottak az első világháború folyamán ben egy repülőgép volt az, amely felfedte a Német 1. és 2. Hadsereg keleti irányú mozgását Észak-Franciaországban, lehetővé téve a Marne Csodáját (Miracle of Marne) a német Schliffen terv összeomlását. Az első világháború alatt is a tüzérség, melyet vitathatóan a háború legfontosabb fegyverének tartottak, viszonylagos hatékonysága erőteljesen függött a légi megfigyeléstől. [2] A háborúk közötti időszak volt a harctámogató légi tevékenységek felvirágzásának kora. A radar és az elektronikus navigációs segédeszközök megjelenése gyors fejlődést eredményezett a légierő elektronikai képességeinek területén, és ezek igen

2 fontos tényezőnek bizonyultak a Németország elleni Szövetséges Stratégiai Bombázó Offenzíva végkimenetelében, különösen ben re már az első AEW (korai előrejelző) repülőgépet is megépítették, így a modern harctámogató légi hadműveletek valamennyi eleme tulajdonképpen megjelent. Az elmúlt közel fél évszázadban különösen szembetűnő a rádiólokációs felderítési nem és felderítési mód térhódítása. A rádiólokációs felderítés útján lehetőség nyílik mind a légi célok, mind a földi és vízfelszíni célok felderítésére, követésére. A rádiólokátor kifejlesztése (1930-as évek közepe) után kezdetben a földi telepítésű rendszerek terjedtek el, de a technikai fejlődés következtében egyre inkább lehetővé és szükségessé vált a helikopter-, repülőgép-, léghajó-, léggömb- és műholdfedélzeti rádiólokációs felderítő és csapásmérő rendszerek kifejlesztése. [3] Napjainkban a felderítő és csapásmérő elemek egységes rendszert alkotnak. Az együttműködés eddig soha nem látott magas szinten valósul meg. A korszerű, hatékony légtér-ellenőrzés és -felderítés, a légi szembenállás támadó vagy védelmi hadműveletei, de más hadműveletek, mint például a támadó légi támogatás sem nélkülözhetik a korszerű technika nyújtotta lehetőségeket. Az erőforrások gazdaságos felhasználását, a megfelelő erő alkalmazását, az azonnali reagálást csak a pontos, megbízható és a felhasználóhoz időben eljuttatott felderítési információ teheti lehetővé. A korszerű eszközök alkalmazásával ráadásul a légtér vagy felszín lényegesen nagyobb területéről szerezhetünk információkat, így több időt biztosíthatunk saját csapataink ellentevékenységére vagy veszteségeink csökkentésére. A rendszer működésének legnagyobb előnyét azonban mégsem a különleges szenzorok jelentik, hanem az a felismerés, hogy a számtalan forrásból származó információt egy közös rendszerbe, az úgynevezett JTIDS-be[4] juttatják, így azok összehasonlíthatóak, egymást pontosíthatják, megerősíthetik, és gyorsan felhasználhatók. Az AEW/AWACS[5] egy repülőgép-fedélzeti, kutató és nagy felderítési valószínűséggel rendelkező, radarral és a fegyverrendszerek irányításához szükséges híradó berendezésekkel felszerelt légi megfigyelő és vezetési rendszer. Az AEW az ellenség légi tevékenységéről és az ország elleni támadási, vagy a saját repülő, szárazföldi és tengeri hadműveletek akadályozásával kapcsolatos potenciáljáról biztosíthat időbeni információkat. Az AWACS ezeken a funkciókon felül a saját támadó és védelmi légi hadműveletek ellenőrzését, irányítását és összehangolását is képes biztosítani. Ezt a képességet a saját repülőerők segítésére az ellenséges védelem áttörésekor is fel lehet használni a levegő felszín osztályú támadások támogatása céljából. Az AEW/AWACS hordozók felhasználhatók a parancsnoklás és vezetés gyakorlására, tengeri megfigyelésre, valamint képességeik eredményeként széleskörűen alkalmazhatók válságkezelő helyzetekben.

3 AZ AWACS KIALAKÍTÁSA Az 1960-as évek végén a NATO vezetői felismerték, hogy szükségessé vált egy fejlett, korai előjelző és felderítő lehetőségeket biztosító rendszer létrehozása a Varsói Szerződés mint potenciális ellenség kis magasságú repülőgépeinek felderítésére. Ez a típusú fenyegetés ebben az időszakban vált érezhetővé, hiszen a harceljárások változásai ekkor már egyértelműen a kis magasságú és földközeli légitámadások irányába mozdultak el. A légvédelem új problémáját egy fedélzetre telepített, nagy távolságú, a kis magasságú célok felderítését biztosító radarrendszerrel kívánták hatékonyabban megoldani, amelyet a későbbiek során elláttak különböző kiegészítő berendezésekkel, passzív önvédelmi eszközökkel is. A rendszert a tervezés során alkalmassá tették a légi célok felderítésére és követésére, ezen túl jelentős vezetési lehetőségekkel is felruházták. Az között, NATO finanszírozta kutatások után a pályázók közül az Egyesült Államok Légierejének E 3 típusát választották ki. Ez a folyamat oda vezetett, hogy 1975-ben a NATO védelmi miniszterei létrehozták a többnemzetiségű, korai előrejelző és vezetési programirodát (Airborne Early Warning and Control Program Office), majd ezek után különböző az E 3-ra vonatkozó tervváltozatokat hoztak létre. A működésük és költségeik tanulmányozása során fő célként az új rendszer és a földi rendszerek teljes integrációját tűzték ki, azzal a szándékkal, hogy maximalizálják a légvédelem különböző elemei együttes erőkifejtésének hatékonyságát. Az európai környezet azonban számos változtatást követelt, melyeket az alaptípus módosításával értek el, így aztán mind a NATO, mind az Egyesült Államok Légiereje ugyanazt az alapváltozatot használja, ami a gazdaságosság, ipari együttműködés és a kölcsönös üzemeltethetőség szempontjából egyaránt fontos ban a NATO védelmi miniszterei szerződésben fogalmazták meg egy a szövetség tulajdonában álló fedélzeti korai előrejelző és vezetési rendszer létrehozásának szükségességét, és megalakították a NATO Korai Riasztási és Vezetési Szervezetet,[6] hogy szervezze és vezesse a 18 repülőgépből álló flotta beszerzését, a személyzetek kiképzését és a rendszer további működtetését. A szervezet feladata volt, hogy kialakítsa a földön települt légvédelmi erők és eszközök közötti adatcsere és együttműködés lehetőségeit is. Kialakították az AWACS flotta bázisát a németországi Geilenkirchenben, és telepítették a működéshez szükséges földi berendezéseket az északi és déli szárnyon. A repülőgépek rendszerbe állítása 1982-ben kezdődött, és az utolsó 1985-ben került a NATO birtokába. A következő megrendelő Szaúd-Arábia volt, aki a megvásárolt 5db E 3A repülőgépet 1987 szeptemberében vette át. A következő rendszerbe állítók Nagy- Britannia (7 db E 3D) és Franciaország (4 db E 3F) volt.

4 Az E-3A Az E 3A egy repülőgépre telepített fedélzeti korai riasztó és irányító rendszer, ami biztosítja a felderítést, a vezetést és a kommunikációt minden időjárási körülmények között. A repülőgép egy módosított Boeing 707/320, forgó radarberendezéssel (dommal). A domot 9,1 méter átmérőjű, 1,8 méter vastag és 3,3 méter magas konzolok tartják a törzs felett. A radar felderítési távolsága több mint 320 kilométer. Az E-3 harcászat-technikai adatai: Hajtóműadatok A USAF és a NATO E 3 típusú repülőgépei négy TF33 hajtóművel rendelkeznek, teljesítményük egyenként 95,2 kn.

