ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt"

Átírás

1 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt Írta: DR. LACZKO ÁGNES, DR. ACSADY GYÖRGY ES DR. NEMES ATTILA A felsı végtagok artériás eredető keringészavarai lényegesen ritkábban fordulnak elı, mint az alsó végtagok hasonló megbetegedései. Különbözı szerzók 0,9-4,7% között adják meg gyakoriságukat az összes érsebészeti beavatkozások vonatkozásában [13, 33]. A SOTE Ér- és Szívsebészeti Klinikájának statisztikájában a felsı végtagokon végzett érsebészeti beavatkozások az összes érmőtét 3,5%-át teszik ki. A felsı végtagi artériás megbetegedések e szerencsésen alacsony inciden- ciája egyrészrıl az anatómiailag preformált jobb kollaterális keringés adta lehetıségnek, másrészrıl az ellátandó izomzat jelentısen kisebb tömegének tudható be [7, 29]. A felsı végtagi artériás eredető kórképek akut formáiban vezetı szerepet játszik az artériás embolizáció [10, 15, 27, 31], továbbá a traumás és az iatrogén eredető érsérülések [2, 6, 13, 17, 20, 28, 30]. A felsı végtagi artériás eredető kórképek krónikus formái a következık: 1. obliterativ érbetegségek etiológia szerint 1. obliterativ érbetegségek etiológia szerint a. M. Buerger [5, 9, 16, 22, 29, 32, 33], b. arteriosclerosis [4, 11, 13, 18, 19, 21, 33], c. óriás-sejtes arteriitis [3, 23, 24], d. angiopathia diabetica [14]; 2. TOS érszövıdményei [25]; 3. traumás és iatrogén a.-v. fistulák [1, 17, 26, 28]; 4. traumás és iatrogén álaneurysmák [12]; 5. aneurysmák [8].

2 2 I. táblázat Felsı végtagon végzett érmőtétek Beteganyag A SOTE Ér- és Szívsebészeti Klinikáján között 82 beteg került felsı végtagi artériás kórkép miatt mőtétre (I. táblázat). A feltüntetett betegségcsoportokkal kapcsolatban az alábbi kiegészítı megjegyzéseket tesszük: 1. A felsı végtagi artériás reconstructiok alatt csak obliterativ érbetegség miatt végzett vénás vagy mőér bypasst győjtöttünk össze. 2. Az artéria subclavia elsı, intrathoracalis szakaszának occlusiojával nem foglalkozunk, mert a subclavian steal syndroma nem tárgya jelen dolgozatunknak. 3. Az embolectomiák száma viszonylag azért csekély, mert ezeket a betegeket a fıvárosi emboliaügyeletre irányítjuk. 4. Az occlusio miatt végzett thoracalis sympathectomiák közé csak az angiográphiával igazolt rövid szakaszú, jól kollateralizált eseteket és a szegényes kiáramlású elzáródásokat soroltuk. A peripheriás occlusiok és a Raynaud kór, illetve syndroma miatt végzett thoracalis sympathec- tomiákat nem vettük bele ezen utánvizsgálatba. 5. Klinikánkon az izolált érsérülések reconstructioi csekély számúak. A polytraumatizált esetek kapcsán fellépı érsérüléseket a traumatológiai osztályokon szoktuk konziliáriusként ellátni. Ezek az esetek szintén nem szerepelnek most feldolgozott anyagunkban. 6. A TOS érszö vıdményeirıl, valamint a traumás és iatrogén álane- urysmákról külön-külön dolgozatokban már beszámoltunk, és akkor azokat a betegeket utánvizsgáltuk [25, 12].

3 3 Az összesítı 1. táblázatban felsorolt és utánvizsgált betegcsoportok adatait különkülön táblázatokban részletezzük (II-VII. táblázat). A11 éves periódust felölelı utánvizsgálat általános tapasztalatait az alábbiakban fogalmazhatjuk meg: 1. A különbözı típusú felsı végtagi érmőtéten átesett 82 betegbıl csupán 42-rıl (51,2%) tudtunk információt szerezni és ezeknek egyharmada exitált. Annak a ténynek, hogy a betegek utánkövetése csak 51,2%-ban volt elvégezhetı, a lehetséges okai között feltételezzük egyrészt azt, hogy a 11 éves periódusban a legidısebb korosztály és a társbetegségekkel szövıdött esetek mortalitása jelentısen nagyobb volt, de a hozzátartozók nem jeleztek vissza. Másrészrıl feltételezzük, hogy az "eltőnt" betegek nem vettek részt az idıszakos ellenırzı vizsgálatokon és így nem tartottak igényt a felajánlott utánvizsgálatra sem. 2. Az utánvizsgálaton megjelent mindössze 28 betegnél (az összes 34,1%- a) 20 esetben a peripheriás pulzus megléte alapján a mőtéti eredmény mind morfológiai, mind funkcionális szempontból tökéletes. További 5 betegnél a morfológiai reconstructio ugyan nem sikeres, mert peripheriás pulzus nem tapintható, de a funkció kielégítı, mert a betegek panaszmentesek. A panaszos 3 betegnél mind a morfológiai, mind a funkcionális helyreállítás eredménytelennek bizonyult. A 2-7. táblázatokban az egyes kórképek eseteiben vonhatunk le hasonló következtetéseket. II. táblázat Felsı végtagi artéria elzáródás miatt végzett reconstructiok

4 4 III. táblázat Felsı végtagi traumás a.-v. fistufák IV. táblázat Felsı végtagi aneurysma reconstructiok

5 5 V. táblázat Felsı végtagi embolectomiák VI. táblázat Artéria elzáródás miatt végzett thoracalis sympathectomiák

6 6 VII. táblázat Felsı végtagi artéria sérülések Megbeszélés A felsı végtagi obliterativ érbetegségek klinikai szempontból leghasználhatóbb csoportosítását Welling és mtsai. [33] írták le. Beosztásuk anatómiai alapon nyugszik, miszerint: 1. Az elsı csoportba tartoznak az artéria anonyma és az artéria subclaviák szőkületei és elzáródásai az artéria vertebralisok eredésétıl proximalisan. Ide elsısorban a vertebrobasilaris insufficientia tüneteivel járó esetek tartoznak. Ebben a csoportban a tisztán felsı végtagi ischaemi- ás panaszokat és tüneteket adó esetek száma mindössze 5-7%-ra tehetı. 2. A második csoportba sorolták az artéria subclavia második, intramuscularis szakaszától az artéria brachialis bifurcatiójáig elıforduló kórformákat. 3. A harmadik csoportba tartoznak az alkar, a kéz és az ujjak artériáinak betegségei. Saját eseteink eszerint a beosztás szerint nagyobb részt a 2. csoportba tartozóak és a 3. csoportból az alkar artériák területére lokalizálódó kórképek. A fenti régiókban elıforduló megbetegedések gyógyítására végzett mőtéteink típusai: 1. embolectomia; 2. aneurysma resectio; 3. direkt varrat; 4. end to end anastomosis; 5. vénás vagy mőanyag foltplastica; 6. vénás vagy mőanyag bypass vagy interpositio; 7. thoracalis sympathectomia.

7 7 Az utánvizsgálatok adatait elemezve megállapítható, hogy a legjobb eredményeket az érsérülések és a traumás a.-v.-fistulák reconstructiojával értük el az alkalmazott mőtéti típustól függetlenül, hiszen ezek a mőtétek a legtöbb esetben egyébként ép érszakaszokon történtek. Az eredményesség tekintetében az aneurysma resectiok következnek a sorban. Ebben a csoportban operáltuk a legidısebb, 94 éves nıbeteget rupturált art. axillaris aneurysmával. Az obliterativ érbetegségek reconstructiojára végzett 8 mőanyag bypassból (1. ábra) 1 maradt átjárható. A 15 vénás bypassból (2-3. ábra) 6 mőködik, ami háromszorosan jobb eredménynek értékelhetı a mőanyag bypassokkal szemben. Ebben a csoportban található a leghosszabb ideje, 8 éve mőködı áthidalás. 1. ábra Bal oldali carotico-axillaris GORE-TEX bypass intraoperativ képe. A mőtét során a partialisan elzáródott bal oldali artéria carotis communist is GORE-TEX interpositummal pótoltuk. Errıl indítottuk a carotico-axillaris bypasst. így alakult ki a "T" alakú reconstructio. 2. ábra Bal oldali subclavio-brachialis vénás bypass postoperativ angiographiás képe a felsı anastomosissal

8 8 3. ábra Bal oldali subclavio-brachialis vénás bypass postoperativ angiographiás képe az alsó anastomosissal Az occlusiok miatt végzett thoracalis sympathectomiák kielégítı eredményei az indikáció helyességét bizonyítják. A legszerényebb eredményt az embolectomiás csoportban értük el, hiszen a tudomásunk szerint exitált 14 betegbıl 13 ebbıl a csoportból halt meg. Mindössze 7 beteg jelent meg az utánvizsgálaton, amely e csoport létszámának mindössze 18,9%-a. Az alapbetegségnek tekinthetı szívbetegség és a magas életkor a magyarázata ennek a rossz eredménynek, amely egyebekben megegyezik az irodalmi adatokkal. Összegezve tapasztalatainkat és az irodalmi adatokat megállapíthatjuk, hogy a felsı végtagi obliterativ érbetegségek reconstructiojára a vénás áthidalás a legtartósabb eredményt biztosító beavatkozás [11, 13, 21, 33]. Újabban több munkacsoport [14, 19, 29] is leírta és jó eredménnyel alkalmazza a felsı végtagi "in situ" vénás bypassokat, amelyeket esetenként mind a vena cephalica, mind a vena basilica felhasználásával készítenek. Sakurai és mtsai [29] szerint a következı mőtéttechnikai problémákat kell megoldani: 1. Vena cephalica "in situ" bypass esetén az artéria brachialisszal készítendı proximalis anastomosis készítése okoz nehézséget, de egyszerő az oldalágak lekötése és az artéria radialisszal készítendı distalis anastomosis kivitelezése. 2. Vena basilica "in situ" bypass esetén az oldalágak lekötése okozza a nehézséget, mert a vena a mély fasciában fut a kar középsı részétıl. Technikailag azonban könnyő mind az artéria brachialissal készítendı proximalis, mind az artéria ulnarissal készítendı distalis anastomosis. Véleményünk szerint az "in situ" bypass technika bevezetése a felsı végtagi helyreállító érmőtétek sorába - mindezen intraoperatív nehézségek ellenére - hasznos és a kevésbé tartós mőanyag áthidalásokat helyettesíteni alkalmas sebészi megoldást teremtett. Irodalom 1. Acsády Gy., Mogán I., Szabó I., Nemes A., Szabolcs Z., Hiittl K., Papp S.: Traumás arteriovenosus fistulák a felsı végtagon. Magyar Traumatológia, Orthopedia és Helyreállító Sebészet, 30: (1987) 2. Ballard, J. L., Bunt, T. S., Malone, J. M.: Management of Small Artery Vascular Trauma. Ann. J. Surg., 164 (4): (1992)

9 9 3. Bengtsonn, D. A., Malnvall, B. E.: Giant cell arteritis. Acta Med. Scand. Suppl. 658, (1982) 4. Bergan, J. J., Conn, J., Trippel, 0. H.: Severe ischemia of the hand. Ann. Surg. 173: (1971) 5. Birnstingl, M.: Results of sympathectomy in digital artery disease. Br. Med. J. 2: (1967) 6. Boswick, J.: Injuries of the radial and ulnar arteries. In: Proceedings of the American Society for Surgery of The Hand. J. Bone Joint Surg. (Am) 49A: 582. (1967) 7. Collins, G. M and Ludbrood, K. J.: Behavior of vascular beds in the humán upper limb at low perfusion pressure. Circ. Res. 21: 319. (1967) 8. Cs. Nagy G., Mogán I., Acsády Gy., Keresztury G.: Erfolgreich operierte Falle zweier seiten auftretenden Aneurysmen Spontanruptur eines echten axillaren Aneurysmas. Angio. Archiv. 20: (1991) 9. Dale, W. A., Lewis, M. R.: Management of ischemia of the hand and fingers. Surgery 67: 62. (1970) 10. Dietrich, E. B., Koopot, R., Kinard, S. A, et al.: Treatment of microemboli of the upper extremity. Surg. Gynecol. Obstet. 148: (1979) 11. Garrett, H. E., Morris, G. C., Howell, J. F. et al.: Revascularization of upper extremity with autogenous vein bypass graft. Arch. Surg. 91: (1965) 12. Gloviczky P., Dzsinich Cs., Papp S., Szabó L: A felsı végtag sérülés okozta álaneurysmái. Magyar Sebészet 35: (1982) 13. Gross, W. S., Flanigan, P., Kraft, R. O. et al.: Chronic upper extremity arterial insufficiency: Etiology, manifestations, and operative man- agement. Arch. Surg. 113: (1978) 14. Guzman-Stein, G., Schubert, W., Narjarian, W., Press, B. H. J., Cunningham, B. L. M. D: Composite in situ vein bypass for upper extremity revascularization (Plast. and Reconstr. Surg. 83(3): (1989) 15. 1Gyurkó Gy., Ézsely F., Mahár V., Hájer Gy.: A felsıvégtagi emboliák sebészi kezelése. Magyar Sebészet. 35: (1982) 16. Hirai, M., Shionoya, S.: Arterial obstruction of the upper limb in Burger's disease: its incidence and primary lesion. Br. J. Surg. 66: (1979) 17. Hughes, C. W.: Acute vascular trauma in Koreán War casualties: an analysis of 180 cases. Surg. Gynecol. Obstet. 99: 91. (1954) 18. Laroche, G. P., Bernatz, P. E., Joyce, J. W. et al.: Chronic arterial insufficiency of the upper extremity. Mayo Clin. Proc. 51: 180. (1976) 19. Leather, R. P., Shah, D. M.: In situ saphenous vein arterial bypass. Ru- therford RB. ed. Vascular Surgery 3 td ed. Philadelphia: W. B. Saun- ders (1989) 20. Lord, J. W.: Post-traumatic vascular disorders and upper extremity sympathectomy. Orthop. Clin. North. Am. 1: (1970)

10 McCarthy, W. J., Flinn, W. R.. Yao, J. S. T., Williams, L. R., Bergan, I. I.: Result of bypass grafting for upper limb ischemia. J. Vasc. Surg. 3: (1986) 22. McNamara, M. F., Takaki, H. S., Yao, J. S. T., Bergan, I. I.; A syste- matic approach to severe hand ischemia. Surgery 83: (1978) 23. Mickley, V., Kogel, H., Vogel, U.: Bilaterale claudicatio brachialis als Erstmanifestation der Riesenzellarteriitis. Vasa 21(4): (1992) 24. Missen, G. A. K.: Arteritis of the arms. Br. Med. J. 282: (1981) 25. Mogán I., Szabolcs Z., Dzsinics Cs., Nemes A., Papp S.: A thoracic outiét syndroma érszövıdményeinek reconstructiv sebészetérıl. Magyar Sebészet, 39: (1986) 26. Németh L., Márkus B.: Traumás eredető arteriovenosus fistula. Magyar Sebészet, 31: (1978) 27. Oehy, K., Flue, M., Vogt, B.: Der akuté arterielle Verschluss der Extremitaten. Helv. Chir. Acta. 56: (1989) 28. 2Rich, N. M, Hughes C. W.: Vietnam vascular registry: a preliminary report. Surgery, 62: (1969) 29. Sakurai, T., Iwatsuka, Y., Nishikimi, V., Yanot, Nitnura Y.: Bellow- elbow joint arterial reconstruction for chronic ischaemia. Cardiovasc. Surg. 1: (1993) 30. Sitzmann, J. V., Ernst, C. B.: Management of arm arterial injuries. Surgery, 96: (1984) 31. Sömjén Gy., Lakner G., Lányai T.: A felsı végtagi acut verıérelzáródások sebészi gyógyításával szerzett tapasztalataink. Magyar Sebészet, 29: (1976) 32. Taylor, I. M., Bauer, G. M., Porter, J. M.: Finger gangrene caused by small artery occlusive disease. Ann. Surg. 193: (1981) 33. Welling, R. E:, Cranley, J. J., Krause, R. J., Hafner, C. D.: Obliterative arterial disease of the upper extremity. Arch. Surg. 116: (1981) Dr. Laczkó Ágnes SOTE Szív- és Érsebészeti Klinika 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Érbetegségek: 1994/ oldal

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Érsebészeti beavatkozások a felsı végtagok artériáinak megbetegedései miatt Írta: DR. LACZKO ÁGNES, DR. ACSADY GYÖRGY ES DR. NEMES ATTILA A felsı végtagok artériás eredető keringészavarai

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA 1 TOVÁBBKÉPZÉS Alsó végtagi traumás arteriovenosus fistulák Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA Az érsérülések legritkább szövıdménye a traumás arteriovenosus

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A kiáramlási pálya preoperatív megítélésének komplex módja és jelentıssége femoro-distalis rekonstrukciókban Írta: DR. OLVASZTÓ SÁNDOR, DR. KOZLOVSZKY BERTALAN, DR. BÁNFI CSABA, DR.

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Az artéria ulnaris poszttraumás álaneurysmája és annak műtéti ellátása (esetismertetés)

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Az artéria ulnaris poszttraumás álaneurysmája és annak műtéti ellátása (esetismertetés) 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Az artéria ulnaris poszttraumás álaneurysmája és annak műtéti ellátása (esetismertetés) Írta: DR. ARATÓ ENDRE, DR. KASZA GÁBOR, DR. SÍNAY LÁSZLÓ, DR. BENKŐ LÁSZLÓ, DR. FAZEKAS GÁBOR,

Részletesebben

AKTUÁLIS. I. táblázat Országos érsebészeti statisztikai adatok

AKTUÁLIS. I. táblázat Országos érsebészeti statisztikai adatok 1 AKTUÁLIS Az érsebészet helyzete Magyarországon Írta: DR. NEMES ATTILA Jámbor krónikásként csak összefoglalni kívánom sok-sok kollégám munkáját, akik 40 év alatt sokat tettek azért, hogy ma Magyarországon

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Acut alsó végtagi ischaemiát okozó poplitea aneurysmákról

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Acut alsó végtagi ischaemiát okozó poplitea aneurysmákról 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Acut alsó végtagi ischaemiát okozó poplitea aneurysmákról Írta: DR. TARR MIKLÓS, DR. GUNTHER TAMÁS, DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. JAKAB LAJOS, DR. SZATMÁRI

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Áthatoló arteria subclavia sérülés sikeresen operált esete

ESETISMERTETÉS. Áthatoló arteria subclavia sérülés sikeresen operált esete 1 ESETISMERTETÉS Áthatoló arteria subclavia sérülés sikeresen operált esete Írta: DR. NAGY IMRE, DR. JAKAB ZOLTÁN DR. KELENFFY GÁBOR Bevezetés Az érsérültek ellátásának minısége az évek, évtizedek alatt

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Aorto-iliacalis keringészavar vesetranszplantációt követően: rekonstrukciós lehetőségek Írta: DR. SÓTONYI PÉTER, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SZÉPHELYI KATALIN, DR. TORONYI ÉVA, DR. NEMES

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Infrarenalis hasi aorta aneurysma (AAA) stentgraft versus nyitott mőtét Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. FORGÁCS SÁNDOR, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. VERZÁR ZSÓFIA Bevezetés Az infrarenalis

Részletesebben

Soltész Lajos Emlékelőadás

Soltész Lajos Emlékelőadás Soltész Lajos Emlékelőadás A minőségi érbeteg-ellátás kihívásai 2017-ben. Az Érsebészeti Regiszter szerepe Dr. Menyhei Gábor egyetemi tanár PTE Érsebészeti Klinika a Soltész Lajos Emlékérem díjazottjai

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Femoro-poplitealis thrombendarteriectomiák videoangioscopos kontroll mellett

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Femoro-poplitealis thrombendarteriectomiák videoangioscopos kontroll mellett 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Femoro-poplitealis thrombendarteriectomiák videoangioscopos kontroll mellett Írta: DR. KASZA GÁBOR, DR, KOLLÁR LAJOS, DR, ROZSOS ISTVÁN Bevezetés Az orvosi gyakorlatban a technika

Részletesebben

Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében

Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében POTE Ortopédiai Klinika közleménye Lohe mûtét hosszú távú eredményei a metatarsalgia kezelésében DR. LOVÁSZ GYÖRGY, DR. KRÁNICZ JÁNOS, DR. SCHMIDT BÉLA Érkezett: 1995. április 11. ÖSSZEFOGLALÁS A szerzôk

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. GUNTIIER TAMÁS, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. JAKAB LAJOS, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR.

Részletesebben

ESETISMERETÉS. Femoropoplitealis áthidalás PTFE-grafttal - perigraft reakció huszonhat évvel a beültetés után

ESETISMERETÉS. Femoropoplitealis áthidalás PTFE-grafttal - perigraft reakció huszonhat évvel a beültetés után ESETISMERETÉS Femoropoplitealis áthidalás PTFE-grafttal - perigraft reakció huszonhat évvel a beültetés után Írta: DR. PAPP RÓBERT, DR. WÉBER GYÖRGY Bevezetés A femoropoplitealis és cruralis érszakasz

Részletesebben

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza.

HISTÓRIA. 1. ábra. Cserjési Andrásné asszisztensnő, dr. Madarász Gyula és dr. Nyiredy Géza. 1 HISTÓRIA Budai MÁV Kórház Érsebészeti osztály Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE Előző lapszámunkban egy nem teljesen korrekt leírás szerepelt erről az osztályról, ezért az alábbiakban hiteles információkat

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

AKTUÁLIS. Az érbetegek szolgálatában - Soltész Lajos emlékelıadás

AKTUÁLIS. Az érbetegek szolgálatában - Soltész Lajos emlékelıadás 1 AKTUÁLIS Az érbetegek szolgálatában - Soltész Lajos emlékelıadás Írta: DR DLUSTUS BÉLA Ez az alkalom a sebészi életpályám betetızése. A magyar érsebészeti tevékenység kimagasló elismerése a Soltész Lajos

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Tapasztalatok és eredmények a posztoperatív álaneurizmák sebészi kezelésében Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. GUNTIIER TAMÁS, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. JAKAB LAJOS, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR.

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Intraoperatív carotis interna stent implantatio videoangioszkópiás kontroll mellett Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. SZABÓ MÁRIA,

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alsó-végtagi obliteratív elváltozások egyidejű katéteres és sebészi megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alsó-végtagi obliteratív elváltozások egyidejű katéteres és sebészi megoldása ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Alsó-végtagi obliteratív elváltozások egyidejű katéteres és sebészi megoldása Írta: DR. GŐSI GERGELY, DR. JÁRÁNYI ZSUZSANNA, DR. GÁLFY ILDIKÓ, DR. BÉRCZI VIKTOR, DR. ENTZ LÁSZLÓ Bevezetés

Részletesebben

AKTUÁLIS. Az érbetegek szolgálatában - Soltész Lajos emlékelıadás

AKTUÁLIS. Az érbetegek szolgálatában - Soltész Lajos emlékelıadás 1 AKTUÁLIS Az érbetegek szolgálatában - Soltész Lajos emlékelıadás Írta: DR DLUSTUS BÉLA Ez az alkalom a sebészi életpályám betetızése. A magyar érsebészeti tevékenység kimagasló elismerése a Soltész Lajos

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Mérsékelt és mély hipotermia alkalmazása akut aorta ascendens dissectio miatt végzett mőtéteknél Írta: DR. SIMONFALVI IMRE, DR. TOMCSÁNYI ISTVÁN, DR. NAGY ESZTER, DR. SOMOGYI ANDRÁS

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Alimentáris traktusba perforált aorta aneurysmák endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. SIMON GIZELLA, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Parodi, argentin

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. MAGYAR ÉVA Bevezetés A pókvénák gyakran okoznak kozmetikai panaszokat a nıknek. A népesség 10-14%- ában

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. AAA új mőtéti megoldása: stentgraft. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. AAA új mőtéti megoldása: stentgraft. Bevezetés 1 AAA új mőtéti megoldása: stentgraft ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. VARGA ZSOLT, DR. GREXA ERZSÉBET, DR. HORVÁTH LÁSZLÓ Bevezetés

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

ARTÉRIÁK. Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása

ARTÉRIÁK. Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása ARTÉRIÁK Infrarenalis aorta aneurysma kezelésérealkalmazott endovascularis és nyitottműtétek eredményeinek összehasonlítása Írta: DR. MENYHEI GÁBOR, DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. HARDI PÉTER,

Részletesebben

Funkcionális töréskezelés a IV-V. metacarpus diaphysis töréseinek ellátásában

Funkcionális töréskezelés a IV-V. metacarpus diaphysis töréseinek ellátásában A Pécsi Orvostudományi Egyetem Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinikájának közleménye Funkcionális töréskezelés a IV-V. metacarpus diaphysis töréseinek ellátásában DR. TÓTH FERENC, DR. NYÁRÁDY JÓZSEF,

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalataink öt év alatt az artéria carotis interna (ACI) sebészetében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalataink öt év alatt az artéria carotis interna (ACI) sebészetében 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Tapasztalataink öt év alatt az artéria carotis interna (ACI) sebészetében Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. GUNTHER TAMÁS, DR. TARR MIKLÓS, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. JAKAB LAJOS, DR. CZIGÁNY

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalataink öt év alatt az artéria carotis interna (ACI) sebészetében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Tapasztalataink öt év alatt az artéria carotis interna (ACI) sebészetében 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Tapasztalataink öt év alatt az artéria carotis interna (ACI) sebészetében Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. GUNTHER TAMÁS, DR. TARR MIKLÓS, DR. NÉMETH JÓZSEF, DR. JAKAB LAJOS, DR. CZIGÁNY

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A könyöktáji fistula műtét helye és hosszú távú eredménye a hemodialízis kezelésében

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A könyöktáji fistula műtét helye és hosszú távú eredménye a hemodialízis kezelésében ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A könyöktáji fistula műtét helye és hosszú távú eredménye a hemodialízis kezelésében Írta: DR. BÍRÓ GÁBOR, DR. SZEBERIN ZOLTÁN, DR. HETHÉSSY JUDIT Bevezetés Mind az akut, mind a krónikus

Részletesebben

Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink

Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink Homograftokszerepe az érsebészeti gyakorlatban- homograftokkalvégzett érműtéteinkkapcsán kapcsán szerzett tapasztalataink Dr. Nagy Zsuzsa 1, Dr. SótonyiPéter, 1 Dr. Szeberin Zoltán, Molnár Anna 2, Kókai

Részletesebben

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei)

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 31 VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 1) Arteriae membri superioris: a. subclavia a. axillaris a. brachialis a. ulnaris et radialis régió lefutás ágak A. axillaris A. brachialis

Részletesebben

KRITIKUS VÉGTAGISCHAEMIA, BELGYÓGYÁSZATI SZEMPONTOK

KRITIKUS VÉGTAGISCHAEMIA, BELGYÓGYÁSZATI SZEMPONTOK KRITIKUS VÉGTAGISCHAEMIA, BELGYÓGYÁSZATI SZEMPONTOK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció A végtagok vérellátási zavara az ischaemia klinikai állapota. A kritikus végtagischaemia megjelölés

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Rupturált mycoticus poplitealis aneurysma endovascularis megoldása Írta: GEORGE M. SOMJEN, WENDELA SCHIMMER A "mycotikus aneurysma" kifejezést a septicus etiológiájú elváltozások

Részletesebben

Új lehetőségek a supraaortikus erek endovaszkuláris kezelésében

Új lehetőségek a supraaortikus erek endovaszkuláris kezelésében Új lehetőségek a supraaortikus erek endovaszkuláris kezelésében Doktori tézisek Dr. Nemes Balázs Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Hüttl Kálmán egyetemi tanár,

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

14. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlıségi Bizottság Pénzügyi és Vagyonkezelı Bizottság 01/250-2/2010.

14. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlıségi Bizottság Pénzügyi és Vagyonkezelı Bizottság 01/250-2/2010. 14. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlıségi Bizottság Pénzügyi és Vagyonkezelı Bizottság 01/250-2/2010. a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fıigazgató fıorvosának e l ı

Részletesebben

2006. évi érsebészeti statisztika

2006. évi érsebészeti statisztika AKTUÁLIS. évi érsebészeti statisztika ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. NEMES ATTILA Tisztelt Kollégák! A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetõségének megbízásából önkéntes alapon, a régi hagyományok folytatására

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése

ESETISMERTETÉS. Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése 1 ESETISMERTETÉS Fedett, retroperitoneumba rupturált hasi aorta aneurysma sikeres endovascularis kirekesztése Írta: DR. JUHÁSZ GYÖRGY, DR. MÁTYÁS LAJOS, DR. LÁZÁR ISTVÁN Bevezetés Ultrahangos felmérések

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Intima pótlás thrombendarteriectomia után: Enduring

ESETISMERTETÉS. Intima pótlás thrombendarteriectomia után: Enduring 1 ESETISMERTETÉS Intima pótlás thrombendarteriectomia után: Enduring Írta: DR. KOLLÁR LAJOS, DR. KASZA GÁBOR, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. MENYHEI GÁBOR, DR. VARGA ZSOLT, DR. GREXA ERZSÉBET A femoro-poplitealis

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. Alsó végtagi artériás occlusio kezelése systémás accelerált thrombolysissel

BELGYÓGYÁSZAT. Alsó végtagi artériás occlusio kezelése systémás accelerált thrombolysissel 1 BELGYÓGYÁSZAT Alsó végtagi artériás occlusio kezelése systémás accelerált thrombolysissel Írta: DR. VERTES ANDRÁS, DR. KÁLI ANDRÁS, DR. KOLONICS ISTVÁN, DR. SITKEI ÉVA, DR. PALIK IMRE Akut myocardialis

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A transperitonealisan végzett aorto-iliacalis érrekonstrukciók általános sebészeti szövıdményei Írta: DR. ARATÓ ENDRE, DR. ROZSOS ISTVÁN, DR. KASZA GÁBOR, DR. KOLLÁR LAJOS Beteganyag

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. GUNTHER TAMÁS Bevezetés Az aneurysmák sürgıs beavatkozást igényid szövıdményeinek

Részletesebben

Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád

Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TELJES ARTERIÁS REVASCULARISATIO ARTERIA RADIALISSAL Dr. Galajda Zoltán Témavezetõ: Prof. Dr. Péterffy Árpád DEBRECENI EGYETEM ORVOS ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM SZÍVSEBÉSZETI

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában. Bevezetés 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Nehézségek és eredmények az aneurysmák sürgısségi ellátásában Írta: DR. TAMÁS LÁSZLÓ, DR. CZIGÁNY TAMÁS, DR. GUNTHER TAMÁS Bevezetés Az aneurysmák sürgıs beavatkozást igényid szövıdményeinek

Részletesebben

A léguti stent kezelés. Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály III. 24.

A léguti stent kezelés. Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály III. 24. A léguti stent kezelés Dr. Márialigeti Tivadar Tüdıgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztály 2010. III. 24. A stent implantáció palliatív beavatkozás üreges szervek vezetékek erek légutak C.R.Stent 1845-1901

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Az arteria carotis extracranialis szakaszának aneurysmáiról - electiv és rupturált aneurysma-esetünk kapcsán

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Az arteria carotis extracranialis szakaszának aneurysmáiról - electiv és rupturált aneurysma-esetünk kapcsán 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Az arteria carotis extracranialis szakaszának aneurysmáiról - electiv és rupturált aneurysma-esetünk kapcsán Írta: DR. LITAUSZKY KRISZTINA, DR. TÓTH CSABA, DR. BODNÁR FRUZSINA, DR.

Részletesebben

A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a

A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a A Willisi-kör hiányzó szegmenseinek szerepe a carotis rekonstrukció után közvetlenül jelentkező neurológiai események gyakoriságában Banga Péter Varga Andrea Csobay-Novák Csaba Kolossváry Márton Szántó

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. Leriche syndroma és zsigeri artériás kompresszió együttes kezelési stratégiája

ESETISMERTETÉS. Leriche syndroma és zsigeri artériás kompresszió együttes kezelési stratégiája 1 ESETISMERTETÉS Leriche syndroma és zsigeri artériás kompresszió együttes kezelési stratégiája Írta: DR. LITAUSZKY KRISZTINA, DR. OLVASZTÓ SÁNDOR, DR. RÁCZ TIBOR, DR. KOSZTYU LÁSZLÓ, DR. TÓTH CSABA Bevezetés

Részletesebben

Artériák és vénák fizikális és eszközös vizsgálata

Artériák és vénák fizikális és eszközös vizsgálata Artériák és vénák fizikális és eszközös vizsgálata Dr. Szomják Edit Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika Történeti áttekintés I. A kezdetek - 300 éve a patológusok:

Részletesebben

EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN

EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN EXTRACORPORALIS KERINGÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA A THORACOABDOMINALIS AORTASEBÉSZETBEN DR. SZATAILILLA, DR. LEGEZAPÉTER, DR. OLÁH ZOLTÁN, DR. SÓTONYI PÉTER Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság

Részletesebben

Érsebészeti metodikai levél

Érsebészeti metodikai levél Érsebészeti metodikai levél A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségének ajánlása 1. Az extracranialis artériák helyreállító sebészete A supraaorticus értörzsek helyreállító érsebészetében

Részletesebben

EGYÉB. A magyarországi allogen és xenogen értranszplantációs kutatások története

EGYÉB. A magyarországi allogen és xenogen értranszplantációs kutatások története EGYÉB A magyarországi allogen és xenogen értranszplantációs kutatások története Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE, DR. MARKOVICS GABRIELLA A magyar sebészek között mindig voltak olyanok, akik tudományos

Részletesebben

A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül

A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül A neurosonológia alkalmazási lehetőségei az acut stroke diagnosztikájában és therapiájában a teljesség igénye nélkül Dr. Molnár Sándor A thrombolysis időablakán belül lévő, potenciálisan revascularisatiora

Részletesebben

Érbetegségek. Radiológia. Tartalom XIV. évfolyam, 2007/1. szám. Köszöntõ. Artériák betegségei. Belgyógyászat. Esetismertetés

Érbetegségek. Radiológia. Tartalom XIV. évfolyam, 2007/1. szám. Köszöntõ. Artériák betegségei. Belgyógyászat. Esetismertetés Érbetegségek A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, a Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság orvostudományi szakfolyóirata. Tartalom XIV. évfolyam, 2007/1. szám Köszöntõ Dr.

Részletesebben

Az exostosis cartilaginea multiplex és ritka szövõdménye

Az exostosis cartilaginea multiplex és ritka szövõdménye A Vas Megyei Markusovszky Kórház közleménye Az exostosis cartilaginea multiplex és ritka szövõdménye DR. KISS PÉTER, DR. NAGY ISTVÁN, DR. SZEPESI JÁNOS, DR. BÁRÁNY ZSUZSA Érkezett: 2002. július 17. ÖSSZE

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA 1 TOVÁBBKÉPZÉS Alsó végtagi traumás arteriovenosus fistulák Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. NEMES ATTILA Az érsérülések legritkább szövıdménye a traumás arteriovenosus

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ

TOVÁBBKÉPZÉS. Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ 1 TOVÁBBKÉPZÉS Traumás thoracalis aorta ruptura mőtéti ellátása Írta: DR. TÓTH GYULA, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. VALLUS GÁBOR, DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. TÓTH LAJOS, DR. BARTA LÁSZLÓ Bevezetés A közlekedési balesetek

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. GYERMEKKORI ÉRBETEGSÉGEK: A perifériás erek anomáliái (2. rész)

TOVÁBBKÉPZÉS. GYERMEKKORI ÉRBETEGSÉGEK: A perifériás erek anomáliái (2. rész) 1 TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKKORI ÉRBETEGSÉGEK: A perifériás erek anomáliái (2. rész) Írta: DR. TASNÁDl GÉZA 1. Klasszifikáció A perifériás erek anomáliáit - az utóbbi évek definíciói szerint - két nagy csoportra

Részletesebben

ESETISMERETÉS. A supraaorticus artériák idiopathiás thromboemboliájának kezelése

ESETISMERETÉS. A supraaorticus artériák idiopathiás thromboemboliájának kezelése ESETISMERETÉS A supraaorticus artériák idiopathiás thromboemboliájának kezelése Írta: DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. SZABÓ ATTILA, DR. SÓTONYI PÉTER, DR. WINDISCH MÁRIA, DR. KRISTÓF VERA, DR. PENCZ ZOLTÁN, DR.

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. HORVÁTH TIBOR, DR. ERDÉLYI BÉLA, DR. ÁDÁM ATTILA, DR. SEMLYÉN JUDIT

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. HORVÁTH TIBOR, DR. ERDÉLYI BÉLA, DR. ÁDÁM ATTILA, DR. SEMLYÉN JUDIT 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI A betegek követésének jelentısége carotis rekonstrukció után Írta: DR. HORVÁTH TIBOR, DR. ERDÉLYI BÉLA, DR. ÁDÁM ATTILA, DR. SEMLYÉN JUDIT Napjainkban a carotis villa kóros elváltozásaira

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kétféle mérési módszer, azonos boka-kar index értéket ad?

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kétféle mérési módszer, azonos boka-kar index értéket ad? 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Kétféle mérési módszer, azonos boka-kar index értéket ad? Írta: DR. SIPOS GYÖRGY, DR. DERNÓCZY-POLYÁK ADRIENN Rövidítések: BKI - boka-kar index, FRR- felsı végtagi szisztolés vérnyomás,

Részletesebben

INFORMÁCIÓK. Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg (Sebészeti Intézet)

INFORMÁCIÓK. Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg (Sebészeti Intézet) INFORMÁCIÓK Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg (Sebészeti Intézet) E-mail: Osztályvezető : Részlegvezető : Vezető ápoló: Szakmavezető főnővér: erseb@bazmkorhaz.hu dr. Bezsilla János

Részletesebben

CAVA FILTER ALKALMAZÁSA MÉYLVÉNÁS THROMBOSISBAN

CAVA FILTER ALKALMAZÁSA MÉYLVÉNÁS THROMBOSISBAN CAVA FILTER ALKALMAZÁSA MÉYLVÉNÁS THROMBOSISBAN Nagy Endre SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM RADIOLÓGIAI KLINIKA és DIAGNOSCAN MAGYARORSZÁG KFT MRT XXVIII. Kongresszusa, Budapest Haemostasis befolyásolása heparinok

Részletesebben

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA)

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) Mit tanulunk? Az érrendszer alapelemeinek artériák, kapillárisok és vénák általános

Részletesebben

Endovaszkuláris ellátási lehetőségek perifériás obliteratív arterioszklerózis kezelésére

Endovaszkuláris ellátási lehetőségek perifériás obliteratív arterioszklerózis kezelésére Endovaszkuláris ellátási lehetőségek perifériás obliteratív arterioszklerózis kezelésére Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Radiológia, Szombathely Dr. Király István, Dr. Nagy Csaba Balázs, Dr.

Részletesebben

A központi idegrendszer ér-megbetegedései

A központi idegrendszer ér-megbetegedései A központi idegrendszer ér-megbetegedései Prof.Dr.Nyáry István Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék Idegsebészeti előadások 2017. November 13. Jelentősége Agyi ér-betegségek leggyakoribb megjelenési

Részletesebben

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen

Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen A Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinika közleménye Csípôízületi totál endoprotézis-beültetés lehetôségei csípôkörüli osteotomiát követôen DR. BELLYEI ÁRPÁD, DR. THAN PÉTER. DR. VERMES CSABA Érkezett:

Részletesebben

**** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései

**** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései **** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései **** 03 1031 Orrvérzés sürgısségi ellátása "A" BEAVATKOZÁSOK "B" BEAVATKOZÁSOK "C" 52100 Orrvérzés ellátása edzıszerrel 52102 Orrvérzés

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. RÉPA IMRE, DR. NEMES ATTILA

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. RÉPA IMRE, DR. NEMES ATTILA 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI A vénák aneurizmái Írta: DR. ACSÁDY GYÖRGY, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PINTÉR LÁSZLÓ, DR. RÉPA IMRE, DR. NEMES ATTILA A vénás rendszer aneurizmái kóreredetüket tekintve 85%-ban congenitalisak,

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Akut carotis revaszkularizáció progresszív stroke esetén

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Akut carotis revaszkularizáció progresszív stroke esetén 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Akut carotis revaszkularizáció progresszív stroke esetén Írta: DR. BARANYAI ÁRPÁD, DR. DLUSTUS BÉLA, DR. TÓTH GYULA, DR. VALLUS GÁBOR Bevezetés A carotis endarteriectomia negyven

Részletesebben

Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta csuklótáji fájdalom Esetismertetés

Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta csuklótáji fájdalom Esetismertetés A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinika és Pathológia Intézet közleménye Os capitatumban elhelyezkedő osteoid osteoma okozta

Részletesebben

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június

MAÉT, Szombathelyi Angiológiai Napok, június Dr. Tamás László János, Dr. Czigány Tamás Dr. Kövesi Zsolt, Dr. Jakab Lajos, Dr. Németh József, Dr. Bartek Péter Érsebészeti és Radiológiai Osztály Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr MAÉT, Szombathelyi

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. A varicositas endovascularis mőtétei laserrel és rádiófrekvenciás koagulátorral - módszerek, eredmények, szövıdmények

VÉNÁK BETEGSÉGEI. A varicositas endovascularis mőtétei laserrel és rádiófrekvenciás koagulátorral - módszerek, eredmények, szövıdmények 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI A varicositas endovascularis mőtétei laserrel és rádiófrekvenciás koagulátorral - módszerek, eredmények, szövıdmények Írta: NICK MORRISON Életrajz: Elsôsorban az endovascularis eljárások

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. Perifériás érbetegek gondozása - 10 év tapasztalatai

BELGYÓGYÁSZAT. Perifériás érbetegek gondozása - 10 év tapasztalatai BELGYÓGYÁSZAT Perifériás érbetegek gondozása - 10 év tapasztalatai Írta: DR. MARSCHALKÓ IZABELLA A Jahn Ferenc Dél-pesli Kórház angiológiai belgyógyászati tevékenységérıl szeretnék beszámolni, amely a

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Az alsó végtagi visszérbetegség rizikófaktorainak, tüneteinek és súlyossági fokának vizsgálata

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Az alsó végtagi visszérbetegség rizikófaktorainak, tüneteinek és súlyossági fokának vizsgálata 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Az alsó végtagi visszérbetegség rizikófaktorainak, tüneteinek és súlyossági fokának vizsgálata Írta: DR. LEPRÁN ÁDÁM, DR. TAKÁCS TIBOR, DR. SIPKA RÓBERT Bevezetés A visszeresség, az

Részletesebben

A SÜRGŐSSÉG NÁLUNK -SZENT PANTALEON KÓRHÁZ DUNAÚJVÁROS

A SÜRGŐSSÉG NÁLUNK -SZENT PANTALEON KÓRHÁZ DUNAÚJVÁROS A SÜRGŐSSÉG NÁLUNK -SZENT PANTALEON KÓRHÁZ DUNAÚJVÁROS Máté Ágnes osztályvezető FÖLDRAJZI HELYZET SZENT PANTALEON KÓRHÁZ Többprofilú közösségi kórház Ellátandó lakosság: 135 ezer fő Aktív ágyak: 493 Krónikus

Részletesebben

ESETISMERTETÉS. A visceralis artériák aneurysmáiról - sikeresen operált rupturált truncus coeliacus aneurysma-esetünk kapcsán

ESETISMERTETÉS. A visceralis artériák aneurysmáiról - sikeresen operált rupturált truncus coeliacus aneurysma-esetünk kapcsán 1 ESETISMERTETÉS A visceralis artériák aneurysmáiról - sikeresen operált rupturált truncus coeliacus aneurysma-esetünk kapcsán Írta: DR. PAPP LÁSZLÓ, DR. ANDREW R. L. MAY, DR. FARRUKH BAJWA A visceralis

Részletesebben

Témavezetők: Dr. Bérczi Viktor, egyetemi tanár, az MTA Doktora Dr. Hüttl Kálmán, egyetemi tanár, PhD

Témavezetők: Dr. Bérczi Viktor, egyetemi tanár, az MTA Doktora Dr. Hüttl Kálmán, egyetemi tanár, PhD Supraaorticus erek minimálinvazív endovascularis terápiája Doktori tézisek Dr. Paukovits Tamás Mirkó Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Bérczi Viktor, egyetemi

Részletesebben

Idősült Achilles-ín-szakadás ellátása plantaris ínnal és gastrocnemius fasciából készült centrális visszahajtott lebeny augmentációval

Idősült Achilles-ín-szakadás ellátása plantaris ínnal és gastrocnemius fasciából készült centrális visszahajtott lebeny augmentációval A Pécsi Tudományegyetem OEC ÁOK Trauma Centrum, Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinika közleménye Idősült Achilles-ín-szakadás ellátása plantaris ínnal és gastrocnemius fasciából készült centrális visszahajtott

Részletesebben

PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK

PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK ANGIOLÓGIA PERIFÉRIÁS VERÕÉR-MEGBETEGEDÉSEK Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Definíció Az a. femoralis communison, a profunda femorison, az a. femoralis superficialison, valamint a poplitealis

Részletesebben

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Dr. Merkli Hajnalka Neuromuscularis Továbbképzés PTE Neurológiai Klinika Pécs 2006 ALS Történelem: 1869, Lou Gehrig Definíci ció:

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉS. Miként lehetne A-V shunt képzı mőtéteink eredményeit javítani? Bevezetés

TOVÁBBKÉPZÉS. Miként lehetne A-V shunt képzı mőtéteink eredményeit javítani? Bevezetés 1 TOVÁBBKÉPZÉS Miként lehetne A-V shunt képzı mőtéteink eredményeit javítani? Írta: DR. SZÉLL KÁLMÁN Bevezetés A gyógyító orvos soha meg nem szőnı törekvése és feladata az eredmények szüntelen javítására

Részletesebben

Súlyos lábsérülés ellátása egy eset tapasztalatai DR. KÁDAS ISTVÁN, DR. MAGYARI ZOLTÁN, DR. EGRI LÁSZLÓ, DR. MELLY ANDRÁS, DR.

Súlyos lábsérülés ellátása egy eset tapasztalatai DR. KÁDAS ISTVÁN, DR. MAGYARI ZOLTÁN, DR. EGRI LÁSZLÓ, DR. MELLY ANDRÁS, DR. Az Országos Traumatológiai Intézet közleménye Súlyos lábsérülés ellátása egy eset tapasztalatai DR. KÁDAS ISTVÁN, DR. MAGYARI ZOLTÁN, DR. EGRI LÁSZLÓ, DR. MELLY ANDRÁS, DR. KECSKEMÉTI ÁKOS Érkezett: 1996.

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kritikus végtagischaemia - Acut arterias elzáródás fibrinolyticus kezelése

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Kritikus végtagischaemia - Acut arterias elzáródás fibrinolyticus kezelése 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Kritikus végtagischaemia - Acut arterias elzáródás fibrinolyticus kezelése Írta: DR. MESKÓ ÉVA Bevezetés A végtagok vérellátási zavara az ischaemia klinikai állapota. A kritikus végtagischaemia

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Életminőség-vizsgálat musculosceletalis daganatok miatt végzett vállövi. Dr. Kiss János

Életminőség-vizsgálat musculosceletalis daganatok miatt végzett vállövi. Dr. Kiss János SEMMELWEIS EGYETEM BUDAPEST ORTOPÉDIAI KLINIKA Igazgató: Prof.Dr. Szendrői Miklós Életminőség-vizsgálat musculosceletalis daganatok miatt végzett vállövi resectiók után Dr. Kiss János Végtagmegtartó műtétek

Részletesebben

Elnöki köszöntõ! Elnöki köszöntõ!

Elnöki köszöntõ! Elnöki köszöntõ! KÖSZÖNTÕ Elnöki köszöntõ! Sok szeretettel köszöntöm a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT), valamint a Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság (MACIRT) közös kongresszusának

Részletesebben

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Agyi elváltozások: Lágyulás Vérzés CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Éreredetű okai: Fejlődési eredetű érelváltozások aneurysmák vaszkuláris malformációk

Részletesebben

A lábdeformitások mûtéti kezelése a neurológiai károsodást szenvedett betegek mozgásszervi rehabilitációja során DR. DÉNES ZOLTÁN

A lábdeformitások mûtéti kezelése a neurológiai károsodást szenvedett betegek mozgásszervi rehabilitációja során DR. DÉNES ZOLTÁN Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet közleménye A lábdeformitások mûtéti kezelése a neurológiai károsodást szenvedett betegek mozgásszervi rehabilitációja során DR. DÉNES ZOLTÁN Érkezett: 1997. május

Részletesebben

XV. ANGIOGRÁFIA ÉS INTERVENCIÓS RADIOLÓGIA. Egyszeres feleletválasztás

XV. ANGIOGRÁFIA ÉS INTERVENCIÓS RADIOLÓGIA. Egyszeres feleletválasztás XV. ANGIOGRÁFIA ÉS INTERVENCIÓS RADIOLÓGIA Egyszeres feleletválasztás Az egyszeres feleletválasztásos típusú tesztkérdésekben egy egyszerűen megfogalmazott kérdéshez vagy felvetéshez általában három/négy/öt

Részletesebben

BELGYÓGYÁSZAT. A rekonstruktív érműtétekhez kapcsolódó érbelgyógyászati kezelés jelentősége

BELGYÓGYÁSZAT. A rekonstruktív érműtétekhez kapcsolódó érbelgyógyászati kezelés jelentősége BELGYÓGYÁSZAT A rekonstruktív érműtétekhez kapcsolódó érbelgyógyászati kezelés jelentősége Írta: DR. KRISTÓF VERA, DR. LACZKÓ ÁGNES, DR. PENCZ ZOLTÁN, DR. VARGA ERZSÉBET, DR SZÁZADOS MARGIT, DR. SÁSDI

Részletesebben

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Címe: Kevert típusú kiterjedt lábszárfekély komplex kezelése a Versiva XC segítségével esetbemutatás Dr. Benkő

Részletesebben

NEFMI szakmai protokoll. a mikroreplantációról 1

NEFMI szakmai protokoll. a mikroreplantációról 1 1. oldal NEFMI szakmai protokoll a mikroreplantációról 1 Készítette: a Magyar Kézsebész Társaság vezetősége a Traumatológiai Szakmai Kollégium egyetértésével I. Alapvető megfontolások BNO S6800 A hüvelykujj

Részletesebben

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Az eversiós és a hagyományos carotis endarteriectomia perioperatív eredményeinek összehasonlítása

ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI. Az eversiós és a hagyományos carotis endarteriectomia perioperatív eredményeinek összehasonlítása 1 ARTÉRIÁK BETEGSÉGEI Az eversiós és a hagyományos carotis endarteriectomia perioperatív eredményeinek összehasonlítása Írta: DR. ENTZ LÁSZLÓ, DR. JÁRÁNYI ZSUZSANNA, DR. NEMES ATTILA A carotis eversiós

Részletesebben

A heterotop ossificatio mûtéti kezelésével szerzett tapasztalataink a neurorehabilitáció során

A heterotop ossificatio mûtéti kezelésével szerzett tapasztalataink a neurorehabilitáció során Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet közleménye A heterotop ossificatio mûtéti kezelésével szerzett tapasztalataink a neurorehabilitáció során DR. DÉNES ZOLTÁN, DR. KÁLLAY MIKLÓS Érkezett: 2002. március

Részletesebben

Gén-polimorfizmusok szerepe és jelentősége az atherosclerosis kialakulásában. Dr. Szabó Gábor Viktor

Gén-polimorfizmusok szerepe és jelentősége az atherosclerosis kialakulásában. Dr. Szabó Gábor Viktor Gén-polimorfizmusok szerepe és jelentősége az atherosclerosis kialakulásában Doktori tézisek Dr. Szabó Gábor Viktor Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Acsády György

Részletesebben

A kompressziós tûzõdrót rendszer

A kompressziós tûzõdrót rendszer Az Országos Baleseti és Sürgõsségi Intézet, OMSZ Járó- és Fekvõbeteg Ellátó Egység közleménye A kompressziós tûzõdrót rendszer DR. SZOKOLY MIKLÓS, DR. LÁSZLÓ GYULA Érkezett: 2001. december 7. ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Perifériás verőér megbetegedések Krónikus obliterativ artériás kórképek Akut obliteratív artériás kórképek Készítette: A Sebészeti Szakmai Kollégium I.

Részletesebben