A szétterjedés tényezői, módjai, fokozatai, fizikai és ökológiai akadályok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szétterjedés tényezői, módjai, fokozatai, fizikai és ökológiai akadályok"

Átírás

1 A szétterjedés tényezői, módjai, fokozatai, fizikai és ökológiai akadályok Állatföldrajz előadás, Tavaszi szemeszter I. évfolyamos mester (MSc) képzés, március 27.

2 Área (elterjedési terület) Az a földrajzi terület, amelyen egy adott élőlény rendszeresen előfordul, külső utánpótlás nélkül és folyamatosan (sikeresen) szaporodni képes. Diszperzió az egyedek szétszóródása a már elfoglalt elterjedési területen belül. Diszperzál előfordulás és szétterjedés az área határán kívül.

3 Área (elterjedési terület) Szűkös időben a szegényes, határszéli területeken a faj állományai kihalnak az elterjedési terület összeszűkül (regresszió) Hosszan tartó kedvező körülmények az área növekedéséhez (expanzió) vezetnek!

4 Área (elterjedési terület) Az elterjedési területek szerkezetének, alakjának, történetének és dinamikus változásának tanulmányozásával, összehasonlításával az areográfia foglalkozik. Az egyes fajok elterjedési területének nagysága és alakja meghatározott formát mutat. A környezet és az élővilág időben folyamatosan változik, így az egyes fajok elterjedési területe sem állandó, csupán a jelenlegi helyzetet, állapotot tükrözi.

5 Área (elterjedési terület) Az elterjedés formái: tágabb értelemben beszélhetünk a Föld szárazulataira vagy vizeire kiterjedő majdnem teljes elterjedésről (kozmopolitizmus). Példa: ember, háziállatok, készletkártevők: a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor), vándorsólyom (Falco peregrinus)

6 Área (elterjedési terület) A Földnek csak meghatározott térségeire, kisebb és nagyobb területegységeire kiterjedő a részleges korlátozott elterjedés. Példa: vörös óriáskenguru vörösbegy (Erithacus rubecula) (Macropus rufus)

7 Área (elterjedési terület) Az áreák nagyságát és határait ökológiai és történeti tényezők határozzák meg. Az elterjedési terület nagysága szerint lehet: Regionális nagy kiterjedésű Lokális viszonylag szűk elterjedésű fajokat. Példa: A háromujjú lajhárfélék elterjedése Dél-Amerikában. Füstös háromujjú-lajhár (Bradypus variegatus) Háromujjú lajhár (Bradypus tridactylus) Galléros lajhár(bradypus torquatus)

8 Área (elterjedési terület) Az elterjedési terület tagoltsága szerint lehet: Összefüggő kontinuus (a faj egyedei minden számukra alkalmas élőhelyet benépesítenek) Megszakított diszkontinuus Egyszerűen széttagolt diszjunkt (az área több nagyobb jól elhatárolt egységből áll) Szétszóródott diszperz (sok apró, egymástól jól elválasztható alterületekből tevődik össze)

9 Área (elterjedési terület) Példa: Összefüggő (kontinuus) área barna varangy (Bufo bufo)

10 Área (elterjedési terület) Példa: Egyszerűen széttagolt (diszjunkt) área nagy pele (Glis glis)

11 Área (elterjedési terület) Példa: Szétszóródott (diszperz) área örvös rigó (Turdus torquatus) Eleonóra sólyom (Falco eleonorae)

12 Área (elterjedési terület) Az área struktúrája Példa: a diszperzió néhány formája A az állat nem védi mozgáskörzetét, egyenletes eloszlás B territóriumrendszer (az akciósugarak nem fedik egymást) C mint a B, csak a territóriumok halmozódnak D a helyi népesség territóriumai a szélükön fedik egymást E szigetek, pl. limitált a fészkelőhelyek száma vagy kiterjedése

13 Área (elterjedési terület) Potenciális área: a faj (taxon) számára elfoglalható terület; Természetes área: az a terület, amit a faj az emberi beavatkozás nélkül vagy előtt elfoglalt. Aktuális área: az emberi beavatkozás eredményeként elfoglalt terület. Az área különböző részein előforduló populációk nagysága és sűrűsége az área nehezebben tanulmányozható strukturális tényezője. Mit ért ritka fajon egy entomológus, egy malakológus vagy egy herpetológus?

14 A szétterjedés tényezői Tényezők amik az área struktúrájának, alakjának megváltozásához vezetnek pl. - ökológiai igény (környezeti tényezők): - 1. klíma, 2. táplálék, 3. élőhely, 4. más élőlények - versengés (kompetíció), - filogénia (fajok keletkezése, terjeszkedése, visszahúzódása), - migrációs képesség, - földrajzi (topográfiai) akadályok - ökológiai akadályok

15 A szétterjedés módjai és fokozatai A széterjedés közreműködői: egyedek, magányos párok, kisebb csoportok Lényege: új helyen új populációk alapításának képessége. A véletlenszerűen előforduló ritka fajok egyedeiből néha pionírok lesznek, habár a letelepedésre általában kicsi az esély. Az akadályokon, gyakran nagyobb távolságokon is átkelő egyedek sokszor meggyorsíthatják a széterjedés folyamatát.

16 A szétterjedés módjai és fokozatai A szétterjedésnek vannak külső (általános ökológiai feltételek) és belső okai (alkalmazkodóképesség, vagilitás stb ). A fajok elterjedőképessége (vagilitása) és ökológiai tűrőképessége (valenciája) is eltérő. A tágtűrésű, generalista fajok nagyobb sikerrel terjednek szét (mozgékonyak, könnyen alkalmazkodnak, nem kötődnek egy-egy biotóphoz). A szűktűrésű specialista fajok - kevésbé sikeresek (gyenge vagilitású, speciális környezethez kötődő, lokális biotópban élő, helyhű fajok).

17 A szétterjedés módjai és fokozatai A szétterjedőképesség (vagilitás) és a helyhűség (filopátria) a tejreszkedési potenciál skálájának ellentétes végletét jelzik. A szétterjedést kiváltó külső és belső tényezők külön-külön is, de általában szoros kölcsönhatásban eredményezik a szétterjedést, amely így különböző módon és sebességel játszódhat le.

18 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) A populációk expanziója általában úgy történik, hogy bizonyos számú egyed vagy egyedcsoport egyidejűleg terjeszkedik a faj korábbi elterjedési határán kívül egy kis távolságra.

19 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) A határ évről évre fluktuál és a peremhelyzetű populációk leszármazottai állandóan próbálgatják a szomszédos területeket, hogy alkalmasak-e letelepedésre.

20 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) Példa: kék vércse (Falco vespertinus) - fluktuáció Szerbia ragadozómadrainak atlasza (2000)

21 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) Példa: kék vércse (Falco vespertinus) - fluktuáció

22 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) Az állatok úgynevezett otthon területekben home range élnek. Ha ezt a működési területet körnek fogjuk fel, akkor a kör sugara az állat akciórádiusza. Az állat a szaporodását is e körön belül végzi, ahol megfelelő helyet talál. Elméletileg az utódai is hasonló akciósugarú körben fognak élni. Ha a szaporodás a működési kör pereme környékén történik, akkor az utódok működési köre már nem fed át teljes egészében a szülők működési körével.

23 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) Akár egy fél akciósugárnyival eltolódhat az ivadék otthonterülete a szülőékéhez képest. Amennyiben a faj kivándorlással nem terjeszkedik, akkor generációnként fél akciósugárnyi terjeszkedést megengedhet az área peremterületén, amennyiben a környezeti (ökol akadályok) vagy fizikai tényezők nem gátolják. Ilyen esetekben az expanzió sebessége generációnként fél akciósugárnyi távolság.

24 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) A egy egyednek körkörös ο habitatja van. Peterakás után elpusztul és egy ivadéka helyettesíti. A vastag kör a az egyed akcióterét jelöli, a kétcsúcsú nyíl pedig akciósugarát. Ha az egyed a kör alakú lakótér közepe táján szaporodik, az ivadék lakótere (szaggatott kör) pontosan fedi a szüleiét. B a másik szélsőség, ha a szaporodás az akciókör szélén történik, az ivadék egy akciósugárnyi távolságra él a szülőtől. C- az átlaghelyzetet ábrázolja

25 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) D egy populáció diagramja, amelyben A, B, és C-nek megfelelő helyzetek fordulnak elő. A szaggatott vonal az área határa! Fönt megüresedett terek Alul jobbra a határon túl javultak a környezeti viszonyok, az áreahatár kidomborodik! Ez különösen ott szembeötlő, ahol a szaporodás az áreahatáron történik.

26 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) A lassú peneráció mechanizmusa nyilvánvalóan azonos az elterjedési területen belüli szétterjedés mechanizmusával. Pionírok segítségével és széles fronton való lassú haladással történő szétterjedés módjai mellett azonban tömegmozgásokról is tudunk. Migrációs mintázatok : vándorlás, vonulás, irrupció állatökológia előadás!

27 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) A leírt mozgások, nem a véletlen művei, hanem az evolúció során alakultak ki és alakulnak ma is. E mozgások révén a fajok olyan élőhelyeket használnak ki, ahol az életkörülmények időszakonként kedvezőek, de amelyek rendszeresen éves vagy évtizedes periódusokban lakhatatlanná is válnak.

28 A szétterjedés módjai 1. Diffúz szétterjedés (lassú penetráció) Szerepük: enyhítik a populációsűrűség nyomását és levezetik a viszonylagos túlnépesedést. Időnként vagy helyenként áreakiterjedést is eredményeznek! Jelentőségük: módot nyújtanak a szétterjedésre akár passzív módon, akár aktív formában (Példa: rovarok: rajzás, nászrepülés, vonulás), ha hiányos a hazatérési ösztön.

29 A szétterjedés módjai 2. Ugrásszerű szétterjedés ( jump -diszperzál) Viszonylag gyorsan, nagyobb távolságra, sokszor megélhetésre alkalmatlan területeken, akadályokon barriereken keresztül eljutott egyedek alapítanak populációt. Szerepe elsősorban a szigetek, és egyes katasztrófa sújtotta területek újra népesülésében van.

30 A szétterjedés módjai 2. Ugrásszerű szétterjedés ( jump -diszperzál) Példa: A Krakatau sziget vulkánjának 1883-ban bekövetkezett robbanása a sziget élővilágát elpusztította. A katasztrófa után a sziget viszonylag rövid idő alatt benépesült a mintegy 40 kmre elterülő Jáva, illetve 80 km-re fekvő Szumátra sziget felől.

31 A szétterjedés módjai 2. Ugrásszerű szétterjedés ( jump -diszperzál) Példa: Földtörténeti időléptékben hasonlóan gyorsnak nevezhető a Dél-Amerikától 800 km-re fekvő Galápagosszigetek és a 4000 km távolságban elhelyezkedő Hawaiiszigetek benépesülése is a dél-amerikai szárazulatok felől. E folyamatokban, tekintettel a tér- és időbeli dimenziók rendkívüli változatosságára, a véletlenszerű, lutri szétterjedésnek van jelentősége.

32 A szétterjedés módjai 2. Ugrásszerű szétterjedés ( jump -diszperzál) Szél általi elsodródás, vízzel, uszadékkal való szállítás, a passzív és aktív terjedés kombinációi stb. Adaptív radiáció - a közös őstől származó fajok az élőhely adottságainak megfelelően diverzifikálódnak az ökológiai niche-ek sokféleségéhez. Példa: gyapjasmadarak, földipintyek, bölcsőszájú halak. A biogeográfia előadásokon tanultuk!

33 A szétterjedés módjai 2. Ugrásszerű szétterjedés ( jump -diszperzál) Példa: Haragos sikló (Dolichophis caspius) A Balkán-félsziget és Kis- Ázsia mediterrán és sztyeppi térségeiben élő törzsállományból az utolsó glaciálist követő diszperzál során juthattak el a Kárpát-medencébe.

34 A szétterjedés módjai 2. Ugrásszerű szétterjedés ( jump -diszperzál) Példa: Haragos sikló (Dolichophis caspius) Magyarországi állományai a faj legészakibb populációi. Horvátországi állományai a faj legnyugatibb populációi.