5 A szaúdi, az angol és a francia repülőgépeket CFM 56 típusú hajtóművekkel építették, melyek teljesítménye egyenként 108,9 kn. Üzemanyag-felhasználásuk hatékonyabb. A radar A repülőgépek Westinghouse AN/APY 1/2 radarjai öt üzemmódban képesek működni a beépített teszt- és hibakereső, valamint a fedélzeti gyakorló üzemmódokon kívül. (A különböző üzemmódok működésére a későbbiek során térek ki.) A folyadékhűtésű radar a vele egységbe szerelt AN/APX 103 Mk 10/12 IFF[7] rendszerrel együttműködve deríti fel és azonosítja a légi célokat 6 ford./perc sebességgel forogva. A radar egyidejűleg sugároz ki kis- és nagyfrekvenciás impulzusokat. Az őrjáratozási magasságon (8840 m) repülve az ellenőrzött légtér határa 360 km. A radar működhet passzív üzemmódban is, mikor nem sugároz ki, de folyamatosan veszi a mások által kisugárzott és visszaverődött jeleket ben a repülőgépeket új IFF rendszerrel szerelték fel, a fedélzeti radarok lehetőségeinek bővítésére pedig radar rendszerfejlesztő programot (Radar System Improvement Programme) dolgoztak ki, melynek megvalósítása napjainkban is folyik. A fejlesztés célja, hogy növeljék a radar érzékenységét a kis méretű célok nagy távolságon történő felderítése érdekében, valamint hogy növeljék a berendezés zavarvédettségét. A fejlesztés egy másik iránya a Northrop Grumman új radartechnológiája, ami 100%-al növelheti a jelenlegi E 3 AWACS gépek felderítési távolságát. Az elv egyszerű, a Global Hawk pilóta nélküli felderítőgép az E 3-as radarjának maximális hatótávolsága közelében nagy magasságban repül, így a távolabbról visszaverődő gyenge jeleket könnyen érzékelheti. Az információkat kétutas adatátviteli rendszeren keresztül folyamatosan sugározhatja az AWACS fedélzetére. Az elektronikai hadviselést támogató berendezések Az USAF és a NATO E 3-asai az AN/AYR 1 passzív érzékelő rendszerrel lettek felszerelve, ami képes a kisugárzást végző repülőgép fedélzeti lokátor helymeghatározására akár 550 km távolságból. A berendezés a repülőgép törzsén található áramvonalas burkolat alatt húzódik, míg kisebb részei, pl. antennák a függőleges vezérsíkon és az orr-részen nyertek elhelyezést. A RAF E 3D

6 repülőgépei az ún. Yellowgate ESM[8] berendezést kapták meg, ami tulajdonképpen hasonló célokat szolgál. Szenzorai a szárnyvégeken elhelyezkedő áramvonalazott tartókban lettek elhelyezve. A védelmi berendezések Az E 3 repülőgépen nincs fedélzeti fegyver, de vannak passzív védelmi berendezései. Sajnos az ezekről szóló információk minősítettek. A rendszer rendelkezik elektronikai zavaróberendezéssel és korszerű kommunikációt biztosító berendezésekkel. A berendezések képesek összegyűjteni a szükséges információkat mind az ellenséges, mind a saját repülő-eszközökről, hajókról és a szárazföldi erőkről egyaránt. A szárazföldi csapatok harcának támogatása (Offensive Air Support) és a harctámogató légi hadműveletek (Support Air Operations) végrehajtása során a rendszer közvetlen információkat biztosít a légi szállítás (Airlift), a lefogás (Air Interdiction), a közvetlen légi támogatás (Close Air Support), valamint a felderítés (Reconnaissance) sikere érdekében. Mint a légvédelmi rendszer egy eleme, képes a levegőben tartózkodó repülőeszközök korai felderítésére, azonosítására messze az alkalmazó ország vagy érdekövezet elérése előtt, így a személyzet képes a légi célokra elfogó vadászrepülőgépeket vezetni. Különleges képességeinél fogva alkalmas kiterjedt és bonyolult légi helyzet kezelésére, biztosítva a légi vezetés feltételeit. Rendszerei nagymértékben zavarvédettek. Az első repülőgépet 1977 márciusában vette át az 552. Air Control Wing Oklahomában (USA). Az E-3D Sentry Az Egyesült Királyság légierejében (RAF) az E 3D Sentry repülőgéptípust az Amerikai Légierő (USAF) E 3A típusával megegyező elgondolásból hozták létre.

7 Az E 3D rendszer feladatai a következők: levegőből történő előrejelzés és riasztás; meghatározott terület légi felderítése; valós légi helyzetkép előállítása; felszíni helyzetkép előállítása; vezetés és irányítás (C2). Ezek a feladatok napjainkban a következőkkel egészülnek ki: politikai és katonai elhatározás után felderíteni a válságterületet; felderítés, jelzés és figyelmeztetés, fegyverrendszer-irányítás mind a szárazföldi, mind a légierő számára; az élőerők légi oltalmazásában való részvétel; hírközlő vonalak biztosítása a baráti erők számára; részvétel a kutató-mentő műveletek végrehajtásában és a megszabott feladatokban. A NATO-ban rendszeresített repülőgépek lényegesen korábbi modellek, mint az E 3D, bár ez rendelkezik a korábbi amerikai modellek sok tulajdonságával is. Az E 3A típust pedig folyamatosan modernizálják, így összehasonlítható marad az E 3D típussal, annak megnövelt lehetőségei ellenére is. Az E 3D repülőgépek hadrendbe állítása ben történt. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság hét darabot szerzett be, politikai és logisztikai meggondolásból hat darabot ajánlott fel a NATO-nak. A D sorozat nagy előnye, hogy több mint tíz évvel fiatalabb, mint az E 3A és a sokkal modernebb CFM 56 hajtóművekkel van felszerelve. Az új technológiát felhasználva a repülőgép (Boeing 707) gazdaságosabban használja fel az üzemanyagot és erősebb, mint a TF 33 hajtóművel ellátott társa, így az E 3D hosszabb ideig, nagyobb távolságra és magasabban tud repülni. Az E 3A repülőgép csak az USAF-ban rendszeresített, úgynevezett BOOM módszerrel utántölthető, addig az E 3D kettős lehetőséggel rendelkezik. Képes mind a BOOM, mind a RAF-nál rendszeresített PROBE and DROGUE módon utántöltést fogadni. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé folyamatos és nagy távolságú

8 működtetését, mint azt a balkáni példa is mutatja. Ily módon üzemeltetve a repülőgép maximális folyamatos légi alkalmazhatósága 72 óra (amit a hajtómű kenőolaj-cseréje maximál), valamint bevethető a nap bármely szakában, minden időjárási körülmények között. Az E 3 elgondolás alapját az képezte, hogy a földi telepítésű radarok fizikai korlátokkal rendelkeznek, melyek jelentősen rontják a felderítés lehetőségeit, valószínűségét, gyenge mobilitásuknál fogva alkalmazásuk nehézkes. Így az E 3 repülőgép feladata, hogy a radarállomást a megfelelő helyre szállítsa. Az E 3 olyan páratlan lehetőségekkel rendelkezik, hogy radarjával lefedi és ellenőrzi a légtér tekintélyes részét, célok felderítését és célútvonalak előállítását képes végrehajtani, és ezt a tevékenységét képes a harctevékenység körzetére kiterjeszteni. Ahogy a korábbiakban említettem, a földi telepítésű radarok jelentős hátrányokkal rendelkeznek. Bár nagy energiát képesek kisugározni, alkalmazhatóságukat fizikai törvényszerűségek korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy még sík területen alkalmazva is földgörbületből eredő hátrányokkal rendelkeznek, ami már 50 km-en is jelentősen befolyásolja a kis magasságú célok felderítését. A terep képződményei, a hegyek és hegységek, völgyek akár lehetetlenné is tehetik a légi célok felderítését. (2. sz. ábra) Bár az E 3D repülőgép lehetőségeit is korlátozzák a fizikai törvények, ennek jelentősége azonban lényegesen kisebb, mivel a repülőgép a feladat végrehajtása során méter magasan repül. (3. sz. ábra) Ilyen magasságon repülve a gép által ellenőrzött terület mintegy 350 km sugarú kör. A természeti képződmények még ebben az esetben is befolyásolhatják a tevékenységet, de ennek hatása jelentősen csökkenthető, ha ismerjük az alkalmazási terület és a repülőgép jellemzőit, és az őrjáratozási légtér elhelyezkedésének és a benne végrehajtott manővernek megtervezésekor ezeket szem előtt tartjuk.

9 Az E 3D radarja gyakorlatilag két radar egybeépítve. Ezek a radarok elektronikus szelekció útján kiválasztva a repülőgép által ellenőrzött 360 fokos kört 28 körcikkre képesek felbontani. Ezek a variációk változtathatóak minden körülforduláskor annak érdekében, hogy a több irányú követelményeknek megfeleljen. Az elektronikus sugárral helyszög szerinti légtér-letapogatást használ a radar (ELSCAN PASSIV MODE) a légtér nagy területének felderítése céljából. A körbeforgó sugár képes a légi cél koordinátáinak meghatározására, beleértve annak magasságát, valamint a célútvonal képzését is. A személyzet által ez a leggyakrabban használt üzemmód. (4. sz. ábra)

10 A NON ELSCAN MODE-ot a nem letapogató, azaz RÖGZÍTETT üzemmódot használja a radar egy-egy légi cél kísérésre-megfigyelésre történő befogáskor. Ebben az esetben a radarsugár helyszög szerint van rögzítve. Ez a módszer nagyobb kisugárzási teljesítményt tesz lehetővé, megnöveli az ismert cél kísérésének valószínűségét, csökkentve a cél elvesztésének lehetőségét, de ugyanakkor csökken a kutatott térség nagysága is. Még nem befogott cél esetén a személyzet olyan meggondolásból választhatja ezt az üzemmódot, hogy növelje a felderítés valószínűségét a vizsgált térrészben. Különösen hasznos az üzemmód egy adott terület kis magasságú céljainak felkutatására. (5. sz. ábra)

11 A radar rendelkezik nagy távolságú felderítő lehetőségekkel is. (6. sz. ábra) Erre azért van szükség, hogy a közeli célokról szolgáltatott tömeges információ ne terhelje túl a rendszert. Így aztán a radar felderítési lehetősége olyan nagy távolságra is kitolható, ahol már csak a kisugárzott teljesítmény szab határt, vagy az az idő, ami a kisugárzott impulzus visszaverődése és adó- és vevő-berendezés működésének ciklusideje. Hasonló megoldás a földi radaroknál is létezik, mikor is elektronikai úton nyomják el a közeli céljeleket. A különbséget az jelenti, hogy a földi radarok esetében a vakított területet 350 km-ig értelmetlen létrehozni.

12 A tengerészeti (maritime) radar (7. sz. ábra) felhasználja a vízfelületet abból a célból, hogy a többszörösen reflektált hullámokat is hasznosítva felderítse a vízfelszínen található objektumokat, hajókat. Az üzemmód működését jelentősen befolyásolja a tenger hullámzása, minek magassága legfeljebb 6 m lehet. Alkalmazása lehetővé teszi álló vagy lassan mozgó vízfelszíni célok felderítését és követését km távolságig. Az E-3D híradó és adatcserét biztosító rendszerei Az E 3D repülőgép különleges lehetőségei teljesen csak akkor használhatók ki, ha lehetőség van az információk gyors összegyűjtésére és meghatározott formában a felhasználókhoz történő eljuttatására. Ebből a célból digitális hírvonalakat építettek ki, amik képesek valósidejű és kiértékelt légi helyzetkép[9] továbbítására földi és légi felhasználók számára. Az E 3D repülőgép rádiói: 10 db UHF; 3 db HF; 1 db VHF; 1 db Satcom;

13 1 db UHF + 1 db VHF tartalékkészlet; 4 db belső háló; a teljes rendszer számítógépes támogatása; titkosítási (CRYPTO) lehetőség valamennyi berendezésen. Annak ellenére, hogy a híradó berendezések száma nagynak tűnik, a felhasználóknak törekedniük kell a célszerűségre. A rádiókat különleges számítógép-program felügyeli, hogy megelőzzék a minősített információk nyílt rádióra kerülését. A gépszemélyzet minden tagja számára rendelkezésre áll legfeljebb 5 rádiófrekvencia és a fedélzeti kapcsolattartásra 4 db belső hírközlő hálózat. Ha az E 3D elveszíti kommunikációs képességét, nincs értelme küldetése folytatásának. A 8. sz. ábra mutatja be a különböző egységeket, melyek a légi helyzetkép és a minősített információk áramoltatását végzik. A legtöbb közülük kétoldalú, az információk így több pont között is cserélhetőek. Az információk összegyűjtése, egy adatbázisba történő tömörítése, gyors eljuttatása a felhasználókhoz a korszerű harctevékenység elengedhetetlen feltétele. A LINK 16/JTIDS (Joint Tactical Information Distribution System) Az Egyesített Harcászati Információ Elosztó Rendszer a NATO nemzetek által használatos legmodernebb rendszer. Ennek létezése, kapacitásának, komplexitásának felhasználása jelentős változást hozott az információk cseréjében, beleértve a valós idejű művelet információit is. A rendszer lényegében egy időosztásos, sokszorosan hozzáférhető kommunikációs rendszer, amely az L frekvenciasávban működik. A rendszer adatai km távolságon belül vehetők. A rendszer biztonságát egy időosztás és véletlen frekvenciaugratás elvén működő híradórendszer biztosítja.

14 A TADIL (Tactical Airborne Data Inteligence Link) A TADIL az egyik legfontosabb híradó rendszer. A TADIL C vonal a harcászati repülők célravezetésekor biztosítja a szükséges információk cseréjét, míg a TADIL A a másik E 3, földi szolgálati hely vagy hajó közötti kétoldalú információcsere céljára használható fel. A LINK 11 rendszer A LINK 11 rendszer közel valós idejű információk továbbítására szolgál, és széleskörűen elterjedt Európa szerte és a NATO-ban is. Mind UHF, mind VHF

15 frekvencián egyidejűleg alkalmas ugyanazon információk továbbítására, akár a LINK 16 rendszer. A LINK 14 rendszer A LINK 14 rendszer az egyetlen egyirányú rendszer, amivel az E 3D rendelkezik. Sokkal idősebb és lassabb is mint a többi rendszer, ezért ritkán használják. Ennek a digitális adatközlő rendszernek az a feladata, hogy szabványosított információt juttasson HF frekvencián nagy távolságra. Az őrjáratozási légtér kijelölése Az E 3 repülőgép hadműveleti alkalmazása során különös gondossággal kell eljárni az őrjáratozási légtér kijelölésekor. A harcfeladat sikeres végrehajtása érdekében az a célszerű, ha a repülőgép a felderítendő légtér közelében helyezkedik el, ugyanakkor annak kívül kell lennie az ellenség légvédelmi rakétáinak harci zónáján és vadászrepülő erőik alkalmazási zónáján. A számításoknál azt is figyelembe kell venni, hogy az AWACS rendszereknek is vannak bizonyos hátrányaik, például az alattuk elhelyezkedő területet nem képesek ellenőrizni. (9. sz. ábra) Ennek a területnek a nagysága természetesen függ a repülési magasságtól, ahogy a következő ábra is mutatja. A repülőgép radarjának holtterét földi lokátorok felhasználásával vagy másik AWACS repülőgép felhasználásával kell ellenőrizni!

16 A repülőgép passzív érzékelő rendszere A repülőgép fedélzeti berendezései felhasználják azt a tényt, hogy a legtöbb fegyverrendszer működése közben jeleket sugároz ki. Megfelelő nagyságú adatbázist felhasználva, abban tárolva a már ismert elektromos vagy infra-jeleket (hőképeket), a megfelelően kiképzett személyzet képes befogni és azonosítani az újonnan felderített célokat. Ezen információkat összehasonlítva a rendelkezésre álló korábbi információkkal és a valós légi helyzetképpel, azonosítani lehet a szembenálló fél működő harcrendi elemeit. A személyzet A repülőgép teljes személyzete többnyire 17 tagú. A kapitány átfogó felelősséggel tartozik a teljes személyzet irányában, de a harcfeladat végrehajtásáért a műveleti igazgató (Tactical Director) a felelős. A műveleti igazgató alárendeltségébe 3 csoport tartozik:

17 a fegyverzetirányító csoport; a felderítő csoport; a technikai csoport. A fegyverzetirányító tiszt (Fighter Allocator) felelős a felszállt kötelékek irányításáért és célra vezetéséért a kívánt módon és hatékonysággal. Általában rávezető tiszteket (Weapon Controller) irányít, akik a közvetlen célravezetést végzik. A felderítést irányító tiszt (Surveillance Controller) felelős a radarok hatékony felhasználásáért és a digitális adatvonalba kerüléséért, valamint közvetlenül irányítja a két operátor munkáját.

18 A személyzet szövetségi érdekből végzett feladat esetén többnemzetiségű, összetételét a tagországok közötti szerződések határozzák meg. Valószínű, hogy a jövőben lehetőség nyílik az új tagországok számára, hogy részt vegyenek ebben a munkában. A személyzetek jelenlegi összetételét a 11. sz. ábra mutatja. FELHASZNÁLT IRODALOM CZUTH LÁSZLÓ: JSTARS egyesített rádiólokációs felderítő és csapásrávezető rendszer. Új Honvédségi Szemle, 1997/6. sz. GÁL JÓZSEF: Joint Stars. Top Gun, 1996/5. sz. JOE, G. I.: Iljusin IL 76MD Bagdad 1/Andan 1 az iraki AWACS repülőgépek. Top Gun, 1998/ o. Jane s All The World s Aircraft Jane s Information Group, Cousdon, Surrey, England, Jane s Fighting Ships Jane s Information Group, Coulsdon, Surrey, England, A légierőt támogató repülőgép-fedélzeti és földi rendszerek. ZMKA tansegédlet, A légierő doktrína AP HVK, Euro-Atlanti Integrációs Munkacsoport Budapest, 1997.

