EGYEZMÉNY. 42. Melléklet: 43. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat BIZTONSÁGI ÜVEGEZÕ ANYAGOK JÓVÁHAGYÁSÁNAK EGYSÉGES FELTÉTELEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYEZMÉNY. 42. Melléklet: 43. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat BIZTONSÁGI ÜVEGEZÕ ANYAGOK JÓVÁHAGYÁSÁNAK EGYSÉGES FELTÉTELEI"

Átírás

1 E/ECE/324 }Rev.1/Add.42/Rev.2 E/ECE/TRANS/ július 16. ENSZ-EGB 43. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 42. Melléklet: 43. számú Elõírás 2. Felülvizsgált szövegváltozat BIZTONSÁGI ÜVEGEZÕ ANYAGOK JÓVÁHAGYÁSÁNAK EGYSÉGES FELTÉTELEI NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20- án.

2 2. oldal Az Elõírás eredeti címe UNIFORM PROVISIONS CONCERNING THE APPROVAL OF SAFETY GLAZING MATERIALS Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: az eredeti Elõírás 3. kiegészítését hatályba lépett március 31-én / az eredeti Elõírás 4. kiegészítését hatályba lépett január 13-án az eredeti Elõírás 5. kiegészítését hatályba lépett július 6-án az eredeti Elõírás 6. kiegészítését hatályba lépett szeptember 9-én az eredeti Elõírás 6. kiegészítésének 1. helyesbítését hatályba lépett november 11-én az eredeti Elõírás 4. kiegészítésének 2. helyesbítését hatályba lépett március 13-án az eredeti Elõírás 7. kiegészítését hatályba lépett július 16-án az eredeti Elõírás 8. kiegészítését hatályba lépett augusztus 12-én az eredeti Elõírás 9. kiegészítését hatályba lépett július 12-én az eredeti Elõírás 10. kiegészítését hatályba lépett november 10-én az eredeti Elõírás 10. kiegészítésének 1. helyesbítését hatályba lépett november 14-én az eredeti Elõírás 11. kiegészítését hatályba lépett július 22-én az eredeti Elõírás 12. kiegészítését hatályba lépett október 24-én az eredeti Elõírás 13. kiegészítését hatályba lépett december 9-én Magyar szöveg: JAMES Mérnökiroda KFT Fordította: Tóth József Készült az ENSZ-EGB február 24-én kelt E/ECE/324;E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.42./Rev.1, a február 25-én kelt Rev.1/Add.42/Rev.1/Amend.1, a november 21-én kelt Rev.1/Amend.2, a december 4-én kelt Add.42/Rev.1/Amend.3, a május 3-án kelt Add.42/Rev.1/Amend.3/Corr.1 és a február 21-én kelt Add.42/Rev.2 számú angol nyelvû kiadványai alapján. / 3. kiegészítés az Elõírás eredeti formájához. Ez a kiegészítés nem változtatja meg a jóváhagyási számot.

3 3 oldal ELÕÍRÁS 43. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK BIZTONSÁGI ÜVEGANYAGOK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ TARTALOM 1. Alkalmazási terület Meghatározások Jóváhagyás kérése Jelölések Jóváhagyás Általános követelmények Különleges követelmények Vizsgálatok Biztonsági üveganyag-típus jóváhagyásának módosítása vagy kiterjesztése A jóváhagyott típussal megegyezõ gyártás Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártás esetére Átmeneti rendelkezések A gyártás végleges beszüntetése A jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálatok, valamint a jóváhagyó hatóság neve és címe... MELLÉKLETEK 1A Melléklet: 1B Melléklet: 2A Melléklet: 2B Melléklet: Oldal Értesítés a biztonsági üvegezés egy típusának jóváhagyásáról (vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, elutasításáról, visszavonásáról vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl) a 43. számú Elõírás szerint Értesítés egy jármûtípus jóváhagyásáról (vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, visszavonásáról vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl) biztonsági üvegezése szempontjából a 43. számú Elõírás szerint. Jóváhagyási jel elrendezése alkatrészeknél Jóváhagyási jel elrendezése jármûveknél 2. Melléklet: Jóváhagyási jel elrendezése 3. Melléklet: Általános vizsgálati feltételek 4. Melléklet: Edzett szélvédõüveg 5. Melléklet: Egyenletesen edzett ablaküveg 6. Melléklet: Közönséges réteges szélvédõüveg 7. Melléklet: Nem szélvédõként használt réteges ablaküveg

4 4. oldal 8. Melléklet: Hõkezelt rétegelt szélvédõüveg 9. Melléklet: Mûanyag bevonatú (belsõ felületen) biztonsági ablaküveg 10. Melléklet: Üveg mûanyag szélvédõüveg 11. Melléklet: Nem szélvédõként használt üveg-mûanyag ablaküveg 12. Melléklet: Kettõs üvegezésû ablaküveg 13. Melléklet: Szélvédõüvegek csoportosítása a jóváhagyási vizsgálatokhoz 14. Melléklet: Merev üvegezési mûanyag nem szélvédõkhöz 15. Melléklet: Hajlékony üvegezési mûanyag nem szélvédõkhöz 16. Melléklet: Merev mûanyag kettõs üvegezésû egység 17. Melléklet: A szegmens-magasság mérése és a megütési pontok helyzete 18. Melléklet: Eljárás a szélvédõ vizsgálati területeinek meghatározásához a 'V' pontok függvényében az M 1 kategóriás jármûvek szélvédõin 19. Melléklet: Eljárás a 'H' pont és a törzs tényleges dõlésszögének meghatározásához a gépjármûben elfoglalt üléshelyzetben 20. Melléklet: A jóváhagyott típussal megegyezõ gyártmány vizsgálata 21. Melléklet: Rendelkezések a jármûvön levõ biztonsági üvegezés felszereléséhez.

5 5 oldal 43. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK BIZTONSÁGI ÜVEGEZÉSEK ANYAGAINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET (a) (b) Ez az Elõírás vonatkozik: szélvédõk vagy más üvegtáblák, vagy térelválasztók biztonsági üvegezésére, amelyeket L kategóriás karosszériás, M, N, O, és T 1/ kategóriás jármûvekbe szerelnek; az M, N és O kategóriás jármûvekre, ezen anyagok beszerelése tekintetében; mind a két esetben, a világító és fényjelzõ berendezéseknek és a mûszerfalaknak, a speciális golyóálló üvegezésnek és a duplafalú ablakoknak a kizárásával Ezt az Elõírást alkalmazzák gépjármûvek és pótkocsijuk szélvédõinek vagy más üvegeinek vagy térelválasztóinak biztonsági üvegezési anyagaira, és az ezekbõl készült szerelvényekre, kivéve azonban a világító és fényjelzõ készülékeket és mûszerfalakat, valamint a különleges golyóálló üvegezéseket. Ez az Elõírás nem vonatkozik kettõs ablakokra. 2. MEGHATÁROZÁSOK A jelen Elõírás alkalmazásában 2.1. "Edzett ablaküveg" olyan egyetlen üvegrétegbõl álló ablaküveg, amely különleges kezelést kapott mechanikai szilárdságának növelése és törés utáni darabjainak állapota érdekében "Réteges ablaküveg" olyan két vagy több üvegrétegbõl álló ablaküveget jelent, amelyet egy vagy több mûanyagból készült közbensõ réteg tart össze; ez lehet: "közönséges", amikor az üvegrétegek egyikét sem kezelték (edzették), vagy "kezelt", amikor legalább az egyik üvegréteget különleges módszerrel kezelték azért, hogy mechanikai szilárdságát megnöveljék, és törés utáni állapotát befolyásolják "Mûanyaggal fedett biztonsági ablaküveg" olyan ablaküveget jelent, amelyeket a 2.1. és 2.2. bekezdésekben határoztak meg, és belsõ felületükön mûanyag réteg van "Üveg-mûanyag ablaküveg" olyan rétegezett, üvegbõl készült ablaküveget jelent, amely egy réteg üveg és egy vagy több réteg mûanyag, és amelyekbõl legalább egy közbensõ rétegként szerepel. A mûanyag réteg(ek) a belsõ felületen helyezkednek el, amikor az ablaküveget a jármûre szerelik "Mûanyag üvegezés" olyan üvegezési anyag, amely lényeges összetevõként egy vagy több nagy molekulasúlyú szerves polimer vegyületet tartalmaz, szilárd, feldolgozott termék-állapotú, és némelyik elõállítási fokozatban, termékként történõ feldolgozási állapotában ömlesztve alakítható "merev mûanyag üvegezés" azokat a mûanyag üvegezési anyagokat jelenti, amelyeket függõlegesen 50 milliméternél kisebb mértékben meghajlítanak a hajlítási vizsgálatban (3. Melléklet 12. bekezdés) "hajlékony mûanyag üvegezés" azokat a mûanyag üvegezési anyagokat jelenti, amelyeket függõlegesen 50 milliméternél nagyobb mértékben meghajlítanak a hajlítási vizsgálatban (3. 1/ A Jármûszerkezetek Egységes Határozata (R.E.3) 7. Mellékletének (ahogyan a TRANS/WP.29/78/Rev.1 dokumentum 2. Módosítását a 4. Módosítás megváltoztatta) meghatározása szerint.