35 A szétterjedés módjai 3. Szekuláris migráció Geológiai léptékű szétterjedési folyamat, amikor a vándorlás és az elterjedési terület növekedése olyan lassú, hogy közben evolúciós változások is zajlanak. Hasonlóan lassú folyamat a megtelepedés és kihalás többszörös ismétlődésével zajló área elcsúszás (creep mászás) Példa: Így értelmezhető pl. a kialakulási helyükön már kipusztult észak-amerikai ősöktől származtatható lófélék (Equidae) evolúciója.

36 A szétterjedés módjai 3. Szekuláris migráció Példa: A lámafélék (Lamidae) és a tevefélék (Camelidae) kihalt észak-amerikai ősöktől (cca. 40. mill. év) származtathatók.

37 A szétterjedés módjai 3. Szekuláris migráció Példa: A Camelus és a Lama nem 11 millió évvel ezelőtt vált el egymástól. A késői pliocénban, 2 millió éve, a Camelus nem képviselői megjelentek Ázsiában és Afrikában. Az észak-amerikai fajok éve kihaltak. egypúpú teve (dromedár) (Camelus dromedarius) kétpúpú (ázsiai) teve (Camelus bactrianus)

38 A szétterjedés módjai 3. Szekuláris migráció Példa: A pleisztocénban (1,8 mill évvel ezelőtt) elérték Dél-Amerikát. Guanakó (Lama guanicoe) ős? Láma (Lama glama) Vikunya (Vicugna vicugna) inkák 2-4 sz. Alpaka (Vicugna pacos)

39 A szétterjedés fokozatai Bármely sebességi fokozatot is vizsgáljuk meg, a szétterjedés mindig mozgással jár, akár passzív széthurcolás, akár aktív mozgás eredményeként. Az aktív mozgásnál a belső tényezőnek is fontos szerepe van. A szétterjedés fokozatait sebességét elemezve szembetűnőek az aránylag rövid idő alatt bekövetkezett área megnagyobbodások.

40 A szétterjedés fokozatai Európa a Würm-ben, kb évvel ezelőtt Példa: Zsákhordólepke (Solenobia triquetrella) kövek-, fakéreg alatt, repedésekben él a földön kúszva hódította meg Svájcot ahogy olvadt a jég Seiler (1961) a Rhóne gleccsert vizsgálta 47 év alatt a 800 m húzódott vissza A zsákhordólepke évi 15 m- es sebességgel hódította meg Közép-Európát

41 A szétterjedés fokozatai Philip J. Darlington ( ) szerint a déli félteke trópusi esőerdői nyilvánvalóan a gleccserek sebességével azonos sebességgel mozognak Példa: Dél-Amerika trópusi esőerdői Pre-glaciális folytonos elerjedési terület Glacialis hideg, száraz klíma, izolált élőhelyek Post-glaciális - melegszik az éghajlat, az erdők kiterjedése nő, az erdei fajok elterjedési területe is növekszik jusson eszünkbe, hogy ezek az ismétlődő folyamatok a fajok kihalása-, és a vikariáns fajpárok keletkezése szempontjából milyen jelentőséggel bírnak!

42 A szétterjedés fokozatai

43 A szétterjedés fokozatai Példa: balkáni gerle (Streptopelia decaocto) szétterjedése (diffúzió-jump-diffúzió)

44 A szétterjedés fokozatai Példa: házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)

45 A szétterjedés fizikai és ökológiai akadályai barrierek Minden állatfaj igyekszik áreájának határait kiterjeszteni, azaz bizonyos terjeszkedési (expanziós) hajlama van. Ennek ellenére, mégsem fordulhat elő bármely faj (populáció) bármikor, bárhol, bármilyen mennyiségben (Juhász-Nagy Pál: centrális hipotézis, ökológiai nullhipotézis), mert a környezeti feltételrendszerek barrierek nemcsak előidézik, a szétterjedést, hanem gátat is szabnak annak.

46 A szétterjedés fizikai és ökológiai akadályai barrierek A kontinensek életében az évmilliók során jelentős földrajzi (topográfiai) változások mentek és mennek végbe. Egyes szárazulatok közé tengerek ékelődtek be, hegységek emelkedtek ki, folyómedrek húztak választóvonalat korábban egységes területre. Ezek ma is akadályok barrierek. Az akadályok lehetnek fizikai és ökológiai jellegűek, de az élőlények belső tulajdonságai is akadályozhatják a széterjedést. A legtöbb esetben az áreahatárok a felsorolt tényezők együttes hatása következtében alakulnak ki.

47 A szétterjedés fizikai és ökológiai akadályai barrierek Példa: Baird-féle csőröscett (Berardius bairdii) és az északi kacsacsőrű cet (Hyperoodon ampullatus) és a déli kacsacsőrű cet (Hyperoodon planifrons) elterjedése. kozmopolita (ubiquista) B. bairdii H. ampullatus kék bálna (Balaenoptera musculus) H. planifrons

48 Fizikai (topográfiai) barrierek Terepakadályok - az élőlények fizikailag képtelenek, vagy csak nagy nehézségek árán tudják áthidalni. Széles vízfolyamok, kanyonok, sziklafalak, sivatagok, hegyláncok, tengerek stb. Ezek az akadályok viszonylagosak.

49 Fizikai (topográfiai) barrierek A vízi akadályok kétféleképpen gátolhatják a szétterjedést: 1. az állat mozgását (pl. nem tud úszni), vagy 2. életfeltételeit (pl. csak édes-, vagy csak sós vízben életképes) korlátozzák. Kiterjedésüknél fogva akadályok pl. a nagy tavak (Kászpi, Viktória, Michigan, Bajkál, Aral) széles folyók (Amazonas, Kongó, Jangce), tengerek.

50 Fizikai (topográfiai) barrierek Példa: csalitjáró pocok (Microtus agrestis)

51 Ökológiai (környezetei) barrierek Olyan terület, amelyen egy bizonyos állatfaj nem élhet meg, sőt sok esetben hosszabb ideig nem is képes ott tartózkodni. Az ökológiai akadályokat a létfeltételeket jelentő ökológiai faktorok (tényezők) részbeni hiánya vagy a kedvezőtlen korlátozó (limitáló) környezeti tényezők összhatása alakítja ki, amelyek ezáltal gátolják az élőlények elterjedését. A klimatikus faktorok összessége és együtthatása az egyik legfontosabb ökológiai gátló tényező lehet.

52 Ökológiai (környezetei) barrierek Példa: ürge (Spermophilus citellus) elterjedése nem összefüggő, mert hiányoznak az alkalmas élőhelyek (rövidfüvű puszták)

53 Ökológiai (környezetei) barrierek Példa: A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a kutyákat, macskákat és az embert szállja meg és a borelliózis és a koranyári meningoenzephalitis terjesztője.

54 Az akadályok viszonylagossága Emberi tevékenység ökológiai változások áreahatár változások Monokultúrák specializálódott kártevők előretörése Korábban elterjedt fajok maradvány (reliktum) fajjá válhatnak A fizikai és ökológiai barrierek hatásai fajonként eltérőek!

55 Az akadályok viszonylagossága Példa: specializálódott kártevők előretörése krumplibogár vagy kolorádóbogár (Leptinotarsa decemlineata) Solanacea

56 Az akadályok viszonylagossága Példa: maradvány (reliktum) fajjá válás a civilizáció hatásai miatt túzok (Otis tarda), másodlagos (secunder) reliktum A II. világháború előtt: egyed 2010-ben: 1481 egyed

57 Faunisztika és a monitoring Példa: nutria (Myocastor coypus) A természetben előforduló észak-amerikai nutriák, akár a pézmapockok, többnyire megszökött tenyészállatok leszármazottai. Purger & Kryštufek (1991) Biol Vestnik 39: o Petrov (1992) Mammals of Yugoslavia. o

58 Köszönöm a figyelmet!

Állatföldrajz. Természetvédelmi mérnök BSc szak III. évf. levelező tagozat 2009/10 1. félév. A szétterjedés A megtelepedés

Állatföldrajz. Természetvédelmi mérnök BSc szak III. évf. levelező tagozat 2009/10 1. félév. A szétterjedés A megtelepedés Állatföldrajz Természetvédelmi mérnök BSc szak III. évf. levelező tagozat 2009/10 1. félév A szétterjedés A megtelepedés Szétterjedés (diszperzál) 1. passzív szétterjedés anemochor (szigetek, ökörnyál)

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája

Az ökológia alapjai. Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája Az ökológia alapjai Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája Állatföldrajz Tárgya: a fajok elterjedése, ennek folyamatai ill. okai Néhány alapfogalom Fauna: valamely

Részletesebben

A latin Camelus név a görög kamelosz szóból származik, az pedig az arab dzsamal vagy a héber gahmal szavakból, melyek mindegyike tevét jelent.

A latin Camelus név a görög kamelosz szóból származik, az pedig az arab dzsamal vagy a héber gahmal szavakból, melyek mindegyike tevét jelent. 260px-Bactrian_Camel.jpg Dromedary.02.jpg Teve A teve a következő két párosujjú patás fajra utal a Camelus nemen belül: a dromedárra vagy egypúpú tevére (Camelus dromedarius) és a kétpúpú tevére vagy ázsiai

Részletesebben

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak.

Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Evolúció Az evolúció folyamatos változások olyan sorozata, melynek során bizonyos populációk öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Latin eredetű szó, jelentése: kibontakozás Időben egymást

Részletesebben

Állatföldrajz. Természetvédelmi mérnök BSc szak III. évf. levelező tagozat 2009/10 1. félév. Az állatföldrajz tárgya, alapfogalmak, lemeztektonika

Állatföldrajz. Természetvédelmi mérnök BSc szak III. évf. levelező tagozat 2009/10 1. félév. Az állatföldrajz tárgya, alapfogalmak, lemeztektonika Állatföldrajz Természetvédelmi mérnök BSc szak III. évf. levelező tagozat 2009/10 1. félév Az állatföldrajz tárgya, alapfogalmak, lemeztektonika Állatföldrajz Kutatásának tárgya az állatok elterjedésének

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Az Állatökológia tárgya

Az Állatökológia tárgya Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens 1. Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék 7.727. sz. szoba 8758. sz. tel. mellék e-mail: szentesi@elte.hu 2. MTA Növényvédelmi Kutatóintézete Állattani Osztály

Részletesebben

Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében. Nagyvárad, szeptember 15.

Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében. Nagyvárad, szeptember 15. Migráció, települési hálózatok a Kárpát-medencében Nagyvárad, 2016. szeptember 15. Adat és cél Felhasznált adatok: A 2001-es és 2011-es népszámlások adatbázisai ( If everything seems under control, you're

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás Az ökológia alapjai Diverzitás és stabilitás Diverzitás = sokféleség, változatosság a sokféleség kvantitatív megjelenítése biodiverzitás: a biológiai változatosság matematikai (kvantitatív) megjelenítése

Részletesebben

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához?

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához? III. BESZÁMOLÓ A populációk genetikai egyensúlya Az ideális populációra mely külső hatásoktól mentes a genetikai egyensúly jellemző. A reális populációkban folyamatos változás jellemző. Ennek következtében

Részletesebben

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék Ökológia Összeállította: Dávid János főiskolai docens ÖKOLÓGIAI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK biológiai rendszerek: az élő egyedek összessége és az élettelen környezet

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA (bb2n1101, aa2n1020) 2014/2015 I. félév

ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA (bb2n1101, aa2n1020) 2014/2015 I. félév ÁLTALÁNOS ÖKOLÓGIA (bb2n1101, aa2n1020) 2014/2015 I. félév Oktatók Herczeg Gábor ÁRT (egy. adjunktus, D-7. em. 729. szoba, t:8760) Hegyi Gergely ÁRT (egy. adjunktus, D-7. em. 712. szoba, t:8756) Kalapos

Részletesebben

Vadbiológia és ökológia II.

Vadbiológia és ökológia II. Vadbiológia és ökológia II. Dinamikus állatföldrajz. Az egyedek tér-időbeli eloszlása, szétterjedés ökológiája Dr. Szemethy László Állatföldrajz tárgya és fogalmai Tárgya: a fajok térbeli elterjedése,

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Szigetbiogeográfia. A tapasztalat szerint:

Szigetbiogeográfia. A tapasztalat szerint: Szigetbiogeográfia A tapasztalat szerint: Aritmetikus tengelyen Logaritmikus tengelyen Általános összefüggése:, ahol C taxonra, abundanciára és lokalitásra jellemző állandó, A a terület mérete és z (linearizált

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

AGRÁR-ÖKOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag

AGRÁR-ÖKOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 AGRÁR-ÖKOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag Előadó: Dr. Dávidházy Gábor ÖKOLÓGIA TÁRGYA ÉS FOGALMA Az ökológia (környezettan) az élet feltételeivel és az élő szervezetek

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza?

Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza? Fajgazdagság Miért van egyes közösségekben több faj és másokban kevesebb? Vannak-e mintázatok és gradiensek a fajgazdagságban? Ha igen, ezeket mi okozza? biodiverzitás a természet változatosságának leírására

Részletesebben

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka Vörösróka A vörösróka A róka (Vulpes (Vulpes vulpes) vulpes) o az egész Északi féltekén, a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén; o két jégkorszakot is átvészelt

Részletesebben

Földrajz 7. évfolyam

Földrajz 7. évfolyam Földrajz 7. évfolyam Heti 1 óra, Évi 36 óra Célok és feladatok: - A térszemlélet fejlesztése a Föld méretviszonyainak összehasonlítása révén. Időbeli tájékozódás fejlesztése, az oksági gondolkodás erősítése.

Részletesebben

A földtörténet évmilliárdjai nyomában 2010.11.22. FÖLDRAJZ 1 I. Ősidő (Archaikum): 4600-2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán Őslégkör kialakulása. A hőmérséklet csökkenésével

Részletesebben

Migráció és diszperzió

Migráció és diszperzió Migráció és diszperzió Migráció alapvetően magatartási fogalom, amelyben a megtett távolság és irányultság mellékes Fontos jellemzői: - aktívan kezdeményezett és fenntartott mozgás specifikus magatartás

Részletesebben

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés Populációdinamika és modellezés Vadbiológia és ökológia Prof. Dr. Csányi Sándor A populáció meghatározása g Ökológia: saz egyed feletti (szupraindividuális) szervezôdés strukturális és funkcionális jelenségeinek

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai

Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai Evolúcióelmélet és az evolúció mechanizmusai Az élet Darwini szemlélete Melyek az evolúció bizonyítékai a világban? EVOLÚCIÓ: VÁLTOZATOSSÁG Mutáció Horizontális géntranszfer Genetikai rekombináció Rekombináció

Részletesebben

C vitamin bioszintézis

C vitamin bioszintézis Ember és evolúció Tartalomból Az emberi szervezet evolúciós kényszerei A csupasz majom Az ember evolúciós hatása más élőlényekre A környezet kényszerei és a kulturális evolúció Evolúció a jövőben Ágyéksérv

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1913 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

Melegkedvelő flóra elemek evolúciója

Melegkedvelő flóra elemek evolúciója Melegkedvelő flóra elemek evolúciója és klimatikus vonatkozásai Magyarország és az északi félgömb kainozoikumi flóráiban. (OTKA által támogatott kutatás) (Erdei Boglárka, Hably Lilla) A hajdani szárazföldi

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Tantárgy kódja BIB 1314 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy kódja BIB 1314 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Biogeográfia Tantárgy kódja BIB 1314 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) BIB 1213 Tantárgyfelelős neve Dr.

Részletesebben

Egyedek, populációk téreloszlása

Egyedek, populációk téreloszlása Egyedek, populációk téreloszlása Egyedek térbeli eloszlása egyszerű kategorizálás - egyenletes (szabályos) v. szegregált ritka, territoriális stratégia esetén, mesterséges beavatkozásra is utalhat. naphal

Részletesebben

Területi statisztikai elemzések

Területi statisztikai elemzések Területi statisztikai elemzések KOTOSZ Balázs, SZTE, kotosz@eco.u-szeged.hu Módszertani dilemmák a statisztikában 2016. november 18. Budapest Apropó Miért különleges a területi adatok elemzése? A számításokhoz

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2016/2017-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Bármely faj bárhol, bármilyen mennyiségben megtalálható

Részletesebben

Népesség növekedés (millió fő) Népességszám a szakasz végén (millió fő) időszakasz dátuma. hossza (év) Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e.

