Toldalékolás. Egybe- és különírás. Melyik alak a helyes: Bosch-sal, Boschsal vagy Bosch-al? A helyes alak: Boschsal.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Toldalékolás. Egybe- és különírás. Melyik alak a helyes: Bosch-sal, Boschsal vagy Bosch-al? A helyes alak: Boschsal."

Átírás

1 Toldalékolás Melyik alak a helyes: Bosch-sal, Boschsal vagy Bosch-al? A helyes alak: Boschsal. Mássalhangzót jelölő, nem magyar betűre/betűkapcsolatra végződő szavak esetén a -val, -vel; -vá, -vé rag a szó utolsó kiejtett mássalhangzójához hasonul, és közvetlenül a szótőhöz kapcsolódik, pl. Balzackal, Macbethtel. Melyik alak a helyes: Peugeotval, Peugeot-va " vagy Peugeot-al? A helyes alak: Peugeot-val. Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli, ún. néma betű van, az utolsóként kiejtett mássalhangzóhoz hasonuló -val, -vel ragot mindig kötőjellel kapcsoljuk a a szóhoz, pl. Renault-val. (217. a)) Melyik alak a helyes: ASX-xel, ASX-szel vagy ASXszel? A helyes alak: ASX-szel. A betűszókhoz a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk (286. a)). Helyes-e a következő mondat: Tegnap találkoztam először Nagyfalvai Mariannnal.? Nem. Helyesen: Tegnap találkoztam először Nagyfalvai Mariannal.. Ha családnév végződik mássalhangzót jelölő kettőzött betűre, a -val, -vel; -vá, -vé rag hasonult alakját kötőjellel kapcsoljuk a szóhoz, keresztnevek esetében azonban az egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzót jelölő betűt kettőzöttre egyszerűsítjük, pl: Zsanettel, Mariannal. (163. c)) Melyik alak a helyes: Wells Fargo-val, Wells Fargoval vagy Wells Fargóval? A helyes alak: Wells Fargóval. Idegen írásmód szerint írt írt közszavak és tulajdonnevek végső -a-ja, -e-je, -o-ja és -ö-je helyett -á-t, -é-t, -ó-t és -ő-t írunk az olyan toldalékos alakokban, amelyekben ezek a szóvégi hangok a magyar kiejtésben megnyújtva fordulnak elő, pl. Coca- Cola - Coca-Colával, Toledo - Toledóban. (216. a)) Egybe- és különírás Melyik alak a helyes: üzembe helyezés vagy üzembe helyezés? A helyes alak: üzembe helyezés. A valamilyen raggal jelölt határozós kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól, pl.: sarokba állítás, "munkába vétel" (125. a)). kocsi karban tartása a következő hónapban esedékes.? Nem. Helyesen: A kocsi karbantartása a következő hónapban esedékes.

2 A valamilyen raggal jelölt határozós kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól, de a jelölt határozós kapcsolatokból keletkezett összetételeket, amelyek tagjainak együttes jelentése más, mint az előtag és az utótag jelentésének összege, mindig egybeírjuk, pl.: véghezvisz (= befejez), tagbaszakadt (= nagydarab) (125. b)). Melyik alak a helyes: vezérlő berendezés vagy vezérlőberendezés? A helyes alak: vezérlőberendezés. Az -ó, -ő képzős igenevet, ha csak alkalmi minőségjelző, általában különírjuk jelzett szavától, pl. dolgozó nő, ha viszont az igenévi jelzős kapcsolatok tagjai jelentés tekintetében összeforrtak (az igenév nem folyamatot, hanem valamire való képességet, rendeltetést fejez ki; illetőleg a jelzett szó az igenévben kifejezett cselekvésnek valamilyen határozója), a két egyszerű szót egybeírjuk, pl.: hálószoba, védőnő. z állapotjelző lámpa ekkor villogni kezd.? Az -ó, -ő képzős igenevet, ha csak alkalmi minőségjelző, általában különírjuk jelzett szavától, különösen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó: szélező körfűrész, földrengésjelző műszer stb. Helyes-e a következő mondat: Ugyanazok a szavak különböző emberek szájából másmás, akár ellentétes jelentést is nyerhetnek.? A változatlan formájú tagokból szókettőzéssel keletkezett összetételeket kötőjellel írjuk:egy-egy (= néhány), sok-sok (= nagyon sok, tömérdek), néha-néha (= nagy ritkán) stb. (97.) Helyes-e a következő mondat: Gergő csak ímmel-ámmal fogadta a születésnapi köszöntést.? A mindkét tagjukon külön-külön toldalékolható, illetőleg toldalékolt ikerszók elemeit kötőjellel kapcsoljuk össze: irul-pirul, hébe-hóba, dimbes-dombos stb. (102. a)) költözködés kiváló alkalom a kamrában vagy a pincében összegyűlt lim-lom kidobására.? Nem. Helyesen: A költözködés kiváló alkalom a kamrában vagy a pincében összegyűlt limlom kidobására. A csak a végükön toldalékolható ikerszókat egybeírjuk: mendemonda, terefere, hercehurca. (102. b)) Melyik alak nem helyes: hírneves, híresneves vagy híres-neves? A helytelen alak: híresneves. Néhány, alapformájában egybeírt mellérendelő összetétel kétféleképpen toldalékolható. Ilyenkor a toldalékos formák írásképe is vagylagos: hírnév: hírneve, de: híre-neve; hírneves, de híres-neves stb. (101. b)) konferencia kishíján botrányba fulladt a második felszólalás után.? Nem. Helyesen: A konferencia kis híján botrányba fulladt a második felszólalás után.?

3 A minőségjelzős szószerkezetek és összetételek között nem húzható éles határ, a különböző esetek a szótár alapján ismerhetők meg. (OH 109.) fiad nem egy nagy étkű gyerek.? A minőségjelzős szószerkezetek és összetételek között nem húzható éles határ, a különböző esetek a szótár alapján ismerhetők meg. (OH 109.) Helyes-e a következő mondat: Heti akció: nagy képernyős televíziók 10% kedvezménnyel.? A minőségjelzős szószerkezetek és összetételek között nem húzható éles határ, a különböző esetek a szótár alapján ismerhetők meg. (OH 109.) Helyes-e a követkző mondat: A győzelem csak kis részben volt az edzőnek köszönhető.? A minőségjelzős szószerkezetek és összetételek között nem húzható éles határ, a különböző esetek a szótár alapján ismerhetők meg. (OH 109.) Helyes-e a következő jelzős szerkezet: energiatakarékos, nagyteljesítményű ütvefúró? Nem. Helyesen: energiatakarékos, nagy teljesítményű ütvefúró. A minőségjelzős szószerkezetek és összetételek között nem húzható éles határ, a különböző esetek a szótár alapján ismerhetők meg. (OH 109.) zsinegdoboz a gép jobboldali ajtajában található.? Nem. Helyesen: A zsinegdoboz a gép jobb oldali ajtajában található. A jelentésváltozás miatt egybeírt összetétel alkotó tagjai természetesen alkalmi kapcsolatban is kerülhetnek egymás mellé. Ilyen előfordulásukban külön kell írnunk őket. A kétféle írásmód jól szemlélteti a kétféle alakulat közötti jelentéskülönbséget: gyors írás (= sebes írás), de: gyorsírás (= sztenográfia); élen járó (csapat), de: élenjáró (= irányító szerepű); stb. (95.) C64-es konyhai robotgép villámgyorsan szeletel, reszel és aprít, ezenkívül alkalmas keverésre és turmixolásra is.? Ezenkívül (= és még); de: itt a tábla, ezen kívül nem mehetünk. (MHSZ 206. o.) z új logikai társasjáték, nemcsak gyerekeknek.? Nem. Helyesen: Az új logikai társasjáték, nem csak gyerekeknek. Nem csak (= nem csupán), de "nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is kedvelik". (MHSZ o.) hónap végén benyújtott panaszok feldolgozására általában várni kell egy pár napot.? Nem. Helyesen: A hónap végén benyújtott panaszok feldolgozására általában várni kell egypár napot.

4 Egypár (= néhány); de: egy pár kesztyű. (MHSZ o.) Szótagolás és elválasztás Hogyan választjuk el helyesen a következő szót: elektronikai? A helyes elválasztás: e-lekt-ro-ni-ka-i. (OH 637. o.) Hogyan választjuk el helyesen a következő szót: menedzserasszisztens? A helyes elválasztás: me-ne-dzser-aszszisz-tens. (OH o.) Hogyan választjuk el helyesen a következő szót: expresszionista? A helyes elválasztás: exp-resz-szi-o-nista. (OH 675. o.) Hogyan választjuk el helyesen a következő szót: automatika? A helyes elválasztás: a-u-to-ma-ti-ka. (OH 484. o.) Hogyan választjuk el helyesen a következő szót: konstrukcionális? A helyes elválasztás: konst-ruk-ci-o-nális. (OH 945. o.) Gyakorta hibásan írt szavak Melyik alak a helyes: ergonomikus v. ergonómikus? A helyes alak: ergonomikus. Az idegen eredetű -izmus, -ista, -ikus stb. képzők előtt a főként idegen eredetű tövek nagy részében a hosszú mássalhangzó megrövidül, pl. filozófus; de filozofikus. (OH 55. o.) Melyik alak a helyes: szivató v. szívató? A helyes alak: szívató.

5 (MHSZ 414. o.) Melyik alak a helyes: megdicsér vagy megdícsér? A helyes alak: megdicsér. (MHSZ 181. o.) Melyik alak a helyes: ventilátor vagy ventillátor"? A helyes alak: ventilátor. (MHSZ 455. o.) z Európai Unió az országok közötti társadalmi és kultúrális párbeszéd és együttműködés letéteményese.? Nem. Helyesen: Az Európai Unió az országok közötti társadalmi és kulturális párbeszéd és együttműködés letéteményese. (MHSZ 307.o.) Helyes-e a következő mondat: "A KOMPAKT precíziós mérleg méréshatára 2000 g."? Igen, a mondat helyes. (MHSZ 374. o.) minőség iránti elkötelezettségünk záloga a nemrégiben megszerzett ISO tanusítvány.? Nem. Helyesen: A minőség iránti elkötelezettségünk záloga a nemrégiben megszerzett ISO tanúsítvány. (MHSZ 423. o.) z ergonómikus kialakítású gumifogantyúnak köszönhetően az új sarokscsiszolóval gyerekjáték dolgozni! Nem. Helyesen: Az ergonomikus kialakítású gumifogantyúnak köszönhetően az új sarokscsiszolóval gyerekjáték dolgozni! (MHSZ 455. o.) Helyes-e a következő mondat: "A KOMPAKT precíziós mérleg méréshatára 2000 g."? Igen, a mondat helyes. (MHSZ 374. o.) tervezőprogram egyik legkorszerűbb megoldása az úgynevezett konkurrens tervezés, amikor minden szakág ugyanabban az alaprajzban dolgozik, ennek használatával ugyanis elkerülhetők az ütközések pl. a gázellátás, a fűtés és a Nem. Helyesen: A tervezőprogram egyik legkorszerűbb megoldása az úgynevezett konkurens tervezés, amikor minden szakág ugyanabban az alaprajzban dolgozik, ennek használatával ugyanis elkerülhetők az ütközések pl. a gázellátás, a fűtés és a csatornázás alaprajza

6 csatornázás alaprajza között.? között. (MHSZ 296. o.) z alábbi táblázat az útmutatóban használt piktogrammokat és azok jelentését foglalja össze.? Nem. Helyesen: Az alábbi táblázat az útmutatóban használt piktogramokat és azok jelentését foglalja össze. (OH o.) vállalat igazgatója a kiszivárgott kompromitáló adatok ellenére sem mond le pozíciójáról.? Nem. Helyesen: A vállalat igazgatója a kiszivárgott kompromittáló adatok ellenére sem mond le pozíciójáról. (OH 942. o.) Számok és mértékegységek készülék üzemeltetéséhez 75 Watt-os izzó szükséges.? Nem. Helyesen: A készülék üzemeltetéséhez 75 wattos izzó szükséges. Elfogadható még a "75 W-os" írásmód is. Helyes-e a következõ mondat: Növelje a gumiabroncsok nyomását 0,5 bar-ral.? Nem. Helyesen: Növelje a gumiabroncsok nyomását 0,5 barral. A mértékegységek jelét kis vagy nagy kezdõbetûvel írjuk aszerint, hogy a jel közszóból vagy személynévbõl származik-e, a mértékegységet magát azonban mindig kis kezdõbetûvel írjuk. (278.) Helyes-e a következõ mondat: Ez a beállítás akár 2 m 2 -rel is megnövelheti a vetési területet.? A betűszókhoz a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk (286. a)). z új projektor képes lámpakímélő módban is üzemelni, amely akár 50 %-kal megnöveli az izzó élettartamát.? Nem. Helyesen: Az új projektor képes lámpakímélő módban is üzemelni, amely akár 50%-kal megnöveli az izzó élettartamát. A százalék, a paragrafus és a fok jeléhez kötőjellel kapcsoljuk a toldalékot. Ilyenkor a toldalék mindig olyan alakjában járul az írásjelhez, amilyenben a kimondott formához kapcsolódnék, tehát tekintetbe vesszük az illeszkedés és a hasonulás törvényeit, valamint kiírjuk az esetleges kötőhangzót is: 10%-os, a 6. -ban, 3 -kal

7 stb. (275; 280) Hogyan írjuk betűvel: 24311? Helyesen: Huszonnégyezerháromszáztizenegy. Kétezeren felül, ha az ezres után a szám még folytatódik, az összetett számnevet a hátulról számolt szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, és a csoportok közé kötőjelet teszünk: háromezer-tizenhat, negyvenhétezer-ötszázhatvanhárom stb. (289. a)) Hogyan írjuk betűvel: ? Helyesen: Hatvankétmillió. Kétezeren felül, ha az ezres után a szám még folytatódik, az összetett számnevet a hátulról számolt szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, és a csoportok közé kötőjelet teszünk: háromezer-tizenhat, negyvenhétezer-ötszázhatvanhárom stb. (289. a)) Hogyan írjuk betűvel: ? Helyesen: Negyvenegymilliókétszáznegyvennyolcezeregyszáztizenegy. Kétezeren felül, ha az ezres után a szám még folytatódik, az összetett számnevet a hátulról számolt szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, és a csoportok közé kötőjelet teszünk: háromezer-tizenhat, negyvenhétezer-ötszázhatvanhárom stb. (289. a)) Hogyan írjuk számmal: huszonháromféle? Helyesen: 23-féle. A számjeggyel írt tőszámnevekhez kötőjellel fűzzük az ún. képzőszerű utótagokat, pl. 12-féle, 5-felé ('öt irányba'). (OH 411. o.) z új projektor képes lámpakímélő módban is üzemelni, amely akár 50 %-kal megnöveli az izzó élettartamát.? Nem. Helyesen: Az új projektor képes lámpakímélő módban is üzemelni, amely akár 50%-kal megnöveli az izzó élettartamát. A százalék, a paragrafus és a fok jeléhez kötőjellel kapcsoljuk a toldalékot. Ilyenkor a toldalék mindig olyan alakjában járul az írásjelhez, amilyenben a kimondott formához kapcsolódnék, tehát tekintetbe vesszük az illeszkedés és a hasonulás törvényeit, valamint kiírjuk az esetleges kötőhangzót is: 10%-os, a 6. -ban, 3 -kal stb. (275; 280) Földrajzi nevek Melyik alak a helyes: Nyugat-Dunántúli, Nyugat-dunántúli vagy nyugatdunántúli? A helyes alak: nyugat-dunántúli. Ha egy földrajzi név utótagja (egyelemű vagy egybeírt többelemű) tulajdonnév, előtagja pedig (egyelemű vagy egybeírt többelemű) közszó vagy tulajdonnév, az alkotó tagokat kötőjellel kapcsoljuk össze. Az ilyen nevek -i képzős származékában általában mindkét tagot kisbetűvel kezdjük, és a kötőjelet

8 megtartjuk. (177.) Melyik alak a helyes: János-hegyi v. jános-hegyi? A helyes alak: János-hegyi. Ha egy földrajzi név egy földrajzi köznévből és egy eléje járuló (egyelemű vagy egybeírt többelemű) tulajdonnévből áll, a nagybetűvel kezdett előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a kisbetűvel kezdett utótagot. Az -i képzős származékokban a kötőjelet meghagyjuk. Ha az alapforma előtagja tulajdonnév, ennek nagy kezdőbetűjét megtartjuk. (176. b)) Melyik alak a helyes: "Holt-Tisza-bereki", "holt-tisza-bereki" vagy "holt-tisza-bereki"? A helyes alak: "holt-tisza-bereki". Ha egy kételemű, kötőjellel írt földrajzi név egy utána tett földrajzi köznévvel bővül, ezt az utótagot kisbetűvel kezdve kötőjellel kapcsoljuk az alapul szolgáló névhez. Az -i képzős származékokban megtartjuk az alapul szolgáló nevek tagjainak kötőjeles kapcsolását, a közszói tagokat kisbetűvel, a tulajdonnévi tagokat nagybetűvel kezdjük. (178. b)) Írásjelhasználat tapasztalat szerint ezt a hajlékonysági fokot nehéz tartani az 500 mm-nél hosszabb kézzel öntött daraboknál.? Nem. Helyesen: A tapasztalat szerint ezt a hajlékonysági fokot nehéz tartani az 500 mm-nél hosszabb, kézzel öntött daraboknál. Az egymásnak mellérendelt, külön-külön hangsúlyozott azonos szerepű mondatrészek (s az ilyenekből alakult felsorolások tagjai) közé vesszőt teszünk, ha kötőszó nélkül következnek egymás után: Szeretett volna valami igazán újat, nagyon szépet, érdekeset alkotni. (247. a)) műszakvezető feladata azt eldönteni, hogy a pályázó megfelel-e az elvárásoknak vagy sem.? Nem. Helyesen: A műszakvezető feladata azt eldönteni, hogy a pályázó megfelel-e az elvárásoknak, vagy sem. Ha az és, s, meg, vagy kötőszó beszédszünettel elválasztott, hátravetett mondatrészeket vezet be, e kötőszók elé vesszőt teszünk: "Ernyőt hozzál magaddal a kirándulásra, vagy kabátot!" (247. e)) Helyes-e a következõ mondat: Ez a beállítás akár 2 m 2 -rel is megnövelheti a vetési területet.? A betűszókhoz a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk (286. a)). tapasztalat szerint ezt a hajlékonysági fokot nehéz tartani az 500 mm-nél hosszabb kézzel öntött daraboknál.? Nem. Helyesen: A tapasztalat szerint ezt a hajlékonysági fokot nehéz tartani az 500 mm-nél hosszabb, kézzel öntött daraboknál.

9 Az egymásnak mellérendelt, külön-külön hangsúlyozott azonos szerepű mondatrészek (s az ilyenekből alakult felsorolások tagjai) közé vesszőt teszünk, ha kötőszó nélkül következnek egymás után: Szeretett volna valami igazán újat, nagyon szépet, érdekeset alkotni. (247. a)) műszakvezető feladata azt eldönteni, hogy a pályázó megfelel-e az elvárásoknak vagy sem.? Nem. Helyesen: A műszakvezető feladata azt eldönteni, hogy a pályázó megfelel-e az elvárásoknak, vagy sem. Ha az és, s, meg, vagy kötőszó beszédszünettel elválasztott, hátravetett mondatrészeket vezet be, e kötőszók elé vesszőt teszünk: "Ernyőt hozzál magaddal a kirándulásra, vagy kabátot!" (247. e)) Helyes-e a következõ mondat: Ez a beállítás akár 2 m 2 -rel is megnövelheti a vetési területet.? A betűszókhoz a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk (286. a)). Helyes-e a következõ mondat: A sütéshez használjon 25 dkg-os kockamargarint, pl: Rama, Delma stb.? Nem. Helyesen: A sütéshez használjon 5 dkg-os kockamargarint, pl. Rama, Delma stb. Ha családnév végződik mássalhangzót jelölő kettőzött betűre, a -val, -vel; -vá, -vé rag hasonult alakját kötőjellel kapcsoljuk a szóhoz, keresztnevek esetében azonban az egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzót jelölő betűt kettőzöttre egyszerűsítjük, pl: Zsanettel, Mariannal. (163. c)) tapasztalat szerint ezt a hajlékonysági fokot nehéz tartani az 500 mm-nél hosszabb kézzel öntött daraboknál.? Nem. Helyesen: A tapasztalat szerint ezt a hajlékonysági fokot nehéz tartani az 500 mm-nél hosszabb, kézzel öntött daraboknál. Az egymásnak mellérendelt, külön-külön hangsúlyozott azonos szerepű mondatrészek (s az ilyenekből alakult felsorolások tagjai) közé vesszőt teszünk, ha kötőszó nélkül következnek egymás után: Szeretett volna valami igazán újat, nagyon szépet, érdekeset alkotni. (247. a)) műszakvezető feladata azt eldönteni, hogy a pályázó megfelel-e az elvárásoknak vagy sem.? Nem. Helyesen: A műszakvezető feladata azt eldönteni, hogy a pályázó megfelel-e az elvárásoknak, vagy sem. Ha az és, s, meg, vagy kötőszó beszédszünettel elválasztott, hátravetett mondatrészeket vezet be, e kötőszók elé vesszőt teszünk: "Ernyőt hozzál magaddal a kirándulásra, vagy kabátot!" (247. e)) Helyes-e a következõ mondat: Ez a beállítás akár 2 m 2 -rel is megnövelheti a vetési területet.? A betűszókhoz a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk (286. a)). Helyes-e a következõ mondat: A sütéshez használjon 25 dkg-os kockamargarint, pl: Rama, Delma stb.? Nem. Helyesen: A sütéshez használjon 5 dkg-os kockamargarint, pl. Rama, Delma stb.

10 Ha családnév végződik mássalhangzót jelölő kettőzött betűre, a -val, -vel; -vá, -vé rag hasonult alakját kötőjellel kapcsoljuk a szóhoz, keresztnevek esetében azonban az egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzót jelölő betűt kettőzöttre egyszerűsítjük, pl: Zsanettel, Mariannal. (163. c)) Helyes-e a következő mondat: További információkért, lásd a 81. oldalt.? Nem. Helyesen: További információkért lásd a 81. oldalt. Mivel nem összetett mondatról van szó, semmi nem indokolja a vesszőhasználatot. Helyes-e a következő mondat: Vagy a főkapcsoló, vagy az elosztó kapcsolója segítségével áramtalanítsa a készüléket.? Igen, a mondat helyes. A páros kötőszóval alakult mellérendelő szerkezetekben a második kötőszó elé mindig vesszőt teszünk (a páros vagy második tagja elé is): Sem testem, sem lelkem nem kívánja. Lehet jó is, rossz is. (247. f)) Helyes-e a következő mondat: Minden, ettől eltérő használat nem rendeltetésszerűnek minősül.? Igen, a mondat helyes. Az értelmezős szerkezetben rendszerint mind az értelmezettre, mind az értelmezőre külön hangsúly esik, és a beszédben szünet van közöttük. Ezt az írásban vesszővel jelezzük: Németh Pétert, a tőszomszédomat kereste. (248. a)) Helyes-e a következő mondat: Tankolás előtt állítsa le a motort, és a kiegészítő fűtést.? Nem. Helyesen: Tankolás előtt állítsa le a motort és a kiegészítő fűtést. A tagmondatokat bevezető és, s, meg, vagy kötőszó előtt kell kitenni a vesszőt (243. b)), itt azonban egy tagmondaton belül, egy felsorolás elemeiként szerepelnek a kifejezések.

A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk

A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk. 41-42. A köznév sok hasonló dolog közös neve. A tulajdonnév valakinek vagy valaminek a saját, megkülönböztető

Részletesebben

Az összetett szavak. I. Részei ELŐTAG + UTÓTAG

Az összetett szavak. I. Részei ELŐTAG + UTÓTAG Az összetett szavak I. Részei ELŐTAG + UTÓTAG II. Keletkezése és jelentése Két vagy több meglévő szó összekapcsolása Az új szó megmagyarázható az előtag és utótag jelentésével gyermekkor (az emberi élet

Részletesebben

Helyesírási buktatók a közjegyzői okiratokban

Helyesírási buktatók a közjegyzői okiratokban KÖZJEGYZŐK KÖZLÖNYE * 2012. 5. SZÁM Helyesírási buktatók a közjegyzői okiratokban Alapelvek és mozgószabályok (Az előadás elhangzott 2012.június 9-én, Győrben, a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek

Részletesebben

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet Melléklet Helyesírási ábrák és táblázatok 1. ábra Az idegen betűkkel kiegészített magyar ábécé 2. ábra A betűrendbe sorolás szabályai 1 3. ábra A magyar helyesírás fő alapelvei 4. ábra A kiejtés szerinti

Részletesebben

Alárendelő összetett mondatokban a főmondat, mellérendelő összetett mondatokban az utolsó tagmondat modalitása határozza meg a mondatvégi írásjelet.

Alárendelő összetett mondatokban a főmondat, mellérendelő összetett mondatokban az utolsó tagmondat modalitása határozza meg a mondatvégi írásjelet. AZ ÍRÁSJELEK Mondatközi írásjelek: 1. Vesszőt teszünk: - a kötőszó nélküli felsorolás tagjai közé Pl.: Vettem diót, mogyorót, mandulát. - az egyes és a páros kötőszók elé (kivétel: és, s, meg, vagy, is

Részletesebben

A Eötvös Loránd-emlékérem. B Eötvös Loránd Emlékérem. C Eötvös Loránd emlékérem. A Gellért fürdő. B Gellért-fürdő. C Gellért Fürdő. A ELTÉ-s.

A Eötvös Loránd-emlékérem. B Eötvös Loránd Emlékérem. C Eötvös Loránd emlékérem. A Gellért fürdő. B Gellért-fürdő. C Gellért Fürdő. A ELTÉ-s. Egyetemi anyanyelvi napok 1 Melyik a helyes? 2014. március 21. A Eötvös Loránd-emlékérem B Eötvös Loránd Emlékérem C Eötvös Loránd emlékérem márc. 6-21:38 2 Melyik a helyes? A Törökbálint nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

középső o Nyelv eleje magasabban magas hátulja magasabban mély o Ajak kerekítés (labiális) rés (illabiális) o Hossz rövid hosszú Mássalhangzók o Idő

középső o Nyelv eleje magasabban magas hátulja magasabban mély o Ajak kerekítés (labiális) rés (illabiális) o Hossz rövid hosszú Mássalhangzók o Idő Nyelvtan Nyelvi jelek o szavak (lexéma o szóelem (morféma: szótő és toldalék) o tovább bonthatók fonémákra (jelelemek) Nyelv 3 szint o hangok o szavak o mondatok o nyelvtan szintek egymásra épülésének

Részletesebben

A magyar nyelvi szakvizsga katalógusa BEVEZETÉS

A magyar nyelvi szakvizsga katalógusa BEVEZETÉS A magyar nyelvi szakvizsga katalógusa BEVEZETÉS Ez a katalógus azokat az alapvető magyar nyelvi ismereteket tartalmazza, amelyeket a szakvizsga szóbeli részében a jelölteknek ismerniük kell. A katalógus

Részletesebben

PÁR HELYESÍRÁSI SZABÁLY

PÁR HELYESÍRÁSI SZABÁLY PÁR HELYESÍRÁSI SZABÁLY Forrás és további szabályok: http://www.math.bme.hu/akademia/mhsz.pdf A tagmondatok közötti írásjelek 243. Az összetett mondatok tagmondatait általában vesszővel választjuk el egymástól.

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

A szóösszetételek. 8. évfolyam

A szóösszetételek. 8. évfolyam A szóösszetételek 8. évfolyam VAD BŐR NAGY ELŐ CSEPŰ ÉT FÉRC SZABAD ZABI VENDÉG ÓRA Utótagom az előtagod Találd ki azt a közös szót, amely a táblázatban megadott első szónak utótagja, a másodiknak előtagja!

Részletesebben

A számok, mennyiségek és az időpontok írásmódja

A számok, mennyiségek és az időpontok írásmódja A számok, mennyiségek és az időpontok írásmódja BEVEZETÉS A számokat betűírással és számjegyírással (arab vagy római számokkal) írhatjuk. A római számok azonban egyre inkább visszaszorulnak. A betűírás

Részletesebben

Az idegen szavak helyesírása

Az idegen szavak helyesírása Az idegen szavak helyesírása 2007. március 26. Nagy Zsuzsanna 1 IDEGEN SZAVAK Földrajzi nevek Személynevek Egyszerű szavak Összetett szavak Glasgow Shakespeare show homepage Bonn Romeo merlot cowboy Malmö

Részletesebben

Magyar nyelv 6. osztály. Főbb témakörök

Magyar nyelv 6. osztály. Főbb témakörök Magyar nyelv 6. osztály Főbb témakörök 1) Szófaj fogalma 2) Ige, főnév, melléknév, számnév, névmás definíciója; igenevek, határozószók, viszonyszók fogalma 3) Szófajok felismerése 4) Átalakítás jelen időből

Részletesebben

Rövid helyesírási útmutató

Rövid helyesírási útmutató Rövid helyesírási útmutató Ez az útmutató nem helyettesíti A magyar helyesírás szabályaiban írtakat, pusztán a tapasztalat által kiszűrt, gyakori hibák kiküszöbölésében próbál segítséget nyújtani rövid,

Részletesebben

Stíluskalauz. (Magyar)

Stíluskalauz. (Magyar) Stíluskalauz (Magyar) 1 Table of Contents 1. ÍRÁSJELEK Pont Idézőjel Vessző Pontosvessző Kettőspont Kötőjel Nagykötőjel Gondolatjel Kérdőjel Felkiáltójel Zárójel Három pont Felsorolás 2. HELYESÍRÁS Nevek

Részletesebben

Különírás-egybeírás automatikusan

Különírás-egybeírás automatikusan Különírás-egybeírás automatikusan Ludányi Zsófia ludanyi.zsofia@nytud.mta.hu Magyar Tudományos Akadémia, Nyelvtudományi Intézet Nyelvtechnológiai Osztály VII. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv és a Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására,

Részletesebben

2, a) Három ketted b) Háromszázkettőezer nyolcszázhét c) Két egész tizenöt század d) Két egész öt tized e) Egymillió - hét.

2, a) Három ketted b) Háromszázkettőezer nyolcszázhét c) Két egész tizenöt század d) Két egész öt tized e) Egymillió - hét. X 000 X00 X0 X X / /0 /00 / 000 Tízezres Ezres Százas Tízes Egyes Tize. vessző Tized Század Ezred Tízezred,, 0 7 a) Három ketted b) Háromszázkettőezer nyolcszázhét c) Két egész tizenöt század d) Két egész

Részletesebben

Változások a helyesírás tanításában. Készítette: Tomcsányiné Lucz Szilvis Szaktanácsadó

Változások a helyesírás tanításában. Készítette: Tomcsányiné Lucz Szilvis Szaktanácsadó Változások a helyesírás tanításában Készítette: Tomcsányiné Lucz Szilvis Szaktanácsadó A helyesírás változásai A helyesírás szabályainak 12. kiadásában alapvető, lényegi változások nincsenek, csak kisebb

Részletesebben

5. osztályos tananyag

5. osztályos tananyag 1. A kommunikáció OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI MAGYAR NYELVTAN 2. A kommunikációs kapcsolat 3. A szövegszerkesztés állomásai 4. Az elbeszélés 5. A leírás 6. Jellemzés 5. osztályos tananyag 7. A hangok világa;

Részletesebben

Tollbamondás. Legyen a zene mindenkié!

Tollbamondás. Legyen a zene mindenkié! Tollbamondás Legyen a zene mindenkié! Kodály Zoltán a 20. századi magyar zenekultúra kiemelkedő személyisége volt: háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. A nemzetközileg

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály Óra Témakör, tananyag 1. Bevezető óra: ismerkedés az új taneszközökkel 2. Ismétlés: hangtan 3. 4. Ismétlés: a szófajok Ismétlés: szóalaktan 5. Ism.: Az igenevek Tollbamondás 6. Az év eleji tollbamondásértékelése

Részletesebben

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS A SZÓÖSSZETÉTEL SZÓÖSSZETÉTEL Két vagy több szóalak összekapcsolásával hozunk létre új lexémát Tudatos szóalkotás és véletlenszerű keletkezés Létrejöttüket nemcsak szintaktikai szabályok, hanem szemantikai,

Részletesebben

Feladatlap a gimnáziumi versenyzők számára

Feladatlap a gimnáziumi versenyzők számára Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny Fővárosi forduló, FPPTI, 2007. szeptember 17. A versenyző kódszáma: Feladatlap a gimnáziumi versenyzők számára Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget,

Részletesebben

Európai Gazdasági és Monetáris Unió

Európai Gazdasági és Monetáris Unió 2 P122-A103-1-1 P122-A103-1-1 3 Melléklet az 1. feladatlaphoz Európai Gazdasági és Monetáris Unió 1. Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió, vagy egyszerűbben Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU vagy GMU)

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Óra Témakör, tananyag MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció nyelvművelés Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Megjegyzés 1. 2. 3. Ismétlés: hangtan Ismétlés:

Részletesebben

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra / Fejlesztési cél Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY :36 óra Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása 11 óra A beszéd zenei eszközei: dallam, hangsúly, tempó, hangerő, szünet; beszédhelyzet;

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

I. Bevezetés... 3 II. Jogszabály tervezetére vonatkozó általános rendelkezések... 3 1. A jogszabály tervezetének a megszövegezésére vonatkozó

I. Bevezetés... 3 II. Jogszabály tervezetére vonatkozó általános rendelkezések... 3 1. A jogszabály tervezetének a megszövegezésére vonatkozó SEGÉDLET AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MEGALKOTÁSÁHOZ A JOGSZABÁLYSZERKESZTÉSRŐL SZÓLÓ 61/2009. (XII. 14.) IRM RENDELET ALAPJÁN Készítette: dr. Antalóczi-Szilágyi Adrienn dr. Karvalics Katalin dr. Kiss Bernadett

Részletesebben

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Felmérés a tanév elején Az alsó és felsô ívelésû betûcsoportok Felsô hurkolású betûk C-s kapcsolás alsó ívelés után Kis horogvonallal kapcsolódó betûk Kis horogvonal után c-s kapcsolás

Részletesebben

HELYESÍRÁSI SZÖRNYEDVÉNYEK II.: Minőségjelzők egybe- és különírása

HELYESÍRÁSI SZÖRNYEDVÉNYEK II.: Minőségjelzők egybe- és különírása HELYESÍRÁSI SZÖRNYEDVÉNYEK II.: Minőségjelzők egybe- és különírása Amit eddig megtanultunk az egybe-/különírásról: 2 Alapértelmezésben mindent különírunk, pl. jelzőt a jelzett szótól: fehér róka. Amikor

Részletesebben

Szakmai vélemény az új helyesírási szabályzatra vonatkozó javaslatról

Szakmai vélemény az új helyesírási szabályzatra vonatkozó javaslatról Szakmai vélemény az új helyesírási szabályzatra vonatkozó javaslatról Fejes László 1. Általános megjegyzések Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a benyújtott javaslat a jelenlegi formájában szakmai

Részletesebben

Nyelvhelyességi szempontok a magyar orvosi irodalomban

Nyelvhelyességi szempontok a magyar orvosi irodalomban Nyelvhelyességi szempontok a magyar orvosi irodalomban BÔSZE PÉTER DR. Fôvárosi Szent István Kórház, Nôgyógyászati Osztály, Budapest Az orvosi, biológiai szavak és kifejezések írásánál jóllehet, elviekben

Részletesebben

Magyar nyelvtan. 5. osztály. I. félév I. A kommunikáció

Magyar nyelvtan. 5. osztály. I. félév I. A kommunikáció Magyar nyelvtan 5. osztály I. félév I. A kommunikáció A hangsúlyozás, dallam, tempó és szünettartás szerepe a beszédben. Alapismeretek a kommunikáció tényezőiről: feladó, címzett, üzenet, kód, csatorna.

Részletesebben

2013/14. tanév. 3.osztály

2013/14. tanév. 3.osztály 2013/14. tanév Magyar és tanmenet 3.osztály Tanító: Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina Tankönyv:Földvári Erika munkatankönyv I-II. Földvári Erika munkatankönyv Éves óraszám:148 óra ( heti 4 óra) 1.hét

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politikatudományi, Közigazgatási és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Újságírói 1.4

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Tollbamondás. Verecke híres útján jöttem én

Tollbamondás. Verecke híres útján jöttem én Felvezető szöveg: Szeretettel köszöntünk benneteket az Implom József Helyesírási Verseny erdélyi megyei döntőjén! A verseny a tollbamondással kezdődik. Figyelmesen hallgassátok meg a teljes szöveget! Ezalatt

Részletesebben

MELLÉKLET (emelt szint)

MELLÉKLET (emelt szint) MELLÉKLET (emelt szint) A szövegalkotási, a nyelvhasználati, nyelvhelyességi hibák jelölése A szaktanár az előforduló hibákat piros tollal javítja. Ceruzás bejegyzések, jelek a dolgozatokban nem hagyhatók.

Részletesebben

Tollbamondási útmutató A szöveget először egészben végigolvassuk, hívjuk fel előtte a diákok figyelmét arra, hogy ilyenkor ne kezdjenek írni, csak

Tollbamondási útmutató A szöveget először egészben végigolvassuk, hívjuk fel előtte a diákok figyelmét arra, hogy ilyenkor ne kezdjenek írni, csak Tollbamondás kulcsa Irinyi Jánost általában a zajtalanul gyúló foszforos gyufa feltalálójaként tartják számon. Születésének helye és időpontja is bizonytalan. Egyesek szerint 1817-ben a Bihar megyei Albison,

Részletesebben

LINGUA GAYA. A Lingua Gaya nyelv nyelvtana. 2002, Gajárszki László

LINGUA GAYA. A Lingua Gaya nyelv nyelvtana. 2002, Gajárszki László A Lingua Gaya nyelv nyelvtana 2002, Gajárszki László HANGTAN KIEJTÉS ÉS ÍRÁS A Lingua Gaya betűsor a következő betűkből áll: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y,

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc

Dr`avni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. Nem művészi szöveg elemzése. Szombat, május 29. / 60 perc A jelölt kódszáma: Dr`avni izpitni center *P041A10311* TAVASZI IDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése Szombat, 2004. május 29. / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Magyar nyelvi Ellenõrzõ dolgozatok

Magyar nyelvi Ellenõrzõ dolgozatok Máthé Gyuláné szaktanár Magyar nyelvi Ellenõrzõ dolgozatok a z á lta lá nos iskola 8. osztá lya szá m á r a _ a tanuló neve ellenorzo dolgozatok_8.indd 1 2011.07.20. 15:19:16 Lektorálta: Dr. Goda Imre

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály. Visontai Barnabás.

Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály. Visontai Barnabás. Rövid, összefoglaló jellegű dolgozat a magyar nyelvtan órákon tanultakról 5-6 osztály Visontai Barnabás visontai.barnabas@gmail.com Nyelvtan 5-6. osztály összefoglaló Anyanyelv, magyar nyelv A nyelvet

Részletesebben

TOLLBAMONDÁS. A feleségek felesége

TOLLBAMONDÁS. A feleségek felesége Felvezető szöveg: Szeretettel köszöntünk benneteket az Implom József Helyesírási Verseny erdélyi megyei döntőjén! A verseny a tollbamondással kezdődik. Figyelmesen hallgassátok meg a teljes szöveget! Ezalatt

Részletesebben

Eaton stilisztikai útmutató magyar nyelvű tartalmak megfogalmazásához v január

Eaton stilisztikai útmutató magyar nyelvű tartalmak megfogalmazásához v január magyar nyelvű tartalmak megfogalmazásához Tartalomjegyzék 1 AZ EATON MÁRKASTÍLUSA ÉS MÁRKAÜZENETE 3 2 MIELŐTT ELKEZD ÍRNI 3 3 BEVÁLT GYAKORLATOK ÍRÁSOS ANYAGOKHOZ 4 4 NYELVTAN, KÖZPONTOZÁS ÉS HELYESÍRÁS

Részletesebben

Tulajdonnevek az orvosi-biológiai irodalomban

Tulajdonnevek az orvosi-biológiai irodalomban Tulajdonnevek az orvosi-biológiai irodalomban BEVEZETÉS A magyar helyesírási szabályzat a tulajdonneveknek több formáját különbözteti meg: személynevek, állatnevek, földrajzi nevek, csillagnevek, intézménynevek,

Részletesebben

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET BESZÉD ÉS ANYANYELV Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET Beszéd és anyanyelv Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak Tematika és tanmenet (55 óra) 1. félév heti 1 óra 2. félév heti 2 óra ÓRA CÍM

Részletesebben

Nyelvtan-helyesírás 2. tanmenet. Témák órákra bontása. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója

Nyelvtan-helyesírás 2. tanmenet. Témák órákra bontása. Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Témák órákra bontása Nyelvtan-helyesírás 2. tanmenet Az óra témája (tankönyvi lecke) vagy funkciója Célok, feladatok Fejlesztési terület Ismeretanyag 1. Így szólunk egymáshoz kifejezőkészség fejlesztése.

Részletesebben

Az összetett szavak orvosi és nyelvészszemmel

Az összetett szavak orvosi és nyelvészszemmel Bősze Péter Laczkó Krisztina Az összetett szavak orvosi és nyelvészszemmel BEVEZETÉS A következőkben egy helyesírási kérdőíves vizsgálat eredményét ismertetjük, amely az összetett szavak köréből tartalmazott

Részletesebben

Ismertetések Rezensionen Reviews Katsauksia Рецензии

Ismertetések Rezensionen Reviews Katsauksia Рецензии DEBRECENI EGYETEM FINNUGOR NYELVTUDOMÁNYI TANSZÉK FOLIA URALICA DEBRECENIENSIA 17. DEBRECEN, 2010 Ismertetések Rezensionen Reviews Katsauksia Рецензии Kielitoimiston nimiopas Päätoimittaja: Pirjo Mikkonen

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév szószerkezetekben 20 A névelő 21 Gyakorlatok 26 A hangsúlytalan mutató névmással álló főnév 28 A birtokos

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra)

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) NT-11531 MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) A tanmenetben megadott gyakorlatszámok csak tájékoztató jellegűek, nem a megoldandó feladatok mennyiségét jelölik,

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

A szóképzés. A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre.

A szóképzés. A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre. A szóképzés A szóképzés A szóképzés A szóalkotásnak az a módja, amikor a szótőhöz egy képző hozzájárulásával új szó jön létre. Képző tulajdonságai új szót hoz létre Képző tulajdonságai új szót hoz létre

Részletesebben

2013/2014. tanév. Nyelvtan, Írás tanmenet/2. osztály. Készítette: Varga Mariann. Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna és Varga Mariann

2013/2014. tanév. Nyelvtan, Írás tanmenet/2. osztály. Készítette: Varga Mariann. Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna és Varga Mariann 2013/2014. tanév, tanmenet/2. osztály Készítette: Varga Mariann Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna és Varga Mariann Tankönyv: Földvári Erika: 2. (Mozaik kiadó) Éves óraszám: 148 óra (heti 2 óra, 2 óra ) és helyes

Részletesebben

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával!

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával! Kedves 3.A osztály! A dolgozathoz való gyakorlás elősegítése érdekében küldök egy feladatsort, melyhez megoldókulcsot is csatoltam. Csütörtökön megtaláltok az iskolában, ha bármi kérdésetek van, tudunk

Részletesebben

TANTÁRGYI PROGRAM. 2. osztály. Éves óraszám: 74 óra 2 óra/hét. fogalmak, ismeretek Új tantárgyunk: az anyanyelv. Bevezetés. A beszéd és az írás.

TANTÁRGYI PROGRAM. 2. osztály. Éves óraszám: 74 óra 2 óra/hét. fogalmak, ismeretek Új tantárgyunk: az anyanyelv. Bevezetés. A beszéd és az írás. 112 Éves óraszám: 74 óra 2 óra/hét TANTÁRGYI PROGRAM 2. osztály Témakör, óraszám A beszéd és az írás 1 2. óra A hangok és a betûk A betûrend 3 5. óra A beszédhangok keletkezése A magánhangzók csoportosítása.

Részletesebben

NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK

NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK Zimányi Árpád NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK IX. RÉSZ A NÉVSZÓK TOLDALÉKOLÁSA Részletek a szerző Nyelvhelyességi gyakorlókönyv című munkájából (EKFT Líceum Kiadó, Eger, 1999) A szerző engedélyével TARTALOM

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra

Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra 2019. szeptember 2. Új tananyag feldolgozása Képességfejlesztés, összefoglalás, gyakorlás, ellenőrzés Teljes óraszám Tanév eleji

Részletesebben

A MAGYAR HELYESÍRÁS. H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer.

A MAGYAR HELYESÍRÁS. H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer. A MAGYAR HELYESÍRÁS H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer. a) Írásunk betűíró rendszerű, mert legkisebb egységei a hangokat jelölő betűk. b) Helyesírásunk a

Részletesebben

Írásjelek helyes szedése. Szabó Csaba. Mondatvégi írásjelek. Központozás. Kötőjelfélék. Szabó Csaba november 18.

Írásjelek helyes szedése. Szabó Csaba. Mondatvégi írásjelek. Központozás. Kötőjelfélék. Szabó Csaba november 18. 2008. november 18. A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi et használunk. Kijelentő mondat esetén pontot (.). A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

8. osztály Országos döntő. Tollbamondás

8. osztály Országos döntő. Tollbamondás Tollbamondás Lotz Jánost Roman Jakobson javaslatára 1947-ben hívták meg a New York-i Columbia Egyetemre vendégtanárnak. Az egyetemen általános és magyar nyelvészetből, fonetikából, verstanból, magyar irodalom-

Részletesebben

A magyar helyesírás főbb jellemzői

A magyar helyesírás főbb jellemzői Helyesírásunkról Gondolatainkat, közlendőnket gyakran kell írásban kifejeznünk. Ilyenkor tesszük föl magunkban a kérdést: Hogyan írjunk? Milyen szavakkal és milyen mondatokkal közölhetnénk, milyen szövegbe

Részletesebben

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal)

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) A REGULY ANTALRÓL ELNEVEZETT MAGYAR NYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VERSENY 2017. ÉVI FELADATAI A versenyző sorszáma: Elérhető

Részletesebben

Nyelvtan összefoglaló 5. o.-tól. A hangok találkozásának szabályszerűségei

Nyelvtan összefoglaló 5. o.-tól. A hangok találkozásának szabályszerűségei Nyelvtan összefoglaló 5. o.-tól A hangok találkozásának szabályszerűségei Hangtörvények Magánhangzók: - 14 magánhangzó van - Képzésükkor a levegő akadály nélkül távozik a szájüregből - Önmagukban is alkothatnak

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók..

Részletesebben

TÜKRÉBEN. Szántó Bíborka

TÜKRÉBEN. Szántó Bíborka Volume 3, Number 1, 2013 3. kötet, 1. szám, 2013 EGYETEMI HALLGATÓK HELYESÍRÁSI KÉSZSÉGE AZ IMPLOM JÓZSEF HELYESÍRÁSI VERSENY FELADATAINAK A TÜKRÉBEN UNIVERSITY STUDENTS CORRECT WRITING SKILLS BASED ON

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Helyesiras.mta.hu az intelligens helyesíró portál

Helyesiras.mta.hu az intelligens helyesíró portál Helyesiras.mta.hu az intelligens helyesíró portál Ludányi Zsófia Miháltz Márton M. Pintér Tibor Takács Dávid Kulcsszavak: nyelvtechnológia, helyesírás, formális grammatika, lexikonok, web 1. Bevezetés

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 1 I. HALmAZOk 1. JELÖLÉSEk A halmaz fogalmát tulajdonságait gyakran használjuk a matematikában. A halmazt nem definiáljuk, ezt alapfogalomnak tekintjük. Ez nem szokatlan, hiszen

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap augusztus 24., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap augusztus 24., hétfő / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P092A10311* ŐSZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2009. augusztus 24., hétfő / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

A számnév Fogalma: - A számnév személyek, tárgyak, dolgok számát, mennyiségét, a sorban elfoglalt helyét mutatja meg. Kérdőszavai: Hány? Mennyi?

A számnév Fogalma: - A számnév személyek, tárgyak, dolgok számát, mennyiségét, a sorban elfoglalt helyét mutatja meg. Kérdőszavai: Hány? Mennyi? A számnév Fogalma: - A számnév személyek, tárgyak, dolgok számát, mennyiségét, a sorban elfoglalt helyét mutatja meg. Kérdőszavai: Hány? Mennyi? Hányadik? Hányad? : 1.) Határozott számnév a) Tőszámnév

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4.

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4. Óra 1. émakör, tananyag Ismerkedés az új taneszközökkel Ismétlés Hangtani ismeretek MAGYAR NYELV ömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és nyelvhelyesség

Részletesebben

/ \ / \ II. A Finnugor nyelvrokonság bizonyítékai. 1. tétel A magyar nyelv eredete

/ \ / \ II. A Finnugor nyelvrokonság bizonyítékai. 1. tétel A magyar nyelv eredete 1. tétel A magyar nyelv eredete I. A magyar nyelv az uráli nyelvek közé, a finnugor nyelvcsaládba tartozik. Ágrajzzal: Uráli nyelv Finnugor nyelvcsalád / \ / \ Szamojéd Finn-permi ág Ugor ág / \ Magyar

Részletesebben

1. oldal, összesen: 5

1. oldal, összesen: 5 1. oldal, összesen: 5 Elmélet Word 1. Döntse el az alábbi állításról, hogy a tagmondatok tartalma igaz-e, s A WORD helyesírás-ellenőrző rendszere minden helyesírási hibánkat kijavítja, mert felismeri,

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1 4. ÉVFOLYAM MATEMATIKA - számfogalom húszas számkörben - nyitott mondatok, hiányos műveletek, relációk - egyszerű szöveges feladatok - összeadás, kivonás, bontás, pótlás

Részletesebben

VERSENYFELHÍVÁS. SIMONYI ZSIGMOND HELYESÍRÁSI VERSENY az V VIII. osztály számára

VERSENYFELHÍVÁS. SIMONYI ZSIGMOND HELYESÍRÁSI VERSENY az V VIII. osztály számára VERSENYFELHÍVÁS Idén 13. alkalommal hirdetjük meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny hazai (iskolai, megyei és országos) fordulóit az V VIII. osztályosok számára azzal a reménnyel,

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok

Részletesebben

Nagy Erika. Nyelvtanból Ötös. A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak. www.magyarnyelvtan.hu

Nagy Erika. Nyelvtanból Ötös. A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak. www.magyarnyelvtan.hu Nagy Erika Nyelvtanból Ötös A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak www.magyarnyelvtan.hu 1 Tartalom 1. Alapfogalmak...6 2. Szófajok...13 3. Névszó......14 4. Főnevek...16 5. Melléknevek...26

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna Méretei: 2000x1950x2100 2-4 személyes Candlenut diófa infraszauna Füstszínű üvegajtó Színterápiás világítás

Részletesebben

TANMENET MAGYAR NYELV KISISKOLÁSOKNAK

TANMENET MAGYAR NYELV KISISKOLÁSOKNAK TANMENET MAGYAR NYELV KISISKOLÁSOKNAK 2 4. osztály Készítette: DR. GALGÓCZI LÁSZLÓNÉ gyakorlóiskolai szakvezetõ tanító Kiadja a Mozaik Kiadó, 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B.; Tel.: (62) 470-101 Drótposta:

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 4. évfolyam számára

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 4. évfolyam számára TANMENETJAVASLAT a nyelvtan és helyesírás tanításához a 4. évfolyam számára Készült: Az Apáczai Kiadó Kerettanterve és Fülöp Mária Szilágyi Ferencné Nyelvtan és helyesírás munkáltató tankönyve alapján

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény

Kísérleti tankönyv. Nyelvtanhelyesírás. feladatgyűjtemény Kísérleti tankönyv 2 Nyelvtanhelyesírás feladatgyűjtemény Tartalom 4 11. Eseményképek 12 13. 14 15. 16 17. 18 19. 20 21. Így szólunk egymáshoz A köszönés, megszólítás, bemutatkozás nyelvi és nem nyelvi

Részletesebben

A külön- és egybeírás kérdései a magyar orvosi nyelvben

A külön- és egybeírás kérdései a magyar orvosi nyelvben Ludányi Zsófia A külön- és egybeírás kérdései a magyar orvosi nyelvben BEVEZETÉS Az orvosi nyelvi helyesírás szabályozása az elmúlt évtizedekben főként a latinos/magyaros írásmód kérdésével foglalkozott.

Részletesebben

Kötőjelek. Bősze Péter Laczkó Krisztina TANULMÁNYOK

Kötőjelek. Bősze Péter Laczkó Krisztina TANULMÁNYOK Bősze Péter Laczkó Krisztina Kötőjelek BEVEZETÉS Nyelvünkben a szókapcsolatok írásmódjában mindig az egyszerűsítésre törekszünk: a különírás a legegyszerűbb írásforma, ennél jelöltebb a teljes egybeírás,

Részletesebben

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Magyar nyelv és kommunikáció Tankönyv 6. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kiadvány megfelel az 51/2012. (XII. 21.) EMMI-rendelet 2. sz. melléklet:

Részletesebben

novekednek dulöngél lovöldöz huzodik koröztette turáztok gyuljön fujdogál tundöklik bujkál 10 pont

novekednek dulöngél lovöldöz huzodik koröztette turáztok gyuljön fujdogál tundöklik bujkál 10 pont TOLLBAMONDÁS A legnagyobb székely, Orbán Balázs (,) Magyarország újjászületésének korszakában, 1829- ben látott napvilágot, midőn a legnagyobb magyar, Széchenyi István (,) éppen a Hitel című munkáját írta.

Részletesebben

írás (szürkével elkülönítve)

írás (szürkével elkülönítve) Én és a szeptember ismétlés, gyakorlás hónap hét óra blokk időterv Kommunikációs és írástechnikai készségek-képességek fejlesztése (tanmeneti ajánlás; Írás, 2. évfolyam, 55 óra - KOMP-könyvek) téma (beszéd,

Részletesebben

Operációs rendszerek. 10. gyakorlat. AWK - bevezetés UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 10. gyakorlat. AWK - bevezetés UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED AWK - bevezetés Operációs rendszerek 10. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor 1 / 15 Reguláris

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A főnév 11 Kis és nagy kezdőbetűk 11 A főnevek neme 12 A főnevek többes száma 13 Nem megszámlálható főnevek 15 Csak többes számban használatos főnevek 16 Foglalkozások 17 Címek, rangok,

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 6. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához)

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) FL-11R kézikönyv (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) 1. Figyelmeztetések Az eszköz a Philips LXK2 PD12 Q00, LXK2 PD12 R00, LXK2 PD12 S00 típusjelzésű LED-jeihez

Részletesebben