tanulmányok Ujszászy István tábornok pályafutása SZITA SZABOLCS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "tanulmányok Ujszászy István tábornok pályafutása SZITA SZABOLCS"

Átírás

1 [ ] 4 SZITA SZABOLCS Ujszászy István tábornok pályafutása A köztudat alig ôriz valamit Ujszászy Istvánról, Horthy Miklós kormányzó egyik kedvelt tábornokáról. A memoárirodalomban esetlegesen szerepel, a szakirodalom, a történeti fotótár sem nyújt róla sokat. A Magyarország második világháborús szerepét feldolgozó lexikonban 1996-ban tizennyolc sort kapott; lényegében pályafutásának állomásait, tisztségeit sorolták fel. Alakjának újabb megjelenése nem szokványos: egy romantikus játékfilmben Karády Katalin színésznô barátjaként tûnt fel. 1 Ujszászy István Imre 1930 után gyors karriert futott be, negyvennyolc évesen, vezérôrnagyi rendfokozattal az Államvédelmi Központ élére állították. Alig másfél évi szolgálat után azonban félretették. Hosszú vesszôfutás következett: a politikai fordulatok egyik tartós elszenvedôje, végül áldozata lett. Személyét és tevékenységét évtizedeken át hallgatás övezte. A közelmúltban a tudományos kutatásban fordulatot hozott, hogy a szovjet hadifogság utáni hazai ôrizetben írt feljegyzései, kisebbnagyobb szakmai összefoglalói hozzáférhetôvé váltak. 2 * Ujszászy tábornok családjáról, elsô tanulóéveirôl keveset tudunk. Apja, Ujszászy Imre, Nagykôrösön városi adóhivatalnok, édesanyja nemes Molnár Terézia volt. A református Ujszászy család két fiú- és egy lánygyermeket nevelt. István augusztus 30-án, Nagykôrösön született. A honvéd fôreáliskola három évfolyamát (1909 és 1912 között) Sopronban végezte. Ezután az ausztriai Mödling következett, ahol három esztendôn át a császári és királyi Katonai Mûszaki Akadémián tanult. 1 Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég címû, 2001-ben forgatott, 2002 végén bemutatott filmjében. 2 A kényszerhelyzetben született írások persze mindenkor óvatosságra intenek.

2 Múltunk, 2006/ Katonai pályafutása, tényleges szolgálata október 15-én kezdôdött. Ekkor avatták hadnaggyá, majd a császári és királyi 3. vártüzér zászlóaljban, a 117. tábori tüzérezredben szolgált. Az elsô világháború idején nyolc hadikitüntetést kapott november 1-jétôl fôhadnagy, három évvel késôbb százados lett szeptember 1-jén ôrnaggyá, november 1-jén alezredessé léptették elô; 45 évesen, május 1-jén nyerte el az ezredesi rendfokozatot. 4 Személyi nyilvántartó lapja szerint németül tökéletesen, angolul és szerbül gyengén beszélt. A hiányos adatokból pályafutásának néhány korai állomását tudtuk azonosítani ben a debreceni VI. csendôrkerületben, egy évvel késôbb a szombathelyi tüzérosztálynál szolgált nyarán Budapesten, a Ludovika Akadémián továbbképzésben részesült, majd ismeretlen feladattal Bécsbe küldték. Ezután a Honvédelmi Minisztérium (HM) VI. csoportjában dolgozott. Kiemelten fontos helyre került, mert ez a csoport gyakorlatilag katonai fôcsoportfônökségként mûködött a trianoni békediktátum tiltó rendelkezései folytán megszüntetett Vezérkari Fônökség feladatait látta el. (Ezt 1932-ben, Gömbös Gyula hadügyminisztersége idején állították vissza.) 5 Ujszászy közvetlen feladatait nem ismerjük. 6 Annyi bizonyos, hogy közben a Konzuli Akadémia kétéves tanfolyamán tanult és június 2-án igen jó eredménnyel végzett november 7-tôl a Hadtörténelmi Levéltár állományában dolgozott, innen különbözô a hiányos dokumentáció miatt kibogozhatatlan feladatokra vezényelték ben végezte el a Hadiakadémiát ben a 4. honvéd gyalogezredben ismét csapatszolgálatot teljesített. Egy évvel késôbb, január 22-én a HM VI 2. osztályának állományában találjuk. Az év augusztusának derekán az 5. tüzérosztály gyakorlatán vett részt. Csapatszolgálatot 1926 és 1929 között évente teljesített, többször a tüzérosztályoknál, illetve Hajmáskéren. A vezérkari hírszolgálatnál ismeretlen idôpontban különleges kiképzést kapott. Az 1920-as évek végén a Magyar Királyság nemzetközi katonai ellenôrzésének megszûnésével megkezdôdött a katonaiattasé-há- 3 Egyet 1915-ben, négyet 1917-ben, hármat 1918-ban. Az utóbbiak között a sebesülési érem egy sávval is volt. 4 SZAKÁLY Sándor: A magyar katonai felsô vezetés Ister, Budapest, Élére a HM VI. csoport addigi fônökét, a késôbbi honvédelmi minisztert, Rôder Vilmos gyalogsági tábornokot nevezték ki. 6 További pályafutását tekintve feltételezhetô, hogy a 2. osztályon dolgozott. Ide tartozott a külföldi sajtó figyelemmel kísérése, a kémelhárító szolgálat központi irányítása, a határforgalom ellenôrzése, a katonai személyek útlevélügyei, a politikai fogolycsere, a hazaárulás, hûtlenség vizsgálata, a katonaszökevények ügye.

3 6 lózat kiépítése. Ujszászy százados diplomáciai pályafutása nyolc esztendeig tartott november 1-jétôl a honvéd vezérkar állományában a báró Villani Frigyes rendkívüli követ vezette párizsi magyar követségen a katonai attasé munkatársa volt néhány hónapig. A francia fôvárosból lengyel földre vezetett az útja április 15-tôl Matuska Péter rendkívüli követ mellett dolgozott három évig katonai attaséként. Varsóban május 1-jén fejezte be szolgálatát. 7 A lengyel fôváros után, június 16-tól Prága következett, ahol közel négy esztendôn át Wettstein János rendkívüli követ mellett volt katonai attasé. Ezekben az években, tól formálódott a magyar német hírszerzési együttmûködés. A feladatokból bizonyára Ujszászynak is jutott májusában magyar küldöttség járt Berlinben. Vattay Antal vezérkari szolgálatot teljesítô ôrnagy jelentésébôl tudjuk, hogy a tárgyalások meghatározó kérdése a háborús hírszerzés, a hírcsere összehangolása volt. Az ôrnagy szerint a német Geheimdienst 8 vezetôi szoros összemûködést tartottak kívánatosnak. A németek hangsúlyozták: újabban különös súlyt helyeznek arra, hogy konzulátusaik hírszerzéssel is foglalkozzanak. Ezt javasolták a magyar tárgyalófélnek is, illetve Vattay szerint mivel az már a katonai attachéknál megkezdôdött azt, hogy német kívánságra a konzuloknál is legyen bizonyos együttmûködés a hírszerzés terén. 9 Ujszászy külszolgálata Prágában lezárult február 1-jétôl Budapesten a Honvédelmi Minisztérium VI 2. osztályához vezényelték. Átszervezés folytán ekkor jött létre a 2. vkf. osztály, amelynek ôt állították az élére április 17-én (hivatalosan május 1-jén). Ebben az idôben fôként Gömbös Gyula tevékenysége révén a katonai vonal befolyása már jelentôs volt. A vezérkari fônökség már nem a HM egyik osztályaként dolgozott, hanem annak önálló osztályokkal és jelentôs létszámmal mûködô legfontosabb szerve lett. A megerôsített katonai apparátushoz tartozott a csendôrség (személyi ügyek, rangbesorolás és a szolgálati viszony szempontjából), és az ifjúsági korosztályokat érintô leventekiképzés (katonai ügyként) szintén a HM felügyelete alá került. 17 Közben két lengyel kitüntetést kapott. 18 Titkosszolgálat. 19 BERÁNNÉ NEMES Éva HOLLÓS Ervin: Megfigyelés alatt Dokumentumok a horthysta titkosrendôrség mûködésérôl, Akadémiai Kiadó, Budapest, Csehszlovák források szerint Frantisek Moravec, a csehszlovák hírszerzés fônöke leleplezte Ujszászy alezredes tevékenységét, aki a csehszlovák hadseregben szolgáló magyar származású tisztekkel kapcsolatba lépett, és megkísérelte beszervezni ôket. Visszahívásának követelése helyett megzsarolta, országa céljainak szolgálatában használta fel. (Népszabadság, április )

4 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 7 Megjegyezzük: a köztudatban tévesen él, hogy a 2. vkf. osztály kémelhárító osztályként mûködött. (Ezt az egyik alosztály, a Def mûvelte meglehetôsen független helyzetben.) Az osztály mûködésének lényegét a beérkezett tengernyi adat gyors és szakszerû feldolgozásában, a nyilvántartó tevékenységben határozhatjuk meg. A nyilvántartó csoport a hírszerzés központja volt, munkájára igen nagy figyelmet fordítottak. Az úgynevezett arcvonalakról (román, cseh, jugoszláv, angol, szovjet) rendszeresen futottak be jelentések, adatok a hírszerzôktôl, katonai attaséktól, az újságoktól, távirati irodáktól és a rádiókból. A híreket, értesüléseket a munkatársak egyeztették, értékelték és idôközönként beszámolókban összesítették. A 2. vkf. osztály vezetôje a beérkezett hírekrôl hetente tájékoztatta a külügyminisztert, egyébként pedig a vezérkari fônök és a külügyminiszter között összekötôi feladatkört töltött be. A helyzetképrôl idônként tájékoztatást nyújtott a miniszterelnöknek és a kormányzó katonai irodájának is. A hadtestparancsnokságok 2. osztályai közvetlenül a 2. vkf. osztálynak voltak alárendelve. A hadtestek között a feladatokat területileg osztották fel. A budapesti hadtesthez fôleg a Csehszlovákiával, a debrecenihez a Csehszlovákiával és Romániával, a szegedihez a Jugoszláviával és Romániával kapcsolatos hírek tartoztak. (A honvéd hadtestek 2. osztályának rendelték alá a meghatározott határpontokon elhelyezett honvédutazási ellenôrzô kirendeltségeket.) 11 Ujszászy ezredes 1939 kora nyarán alig 45 éves volt, családi állapota nôtlen. Felettesei szerint megfelelô gyakorlatra tett szert az egy-egy ország katonai céljairól való hírszerzésben, a fegyveres erôkrôl folytatott adatgyûjtésben, az információk feldolgozásában. Tapasztalatainak és nyelvismeretének számottevô szerepe volt abban, hogy a 2. vkf. osztály vezetésére alkalmasnak tartották. Megbízatásakor valószínûleg mérlegelték, hogy a fôtiszt miként 1937 és 1938 közötti elôdje, Andorka Rudolf vezérôrnagy 12 távolságot tartott attól az elvakultan németbarát tömörüléstôl, amely a honvéd vezérkarban többségre jutott. A Kánya Kálmán külügyminiszter által fémjelzett, a nyugati hatalmakkal is kapcsolatokat fenntartó politikával rokonszenvezett A kirendeltségek hivatalos neve huek volt. 12 Andorka Rudolf között ezredesi rendfokozatban a 2. vkf. oszt. vezetôjeként dolgozott, 1939-ben vezérôrnagyi kinevezést kapott május 8-tól június 22-ig Madridban követ volt, június 30-án nyugdíjazták március 22-én a Gestapo Budapesten ôrizetbe vette, 1945 májusáig a felsô-ausztriai Mauthausenban koncentrációs tábor foglya volt. 13 SIPOS Péter: A titokzatos tábornok. História, 2002/ Kánya február 4-tôl november 28-ig volt külügyminiszter. Lemondása a német igényeknek felelt meg.

5 szeptemberében, Lengyelország német megrohanásakor Ujszászy ezredes Horthy kormányzó személyes utasítására közremûködött magas rangú lengyel tisztek közöttük Kazimierz Sosnkowski tábornok, késôbb a lengyel katonai ellenállás egyik vezetôje, majd fôparancsnoka Magyarországra menekítésében. (Sosnkowski ezután magyar segítséggel Jugoszlávián át utazott tovább.) A késôbbiekben támogatta a német fogságból magyar földre szökött francia és angol hadifoglyok átcsempészését Tito partizánhadseregéhez. A mind összetettebb feladatokat nagy szakértelemmel, megbízható munkatársakkal, jó konspirációval teljesítette. Egyidejûleg a nagy szövetséges javára is megfelelôen, megelégedésre dolgozott. Ellenkezô esetben bizonyára nem tûzték volna a zubbonyára a német birodalmi kitüntetések sorát. Az Amt Abwehr Ausland vezetôjével, Wilhelm Franz Canaris tengernaggyal 14 Ujszászy István szeptember 6-án, Drezdában találkozott. Ezután is élt a kapcsolat, többek között Canaris balkáni útjai, magyarországi átutazásai 15 alkalmával. A magyar szakelôadókat a németek meghívták Berlinbe, Bécsbe, a német fél kiküldöttei legtöbbször Budapestre érkeztek. A német birodalmi fôvárosban 1940 decemberében Ujszászy kiemelten fontos és titkos magyar német katonai tárgyalások részese volt. Az ott kötött egyezségrôl a nürnbergi per idején szovjet parancsra megrendelt (vagy a szovjet szervek összeállításában készült) összefoglalójában a következôket írta: 1941 tavaszán tisztázódik a jugoszláv helyzet, vagyis a szovjet hátba támadás veszélye elhárul. A magyar honvéd hadsereget erre a célra felszerelik tüzérséggel, modern tankokkal és páncélkocsikkal, hogy motorizált dandárt tudjon felállítani. Az Oroszország elleni háború céljaira Magyarország Németország rendelkezésére bocsát 15 egységet, ezek között három motorizált, egy lovas és egy harckocsi egységet. Egyebekben június 1-re be kell fejezni a kárpátaljai erôdítési munkálatokat, elô kell segíteni a német csapatoknak a magyar jugoszláv és a magyar szovjet határ menti mozdulatait, biztosítani kell a csapatoknak Magyarországon keresztül történô ellátását. 14 Canaris német tengernagy ( ), január 1. és február 19. között az Abwehrt vezette. Titokban szembefordult Hitlerrel. Külföldi kapcsolatai miatt váltották le, majd koncentrációs táborba hurcolták. Hosszú kínzások után a flossenbürgi koncentrációs táborban kivégezték. 15 Budapesti rokonsága is volt.

6 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 9 Az elôkészítés részleteit a német vezérkarnak késôbb Magyarországra utazó megbízottaival kell majd rögzíteni. 16 Adolf Hitlernek és körének a magyarokkal szembeni mély bizalmatlansága alapján a fentiek teljességgel valótlannak minôsíthetôk. A németek a készülô szovjetellenes hadjáratot Horthy Miklós kormányzó elôl is elhallgatták, Magyarország háborús részvételét elôzetesen nem tervezték, nem követelték. A hivatalosan Ujszászynak tulajdonított állítások koholmányok ban Ujszászy megkapta a Német Sasrend érdemkeresztje II. fokozatát, egy évvel késôbb az I. fokozatát, 1942-ben pedig a Sasrend Érdemkeresztjét a csillaggal és karddal ban a német Népgondozási Díszjelvény II. fokozatát nyerte el. Elismerte az olasz szövetséges is ban 17 az Olasz Koronarend parancsnoki keresztjét, 1942-ben ugyanennek a kitüntetésnek a nagy tisztikeresztjét kapta. De nézzük a kitüntetésekkel kísért évekrôl fennmaradt további adatokat, a szinte folyamatos magyar elismeréseket novemberében vitéz Vörös János, a honvédség hadmûveleti csoportfônöke értékelte Ujszászy ezredes vezetôi teljesítményét. Megállapította, hogy osztályának a szovjet elleni háborúban való eredményes vezetéséért elismerést érdemel. A kitüntetési elôterjesztésben foglaltak szerint a 2. vkf. osztály jól mûködött. Az indoklás alapján Ujszászy méltó a kormányzói dicsérô elismerésre, a Magyar Koronás Bronzéremre a hadiszalagon. Munkájával lehetôvé tette, hogy a vezetés az orosz haderô támadó szándékáról és felvonulási csoportosításáról idejében világos képet nyert, így kiindulási alapot teremtett a vezetés elhatározásainak és a magyar csapatok eredményes hadmûveleteinek. A folytatás szerint Felderítési adatait már a hadjárat elôtt rendelkezésre bocsájtotta a német haderônek, miáltal értékes támpontokat nyújtott. Intézkedései lehetôvé tették a német szállítási tervek elleni sabotage tervek elhárítását. 18 Hat évtized 16 Írásos tanúvallomása: Procés des grands criminels de guerre devant le Tribunal Militaire International Nuremberg. VII. k. Nürnberg, , 336. Az június 26-i kassai bombázásról pedig azt állította, hogy a légitámadás terve Fütterer német tábornoktól, légügyi attasétól és László Dezsô vezérôrnagytól származott. Megegyezésük alapján történt írta Ujszászy, hogy szovjet felségjelekkel átfestett német repülôgépek támadást hajtottak végre a keleti határ menti magyar városok ellen. Ujszászynak ez az állítása sem állta ki az idôk és a történészek vizsgálódásainak próbáját. A bombázók kilétének rejtélyére az utóbbi évtizedekben több válasz született. Összefoglalta CZETTLER Antal: A mi kis élethalál kérdéseink. A magyar külpolitika a hadba lépéstôl a német megszállásig. Magvetô Könyvkiadó, Budapest, Lehet, hogy 1939-ben, az aktán az adat bizonytalan. 18 Hadtörténelmi Levéltár (a továbbiakban HL) cs. HM Eln. 8/c. oszt sz. Az elôterjesztés szerint a Kh. [a kémelhárítás Sz. Sz.] szervei által felderített rádióadatok alapján lehetôvé vált az orosz rádióállomásokkal a közvetlen kapcsolat felvétele és ezáltal az orosz elôkészületekbe való bete-

7 10 múltán nehéz megállapítani, mennyi ebbôl a valóság, mekkora volt a magyar felderítés tényleges teljesítménye. Nem tudjuk, hogy idôben és térben az orosz haderô támadási szándékát és felvonulási csoportosítását hol és miként leplezte le Ujszászy osztálya. Azt azonban tudjuk, hogy felderítési adatait a németek rendelkezésére bocsátotta. (Jó kapcsolatban lehetett Rudolf Toussaint budapesti német katonai attaséval is, ezt az 1941 augusztusából fennmaradt távirat bizonyítja.) 19 Vitéz Vörös János vezérôrnagy elôterjesztésével egyetértett vitéz Bajnóczy József altábornagy, a Magyar Királyi Honvéd Vezérkar fônökének helyettese is. A kitüntetési javaslatot elfogadták telén Ujszászy megszemlélte a pécsi hadtest hírszerzéssel és kémelhárítással foglalkozó 2. osztályát. A látogatás alkalmából Kádár Gyula (késôbb a 2. vkf. osztály vezetôje, vezérkari ezredes) fogadta. Emlékiratában nem éppen kedvezô képet rögzített. Piperkôc, udvariaskodó, hajlongó, kedveskedô, diplomata típus volt; hozzám mindig közelebb állott a nyersebb, darabosabb, szókimondó ember. Ujszászy ezredes akkori (vagy legalábbis ott kifejtett) nézeteit is megörökítette: Biztosnak ítélte a német gyôzelmet, a háború befejezését legkésôbb az 1942 tavaszán meginduló nagy német offenzíva utánra jósolta. Helyzetmegítélése meglepett. 20 Ujszászy István és apparátusa 1942 tavaszán a fellendülôben lévô magyarországi háborúellenes mozgalom letörésével, a Történelmi Emlékbizottság megbénításával foglalkozott. Ötszáz, kommunista tevékenységgel gyanúsított személyt, további száz kommunistaszimpatizánst vettek ôrizetbe. Ügyükben kémkedés és hazaárulás címén a Honvéd Vezérkar fônökének október 30-án rendeletileg létrehozott bírósága ítélkezett. A döntés ellen fellebbezés nem volt. Ennek a bíróságnak egyetlen törvényi tényállásban (1930: III. tc. 59..) rögzített cselekményt, a hûtlenséget kellett elbírálnia. Ítéleteit Szombathelyi Ferenc vezérezredes, vezérkari fônök hagyta jóvá. 21 kintés. Ugyanezeket az elôkészületeket akadályozták meg a Szovjetuniót támadó szövetségesek ellenrendszabályai, amelyek állítja a javaslat Ujszászy munkássága, a kommunista vonalon történt megállapítások alapján történtek. A HL-bôl származó adatokért dr. Gazsi József kandidátusnak, ny. levéltárosnak tartozom köszönettel. 19 RÁNKI György (szerk.): A Wilhelmstrasse és Magyarország. Német diplomáciai iratok Magyarországról, Kossuth Könyvkiadó, Budapest, KÁDÁR Gyula: A Ludovikától Sopronkôhidáig. Magvetô Könyvkiadó, Budapest, II. k Például Schönherz Zoltán kommunista vezetô halálos ítéletét. A bíróság alapjában a rendszer baloldali ellenfeleinek megsemmisítésére törekedett. Fennmaradt iratanyagában egyetlen olyan ítélet található, amely szélsôjobboldali tevékenység ügyében született. Schönherz érdekében Ujszászy is exponálta magát, hiába.

8 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 11 Ujszászy ezredest április 1-jén Horthy Miklós kormányzó vezérôrnaggyá léptette elô. Június 26-án rendeletileg, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter kezdeményezésére és közvetlen alárendeltségében megalakították az Államvédelmi Központot (ÁVK). Székhelyét a belügyminisztérium várbeli épületének III. emeletén alakították ki. Július 12-tôl az októberi nyilas hatalomátvételig mûködött. Az új központtól azt várták, hogy összehangolja a polgári és a katonai szervek munkáját. Bizonyos ügyekben közvetlenül a honvéd vezérkar fônökének alárendeltségébe tartozott; más, írásban meghatározott ügyekben viszont a belügyminisztérium közbiztonsági osztályának vezetôje az ÁVK vezetôjének alárendeltje volt. Az igazságügy-miniszter ügyészt rendelt ki az ÁVK-hoz a jogi ügyekben való közremûködéshez. Végül olyan központi szervezet jött létre, amely az állambiztonsági és honvédelmi érdekek védelmére irányuló tevékenységeket egy síkon összefogja és a polgári és katonai szerveknek [ ] szükséges tevékenységét átfogó, egységes szempontok szerint irányítja. 22 Az ÁVK személyzetét honvéd-, csendôr- és rendôrtisztekbôl, polgári tisztviselôkbôl, csendôr- és katonai nyomozókból, rendôrségi detektívekbôl és a szükséges segédmunkatársakból állították össze. Vezetôjévé Horthy kormányzó július 1-jei hatállyal nevezte ki Ujszászy vezérôrnagyot. Helyettese Kudar Lajos csendôr alezredes lett. A tiszti állományba Környei Ferenc csendôr alezredes, Árbócz János csendôr alezredes, Gáspárdy Rezsô alezredes, Garzuly József ôrnagy, dr. Csorja Jenô hadbíró ôrnagy, dr. Bellyey Árpád rendôrkapitány, dr. Tamássy László királyi ügyész, Korondi Béla csendôrszázados, dr. Bartha Béla rendôrkapitány és dr. Takács István rendôrkapitány tartozott. 23 Bartha Károly szolgálaton kívüli táborszernagy, honvédelmi miniszter szeptember 4-én utasította a Magyar Királyság valamennyi hadtestparancsnokságát, honvédkerületi parancsnokságát, a HM 19. osztályát és a 6. vkf. osztályt, hogy minden alárendelt nyomozóhatóságuk és szervük mindazokat az ügyeket, amelyek az ÁVK-hoz tartoznak, ha azok a helyi jelentôséget meghaladják és ezáltal országos kihatásúakká válnak, soron kívül és közvetlenül jelentsék be az ÁVK-hoz is. 24 Ujszászy és apparátusa irányította tehát a külföldrôl vagy belföldrôl kezdeményezett olyan mozgalmakkal, szervezkedésekkel, a termelést veszélyeztetô szabotázscselekményekkel, országos jellegû közellátási 22 Részletesen lásd BERÁNNÉ NEMES Éva HOLLÓS Ervin: i. m Uo (Az január 1-jei állapot.) 24 Uo

9 12 visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásokat, amelyek a hatóságok szerint az ország belsô rendje ellen irányultak, és feltehetôleg sértették vagy veszélyeztették a honvédelem érdekeit. 25 Az ÁVK hatáskörébe tartozott a kémelhárítási és a nemzetvédelmi feladatok, a bizalmas megfigyelések, a felderítések és a nyomozások irányítása. Továbbá a polgári és a katonai szervek felderítési eredményeinek és a kapott híranyagoknak az összefoglalása, a megszerzett adatokból helyzetkép összeállítása és a kapott eredmény alapján a további intézkedésekre való javaslattétel. Az ÁVK által irányított nyomozások ügyében a vezérkari fônökség különbíróságai jártak el. A sokrétû feladatok ellátására nyomozókat és más szervezetektôl összekötôket vezényeltek ki. A csendôrség tisztjei fôként a baloldali, a rendôrségiek a szélsôjobboldali ügyeket intézték. A nemzetiségi mozgalmakkal a csendôrtisztek és a csendôrtanácsosok közösen foglalkoztak. A kémelhárítást csendôr- és katonatisztek irányították. A nemzetvédelmi ügyek külön részleghez tartoztak, s megint másikhoz a köz- és honvédségi szállítások során elkövetett visszaélések vizsgálata. 26 Az ÁVK-ban hetenként, késôbb kéthetente meghatározott napon a délutáni órákban vezetôi tanácskozást tartottak. Ezen részt vett Ujszászy vezérôrnagy és helyettese, valamint Szombathelyi vezérkari fônök megbízottja, a vezérkari fônökség különbíróságának ügyésze, a csendôrségi nyomozó alosztály vezetôje, Sombor-Schweinitzer József rendôrfôtanácsos, a politikai rendészeti osztály vezetôje és a budapesti rendôrfôkapitány helyettese, 27 továbbá Pásztóy Ámon, a belügyminisztérium közbiztonsági osztályának vezetôje. Ujszászy vagy Kudar csendôr alezredes röviden ismertette a politikai helyzetet, a vezérkari fônök megbízottja az általános hadihelyzetet, a szakágak vezetôi a nyomozati cselekményeket. A belsô biztonságot érintô ügyekben és kérdésekben közös álláspontot alakítottak ki, és körvonalazták a követendô magatartást. 28 Az új vezérôrnagy alig fogott hozzá új feladataihoz, mikor július 18-án ismét kitüntetésre javasolták. Visszamenôleg ismét elismerték céltudatos vezetését, mellyel lehetôvé tette, hogy a magyar hadvezetôség Erdély 25 Az ÁVK foglalkozott a kisebbségi mozgalmak ellenôrzésével, bizalmas megfigyelésével és felderítésével. Egy fennmaradt irat szerint a vallási alapú szervezôdéseket is figyelték. Ujszászy errôl tájékoztatást küldött Esztergomba a hercegprímásnak. 26 HOLLÓS Ervin: Rendôrség, csendôrség, VKF 2. Kossuth Könyvkiadó, Budapest, A német megszállás után a Gestapo elhurcolta, a flossenbürgi koncentrációs tábor foglya volt. A háború után nem tért vissza Magyarországra. Lásd Dr. Sombor-Schweinitzer József 1937-es elôadása a radikális baloldali mozgalmakról. Közli: KONOK Péter. Múltunk, 2003/ HOLLÓS Ervin: i. m. 223.

10 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 13 és a Délvidék megszállásakor helyes tájékozottsággal rendelkezzen. 29 A vitéz Vörös János vezérôrnagy által aláírt kitüntetési javaslat szerint Ujszászy tökéletesen megszervezte a szovjet csapatok ellen harcoló magyar csapatok hírszerzését, miáltal Honvédségünk ütôképességét nagymértékben fokozta. A szervezés mellett a baráti és szövetséges katonai hatóságokkal szolgálati és magántárgyalásokat folytatott, ezek következtében a Honvédség harcképességét külföldi német és olasz támogatások útján is emelte, és fenti munkálkodásával nagymértékben hozzájárult csapataink sikeres háborús szerepléséhez, miáltal kiválóan eredményes és hasznos szolgálatokat teljesített. 30 Mint a szövegezés mutatja, 1942 nyarán, a 2. magyar hadsereg felvonulása idején, az ôszi hídfôcsaták és a téli doni szovjet áttörés elôtt még lehetett ütôképességrôl beszélni, magyar háborús sikert emlegetni. A vezérôrnagy ez alkalommal a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje a hadiszalagon kitüntetést kapta. A 2. vkf. osztály vezetôi posztja ezredesi beosztás volt, innen augusztus elsején felmentették. Új rendfokozata alapján hadosztályparancsnoki helyre számíthatott. Kállay Miklós miniszterelnök azonban másképp határozott. Nem engedte ki a frontra, mert tájékozott központi ember, akire a hátországban van szüksége. Nem zárható ki, hogy Ujszászy ekkor már nem bízott a német gyôzelemben. Legfeljebb, mint az angolszász orientációjú magyar politikusok köre, abban reménykedett, hogy az angol csapatok elôbb érnek ide, mint az oroszok. Ezt a szemléletet teljesen elfogadta. A kormányfô a tábornokot abszolút megbízhatónak, sôt kifejezetten németellenesnek tartotta. 31 Ezt a véleményt Kállay miniszterelnök megengedhette, de a szakmabeliek aligha. A belügyi tárcát irányító Keresztes-Fischer például továbbra is külön kapcsolatot tartott fenn Sombor-Schweinitzerrel. Ekként a politikai rendôrség által feltárt fontosabb ügyekrôl mindig elôbb értesült, mint Ujszászy. A belügyminisztérium közbiztonsági osztályán végzett telefonlehallgatások anyagai (ezeket fedônéven Cukrosnak nevezték) sem elôször az ÁVK vezetôjéhez, hanem változatlanul a belügyminiszter asztalára kerültek. Közben a magyar földre telepített német hírszerzôk sem tétlenkedtek. Érdemes betekinteni a magyarországi helyzetet tárgyaló német össze- 29 A Felvidéki Emlékérmet 1940-ben megkapta. 30 HL MH Eln sz július SIPOS Péter: i. m.; KÁLLAI Miklós: Magyarország miniszterelnöke voltam, II. k. Európa Könyvkiadó História, Budapest,

11 14 foglalóba. A Gestapo IV E csoportjának Moszkvában ôrzött anyagából egyértelmûen kitûnik, hogy Kállay Miklós miniszterelnöksége idején egyre csökkent a bizalom a magyar féllel szemben. 32 A német titkosrendôrség belsô közlönye szerint 1942-ben a Gestapo számos magyar tisztségviselôre gyanakodott. Több hírszerzési anyagból 33 arra következtetett, hogy a magyar hírszolgálatot, amely vélhetôen a Német Birodalom ellen dolgozik, az utóbbi idôben újjászervezték. Az összefoglaló megállapítja, a magyar hírszerzô szolgálat az ügynökök toborzása és kiküldése mellett feladatai teljesítéséhez felhasználja a belföldi és külföldi magyar intézményeket, az importtal és exporttal foglalkozó gazdasági szervezeteket, de a külföldi képviseleteket, konzulátusokat is. Hírszerzéssel foglalkozik a vezérkari fônökség II B részlege, a Nemzetvédelmi Szövetség és a Rongyosgárda. A magyar hírszerzés központja a Vkf. II B, mely közvetlenül a vezérkar alárendeltségében mûködik. A további részlegek különbözô helyeken vannak, mint például a Vkf. 5, melynek élén Csics alezredes, hírszerzô tiszt áll. Székhelye a Budai Várban, Fortuna u. 9. Csicsrôl tudni kell, hogy fedôneve Cserey, Rátz, máskor Csikos. [Lehet, hogy Csikós? Sz. Sz.] Jelenleg a Csikost használja, és irányítása alatt ehelyütt intenzíven tevékenykednek a Német Birodalom és a német nép ellen. Egy másik részleg a Dísz tér 3. alatt található. Itt korábban Homlok, a jelenlegi berlini magyar katonai attasé 34 játszott vezetô szerepet. Homlokról tudni kell, hogy az offenzív és defenzív magyar hírszolgálat fônökeként azon fáradozott, hogy a Collegium Hungaricumot, a magyar sajtószolgálatot, a kereskedelmi kamarákat és más intézményeket intelligens személyek egész sorát a hírszerzésnek megnyerje. Ezek után feltételezhetô, hogy Homlok (akár mint hírszerzôtiszt) a budapesti tevékenysége alapján most Németországon belül a magyar hírszerzés újjáépítésén dolgozik. Egyik munkatársa Walter Dietrich. Magyar tiszt volt, korábban Homlokkal szorosan együttmûködött, jelenleg valószínûleg Bécsben van. A német hírszerzôk tudomást szereztek a Falk Miksa utcában mûködô Vkf. irodáról is. Ennek a fedôneve Katonai Sajtóosztály. A II B részlegnek saját irodája van Prágában, Párizsban, Rómában és Athénban. A Gestapo szerint biztonsággal feltételezhetô, hogy más városokban ma- 32 Orosz Állami Katonai Levéltár 500/3/819. sz. Mitteilungsblatt der Gruppe IV. (sokszorosított példány) Nr l. Az összefoglaló egy volt magyar vezérkari tiszt részletes kihallgatására is épült. 33 Ezek csatolva lehettek, de a moszkvai fondban nem találhatók. 34 Homlok Sándor ezredes 1939 és június között a berlini magyar katonai attasé, majd júliustól a berlini magyar nagykövet posztján szolgált. Bár a német háborús gyôzelem ügyében szkeptikus volt, a német birodalmi szervekkel készségesen együttmûködött.

12 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 15 gyar hírszerzési indító állomások (Anlaufstellék) mûködnek. Magyarországon a következô kémközpontokról szereztek tudomást: Gyôr, Sopron, Horvátzsidány (itt Thurzó Lajos ny. csendôr ôrnagy mûködött), Kôszeg, Bucsu, Szombathely, Barcs, Pécs, Szeged, Zombor, Malzo (?), Újvidék, Nagyvárad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Nagybánya, Máramarossziget, Rahó, Ungvár, Kassa, Losonc, Balassagyarmat. További szolgálati helyekrôl is tudnak, melyek elsôsorban a németség ellen harcolnak, de természetesen hírszerzô feladatokat is ellátnak: Bonyhád (Prof. Gömbös, a volt miniszterelnök rokona), Huszt (Sebestyén Béla vezérôrnagy), S.ich 35 (Propokovits Leó altábornagy, Arapataky József, Ondrejovits László fôszolgabíró, dr. Budai István, Oszak László szolgabíró, Deme Ferenc bankár), Ungvár (Magocsy-Dietz Sándor), Munkács, Tiszaújlak, Rahó (dr. Palugyai Zoltán fôszolgabíró), Máramarossziget (dr. Malics József pénzügyi igazgató a vezetô, mellette dr. Hanel Károly dolgozik), Nagyszôllôs, Galánta. Ezek a személyek a Vkf. alárendeltségében mûködnek, bár helyileg az úgynevezett Rongyosgárdához tartoznak. Feltételezhetô, hogy mind a Rongyosgárda, mind a Nemzetvédelmi Szövetség a Vkf. II B irányítása alatt áll. A Vkf. II B-vel mûködik együtt az újonnan létrehozott Nemzeti Propaganda Osztály is, mellyel Antal István miniszter 36 ténylegesen nem foglalkozik, de irányítása alá van rendelve. Itt található Kolozsváry-Borcsa Mihály, Milotay István, az Új Magyarság fôszerkesztôje, dr. Bakó László százados, dr. Eszterhás István, dr. Dulin Elek, dr. Komjáthy Aladár és Somogyváry Gyula. Német szempontból aggályos a Nemzetvédelmi Szövetség is. Irodája a fôvárosban, a Rákóczi út 42. sz. alatt található. Az idôközben a fronton elesett Horthy István 37 irányítása alatt állt. A vezetés jelenleg Kovács Tivadar kezében van (lakcíme Bp. Kinizsi u. 21.), ô már a szervezet kiépítésébôl is alaposan kivette a részét. Helyettese a fivére, Kovács Árpád. Mindketten nyugalmazott tisztek, mégis a II B alá tartoznak. Ide van beosztva Magasházy László vezérôrnagy is Olvashatatlan. 36 Antal István április 17. és március 22. között tárca nélküli miniszter; az úgynevezett nemzetvédelmi propaganda tartozott hozzá. 37 Horthy István augusztus 20-án szenvedett halálos repülôbalesetet. 38 Magasházy László földbirtokos, nyugalmazott vezérôrnagy és országgyûlési képviselô volt. A Gestapo IV. E csoportjának összefoglalója a következôkben 35 tiszt és magas minisztériumi posztokat betöltô beosztott tisztviselôk nevét sorolja. (Ezek alig, vagy rosszul olvashatók.) Többek fedônevét is feltünteti, és külön megjegyzi, hogy Somogyváry eredeti neve Freisberger volt. Végül négy Héjjas következik: Iván (a Kereskedelmi Minisztériumban osztályvezetô), Aurél, Endre, és Jenô. A felsoroltak politikai beállított-

13 16 Az összefoglalás készítôje befejezésül megállapította: nincs bizonyíték arra, hogy a magyar hírszerzés tagjai az angol hírszerzést támogatnák de nem zárható ki! Felhívta az illetékes szerveket, hogy Németországban az összes magyar állampolgárt, a magyar diákokat, az utazókat külön is kísérjék figyelemmel. Az ÁVK a legjobb munkakapcsolatot a csendôrség nyomozóparancsnokságával alakította ki. A német féllel a továbbiakban javulhatott az együttmûködés, mert Ujszászy 1943 februárjában Berlinben járt. Több befolyásos német fôtiszttel, így Heinrich Müller SS-Gruppenführerrel, a Német Biztonsági Fôhivatal (RSHA) IV. hivatalának fônökével, másképp a Gestapo Müllerrel, az V. hivatalt irányító Arthur Nebe SS-Gruppenführerrel, végül pedig Ernst Kaltenbrunnerral, az RSHA fônökével találkozott júliusa és 1943 augusztusa között a 2. vkf. osztályvezetôi posztját Vasváry József vezérkari ezredes, a szoros német kapcsolatok híve töltötte be. Az osztály offenzív részlege ahogy Vasváry maga is igyekezett megtartani önállóságát. Egyes tisztjei ennél többet is megtettek. Lehallgatták Ujszászy és több, megbízhatatlannak tartott beosztottja telefonbeszélgetéseit. 39 Kállay Miklós kormánya azonban új irányt vett, a német kötelékek lazításán dolgozott. A kiugrási politika érvényesítésének része volt, hogy Vasváryt leváltották. Helyére sokak meglepetésére Kádár Gyula vezérkari ezredest állították. A Kállay-kormány titkos béketapogatódzásai során a szálak, kapcsolatok felvételében és erôsítésében sok feladat hárult Ujszászy vezérôrnagyra. Kötelmei és intézkedései alig követhetôk, csak részben rekonstruálhatók, minthogy a dokumentációt megsemmisítették vagy elhurcolták. Közben újabb elismerésekkel övezték: a Honvéd Vezérkar fônöke, Szombathelyi altábornagy 1943 júniusában újólag méltatta osztályvezetôi minôségében sága mint az egész Nemzetvédelmi Szövetségé gyanús, németellenes. Az anyag részletesen ismerteti a szövetségi eskü szövegét, a tagság önként vállalt kötelmeit. Megállapítja, hogy a Nemzeti Szövetség tagjai a magyarság védelmében, a barna veszély és Hitler ellen esküdtek fel. Majd a Rongyosgárda kiépítésével, szervezésével, személyi összetételével és beállítottságával foglalkozik. Veszélyesnek tartja, hogy a magyar belsô kémhálózat is a németség, a»német néptársak«ellen dolgozik. Ismételten kiemeli, hogy a Nemzeti Szövetség tagjai titokban felesküdtek a németség elleni küzdelemre. Majd két oldalon összefoglalja a Rongyosgárda történetét. Megemlíti Héjjas Ivánnak a magyarországi kommunizmus elleni 1919-es fellépését, majd a burgenlandi harcokban való részvételét is. A Rongyosgárdát ugyan feloszlatták, de tagjai titokban összetartottak ban ismét felléptek, immár a csehek ellen. A cseh hadsereg 345-öt foglyul ejtett közülük ôszén a gárda tagjait a lengyelek mellett vetették be. Ebbôl már német birodalmi szempontból látható a Rongyosgárda beállítottsága. 39 HOLLÓS Ervin: i. m Vasváry szorosan együttmûködött a német hírszerzôkkel és a biztonsági rendôrséggel (Sicherheitspolizei, Sipo). Elôfordult, hogy a kiugrási iroda fôként Törökországba küldött megbízottait Vasváry emberei felderítették, az adatokat a németeknek átadták.

14 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 17 végzett munkáját, mellyel a magyar haderô ütôképességének növelését segítette elô, teljesítményét kiválóan eredményesnek és rendkívül hasznosnak 40 nevezte. Ez idôben kapta meg a Délvidéki Emlékérmet is. 41 Ujszászy teljesítményét meg több tiszttársáét a horvát államfô is elismerte január végén a Zvonimir király koronarendjét a csillaggal adományozta neki. 42 Közben két észt elismerést, egy kitüntetést és egy érdemjelvényt kapott ben a bolgárok a katonai érdemrend parancsnoki keresztjével, ezután a Szent Sándor-rend parancsnoki keresztje a karddal tüntették ki ben a japánoktól a Felkelô Naprend III. osztályú kitüntetését kapta. De nézzük a bizalmasan mind többet hangoztatott magyar kiugrásból fakadó politikai törekvéseket, az állambiztonsági csúcsszerv vezetôjével szembeni új kihívásokat. Kállay Miklós miniszterelnök hamar tájékoztatta Ujszászy tábornokot az új magyar politikáról, a háborúból való kiválás tervezeteirôl. Ôt szemelte ki arra, hogy katonaként az angolszászokkal tárgyalásokat folytasson. Ujszászy tehát még veszélyesebb vizekre evezett. Együtt dolgozott a külügyminisztérium titkos kiugrási csoportjának tagjaival: Ghyczy Jenôvel 43 és elsô helyettesével, Szentmiklósy Andorral, 44 valamint a politikai osztályt vezetô Szegedy-Maszák Aladárral. 45 Az március 20-a elôtti napokban Rómában járt. Többek között Bastianinival, a vezérkari hírszerzô fônökkel tárgyalt. Társaságban késôbb elmondta, hogy az olasz helyzet kétséges, fordulat várható. Arról is értesült, hogy ha a német hadsereg összeomlana, [ ] az olaszok is az angolok mellett lesznek, s ugyanott van a helye Magyarországnak is HL HM Eln. 8/c oszt., sz sz. Eln. 8. e. vkf cs. 41 HL HM Eln. 8/e oszt sz cs VII. 10. Ismeretlen idôpontban (1942-ig) megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a III. osztályú Vaskoronarendet hadidíszítménnyel és kardokkal. 42 Viselésének engedélyezését Ujszászy január 29-én kérte. (HL HM eln. 8/e oszt., 6357 sz cs.) Ujszászy a legmagasabb fokozatot kapta, további tizenhét magyar fôtiszt a kitüntetés alacsonyabb fokozatait. 43 Hivatásos diplomata. A külügyminiszter állandó helyettese (külügyi államtitkár) volt május 20-tól július 24-ig, majd külügyminiszter március 22-ig. 44 Hivatásos diplomata. A németek elhurcolták, a dachaui koncentrációs táborban halt meg 52 évesen. 45 Szegedy-Maszák Aladár fontos feladatokat teljesített július 24-én, alig 40 évesen lett a politikai osztály vezetôje. A német megszállás után Dachauban szenvedett fogságot november 20-tól ismét a külügyi apparátusban dolgozott június 6-ig washingtoni nagykövet volt. Lemondása után haláláig Washingtonban élt. 46 A madridi követségtôl Mauthausenig. Andorka Rudolf naplója. Összeállította: LÔRINCZ Zsuzsa. Kossuth Könyvkiadó, Budapest,

15 18 Májusban Kállay Miklós miniszterelnök tudtával Ujszászy vezérôrnagy két volt szerb tisztet (magyar útlevéllel) elküldött Isztambulba, akik az ottani jugoszláv fôkonzul, Peric segítségével felvették a kapcsolatot Mihajlovic tábornokkal, illetve Nincic emigráns jugoszláv külügyminiszterrel. A magyar kormány az üzenetben közölte, hogy hajlandó Mihajlovic hadseregét támogatni, s egyben arra kéri a szerb tábornokot, hadseregével ne lépje át Magyarország jelenlegi határát. A két ország közötti határokat a háború után, békés megegyezéssel jelölik majd ki. Az üzenet fontos részeként a magyar kormány ismételten kinyilvánította, hogy elítéli az újvidéki vérengzéseket, egyben kilátásba helyezte a tragédia magyar felelôseinek megbüntetését. A magyar javaslatot Jovanovic, az emigráns jugoszláv kormányfô elutasította (brit jóváhagyással). A tárgyalások ezen a vonalon megfeneklettek, ám a magyar katonai szervek fenntartották a kapcsolatot Mihajlovic tábornokkal. Információkat cseréltek, sôt a magyarok fegyvert, kötszert és gyógyszereket adtak hadseregének. 47 Augusztusban a júliusi szicíliai partraszállás, Benito Mussolini bukása és ôrizetbe vétele után Ujszászy kapcsolatot létesített Badoglio tábornok új kormányának vezérkari hírszerzô és kémelhárító osztályával. Szóba került, hogy Kállay Miklós kormányfô megbízásából, a magyar kiugrás elôkészítésének feladatával, Ujszászy Rómába utazik. A német csapatok szeptember 10-én megszállták az olasz fôvárost, így a terv meghiúsult. Az ügyben nem lehet mindent a gyors történelmi fordulatokra vagy hatásukra fogni. Kállay miniszterelnök politikai elképzelései gyorsan változtak, a személyi és taktikai variánsok képlékenyek, rögtönzöttek voltak. Máskor idôt akart nyerni, a döntéseket halogatta, emiatt a beavatottak is elbizonytalanodtak. Az olasz események hatása csupán begyulladás volt, spekulatív pislogás. A krízist semmilyen formában nem hasznosították írta például Kádár Gyula. 48 Ide tartozott a tengely ellen harcoló koalíció gyors felbomlásának felfelbukkanó vágyálma is. A magyar államvezetés alaptalanul reménykedett abban, hogy a szovjet fél és a nyugati hatalmak közötti ellentétek bármikor kiélezôdhetnek, s a következmény, a szakítás Magyarországnak menekvést hoz. Ezekben a hónapokban Szombathelyi vezérkari fônök parancsára Kádár Gyula, a 2. vkf. osztály vezetôje egy esetleges nyugati fegyveres 47 CZETTLER Antal: i. m KÁDÁR Gyula: i. m. 547.

16 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 19 segítséggel végrehajtható magyar átállás katonai részleteinek kidolgozásával foglalkozott. Arra számított, hogy a nyugatiak légi úton három hadosztályt szállítanak Magyarországra ejtôernyôs biztosító csapatokkal, ezekhez pedig magyar csapattestek csatlakoznak. Az illúziókkal teli, regényes tervet hamar elvetették február 23-án a kiugrási csoport utolsó, kétségbeesett kísérletként Veress Lászlót futárként Isztambulba küldte, hogy az angolokkal ismét közvetlen kapcsolatot vegyen fel. 50 Megbízása két meghatározó jelentôségû magyar ajánlatra épült. Elôször: a magyar kormány az angolok közvetítésével (vagy anélkül) kapcsolatba kíván lépni az oroszokkal, hogy a keleti arcvonalon lévô magyar csapatok kapitulációjáról tárgyaljon. Olyan módon, hogy a megadás természetesnek tûnjék, mintha egy teljesen reménytelen katonai helyzetbôl következnék be. Másodszor: a magyar kormány felajánlja, hogy Tito partizáncsapatait a Muraközön keresztül élelemmel és egyéb szükséges eszközökkel támogatja. A brit külügyminisztériumban fontolóra vették a Veress közvetítésével érkezett ajánlatokat. Némi hivatali huzavona után ismét tárgyalások indultak egy SOE-küldöttség magyarországi útjáról. 51 Az angolok végül elhatározták, hogy a szovjet kormány tájékoztatása után ez a csoport az áprilisi holdidôszakban elinduljon. Magyarországon nyomban meg is kezdték az elôkészületeket, hogy az ország déli vidékén fogadják a küldöttséget, s a fôvárosban vagy vidéken titokban elszállásolják. Ujszászy tábornok és Kádár Gyula ezredes kapták a feladatot, hogy a SOE-misszióval az együttmûködés feladatait megbeszéljék. A sok kockázattal kidolgozott terv a német megszállás folytán a hamvába holt. Nem járt eredménnyel fôleg az állandó tétovázás, az elszántság hiánya és a késlekedés miatt az amerikai titkosszolgálattal történt közvetlen kapcsolatfelvétel sem. Korábbi svájci tárgyalások alapján az OSS 52 a magyar különbékére irányuló tárgyalások felgyorsítására Sparrow 49 Uo Veress László ( ) jogász, diplomata volt. Békemissziót teljesített 1943 márciusában Ankarában, majd augusztusban Isztambulban februári küldetésérôl Oliver Harvey rendkívüli követnek az angol Vezérkari Fônökséghez intézett levelét közli: Magyar brit titkos tárgyalások 1943-ban. Összeállította: JUHÁSZ Gyula. Kossuth, Budapest, (A kiugrás szervezôit magyar kapitulációs csoportnak nevezi.) 51 Special Operations Executive, brit titkos szervezet. A külügyminisztérium 1940-ben abból a célból hívta életre, hogy a tengelyhatalmak területén vagy a velük szövetséges országokban felforgató tevékenységet végezzen. Feladatkörébe tartozott szabotázsakciók, robbantások stb. megszervezése és végrehajtása is. Magyarországi akcióit sikertelenség kísérte, részben a hiányos felkészülés miatt, de azért is, mert a szervezetbe német ügynökök épültek be. 52 Office of Strategic Services az amerikai Stratégiai Szolgálatok Hivatala.

17 20 [veréb] Mission fedônéven háromtagú ejtôernyôs küldöttséget juttatott magyar területre. Florimond Duke ezredes (korábban az OSS balkáni irodájának vezetôje), Alfred M. Suarez ôrnagy, rádiós és Guy T. Nunn százados, németül kitûnôen beszélô publicista március 15-én a Muraközben landolt. A következô napon jutottak Budapestre, ahol Ujszászy a Hadik-laktanyában tárgyalt velük. A csoport elindítását Bernben Allen W. Dulles, az OSS európai hálózatának fônöke készítette elô báró Bakach-Bessenyey György 53 magyar követtel együtt. A diplomata ajánlotta Ujszászy Istvánt fogadófélnek és tárgyalópartnernek. Érdemi megbeszélésekre azonban Magyarország meglepetésszerû, március 19-i német megszállása miatt már nem kerülhetett sor. Az amerikai tiszteket a németek 24-én átvették a magyaroktól, majd Berlinbe szállították. Szerencsésnek mondhatták magukat, hogy egy szászországi hadifogolytáborban megérték a háború végét. Akciójuk rossz idôben, rosszul szervezett kísérlet volt. Évtizedekkel késôbb a müncheni Látóhatár címû folyóirat Duke ezredessel interjút közölt. Duke ebben megvádolta Ujszászyt, hogy magyarországi érkezésüket elárulta a németeknek. Állítása valótlan, mert a dolgot becsületes magyar tisztek jelentették a németeknek, s ebbe a fogalomba a németek már régen nem vették bele a magyar vezérôrnagyot. 54 Kiterjedt és hatékony besúgóhálózatuk révén a németek pontosan tudták az amerikaiak utaztatásának tényleges célját. Ismerték a gyûlölt Ujszászy szerepét is. Az sem volt ismeretlen elôttük: már korábban, 1943 decemberében feladata lett volna az, hogy egy Magyarországra küldendô, folytonosan X -ként említett amerikai megfigyelôt a Muraközben, Saderovacnál vagy Légrádnál fogadjon. 55 A szakmai tevékenység sikerei és kudarcai mellett meg kell emlékeznünk Ujszászy magánéletérôl is. Karády Katalin színésznôhöz fûzôdô vonzalmának kezdetei a homályba vesznek. Ugyanakkor tudjuk, hogy szíve hölgyét a lehetô legtöbb helyre elkísérte, élénk társasági életet éltek, amely megütközést keltett. A legtöbb adat inkább 1944-rôl, fogságukról maradt fenn. Kádár vezérkari ezredes az 1970-es években írt visszaemlékezésében a 2. vkf. osztályvezetôjeként véleményünk szerint a valósághoz hûen ábrázolta az Ujszászy szerelemre lobbanása kapcsán történteket: Sok 53 Hivatásos diplomata június 15-tôl a belgrádi követséget vezette, július 27-tôl szeptember 10-ig a vichyi követséget. Utolsó állomáshelye a berni magyar követség volt. Magyarország német megszállása után lemondott állásáról, nem tért haza. 54 KÁDÁR Gyula: i. m CZETTLER Antal: i. m. 368.

18 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 21 a bajom Ujszászy tábornok és Karády Katalin viszonyával is. Bôven érkeznek ebben az ügyben a feljelentések! Karádyt a valódi mûvészek nem sokra értékelik, egyoldalú színésznô. A vénülô Ujszászy fülig belehabarodik, nyilvános helyeken tábornoki kék atillában feszít mellette, költekezik, Kolozsvárott ô fogadja az aranyifjúság hódolatát Karády nevében és hasonlók. Százezrek szenvednek: ez a közvélemény kihívása, a jóízlés ellen való. Sokan hitték, hogy Ujszászyt Karády»térítette meg«, az ô hatására lett»antifasiszta«. Ez mese. Karádynak semmiféle politikai meggyôzôdése nem volt. Az igaz, hogy a jobboldaliak szemében vörös posztó volt, de szerénytelensége és magánélete miatt a baloldaliak sem tisztelték. 56 A radikális jobboldali ifjúsági szervezetek zajos tüntetéseket, botrányokat szerveztek a filmjeiben zsidó mételyt terjesztô díva ellen. Az akcióik kapcsán Ujszászyt számos itt nem tárgyalt kellemetlenség érte. A német megszállással Ujszászy vezérôrnagy nagy veszélybe került. A német birodalmi megbízott, dr. Edmund Veesenmayer SS-Brigadeführer (vezérôrnagy) április 14-i jelentésében ôt és Kádár ezredest két sötét személynek nevezte, s azonnali eltávolításukat követelte. 57 Ez a magyar érdekkel ellentétes intézkedés késett, de a németek nem vártak sokat, s 17-rôl 18-ra virradóra az SS Biztonsági Szolgálata (Sicherheitsdienst, SD) ôrizetbe vette a két fôtisztet. 58 A Pestvidéki Törvényszék budai, Gyorskocsi utcai fogházába (akkori neve Deutsches Polizeigefängnis) szállították ôket. A német birodalmi megbízott április 18-i, Berlinbe küldött 110. számú budapesti táviratának 3. pontjában, Kémtevékenység címszó alatt jelentette Ujszászy és társai letartóztatását. Ôrizetbe vették Karády Katalin színésznôt és még három nem fontos személyt is. Ügyükben a KdS- Budapest járt el, 59 ugyancsak ez végezte a Szegedy-Maszák Aladár vezette illegális szervezkedés, a lengyel szervezetek támogatásával kapcsolatos tevékenység felderítését i táviratában Kémtevékenység alatt megismételte a letartóztatások tényét, a foglyok között immár megnevezte lovag Kern Károly ôrnagyot is. 61 Az április 24-i táviratban (a 4. pontban, 56 KÁDÁR Gyula: i. m Egy nyilvános színházi mutatkozása Jávor Pál páholyában Karádyval, illetve Jávor zsidó feleségével a kormányzó rosszallását váltotta ki. 57 A Wilhelmstrasse és Magyarország. I. m Veesenmayer Ujszászy és Kádár gyors ôrizetbe vételének egyik szorgalmazója volt. 58 KÁDÁR Gyula: i. m A német Biztonsági Rendôrség különítményeinek hivatalos megnevezése Kommandeur der Sicherheitspolizei und des SD, rövidítve KdS volt. Lásd SZITA Szabolcs: A Gestapo Magyarországon. Korona Kiadó, Budapest, Randolph L. BRAHAM: The Destruction of the Hungarian Jewry. New York, II. k Uo. 550.

19 22 az Elhárítás címszó alatt) szerepelt az áruló Ujszászy vezérôrnagy. Új fejleménynek számított, hogy a KdS-Budapest a kistarcsai internálótáborból behozatta (hivatalosan a Gyorskocsi utcai fogházba áthelyezte ) a zsidó Fodor Pál újságírót, aki a németek szerint Ujszászy bizalmi embere volt. 62 (A Kis Újság politikai rovatvezetôjének a vezérôrnaggyal való kapcsolatáról adatot, dokumentumot nem találtunk.) Annyi bizonyos, hogy a fogoly újságíró a fogházban takarító, az ételosztásnál segítô úgynevezett házimunkás lett. Nemsokára az SS végzett vele: ismeretlen körülmények között lezuhant az emeletrôl, és szörnyethalt. 63 A Magyarországon tevékenykedô Otto Winkelmann SS-Obergruppenführer, a Waffen SS tábornoka május 4-én Berlinbe küldött távirati jelentésben ismét említést tett Ujszászy árulásáról. (A KdS vizsgálata tovább folyt ellene.) Elôzô nap ügyével összefüggésben letartóztatták Hatz Ottó ezredest, aki legutóbb Törökországban a magyar katonai attasé posztját töltötte be. Az ezredes kapcsolatainak felderítése nyomán további ôrizetbe vételek történtek. 64 Veesenmayer cinikus hangvételû távirata szerint Horthyt fájdalmasan érintette, hogy egy német szerv magyar tiszteket tartóztatott le. Valóban, a kormányzó ismételten kiadatásukat követelte. A németek azonban nem siettek. A birodalmi megbízott azzal érvelt, hogy a megfelelô idôpontban be fogjuk bizonyítani a kormányzónak és a magyar kormánynak, hogy hálával tartoznak nekünk, amiért ebben az esetben késedelem nélkül és példamutatóan közbeléptünk. 65 A megszállók különösen azért ragaszkodtak személyükhöz, mert a magyar árulás ügyében koronatanúknak tekintették ôket. Közben arra is volt gondjuk, hogy buzgó hívüket, a korábban háttérbe szorított Vasváry József altábornagyot a 2. vkf. osztály élére állíttassák. 66 Ujszászy és Kádár, valamint Kern ôrnagy júniusban hosszú kihallgatások után kiszabadult a német fogságból. Feltehetôen Horthy kormányzó személyes beavatkozása folytán. Szombathelyi Ferenc utóda, Vörös János vezérezredes, vezérkari fônök intézkedésére július közepén saját érdekükben magyar ôrizet következett. 67 A fordulatról 62 Uo SZITA Szabolcs: i. m. 146., Hatz Ottóról lásd uo KÁDÁR Gyula: i. m Vattay Antal fôhadsegéd azt állította, hogy maga is tett a politikai foglyokért. Winkelmann nekem személyesen megígérte, hogy Ujszászyt, Kádárt szabadon bocsátja és nem tette meg. Hazugság az egész vonalon. VÍGH Károly (szerk.): Vattay Antal naplója Zrínyi Kiadó, Budapest, A Wilhelmstrasse és Magyarország. I. m Valójában az ôrizetbe vételt a németek követelték. Uo. 878.

20 Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása 23 Kádár Gyula is szól visszaemlékezéseiben: Június vége felé egy este már lefeküdtem bejött a börtönparancsnok. Öltözzem fel, szabadulok. Magamra kapkodtam a ruháimat. Kimentem a folyosóra. Már ott állt Ujszászy tábornok és Kern ôrnagy, valamint a Melinda úti fôgestapós Klages, 68 aki oly meleg szavakkal fogadott elsô este, és kilátásba helyezte utam végét. Amint ott álltunk, egyszercsak elôlépett Ujszászy, és ékes szavakkal megköszönte Klagesnak a bajtársias, kifogástalan bánásmódot. Hányingert kellett leküzdeni, még Klages is megvetéssel mérte végig Ujszászyt, majd betessékelt bennünket az ôrszobába. 69 Ujszászy tábornok magyar hatósági fogságának elsô színhelye az 10. sz. honvéd helyôrségi kórház volt. 70 A rabkórház egyik cellájába helyezték, majd udvarias kihallgatás következett. Pór hadbíró századost fôként az amerikai ejtôernyôsök fogadtatása és a velük tervezett lépések érdekelték. Közben félelmetes bombatámadásokat éltek át. Az egyik közeli becsapódás, tûz és robbanás okán a korábbi fogság miatt erôsen megviselt vezérôrnagy idegrohamot kapott. Hetek múltán tiszttársaival együtt visszanyerte szabadságát. A megszállók, amikor errôl értesültek, felbôszültek, és ismét le akarták fogni. Ujszászy villája ablakából meglátta az elhurcolására érkezett német biztonságiakat. Azonnal hátraszaladt a kertjébe, s a kerítésen kimászva a kormányzóhoz menekült. Horthy testôrei biztonságos helyre szállították, a budai Kapisztrán téri Nádor-laktanyában szolgáló ôrzászlóaljhoz. A Veesenmayer kívánságára vezérkari fônökké emelkedett Vörös János vezérezredes megígérte a németeknek, hogy Ujszászyék ügyében a magyar törvények teljes szigorával fog eljárni. [ ] a kiszabandó büntetés mértéke a fôtárgyaláson fog eldôlni. 71 Vörös ezután Ujszászyval személyesen közölte, hogy idôközben nyugdíjaztatta. 72 Ujszászy László és Kádár Gyula valóban biztonságba került a Kapisztrán téren. Érkezésük másnapján este két német teherautó tûnt fel, tele SS-ekkel. A testôrség parancsnoka, Lázár Károly vezérôrnagy emiatt a 68 Eredetileg Clages. Budapesten a német Biztonsági Szolgálat egyik különleges szolgálati helyét vezette. Október 15-én az ifjú Horthy Miklós elleni német akcióban a magyar testôrök golyóitól halálos sebet kapott. 69 KÁDÁR Gyula: i. m Veesenmayer június 16-i táviratában már szerepel a három tiszt kiadása a magyar félnek. (A Wilhelmstrasse és Magyarország. I. m. 869.) 70 Budapest, XIII. Róbert Károly körút 44. Parancsnoka dr. Zimányi Vidor orvos ezredes volt. 71 Vörös János naplójából idézi KÁDÁR Gyula: i. m HL HM Miniszteri Iroda sz cs. Más adatok szerint már május 17-én meghozták a határozatot, hogy Ujszászy fogyatékba kerül.

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

Soltész Imre csö. ezredes és fia, dr. Soltész István

Soltész Imre csö. ezredes és fia, dr. Soltész István Az alábbi információ zömét Soltész Imre fivérének dédunokája, a mai Trvanában (Nagyszombaton) élő Boris Majerov szolgáltatta, amiért köszönetünket fejezzük ki. Soltész Imre csendőr ezredes 1877. február

Részletesebben

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai

A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR A honvédelem és a Magyar Honvédség szervezete, felépítése, sajátosságai 2015. október 14. Az előadás felépítése I. A honvédelem

Részletesebben

Megszállás és kollaboráció. Válogatott bibliográfia

Megszállás és kollaboráció. Válogatott bibliográfia Önálló kötetek Bethlen István emlékirata, 1944. Sajtó alá rend. és a jegyzeteket írta Romsics Ignác. Budapest, Zrínyi Kiadó, 1988. 174 p. Bokor Imre: Vitéz nagybányai Horthy Miklós. Budapest, Szenci M.

Részletesebben

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet!

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 8.osztály 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 1914. 28-án, Bosznia fővárosában, egy terrorista pisztolylövésekkel meggyilkolta osztrák magyar trónörököst és feleségét. Az Osztrák Magyar Monarchia Szerbiának

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ

Történelem levelező verseny II. FORDULÓ Történelem levelező verseny II. FORDULÓ I. Ismerd fel a leírások alapján és jelöld be a vaktérképen a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek helyszíneit a számok megfelelő helyre történő beírásával!

Részletesebben

MAGYAR ÁLLAMBIZTONSÁGI CSÚCSSZERV KIALALKÍTÁSÁRA

MAGYAR ÁLLAMBIZTONSÁGI CSÚCSSZERV KIALALKÍTÁSÁRA KOVÁCS TAMÁS ÁLLAMVÉDELMI KÖZPONT 1942 AZ ELSŐ KÍSÉRLET AZ EGYSÉGES MAGYAR ÁLLAMBIZTONSÁGI CSÚCSSZERV KIALALKÍTÁSÁRA Amióta világ a világ, az embereket mindig is érdekelték a különböző néven nevezett és

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM 7-8. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY TÖRTÉNELEM

Részletesebben

CSÉMI KÁROLY KATONAI SZOLGÁLAT, BEOSZTÁSAI, FŐBB PÁRTTISZTSÉGEI RENDFOKOZATAI

CSÉMI KÁROLY KATONAI SZOLGÁLAT, BEOSZTÁSAI, FŐBB PÁRTTISZTSÉGEI RENDFOKOZATAI CSÉMI KÁROLY 1922. június 22. Tany, Csehszlovákia 1992. június 7. Diósd, Pest megye KATONAI SZOLGÁLAT, BEOSZTÁSAI, FŐBB PÁRTTISZTSÉGEI Honvéd Akadémia Páncélos Tanszéke, tanszékvezető 1953. május 1. 1956.

Részletesebben

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai Kedves szakosztályi tagok! Ez a példány a számítógépen való olvasásra szolgál! Ha ki akarja nyomtatni, használja a Helyi201101nyomtatható. pdf fájlt! X. évfolyam 1. szám 2011. március Készítette: FILEP

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a külföldi szolgálatba vezényeltekkel kapcsolatos személyügyi feladatokról és jogállásuk egyes kérdéseiről szóló 26/2002. (IV. 12.) HM rendelet módosításról

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes

B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes B. Stenge Csaba vitéz nemes belényesi Heppes Miklós repülő alezredes Heppes Miklós öccséhez, Aladárhoz hasonlóan - a magyar királyi honvéd légierő hosszú szolgálati idejű, fontos beosztásokat betöltő,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

Magyarország sorsfordító esztendői:

Magyarország sorsfordító esztendői: MEGHÍVÓ A VERITAS Történetkutató Intézet és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár a Kállay-kormány megalakulásának 75. és Kállay Miklós halálának 50. évfordulóján tisztelettel meghívja a Magyarország

Részletesebben

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre!

Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Kedves Versenyzők! Nézzétek meg a Magyarország története filmsorozat 38-43. részeit és a segítségükkel válaszoljatok az alábbi kérdésekre! Ha a filmsorozat CD-változata nem áll rendelkezésetekre, az interneten

Részletesebben

Sőregi Zoltán KATONÁK KERÉKPÁRON. A magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adattára 1920-1945

Sőregi Zoltán KATONÁK KERÉKPÁRON. A magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adattára 1920-1945 Sőregi Zoltán KATONÁK KERÉKPÁRON A magyar királyi honvédség kerékpáros tisztjeinek adattára 1920-1945 Bevezető Az emberiség történelme során a legtöbb találmányt, újdonságot vagy hadviselés céljából hozta

Részletesebben

Kevés József csendőr főtörzsőrmester, vasúti őrsparancsnok Dr. Kevés István ny. honv. ezredes emlékezése Édesapjáról

Kevés József csendőr főtörzsőrmester, vasúti őrsparancsnok Dr. Kevés István ny. honv. ezredes emlékezése Édesapjáról Kevés József csendőr főtörzsőrmester, vasúti őrsparancsnok Dr. Kevés István ny. honv. ezredes emlékezése Édesapjáról Lőrinci nagyközségben (akkor Nógrád megye) egy kisnemesi familia negyedik gyermekeként

Részletesebben

Táblázatok jegyzéke. Első kötet

Táblázatok jegyzéke. Első kötet Táblázatok jegyzéke Első kötet 1.1. Magyarország területi és népességveszteségei az első világháború után 25 1.2. A trianoni Magyarország népességének etnikai megoszlása 25 1.3. A trianoni Magyarország

Részletesebben

Dr. André László m. kir. csendőr százados

Dr. André László m. kir. csendőr százados Dr. André László m. kir. csendőr százados Budapesten született 1915. január 16-án köztisztiviselői családban. Nagyapja a Belügyminisztériumban dolgozott a Csendőrgazdászati Osztály irányításában, így már

Részletesebben

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE

POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE POLITIKA: A FELTÁMADÁS REMÉNYE ÚJSÁGCIKKEK 1956. OKTÓBER 23. - NOVEMBER 4. A KÖTETET SZERKESZTETTE, AZ ELŐSZÓT ÉS A JEGYZETEKET ÍRTA SZIGETHY GÁBOR HOLNAP KIADÓ TARTALOM Szigethy Gábor: IDŐRENDBEN / 5

Részletesebben

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8.

A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, május 8. A Magyar Államvasutak két különleges akciója a Nagy háború alatt. Prof. Dr. Majdán János Rektor emeritus Budapest, 2019. május 8. KTE - BMGE Tartalom 1. Előzmények (1914-1916) 2. A Bruszilov offenzíva

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Tábornok és Tiszt urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pro Patria ad Mortem A hazáért mindhalálig!

Tábornok és Tiszt urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pro Patria ad Mortem A hazáért mindhalálig! 1 Vezérőrnagy Úr! Tábornok és Tiszt urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pro Patria ad Mortem A hazáért mindhalálig! Több, mint tíz hónappal ezelőtt ezzel a jelmondattal fogadott bennünket a vezérkari tanfolyam,

Részletesebben

AZ I. VILÁGHÁBORÚ KATONAPOLITIKA KÖVETKEZMÉNYEI MAGYARORSZÁG VONATKOZÁSÁBAN

AZ I. VILÁGHÁBORÚ KATONAPOLITIKA KÖVETKEZMÉNYEI MAGYARORSZÁG VONATKOZÁSÁBAN AZ I. VILÁGHÁBORÚ KATONAPOLITIKA KÖVETKEZMÉNYEI MAGYARORSZÁG VONATKOZÁSÁBAN 2018. 11. 13. Lippai Péter ezds. 1 BEVEZETŐ számolni kell a háborúnak a társadalmi élet összes viszonyait felforgató rettentő

Részletesebben

Írásban kérem megválaszolni:

Írásban kérem megválaszolni: Házi feladat! Tisza István magyar miniszterelnök álláspontja a lehetséges magyar szerb háború kérdésében! Írásban kérem megválaszolni: Tankönyv 24. oldal 3. sz. feladat (A bal alsó sarokban lévő kérdésre

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN. 1939-1941: 1941. június 27.: 1941-1945: A semlegesség időszaka Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN. 1939-1941: 1941. június 27.: 1941-1945: A semlegesség időszaka Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941: 1941. június 27.: 1941-1945: A semlegesség időszaka Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: a) Semlegességi taktika: Magyarország

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

A Magyar Királyi Ludovika Akadémia szellemisége egy életen át

A Magyar Királyi Ludovika Akadémia szellemisége egy életen át A Magyar Királyi Ludovika Akadémia szellemisége egy életen át Vitéz Szende László ny. gyalogsági ezredest, 98. születésnapja alkalmából, otthonában köszöntötte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képviseletében

Részletesebben

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ)

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ) Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ) 1979-1990 Áttekintő raktári jegyzék 28 doboz, 21 láda: 7,86 ifm. 200100 felvétel A Belügyminisztériumban az állambiztonsági szervek által megszerzett infomációkról

Részletesebben

Rács Balázs főtörzsőrmester

Rács Balázs főtörzsőrmester Rács Balázs főtörzsőrmester 1908-ban született a Csanád vármegyei Magyarbánhegyesen, egy kisbirtokos család nyolc gyermeke közül negyedikként. Az elemi iskolát kitűnő eredménnyel végezte el, amely után

Részletesebben

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással?

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? II. világháború Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? Veczán Zoltán, 2015. október 15., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:46 Bevonuló szovjet csapatok Budapesten. Gépfegyverek, csomagok

Részletesebben

A Hírszerző Osztály szervezete és állománya 1956-1962

A Hírszerző Osztály szervezete és állománya 1956-1962 Palasik Mária A Hírszerző Osztály szervezete és állománya 1956-1962 A Belügyminisztérium Könyvkiadója 1980-ban kiadott Állambiztonsági értelmező kéziszótárának meghatározása szerint a hírszerzés a már

Részletesebben

Tanácsköztársaság: csapda és honvédõ háború (2009 March 21, Saturday) - Csenke László - Básthy Gábor

Tanácsköztársaság: csapda és honvédõ háború (2009 March 21, Saturday) - Csenke László - Básthy Gábor Tanácsköztársaság: csapda és honvédõ háború (2009 March 21, Saturday) - Csenke László - Básthy Gábor 90 éve, hogy megbukott a demokratikus "népuralmi" berendezkedés, de korántsem a kommunisták forradalma

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Dr. Szalai János mk. alez. Nógrád MVB titkár 2013. november 07. Mottó Ami bekövetkezhet, arra fel kell készülni,

Részletesebben

A Belügyminiszter./2011. (...) BM rendelete

A Belügyminiszter./2011. (...) BM rendelete 1 A Belügyminiszter./2011. (....) BM rendelete a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó munkáltatói jogkörökről és azok gyakorlására feljogosított

Részletesebben

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai

A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai X. évfolyam 1. szám 2011. március Készítette: FILEP LÁSZLÓ A Délvidéki Visszatérés Tábori Posta levelezőlapjai 1. ábra. Az elszakított területeket szimbolizáló budapesti szoborcsoport A MABÉOSZ Visnya

Részletesebben

Hadszíntér és hátország

Hadszíntér és hátország Hadszíntér és hátország LÖVÉSZÁRKOK A HÁTORSZÁGBAN A napjainkban olyan élesen látható árkok és törésvonalak gyökerei legalább száz évre, az 1905 1918 közötti évtizedre nyúlnak vissza érvel monográfiájában

Részletesebben

MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK

MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK 1944 1945 A Bizánc nyugati peremén kialakuló és lassan terjeszkedő szerb állam a 14. század derekán érte el hatalma csúcsát. A Balkán nyugati részét ellenőrzése alatt tartó Szerb

Részletesebben

1944. január 15. Feketehalmy-Czeydner, Grassy és Deák László a hadbíróság ítélethirdetése előtt Németországba szökött.

1944. január 15. Feketehalmy-Czeydner, Grassy és Deák László a hadbíróság ítélethirdetése előtt Németországba szökött. 1944 1944. január 2 4. Nagybecskereken a bánsági magyar egyetemi és főiskolai hallgatók csoportja a városi színházban műsoros estet rendezett. Az est bevételéből az egyetemi ifjúság diáksegélyező alapját

Részletesebben

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz

Ismertetem. Emléktárgyat adományoz. Oklevelet adományoz Ismertetem Magyarország Honvédelmi Miniszterének a Honvéd Vezérkar Főnökének a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnökének a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának

Részletesebben

A polgári magyar állam katonailag szervezett, központosított közbiztonsági őrtestülete a Magyar Királyi Csendőrség Híven, becsülettel, vitézül

A polgári magyar állam katonailag szervezett, központosított közbiztonsági őrtestülete a Magyar Királyi Csendőrség Híven, becsülettel, vitézül A polgári magyar állam katonailag szervezett, központosított közbiztonsági őrtestülete a Magyar Királyi Csendőrség Híven, becsülettel, vitézül A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Szemere Bertalan

Részletesebben

Ágoston István csendőr alezredes

Ágoston István csendőr alezredes Ágoston István csendőr alezredes Ágoston István csendőr százados korában. Született: Szekszárd, 1896.05.18. Édesapja: Ágoston István törvényszéki bíró, táblabíró, végül az ítélő tanács elnöke (szül. Görbő,

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

Budapest ostromkalauz

Budapest ostromkalauz Mihályi Balázs Budapest ostromkalauz 1944-1945 Budapest, 2014 Tartalom Előszó... 7 Budapest ostroma (1944 45)... 9 Védelmi és támadási eljárások Budapest ostrománál... 20 Buda Észak... 29 Buda Dél... 62

Részletesebben

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány Dr. Gaudi-Nagy Tamás ( Magyar Jelen) Döbbenet: Bíróság mondta ki, hogy a délvidékiek ma is magyar állampolgárok, egy 56-os hõsnek viszont börtönben a helye 2008. október 28. Beszélgetés Gaudi-Nagy Tamással,

Részletesebben

Asztalos János nem javasolt Áchim András használható Bacsó Béla használható Bajcsy-Zsilinszky End- használható Béke használható

Asztalos János nem javasolt Áchim András használható Bacsó Béla használható Bajcsy-Zsilinszky End- használható Béke használható A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseiről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben biztosított felhatalmazás

Részletesebben

Szakály Sándor. I. Személyi adatok

Szakály Sándor. I. Személyi adatok Szakály Sándor I. Személyi adatok Szül.: 1955. november 23. Munkahely: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Történettudományi Intézet, Új-és Jelenkori Történeti Tanszék 1146 Budapest,

Részletesebben

Szombathelyi Ferenc újvidéki pere és kivégzése

Szombathelyi Ferenc újvidéki pere és kivégzése Idegen bírák előtt Szombathelyi Ferenc újvidéki pere és kivégzése Ki volt Szombathelyi Ferenc? A Magyar Királyi Honvédség tragikus sorsú tábornoka a győri belvárosi katolikus plébánia parókiáján őrzött

Részletesebben

Ne feledd! A felvidéki magyarok üldözésével, kitelepítésével a haza egy darabja elveszni látszik!

Ne feledd! A felvidéki magyarok üldözésével, kitelepítésével a haza egy darabja elveszni látszik! Ne feledd! A felvidéki magyarok üldözésével, kitelepítésével a haza egy darabja elveszni látszik! A témaválasztás indoklása Felvidéki gyökerek Felvidék-Nagymácséd-Hajós (1947) Hajósra 16 felvidéki településről

Részletesebben

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.)

1914-18. magyar harcterein. VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) Részletek Veress Zoltán 1914-18. magyar harcterein (81-88. o.) VIII. A Gorlicei csata (1915. május 2-5.) A központi hatalmak fő hadvezetésben ismét viták folytak: ismét Falkenhayn ellenében Conrad, Hindenburg

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN. Kaló József. Témavezető: Dr.

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN. Kaló József. Témavezető: Dr. Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Kaló József Témavezető: Dr. Püski Levente DEBRECENI EGYETEM Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola Debrecen,

Részletesebben

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok JELENKOR Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok A II. világháború történelmével foglalkozó átlagember gondolatában a fasiszta Németország által megtámadott országokban kibontakozó ellenállási

Részletesebben

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne:

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Kint azt kiáltják: [ ] Éljen a szabadság! Diákok mennek erre, föl-földobálják a sapkájukat, ujjongva éltetik a szabadságot. Ami az

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA mint felülvizsgálati bíróság A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a személyesen eljárt.. (..) felperesnek az ORFK Gazdasági és

Részletesebben

Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György

Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György 1 Ízelítő a magyar gyalogság egyenruháiból az 1800-as években Csak belső használatra összeállította: Udovecz György gyalogsági zubbony 1798-1808 között kép: Ottenfeld Magyar gránátos és tiszt 1805-ből,

Részletesebben

Magyar joganyagok - Készenléti Rendőrség - alapító okirata, módosításokkal egysége 2. oldal 6. A KR illetékessége az ország egész területére kiterjed.

Magyar joganyagok - Készenléti Rendőrség - alapító okirata, módosításokkal egysége 2. oldal 6. A KR illetékessége az ország egész területére kiterjed. Magyar joganyagok - Készenléti Rendőrség - alapító okirata, módosításokkal egysége 1. oldal Készenléti Rendőrség alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV.

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 7-i ülésére Tárgy: A kárpátaljai Dercen megsegítéséről szóló döntés meghozatala Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl

Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl Múltunk, 2007/3. 155 165. 155 [ ] SZ. KOVÁCS ÉVA Az ellenség dezinformálása, avagy egy állambiztonsági kompromittálási akció az 1950-es évekbôl Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az

Részletesebben

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946)

A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) A nemzetközi kapcsolatok története (1914 1946) 2012. szeptember Valki László www.nemzetkozi jog.hu 15 m halott I. világháború Összehasonlítás: áldozatok száma millióban 62 II. világháború 40 Mongol hódítások

Részletesebben

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( )

Kovács Gyula. tűzszerész főtörzsőrmester ( ) Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10., Afganisztán (1978-2008) Egy bomba hatástalanítása közben halt meg, hiába volt rajta a legjobb védőfelszerelés. 30 éves volt. A házi készítésű bombát

Részletesebben

11. Dr. Komár György tartalékos hadnagy (9. könnyű tüzérezred, 3. üteg) visszaemlékezése, március május (részletek)

11. Dr. Komár György tartalékos hadnagy (9. könnyű tüzérezred, 3. üteg) visszaemlékezése, március május (részletek) TARTALOMJEGYZÉK Előszó...5 Bevezető...7 A magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály 1942 1943. évi harctevékenysége a keleti hadszíntéren...7 Korábbi szövegkiadások a 9. könnyű hadosztály történetéről...71

Részletesebben

magyar ellenállók A Horthy-rendszer II. világháború alatti antifasiszta meghurcoltjai és áldozatai * PINTÉR ISTVÁN

magyar ellenállók A Horthy-rendszer II. világháború alatti antifasiszta meghurcoltjai és áldozatai * PINTÉR ISTVÁN 58 magyar ellenállók [ ] PINTÉR ISTVÁN A Horthy-rendszer II. világháború alatti antifasiszta meghurcoltjai és áldozatai * Gyermekviselet, 1895, Baranyavár (Izabella fôhercegnô felvétele) Magyar Nemzeti

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT KULTURÁLIS ÉS SPORT BIZOTTSÁG Készült a 2012. szeptember 12-én tartandó képviselő-testületi ülésre. Készítette: Kincses Csilla közművelődési referens Tárgy:

Részletesebben

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf?

Családfa. Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? Berger Adolf Kovács (Kohn) Adolf? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Kovács (Kohn) Adolf? 1914 Kovács Adolfné (szül. Grün Júlia)? 1906 Berger Adolf 1862 1939 Berger Adolfné (szül. Veltman Irma) 1874 1944 Apa

Részletesebben

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével

Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével Szövetségesi és NATO kötelezettségeink Irakban, a feladatok teljesítésének tapasztalatai egy magyar résztvevő katona szemével A feladatom nagyon egyszerű. Felkérés alapján szeretnék tájékoztatást adni

Részletesebben

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8.

A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI. 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. A KÖZÉPISKOLÁSOK FELADATAI 1. TOTÓ Melyik válasz a helyes? a) Mikor szállta meg Windischgrätz a fővárost? 1. 1849. január 1. 2. 1849. január 3. 3. 1849. január 5. 4. 1849. január 8. b) Melyik várost szabadította

Részletesebben

Karácsony József, csendőr alezredes

Karácsony József, csendőr alezredes Karácsony József, csendőr alezredes Szül. Kékes, Szolnok-Doboka vármegye (Erdély), 1895.06.13. Édesapja Karácsony Sándor földbirtokos, 1840-ben Erdélyben született, ott is halt meg 1916. március 29-én.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE

MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE MAGYARORSZÁG HONVÉDELMI MINISZTERE A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYÁBAN TÉNYLEGESEN ELTÖLTÖTT SZOLGÁLATI IDEJE, VALAMINT EDDIG VÉGZETT EREDMÉNYES MUNKÁJA ELISMERÉSÉÜL ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, 2016. AUGUSZTUS 20-A ALKALMÁBÓL

Részletesebben

A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei, 1938 1945. Sallay Gergely

A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei, 1938 1945. Sallay Gergely Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A Magyar Királyi Honvédség és a leventemozgalom jelvényei, 1938 1945 Sallay Gergely Témavezető: Dr. Phil. habil. Püski Levente, egyetemi docens DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban

A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban A Nagy Háború befejezése és következményei szakmai konferencia Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen, 2018. november 5. A Monarchia utolsó offenzívája a Piavénál 1918-ban Különös tekintettel a debreceni

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19768. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Üzbég Köztársaság közötti partnerséget létrehozó partnerségi és együttműködési

Részletesebben

Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján

Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján Kitüntető címek, szolgálati jelek, érdemjelek, dísztőr, oklevél, emléktárgy és emlékgyűrű adományozása a ZMNE ünnepélyes tanévnyitóján A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere Állami Ünnepünk 2010. augusztus

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, augusztus 20-a alkalmából

MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, augusztus 20-a alkalmából MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE ÁLLAMI ÜNNEPÜNK, 2019. augusztus 20-a alkalmából A MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE több mint négy évtizedes katonai szolgálata során végzett kiemelkedő színvonalú szakmai

Részletesebben

A MÁV részvétele a párizsi béketárgyalások előkészítésében

A MÁV részvétele a párizsi béketárgyalások előkészítésében A MÁV részvétele a párizsi béketárgyalások előkészítésében Az üzletigazgató urakhoz egyébként azt a kérést intézem, hogy a béketárgyalással összefüggő kérdésekben kiadott (háborús kárstatisztika) rendeleteinkre

Részletesebben

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE (Egységes szerkezetben a ZMNE ának módosító határozataival)1-2007 -

Részletesebben

A német birodalmi titkosszolgálat Magyarországon Ausztria bekebelezése után

A német birodalmi titkosszolgálat Magyarországon Ausztria bekebelezése után Hindu istenek, sziámi tigrisek Balogh András 70 éves. ELTE, Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék, Budapest, 2014. Szita Szabolcs A német birodalmi titkosszolgálat Magyarországon Ausztria bekebelezése

Részletesebben

Zalasdy (1932-ig Zatoschil) Ferenc, ezredes

Zalasdy (1932-ig Zatoschil) Ferenc, ezredes Zalasdy (1932-ig Zatoschil) Ferenc, ezredes Zalasdy Ferenc őrnagy, Szabadka, 1942. Szül. Vajdahunyad (Erdély), 1899.03.05. Édesapja Zatoschil Ferenc, édesanyja Schober Josephin. Római katolikus. 1918.

Részletesebben

Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés

Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés Az 1945. májusi Cseh Nemzeti Felkelés Mgr. Tomáš Jakl Egy össznemzeti felkelés gondolata, mint a szövetségeseknek nyújtható leghatékonyabb segítség a CsSzK felszabadításában, gyakorlatilag már rögtön az

Részletesebben

Családfa. Klein Kálmánné (szül. Fischer Hanna)? 1920-as évek. Moskovits Lajosné (szül. Majtényi Fáni) Klein Kálmán?

Családfa. Klein Kálmánné (szül. Fischer Hanna)? 1920-as évek. Moskovits Lajosné (szül. Majtényi Fáni) Klein Kálmán? Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Moskovits Lajos 1860-as évek 1938 Moskovits Lajosné (szül. Majtényi Fáni) 1873 1944 Klein Kálmán? 1910-es évek Klein Kálmánné (szül. Fischer

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

A honvédelmi miniszter./2006. ( ) HM. rendelete

A honvédelmi miniszter./2006. ( ) HM. rendelete MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE. számú példány A honvédelmi miniszter./2006. ( ) HM rendelete a Magyar Honvédség, valamint a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek

Részletesebben

A géppuska Önműködő, sorozatlövés leadására alkalmas lőfegyverek léteztek már az első világháború kitörése előtt is, igazán félelmetes hírnévre azonban 1914 után tettek szert, amikor a géppuskák a lövészárok-háborúkban

Részletesebben

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel

Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel http://www.honvedelem.hu/cikk/14500 Meg kell küzdenem a társadalomba beivódott előítéletekkel Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes az elmúlt hetekben több konferencián is jelen volt. A Magyar Honvédség

Részletesebben

Magyarország. Gerlach/Aly (2002), pp. 37-90. 4

Magyarország. Gerlach/Aly (2002), pp. 37-90. 4 Eckart Conze - Norbert Frei - Peter Hayes - Moshe Zimmermann A Hivatal és a múlt német diplomaták a Harmadik Birodalomban és a Német Szövetségi Köztársaságban 1 Magyarország 1942 ősze óta a Wilhelmstraße

Részletesebben