6 6. oldal Melléklet 12. bekezdés) 2.6. "Kettõs ablak" két, a jármû ugyanazon nyílásába külön beépített, összeszerelt ablak-üveget jelent "Kettõs üvegezésû ablaküveg-egység" két, a gyártáskor végleg összeszerelt ablaküvegbõl álló és ezeket egyforma hézaggal elválasztott egységet jelent "szimmetrikus kettõs üvegezés" olyan kettõs üvegezés, ahol a két üvegtábla ugyanolyan típusú (edzett, réteges, merev mûanyag, stb.) vagy ugyanolyan fõ és másodlagos jellemzõjük van, "aszimmetrikus kettõs ablaküvegezés" olyan kettõs ablaküveg, ahol a két üvegtábla különbözõ típusú (edzett, rétegezett, merev mûanyag, stb.), vagy fõ és másodlagos jellemzõjük különbözõ "Fõ jellemzõk" olyan jellemzõket jelentenek, amelyek értékelhetõen módosítják a biztonsági ablaküveg optikai és/vagy mechanikai tulajdonságait úgy, hogy azok jelentõs hatással vannak arra a feladatra, amelyet a jármûvön el kell látniuk. Ez a meghatározás magában foglalja a jóváhagyás birtokosának kereskedelmi megnevezését vagy márkajelét is "Másodlagos jellemzõk" olyan jellemzõket jelentenek, amelyek képesek módosítani a jármûvön a biztonsági ablaküveg optikai és/vagy mechanikai tulajdonságait úgy, hogy azok hatással vannak arra a feladatra, amelyet a jármûvön ellátnak. Az ilyen módosítás mértékét a minõségi fokozat jelzõszáma jellemzi A "minõségi jelzõszám" kifejezés olyan kétfokozatú osztályozási rendszert jelent, amelyet mindegyik másodlagos jellemzõ változásánál a gyakorlatban megfigyelnek. Az '1' indexrõl a '2' indexre történõ változás azt jelzi, hogy további vizsgálat szükséges "Szélvédõüveg kiterített területe" az üvegnek azt legkisebb négyszögletes területét jelenti, amelybõl szélvédõ gyártható "A szélvédõüveg dõlésszöge" a szélvédõ felsõ és alsó szélén átmenõ egyenes és egy függõ-leges egyenes által bezárt szög, amely egyenesek a jármû hosszirányú tengelyét tartalmazó függõleges síkban fekszenek A hajlásszög mérését vízszintes talajon álló jármûvön kell elvégezni és személyszállító jármû esetén a jármû üzemanyaggal, hûtõfolyadékkal és kenõanyaggal teljesen feltöltve, szerszámokkal és pótkerékkel ellátva, üzemkész állapotban legyen (ha a jármû gyártója ezekkel, mint szabványos tartozékokkal ellátja); számításba kell venni a gépjármûvezetõ és utasszállító jármû esetében az elsõ ülésen helyet foglaló utas, a gépjármûvezetõ és az utas tömegét, mindegyiket 75 ± 1 kg értékkel számolva Hidropneumatikus, hidraulikus vagy pneumatikus felfüggesztésû vagy a talaj feletti szabad magasságot a terhelés függvényében automatikusan állító szerkezettel ellátott jármûveket a gyártó által meghatározott szokásos menetállapotban kell vizsgálni "Szélvédõüvegek csoportja" olyan különbözõ méretû és alakú szélvédõket tartalmazó csoport, amelyeket vizsgálatnak vetnek alá mechanikai szilárdságuk, törési természetük és környezeti hatásoknak való ellenállásuk ellenõrzése szempontjából "sík szélvédõüveg" olyan szélvédõt jelent, amelynek nincs nagyobb görbülete, amelynek magassága hosszúságban méterenként mérve nagyobb 10 mm szegmens-magasságnál; "hajlított szélvédõüveg" olyan szélvédõt jelent, amelynek olyan görbülete van, amelynek magassága hosszúságban méterenként mérve nagyobb 10 mm szegmens-magasságnál "A 'h' szegmens (szelvény) magasság" azt a legnagyobb távolságot jelenti, amelyet az ablaküveg szélein átmenõ síktól az ablaküvegre közelítõen merõlegesen az üveg belsõ felületéig mérnek (lásd

7 7 oldal 17. Melléklet 1. Ábra) "Az üvegezési anyag típusa" a bekezdésekben meghatározott olyan ablaküvegeket jelent, amelyek nem különböznek lényegesen a és számú Mellékletekben meghatározott fõ és másodlagos jellemzõikben Bár a változás a fõ jellemzõkben új termék-típust jelent, bizonyos esetekben az alak és méretek változása mégsem igényel új vizsgálatokat. Az egyes Mellékletekben elõírt vizsgálatoknál az ablaküvegek csoportosíthatók, ha nyilvánvaló, hogy azok fõ jellemzõi hasonlók Az olyan ablaküvegek, amelyek csak másodlagos jellemzõikben különböznek, azonos típusoknak tekinthetõk; bizonyos vizsgálatokat azonban végezzenek el az ilyen ablaküveg-mintákon is, ha azok vizsgálatát kifejezetten elõírják "Az 'r' görbület" a szélvédõüveg ívének legkisebb sugarának közelítõ értéke a legnagyobb görbületû területen mérve "HIC" (Head Injury Criteria / ) érték a koponya/agy tompa merõleges ütközés következtében fellépõ lassulási erõktõl származó sérülési jellemzõinek értékelést jelent "Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ kilátásához" "Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ elõre irányuló kilátásához" minden, a vezetõ R pontján átmenõ sík elõtt és a jármû hosszirányú középsíkjára merõlegesen elhelyezkedõ olyan üvegezõ anyagra vonatkozik, amelyen keresztül a vezetõ láthatja az utat, amikor a jármûvet vezeti, vagy azzal manõvert végez "Biztonsági üvegezõ anyag szükséges tulajdonsága a vezetõ hátra irányuló kilátásához" minden, a vezetõ R pontján átmenõ sík mögött és a jármû hosszirányú középsíkjára merõlegesen elhelyezkedõ olyan üvegezõ anyagra vonatkozik, amelyen keresztül a vezetõ láthatja az utat, amikor a jármûvet vezeti, vagy azzal manõvert végez Az "homályosító sötétítés" olyan üvegezett területet jelent, amely megakadályozza a fény áthatolását Az "árnyékoló szalag" olyan üvegezett területet jelent, amely csökkenti a szabályos fényáteresztést Az "átlátszó terület" a teljes beüvegezett területet jelenti, beleértve bármely homályosító sötétítést és árnyékoló szalagot A "napfény-nyílás" a teljes beüvegezett területet jelenti, kivéve bármely homályosító sötétítést, de beleértve az árnyékoló szalagot A "közbensõ réteg" minden olyan anyag, amely egybetartja a rétegelt üvegezést alkotó rétegeket "Jármû típusa" a biztonsági üvegezõ anyag beszerelése szempontjából ugyanazon kategóriához tartozó jármûveket jelent, amelyek legalább a következõ lényeges szempontokból nem különböznek egymástól: a gyártó a gyártó típus-megjelölése a konstrukció és a kivitel lényeges szempontjai "Ülés háttámla-szöge" a tervezési törzsszöget jelenti, amint azt a jelen Elõírás 19. Melléklete meghatározza. / Fej Sérülési Kritériumai

8 8. oldal 3. JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 3.1. Az üvegezés egy típusának jóváhagyása Ablaküvegezés típusjóváhagyásának kérelmét a gyártó, vagy abban az országban, ahol a kérelmet benyújtják kellõen meghatalmazott képviselõje kérheti Minden ablaküvegezési típushoz mellékeljék az alábbi okmányokat, három példányban és a következõ adatokkal: a mûszaki leírást, amely tartalmazza a másodlagos jellemzõket is, és a nem szélvédõként alkalmazott ablaküvegezés esetében A4 formátumnál nem nagyobb vagy ilyen méretre összehajtott rajzot, amely mutatja: a legnagyobb felületet, az alkatrész két szomszédos oldala között bezárt legkisebb szöget, a legnagyobb szegmens-magasságot, ahol ez szükséges szélvédõüvegek esetében a szélvédõüveg-modellek felsorolása, amelyekhez a jóváhagyást kérik, meghatározva a jármûgyártó nevét, a jármû típusát és kategóriáját; az M1 jármûkategóriához 1:1 léptékû rajzokat és 1:1 vagy 1:10 léptékû rajzokat minden más jármûkategóriához, valamint megfelelõ részletességgel a szélvédõ rajzait és elhelyezkedését a jármûvön, amelyek mutatják: ahol kell, a szélvédõüveg helyzetét a vezetõülés R pontjához viszonyítva, a szélvédõüveg dõlésszögét, a háttámla hajlásszögét, azoknak a zónáknak a helyzetét és méretét, amelyben a fénytani tulajdonságokat ellenõrizték, és ahol kell a különbözõ edzett felületeket; a szélvédõüveg kiterített felületét; a szélvédõüveg maximális szegmens-magasságát; a szélvédõ minimális görbületét (csak szélvédõk csoportosításának céljára) Kettõs üvegezésû egység esetén A4 méretnél nem nagyobb vagy ilyen méretre összehajtott rajzokat, amelyek a bekezdésben hivatkozott ismertetésen felül mutatják: mindegyik ablaktábla típusát, a tömítés típusát, a hézag névleges szélességét a két ablaktábla között Ezen felül, a jóváhagyást kérelmezõ nyújtson be elegendõ számú ha szükséges a mûszaki vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálattal történt megállapodás szerint meghatározott mennyiségû vizsgálati darabot és mintát a szóban forgó modellek kész alkatrészeibõl Jármûtípus jóváhagyása A jármûtípus biztonsági üvegezésének beszerelésére vonatkozó jóváhagyása iránt a kérelmet a jármû gyártója vagy kellõen meghatalmazott képviselõje nyújtsa be Az alább felsorolt iratokat nyújtsa be három példányban és a következõ adatokkal: A jármû megfelelõ méretarányú rajzai, amelyek mutatják: A szélvédõ helyzetét a jármû R pontjához viszonyítva.

9 9 oldal A szélvédõ hajlásszögét Az üléstámla hajlásszögét A szélvédõre és minden más üvegezésre vonatkozó mûszaki részleteket, különösen Az alkalmazott anyagokat A jóváhagyási számokat Bármely más kiegészítõ jelölést, amint azokat az 5.5. bekezdés leírja A jóváhagyásra kerülõ jármûtípust képviselõ jármûvet bocsássák a jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat rendelkezésére. 4. JELÖLÉSEK 4.1. Minden biztonsági üveganyagon, a jóváhagyásra beterjesztett mintákat és próbadarabokat is beleértve, tüntessék fel a gyártó kereskedelmi nevét vagy márkajelét, ahogyan azt az 1. Melléklet 3. pontja feltünteti. A legyártott alkatrészeken tüntessék fel az eredeti gyártónak kiadott számot a 43. számú Elõírás szerint. A jelölések tisztán olvashatók és kitörülhetetlenek legyenek. 5. JÓVÁHAGYÁS 5.1. Üvegezés típusának jóváhagyása Ha a beterjesztett minták megfelelnek a jelen Elõírás 6 8. bekezdések követelményeinek, az ilyen típusú üvegezési anyagot jóvá kell hagyni Az 5., 7., 11., 12., 14., 15. és 16. Mellékletekben meghatározott minden típusnak, vagy szélvédõk esetében minden jóváhagyott csoportnak adjanak jóváhagyási számot. Ennek elsõ két számjegye (jelenleg 00) jelölje a legújabb fõ mûszaki módosításokat tartalmazó módosítások sorozatszámát. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a számot ne használja egy másik biztonsági üveg típusára vagy csoportjára Egy, ennek az Elõírásnak megfelelõ biztonsági üvegezési anyag típusának jóváhagyásáról, ennek kiterjesztésérõl vagy a jóváhagyás elutasításáról értesíteni kell a jelen Elõírást alkalmazó Feleket, az Elõírás 1. Mellékletének és Függelékeinek megfelelõ formában Szélvédõüvegek esetében a jóváhagyási értesítéshez mellékeljék a jóváhagyott csoportban levõ minden szélvédõ modell felsorolását tartalmazó okmányt az 1. Melléklet 8. Függelékében levõ jellemzõkkel együtt Minden üvegezett felületen és kettõs ablaküvegezésen, amely megfelel a jelen Elõírás szerint jóváhagyott típusnak, a 4.1. bekezdésben elõírt jelölésen felül észrevehetõen fel kell tüntetni a nemzetközi jóváhagyási jelet. Kettõs ablaküvegezésû minden üvegezési anyagra kiadott bármely különleges jóváhagyási jel szintén feltüntethetõ. A jóváhagyási jel olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 2/ veszi körül; 2 / 1 = Németország 16 = Norvégia 31 = Bosznia-Hercegovina 2 = Franciaország 17 = Finnország 32 = Lettország 3 = Olaszország 18 = Dánia 33 = üres 4 = Hollandia 19 = Románia 34 = Bulgária 5 = Svédország 20 = Lengyelország üres 6 = Belgium 21 = Portugália 37 = Törökország 7 = Magyarország 22 = Orosz Föderáció = üres 8 = Cseh Köztársaság 23 = Görögország 40 = Macedón Köztársaság 9 = Spanyolország 24 = Írország 41 = üres

10 10. oldal az Elõírás száma, amelyet R betû és kötõjel majd a jóváhagyási szám követ, az bekezdésben elõírt kör jobb oldalán A következõ kiegészítõ jeleket kell a fenti jóváhagyási jel közelében feltüntetni: szélvédõk esetében: I edzett üvegekre I/P, ha be van vonva, 3/ II közönséges réteges üvegre II/P, ha be van vonva, 3/ III kezelt réteges üvegre III/P ha be van vonva, 3/ IV üveg-mûanyag ablaküvegre, V olyan biztonsági üvegezés esetében, amelynek szabályos fényáteresztõ képessége kisebb, mint 70 százalék VI kettõs üvegezésû ablaküvegre, VII egyenletesen edzett ablaküvegre, amelyet szélvédõként alkalmazhatnak 40 km/ó sebességet nem meghaladó sebességgel közlekedõ lassú jármûveknél VIII merev mûanyag üvegezés esetén kevés vagy semmi esély a fej ütközésére Azon felül, mûanyag üvegezésnél, amelyet a 3. Melléklet 4. bekezdésében leírt kopásállósági vizsgálatra bocsátottak, a következõ jelölést is megfelelõ módon alkalmazzák: /L 1000 ciklus után a külsõ felületen 2 %-ot nem meghaladó fényszórású lapokat és 100 ciklus után a belsõ felületen a 4 %-ot (lásd a 14 és 16 mellékletek bekezdését). /M 500 ciklus után a külsõ felületen 10 %-ot nem meghaladó fényszórású lapokat és 100 ciklus után a belsõ felületen a 4 %-ot (lásd a 14 és 16 mellékletek bekezdését).a megfelelõ alkalmazást jelezze: /A elõre nézõ betétekhez /B oldalsó, hátsó és tetõ-üvegezéshez /C olyan helyeken, ahol csekély vagy semmi valószínûsége nincs a fej ütközésének IX. hajlékony mûanyag üvegezés esetén X. merev mûagyag kettõs üvegezés esetén. Azon felül, a megfelelõ alkalmazást jelöljék: /A elõre nézõ lapoknál; /B oldalt, hátul és tetõn levõ üvegezésnél; /C olyan helyen, ahol kevés vagy semmi esély a fej ütközésére Olyan mûanyag üvegezésnél, amelyet a 3. Melléklet 4. bekezdésében leírt kopásállósági 10 = Jugoszlávia 25 = Horvátország 42 = Európai Közösség * / 11 = Egyesült Királyság 26 = Szlovénia 43 = Japán 12 = Ausztria 27 = Szlovákia 44 = üres 13 = Luxemburg 28 = Fehérorosz Köztársaság 45 = Ausztrália 14 = Svájc 29 = Észtország 46 = Ukrajna 15 = üres 30 = üres 47 = Dél-Afrika 47 Dél-Afrika, 48 Új-Zéland, 49 Ciprus, 50 Málta, 51 Koreai Köztársaság, 52 Malajzia és 53 Tajföld. */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

11 11 oldal vizsgálatra bocsátottak, a következõ jelöléseket is megfelelõ módon alkalmazzák: /L 1000 ciklus után a külsõ felületen 2 %-ot nem meghaladó fényszórású lapokat és 100 ciklus után a belsõ felületen a 4 %-ot (lásd a 6. Melléklet bekezdését). /M 500 ciklus után a külsõ felületen 10 %-ot nem meghaladó fényszórású lapokat és 100 ciklus után a belsõ felületen a 4 %-ot (lásd a 16 Mellékletek bekezdését) XI olyan réteges üvegtábla esetében, amely nem szélvédõnek A jóváhagyási jel és jelkép világosan olvasható és kitörülhetetlen legyen. Kiegészítõ jelképeket egyesíteni kell a jóváhagyási jellel. 5.7 A jelen Elõírás 2A Melléklete példákat ad a jóváhagyási jel elrendezésére Jármûtípus jóváhagyása Ha a jelen Elõírás szerint jóváhagyásra beterjesztett jármû megfelel a jelen Elõírás 21. Mellékletében leírt követelményeknek, a jármûtípust hagyják jóvá Minden típusnak adjanak jóváhagyási számot. Ennek elsõ két számjegye (jelenleg 00) jelölje a legújabb fõ mûszaki módosításokat tartalmazó módosítások sorozatszámát. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a számot ne használja egy másik, a fenti bekezdésben meghatározott jármûtípusra Egy, ennek az Elõírásnak megfelelõ jármûtípus jóváhagyásáról, ennek kiterjesztésérõl vagy a jóváhagyás elutasításáról vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl értesítsék az évi Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket az Elõírás 1A Mellékletének megfelelõ formában Minden, a jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûtípusnak megfelelõ jármûvön feltûnõen és a jóváhagyási iraton meghatározott könnyen hozzáférhetõ helyen tüntessék fel a nemzetközi jóváhagyási jelet, amely olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország 2/ számát veszi körül; a jelen Elõírás száma, amelyet R betû, kötõjel és a jóváhagyási szám követ az bekezdésben elõírt kör jobb oldalán Ha a jóváhagyott jármûtípus megfelel az Egyezményhez csatolt egy vagy több olyan Elõírásnak abban az országban, ahol a jelen Elõírás szerint a jóváhagyást megadták, az bekezdésben elõírt jelképet nem szükséges megismételni. Ilyen esetben minden olyan Elõírás kiegészítõ számait és jelképeit, amelyek szerint jóváhagyást adta ki abban az országban, amely a jelen Elõírás szerint is megadta a jóváhagyást, függõleges oszlopban helyezzék el az bekezdésben elõírt jelkép jobb oldalán A jóváhagyási jel tisztán olvasható és kitörülhetetlen legyen A jóváhagyási jelet a jármûvön az adattáblához közel helyezze el a gyártó A jelen Elõírás 2B Melléklete példákat ad a jóváhagyási jel elrendezésére. 6. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK 6.1. Minden üvegezési anyag, beleértve a szélvédõnek való anyagot is, olyan legyen, hogy törés esetén a testi sérülés veszélye a lehetõ legkisebbre csökkenjen. Az üvegezési anyag kellõen ellenálló legyen minden, a szokásos forgalomban elõforduló véletlen eseménnyel, a légköri és hõmérsékleti viszonyokkal, kémiai behatással, égéssel és kopással szemben. 2/ Lásd az bekezdés 1/ lábjegyzetét.

12 12. oldal 6.2. A biztonsági üvegezési anyag azon felül megfelelõen átlátszó legyen, a szélvédõn átnézve ne torzítsa a tárgyakat észrevehetõen, és ne keltsen semmilyen tévedési lehetõséget a közúti közlekedésben alkalmazott jelzések és fényjelzõk színei között. A szélvédõ anyagának törése esetén a vezetõ még elég világosan láthassa az utat ahhoz, hogy jármûvét biztonságosan fékezze és megállítsa. 7. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A biztonsági üvegezés minden típusa attól a kategóriától függõen, amelyhez tartozik teljesítse a következõ részletes követelményeket: 7.1. az edzett üvegezésû szélvédõk tekintetében a 4. Melléklet követelményeit, 7.2. az egyenletesen edzett üvegezés tekintetében az 5. Melléklet követelményeit, 7.3. közönséges rétegelt üvegezésû szélvédõ tekintetében a 6. Melléklet követelményeit, 7.4. közönséges rétegelt üvegezés tekintetében a 7. Melléklet követelményeit, 7.5. edzett réteges üvegezésû szélvédõ tekintetében a 8. Melléklet követelményeit, 7.6. mûanyaggal bevont biztonsági üvegezés tekintetében a fent felsorolt követelményeken túl a 9. Melléklet követelményeit, 7.7. az üveg-mûanyag szélvédõk üvegezés tekintetében a 10. Melléklet követelményeit, 7.8. üveg-mûanyag üvegezésre, amely nem szélvédõ, a 11. Melléklet követelményeit, 7.9. a kettõs üvegezésû ablakoknál a 12. Melléklet követelményeit, a merev mûanyag ablakfelület tekintetében a 14. Melléklet követelményeit, a hajlékony mûanyag ablakfelület tekintetében a 15. Melléklet követelményeit, a merev mûanyag kettõs üvegezésû egységeknél a 16. Melléklet követelményeit. 8. VIZSGÁLATOK 8.1 A jelen Elõírás a következõ vizsgálatokat írja elõ: Törés-vizsgálat A vizsgálat célja: ellenõrizni, hogy az ablaküvegtörésébõl származó törmelékek és szilánkok olyanok-e, hogy a sérülés kockázatát a legkisebbre csökkentik, és szélvédõüvegek esetében a törés után visszamaradó kiláthatóság ellenõrzése Mechanikai szilárdság vizsgálata Golyós ütésvizsgálat A vizsgálatnak két formája van; az egyik 227 g tömegû golyót, a másik 2260 g tömegû golyót használ vizsgálat 227 grammos golyóval: ennek a vizsgálatnak a célja felmérni a réteges üveg közbensõ rétegének adhézióját és az egyenletesen edzett üveg és a mûanyag üvegezés szilárdságát; vizsgálat 2260 grammos golyóval: ennek a vizsgálatnak a célja felmérni a réteges üvegnek a golyó áthatolásával szembeni ellenállást Fejformás-ütõvizsgálat A vizsgálat célja igazolni, hogy az üvegezés megfelel a sérülés korlátozásához kapcsolódó követelményeknek a fej szélvédõnek, réteges üvegnek, üveg-mûanyag üvegezésnek és merev mûanyagnak, vagy oldalablakban használt kettõs üvegezésû ablaknak ütközéskor.

13 13 oldal Környezeti hatásoknak való ellenállás vizsgálata Kopásállósági vizsgálat A vizsgálat célja az, hogy meghatározzák, vajon a biztonsági üvegezés kopásállósága túllépi-e a meghatározott értéket Nagy hõfokkal szembeni ellenállás vizsgálata A vizsgálat célja igazolni, hogy buborékok vagy más hibák nem képzõdnek a réteges üveg vagy üveg-mûanyag ablaküveg közbensõ rétegében, amikor azokat hosszabb ideig nagy hõfoknak teszik ki Sugárzásállóság vizsgálata A vizsgálat célja meghatározni, vajon a réteges ablaküvegek, üveg-mûanyag ablaküvegek vagy mûanyaggal borított ablaküvegek fényáteresztése jelentõsen csökken-e, ha hosszabb ideig sugárzásnak vannak kitéve, és hogy az üveg jelentõsen elszínezõdik-e Nedvességállóság vizsgálata A vizsgálat célja meghatározni, vajon a rétegezett üvegtábla, az üveg-mûanyag tábla vagy a mûanyaggal borított üvegtábla és a merev mûagyag ellenáll-e jelentõs rongálódás nélkül a hosszú ideig tartó légköri nedvességnek Hõfokváltozással szembeni ellenállás vizsgálata A vizsgálat célja ellenõrizni, hogy a fenti 2.3. és 2.4. bekezdésekben meghatározott biztonsági üvegeknél használt mûanyag jelentõs rongálódás nélkül ellenáll-e a hosszú ideig tartó szélsõséges hõmérsékletnek Ellenállás idõjárást szimuláló vizsgálatnak A vizsgálat célja igazolni a mûanyag üvegezés ellenállását a szimulált légköri öregedésnek Keresztbe vágásos vizsgálat A vizsgálat célja, hogy megállapítsák vajon a merev mûanyag üvegezés kopásálló bevonatának tapadó képessége elegendõ-e Optikai tulajdonságok Fényátbocsátás vizsgálata A vizsgálat célja meghatározni, vajon a biztonsági üvegezés szabályos fény-áteresztése meghaladja-e a meghatározott értéket Optikai torzítás vizsgálata A vizsgálat célja igazolni, hogy a szélvédõn keresztül látható tárgy torzítása nem olyan mértékû, mint ami valószínûleg zavarja a gépjármûvezetõt Kettõs kép kialakulásának vizsgálata A vizsgálat célja igazolni, hogy a másodlagos kép szögben történõ elkülönülése az elsõdleges képtõl nem lép túl egy meghatározott értéket Színazonosság vizsgálata A vizsgálat célja igazolni, hogy nincs kockázata a színtévesztésének a szélvédõn keresztül Égési viselkedés (tûzállósági vizsgálat) vizsgálata A vizsgálat a célja ellenõrizni azt, hogy a fenti 2.3., 2.4. és 2.5. bekezdésekben meghatározott biztonsági üveganyag égési sebessége kellõen alacsony-e Kémiai ellenállóság vizsgálata A vizsgálat célja megvizsgálni, hogy a fenti 2.3., 2.4. és 2.5. bekezdésekben meghatározott biztonsági üvegezési anyag jelentõs rongálódás nélkül ellenáll-e a szokásosan jelenlevõ vagy a

14 14. oldal jármûben használt vegyszerek (pl. tisztítószerek) hatásainak Hajlékonysági és hajtogatási vizsgálat A vizsgálat célja annak meghatározása, vajon a mûanyag üvegezési anyagot merev vagy hajlékony kategóriába sorolják-e Az Elõírás bekezdéseiben meghatározott kategóriás üvegezési anyagokra elõírt vizsgálatok A biztonsági üvegezési anyagokat a következõ, és táblázatokban felsorolt vizsgálatoknak kell alávetni A biztonsági üvegtáblákat a következõ táblázatban felsorolt vizsgálatoknak vessék alá:

15 15 oldal Szélvédõk Nem szélvédõk Vizsgálatok Edzett üvegek Közönséges Kezelt réteges Üveg - Edzett Réteges réteges üvegek üvegek mûanyag üveg üveg I I-P II II-P III III-P IV Szilánkosodás A4/3 A4/2 A8/4 A8/4 A5/2 Mechanikai szilárdság: 227 g golyó 2260 g golyó A6/4.3 A6/4.2 A6/4.3 A6/4.2 A6/4.3 A6/4.2 A6/4.3 A6/4.2 A6/4.3 A6/4.2 Üveg - mûanyag A5/3.1 A7/4 A7/4 Vizsgálat fejformával 1/ A4/3 A4/3 A6/3 A6/3 A6/3 A6/3 A10/3 A7/3 A11/3 Koptatás: Külsõ felület Belsõ felület A9/2 A6/5.1 A6/5.1 A9/2 A6/5.1 A6/5.1 A9/2 A6/5.1 A9/2 A9/2 2/ A6/5.1 A9/2 2/ A6/5.1 A9/2 Hõállóság A3/5 A3/5 A3/5 A3/5 A3/5 A3/5 A3/5 Sugárzás A3/6 A3/6 A3/6 A3/6 A3/6 A3/6 A3/6 A3/6 Nedvesség A3/7 A3/7 A3/7 A3/7 A3/7 A3/7 A3/7 A3/7 A3/7 Fényátbocsátás A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 Optikai torzítás A3/9.2 A3/9.2 A3/9.2 A3/9.2 A3/9.2 A3/9.2 A3/9.2 Szellemkép A3/9.3 A3/9.3 A3/9.3 A3/9.3 A3/9.3 A3/9.3 A3/9.3 A3/9.2 3/ A3/9.3 3/ Színazonosítás A3/9.4 A3/9.4 A3/9.4 A3/9.4 A3/9.4 A3/9.4 A3/9.4 Ellenállás hõváltozásnak A3/8 A3/8 A3/8 A3/8 A3/8 2/ A3/8 2/ A3/8 Tûzállóság A3/10 A3/10 A3/10 A3/10 A3/10 2/ A3/10 Ellenállás A3/11. A3/11. A3/11. A3/ A3/11. A3/11.2. vegyszereknek / 1 2/ A3/ / Ezt a vizsgálatot kettõs üvegezésû ablakon a 12. Melléklet 3. bekezdése (A12/3) szerint végezzék. 2/ Ha a belsõ oldalon mûanyaggal bevont. 3/ Ezt a vizsgálatot csak egyenletesen edzett olyan üvegtáblán kell elvégezni, amelyet csak a 40 km/ó sebességnél lassabban mozgó lassú jármûveken használnak. Megjegyzés: pl. az A4/3 hivatkozás a táblázatban azt a Függeléket (4) és a bekezdést (3) jelöli, amely a megfelelõ vizsgálatot leírja, és az elfogadás követelményét meghatározza A mûanyag üvegezési anyagokat a következõ Táblázat szerint vizsgálják:

16 16. oldal Mûanyagok és nem szélvédõk Merev mûanyag Kettõs üvegezés Vizsgálat Hajlékony Motoros Pótkocsik és utas Motoros Pótkocsik és utas mûanyag jármûvek nélküli jármûvek jármûvek nélküli jármûvek Hajlékonyság A3/12 A3/12 A3/12 A3/12 A3/ grammos golyó A14/5 A14/5 A16/5 A16/5 A15/4 Fejforma 1/ A14/4 A16/4 Fényáteresztés A3/9.1 A3/9.1 A3/9.1 Tûzállóság A3/10 A3/10 A3/10 A3/10 A3/10 Ellenállóság vegyszerrel szemben A3/ A3/ A3/ A3/ A3/ Kopásállóság A14/6.1 Idõjárás-állóság A3/6.4 A3/6.4 A3/6.4 A3/6.4 A3/6.4 Nedvesség A14/6.4 A14/6.4 A14/6.4 A14/6.4 Keresztülvágás 2/ A3/13 A3/13 1/ A vizsgálati követelmények függnek az üvegezés elhelyezkedésétõl a jármûvön belül. 2/ Csak akkor alkalmazzák, ha olyan üvegezést kell használni, ahol a szabad kilátás feltétlenül szükséges A biztonsági üvegezési anyagokat jóvá kell hagyni, ha megfelelnek a és táblázatokban elõírt minden követelménynek. 9. BIZTONSÁGI ABLAKÜVEG-TÍPUS JÓVÁHAGYÁSÁNAK MÓDOSÍTÁSA ÉS KITERJESZTÉSE 9.1. A biztonsági üvegezõ anyag típusának minden módosításáról, vagy szélvédõk esetében a csoport újabb szélvédõvel való kiegészítésérõl értesíteni kell azt a hatóságot, amelyik a biztonsági üvegezõ anyag típusát jóváhagyta. A hatóság ekkor: vagy úgy tekinti, hogy az elvégzett módosítások nem valószínû, hogy értékelhetõen hátrányos hatásúak, és szélvédõ esetében az új típus a jóváhagyott szélvédõcsoportba bekerülhet, és a biztonsági üvegezõ anyag mindenképpen megfelel a követelményeknek, vagy további vizsgálati jelentést kér a vizsgálatok elvégzéséért felelõs mûszaki szolgálattól Értesítés A jóváhagyást megerõsítõ vagy elutasító (vagy a jóváhagyást kiterjesztõ) értesítést a fenti 5.3. bekezdésben leírt módon küldjék meg az Egyezményben részes és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleknek A jóváhagyást kiterjesztõ illetékes hatóság adjon sorszámot minden jóváhagyás kiterjesztésének. 10. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL MEGEGYEZÕ GYÁRTÁS A jóváhagyott típussal egyezõ gyártmány gyártása a következõ követelményekkel feleljen meg annak, amit az Egyezmény 2. Függeléke (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2) megállapít: Különleges intézkedések: Az Egyezmény 2. Függelékének 2.2. bekezdésében hivatkozott összhangban a jelen Elõírás 20. Mellékletének követelményeivel. ellenõrzések legyenek Az Egyezmény 2. Függelékének 2.4. bekezdésében hivatkozott felülvizsgálat gyakorisága évente egy legyen.

17 17 oldal 11. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTÁS ESETÉRE Valamely biztonsági üvegezõ anyag típusra a jelen Elõírás szerint megadott jóváhagyás visszavonható, ha a fenti bekezdésben lefektetett követelmények nem teljesülnek Ha az Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavon egy elõzõleg kiadott jóváhagyást, azonnal értesítse errõl azokat a Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák, a jelen Elõírás 1. Mellékletében levõ mintának megfelelõ értesítéssel. 12. ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK Ennek az Elõírásnak az eredeti szövegéhez csatolt 8. Kiegészítés hatályba lépésének idõ-pontjától a jelen Elõírást alkalmazó egyetlen Szerzõdõ Fél sem utasíthatja el a 8. Kiegészítést tartalmazó jelen Elõírás szerinti jóváhagyásért folyamodókat A 8. Kiegészítés hatálybalépésének hivatalos idõpontja után 24 hónappal az ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél elutasíthatja olyan biztonsági üvegek jóváhagyásának elismerését, amelyek nem viselik ennek az Elõírásnak az 5.5. bekezdésében elõírt jelképet Az Elõírás 12. Kiegészítésének hivatalos hatálybalépése után, az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek nem utasíthatják el, hogy ezen Elõírás értelmében, amit eredeti formájában a 12. Kiegészítéssel módosítottak jóváhagyást adjanak meg A hatálybalépést követõen 24 hónappal, az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek csak akkor adjanak meg jóváhagyást, ha egy jóváhagyandó alkatrész típus vagy önálló egység megfelel a 12. Kiegészítést tartalmazó Elõírás követelményeinek Az Elõírás 12. Kiegészítésének hivatalos hatálybalépése után 24 hónappal, az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek visszautasíthatják egy olyan biztonsági üveg jóváhagyásának elismerését, amelyen nincs feltüntetve az Elõírás 5.5. bekezdésében elõírt szimbólum. 13. GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott biztonsági üvegezõ anyagtípus gyártását, értesítse errõl azt a hatóságot, amelyik a jóváhagyást kiadta. Ez a hatóság az értesítés kézhezvétele után tájékoztassa errõl az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 1. Mellékletében levõ mintának megfelelõ értesítéssel. 14. JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATOKÉRT FELELÕS MÛSZAKI SZOLGÁLATOK ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁGOK NEVE ÉS CÍME Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket. 15. A jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok feleljenek meg a vizsgáló laboratóriumok mûködésére vonatkozó összehangolt szabványoknak (ISO/CEI Guide 25). Ezen túlmenõen, ezeket az a jóváhagyó hatóság jelölje ki, amelyik számára a jóváhagyási vizsgálatokat végzik. 1/ A törésvizsgálat eredményeit akkor is fel kell jegyezni, ha fényképek nem készülnek.

18 18. oldal 1A. Melléklet [legnagyobb méret: A4 ( mm)] ÉRTESÍTÉS E 1/ A biztonsági üvegezõ anyag-típus JÓVÁHAGYÁSÁRÓL 2/ a 43. számú Elõírás szerint. A jóváhagyás száma: 1. A biztonsági üvegezõ anyag osztálya: Kiadta: a jóváhagyó hatóság neve... JÓVÁHAGYÁSÁNAK KITERJESZTÉSÉRÕL JÓVÁHAGYÁSÁNAK ELUTASÍTÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK VISSZAVONÁSÁRÓL GYÁRTÁSÁNAK VÉGLEGES BESZÜNTETÉSÉRÕL A kiterjesztés száma: 2. Az üvegezés leírása: az 1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8. és 9. 2 / Függelékekre és szélvédõ esetében a 10. Függeléknek megfelelõ felsorolásra kell hivatkozni. 3. Kereskedelmi név vagy márkajelzés: 4. A gyártó neve és címe: 5. Ha szükséges, a gyártó képviselõjének neve és címe: 6. A jóváhagyást kérték: 7. A jóváhagyási vizsgálatokért felelõ mûszaki szolgálat: 8. A mûszaki szolgálat jelentésének dátuma: 9. A mûszaki szolgálat jelentésének száma: 10. A jóváhagyást megadták / elutasították / kiterjesztették / visszavonták 2/ 11. A jóváhagyás kiterjesztésének indoka: 12. Észrevételek: 13. Hely: 14. Dátum: 15. Aláírás: 16. Azokat, a jóváhagyást kiadó hatóságnál irattárba helyezett okmányoknak a felsorolását, amelyek kérésre hozzáférhetõk, az értesítéshez csatolták. 1/ 2/ A jóváhagyást kiadó ország nemzetközi megkülönböztetõ jele (lásd az Elõírás jóváhagyásról szóló rendelkezéseit). A nem megfelelõt törölni!

19 19 oldal Jóváhagyási szám: 1A. Melléklet 1. Függelék EDZETT SZÉLVÉDÕÜVEG (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 4. vagy 9. Melléklete szerint) / Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: Alak kategóriája: Vastagság kategóriája: Szélvédõ névleges vastagsága: Mûanyag bevonatok névleges vastagsága: Másodlagos jellemzõk: Az anyag természete (síküveg, úsztatott üveg, táblaüveg): Az üveg színezése: Mûanyag(ok) színezése: Beépített áramvezeték (igen / nem): Beépített homályosító sötétítés (igen / nem): Megjegyzések: Csatolt okmányok: szélvédõk felsorolása (lásd 8. Melléklet). Jóváhagyási szám: 1. Melléklet 2. Függelék EGYENLETESEN EDZETT ABLAKÜVEG (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 5. vagy 9. Melléklete szerint) / Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: Nem szélvédõ (igen / nem): Szélvédõ(k) lassú jármûvekhez: Alak kategóriája: Az edzési eljárás természete: Vastagsági kategória: A mûanyag bevonat természete és típusa: A mûanyag bevonat(ok) névleges vastagsága: Másodlagos jellemzõk: Az anyag természete (síküveg, úsztatott üveg, táblaüveg): Az üveg színezése: A mûanyag borítás színezése: Beépített áramvezetékek (igen / nem): Beépített homályosító sötétítés (igen / nem): Jóváhagyott követelmények: Legnagyobb terület (lapos üveg): Legkisebb szög: Legnagyobb kiterített terület (hajlított üveg): Legnagyobb szegmens-magasság: Megjegyzések: Csatolt okmányok: szélvédõk felsorolása (ha van) (lásd 8. Melléklet) / / Csatolni kell: a szélvédõk jellemzõinek adatait (lásd 10. Függelék) Csatolni kell (ha szükséges): a szélvédõk jellemzõinek adatait (lásd 10. Függelék)

20 20. oldal Jóváhagyás száma: 1A. Melléklet 3. Függelék RÉTEGES SZÉLVÉDÕÜVEG (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 6., 8. vagy 9. Melléklete szerint) / Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: Üvegrétegek száma: Közbensõ rétegek száma: A szélvédõ névleges vastagsága: A közbensõ rétegek névleges vastagsága: Az üveg különleges kezelése: A közbensõ réteg(ek) természete és típusa: A közbensõ réteg(ek) színezése (részleges / teljes) A mûanyag bevonat(ok) természete és típusa: A mûanyag bevonat(ok) névleges vastagsága: Másodlagos jellemzõk: Az anyag természete (síküveg, úsztatott üveg, táblaüveg): Az üveg színezése (színtelen / színezett): A mûanyag borítás színezése: Beépített áramvezetõk (igen / nem): Beépített homályosító sötétítés (igen / nem): Megjegyzések: Jóváhagyás száma: 1A. Melléklet 4. Függelék RÉTEGES ABLAKÜVEG, AMELY NEM SZÉLVÉDÕ (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 7. vagy 9. Melléklete szerint) Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: Üvegrétegek száma: Közbensõ rétegek száma: Vastagsági kategória: A közbensõ réteg(ek) névleges vastagsága: Az üveg különleges kezelése: A közbensõ réteg(ek) természete és típusa: A mûanyag borítás(ok) vastagsága: A mûanyag bevonat(ok) névleges vastagsága: Másodlagos jellemzõk: Az anyag természete (síküveg, úsztatott üveg, táblaüveg): A közbensõ réteg színezése (színtelen / színezett) Az üveg színezése: A mûanyag borítás színezése: Beépített áramvezetõk (igen / nem) Beépített homályosító sötétítés (igen / nem): Megjegyzések: / Csatolják a szélvédõk jellemzõinek adatait (lásd 10. Függelék)

21 21 oldal Jóváhagyási szám: 1A. Melléklet 5. Függelék ÜVEG-MÛANYAG SZÉLVÉDÕ (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 10. Melléklete szerint) / Kiterjesztési szám: Fõ jellemzõk: Alak kategóriája: Mûanyag rétegek száma: Az üveg névleges vastagsága: Az üveg kezelése: (igen / nem): A szélvédõ névleges vastagsága: A közbensõ rétegként alkalmazott mûanyag réteg(ek) névleges vastagsága: A közbensõ rétegként alkalmazott mûanyag réteg(ek) természete és típusa: Külsõ mûanyag réteg természete és típusa: Másodlagos jellemzõk Az anyag természete (síküveg, úsztatott üveg, táblaüveg): Az üveg színezése: A mûanyag réteg(ek) színezése (teljesen / részlegesen): Beépített áramvezetõk (igen / nem): Beépített homályosító sötétítés (igen / nem): Megjegyzések: Jóváhagyási szám: 1A. Melléklet 6. Függelék ÜVEG-MÛANYAG ABLAKÜVEG, AMELY NEM SZÉLVÉDÕ (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 11. Melléklete szerint) Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: A mûanyag rétegek száma: Az üveg részeinek vastagsága: Az üveg részeinek kezelése (igen / nem): A táblaüveg névleges vastagsága: A közbensõ rétegként alkalmazott mûanyag réteg(ek) névleges vastagsága: A közbensõ rétegként alkalmazott mûanyag réteg(ek) természete és típusa: A külsõ mûanyag réteg természete és típusa: Másodlagos jellemzõk: Az anyag természete (síküveg, úsztatott üveg, táblaüveg): Az üveg színezése (színtelen / színezett): A mûanyag réteg színezése (teljes / részleges): Beépített vezetékek (igen / nem): Beépített homályosító sötétítés (igen / nem): Megjegyzések: / Csatolják a szélvédõk jellemzõinek adatait (lásd 10. Függelék)

22 22. oldal 1A. Melléklet 7. Függelék KETTÕS ÜVEGEZÉSÛ EGYSÉGEK (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 12. Melléklete szerint) Jóváhagyási szám: Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: A kettõs üvegezésû egység összeállítása (szimmetrikus / aszimmetrikus): A rés névleges vastagsága: Az összeszerelés módszere: Az 5., 7., 9., 11. vagy 14. Mellékletekben meghatározott mindegyik üveg típusa: Csatolt okmányok: A szimmetrikus kettõs üvegezésû egység két táblájához egy ûrlap annak a mellékletnek megfelelõen, amely szerint a táblákat megvizsgálták vagy jóváhagyták. Az aszimmetrikus kettõs üvegezésû egység mindegyik táblájához egy ûrlap annak a Mellékletnek megfelelõen, amely szerint a táblákat megvizsgálták vagy jóváhagyták. Megjegyzések: 1A. Melléklet 8. Függelék MEREV MÛANYAG TÁBLÁK NEM SZÉLVÉDÕKHÖZ (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 14. Melléklete szerint) Jóváhagyási szám: Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: Az anyag vegyi megjelölése: Az anyag osztályba sorolása a gyártó által: Gyártási eljárás: Alak és méretek: Névleges vastagság: A merev mûanyag színezése: A felület bevonatának természete és típusa: Másodlagos jellemzõk: Beépített vezetékek (igen / nem) Megjegyzések: 1A. Melléklet 9. Függelék HAJLÉKONY MÛANYAG TÁBLÁK NEM SZÉLVÉDÕKHÖZ (Fõ és másodlagos jellemzõk a 43. számú Elõírás 15. Melléklete szerint) Jóváhagyási szám: Kiterjesztés száma: Fõ jellemzõk: Az anyag vegyi megjelölése: Gyártási eljárás: Névleges vastagság: A merev mûanyag színezése: A felület bevonatának természete és típusa: Másodlagos jellemzõk: Nincs másodlagos jellemzõ (igen / nem) Megjegyzések:

23 23 oldal 1A. Melléklet 10. függelék SZÉLVÉDÕÜVEGEK FELSOROLÁSÁNAK TARTALMA 1/ A jelen jóváhagyás szerinti mindegyik szélvédõhöz legalább a következõ adatokat kell megadni: Jármû gyártója Jármû típusa Jármûkategória Kiterített terület (F) Szegmens-magasság (h) Görbület (r) Beszerelési szög (α) Háttámla-szög (β) R pont koordinátái (A, B, C) a szélvédõ felsõ szélének közepéhez viszonyítva R pont koordinátái a szélvédõhöz viszonyítva +Z A szélvédõ F paraméterének leírása F A B β α C +X A szélvédõ r és h paramétereinek leírása +Y R r görbület -X -Z -Y h szegmens masság 1/ Ezeket az adatokat ennek a Mellékletnek az 1, 2 (ha van), 3. és 5. Függelékeihez kell csatolni

24 24. oldal 1B Melléklet (legnagyobb méret: A4 ( mm)) ÉRTESÍTÉS E...1/ Egy jármûtípus biztonsági üvegezésének: JÓVÁHAGYÁSÁRÓL 2/ a 43. számú Elõírás szerint. Jóváhagyás száma: Kibocsátotta: a jóváhagyó hatóság neve... JÓVÁHAGYÁSÁNAK KITERJESZTÉSÉRÕL JÓVÁHAGYÁSÁNAK ELUTASÍTÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK VISSZAVONÁSÁRÓL GYÁRTÁSÁNAK VÉGLEGES BESZÜNTETÉSÉRÕL Kiterjesztés száma: 1. Jármû gyártója (gyártó neve): Típus, ahol kell, és a jármû kereskedelmi leírása: Gyártó neve és címe: Gyártó képviselõjének neve és címe, ahol szükséges:: Az alkalmazott üvegezés típusának leírása: 5.1. szélvédõ esetén: elsõ oldalablak esetén: hátsó oldalablak esetén: hátsó ablak esetén: nyitható tetõ esetén: a fentiektõl eltérõ üvegezés esetén: EGB alkatrésztípus jóváhagyási jele szélvédõhöz: EGB alkatrésztípus jóváhagyási jele(i): elsõ oldalüveg: hátsó oldalüveg: hátsó ablak: nyitható tetõ: más üvegezés: A szerelvény-követelmények vannak / nincsenek 2/ megfelelnek. 1/ Annak az országnak a megkülönböztetõ száma, amelyik a jóváhagyást megadta / kiterjesztette / elutasította / visszavonta (lásd az Elõírás jóváhagyásra vonatkozó rendelkezéseit). 2/ A nem megfelelõt töröljék!

25 25 oldal 9. A jármûvet jóváhagyásra beterjesztették: A jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat:: A szolgálat által kibocsátott jelentés dátuma: A szolgálat által kibocsátott jelentés száma: A jóváhagyást megadták / elutasították / kiterjesztették / visszavonták 2/ 14. A jóváhagyás kiterjesztésének indoka: Megjegyzések: Hely: Dátum: Aláírás: A Jóváhagyó Hatóságnál irattárba helyezett iratok listája az Értesítéshez csatolva, és ezek kérésre hozzáférhetõk. 2. Melléklet Példa a jóváhagyási jel kivitelezésére (lásd az Elõírás 5.5. bekezdését) Edzett szélvédõüveg a/3 méretek mm-ben I a a/2 E4 a/3 43R Az edzett szélvédõüvegre erõsített fenti jóváhagyási jel mutatja, hogy a szélvédõt Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 43. számú Elõírás szerint számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye azt mutatja, hogy a jóváhagyást a 43. számú Elõírás követelményei szerint adták meg. a/3 Edzett szélvédõüveg mûanyaggal bevonva I/P a a/2 E4 a/3 43R A mûanyaggal borított edzett szélvédõüvegre erõsített fenti jóváhagyási jel mutatja, hogy a szélvédõt Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 43. számú Elõírás szerint számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye azt mutatja, hogy a jóváhagyást a 43. számú Elõírás követelményei szerint adták meg.

26 26. oldal a/3 Közönséges réteges szélvédõüveg II a a/2 E4 a/3 43R A közönséges rétegelt szélvédõ üvegre erõsített fenti jóváhagyási jel mutatja, hogy a szélvédõt Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 43. számú. Elõírás szerint számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye azt mutatja, hogy a jóváhagyást a 43. számú Elõírás követelményei szerint adták meg a/3 Mûanyaggal bevont közönséges réteges szélvédõüveg II/P a a/2 E4 a/3 43R A közönséges mûanyaggal bevont réteges szélvédõüvegre erõsített fenti jóváhagyási jel mutatja, hogy a szélvédõt Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 43. számú. Elõírás szerint számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye mutatja, hogy a jóváhagyást a 43. számú Elõírás követelményei szerint adták meg. a/3 III Kezelt réteges szélvédõüveg a a/2 E4 a/3 43R A kezelt réteges szélvédõüvegre helyezett fenti jóváhagyási jel mutatja, hogy a szélvédõt Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 43. számú. Elõírás szerint számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye mutatja, hogy a jóváhagyást a 43. számú Elõírás követelményei szerint adták meg. a/3 IV Üveg-mûanyag szélvédõüveg a a/2 E4 a/3 43R Az üveg-mûanyag szélvédõüvegre helyezett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy a szélvédõt Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 43. számú. Elõírás szerint a számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye mutatja, hogy a jóváhagyást a 43. számú Elõírás követelményei szerint adták meg.

EGYEZMÉNY. 42. Melléklet: 43. számú Előírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 42. Melléklet: 43. számú Előírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELŐÍRÁSOK

Részletesebben

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

2010.8.31. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 230/119 A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti szövegei rendelkeznek. Ennek az előírásnak a státusza és hatálybalépésének

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről 194 07/2. kötet 31993L0093 L 311/76 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1993.12.14. A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.102 1997. március 21. ENSZ-EGB 103. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...)

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) EURÓPAI BIZOTTSÁG 9.00 TERVEZET 2010. március 31. Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) a gépjárművek és pótkocsijaik hátsó rendszámtáblái felszerelésének helyére és rögzítésének módjára vonatkozó

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59. E/ECE/324 }Rev.1/Add.58 E/ECE/TRANS/505 1983. szeptember 22. ENSZ-EGB 59. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

Dr. Bencsik Attila L. PhD

Dr. Bencsik Attila L. PhD Dr. Bencsik Attila L. PhD főiskolai tanár egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjármű eredetiség vizsgálat Mi a feladat? Gépjármű azonosítás: Komplex tevékenység, melynek

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.6/Rev.4 E/ECE/TRANS/505 2006. augusztus 14.. ENSZ-EGB 7. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56. E/ECE/324 }Rev.1/Add.55/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1989. augusztus 29. ENSZ-EGB 56. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Anhänge Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 89 A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.44/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1988. május 16. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet: Brüsszel, 2009.06.23.. A BIZOTTSÁG.../ /EK IRÁNYELVE (ÉÉÉÉ. hónap NN.) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok típusjóváhagyására

Részletesebben

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Változás jegyzék Módosítás dátuma Módosítás jellege Érintett oldalak 2014.10.03 Változás 4. oldal 2014.12.10 Kiegészítés 3. oldal 2. ú melléklet Leírás NYOMT_AZON

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.104 1998. július 3. ENSZ-EGB 105. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Előírás EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEK, VALAMINT KEREKES JÁRMŰVEKRE FELSZERELHETŐ ÉS/VAGY KEREKES JÁRMŰVEKEN HASZNÁLHATÓ

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról FORMANYOMTATVÁNY A KÉRELMEZŐ IGAZGATÓSÁG FELHASZNÁLÁSÁRA (FAKULTATÍV) I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról a munkavállalók szolgáltatások

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44. E/ECE/324 }Rev.1/Add.43/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1995. június 5. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 1 GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/ /../2007. A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter /2007.(...) GKM- KvVM együttes rendelete a nem

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.8.9. C(2016) 5091 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A kötelezettségszegési eljárások keretében a Bizottság által a Bíróságnak javasolt rögzített összegű és kényszerítő bírságok

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös halászati politika (KHP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a tagállamok halászflottái 2014-ben

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.10. COM(2016) 85 final ANNEX 4 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az európai migrációs stratégia szerinti kiemelt

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: SZERZŐDÉS JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.3/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2006. szeptember 19. ENSZ-EGB 4. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

31 582 19 0000 00 00 Üveges és képkeretező Üveges és képkeretező

31 582 19 0000 00 00 Üveges és képkeretező Üveges és képkeretező A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2010 E/ECE324 Rev.1/Add.45/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2005. november 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.2.26. COM(2014) 101 final ANNEX 1 MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV a következőhöz: A Tanács határozata az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös agrárpolitika (KAP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121. 2006. február 22. ENSZ-EGB EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.6.15. COM(2010)310 végleges 2010/0169 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA ( ) az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága 1., 3., 4., 6., 7., 8.,

Részletesebben

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE Mi is az a MyDrive? A MyDrive Connect egy alkalmazás, amelynek segítségével a navigációs készülékén elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat kezelheti.régen TomTom HOME-nak, és MyTomTom-nak

Részletesebben

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 Szolgáltatási körünkbe tartozik minden 36 hónapnál fiatalabb, Magyarországon forgalomba helyezett és a magyarországi importőr által regisztrált

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. AA2003/AF/TR/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. AA2003/AF/TR/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AA2003/AF/TR/hu 1 I. A ZÁRÓOKMÁNY SZÖVEGE ŐFELSÉGE A BELGÁK KIRÁLYA, A CSEH KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, ŐFELSÉGE DÁNIA KIRÁLYNŐJE, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE,

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 105. Melléklet: 106.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 105. Melléklet: 106. E/ECE/324 }Rev.2/Add.105 E/ECE/TRANS/505 1998. július 3. ENSZ-EGB 106. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK 2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában)

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók 3.1. Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3.1.1. Az EU innovációs eredménytáblája (European Innovation Scoreboard)

Részletesebben

Dr. Zentai Zoltán Jogi Igazgató GYSEV CARGO Zrt.

Dr. Zentai Zoltán Jogi Igazgató GYSEV CARGO Zrt. Dr. Zentai Zoltán Jogi Igazgató GYSEV CARGO Zrt. 8 egyezmény 4 mérföldkő IÜG CIM COTIF 1890 1924 1933 1952 1961 1970 1980 1999 Kezdetek Hidegháború Intézményesülés Liberalizáció KTN 2016.09.20 CIM 2 KTN

Részletesebben

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok HU0201-04 sz. Phare projekt Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok Bevezetés Grant projektek: a Kedvezményezettek alkalmazzák a Phare szabályait 2002. tavasza óta új szabályozás: könnyítések

Részletesebben

Az érintett ENSZ-EGB elıírás

Az érintett ENSZ-EGB elıírás BESZÁMOLÓ az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság (ECE) Belsı Szállítási Bizottság (INLAND TRANSPORT COMMITTEE) Gépjármő Elıírásokat Összehangoló Világfórum (WP 29) keretén belül mőködı Világítási Szakértıi

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 208/3

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 208/3 2006.7.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 208/3 A BIZOTTSÁG 1156/2006/EK RENDELETE (2006. július 28.) az 1782/2003/EK tanácsi rendeletben előírt, az egységes támogatási rendszer részleges vagy szabad

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 33. Melléklet: 34. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 33. Melléklet: 34. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált változat E/ECE/324 }Rev.1/Add.33/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. szeptember 10. ENSZ-EGB 34. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben