Mit tehetnek hozzá a geotechnikaikőzetmechanikai. radioaktívhulladék-elhelyezéshez?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit tehetnek hozzá a geotechnikaikőzetmechanikai. radioaktívhulladék-elhelyezéshez?"

Átírás

1 Mit tehetnek hozzá a geotechnikaikőzetmechanikai vizsgálatok a radioaktívhulladék-elhelyezéshez? (Tapasztalatok és tanulságok) KOVÁCS LÁSZLÓ Kőmérő Kft., Pécs kovacslaszlo@komero.hu Az RHK Kft. által szervezett NRHT Konferencia Budapest, Danubius Hotel Flamenco, szeptember 17.

2 Amiről ma beszélni szeretnék... A földtudományi, mérnöki és nukleáris filozófia szerepe a radioaktívhulladékelhelyezésben és vizsgálati programjaiban A geotechnikai-kőzetmechanikai vizsgálati program optimális tervezése és kivitelezése a nemzetközi ajánlások alapján A Mórágyi Gránit Formáció mérnökgeológiai kőzetmechanikai jellege és az ehhez illeszkedő geotechnikai vizsgálati program Néhány tanulság az NRHT-ban végzett vizsgálati program legfontosabb eredményeiből: empirikus kőzettest-minősítési módszerek; primer feszültségtér meghatározása; laboratóriumi vizsgálatok; a vágathajtás hatásainak in situ vizsgálatai; hosszú távú monitoring.

3 A felszín alatti radioaktívhulladék-elhelyezéshez vezető út elemei (nem fontossági és időbeli sorrendben...): 1. Földtudományi megismerési és értékelési folyamat 2. Mérnöki (bányászati/alagútépítési, szerkezetépítési, villamos, gépészeti, stb.) tervezés és kivitelezés 3. A nukleáris ipar biztonsági, üzemeltetési filozófiája és gyakorlata (csak más közegben és nagyságrendekkel kiterjesztett időtávlatban!!!) 4. Jogi, szervezeti, politikai és financiális háttér 5. Közelfogadtatás Még egy szakmai részterület vizsgálati programját is úgy kell kidolgozni és végrehajtani, hogy kiszolgálja mindegyik szempontrendszer adatigényét. Együtt működünk!

4 A radioaktívhulladék-elhelyezésből adódó speciális körülmények és követelmények (L/ILW) (a teljesség igénye nélkül...) Az elsődleges szempont a hosszú távú radiológiai biztonság (biztonsági értékelés PA/SA) kell legyen. Számos szokásos mérnöki-geotechnikai megoldás itt nem alkalmazható!!! A többszörös gátrendszer (multibarrier system) elve. A tervezendő szerkezet nem csak az üreg biztosítását szolgálja, hanem a földtani gáttal együttműködő komplex műszaki gátrendszer eleme is. A visszanyerhetőség jogi követelményéből fakadó geotechnikai problémák. A végleges elhelyező létesítmény alkalmasságát és hosszú távú biztonságát (beleértve a mérnöki gátrendszer megfelelőségét is) igen részletes és komplex engedélyezési eljárássorozatban kell igazolni. A végleges üzemeltetési engedélyeztetésig az adatgyűjtés, a tervezés és a kivitelezés folyamatának rugalmasnak kell maradnia ("Design as You Go -elv).

5 A geotechnikai vizsgálati program alapvető célja a radioaktívhulladék-elhelyezési programokban: A feltárandó kőzettestek valós viselkedését meghatározó paraméterek/ folyamatok/jelenségek megértése és előrejelzése (a kőzettípusok, a mélység és a laterális helyzet, a töredezettség, a mállottsági fok, az anizotrópia, stb. függvényében) annak érdekében, hogy a statikai tervezés és a PA/SA bemenő paramétereinek bizonytalanságát az elfogadható mértékűre csökkenthessük. A megoldás lehetősége: Kiterjedt és összehangolt vizsgálati, illetve tervezési programot kell végrehajtani, amely éppúgy magában foglalja a szükséges in situ és laboratóriumi méréseket, mint az eredmények adatbázisba szervezését, fejlett geomatematikai módszerekkel történő értékelését, valamint a kiterjesztett, többszörösen kapcsolt (THMC) numerikus modellezési eljárásokban történő felhasználását. (Hudson & Feng 2007 nyomán).

6 A MGF változatos felépítése és eseménydús földtani előtörténete Felépítés: A karbon korú, uralkodóan monzogránitos kőzetekben 1-2 km-es monzonit testek, a köztes zónában pedig hibrid képződmények találhatók, aplit és trachiandezit telérkőzetekkel sűrűn átjárva. Regionális metamorfizmus: Változatos intenzitású palásodás és ásványátalakulás Allochton helyzet, multigenerációs tektonikai eseménysor: A változékony orientációjú, kitöltőanyagú tektonikai zónák, litoklázisok és egyéb diszkontinuitások rendkívül sűrű, minden léptékben jelentkező hálózata és az ezzel összefüggő ásványátalakulási jelenségek

7 További, a geotechnikai-kőzetmechanikai vizsgálati programmal szemben támasztott követelmények Reprezentativitás (ott, azt és annyiszor kell mérni...); Léptékhatás tisztázása, up- és downscaling; Egységesített módszerek következetes alkalmazása az egyes területek összehasonlíthatósága érdekében; Nem lehet tisztán geotechnika-kőzetmechanika: a kapcsolt (THMC) folyamatok meghatározása is alapvető követelmény; Minőségügyi követelmények (rekonstruálhatóság, objektivitás, dokumentálás, hosszú távú adatmegőrzés, stb.); Eredmények gyors avulásának elkerülése az elérhető legkorszerűbb technológiák alkalmazása.

8 A geotechnikai-kőzetmechanikai vizsgálati program gyakorlati korlátai az NRHT-ban UCS (MPa) A mechanikai paraméterek térbeli kiterjeszthetősége erősen korlátozott, így a szokásos mechanikai tervezési alapparaméterek egyértelmű, determinisztikus felvétele megalapozottan nem lehetséges! A kutatófúrásoknak a majdani vágatszelvényeken belül kellett maradniuk (kevés kivétellel ) Nincs információ a szürke zónákból. A kivitelezés és a vizsgálatok összehangolása nem mindig zökkenőmentes...

