Lipidek, lipoidok BCS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lipidek, lipoidok BCS"

Átírás

1 Lipidek, lipoidok BCS

2 Lipidek, lipoidok Lipid: sokfajta különböző vegyület-vízben nem, apoláros oldószerekben oldódnak Lipid: zsírok, glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei

3 Csoportosítás Elszappanosítható (lúgos hidrolízissel történő bontás) zsírok, viaszok foszfogliceridek, foszfolipidek koleszterolipidek lipoproteinek

4 Csoportosítás Nem elszappanosítható terpének karotinoidok prosztaglandinok szteroidok

5 I. Zsírsavak Minden olyan karbonsav, ami a lipidekben előfordul. Emlősök és az emberi szervezet lipidjeiben kizárólag páros, C atomszámú monokarbonsavak fordulnak elő. Telített vagy telítetlen, telítetlenek csak cisz-konformációban fordulnak elő.

6 Tulajdonságok Sztearinsav Olajsav Olvadáspont: telített vagy telítetlen, szénlánc hosszával (diszperziós effektus) a zsírsavak olvadáspontja nő. Oldékonyság: a cisz-konformációjú kettős kötések miatt a telítetlen zsírsavak oldékonysága nagyobb apoláris oldószerekben, mint a megfelelő C atomszámú telített zsírsavaké.

7 Tulajdonságok A kettőskötések oxidációval szemben érzékenyek (pl.o 2,H 2 O 2 ). Erélyesebb oxidáció láncszakadást okozhat, karbonsav és aldehid válik szabaddá. (avasodás: telítetlen zsírsavak ilyen átalakukása) A szervezetben a természetes antioxidánsok (E-vitamin) védik a telítetlen zsírsavakat. Zsírsavak a szervezetben szabad állapotban kis mennyiségben vannak jelen, nagy mennyiségben a neutrális zsírokban, foszfo- és glikolipidekben találhatóak. (észterkötésben, savamidkötésben vagy éterkötésben) A linolsav és linolénsav esszenciális,az emberi szervezet nem tudja szintetizálni. Zsírsavak gyenge savak (pka: 5 körül). Zsírsavak sói a szappanok. Na + és K + sók vízben jól oldódnak. Mg 2+ és Ca 2+ sók oldékonysága vízben kicsi.

8 Tulajdonságok Az alkáliszappanok vizes oldata kolloid oldat, micellák jönnek létre. A szappanmolekulák amfipatikus molekulák, az emulgeált részecske teljes felületét beburkolják és negatív töltésűvé teszik, hidrofób csoportjuk oldódik a zsírszerű anyag cseppjének belsejében: emulgeátorok. Így stabilizálják a zsírszerű anyagok emulzióit. Az erősen emulgeáló hatású, amfipatikus vegyületek: detergensek (anionos ha negatív töltésű a poláros rész, kationos ha pozitív.)

9 II. Zsírsavszármazékok 1.Neutrális zsírok (Zsírok és olajok) Trigliceridek vagy triacilglicerolok (TG). A glicerin zsírsavakkal alkotott észterei. Lehetnek egyszerűek (3 azonos zsírsavgyök) és vegyesek. L-konfiguráció: szekunder alkoholos csoport balra tekint. (Ha R1 és R3 különböző: C2 királis, ha R1 és R3 azonos C2 prokirális centrum.) Trigliceridek vízben nem oldódnak, detergensekkel emulgeálhatók. Lúgos hidrolízisük során a zsírsavak sói : szappanok keletkeznek (szaponifikálás).

10 2. Foszfatidsav származékok A foszfatidsavakban az L-glicerin-3-foszforsavat 1. és 2. pozícióban zsírsavak észteresítik, a glicerin 3. C atomján lévő primer alkoholos csoportot foszforsav észteresíti. (ph 7.4-en a foszforsav OH csoportja teljesen disszociált, X lehet: H, Na,K,stb.) A foszfatidsav alapvegyülete az L-glicerin-3- foszforsav, ami D-glicerin-1-foszforsavnak is leírható, ezért vezették be a sztereospecifikus számozást (sn).

11 Foszfatidsav származékok A glicerofoszfatidokban (röviden foszfatidokban) a foszfatidsavat alkoholos OH csoportot tartalmazó vegyületek észteresítik. pl. kolin, etanolamin, inozit, szerin, glicerin, foszfatidil-glicerin. A foszfatidok a sejtmembrán építőkövei, amfipatikus jellegű vegyületek (poláros fej és apoláros láb). Lipid Bilayer

12 Foszfatidsav származékok A kolinfoszfatidok (lecitinek) a sejtmembrán 40-50%-át teszik ki. Az etanolaminfoszfatidok (kefalinok) kb %-át. A foszfatidil-inozitok 5-10%-át, ebből mintegy 20% foszforilált formában fordul elő a plazmamembránban.

13 III. Szterinek (szterolok) Koleszterin (koleszterol): alapváza a szteránváz (C17 váz). A gyűrűrendszerben a ciklohexánok szék konformációjúak, a B/C és a C/D gyűrűk közti kapcsolódás transz konfigurációjú. A szterinek H-addícióval telíthetők, melyekben az A és B gyűrű is ciklohexán. Ezekben a származékokban az A és B gyűrű kapcsolódása vagy cisz vagy transz lehet. Előbbieket 5 β, utóbbiakat 5 α vegyületeknek nevezzük (5. C atom H-jének térállása alapján). Az öttagú gyűrű mindig jobbra és fent helyezkedik el, a 3- OH, a 17. alkil és a 10. és 13. metilcsoportok törvényszerűen β térállásúak.

14 Koleszterin A szteránvázas vegyületek a szteroidok. A szterinek pedig olyan szteroidok, amelyek a 17 C atom alkilláncában különböznek egymástól. A koleszterinben található C27 váz a kolesztán váz, így a koleszterin szisztematikai neve: 5 (6)-kolesztén-3-β-ol. A koleszterin a sejtek plazmamembránjában fordul elő nagy mennyiségben, akár %-át is kiteheti a foszfolipideknek. A koleszterin a fluid membránokat merevíti, a túl viszkózus membránok befagyását gátolja. A plazmamembránon kívül a szérum lipoproteinek (LDL, HDL, VLDL) tartalmaznak koleszterint. Ezek a lipoproteinek nem kovalens kötéssel összekapcsolt lipidek és fehérjék (apolipoproteinek) változó arányú keverékének komplexei. (magi rész, burok) A különböző sűrűségű komplexekben a fehérje:lipid arány más és más, a fehérjetartalom növelése a sűrűséget növeli, a nagyobb lipid arány csökkenti.

15 Koleszterin A koleszterin vízben gyakorlatilag oldhatatlan, így a vérben valamennyi koleszterin (és egyéb lipid is) lipoprotein formájában kering. A koleszterin aránya az LDL-ben a legnagyobb. A szérum koleszterin szintje szabályozott, normálisan: mmol/l ( mg %), aminek kb. kétharmada a koleszterin zsírsavakkal alkotott észtere (mag). A koleszterint a legtöbb szerv szintetizálja (elsősorban a máj), másrészt a táplálékkal kerül a szervezetbe. A koleszterin előanyaga az epesavaknak, szteroidhormonoknak és a D-vitaminnak. A koleszterinkoncentráció meghatározása a vérszérumban: Liebermann-Burchard reakció. (tömény kénsav+ecetsavanhidrid keverékével végzett vízelvonás következtében a 3. C atomnál kettős kötés alakul ki, így a keletkező termék kékeszöld színű a konjugált kettős kötések miatt)

16 Terpének és származékaik 5 C atomos, izoprén egységekből felépülő apoláros vegyületek. Az izoprénből levezethető a prenil-gyök, amiben a kettős kötés középen helyezkedik el, és az 1. és 4. C atomok egy-egy szabad vegyértékkel rendelkeznek. A terpénekben a prenil-gyökök egymás után kapcsolódnak, a láncvégi C atomokhoz OH csoport vagy egyéb szerves molekulák kapcsolódnak. A terpénekben lévő kettős kötések transz alkatúak. Két prenil-gyök összekapcsolódásával monoterpének jönnek létre. Ciklusos monoterpén a limonén, mentol, kámfor (illóolajok). Három izoprén-egységből felépülő terpének: szeszkviterpének (pl. farnezol, nerolidol) Négy izoprén-egység: diterpének. Diterpén származék a klorofillban található fitol.

17 Hat izoprén egység: triterpének. Pl. szkvalén, a koleszterin bioszintézis közti terméke. Terpének és származékaik Nyolc izoprén egység: tetraterpének. Pl. karotinoidok Nyolcnál több izoprén egység: politerpének. (kaucsuk: több ezer izoprén egységből felépülő politerpén) Ha alkoholos csoportot tartalmaznak: poliprenolok (pl. dolikolok). Az izoprén nem fordul elő a szövetekben, csak a prenil-pirofoszfátok. (aktivált prenil-gyök) Ezeket szokás biológiai izoprénnek nevezni. A koleszterinen kívül terpénszármazékok a zsíroldékony vitaminok (A, D, K, E) és bizonyos zsíroldékony koenzimek (koenzim Q)!

18 Epesavak Az epesavak a májban koleszterinből képződnek. Szintézisük jelenti a koleszterin lebontásának és eltávolításának fő útját. Az epesavak kolánvázas vegyületek (C24 szteroidok). Bennük a szteránvázhoz 17β helyzetben 5 C atomos oldallánc kapcsolódik (kolánsav). A kolánváz lehet 5α vagy 5β. Az epesavakban kizárólag az 5β-kolán fordul elő. Emberben a kólsav és kenodeoxikólsav a legnagyobb mennyiségben képződő epesavak. Az epében található deoxikólsav és litokólsav a bél baktériumflórájának termékei. Az epesavak nagy része konjugált formában fordul elő az epében, taurinnal vagy glicinnel alkot savamid kötéssel vegyületet: taurokólsav és glikokólsav.

19 Epesavak Az epe és a bélnedv alkalikus ph-ján a glikokólsav nagyrészt, a taurokólsav teljes mértékben anionos formában van jelen (epesavas sók). Az epesavas sók természetes detergensek, poláros és apoláros részeik vannak. Vizes oldatban micellákat képeznek, ill. kettős rétegeket képeznek. Epesavas sók jelenlétében a lipidekből egyszerű rázással emulzió képződik, amit a diszpergált részecskék felületének negatív töltése stabilizál.

20 Szteroid hormonok (szteroidok) Endokrin mirigyek megfelelő enzimekkel a koleszterint szteroid hormonokká alakítják. A szteroid hormonok intracelluláris receptorral rendelkeznek, amelyek a hormon bekötésekor a sejtmagba bejutva transzkripciós faktorként viselkednek! Kortikoszteroidok (mellékvesekéreg hormonjai) Pregnán származékai (szteránvázhoz 10. és 13. helyzetben β- metil, a 17. C atomhoz β-etil csoport kapcsolódik) -glukokortikoidok: kortizol (hidrokortizon: 11,17,21-trihidroxi-4- pregnén-3,20 dion) képződik a legnagyobb mennysiégben. Stressz hormon (fokozza a glukoneogenezist, segíti a glükóz felhasználást) és jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van.

21 Szteroid hormonok (szteroidok) -mineralokortikoidok: aldoszteron: 11,21- dihidroxi-3,20-dioxo-4-pregnén-18-al (legaktívabb mineralokortikoid). Az aldoszteron főleg 18,11-ciklofélacetálja formájában fordul elő. A kortikoszteron (11,21-dihidroxi-4-pregnén-3,20-dion) maga glukokortikoid hatású, belőle képződik az aldoszteron. A glukokortikoidoknak van mineralokortikoid hatása és fordítva, az aktivitás mértékében különböznek egymástól. A kortikoidok bioszintézisében fontos közti termék a pregnenolon és a progeszteron is.

22 Szteroid hormonok (szteroidok) Női nemi hormonok (ösztrogének és progesztinek) Az ösztrogének alapváza a 18 C atomos ösztránváz. (a szteránvázhoz csak a 13. helyen kapcsolódik egy metilcsoport) Tüszőhormonok: ösztradiol és a gyengébben ösztrogén hatású ösztron. Szerepük a másodlagos nemi jellegek kialakítása és a menstruációs ciklus irányítása. Terhesség alatt a placenta termeli. Másik női nemi hormon: progeszteron (4-pregnén-3,20-dion, a 21 C atomos pregnán származéka). A sárgatest, ill. terhesség alatt a placenta termeli, szabályozza az uterus nyálkahártya ciklusos változását, előkészíti az implantációt, a terhesség fenntartásához nélkülözhetetlen.

23 Szteroid hormonok (szteroidok) Hím nemi hormon és az androgének Tesztoszteron (17β-hidroxi-4-androsztén-3-on):alapváza a 19 C atomos androsztánváz.a hím nemiszervek és a hímre jellemző testalakt és másodlagos nemi jelleg kialakulását irányítja. Ha embrionális korban a tesztoszteron vmilyen okból nem fejti ki hatását női nemi szervek fejlődnek ki. A járulékos hím nemi mirigyekben (pl. prostata, vesicula seminalis) és egyes bőrképletekben (pl. szőrtüsző) van egy enzim (tesztoszteron- 5α-reduktáz) amely a tesztoszteronban lévő kettős kötés hidrogénaddícióját katalizálja, a termék neve: 5α-dihidrotesztoszteron<- receptorához kötődve bejut a sejtmagba, ahol gyorsítja az RNS szintézist, a vérképzés szabályozásában van szerepe.

24 Szteroid hormonok (szteroidok) A mellékvesekéreg is termel androgén hatású szteroidokat, ezekből aztán egyes szövetekben tesztoszteron képződhet: ilyen pl. a dehidro-epiandroszteron, ami a férfi és női vérplazmában közel azonos koncentrációban van jelen. A tesztoszteron anyagcsereterméke az androszteron, 5α-dihidrotesztoszteron képződhet belőle. Tesztoszteron: anabolikus szteroid, fokozza a fehérjeszintézist. Vannak olyan származékai melyek szintén anabolikusak, de a férfias szőrnövekedést, hangmélyülést, stb. nem váltják ki. Ezek vagy nem szubsztrátjai az 5α-reduktáznak, vagy kevésbé hatékony származékká alakulnak át. Antiandrogén hatású származékokat is kifejlesztettek.

25 Zsíroldékony vitaminok Izoprén egységekből épülnek fel. Szervezetünk jelentős raktárakkal rendelkezik belőlük,ezért megvonásuk hónapokig nem okoz tüneteket. A-vitamin (retinol): 20 C atomos, számos transz alkatú konjugált kettős kötéssel. Karotinoidok az A-vitamin előanyagai (pl.β-karotin). Az A-vitamin aldehidje: (transz)-retinal, valamennyi kettős kötés transz alkatú. A transz-retinal izomerje a 11-cisz-retinal, az opszin nevű fehérje prosztetikus csoportja (rodopszin v.látóbíbor). A látási ciklus során a 11-cisz-retinal fotoizomerizációval transz-retinal-lá alakul át, ami az opszinról leválik (a látóbíbor elszíntelenedik), majd az opszinhoz ismét 11-cisz-retinal kapcsolódik. Az A-vitamin hiány tünete a szürkületi csökkentlátás (farkasvakság).

26 Zsíroldékony vitaminok D 3 -vitamin (kolekalciferol): normálisan 7-dehidrokoleszterinből képződik a bőrben fotoizomerizációval UV fény hatására. Halmájolajok is gazdagok ebben a vitaminban. A D 2 -vitamin (ergokalciferol) mesterséges D-vitamin hatású vegyület, amit az élesztőből nyert ergoszterinből állítanak elő UV besugárzással.nem szteránvázas vegyületek! A D-vitaminok hormonelőanyagnak tekinthetők, mivel a májban a 25. C atomon, majd a vesében az 1. C atomon hidroxilálódnak. A képződő 1α,25-kole- ill. ergokalciferol (kalcitriolok) egyrészt a bélhámban hatnak, ahol fokozzák a Ca 2+ felszívódást, és a csontban elősegítik a Ca 2+ lerakódását. D-vitamin hiány: angolkór.

27 Zsíroldékony vitaminok E-vitamin: a természetes E- vitamin több rokon vegyület keveréke (tokoferolok és tokotrienolok). A leghatékonyabb az α- tokoferol (kromán gyűrűrendszert tartalmaz). Antioxidáns hatású.védi a biológiai membránokat, telítetlen zsírsavakat, A- vitamint, stb. az oxidációtól. Növényi olajok gazdagok tokoferolokban. Tokoferol

28 Zsíroldékony vitaminok K-vitamin: a természetes K-vitaminok a 2-metil-1,4-naftokinon 3- alkil származékai. K 1 -vitamin (fillokinon) növényi eredetű, a K 2 -vitamin (menakinon) állatokban fordul elő. Szintetikus K-vitamin a menadinon. A K-vitamin hiány a véralvadás zavarához vezet. A protrombin aktív formájának kialakulásához K-vitamin szükséges. K-vitamin antagonista hatású vegyületek (pl. dikumarol származékok) akkor hasznosak, ha a vér alvadási képességét kívánjuk csökkenteni.

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok.

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok. Lipidek A lipidek/zsírszerű anyagok az élőlényekben előforduló, változatos szerkezetű szerves vegyületek. Közös sajátságuk, hogy apoláris oldószerekben oldódnak. A lipidek csoportjába tartoznak: neutrális

Részletesebben

Izoprénvázas vegyületek

Izoprénvázas vegyületek Izoprénvázas vegyületek Izoprénvázas vegyületek (terpének, karotinoidok) Természetes anyagok, amelyek izoprén molekulákból épülnek fel Izoprén C 2 C C C 2 -C 2-2 C C 2 C C 2 C 2 C 5 8 mevalonsav az izoprenoidok

Részletesebben

BIOGÉN ELEMEK MÁSODLAGOS BIOGÉN ELEMEK (> 0,005 %)

BIOGÉN ELEMEK MÁSODLAGOS BIOGÉN ELEMEK (> 0,005 %) BIOGÉN ELEMEK ELSŐDLEGES BIOGÉN ELEMEK(kb. 95%) ÁLLANDÓ BIOGÉN ELEMEK MAKROELEMEK MÁSODLAGOS BIOGÉN ELEMEK (> 0,005 %) C, H, O, N P, S, Cl, Na, K, Ca, Mg MIKROELEMEK (NYOMELEMEK) (< 0,005%) I, Fe, Cu,

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

A koleszterin és az epesavak bioszintézise

A koleszterin és az epesavak bioszintézise A koleszterin és az epesavak bioszintézise Koleszterin A koleszterin a biológia legkitüntetettebb kis molekulája. Tizenhárom Nobel-díjat ítéltek oda azon tudósoknak, aki karrierjük legnagyobb részét a

Részletesebben

BIOKÉMIA. Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár.

BIOKÉMIA. Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár. BIOKÉMIA Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár e-mail: sarkadi@mail.bme.hu LIPIDEK Lipidek Lipidek ~ lipoidok ~ zsírszerű anyagok (görög lipos zsír ) kémiailag igen változatos vegyületcsoportok

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

KARBONSAV-SZÁRMAZÉKOK

KARBONSAV-SZÁRMAZÉKOK KABNSAV-SZÁMAZÉKK Karbonsavszármazékok Karbonsavak H X Karbonsavszármazékok X Halogén Savhalogenid l Alkoxi Észter ' Amino Amid N '' ' Karboxilát Anhidrid Karbonsavhalogenidek Tulajdonságok: - színtelen,

Részletesebben

11. Előadás Izoprén vázas vegyületek, szteroidok

11. Előadás Izoprén vázas vegyületek, szteroidok 11. Előadás Izoprén vázas vegyületek, szteroidok Egyszerű lipidek Lipidek Zsírsav-származékok Izoprén-származékok Zsírsavak linolsav linolénsav Észterek, éterek, amidok -tartalmú származékok prosztaglandinok

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

A zsírok. 2013. április 17.

A zsírok. 2013. április 17. A zsírok 2013. április 17. Sok van, mi csodálatos, De az embernél nincs semmi csodálatosabb. Szophoklész: Antigoné 2013.04.17 i:am 2 Alapelveink Bölcsesség Tisztában lenni élettani alapismeretekkel Szemlélet

Részletesebben

Lipidek. Lipidek. Viaszok. Lipidek csoportosítása. Csak apoláros oldószerben oldódó anyagok.

Lipidek. Lipidek. Viaszok. Lipidek csoportosítása. Csak apoláros oldószerben oldódó anyagok. Lipidek sak apoláros oldószerben oldódó anyagok. Lipidek (ak és származékaik, valamint olyan vegyületek, amelyek bioszintézisükben vagy biológiai szerepükben összefüggenek velük + szteroidok, zsíroldható

Részletesebben

Dr. Mandl József BIOKÉMIA. Aminosavak, peptidek, szénhidrátok, lipidek, nukleotidok, nukleinsavak, vitaminok és koenzimek.

Dr. Mandl József BIOKÉMIA. Aminosavak, peptidek, szénhidrátok, lipidek, nukleotidok, nukleinsavak, vitaminok és koenzimek. Dr. Mandl József BIOKÉMIA Aminosavak, peptidek, szénhidrátok, lipidek, nukleotidok, nukleinsavak, vitaminok és koenzimek Semmelweis Kiadó Semmelweis Orvostudományi Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris

Részletesebben

Izoprén-származékok. Koleszterin. Szteroid hormonok

Izoprén-származékok. Koleszterin. Szteroid hormonok 11. Előadás Izoprén vázas vegyületek, szteroidok Egyszerű lipidek Lipidek Zsírsav-származékok Izoprén-származékok Zsírsavak linolsav linolénsav Észterek, éterek, amidok -tartalmú származékok prosztaglandinok

Részletesebben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai védelem, hőszigetelés,

Részletesebben

Izoprén-származékok. Terpének. Karotinoidok

Izoprén-származékok. Terpének. Karotinoidok 11. Előadás Izoprén vázas vegyületek, szteroidok Egyszerű lipidek Lipidek Zsírsav-származékok Izoprén-származékok Zsírsavak linolsav linolénsav Észterek, éterek, amidok -tartalmú származékok prosztaglandinok

Részletesebben

Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak

Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 14. hét METABOLIZMUS III. LIPIDEK, ZSÍRSAVAK β-oxidációja Szerkesztette: Jakus Péter Név: Csoport: Dátum: Labor dolgozat kérdések 1.) ATP mennyiségének

Részletesebben

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol)

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol) 19 11 12 13 C 21 22 20 18 D 17 16 23 24 25 26 27 HO 2 3 1 A 4 5 10 9 B 6 8 7 14 15 A KOLESZTERIN SZERKEZETE (koleszterin v. koleszterol) - a koleszterin vízben rosszul oldódik - szabad formában vagy koleszterin-észterként

Részletesebben

Az élő szervezetek felépítése I. Biogén elemek biomolekulák alkotóelemei a természetben előforduló elemek közül 22 fordul elő az élővilágban O; N; C; H; P; és S; - élő anyag 99%-a Biogén elemek sajátosságai:

Részletesebben

SZTEROIDKONVERZIÓK. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1. Szteroidkonverziók

SZTEROIDKONVERZIÓK. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1. Szteroidkonverziók SZTEROIDKONVERZIÓK A szterán váz planáris, merev szerkezet, pl. a 3-as és 17- es C-ek távolsága ill. a rajtuk levő szubsztituensek távolsága pontosan meghatározott. A szteránvázas vegyületek bioszintézise

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

TestLine - Biogén elemek, molekulák Minta feladatsor

TestLine - Biogén elemek, molekulák Minta feladatsor TestLine - iogén elemek, molekulák iogén elemek, szervetlen és szerves molekulák az élő szervezetben. gészítsd ki a mondatot! aminocsoportja kondenzáció víz ún. peptidkötés 1. 1:48 Normál fehérjék biológiai

Részletesebben

1. Bevezetés. Mi az élet, evolúció, információ és energiaáramlás, a szerveződés szintjei

1. Bevezetés. Mi az élet, evolúció, információ és energiaáramlás, a szerveződés szintjei 1. Bevezetés Mi az élet, evolúció, információ és energiaáramlás, a szerveződés szintjei 1.1 Mi az élet? Definíció Alkalmas legyen különbségtételre élő/élettelen közt Ne legyen túl korlátozó (más területen

Részletesebben

LIPIDEK. Terpenoidok, Karotinoidok, Szteroidok, Eikozanoidok Triacilglicerinek (trigliceridek), Viaszok, Foszfolipidek, Glikolipidek

LIPIDEK. Terpenoidok, Karotinoidok, Szteroidok, Eikozanoidok Triacilglicerinek (trigliceridek), Viaszok, Foszfolipidek, Glikolipidek LIPIDEK Terpenoidok, Karotinoidok, Szteroidok, Eikozanoidok Triacilglicerinek (trigliceridek), Viaszok, Foszfolipidek, Glikolipidek Lipidek Lipidek csoportosítása Lipidek - kémiailag igen változatos vegyületcsoportok

Részletesebben

Élelmiszereink és a zsírok dr. Schöberl Erika

Élelmiszereink és a zsírok dr. Schöberl Erika Élelmiszereink és a zsírok dr. Schöberl Erika Az emberi szervezet számára szükséges makro- tápanyagok egyik csoportját az élelmiszereinkben levı zsírok alkotják. A hivatalos táplálkozástudomány jelenlegi

Részletesebben

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek A felépítő és lebontó folyamatok Biológiai alapismeretek Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása Szénhidrátok

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

A szteroidok. A szteroidok általános előállítása:

A szteroidok. A szteroidok általános előállítása: A szteroidok A szteroidok általános előállítása: A szteroidok kémiai vegyületcsalád, de gyártásukban sok biokémiai folyamat van. Előállításuk általában soklépéses folyamat, amelyben a biokémiai és szintetikus

Részletesebben

Szteránvázas vegyületek csoportosítása

Szteránvázas vegyületek csoportosítása Nemi hormonok Szteránvázas vegyületek csoportosítása a, szterinek b, epesavak c, szívre ható glikozidok d, kortikoidok e, nemi hormonok 1, ösztrogének 2, androgének 3, gesztagének 4, antiösztrogének 5,

Részletesebben

ismeretek fehérjék és a harmadik

ismeretek fehérjék és a harmadik Táplálkozási ismeretek haladóknak III. Az előző két fejezetben foglalkoztunk a makronutriensek két csoportjával: fehérjék és szénhidrátok. Ebben a részben a harmadik csoportról, a zsírokról fogunk beszélni.

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

Zsírsav szintézis. Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P. 2 i

Zsírsav szintézis. Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P. 2 i Zsírsav szintézis Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P 2 i A zsírsav szintáz reakciói Acetil-CoA + 7 Malonil-CoA + 14 NADPH + 14 H = Palmitát + 8 CoA-SH + 7 CO 2 + 7

Részletesebben

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon

Endokrinológia. Közös jellemzők: nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások. váladékuk a hormon Közös jellemzők: Endokrinológia nincs kivezetőcső, nincs végkamra - hámsejt csoportosulások váladékuk a hormon váladékukat a vér szállítja el - bő vérellátás távoli szervekre fejtik ki hatásukat (legtöbbször)

Részletesebben

A koleszterin kérdés:sok,vagy kevés? http://www.termeszetgyogyaszat-1.eoldal.hu/cikkek/a-koleszterin-problemarol/a-koleszterinproblemarol Miután a koleszterin fontos szerepet tölt be az életünkben szükségesnek

Részletesebben

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek 1 A sejtek felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A sejt az élővilág legkisebb, önálló életre képes, minden életjelenséget mutató szerveződési egysége. Minden élőlény sejtes szerveződésű, amelyek

Részletesebben

AZ ÉLET KÉMIÁJA... ÉLŐ ANYAG SZERVEZETI ALAPEGYSÉGE

AZ ÉLET KÉMIÁJA... ÉLŐ ANYAG SZERVEZETI ALAPEGYSÉGE AZ ÉLET KÉMIÁJA... ÉLŐ ANYAG SZERVEZETI ALAPEGYSÉGE A biológia az élet tanulmányozásával foglalkozik, az élő szervezetekre viszont vonatkoznak a fizika és kémia törvényei MI ÉPÍTI FEL AZ ÉLŐ ANYAGOT? HOGYAN

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

BIOMOLEKULÁK KÉMIÁJA. Novák-Nyitrai-Hazai

BIOMOLEKULÁK KÉMIÁJA. Novák-Nyitrai-Hazai BIOMOLEKULÁK KÉMIÁJA Novák-Nyitrai-Hazai A tankönyv elsısorban szerves kémiai szempontok alapján tárgyalja az élı szervezetek felépítésében és mőködésében kulcsfontosságú szerves vegyületeket. A tárgyalás-

Részletesebben

Bevezetés. Szénvegyületek kémiája Organogén elemek (C, H, O, N) Életerő (vis vitalis)

Bevezetés. Szénvegyületek kémiája Organogén elemek (C, H, O, N) Életerő (vis vitalis) Szerves kémia Fontos tudnivalók Tárgy neve: Kémia alapjai I. Neptun kód: SBANKE1050 Előadó: Borzsák István C121 szerda 11-12 e-mail: iborzsak@ttk.nyme.hu http://www.bdf.hu/ttk/fldi/iborzsak/dokumentumok/

Részletesebben

- 1 - 1. Biogén elemek

- 1 - 1. Biogén elemek - 1-1. Biogén elemek A Világegyetem kialakulasáról, melynek korát 10-20 milliárd év közé teszik, a fizikusok alkotnak egyre pontosabb elméleteket (vö.:osrobbanás). A kezdet hatalmas anyagsuruségében és

Részletesebben

A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban

A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban Tej és tejtermékek A tej és tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban A tej legfontosabb tulajdonságai Minden fontos tápanyagot tartalmaz. Gabonaféléket képes jól kiegyensúlyozni. Tejfogyasztásbeli

Részletesebben

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról Rengeteg tévinformáció "marketing szöveg" és áltudományos szenzáció található a világhálón a vitaminokról és forrásaikról. Cikkünkben megpróbálunk a tényekre

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS

SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS A koleszterin, a koleszterin észterek, triacilglicerolok vízben oldhatatlan vegyületek. E lipidek a májból történő szintézist, és/vagy táplálék abszorpciót

Részletesebben

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt 1 Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől orvosi probléma

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Vitaminok meghatározása és csoportosítása

Vitaminok meghatározása és csoportosítása Vitaminok Vitaminok meghatározása és csoportosítása A vitaminok a(z emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulatömegű, változatos összetételű szerves vegyületek, melyeket a táplálékkal kell

Részletesebben

A LIPIDEK ANYAGCSERÉJE

A LIPIDEK ANYAGCSERÉJE A LIPIDEK ANYAGCSERÉJE A lipidek általános jellemzése A lipidek olyan eltérő felépítésű és funkciójú molekulák, amelyek vízben nem vagy csak nagyon rosszul oldódnak, ezért szövetekből csak apoláros oldószerekkel

Részletesebben

A glükóz reszintézise.

A glükóz reszintézise. A glükóz reszintézise. A glükóz reszintézise. A reszintézis nem egyszerű megfordítása a glikolízisnek. A glikolízis 3 irrevezibilis lépése más úton játszódik le. Ennek oka egyrészt energetikai, másrészt

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció A mérgek eloszlása a szervezetben Toxikológia V. előadás A mérgek eloszlása a szervezetben Biotranszformáció Akkumuláció A mérgek kiválasztása A mérgek általában azokban a szervekben halmozódnak fel, amelyek

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős:

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: Kalcium anyagcsere A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: 2/13 szervetlen sók, főleg hidroxiapatit Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH) formájában a belső vázat alkotja másrészt oldott állapotban az extracelluláris

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Néhány fontosabb vitamin

Néhány fontosabb vitamin éhány fontosabb vitamin all-transz A-vitamin: retinol (zsíroldható vitamin) 3 3 2 B 1 -vitamin: thiamin (vízoldható vitamin) tiaminpirofoszfát prekurzora 3 3 l 3 -difoszfát: kokarboxiláz koenzim 3 3 2

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

Vizeletszteroid-profilok meghatározása GC-MS technikával

Vizeletszteroid-profilok meghatározása GC-MS technikával Vizeletszteroid-profilok meghatározása GC-MS technikával Bufa Anita PTE ÁOK Bioanalitikai Intézet 2009 Bevezetés Magyarországon orvosi diagnosztikai célokra egyedül a PTE ÁOK Bionalitikai Intézetben alkalmazzuk

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

Néhány fontosabb vitamin

Néhány fontosabb vitamin éhány fontosabb vitamin all-transz A-vitamin: retinol (zsíroldható vitamin) 3 3 2 B 1 -vitamin: thiamin (vízoldható vitamin) tiaminpirofoszfát prekurzora 3 3 l 3 -difoszfát: kokarboxiláz koenzim 3 3 3

Részletesebben

Vitaminok csoportosítása

Vitaminok csoportosítása Vitaminok A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal

Részletesebben

Most pedig nézzük meg a sajtolt étolajok jellemzőit!

Most pedig nézzük meg a sajtolt étolajok jellemzőit! Most pedig nézzük meg a sajtolt étolajok jellemzőit! A hidegen sajtolt étolajok nem érintkeznek semmiféle adalékkal, oldószerrel, vegyi anyaggal a feldolgozó üzemben történő gyártás során. Nem vonnak ki

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok általános képlete (CH 2 O) n. A szénhidrátokat két nagy csoportra oszthatjuk:

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 8 pont Az autók légzsákját ütközéskor a nátrium-azid bomlásakor keletkező nitrogéngáz tölti fel. A folyamat a következő reakcióegyenlet szerint játszódik le: 2 NaN 3(s) 2 Na (s) +

Részletesebben

sejt működés jovo.notebook March 13, 2018

sejt működés jovo.notebook March 13, 2018 1 A R É F Z S O I B T S Z E S R V E Z D É S I S E Z I N E T E K M O I B T O V N H C J W W R X S M R F Z Ö R E W T L D L K T E I A D Z W I O S W W E T H Á E J P S E I Z Z T L Y G O A R B Z M L A H E K J

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek

Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek Hidroxikarbonsavak α-hidroxi karbonsavak -Glikolsav (kézkrémek) - Tejsav (tejtermékek, izomláz, fogszuvasodás) - Citromsav (citrusfélékben,

Részletesebben

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Integráció Csala Miklós Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Anyagcsere jóllakott állapotban Táplálékkal felvett anyagok sorsa szénhidrátok fehérjék lipidek

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Néhány fontosabb vitamin

Néhány fontosabb vitamin éhány fontosabb vitamin all-transz A-vitamin: retinol (zsíroldható vitamin) B 1 -vitamin: thiamin (vízoldható vitamin) tiaminpirofoszfát prekurzora l -difoszfát: kokarboxiláz koenzim 3 l S B 2 -vitamin:

Részletesebben

Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet. Lipid anyagcsere. Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt

Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet. Lipid anyagcsere. Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet Lipid anyagcsere Balajthy Zoltán, Sarang Zsolt Anabolikus és katabolikus folyamatok a szervezetben Lipidek osztályozása Lipidek szerepe a szervezetben Lipidek

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

b) O O dietilén-dioxid; (0,5+0,25 p) Oldószer: gyanták, viaszok, festékek, acetil-cellulóz, klórkaucsuk, stb jó oldószere. (0,5 p)

b) O O dietilén-dioxid; (0,5+0,25 p) Oldószer: gyanták, viaszok, festékek, acetil-cellulóz, klórkaucsuk, stb jó oldószere. (0,5 p) TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály,iv. forduló - megoldás2008 / 2009 es tanév, XIV. évfolyam 1. a) C 6 H 5 O CH 3 ; fenil-metil-éter; (0,5 p) Az ánizsolajban fordul elő; illatanyagok szintézisére

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Vitaminok leírása, hatásai

Vitaminok leírása, hatásai Vitaminok leírása, hatásai A vitaminok két nagyobb csoportra oszthatók, vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp

Részletesebben

A lipidkémia kisszótára:

A lipidkémia kisszótára: A lipidkémia kisszótára: Acilglicerin: a glicerin nagyobb szénatomszámú zsírsavakkal képezett észtereinek gyüjtőneve. A monogliceridek egy, a digliceridek két, míg a trigliceridek három acilcsoportot tartalmaznak

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011. tanév Kémia I. kategória 2. forduló Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011. tanév Kémia I. kategória 2. forduló Megoldások Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011. tanév Kémia I. kategória 2. forduló Megoldások I. FELADATSOR 1. C 6. C 11. E 16. C 2. D 7. B 12. E 17. C 3. B 8. C 13. D 18. C 4. D

Részletesebben

Klinikai kémia. Laboratóriumi diagnosztika. Szerkesztette: Szarka András. Írta: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis Egyetem

Klinikai kémia. Laboratóriumi diagnosztika. Szerkesztette: Szarka András. Írta: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis Egyetem Klinikai kémia Laboratóriumi diagnosztika Szerkesztette: Szarka András Írta: Szarka András (1-8, 11-15. fejezet) Keszler Gergely (9, 10. fejezet) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Semmelweis

Részletesebben

A lipidkémia kisszótára:

A lipidkémia kisszótára: A lipidkémia kisszótára: Acilglicerin: a glicerin nagyobb szénatomszámú zsírsavakkal képezett észtereinek gyüjtőneve. A monogliceridek egy, a digliceridek két, míg a trigliceridek három acilcsoportot tartalmaznak

Részletesebben

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek egyszerő zsírok 25. A zsíranyagcsere zavarai - neutrális zsírok - viaszok összetett zsírok (lipoidok) - foszfatidok (lecitin, kefalin, szfingomyelin, inozit-foszfát) - glikolipidek

Részletesebben

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai A mellékvesekéreg A mellékvesekéreg hormonjai a két mellékvese egyenként 4-5 g tömegű szerv a vese felső pólusán, zsírba ágyazva velőállomány: adrenalin (80%) és noradrenalin (20%) kéregállomány: zona

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév

Osztályozó vizsgatételek. Kémia - 9. évfolyam - I. félév Kémia - 9. évfolyam - I. félév 1. Atom felépítése (elemi részecskék), alaptörvények (elektronszerkezet kiépülésének szabályai). 2. A periódusos rendszer felépítése, periódusok és csoportok jellemzése.

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 (pótfeladatsor)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 (pótfeladatsor) 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 (pótfeladatsor) JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI - 3. periódus, V. oszlop, 3s 2 3p 3 ; Fehér vagy sárga foszfor és vörös foszfor.

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Tej. Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Tej. Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Tej Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus A tej fogalma Biológiai értelemben: az emlős állatok tejmirigyei által kiválasztott, bonyolult összetételű és felépítésű biológiai folyadék,

Részletesebben

Biológiai alapfogalmak

Biológiai alapfogalmak Biológiai alapfogalmak A biológia magasabb szintű tanulásához szükséges biológiai, fizikai és kémiai alapismeretek TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT

Részletesebben

Membrántranszport. Gyógyszerész előadás Dr. Barkó Szilvia

Membrántranszport. Gyógyszerész előadás Dr. Barkó Szilvia Membrántranszport Gyógyszerész előadás 2017.04.10 Dr. Barkó Szilvia Sejt membránok A sejtmembrán funkciói Védelem Kommunikáció Molekulák importja és exportja Sejtmozgás Általános szerkezet Lipid kettősréteg

Részletesebben

Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben. Folyadékkristályok típusai (1) Dr. Voszka István

Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben. Folyadékkristályok típusai (1) Dr. Voszka István MODELLMEMBRÁNOK (LIPOSZÓMÁK) ORVOSI, GYÓGYSZERÉSZI ALKALMAZÁSA 2015/2016 II. félév Időpont: szerda 17 30-19 00 Helyszín Elméleti Orvostudományi Központ Szent-Györgyi Albert előadóterme II. 3. Szerkezet

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 4. hét

Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 4. hét Bevezetés a biokémiába fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 4. hét Szerves kémia ismétlése, a szerves kémiai ismeretek gyakorlása a biokémiához Írták: Agócs Attila, Berente Zoltán, Gulyás Gergely, Jakus

Részletesebben

A lipidek definiálása

A lipidek definiálása L i p i d e k 1 A lipidek definiálása Lipidek ~ lipoidok ~ zsírszerű anyagok A lipideknek nevezzük azokat a komponenseket, melyek biokémiai szövetekből apoláros oldószerrel kioldhatóak. A lipidek vízben

Részletesebben

1. feladat (3 pont) Írjon példát olyan aminosav-párokra, amelyek részt vehetnek a következő kölcsönhatásokban

1. feladat (3 pont) Írjon példát olyan aminosav-párokra, amelyek részt vehetnek a következő kölcsönhatásokban 1. feladat (3 pont) Írjon példát olyan aminosav-párokra, amelyek részt vehetnek a következő kölcsönhatásokban a, diszulfidhíd (1 példa), b, hidrogénkötés (2 példa), c, töltés-töltés kölcsönhatás (2 példa)!

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben. Folyadékkristályok típusai (1) Dr. Voszka István

Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben. Folyadékkristályok típusai (1) Dr. Voszka István MODELLMEMBRÁNOK (LIPOSZÓMÁK) ORVOSI, GYÓGYSZERÉSZI ALKALMAZÁSA 2012/2013 II. félév II. 7. Szerkezet és funkció kapcsolata a membránműködésben Dr. Voszka István II. 21. Liposzómák előállítási módjai Dr.

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben