Lugosi Béla Blaskó Béla Ferenc Dezső

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lugosi Béla Blaskó Béla Ferenc Dezső"

Átírás

1

2 2011. december 20-a és 22-e között a szabadkai közönség mélyrehatóan megismerkedhet Lugosi Béla életművével, akinek professzionális színházi és színészi pályafutása Szabadkán kezdődött. Nyolcvan évvel a Dracula című film (Tod Browning, Universal, 1931) forgatása után, amely a horror műfaj klasszikus alkotásának számít immár, Lugosi Béla neve örökre összefonódott ezzel a kultikus irodalmi (Bram Stoker) és filmes figurával. Az évforduló jó alkalom arra, hogy Szabadkán megrendezésre kerüljön a Lugosi Béla napok elnevezésű rendezvény.

3 Lugosi Béla ( ) Blaskó Béla Ferenc Dezső néven született Lugoson, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén (Lugos ma a romániai Erdélyben található), nem messze a legendás gróf kárpátokbeli otthonától. Később vezetéknevét, szülővárosának nevére változtatta. 17 évesen már kézművesként dolgozott Szabadkán, egészen addig míg Pesti Ihász Lajos, a szabadkai Színház akkori igazgatója fel nem ajánlotta neki, hogy teljesítse be álmát és vágyát legyen színész től a budapesti Nemzeti Színházban lépett fel, olyan szerepeket játszott, mint Rómeó, Hamlet, Tell Vilmos ban Németországba emigrált, majd ugyanabban az évebn, decemberben már New Orleansba érkezett. Lugosi markáns megjelenésének és magyar akcentusának köszönhetően később a Broadwayn megkapta Dracula gróf szerepét. Ez a szerep, amelyet később filmen is megismételt, tette őt igazán híressé és egyben az 1930-as évek horrorműfajának ikonjává is. Ugyanakkor ez a siker bizonyos tekintetben be is határolta pályafutását, hiszen ezek után élete végéig egzotikus gazemberek szerepét osztották rá. Az idősödő és elfelejtett Lugosi az 1950-es években, a később minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Edward D. Wood Jr. oldalán még három, azóta kultusszá kövült B-kategóriás alkotásban szerepelt. A Glen or Glenda és a Bride of the Monster forgatása után súlyos morfiumfüggőség alakult ki nála, majd a 9-es terv a világűrből forgatása közben, 1956-ban hunyt el szívinfarktusban. A Kalifornia állambeli Culver Cityben helyezték örök nyugalomra, fia és negyedik felesége kérésére: legendássá vált Drakula-jelmezében, ami a közhiedelemmel ellentétben, soha sem volt Lugosi vágya.

4 A mítosz kezdete (...) Szabadka a huszadik század hajnalán. A központ nagyvárosi, a külvárosok falusiasak. A látványos paloták építésének korszaka, megjelennek az első autómobilok és az első filmek az új század szimbólumai. A lakosságot, különösen a fiatalokat lenyűgözi a megváltozott valóság képe. Előttük egy izgalmas és drámai, kockázatokkal de kihívásokkal is teli század. Van, aki vonatra száll és elhagyja Szabadkát egy messzi hely kedvéért. Vannak, akik éppen ide érkeznek és lassan építik útjukat a bizonytalan jövő irányába. Az érkezők között van többek között Iványi István is, Szabadka történetének első krónikása. Temesvár mellől, Lugosról a vonat magával hozza a tizenhét éves Blaskó Béla Ferenc Dezsőt, azt a fiút, akit a világ a mai napig megjegyez magának, mint eredeti filmhőst, Drakulát Lugosi Bélát. Színészi pályafutása Szabadkán kezdődik, a hatoszlopos színházban. A Népszínháztól a Broadway-ig és onnan a filmstúdiókig hosszú utat kellett megtennie, átszenvednie egy háborút, forradalmat, emigrációt... Holywoodban megtapasztalja a pompát és a nyomort egyaránt, de soha sem tér vissza szülőföldjére.

5 A Shakespeare drámákban nyújtott brilliáns szerepei egycsapásra feledésbe merülnek, miután egy napon, végérvényesen Dracula figurájával, szerepével azonosítják. Béla pályafutásának szabadkai részletei a történelem homályába vesztek, és feledésbe merültek. Lehet, hogy az egy komoly időszak volt, és Lugosi későbbi zsánerszínészi pályafutása nem tette lehetővé, hogy az ünnepelt szabadkai színészek közé emelkedjék. A vérszívó figuráját, Lugosi után számos ismert színész is magára ölti, és a műfaj klasszikussá válik, de ennek ellenére Béla jelensége nem veszít fényéből. Sőt mi több, az új század egyik pop ikonjává válik. (...) Dejan Mrkić

6 HORROR MASZK KÉSZÍTŐ MŰHELY (Dracula figurájának motívumai alapján) műhelyvezető: Miroslav Lakobrija, szobrász, filmekben használatos speciális effektusok szakértője december , Medijala Művészeti Műhely A műhelymunka három napja alatt a résztvevők betekintést nyernek a maszkkészítés gyakorlati folyamatába: megtanulják, hogyan kell arclenyomatot készíteni, modellezni gipsszel, öntőformát készíteni, latexbe önteni, műfogakat készíteni, és a kész maszkot kisminkelni. A résztvevők a műhelymunka ideje alatt elsajátítják a maszkkészítés fortélyait és önállóan is készítenek majd tündér, vámpír, boszorkány, vagy éppen a saját fantáziájuk szülte maszkot. A részvétel ingyenes. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni lehet az office@fokus-su.rs villámpostacímen, vagy telefonon, a os számon!

7 A Jugoszláv filmarchívum FILMPLAKÁT KIÁLLÍTÁSA KEDD, december 20., Szabadegyetem, A kiállítás olyan filmek plakátjait foglalja magába, amelyekben Lugosi Béla szerepelt, és amely filmeket a Jugoszláv mozik annak idején be is mutattak. Ezek: Abbott and Costello Meet Frankenstein (1948), The Black Cat (1934) a Jugoszláv filmarchívum kivitelezésében, és egy reprint 1965-ből, Dracula (1931) és egy reprint 1965-ből, Frankenstein Meets the Wolf Man (1943) a Jugoszláv filmarchívum kivitelezésében és Son of Frankenstein (1939), szintén a Jugoszláv filmarchívum kivitelezésében.

8 ELŐADÁS LUGOSI BÉLA DRACULA ÖRÖK előadó: Dejan Mrkić KEDD, december 20., Szabadegyetem, Az ember, aki megjelenésével mérhetetlenül hozzájárult a horror, mint filmes műfaj megteremtéséhez, Szabadkán kezdte színészi pályafutását. Akkoriban még, mint Blaskó Béla állt színpadra, de a sors már akkor mást tervezett számára. A történelem színpadán zajló viharos események messze sodorták, ahonnan soha sem is tért vissza. Mégis az osztrák-magyar származása és sármja nagy mértékben hozzájárult hollywoodi karakterének megkreálásában, immár Lugosi Bélaként a filmbéli Dracula szerepében. Hanyatló éveiben látnia kellett, ahogyan csillaga elhalványulni látszik, mégis, amikor holtan a koporsóba fektették, abban a pillanatban kezdett el élni a legenda, a halhatatlan Lugosi Béla.

9 Fotó: Molnár Edvárd SZÍNHÁZI ELŐADÁS DRACULA A PILLANAT FÉNYEI (Bram Stoker szövegei alapján) rendezte: Urbán András KEDD, december 20., Kosztolányi Dezső Színház, és Urbán Drakulája (...) a nyers félelmeket emeli ki a Drakula-mítoszból. A test határainak megsértésével és az élet határainak megsértésével érzett szorongásokat idézi meg anélkül, hogy történetbe ágyazással meg próbálná magyarázni ezeket. A lét peremének kitapogatásával járó borzongást nem szavakkal, hanem anyaggal, sárral és hússal éri el. (...) Úgy találkozik a Drakula-téma Urbán színházával, mintha afféle történet alatt futó történetként mindig is ott lett volna (a vizes, véres, halas jelenetekben), és ami most végre felszínre kerül. Kérchy Vera Ingyenes jegyfoglalás: office@fokus-su.rs vagy telefonon a os telefonszámon. A helyek száma korlátozott!

10

11

12 ELŐADÁS DRACULA MÉDIAJELENLÉTÉNEK TÖRTÉNELMI GYÖKEREI előadó: dr. Mészáros Zoltán Szerda, december 21., Lifka Sándor Art Mozi, Dracula figurája egy, a 20. században kitalált médiajelnség. Azonban, mint minden ilyen, vagy ehhez hasonló magában hordoz különféle népi, populáris, sőt a klasszikus kultúrából táplálkozó elemeket is. Továbbá felismerhetünk benne olyan történelmi tartalmakat, amelyek egészen a régi időkig nyúlnak vissza. Az előadás a Dracula-jelenség keletkezéstörténetével, történelmi gyökereivel, valamint azzal az időszakkal foglalkozik majd, amikor Lugosi Béla megkreálta Dracula figuráját.

13 FILMVETÍTÉS DRACULA (1931, Universal, 75) rendezte: Tod Browning SZERDA, december 21., Lifka Sándor Art Mozi, A horrorfilm műfajának ez a korai klasszikusa Bram Stoker 1897-es, azonos című, ismert regényének színpadi változatán alapul. A német némafilm egyik legjobb operatőre, Karl Freund sejtelmesen ködös képeihez Csajkovszkijtól kölcsönözték a zenét. A film sikere számtalan folytatást szült, és világsztárrá, valamint a figura egyik legkiválóbb megtestesítőjévé tette a vérszívó erdélyi grófot alakító, hipnotikus nézéssel bíró, magyaros akcentussal beszélő Lugosi Bélát.

14 FILMVETÍTÉS A HOLLÓ (Universal, 1935, 61) rendezte: Lew Landers CSÜTÖRTÖK, december 22., Szabadegyetem, Edgar Allan Poe azonos című művéből készült horrorfilm Boris Karloff és Lugosi Béla főszereplésével. Egy, Poe műveinek hatása alatt álló, brilliáns sebész megmenti egy csinos táncosnő életét, de belebolondul abba, hogy soha sem lehet az övé. Dr. Violin szerepe Lugosi Béla egyik legkiválóbb alakítása.

15 A RÉMFILM PÁLYÁZATRA BEÉRKEZETT ALKOTÁSOK VETÍTÉSE CSÜTÖRTÖK, december 22., Szabadegyetem, október 1-e és november 23-a között a Szabadka Város területén élő fiatalok számára lehetőség nyílott arra, hogy videómunkáikkal részt vegyenek a FOKUS Alapítvány rémfilm pályázatán: olyan rövidfilmekkel, amelyeket Lugosi Béla életműve illetve híres karaktere, Dracula inspirált. A munkákat zsűri bírálta el és választotta ki a legkiválóbbakat: Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, rendező, Tolnai Szabolcs, rendező és Nela Tonković művészettörténész, a Képzőművészeti Találkozó kusztosza. A legjobb alkotás szerzője egy utat nyer Erdélybe, ahol meglátogathatja az ismert Dracula-kastélyt (www. bran-castle.com), illetve az első, második és harmadik helyezettek HD kamerát nyernek majd.

16 PERFORMANSZ HORROR MUSICAE VACUI ( 20) zeneszerző: Konstantin Stefanović CSÜTÖRTÖK, december 22., Szabadegyetem, Idő és tér kölcsönösen összefüggnek egymással. Éppen ezért a zene, mint időbeli művészet, a térben válik megtapasztalhatóvá. Michel Foucault, francia filozófus szerint az emberek mindent térként képzelnek el. Így az ideák is egy meghatározott tér tartalmaivá válnak, mint ahogyan az üresség és a semmi is Az ember üres tértől való félelme vajon abban gyökerezik, hogy fél a semmitől, a haláltól? A Horror musicae vacui című performanszban megjelenő videó, elektronika, mechanikus játék, audiófény installáció, theremin, fuvola, preparált zongora, elektronikus zongora és elektronikus dob vizualitás és hagzásvilág e jelenség érzékeléséhez kínál megközelítési módokat. A címet, a filozófus Milan Uzelac, azonos című könyve inspirálta. A könyv ironikus módon jósolja meg a zeneművészet végét a modern XX. században. A performansz kigondolásában részt vevő személyek és az előadók: Jelena Vujačić theremin, fuvola Mr Marija Stefanović Krecul mechanikus játék, preparált zongora, elektronikus zongora Konstantin Stefanović videó, audió-fény installáció, preparált zongora Bezdán András elektronika, elektronikus dob

17 PROGRAM December , Medijala Művészeti Műhely Horror maszk készítő műhely műhelyvezető: Miroslav Lakobrija Kedd, december 20., Szabadegyetem Megnyító /A Jugoszláv filmarchívum filmplakát kiállításának megnyitója Előadás Lugosi Béla - Drakula örök címmel; előadó: Dejan Mrkić Kedd, december 20., Kosztolányi Dezső Színház Dracula, avagy a pillanat fényei c. színházi előadás rendező: Urbán András Dracula, avagy a pillanat fényei c. színházi előadás rendező: Urbán András

18 Szerda, december 21., Lifka Sándor Art Mozi Dracula médiajelenlétének történelmi gyökerei c. előadás előadó: dr. Mészáros Zoltán Dracula (1931) c. film vetítése rendező: Tod Browning Csütörtök, december 22., Szabadegyetem A holló (1935) c. film vetítése rendező: Lew Landers A Rémfilm pályázatra beérkezett alkotások vetítése Horror musicae vacui - performansz zeneszerző: Konstantin Stefanović A Lugosi Béla napok zenefelelőse: DJ Gustav Jr.

19 A belépő minden programra ingyenes. Támogató: Tartományi Művelődésügyi Titkárság A rendezvény partnerei: Szabadka Város, Lifka Sándor Art Mozi, Kosztolányi Dezső Színház, szabadkai Szabadegyetem. Médiapartnerek: RTV Yu Eco, Subotičke novine,

20

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman rendező születésének 80. évfordulója alkalmából Életmű-kiállítás nyílt a Lengyel Intézetben (Budapest 1065, Nagymező u. 15.). A kiállítás 2012. november

Részletesebben

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat)

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés,

Részletesebben

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele. 49. hét december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Hírlevele 49. hét 2017. december 3. vasárnap 16 óra Művészetek Palotája Kultúrpart-advent Kárpát-medencei folklór és kortárs költészet sok-sok zenével minden

Részletesebben

Búcsú Szakácsi Sándortól

Búcsú Szakácsi Sándortól 1. oldal, összesen: 6 oldal Írja be az e-mail címét! Feliratkozás név: jelszó: Bejelentkezés Búcsú Szakácsi Sándortól Szakácsi Sándor színművész búcsúztatását csütörtökön 15-órakor tartják Budapesten,

Részletesebben

Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle programok

Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle programok Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle programok 2014. október 15 19. (szerda vasárnap) október 15. (szerda) 12.05 13.15 Versenyfilmek vetítése 13.30 15.00 Versenyfilmek vetítése 15.15 16.45 Versenyfilmek

Részletesebben

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04 Új kiállításban gyönyörködhetnek a Bóbita Bábmúzeum látogatói: az egri Harlekin Bábszínház néhány előadásának míves és nagyméretű bábjai és díszletei köszöntik az ide betérőt. A Harlekin Bábszínház - ahol

Részletesebben

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle 3. szint Március-április Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Merle, jelentette be kedd este a francia író lánya. Kilencvenöt éves korában Párizs környéki

Részletesebben

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az egyesület 1991 októbere óta működik, a Fővárosi Bíróság közhasznú szervezeteként a Pk.66925/1991/1 számú végzése alapján jegyezte be. Az Andaxínház a különböző

Részletesebben

a debreceni Csokonai Színház előadása jegyár: 1300 Ft február óra nagyszínpad - színpadi nézőtér 2 óra 20 perc, szünet nélkül

a debreceni Csokonai Színház előadása jegyár: 1300 Ft február óra nagyszínpad - színpadi nézőtér 2 óra 20 perc, szünet nélkül ELŐADÁSOK ÉS KÍSÉRŐPROGRAMOK Első nap: 2011. február 9., szerda Mesés férfiak szárnyakkal Oleg Zsukovszkij - Szénási Miklós - Lénárd Ödön szövegei rendezte Vidnyánszky Attila a debreceni Csokonai Színház

Részletesebben

Državni izpitni center *N14113132* osztály MAGYAR NYELV. 2014. május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014

Državni izpitni center *N14113132* osztály MAGYAR NYELV. 2014. május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 2014 Državni izpitni center *N4332* 9. osztály MAGYAR NYELV 204. május 8., csütörtök ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztályos ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS RIC 204 2 N4-3-3-2 Ha a tanuló a feleletválasztós feladatokban a

Részletesebben

Eldorádó a Bárkában. mhtml:file://d:\oszmi\20130614\mht\000357.mht. név: jelszó: Bejelentkezés

Eldorádó a Bárkában. mhtml:file://d:\oszmi\20130614\mht\000357.mht. név: jelszó: Bejelentkezés 1. oldal, összesen: 6 oldal Írja be az e-mail címét! Feliratkozás név: jelszó: Bejelentkezés Eldorádó a Bárkában Bereményi Géza filmje, az Eldorádó nyomán készült az író-rendeződarabja, amely Az arany

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

Nógrád megye. Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség

Nógrád megye. Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség Nógrád megye Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség Nevezetességei: -Tolnay Klári Emlékház -Zichy Vay-kastély -Mauks-kúria(Mikszáth-Mauks emlékszoba)

Részletesebben

2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK)

2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK) PESTI BÖLCSÉSZ AKADÉMIA KULTÚRÁRA AKADVA 2013/2014 őszi és tavaszi szemeszter (Budapest, ELTE BTK) 2013. november 4., hétfő 18.00 A kétnyelvűségtől a többnyelvűségig I. Kétnyelvűség. Előny vagy hátrány?

Részletesebben

A 7 Oscar-díjat elnyert film színpadi változatát 2014 nyarán mutatta be a Disney Theatrical Production Londonban.

A 7 Oscar-díjat elnyert film színpadi változatát 2014 nyarán mutatta be a Disney Theatrical Production Londonban. romantikus komédia Fordította: Szabó T. Anna Bemutató: 2017. június 9-10. Madách Színház A Madách Színház 2017. június 9-10-én mutatja be a című romantikus komédiát. A művet Tom Stoppard és Marc Norman

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 22. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

2012. Augusztus 10. FŐSÁTOR: KIKÖTŐPLACC: P R O G R A M O K. ( Akasztó dombi - Piac tér / Parkoló)

2012. Augusztus 10. FŐSÁTOR: KIKÖTŐPLACC: P R O G R A M O K. ( Akasztó dombi - Piac tér / Parkoló) P R O G R A M O K 2012. Augusztus 10. FŐSÁTOR: ( Akasztó dombi - Piac tér / Parkoló) 17.00 Sajtótájékoztató 18.00 Tárlatvezetés a fősátorban 19.00 Ünnepélyes megnyitó Trailer Galéria performance 20.00

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és májusi programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi Kalendárium 2011. május 14. A Népi Kalendárium májusi témája a gyapjú. Ez alkalommal

Részletesebben

Vizuális nevelés. 3. évfolyam. Célok :

Vizuális nevelés. 3. évfolyam. Célok : Vizuális nevelés Célok : 3. évfolyam - A tanulók hozzásegítse a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához. - A gondolkodás

Részletesebben

országjáró KulTúR kamion Színház VR kiállítás 3D mozi Házhoz megy a kultúra Kiajánló

országjáró KulTúR kamion Színház VR kiállítás 3D mozi Házhoz megy a kultúra Kiajánló Színház VR kiállítás 3D mozi Kiajánló 1 Magyarországon először idén NYÁRON indul útjára és járja be az országot a Közép- Kelet Európában egyedülálló film-színház Szervezetünk az Esztrád Színház, Magyarországon

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA Luca Di Fulvio ALMO ANDA A Cetta és fia, Christmas Olaszországból menekült az erőszak és a viszontagságok elől Amerikába, a remények országába. A nő egyetlen vágya, hogy a kisfia igazi amerikai legyen:

Részletesebben

tűzött, (/ízen át." Felelős kiadó : Molnár Béla szds Jászberényi Nyomda 300

tűzött, (/ízen át. Felelős kiadó : Molnár Béla szds Jászberényi Nyomda 300 tűzött, (/ízen át." Felelős kiadó : Molnár Béla szds. 60-901 Jászberényi Nyomda 300 SO órától SAS TENGERALATTJÁRÓ 1939-ben a háború kitörésének napjaiban lejátszódó drámai történet, egy lengyel tengeralattjáró

Részletesebben

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15.

Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető. Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának Gyűjtőköri Szabályzata Készítette: Dr. Knorrné Csányi Zsuzsanna könyvtárvezető Budapest, 2010. december 15. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Könyvtárának

Részletesebben

Néhány személyes reflexió a KSZFV-n bemutatott kisfilmekrõl és a rendezvényrõl

Néhány személyes reflexió a KSZFV-n bemutatott kisfilmekrõl és a rendezvényrõl Brenner János Néhány személyes reflexió a KSZFV-n bemutatott kisfilmekrõl és a rendezvényrõl 124 Sok szempontból volt meghatározó és jelentős ez az április 5-ei zentai nap. Reggel nyolc óra után pár perccel

Részletesebben

»K«METSZETEK installáció

»K«METSZETEK installáció Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola»K«METSZETEK installáció DLA mestermunka Szemző Tibor 2017 Témavezető: Dr. habil, CSc. Peternák Miklós tanszékvezető egyetemi tanár Konzulens: CSc. Tillmann

Részletesebben

Badacsonyi Ferenc 2015.

Badacsonyi Ferenc 2015. Szellemkép Szabadiskola Fotográfia szak konzulens: Zagyvai Sári Elvágyódás című videoportré sorozatom elkészítése diplomadolgozat Badacsonyi Ferenc 2015. 2 Tartalom Videoművészet mint művészeti forma 3

Részletesebben

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet tervezett programjai 2006.november A SZÓFIAI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET TERVEZETT PROGRAMJAI. (2006.

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet tervezett programjai 2006.november A SZÓFIAI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET TERVEZETT PROGRAMJAI. (2006. A Szófiai tervezett programjai A SZÓFIAI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET TERVEZETT PROGRAMJAI ( ) Sorszám 1 2 3 Dátum A program megnevezése A program jellege/típusa (pl. tudomány, képzőművészet, zene, film)

Részletesebben

Wass Alber Polgári Kör Egyesület Törökszentmiklós (Magyarország, Jász- Nagykun-Szolnok Megye)

Wass Alber Polgári Kör Egyesület Törökszentmiklós (Magyarország, Jász- Nagykun-Szolnok Megye) Wass Alber Polgári Kör Egyesület Törökszentmiklós (Magyarország, Jász- Nagykun-Szolnok Megye) 2008. január 5. Egyesületünk megalakulása. Az egyesület létrehozása egy baráti társaság kezdeményezéséből jött

Részletesebben

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ FELHÍVÁS A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁLON VALÓ RÉSZVÉTELRE CIVIL SZERVEZETEK számára és MŰVÉSZETI PRODUKCIÓKAT bemutató csoportok, zenekarok, együttesek, egyéni előadók számára SAVARIA

Részletesebben

Szakmai beszámoló. a /02159 azonosítószámú NKA támogatáshoz

Szakmai beszámoló. a /02159 azonosítószámú NKA támogatáshoz a azonosítószámú NKA támogatáshoz A MAZSIHISZ fenntartásában működő Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár azonosítószámon vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális Alaptól A tiszaeszlári

Részletesebben

A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN. Hungarikumszeminárium. (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3.

A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN. Hungarikumszeminárium. (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3. 2011 ((V.. ÉVFOLLYAM)) 8.. SZÁM www..ttmamk..hu A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN Hungarikumszeminárium (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3. oldal) Berekai Éva

Részletesebben

A város főterén megtekinthettük az elmúlt évad 400 előadásának plakátjait, köztük természetesen a POSZT-versenyprogramjába bekerült darabokét is

A város főterén megtekinthettük az elmúlt évad 400 előadásának plakátjait, köztük természetesen a POSZT-versenyprogramjába bekerült darabokét is Véget ért a 2017-es POSZT. A tíz nap bőven tartogatott élményeket. Szinte minden nap találkozhattunk nagy színészeinkkel és színésznőinkkel, rendezőkkel és színházi szakemberekkel délutáni közönségtalálkozók

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza. Írta: Major Zoltán szeptember 16. szombat, 12:26

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza. Írta: Major Zoltán szeptember 16. szombat, 12:26 Több mint harminc éve működik hivatásos bábszínházként a kecskeméti Ciróka. A Bóbita szintén több évtizede áll szakmai és baráti kapcsolatban vele. Szeptember 9-én Rigócsőr király című darabjukat adták

Részletesebben

Nyolcvan éves az Oscar-díj

Nyolcvan éves az Oscar-díj A siker neve OSCAR A siker neve OSCAR Nyolcvan éves az Oscar-díj B o k o r Pá l Atlantic Press B U D A P E S T, 2 0 0 7 A siker neve Oscar Nyolcvan éves az Oscar-díj Bokor Pál 2007 Felelős kiadó: az Atlantic

Részletesebben

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA 2011. január 11. Színház az egész világ - Drámapedagógiai műhely 2011. január 12. Természettudományokról másképp Természettudományi műhely 2011. január 13. Vissza a múltba

Részletesebben

19.00 Bécsi barokk mesterek művei a Vajdaságban dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, restaurátor, múzeumi tanácsos

19.00 Bécsi barokk mesterek művei a Vajdaságban dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, restaurátor, múzeumi tanácsos 1. SZABADKAI VÁROSI MÚZEUM Zsinagóga tér 3. Kiállítások és tárlatvezetések időpontjai: 18.00 Közép-Balkán a görög és kelta világ között, Kale - Krševica, 2001-2011. - a Belgrádi Nemzeti Múzeum vendégkiállítása

Részletesebben

Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét?

Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét? 2011/10/06 Az ember tragédiája rajzfilmen: Jankovics Marcell részleteket vetít az alkotásból október 6-án. Az érdeklődőket előzetes bejelentkezés után várjuk! [1]Jankovics Marcell Kossuth-díjas, érdemes

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

Szerepei: Levente - Árpád népe (Budapest Sportaréna 2006)

Szerepei: Levente - Árpád népe (Budapest Sportaréna 2006) ÖNÉLETRAJZ Feke Pál Huszonkét évesen eljátszotta Jézust a Jézus Krisztus Szupersztárban, óriási sikerrel a szegedi Dóm téren. Amerikában, Grazban és a Pulai Arénában is fellépett már musical főszerepekkel.

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

Javaslat Batykó Szilvia kerámiáinak települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat Batykó Szilvia kerámiáinak települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat Batykó Szilvia kerámiáinak települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Czöndör Mihályné (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2015. április 11. (település, dátum) (P. H.) 1 2 I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

PESTI BÖLCSÉSZ AKADÉMIA

PESTI BÖLCSÉSZ AKADÉMIA PESTI BÖLCSÉSZ AKADÉMIA nyitott előadások az ELTE BTK-n (Budapest, ELTE BTK, Ifjúsági épület III. 1.) 2016/2017. őszi félév 2016. október 10., hétfő 18.00 Digitális bölcsészet szövegen innen és túl I.

Részletesebben

január :00 Lengyel táncosok a SzólóDuó 2018 Nemzetközi Tánc Fesztiválon.

január :00 Lengyel táncosok a SzólóDuó 2018 Nemzetközi Tánc Fesztiválon. 2018 JANUÁR FEBRUÁR január 11 14. 20:00 Lengyel táncosok a SzólóDuó 2018 Nemzetközi Tánc Fesztiválon. január 16. 17:00 január 17 február 28. 19:00 január 22 február 3. január 24 28. február 12 március

Részletesebben

abgang abszurd abszurd dráma adaptáció burleszk

abgang abszurd abszurd dráma adaptáció burleszk FOGALOMTÁR abgang (német) Elmenetel, kimenetel. Így nevezik a színész vagy énekes hatásos távozását a színpadról. Abgangmondat: hatásos, csattanós, tapsot provokáló mondat, mielőtt a színész távozna a

Részletesebben

Kossuth Ház Hírlap - Newsletter

Kossuth Ház Hírlap - Newsletter Kossuth Ház Hírlap - Newsletter rendkívüli kiadás ÁLLAMALAPÍTÓ SZENT ISTVÁN NAPI ÜNNEPI HÉTVÉGE A KOSSUTH HÁZBAN 2014. AUGUSZTUS 23. 24. Elnöki beszámoló Az augusztus 23. 24. Szent István napi ünnepünk

Részletesebben

VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA

VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA SZABADKA MAGYARKANIZSA ZENTA ZOMBOR ÚJVIDÉK 2015. OKTÓBER 12 21. SZABADKA OKTÓBER 12., LIFKA SÁNDOR ART MOZI 12.00 óra LIFKA SÁNDOR MELLSZOBRÁNAK MEGKOSZORÚZÁSA 19.00 óra

Részletesebben

Karácsony József, csendőr alezredes

Karácsony József, csendőr alezredes Karácsony József, csendőr alezredes Szül. Kékes, Szolnok-Doboka vármegye (Erdély), 1895.06.13. Édesapja Karácsony Sándor földbirtokos, 1840-ben Erdélyben született, ott is halt meg 1916. március 29-én.

Részletesebben

90 évnyi varázslot Időutazás a Lengyel Légitársaság történetében. Lengyel táncosok a 20. Szóló-Duó 2019 Nemzetközi Tánc Fesztiválon

90 évnyi varázslot Időutazás a Lengyel Légitársaság történetében. Lengyel táncosok a 20. Szóló-Duó 2019 Nemzetközi Tánc Fesztiválon 2019 január február január 9. 18:00 január 9 12. 20:00 90 évnyi varázslot Időutazás a Lengyel Légitársaság történetében Lengyel táncosok a 20. Szóló-Duó 2019 Nemzetközi Tánc Fesztiválon Lengyel Intézet

Részletesebben

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Dráma középszint 0813 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. EGYSZERŰ, RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ

Részletesebben

A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva

A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva Mészáros János megyei főépítész Megyei Értéktár Bizottság titkárság Mi indokolja azt, hogy erről beszéljünk? A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárhoz

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA

KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA ARCHÍV FOTÓK TERME KOREAI ESKÜVŐ KERÁMIÁK NŐI VISELETI KELLÉKEK ÍRÁSTUDÓ SZOBÁJA NŐI LAKRÉSZ BÚTORAI 1. NŐI LAKRÉSZ BÚTORAI 2. KOREAI ÍRÁS KIPRÓBÁLÁSÁRA

Részletesebben

A titoknok úr Szigligeti Ede kiállítás

A titoknok úr Szigligeti Ede kiállítás 2014/04/03-2014/05/31 [1]Május végiéig látható az OSZK Színháztörténeti Tárának új kiállítása, amely Szigligeti Ede 1. oldal (összes: 6) drámaíró és színházszervező születésének 200. évfordulójára emlékezik.

Részletesebben

Téma- és paradigmaválasztási dilemmák a 21. századi filozófiában

Téma- és paradigmaválasztási dilemmák a 21. századi filozófiában Téma- és paradigmaválasztási dilemmák a 21. századi filozófiában WJLF, 2018. október 16-18 Videobook az oldal alján! Közlekedés: http://oktatas.uni.hu/dankoutca.htm Az elmúlt években a Wesley János Lelkészképző

Részletesebben

Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba?

Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba? Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba? Antje Schiffers berlini képzőművész Nagykamaráson fest az út szélén Fotó: Erdődi Katalin Antje Schiffers berlini képzőművész

Részletesebben

Kultúrára akadva. Pesti Bölcsész Akadémia. Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév. Kurzusaink:

Kultúrára akadva. Pesti Bölcsész Akadémia. Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév. Kurzusaink: Az ELTE BTK Doktoranduszai bemutatják: Kurzusaink: Pesti Bölcsész Akadémia Kultúrára akadva Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév A kétnyelvűségtől a többnyelvűségig Labancz Linda Perge Gabriella

Részletesebben

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről Előterjesztés Arany János emléknap megszervezéséről 1. előterjesztés száma: 301/2017 2. Előterjesztést készítő személy neve: Ádámné Bacsó Erika 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve:

Részletesebben

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Támogató: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Támogatási rendelet száma: 2/2008. (II.20.) Azonosító: S/08-01187, 01188 Támogatott: Székesfehérvári

Részletesebben

A formai és tartalmi követelmények összefoglaló táblázata műfajonként

A formai és tartalmi követelmények összefoglaló táblázata műfajonként követő 30 napon belül. A formai és tartalmi követelmények összefoglaló táblázata műfajonként MŰVÉSZETI ALKOTÁSOK ESETÉN I/1. Síkbeli művészet (festészet, képgrafika (egyedi-és sokszorosító), tervezőgrafika,

Részletesebben

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma:

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma: KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV Tartalma: Számviteli beszámoló (mérleg, eredmény kimutatás) A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás Célszerinti kifizetések kimutatása Támogatások kimutatása A közhasznúsági

Részletesebben

Elhunyt Patrick Swayze

Elhunyt Patrick Swayze 2009 szeptember 16. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Patrick Swayze, aki olyan romantikus filmekkel lopta milliók szívébe

Részletesebben

Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben

Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben Vilagossag_5-6_MasodikTordelt.qxd 2003.06.30. 10:00 Page 225 VILÁGOSSÁG 2003/5 6. Kijelentés, norma, cselekvés / esztétika Bárdos Judit Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben Ettore Scola több filmben

Részletesebben

az integrart bemutatja MIRE 2016. Április 4-8. -Programfüzet-

az integrart bemutatja MIRE 2016. Április 4-8. -Programfüzet- az integrart bemutatja VÁRSZ? FESZTIVÁL MIRE 2016. Április 4-8. -Programfüzet- Káin Gyermekei - dokumentumfilm Időpont: 2016. április 4. 19:00-21:00 Helyszín: Szabadkikötő (Király utca 64.) A Káin gyermekei

Részletesebben

és beszéld el fiaidnak

és beszéld el fiaidnak és beszéld el fiaidnak Talán a budapesti zsidóságról kulturális antropológiai igénnyel készített fotósorozat lett Féner legsikeresebb alkotása. Legtöbbször ezt a sorozatot hívták külföldre, ezekből a fényképekből

Részletesebben

Déryné voltam Kanadában éve született Kertész Sándor

Déryné voltam Kanadában éve született Kertész Sándor Déryné voltam Kanadában - 100 éve született Kertész Sándor 2011/10/27-2012/03/31 [1]"És a bérlők nemcsak Torontóból jöttek, hanem a környékről is, sokszor száz-százhúsz kilométeres távolságról, ami persze

Részletesebben

Ez történt Hollywoodban... XII.

Ez történt Hollywoodban... XII. 2009 július 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Heti filmes híreinket rögtön Harry Potter bevételeivel kezdjük, illetve megemlítjük

Részletesebben

Pingvinek vándorlása 2.magyarul. beszélő, francia dokumentumfilm, 82 perc, animációs kalandfilm, 90 perc, 2017

Pingvinek vándorlása 2.magyarul. beszélő, francia dokumentumfilm, 82 perc, animációs kalandfilm, 90 perc, 2017 A mozi előadásaira az alábbi helyárak érvényesek:helyár: 1200 Ft, Kedvezményes helyár: 1000 Ft. A "kedvezményes helyár" belépőjegyekre a diákok és a nyugdíjasok jogosultak. Kedvezményes: egységesen 1000

Részletesebben

Mi a különbség egy színlap és egy plakát között?...

Mi a különbség egy színlap és egy plakát között?... Mi a különbség egy színlap és egy plakát között? A túloldalon látható színlap egy különleges alkalomra szánt előadásról tudósít. Milyen információk olvashatók le róla? Ki a szerző?... Mi a mű címe?...

Részletesebben

Doktori témahirdetések 2012.

Doktori témahirdetések 2012. Doktori témahirdetések 2012. Név Almási Tamás 1. A dokumentumfilm készítés etikai kérdései. Téma 2. Rendszerváltozás Magyarországon a dokumentumfilm tükrében. Bagó Gizella Bárdos András 3. A dokumentumfilm

Részletesebben

A Kosztolányi Dezsı Diáksegélyezı Egyesület Közgyőlése. Szabadka, április 7.

A Kosztolányi Dezsı Diáksegélyezı Egyesület Közgyőlése. Szabadka, április 7. A Kosztolányi Dezsı Diáksegélyezı Egyesület Közgyőlése A Kosztolányi Dezsı Diáksegélyezı Egyesület Közgyőlése Beszámoló az elmúlt év eseményeiről A Kosztolányi Dezsı Diáksegélyezı Egyesület Közgyőlése

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82.

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82. Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82. Tisztelt Kuratórium! Tárgy: A 7. Con Spirito Egyházzenei Fesztivál megrendezésére szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3707/12072 A Filharmónia

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

KEMENESALJAI MŰVELŐDÉSIKÖZPONT ÉS KÖNYVTÁRART MOZI Celldömölk

KEMENESALJAI MŰVELŐDÉSIKÖZPONT ÉS KÖNYVTÁRART MOZI Celldömölk KEMENESALJAI MŰVELŐDÉSIKÖZPONT ÉS KÖNYVTÁRART MOZI Celldömölk Címünk: 9500 Celldömölk, Dr. Géfin tér 1. Telefon: +36 (95) 779301; +36 (95) 779302 Email: artmozi@cellkabel.hu WEB: http://artmozi.celldomolk.hu

Részletesebben

Marek Stefański ünnepi orgonahangversenye a Május 3-i Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából. május Lengyel Filmtavasz BUDAPEST SZEGED DEBRECEN

Marek Stefański ünnepi orgonahangversenye a Május 3-i Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából. május Lengyel Filmtavasz BUDAPEST SZEGED DEBRECEN 2019 május május 5. 19.30 Marek Stefański ünnepi orgonahangversenye a Május 3-i Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából Mátyás-templom Bp. I. Szentháromság tér május 9-15. 25. Lengyel Filmtavasz BUDAPEST SZEGED

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

csendéletei szintén meghatározóak ben többirányú változás állt be müvészetében. Uj motívumok mellett azonban egyre gyakrabban

csendéletei szintén meghatározóak ben többirányú változás állt be müvészetében. Uj motívumok mellett azonban egyre gyakrabban t a_ft, I L. n ; I cn I % 1 i falvakban etnológiai gyüjtőmunkát folytatott. Vonalas rajzokban örökítette meg az általa fontosnak vélt motívumokat. A szintézis e módszerét konstruktiv-szürrealista tematika

Részletesebben

Pozsony, Egyetemi Könyvtár, Ventúr utca 11.

Pozsony, Egyetemi Könyvtár, Ventúr utca 11. MKKI, Pozsony Sor - szá m Dátum A program megnevezése A program jellege /típusa (pl tudomány, képzőmű-vészet, zene, film) A program rövid ismertetése (különös tekintettel az évfordulós megemlékezésekre,

Részletesebben

A FÜGGETLENSÉG VISSZASZERZÉSÉNEK CENTENÁRIUMA 2018 OKTÓBER

A FÜGGETLENSÉG VISSZASZERZÉSÉNEK CENTENÁRIUMA 2018 OKTÓBER A FÜGGETLENSÉG VISSZASZERZÉSÉNEK CENTENÁRIUMA 2018 OKTÓBER november 9-ig október 31-ig október 01. 18:30 Leletek a múltból Jerzy Lewczyński kiállítása A Függetlenség asszonyai kiállítás FÜGGETLENÜL. Lengyel

Részletesebben

III.4. JÁRŐRÖK. A feladatsor jellemzői

III.4. JÁRŐRÖK. A feladatsor jellemzői III.4. JÁŐÖK Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Algebra (és számelmélet), szöveges feladatok, mozgásos feladatok, geometria. Előzmények Az idő fogalma, mértékegység-váltás (perc óra), a sebesség fogalma:

Részletesebben

Önéletrajz SZAKMAI TAPASZTALAT

Önéletrajz SZAKMAI TAPASZTALAT Önéletrajz SZEMÉLYI ADATOK: Kupás Anna 21/10, Aleea Corniţa, 540104 Marosvásárhely - Târgu-Mureş (Románia) 0040729851798 k_nacska@yahoo.com Születési dátum: 1986. dec. 3. Állampolgárság: román, magyar

Részletesebben

RETRO. REJTVÉNYFÜZET elérhető pontszám: 75 pont. CSAK A MEGOLDÓLAPOT KELL LEADNI A SZAKTANÁRNAK! Leadási határidő: 2015. október 20.

RETRO. REJTVÉNYFÜZET elérhető pontszám: 75 pont. CSAK A MEGOLDÓLAPOT KELL LEADNI A SZAKTANÁRNAK! Leadási határidő: 2015. október 20. RETRO REJTVÉNYFÜZET elérhető pontszám: 75 pont CSAK A MEGOLDÓLAPOT KELL LEADNI A SZAKTANÁRNAK! Leadási határidő: 2015. október 20. Felhasználható irodalom: Hétköznapi élet Kádár János korában, Corvina

Részletesebben

PRÓFÉTAPARÁDÉ A Łódź Kaliska csoport művészeti projektje

PRÓFÉTAPARÁDÉ A Łódź Kaliska csoport művészeti projektje 2017 január február január 8-ig február 9-ig január 11. február 9. 19.00 január 11 15. 18.00 január 14. 20.00 január 16. 18.00 január 30. 18.00 február 9. március 17. 18.00 február 13. 18.00 február 13.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez.

Részletesebben

A Művelődés Háza májusi programjai. LÉLEKBEN HOZZÁD EMELKEDEM Bagdi Bella zenés imaterápiás estje ANYÁK NAPI OPERETTGÁLA

A Művelődés Háza májusi programjai. LÉLEKBEN HOZZÁD EMELKEDEM Bagdi Bella zenés imaterápiás estje ANYÁK NAPI OPERETTGÁLA A Művelődés Háza májusi programjai 2015. május 7-én, csütörtökön 18 órakor LÉLEKBEN HOZZÁD EMELKEDEM Bagdi Bella zenés imaterápiás estje Belépő: elővételben 2.000,-, a helyszínen 2.500 Ft. Május 8-án 19

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8.

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. A programok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban zajlottak, ahol nagy örömünkre

Részletesebben

III. ESÉLY A MŰVÉSZETRE TÁNCFESZTIVÁL Pécs, 2011. április 16-17.

III. ESÉLY A MŰVÉSZETRE TÁNCFESZTIVÁL Pécs, 2011. április 16-17. Pécs, 2011. április 16-17. nevezési határidő:2011. március 1!! Kiírás Rendező: Esély a Művészetre- Esély a Sportra Közhasznú Alapítvány Helyszín: Budai- Városkapu Iskola 7629 Pécs, Komlói u. 58. Időpont:

Részletesebben

ültetés seating PÁLYÁZAT, 2007

ültetés seating PÁLYÁZAT, 2007 ültetés seating PÁLYÁZAT, 2007 Kik vagyunk? Lelkes fiatalok, akik érdeklôdnek a filmek, a mozivilág és a mûvészetek iránt. Célunk Felpezsdíteni a mûvészet és a film iránt érdeklôdô fiatalokat egy mûvészeti

Részletesebben

BARTLET communication

BARTLET communication BARTLET communication REKLÁM ÉS PR FILMEK 2 Sosem lesz igazi autószerelő abból, aki nem szerelmes a masinákba! Kepes András TÖRTÉNET Mi szerelmesek vagyunk. Nem is kicsit. Első emlékeinknek is meghatározó

Részletesebben

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek Rég elmúlt események emléke népesíti be a szív és virágok városát. Eredjünk néhányuk nyomába! MEGOLDÁSOK Név, osztály, iskola,

Részletesebben

Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik?

Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik? Umberto Eco: A Foucault-inga Végül is mit akarnak tudatni az emberekkel? Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik? Három kiadói szerkesztő megunja az okkult

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Hétfő: a hetet a zártsorú beépítésben lévő épület homlokzatának

Részletesebben

Francia mozik vetítik a Werckmeister harmóniákat

Francia mozik vetítik a Werckmeister harmóniákat 3. szint Február Francia mozik vetítik a Werckmeister harmóniákat Tarr Béla új filmjét vetítik Franciaországban A francia mozihálózat szerdától az egész országban vetíti Tarr Béla Werckmeister harmóniák

Részletesebben

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a évi. Gyóni Napok. rendezvénysorozatára

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a évi. Gyóni Napok. rendezvénysorozatára Gyóni Napok 2018 Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2018. évi Gyóni Napok rendezvénysorozatára Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester Kőszegi Zoltán polgármester Program: október 13. (szombat)

Részletesebben