9 Az NRHT geotechnikai-kőzetmechanikai vizsgálati programjának legfontosabb elemei: Empirikus geotechnikai minősítő módszerek alkalmazása A primer és szekunder feszültségtér meghatározása Intakt kőzetanyag laboratóriumi tesztjei Laboratóriumi tesztek és/vagy numerikus visszaszámítások a különböző kitöltőanyagok szilárdsági és deformabilitási tulajdonságainak meghatározására. A tranziens deformációs folyamatok in situ mérése. A biztosítószerkezetekre ható erők in situ mérése Az EDZ és az Edz kiterjedésének, eloszlásának, illetve az abban végbemenő kapcsolt (THMC) folyamatok in situ mérése. A hosszú távú nyitva tartás kapcsán fellépő deformációs folyamatok monitorozása a reológiai viselkedés tisztázása érdekében.

10 Empirikus geotechnikai minősítő módszerek Két lépcsőben történő (előfúrások és vájvégek), folyamatos és következetes alkalmazásuk a térkiképzés gyakorlati igényeit is kiszolgálja, és egyúttal a geotechnikai jellemzők térbeli változékonyságának jellemzésére is a leghatékonyabb megoldás. A Mórágyi Gránitban a repedezettséget kiemelten kezelő empirikus módszerek a leghatékonyabbak. Az esetleges hibák, szubjektivitások kiszűrése és az eredmények kölcsönös ellenőrizhetősége és a fizikai paraméterek könnyebb származtathatósága érdekében többféle módszer (RMR, Q és GSI) párhuzamos alkalmazása indokolt. Korszerű, hatékony módszerek (JointMetriX/ShapeMetriX alkalmazása a vizuális információval kombinált valós 3D-s térmodellhez.

11 A geotechnikai (és persze vízföldtani...) szempontból optimális térrészek kiválasztása a kamratelepítésre

12 Laboratóriumi kőzetmechanikai vizsgálatok Az intakt kőzetparaméterek, illetve a kitöltőanyagok szilárdsági és deformabilitási tulajdonságainak meghatározására (tervezési alapparaméterek). Intakt paraméterek: csak fúrási maganyagból (nincs robbantásból származó roncsoló hatás!); Kitöltőanyagok tulajdonságai: igen nehéz mintavételezés, rendkívüli változékonyság jelenleg a megismerési folyamat egyik leggyengébb pontja. Az agyagos törészónák, mint a földtani gát legfontosabb szigetelő elemei. Integritásuk megőrzése különösen fontos feladat! ISRM Suggested Methods bevezetése és következetes alkalmazása; A mikrorepedezettség hatása a teszt-eredményekre: kiszűrésük új, korszerű módszerek bevezetésével (előzetes CT-szkennelés, Kovári-, vagy MFS-teszt, Martin-Chandler-elv) Monzogránit Testsűrűség (kg/m 3 ) Ultrahang sebesség (km/sec) Uniaxiális nyomószilárdság (MPa) Youngmodulus (GPa) Poisson tényező (-) Nyírószilárdság (MPa) Brazil húzószilárdság (MPa) Mintaszám (N) Szórás (S x ) 41,475 0,579 43,304 11,756 0,049 6,154 2,631 Variációs tényező (V x ) 0,015 0,110 0,325 0,172 0,213 0,287 0,231 Student-féle t 0,95 1,647 1,652 1,649 1,650 1,651 1,653 1,649 Átlaghoz tartozó felső k-tényező (k n, mean sup ) -0, , Átlaghoz tartozó alsó k-tényező (k n, mean low ) - 0,111 0,089 0,098-0,123 0,090 Átlag (X mean ) 2696,94 5,25 133,21 68,24 0,231 21,42 11,37 Medián (X med ) 2702,95 5,29 137,20 72,01 0,227 21,77 11,98 Átlaghoz tartozó karakterisztikus érték (X c, mean ) 2699,26 5,19 129,36 67,08 0,236 20,66 11,13 Mediánhoz tartozó karakterisztikus érték (X c, med ) 2705,28 5,23 133,23 70,79 0,232 21,00 11,73

13 Módszerek a kőzetmintákban levő mikrorepedezettség hatásainak ellenőrzésére A kőzetminták belső diszkontinuitásainak ellenőrzése CT-felvétellel Egymintás (Kovári-, vagy MFS típusú) tönkremeneteli határgörbe-meghatározás A kőzetminta különböző tönkremeneteli állapotainak elkülönítése a mérőbélyeges UCSmérés során (a Martin- Chandler-elv szerint)

14 Primer kőzetfeszültség-mérések Az uralkodó feszültségviszonyok ismerete szükséges a tektonikus zónák hidromechanikai viszonyainak jellemzéséhez (HLWnél: természetes önzárási potenciál vizsgálata); az üregképzés hatására végbemenő feszültségátrendeződés miatt az a radiális és axiális áramlási rendszerek és az EDZ jellemzéséhez; a geotechnikai alkalmasság minősítéséhez és a mérnöki-műszaki tervezéshez; a hosszabb időléptékben jelentkező geodinamikai kockázatok megítésléséhez (tektonikai stabilitásvizsgálat). Az NRHT-ben alkalmazott módszerek: 3D-s CSIRO HI-cellás és 2D-s Doorstopper-cellás feszültség-mentesítéses eljárások, tokrepesztő, illetve hidrorepesztő szondás tesztek. A Mórágyi Gránitban minden léptékben felismerhető a feszültségblokkosodás jelensége. A diszkontinuitások lokális léptékben is érvényesülő feszültségmódosító hatásai nehezítik a mérések kivitelezését és értelmezését javaslat egy új, Finn- és Svédországban bevezetett módszer alkalmazására: vágathoz közeli, kedvező állapotú térrészekben végzett mérések, majd a szekunder hatások visszakalkulálása 3D-s numerikus modellekben.