19 MILLER, JUDITH MYRAIE, LOURIE: Szaddam Huszein és az Öböl-válság. Kossuth Könyvkiadó, Budapest, MOLNÁR LÁSZLÓ: Volt egyszer egy háború. Top Gun, 1992/3. sz., o. Az Öböl-háború egy harci repülő szemszögéből, az SDS (System and Defense Services). International szerzői kollektívája. Fordította: KUTIKA KÁROLY alez. Az Öböl-háború kulisszatitkai. HVK, Tudományos Munkaszervezési Osztály Kiadványa, Budapest, RAY BRAYBROOK: Desert Storm Special, 2. Air Power The koalition and Iraqui air forces. Osprey Publishing Ltd, London, England, Repülési Lexikon. Akadémia Kiadó és Nyomda Vállalat, Budapest, RUTTAI TÓTH KRAJNC: A légi szembenállás alapjai. ZMNE jegyzet, Budapest, USAF Fighter Weapons Review. Summer, Weapons of Desert Storm. Publishing International Ltd, London, England, [1] A légierő doktrína AP HVK Euro-Atlanti Integrációs Munkacsoport, Budapest, [2] Madarász László: A levegő meghódítása. Világirodalmi Könyvtár, Budapest, [3] Czuth László: JSTARS egyesített rádiólokációs felderítő és csapásrávezető rendszer. Új Honvédségi Szemle, 1997/6. sz. [4] JTIDS Joint Tactical Information Distribution System Egyesített Harcászati Információellátó Rendszer. [5] AEW/AWACS Airborne Early Warning/Airborne Warning and Control System Korai előrejelzés és riasztás/fedélzeti korai előrejelző, riasztó és vezetési rendszer. [6] NATO AEW&C Program Management Organisation NAPMO. [7] IFF Identification Friend or Foe Saját-ellenség azonosító. [8] ESM Electronic Support Measures Elektronikai támogató berendezés. [9] RAP Recognaised Air Picture.

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei:

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei: Seres György: A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER 2003-ban, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét 1. Csak emlékeztetőül mutatom be az akkori előadás néhány

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ Seres György A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A rendszerelmélet, mint új tudományos vizsgálati módszer, Angliában keletkezett, a második világháború idején, amikor a német légierő, a Luftwaffe támadásai

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 2003-ban ban,, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét

Részletesebben

Kismagasságú katonai folyosók

Kismagasságú katonai folyosók 1 Kismagasságú katonai folyosók 2 KIINDULÁSI ALAP A fent említett szabályzók alapján jelenleg földközeli- és kismagasságú repülések végrehajtása a G típusú légtérben 250 csomó (460 km/h) sebesség alatt

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI PARANCSNOKSÁG 2008.04.11. SZOLNOK Tömböl László mérnök altábornagy 1 A KÖZELMÚLT 20 ÉVE 1987.07.01- től. 1991.11. 01-től. 1997.09. 01-től. 2007.01. 01-től. MN LÉRE PSÁG

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. A honvédelmi miniszter.. /2009. (...) HM rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. számú példány TERVEZET A honvédelmi miniszter. /2009. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi készenléti repüléseiről A légiközlekedésről szóló 1995.

Részletesebben

A REPÜLÉSBEN ALKALMAZOTT RADARRENDSZEREK

A REPÜLÉSBEN ALKALMAZOTT RADARRENDSZEREK Géczi József Dr. Békési László A REPÜLÉSBEN ALKALMAZOTT RADARRENDSZEREK A radarberendezéseket a légi közlekedésben működési elvük, adásmódjuk és elhelyezésük szerint osztályozzuk. Működésük szerint elsődleges

Részletesebben

A légierő képesség alapú közelítése, mint a parancsnokképzés egyik alap kognitív kompetenciája

A légierő képesség alapú közelítése, mint a parancsnokképzés egyik alap kognitív kompetenciája Dr. habil. Krajnc Zoltán A légierő képesség alapú közelítése, mint a parancsnokképzés egyik alap kognitív kompetenciája Foglalkozás/beosztás Főbb tevékenységek és feladatkörök A munkáltató neve és címe

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A LÉGIERŐ KÉPESSÉGEINEK AZ ÁTTEKINTÉSE OVERVIEW OF CAPABILITIES OF AIR FORCES A tanulmány a légierő képességeit tekinti át egyfajta katonai műveletközpontú szemlélettel. A szerzők elemzik az egyes műveleti

Részletesebben

VIGYÁZZ! KÉSZ! BALLISZTIKUS RAKÉTA

VIGYÁZZ! KÉSZ! BALLISZTIKUS RAKÉTA VIGYÁZZ! KÉSZ! BALLISZTIKUS RAKÉTA Az utóbbi években a légierő és ezen belül a légvédelmi rakétacsapatok is teljesen új helyzetbe kerültek, hiszen az elmúlt évek háborúinak tapasztalatai azt bizonyítják,

Részletesebben

LÉGI ELEKTRONIKAI FELDERÍTÉS

LÉGI ELEKTRONIKAI FELDERÍTÉS Kovács László LÉGI ELEKTRONIKAI FELDERÍTÉS Amióta a repülőgép megjelent a harctér fölött, azóta a felderítők előszeretettettel használják ezt az eszközt feladataik végrehajtásához. Ma már a repülő eszközök

Részletesebben

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2

A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK BERNARD BOURHY alezredes 1 A TÜZÉR FEGYVERNEMI VEZETŐ HELYE A FRANCIA HADERŐBEN 2 Tisztelt Tüzér Tudományos Konferencia! Örömmel teszek eleget a konferencia szervező

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A TÜZÉRSÉG HARCI ALKALMAZÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI ÉJSZAKA SPECIFICITIES OF COMBAT APPLICATION OF THE ARTILLERY AT NIGHT A tüzérségnek készen kell lenni arra, hogy a műveletekben folyamatos támogatást nyújtson

Részletesebben

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig.

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. 1903. a kezdet. tíznél alig több másodpercig a levegőben repült a REPÜLŐGÉP Néhány adat: Motor: 12 LE, vízhűtéses benzinmotor Fesztáv: 12.3 méter Hossz:

Részletesebben

BEVEZETÉS. Dr. Berkovics Gábor - Dr. habil. Krajnc Zoltán

BEVEZETÉS. Dr. Berkovics Gábor - Dr. habil. Krajnc Zoltán Dr. Berkovics Gábor - Dr. habil. Krajnc Zoltán A LÉGVÉDELMI RAKÉTA ALEGYSÉG (EGYSÉG, HARCCSOPORT) MŰVELETI ALKALMAZÁSÁNAK DOKTRINÁLIS ALAPJAI A MAGYAR ÉS A NATO RELEVÁNS MŰVELETI KIADVÁNYAI TÜKRÉBEN BEVEZETÉS

Részletesebben

A légi fenyegetés változása és a magyar légvédelem

A légi fenyegetés változása és a magyar légvédelem 50 NEMZET ÉS BIZTONSÁG 2009. FEBRUÁR Ruttai László A légi fenyegetés változása és a magyar légvédelem A NATO-tagállamok többsége kiemelt kérdésként kezeli a meglévõ haderõ korszerûsítését, átalakítását.

Részletesebben

A HARCI HELIKOPTEREK HATÉKONYSÁGI KÖVETELMÉNYEINEK RANGSOROLÁSA

A HARCI HELIKOPTEREK HATÉKONYSÁGI KÖVETELMÉNYEINEK RANGSOROLÁSA Szilvássy László A HARCI HELIKOPTEREK HATÉKONYSÁGI KÖVETELMÉNYEINEK RANGSOROLÁSA A doktori iskolában folytatott tanulmányaim során A haditechnikai eszközök és rendszerek harci hatékonyság értékelésének

Részletesebben

HARCI REPÜLŐESZKÖZÖK HATÉKONY ALKAMAZÁSÁNAK ALAPJA: A LÉGI HARCBIZTOSiTÁS (COMBAT-SUPPORT AIR)

HARCI REPÜLŐESZKÖZÖK HATÉKONY ALKAMAZÁSÁNAK ALAPJA: A LÉGI HARCBIZTOSiTÁS (COMBAT-SUPPORT AIR) HARCI REPÜLŐESZKÖZÖK HATÉKONY ALKAMAZÁSÁNAK ALAPJA: A LÉGI HARCBIZTOSiTÁS (COMBAT-SUPPORT AIR) Kis Csaba zászlós főiskolai hallgató ZMNE Repülőtiszti Intézet külső munkatárs Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet

Részletesebben

A LÉGTÉRSTRUKTÚRA ÁTALAKÍTÁSA

A LÉGTÉRSTRUKTÚRA ÁTALAKÍTÁSA Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság A LÉGTÉRSTRUKTÚRA ÁTALAKÍTÁSA Elgondolás az állami repülések végrehajtására szolgáló légterek kijelölésére Tartalom 1. Az új légterek jellege 2. A légterek kiterjedése

