Mozgásszervi fájdalomcsillapítás az MD Orvosi Kollagén segítségével

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mozgásszervi fájdalomcsillapítás az MD Orvosi Kollagén segítségével"

Átírás

1 Mozgásszervi fájdalomcsillapítás az MD Orvosi Kollagén segítségével

2 Fájdalom

3 A gyógyszeres fájdalomcsillapítás kezdete 1897-ben Dr. Felix Hoffmann dolgozta ki az aszpirin előállítását a gyöngyvessző (Spirea ulmaria) nedvéből John Vane ( ) megosztott orvosi Nobel díjat kapott 1982-ben a prosztaglandinok kutatásában elért eredményeiért.

4 SZELEKTÍV COX-2 GÁTLÓK BIZTONSÁGOSSÁGA Celecoxib (FDA biztonsági riasztás) Rofecoxib (piacról kivont) Valdecoxib (piacról kivont) Parecoxib (amerikai piacról kivont) Lumiracoxib (regisztrációját visszavonták) Etoricoxib (amerikai piacról kivont) Firocoxib (kutyáknál és lovaknál használják)

5 COX-2 gátlók a szöveti regenerációt is gátolják, chr használatuk nem javasolt! A cyclooxygenase-2 inhibitor impairs ligament healing in the rat. Elder CL, Dahners LE, Weinhold PS. Am J Sports Med Nov-Dec;29(6):801-5 Celecoxib-al kezelt sérült szalagok 32%-al kisebb terhelést bírtak, mint a kontroll csoportban lévő sérült szalagok. Cyclo-oxygenase-2 inhibitors: beneficial or detrimental for athletes with acute musculoskeletal injuries? Warden SJ. Sports Med. 2005;35(4): Akut sérülést vizsgáló állat kisérletekben a COX gátlókról kimutatták, hogy károsak a szövet regenerációra nézve. Különösen a csontok, szalagok és inak mechanikai szilárdsága romlik az akut sérülés után. Low-intensity pulsed ultrasound accelerates and a nonsteroidal anti-inflammatory drug delays knee ligament healing. Warden SJ, Avin KG, Beck EM, DeWolf ME, Hagemeier MA, Martin KM. Am J Sports Med Jul;34(7): Epub 2006 Feb 13. Az NSAID-ok növelhetik a korai rásérülés kockázatát. Prophylactic misuse and recommended use of non-steroidal anti-inflammatory drugs by athletes. Warden SJ. Br J Sports Med Aug;43(8): doi: /bjsm Epub 2009 Jan 9. Az NSAID-ok a COX izoenzimek és PG-ok gátlása révén gátolhatják az extracelluláris mátrix (pl. kollagén) szintézisét, ami felelős a szöveti erősségéért. A COX-2-nek és PG-nak fontos szerepe van a kötőszöveti regeneráció kialakításában. Az NSAID-ok hosszútávú profilaktikus szedése képes csökkenteni a matrix fehérjék termelését, ami lényeges a szövet regenerációhoz mikroszkópikus vagy makroszkópikus szövet sérülés után. Rendszeres NSAID szedés mellet egyértelműen hosszabb a csonttörés gyógyulása.

6 A sportorvosi cikkek jellemzően NSAID adását javasolják pl Achilles tendinitis kezelésére, habár ezt klinikai vizsgálatok nem támasztják alá. Szövettani vizsgálatok szerint a fájdalmas tendinopáthiák esetén nem gyulladásos képet találunk. Tendinopáthia: tendinitis (2 nap) + tendinosis (hónapok)

7 Lehetőség szerint minél rövidebb ideig adjunk NSAID-ot! Sports injuries and NSAID Fournier PE, Leal S, Ziltener JL Rev Med Suisse Aug 6;4(166): [Article in French] Non-steroidal anti-inflammatory drugs for athletes: an update. Ziltener JL, Leal S, Fournier PE. Ann Phys Rehabil Med May;53(4):278-82, doi: /j.rehab Epub 2010 Mar 20. [Article in English, French] Nem javasoljuk az NSAID-ok használatát izom sérülés, csonttörés vagy fáradásos törés, tendinopáthiák esetén. Ha szükséges az alkalmazásuk, minden esetben, a lehető legrövidebb ideig használják.

8 A fájdalomcsillapítók használata Európában, kezelési napok száma/fő (2008) A paracetamol a fenacetin aktív metabolitja, az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító.

9 The Lancet, 24 July 2014 doi: /s (14) Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial; Dr Christopher M Williams PhD 235 alapellátási EÜ szolgáltató Sydney-ben, 4 héten át (n=550) napi 3x1 tbl. paracetamol-t (max. 4000mg/nap) vagy placebót (n=553) adott. Nem volt szignifikáns különbség a PARACETAMOL és a Placebo csoport között!

10 Az Európai gyógyszerügynökség (EMA) és az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) 2013 júliusi körlevele; Richter Gedeon Aceklofenák új ellenjavallatok! A diclofenák terápiás előnyei felülmúlják a kockázatokat, azonban a jelenleg rendelkezésre álló adatok azt jelzik, hogy a szelektív COX-2 gátlókhoz hasonlóan a diclofenák alkalmazásával összefüggésben is emelkedik az artériás trombózis kockázata. A diclofenák alkalmazása ezentúl ellenjavalt diagnosztizált pangásos szívelégtelenségben (New York Heart Assosiation, NYHA, II-IV stádium), ischaemiás szívbetegségben, perifériás érbetegségben vagy agyérbetegségben szenvedőknél. Ezekben a kórállapotokban a betegek kezelésének felülvizsgálata szükséges. Diclofenák kezelés csak gondos mérlegelést követően kezdeményezhető a szív- és érrendszeri események szignifikáns kockázati tényezőivel (pl.: magas vérnyomás, hiperlipidaemia, cukorbetegség és dohányzás) rendelkező betegeknél. A diclofenákot a lehető legkisebb hatásos dózisban a szükséges legrövidebb ideig javasolt alkalmazni a tünetek kezelésére. Az Aceklofenák cardiovascularis kockázata hasonló, mint a diclofenáké és a szelektív COX-2 gátlóké. ACEKLOFENAK használata ellenjavalt: ISZB, Perifériás artéria betegség, cerebrovascularis betegség, NYHA II-IV. stádium esetén

11 A mozgásszervrendszer legfontosabb eleme a kollagén Mind az extra- mind az intraartikuláris elemek alap rost típusa a kollagén!

12 A kollagén egy strukturális fehérje, a hyaluronsav funkcionális fehérje Az ízület mozgásterjedelmét jelentős mértékben a tok, szalag és ín elemek határozza meg, ezeket pedig főként kollagén alkotja. Az arthropáthia másodlagosan jön létre a kollagén állványzat gyengülése következtében.

13 Az arthropáthia fő oka: az ízületi hypermobilitás! Articular laxity as a factor in changes of the locomotor apparatus ROTES QUEROL J, ARGANY A. Rev Esp Reum Enferm Osteoartic Jan;7(1): [Article in Spanish] Congenital articular laxity and its clinical importance TENEFF S. Chir Organi Mov. 1960;49: [Article in Italian] Arthrochalasis (articular laxity) in orthopedic pathology Donayre R, Huanuco M. Ann Chir Infant Dec;7(4): [Article in French] Time to take hypermobility seriously (in adults and children) R. Grahame Rheumatology (2001) 40 (5): Hypermobility and sports injuries in junior netball players R Smith, A K Damodaran, S Swaminathan, R Campbell, L Barnsley Br J Sports Med 2005;39: doi: /bjsm A vizsgálat során szignifikancia látszódott az ízületi hypermobilitás és a sérülésre való hajlam között a junior netball játékosoknál. Howard A Bird February Arthritis Research UK Kirk és munkatársai 1967-ben definiálták a hypermobilitás szindrómát, amikor definitív gyulladásos rheumatológiai betegség nem mutatható ki, a perzisztáló ízületi tünetekért csak az örökletes ízületi lazaságot teszik felelőssé.

14 Mediális collaterális szalagról készült felvételek (Pásztázó elektronmikroszkóp x): a normál; b kollagén rostok bifurkációs-fúziója; c sebhelyes forradás; d microstrukturális sérülés túlterhelés miatt (manifeszt szalag szakadás nélkül!). Microphographs in Provenzano P., Hurschler C., Vanderby R. Jr. Connective Tissue Research, 42; ; 2001.

15 A szalagok és inak szárazanyag össszetétele: Kollagén 75 % akár 90% Elasztin 2-5 % Alapanyagok (gélszerű anyagok, PGs) % Hsu et al., Functional tissue engineering of ligament healing Sports Medicine, Arthroscopy, Rehabilitation, Therapy & Technology 2010, 2:12 a. Ín keresztmetszet [350X nagyítás (Chèvremont)]. A kollagén rostok, egymástól elválasztva, különböző méretű kötegekbe rendeződve helyezkednek el. b. Az ín szerkezeti felépítése (Kastelic et Al., 1978.)

16 Az MD Orvosi Kollagén készítmények fő hatóanyaga: a Kollagén Az MD Orvosi Kollagén készítmények fő hatóanyaga, egy 300 kda tömegű, nagy tisztaságú, kollagén. 100 μg/amp. Kollagén alkotja a szervezetünk fehérje állományának 25-35%-át 1,2. Ez a kötőszövet fő alkotóeleme. Elsődlegesen fibroblasztok termelik. A szervezetben a kollagén szálak fiziológiásan egy Tripla-Alfa Helix struktúrában épülnek (főként Glycin-Prolin-Hydroxyprolin aminosavak építik fel). Az alpha láncokat hydroxilált aminosavak stabilizálják, ezek Hidrogén kötései teszik a láncot olyan erőssé és merevvé. 1. Trentham D.E. et Al. Autoimmunity to type II collagen. An experimental model of arthritis. JEM, 164(3); 857, 1977.; 2. Lynsenmeyer T.F. Collagen. In: Hay ED (Ed); Cell Biology of Extracellular matrix. 2nd ed., New York and London: Plenum; 1991; 7-44.

17 Ennek a szerkezetnek köszönhetőek a kollagénrostok kivételes mechanikai tulajdonságai: nagyfokú stabilitás, nagyfokú ellenálló képesség, nagyfokú nyújthatóság, nagyfokú csavarhatóság, összenyomhatatlanság

18 A kollagén bio-állványzat egyéb tulajdonságai: Húzás, nyomás, csavarodás hatására a kollagénszálak mért végein elektromos töltéskülönbség jön létre. (Athestedt H- Pyroelectric and piezoelectric properties of vertebrates. Ann. NY Acad Sci., 1974; 238:68-110) A kollagén bioállványzatnak a folyamatos erőátvitel mellett jelentős információs jelátviteli szerepe is van a szövetekben, mert képes a fizikai terhelést elektromos jellé és a sejtek elektromos jeleit fizikai jelé alakítani az INTEGRIN fehérjéken keresztül. (Thomas W. Myers: Anatomy trains) Ez az elektromos impulzus lényeges az újonnan szintetizálódó kollagén rostok orientációja számára! Ezt a hatást tudjuk támogatni az MD Orvosi Kollagén készítményekkel

19 FIBROBLAST - INTEGRIN fehérjéi Az INTEGRIN molekulák szerepe lényeges a sejtváz és az Extracelluláris mátrix (ECM) molekuláinak kapcsolatában. Az integrinek egy mechanikai összeköttetést létesítenek a sejt külseje és belseje között, ami lehetővé teszi az erőhatások közvetítését. Az integrinek a sejtvázzal közösen: egy mechanikusan érzékeny rendszert alkotnak. Amikor az izom-ín átmenetnél integrin hiány áll fenn szerkezeti sérülése jönnek létre az izom összehúzódás során. Az integrinek képesek átalakítani a mechanikai jeleket a sejt számára értelmezhető szignálokká.

20 Igazolták, hogy a fibroblasztok direkt kapcsolatban állnak egymással! Szövet nyújtásra alakjuk változik Dynamic fibroblast cytoskeletal response to subcutaneous tissue stretch ex vivo and in vivo Helene M. Langevin Am J Physiol Cell Physiol 288: C747 C756, 2005

21 Kollagénnel végzet klinikai vizsgálatok Ízületi porc regenerálódása Inak regenerálódása Szalagok regenerálódása Sebek regenerálódása

22 Viscosupplementáció hialuronsavval és ízületi stabilitás fokozás kollagénnel A hialuronsav csak térd, csípő és váll ízületbe használatos! Az ízületen belüli támogatás mellett, mindig gondoljunk az ízület körüli szövetek támogatására is! Periodic knee injections of collagen tripeptide delay cartilage degeneration in rabbit experimental osteoarthritis; Takuya Naraoka és mkt-i; Arthritis Research & Therapy 2013, 15:R32

23

24

25

26 Fájdalom csökkentő hatás A mozgásszervi fájdalmak többsége az ízület körüli lágyszövetek (myofascia) feszüléséből/túlterheléséből jönnek létre 1,2 hiszen a porcban nincs fájdalomérző receptor Ha sikerül a KTSZ-i torzuláson lazítani, csökkenni fog a fájdalomérző receptorok izgalma és azonnali (éles-) fájdalom csökkenés tapasztalható. 1. Kellgren JH. Observations on referred pain arising from muscle. Clin Sci 1938;3: Kellgren JH. A preliminary account of referred pains arising from muscle. British Med J 1938;1: Tom Myers (Anatomy Trains), James Earls (Fascia release), Robert Schleip (The nature of fascia) 4. Ida Rolf: Structural Integration, Prof Dr. Jürgen Freiwald (izomerő kisérlete)

27 A fájdalom keletkezése Propriocepció a végtagok és test helyzetének, mozgásának érzékelése (Aδ rostok) Háromféle mechanoreceptor kódolja: - izomorsó rec. - izmokban - Golgi ínorsó rec. - inakban - Receptorok az ízületi tokban Nocicepció szöveti károsodás és kémiai irritáció érzékelése, tipikusan fájdalom és viszketés formájában (C-rostok) Első, éles fájdalom Aδ rostok Második, tompa fájdalom C rostok

28 A fájdalom kapuelméletet Ronald Melzack és Patrick Wall írták le (1965)(gerincvelői hátsó-szarv) Nocicepció (fájdalomérzet) akkor következik be, amikor vagy csak C- rost vagy több C-rost (vékony rostok) ingerlődik mint Aδ rost. Ebben az esetben a C-rost inaktiválja a gátló neuront és a projekciós neuron eljuttatja a fájdalom jelet az agyba (a kapu nyitva). Az MD készítmények használata során gyakran tapasztalható azonnali éles fájdalom mérséklődés hátterében ez áll.

29 Mit tartalmaznak az MD-Orvosi Kollagén készítmények? Az MD készítmények fő-hatóanyaga: egy speciális 300 KDa méretű I. típusú kollagén, valamint segédhatóanyagként: vitaminokat (B1, B2, B3, B6, C vitamin) antioxidánsokat (citromsav), növényi- (Iris versicolor, Cimicifuga racemos, Hamamelis virginiana, Rhododendron chrysanthum, Arnica montana, Viola, Hypericum perforatum, Citrullus colocynthis, Drosera rotundifolia) és ásványi- (Kovasav, Calcium phosphate, Magnezium glukonát) extraktumokat tartalmaznak, termékenként más koncentrációban.

30 Az MD Orvosi Kollagén steril ampullák Európában (és Magyarországon is) Medical device Orvostechnikai eszközként regisztráltak, Használatukhoz bejelentési kötelezettség egyik hatóság felé sincs!

31 Vegyünk példának egy boka rándulást A rándulás során az ízületet áthidaló valamely izom hirtelen megnyúlik, ilyenkor az izmokban, ínakban, szalagokban microsérülések jöhetnek létre, a patella reflexhez hasonlóan reflexes izomösszehúzódás következik be, de ilyenkor az izomelemek károsodása miatt ez a reflexes izomvédekezés hosszú időn át fennmarad és ízület körüli fájdalom tüneteket vált ki.

32 A fokozódott nyugalmi izomtónus miatt csökken az izom keringése, ami reverzibilis anyagcserezavar kialakuláshoz vezet ugyan a vér ph + (a puffer rendszereinek köszönhetően) állandó, de a romló szöveti perfúzió miatt fehérje típusú anyagcserevégtermékek halmozódnak fel az intercelluláris mátrixban, ami szöveti savasodást, valamint jelátviteli-zavart hoz létre az érintett szövet sejtjei és a központi idegrendszer között.

33 Idegrendszeri hálózat neuropeptidek hormonok mozgató ingerek mechanoreceptorok Keringési hálózat fehérje ellátás keringés mértéke Myofascialis hálózat

34 A boka rándulásnál maradva, Különböző szintű eltérések jönnek létre: lágyszöveti sérülés (izom, ín) fokozott gerincvelői reflex romló szöveti perfúzió, csökkent oxigenizáció Ennek végeredményeként tapasztalunk ízületi fájdalmat, aminek élettani célja az érintett terület kímélése, a további károsodások megelőzése érdekében.

35 Az MD Orvosi Kollagén egyszerre hat: a myofasciális spazmusra az izom javuló keringésére és fokozott oxigénellátására a szöveti mátrix méregtelenítésére. 1. E. Sola and J. H. Kuitert, Myofascial trigger point pain in the neck and shoulder girdle, Northwest Medicine, vol. 54, pp , A. E. Sola and R. L. Williams, Myofascial pain syndromes, Neurology, vol. 6, pp , F. A. Frost, B. Jessen, and J. Siggaard-Andersen, A control, double-blind comparison of mepivacaine injection versus saline injection for myofascial pain, The Lancet, vol. 1, no. 8167, pp , P. Tfelt Hansen, I. Lous, and J. Olesen, Prevalence and significance of muscle tenderness during common migraine attacks, Headache, vol. 21, no. 2, pp , 1981.

36 Az MD Orvosi Kollagén terápia szerint, sérülés esetén: Elsődlegesen, helyre kell állítani a gerincvelői reflexív okozta kóros izomtónus fokozódást Ennek hatására javulni fog: a szöveti perfúzió a szöveti regeneráció a javuló szövet-idegrendszeri jelátvitel miatt, azonnali fájdalomcsökkenést tapasztalhatunk Másodlagosan, meg kell tisztítani az extracelluláris matrixot a salakanyagoktól A nyirokkeringés javításával (drenázs), fokozódik a szöveti salaktalanítás (detoxifikáció), javulnak a jelátviteli mechanizmusok, vagyis helyreállnak a fiziológiai állapotok: a sejtszintű kommunikáció a sejtszintű anyagcsere

37 Kezelési megközelítések: Periartikuláris - lokális kezelés esetén: az adott kezelési terület nyomás-érzékeny pontjain keresztüli hatóanyag bevitel Trigger pontok infiltrálása a kezelési területet fertőtleníteni kell az adott területen 30G-s tűt, 2-4 mm mélyre kell szúrni

38 Kezelés gyakorisága: Akut fájdalom esetén: Hetente 1-3 kezelés, a súlyosság és a klinikai értékelés függvényében. Gyakori kezelési protokoll A)az első 2 hétben heti 2 kezelés, második 2 hétben heti 1 kezelés, majd 2 hetente 1 kezelés (Összesen 8-10 kezelés) B)24 óránként 1 kezelés 2-3 alkalommal, majd heti 2 kezelés szintén 2-3 alkalommal, majd fenntartó heti 1 kezelés. Krónikus elváltozásoknál: érdemes 3-6 havonta 1-1 kezelést megismételni, szintentartó terápiaként.

39 Alkalmazás és kombinációk: A betegség eredete és diagnózisa alapján az MD ampullák alkalmazhatóak önállóan, illetve egyéni kezelésekhez igény szerint egymással kombinálhatóak. Fontos: az MD ampullák egymással összeszívhatók, de semmilyen más készítménnyel nem elegyíthető!

40 Kontraindikáció Abszolút kontraindikáció: kivizsgálatlan beteg, fokozott elővigyázatosság szükséges: TAG (thrombocyta aggregáció gátló) kezelés Véralvadásgátló kezelés Aktív bőr folyamatok Terhesség, szoptatás Malignus folyamatok

41 Mellékhatások Az MD készítményekkel eddig jelentős mellékhatás jelentés nem történt. A szúrás helyén, átmenetileg enyhe bőrpír, zsibbadás jelentkezhet. Szúrási szövődményként haematóma léphet fel Kezelést követő napon átmeneti állapot rosszabbodás, fejfájás léphet fel, ami a kezelések utáni bő folyadék bevitellel megelőzhető!

42 MD Orvosi Kollagén terápia előnyei Hatékony oki terápia Könnyen és biztonsággal alkalmazható Használható Önmagában vagy Kiegészítő terápiaként Wessling Hungary Laboratóriumában bevizsgált: Doppingmentes készítmény!

43 Mindenkinek jó szívvel ajánljuk, hogy próbálja ki a MD Orvosi Kollagén terápia nyújtotta hatékonyságot! Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - homeopátiás gyógyítás

Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - homeopátiás gyógyítás Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - III. Orvosi Wellness Konferencia Dr. Zarándi Ildikó Belgyógyász, homeopátiás orvos Igazgató, CEDH Hungária Homeopátiás Oktató Szervezet Elnök, Magyar klinikai Homeopátiás

Részletesebben

A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS

A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! TATA 2018 GYAKORLATI EDZŐ TOVÁBBKÉPZÉS FARKAS János, MBA A legdrágább sportoló, a sérült sportoló! A sportsérülés miatt a játékos a felkészülésbe fektetett rengeteg

Részletesebben

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD A SPORTOLÓK IZOMSÉRÜLÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK UH VIZSGÁLATTAL DR. KARDOS LÁSZLÓ, DR. BARTEK PÉTER PAMOK GYŐR, RADIOLÓGIA OSZTÁLY MRT XXVIII. KONGRESSZUS BUDAPEST, 2016.06.23-25 IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK

Részletesebben

Molnár József Losantasag.hu

Molnár József Losantasag.hu Molnár József Losantasag.hu Gyulladáscsökkentők I. NSAID Nem szteroid gyulladáscsökkentők Mellékhatások Dopping Fenilbutazon Szuxibuzon - Danilon Meloxicam Paracetamol Gyulladáscsökkentők Szteroidok Triamcinolon

Részletesebben

Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával

Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával Akut fájdalomcsillapítás lehetősége új, kombinált készítmény alkalmazásával Dr. Penczner Gabriella Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén

Részletesebben

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban Dr Simkovics Enikő, Józsa Balázs, Horváth Anita, Dr Vekerdy Nagy Zsuzsanna Orvosi Rehabilitáció és Fizikális

Részletesebben

Fontos Önnek ízületei egészsége?

Fontos Önnek ízületei egészsége? Fontos Önnek ízületei egészsége? Az ízületek a kor előrehaladtával vesztenek mozgékonyságukból, rugalmasságukból. A fokozott igénybevétel (túlsúly, nehéz fizikai munka, sportolás) is ronthatja állapotuk.

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9.

Vérzések, shock. Varsányi Zoltán. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 10. előadás 2009. december 9. Vérzések, shock Varsányi Zoltán Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 10. előadás 2009. december 9. Traumatológiai ismeretek Általános ismeretek Sebek fajtái és ellátásuk Vérzéstípusok Sérülések

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

Bemutatkozás.

Bemutatkozás. Bemutatkozás A BNM azért jött létre, hogy olyan minőségi egészségmegőrző és gyógyászati termékek gyártására és fejlesztésére koncentráljon, amelyek jól képviselik a cég szemléletmódját az egészségmegőrzés

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN 75 mg diclofenák-nátrium, 20 mg omeprazol módosított hatóanyag-leadású kemény kapszula PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN Jelentős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatás 1 Savkontroll az omeprazol segítségével

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

A mozgás ÖrÖme egy életen át

A mozgás ÖrÖme egy életen át A mozgás ÖrÖme egy életen át vitalizáló, REgEnERálÓ tabletta EMBRIONÁLIS EREDETŰ MULTIPOTENS sejtek kivonata Egy tablettában Krónikus fájdalommal járó ízületi megbetegedések a kutyák egyötödében fordulnak

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN III. Kiegészítő terápiák a rheumatoid arthritis kezelésében A II. fejezetben

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

Az allergia molekuláris etiopatogenezise

Az allergia molekuláris etiopatogenezise Az allergia molekuláris etiopatogenezise Müller Veronika Immunológia továbbképzés 2019. 02.28. SEMMELWEIS EGYETEM Pulmonológiai Klinika http://semmelweis.hu/pulmonologia 2017. 03. 08. Immunológia továbbképzés

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Az arthrosis fájdalomcsillapító kezelése

Az arthrosis fájdalomcsillapító kezelése Az arthrosis fájdalomcsillapító kezelése Dr. Vereckei Edit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén 2016-2018 2019. Április

Részletesebben

Stroke-ospáciensek felső végtagi funkcionális terápiájának hatékonyabbá tétele új, 4 csatornás FES (funkcionális elektromos stimuláció) segítségével

Stroke-ospáciensek felső végtagi funkcionális terápiájának hatékonyabbá tétele új, 4 csatornás FES (funkcionális elektromos stimuláció) segítségével ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET Stroke-ospáciensek felső végtagi funkcionális terápiájának hatékonyabbá tétele új, 4 csatornás FES (funkcionális elektromos stimuláció) segítségével Gelányi László

Részletesebben

Sportorvosi aktualiások

Sportorvosi aktualiások Sportorvosi aktualiások 2015 MASZ gyakorlati tájékoztató és konzultáció Dr. Kiss-Polauf Marianna Miről lesz szó? Kötelező szűrővizsgálatok Call Center Kiemelt edzők eü. ellátása Sportalkalmassági vizsgálatok

Részletesebben

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban?

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Mikó Ibolya Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012.

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA 2014 XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ORVOS, CSONTKOVÁCS, FÁJDALOM SZINDRÓMA

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

BiogenicPET VITALITY. Vitality Large & Small. Állatorvosok által fejlesztve Regenerálja az ízületi porcot

BiogenicPET VITALITY. Vitality Large & Small. Állatorvosok által fejlesztve  Regenerálja az ízületi porcot BiogenicPET SzUPERPRÉMIUM termékcsalád Állatorvosok által fejlesztve Regenerálja az ízületi porcot Regenerálja a kötőszövetet Enyhíti a fájdalmat Regenerálja a hámszövetet Revitalizálja a sejteket Gyorsítja

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

Genetikai vonatkozások a szalagsérülések prevenciójában és sportorvoslásában

Genetikai vonatkozások a szalagsérülések prevenciójában és sportorvoslásában Genetikai vonatkozások a szalagsérülések prevenciójában és sportorvoslásában HARSÁNYI Gergely 1,2, SZOKOLAI Viola 1,2, ELBERT Gábor 3, NAGY Zsolt B. 2 1 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

SUPER INDUCTIVE SYSTEM

SUPER INDUCTIVE SYSTEM SUPER INDUCTIVE SYSTEM SUPER INDUCTIVE SYSTEM CSÚCSTECHNOLÓGIA A BTL bemutatja innovatív terápiáját, a Super Inductive System (SIS) kezelést. A technológia nagy intenzitású elektromágneses mezőn alapul,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011.

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. Fogalom A koragyermekkori intervenció a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D Ambuláns fájadomterápia Ausztriában Alexander Kober MD, Ph.D Ellátása az akut fájdalomnak Akut fájdalom a leggyakoribb tünet különböző megbetegedéseknél.ausztriában az akut fájdalommal rendelkező betegek

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

Ínsérülések rehabilitációs lehetőségei

Ínsérülések rehabilitációs lehetőségei Ínsérülések rehabilitációs lehetőségei Dr.Molnár József Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete 2014. 11. 29. Miről lesz szó? Röviden az ínról Az ínsérülés Gyógyulás Egyes inakra jellemző specialitások

Részletesebben

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet.

A kötőszövet formái: recés kötőszövet, zsírszövet, lazarostos kötőszövet, tömöttrostos kötőszövet. 1 Kötőszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András Ebbe az alapszövetbe igen különböző feladatot végző szöveteket sorolunk, amelyek elláthatnak mechanikai, anyagcsere, hőszabályozás, védelmi és regenerációs

Részletesebben

Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére

Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére Az MBT mint terápiás eszköz a bokainstabilitás kezelésére Dr. Szabó-Kocsis Krisztina Reumatológus Praxisklinik Rennbahn for Orthopeadics und Sports Medizin (X. Kälin, L. Weisskopf, A. Rist, U. Martin,

Részletesebben

Contramal. a sürgősségi betegellátásban. Ács Gábor dr. 2000.

Contramal. a sürgősségi betegellátásban. Ács Gábor dr. 2000. Contramal a sürgősségi betegellátásban Ács Gábor dr. 2000. A FÁJDALOM an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage...pain is always subjective. (IASP

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

Bemutatkozás.

Bemutatkozás. Bemutatkozás A BNM azért jött létre, hogy olyan minőségi egészségmegőrző és gyógyászati termékek gyártására és fejlesztésére koncentráljon, amelyek jól képviselik a cég szemléletmódját az egészségmegőrzés

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában A szomatomotoros szabályozási központok hierarchiája A hierarchikus jelleg az evolúciós adaptáció következménye

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Készítette: Halder Ágnes B.A.Z. Megyei Kórház és EOK Szikszó, Gyógytornász Terrier-féle

Részletesebben

Pulzáló mágneses tér biológiai hatásai, kiemelve a mozgásrendszerre gyakorolt hatást Dr. Bartos Csilla Belgyógyász, természetgyógyász, A Harkányi Gyógyfürdő Rt. Osztályvezető főorvosa Hippocampus Intézet

Részletesebben

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Vincze Ferenc, Bárdos-Csenteri Orsolya, Kovács Nóra, Nagy Attila, Poráczkiné Pálinkás Anita, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria,

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

A NEMSZTEROID TERÁPIA VÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI DR. HITTNER GYÖRGY ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET, BUDAPEST

A NEMSZTEROID TERÁPIA VÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI DR. HITTNER GYÖRGY ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET, BUDAPEST A NEMSZTEROID TERÁPIA VÁLASZTÁS KRITÉRIUMAI DR. HITTNER GYÖRGY ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET, BUDAPEST A GYULLADÁSGÁTLÓ- ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ KÉSZÍTMÉNYEK FELFEDEZÉSE 1897 aspirin 1963

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban Pre-,és posztoperatív fájdalomcsillapítás dr.márton Kinga társállat-egészségügyi szakmai vezető Alpha-Vet Állategészségügyi Kft. Nem-szteroid

Részletesebben

AZ OSTEOARTHROSIS GYÓGYSZERES TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEINEK NÉHÁNY ASPEKTUSA DR. FODOR BERTALAN 1, DR. PAPP MIKLÓS 1,2

AZ OSTEOARTHROSIS GYÓGYSZERES TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEINEK NÉHÁNY ASPEKTUSA DR. FODOR BERTALAN 1, DR. PAPP MIKLÓS 1,2 Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 2. szám (2013), pp. 29 33. AZ OSTEOARTHROSIS GYÓGYSZERES TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEINEK NÉHÁNY ASPEKTUSA DR. FODOR BERTALAN 1, DR. PAPP MIKLÓS 1,2 Összefoglalás: az osteoarthrosis

Részletesebben

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA)

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Ízületvédelem Az ízületekre károsan ható erők lehetőség szerinti kikapcsolása. Feladata: izmok erejének gazdaságos felhasználása biomechanika, struktúra,

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén keresztül

Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén keresztül Dr. Miklós Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

A 4 FEJES EMOTION RF4

A 4 FEJES EMOTION RF4 EURÓPÁBAN ELSÔKÉNT MAGYARORSZÁGON A RÁDIÓFREKVENCIÁS CSÚCSKÉSZÜLÉK A 4 FEJES TÖBB PÓLUS, KOMBINÁLT ERÔTÉR, FOKOZOTT HATÉKONYSÁG 1 Innováció A multipoláris rádiófrekvenciás technológia a legújabb tudományos

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere Szabady Júlia 2008. Felkészítő: Dr. Horváth Katalin Napjaink orvostudománya Vitathatatlan eredmények: - antibiotikumok - transzplantáció - humán genom Terápiás

Részletesebben

MEGENGEDETT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ MÓDSZEREK A KRIO TERÁPIA HATÁSA A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ANTIGRAVITATÁCIÓS FUTÓGÉP A FELKÉSZÍTÉSBEN

MEGENGEDETT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ MÓDSZEREK A KRIO TERÁPIA HATÁSA A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ANTIGRAVITATÁCIÓS FUTÓGÉP A FELKÉSZÍTÉSBEN MEGENGEDETT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ MÓDSZEREK A KRIO TERÁPIA HATÁSA A SPORTTELJESÍTMÉNYRE ANTIGRAVITATÁCIÓS FUTÓGÉP A FELKÉSZÍTÉSBEN 2008. óta a Hermina Hidegterápiás Központ Vezetője 2009-2013-ig a Triatlon

Részletesebben

Új orvosi eljárás a gyulladás és a fájdalom kezelésére. Mélysugárzó

Új orvosi eljárás a gyulladás és a fájdalom kezelésére. Mélysugárzó Új orvosi eljárás a gyulladás és a fájdalom kezelésére. Mélysugárzó .könnyen használható A REPULS... Hatása... gyulladásos neurotranszmitterek biokémiai befolyásolásával hat (12- Oxo-LTB4)...kis és nagy

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Amit tudni akarsz a vérzésről - Terápiás lehetőségek. Nardai Gábor MSOTKE Kongresszus, Siófok, 2017

Amit tudni akarsz a vérzésről - Terápiás lehetőségek. Nardai Gábor MSOTKE Kongresszus, Siófok, 2017 Amit tudni akarsz a vérzésről - Terápiás lehetőségek Nardai Gábor MSOTKE Kongresszus, Siófok, 2017 Vérzés - Véralvadás Kórélettan Nagyon szövevényes Diagnosztika Nagyon érdekes Terápia Nagyon MTP vagy

Részletesebben

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken

Lehetséges dentális gócok előfordulásának vizsgálata orthopantomogram felvételeken Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Lehetséges

Részletesebben

Molnár József Losantasag.hu

Molnár József Losantasag.hu Molnár József Losantasag.hu Miről lesz szó? Ortopédiai betegségek konzervatív, helyszínen elvégezhető kezelési eljárásai a teljesség igénye nélkül Tudományos elfogadottság végvári praktikák Gyulladáscsökkentők

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A bizottsági

Részletesebben

Elérhető fizi(k)óterápiás lehetőségek az atlétikában (is)

Elérhető fizi(k)óterápiás lehetőségek az atlétikában (is) Elérhető fizi(k)óterápiás lehetőségek az atlétikában (is) Igaz Bálint Magyar Atlétikai Szövetség MASZ Sportegészségügyi konferencia 2017.11.18. Budapest A következő lehetőségek és elérhetőségek állnak

Részletesebben

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI origamigroup www.origami.co.hu II. A rheumatoid arthritis kezelésének általános

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

IV. melléklet. Tudományos következtetések

IV. melléklet. Tudományos következtetések IV. melléklet Tudományos következtetések 61 Tudományos következtetések Háttér-információ A ponatinib egy tirozin-kináz inhibitor (TKI), amelyet a natív BCR-ABL, valamint minden mutáns variáns kináz beleértve

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

Energia források a vázizomban

Energia források a vázizomban Energia források a vázizomban útvonal sebesség mennyiség ATP/glükóz 1. direkt foszforiláció igen gyors igen limitált - 2. glikolízis gyors limitált 2-3 3. oxidatív foszforiláció lassú nem limitált 36 Izomtípusok

Részletesebben

Az edzett szív. Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék

Az edzett szív. Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék Az edzett szív Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék pavlik@tf.hu PÉCS, 2013. február 28. Magyar vízilabda

Részletesebben