Heather Graham Rajzold le holtan! ELŐHANG

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Heather Graham Rajzold le holtan! ELŐHANG"

Átírás

1 Heather Graham Rajzold le holtan! ELŐHANG A szobában csak a hold fénye törte meg a sötétséget. A nő szeme hatalmasra kerekedett, amikor hirtelen rádöbbent, hol van, és ki mellett fekszik. Agya lázasan dolgozott, miközben megpróbálta felidézni az utóbbi órák történéseit. Semmire sem jutott. Emlékezetéből minden kitörlődött. Azt hitte, nagyon óvatos és ügyes volt, de nem. Csapdába esett. Feszülten fülelt, és az egyenletes levegővételekből kitalálta, hogy a férfi alszik. Neki pedig most nem azon kell tépelődnie, hogy mit tett, és milyen kínos helyzetbe sodorta magát a nyomozásával. Nem vesztegetheti az idejét arra, hogy felmérje a következményeket. Ezekben a pillanatokban egyetlen gondolata lehet csupán. A menekülés. Vigyázva az oldalára fordult, nesztelenül kikelt az ágyból, és felöltözött. Te meg hova készülsz? A férfi felkönyökölt az ágyon, és őt figyelte. A nő mosolyt varázsolt az arcára, odament hozzá, és csókot lehelt a homlokára. Micsoda éjszaka! mondta megjátszott könnyedséggel. Úgy érzem, elpusztulok, ha nem ehetek most azonnal fagylaltot. És kávét is innék. Egészen kába vagyok tette hozzá. Azt csak remélhette, hogy váratlanul feltámadt vágyaival nem fog gyanút ébreszteni. Éppen most, miután eljutott ide, a legbensőbb szentélybe. A mélyhűtőben biztosan van fagylalt. Kávét pedig mindig tartunk itthon. Én nem akármilyen fagylaltot szeretnék, hanem azt az új fajtát, amilyet a Denny árul. Szerencsére ők éjjel-nappal nyitva tartanak. Meg aztán Tudod, furcsa érzés, hogy itt vagyok. Nálad.

2 A nő belebújt a cipőjébe, aztán felvette a táskáját. Ahogy a vállára akasztotta, meglepően könnyűnek érezte. Sajnálom, de sehova sem mész mondta a férfi nyugodtan, és ő is felkelt. A félhomályban a nő nem láthatta jól, de így is tudta, hogy csupa izom a teste. Sokat tesz azért, hogy megőrizze a formáját. Ez az egyik szenvedélye. Több más mellett. Ő pedig hibát követne el, ha alábecsülné az erejét. Csak fagyit ennék makacskodott tovább. A férfi lassan odament hozzá. Arca nem mogorva volt, inkább csak szánakozó. Hazudsz. Azt hiszem, megkaptad, amit akartál. Amit kerestél. Sajnálom, de nem mehetsz el. A nő belenyúlt bőrtáskájába, és a fegyverét kereste. Már nincs ott a pisztolyod jegyezte meg a férfi csendesen, és még egy lépést tett felé. A fegyver valóban eltűnt. A nőre rémület tört rá. El kell tűnnie innen. Amilyen hamar csak lehet. Mit tervezel velem? Nem akarok fájdalmat okozni neked. Komolyan nem. A rohadék! Persze hogy nem akar fájdalmat okozni neki. Csak meg akarja ölni. Amikor a férfi megint közelebb lépett hozzá, meglengette a táskáját, és az arcába vágott vele. Utána még teljes erőből a lábai közé is rúgott. Hallotta, hogy levegő után kapkod, s miután összegörnyedt a földön, ő kirohant a hálószobából. Kétségbeesetten a kijáratot kereste, de egyszer csak földbe gyökeredzett a lába. Valaki elállta az útját, és azt a valakit ő nagyon jól ismerte. Elképedésében tátva felejtette a száját. Mindenkire számított volna, csak erre az emberre nem. Most viszont azonnal lehullt a hályog a szeméről. Hát persze! Ezért jöttek rá a kilétére. Te szemét! sziszegte. Csak most már gazdag szemét. A nő agyát elborította a düh, és keserű lett a szája íze. Most tudta csak igazán, mekkora veszélybe sodorta magát. Az undortól és a haragtól megszólalni sem bírt. Mindaz azonban, amit kiderített, ettől még tény marad. Végül sikerült összeszednie magát. Józan esze győzedelmeskedett, és már tudta, mit kell tennie. Elkerülni innen. Biztonságba jutni.

3 Futni kezdett, és úgy rohant, mintha az ördög kergette volna vasvillával. Elérte a bejárati ajtót, remegő kézzel elfordította a zárban a kulcsot, és már kint is volt a házból. Riasztó nem kezdett el visítani. Persze hogy nem. Arra felfigyelne a rendőrség. Tudta, hogy nem veszítheti el a fejét. Miközben végigszaladt a kocsibeállón, háta mögül lépteket hallott. Egyre közelebbről. Azzal hiába is próbálkozna, hogy kihozza a garázsból az autóját. Sokkal hamarabb utolérnék. Egy lehetősége maradt. Ki kell jutnia az útra. Valaki, egy korán kelő talán majd erre jön a kocsijával. Őt magát is meglepte, hogy ilyen gyorsan is tud futni, ha kell. Nem, nem csak azért, mert így kell lennie. Végső kétségbeesésében. Tovább rohant a kertkapu felé, és közben belenyúlt a táskájába. Megkönnyebbült, amikor keze a mobiljához ért. Ez legalább még megvan. Elővette, és benyomogatta a rendőrség számát. Semmi sem történt. A telefonját meghagyták, az akkut azonban levették róla. Rendületlenül futott, és fel sem merült benne, hogy takarékoskodnia kellene az erejével. Hajtotta az ösztöne, a felszökött adrenalinszintje és az, hogy életben akart maradni. Fülét sípoló hang ütötte meg, ám szinte azonnal rájött, hogy csak a saját ijesztő zihálását hallja. Már alig kapott levegőt, de tudta, hogy ki kell tartania. A házból kijutott, és ezzel máris aprócska győzelmet könyvelhet el. Most már csak addig kell kibírnia, amíg segítséget talál. Mielőtt még utolérnék. Nagyokat nyelt, és elszántan nem vett tudomást arról, hogy ég a tüdeje és fájnak az izmai. Nem kímélheti magát, mert hosszú út áll még előtte. Összeharapta a fogát, és leküzdötte a rátörni akaró rémületet. Végre elérte az utat. Nem is hitte volna, hogy vidéken ilyen sötét az éjszaka. Nagyvárosban nőtt fel, és ott mindig világos volt. Itt viszont Hirtelen fény vakította el. Egy autó! Épp akkor bukkant fel, amikor neki a legnagyobb szüksége volt rá. Szinte fel sem tudta fogni, hogy csoda történt. Odarohant az út szélén leparkoló kocsihoz, és feltépte a vezető ajtaját. Hála istennek! Csússzon át a másik ülésre! Igyekezzen! mondta.

4 És akkor megérezte, hogy hátulról egy pisztoly csöve nyomódik a bordái közé. Aztán a férfi suttogását is meghallotta. Ő még csak nem is lihegett. Vége a játéknak. A nő megdermedt, és tekintete a sofőr arcára tapadt. A mosolygó arcot azonnal felismerte, és összeszorult a szíve. Magában azért imádkozott, hogy nyerjenek megbocsátást a bűnei. A legsúlyosabb közülük a büszkeség és az elbizakodottság volt. A túlságosan nagy büszkesége és a fafejűsége. Egyedül akarta kideríteni az igazságot. Magának kívánta a dicsőséget. A dicsőséget Hogy ez milyen nevetségesen hangzik itt és most! Bámulatos, hogy valaki, akibe annyi becsvágy szorult, mint őbelé, ilyen nagyon be lehet gyulladva. Csak ne ess pánikba! Ne add fel! győzködte magát gondolatban. Azt tedd, amit tenned kell! Használd az eszedet! Vesd be a sokszor bevált trükköket, a pszichológiai ismereteidet, mindent, amit tanultál! Csak úgy maradhatsz életben. És imádkozz! Bánd meg, hogy igazságtalanul megbántottál másokat! Menjünk! mondta a férfi fagyos hangon. Itt is lelőhetsz. Kétségtelenül. Egyelőre azonban azt fogod tenni, amit én mondok. Amíg élünk, remélünk, és ez rád is igaz. Akkor is, ha nem sok esélyed van arra, hogy megforduljon a kocka. Rajta, szállj be a kocsiba! Ülj be a sofőr mellé! Most azonnal, és csak szépen, lassan! Ne felejtsd el, hogy itt vagyok mögötted! A nő engedelmeskedett a felszólításnak. A férfi nem tévedett. Az utolsó pillanatig, az utolsó leheletéig küzdeni fog. Miközben a hátsó ülésről rászegeződött a pisztoly, lázasan gondolkodott. Mire készülhet a pasas? Hogyan akarja elmosni minden nyomát annak, hogy ő itt járt? Amikor visszaértek a ház elé, kinyílt előttük a garázskapu. A kocsi megállt, a férfi kiszállt mögüle, őt is kirángatta, és mutatta neki, hogy menjen előtte. Teszünk egy kis kirándulást mondta. Számodra sajnos ez lesz az utolsó fűzte hozzá mogorva vigyorral az ajkán. A pisztoly csöve még mélyebben a hátába nyomódott, és neki nem maradt más választása, be kellett ülnie a saját kocsija kormánya mögé. A férfi melléje szállt be, mögéjük pedig egy ismeretlen, a cinkosa, aki ott várt rájuk, és egy szót sem szólt.

5 A férfi ráparancsolt, hogy induljon, ő pedig ráadta a gyújtást. Tudta, hogy ezzel az apró mozdulattal egy lépéssel máris közelebb került a halálhoz. Hogy elterelje a figyelmét a félelméről, és hogy ne vegyék észre rajta, mi megy végbe benne, beszélni kezdett: Nem ismerek nálatok mocskosabb disznókat. Ennek az egésznek semmi köze a valláshoz. Sok-sok embert becsaptatok, amikor üdvösséget ígértetek nekik. Ajjaj, rajtakaptál minket! Okos csaj vagy, de annyira azért nem, hogy meglásd a fától az erdőt. A nő a visszapillantó tükörből megpróbálta kivenni a mögötte ülő arcát. Ő árulta volna el? Szent ég, mennyire ostoba volt! Rájöhetett volna az igazságra, de hát a többiek sem gyanakodtak. Kicsit sem. Végül is érthető, hogy nem feltételeztek ilyen ocsmányságot valakiről, aki maradéktalanul tisztességesnek tűnt. Bárcsak felfigyelt volna valamire! Hátán a hideg futkosott, de uralkodott magán, és türelmetlen, fölényes hangot ütött meg: Még mind a ketten megúszhatjátok a halálbüntetést. Engedjétek meg, hogy elvigyelek benneteket a rendőrségre! Ha elmondjátok az igazságot, biztosan lehet szó vádalkuról. Nem engedhetünk futni válaszolta a mellette ülő vészjóslóan halkan. Sajnálom, de nem. A nő ebben a pillanatban megértette, hogy a férfi valóban nem szeretne fájdalmat okozni neki. Őszintén sajnálja, hogy azt kell tennie vele, amit meg fog tenni. Csakhogy a döntés nem az övé. Mert itt nem ő parancsol. Ha velem történik is valami, azzal számotokra semmi sem oldódik meg. Dilessio, amíg csak él, a nyomotokban lesz. Háta mögül dühös hangot hallott, és összerezzent. Talán jobban tenné, ha befogná a száját. Dilessio semmit sem tud majd bizonyítani. Ahhoz téged előbb egyébként is meg kellene találniuk lette hozzá a mellette ülő ugyanolyan halkan, ahogyan az előbb is beszélt. Tisztán érezhető volt, hogy ő is fél. A nő pedig rádöbbent, hogy a töredékét sem derítette ki annak, ami itt igazából folyik. A felismeréssel azonban menthetetlenül elkésett. Még hogy okos csaj! Egy kiút azért talán mégis van, ötlött hirtelen az eszébe. Beletaposhat a gázba, nekihajthat egy fának, és magával ránthatja a halálba ezt a két szemetet.

6 Éppen meg akarta tenni, amit kigondolt, amikor a férfi megragadta a kezét, és gorombán elrántotta a kormányról. A kocsi kanyarogni kezdett. Jól van, itt megállhatunk szólt előre a másik a hátsó ülésről. A nő keze pokolian fájt az erős szorítástól, de megpróbált nem tudomást venni róla. Hiába törte a fejét azon, hogyan szabadulhatna meg ettől a két alaktól, semmi sem jutott eszébe. Be kellett látnia, hogy életre-halálra ki van szolgáltatva nekik. Az ütés hátulról, váratlanul érte, és olyan erős volt, hogy a feje nekivágódott a szélvédőnek. Minden elsötétült körülötte, a fájdalom is kegyes semmivé foszlott, de valahonnan messziről még eljutott hozzá a férfi halk hangja: Komolyan soha nem akartalak bántani. Sajnálom. Őszintén sajnálom. Uram, bocsáss meg nekem, bűnös léleknek! A nő imádkozni akart, de lassanként a szavak is darabokra hullottak, mint egy leesett üvegpohár cserepei. Végül pedig már nem maradt más, csak a feketeség. Öt évvel később 1. Ashley utólag bevallotta magának, hogy a történtekről ő is tehetett. Igen, mert megijedt attól a férfitól. Az ijedezés pedig nem áll távol a félelemtől. Ezt nem tagadhatta, bár kicsit sem örült annak, hogy ilyen semmiségek is félelmet ébreszthetnek be. Ahhoz pedig, amire feltette az életét, ez nagyon-nagyon nem illik. Semmi kétség, az ő hibája is lehetett, de hát még reggel hat óra sem volt. Nick egyik-másik törzsvendége időnként igencsak korán állít be. Hajnalok hajnalán bekopogtatnak hozzá, mert tudják, hogy már fent van. Arra viszont ő azért a legkevésbé sem számított, hogy az egyikükkel még napfelkelte előtt fog összefutni. Ráadásul éppen fülén volt a mobilja. Azt hitte, Karén vagy Jan hívja, mert tudni akarják, elindult-e már. Annak ellenére is fogadta a hívást, hogy keze tele volt a kávéjával, a kézitáskájával, a kulcsaival és az utazótáskájával. A vonal másik végéről azonban nem valamelyik barátnője hangját hallotta meg, hanem Len

7 Greenét. Len jó ideje a rendőrségnél dolgozott már, és az ő előmenetelére olyan jóindulatúan odafigyelt, mintha legalábbis az apja lenne. Azért hívta fel ezen a korai órán, mert tudta, hogy perceken belül útnak indul, és előtte még jó pihenést szeretett volna kívánni neki. Arról is meg akart győződni, vallotta be, hogy nem aludt-e el, s a megbeszélt időben ott lesz Janért és Karenért. Ashley nevetve megköszönte a figyelmességét, de azért kicsit sértetten azt is hozzátette, hogy soha sehonnan nem szokott elkésni. A férfi még elmesélte neki, hogy munka után a tűzoltó barátaival talán ő is elmegy majd Orlandóba, és ott esetleg összejöhetnének. Aztán elbúcsúztak egymástól, éppen akkor, amikor Ashley kinyitotta az ajtót. Előtte senki sem kopogott be hozzájuk, és zajt sem hallott odakintről. Csak azzal volt elfoglalva, hogy semmit se ejtsen ki a kezéből. Kiviharzott az ajtón, és nagy lendülettel összeütközött valakivel. A ház előtt álló alak arcát a sötétben nem tudta kivenni. Utazótáskáját ijedtében a pasas lábára ejtette, a hóna alá szorított süteményesdoboz leesett a földre, bögréje pedig, amelyet ugyanabban a kezében tartott, amelyikben a kulcsait is, kicsúszott az ujjai közül. A forró kávé mindkettőjüket beterítette, és a férfival egyszerre káromkodtak el magukat. A francba! A francba! A férfi, aki olyan napbarnított volt, mint az egész napot a strandon töltő szépfiúk, rövid ujjú farmeringet viselt. A felső gombjait nyitva hagyta, és a kávé így egyenesen a mellkasára fröccsent rá. Ashley rémülten hátrált egy lépést, de a sikoltásról már lemondott, mert úgy sejtette, hogy az idegen semmi rosszban nem sántikál. Hogy a fene enné meg! hebegte. Számból vette ki a szót felelte a férfi, és végigsimított az ingén, amelyen csúnya foltot hagyott a kávé. Én csak Nickhez akartam bemenni. Ilyen korán? Már megbocsásson, de ő kért arra, hogy ilyenkor jöjjek. Nyilván Nick egyik barátja, és most igencsak mérges, gondolta Ashley, aztán a homlokát ráncolva tetőtől talpig végigmérte a férfit. Most már rájött, hogy korábban is látta, de nem sokszor. Nem tartozik a bár elmaradhatatlan törzsvendégei közé, akik minden vasárnap itt bámulják a tévében a meccset. Ő legalábbis csak néhányszor figyelt fel rá, és olyankor a fickó mindig csendesebb, nyugodtabb volt,

8 mint a többiek. És mindig ült, most viszont kiderült róla, hogy legalább egy méter kilencven magas. A haja és a szeme is fekete, és látszik rajta, hogy sok időt tölt a szabadban. A jachtkikötőben legalábbis sok ilyen barnára sült izompacsirtát lehet látni. A pasas levágott szárú farmernadrágja és nyitott inge megmutatta, hogy rajta is bőven van izom. Az ingét alighanem kutyafuttában kapta magára, hogy ne sértse meg Florida állam törvényeit. Azok ugyanis tiltják, hogy valaki ing és cipő nélkül lépjen be egy bárba vagy étterembe. Csakhogy ez az ürge nem a bár bejárata előtt álldogált, hanem a magánlakásokhoz vezető hátsó ajtónál. Kopoghatott volna mondta neki Ashley. Bosszantotta, hogy úgy beszél, mintha védekezne. Arra pedig semmi oka, elvégre kettejük közül ő az, aki itt lakik. Éppen arra készültem, amikor rám öntötte a kávéját felelte a férfi. Egyértelműen bocsánatkérést várt, de Ashley most mindenre gondolt, csak arra nem. Megijedt, és ez bosszantotta. Ez itt az ő háza, és semmi oka nem volt annak a feltételezésére, hogy valaki itt fog álldogálni az ajtaja előtt. Arról már nem is szólva, hogy a kávéból az ő ruhájára is bőven jutott. Akkor fog elnézést kérni, ha majd piros hó esik! A fenébe! csúszott ki megint a száján, amikor meglátta, hogy a dobozból kiborult a sütemény, és a sirályok már fel is fedezték maguknak. A süteményeimet elfelejthetem villantotta dühösen a férfira a szemét. És erről maga tehet! Talán nekem kellett volna vigyáznom a dobozára? A férfi hangja és leereszkedő arckifejezése kicsit sem tetszett Ashleynek. A pasas úgy nézett rá, mintha fel nem tudná fogni, miért sopánkodik ilyen semmiség miatt. Csakhogy ő ajándékba kapta a süteményt. Sharon hagyta ott a pulton egy rövid üzenet kíséretében, amelyben kellemes hétvégét kívánt neki. Kár érte! Egy barátnőm sütötte, és nagyon finom volt. Ashley elhallgatott, mert most már ő maga is nevetségesnek érezte, hogy ekkora felhajtást csap a sütemény miatt. És most még át is kell öltöznöm, pedig már így is késésben vagyok. A jövőre nézve jó volna, ha megjegyezné magának, hogy csak tizenegykor nyitunk. Nick egyébként már felkelt. Szólok neki, hogy itt van. Valamit még kifelejtett a kárfelvételéből. Ugyan mit? A kávéja megégette a mellkasomat. Akár fel is jelenthetném.

9 Akkor majd elmondom, hogy maga be akart hatolni a házamba, és ezért tönkrement a blúzom. A süteményeiről már nem is szólva. Így igaz. Úgyhogy jelentsen csak fel nyugodtan! Ne fogja vissza magát! Ashley ezzel megfordult, belépett a házba, és az ismeretlenre csapta az ajtót. Nick! Vendéged van kiáltott be a nagybátyjának. Egy goromba fráter tette hozzá halkan. Nem várta meg, hogy Nick válaszoljon, inkább besietett a hálószobájába, és gyorsan átöltözött. Mire végzett, Nick már a konyhába kísérte a látogatóját. Jól ismerhették egymást, mert kávézás közben élénken beszélgettek, de elhallgattak, amikor Ashley elment mellettük. A fekete hajú fickó hűvös tekintettel végigmérte, ám hogy mire jutott magában, azt ő nem tudta leolvasni az arcáról. Igaz, a véleménye a legkevésbé sem érdekelte. Nagybátyja sem tőle, sem az alkalmazottaitól nem várta el, hogy bárkit is a szívükbe zárjanak, csak mert a ház vendégei. Ashley kezdte Nick. Sharon felkelt már? Meg kell köszönnöm neki a sütit mondta Ashley, miközben lopva ő is felmérte a korai látogatót, akit most jobban láthatott. A vonásai kellemesek voltak, hanyag tartása pedig mérhetetlen magabiztosságról árulkodott. Nyilván úgy gondolja, hogy az összes nőnek az ég ajándékát kell látnia benne. Ashley gyorsan elkapta róla a szemét. Sharon az este nem maradt itt, mert ma korán egy válaszaszási rendezvényen kell segédkeznie felelte Nick. Van még egy perc időd? Sajnos nincs. Ha nem indulok el most azonnal, dugóba kerülök. Légy jó! Ashley tudta, hogy nem volt igazán kedves, de egyetlen porcikája sem vágyott udvarias bemutatkozásra és semmitmondó bájcsevegésre. Vezess óvatosan! figyelmeztette a nagybátyja. Úgy lesz felelte Ashley, és arcon csókolta Nicket. Szép napot! Szeretlek. A ház előtt felkapkodta a földről a holmiját meg azt a néhány süteményt, amelyből még nem lett a sirályok fényűző reggelije. Odabentről hallotta, hogy nagybátyja zavartan mentegetődzik az ismeretlen előtt. Sejtelmem sincs, mi üthetett bele ma reggel. Ash egyébként a világ legkedvesebb teremtése.

10 Sajnálom, Nick, gondolta Ashley, és erősen remélte, hogy ez a kellemetlen alak nem tartozik a bácsikája igazán jó barátai közé. A megbeszélt idő után negyedórával érkezett meg Karenhez, és huszonöt perc késéssel vette fel Jant. Miután pedig a három barátnő már együtt volt, egyiküket sem zavarta többé a várakozás. Mindnyájan örültek, hogy néhány vidám napot tölthetnek majd el közösen. Időközben a balesetből megmaradt süteményeket Jan kezdte eltüntetni. Én is megkóstolnám mondta Karén. Nem hiszem, hogy ízlene neked felelte Jan vigyorogva. Végül azért előreadta a dobozt, és Karén előbb Ashleyt kínálta meg. Kösz, nem kérek rázta meg ő a fejét, és a vezetésre összpontosított. Ashley így marad karcsú jegyezte meg Jan. Hála a jól begyakorolt kösz, nem kérek válaszainak. Ez csak azért van, mert rendőr akar lenni bölcselkedett Karén. Ashley felnevetett. Ez csak azért van, mert még otthon jól belaktam vele vallotta be. Ez egyébként igaz is volt. Mielőtt a sütemény nagy része a sirályok lakomájává lett volna, ő valóban jó csomót megevett belőle. Szerinted diétásak? kérdezte Karén bizakodón. Abban ne reménykedj! Ami ilyen finom, az tuti, hogy hizlal felelte Jan nagy sóhajjal. De majd ledolgozzuk a kalóriákat. Amint megérkezünk a szállodába, bevetjük magunkat a medencébe, leúszunk jó pár hosszt, aztán még futunk is egyet a parkban. Utána pedig még éhesebbek leszünk mondta Karén kishitűen. Miért kellett neked egyáltalán sütit hoznod az útra, Ashley? Mert különben megálltunk volna egy gyorsétteremnél, és sokkal zsírosabbat ettünk volna. Eredetileg még többet akartam hozni, hogy egész útra kitartson. És miért nem hoztál? Mert az ajtóban összeütköztem egy pasassal, aki Nickhez jött látogatóba, és kirepült a kezemből a doboz. Az ő hibája volt, nem az enyém. Valahol úgyis meg kell állnunk, hogy kávét vegyünk. Az jó lesz a süteményhez. Addig egy szemet sem eszem már belőle. Majd csak a kávéhoz. Tej is jó volna.

11 Az a fánkhoz illik. A süteményhez pedig a kávé. Az is volt nálam dünnyögte Ashley. Azt is elejtetted? Igen mosolygott rá Ashley a visszapillantó tükörből Janre. Vagyis ráöntöttem arra a fickóra. Meg saját magamra is. Át kellett öltöznöm, és ezért késtem el tőletek. Leöntötted Nick jó barátját? kérdezte Jan. Nem volt dühös? Nem hiszem, hogy jó barátja lenne, bár párszor már láttam a bárban. Persze hogy dühös volt, de végül is ő tehetett róla. Arról, hogy lelocsoltad kávéval? Ott állt az ajtóban. Ki a fene számít hajnalok hajnalán látogatóra? Neked kellett volna. vélte Karén. A kikötőben a lakóhajókon élő összes vén szivar tudja, hogy Nick mindig korán kel, és inkább nála isznak kávét, semmint ők főzzék meg maguknak. Szóval úgy indítottad a napot, hogy leforráztál egy vén szivart? kérdezte Jan. Ez nem vall rád. A törzsvendégeitek szerint te vagy a világon a legrendesebb lány, és Nick boldog lehet, hogy vagy neki. Remélhetőleg nem tetted tönkre egy kriptaszökevény szívritmusszabályozóját. Nem hiszem, hogy annak a pasasnak baja lenne a szívével. Nem vén szivar volt? ébredt egyszeriben kíváncsiság Karenben. Nem. Fiatal menő csávó felelte Ashley. Eddig miért hallgattad el, hogy jó pasas? tudakolta Karén. Ashley a homlokát ráncolva elgondolkodott. Egy ideje már nem segített annyit a nagybátyjának a bárban, mint régebben, de azért semmi sem kerülte el a figyelmét. Az arcokat mindig jól megjegyezte, mert szerette lerajzolni őket. Általában minden vendégre emlékezett, és most egyszeriben furcsának találta, hogy a korai látogatót ugyan már látta korábban, de nem igazán vett tudomást róla. Egy szóval sem mondtam, hogy jó pasas felelte Karennek. Kár! Azt hittem, Nicknek új törzsvendége van. Egy dögös fickó mondta Jan csalódottan. Ashley hallgatott. Figyelj! Azt sem mondta, hogy nem dögös jegyezte meg Karén. Nem hiszem, hogy közelebbről is szeretném megismerni mondta Ashley.

12 Miért? Mert udvariatlan volt? kérdezte Jan. A szavaidból azt vettem ki, hogy te sem voltál igazán előzékeny vele. Ashley a fejét rázta. Nem voltam udvariatlan. Talán csak egy kicsit mérges. Még az is lehet, hogy elnézést kellett volna kérnem, de siettem, ő pedig megijesztett. Őszintén szólva, alaposan begyulladtam tőle. Olyan komor volt. Vagy inkább sötét. Sötét? Mármint a bőre? Latin? Afroamerikai? Nem. Úgy értettem, hogy olyan volt, mint akinek sötét szándékai vannak. Vagy úgy! mondta Karén. Egyébként sötét is. Fekete a haja meg a szeme, és barna a bőre. Látszik rajta, hogy szereti a napot és a tengert. Fekete haj és barna bőr. Izgi! Jó alakja van? Azt hiszem, igen. Lehet, hogy gyakrabban kellene Nickhez járnom jegyezte meg Karén. Mintha neked vadásznod kellene a pasasokra! mondta Jan. Nagyon is kell. Szerinted kivel találkozom én egy általános iskolában? És hol kellene keresgélnem? A keresés nem gond. Ezer és egy alkalom van rá. Megtalálni az igazit, az a nehéz felelte Jan. Nick bárja aligha jó ötlet. Az összes pszichológus azt tanácsolja, hogy ilyen helyeken ne ismerkedjünk férfiakkal. Akkor már inkább egy bowlingteremben kellene próbálkoznod. Utálok bowlingozni sóhajtotta Karén. Akkor a bowlingpályákról is lemondhatsz mondta Jan. És ezzel megint ott tartunk, ahonnan elindultunk. Hogyan találjuk meg az igazit? Hármasban talán megoldhatjuk az emberiség legnagyobb gondját. Én naponta oldom meg hat és tíz év közötti gyerekek gondjait emlékeztette Karén a barátnőjét. Felelősséggel tartozom az országunk sorsát a jövőben eldöntő nemzedék szellemi és erkölcsi fejlődéséért. Ez emberpróbáló feladat. Ashley pedig azért tanul, hogy majd el tudja csípni a bűnözőket. Azt javaslom, hogy erre a hétvégére felejtsük el a másodlagos dolgokat, és csak a legfontosabbakkal foglalkozzunk. Azzal, hogy szépen lebarnuljunk és formás maradjon a fenekünk.

13 Nem kellene túl magasra tennünk a lécet tanácsolta Jan. Már az is győzelem lenne, ha találnánk olyan pasikat, akik gyakran zuhanyoznak, időnként értelmes szó is elhagyja a szájukat, és egy kicsit táncolni is hajlandók. Kapok még sütit? Ez nem is hangzik olyan rosszul mondta Karén. Azt hiszem, én is eszem még egyet, és nem várok a kávéra. A következő pihenőhelyig még legalább húsz perc van. Ashley szeme sarkából odanézett a barátnőjére. Karén az újabb szelet süteményéből éppen leharapott egy pici darabot, és élvezettel elrágcsálta. Ő mindig mindent nagyon lassan evett meg, egy süteményt akár egy teljes óráig is tudott majszolni, így aztán persze nem is volt rajta súlyfelesleg. Égszínkék szeme és hosszú, világosszőke haja skandináv ősökre vall, akárcsak a családneve, az Ericson. Jan viszont sötét hajú, sötét szemű, csak egy méter hatvanegy centi, és ugyanolyan temperamentumos, mint latinos hangzású családneve, a Hevia. Barátnőit Ashley már iskoláskoruk óta úgy emlegette, hogy a fehér és a piros rózsa. Ő maga vörös haját és zöld szemét anyai ági őseitől, a McMartin családtól örökölte. Apja után Montague-nak hívták, és ősei ezen az ágon túlnyomórészt francia eredetűek voltak, de ereikben indiánok vére is folyt. Ennek köszönhetően csak pár szem szeplő volt az orrán, és leégés nélkül is gyorsan lebarnult. Egy méter hetven centis magasságával éppen Karén és Jan között helyezkedett el, és ők gyakran ugratták is azzal, hogy ő a tüske a rózsaszálakon. Még az általános iskolában barátkoztak össze, és azóta mindent megosztottak egymással: az első szerelmük titkait, az első szerelmi csalódást, a nagylánnyá cseperedés apró győzelmeit és vereségeit. Ezt a hétvégét már mind nagyon várták, mert úgy alakult az életük, hogy csak ritkán találkoztak. Karén egy általános iskolában tanított, és közben egyetemre is járt, hogy később majd gimnáziumi tanár lehessen. Az énekesnő Jan nem hitte, hogy valaha is világsztár lesz belőle, de azért nagyon élvezte a hivatását. Az éneklés mellett dalokat is szerzett, és egyre sikeresebb lett. Kísérőivel már országszerte fellépett nevesebb művészek koncertjei előtt. Ashley pedig három hónapja a rendőr-akadémiára járt, s ott mindent lelkesen megtanult, amit csak tanítottak nekik, jogot és nyomozási technikát éppúgy, mint önvédelmet. Mit gondolsz, a bácsikád elveszi Sharont? kérdezte Jan. Sharon Dupre, aki az isteni süteményt sütötte, egy éve volt már Nick barátnője.

14 Talán. Sejtelmem sincs válaszolta Ashley, miközben gyors pillantást vetett a műszerfal órájára. Nick megrögzött agglegény. A horgászás és a bárja nagyon sokat jelent neki. Ha Sharon együtt tud élni ezzel, lehet, hogy házasság lesz a vége. Nicknek is el kell fogadnia, hogy ingatlanügynökként Sharon sokat van távol jegyezte meg Jan. Igaz felelte Ashley. Bár nem úgy tűnik, mintha ez Nicket zavarná. Neki az élni és élni hagyni a jelmondata tette hozzá. Nála jobban pedig ezt senki sem tudhatta, elvégre a nagybátyja nevelte fel. Még ma is gyakran elszomorította, hogy a szüleit szinte nem is ismerte. Csak hároméves volt, amikor életüket vesztették egy autóbalesetben. Nicket, aki odaadóan és szeretettel pótolta számára az apját és az édesanyját, egyenesen istenítette. Teljes szívéből azt kívánta neki, hogy boldog legyen. Ám hogy agglegényként vagy Sharon férjeként lesz e az inkább, azt már neki magának kell eldöntenie. Nézd ezt a klassz nadrágot! dőlt előre Jan, hogy megmutassa egy divatlap fényképét Karennek. Mit gondolsz, annak is jól állna, akinek vastag a combja? Tényleg tök jó helyeselt Karén. Jan megjátszott felháborodással barátnője karjára csapott a magazinnal. Hé! Én azt akartam hallani tőled, hogy nincs is vastag combom. Ja, bocs! Nem vastag a combod. Azt hiszem, az én kerek fenekemen sem mutatna rosszul ez a gatya. Állatira tetszik nekem mondta Jan. Hé! Én azt akartam hallani tőled, hogy nem is kerek a fenekem. Irigylem a combodat és a fenekedet, mert nekem egyik sincs sóhajtott nagyot Jan, aztán hirtelen másra terelte a szót. Nem a Metropolitan Rendőrséghez kellett volna menned, Ashley, hanem Coral Gables-be vagy Dél-Miamiba. Ott vannak a legjobb pasik. És még rendesek is. A Metropolitannél valóban szemetek a zsaruk tette hozzá Karén. Ashley oldalról odapillantott rá, és felvonta a szemöldökét. Ezt csak azért mondod, mert bemértek, és egy nagy halom pénzt legomboltak rólad mondta. Én viszont a Metropolitanhez akartam kerülni. Miami-Dade megye, amelyet Greater Miaminak is neveztek, több mint két tucat kisvárosból és községből állt. Közülük néhány saját rendőrséget tartott fenn, és az mindenféle

15 bűncselekménnyel foglalkozott. Mások viszont a rendfenntartást a Metropolitan Policera bízták, amelynek embervédelmi osztálya és törvényszéki részlege egyébként a megye egész területén illetékes volt. Ashley mindig is itt szeretett volna dolgozni. Mindenhol vannak jó zsaruk. Egyesek még értelmesek is. Te pedig valóban veszettül hajtottál, amikor lemeszeltek mondta Jan a hátsó ülésről Karennek. Vigyázz, mert Ashley már feni rád a fogát! Ha majd meglesz a vizsgája, és gyorshajtókra fog vadászni, inkább ne száguldozz kilencven mérfölddel az autóúton! Annyival még soha nem mentem tiltakozott Karén. Egyébként most Ashley is rákapcsolt. Csak két mérfölddel megy többel, mint szabad válaszolta Jan. Nyilván te sem akarsz Orlandóig csigatempóban vánszorogni. Mielőtt még a barátnője befejezte volna a mondatot, Ashley a fékre lépett. Na tessék! dünnyögte Jan. Nem Karén miatt van. Valami történt ott elöl mondta Ashley. Az előttük haladó kocsik féklámpái hirtelen kigyulladtak, gumik csikorogtak, és mögöttük kis híján egymásba futott két autó. Közel jártak a díjfizető kapuhoz, itt mindkét irányban öt sáv volt, és néhány száz méterrel távolabb lehetett ráhajtani a kelet nyugati autópályájára. Ashley szorosan az előtte levő autó mögött megállt, és innen már látta, hogy két autó összeütközött. Még nem volt kiképzett rendőr, de már az akadémiára járt, és egy baleset helyszínét nem hagyhatta el addig, amíg oda nem érkeztek meg a helyszínelők. Éppen erre gondolt, amikor Jan, akiben régebben felmerült, hogy nem tanítónő lesz, hanem jogász, előrehajolt hozzá. Nem kell megállnunk. Most jött meg egy járőrkocsi. A baleset csak kevéssel korábban történhetett, és a rendőrök is valóban most érkezhettek ki, mert még nem zárták le a sávokat. A balesetet szenvedett autók vezetői már kiszálltak, és a kocsijuk mellett álltak. Egyikük tenyerébe hajtotta a fejét, másikuk pedig, valószínűleg az összeütközés okozója, üres tekintettel maga elé meredt. Ashley, miközben lassan elhajtott az összetört járművek mellett, megkönnyebbülten látta, hogy egyik sofőr sem sérült meg. Más viszont igen. Kicsit távolabb a betonon egy férfi feküdt a hasán, oldalra fordult fejjel. Meglepő módon csak fehér alsónadrág volt rajta, és nagyon úgy tűnt, hogy meghalt.

16 Ashley mindent megtett azért, hogy rendőr lehessen. Azokat a videókat is bátran megnézte, amelyekből megtudhatta, miféle szörnyűségekkel kell egy rendőrnek a munkája közben találkoznia. Az autópályán fekvő halott látványa most mégis felzaklatta. Jézusom! suttogta mellette Karén. Mi van? nyújtogatta a nyakát hátul Jan. Ashley erősen megmarkolta a kormánykereket, és agya minden apró részletet rögzített. A két összeütközött autó helyzetét, a járőrkocsival éppen megérkező rendőröket, a testet, amelyet csak alsónadrág fedett, az oldalra csavarodott fejet, a vért a betonon és a halotton. Az autópályán az ellenkező irányba haladók is lassítottak, és több szájtáti kíváncsiskodónak hirtelen kellett fékeznie, mert nem előrenézett, hanem oldalra. A baleset helyszínétől meglehetősen távol pedig az út szélén úgy állt valaki, mintha csak arra várt volna, hogy a nem létező közlekedési lámpa zöldre váltson. Miközben lassan továbbhajtott, Ashley emlékezetébe minden belevésődött, olyan tisztán és világosan, mintha csak egy éles fénykép őrizte volna meg a látványt. A mellékes dolgok azonban összefolytak előtte. A másik oldalon az autók elmosódó színtengerré lettek, és az út szélén ácsorgó alak arcára sem emlékezett. Mintha fekete ruha lett volna rajta, de hogy nő vagy férfi volt-e, azt nem tudta volna megmondani. Vajon köze volt a balesethez? Esetleg az áldozathoz tartozott? Mi a fene történt itt? kérdezte Jan újra. Valaki meghalt. A betonon fekszik felelte Karén elcsukló hangon. Egy halott? fordult hátra Jan döbbenten. Lehet, hogy meg kellene fordulnom mondta Ashley. Egy frászt fordulsz vissza! Már van ott rendőr, és ő nyilván nem venné jó néven, ha bele akarnál avatkozni a dolgába válaszolta Karén. Ne foglalkozz tovább azzal a balesettel! Mindennap sok történik, köztük sajnos halálosak is. Te pedig nem vagy szolgálatban, sőt még csak kiképzett rendőr sem vagy. Ha pedig mindent ennyire a szívedre veszel, átkozottul rossz zsaru leszel. Tárgyilagosnak kell maradnod. Nem tesz jót neked, ha mindent a személyes ügyednek tekintesz. Barátnője érveit Ashley meggyőzőknek találta. Én nem is láttam a hullát mondta Jan.

17 Örülj neki! felelte Karén, és nagyot kellett nyelnie. Ashley érezte, hogy őt is megviselte a látvány, bármit is mondott az előbb. Ilyen balesetek nap mint nap történnek ismételte meg Karén. Ma is meghalnak emberek, és ez holnap meg holnapután is így lesz tette hozzá. Ashley oldalról futó pillantást vetett rá. Az azért nem mindennapos dolog, hogy valaki egy szál alsónadrágban veszti életét egy autópályán mondta. A balesetet szenvedett kocsiban ült? kérdezte Jan. Valószínűleg felelte Karén. Az ütközéskor repülhetett ki mondta Jan. Alsónadrágban utazott? hitetlenkedett Ashley. Te, ez itt Dél-Florida! Gyakrabban kellene járnod a tengerparti klubokba válaszolta Jan. Az a szerencsétlen akár anyaszült meztelen is lehetett volna. Nem hiszem, hogy az összeütközött autók valamelyikében ült folytatta Ashley, miután felidézte magában, hogyan álltak a kocsik és hol feküdt a test. Akkor alsógatyában szaladgált az autópályán? kérdezte Jan. A hírekben talán mondanak valamit róla. Karén bekapcsolta az autórádiót, és egy rockadóról áttekerte arra az állomásra, amely a nap huszonnégy órájában híreket sugárzott. A kellemes hangú bemondónő a washingtoni események összefoglalója után áttért a közlekedési információkra. A 95-ös autópályán északi irányban elütöttek egy gyalogost. A két szélső sávot lezárták, és még folyik a helyszínelés. Az arra közlekedők vezessenek óvatosan! Az észak felől, Dadeből és Browardból Miami belvárosa felé tartóknak lassú haladással kell számolniuk. A díjfizető kapuknál még nincs torlódás. A közlekedési hírek ezzel véget értek, és a műsor időjárás-jelentéssel folytatódott. Ashley, miután végre áthajtottak a díjfizető kapun, észrevette, hogy Karén őt figyeli. Elfelejtjük ezt a csúnya balesetet, és néhány szép napot töltünk együtt mondta mellette a barátnője. Ashley bólintott, és kis ideig hallgatott. Azért ez nagyon furcsa! szólalt meg végül. Miért gyalogol valaki alsónadrágban egy autópályán? Talán be volt lőve gyanította Jan.

18 Ez nagyon valószínű helyeselt Karén. Kinek jutna egyébként eszébe, hogy majdnem teljesen meztelenül átkeljen tíz sávon? Hétfőn, a rendőr akadémián biztosan találsz majd valakit, Ashley, aki többet tud a dologról mondta Jan. Igazad van. Addig meg amúgy sem tehetsz semmit fűzte hozzá Karén. De igen ellenkezett Ashley. Micsodát? Megállhatok a következő pihenőhelyen, megihatok egy dupla kapucsínót, bepuszilhatok egy borzalmasan zsíros majonézes szendvicset, és feldolgozhatom a rossz élményt sorolta Ashley. Én benne vagyok mondta Jan. De én csak kávét kérek a sütihez. Nem egészen félóra múlva elértek egy pihenőhelyhez. Még mindig a történtek hatása alatt álltak, de megpróbáltak visszatalálni ahhoz a vidám hangulathoz, amelyben elindultak. Miközben Ashley és Jan sorban állt kávéért és szendvicsért, Karén összegyűjtötte az Orlando nevezetességeit bemutató prospektusokat. Aztán mind a hárman leültek egy asztalhoz, Jan pedig az egyik színes füzetkére mutatott, amely egy Középkori arab éjszakák elnevezésű programot reklámozott. Ilyet még nem láttam. Érdekel a középkor, és lovak is szerepelnek a műsorban. Meg férfiak tette hozzá Karén. De nem úgy volt, hogy diszkóba megyünk? Egyik este elmehetünk táncolni, a másikon pedig megcsodálhatjuk a fantasztikus lovas pasikat javasolta Jan. Ashley alig figyelt oda rájuk. Ceruzát vett elő, rajzolgatni kezdett egy szalvétára, és csak akkor nézett fel, amikor Karén a kezére tette a kezét. Félelmetesen valósághű a rajzod. Jan felvette az asztalról a szalvétát, és megborzongott. Te meg mit művelsz, Ashley? Hagyd ezt abba! mondta, aztán még egyszer a rajzra pillantott. Most már külön örülök annak, hogy éppen azt a nadrágot nézegettem a divatlapban, amelyik még egy vastag combú nőn is jól mutat próbálkozott meg a tréfálkozással, és elmosolyodott. Megijeszt ez a rajz. A képzőművészeti suliban kellett volna maradnod, Ashley jegyezte meg Karén. Komolyan tehetséges vagy. Csak húzol pár

19 vonalat, és az eredmény teljesen élethű lesz. Kérlek, ne csináld ezt. Ashley gombóccá gyűrte a szalvétát. Sajnálom dünnyögte bűntudatosan. Tudta, hogy barátnőinek igazuk van. Ami megtörtént, azon már nem változtathat. Rendőrként pedig sokkal csúnyább dolgukat is látnia kell majd. Még mindig nem szakadtál el egészen a művészettől, igaz? kérdezte Jan. Nagyon jó vagy. Túlzás nélkül. Senkit nem ismerek, aki ilyen tökéletesen tudna embereket ábrázolni. Ezzel soha nem is fogok felhagyni felelte Ashley. Imádok rajzolni. Csak éppen Csak éppen pénzt is szeretne keresni szólt közbe Karén. Tuti, hogy idővel festőként is sokat keresne mondta Jan. A képzőművészeti iskola túl drága nekem sóhajtott nagyot Ashley. Csak azért nem fogadtad el az ösztöndíjat, mert féltél, hogy Nicknek akkor is támogatnia kellett volna, azt pedig nem engedhetné meg magának adott tanúbizonyságot Karén az éleslátásáról. Nick soha nem gátolt volna meg benne vette Ashley a védelmébe a nagybátyját, és igazat is mondott. Nick valóban csalódottan vette tudomásul, hogy ő visszautasította egy manhattani művészeti iskola ösztöndíját. Az azonban nem lett volna elég ahhoz, hogy megéljen belőle New Yorkban. Akkor sem, ha felvették volna a kollégiumba és a tanulás mellett négyórás állást vállal. Nagybátyja egészen biztosan mindent megtett volna azért, hogy segítsen neki, a bárja és az étterme azonban akkoriban még nem ment igazán jól. Előbb vagy utóbb mindenképpen kifogyott volna a pénzből. Szeretek rajzolni és festeni, de mindig is az volt a vágyam, hogy rendőr legyek. Tudjátok, a papám is az volt. A papád, akit alig ismertél vetette fel Karén. Arra azért emlékszem, hogy nagyon szerettem a szüleimet, és csodáltam apámat felelte Ashley. A rendőrök munkája pedig lenyűgöző. De még mennyire! Gubbaszthatsz egy járőrkocsiban, és vadászhatsz a Karenhez hasonló gyorshajtókra. Nagyon vicces vagy! mérgelődött Karén. Bocs! Esküszöm nektek, hogy azt csinálom, amit mindig is szerettem volna mondta Ashley.

20 És ma este mit szeretnél csinálni? Táncolni vagy lovakat nézni? kérdezte Karén. Dobjunk fel pénzt! javasolta Ashley. Egyébként akár mind a kettőt is csinálhatjuk egymás után tette hozzá, aztán összegyűrte elfogyasztott szendvicse papírját, és a szalvétagombóc mellé tette. Mehetünk tovább? Vezessek én? kérdezte Karén. Az ég szerelmére, csak azt ne! tiltakozott Jan. Ashley azonnal megbírságolna, vagy egész idő alatt megjegyzéseket tenne rád. Tényleg, Ash, megbüntethetsz valakit, aki a te autódat vezeti? Még egy szó, és megfojtalak morogta Karén. Hallottad ezt? Életveszélyesen megfenyegetett. Jaj, hagyjátok már abba! kérte Ashley nevetve. Most komolyan! Átvegyük a vezetést? kérdezte Karén megint. Ashley a fejét rázta. Kösz, de jól vagyok felelte. Ez a vezetéssel kapcsolatban igaz is volt. Azt is tudta azonban, hogy az autópályán fekvő élettelen test látványa egyszer s mindenkorra az emlékezetébe vésődött. 2. Nick a bárpult mögött éppen poharakat mosogatott, amikor Sharon Dupre visszaért. A nőt furdalta a lelkiismeret, mert megígérte a barátjának, hogy segítségére lesz a déli csúcsforgalomban, de elkésett. Aggódása azonban feleslegesnek bizonyult. Nick nem tett szemrehányást neki, hanem szokása szerint mosolyogva fogadta. Kicsit sem volt haragtartó természet, a féltékenységet pedig hírből sem ismerte. Soha egy rossz szót nem szólt, ha Sharon úgy érezte, hogy kis időre egyedül szeretne lenni. Ha pedig éppen az ő társaságára vágyott, annak mindig örült. Milyen napod volt? kérdezte most tőle. Nem rossz. Eladtál valamit? Két meglehetősen drága házat is megnézett egy érdeklődő, de egyikre sem harapott rá. Egyelőre. Az soha nem megy gyorsan. Ashley jelentkezett? Megérkeztek már a szállodájukba? Nick a fejét rázta.

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Lily Tiffin: A bűnjel

Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin: A bűnjel Lily Tiffin A bűnjel (Részlet) Regény (Részlet) Lomart Kiadó A digitális kiadás a 2008-ban meg jelent ISBN 978-963-9632-15-8 számú kiadás változtatás nélküli másolata. A digitális

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Írta: Bagdi Bella, Petőné Honvári Jolán Szerkesztette: Feledi Eszter Illusztráció: Tarjányi

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Pálfalvi Ilona MÉG MEDDIG?

Pálfalvi Ilona MÉG MEDDIG? Pálfalvi Ilona MÉG MEDDIG? I. könyv Még meddig tart a dackorszak? PROLÓGUS Géza és Lina egymás mellett ültek a folyosói padon, a főorvosi szoba előtt. Várták, hogy beszólíttassanak. Nem beszéltek, mindegyikük

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága,

A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, A döntés meghozatalában, miszerint egy lélekgyermeket vesz magához, Bonaria számára a legnagyobb problémát természetesen nem az emberek kíváncsisága, sokkal inkább a házába befogadott kislány kezdeti viselkedése

Részletesebben

Tudod, mi van ma? Várta, hogy a másik visszakérdezzen, hogy: Nem. Mi? Ma dolgozom utoljára a tűzszerészeknél. Jövő héten áthelyeznek.

Tudod, mi van ma? Várta, hogy a másik visszakérdezzen, hogy: Nem. Mi? Ma dolgozom utoljára a tűzszerészeknél. Jövő héten áthelyeznek. Elmore Leonard: Dinamit (részlet) Fordította: Totth Benedek Chris Mankowski utolsó munkanapja, délután kettő, még két óra van hátra a műszak végéig, amikor befut a riasztás, hogy hatástalanítania kell

Részletesebben

Hé, hát így kell bánni egy vendéggel? hallatszott egy rikácsoló férfihang.

Hé, hát így kell bánni egy vendéggel? hallatszott egy rikácsoló férfihang. Jackie megpróbálta felvenni a borítékot. Ez marha nehéz, gondolta. No, nem a boríték volt az, hanem a kidobó, aki a kezén állt, miközben ő a borítékot markolta. Az történt, hogy leejtette, egy két méter

Részletesebben

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte

Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! Hisz elkérte a számod, és megígérte Miért nem hív?! 10/2. Képzeld el ezt a szituációt: Megismerkedtél egy nagyon vonzó pasival. Úgy érezted magad vele, mintha már ezer éve ismernétek egymást.

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

Megbánás nélkül (No regrets)

Megbánás nélkül (No regrets) Stargate SG1- Megbánás nélkül (No Regrets) Kategória: Stargate SG1 Romantika Rövid ismertető: Bárcsak a Jég foglyai néhány perccel tovább tartott volna... Írta: Alli Snow Web: http://www.samandjack.net/fanfics/viewstory.php?sid=1251

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

KIHALT, CSENDES UTCA

KIHALT, CSENDES UTCA KIHALT, CSENDES UTCA Göb megállt egy hosszú kőkerítés mellett. Nem messze innen, rézsút egy valamivel szélesebb utca nyílt, s vége felé, a házak falára már bevilágítottak az állomás fényei. Utazótáskáját

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

M. Veress Mária. Szép halál

M. Veress Mária. Szép halál 184 Rügyek Szép halál Először nem figyeltem fel a kiáltásra, nem volt abban semmi különös, hogy valaki ordibál, megszokott volt ez arrafelé. Csak mikor közelebb értem, akkor hallottam, hogy mintha segítségért

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék.

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Ady Endre Utálok hajnalban kikelni az ágyamból. Nagy bögre kávé nélkül

Részletesebben

Claire Kenneth. Randevú Rómában

Claire Kenneth. Randevú Rómában Claire Kenneth Randevú Rómában CLAIRE KENNETH Randevú Rómában Regény 2010 Fapadoskonyv.hu Kft. honlap: www.fapadoskonyv.hu e-mail: info@fapadoskonyv.hu A könyv az alábbi kiadás alapján készült: Claire

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni

Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni BRÁTÁN ERZSÉBET HÉTKÖZNAPI CSODÁK NOVELLAGYŰJTEMÉNY ELŐSZÓ Kedves olvasóim! Az alábbi novelláim a valóság és a fantázia összefonódásából születtek. Számtalanszor elmegyünk apróságok felett, pedig az élet

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

- Ne szégyelld magad, nem tehetsz róla tette még hozzá a szőke ismeretlen, akiről álmodott, s aki most ott guggolt mellette. Lágyan megsimogatta a

- Ne szégyelld magad, nem tehetsz róla tette még hozzá a szőke ismeretlen, akiről álmodott, s aki most ott guggolt mellette. Lágyan megsimogatta a BEVEZETÉS Esti fényben fürdött a füstös, külvárosi utca. A néma falak egymást nézték, s egy kósza szellő susogását hallgatták. Lassan szállingózott lefelé a tisztító köd, illatos nedvességgel árasztva

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

útja a szabadság felé

útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra útja a szabadság felé Szandra egy teljesen hétköznapi erdélyi kisvárosban nőtt fel. A családi házuk két kis szobából és egy nappali-konyhából állt. Két húga volt és

Részletesebben

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem.

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. XIV Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. Az ősz, a szív: véres két árny. Sokat jártam az emberek között, ifjú vagyok, csendes

Részletesebben

Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON. Téboly

Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON. Téboly Szilánkok TÚL A VALÓSÁGON Téboly Annának nem volt sok dolga, hiszen rajtam kívül egy teremtett lélek sem volt a presszóban, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen kinek jutna eszébe éppen vasárnap éjjel

Részletesebben

Jakov Gat április 24-én landolt az Ezeiza repülőtéren. Hibátlanul szabott öltönyben, keskeny nyakkendővel, kezében aktatáska.

Jakov Gat április 24-én landolt az Ezeiza repülőtéren. Hibátlanul szabott öltönyben, keskeny nyakkendővel, kezében aktatáska. 16 Jakov Gat április 24-én landolt az Ezeiza repülőtéren. Hibátlanul szabott öltönyben, keskeny nyakkendővel, kezében aktatáska. Lelépdelt az utaslépcsőn, amit a géphez gurítottak, ki a kegyetlenül vakító

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Az áldozatok vére éppen hogy megszáradt, amikor Terry fülét kopogás ütötte meg. Kippkopp, hallatszott

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival

Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival 9 Velence ártatlan volt. Megtette, amit tudott, hogy beteljesítse a romantikáról alkotott elképzeléseit. Csakhogy színes gondoláival és zöld lagúnáival együtt is eleve esélytelen volt Hannes Bergtalerral

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban.

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban. A SZERELEMRŐL Tavaly, június elején abban a kisvárosban voltam, ahol születtem. A városban most is az a sajátságos csend, mintha halottak közt járnék. Két hét alatt beteltem vele, kivágytam belőle, akárhová,

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Gingerli, az időmanó

Gingerli, az időmanó Gingerli, az időmanó Tik-tak, tik-tak, tik-tak. Tak. Tak. Tak. Tik. Tik. Tik. Tak és tik. Tik és tak. Tik és megint tak. És megint tak. És megint tik. Tik és tak. Gingerli az ágyában feküdt, és hallgatta,

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Nem fogom lelõni magát, Delaware doktor. Pedig meg kellene

Nem fogom lelõni magát, Delaware doktor. Pedig meg kellene 1. fejezet Nem fogom lelõni magát, Delaware doktor. Pedig meg kellene tennem. Mégis mi a megfelelõ reakció egy ilyen helyzetben? Hû, kösz, értékelem a megfontoltságát. Remélem, nem gondolja meg magát.

Részletesebben

Örökkévaló 8. Rész. Gerilla! Tiszperger József. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva!

Örökkévaló 8. Rész. Gerilla! Tiszperger József. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva! Örökkévaló 8. Rész Gerilla! Tiszperger József Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Dani és kis csapata kaptak némi fegyvert, megkapták az utasításokat, beültek a buszba, és visszamentek oda, ahonnan

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el Vérfolyásos hívő Róm 12:1 Kérlek titeket testvérek, Isten irgalmára, adjátok oda a testeteket Isten számára élő, szent, és neki tetsző áldozatul, ez legyen a ti ésszerű, igeszerű istentiszteletetek, 12:2

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Channának. 1 2 Nagyon régen, mielőtt megszülettél, 'Abdu'lBahá ellátogatott Amerikába. Az utazás alatt Amerikában

Részletesebben

HOLLY WEBB MASZAT, AZ ELRABOLT. Sophy Williams rajzaival

HOLLY WEBB MASZAT, AZ ELRABOLT. Sophy Williams rajzaival HOLLY WEBB MASZAT, AZ ELRABOLT kiscica Sophy Williams rajzaival Könyvmolyképző Kiadó Szeged, 2013 3 Robinnak 5 Elso fejezet Füttyszó hasított a levegőbe. Ben Williams és Rob Ford! Most azonnal gyertek

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

A három narancs spanyol népmese

A három narancs spanyol népmese BOLDOG KARÁCSONYT! Veronika meséi A három narancs spanyol népmese Sok-sok évvel ezel tt élt egy faluban egy öregasszony, akinek három feln tt fia volt. Éppen házasulandó korban, de sajnos nem találtak

Részletesebben

Wass Albert - Kicsi Anna sírkeresztje

Wass Albert - Kicsi Anna sírkeresztje Wass Albert - Kicsi Anna sírkeresztje Elmondom, hadd tudja meg végre a világ kicsi Anna igaz történetét. A falu neve, ahol mindez történt, Mezőbölkény, és a falu szélén van egy ócska, düledező gabonás,

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben