AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA"

Átírás

1 Lippai György Napi(s) gyakorló AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. OSZTÁLYA ÉS A 8 ÉVES KOROSZTÁLY SZÁMÁRA 1. félév MÁSODIK KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2004

2 Bírálta Dr. Schábel Ferencné Illusztrálta Mohó Virág Kurucz Krisztina Szerkesztette Esztergályos Jenõ Raktári szám: AP 205/2 A kiadó a kiadói jogot fenntartja Apáczai Kiadó 9500 Celldömölk, Széchenyi utca 18. Telefon: 95/ ; Fax: 95/ Felelôs kiadó: Esztergályos Jenõ ügyvezetõ igazgató Nyomdai elõkészítés: Gyõr

3 Ajánlás Amióta felmerült bennem az elhatározás, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, azóta az irántuk érzett szeretet vezérel. Gyakran tapasztaltam tanítói pályafutásom alatt, hogy sokszor szükség van a helyes kerékvágás felé terelni a gyermeki lelket. Mindig kerestem az utat, amely az Õ elképzeléseiknek is megfelelt. Ezzel a céllal készült ez a kis gyakorló munkafüzet is. Szeretném elérni, hogy a gyerekek szívesen végezzék a gyakorlást amely a sikeres iskolai tanulmányok oly fontos része. Az érdeklõdés felkeltésén túl, úgy gondolom, döntõ szempont a jutalmazás kérdésköre is. Ezért e gyakorló füzet felépítését tekintve hétfõtõl csütörtökig fejlesztõ, gyakorló feladatokat, a pénteki napra ún. jutalomoldalakat tartalmaz. A fejlesztõ feladatok elsõsorban azokat a készségeket és képességeket fejlesztik, amelyeket a tanórán nem lehet eleget gyakorolni. Ezek magyarból a helyesírási és az olvasási készség, valamint a szövegértõ képesség, amelyhez a beszédmûvelés feladatkörei is kapcsolódnak. Matematikából pedig az alapvetõ számolási eljárások gyakoroltatása, fejlesztése. Mint említettem, a füzet ún. jutalomoldalakat is tartalmaz. Ezzel szeretném jutalmazni a gyerekek hétrõl hétre történõ napi gyakorlásait. Ezeken az oldalakon keresztül megismerhetik a világ érdekességeit, jelenségeit, amit eddig már részben megtapasztaltak, észleltek, de még nem értettek meg. Mindez a Bölcs Bocsok segítségével játékosan történik. Ha már a nyitottságot, az érdeklõdést felkeltem bennük ezáltal, azt hiszem, elértem a célomat. Ajánlom ezt a feladatgyûjteményt a gyerekeknek, kollégáimnak, szülõknek. Szerkezete alapján elsõsorban a napközis (napis) fejlesztõ munkához igazodik, de a nem napközis gyerekek is kiválóan használhatják otthoni, (napi) gyakorlásra. Ezt a címével is igyekeztem érzékeltetni. Egy-egy oldal megoldása kb. 15 percet igényel naponta. Szánjuk rá ezt az idõt gyermekeinkre, mert megéri! Sok sikert kívánok a munkához! A szerzõ

4 1. hét 4 1. Alkoss a betûkbõl értelmes szavakat! Versenyezzetek, ki talál többet! á sz l l t ó 2. Fejtsd meg a találós kérdést! Ha van kedved, le is rajzolhatod! Szeptemberben elkezdem Õsszel, télen szüneteltetem. Év elején újrakezdem, Tavasszal pihentetem. A nagy melegben befejezem. Megfejtés: 3. Pótold az ábécé hiányzó betûit! 4. Töltsd ki a számvirágokat! Figyelj a nyíl hegyére! 5. Tedd igazzá! 14 18

5 1. hét 5 1. Szótagszõlõ. Alkoss a szótagokból szavakat! Az azonos színûekbõl válogass, a kiemeltektõl indulj! 2. Olvasd el némán, majd hangosan a verset! Ha van kedved, rajzolhatsz is hozzá! Tamás láza Tamás lázas arcán kába nátha parázs táncát járja. Anyját bántja Tamás sápadtsága, talál gyógyírt náthájára. Arcán látja használt fáradtsága, bacák útját állta. 3. Keresd a párját! Kösd össze az összetartozókat! E D Cs A F Dzs L B Ly P K Ny 4. Számvár. Hányszor kell kopogtatni a várajtón, hogy kinyíljék? Ha jól számolsz, te is bejuthatsz! 5. A nyíl mindig az 5-tel több felé mutasson! Balról jobbra haladj!

6 1. hét 6 1. Milyen nevek bújtak el a következõ szavakban? Ügyelj a helyesírásra! kábel: kukorica: olajos: vedel: kanna: kalapál: sziréna: rendre: 2. Hangoztasd pontos idõtartamokkal a következõ eltérõ jelentésû szópárokat! Kösd össze a szóképeket a szavakkal! öt õt új ujj lak lakk szál száll tör tõr írok írók bab báb hal hall 3. Pótold a hiányzó betûket! 4. Folytasd a szabályjátékot! 5. Alkoss a kalapban lévõ számokból összeadásokat, kivonásokat!

7 1. hét 7 1. Olvasd el némán, majd hangosan, helyes ejtéssel a következõ szavakat! televízió ujjong tea köpeny erõsen színház szappan dió szalag okosan tejszín tollat fiú múlik kisebb bújik forró óriás lõjön ügyesen 2. Olvasd fel az alábbi szókapcsolatokat! hosszúnyakú hattyú súlyos gallyak ügyesen passzol sült hús rizzsel mélyre süllyedt mézédes dinnye nagyot reccsen ettem meggyet 3. Másold le szótagolva a kiemelt szavakat! 4. Mennyit érnek, ha? Írd a képek mellé! 5. Tedd igazzá! Az azonos szín mindig ugyanannyit ér!

8 Jutalomoldal 8 Ha minden héten szorgalmasan megoldod a napi feladatokat, a hét végén jutalmul a Szorgos Bocsok fognak szórakoztatni ezeken a jutalomoldalakon. Elõször ismerd meg õket: Õ Bocs Professzor, aki általad is bizonyára ismert jelenségeket fog elmagyarázni számodra. Olyan érdekességeket, amelyeket a mindennapi élet során már valószínûleg megtapasztaltál. Rejtvényfaló Apró Jankó, a Szorgos Bocsok ifjú tagja, aki a rejtvények megszállottja. Segíthetsz neki a rejtvényfejtésben! Bocsika Bocs Ida, a Világjáró Szorgos Bocs csapat írnoka. Õ az, aki a nagyvilág érdekességeit tolmácsolja majd a számodra. Olyan ismereteket tudhatsz meg tõle, melyek a minket körülvevõ világról, természeti jelenségekrõl, élõlényekrõl szólnak. Ismered a képrejtvényeket? Fejtsük meg együtt!

9 2. hét 9 1. Olvasd el némán, majd hangosan a következõ verset! Ügyelj a magánhangzók tiszta ejtésére! Kösd össze a versszakokat a képekkel! Almát rágtam Almát rágtam Apám látta Állam állta falánk számat saját számat parány állat darázs járta. csapás várta. kárát látta. 2. Bontsd szavakra álló egyenesekkel a következõ mondatokat! Micimackószeretiamézet. Aháromkismalacügyesenelkergetteafarkast. Hófehérkelegkedvesebbbarátaiatörpékvoltak. 3. Másold le helyesen a mondatokat! 4. Pótolj! 5. Írj a zsákokba olyan számokat, amelyek igazzá teszik a nyitott mondatokat!

10 2. hét Szótagszõlõ 2. Ly vagy j? Írd a képek alá a madarak neveit! 3. Olvasd el a verset, majd másolj belõle olyan szavakat, amelyben ly vagy j betû van! Hajnali folyó Sekély folyó tükrét tutaj hasítja, lapályos partját gólyacsalád járja. Hajnali zsivaj veri fel a tájat, ujjong a héja, fészekalja várja. A nap sugara, mint hajnali fáklya, ajtót nyit a harmatnak, s hömpölyög a pára. 4. Melyik több, mennyivel? 5. Írd be a számokat a karikákba! A nyíl mindig a több felé mutasson! 40, 50, 70, 80

11 2. hét Hány szó bújt el a következõ szavakban? Újságpapír: Madáretetõ: Betûvásár: 2. Alkoss szókapcsolatokat úgy, hogy összekötöd az összetartozókat! hûvös éjszaka nyikorgó mackó lyukas sóhaj hosszú reggel brummogó ajtó mély tejeszacskó rövid kisfiú szakadó erõ zajos osztály rosszkedvû nappalok rettentõ esõ mosolygós folyosó 3. Alkoss a szókapcsolatokból néhány mondatot, majd másold le! 4. Folytasd a sorozatot 4 taggal! 2, 5, 8,,,, 19, 16, 13,,,, 11, 14, 10, 13,,,, 5. Fejben számolj! a) Gondoltam egy számra! Ha Hófehérke törpebarátainak számához hozzáadsz 4-et, megtudhatod, melyik ez a szám! Nyitott mondat: ez a szám. b) Most egy másik számra gondoltam! Ha a hét napjainak számához hozzáadsz 3-at, és a felét elveszed, megkapod, melyik ez a szám. Nyitott mondat: ez a szám.

12 2. hét Olvasd el a mondatokat! Számozással állítsd sorrendbe! Reggeli után fogat mostam, majd elindultam az iskolába. Nagyot ásítottam, nyújtóztam, majd felkeltem. Útközben arra gondoltam, milyen jó lenne ma egy ötöst kapni. Felöltöztem, és indultam mosakodni. 2. Olvasd el a verset, majd oldd meg a feladatokat! Száraz tónak Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol, hallgatja egy süket ember ki a vízben lubickol. Sej, haj, denevér, bennünk van a kutyavér! Vak meglátja, hogy kiugrik, sánta utána szalad, kopasz ember haját tépi, a néma meg óbégat. Sej, haj, denevér, biciklizik az egér. (magyar népi játékdal) Mitõl vicces a vers? Folytasd a párosítást, hogy ki mit csinált! a vak hallgatja a kopasz óbégat a béka meglátja a néma szalad a süket kuruttyol a sánta haját tépi Ki lubickol a vízben? 3. Folytasd a szabályjátékot! 4. Számolj! 5. Keretezd be azt, amelyik 14-et ér!

13 Jutalomoldal 13 Találd ki, melyik állatra gondoltam! Nagy testû, 4 lábú állat. Ha szépségversenyt rendeznének, nagy fülei miatt nem nyerné meg. Kilókban verhetetlen, súlya akár a 7 tonnát is elérheti évig él, szürke színû. Írd ide a megfejtést: Mi a tonna? A tonna egy tömegmértékegység. Ilyen nehéz kb. egy kisebb-közepes méretû személyautó. Képzeld csak el, egy jól fejlett elefánt súlya megegyezhet akár 7 autó súlyával is! Az elefántok a legnagyobb testû szárazföldi állatok. Egy kifejlett példány felülrõl be tudna nézni egy kosárlabdagyûrûbe. Különleges szerve az ormánya, ami olyan, mintha egybegyúrtak volna egy orrot, egy kezet és egy szívószálat. Ezzel a szervével tud magához venni enni- és innivalót, de szaglásra, tapintásra, emelésre is használja. Az elefántnak két fajtája létezik: az afrikai és az indiai elefánt. Az afrikai nagyobb termetû, jóval nagyobb a füle, az ormánya végén pedig két kis nyúlvány van. Ezzel szemben az indiai elefánt alacsonyabb termetû, a füle kisebb, az ormánya végén pedig csak egy ujjszerû nyúlvány található. Viszont szelídebb, jobban idomítható. Hogy is van? Segíts a képek alá írni, melyik az afrikai, és melyik az indiai elefánt!

14 3. hét Kikre gondoltam? Megtudhatod, ha helyes sorrendbe rakod a betûket! a t i t l A : a n A n : i h á M ly: i g t B t r i a : e g G r ly e: á n J s o : 2. Melyik képen ki szerepel? Olvasd fel az eseménysort, és kösd a képekhez! Írd le ábécérendben a neveket! Ubul nevet, Endre csücsül, Klára úszik, Ili szalad. 3. Fejtsd meg a titkosírást! Minden betût az ábécében utána következõvel helyettesíts! Ú g dzs r û ny k sz a k ly dzs f cs h c e q k dzs j!! 4. Számvár 5. Húzz át kettõ számot azért, hogy az egyenlõség igaz legyen!

15 3. hét Hibafürkészõ. Feledékeny Ferenc elfelejtette kirakni az ékezeteket. Segíts neki pótolni! lo to halo kigyo sir folyo szolo cipo ollo polo teto dio 2. Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat! lé ló nyél nyúl költ kelt kerek karok sí só lép lap irigy ürügy sziszeg szuszog így úgy bál bal tárt türt reccsen roppan rí ró szél szól félt folt nyerge nyurga ne no tár túr pici paca repdes rugdos 3. Válassz a kiemelt szavak közül, és helyettesítsd be a mondatokba! Nézd, ott ugrik egy! Nagyot a leszakadt ág. Magasan a sólyom. Hangosan a magnó. 4. Mennyit érnek, ha? 5. Tervezz te is várakat, számold ki mennyit érnek!

16 3. hét Olvasd fel hangosan a következõ szavakat, majd csoportosítsd a megadott szempontok szerint! sí mindig dísz sima síp illik rí vitte rím hiba szíj irigy ír dicsér sín kilincs ígér íj íz iszik szín hideg kísér kín i í 2. Pótolj! i í kifl, pic, s, kocs, bács, kics, r, nén, gy, Pet, hisz, ak Mit vettél észre? 3. Keresd a nyilakkal jelölt számok között az összefüggéseket! Folytasd a nyilak berajzolását! Elbújtak a képen a hajók! Keresd meg õket a minta szerint úgy, hogy a hajókba írt számok összege 16 legyen!

17 3. hét Szótagszõlõ 2. Olvasd el a verset, majd oldd meg a feladatot! Benjámin László: Virágfelelõs Beszámolót tart anyjának Kati, Kincsem, nagylányom: virágfelelõs, és fontoskodva lelkére köti: te virágokért felelõs virág! egy hónapon át keltse föl korábban, Tiszted ellátni mindig légy erõs, mert virágfelelõs az iskolában. s én is legyek erõs, vigyázni rád! Nem kis tisztség ez! Rendre magyarázza, Megérted-e vajon, hogy felelõs mi lesz egy hónapig a hivatása. virágaidért az is, aki õsz? Elõször is reggel öntözni kell, Hogy felelõsek érted a nagyok? gondját viselni bimbónak, levélnek, Millió ember néz vigyázva rád is lesni, mi hajt ki és mi szárad el, s az õ kislányukért felel apád is vigyázni kell a virágok is élnek Ládd én is virágfelelõs vagyok. A vers szavaiból válogattam. Pótold a hiányzó mássalhangzókat! a á _ a _, _ a _ i, _ e _ e, _ i _ é g, e _ õ ö _, e _ õ _, õ 3. Számvirágok 4. Keresd a szabályt, majd töltsd ki a táblázatot!

18 Jutalomoldal 18 Ha jól fejted meg a keresztrejtvényt, a színes négyzetekbe írt betûkbõl egy növény nevét kapod! Meghatározások: 1. A limonádé alapanyaga 2. Zöld színû mártás készül belõle 3. Jellegzetes hazai gyümölcsünk 4. Szerencsét hozó növény 5. Ezt gyûjtik a Hupikék törpikék 6. Alma nagyságú déligyümölcs Tudod-e, miért csíp a csalán? Mert szúrós csalánszõrök borítják. Ha hozzáérsz, ezek a szõrök folyadékot bocsátanak ki, s csípõs anyagok jutnak a bõr alá. A csaláncsípést nem ajánlatos vakarni, mert ezzel a méreg csak egyre beljebb kerül a bõr alá, s a gyulladás továbbterjed. Tudod-e, mi köze van a csalánnak a lepkékhez? Szinte hihetetlen, de sokkal több, mint gondolnád! A csalánon fejlõdnek ki ugyanis a legszebb lepkéink hernyói, köztük az admirálpillangó vagy a nappali pávaszem. Ezért ne taposd el a csalánt, még akkor sem, ha éppen megcsípte a lábadat! Melyik pillangónak nincsen párja? Színezd ki!

19 4. hét Olvasd el a verset! Számold meg az e, é betûket! Írd le a betûk után a számukat! e = é =. Tudod-e, hogy nevezzük a hasonló nyelven írt szöveget? Jerkém béget Jerkém béget, Teréz gyepére tévedt, gyepén hetykén lépked. Elé léptem, s eképp kértem: ne legeld le, kérlek szépen! Felém nézett, de nem értett, lelegelte ebédre. Tettét nézd el, ne fedd érte, jerkém is Teréz bégítette: Rendbe-e teszem, többe-et gyepet nem eszem! S Teréz mérge elszállt végre. Jerkém béget, Teréz gyepére tévedt, Merész tettének mi lett a VÉGE? Terézt kértem: ne légy mérges! Jerkém ezért a vétkes. 2. Pótolj! ly j sa nál, sa tot, seké, seme ik, tuta, sa át, se em, hé a, bago, ha nal, harká, tá, gó a, var ú 3. Írd be a hiányzó számokat! 4. Pótold a hiányzó számokat!

20 4. hét Betûösszerakó d á l a o b e sz 2. Olvasd fel hangosan az alábbi szópárokat! A megfelelõ szóval egészítsd ki a mondatokat! alma álma csap csáp kasza kassza kelet kellett teve tévé mez méz megy meggy nyilall nyíllal... felõl kel fel a nap. A... pont jó rám.... a lábam a fájdalomtól. Kedvelt gyümölcsöm a A szavak milyen sorrendjében kapsz értelmes mondatot? Válaszd ki a helyeset, keretezd be, majd írd le a megfejtést! 4. Számolj! 5. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! (+, )

21 4. hét Szótagszõlõ Mit vettél észre? Szóban válaszolj! 2. Olvasd el a verset némán, majd rajzold le a szereplõket! Joachinn Ringelnatz: A toll A föld felett tollacska szálldogált, a földön egy víziló szundikált. Felébresztem mondta a toll magában. (Szeretett mindig játszani vidáman.) Szépen leszállt tehát a vízilóra, hogy vastag bõrét kissé csiklandozza. Egy toll a vízilónak persze semmi: ezért hát szörnyen elkezdett nevetni. 3. Pótolj! o ó, i í hisz, foly, s, kifl, oll, s, non, r, kics, gy, Jul, fot 4. Számolj, pótolj! 5. Számvár

22 4. hét Olvasd fel helyes ejtéssel a következõ szavakat! hó hõ kör kór korom köröm ló lõ bor bõr Dorog dörög tó tõ szor szõr torok török jó jõ köd kód csorog csörög 2. Keress olyan szótagot a keretbe, amelyet a felsoroltakhoz illesztve értelmes szavakat kapsz! 3. Másold le a szavakat! Írd át színessel a szavak utolsó betûjét! 4. Pótold a hiányzó számokat! 5. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! (+, )

23 Jutalomoldal 23 A Szorgos Bocs csapat elutazott Afrikába. Ezért ma én foglak szórakoztatni rejtvényeimmel az egész oldalon. Sok sikert hozzá! 1. Fejtsd meg a képrejtvényeket! Ha a megoldások szavait összeolvasod, soronként egy-egy játék nevét kapod. Fél ces +ó +z 2. Látszólag egyformák a képek! 5 apró eltérés azonban van közöttük. Találd meg! 3. Milyen forma illik a kérdõjel helyére?

24 5. hét Olvasd el a verset némán, majd hangosan! Lurkók voltunk Lurkók voltunk, Kúszó holdunk s bolondos dolgunkon dúdolt rólunk. utóbb okulva Lumpolt dolgunkat sokszor kuncogtunk. hunyorgón kuksolva. Fogtunk tyúkot, bódult muflont, ugró mókust, rúgó borjút. Húgom tudós most, Hugó dzsúdózó. Zúgó múltunkon pusmogunk azóta. 2. Keresd az ellentétét! Folytasd a párosítást! édes egyszerû csúnya gömbölyû béke háború nehéz töpörtyû szögletes gyönyörû rövid szigorú óriás könnyû kövér fiú engedékeny hosszú bonyolult savanyú lány karcsú vidám szomorú 3. Másold le az ú û-re végzõdõ szavakat! 4. Folytasd a szabályjátékot! 5. Alkoss a számokból kétjegyû számokat, majd állítsd csökkenõ sorrendbe! Egy számot többször is használhatsz! 4 8 2,,,,,,,,,

25 5. hét Szótagszõlõ 2. Folytasd! tanul tanít gyorsul halkul lapul lassul újul készül frissül bõvül épül merül szûkül 3. Mennyit érnek a nyakláncok? 4. Vajon mennyit érnek a gyémántok?

26 5. hét Olvasd el a verset, majd tanuld meg! Szalai Borbála: Helyesírás versben Tudjátok-e Icu, Samu, mely szó végén rövid az u? Én e szókat összeszedtem, s felsorolom õket versben. Szürke az ég, mint a hamu, fészkén ül már gólya, daru. Hazafelé baktat Pityu, húzza vállát két nagy batyu. Nincsen messze már a falu. Látszik a sok rácsos kapu. A konyhában ott áll anyu, figyeli, hogy jön-e Pityu. Szürke az ég, mint a hamu, Elszenderül gólya, daru. S ha bezárul minden zsalu, elalszik az egész falu. Az egyikben fura áru, bábszínházban sok-sok bábu. A másikban drót, szeg, gyalu, épp ezekre vár most apu. 2. Pótold a hiányzó betûket! u ú hatty, tan, bizs, fi, szomor, búcs, hossz, bossz, gyapj, hi, lass, savany, karcs, zsal 3. Pótolj! 4. Folytasd a sorozatot 5 taggal!

