Megnevezés Jele, képlete A variáns B variáns Beruházási. C ráfordítás (eft) P

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megnevezés Jele, képlete A variáns B variáns Beruházási. C ráfordítás (eft) P"

Átírás

1 1 [2010. április A ] Beruházás statikus mutatók A háztartási termékeket gyártó vállalat egyik terméke termelésének növelését határozta el, a piaci kereslet tartósnak ígérkező emelkedése miatt. Ez azonban beruházást igényel. E célra 40 millió forintot tudnak fordítani. Az előzetes felmérések és számolás alapján két változat jöhet szóba. Munkahelyi vezetője megbízza, hogy tegyen javaslatot a megvalósítható változatra a táblázatban lévő adatokból számítható gazdaságossági mutatók alapján, és annak figyelembevételével, hogy a beruházással létrehozott kapacitás élettartama 10 év (Mt). Megnevezés Jele, képlete A variáns B variáns Beruházási C ráfordítás (eft) A beruházással 1 év alatt elérhető átlagos nyereség (eft) Elérhető átlagos jövedelmezőség (%) P Megtérülési idő (év) A beruházás összességének forgási sebessége (fordulatszám) Javasolt változat, indoklással

2 2 Megoldás: Elérhető átlagos jövedelmezőség (%) Bj = Nyereség Ráfordítás 14% Megtérülési idő (év) Bi = Ráfordítás Forgási sebesség Bs = Nyereség Tervezett élettartam Megtérülési idő 18% 5,5 év 7,14 év 1,82 ford. 1,4 ford. Az A változat megvalósítása javasolt, mivel nagyobb átlagnyereséget biztosít, rövidebb idő alatt térül meg és a beruházás összege nagyobb mértékben térül meg.

3 3 [2010. április B ] A háztartási termékeket gyártó vállalat egyik terméke termelésének növelését határozta el, a piaci kereslet tartósnak ígérkező emelkedése miatt. Ez azonban beruházást igényel. E célra 36 millió forintot tudnak fordítani. Az előzetes felmérések és számolás alapján két változat jöhet szóba. Munkahelyi vezetője megbízza Önt, hogy tegyen javaslatot a megvalósítható változatra a táblázatban lévő adatokból számítható gazdaságossági mutatók alapján, és annak figyelembevételével, hogy a beruházással létrehozott kapacitás élettartama 8 év (Mt). Megnevezés Jele, képlete A variáns B variáns Beruházási P ráfordítás A beruházással 1 év alatt elérhető átlagos nyereség (eft) Elérhető átlagos jövedelmezőség (%) C Megtérülési idő (év) A beruházás összegének forgási sebessége (fordulatszáma) Javasolt változat, indoklás:

4 4 Megoldás: Elérhető átlagos jövedelmezőség (%) Bj = Nyereség Ráfordítás 20,83% Megtérülési idő (év) Bi = Ráfordítás Forgási sebesség Bs = Nyereség Tervezett élettartam Megtérülési idő 20 % 5 év 4,8 év 1,6 ford. 1,67 ford. Ha más tényezők nem befolyásolják a körülményeket, akkor a B változat megvalósítása a javasolt, mivel egy picit nagyobb átlagnyereséget biztosít, kissé rövidebb idő alatt térül meg és a beruházás összege egy picit nagyobb mértékben térül meg.

5 5 [2010. május A ] Egy üzleti vállalkozás 2 féle terméket termel, melyek ismert adatait az alábbi táblázat tartalmazza. Feladat: Számolja ki a táblázat üres sorainak hiányzó adatait és írja be azokat a megfelelő helyre. Állapítsa meg, hogy van-e olyan termék, amelynek gyártását be kell szűntetni? Ha van, melyik az és miért? Ha nincs, miért nincs? Válaszát indokolja! Fix költség: eft A Fix költség fele-fele arányban oszlik meg az A és a B termékre. Üzleti eredmény számítása és értékelése Megnevezés A termék B termék 1. Fix költség (eft) 2. Változó költség (eft) Összes költség (eft) 4. Piaci egységár (eft/db) 5. Termelt termék mennyiség (db) Árbevétel (eft) 7. Üzleti eredmény (eft) Értékelés:

6 6 Megoldás: Megnevezés A termék B termék 1. Fix költség (eft) Változó költség (eft) Összes költség (eft) Piaci egységár (eft/db) 5. Termelt termék mennyiség (db) Árbevétel (eft) TR=p*Q 20*825 = Üzleti eredmény П = TR TC (eft) = * 825 = = Értékelés: Az A termék üzemi eredménye negatív, jóval az üzemszüneti pont alatt van. Az árbevétel még a változó költségeknek is csak egy részét fedezi. Ennek a terméknek a termelését be kell szüntetni, és egy másik termék termelésén kell gondolkodni. A B termék árbevétele fedezi a változó és az állandó költségeket és még nyereséget is hoz.

7 7 [2010. május B ] - Összes állandó költség: eft A termék egységének változó költsége a bázisévben: eft A termék egységára mindkét évben: Ft A termék termelését a tárgyévben emelik: 20%-al A változó költség lineárisan növekszik. Minden más körülménytől eltekintünk. Feladat: Számítsa ki a táblázat hiányzó adatait és írja azokat a megfelelő helyre. Indokolja röviden az üzleti eredmény változását. Megnevezés Bázis év Tárgyév Termelés mennyisége (db) Összes állandó költség (eft) Összes változó költség (eft) Összes költség (eft) Árbevétel (eft) Üzleti eredmény (eft) 0 Indoklás:

8 8 Megoldás: Megnevezés Bázis év Tárgyév Termelés mennyisége (db) / ( ) = 50 50*1,2 = 60 Összes állandó költség (eft) Összes változó költség (eft) * 50 = * 1,2 = Összes költség (eft) = = Árbevétel (eft) * 50 = * 60 = Üzleti eredmény (eft) = Indoklás: A bázisévben az üzleti eredmény a fedezeti ponton állt, az árbevétel éppen fedezte a költségeket. A termelés növelésével sikerül elmozdulni a fedezeti pontról és így nyereségessé tenni a termelést: csökkent az egy termékre jutó fix költségek aránya, és így csökkent a termék önköltsége. 1. Mivel az üzleti eredmény 0, ez azt jelenti, hogy a termelés a fedezeti ponton van: TR=TC. A Fedezeti mennyiség Qf =. 2. Ez egy megadott adat, a bázisévben eft 3. Az összes változó költség: VC= AVC * Q 4. Összes költség TC=VC+FC 5. Árbevétel TR= p*q (A bázisévben, mivel a termelés fedezeti ponton van, TR=TC) 6. Tárgyévben a mennyiség 20%-al nő. 7. Az állandó költség nem változik a bázisévhez képest 8. A változó kts. is 20%-al nő (követi a termelés volumenét) 9. Üzleti eredmény: П = TR-TC

9 9 [2010. október A ] Egy képzeletbeli ország nemzetgazdasági teljesítményeiről az alábbi adatok állnak rendelkezésünkre (millió dollárban): - az összes (bruttó) kibocsátás értéke: Az anyagfelhasználás (folyó termelő felhasználás) amortizáció a külföldi tőkebefektetés országba beutalt profitja a külföldön dolgozó vendégmunkások hazautalt bére az országban működő külföldi tőke kiutalt profitja az országban dolgozó külföldi vendégmunkások kiutalt bére 70 A fenti adatok alapján számítsa ki a következő mutatók értékét: Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága Bruttó hazai termék Nettó hazai termék Bruttó nemzeti jövedelem Nettó nemzeti jövedelem Hogyan hat a forint árfolyamának erősödése az alábbi folyamatokra a nemzetközi gazdaságban? (csökkenti vagy növeli) A munkaerő kiáramlását Az áruk behozatalát A befelé áramló turizmust A tőke kiáramlását.. Megoldás: Teljesíménymutató megnevezése Teljesíménymutató megnevezése Bruttó hazai termék Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága GDP GO-Cf = 2800 Nettó hazai termék NDP GDP - Ca = 1600 Bruttó nemzeti jövedelem GNI GDP + IM-IX = 2820 Nettó nemzeti jövedelem NNI GNI Ca NDP + IM - IX = = 1620 Hogyan hat a forint árfolyamának erősödése az alábbi folyamatokra a nemzetközi gazdaságban? (csökkenti vagy növeli) A munkaerő kiáramlását csökkenti (kevesebbet ér a valutában megkeresett jövedelem) Az áruk behozatalát növeli (ugyanannyi forintért több termék vásárolható külföldön) A befelé áramló turizmust csökkenti (drágább lesz az út a turisták számára) A tőke kiáramlását növeli (a forintért több valuta vásárolható, többet lehet befektetni külföldön)

10 október B ] Egy képzeletbeli makrogazdaság adatai: - az összes (bruttó) kibocsátás amortizáció anyagfelhasználás (folyó termelő felhasználás) értéke a hazai gazdasági szereplők külföldi munka- és tőkejövedelme a külföldiek hazai munka- és tőkejövedelme A fenti adatok alapján számítsa ki a következő mutatók értékét: Teljesítménymutató megnevezése Bruttó hazai termék Nettó hazai termék Bruttó nemzeti jövedelem Nettó nemzeti jövedelem Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága Hogyan hat a forint árfolyamának gyengülése az alábbi folyamatokra a nemzetközi gazdaságban? (csökkenti vagy növeli) A munkaerő kiáramlását Az áruk kivitelét A befelé áramló turizmust A tőke beáramlását Megoldás: Teljesítménymutató megnevezése Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága Bruttó hazai termék GDP GO - Cf =12000 Nettó hazai termék NDP GDP-Ca =9000 Bruttó nemzeti jövedelem GNI GDP+IM-IX =11600 Nettó nemzeti jövedelem NNI GNI-Ca NDP+IM-IX = =8600 Hogyan hat a forint árfolyamának gyengülése az alábbi folyamatokra a nemzetközi gazdaságban? (csökkenti vagy növeli) A munkaerő kiáramlását növeli (mert a valutában kapott jövedelem több forintot jelent) Az áruk kivitelét csökkenti (a forintért előállított áru külföldön drágább lesz) A befelé áramló turizmust növeli (a külföldi turista útjának ára csökken) A tőke beáramlását csökkenti (mert a külföldi tőke forintban mért hozamának értéke csökken)

11 február A ] Az alábbi adatok alapján (milliárd pénzegység) számítsa ki egy képzelt ország hiányzó teljesítménymutatóit. Nettó hazai termék (NDP) 1370 Folyó termelő felhasználás (Cf) 4200 Évi amortizációs alap (Ca) 930 Az országba beutalt profit külföldi tőkebefektetésből 130 Az országban működő külföldi tőke kiutalt profitja 180 Külföldön dolgozó belföldi vendégmunkások beutalt bére 60 Teljesítmény mutató megnevezése Bruttó hazai termék Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága Bruttó kibocsátás Beáramló jövedelem Kiáramló jövedelem Bruttó nemzeti jövedelem Nettó nemzeti jövedelem Megoldás: Teljesítmény mutató megnevezése Bruttó hazai termék Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága GDP GDP=NDP+Ca =2300 Bruttó kibocsátás GO GO=GDP+Cf =6500 Beáramló jövedelem Kiáramló jövedelem Bruttó nemzeti jövedelem Nettó nemzeti jövedelem IM =190 IX GNI GDP+IM-IX =2310 NNI NNI=GNI-Ca NNI=NDP+IM-IX = =1380

12 12 [2011. február B ] Az alábbi adatok alapján (milliárd pénzegység) számítsa ki egy képzelt ország hiányzó teljesítménymutatóit. Bruttó hazai termék (GDP) 4200 Folyó termelői felhasználás (Cf) 1200 Évi amortizációs alap (Ca) 580 Az országba beutalt profit külföldi tőkebefektetésből 80 Az országban működő külföldi tőke kiutalt profitja 130 Az országban dolgozó külföldi vendégmunkások kiutalt bére 30 Teljesítménymutató megnevezése Bruttó kibocsátás Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága Nettó hazai termék Beáramló jövedelem Kiáramló jövedelem Bruttó nemzeti jövedelem Nettó nemzeti jövedelem Megoldás: Teljesítménymutató megnevezése Jelölése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága Bruttó kibocsátás GO GO=GDP+Cf =5400 Nettó hazai termék NDP NDP=GDP-Ca =3620 Beáramló jövedelem IM 80 Kiáramló jövedelem IX =160 Bruttó nemzeti jövedelem Nettó nemzeti jövedelem GNI GNI=GDP+IM-IX =4120 NNI NNI=GNI-Ca NNI=NDP+IM-IX = =3540

13 május A ] Adott vállalat készletgazdálkodásának adatai a következők: Időpont Készlet értéke Július Augusztus Szeptember Október A harmadik negyedév összes anyagfelhasználása kg, a termelt késztermékek mennyisége db. Az összes termelt mennyiséget a negyedév során értékesítették, 1000Ft/db egységáron. Számítsa ki: 1. a harmadik negyedév átlagkészletét 2. a készletek forgási sebességét a fordulatok száma és a forgási sebesség napjai mutatóval, 3. a fajlagos anyagfelhasználási mutató nagyságát 4. Vonjon le értékelő következtetést a fajlagos anyagfelhasználás alakulásáról, ha a 2. negyedévben az egy termékre jutó anyagfelhasználás 3,1 kg/db volt. A mutató megnevezése Képlete A kiszámítás módja és a mutató értéke Átlagkészlet Fajlagos anyagfelhasználás Fordulatok száma Forgási sebesség napokban Fajlagos anyagfelhasználás változása Értékelés

14 14 Megoldás: A mutató megnevezése Képlete A kiszámítás módja és a mutató értéke Átlagkészlet Fajlagos anyagfelhasználás Kronologikus átlagkészlet a1 K = 2 + a2 + a3 + an 2 an 1 Összes anyagfelhasználás Termelés mennyisége ( )/3 = /29600= 3 kg/db Fordulatok száma FSf = E K 29600/6860 = 4,31 Forgási sebesség napokban Fajlagos anyagfelhasználás változása FSn = K n E (6860*90)/29600 = 20,86 90/4,31 = 20,88 FSn = n FSf 3. negyedév /2. negyedév 3/3,1 = 96,8 Értékelés A fajlagos anyagfelhasználás csökkent 3,2%-al (100-96,8), ami kedvező alakulás. Csökkenhet a termék önköltsége, és így változatlan eladási ár mellett a nyereségi növekedését eredményezheti. Fajlagos anyagfelhasználás az egy termékre eső anyag mértéke. Azt mutatja meg, hogy Összes anyagfelhasználás egy termékhez mennyi anyagot kell felhasználni. Képlete: Termelés mennyisége

15 15 [2011. május B ] Adott vállalat készletgazdálkodásának adatai a következők: Időpont: Készlet értéke (eft) Január Február Március Április Az első negyedév összes anyagfelhasználása 4860 kg, a termelt késztermékek mennyisége db. A negyedév során az értékesítési forgalom eft volt. A negyedév munkanapjainak száma 60 nap. Számítsa ki: 1. az első negyedév átlagkészletét 2. a készletek forgási sebességét a fordulatok száma és a forgási sebesség napjai mutatóval 3. az anyagellátottsági mutató értékét Vonjon le következtetést az anyagellátottsági mutató alakulásáról, ha az előző negyedévben az anyagellátottsági mutató értéke 1,1 volt. A mutató megnevezése Képlete A kiszámítás módja és a mutató értéke Átlagkészlet Fordulatok száma Forgási sebesség napokban Anyagellátottsági mutató Anyagellátottsági mutató változása [MK1] megjegyzést írt: Az anyagellátottsági mutató a készletgazdálkodás feszítettségét fejezi ki, azt mutatja, hogy a készletek átlagosan mennyire múlták felül a felhasznált mennyiséget. Képlete: Kronológikus átlagkészet /napi anyagfelhasználás Értékelés

16 16 Megoldás: A mutató megnevezése Képlete A kiszámítás módja és a mutató értéke Átlagkészlet a1 an + a2 + a3 + ( )/3=10100 K = 2 2 an 1 Fordulatok száma 52520/10100 = 5,2 Forgási sebesség napokban Anyagellátottsági mutató Anyagellátottsági mutató változása FSf = E K FSn = K n E FSn = n FSf K napi anyagfelh. (10100*90)/52520=17 90/5,2= /4860= 2 (1,1/2)*100=55 [MK2] megjegyzést írt: Az anyagellátottsági mutató a készletgazdálkodás feszítettségét fejezi ki, azt mutatja, hogy a készletek átlagosan mennyire múlták felül a felhasznált mennyiséget. Képlete: Kronológikus átlagkészet /napi anyagfelhasználás Értékelés Az anyagellátottsági mutató 55%-al nőtt. Minél nagyobb a mutató az 1 -nél, annál lazább a készletgazdálkodás feszítettsége, vagyis, hogy mennyivel nagyobb az átlagos készlet a felhasznált mennyiségnél. Az anyagellátottsági mutató a készletgazdálkodás feszítettségét fejezi ki, azt mutatja, hogy a készletek átlagosan mennyire múlták felül a felhasznált mennyiséget. Képlete: K napi anyagfelh.

17 17 [2011. június A ] A munkahelyi vezetője megbízza Önt, hogy készítse el a vásárolt munkagép értékcsökkenési leírási tervét teljesítményarányos módszerrel. Az alábbi információk állnak a rendelkezésére: - A munkagép bruttó értéke, amin aktiválják: Ft - Tervezett élettartama (hasznos üzemelési ideje): 5 év - Napi 3x6 órás műszakban dolgozik évente 200 napot A tervezett évenkénti tényleges teljesítménye a következő: 1. év gépóra 2. év gépóra 3. év 4020 gépóra 4. év 3150 gépóra 5. év. Számítsa ki: 1.) 1 gépórára jutó értékcsökkenés összege: 2.) Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege: 3.) Az 5. évre tervezett gépórák száma: 4.) A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa: 5.) A munkagép nettó értéke a 4. év végén

18 18 Megoldás: 1.) 1 gépórára jutó értékcsökkenés összege: 350 Ft/gó 2.) Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege: Ft 3.) Az 5. évre tervezett gépórák száma: 3700 gépóra 4.) A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa: 22,3 % 5.) A munkagép nettó értéke a 4. év végén: Ft 1) Az 1 gépórára jutó értékcsökkenés meghatározásához ki kell számolni a munkagép 5 év alatti összteljesímény-normáját: napi 3x6 óra, évi 200 nap 5 éven keresztül, vagyis 3 * 6 * 200 * 5 = gépóra Majd a bruttó értéket el kell osztani az öt év alatti összteljesítmény összegével: az 1 gépórára jutó értékcsökkenés tehát: / = 350 Ft/gépóra 2) Az első évben elszámolandó értékcsökkenés: * 350 = Ft 3) Az 5. év teljesítménye: Az összes gépóra értékéből kivonom a megadott négy év adatait: = 3700 gépóra 4) A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa. Ez százalékos érték, a 3. évi értékcsökkenés százalékban kifejezve. Ehhez veszem a 3. évi tervezett tényleges gépórák számát és megszorzom az egy órára eső értékcsökkenéssel, majd ezt osztom a gép bruttó értékével (és szorzom 100-al): 4020 * 350 / = 0, * 100 = 22,3% 5) A munkagép nettó értéke a 4. év végén: A bruttó értékből kivonom az adott évek tervezett tényleges gépóráinak és az egy gépórára jutó értékcsökkenésnek a szorzatát: ( )*350 = Ft

19 19 [2011. június B ] Műhelyfőnöke megbízza, hogy készítse el egy most vásárolt szerszámgép értékcsökkenési leírási terv javaslatát az alábbi információk felhasználásával. A következő információkat kapja: - A munkagép bruttó értéke, amin aktiválják: Ft - Tervezett élettartama (hasznos üzemelési ideje): 5 év - Az értékcsökkenést degresszíven gyorsított módszerrel, az évek sorszámösszegével számolja: Számítsa ki: 1) 1 egységre jutó értékcsökkenés összege: 2) Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege: 3) Az első 3 évben elszámolt amortizáció aránya: 4) A 4. évi értékcsökkenés leírási kulcsa: 5) A munkagép nettó értéke a 4. év végén:

20 20 Megoldás: 1) 1 egységre jutó értékcsökkenés összege: Ft/egység 2) Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege: Ft 3) Az első 3 évben elszámolt amortizáció aránya: 80 % 4) A 4. évi értékcsökkenés leírási kulcsa: 13,3% 5) A munkagép nettó értéke a 4. év végén: Ft Számítások: 1) Az egy egységre jutó értékcsökkenést úgy kapom meg, hogy a bruttó értéket elosztom az évek számával: / ( ) = Ft/egység 2) Az első évben elszámolandó értékcsökkenés: * 5 = Ft 3) Az első 3 évben elszámolt amortizáció aránya: az egységnyi értékcsökkenést szorzom az adott évek számának összegével), majd elosztom a bruttó értékkel: * ( ) / = 0,8. vagy 80% vagy 12/15-öd 4) A 4. évi értékcsökkenési leírási kulcsa: ( * 2) / = 0,13333 vagyis 13,3% 5) A munkagép nettó értéke a 4. év végén: * = vagy 1*420000

21 21 [2011. október A ] Elektronikai alkatrészeket gyártó és egyes berendezéseket összeszerelő vállalat a tevékenység sk keresztmetszetét jelentő kapacitás bővítésére két beruházási változatot dolgozott ki. Az alábbi információkkal rendelkezünk: Megnevezés A változat B változat Beruházási ráfordítás (eft) A beruházással 1 év alatt elérhető nyereség (eft) A beruházás várható használati ideje Feladat: - Rangsorolja a két beruházási változatot az alábbi statikus mutatók segítségével, a megoldást foglalja az alábbi táblázatba: a) átlagos jövedelmezőség (%) b) megtérülési idő (év) c) beruházási pénzeszközök forgási sebessége (fordulat) Megnevezés Számítás módja A változat B változat Átlagos jövedelmezőség (%) Megtérülési idő (év) Forgási sebesség (fordulat) Értékelés - Számítsa ki a termelő berendezések kapacitását, ha a bővítés után a gépek száma (Gsz): 8 db a gépek működési időalapja (I) 2600 óra/gép kapacitás időnorma (NI) 12 perc Megnevezés Számítás módja Érték Kapacitás

22 22 Megoldás: Megnevezés Számítás módja A változat B változat Átlagos jövedelmezőség (%) Nyereség/Ráfordítás 1218/16800 = 0,0725 vagyis 7, /20400=0,087 vagyis 8,7 % % Megtérülési idő (év) Ráfordítás / 16800/1218 = 13, /1768 = 11,5 Forgási sebesség (fordulat) Nyereség Tervezett idő / megtérülési idő 25 / 13,8 = 1,8 25 / 11,5 = 2,17 Értékelés Mindenképpen a B változat megvalósítása javasolt, mivel jövedelmezősége magasabb, megtérülése gyorsabb és a befektetés megtérülési aránya magasabb, mint az A változaté. Megnevezés Számítás módja Érték Kapacitás K = Gsz*I / NI K = 8*2600 /0,2 = db NI = 12/60 = 0,2

23 23 [2011. október B ] Az elektronikai berendezéseket gyártó és egyes berendezéseket összeszerelő vállalat, a tevékenység szűk keresztmetszetét jelentő kapacitás bővítésére két beruházási változatot dolgozott ki. Az alábbi információk állnak a rendelkezésünkre: Megnevezés A változat B változat Beruházási ráfordítás (eft) A beruházással 1 év alatt elérhető nyereség (eft) A beruházás várható használati ideje (év) Rangsorolja a két beruházási változatot az alábbi statikus mutatók segítségével, a megoldását foglalja az alábbi táblázatba a) átlagos jövedelmezőség (%) b) megtérülési idő (év) c) beruházási pénzeszközök forgási sebessége (fordulat) Megnevezés Számítás módja A változat B változat Átlagos jövedelmezőség (%) Megtérülési idő (év) Forgási sebesség (fordulat) Értékelés - Számítsa ki a termelő berendezések kapacitását, ha a bővítés után a gépek száma (Gsz): 42 db a gépek működési időalapja (I) 2800 óra/gép kapacitás időnorma (NI) 6 perc Megnevezés Számítás módja Érték Kapacitás

24 24 Megoldás: Megnevezés Számítás módja A változat B változat Átlagos jövedelmezőség (%) Nyereség/Beruházás 20000/ = 8, / = 9,46 Megtérülési idő (év) Beruházás/Nyereség /20000 = /18540 = 10,57 Forgási sebesség Tervezet használati 30 / 12 = 2,5 20/10,57 = 1,89 (fordulat) idő / megtérülési idő Értékelés Az átlagos jövedelmezőség és a megtérülési idő alapján a B változat az előnyösebb, azonban az a A változat forgási sebessége kedvezőbb. Az választást további gazdaságossági elemzés dönti el. Megnevezés Számítás módja Érték Kapacitás K = Gsz*I / NI K = 42 * 2800 / 0,1 = db NI = 6/60 = 0,1

25 25 [2011. november A ] Az élelmiszeripari vállalkozás egyik gyáregysége új termék gyártását tervezi, amelyről a következő információk állnak rendelkezésünkre: - Tervezett termelés (T) db/év - Termék normaóra szükséglete a gyárban (NI) 0,2 óra/db - 1 fő által ledolgozandó órák száma (I) 1600 óra/év - Éves tervezett átlagos teljesítményszázalék (Sz) 110% - a rendelkezésre álló munkaerő-állomány 44 fő Feladat: 1) Számítsa ki a közvetlen termelő fizikai dolgozók munkaerő-szükségletét a normaóra szükséglet alapján. 2) Állapítsa meg a pótlólagos munkaerő-igényt! 3) Milyen forrásokból szerezheti be a szükséges létszámot a vállalat? 4) Mennyi lenne a létszámszükséglet 120% teljesítményszázalék esetén? A szükséges létszám számítása A pótlólagos munkaerőigény: A munkaerő forrása: A munkaerő-szükséglet 120% teljesítményszint esetén

26 26 Megoldás: A szükséges létszám számítása A pótlólagos munkaerőigény: A munkaerő forrása: A munkaerő-szükséglet 120% teljesítményszint esetén L = T * NI / I * Sz SZ= 110% = 1,1 L = *0,2 /1600 * 1,1 = 47,7 vagyis 48 főre van szükség = 4, vagyis még 4 főre van szükség Toborzás belső forrás (áthelyezés, átképzés), külső forrás munkaerőpiac (hirdetés, állásközvetítés, állásbörze) SZ=120% = 1,2 L = * 0,2 / 1600 * 1,2 = 43,75. vagyis 44 fő, tehát nincs szükség új ember felvételére.

27 27 [2011. november B ] Az élelmiszeripari vállalkozás egyik gyáregysége új termék gyártását tervezi, amelyről a következő információk állnak rendelkezésünkre: - Tervezett termelés (T) db/év - Termék normaóra szükséglete a gyárban (NI) 0,12 óra/db - 1 fő által ledolgozandó órák száma (I) 1826 óra/év - éves tervezett átlagos teljesítményszázalék (Tsz) 110 % - a rendelkezésre álló munkaerő-állomány: 147 fő 1) Számítsa ki a közvetlen termelő fizikai dolgozók munkaerő-szükségletét a normaóra szükséglet alapján. 2) Állapítsa meg a pótlólagos munkaerő-igényt! 3) Milyen forrásokból szerezheti be a szükséges létszámot a vállalat? 4) Mennyi lenne a létszámszükséglet 180% teljesítményszázalék esetén? A szükséges létszám számítása A pótlólagos munkaerőigény: A munkaerő forrása: A munkaerő-szükséglet 118% teljesítményszint esetén

28 28 Megoldás: A szükséges létszám számítása A pótlólagos munkaerőigény: A munkaerő forrása: A munkaerő-szükséglet 118% teljesítményszint esetén L = T * NI / I * Tsz Sz: 110% vagyis 1,1 L = * 0,12 / 1826 * 1,1 = 156,8 vagyis 157 fő = 10 fő Toborzással: belső forrás (áthelyezés, átképzés), külső forrás munkaerőpiac (álláshirdetés, közvetítés, állásbörze) Sz: 118, vagyis 1,18 L = * 0,12 / 1826 * 1,18 = 146,2 vagyis 147 fő, tehát nincs szükség új emberre.

29 29 [2012. február A ] Egy üzleti vállalkozás kétféle terméket termel, amelyek ismert adatait az alábbi táblázat tartalmazza. Kiegészítő információ: az állandó költség 40%-a az A terméket, a többi a B terméket terheli. Feladat: a) Számolja ki a táblázat üres sorainak hiányzó adatait, és írja be azokat a megfelelő helyre. b) Állapítsa meg, be kell-e szüntetni valamelyik termék gyártását? Indokolja válaszát. c) Számítsa ki a B terméknek azt a termelési mennyiségét, amely esetén az árbevétel éppen fedezeti ponton van. Írja fel a számítás alapjául szolgáló képletet is. Üzemi eredmény számítása és értékelése Adatok megnevezése A termék B termék Összes termék 1. Állandó költség (eft) Változó költség (eft) Összes költség (eft) 4. Eladási egységár (eft/db) 5. Termelt mennyiség (db) 6. Árbevétel (eft) 7. Üzemi eredmény (eft) 8. Értékelés 9. B termék fedezeti mennyisége (számítás módja, számítása)

30 30 Megoldás: Adatok megnevezése A termék B termék Összes termék 1. Állandó költség (eft) 40% = % = Változó költség (eft) Összes költség (eft) Eladási egységár (eft/db) 5. Termelt mennyiség (db) 6. Árbevétel (eft) Üzemi eredmény (eft) Értékelés A B termék veszteséges, de még nem érte el az üzembezárási pontot, vagyis megtermeli a változó költségeket. Az A termék viszont nagyon nyereséges, fedezi a B termék veszteségét és jelentős profitot is biztosít. 9. B termék fedezeti mennyisége (számítás módja, számítása) Fedezeti mennyiség (Qf) = Fix ktsg. /p-avc AVC = VC/Q, tehát /125 = 160 Qf = 9000 / 40 = 225 Ahhoz, hogy a termelés elérje a fedezeti pontot, vagyis hogy kitermelje az összes költség fedezetét, legalább 225 terméket kell gyártani *0,4= 6000; 15000*0,6= TC = FC + VC - TR = p * Q vagyis: A termék: 284*200=56 800; B termék: 200*125 = П = TR TC, vagyis A termék esetében: ; B termék esetén:

31 31 [2012. február B ] Egy üzleti vállalkozás kétféle terméket termel, amelyek ismert adatait az alábbi táblázat tartalmazza. Kiegészítő információ: Az állandó költség a változó költségek arányában terheli az A és a B termékeket. Feladat: a) Számolja ki a táblázat üres sorainak hiányzó adatait és írja be azokat a megfelelő helyre. b) Állapítsa meg, hogy be kell-e szüntetni valamelyik termék gyártását. Válaszát indokolja. c) Számítsa ki az A terméknek azt a termelési mennyiségét, amely esetén az árbevétel éppen fedezeti ponton van. Üzemi eredmény számítása és értékelése Adatok megnevezése A termék B termék Összes termék 1. Állandó (fix) költség Változó költség Összes költség 4. Eladási egységár 47, Termelt mennyiség Árbevétel (ezer Ft) 7. Üzemi eredmény 8. Értékelés 9. Az A termék fedezeti mennyisége (számítás módja, számítása)

32 32 Megoldás: Adatok megnevezése A termék B termék Összes termék 1. Állandó (fix) költség Változó költség Összes költség Eladási egységár 47, Termelt mennyiség Árbevétel (ezer Ft) Üzemi eredmény Értékelés Az A termék veszteséges, de nem éri el az üzembezárási pontot, a B termék nyereséges, és fedezi az A termék veszteségét. Az A termék gyártásának beszüntetése esetén a B termék viselné az összes fix költséget, így az üzemi eredmény éppen a fedezeti ponton lenne a jelenlegi nyereségesség helyett. 9. Az A termék fedezeti mennyisége (számítás módja, számítása) Qf= FC /p-avc AVC = VC/Q, vagyis /3200=37,5 p-avc = 47,5-37,5=10 Qf= 48000/10= 4800, ennyit darabot kellene termelni ahhoz, hogy a termelés elérje a fedezeti pontot, vagyis kitermelje az összes költségeket, ne legyen veszteséges a termelés /200000=0,6, vagyis 60%, 80/200000=0,4 vagyis 40% - TC = VC + FC - TR = p * Q - П = TR TC

33 33 [2012. május A ] Egy papírárut gyártó vállalkozás gépparkja 10 homogén gépből áll. Működési időalapja (I) egy adott évben 3200 óra/gép, a kapacitás időnorma (NI) 0,025 ó/db. Adott évben db termék (Q) termelését tervezik. 1) Számítsa ki a géppark kapacitását és kapacitáskihasználását 2) Értékelje az eredményt. Mutató megnevezése Kapacitás vagy átbocsátó képesség (K) Kapacitáskihasználás (Kh) Értékelés A számításhoz felhasznált képlet Eredmény 3) Számítsa ki a vállalkozás tervezett termeléséhez (lásd az előző feladatban) a szükséges fizikai létszámszükségletet az alábbi adatok alapján: A termék normaóra szükséglete: 0,025 óra/db 1 fő által ledolgozandó órák száma: 1680 óra/év Éves tervezett átlagos teljesítményszázalék: 102% Jelenlegi fizikai létszám: 13 fő 4) Értékelje az eredményt A kiszámolandó mutató megnevezése Fizikaiak létszáma Értékelés A számításhoz felszámolt képlet A számítás eredménye

34 34 Megoldás: Mutató megnevezése A számításhoz felhasznált Eredmény képlet Kapacitás vagy átbocsátó K = Gsz * I / NI 10*3200 / 0,025 = képesség (K) Kapacitáskihasználás (Kh) Kh = Q/ K / = 78 % Értékelés A rendelkezésre álló kapacitás mellett a tervezett mennyiség legyártásához a kapacitás 78%-át fogjuk kihasználni, a termelés az adott gépparkon még 22%-al növelhető. A kiszámolandó mutató megnevezése Fizikaiak létszáma Értékelés A számításhoz felszámolt képlet L = T * NI /I*Tsz T tervezett mennyiség (Q) A számítás eredménye L = * 0,025 / 1680 * 1,02 = 14,58, vagyis 15 fő A jelenlegi fizikai létszámot még 2 fővel bővíteni kell, hogy meg legyen a tervezett mennyiség előállításához szükséges munkaerő.

35 35 [2012. május B ] Egy elektronikai eszközöket gyártó vállalkozás homogén gépcsoportja 24 gépből áll. Működési alapja (I) adott évben 4210 óra/gép, a kapacitás időnorma (NI) 0,04 ó/db. Adott évben db termék (Q) termelését tervezik. 1) Számítsa ki a géppark kapacitását és kapacitáskihasználását 2) Értékelje az eredményt Mutató megnevezése Kapacitás vagy átbocsátó képesség (K) Kapacitáskihasználás (Kh) Értékelés A számításhoz felhasznált képlet Eredmény 3) Számítsa ki a vállalkozás tervezett termeléséhez (lásd az előző feladatban) a szükséges fizikai létszámszükségletet az alábbi adatok alapján: A termék normaóra szükséglete: 0,04 óra/db 1 fő által ledolgozandó órák száma: 1840 óra/év Éves tervezett átlagos teljesítményszázalék: 104% A jelenlegi fizikai létszám: 40 fő 4) Értékelje az eredményt. A kiszámolandó mutató megnevezése Fizikaiak létszáma Értékelés A számításhoz felszámolt képlet A számítás eredménye

36 36 Megoldás: Mutató megnevezése A számításhoz felhasznált Eredmény képlet Kapacitás vagy átbocsátó K = Gsz * I / NI 24*4120 / 0,04 = képesség (K) Kapacitáskihasználás (Kh) Kh = Q/K / = 80,9 % Értékelés A tervezett mennyiség legyártása az adott géppark 81%-os kapacitás-kihasználásával megvalósítható. Adott esetben a gyártás mennyisége még 19%-al növelhető. A kiszámolandó mutató A számításhoz felszámolt A számítás eredménye megnevezése képlet Fizikaiak létszáma L = T * NI / I * Tsz * 0,04 / 1840 * 1,04 = 41,8 vagyis 42 fő Értékelés 40 fő áll a rendelkezésünkre, tehát még 2 fő felvétele szükséges a tervezett mennyiség legyártásához.

37 37 [2012. június A ] Valamely ország adott évében a következő makrogazdasági adatokat ismerjük (milliárd pénzegység) - bruttó kibocsátás: 1800 Mrd pénzegység - folyó termelő felhasználás: 760 Mrd pénzegység - értékcsökkenés: 150 Mrd pénzegység - belföldiek külföldről beutalt munka- és tőkejövedelme: 90 Mrd pénzegység - külföldiek belföldön szerzett munka- és tőke jövedelme: 65 Mrd pénzegység Számítsa ki a hiányzó teljesítménymutatókat: Teljesítmény mutató megnevezése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága (Mrd pénzegység) Hogyan változott a GDP értéke, ha az előző évi GDP 980 Mrd pénzegység volt, és az árak a két időszak között 8%-al emelkedtek? Megnevezés Kiszámítás módja Értéke A GDP változása (nominálindex): A GDP változása (reálindex) Értékelés:

38 38 Megoldás: Teljesítmény mutató megnevezése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága (Mrd pénzegység) GDP GDP = GO Cf 1040 NDP NDP = GDP - Ca 890 GNI GNI = GDP + IM - IX 1065 NNI NNI = GNI Ca NNI = NDP + IM - IX Megnevezés Kiszámítás módja Értéke A GDP változása 1040/ ,1% (nominálindex): A GDP változása (reálindex) 106,1 / 1,08 98,2 % A nominálindex tehát azt jelenti, hogy a tárgyév számszerű adatát osztjuk az előző évi adattal, a kapott számot 100-al szorozva százalékösszeget nyerünk. Azt mutatja meg, hogy számszerűen mennyit változott a GDP az előző évihez képest. A reálindex kiszámítása úgy történik, hogy a nominálindex százalékösszegét osztjuk az áremelkedés (infláció) százalékos adatával. Azt mutatja meg, hogy mennyit változott a GDP, ha a számszerű változás mértékét az infláció mértékével korrigáljuk. Értékelés: a nominálindex és a reálindex kiszámítása után észrevehetjük, hogy a GDP valójában csökkent az előző évihez képest. 915

39 39 [2012. június B ] Valamely ország adott évében a következő makrogazdasági adatokat ismerjük (milliárd pénzegység) - bruttó hazai termék: 680 Mrd pénzegység - folyó termelő felhasználás: 240 Mrd pénzegység - értékcsökkenés: 120 Mrd pénzegység - belföldiek külföldről beutalt munka és tőkejövedelme: 68 Mrd pénzegység - külföldiek belföldön szerzett munka- és tőkejövedelme: 84 Mrd pénzegység Teljesítménymutató megnevezése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága (Mrd pénzegység) Hogyan változott a GNI értéke, ha az előző évi GNI 620 Mrd pénzegység volt, és az árak a két időszak között 11%-al emelkedtek? Megnevezés Kiszámítás módja Értéke A GNI változása (nominálindex) A GNI változása (reálindex) Értékelés:

40 40 Megoldás: Teljesítménymutató megnevezése Kiszámítás módja Pénzben kifejezett nagysága (Mrd pénzegység) GO GO = GDP + Cf = 920 NDP NDP = GDP - Ca = 560 GNI GNI = GDP + IM - IX = 664 NNI NNI = GNI Ca NNI = NDP + IM - IX = = 544 Megnevezés Kiszámítás módja Értéke A GNI változása 664/620 = 1, % (nominálindex) A GNI változása (reálindex) 107/1,11 = 96,39 96,39 % Értékelés: A GNI az előző évhez képest számszerűen 7%-al növekedett, de az inflációval korrigálva valójában 3,61 %-al csökkent.

41 41 [2012. október A ] Munkahelyi vezetője megbízza Önt, hogy készítse el a vásárolt munkagép értékcsökkenési leírási tervét degresszív módszerrel. Az alábbi információk állnak a rendelkezésére: - A munkagép bruttó értéke aktiváláskor: Ft (Maradványértékkel nem számolunk) - Tervezett élettartama (hasznos üzemelési idő) 4 év - Az értékcsökkenés elszámolása az évek sorszámösszegével (degresszíven gyorsított módszerrel) történik. Egy egységre jutó értékcsökkenés összege Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege Az első két évben elszámolt amortizácó aránya A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa A munkagép nettó értéke a 3. év végén

42 42 Megoldás: Egy egységre jutó értékcsökkenés összege Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege Az első két évben elszámolt amortizácó aránya A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa A munkagép nettó értéke a 3. év végén % 20% / ( ) = Ft/egység * 4 = Ft * 3 = ; = ; / = 0,7 vagyis 70% Megoldókulcs szerinti számítás: ( * (4+3))/ = 0,7 vagyis 70%, vagy 7/ * 2 = ; / = 0,2 vagyis 20% ( *2)/ = 0,2 vagyis 20% ( ) = * = vagy 1*

43 43 [2012. október B ] Munkahelyi vezetője megbízza Önt, hogy készítse el a vásárolt munkagép értékcsökkenési leírási tervét teljesítményarányos módszerrel. Az alábbi információk állnak a rendelkezésére: - A munkagép bruttó értéke, aktiváláskor: Ft - Tervezett élettartama (hasznos üzemelési ideje) 4 év - A munkagép tervezett teljesítménye a teljes használati idő alatt gépóra - Tervezett évenkénti tényleges teljesítménye: 1. év 3200 gépóra 2. év 3800 gépóra 3. év 4000 gépóra 4. év Egy gépórára jutó értékcsökkenés összege Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege A 4. évre tervezett gépórák száma A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa A munkagép nettó értéke a 3. év végén

44 44 Megoldás: Egy gépórára jutó értékcsökkenés 300 összege Az első évben elszámolandó értékcsökkenés összege A 4. évre tervezett gépórák száma 3000 A 3. évi értékcsökkenés leírási kulcsa 28,6 % A munkagép nettó értéke a 3. év Ft végén 1. Egy gépórára jutó értékcsökkenés összege: / = 300 Ft/gó *300 = Ft 3. A 4. évre tervezett gépórák száma: ( )=3000 gó 4. A 3. évi (nem az első 3 év!!!) értékcsökkenési leírási kulcsa: 4000 * 300 / = 0,2857 vagyis 28,6 % ((3200*300)+(3800*300)+(4000*300)) = Ft vagy így: ( )*300 = Ft

45 45 [2012. november A ] Egy nagykereskedelmi raktár készletadatai 2010 és I. negyedévében: Megnevezés 2010 év 2011 év Változás %-a 2010 = 100% Árbevétel (eft) ,0 Januári nyitókészlet (eft) Februári nyitókészlet (eft) Márciusi nyitókészlet Márciusi zárókészlet (eft) Kronologikus átlagkészlet (eft) Fordulatok száma (fordulat) Forgási sebesség napokban (nap) Értékelés Feladat: a) Számítsa ki a nagykereskedelmi raktár 2010 és 2011 év I. negyedévi hiányzó adatait b) Elemezze a készletgazdálkodás és évi adatait, és a készletgazdálkodás alakulását.

46 46 Megoldás: Megnevezés 2010 év 2011 év Változás %-a 2010 = 100% Árbevétel (eft) ,0 Januári nyitókészlet (eft) Februári nyitókészlet (eft) Márciusi nyitókészlet Márciusi zárókészlet (eft) Kronologikus átlagkészlet (eft) Fordulatok száma (fordulat) Forgási sebesség napokban (nap) Értékelés % % 9 7,5 83,33 % Az adatokból látszik, hogy növekedett a készletek forgási sebessége (csökkent a forgási napok száma), vagyis 20%-al nőtt a készlethatékonyság, ami az árbevétel növekedésével magyarázható. Az árbevétel növekedésének hatására csökkent az átlagkészlet 15%- al, ami pozitív hatással volt a forgási sebesség növekedésére. Számítások: év Kronológiai átlagkészlet: ((a1/2)+a2+an-1+(an/2))/n-1 K = ( )/3 = 2600 Fordulatok száma FSf = E/K vagy FSf = n/fsn FSf = / = 10 FSn = (K * n)/e = (2 600 * 90) / = 9 vagy: FSn = n/fsf = 90/10 = év Árbevétel: * 1,02 = FSf = E / K, vagyis K = E/FSf K = / 12 = 2210 FSn = n/fsf = 90/12 Százalékok: 2 210/2 600 = 0,85 vagyis 85% 12/10 = 1,2 vagyis 120% 7,5/9 = 0,83333 vagyis 83,33 %

47 47 [2012. november B ] Egy nagykereskedelmi raktár készletadatai és II. negyedévében: Megnevezés év év Változás %-a 2010 = 100% Árbevétel (eft) ,0 Márciusi zárókészlet (eft) Májusi nyitókészlet (eft) Májusi zárókészlet (eft) Júniusi zárókészlet (eft) Kronologikus átlagkészlet (eft) Fordulatok száma (fordulat) Forgási sebesség napokban (nap) Értékelés Feladat: a) Számítsa ki a nagykereskedelmi raktár 2010 és év II. negyedévi hiányzó adatait b) Elemezze a készletgazdálkodás és évi adatait és a készletgazdálkodás alakulását

48 48 Megoldás: Megnevezés év év Változás %-a 2010 = 100% Árbevétel (eft) ,0 Márciusi zárókészlet (eft) Májusi nyitókészlet (eft) Májusi zárókészlet (eft) Júniusi zárókészlet (eft) Kronologikus átlagkészlet (eft) Fordulatok száma (fordulat) Forgási sebesség napokban (nap) Értékelés % % 11, % Az adatokból látszik, hogy 25%-al nőtt a készlethatékonyság (fordulatszám növekszik, napok száma csökken), ami az árbevétel 5%-os növekedésével magyarázható. A magasabb árbevételt (több eladás) követte az átlagkészlet-állomány csökkenése K = ((18000/2) (13400/2)) / 3 = FSf = E/K = /14700 = 10 FSn = n/fsf = 90/10 = 9 FSn = (K * n) /E = / = Árbevétel: /1,05 = K = E/FSf = /8 = FSn= n/fsf = 90/8 = 11,25 FSn= (K*n) / E = (17500*90)/140000=11,25 Százalékok: 14700/17500=0,84 10/8=1,25 9/11,25=0,8

49 49 [2013. február] A Hópihe Zrt. vevőkkel szembeni végkövetelés állományáról az alábbi negyedéves nyitóadatokat ismerjük (ezer forintban): A vállalkozás éves értékesítési árbevétele (forgalma) ezer Ft. Az évet 365 naposnak tekintjük. Feladat: a) Határozza meg az alábbi adatokat: - átlagos vevőállomány nagysága - fordulatok száma - átlagos beszedési idő b) Tervezze meg, hogy hogyan fog alakulni 2013-ban az átlagos vevőállomány, ha a beszedési időt 12 nappal csökkentik és az árbevétel 20%-os növekedését prognosztizálják. A megoldás során az eredményeket két tizedes jegyre kerekítve adja meg.

50 50 Megoldás: Átlagos vevőállomány nagysága: ((3365/2) (5613/2)) / 4 = 15444/4 = 3861 e FT FSf = É/K = 39580/3861=10,25 fordulat FSn = (K*n) / E = (3861*365)/39580=35,61 nap FSn = n/fsf = 365/10,25 = 35,61 nap E = 39580*1,2= FSn = 35,60-12= 23,6 vagyis 24 nap FSf= 365/24 = 15,21 FSf= E/K, ebből K = E/FSf K = / 15,21 = 3122,68 Az átlagkos vevőállomány 2013-ban: 3122,68 Árbevétel: 47496

51 51 [2013. március] Egy gépalkatrészeket gyártó vállalkozás tervezett termelési mennyisége (Q) db motor, a fizikai foglalkozásúak létszáma 100 fő. 1. feladat: Számítsa ki a vállalkozás tervezett termeléséhez a pótlólagos fizikai létszámszükségletét a rendelkezésre álló adatok alapján. A termék normaóra szükséglete: 1,2 óra/db 1 fő által ledolgozandó órák száma: 1850 óra/év Éves tervezett átlagos teljesítményszázalék: 101% A kiszámítandó mutató megnevezése Fizikaiak létszáma Értékelés A számításhoz felhasznált képlet A számítás eredménye 2. feladat A gépgyár 12 gépből álló homogén gépcsoportjának (Gsz) működési időalapja (I) adott évben 5600 óra/gép, a kapacitás időnorma (NI) 0,3 óra/db. Számítsa ki a gépcsoport: - kapacitását - kapacitáskihasználását A kiszámítandó mutató megnevezése Kapacitás vagy átbocsátó képesség (K) Kapacitáskihasználás (Kh) Értékelés A számításhoz felhasznált képlet A számítás eredménye

52 52 Megoldás: A kiszámítandó mutató A számításhoz felhasznált A számítás eredménye megnevezése képlet Fizikaiak létszáma L = T * NI / I * Tsz * 1,2 / 1850*1,01 = 115,6 vagyis 116 fő Értékelés Az adott mennyiségű termék legyártásához még 16 főre van szükségem. A kiszámítandó mutató A számításhoz felhasznált A számítás eredménye megnevezése képlet Kapacitás vagy átbocsátó K = Gsz * I / NI 12 * 5600 / 0,3 = képesség (K) Kapacitáskihasználás (Kh) Kh = Q/K / = 0,8035 vagyis 80,35% Értékelés A rendelkezésre álló gépállománnyal a tervezett mennyiséget cca. 80%-os kapacitáskihasználás mellett le tudom gyártani.

53 53 [2013. április] Vállalatunk új minőségű fa alapanyagú tároló dobozok gyártásába fogott, a termék termeléséről a következő információkkal rendelkezünk: Összes állandó költség: Ft Termékegységre jutó változó költség: 380 Ft/db A termék eladási egységára: 860 Ft/db Feladat: 1. Számítsa ki a fedezeti mennyiséget, az árbevételt, a termék teljes költségét, az eredményt és a termék egységköltségét. A termelést a következő évben 20%-al tervezzük növelni. 2. Számítsa ki a termelés mennyiségét, az árbevételt, a termék teljes költségét, az eredményt és a termék egységköltségét a termelési volumen emelése után. Megnevezés Fedezeti mennyiség (db) Termelés mennyisége (db) Árbevétel (Ft) Teljes költség (Ft) Eredmény (Ft) Önköltség (Ft/db) Értékelés Adatok A fedezeti mennyiség esetén A termelési volumen emelése után Mellékszámítás: 1. Fedezeti mennyiség: 2. Árbevétel: 3. Teljes költség: 4. Eredmény: 5. Egység önköltség: A termelési volumen emelése után 1. Termelés mennyisége: 2. Árbevétel: 3. Teljes költség: 4. Eredmény: 5. Egység önköltség:

54 54 Megoldás: Megnevezés Adatok A fedezeti mennyiség esetén A termelési volumen emelése után Fedezeti mennyiség (db) Termelés mennyisége (db) Árbevétel (Ft) Teljes költség (Ft) Eredmény (Ft) Önköltség (Ft/db) Értékelés A termelés növelésével a project nyereségessé vált. Az állandó költségek változatlansága mellett a termelés növelése az önköltség csökkenéséhez vezetett. Mellékszámítás: 1. Fedezeti mennyiség: Qf= FC /p-avc / ( ) = Árbevétel: TR = p*q 860 * = Teljes költség: TC = FC + VC VC = AVC*Q = 380* = TC = = Mivel a termelés a fedezeti ponton van, ezért a TR = TC 4. Eredmény: П = TR TC A termelés a fedezeti ponton van. Mivel az árbevétel és a teljes költség megegyezik, az eredmény nulla. 5. Egység önköltség: TC/Q, vagyis /45000=860 Mivel a termelés a fedezeti ponton van, ezért az önköltség megegyezik az eladási árral (ATC = p) A termelési volumen emelése után 1. Termelés mennyisége: 45000*1,2= Árbevétel: TR = p*q; 54000*860= Teljes költség: TC = FC+VC; FC (nem változik): VC (nő a termelés volumenével): *1,2 = TC = = Eredmény: П = TR TC; = Egység önköltség: ATC = TC/Q; /54000 = 780

55 55 [2013. május] A vállalat második negyedévi készletgazdálkodásáról a következő adatokkal rendelkezünk: Készletadatok: Időpont Készlet mennyisége Április 1 25,6 t Április ,2 t Május ,8 t Július 1. 28,4 t Napi átlagos készletfelhasználás: 2,65 tonna Minimális (biztonsági) készlet: 20,8 tonna Maximális készlet: 68,5 tonna A negyedév munkanapjainak száma: 64 A felhasználás a negyedév során egyenletes, az összes elkészült terméket értékesítik. 1. Számítsa ki: a) A folyókészlet nagyságát, b) az utánpótlási időszak hosszát (feladás gyakorisága) c) az átlagkészlet mennyiségét (kronologikus átlaggal) d) készletek átlagos forgási sebességét (fordulatok száma mutatóval). 2. Értékelje a forgási sebesség alakulását, ha az első negyedévben a készletek 7 fordulatot tettek. Az eredményt foglalja az alábbi táblázatba. Készletgazdálkodási adatok Mutató megnevezése Számítás módja (képlet) A mutató értéke Folyó készlet (t) Utánpótlási idő (nap) Átlagkészlet mennyisége (t) Forgási sebesség (fordulat) Értékelés

56 56 Megoldás: Mutató megnevezése Számítás módja (képlet) A mutató értéke Folyó készlet (t) Max. Min. 68,5 20,8 = 47,7 tonna Utánpótlási idő (nap) Folyókészlet / napi átlagos alapanyagigény 47,7 /2,65 = 18 nap Átlagkészlet mennyisége (t) K=((a1/2)+a2+an- 28 tonna 1+(an/2))/n-1 Forgási sebesség (fordulat) FSf = E/K E = 2,65*64=169,6 169,6/28=6,05, tehát kb. 6 fordulat Értékelés Ha az előző negyedévben a forgási sebesség 7 volt, akkor a készletfelhasználás gyorsasága csökkent. Ez vagy növekvő készletállománnyal vagy csökkenő értékesítési volumennel, vagy a készletállomány növekedéséhez képest alacsonyabb ütemben növekvő értékesítési forgalommal magyarázható.

57 57 [2013. június] Az élelmiszeripari termékeket gyártó vállalat a piaci kereslet bővülése miatt kapacitásbővítést határozott el. A beruházási döntéshez két alternatíva (A és B) közül lehet választani. A tanult beruházás gazdaságossági mutatók segítségével válassza ki a kedvezőbb változatot az alábbi adatok alapján. 1) átlagos jövedelmezőség 2) megtérülési idő 3) statikus forgási sebesség Megnevezés Beruházott tőke nagysága (Mft) (C) A beruházással 1 év alatt elérhető nyereség (MFt) (P) A beruházás tervezett használati ideje (év) (Mt) Átlagos jövedelmezőség (%) Bp Megtérülési idő (év) Bi Forgási sebesség (f) Bs Értékelés Számítás módja (képlet) A változat B változat

58 58 Megoldás: Megnevezés Beruházott tőke nagysága (Mft) (C) A beruházással 1 év alatt elérhető nyereség (MFt) (P) A beruházás tervezett használati ideje (év) (Mt) Átlagos jövedelmezőség (%) Bp Megtérülési idő (év) Bi Forgási sebesség (f) Bs Értékelés Számítás módja (képlet) Bj = Nyereség Ráfordítás Bi = Ráfordítás Nyereség A változat B változat ,5 12,5 10,5 Bs = Mi 1,6 1,4 Bi Az átlagos jövedelmezőség és a megtérülési idő alapján a B változat kedvezőbb, bár az A változatt forgási sebessége magasabb. A végső döntéshez más szempontok figyelembe vétele is szükséges (dinamikus mutatók, műszaki-gazdasági kritériumok).

59 59 [2016. június] Vállalatunk a kozmetikai iparban működik. Piaci részesedésének megtartása érdekében kénytelen árengedményt nyújtani a vásárlóknak. Az Ön feladata, hogy végezzen számításokat az alábbi adatok alapján: A gyártott kozmetikumok állandó költsége Egy darab kozmetikumra eső változó költség Egy darab kozmetikum eladási ára A termelés mennyisége Ft Ft/db Ft/db db Feladat: Számítsa ki - az árbevétel nagyságát - a fedezeti mennyiséget - 10%-os árengedmény esetén elérhető eredményt

60 60 Megoldás: Megnevezés Számítás módja Adatok (mértékegységgel együtt) Árbevétel TR = p * Q 4500 Ft/db * 2000 db = Ft Fedezeti mennyiség Qf = FC /p-avc Ft / (4500 Ft/db Ft/db) = 1000 db 10%-os árengedmény esetén elérhető eredmény П= TR TC TC = VC+FC = Ft + (1500 Ft/db x 2000 db) = Ft 4500 Ft/db 10% = 4050 Ft/db TR(2) = Ft П = Ft Ft = Ft

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor TestLine - pénzügyi számviteli ügyintéző 1. 9:41 Normál Megnevezés Kiszámítás módja Értéke A nominális kibocsátás a t. évben A nominális kibocsátás a (t+1). évben Értékindex ( a nominális GDP értékének

Részletesebben

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor

TestLine - SNA mutatók Minta feladatsor TestLine - pénzügyi számviteli ügyintéző 1. 11:18 Normál Bruttó kibocsátás (GO) 3500 Folyó termelő felhasználás (Cf) 2200 Évi amortizációs alap (Ca) 630 Az országba beutalt profit külföldi tőkebefektetésből

Részletesebben

A vállalat belső tevékenységi rendszere.

A vállalat belső tevékenységi rendszere. A vállalat tevékenységi rendszere 01. rész Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium A vállalat belső tevékenységi rendszere. Az alapvető célból lebontott vállalati célrendszer megvalósításához szükséges

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Költség volumen - eredmény elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Eszközgazdálkodás alapok. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Eszközgazdálkodás alapok. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Eszközgazdálkodás alapok ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Az előadás témakörei ESZKÖZÖK - Tárgyi eszközök 1. Tárgyi eszközök fogalma, csoportosítása 2. Tárgyi eszközökkel való gazdálkodás 3. Tárgyi eszközök

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ. Cenzori. Írásbeli vizsgatevékenység

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ. Cenzori. Írásbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 04 / 155 /2012. MK/HU KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2012. május 15. 8.00. óra Minősítő neve: Pankucsi Zoltán Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Készletgazdálkodás. TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor

Készletgazdálkodás. TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor Készletgazdálkodás TÉMAKÖR TARTALMA - Készlet - Átlagkészlet - Készletgazdálkodási mutatók - Készletváltozások - Áruforgalmi mérlegsor KÉSZLET A készlet az üzletben lévı áruk értékének összessége. A vállalkozás

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam GM szak Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014

Részletesebben

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 19 pont Egy papír-írószerbolt 2018. évi árbevétele 85 000 ezer Ft. Az üzlet 24%-os

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Készletek: Készletek jellemzői: 1. nagyrészük a raktárakban, az értékesítőhelyen, illetve kisebb részük a termelőhelyen található

Készletek: Készletek jellemzői: 1. nagyrészük a raktárakban, az értékesítőhelyen, illetve kisebb részük a termelőhelyen található Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián

Előadó: Dr. Kertész Krisztián Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu A termelés költségei függenek a technológiától, az inputtényezők árától és a termelés mennyiségétől, de a továbbiakban a technológiának és az inputtényezők

Részletesebben

Megoldás a) Fedezeti pont (Fp)= 560+85= 645.000 eft b) Üzemszüneti pont (Üp)= 560.000 eft

Megoldás a) Fedezeti pont (Fp)= 560+85= 645.000 eft b) Üzemszüneti pont (Üp)= 560.000 eft 1) Számítsa ki egy vállalkozás fedezeti pontját, és az ún. üzemszüneti pontot az alábbi adatokból! - vállalkozás éves árbevétele 680.000 eft - vállalkozás éves összes közvetlen (változó) költsége 560.000

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV

HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV HÁZI DOLGOZAT TÁVOKTATÁS TAGOZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK 2014/2015. TANÉV TAVASZI FÉLÉV 1 1. FELADAT: Gazdasági kalkuláció Egy vállalkozás tevékenységéhez tartozó egyik üzem adatai a következők: (Az üzemben

Részletesebben

a) dinamikus elemzés: különböző időszakok adatainak összehasonlitása.

a) dinamikus elemzés: különböző időszakok adatainak összehasonlitása. 1 Készletgazdálkodás elemzése A logisztikai rendszer eszköze a készletgazdálkodás témakörök: 1 anyagellátás elemzése, 2 anyagfelhasználás elemzése, 3 készletszint, készletállomány alakulásának a vizsgálata

Részletesebben

A MAKROÖKONÓMIA MUTATÓI

A MAKROÖKONÓMIA MUTATÓI A makroökonómia mutatói, nemzeti jövedelem 1 IGAZ-HAMIS ÁLLÍTÁSOK A MAKROÖKONÓMIA MUTATÓI 1. A fogyasztói árindex egy fix jószágkosár árát követi nyomon az időben. 2. Egy külföldön gyártott, de itthon

Részletesebben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben

Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben Bevezető feladat Esettanulmányok Önköltségkalkuláció témakörben A vállalkozás a tárgyidőszakban A és B típusú terméket gyártott. A tárgyidőszakkal kapcsolatban a következő információkat ismeri: A termék

Részletesebben

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now.

Easy PDF Creator is professional software to create PDF. If you wish to remove this line, buy it now. 070421/1. példa Termékek Termelési érték (eft) Árindex Közvetlen bérköltség (eft) Terv Tény % Terv Tény A 60 000 84 000 105 9 000 11 760 B 18 000 15 000 100 1 800 1 800 C 40 000 35 280 98 4 800 5 292 Az

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 02 Kereskedelmi képviselő Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 21 pont Egy kereskedő vállalkozó 2018-ban 308 600 ezer Ft forgalmat ért el 28%-os

Részletesebben

a) 2630 md. USD b) 3119 md. USD c) 3389 md. USD d) 2800 md. USD b) Le kell vonni az értékcsökkenés nagyságát

a) 2630 md. USD b) 3119 md. USD c) 3389 md. USD d) 2800 md. USD b) Le kell vonni az értékcsökkenés nagyságát NEMZETGAZDASÁGI TELJESÍTMÉNY STATISZTIKAI MUTATÓSZÁMAI 1. Egy hipotetikus gazdaság alábbi adatait ismerjük Milliárd USD Fogyasztás 1925 Nettó export 44 Kamat fizetések 81 Személyi adók 500 Értékcsökkenés

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Fejlesztés 1. példa Egy vállalkozás termékválasztékának bõvítése érdekében új termék kifejlesztését tervezi. A fejlesztés elsõ szakasza lezárult, az összegyûjtött és értékelt információk alapján két termék fejlesztését

Részletesebben

Alapfogalmak, alapszámítások

Alapfogalmak, alapszámítások Alapfogalmak, alapszámítások Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium 1. Vállalati gazdálkodás Gazdálkodás - Gazdaságosság. A gazdálkodás a vállalat számára szűkösen rendelkezésre álló és adott időszakon

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Tárgyi eszköz-gazdálkodás

Tárgyi eszköz-gazdálkodás Tárgyi eszköz-gazdálkodás Gazdálkodás, gazdaságosság, kontrolling Termelési eszközök és megtérülésük A tárgyi eszközök értéküket több termelési perióduson belül adják át a készterméknek, miközben használati

Részletesebben

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium

Számvitel III 11 gyakorlat Költségelszámolási rendszerek 12. szeminárium 1. Feladat Egy vállalat néhány éve alapanyagot vásárolt, amelynek beszerzési értéke 100 000 forint volt. Az alapanyag felhasználásával gyártott termékre nincs kereslet, egy vevő kivételével, aki az általa

Részletesebben

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő

Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Raktározás számítási feladatok. Raktárüzemtani mutatók

Raktározás számítási feladatok. Raktárüzemtani mutatók Raktározás számítási feladatok Raktárüzemtani mutatók 1 1. Feladat Egy raktár havi záró készletszintje az alábbi táblázat szerint alakul. Az éves értékesítés: 1200ezer Ft. Számítsa ki a forgási sebességet

Részletesebben

Értékcsökkenés (amortizáció)

Értékcsökkenés (amortizáció) Értékcsökkenés (amortizáció) Fogalmak: A befektetett javak (immateriális és tárgyi eszközök) elhasználódásának, műszaki-gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke. Az eszközök pénzben kifejezett értékének

Részletesebben

javítási-értékelési útmutató

javítási-értékelési útmutató PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-7/2018. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 05. 9:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

Tevékenység költségei

Tevékenység költségei Tevékenység költségei Kiadás, ráfordítás, költség Kiadás: minden kifizetés, amely csökkenti a pénzeszközöket Ráfordítás: A vállalkozás eredményét csökkenti. Költség: a költség a tevékenység/termelés során

Részletesebben

Vállalatirányítás HÁLÓTERVEZÉS. Tevékenység Jel Kódjel megelőző követő tevékenység jele. A - C 6 Munkaerő-szükséglet 2. B - F 8 műszaki tervezése 3.

Vállalatirányítás HÁLÓTERVEZÉS. Tevékenység Jel Kódjel megelőző követő tevékenység jele. A - C 6 Munkaerő-szükséglet 2. B - F 8 műszaki tervezése 3. HÁLÓTERVEZÉS 1. Egy hálótervről az alábbi adatok ismertek: Közvetlenül Tevékenység Jel Kódjel megelőző követő tevékenység jele 1. Generálterv kidolgozása A - C 6 Munkaerő-szükséglet. meghatározása és gyári

Részletesebben

Mikroökonómia - 4. elıadás A TERMELÉS RÖVID TÁVÚ KÖLTSÉGEI

Mikroökonómia - 4. elıadás A TERMELÉS RÖVID TÁVÚ KÖLTSÉGEI Mikroökonómia - 4. elıadás A TERMELÉS RÖVID TÁVÚ KÖLTSÉGEI Bacsi, 4. ea. 1 A TERMELÉS KÖLTSÉGEI - RÖVID TÁV A termelés összes költsége: TC (Total cost) Két csoportra osztható: Állandó (fix) költségek:

Részletesebben

1. feladat Összesen: 30 pont. 1.1. Aláhúzással jelölje a mondat helyesnek tartott befejező részét! 16 pont

1. feladat Összesen: 30 pont. 1.1. Aláhúzással jelölje a mondat helyesnek tartott befejező részét! 16 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A makroökonómia mutatói

A makroökonómia mutatói 1. 1999. évben Seholsincs országban az összes kibocsátás 4500 m$ volt. A folyó termelő felhasználás 2600 m$, a tárgyi eszközök értékcsökkenése 500 m$. Külföldről származó elsődleges jövedelem 40 m$, a

Részletesebben

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/23 Vállalkozások költséggazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) HOZAM RÁFORDÍTÁS EREDMÉNY ÁRBEVÉTEL KÖLTSÉG BR. NYERESÉG BEVÉTEL KIADÁS PÉNZTÁR KÖLTSÉG RÁFORDÍTÁS KIADÁS HOZAM

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián k.krisztian@efp.hu A TERMELÉS KÖLTSÉGEI ÁRBEVÉTEL A termelés gazdasági költsége Gazdasági Explicit költség profit Gazdasági profit Számviteli költség Implicit

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt!

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt! 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/1 GAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK, VESZTESÉGSZÁMÍTÁS, KAPACITÁSSZÁMÍTÁS 1. a) Ön egy vendéglő vezetője. Kérem, mutassa be, hogy üzletében az árubeszerzéskor milyen források állnak rendelkezésére,

Részletesebben

7. A vállalat költségei

7. A vállalat költségei 7. A vállalat költségei Igaz-hamis állítások 1. Azokat a költségeket soroljuk be a stock típusú költségek csoportjába, melyek adott időpontban felmerülnek és megtérülnek, például az energia ára, rezsi

Részletesebben

A lánc viszonyszám: A lánc viszonyszám számítási képlete:

A lánc viszonyszám: A lánc viszonyszám számítási képlete: A lánc viszonyszám: Az idősor minden egyes tagját a közvetlenül megelőzővel osztjuk, vagyis az idősor első évének, vagy időszakának láncviszonyszáma nem számítható. A lánc viszonyszám számítási képlete:

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA 1.ea. A makroökonómia alapfogalmai, a jövedelmek számbavétele. Bacsi-Weisz, Makro1

MAKROÖKONÓMIA 1.ea. A makroökonómia alapfogalmai, a jövedelmek számbavétele. Bacsi-Weisz, Makro1 MAKROÖKONÓMIA 1.ea. A makroökonómia alapfogalmai, a jövedelmek számbavétele 1 Mivel foglalkozik a makroökonómia? Nem egy gazdasági szereplı, termék, hanem: AGGREGÁTUMOK kettıs aggregálás Gazdasági szereplık

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A makrogazdasági tevékenység számbavétele 13. lecke SNA (System of National

Részletesebben

5. A költségek elemzése 5.1. Költségelemzés abszolút adatokkal

5. A költségek elemzése 5.1. Költségelemzés abszolút adatokkal 5. A költségek elemzése 5.1. Költségelemzés abszolút adatokkal 501. A számla nettó értéke 34 800 : 1,2 = 29 000 Ft 502. I. negyedévi hívásdíj 158 500 : 1,08 = 146 759,30 Ft 503. A számla bruttó értéke

Részletesebben

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Eredményelemzés. Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével!

Eredményelemzés. Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Eredményelemzés. feladat Számítsa ki a terv évi adózás elõtti eredmény minimálisan szükséges összegét, a következõ információk segítségével! Bázis idõszak adatai: - tárgyi eszközök bruttó értéke 80 000

Részletesebben

Közgazdaságtan - 5. elıadás

Közgazdaságtan - 5. elıadás Közgazdaságtan - 5. elıadás A termelés rövid távú költségei Bacsi, 5. ea. 1 A TERMELÉS KÖLTSÉGEI - RÖVID TÁV A termelés összes költsége: TC (Total cost) Két csoportra osztható: Állandó (fix) költségek:

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Intézet Vállalkozási finanszírozás kollokvium H Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport Név: Neptun kód: Az alábbi feladatok mindegyikében csak egy válasz helyes. Jelölje be az alábbi táblázatba az Ön által helyesnek tartott választ a megfelelő betűjelnél x-szel! Javítást nem fogadunk el.

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA február 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA február 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS 2015. február 14. STUDIUM GENERALE KÖZGAZDASÁGTAN SZEKCIÓ I. Választásos,

Részletesebben

Tábla, Projektorral kivetített tananyag. Az óra menete. 1. Mikor eredményes egy vállalkozás készletgazdálkodása?

Tábla, Projektorral kivetített tananyag. Az óra menete. 1. Mikor eredményes egy vállalkozás készletgazdálkodása? Osztály 10A. Tantárgy Üzleti tevékenység tervezése gyakorlat Téma: A készletek elemzésének tervezésének, valamint a leltáreredmény mutatószámai Tanítási egység Forgási sebesség mutatói Felhasznált irodalom

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Pénzügy alapok előadás. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD

VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Pénzügy alapok előadás. ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Pénzügy alapok előadás ELŐADÓ: Dr. Pónusz Mónika PhD Az előadás témakörei PÉNZÜGYEK Költséggazdálkodás Ráfordítások költségek kiadások Költségek csoportjai Költségfüggvények ÁKFN struktúra Fedezetszámítás

Részletesebben

Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói

Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói Nemzetgazdasági teljesítmény mutatói A nemzetgazdasági össztermelés és a halmozódás problémája. A GDP pontos értelmezése, különbözõ megközelítései. A GDP nagysága és felhasználása Magyarországon. További

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Üzleti tervezés. Dr. Bozsik Sándor 2015.09.07. Alapítsunk vállalkozást! Vállalkozás

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ A javítás

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Közgazdaságtan - 6. elıadás

Közgazdaságtan - 6. elıadás Közgazdaságtan - 6. elıadás A kínálat alakulása, a piac jellege 1 A PIAC JELLEGE Fontossága a vállalat szempontjából: Milyenek a versenytársak? Mekkora a vállalat a piachoz képest? (piaci részesedés) Két

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Modulzáró vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. január 26. 8.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A termelés költségei, a vállalati kínálat tökéletes verseny esetén 6. lecke

Részletesebben

51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő

51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő. kereskedő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Beruházási és finanszírozási döntések 4. konzultáció 12. A vállalati készletgazdálkodás 1. A készletezési költségek 2. A gazdaságos rendelési mennyiség modellje (EOQ)

Részletesebben

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám:

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám: Makroökonómia Zárthelyi dolgozat, A Név: Neptun: 2015. május 13. 12 óra Elért pontszám: A kérdések megválaszolására 45 perc áll rendelkezésére. A kérdések mindegyikére csak egyetlen helyes válasz van.

Részletesebben

A változó költségek azon folyó költségek, amelyek nagysága a termelés méretétől függ.

A változó költségek azon folyó költségek, amelyek nagysága a termelés méretétől függ. Termelői magatartás II. A költségfüggvények: A költségek és a termelés kapcsolatát mutatja, hogyan változnak a költségek a termelés változásával. A termelési függvényből vezethető le, megkülönböztetünk

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM TESZT JELLEGŰ FELADATOK I. Feleletválasztós

Részletesebben

Vállalkozások vagyongazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Vállalkozások vagyongazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/36 Vállalkozások vagyongazdálkodása (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) ESZKÖZÖK FORRÁSOK Mibe? Befektetett eszközök Immateriális javak Tárgyi eszközök Befektetett pénzügyi eszközök Forgóeszközök

Részletesebben

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3.1 A vállalkozás eszközei és szerepük a gazdálkodásban A vállalkozás tevékenysége ellátásához felhasznált eszközeit a számviteli törvény a következő csoportokba rendezi:

Részletesebben

Leltár: Leltározás: Leltározás részei:

Leltár: Leltározás: Leltározás részei: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására.

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

13. A zöldborsó piacra jellemző keresleti és kínálati függvények a következők P= 600 Q, és P=100+1,5Q, ahol P Ft/kg, és a mennyiség kg-ban értendő.

13. A zöldborsó piacra jellemző keresleti és kínálati függvények a következők P= 600 Q, és P=100+1,5Q, ahol P Ft/kg, és a mennyiség kg-ban értendő. 1. Minden olyan jószágkosarat, amely azonos szükségletkielégítési szintet (azonos hasznosságot) biztosít a fogyasztó számára,.. nevezzük a. költségvetési egyenesnek b. fogyasztói térnek c. közömbösségi

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) 0521 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Elfogadható a megoldási

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás

Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás Beruházási és finanszírozási döntések Levelező 4. konzultáció Vállalati készlet-és pénzgazdálkodás 1. A vállalati készletgazdálkodás 1. A készletezési költségek. A gazdaságos rendelési mennyiség modellje

Részletesebben

A gazdasági növekedés mérése

A gazdasági növekedés mérése A gazdasági növekedés mérése Érték-, volumen- és árindexek 25.) Az alábbi táblázat két egymást követő év termelési mennyiségeit és egységárait mutatja egy olyan gazdaságban, ahol csupán három terméket

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK 18

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat

Gyakorló feladatok a Vezetői számvitel tárgyhoz Témakör: Önköltségszámítás. 1. feladat 1. feladat Egy vállalkozás 1.000 darab terméket állít elő. Az eladási ár 25.000 Ft/db. A közvetlen költség 10.000 eft, a közvetett költségek összege 10.000 eft, amelyből elvileg felosztható 2.000 eft.

Részletesebben

Eredmény és eredménykimutatás

Eredmény és eredménykimutatás Eredmény és eredménykimutatás Eredmény Eredmény Az adott időszak hozamainak és ráfordításainak különbsége. Nyereség Veszteség 0 A hozam - bevétel A létrehozott teljesítmények várható ellenértéke Az értékesített,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELELETVÁLASZTÁS, EGYSZERŰ RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK 1. feladat (4 pont) Az 1-2. sorszámú tesztfeladatoknál

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés)

Gyakorló feladatok a Kontrolling alapjai tárgyhoz Témakör: Mérés és elemzés (Költség- és eredményelemzés) Gyakorló feladatok a Kontrolling alajai tárgyhoz. feladat Egy vállalkozás termeléséről az alábbi adatokat ismeri: Termelési érték Termelés (db) Közvetlen anyagköltség előző év tárgy év előző év tárgy év

Részletesebben

Marketing I. Árpolitika

Marketing I. Árpolitika Marketing I. 7. előadás Árpolitika Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz: Ár szerepe a marketingben Árképzés fő tényezői Ár-minőség stratégiák Költségek szerepe az árképzésben

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

AZ ÖSSZEHASONLÍTÁST TORZÍTÓ TÉNYEZŐK ÉS KISZŰRÉSÜK

AZ ÖSSZEHASONLÍTÁST TORZÍTÓ TÉNYEZŐK ÉS KISZŰRÉSÜK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR KONTROLLING-ELLENŐRZÉS INTÉZETI TANSZÉK ÖSSZEÁLLÍTOTTA: BLUMNÉ BÁN ERIKA ADJUNKTUS ELEMZÉS-ELLENŐRZÉS MÓDSZERTANA ÉS RENDSZERE 2. ELŐADÁS MUNKAVEZÉRLŐ

Részletesebben

Gazdasági informatikus Informatikus

Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 4: KÖLTSÉGEK ÉS KÖLTSÉGFÜGGVÉNYEK

GYAKORLÓ FELADATOK 4: KÖLTSÉGEK ÉS KÖLTSÉGFÜGGVÉNYEK GYAKORLÓ FELADATOK 4: KÖLTSÉGEK ÉS KÖLTSÉGFÜGGVÉNYEK 1. Egy terméket rövid távon a függvény által leírt költséggel lehet előállítani. A termelés határköltségét az összefüggés adja meg. a) Írja fel a termelés

Részletesebben

Elméleti feladatok gyakorlás a munkaforma szerint. 1. Adminisztráció: 2 perc 2. Ismétlés: 20 perc

Elméleti feladatok gyakorlás a munkaforma szerint. 1. Adminisztráció: 2 perc 2. Ismétlés: 20 perc Osztály 10A. Tantárgy Üzleti tevékenység tervezése gyakorlat Téma: A készletek elemzésének tervezésének, valamint a leltáreredmény mutatószámai Tanítási egység Összefoglalás Az óra száma 18 Az óra típusa

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Mikroökonómia - 5. elıadás

Mikroökonómia - 5. elıadás Mikroökonómia - 5. elıadás A KÍNÁLAT ALAKULÁSA, A IAC JELLEGE Bacsi, 5.ea. 1 A IAC JELLEGE Fontossága a vállalat szempontjából: Milyenek a versenytársak? Mekkora a vállalat a piachoz képest? (piaci részesedés)

Részletesebben

Vezetői számvitel / Controlling XI. előadás. Költség és eredmény controlling

Vezetői számvitel / Controlling XI. előadás. Költség és eredmény controlling Vezetői számvitel / Controlling XI. előadás Költség és eredmény controlling Költségnemek A vállalati költségek megjelenésének elsődleges formái. Az elsődleges elszámolás a felmerülés okára és nem a felmerülés

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL

GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL Egészségügyi szervező hallgatók részére GTGKG602EGK Gazdaságelméleti Intézet, 2015. Gyakorló feladatok Makroökonómiából 2 1. gyakorlat - Nemzeti jövedelem meghatározása

Részletesebben