15 Primer kőzetfeszültség-mérések/2 Zárt repedés jelenlétének hatása a primer feszültségek térbeli eloszlására Doorstopper-cellás mérés maganyagán mért repedésorientációk kapcsolata a mérési eredményekkel

16 A vágathajtás során fellépő tranziens deformációs folyamatok és terhelési állapotok in situ mérése E mérések lehetővé teszik az alkalmazott biztosítószerkezetekkel együttdolgozó kőzetek reális viselkedésének leírását, megértését; a korai tervezési fázisokban a numerikus modellezés kiinduló és validáló adatainak biztosítását; megfelelő numerikus visszaszámítási módszerekkel a repedésszilárdsági paraméterek, a nagy léptékű deformabilitás és a primer feszültségállapot meghatározását; a felskálázást (upscaling); a kivitelezés fázisában a modellek előrejelzéseinek ellenőrzését, a modellek finomítását; a kivitelezés megfelelőségének (az üreg stabilitásának) ellenőrzését. Lehetőség szerint ezeket KMSZ formájában kell alkalmazni! Vágathajtás során fellépő deformációk eloszlása (Hoek 2000 nyomán)

17 Vágathajtás hatására végbemenő feszültségváltozások mérése A jelenleg elérhető legfejlettebb technológiával (CSIRO HI-cellákkal); Az egyik leginformatívabb mérés: egyrészt biztosítja az eddigi tervezési feltételezések ellenőrizhetőségét, másrészt lehetővé tette a tárolókamrák szelvényalakjának és pillérméretének további optimalizálását. A végbemenő hidraulikai változásokkal együttesen értékelve (HGM-kamra) a hidromechanikai folyamatok megismerésére egyedülálló lehetőség!

18 A horgonyfejen és a lőttbetonban ébredő erők automatikus mérése

19 Fúrólyuk-extenzométeres mérések Az extenzométereket lehetőség szerint célszerű elhaladásos elrendezésben telepíteni, a teljes LDP megmérése érdekében! A rezgőhúros szenzorok mégis stabilak!!! Ameddig technikailag lehetséges, az extenzométereket célszerű mérni a reológiai időszakban is. Elhaladásos elrendezés Sugaras elrendezés

20 Az Ext-5 szelvényben telepített Bkx-5 extenzométer idősora A MGF egyes in situ mérések során tapasztalt anomális, de valós földtani-tektonikai okokra visszavezethető viselkedése Az MGF reális kőzeteinek deformációs folyamatait nem minden esetben a kontinuummechanikai törvényei szabályozzák!!! A helyszíni mérések eredményeivel validált diszkontinuum-modellezésre is szükség van a paraméterek pontosításához!)

21 Nagy pontosságú mechanikai konvergenciamérések A fellépő deformációs folyamatok pontos nyomon követése Olcsó, gyors, sokszor ismételhető módszer Közvetlen kapcsolat a kőzettest-paraméterek és a mérhető konvergenciaértékek között

22 Numerikus paramétervisszaszámítások és érzékenységvizsgálatok az in situ mérési adatok alapján

23 A hosszú távú stabilitás (reológiai folyamatok) ellenőrzése geotechnikai monitoring eszközökkel Egyes kamrák hosszú távú nyitva tartásának igénye (50 év); A főfeltáró térség akár éves nyitva tartásának igénye; Élettartam-hosszabbítás, új atomerőművi blokk(ok). Lokális tönkremeneteli jelenségek többnyire agyagos, vetőbreccsás szakaszok harántolásainál (pl. Pétertörés, K-i és Ny-i Alapvágat, 7. Összekötő vágat, TSZV 90. m) Korlátozott karbantartási lehetőség az ellenőrzött zónákban Hosszú távú stabil üzem Referenciavesztés nélküli szenzorcsere lehetősége Javasolt módszerek: Deformációellenőrző hálózat Szeizmoakusztikus hálózat

24 Összefoglalás, következtetések: Az NRHT geotechnikusainak és tervezőinek számos, a mindennapi statikai tervezésben nem általános, a biztonsági értékelés kötelezettségéből eredő problémával is foglalkozniuk kell. A MGF igen komplex befogadó képződmény. Tulajdonságainak és lehetséges kölcsönhatásainak megismerése csak jól tervezett és végrehajtott laboratóriumi illetve in situ tesztprogrammal, geomatematikai értékelésekkel és fejlett numerikus modellezési tevékenységgel lehetséges (természeti folyamatok mélyebb megértése). Mostanra már kezdjük megismerni a MGF legfontosabb geotechnikaikőzetmechanikai sajátosságait. Lehetővé vált a kamramezőn belüli optimális kamratelepítés, a biztonságos pillér- és szelvény-optimalizálás. Még mindig vannak megoldandó feladatok. Például: egy esetleges 2. kamramező egész más adottságú térrészbe kerülhet; az EDZ valódi természete, eloszlása és időfüggő folyamatai nem ismertek megfelelően (VÉGLEGES LEZÁRÁS); az agyagos torlasztózónák pontosabb jellemzése az integritás védelméhez és a lezárás tervezéséhez. A tapasztalatok, a filozófia és a módszerek (felülvizsgálattal) hatékonyan használhatók lehetnek a BAF-nál is.

25 Köszönöm a figyelmet! JÓ SZERENCSÉT!

A statikai tervezés és a biztonsági értékelés adatigényének kielégítése fejlett geotechnikai, kőzetmechanikai mérési módszerek alkalmazásával

A statikai tervezés és a biztonsági értékelés adatigényének kielégítése fejlett geotechnikai, kőzetmechanikai mérési módszerek alkalmazásával A statikai tervezés és a biztonsági értékelés adatigényének kielégítése fejlett geotechnikai, kőzetmechanikai mérési módszerek alkalmazásával Kovács László, Kőmérő Kft., Pécs kovacslaszlo@komero.hu Új

Részletesebben

Helyszíni kőzetmechanikai mérések és monitoring-tevékenység Bátaapátiban

Helyszíni kőzetmechanikai mérések és monitoring-tevékenység Bátaapátiban Helyszíni kőzetmechanikai mérések és monitoring-tevékenység Bátaapátiban KOVÁCS LÁSZLÓ Kőmérő Kft., Pécs kovacslaszlo@komero.hu Magyar Alagútépítő Egyesület 2011. évi 2. előadássorozata Budapest, 2011.