27 5. hét Melyik a kakukktojás? Húzd alá! 1 alszik, szundít, járkál, durmol 2 szalad, fut, rohan, cammog 3 olvas, ír, körmöl, firkál 4 suttog, ordít, kiabál, üvölt 5 henceg, dicsekszik, nagyzol, büszke 6 hangoskodik, nevet, kacag, mosolyog 2. Alkoss a szavakból új szavakat úgy, hogy magánhangzót cserélsz! kör: kert: tár: 3. Pótold a hiányzó betûket! 4. Pótolj! 5. Számolj! u ú ü û fal lass ár bet men kesely hossz varj savany gyûr könny gyönyör baty kap szomor fés esk keszty a) Gondoltam egy számra! Ha a 28 kisebb egyes számszomszédjához hozzáadsz 2-t, megkapod a gondolt számot. Nyitott mondat: Válasz: b) Most egy másik számra gondoltam! Megtudod, ha a 49 kisebb egyes számszomszédjából kivonod a 41 nagyobb egyes számszomszédját. Nyitott mondat: Válasz:

28 Jutalomoldal 28 Találd ki, melyik állatra gondoltam! Elég iszákos állat, akár egy fél kádnyi vizet is képes egyszerre meginni. Ha valaki rosszul tartja magát, könnyen hasonló lesz hozzá. Járása hullámzó, a sivatag hajójának is nevezik. MEGFEJTÉS: A tevék nélkülözhetetlen állatok a sivatagokban. Két fajtájuk ismert, az egypúpú és a kétpúpú teve. Utóbbi rövidebb lábú, de nagyobb testû. Púpjában nem víz, hanem zsír raktározódik. Hosszú utat képes megtenni táplálék és víz nélkül. Rajzold be a szöveg alapján, melyik tevének hány púpja van! Tudod-e, mi a sivatag? A sivatagok Földünk legforróbb és legszárazabb területei. Homokos, köves vagy sziklás területek, ahol igen gyér a növény- és állatvilág. Ember is kevés él itt. A legtöbb sivatag nappal forró, ilyenkor a hõmérséklet az 50 C -ot is elérheti, éjszaka pedig hideg, akár fagyhat is. A víz legnagyobb része a föld alatt rejtõzik, s csak kevés helyen tör elõ. Ezek az oázisok. Vezesd a tevét az oázishoz!

29 6. hét Betûösszerakó sz t á h o l l a 2. Olvasd fel helyes ejtéssel a következõ eltérõ jelentésû szópárokat, majd írj 2 szópárral 1-1 mondatot! tol toll len lenn hal hallfen fenn ál állróka rokka új ujjmegy meggy 3. Már tudod, hogy a szavak végén az ú, û általában hosszú. Pótold az ékezeteket a szavakban! Másold le a kivételeket! u ú, ü û fés, ap, hatty, any, savany, men, ár, varj, báb, dar, gyûr, fal, kesely, ham, kap, keszty, hossz, esk 4. Számolj! 5. Írj a képrõl számfeladatokat!

30 6. hét Szótagszõlõ 2. Olvasd el a verset! Felelj a kérdésekre! Korán reggel Szemeim álmosak, kezeim súlyosak. Fejem bódult, testem alig mozdul. Az óra csörög, az idõ pörög. Dúdol a reggeli alkony, kakasszóra eltûnik az álom. Ébred az utca, fényes az útja. A napocska benéz, rám szól, el ne késs! Eljött a holnap, kelek már gyorsan. Hisz tetteim várnak, Ha jót teszek, hasznomra válnak. Melyik napszakról szól a vers? Mit mondott a napocska? Mi válik hasznodra? 3. Számolj! 4. Töltsd ki a bûvös négyzeteket!

31 6. hét Keresd a párját! kopog lebben lobog dobban dörög csorran ropog koppan dobog lobban csorog dörren csepeg roppan mocorog koccan csörög zörren lebeg cseppen kocog moccan zörög csörren 2. Illeszd a szavak közül a megfelelõt a következõ mondatokba!... a csap. Vigyázzban áll, meg se az ég. Nagyot...az ágyú.... a szívem. A pohár köszöntéskor Folytasd a szabályt! 4. Számolj! 5. Számvár

32 6. hét Fejezd ki egy szóval a következõ mondatokat! Gyorsan szedi a lábát:... Szárnyát csapkodva halad:... Könnyek potyognak a szemébõl:... Könyvet betûzget:... Éhségét csillapítja:... Tûzhelyen ételt készít:... Szomját oltja:... Ruhát vízben dörzsöl: Olvasd el a verset! Készíts rajzot! Kerekeztem Kerek hegyre felmentem, Lenéztem és elrettentem. Kerek telkek tetejüket levetették, s eltörpültek. 3. Másold le a verset! 4. Pótold a hiányzó számokat! 5. Húzz át három számot azért, hogy az egyenlõség igaz legyen!

33 Jutalomoldal 33 Fejtsük meg a találós kérdést! Tudod-e, miért változnak az évszakok? Négyen vannak, négy testvér, egyik a másik nyomába ér. Egyik havat hoz, a másik virágot bont. A harmadik forróságot ont, a negyedik falevelet hord. MEGFEJTÉS: Mert a föld forgástengelye ferdén áll. Ráadásul nem csak forog a saját tengelye körül, hanem kering is a Nap körül, s az évszakok eszerint követik egymást. Ilyenkor hol több, hol kevesebb fény éri bolygónk felszínének különbözõ részeit. Melyik képhez melyik fa tartozik? Olvasd el, mit figyeltem meg utazásaim során! Megfigyeltem, hogy van néhány állat, amelyik különös módon tud alkalmazkodni az évszakok változásaihoz. Az adott évszaknak megfelelõen váltja eltérõ színû téli, ill. nyári ruháját. Ilyen a hermelin, a sarki róka és a havasi nyúl. Barnás színû ruhájukat télen fehérre cserélik.

34 7. hét Versenyezzetek! Ki tud több olyan szót gyûjteni, amely csak a megadott magánhangzókat tartalmazza? a á : pl. banán, é é : pl. kezét, i e : pl. milyen, 2. Hangoztasd a következõ szavakat! elem esõ szalag óvatosan okosabb lesz kijjebb köpeny újat tõle helyesen erõsebb kisebb lejjebb héja szõlõ bakancs okosan fontosabb edzõ jöjjön nálad múlik telik alaposan helyesebb együtt jössz 3. Másold le az utolsó két oszlop szavait! 4. Számolj! 5. Mennyit érnek, ha...?

35 7. hét Szótagszõlõ 2. Pótold a hiányzó mássalhangzókat! t tt l ll r rr sz ssz ke õ csi ag o jö ker sza ag zá le o hon a att du an me e bon ha gat me e ve õ in szá ka fo ó a ony aj ó szá oda to ok ro fölö e enõrzõ zö en plu 3. Számolj! 4. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! (+, )

36 7. hét Keresd a párját! sziszeg löttyen fröcsög toccsan lötyög szisszen recseg loccsan zötyög pottyan locsog reccsen potyog zöttyen tocsog fröccsen 2. Olvasd el a verset némán, majd hangosan! Kilenc egri ínyenc Kilenc egri ínyencnek mivel telik víkendje? Peti chipset, Feri birset, Teri bejglit, Berci szendvicset ízlelget. Geri legyint, pitét eszik. Regi és Edit grillcsirkéjét csipegeti, Merci Hedviggel segít nekik. Mit vettél észre? Húzd alá a versben az étkezik szó rokon értelmû szavait! 3. Csoportosítsd a vastag betûvel kiemelt szavakat! i í 4. Pótold a hiányzó számokat! 5. Írd be a következõ számokat a megfelelõ helyre! A nyíl mindig a több felé mutasson!

37 7. hét Andi és Bandi kitalálóst játszottak. Olvasd végig a játékukat, és próbáld meg te is kitalálni, hogy mire gondolt Andi! Bandi kérdései: Andi válaszai: Otthon van? Nem. Itt található az iskolában? Igen. Az iskolapad mellett? Nem. Az ablak alatt? Nem. A tanári asztal elõtt? Nem. Az asztal mögött a falon? Igen. MEGFEJTÉS: 2. Töltsd ki a táblázatot! 3. Pótolj! 4. Folytasd a számok bontását a zsákok címkéje szerint!

38 Jutalomoldal 38 A Bocs család ismét a világot járja. Szorgos heti munkádért, íme néhány feladvány: 1. Melyik állatból hányat látsz a képen? elefánt = teve = medve = 2. Hatos Lajos nem tud hetesével számolni. Vezesd el õt az iskolába úgy, hogy ha elágazáshoz ér, mindig a 7-tel több felé induljon! 3. Olvasd el a történetet! Libák mentek libasorban a rétrõl a tóhoz. 1 liba ment 2 liba elõtt, 1 liba ment 2 liba között, és 1 liba ment 2 liba után. Hány liba ment a rétrõl a tóhoz? Rajzold le!

39 8. hét Olvasd el némán, majd hangosan a szóoszlopokat! jobbra mondd forrjon cikcakkban álltam hullnak orrcsont futballmeccs otthon szállnak tettre mennybolt hallgat varrjuk bükkfa orrszarvú 2. Másold le a szavakat! 3. Pótolj! l ll r rr ha gat szá ó va jon du an szé es ha ó ma ja dö ög á tam hu ó fo jon fo og á arc te ik vá jon me e 4. Számolj! 5. Töltsd ki a bûvös négyzeteket!

40 8. hét Szótagszõlõ 2. Olvasd el a verset! Weöres Sándor: Falusi reggel Már üti-üti már a torony a hajnalban! Az idõt bemeszeli a korai kikeriki, lendül a vad dallam. Kiscsacsi, kiabálj, örülök a hangodnak! Ha legyõz ez a kusza kikeleti kikereki, vége a rangodnak. 3. Csoportosítsd a szavakat! haj, ricsaj, joghurt, fej, száj, zörej, vaj, tejföl, ujj, robaj, szemhéj, sajt, zsivaj, kézfej, tejszín Testünk részei: A zaj rokon értelmû párjai: Tejtermékek: 4. Írd be a hiányzó számokat!

41 8. hét Alkoss a betûkbõl értelmes szavakat! Versenyezzetek, ki talál többet! a ly e ú h k z j f u 2. Olvasd el a verset, majd felelj a kérdésekre! Nagy László: Elsuhogott Elsuhogott ez a füttyös Lengenek a levelek, fáznak, sárgarigó is délre, színarany rigószárnyak sárgul az árva diófa elzúgnak õk is a szélben zöld terebélye. puszta határnak. Merre ment a sárgarigó? Milyen lett a diófa terebélye? Mi történik a levelekkel? 3. Folytasd a szabályt! 4. Írd be a sorozatok hiányzó számait! 5. Számvár

42 8. hét Keresd meg a hasonló hangzású szavakat! váj feje vonja papája veje fáj szabja pulya veszély faj buja zabja vaj feszély babája fonja 2. Karikázd be azoknak a mondatoknak a számát, amelyek nem illenek a történetbe! 1 Tüske Böske valamikor régen nagyon gyûlölte a nagymosást. 2 Már a szennyes ruha gondolatától is borsózott a háta. 3 Szép idõ volt, és mindenki mosolygott. 4 Egy szép napon viszont valami csodálatos varázsszappant vásárolt. 5 Habzott a víz, s a halaknak nem tetszett. 6 Azóta megváltozott a mosáshoz való viszonya. 3. Pótolj! ly j osztá, me ik, sa t, ú, fo ó, moso, te föl, zöre, a, ukas, oghurt, kulcs uk 4. Számolj! vagy 46? Kösd össze az eredményeket a számkártyákkal! 36 46

43 Jutalomoldal Melyik állatra gondoltam? 43 Cammogó mozgású, nagy testû állat. Divatos bundát hord, ami lehet barna, fekete vagy fehér színû. Legkedveltebb téli szokása a szundikálás. MEGFEJTÉS: Tudod-e, hol él és melyik állat a világ legnagyobb szárazföldi ragadozója? Világjárásunk alkalmával Amerikában találtunk rá. Ez a grizzlymedve, a barnamedve amerikai alfaja. Felegyenesedve elérheti a 3 m-es magasságot, súlya a 700 kg-ot. A legfélelmetesebb medvefajta. Mancsa egyetlen csapásával képes leütni egy marhát vagy egy lovat. Érdekesen közlekednek, mert mindig egymás nyomaiba lépnek. Hová bújt a medve a képen? Miért helytelen azt mondani, hogy a medve téli álmot alszik? Mert igazából nem alszik valódi téli álmot, mint pl. a mókusok, melyeknek a testhõmérséklete majdnem a fagypontig lecsökken. Inkább csak elbóbiskol. Szívverése, légzése lelassul, testhõmérséklete csupán néhány fokkal csökken. A téli pihenés alatt táplálékot nem fogyaszt, a nyáron felhalmozott hájából fedezi szükségleteit. Ez idõ alatt jönnek világra a kis bocsok. Talpbõrük is ekkor cserélõdik.

44 9. hét Hangvarázsló. Olvasd fel hangosan a szóoszlopokat, majd keretezd be azokat, amelyek szavaiban kiejtéskor a k hang g hanggá változik. teknõ lökdös torokfájás diákbolt sakkos sarokban sakkfigura kölyökzsivaj kékség bicikli síkság fészekben lakmároz szökdel sokszor sakkbábu 2. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 3. Pótolj! l ll á vány á andó kiá ítás hü õ kiabá e em fö ött bá vány á ok e enfél ga ér kami a kiá t je mez ho ott je vény gori a je emzõ ta ér szá ó 4. Számolj! 5. Folytasd a feladatot! A nyíl mindig a 6-tal több felé mutasson! +6

45 9. hét Szótagszõlõ 2. Kisbetû vagy nagybetû? alázs, una, utya, odri, mber, iú, ükkfa, illa. 3. Olvasd el a verset, majd rajzold le, mirõl olvastál! Gyurkovics Tibor: Ragyogó Ragyogó, ragyogó, ragyogóan úszik a hold a folyóban, perdül, akárcsak a labda, pedig nincs, aki hajtsa. Ragyogó, ragyogó, ragyogóan úsznak a fák a folyóban, pedig a partokon állnak, hétköznap, vasárnap. 4. Számolj! 5. Mennyit érnek, ha?

46 9. hét Keretezd be azokat az oszlopokat, amelyekben a p másként hangzik! népdal sípszó kapdos csapkod röpdös púpra csapda papsajt kalapgyár csapták cserépbe szépség napba harapta alapzat kaptár 2. Másold le a bekeretezett szóoszlopok szavait! 3. Pótolj! l ll kéke szégye nu a pi angó me é te ik nyi a fe nõtt csi ag mi ió o ó szaká istá ó má ik a att sza ag fü edt pó ó szá ka ha gat 4. Számolj! 5. Melyik szín mely számot jelenti?

47 9. hét Szótagold a következõ szavakat, majd a középsõ szótagokat elhagyva alkoss új szavakat! hajója: pl. haja _ batyuja: leesik: házaló: helyettes: paripa: hiába: ápolgat: terítõ: idegen: csopaki: kavarom: 2. EMLÉKEZETMÉRÕ k g szö del la zi le több bici li ma tár szö let lö dös me kér l ll e em szá ka nu a ha gat á andó me ett a att sza ag e enfél szá ó fe nõtt á arc 3. Írd be a hiányzó számokat! 4. Bontsd két egyenlõ számra!

48 Jutalomoldal 48 Ha összeolvasod a színes négyzetekbe írt betûket, egy híres magyar költõ nevét kapod! Meghatározások: 1. Keleten kel, nyugaton nyugszik 7. Ilyen az eszes gyerek 2. A sivatag hajója 8. Télen a nyakunkat védi 3. A leghidegebb évszak 9. Szirénás autó 4. Csapadékfajta 10. Ütõs hangszer 5. Mesebeli, bûvös sárkány 11. Így csinál a víz, amikor bugyog 6. Önzõ másként 12. Harci eszköz Tudod-e, miért hullanak le õsszel a falevelek? Mert télen a fák és bokrok legnagyobb része pihen, s erre úgy készül fel, hogy a leveleit lehullatja. Ilyenkor lecsökken a nedvkeringésük, s téli álomra szenderülnek. Biztosan Te is megfigyelted már, hogy õsszel elszínezõdnek a levelek, mielõtt lehullanának. Ez azért van így, mert a mûködésükhöz már nem elegendõ a fény, s a fák elkezdik kivonni belõlük a zöld festékanyagot. Az ekkor elõtûnõ melléktermékek melyek az év során halmozódtak fel színezik oly szépre az õszi erdõt. Milyen, és hány õszi gyümölcs bújt el a képen?

49 10. hét Szótagszõlõ 2. Hangvarázsló. Keretezd be azokat a szóoszlopokat, amelyekben másként halljuk a g betûket! rúgta szögben szagtalan nyeregben rágcsál rugdal vályogtégla megvár szegfû légvár jégtábla méregzsák nyugta tagjai ballagtak haragban 3. Másold le a bekeretezett szóoszlopokat! 4. Írd be a hiányzó számokat! 5. Melyek lehetnek a gép szabályai? Keretezd be a helyeseket, folytasd a gép munkáját!

50 10. hét Olvasd el némán a mesét! Melyik kép tartozik a meséhez? Színezd ki! A süket, a vak és a kopasz Egyszer volt, hol nem volt, volt egy süket, egy vak és egy kopasz fejû ember. Amint egyszer mennek, mendegélnek a rengeteg erdõn keresztül, megszólal a süket ember. Hallgassatok csak, én valamit hallok! Megszólal a vak is: Az ám, nézzétek, én valamit látok! Nagyot kiált a kopasz ember: Uccu bizony szaladjunk, hadd lobogjon a hajunk! (Benedek Elek) 2. Pótolj! l ll ha kan filcto ro er gyu adt vá fe ett vi og ho ó fe eg vi ám me eg ze er szaká vi a to as je ez 3. Számolj! 4. Töltsd ki a számvirágokat!

51 10. hét Alkoss összetett szavakat úgy, hogy a hiányzó elõtagot valamelyik testrészünkkel helyettesítsd! pl. szájhõs írás csat leves süllyedés kendõ füles szarvú hallgató 2. Hangvarázsló. Keretezd be azokat a szóoszlopokat, amelyekben másképp halljuk a b betûket! habverõ dobszó gomblyuk sebhely galambvár zsebkendõ gömbvillám ebcsont rabló egyébként lábra dobpergés szabdal szabta tobzódik darabka 3. Másold le a bekeretezett szavakat! 4. Pótolj! 5. Melyik számra gondoltam? Fejben számolj! a) Ha a 30 feléhez hozzáadok nyolcat, majd elveszek belõle négyet, megkapom a gondolt számot. MEGFEJTÉS: b) Ha a legkisebb kétjegyû számhoz hozzáadok 16-ot, és az így kapott számot megfelezem, a gondolt számot kapom. MEGFEJTÉS: c) Ha a 20 feléhez hozzáadok nyolcat, a kapott szám 6-tal több a gondolt számnál. MEGFEJTÉS:

52 10. hét A következõ szavakból alkoss új szavakat úgy, hogy megváltoztatod a szókezdõ mássalhangzót! mér: pl. tér, rét: tál: 2. EMLÉKEZETMÉRÕ l ll vi a fe nõtt ha kan szaká nu a sza ag á ok ho ó a att ha gat fe ett vi ám g k lö dös sze fû fésze ben rá csál rú ta szö del sza talan saro ban bici li nyu ta la zi jé tábla b p né dal do szó rö dös sza ta zse kendõ csa da egyé ként ka dos csa da se hely ala zat dara ka 3. Gyakorolj! 4. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! (+, )

53 Jutalomoldal 53 Oldjuk meg együtt a fejtörõket! 1. Hova bújtak az állatok a képen? Találd meg, majd színezd ki! 2. Hányas számú kis kép illik a kérdõjel helyére? Karikázd be! 1. 2.? Tudod-e a választ? Egy családban 4 fiúgyermek van. Mindegyik fiú egy lánytestvérrel dicsekedhet. Hány gyermek van a családban? MEGFEJTÉS:

54 11. hét Olvasd el, majd fejtsd meg a találós kérdéseket! Szádba teszed, mégsem eszed. Étkezésnél hasznát veszed. Mi az? Lábam egy van, bordám több van, helyem itt van, helyem ott van. Napos idõn otthon hálok, borús idõn utcán járok. Mi az? Vízben síkos, kézben habos, piszkos kezet tisztára mos. Mi az? Egy lyukon bebújsz, két lyukon kibújsz, mikor gondolod, hogy bebújtál már ki is bújtál. Mi az? 2. Folytasd a szabályt, segítenek a képek! Vigyázz a helyesírásra! 3. Számolj! 4. Pótold a sorozat hiányzó számait!

55 11. hét Olvasd el figyelmesen a következõ szavakat! Mit veszel észre? dió diák kié mennie tea kiált nénié szõniük fiú miatt Katié innia Bea rádió mamié vívnia 2. Másold le a szavakat! 3. Folytasd a szótagláncot! Segítenek a képek! 4. Pótold a hiányzó számokat! 5. Mennyit érnek a gyûrûk, ha?

56 11. hét Szótagszõlõ 2. Folytasd a szabály szerint! Ügyelj a helyesírásra! 3. Pótolj! 4. Bontsd három egyenlõ számra a következõ kétjegyû számokat!

57 11. hét Melyik szó a kakukktojás? Olvasd végig a sorokat, majd húzd alá! 2. Folytasd a szabály szerint! 1 bolond, féleszû, boldog, esztelen 2 dajkál, énekel, babusgat, pesztrál 3 eszes, eszik, majszol, nyámmog 4 fél, reszket, irtózik, imádkozik 5 gyerek, kisnövésû, kölyök, csemete á B C 3. Pótold a hiányzó számokat! 4. Színezd ki a virágokat a hiányzó számjegyek szerint! = 29 = 27 =

58 Jutalomoldal 58 Ha jól oldod meg a keresztrejtvényt, egy madár nevét kapod! Meghatározások: 1. Mesebeli róka 2. Hajtûzõ eszköz 3. Ebben hordod a tanszereidet 4. Szalad másképp 5. Édességfajta 6. Lõfegyver Tudod-e, miért költözik el õsszel jó néhány madárfaj? Mert télen hideg van, és nem találnának eleséget: legyeket, hernyókat, bogarakat. Ilyen költözõ madár pl. a kakukk, a fecske, a gólya, a sárgarigó és a kerti rozsdafarkú. A kakukkról nagyon sok érdekes feljegyzést készítettem. Galamb nagyságú madár, és rendkívül jól álcázza magát, mert hasoldala a karvaly mintázatára hasonlít. Legnevezetesebb tulajdonsága, hogy tojásait más madarak fészkébe csempészi bele, rendszerint a nádirigó vagy a vörösbegy fészkébe. A fiókákat aztán a mostohaszülõk ugyanolyan odaadással etetik, mintha saját fiókáik lennének. Ám a hálátlan kis kakukk ezzel nem elégszik meg, mostohatestvéreit sorra kilökdösi a fészekbõl. Mivel sok kártevõt (rovarokat, hernyókat) megeszik, rendkívül hasznos és védett madár. Kösd össze a címkéket a madarak képeivel! sárgarigó kakukk kerti rozsdafarkú vörösbegy emu fecske

59 12. hét Olvasd el a népköltést! Jöjj be hozzám Jöjj be hozzám, szép madárka, nem zárlak én kalitkába; mikor akarsz, elröpülhetsz, ha kedved lesz, visszajöhetsz. (magyar népköltés) 2. Másold le szótagolva a verset! 3. Számolj! 4. Elbújtak a képen a hajók. Keresd meg õket a minta szerint úgy, hogy a hajókba írt számok összege 27 legyen!

60 12. hét Olvasd fel a szósorokat! Figyeld meg, melyik szóban változik a kiejtése során az n hang m-é! Húzd alá, majd másold le! 1 azonnal, azontúl, azonban, azonképp 2 különleges, különálló, különdíj, különben 3 színpad, színház, színjáték, színdarab 4 ellensúly, ellenben, ellenség, ellenzõ 2. Írd le elválasztva a következõ szavakat! templom zsonglõr szendvics otthon pénztár lándzsa bodza madzag maharadzsa bendzsó 3. Versenyezzetek! Ki tud több egytagú szót gyûjteni úgy, hogy csak a magánhangzót változtatja meg! mer: nyel: bér: 4. Írd be a hiányzó számokat! 5. Töltsd ki a bûvös négyzeteket!

61 12. hét Szótagszõlõ 2. Bontsd a mondatokat szavakra! Mareggelcsikorgóhidegreébredtem. Azutcánmindenpocsolyabefagyott. Abarátommalsokatcsúszkáltunk. 3. Másold le helyesen a mondatokat! 4. Számolj! 5. Tedd igazzá! Írd a megfelelõ számokat a batyukba!

62 12. hét Szótagfordító. Szótagold a szavakat, majd fordítsd meg a szótagokat úgy, hogy új, értelmes szavakat kapj! szálka kaszál posta csikar tárcsa halom vetne babom sziklát 2. Olvasd el a verset, majd felelj a kérdésekre! Petõfi Sándor: Orbán Komor, mogorva férfiúoka egyébiránt maga volt Orbán, volt Orbán, bár oly vidám hajnal pirult hogy oly vidám hajnal pirult az orrán. az orrán. De hisz mogorva épp azért Temérdek borfélét ivott volt Orbán, meg Orbán, mert oly vidám hajnal pirult vidám hajnal azért pirult az orrán. az orrán. Húzd alá a helyes választ! Milyen férfiú volt Orbán? temérdek vidám mogorva Milyen színû lehetett az orra? sárga piros kék Mihez hasonlítja a költõ Orbán orrának a színét? borhoz hajnalhoz tûzhöz 3. Gyakorolj! 4. Számvár

63 Jutalomoldal 63 Fejtsd meg a találós kérdést! Melyik boltra gondoltam? Se ajtaja, se ablaka, mégis ki-be járnak rajta. Felhõ lakja, repülõ szeli, csillogó kincseit a Hold õrzi. MEGFEJTÉS: Tudod-e, miért kék az ég? Az égbolt valójában levegõbõl van. Csak nappal láthatod, amikor a Nap megvilágítja. A levegõ kicsiny részecskékbõl áll. Amikor a fény áthalad rajta, ezeken az apró szemcséken szétszóródik. Mivel a levegõ a kék színt szórja a legjobban, ezért kék színûnek látjuk az eget. Az olyan bolygókon, ahol nincs levegõ (pl. a Holdon), az ég nem kék, hanem fekete színû. Ha a Földön egyre magasabbra megyünk, pl. egy magas hegyre, a levegõ egyre ritkább és hidegebb lesz. A világ legmagasabb hegyének csúcsán (Mount Everest) az ember csak oxigénpalackkal tud életben maradni. Ki vitte fel a zászlót a hegyre?

64 13. hét Szótagszõlõ 2. Hangvarázsló (s zs) hasba hastánc hasbeszélõ hasfájás lépésben lépéshiba lépésbõl lépéskényszer olvasdolvasnak olvasgat olvasták mosdó mostoha mosdik mostantól 3. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 4. Számolj! 5. Húzz át kettõ számot azért, hogy az egyenlõség igaz legyen!

65 13. hét Mely nevekre gondoltam? Pótold a hiányzó mássalhangzókat! A i _ a _ ó e _ Á e _ u a a _ á _ ó Á _ o a _ ia _ é _ e _ O o a 2. Másold le elválasztva ábécérendben a neveket! 3. Pótolj! s ss te ék leve maga an fu piro la ú éde en ki ebb fri hú os erõ en he vé õ ha on oko an e õ 4. Számolj! 5. Írd be a számokat a megfelelõ helyre. A nyíl mindig a kevesebb felé mutasson!

66 13. hét Mikre gondolhattam? füle van: orra van: lába van: hegye van: 2. Hangvarázsló (zs s) darázsra darázsfészek darázshad darázstól garázsba garázskapu garázsból garázskulcs rizsbõl rizsföldrizsmag rizsfelfújt varázslat varázskréta varázsló varázspálca 3. Válogass az elvarázsolt szavakból, és írj velük 3 mondatot! 4. Pótolj! 5. Mennyit érnek az ûrhajók, ha...?

67 13. hét Olvasd el a mesét, majd válaszolj a kérdésekre! A kecskebékák királya Elmondom nektek egy-két szóval, miért van a kecskebékák királyának púp az oldalán. Réges-régen, még a kecskebékáknak is volt királyuk, hanem ezt csak úgy hallották az emberek, hírbõl, de nem tudták, hogy melyik a király közülük, mert mind egyformák voltak. Egyszer aztán egy király (egy igazi király) kihirdette, hogy száz pengõ forintot ad annak, aki megmutatja neki a kecskebékakirályt. Az egész országban csak egy táltos fiú akadt, aki mirõl, mirõl nem, elég az, hogy megismerte a kecskebékák királyát, odavezette a királyt ahhoz a tóhoz, s megmutatta: Ihol felséges királyom, ez a kecskebékák királya. Erre megszólalt a kecskebékák királya: Brekeke, igaza van ennek a fiúnak, én vagyok a kecskebékák királya. Na, a király egyszeriben ki is fizette a fiúnak a száz pengõ forintot, de a fiún egy szál ing volt, egyéb semmi ruházat, nem tudta, hogy hová tegye a száz forintot. Látta a kecskebékák királya, hogy a fiú nem tudja, mitévõ legyen a pénzével, mondta neki: Add ide, én majd jól elrejtem, ha szükséged lesz rá, visszaadom. A fiú oda is adta a pénzt, a béka lenyelte, de úgy megakadt a gyomrában, hogy sem vissza nem tudta adni, sem el nem bírta emészteni, s egy jó nagy púp kerekedett az oldalán a száz pengõtõl. Azóta könnyû megismerni a kecskebékák királyát, mert púp van az oldalán. Sorold fel a szereplõket! (Benedek Elek nyomán) Húzz alá a mesében 5 olyan szót, amit másképp írunk, mint ahogy ejtünk! 2. EMLÉKEZETMÉRÕ s zs olva gat mo dó gará kapu vará pálca ri felfújt dará fészek lépé ben ha beszélõ 3. Számolj!

68 Jutalomoldal 68 A Bocs csapat a Déli-sarkra utazott. Ma ismét én szórakoztatlak a rejtvényeimmel! 1. Mit rejt a kép? Kösd össze a számokat 1 41-ig! 2. Melyik kép nem illik a többi közé? Színezd ki! 3. Hol milyen színûek lesznek a harmadik labda pöttyei? Színezd ki!

69 14. hét Kösd össze a kérdéseket a hozzájuk tartozó szavakkal! Ki? Milyen? Mi? Mennyi? pettyes Mihály tizenkettõ vízcsepp pottyan tízkor megállóban megállóba Hol? Mit csinál? Hová? Mikor? 2. Hangvarázsló (t d) füzetbe füzetlap füzetborító füzettartó nevetgél nevetnek nevetgélnek nevettek alagútba alagúthoz alagútból alagútnyílás átgurult átlag átdobták átlátszó 3. A fenti szavak alapján pótold a mondatok hiányzó szavait! Segítenek a kérdések! A vonat kiért az (honnan?) Péter és Kati hangosan (mit csináltak?) A gyerekek véletlenül a labdát a szomszédba. (mi történt?) 4. Számolj! 5. Keretezd be azt, ami 67-et ér!

70 14. hét Szótagszõlõ 2. A szavak mely sorrendjében kapsz értelmes mondatot? Válaszd ki a helyeset, keretezd be, majd írd le a megfejtést! 3. Pótolj! t tt o hon bará mia ala füze melle fagga együ pa og ké szer lo ó ná ha 4. Számolj! 5. Válaszd ki a szöveges feladathoz tartozó egyenletet, majd oldd meg! Éva egy vázába 17 piros és 15 sárga tulipánt, valamint 16 piros szegfût tett. Hány tulipánt tett a vázába?

71 14. hét Hangvarázsló (d t) fáradt fáradnak fáradság fáradtak színpadkép színpadra színpadról színpadfény nádszál nádgyökér nádból nádtetõ ködfolt ködben ködmön ködszitálás 2. Másold le az elvarázsolt szóoszlopokat! 3. Mesehõsökre gondoltam! Kik õk? Hercegként jött a világra, csodálta minden barátja, Bagoly bácsi, Tapsifüles, Mókus koma. Míg király lett, várta õt sok próba. Küzdött kedveséért, erdõért, mezõért, harcba hívta ember és kutya. Így lett õ az erdõ ura. Megfejtés : Falánksága otthontalanná tette, Gazdasszonya világgá kergette. Királynak adta ki magát, s az oktondi erdõlakók elhitték szavát. Félt tõle róka és medve, pedig kicsiny volt termetre. Megfejtés : 4. Pótolj! 5. Írd a zsákokba azokat a számokat, amelyek igazzá teszik a nyitott mondatokat!

72 14. hét Olvasd el a mesét némán! A kutya meg a nyúl A világ teremtésekor az állatok nagy barátságban voltak egymással, nem üldözte egyik a másikat, mint most. Különösen nagy barátságban volt a kutya a nyúllal. Történt egyszer, hogy több állat összegyûlt egy erdõben, ott nagy tüzet raktak, a tûz körül játszadoztak, mulatoztak. Egyik-másik pirítgatta a talpát a tûz melegénél. A tûz mellé ült a kutya is, pirította a talpát, de egyszerre csak háta mögé lopódzott a nyúl, s a kutyát játsziságból a tûzbe lökte. Megmérgelõdik a kutya, hirtelen kiugrik a tûzbõl, látja, hogy a talpáról leperzselõdött a szõr. Hiszen neki sem kellett egyéb, mérgében megkapta a nyúl farkát, s kettéharapta. Azóta oly kurta a nyúl farka, s azóta üldözi a kutya a nyulat, mindenütt, ahol látja, még ott is, ahol nem látja, csak a nyomát szagolja. Húzd alá a helyes választ! Hogyan éltek régen az állatok? Tisztelték egymást. Barátságban voltak. Féltek egymástól. Mit csinált a kutya a tûz mellett? Melegedett. Vigyázott a tûzre. Pirította a talpát. 2. EMLÉKEZETMÉRÕ d t neve gél kö folt alagú ból ná tetõ ná szál á gurult fára tak füze be t tt bará ké szer melle ná ha o hon ala mia együ 3. Számolj! 4. Pótold a hiányzó mûveleti jeleket! = = = = 46

73 Jutalomoldal 73 Melyik állatra gondoltam? Sarkvidéki madár, de repülni csak a víz alatt tud. A szárazföldön esetlenül mozog. A hideget kedveli. Feketefehér ruhát hord. Legnagyobb fajukat az ember császárrá nevezte ki. MEGFEJTÉS: Tudod-e, hol van, és milyen a Déli-sarkvidék? A Déli-sark Földünk egy igen érdekes része. A földgömb alsó részén találhatod meg. Képzeld el, itt fél évig egész nap sötét, fél évig világos van. Így évente csak egyszer van napfelkelte (szept. 23-án) és napnyugta (márc. 21-én). A legnagyobb részét egész évben jégtakaró borítja. Mikor a Bocs csapat a Déli-sarkon járt, alkalmam volt megfigyelni a császárpingvineket. Fõ ismertetõjegyük narancssárga körgallérjuk. Ha nagyon hideg van, összebújnak, hogy melegen tartsák testüket. Szélsõ társaikkal idõrõl idõre helyet cserélnek. Csak egy tojást raknak egy évben, s azt érdekes módon a hím költi ki. A hím madár a tojást hasbõre ráncaiba rejti, ahonnan még akkor sem gurul ki, ha ide-oda járkál. Így állva költ két hónapig, s ez idõ alatt semmit sem eszik. Amikor a fióka kibújt, a tojó visszatér. A fióka késõbb bölcsõdébe kerül, hasonló társaival alkot csapatot. A szülõk kicsinyeiket hangjuk alapján ismerik fel. A pingvinszülõk a bölcsõdébe mennek kicsinyeikért. Melyik fióka melyik pingviné?

74 15. hét Melyik szólás mit jelent? Kösd össze a szólásokat a magyarázatokkal! Háborog, mint a tenger. Ég a föld a talpa alatt. Nem esik messze az alma a fájától. Ég a kezében a munka. Kínos helyzetben van. Erõsen indulatos. Lelkesen dolgozik. Hasonlít a szüleihez, családjához. 2. Titkos üzenetet kaptál! Fejtsd meg úgy, hogy minden betût az ábécében utána következõvel helyettesíts! Cs ny k f ny y y í o k, é h g dzs k ly dzs r dzs m e r s e õ dzs m!,! 3. Pótolj! k kk ba ancs csö en la ás ma a or szü ség me ora ta ar ké ell bü fa sza áll va ant 4. Számolj! 5. Melyek lehetnek a gép szabályai? Válaszd ki a helyeseket, majd folytasd a gép munkáját!

75 15. hét Szótagszõlõ 2. Olvasd el a verset! Mi hiányzik a képrõl? Simai Mihály: Békahangra Hajladozó berkenye Felhõ kerekedik-e? ágán ül egy brekeke. Jeges esõ esik-e? Kérdezi a berkenye: Megfájdul-e majd a torkom, Mit akarsz itt, brekeke? bere-bere-kedek-e? Csak azt nézem, csak azt nézem, hogy az ég kerek-e. Miért nézed, brekeke? 3. Pótolj! k kk pu an si ál sza ör lö te mi or re enõ si ít dru er sa no edli e or o ol 4. Számolj! 5. Számvár

76 15. hét Olvasd fel a szósorokat! dísz díszes díszít díszlet díszesen szín színes színez színész színtelen szív szívet szívvel szívesen szívtelen új újít újul újonc újságot 2. Másold le a szavakat! 3. Pótolj! j jj, ly lly fo ó, é szaka, he, ú ra, ukas, ár, tava, kirá, ga, é el, bú ócska, piszto mi en. 4. Gyakorolj! sü ed, u ong, moso, sóha, o an, 5. Válaszd ki a szöveges feladatokhoz tartozó egyenleteket, majd oldd meg! a) Kati 47 bélyeget gyûjtött, 19-cel többet, mint Feri. Hány bélyeget gyûjtött Feri? b) Anna 63 bélyeget gyûjtött, Mariann 18-cal többet. Hány bélyeget gyûjtött Mariann?

77 15. hét Olvasd fel a szósorokat! víz vízen vízzel vízi vizes vizet vizek híd hídon híddal hídi hidas hidat hidak tûz tûzön tûzzel tûzi tüzes tüzet tüzek Mit vettél észre? 2. Másold le az 1., 3. és 5. szóoszlopot! 3. EMLÉKEZETMÉRÕ k kk sza áll bü fa me ora mi or csö en pu an szü ség ma a or va ant e or sa i í sz vet h don s el v zes v zen sz nes kocs h dat 4. Számolj! 5. Kösd össze az egyenlõket!

78 Jutalomoldal 78 Olvasd el a találós kérdést! A választ is megkapod, ha jól fejted meg az utána következõ keresztrejtvényt! Tudod-e, hogy mi a felhõ, és hogyan keletkezik? Se oldala, se feneke, Mégis megáll a víz benne. Mi az? Meghatározások: 1. Léggömb másképpen 2. Péter becézve 3. A jobb ellentéte 4. Téli csapadék 5. Lábadra veszed A felhõ parányi vízcseppecskékbõl áll. A Nap melegének hatására a levegõben levõ vízpára felemelkedik az égbe. Hasonlóan, ahogy a tûzhelyen melegített vízbõl felfelé száll a gõz. A magasban, ahol már hidegebb van, kicsapódik, és cseppekké gyûlik össze. Amikor a felhõket alkotó vízcseppek elég nagyra híztak, esõ, hó vagy jég formájában visszahullanak a Földre. Vannak a Földön olyan helyek, ahol szinte naponta esik az esõ. Ezek a trópusi esõerdõk. Ha egy 4 m magas hordót kihelyeznénk itt, megtelne az egy év alatt lehullott esõvízzel. Itt él a világ növény- és állatfajainak több mint fele. Nagyon fontos szerepet játszanak az éltetõ oxigén termelésében. Találd meg és kösd össze az egyforma felhõket!

79 79 Felhasznált irodalom: T. Aszódi Éva: Cini-cini muzsika, Móra,1982. BTF Természettudományi Tanszék: Növény- és állatismeret, Budapest, Dornbach Mária (szerk.): Minden napra egy kérdés, Móra,1989. B. Méhes Vera: Kérdések világa, Officina Nova, Tóthné Makai Andrea Rókáné Kalydi Bea: Titkok és rejtélyek sorozat, Tóth, Dr. Pesthy Gábor (ford.): Emlõsök, PARK, Anna Claybourne Gillian Doherty Rebecca Treays: A FÖLD enciklopédiája, NOVUM, Michael Chinery: Az állatvilág nagy képes enciklopédiája, NOVUM, Corinne Stockley: AZ ÉLÕVILÁG kisenciklopédiája, PARK, Fürkész könyvek: Gondolat, Richard Perry Martin Woodcock: Bruce Pearson John A. Burton: Madarak Emlõsállatok, Állatkerti emlõsök Tara Benson (szerk.): Kisgyermekek nagy világenciklopédiája, Passage, Mosoni György: Törd a fejed, érdemes, Tankönyvkiadó, Varga Ferencné: 1111 Találós kérdés, Anno Kiadó Hernádi Sándor: Beszédmûvelés, Tankönyvkiadó, Nagy J József: Anyanyelvi tantárgypedagógia, Tankönyvkiadó, Adamikné Jászó Anna: A magyar nyelv, Tankönyvkiadó, Oroszlány Péter: A tanulás tanítása, AKG Kiadó, 1998.

80 80 Tartalom 1. hét Év eleji ismétlés. A hangok és a betûk. Betûrend Artikulációs gyakorlatok: a-á, á-a. Szókincsfejlesztés Számfeladatok a 20-as számkörben Jutalomoldal: A Szorgos Bocsok bemutatkoznak 2. hét Mondatok szavakra bontása. Ly-j a szavakban Helyesejtési gyakorlatok. Eseménysor sorrendbe állítása Mûveletek tízesátlépéssel a 20-as számkörben Jutalomoldal: Az elefánt 3. hét Magánhangzók hosszúságának jelölése; i-í a szavakban Ajakartikulációs gyakorlatok. Szavak mondatba foglalása Összeadás és kivonás gyakorlása a 20-as számkörben Jutalomoldal: Miért csíp a csalán? 4. hét Magánhangzók hosszúságának jelölése: o-ó, ö-õ a szavak végén Artikulációs gyakorlatok: e-é, é-e, magas és mély hangzópárok. Mondatalkotás szavakból Kerek tízesek összeadása, kivonása Jutalomoldal: Jankó rejtvényei 5. hét Az u-ú, ü-û a szavak végén. Szókincsfejlesztés Artikulációs gyakorlatok: o-u, u-o Alapmûveletek kerek tízesekkel Jutalomoldal: A teve 6. hét Rövid és hosszú mássalhangzók a szavakban Idõtartam gyakorlatok. Frazémák. Válaszkeresés szövegtartalom alapján Kerek tízesek és egyjegyû számok összeadása, kivonása Jutalomoldal: Miért változnak az évszakok? 7. hét Rövid és hosszú mássalhangzók jelölése: t-tt, l-ll, r-rr, sz-ssz betûpótlások Hangkapcsolat-gyakorlatok: a nyúlás Teljes kétjegyû és egyjegyû számok összeadása és kivonása tízesátlépés nélkül Jutalomoldal: Jankó feladványai 8. hét Betûpótlások, szókincsfejlesztõ gyakorlatok. Ly-j a szavakban Hangkapcsolat-gyakorlatok: a rövidülés. Eseménysor sorrendbe állítása Alapmûveletek gyakorlása Jutalomoldal: Melyik a világ legnagyobb szárazföldi ragadozója? 9. hét Helyesírási gyakorlatok betûpótlással Hangkapcsolat-gyakorlatok: k-g, p-b Alapmûveletek teljes kétjegyû számokkal és kerek tízesekkel Jutalomoldal: Miért hullanak le õsszel a falevelek? 10. hét Emlékezetmérõ: l-ll, g-k, b-p a szavakban Hangkapcsolat-gyakorlatok: g-k, b-p. Szókincsfejlesztés Teljes kétjegyû és egyjegyû számok összeadása, kivonása a 30-as számkörben Jutalomoldal: Segíts Jankónak a rejtvényfejtésben! 11. hét A szótagolás és az elválasztás Beszédmûvelés: a hangbetoldás. Szókincsfejlesztés rokon értelmû szavakkal Teljes kétjegyû számok összeadása, kivonása a 30-as számkörben Jutalomoldal: Miért költözik el õsszel jó néhány madárfaj? 12. hét Elválasztás gyakorlása. Feleletválasztás tartalom alapján Hangkapcsolat-gyakorlatok: képzés helye szerinti részleges hasonulás,n-m Gyakorló számfeladatok Jutalomoldal: Miért kék az ég? 13. hét Emlékezetmérõ: s-zs, s-ss. Mondatalkotás szavakból Szövegértési gyakorlatok. Hangkapcsolat-gyakorlatok: s-zs, zs-s Teljes kétjegyû számhoz egyjegyûek hozzáadása, elvétele tízesátlépéssel a 100-as számkörben Jutalomoldal: Jankó fejtörõi 14. hét Emlékezetmérõ: d-t, t-tt. Szórend a mondatban Hangvarázsló: d-t, t-d. Szövegfeldolgozás kérdések alapján Teljes kétjegyû számok összeadása, kivonása tízesátlépés nélkül a 100-as számkörben Jutalomoldal: A császárpingvin 15. hét Gyakorló, ismétlõ feladatok. Betûpótlások: j-jj, ly-lly Emlékezetmérõ: k-kk, i-í Teljes kétjegyû számok összeadása, kivonása tízesátlépéssel a 100-as számkörben Jutalomoldal: A felhõ

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2013. március 25. MATEMATIKA 1. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Számolj pontosan! Milyen szám kerül az utolsó helyre? 19-3 + 2-7 - 2 + 5-2 + 6 =

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév

Földvári Erika NYELVTAN. Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Földvári Erika NYELVTAN Munkafüzet második osztályosoknak Elsõ félév Mozaik Kiadó Szeged, 2013 A magánhangzók idõtartama 1. Mi a szabály? Töltsd ki a táblázatot! Alkoss mondatokat a szópárokkal! Írd le

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Nehezebb, gondolkodtató feladatok. Kérj segítséget, ha szükséges!

Nehezebb, gondolkodtató feladatok. Kérj segítséget, ha szükséges! Kedves! (Írd ide a nevedet!) Ezt a gyakorló füzetet azért készítettük, hogy az iskolában tanultakat játékosan, érdekes feladatokon gyakorolhasd. Ha szorgalmasan megoldod a feladatokat, fejlődni fog az

Részletesebben

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL!

ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Vég Andrea ÍRJUNK SZÉPEN, HELYESEN SÜNIVEL! Írás- és helyesírás gyakorló 1. osztályosoknak 7. kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Az f és a v a szavakban 1. Mit jelentenek a szavak? Készíts rajzot! Másold

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás

Másold le! Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. Javítás 1. Másold le! 2. Másold le a szóláshasonlatot! Ugrik, mint a béka. 3 3. a) Kisbetű? Nagybetű? Pótold! b) Ellenőrizd le! A helyes megoldásokat megtalálod az 1. mellékletben. c) Másold le a szavakat! 4.

Részletesebben

Magánhangzóink: u ú. 1. Alkoss mondatokat a kettes és hármas ikrekkel (segítséggel)!

Magánhangzóink: u ú. 1. Alkoss mondatokat a kettes és hármas ikrekkel (segítséggel)! Magánhangzóink: u ú 1. Alkoss mondatokat a kettes és hármas ikrekkel (segítséggel)! hurok húrok (kötélen; hegedűn) zug zúg (szobában; valami zajos helyen) szurok szúrok szúrók (fekete; éles tárggyal; akik

Részletesebben

Köszöntünk titeket a negyedik osztályban!

Köszöntünk titeket a negyedik osztályban! Köszöntünk titeket a negyedik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyûjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematikaórán tanultakat. A következô

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Busáné Jordán Judit. Okosító. szó-ta-go-ló. Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára

Busáné Jordán Judit. Okosító. szó-ta-go-ló. Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára Busáné Jordán Judit Okosító szó-ta-go-ló Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára 1. Kedves Gyerekek, s okosodásotokat segítő Felnőttek! Játszva, mégis kreatívan gondolkodva, olvasni és írni

Részletesebben

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, március 30. MATEMATIKA 2. OSZTÁLY

FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, március 30. MATEMATIKA 2. OSZTÁLY ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY MATEMATIKA 2. OSZTÁLY név:... iskola:... 1. Melyik számra gondoltam? Írd az üres négyzetbe! a) A legkisebb páros szám: b ) 1 tízes + 3 egyes = A legnagyobb egyjegyű páratlan

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 03 ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Figyeld meg a fenti képet! Döntsd el, hogy igaz vagy hamis az

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

Írás. munkafüzet 3. osztályosoknak. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Írás. munkafüzet 3. osztályosoknak. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Írás munkafüzet 3. osztályosoknak Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomjegyzék Ceruzaforgató... 4 Ismét együtt! Ismételjünk!... 6 Légy szemfüles!... 8 Alsó ívelés, felső

Részletesebben

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve:

OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: 2. A versenyző neve: Tanítók Fekete István Egyesülete OLVASÁS SZÖVEGÉRTÉS Feladási határidő: 2019. január 14. (hétfő) Forduló: Évfolyam: III. 2. A versenyző neve: Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Az iskola kódja:

Részletesebben

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla

A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla A 5-ös szorzó- és bennfoglalótábla 1. Játsszátok el, amit a képen láttok! Hány ujj van a magasban, ha 1 kezet 3 kezet 4 kezet 0 kezet 6 kezet 8 kezet látsz? 1 @ 5 = 3 @ 5 = 4 @ 5 = 0 @ 5 = 0 2. Építsd

Részletesebben

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul!

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul! Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak 2 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Szótagoljunk! 1. Robot Robi felfedezõútra indult. Mit látott? Írd le szótagolva a szavakat, ahogy a robot mondhatta

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 3. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 3. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 3. FORDULÓ SZERVEZÉS Szükséges eszközök: borítékok, feladatlapok, ragacs, ragasztó 60 perc áll a csapatok rendelkezésére. Egy-egy feladat kb. 6-7 percet vesz igénybe.

Részletesebben

Számok és műveletek 10-től 20-ig

Számok és műveletek 10-től 20-ig Számok és műveletek től 20ig. Hány gyerek vesz részt a síversenyen? 2. Hányas számú versenyző áll a 4. helyen, 3. helyen,. helyen? A versenyzők közül hányadik helyen áll a 4es számú, 3as számú, es számú?

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le!

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le! 47. modul 1/A melléklet 2. évfolyam Feladatkártyák tanuló/1. Elrejtettem egy logikai lapot. Ezt kérdezték tőlem: én ezt feleltem:? nem? nem? nem nagy? nem? igen? nem Ha kitaláltad, rajzold le az elrejtett

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Egy hang két betû: j és ly 1. Orsolya és Jancsi olyan állat- és növényneveket gyûjtöttek, melyekben j vagy ly betû

Részletesebben

Ember: Állat: Növény:

Ember: Állat: Növény: Hova tartoznak a szavak? Írd a megfelelı csoport után a hozzá tartozó számot! Ember: Állat: Növény: 1 ibolya 9 nárcisz 2 Rózsa 10 paripa 3 béka 11 bálna 4 málna 12 Ibolya 5 láma 13 sóska 6 Nárcisz 14 Béla

Részletesebben

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM 1. NAP PROGRAMJA Ezen a héten újabb, egymáshoz nagyon hasonló betűkkel játsszunk! Azonban ők már nem csak hárman vannak, hanem bizony nyolcan, így a dolgunk is nehezebb

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Második félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Második félév. Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Második félév Tizenegyedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 SZORZÁS ÉS OSZTÁS -VEL Mesélj a képrõl! Hány kerékpár és kerék van a képen?

Részletesebben

Tóth Ernõné. Játékos okoskodás. feladatgyûjtemény. School Bt. Nyíregyháza 2003.

Tóth Ernõné. Játékos okoskodás. feladatgyûjtemény. School Bt. Nyíregyháza 2003. Tóth Ernõné Játékos okoskodás feladatgyûjtemény chool Bt. Nyíregyháza 2003. Írta: Tóth Ernõné A kiadó szakmai lektora: Buda Barna Anyanyelvi lektor: dr. Minya Károly zerkesztette: dr. Kuknyó János A borítót

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok.

A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. A héten vendégeket fogadunk. Egy idegen bolygóról érkeztek, de nagyon kedvesek, szeretnének megismerkedni velünk. Ők a robotok. Elsőként bemutatkozunk egymásnak. Ekkor derül ki, hogy értik a nyelvünket,

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 2. évfolyam MÉRŐLAPOK 7. modul 6. melléklet 2. évfolyam 1. mérőlap tanuló/1. 1. Írd le a számokat egymás mellé! ; ; ; ; 2. Tedd a kapott számokat csökkenő sorrendbe!

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve

ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY. Bük, március 21. név:... iskola:... Két ember és a medve FELSŐBÜKI NAGY PÁL ALSÓ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENY Bük, 2016. március 21. SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY név:... iskola:... Két ember és a medve Sok évvel ezelőtt két jóbarát, Sándor és József vándorolt át az

Részletesebben

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions

136 Con Dolore. Tenor 1. Tenor 2. Bariton. Bass. Trumpet in Bb 2. Trombone. Organ. Tube bell. Percussions Tenor 1 Tenor 2 Bariton Bass Trumpet in Bb 1 Trumpet in Bb 2 Trombone Percussions Organ 136 Con Dolore Tube bell X. Nikodémus: Mer - re vagy, Jé - zus, hol ta - lál - lak? Mu-tass u - tat az út - ta- lan

Részletesebben

Kösd össze az összeillı szórészeket!

Kösd össze az összeillı szórészeket! há tor gyöngy tás mor kás fu ház ál rom á mos sá rus szo dály moz szít szom széd ol vad pond ró dí ves da dony ned rál süly lyed tom na ka bog ge gár bál dol lo bol bun bát bár da bo be kar pa e ca koc

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2011-2012. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. CSEREBERE 8 PONT Ha képeken látható szavakban egy hangot megváltoztattok, új szót kaptok. Írjátok az új szót a kép alá! 2.HOL FÉSZKEL A KISMADÁR?

Részletesebben

kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013.

kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013. kisokos Foglalkoztató füzet gyerekeknek Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága 2013. Augusztus vége volt, a gyerekek már hazajöttek a nyaralásból.

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 ÖSSZEHASONLÍTÁS Húzd át azokat, amelyek nincsenek a fenti képen! Karikázz be annyit,

Részletesebben

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán

MESEBÁL 3.A hõs kisegér Huszti Zoltán MSBÁL. hõs kisegér Huszti Zoltán nek 12 Marsch lt egy - szerélt a kam - ra sar - ka mé - lyén, Laczó Zoltán Vince lt egy - szerélt egy órus ora hõs kis - e-gér. Hosz - szú far - ka volt és büsz - ke nagy

Részletesebben

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja!

Kacor király. 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! Kacor király 1. Színezd ki azt a rajzot, amelyik a mese első jelenetét ábrázolja! 2. Húzd alá azt a mondatot, amelyikből kiderül, mit csinált a macska, miután elkergette az asszony! Elindult az erdőbe,

Részletesebben

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia

50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 2. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 3. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia 50. modul 4. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és csoport

Részletesebben

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG 1. feladatlap 1., Szinonimaolvasás Hasonlítsd össze a kisbetős és NAGYBETŐS szavakat! Figyeld meg melyik kisbetős szónak van NAGYBETŐS megfelelıje! van nincs étkészlet van nincs tartózkodó van nincs ragyogó

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét?

1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? 1. Pál kertje téglalap alakú, 15 méter hosszú és 7 méter széles. Hány métert tesz meg Pál, ha körbesétálja a kertjét? A) 37 m B) 22 m C) 30 m D) 44 m E) 105 m 2. Ádám három barátjával közösen a kis kockákból

Részletesebben

bál, hab, bab, bot, láb, busz, zab, bőr, bor, seb

bál, hab, bab, bot, láb, busz, zab, bőr, bor, seb 1. Írd le a képek nevét! bál, hab, bab, bot, láb, busz, zab, bőr, bor, seb 2. Írd a mondatokba a hiányzó szavakat! szabó, baba, boci A kiságyban alszik a. A tehén kicsinye a. Ruhát varr a. 4 1. Írd be

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban!

Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Köszöntünk titeket a harmadik osztályban! Ez a számolófüzet a tankönyv és feladatgyűjtemény mellett segítségetekre lesz abban, hogy használatával gyakoroljátok a matematika órán tanultakat. A következő

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév MATEMATIKA A feladatlapok. évfolyam. félév A kiadvány KHF/3993-18/008. engedélyszámon 008.08.18. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterv A

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak

Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak Matematika munkafüzet 3. osztályosoknak II. kötet Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Bevezető Kedves Harmadik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted II. kötetét tartod a

Részletesebben

Én is tudok számolni 2.

Én is tudok számolni 2. Én is tudok számolni 2. ELSŐ KÖTET A kiadvány 2018. november 11-én tankönyvi engedélyt kapott a TKV/3490-11/2018. számú határozattal. A tankönyv megfelel az 51./2012. (XII. 21.) számú EMMI-rendelet 11.

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1. feladatlap 1., Mérleghinta matek. A mérleghintákon látható képeket helyettesítsd számokkal úgy,hogy a számok összeadása esetén is egyensúlyban maradjanak, a két oldalon lévı számok összege egyenlı legyen!

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót.

A part alatt. Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Kiveszi a ke-men-cé-ből a megsült cipót. A part alatt Melyik munkát, te-vé-keny-sé-get melyik állat végzi? Írd mellé! Vizet önt a da-gasz-tó-tek-nő-be. Szekérre rakja a bú-za-ké-vét. Le-ka-szál-ja a búzát. Dagasztja a tésztát. Kévébe köti a búzát.

Részletesebben

Kedves Második Osztályos Tanuló!

Kedves Második Osztályos Tanuló! Kedves Második Osztályos Tanuló! Reméljük, hogy az első osztályban megkedvelted a matematikát. Ebben a feladatgyűjteményben is sok érdekes feladattal találkozhatsz. Akad közöttük tréfás, gondolkodtató,

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG

HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG HÉTFŐI REPÜLÉS A PÚPOS SZÖRNYETEG Sötétben minden más. Az egy más világ. Gyuszi fekszik a sötétben. A kályhánál valami furcsa domborodik. Valami púpos szörnyeteg, ugrásra készen. Gyuszi feljebb húzza a

Részletesebben

Földvári Erika NYELVTAN. Tankönyv második osztályosoknak

Földvári Erika NYELVTAN. Tankönyv második osztályosoknak Földvári Erika NYELVTAN Tankönyv második osztályosoknak Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Magánhangzók, mássalhangzók 1. Tükör elõtt végezd a gyakorlatokat! Kerekítsd az ajkad! Egyre jobban szûkítsd a kerekítést!

Részletesebben

Kurucz Istvánné Tóth Ferencné Flór Lászlóné FELMÉRÉSEK AZ 1 2. OSZTÁLYOS MATEMATIKÁHOZ HARMADIK KIADÁS

Kurucz Istvánné Tóth Ferencné Flór Lászlóné FELMÉRÉSEK AZ 1 2. OSZTÁLYOS MATEMATIKÁHOZ HARMADIK KIADÁS Kurucz Istvánné Tóth Ferencné Flór Lászlóné FELMÉRÉSEK AZ 1 2. OSZTÁLYOS MATEMATIKÁHOZ HARMADIK KIADÁS Celldömölk, 200 A felmérések az 1. osztályos matematikához anyagát írta és összeállította Kurucz Istvánné

Részletesebben

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014.

XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. XXXII. BORBÉLY SÁNDOR ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY Komplex anyanyelvi készségek tantárgy 3. évfolyam VÁC 2014. KEDVES GYEREKEK! JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK! Olvasd el figyelmesen a történetet! Az elrepült focilabda

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó

Feladatok. 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó Feladatok 1. Keress hasonló értelmű szavakat az alábbiak helyett! szállj nevetős megy komolykodva csillámló mosolygó koccanó (Segítségül gondolj a következő szavakra: kacag, fut, távozik, suhan, somolyog,

Részletesebben

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám:

80/ S z ö v e g é r t ő v e r s e n y május osztály. Jó versenyzést kívánunk! Név: Iskola: Elért pontszám: S z ö v e g é r t ő v e r s e n y 2018. május 3. 1. osztály Név: Iskola: Elért pontszám: 80/ Hasznos tanácsok: 1. 45 percig dolgozhatsz! 2. Ceruzával írj! 3. Figyelj az utasítás pontos végrehajtására!

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 2. osztály 2 1. Ismerkedés a 2. osztályos matematika tankönyvvel és gyakorlókönyvvel Tankönyv Gyakorlókönyv 2. Tárgyak, személyek a megadott szempont szerint (alak, szín, nagyság).

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. TITKOS NYELV SZAVANKÉNT 1 PONT Gyűjtsetek szavakat titkos nyelven! A példa: tábla. 3 percig dolgozhattok. 2. MELYIKET VÁLASSZAM? 10+1 PONT Színezzétek

Részletesebben

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire KOCSÁR MIKLÓS Dalok magyar költk verseire Énekhangra és zongorára 2. Gyurkovics Tibor versei ÖLELJ MEG ENGEM, ISTEN 1. Fönn 2. Antifóna 3. Figura 4. Istenem LÁTJÁTOK FELEIM KÉRÉS EGYHELYBEN POR-DAL Kontrapunkt

Részletesebben

Húsvét. Olvasószint: B

Húsvét. Olvasószint: B Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

SZÉPEN, HELYESEN ÍRÁSMUNKAFÜZET

SZÉPEN, HELYESEN ÍRÁSMUNKAFÜZET Csájiné Knézics Anikó SZÉPEN, HELYESEN ÍRÁSMUNKAFÜZET AZ 1. OSZTÁLY SZÁMÁRA TIZENKETTEDIK, JAVÍTOTT KIADÁS CELLDÖMÖLK, 2004 Az Oktatási Minisztérium az 5/1998. (II. 18.) MKM számú rendelet 6. (3.) bekezdése

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2015. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

Feladatgyűjtemény matematikából

Feladatgyűjtemény matematikából Feladatgyűjtemény matematikából 1. Pótold a számok között a hiányzó jelet: 123: 6 a 45:9.10 2. Melyik az a kifejezés, amelyik 2c-7 tel nagyobb, mint a 3c+7 kifejezés? 3. Határozd meg azt a legnagyobb természetes

Részletesebben

Téli vakáció. Olvasószint: C. Tél itt és tél ott

Téli vakáció. Olvasószint: C. Tél itt és tél ott Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Olvasók királya. Pályázati lap. Név:... Cím:... Telefonszám vagy ... Iskola neve, osztály:...

Olvasók királya. Pályázati lap. Név:... Cím:... Telefonszám vagy  ... Iskola neve, osztály:... Olvasók királya Pályázati lap Név:...... Cím:...... Telefonszám vagy e-mail:...... Iskola neve, osztály:...... 1 1. Békés Pál: A Félőlény A feladatok megoldásához olvasd el a meseregény első öt fejezetét!

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

1. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki

1. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki Számok ezerig. Dóri, Samu és Bianka pénzt számoltak, és beváltották nagyobb egységekre. Rakd ki játék pénzzel! a) Dóri pénze: Helyiérték-táblázatba írva: Százas Tízes Egyes 5 3 százas + 5 tízes + 3 egyes

Részletesebben

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk!

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam Név: Osztály: Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! 1. Tedd ki a megfelelő ékezeteket a szavakra! futotest, fozokanal, kultura, szulofold, szololevel

Részletesebben

Erzsébet-akna. Munkások a készülõ aknánál 1898-ban. A jobb alsó kép nagyított részlete. Az aknatorony egy régi képeslapon. Rajz a mûködõ aknáról

Erzsébet-akna. Munkások a készülõ aknánál 1898-ban. A jobb alsó kép nagyított részlete. Az aknatorony egy régi képeslapon. Rajz a mûködõ aknáról Bányák Mi még úgy kö szön tünk az is ko lá ban, hogy: Jó sze ren csét! Most, 40 év vel az utol só bá nya be zá rá sa után, már szin te nyo ma sem ma radt an nak, hogy Pilisszentiván bá nyász fa lu volt

Részletesebben

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt?

Mit csináltak vacsora után? Hányan ültek a vacsoraasztalnál? Miért nem ismerte meg sem a kovács, sem a tanító Mátyás királyt? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) ALSÓ TAGOZATOS EGYÉNI VERSENY NÉV: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1. Olvasd el Szép

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

91 100% kiválóan megfelelt 76 90% jól megfelelt 55 75% közepesen megfelelt 35 54% gyengén megfelelt 0 34% nem felelt meg

91 100% kiválóan megfelelt 76 90% jól megfelelt 55 75% közepesen megfelelt 35 54% gyengén megfelelt 0 34% nem felelt meg Kedves Kollégák! A Negyedik matematikakönyvem tankönyvekhez készítettük el a matematika felmé rőfüzetünket. Az első a tanév eleji tájékozódó felmérés, amelynek célja az előző tanév során megszerzett ismeretek

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Kedves harmadik osztályosok!

Kedves harmadik osztályosok! Kedves harmadik osztályosok! Köszöntünk titeket a matematika birodalmában! 3. osztályban is folytatjuk a barangolást. Ismét új kalandok, új felfedezések és rejtvényes feladatok várnak rátok. tankönyv mellett

Részletesebben

Kedves Kollégák! Kedves Szülõk!

Kedves Kollégák! Kedves Szülõk! Kedves Kollégák! Kedves Szülõk! Az OKOS(K)ODÓ című kiadványunkat elsõsorban Az én matematikám című 1. osztályos tankönyvcsaládhoz készítettük. Természetesen használható más tankönyvek mellé, mert feladatsorai

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben