GANZ. WgL Budapest, október 14. Műszaki leírás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GANZ. WgL. 755. Budapest, 1958. október 14. Műszaki leírás"

Átírás

1 GANZ WgL Budapest, október 14. Műszaki leírás a Ganz Vagon-gyár által készítendő 1500 LE-s B-B tengelyelrendezésű Diesel-hydraulikus mozdonyról Jellegrajz szám: Előzetes súlyszámítás száma: WgSz.IX/14. 1./ A mozdony főméretei: A mozdony hossza ütközőkkel mm A mozdony-szekrény hossza mm A mozdony-szekrény legnagyobb magassága mm A mozdony-szekrény szélessége mm A forgóváz tengelytávolsága mm Szélső tengelyek távolsága mm Forgócsaptávolság mm A szekrénytúlnyúlás ütközőkkel mm A kerékpárok futókör-átmérője mm 2./ A mozdony súlya: A mozdony szolgálati súlya és tapadási súlya kb. 72 t A mozdony súlya üzemanyagok nélkül t Üzemanyagok súlya t A mozdony fajlagos súlya kg/le 3./ Legnagyobb tengelynyomás: kb. 18 t 4./ Legnagyobb sebesség: km/ó 5./ Legkisebb tartós sebesség teljes terhelésnél:.. 25 km/ó 6./ Legkisebb bejárható görbületi sugár: m 7./ Az alváz hengerelt acél-profilokból erős külső hossztartókkal villamos hegesztéssel épül kb. 100 tonnás ütközőerők felvételére alkalmas kivitelben. Az alváz tartóira vannak csavarokkal felerősítve: alul az akkumulátorszekrények, fék-légtartányok, nyersolaj- és kazántápvíztartányok; felül pedig az egész gépberendezés. 8./ A szekrényváz az alvázzal azonos minőségű /36.24 S.Msz. 6289/ acél anyagokból villamos ívhegesztéssel készül és ugyancsak villamos hegesztéssel van az alvázzal összeépítve, valamint acéllemezzel burkolva. Az így összeépített alváz és lemezelt szekrényváz a reájuk ható külső igénybevételeknek ellenálló egységes statikai szerkezetet alkot. A szekrény külső burkolata az oldalfalakon 2 mm, a tetőn 1,5 mm vastag acéllemez. A tetőn 2 nagy, szerelőajtóval lezárt nyílás van a nyersolajmotorok beemelése céljából, további két kerek nyílás a hűtő-ventilátorok részére és középen egy szerelőajtóval lezárt nagyobb nyílás a kazánberendezés és egyéb nagy alkatrészek beszerelése céljából.

2 WgL GANZ 2 9./ A forgóváz kerete a kellő szilárdság és merevség szem előtt tartásával villamos ívhegesztés útján nagyszilárdságú hengerelt profilokból és acéllemezből készül. A kéttengelyű forgóváz szekrényes főtartói csavarrugók közbeiktatásával, himbával támaszkodnak a csapágytokokra. A kúpkerékházak függőleges nyomatéktám-karjainak vízszintes kikötő-rúdjai a forgótányér két oldalán a forgóváz szekrényes főkereszttartójába ágyazott gumirugókkal vannak megfogva. A forgóvázak ütközők felé eső végein pályakotrók vannak fel szerelve. A kerekek csúszásának megakadályozására homokolók vannak a forgóvázak végein. 10./ A csapágyak: SKF szférikus görgőscsapágyak acélöntésű ágytokokkal, melyek a csapágyvillákban hossz- és keresztirányban szorosan vannak vezetve. A csapágyvillák az ágytokokkal érintkező felületeken cserélhető betéteket kapnak. 11./ Rugózás: megyelelően méretezett csavarrugókkal van biztosítva. A rugózott részek lengéseinek csillapítására Ferodo - betétes állítható súrlódó lengéscsillapítók szolgálnak. 12./ A kerékpárok abroncsosak; hengerelt acéltárcsákkal és 920 mm futókörátmérőjű, kg/mm 2 szakítószilárdságú, Máv Mn minőségnek megfelelő abroncsokkal. A tengelyek TM 12 V.-jelű nemesített acélból készülnek. 13./ Vonó- és ütközőkészülék: A mozdony mindkét végén 85 t vonóerőre készített, Máv szabványú, nem átmenő vonókészülék van. A vonótekercsrugók anyaga 60 SM6 minőségű acél. A 85 tonnás csavarkapocs és 100 tonnás vonóhorog a MÁV legújabb szabványai és anyagelőírásai szerint készül. Az ütközőkészülék Máv előírásai szerint készül. Az ütközőmagasság nem állítható, csak az abroncskopás miatt csökkenhet 35 mm-rel. 14./ Fékberendezés: A mozdony önműködő KE-személyvonati fékkel és Knorr D2 típusú membrános fékezőszeleppel van ellátva. Ezenkívül mindkét vezetőfülkében 1-1 kézifékorsó van, melylyel csak a hozzá közelebb eső forgóváz fékje működtethető. A légfékhez szükséges sűrített levegő termeléséről 2 db a nyersolajmotorról hajtott Ganz-gyártmányú MK 135 típusú kétfokozatú légsűrítő gondoskodik, melyek össz-teljesítménye percenként kb liter beszívott levegő. Indulás előtt, álló nyersolajmotorok mellett történő levegő-termelés céljából a mozdonyon el van helyezve egy elektromotorral hajtott VV 100/100 típusú légsűrítő, mely percenként kb. 800 liter levegőt szív be. A mozdony sík pályán, normális időben 90 km/ó sebességről s=570 m fékúton áll meg.

3 WgL GANZ 3 15./ Szigetelés, belső burkolás: A mozdony külső lemezburkolatának belső oldalára 25 mm vastag szórt-azbeszt szigetelőréteg lesz ráfújva. A mozdony-szekrény belülről 1,5 mm vastag alumínium lemezekkel lesz burkolva, melyeket vil.zöldfestékkel fújnak majd be. 16./ Padló: Az alváz felső síkján hosszirányú bordázással 1 mm vastag vaslemezből készült hullámlemez-padló van. A hullámlemez üregeibe és tetejére bitumenes parafaréteg, erre 24 mm vastag ragasztott falemez, majd kb. 3 mm vastag bordázott vaslemez kerül. A vezetőfülkében vaslemez helyett Igelit lesz a padló legfelső rétege. 17./ Ajtók: A mozdony végein lévő vezetőfülkék mindkét oldalán 1-1 befelé nyíló egyszárnyú bejáró-ajtó van. E bejáró-ajtók üreges testtel, hegesztett lemezkivitelben készülnek és 5 mm vastag üveggel ellátott fémkeretes ablakaik leereszthetőek. A mozdony közepén 1 db befelé nyíló kétszárnyú ajtó van, melynek egyik szárnya rögzíthető és csak a személyzet közlekedésére szolgáló másik szárny van kettős zárral ellátva. E kétszárnyú ajtó ablakai fixek és alattuk légszűrőbetétek vannak elhelyezve. 18./ Ablakok: A mozdony oldalfalán 700 mm és 500 mm szélességű könnyűfémkeretes, leereszthető ablakok vannak 5 mm vastag szilánkmentes biztonsági üveggel. A vezetőfülkék homlokablakai kettős üvegezést kapnak és a két szilánkmentes üvegtábla között ablakmelegítő van elhelyezve párásodás ellen. Mindegyik homlokablakon elektromos ablaktörlő van: a mozdonyvezető ablaka még állítható fémkeretes napellenzővel is el van látva. 19./ Vezetőfülke: A mozdony két végén 1-1 azonos kialakítású vezetőfülke van, amely 60 mm széles, alumíniumból készült és lazán szórt azbeszt szigetelésű válaszfallal van a géptértől elválasztva. A válaszfal mindkét szélén átjáró ajtón keresztül lehet a géptérbe jutni. A vezetőfülke közepén foglal helyet a mozdonyvezető, elmozdítható, csővázas, laticel ülőkével és háttámmal fölszerelt székén. Előtte keskeny műszerasztal van a mozdony vezérléséhez szükséges fontosabb műszerekkel, kapcsolókkal, nyomógombokkal és jelzőlámpákkal. Bal keze felé esik a vezérlő-kontroller, míg jobb keze felé a féktolattyú van. A két szélső homlokablak alatt 1-1 keskeny asztalka van, melyek közül egyik rejti magában a kézi fék-állványt. A mozdonyvezető széke mellett két oldalt 1-1 kerek, elmozdítható, háttám nélküli párnázott szék van a kísérők számára. 20./ Géptér: A mozdonyszekrény vezetőfülkéken kívüli része a géptér, amelynek közepén foglal helyet az automatikus kazánberendezés. Tőle jobbra és balra szimmetrikusan helyezkednek el a világítás és vezérlés készülékszekrényei, a segédgépek, a két hűtőberendezés, a két hydraulikus hajtómű és a két nyersolajmotor.

4 WgL GANZ 4 21./ Fűtés: A vezetőfülkék a motor hűtővízével táplált fűtőtestekkel lesznek fűtve. A géptér az átmenő hűtővíz-csővezetékek révén kap megfelelő fűtést. A vonatszerelvény fűtését egy külföldi, automatikusan működő, olajtüzelésű gőzkazán végzi, amely óránként kb. 700 kg. 5 atm. nyomású száraz gőzt termel. 22./ Áramellátás és világítás: A mozdony áramellátása 72 V egyenfeszültséggel történik. Az áramot két EBzh 14/a típusú, kb. 5 kw teljesítményű dinamó szolgáltatja egy 72 V 200 Aó kapacitású lúgos akummulátorteleppel együtt. A mozdony világítása megfelelő számú izzólámpával történik. A külső világítást a mozdony végein 2-2 db fényszóró szolgáltatja. 23./ Tűzoltókészülék: A mozdony gépterében a két válaszfalon és a kazán közelében 1-1, összesen 3 db kézi szénsavhóval oltó MSz ábra szerinti 2 kg-os tűzoltókészülék van elhelyezve. 24./ Gépberendezés: A mozdonyon két, egymástól független, gépberendezés van, amely egyenként egy nyersolajmotorból, hydraulikus erőátvitelből és két tengelyhajtásból áll. Motor: Típusa 12 JVF 12/24; Brown-Boveri VTR 250 típusú feltöltő turbinával és levegővisszahűtővel. Teljesítménye 1200/perc fordulaton 720 LE. Erőátvitel: A motor teljesítménye Voith-féle hydraulikus erőátvitel útján jut a forgóváz két tengelyére. Az erőátviteli szervek a következők: két-nyomatékváltós turbóhajtás, hozzácsatlakozó irányváltó-szekrény és két, a hajtótengelyekre szerelt kúpkerékhajtómű. Az egyes elemek között az összeköttetést gumitárcsás, illetve fém-csuklós kardántengelyek képzik. A tengelyhajtások nyomatéktámkarjai gumirugós felfüggesztésűek. A mintegy 5 tonnás hajtómű-egység sülylyesztéssel, lefelé szerelhető ki a mozdonyból. A motor teljesítményéből kb. 75 LE-t fogyasztanak a segédgépek és így a hajtómű kb. 645 LE trakciós teljesítményt vesz fel. Segédgépberendezés: A hajtómű motorral együttforgó primértengelyéről kapja meghajtását egy függőleges kardán útján a hűtő-ventiilátor /kb. 45 LE/, továbbá a fősegédkardán, amely a segédgépkereten elhelyezett következő segédgépeket működteti egy elosztóhajtáson keresztül: az EBzh 14/a dinamót /kb. 8 LE/, az MK 135 légsűrítőt /kb. 14 LE/ és a hűtővíz keringető szivattyút /kb. 8 LE/. Az egy gépberendezéshez tartozó, mintegy kal/ó meleg elvonására méretezett hűtőberendezés 4 hűtője a mozdony oldalfalában két oldalt van elhelyezve és rajtuk egy 1500 mm átmérőjű, tetőben elhelyezett függőleges tengelyű ventilátor

5 WgL GANZ 5 szívja át a levegőt es nyomja a tetőnyíláson keresztül a szabadba. A motor kenőolaja és a Voith-hajtómű olaja hőkicserélők útján adják át melegüket a hűtővízrendszernek. 25./ Vezérlés: A mozdony elektropneumatikus távvezérléssel van ellátva, melynek segítségével bármelyik vezetőfülkéből úgy a saját, mint esetleg a vele összekapcsolt másik mozdony együtt vezérelhető. A vezérlőfeszültség 72 V. A mozdony el van látva a motort és az irányváltót védő megfelelő biztonsági berendezésekkel. 26./ Tájékoztató vonóerők: a./ Indító-vonóerő ,500 kg a kerékkarimán mérve. b./ Állandó-vonóerő 25 km/ó sebességnél..10,200 kg a kerékkarimán mérve. c./ Állandó vonóerő 100 km/ó sebességnél kg a kerékkarimán mérve. 27./ Üzemanyagok. A mozdony 85% teljesítménykihasználás és kb. 85 km/ó sebesség mellett kb. 12 órai üzemre, azaz kb km útra elegendő üzemanyagot vihet magával. A kazán tápvíz tartányaiban azonban csak 5 órára /425 km útra/ elegendő víz van tárolva! a./ Nyersolaj: / l tartány l üzemi tart./ Motorok részére: , = 2570 kg kg Kazán részére = 680 kg ,8 b./ Kenőolaj: Fogyasztás: ,5 = 43 kg tartányokban, hőkicserélőkben és 250 kg motorokban = 207 kg c./ Víz: Két gépberendezés hűtőiben van: 550 kg a kazánban van: 150 kg Kazán tápvíztartányokban = / l.tart./ 3500 kg 4200 kg d./ Homok: 300 kg Az összes üzemanyag: 8000 kg WGy/Gyné.

6 GANZ WgL Budapest, október 16. B-B mozdonyok összehasonlítása. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a Ganz sz. jellegrajza szerinti 2 720=1440 LE-s Diesel-hydraulikus mozdonyának és a nyugatnémet Krauss-Maffei cég, ma legkorszerűbbnek tartott V 200 típusú széria-mozdonyának jellemző adatait. A Ganz BB 1800 LE -rovatban a sz. jellegrajz szerinti mozdony egy későbbi változatának adatai találhatók. Ugyanis Motorosztályunk tervei szerint a 12 JVF 17/24 típusú feltöltött motor teljesítménye 1200 percfordulatnál 1962-re eléri, sőt meghaladja majd a 900 LE-t. A hűtőberendezés mar eleve a megnövelt teljesítményre lesz méretezve és csupán a hajtómű bemenő fogaskerékáttételét kell majd módosítani, miután a Voith hajtómű 1000 LE-ig használható. Az 1800 LE-s Ganz-mozdony indítóvonóerője 0,31-szerese a tapadási súlynak. A mozdony jellemzői V 200 Ganz BB Ganz BB 1440 LE 1800 LE A mozdony hossza ütközőkkel mm mm mm A mozdony magassága A mozdony szélessége Üzemképes mozdony súlya /Tapadási súly/ 80 t 72 t 72 t Tengelynyomás 20 t 18 t 18 t Fajlagos súly 36,4 kg/le 50 kg/le 40 kg/le Fajlagos indító-vonóerő 12 kg/le 12,2 12,4 Motorteljesítmény = 2200 LE 2 720= 1440 LE 2 900= 1800 LE Segédüzemek teljesítményfelvétele 2 70= 140 LE 2 75= 150 LE 2 75= 150 LE Vontatási teljesítmény = 2060 LE 2 645= 1290 LE 2 825= 1650 LE Indító-vonóerő /Kerékkarimán mérve/ kg kg kg Legnagyobb állandó vonóerő /v=25 km/ó-nál/ kg kg kg Állandó vonóerő max. sebességnél 2200 kg 2400 kg 3000 kg Legnagyobb sebesség 140 km/ó 100 km/ó 100 km/ó Hűtőberendezés szükséges teljesítménye kal/ó kal/ó kal/ó Nyersolajkészlet a motorok részére 3300 l 3000 l 3000 l Nyersolajkészlet a kazán részére 1000 l 700 l 700 l Tápvíz a kazán részére 4000 l 3500 l 3500 l Kazán gőztermelése 650 kg/ó 700 kg/ó 700 kg/ó Fékberendezés típusa KS gyorsv. KE személyv. KE személyv. A 2 db fékkompresszor VV 100/100 MK 135 MK 135 típusa A 2 db fékkompresszor levegő termelése l/perc l/perc l/perc

7 GANZ WgSz.IX/14. Budapest, október 11. Előzetes súlyszámítás. A Ganz Vagongyár 1500 LE-s Diesel-hydraulikus mozdonyához. Jellegrajz: ; Műszaki leírás: WgL Voith Ganz Alváz 4500 kg Szekrényváz lemezelve 3500 Szigetelés és festés / / 700 Padló /bordás vaslemezzel/ 2000 Belső burkolás /alumínium/ 500 Szekrény 3 Tetőajtó és 2 válaszfal / / kg Szoknyák 400 Ajtók, ablakok 1000 Ütköző- és vonókészülék kompl. vezetőállás kézifékkel kompl. segédberendezés konpl. hűtőberendezés db hűtővíz tartány /2 180 lit./ db kenőolajtartály és hőkicserélő db üzemi nyersolajtartány /2 850 l/ db nyersolajtartány az alváz alatt / lit./ db tápvíztartány a kazánhoz / lit./ 1000 Víz, olaj, gőz és levegő csővezetékek, Belső berendeszelepek, csapok, szivattyúk 1800 zés 14,500 kg Komplett világítási és vezérlési készülékszekrények /4 db/ db szerszámszekrény 200 Kábelek, csatlásfejek 400 Akkumulátor-telep /200 Ah, 72 V/ 750 Automatikus kazánberendezés 1150 Pót-fékkompresszor elektromotorral db fék-légtartány /4 200 l/ kenőolaj-indítóberendezes motor-alátámasztó bak kipufogócső db 12 JVF 17/24 nyersolajmotor Motor 8 motor-alátámasztó gumirugó kg 2 db Voith L28/III.4. turbóhajtás 6820 kg 2 db Voith LSG 1000 irányváltó db előkardán db Főkardán csapággyal Hajtómű 2 db Voith A 100/U 2 /V tengelyhajtás kg 2 db Voith A 100/U 1 /V tengelyhajtás db Főkardán a forgóvázon db Kerékpár csapágyakkal, rugókkal db Forgóvázkeret db Pályakotró Forgóváz 2 kompl. fékberendezés kg 8 db Homokoló db Forgótányér és csúszópofák 400 A mozdony súlya üzemanyagok nélkül kg

8 WgSz.IX/14. GANZ 2 Üzemanyagok súlya: Nyersolaj 3250 kg /Motor 2570 kg, kazán 680 kg/ Kenőolaj 250 Víz 4200 /Hűtők 550, kazánban 150, tápvíz 3500 kg/ Homok kg A mozdony szolgálati súlya: =72000 kg Tengelynyomás: = 18,000 kg A mozdony fajlagos súlya: = 50 kg/le 1440 Fenti súlyadatok tájékoztató jellegűek! WGy/Gyné. Elektronikus formában (pdf) újra kiadta: ver 1.0

9

10

50 éves a Ganz-MÁVAG-ban fejlesztett M40 sorozatú dízelmozdony (A Ganz-MÁVAG 736 kw/1000 LE teljesítményű 4-tengelyes dízel-villamos mozdonycsaládja)

50 éves a Ganz-MÁVAG-ban fejlesztett M40 sorozatú dízelmozdony (A Ganz-MÁVAG 736 kw/1000 LE teljesítményű 4-tengelyes dízel-villamos mozdonycsaládja) VASÚTGÉPÉSZET MÚLTJA SÜVEGES LÁSZLÓ okl.gépészmérnök, tanácsadó főmérnök Ganz Motor Kft. 50 éves a Ganz-MÁVAG-ban fejlesztett M40 sorozatú dízelmozdony (A Ganz-MÁVAG 736 kw/1000 LE teljesítményű 4-tengelyes

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ gázüzemű szivattyús kombinált fűtő-, tárolós vízmelegítő készülékekhez

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ gázüzemű szivattyús kombinált fűtő-, tárolós vízmelegítő készülékekhez KEZELÉSI ÚTMUTATÓ gázüzemű szivattyús kombinált fűtő-, tárolós vízmelegítő készülékekhez KOMFORT T 25 K, KOMFORT T 25 V KOMFORT T 25 VH, KOMFORT T 29 V FIGYELEM! Mielőtt használatba venné a készüléket

Részletesebben

Bemutatjuk az ÖBB RailJet nagysebességű vonatát (2. rész)

Bemutatjuk az ÖBB RailJet nagysebességű vonatát (2. rész) SZÉCSEY ISTVÁN Üzletág vezető Siemens Zrt. IMO Vasúti Járművek Bemutatjuk az ÖBB RailJet nagysebességű vonatát (2. rész) Összefoglaló Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) 2006 elején döntött arról, hogy

Részletesebben

III. Szerkezeti ismeretek

III. Szerkezeti ismeretek III. Szerkezeti ismeretek 1. A gépkocsi felépítése A személygépkocsi f bb szerkezeti egységei (1. ábra) a kocsiszekrény (karosszéria), a motor és segédberendezései, az er átviteli szerkezetek, a kormány,

Részletesebben

50 éves a Ganz-MÁVAG-ban fejlesztett M40 sorozatú dízelmozdony 2. rész

50 éves a Ganz-MÁVAG-ban fejlesztett M40 sorozatú dízelmozdony 2. rész SÜVEGES LÁSZLÓ okl.gépészmérnök, tanácsadó főmérnök Ganz Motor Kft. 50 éves a Ganz-MÁVAG-ban fejlesztett M40 sorozatú dízelmozdony 2. rész A Vasútgépészet 2014/2. számában a szerző rövid történeti összefoglalóját

Részletesebben

VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I

VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I Használati útmutató figyelmeztetések HU VICTRIX PRO 80-100 - 120 1 I *1.036116ITA* Kedves Vásárlónk! Gratulálunk, hogy egy csúcsminőségű Immergas terméket választott, amely hosszú ideig fogja az Ön kényelmét

Részletesebben

John Deere fűnyírótraktorok a házi kertekbe és nagyobb területekre.

John Deere fűnyírótraktorok a házi kertekbe és nagyobb területekre. John Deere fűnyírótraktorok a házi kertekbe és nagyobb területekre. Felszántottunk már több millió hektárt. 1837-ben, John Deere, egy fiatal amerikai patkolókovács forradalmasította a gazdálkodás módját

Részletesebben

TOPPER-NCT TNL-100AL, -120AL és -130A

TOPPER-NCT TNL-100AL, -120AL és -130A GÉPKÖNYV a TOPPER-NCT TNL-100AL, -120AL és -130A CNC vezérlésű esztergához NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(+36-1) 46 76 300 Telefax:(+36-1) 46-76-309 TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

DFG/TFG 16-50 A/B/C-K

DFG/TFG 16-50 A/B/C-K DFG/TFG 16-50 A/B/C-K 03.01 - Használati utasítás U 50045357 12.03 Előszó Az ipari targonca biztonságos üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükségesek azok az ismeretek, amelyeket a jelen EREDETI ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

SD 20, 30, 40, 50 KLO

SD 20, 30, 40, 50 KLO ÖNTÖTTVAS TAGOS KAZÁNOK SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓJA Forgalmazó: Saunier Duval Magyarország Rt. 1238. Budapest, Helsinki út 120. Tel: 283-0553, 283-0556 Fax: 283-0554 E-mail: sduval@saunierduval.hu

Részletesebben

Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt. Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt

Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt. Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt 2006 Magastetők szigetelése a szarufák között és alatt Környezetvédelem Tűzvédelem Csend Komfort energiát takarít meg Önnek, mivel kiváló hőszigetelő nem

Részletesebben

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató

Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ÁTFOLYÓS KOMBI GÁZKAZÁN MIKROAKKUMULÁCIÓS TARTÁLLYAL Használati, szerelési és beüzemelési útmutató ThemaFAST F 25 E H-MOD Használati útmutató Tartalomjegyzék 1 Általános jellemzők...2 2 A dokumentumok

Részletesebben

DFG/TFG 16-50 A/B/C-S

DFG/TFG 16-50 A/B/C-S DFG/TFG 16-50 A/B/C-S 03.01 - Használati utasítás U 50045371 12.03 Előszó Az ipari targonca biztonságos üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükségesek azok az ismeretek, amelyeket a jelen EREDETI ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

Új 6030 as Premium Traktorok 100 155 LE (97/68 EC) 110 180 LE maximális teljesítmény az intelligens motorvezérléssel

Új 6030 as Premium Traktorok 100 155 LE (97/68 EC) 110 180 LE maximális teljesítmény az intelligens motorvezérléssel Új 6030 as Premium Traktorok 100 155 LE (97/68 EC) 110 180 LE maximális teljesítmény az intelligens motorvezérléssel 6030 Premium Traktorok A teljesen új 6030 Premium sorozatú traktorokat a szerteágazó

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 12. Melléklet: 13.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 12. Melléklet: 13. E/ECE/324 }Rev.1/Add.12/Rev.6 E/ECE/TRANS/505 2008. január 14.. ENSZ-EGB 13. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott.

Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. F I A T D O B L Ó K E Z E L É S É S K A R B A N T A R T Á S Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük Önnek, hogy a Fiat márkát részesítette előnyben, és gratulálunk, hogy egy Fiat Doblò gépkocsit választott. Ezt

Részletesebben

A MI-24 HARCIHELIKOPTER SÁRKÁNY SZERKEZETE ÉS HAJTÓMŰVE SÁRKÁNY SZERKEZET

A MI-24 HARCIHELIKOPTER SÁRKÁNY SZERKEZETE ÉS HAJTÓMŰVE SÁRKÁNY SZERKEZET Domján Károly A MI-24 HARCIHELIKOPTER SÁRKÁNY SZERKEZETE ÉS HAJTÓMŰVE SÁRKÁNY SZERKEZET Rövid történelmi áttekintés a MI-24- es harcihelikopter család kialakulásáról: A MI-24-es a volt keleti blokk egyik

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA

SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA Általános Gépészeti Tanszék Dr. Iró Béla Dr. Zsenák Ferenc ÁLTALÁNOS GÉPTAN KÉZIRAT GYŐR, 000 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 1. A mechanikai munka és átvitele...4 1.1 Egyenes vonalú

Részletesebben

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet. a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet. a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 2013.01.02-től hatályos szöveg! a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről ( r é s z l e t e k ) A közúti közlekedésről szóló

Részletesebben

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató

Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató Sonic 50 Kezelési és karbantartási útmutató B I Z T O N S Á G I F I G Y E L M E Z T E T É S E K A következô elôvigyázatossági figyelmeztetéseket az egész kézikönyv során alkalmazzuk a következô üzenetek

Részletesebben

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 Kezelési útmutató Hagie STS 10 magasított permetező traktor Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 493527 A következő sorozatszámú permetezőgépekre:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

VAL-Co Europe ISV Zrt. Szakemberek Termékek Megoldások

VAL-Co Europe ISV Zrt. Szakemberek Termékek Megoldások VAL-Co Europe ISV Zrt. Szakemberek Termékek Megoldások Történet háttér VALCo Europe A VAL-CO Europe a VAL-CO Companies cég leányválla - lata. A VAL-CO Companies története Bird-in-Hand városából indult,

Részletesebben

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861

Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 Kezelési útmutató Hagie STS 12 magasított permetező traktor Permetező-kukoricacímerező Hagie Manufacturing Company 721 Central Avenue West Box 273 Clarion, IA 50525-0273 (515) 532-2861 493535 A következő

Részletesebben

MINDEN, AMIT A FELFÜGGESZTÉSRŐL TUDNI KELL

MINDEN, AMIT A FELFÜGGESZTÉSRŐL TUDNI KELL MINDEN, AMIT A FELFÜGGESZTÉSRŐL TUDNI KELL www.monroe-eu.com MINDEN, AMIT A FELFÜGGESZTÉSRŐL TUDNI KELL TARTALOMJEGYZÉK I -MŰSZAKI ÁTTEKINTÉS 1. A FELFÜGGESZTÉSI RENDSZER.................................

Részletesebben

Deutz-Fahr 6040 az ártudatos családi gazdaságoknak Hagyományos megoldások, megbízható teljesítmény

Deutz-Fahr 6040 az ártudatos családi gazdaságoknak Hagyományos megoldások, megbízható teljesítmény Deutz-Fahr 6040 az ártudatos családi gazdaságoknak Hagyományos megoldások, megbízható teljesítmény A Deutz-Fahr legújabb középkategóriás, 6040-es modellje olyan közös gépparkot használó közösségeknek és

Részletesebben

Szolárállomás AGS 5... 50

Szolárállomás AGS 5... 50 Telepítési- és karbantartási utasítás szakemberek számára Szolárállomás AGS 5... 50 7747006489.00-.SD AGS 5 AGS 5E AGS 0 AGS 0E AGS 0 AGS 50 6 70 6 85 Hu (007/05) Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági

Részletesebben

Fontos kezelési tudnivalók

Fontos kezelési tudnivalók 1 2 3 4 6 7 8 9 Hidegvíz-csatlakozás Melegvíz-csatlakozás Gázbekötés Meleglevegő-elvezetés Keringtetett levegő visszavezetése Füstgázelvezetés Égéshez szükséges levegő beléptetése Elektronikus vezérlőegység

Részletesebben