Részletesebben

befogadó kőzet: Mórágyi Gránit Formáció elhelyezési mélység: ~200-250 m (0 mbf) megközelítés: lejtősaknákkal

befogadó kőzet: Mórágyi Gránit Formáció elhelyezési mélység: ~200-250 m (0 mbf) megközelítés: lejtősaknákkal Új utak a földtudományban előadássorozat MBFH, Budapest, 212. április 18. Hidrogeológiai giai kutatási módszerek m Bátaapátibantiban Molnár Péter főmérnök Stratégiai és Mérnöki Iroda RHK Kft. A tárolt

Részletesebben

Diplomamunkám felépítése

Diplomamunkám felépítése Üregek távolhatása gránitos kőzetkörnyezetben Tóth Szilvia Konzulensek: Dr. Török Ákos, BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Poromb Péter, Mott MacDonald Magyarország Kft. Diplomamunkám felépítése

Részletesebben

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Eck József projektmenedzsment igazgató MVM Paks II. Zrt. Paks, 2014. május 5. Tartalom Törvényi háttér Telephely bemutatása Telephely

Részletesebben

Kőzetállapot-előrejelzés mélyfúrás-geofizikai mérések alapján vágathajtás irányítás céljából. Tartalom

Kőzetállapot-előrejelzés mélyfúrás-geofizikai mérések alapján vágathajtás irányítás céljából. Tartalom Bányászati Geológus Fórum Mátrafüred, Kőzetállapot-előrejelzés vágathajtás irányítás céljából Szongoth Gábor Tartalom Bevezetés Az alkalmazott mélyfúrás-geofizikai módszerek RMR/Q rendszerű kőzettest-osztályozás

Részletesebben

NRHT konferencia. Hosszú távú biztonsági modellezés. koncepcionális és számítási vonatkozások. Baksay Attila és Dankó Gyula, szeptember 17.

NRHT konferencia. Hosszú távú biztonsági modellezés. koncepcionális és számítási vonatkozások. Baksay Attila és Dankó Gyula, szeptember 17. NRHT konferencia Hosszú távú biztonsági modellezés koncepcionális és számítási vonatkozások Baksay Attila és Dankó Gyula, 2013. szeptember 17. Tartalom Mi is az a biztonsági értékelés és mire is jó az?

Részletesebben

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet. XXIII. Konferencia a felszín alatti vizekről április 6 7., Siófok

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet. XXIII. Konferencia a felszín alatti vizekről április 6 7., Siófok Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer a klímaváltozás lehetséges hatásainak regionális léptékű előrejelzése és az alkalmazkodási intézkedések megalapozása érdekében Szőcs Teodóra, Kovács Attila,

Részletesebben

Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában. Rábay Andor térinformatikai főszakértő

Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában. Rábay Andor térinformatikai főszakértő Földtani térinformatikai rendszer az erőmű beruházás szolgálatában Rábay Andor térinformatikai főszakértő A térinformatikai rendszer létrehozásának okai és körülményei A telephely engedélyezési eljárás

Részletesebben

Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló Mott MacDonald Magyarország Kft.

Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló Mott MacDonald Magyarország Kft. Sándor Csaba Hegedűs Tamás Váró Ágnes Kandi Előd Hogyor Zoltán Mott MacDonald Mo. Kft. tervezői művezetés Mecsekérc Zrt. geodéziai irányítás Az I-K1 és I-K2 tárolókamra építése során végzett optikai konvergencia-mérések

Részletesebben

III. Vízbázisvédelem fázisai

III. Vízbázisvédelem fázisai III. Vízbázisvédelem fázisai Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök Igazgató Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Üzletág Aquaprofit Zrt. Az előadás tartalma 1. Diagnosztikai fázis 2. Biztonságba

Részletesebben

Nagy aktivitású kutatás

Nagy aktivitású kutatás B AF Nagy aktivitású kutatás Milyen hulladék elhelyezését kell megoldani? Az atomenergia alkalmazásának legismertebb és legjelentősebb területe a villamosenergia-termelés. A négy, egyenként 500 MW névleges

Részletesebben

Magyar B., Stickel János. GÁTTECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGY ISZAPLERAKÓ PÉLDÁJÁN (módszertan)

Magyar B., Stickel János. GÁTTECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGY ISZAPLERAKÓ PÉLDÁJÁN (módszertan) Felszín Alatti Vizek Alapítvány Magyar B., Stickel János GÁTTECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGY ISZAPLERAKÓ PÉLDÁJÁN (módszertan) Indíttatás: az un. Kolontár-típusú katasztrófák megelőzése CÉLOBJEKTUM: tározó

Részletesebben

se és alkalmazása Alun Thomas RHK Kft. SDMTS

se és alkalmazása Alun Thomas RHK Kft. SDMTS Plate loading módszer m ismertetése se és alkalmazása Alun Thomas SDMTS RHK Kft. Témák Bevezetés San Diego Hindhead Bátaapáti Következtetések Milyen egy helyszíni mérés? Bármilyen vizsgálat, amit valós

Részletesebben

Hidrogeológiai kutatások. Mező Gyula hidrogeológus

Hidrogeológiai kutatások. Mező Gyula hidrogeológus A Paks II atomerőmű telephelyvizsgálatának tudományos eredményei Hidrogeológiai kutatások Mező Gyula hidrogeológus 1 A vízföldtani kutatás célja, hogy adatokat szolgáltasson a nukleáris létesítmény tervezéséhez,

Részletesebben

Az NRHT kutatása és építése gondolatok és tapasztalatok a mérések, adatgyűjtés és értékelés területéről Hámos Gábor, Szebényi Géza, Szongoth Gábor

Az NRHT kutatása és építése gondolatok és tapasztalatok a mérések, adatgyűjtés és értékelés területéről Hámos Gábor, Szebényi Géza, Szongoth Gábor Az NRHT kutatása és építése gondolatok és tapasztalatok a mérések, adatgyűjtés és értékelés területéről Hámos Gábor, Szebényi Géza, Szongoth Gábor NRHT Konferencia, RHK Kft., Budapest, 2013. szeptember

Részletesebben

A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése

A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése A felszín alatti víz áramlási viszonyainak monitoringja mint a kármentesítés egyik alapkérdése Finta Béla Gyula Gergő Ligeti Zsolt BGT Hungaria Környezettechnológai Kft. www.bgt.hu OpenGIS konferencia

Részletesebben

Jellemző szelvények alagút

Jellemző szelvények alagút Alagútépítés Jellemző szelvények alagút 50 50 Jellemző szelvény - alagút 51 AalagútDél Nyugati járat Keleti járat 51 Alagúttervezés - geotechnika 52 Technológia - Új osztrák építési módszer (NÖT) 1356

Részletesebben

1?/á V# Kjfcjf-JCÄ «5 r if rví* %.**f fe. *,&7

1?/á V# Kjfcjf-JCÄ «5 r if rví* %.**f fe. *,&7 1?/á V# Kjfcjf-JCÄ «5 r if rví* %.**f fe. *,&7 A Mórágyi Gránit Formáció geotechnikai és földtani jellemzőinek kapcsolata a kőzettest osztályozásban, valamint a laboratóriumi kőzetmechanikai mérések és

Részletesebben

TŰZÁLLÓ TARTÓSZERKZETEK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN. Hilti Épületgépész Konferencia

TŰZÁLLÓ TARTÓSZERKZETEK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN. Hilti Épületgépész Konferencia TŰZÁLLÓ TARTÓSZERKZETEK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Hilti Épületgépész Konferencia 2019.03.19. EGYSÉGBEN A BIZTONSÁGÉRT Új megközelítés a tűzálló gépészeti tartószerkezetek kialakításához Tudatosság A tűzálló

Részletesebben

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika alapjai Bevezetés Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika helye a tudományok rendszerében Tudományterületek: absztrakt tudományok, természettudományok,

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

ÉPÍTŐANYAGOK REOLÓGIAI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA A DE-ATC-MFK MÉLY- ÉS SZERKEZETÉPÍTÉSI TANSZÉKÉN

ÉPÍTŐANYAGOK REOLÓGIAI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA A DE-ATC-MFK MÉLY- ÉS SZERKEZETÉPÍTÉSI TANSZÉKÉN ÉPÍTŐANYAGOK REOLÓGIAI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA A DE-ATC-MK MÉLY- ÉS SZERKEZETÉPÍTÉSI TANSZÉKÉN Dr. Kovács Imre PhD. tanszékvezető főiskolai docens 1 Vizsgálataink szintjei Numerikus szimuláció lineáris,

Részletesebben

XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS

XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS Szombathely, 2008. április 24. A HULLADÉKLERAKÓK REKULTIVÁCIÓS PÁLYÁZATÁVAL KAPCSOLATOS ANOMÁLIÁK Előadó: Déri Lajos ügyvezető SOLVEX Kft. TERVEZŐI

Részletesebben

MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport

MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport EGS geotermikus rezervoár megvalósításának kérdései Dr. Jobbik Anita Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport 1 Enhanced Geothermal System

Részletesebben

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert Mérnökgeológia 3. előadás Szepesházi Róbert 1 Geológia irodalomkutatás (desk study) Topográfiai térképek Geológiai térképek Geotechnikai térképek Geológiai, földrajzi leírások Felszínrendezési tervek Meglévő

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel

Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Nagyfeszültségű távvezetékek termikus terhelhetőségének dinamikus meghatározása az okos hálózat eszközeivel Okos hálózat, okos mérés konferencia 2012. március 21. Tárczy Péter Energin Kft. Miért aktuális?

Részletesebben

Tájékoztatás a személyes adatok kezeléséről Kötelező adatkezelés A közmeghallgatásról a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN Készítette: KLINCSEK KRISZTINA környezettudomány szakos hallgató Témavezető: HORVÁTH ÁKOS egyetemi docens ELTE TTK Atomfizika Tanszék

Részletesebben

A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai

A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai Budapest, 2007. január 18. Gajdosné Sági Katalin PSZÁF, Informatika felügyeleti főosztály gajdos.katalin@pszaf.hu Tartalom CRD előírások GL10 ajánlás

Részletesebben

A projekt bemutatása és jelentősége a célvárosok számára. Unger János SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék

A projekt bemutatása és jelentősége a célvárosok számára. Unger János SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék AZ EMBERI HŐTERHELÉS VÁROSON BELÜLI ELOSZLÁSÁNAK KIÉRTÉKELÉSE ÉS NYILVÁNOS BEMUTATÁSA HUSRB/1203/122/166 A projekt bemutatása és jelentősége a célvárosok számára Unger János SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

Sz.G. - Gyakorlati mélyfúrás-geofizika 5. éves geofizikus hallgatóknak 1

Sz.G. - Gyakorlati mélyfúrás-geofizika 5. éves geofizikus hallgatóknak 1 Gyakorlati mélyfúrás-geofizika 5. éves geofizikus hallgatóknak Előadó: Szongoth Gábor geofizikus (Geo-Log Kft.) Tartalom Bevezetés A mélyfúrás-geofizika kapcsolódó pontjai A mélyfúrás-geofizika módszerei

Részletesebben

Meglevő hidak vizsgálata, monitoringja

Meglevő hidak vizsgálata, monitoringja Meglevő hidak vizsgálata, monitoringja Dr. Seidl Ágoston Magyarádi Kft. Kis nyelvészkedés Monitorozás (monitoring) = folyamatos figyelés Monitoring = automata, műszeres-érzékelős folyamatos adatgyűjtés,

Részletesebben

Alagutakra ható kőzetnyomások:

Alagutakra ható kőzetnyomások: Alagutakra ható kőzetnyomások: Kőzetnyomások keletkezése: kőzettömeg fellazulásából. az alagút feletti kőzettömeg súlya tektonikus erők kőzettömeg térfogatnövekedése, kémiai vagy fizikai okokból bekövetkező

Részletesebben

Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával

Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával Füvesi Viktor 1, Kovács Ernő 2, Jónap Károly 3, Vörös Csaba 4 1,4 tudományos s. munkatárs, 2 PhD, egyetemi docens, 3 PhD, tudományos

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

Mélyfúrás-geofizikai eredmények a bátaapáti kutatásokban felszín alatti fúrások vizsgálata

Mélyfúrás-geofizikai eredmények a bátaapáti kutatásokban felszín alatti fúrások vizsgálata Geofizikai, földtani, bányászati, fluidumbányászati és környezetvédelmi Vándorgyűlés és kiállítás Pécs, Palatinus Szálló 2009. szeptember 24-26. Mélyfúrás-geofizikai eredmények a bátaapáti kutatásokban

Részletesebben

Szabályozás. Alapkezelő: Országos Atomenergia Hivatal Befizetők: a hulladék termelők Felügyelet: Nemzeti Fejlesztési Miniszter

Szabályozás. Alapkezelő: Országos Atomenergia Hivatal Befizetők: a hulladék termelők Felügyelet: Nemzeti Fejlesztési Miniszter PURAM Dr. Kereki Ferenc Ügyvezető igazgató RHK Kft. Szabályozás Az Atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. Tv. határozza meg a feladatokat: 1. Radioaktív hulladékok elhelyezése 2. Kiégett fűtőelemek tárolása

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

Erdélyi Barna geofizikus mérnök, geotermikus szakmérnök és Kiss László gépészmérnök, geotermikus szakmérnök

Erdélyi Barna geofizikus mérnök, geotermikus szakmérnök és Kiss László gépészmérnök, geotermikus szakmérnök Lanna Kft. 2525 Máriahalom, Petőfi u. 23. Fax: 33/481-910, Mobil: 30/325-4437 Web: www.zoldho.hu E-mail: lannakft@gmail.com Thermal Response Test - Földhőszondás hőszivattyús rendszerek földtanilag megalapozott

Részletesebben

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA MEE VÁNDORGYŰLÉS 2010. Tamus Zoltán Ádám, Cselkó Richárd tamus.adam@vet.bme.hu, cselko.richard@vet.bme.hu

Részletesebben

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ MECHANIKAI ÉS GÉPTANI INTÉZET A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI Dr. M. Csizmadia Béla egyetemi tanár, az MMK Gépészeti Tagozatának elnöke Budapest 2013. október. 25. BPMK

Részletesebben

Ivóvízbázisok sérülékenysége a klímaváltozással szemben. Rotárné Szalkai Ágnes, Homolya Emese, Selmeczi Pál

Ivóvízbázisok sérülékenysége a klímaváltozással szemben. Rotárné Szalkai Ágnes, Homolya Emese, Selmeczi Pál Ivóvízbázisok sérülékenysége a klímaváltozással szemben Rotárné Szalkai Ágnes, Homolya Emese, Selmeczi Pál Felszín alatti vizek, mint a globális vízkörforgalom elemei Légkör víztartalma (néhány nap) Biomassza

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube 26.09.2018 A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai RegionálisFejlesztési

Részletesebben

GEOTECHNIKAI MONITORING AZ ALAGÚTÉPÍTÉSNÉL

GEOTECHNIKAI MONITORING AZ ALAGÚTÉPÍTÉSNÉL GEOTECHNIKAI MONITORING AZ ALAGÚTÉPÍTÉSNÉL 08.001 Alagútépítés Dr. Horváth Tibor Oktatási segédanyag. Budapest 2009. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnöktovábbképző Intézet Ezt a tananyagot

Részletesebben

Nukleáris energia. Radioaktiv hulladékok elhelyezése. Bárdossy György

Nukleáris energia. Radioaktiv hulladékok elhelyezése. Bárdossy György 1 Nukleáris energia Radioaktiv hulladékok elhelyezése Bárdossy György A nukleáris energia felhasználásának elengedhetetlen feltétele a keletkező radioaktív hulladékok elhelyezése. Az atomerőművek használatának

Részletesebben

A hazai hordalék-monitoring helyzete és javasolt fejlesztése

A hazai hordalék-monitoring helyzete és javasolt fejlesztése VEAB Vízgazdálkodási Munkabizottság Monitoring rendszerek a vízgazdálkodás szolgálatában A hazai hordalék-monitoring helyzete és javasolt fejlesztése Dr. Baranya Sándor 1, Török Gergely Tihamér 2 1 BME,

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése

A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése A fenntartható geotermikus energiatermelés modellezéséhez szüksége bemenő paraméterek előállítása és ismertetése Boda Erika III. éves doktorandusz Konzulensek: Dr. Szabó Csaba Dr. Török Kálmán Dr. Zilahi-Sebess

Részletesebben

KOMPOZITLEMEZ ORTOTRÓP

KOMPOZITLEMEZ ORTOTRÓP KOMPOZITLEMEZ ORTOTRÓP ANYAGJELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ÉS KÍSÉRLETI IGAZOLÁSA Nagy Anna anna.nagy@econengineering.com econ Engineering econ Engineering Kft. 2019 H-1116 Budapest, Kondorosi út 3. IV. emelet

Részletesebben

Pontosítás (kiegészítés)

Pontosítás (kiegészítés) Fedlap: B Pontosítás (kiegészítés) Közúti alagutak létesítésének általános feltételei (A KTSZ kiegészítése) Előírás Kiadás éve: 2008 Kiadó: Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) MAÚT-szám: e-ut 03.07.31:2008 MAÚT-kategória:

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához 1 Nemzeti Workshop Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához Berczeli Attila Campden BRI Magyarország

Részletesebben

Mélyfúrás-geofizikai eredmények a bátaapáti kutatásokban felszíni kutatófúrások vizsgálata

Mélyfúrás-geofizikai eredmények a bátaapáti kutatásokban felszíni kutatófúrások vizsgálata kutatásokban felszíni kutatófúrások vizsgálata Szongoth Gábor, Bánné Győri Erzsébet (Geo-Log), Galsa Attila (ELTE & Geo-Log) Bevezetés Az RHK KHT megbízásából 1996-2006 közt 64 fúrás kb. 8000m hossz, 44

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Juhász Károly Péter Betontechnológia 4 - Betondiagnosztika 2018 szakmérnöki előadás BME Vizsgálatok típusai Mikor van rá szükségünk? kivitelezés ellenőrzése nem ismert szerkezet teherbírásának meghatározása

Részletesebben

10. A földtani térkép (Budai Tamás, Konrád Gyula)

10. A földtani térkép (Budai Tamás, Konrád Gyula) 10. A földtani térkép (Budai Tamás, Konrád Gyula) A földtani térképek a tematikus térképek családjába tartoznak. Feladatuk, hogy a méretarányuk által meghatározott felbontásnak megfelelő pontossággal és

Részletesebben

Vízkutatás, geofizika

Vízkutatás, geofizika Vízkutatás, geofizika Vértesy László, Gulyás Ágnes Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, 2012. Magyar Vízkútfúrók Egyesülete jubileumi emlékülés, 2012 február 24. Földtani szelvény a felszínközeli

Részletesebben

Indukáló hatások és kezelésük

Indukáló hatások és kezelésük Indukáló hatások és kezelésük Magyar Telekom Janklovics.zoltan@telekom.hu Cél: általános áttekintés Tartalom: EM indukálással kapcsolatos fogalmak; Szabályozás; Menedzsment feszültségek; Figyelembe veendő

Részletesebben

A Bodai Agyagkő Formáció telephelykutatási keretprogramjának engedélykérelme

A Bodai Agyagkő Formáció telephelykutatási keretprogramjának engedélykérelme Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. A Bodai Agyagkő Formáció telephelykutatási keretprogramjának engedélykérelme Közérthető összefoglaló Készítette: RHK Kft. 2019 1. Bevezetés 1.1. A Radioaktív Hulladékokat

Részletesebben

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK

ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK ÁLATALÁNOS METEOROLÓGIA 2. 01: METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK Célok, módszerek, követelmények CÉLOK, MÓDSZEREK Meteorológiai megfigyelések (Miért?) A meteorológiai mérések célja: Minőségi, szabvány

Részletesebben

A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 62. kötet, (2002) p. 119-142

A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 62. kötet, (2002) p. 119-142 A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 62. kötet, (2002) p. 119-142 VÁGATHAJTÁS HATÁSÁRA BEKÖVETKEZŐ MECHANIKAI FESZÜLTSÉGVÁLTOZÁSOK MÉRÉSE A BODAI ALEUROLIT FORMÁCIÓ MINŐSÍTÉSÉRE KIALAKÍTOTT

Részletesebben

IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA. Tóth Gergő

IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA. Tóth Gergő IGAZI, GEORÁCCSAL ERŐSÍTETT HÍDFŐ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ALKALMAZÁSA Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Pálossy, Scharle, Szalatkay:Tervezési

Részletesebben

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 1. Elérhetőségek Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 2. Hallgatói feladatok Zárthelyi dolgozat: 30% 1. HF: 40 % (határidő: 8. hét,

Részletesebben

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán

Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Sósvíz behatolás és megoldási lehetőségeinek szimulációja egy szíriai példán Allow Khomine 1, Szanyi János 2, Kovács Balázs 1,2 1-Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2-Miskolci

Részletesebben

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása

Tát Tokod matematikai modelljének további hasznosítása EEA Grants - HU04 Adaptation Programme TÁT-TOKOD TELEPÜLÉSEK CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓJA ÉS KLÍMAADAPTÁCIÓS LÉPÉSEI /Tát és Tokod Önkormányzata, DHI, BME, ÉDUVUZIG, ÉDV, BIOFORSK/ Tát Tokod matematikai

Részletesebben

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor 2013.06.18 A TPM A TPM a Total Productive Maintenance kifejezés rövidítése, azaz a teljes, a gyártásba integrált karbantartást jelenti. A TPM egy állandó

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA Jordán László elnökhelyettes 2015. január 5. A növényvédelem helye az élelmiszerláncban Élelmiszer-biztonság egészség Élelmiszerlánc-biztonság Egészség gazdaság - környezet

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

A szigetközi MODFLOW modellezés verifikálása, paraméter optimalizálás izotóp-adatokkal

A szigetközi MODFLOW modellezés verifikálása, paraméter optimalizálás izotóp-adatokkal A szigetközi MODFLOW modellezés verifikálása, paraméter optimalizálás izotóp-adatokkal Deák József Maginecz János Szalai József Dervaderits Borbála Földtani felépítés Áramlási viszonyok Vízföldtani kérdések

Részletesebben

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1 Regionális klímamodellezés az Országos Meteorológiai Szolgálatnál HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Csima Gabriella, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező

Részletesebben

Mérnöki módszerek a katasztrófa-megelőzésben

Mérnöki módszerek a katasztrófa-megelőzésben Katasztrófa-megelőzés: korszerű mérnöki módszerek Mérnöki módszerek a katasztrófa-megelőzésben Dr. Kollár László 1 2015.07.08. Árvíz Országos árvízi veszélyés kockázatszámítás 100 éves visszatérési idejű

Részletesebben

Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján

Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján Földtani és vízföldtani ismeretanyag megbízhatóságának szerepe a hidrodinamikai modellezésben, Szebény ivóvízbázis felülvizsgálatának példáján Molnár Mária, Dr. Zachar Judit, Gondárné Sőregi Katalin, Büki

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában Antal Dániel, doktorandusz, Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szabó Tamás, egyetemi docens, Ph.D., Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szilágyi Attila, egyetemi adjunktus,

Részletesebben

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS Építész szakmérnöki 2016. Bevezetés 2 k é z s s é n a épz T i ik t e z k e ö k n r r új dokumentum típusok e é z s m ó ak t új szemlélet r a z S T s s é

Részletesebben

Az Eiffel Palace esettanulmánya

Az Eiffel Palace esettanulmánya Az Eiffel Palace esettanulmánya avagy egy résfalas munkatér-határolás kivitelezői és tervezői tapasztalatai dr.deli Árpád műszaki igazgató HBM Kft., címzetes egyetemi tanár SZE 2014. november 18. SZE KOCKÁZATKEZELÉS

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

Az előadás tartalma. Debrecen 110 év hosszúságú csapadékadatainak vizsgálata Ilyés Csaba Turai Endre Szűcs Péter Ciklusok felkutatása

Az előadás tartalma. Debrecen 110 év hosszúságú csapadékadatainak vizsgálata Ilyés Csaba Turai Endre Szűcs Péter Ciklusok felkutatása Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet Geofizikai és Térinformatikai Intézet MTA-ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport Debrecen 110 év hosszúságú csapadékadatainak vizsgálata Ilyés Csaba Turai

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

Visszasajtolás pannóniai homokkőbe

Visszasajtolás pannóniai homokkőbe Visszasajtolás pannóniai homokkőbe Szanyi János 1 Kovács Balázs 1 Szongoth Gábor 2 szanyi@iif.u-szeged.hu kovacs.balazs@gama-geo.hu posta@geo-log.hu 1 SZTE, Ásványtani Geokémiai és Kőzettani Tanszék 2

Részletesebben

A földtani, vízföldtani, vízkémiai és geotermikus modellezés eddigi eredményei a TRANSENERGY projektben

A földtani, vízföldtani, vízkémiai és geotermikus modellezés eddigi eredményei a TRANSENERGY projektben A földtani, vízföldtani, vízkémiai és geotermikus modellezés eddigi eredményei a TRANSENERGY projektben Rotárné Szalkai Ágnes, Gál Nóra, Kerékgyártó Tamás, Maros Gyula, Szőcs Teodóra, Tóth György, Lenkey

Részletesebben

A légkör mint erőforrás és kockázat

A légkör mint erőforrás és kockázat A légkör mint erőforrás és kockázat Prof. Dr. Mika János TÁMOP-4.1.2.A/1-11-1-2011-0038 Projekt ismertető 2012. november 22. Fejezetek 1. A légköri mozgásrendszerek térbeli és időbeli jellemzői 2. A mérsékelt

Részletesebben

A TRANSENERGY projekt (Szlovénia, Ausztria, Magyarország és Szlovákia határokkal osztott geotermikus erőforrásai) kihívásai és feladatai

A TRANSENERGY projekt (Szlovénia, Ausztria, Magyarország és Szlovákia határokkal osztott geotermikus erőforrásai) kihívásai és feladatai A TRANSENERGY projekt (Szlovénia, Ausztria, Magyarország és Szlovákia határokkal osztott geotermikus erőforrásai) kihívásai és feladatai Nádor Annamária Termálvizek az Alpok és a Kárpátok ölelésében -

Részletesebben

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK DR. SZAKÁCSNÉ DR. FÖLDÉNYI RITA EGYETEMI DOCENS TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0015 Felsőoktatási együttműködés

Részletesebben

A problémamegoldás lépései

A problémamegoldás lépései A problémamegoldás lépései A cél kitűzése, a csoportmunka megkezdése egy vagy többféle mennyiség mérése, műszaki-gazdasági (például minőségi) problémák, megoldás célszerűen csoport- (team-) munkában, külső

Részletesebben

Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan

Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan 24/2016. (VII. 18.) NFM rendelet Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan Kiss László MÁV-START Zrt. Műszaki

Részletesebben

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk 2. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz OAH Közmeghallgatás A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk Paks, 2014. május 6. Miért fontos az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása?

Részletesebben

Növekvő városi területek a területváltozási folyamatok modellezése agglomerációs térségekben

Növekvő városi területek a területváltozási folyamatok modellezése agglomerációs térségekben Növekvő városi területek a területváltozási folyamatok modellezése agglomerációs térségekben Vaszócsik Vilja területi tervező Lechner Nonprofit Kft. PhD-hallgató SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori

Részletesebben

Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat

Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat Hő- és füstelvezetés, elmélet-gyakorlat Mérnöki módszerek alkalmazásának lehetőségei Szikra Csaba tudományos munkatárs BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szikra@egt.bme.hu

Részletesebben

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Új felállás a MAVIR diagnosztika területén VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Állapotfelmérés, -ismeret 1 Célja: Karbantartási, felújítási, rekonstrukciós döntések megalapozása, Üzem

Részletesebben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben

Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Korlátok és lehetőségek igények, eszközök, módszerek a kárenyhítésben Horváth Gyula Szakmai elnökhelyettes Alapítva: 1870 Mezőgazdaság a meteorológiában meteorológia a

Részletesebben

Hogyan lesz adatbányából aranybánya?

Hogyan lesz adatbányából aranybánya? Hogyan lesz adatbányából aranybánya? Szolgáltatások kapacitástervezése a Budapest Banknál Németh Balázs Budapest Bank Fehér Péter - Corvinno Visontai Balázs - KFKI Tartalom 1. Szolgáltatás életciklus 2.

Részletesebben

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés

TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI. 1. Bevezetés TERMÉKTERVEZÉS NUMERIKUS MÓDSZEREI Dr. Goda Tibor egyetemi docens Gép- és Terméktervezés Tanszék 1. Bevezetés 1.1. A végeselem módszer alapjai - diszkretizáció, - szerkezet felbontása kicsi szabályos elemekre

Részletesebben

FAVA XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről március Siófok. Szongoth Gábor Hévízkút monitoring (TwM)

FAVA XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről március Siófok. Szongoth Gábor Hévízkút monitoring (TwM) FAVA XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről 2012. március 27-28. Siófok Szongoth Gábor Hévízkút monitoring (TwM) Tartalom miért van szükség a hévízkutak folyamatos figyelésére? milyen paramétereket

Részletesebben

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal geoműanyagokkal Vízelvezető geokompozitok Szatmári Tamás alkalmazás mérnök Bonar Geosynthetics Kft. XVII. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA 2016. 04. 20-22. BÜKFÜRDŐ Tartalom Az előadás tartalma

Részletesebben