Részletesebben

ADALÉKOK A KÖZELMÚLTBÓL (MÁSODIK RÉSZ):

ADALÉKOK A KÖZELMÚLTBÓL (MÁSODIK RÉSZ): r. habil. Krajnc Zoltán - önczi abriella KOK KÖZÚBÓ (SOK RSZ): RPÜŐ S CSPOK RCKNYS FOR, ZZ OYN ONOKOZUNK SSRŐ NO-SUNK Ő BZS z a dolgozatunk a folytatása az dalékok a közelmúltból (első rész): a volt honi

Részletesebben

A LÉGIERŐ ELEKTRONIKAI HADVISELÉSE A TERRORIZMUS ELLENI HARCBAN BEVEZETÉS

A LÉGIERŐ ELEKTRONIKAI HADVISELÉSE A TERRORIZMUS ELLENI HARCBAN BEVEZETÉS Dr. Kovács László A LÉGIERŐ ELEKTRONIKAI HADVISELÉSE A TERRORIZMUS ELLENI HARCBAN BEVEZETÉS Az elmúlt több mint öt év, amely az Irak elleni amerikai támadás óta eltelt, számos kérdést vetett fel a hadviselés

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM. rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól

A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM. rendelete. a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól A honvédelmi miniszter. /2007. (...) HM rendelete a Magyar Honvédség légvédelmi célú repüléseinek szabályairól A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 74. -ának w) pontjában

Részletesebben

A FELDERÍTÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ADATOK A TERVEZÉS ÉS A VÉGREHAJTÁS KÜLÖNBÖZŐ FÁZISAIBAN

A FELDERÍTÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ADATOK A TERVEZÉS ÉS A VÉGREHAJTÁS KÜLÖNBÖZŐ FÁZISAIBAN NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK D. HÉJJ ISTVN nyá. ezredes 1 FELDEÍTÉS LTL BIZTOSÍTOTT DTOK TEVEZÉS ÉS VÉGEHJTS KÜLÖNBÖZŐ FZISIBN katonai felderítés feladata a terepről, az időjárásról, illetve a szembenálló

Részletesebben

TestLine - nummulites_gnss Minta feladatsor

TestLine - nummulites_gnss Minta feladatsor 1.* Egy műholdas helymeghatározás lehet egyszerre abszolút és kinematikus. 2.* műholdak pillanatnyi helyzetéből és a megmért távolságokból számítható a vevő pozíciója. 3.* 0:55 Nehéz kinai BEIDOU, az amerikai

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Rádióvétel-technikai ismeretek gyakorlatban előforduló összefüggéseinek értelmezése és alkalmazása; Elektronikai hadviselés alapfogalmai; Elektronikai hadviselés helye, szerepe

Részletesebben

A RÁDIÓELEKTRONIKAI FELDERÍTÉS ÚJSZERŰ FELADAT- RENDSZERE, KIEMELT FIGYELEMMEL A LÉGVÉDELEM ÉS LÉGIERŐ RÁDIÓELEKTRONIKAI RENDSZEREINEK FELDERÍ- TÉSÉRE

A RÁDIÓELEKTRONIKAI FELDERÍTÉS ÚJSZERŰ FELADAT- RENDSZERE, KIEMELT FIGYELEMMEL A LÉGVÉDELEM ÉS LÉGIERŐ RÁDIÓELEKTRONIKAI RENDSZEREINEK FELDERÍ- TÉSÉRE A RÁDIÓELEKTRONIKAI FELDERÍTÉS ÚJSZERŰ FELADAT- RENDSZERE, KIEMELT FIGYELEMMEL A LÉGVÉDELEM ÉS LÉGIERŐ RÁDIÓELEKTRONIKAI RENDSZEREINEK FELDERÍ- TÉSÉRE A fejlett elektronikai ipar legújabb eredményeire

Részletesebben

közelnavigációs és a leszállító rádiólokációs rendszerek.

közelnavigációs és a leszállító rádiólokációs rendszerek. Közelnavigációs és leszállító rádiónavigációs rendszerek Dr. Seres György mérnök alezredes, a hadtudomány (haditechnika) kandidátusa 1. ábra; Repülőtér körzeti diszpécser rádiólokátor-állomás 1 - körfelderítő

Részletesebben

TÍZ ÁLLÍTÁS A LÉGIERŐVEL KAPCSOLATBAN. Philippe S. Meilinger ny. ezredes Tíz állítás a légierővel kapcsolatban című könyve alapján

TÍZ ÁLLÍTÁS A LÉGIERŐVEL KAPCSOLATBAN. Philippe S. Meilinger ny. ezredes Tíz állítás a légierővel kapcsolatban című könyve alapján TÍZ ÁLLÍTÁS A LÉGIERŐVEL KAPCSOLATBAN Philippe S. Meilinger ny. ezredes Tíz állítás a légierővel kapcsolatban című könyve alapján Philippe S. Meilinger ny. ezredes Air power is more complex entity which

Részletesebben

A REPÜLŐ SZAKEMBEREK SZAKISMERETEI ÉS KÉPESSÉGEI IRÁNTI IGÉNY A TECHNIKAI FEJLŐDÉS TÜKRÉBEN BEVEZETÉS

A REPÜLŐ SZAKEMBEREK SZAKISMERETEI ÉS KÉPESSÉGEI IRÁNTI IGÉNY A TECHNIKAI FEJLŐDÉS TÜKRÉBEN BEVEZETÉS A REPÜLŐ SZAKEMBEREK SZAKISMERETEI ÉS KÉPESSÉGEI IRÁNTI IGÉNY A TECHNIKAI FEJLŐDÉS TÜKRÉBEN Dr. Peták György Egyetemi docens Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Repülő

Részletesebben

GONDOLATOK A MAGYAR LÉGIERŐ VÁRHATÓ, ÚJ FELADATAIRÓL TANULSÁGOK A KÖZEL MÚLTBÓL

GONDOLATOK A MAGYAR LÉGIERŐ VÁRHATÓ, ÚJ FELADATAIRÓL TANULSÁGOK A KÖZEL MÚLTBÓL GONDOLATOK A MAGYAR LÉGIERŐ VÁRHATÓ, ÚJ FELADATAIRÓL Magyarország geopolitikai helyzetéből és a szövetségi rendszerünkből adódóan a magyar légierőnek két fontos feladata van: a magyar légtér és az ország

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanács Lamper László nyá.mk.örgy MISTRAL 2 légvédelmi rakéta stabilitásának és irányíthatóságának szabályozástechnikai

Részletesebben

A PILÓTANÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK RÁDIÓLOKÁCIÓS FELDERÍTÉSÉNEK ÉS MEGSEMMISÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A PILÓTANÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK RÁDIÓLOKÁCIÓS FELDERÍTÉSÉNEK ÉS MEGSEMMISÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Bunkóczi Sándor Papp Tamás A PILÓTANÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK RÁDIÓLOKÁCIÓS FELDERÍTÉSÉNEK ÉS MEGSEMMISÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A légvédelemnek, mint elérendő célnak, betöltendő küldetésnek az utóbbi évtizedek alatt

Részletesebben

A Katonai Műszaki Doktori Iskola kutatási témái

A Katonai Műszaki Doktori Iskola kutatási témái A Katonai Műszaki Doktori Iskola kutatási témái A ZMNE Katonai Műszaki Doktori Iskola tudományszakonként meghirdetett kutatási témái a 2009/2010-es tanévre: 01. Katonai műszaki infrastruktúra elmélete

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN 9. ELŐADÁS ADATÁTVITELI RENDSZEREK A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A logisztikai rendszerek irányításához szükség van az adatok továbbítására a rendszer különböző elemei között. Ezt a feladatot a különböző adatátviteli

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

KORSZERŰ HADVISELÉS ÉS HADERŐ HADTUDOMÁNYI KUTATÓMŰHELY

KORSZERŰ HADVISELÉS ÉS HADERŐ HADTUDOMÁNYI KUTATÓMŰHELY KORSZERŰ HADVISELÉS ÉS HADERŐ HADTUDOMÁNYI KUTATÓMŰHELY AZ ÖSSZHADERŐNEMI ÉS LÉGI MŰVELETEK EVOLÚCIÓJA KIEMELT KUTATÁSI TERÜLET RENDEZVÉNYE A LÉGIERŐ ALKALMAZÁSÁNAK MODERN TEÓRIÁI, TEORETIKUSAI 2014. október

Részletesebben

VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK

VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK http://www.zmne.hu/kmdi/index.html TUDOMÁNYSZAKVEZETŐ Dr. Haig Zsolt mk. alezredes, egyetemi docens 29-343 haig.zsolt@zmne.hu http://www.zmne.hu/tanszekek/ehc/indul.htm

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BJKMFK REPÜLŐMŰSZAKI INTÉZET. Szolnok 2004. 04. 23. TARTALOM

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BJKMFK REPÜLŐMŰSZAKI INTÉZET. Szolnok 2004. 04. 23. TARTALOM ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BJKMFK REPÜLŐMŰSZAKI INTÉZET Szolnok 004. 04. 3. TARTALOM Repülőgépek fejlődése A repülőgép, mint individuális harci-műszaki rendszer Csapásmérő repülőeszközök gazdaságossága,

Részletesebben

A NATO HARCÁSZATI LÉGIERŐ ALKALMAZÁSÁNAK TERVEZÉSE

A NATO HARCÁSZATI LÉGIERŐ ALKALMAZÁSÁNAK TERVEZÉSE DR. KURTA GÁBOR A NATO HARCÁSZATI LÉGIERŐ ALKALMAZÁSÁNAK TERVEZÉSE A NATO harcászati légierő alkalmazását rendszerint az összhaderőnemi műveletek részeként, a társhaderőnemekkel szoros összhangban tervezik.

Részletesebben

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok 1. oldal 1. 2. 100413 212 00 00 00 Légijog Kivéve, ha egy légiforgalmi irányító egységtõl erre engedélyt kapott, VFR szerint mûködõ légijármû nem léphet be egy repülõtéri irányító körzetbe, illetve nem

Részletesebben

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN

A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN III. Évfolyam 3. szám - 2008. szeptember Báthy Sándor Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bathy.sandor@zmne.hu A HONVÉDELMI CÉLÚ TARTALÉKOK SZEREPE AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN Absztrakt A cikk témaválasztását

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M LE

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M LE A LÉGIERŐ ÉS A SZÁRAZFÖLDI HADERŐNEM EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK KEZDETEI: A KÖZVETLEN LÉGI TÁMOGATÁS FEJLŐDÉSE A II. VILÁGHÁBORÚ VÉGÉIG THE BEGINNING OF COOPERATION BETWEEN THE AIR FORCES AND THE LAND FORCES: THE

Részletesebben

TERRORIZMUS, LÉGI FENYEGETETTSÉG, HADERŐFEJLESZTÉS

TERRORIZMUS, LÉGI FENYEGETETTSÉG, HADERŐFEJLESZTÉS Dr. Ruttai László Dr. Krajnc Zoltán TERRORIZMUS, LÉGI FENYEGETETTSÉG, HADERŐFEJLESZTÉS A Magyar Honvédség átalakítása, a haderő fejlesztése minek keretében a Magyar Honvédség haderőnemeit, a légierőt és

Részletesebben

A KONFERENCIA-SOROZAT TERRORIZMUS ELLENI LÉGI MŰVELETEIVEL ÉS AZ AZOK TÁMOGATÁSÁVAL KAPCSOLATOS ELEMZÉSEK TAPASZTALATAI

A KONFERENCIA-SOROZAT TERRORIZMUS ELLENI LÉGI MŰVELETEIVEL ÉS AZ AZOK TÁMOGATÁSÁVAL KAPCSOLATOS ELEMZÉSEK TAPASZTALATAI LÜKŐ Dénes A KONFERENCIA-SOROZAT TERRORIZMUS ELLENI LÉGI MŰVELETEIVEL ÉS AZ AZOK TÁMOGATÁSÁVAL KAPCSOLATOS ELEMZÉSEK TAPASZTALATAI (Előadás A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem időszerű társadalmi,

Részletesebben

Szekunder rádiólokációs rendszerek a légi összeütközések megelőzésére

Szekunder rádiólokációs rendszerek a légi összeütközések megelőzésére Szekunder rádiólokációs rendszerek a légi összeütközések megelőzésére Dr. Seres György mérnök alezredes, a hadtudományok kandidátusa A légi közlekedés biztonságát a nagy forgalmú körzetekben ma már korszerű,

Részletesebben

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN

MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN MAGYAR HONVÉDSÉG ÖSSZHADERŐNEMI HADMŰVELETI KÖZPONT AZ MH RÉSZVÉTELE A TASZÁRI KIKÉPZÉS BIZTOSÍTÁSÁBAN Dr. Isaszegi János dandártábornok parancsnok 2003. március 1 A Kormány 2390/2002 (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

Z É K A SZELLEMI TERMÉKEK NEMZETI HIVATALA ÁLTAL VÉDJEGYOLTALOMMAL BÍRÓ KÉPZÉSI RENDSZER LÉGI-FÖLDI INTEGRÁCIÓ KÉPZÉSI PROGRAM (1.

Z É K A SZELLEMI TERMÉKEK NEMZETI HIVATALA ÁLTAL VÉDJEGYOLTALOMMAL BÍRÓ KÉPZÉSI RENDSZER LÉGI-FÖLDI INTEGRÁCIÓ KÉPZÉSI PROGRAM (1. 1. sz. példány Z É K A SZELLEMI TERMÉKEK NEMZETI HIVATALA ÁLTAL VÉDJEGYOLTALOMMAL BÍRÓ KÉPZÉSI RENDSZER LÉGI-FÖLDI INTEGRÁCIÓ KÉPZÉSI PROGRAM (1. SZINT) A program kidolgozását vezette: Dr. habil. Krajnc

Részletesebben

RFID rendszer felépítése

RFID rendszer felépítése RFID és RTLS RFID rendszer felépítése 1. Tag-ek (transzponder) 2. Olvasók (interrogátor) 3. Számítógépes infrastruktúra 4. Szoftverek Tárgyak, élőlények, helyszínek azonosítása, követése és menedzsmentje

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

AZ ARTHUR (ARTILLERY HUNTING RADAR) TÜZÉRSÉGI RÖPPÁLYA FELDERÍTŐ RADAR LEGÚJABB VÁLTOZATA

AZ ARTHUR (ARTILLERY HUNTING RADAR) TÜZÉRSÉGI RÖPPÁLYA FELDERÍTŐ RADAR LEGÚJABB VÁLTOZATA BARD FROSTAD őrnagy 1 THOR PALMGREN 2 AZ ARTHUR (ARTILLERY HUNTING RADAR) TÜZÉRSÉGI RÖPPÁLYA FELDERÍTŐ RADAR LEGÚJABB VÁLTOZATA KONFLIKTUSOS TERÜLETEKEN, BEVETÉS KÖZBEN SZERZETT TAPASZTALATOK Az első sorozatban

Részletesebben

Bali Tamás alezredes MH ÖHP Repülő Felkészítési Osztály,

Bali Tamás alezredes MH ÖHP Repülő Felkészítési Osztály, Bali Tamás alezredes MH ÖHP Repülő Felkészítési Osztály, balitomi@yahoo.com A HELIKOPTEREK NATO ELVEK SZERINTI ALKALMAZÁSÁNAK DOKTRINÁLIS KÉRDÉSEI (EMPLOYMENT OF THE HELICOPTERS UPON NATO PRINCIPLES FROM

Részletesebben

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN

A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY NÉGYESI IMRE A BEFOGADÓ NEMZETI TÁMOGATÁS ÉS A HADSZÍNTÉR-ELŐKÉSZÍTÉS KAPCSOLATA A TERVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓKKAL TÖRTÉNŐ GAZDÁLKODÁS TÜKRÉBEN Doktori (PhD) értekezésem

Részletesebben

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT

A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT A HADTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KUTATÁSI TÉMÁI A 2016/2017. TANÉVRE KUTATÁSI TERÜLETENKÉNT 1. BIZTONSÁGI TANULMÁNYOK KUTATÁSI TERÜLET Vezető: Prof. Dr. Szenes Zoltán CSc, egyetemi tanár 1. A NATO kollektív

Részletesebben

A TÖBB CÉLCSATORNÁS LÉGVÉDELMI RAKÉTAARCHITEKTÚRÁK ALKALMAZÁSI KORLÁTAINAK VIZSGÁLATA

A TÖBB CÉLCSATORNÁS LÉGVÉDELMI RAKÉTAARCHITEKTÚRÁK ALKALMAZÁSI KORLÁTAINAK VIZSGÁLATA A TÖBB CÉLCSATORNÁS LÉGVÉDELMI RAKÉTAARCHITEKTÚRÁK KEKSZ ERNŐ A TÖBB CÉLCSATORNÁS LÉGVÉDELMI RAKÉTAARCHITEKTÚRÁK ALKALMAZÁSI KORLÁTAINAK VIZSGÁLATA INSPECTION THE LIMITED CAPABILITY OF MULTI-CHANNELS ANTI

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE FELETT ELHELYEZKEDŐ TILTOTT LÉGTÉR MÉRETÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA

A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE FELETT ELHELYEZKEDŐ TILTOTT LÉGTÉR MÉRETÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE FELETT ELHELYEZKEDŐ TILTOTT LÉGTÉR MÉRETÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA Készült Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági ellenőrzését szolgáló műszaki megalapozó tevékenység

Részletesebben

KIKÉPZÉS FELKÉSZÍTÉS

KIKÉPZÉS FELKÉSZÍTÉS KIKÉPZÉS FELKÉSZÍTÉS A CSAPAT LOGISZTIKAI SZAKKIKÉPZÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A LÉGIERŐNÉL Sári Gábor 1 A kiképzési rendszer professzionális jellegűvé alakítása érdekében került kiadásra a HVKF 65/2004

Részletesebben

Információ (jelentés) Adat (reprezentáció) Hagyományos megvalósítás. Személyes/szervezeti információ

Információ (jelentés) Adat (reprezentáció) Hagyományos megvalósítás. Személyes/szervezeti információ Információ (jelentés) Adat (reprezentáció) Hagyományos megvalósítás Személyes/szervezeti információ Információs tevékenységek gyűjtés/megszerzés, tárolás, továbbítás, feldolgozás, megjelenítés/rendelkezésre

Részletesebben

REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM REPÜLÕTISZTI INTÉZET REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK XI. ÉVFOLYAM 27.SZÁM 1999/2. REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK XI. ÉVFOLYAM 27. SZÁM 1999/2. A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI

Részletesebben

AZ INTELLIGENS KERÍTÉS

AZ INTELLIGENS KERÍTÉS AZ INTELLIGENS KERÍTÉS Betafence a komplex megoldás Biztonsági kerítés Elektromos kerítésvédelem Elektronikus kerítés és területvédelem Videó megfigyelő rendszer Beléptető rendszer Felügyelet Márka variációk

Részletesebben

A REPÜLÕ CSAPATOK ALKALMAZÁSA A FELDERÍTÉSBEN

A REPÜLÕ CSAPATOK ALKALMAZÁSA A FELDERÍTÉSBEN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Horváth Zoltán mérnök õrnagy A REPÜLÕ CSAPATOK ALKALMAZÁSA A FELDERÍTÉSBEN Doktori (PhD) értekezés Tudományos vezetõ: Dr. Lükõ Dénes mérnök alezredes (CSc) -------------------------------------------

Részletesebben

Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek. Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE)

Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek. Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE) Hálózatok esszé RFID A rádiófrekvenciás azonosító rendszerek Gacsályi Bertalan (GABMAAT.SZE) TARTALOMJEGYZÉK 1. RFID (Radio Frequency Identification) meghatározása... 3 2. A rendszer felépítése... 3 3.

Részletesebben

A KONFERENCIA PROGRAMJA november 27.

A KONFERENCIA PROGRAMJA november 27. A KONFERENCIA PROGRAMJA 2008. november 27. 08.30-09.00 Regisztráció 09.00-09.05 09.05-09.10 Megnyitó Dr. Ujj András ezredes a ZMNE mb. tudományos rektorhelyettese Köszöntő Dr. Nagy László nyá. mk. ezredes

Részletesebben

UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN

UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN Bokor József (bokor@sztaki.hu), Vanek Bálint, Bauer Péter (bauer.peter@sztaki.hu ) MTA-SZTAKI, Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratórium Automatikus

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN

KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A MAGYAR HONVÉDSÉGBEN Mogyorósi József ezredes MH Katonai Közlekedési Központ központparancsnok FELHASZNÁLT IRODALOM HM KÖZLEKEDÉSI SZOLGÁLAT FŐNÖKSÉG: Az MN. Közlekedési Szolgálat

Részletesebben

L 342/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.12.24.

L 342/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.12.24. L 342/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.12.24. A BIZOTTSÁG 2150/2005/EK RENDELETE (2005. december 23.) a rugalmas légtérfelhasználásra vonatkozó közös szabályok megállapításáról (EGT vonatkozású

Részletesebben

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Az ágazatra felvételt nyert hallgatók a képzés folyamán megszerzik azokat a szakismereteket, melyek a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) biztonságos le-, és

Részletesebben

LŐRINCZY SZABOLCS MK. ALEZREDES: A MAGYAR LÉGIERŐ FEJLESZTÉSE A LÉGI UTÁNTÖLTŐ KÉPESSÉG MEGVALÓSÍTÁSÁVAL

LŐRINCZY SZABOLCS MK. ALEZREDES: A MAGYAR LÉGIERŐ FEJLESZTÉSE A LÉGI UTÁNTÖLTŐ KÉPESSÉG MEGVALÓSÍTÁSÁVAL LŐRINCZY SZABOLCS MK. ALEZREDES: A MAGYAR LÉGIERŐ FEJLESZTÉSE A LÉGI UTÁNTÖLTŐ KÉPESSÉG MEGVALÓSÍTÁSÁVAL PhD- ÉRTEKEZÉS ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BUDAPEST Témavezető: (Dr. Krajnc Zoltán alezredes)

Részletesebben

NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ RENDSZEREK LÉGI FELDERÍTÉSRE TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A LÉGIERŐ HADERŐNEM REPÜLŐCSAPATAI KATONAI MŰVELETEIBEN

NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ RENDSZEREK LÉGI FELDERÍTÉSRE TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A LÉGIERŐ HADERŐNEM REPÜLŐCSAPATAI KATONAI MŰVELETEIBEN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanácsa Palik Mátyás őrnagy PILÓTA NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ RENDSZEREK LÉGI FELDERÍTÉSRE TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A LÉGIERŐ HADERŐNEM REPÜLŐCSAPATAI KATONAI

Részletesebben

NAPJAINK KATONAI MŰVELETEIBEN ALKALMAZOTT PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖK BEVEZETÉS

NAPJAINK KATONAI MŰVELETEIBEN ALKALMAZOTT PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖK BEVEZETÉS NAPJAINK KATONAI MŰVELETEIBEN ALKALMAZOTT PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐESZKÖK BEVEZETÉS Az elmúlt években (évtizedben) jelentősen megváltoztak a globális biztonságot veszélyeztető fenyegetések fajtái és ezek megnyilvánulási

Részletesebben

A LÉGIERŐ HELYE ÉS SZEREPE A TŰZTÁMOGATÁSI FELADATOKBAN 2 BEVEZETŐ

A LÉGIERŐ HELYE ÉS SZEREPE A TŰZTÁMOGATÁSI FELADATOKBAN 2 BEVEZETŐ Bali Tamás 1 A LÉGIERŐ HELYE ÉS SZEREPE A TŰZTÁMOGATÁSI FELADATOKBAN 2 A légierő az összhaderőnemi műveletekben részt vesz a szárazföldi csapatok tűztámogatásában, végrehajtja a légi szállítási-, a fontosabb

Részletesebben

A SAKK ÉS A HADMŰVELETI MŰVÉSZET KAPCSOLATA

A SAKK ÉS A HADMŰVELETI MŰVÉSZET KAPCSOLATA "A sakkjáték a hadvezérek gyakorló terepe Kállai Gábor Nemzetközi nagymester A SAKK ÉS A HADMŰVELETI MŰVÉSZET KAPCSOLATA Előadó: Juhász István vezérőrnagy HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezető

Részletesebben

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február)

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február) Dr. Für Gáspár egyetemi docens Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Összhaderőnemi Műveleti Intézet Geoinformációs Tanszék mb. tanszékvezető Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár

Részletesebben

Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben. Készítette: Dr. Restás Ágoston Budapest, február 23.

Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben. Készítette: Dr. Restás Ágoston Budapest, február 23. Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben Tartalom A kezdetek, avagy egy kis történeti áttekintés - ami eddig történt az előadó szemszögéből A drónok és szinonimáinak osztályozása, képességeik A katasztrófák

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: HFELB81 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): A harcászati szintű katonai felderítés

Részletesebben

KORSZERŰ RÁDIÓFELDERÍTÉS KIHÍVÁSAI AZ INFORMÁCIÓS MŰVELETEKBEN

KORSZERŰ RÁDIÓFELDERÍTÉS KIHÍVÁSAI AZ INFORMÁCIÓS MŰVELETEKBEN III. Évfolyam 2. szám - 2008. június Fürjes János Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem furjes.janos@chello.hu KORSZERŰ RÁDIÓFELDERÍTÉS KIHÍVÁSAI AZ INFORMÁCIÓS MŰVELETEKBEN Absztrakt Az új biztonságpolitikai

Részletesebben

A SAAB CÉG FEJLŐDÉSE, REPÜLÉSBEN BETÖLTÖTT SZEREPE

A SAAB CÉG FEJLŐDÉSE, REPÜLÉSBEN BETÖLTÖTT SZEREPE Vásárhelyi Zoltán A SAAB CÉG FEJLŐDÉSE, REPÜLÉSBEN BETÖLTÖTT SZEREPE Az 1936-os évben a svéd kormány, érezve a közelgő világháború előszelét, az önálló védelmi ipar nagyarányú fejlesztése mellett dönt.

Részletesebben

Fontosabb légügyi jogszabályok és egyéb jogforrások gyűjteménye a nemzetközi egyezmények kivételével

Fontosabb légügyi jogszabályok és egyéb jogforrások gyűjteménye a nemzetközi egyezmények kivételével Fontosabb légügyi jogszabályok és egyéb jogforrások gyűjteménye a nemzetközi egyezmények kivételével Törvények 1995. évi XCVII. törvény a légiközlekedésről, egységes szerkezetben a végrehajtásról szóló

Részletesebben

Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2014. március 19. Űrtechnológia

Részletesebben

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A)

Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) Különleges fegyverek a III.Birodalomban (készítette:bertényi Ákos 9.A) A Móricz Akadémia keretein belül lehetőségünk nyílt, hogy egy általunk választott témából prezentációval előadást tartsunk. Én a második

Részletesebben

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján

A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján A kínai haderő a 21. században: a reformok és modernizáció útján Nemzeti biztonsági stratégia Globalizáció, multipoláris világrend, de katonai versengés folytatódik Kína célja a béke megőrzése Defenzív

Részletesebben

FOLYÓIRATSZEMLE WIESEL-2 ÚJABB JÁRMŰCSALÁD A KÜLFÖLDI ALKALMAZÁSRA TERVEZETT CSAPATOK TÁMOGATÁSÁRA. Lits Gábor 1

FOLYÓIRATSZEMLE WIESEL-2 ÚJABB JÁRMŰCSALÁD A KÜLFÖLDI ALKALMAZÁSRA TERVEZETT CSAPATOK TÁMOGATÁSÁRA. Lits Gábor 1 FOLYÓIRATSZEMLE WIESEL-2 ÚJABB JÁRMŰCSALÁD A KÜLFÖLDI ALKALMAZÁSRA TERVEZETT CSAPATOK TÁMOGATÁSÁRA Lits Gábor 1 Már több mint egy évtizede létezik a Bundeswehrben egy olyan átalakítási folyamat, melynek

Részletesebben

Rádiófrekvenciás azonosítás RFID, NFC, PAYPASS

Rádiófrekvenciás azonosítás RFID, NFC, PAYPASS Rádiófrekvenciás azonosítás RFID, NFC, PAYPASS Definíció Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása

Részletesebben

MIKADO MIKROMÉRETŰ, TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FELDERÍTŐ RENDSZER

MIKADO MIKROMÉRETŰ, TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FELDERÍTŐ RENDSZER MIKADO MIKROMÉRETŰ, TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FELDERÍTŐ RENDSZER Vincze Gyula 1 A Bundeswehr szakmai folyóirata a Strategie und Technik 2007. májusi számában bemutattak egy új, mikroméretű, távirányítású felderítő

Részletesebben

A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM

A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM A KATONAI REPÜLŐTEREK BIZTONSÁGÁNAK RÉSZE A TŰZVÉDELEM A repülőtér kezdetben a fel- és leszállópályát jelentette. Az első repülőeszközök valójában nem igényeltek repülőteret. Elég volt egy viszonylag nagyobb

Részletesebben

A LÉGVÉDELMI RAKÉTA KOMPLEXUMOK KIALAKULÁSA, FEJLŐDÉSE, A PERSPEKTIVIKUS RENDSZEREK JELLEMZŐI

A LÉGVÉDELMI RAKÉTA KOMPLEXUMOK KIALAKULÁSA, FEJLŐDÉSE, A PERSPEKTIVIKUS RENDSZEREK JELLEMZŐI A LÉGVÉDELMI RAKÉTA KOMPLEXUMOK KIALAKULÁSA, FEJLŐDÉSE, A PERSPEKTIVIKUS RENDSZEREK JELLEMZŐI Gáspár Zoltán 1 A légvédelmi rakéta komplexumok megjelenéséhez két tudományos előfeltételnek kellett teljesülnie:

Részletesebben

Katonai Vezetőképző Intézet TDK javasolt témái, témakörei

Katonai Vezetőképző Intézet TDK javasolt témái, témakörei Katonai Vezetőképző Intézet TDK javasolt témái, témakörei Hadászat- és Hadelmélet Tanszék 1. A hadikultúrák megjelenése a modern hadügyben 2. A hadikultúrák elméleti kérdései 3. A gerilla hadviselés elméletének

Részletesebben

MiG-29 M. Flight International nyomán

MiG-29 M. Flight International nyomán MiG-29 M Flight International nyomán Szilvássy László mérnök százados főiskolai tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Fedélzeti Rendszerek Tanszék A szerző célja

Részletesebben

A légvédelmi harc rendszermodellje DR. SERES GYÖRGY mérnök alezredes, a hadtudományok kandidátusa

A légvédelmi harc rendszermodellje DR. SERES GYÖRGY mérnök alezredes, a hadtudományok kandidátusa A légvédelmi harc rendszermodellje DR. SERES GYÖRGY mérnök alezredes, a hadtudományok kandidátusa A Montgolfier testvérek léghajójának első sikeres repülése 1783-ban nemcsak a légi utazás és szállítás,

Részletesebben

T E R V E Z E T

T E R V E Z E T 1. melléklet a számú kormány-előterjesztéshez T E R V E Z E T 2006. 11. 07. A K o r m á n y /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e váratlan légitámadás esetén a légiriasztás rendszeréről A honvédelemről és

Részletesebben

A JAS 39 GRIPEN ELEKTRONIKAI HADVISELÉSI KÉPESSÉGEI FEDÉLZETI ELEKTRONIKAI RENDSZEREK

A JAS 39 GRIPEN ELEKTRONIKAI HADVISELÉSI KÉPESSÉGEI FEDÉLZETI ELEKTRONIKAI RENDSZEREK Dr. Kovács László A JAS 39 GRIPEN ELEKTRONIKAI HADVISELÉSI KÉPESSÉGEI A repülés és így a modern katonai repülés is ma már elképzelhetetlen különböző elektronikai rendszerek és berendezések alkalmazása

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: HFELB66

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány. 1. A tantárgy kódja: HFELB66 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 1. számú példány 1. A tantárgy kódja: HFELB66 TANTÁRGYI PROGRAM 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Ejtőernyős kiképzés. (Nyári kiképzés).

Részletesebben

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG LÉGÜGYI HIVATAL AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE ÁTALAKULÁS ÁLLAMI LÉGÜGYI FŐOSZTÁLLYÁ I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09

Részletesebben

Doktori PhD értekezés

Doktori PhD értekezés Doktori PhD értekezés Békési Bertold 2006 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Békési Bertold okl. mk. őrnagy A KATONAI REPÜLŐGÉPEK ÜZEMELTETÉSÉNEK,

Részletesebben

GONDOLATOK A NATO KÖTELÉKBEN VALÓ RÉSZVÉTEL REPÜLŐ HARCKIKÉPZÉSÉNEK KÉRDÉSEIRŐL

GONDOLATOK A NATO KÖTELÉKBEN VALÓ RÉSZVÉTEL REPÜLŐ HARCKIKÉPZÉSÉNEK KÉRDÉSEIRŐL Téglás László GONDOLATOK A NATO KÖTELÉKBEN VALÓ RÉSZVÉTEL REPÜLŐ HARCKIKÉPZÉSÉNEK KÉRDÉSEIRŐL Nincs olyan felelős repülő parancsnok, aki a vezetése alatt álló harci repülőkötelékbe kiképzetlen pilótát

Részletesebben

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE

A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI TERVE Magyar Hadtudományi Társaság Tüzér Szakosztály. számú példány J Ó V Á H A G Y O M! Budapest, 2008. 01. 07. mk. alezredes MHTT Tüzér Szakosztály elnöke A TÜZÉR SZAKOSZTÁLY 2008. ÉVI TUDOMÁNYOS KUTATÁSI

Részletesebben

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és

Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és Prax, Jean Christophe (Guyotville, 1955 ) A védés időpontja: 2001 PhD-értekezés címe: A francia haderő átalakításának logisztikai tapasztalatai és ennek adaptációs, illetve hasznosítási lehetőségei a magyar

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

1718 KATONAI STARTUP5

1718 KATONAI STARTUP5 1718 KATONAI STARTUP5 1 A találmánynak a feltaláló(k) általi elképzelt címe: RVA (radarsugarat vezető aktív) burkolati panel komplex stealth technológiával 1. Mi volt a kitűzött cél: olyan repülőgép burkolati

Részletesebben