Népesség növekedés (millió fő) Népességszám a szakasz végén (millió fő) időszakasz dátuma. hossza (év) Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e. A világnépesség növekedése A népességszám változása időszakasz dátuma Kr.e. 10000- Kr.e. 7000 Kr.e. 7000-Kr.e. 4500 Kr.e. 4500-Kr.e. 2500 Kr.e. 2500-Kr.e. 1000 Kr.e. 1000- Kr. születése időszakasz hossza

Részletesebben

BIODIVERZITÁS CSÖKKENÉS Báldi András

BIODIVERZITÁS CSÖKKENÉS Báldi András 1 BIODIVERZITÁS CSÖKKENÉS Báldi András A biodiverzitás korunk kulcsszava, mely a görög biosz, illetve latin diversitas szavak jelentésének megfelelően a biológiai sokféleséget jelenti ideértve mind a genetikai,

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖK MSc. ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK június 12. NAPPALI, LEVELEZŐ

TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖK MSc. ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK június 12. NAPPALI, LEVELEZŐ TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖK MSc ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2017. június 12. NAPPALI, LEVELEZŐ Természetvédelmi mérnök MSc szak Záróvizsga A tételsor: Az ökoszisztémák csoportosítása. Az ökológiai rendszerek változása

Részletesebben

Dr. Torma A., egyetemi adjunktus. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: Változtatva: - 1/39

Dr. Torma A., egyetemi adjunktus. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: Változtatva: - 1/39 KÖRNYEZETVÉDELEM 5. Előadás 2011.10.05. Dr. Torma A., egyetemi adjunktus SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: 13.09.2008. Változtatva: - 1/39 AZ ÖKOLÓGIA FOGALMA EREDETE

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Az ökológia fogalma ecology = szünbiológia Szünbiológia

Részletesebben

Horváth Mária: Földtörténet gyakorlat IV. 2007

Horváth Mária: Földtörténet gyakorlat IV. 2007 Horváth Mária: Földtörténet gyakorlat IV. 2007 Kainozoikum Környezettan és környezettudomány szakos hallgatók részére Oktatási segédanyag İsföldrajz (www.humboldt.edu) Paleogén Határai: 65.5-23.0 m év

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ FELADATLAP 7. osztály 2018.03.17. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit.

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. Populációs kölcsönhatások A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. A populációk között kialakulhatnak közvetett vagy közvetlen kapcsolatok. Ezek

Részletesebben

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit!

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! TITOK 2007 HERMAN OTTÓ VERSENY 7. OSZTÁLY 1. FORDULÓ Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! 1. Hol található a Föld legnagyobb trópusi sivatagja? (A) Ázsiában (B) Ausztráliában (C)

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA. Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban. Pongrácz Péter EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Alkalmazkodás ellenséges környezethez avagy élet a fagyban Pongrácz Péter Ellenséges környezet (relatív fogalom) Minden környezet minden időpontban tartalmaz potenciálisan ártalmas

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN

VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN Tematikus nap az egyenlőtlenség g vizsgálatáról, l, mérésérőlm Budapest,, 2011. január r 25. VÁLTOZÁSOK A SZEGÉNYSÉG STRUKTÚRÁJÁBAN Vastagh Zoltán Életszínvonal-statisztikai felvételek osztálya zoltan.vastagh@ksh.hu

Részletesebben

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD A termelési tényezők regionális mobilitása Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban I. A regionális gazdaság fejlődése minőségi feltételek változása versenyképesség

Részletesebben

Felemáslábú rákok (Amphipoda; Crustacea) globális diverzitása kontinentális vizekben. Készítette: Reitzi Bernadett Pécs 2014

Felemáslábú rákok (Amphipoda; Crustacea) globális diverzitása kontinentális vizekben. Készítette: Reitzi Bernadett Pécs 2014 Felemáslábú rákok (Amphipoda; Crustacea) globális diverzitása kontinentális vizekben Készítette: Reitzi Bernadett Pécs 2014 Rendszertani besorolás: Regnum: Animalia Phylum: Arthropoda Subphylum: Crustacea

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Forrás:

Forrás: Afrika helyzete, felszíne, tájai Igaz vagy hamis? A feladatot az atlasz segítségével oldják meg a tanulók. 1. Afrika a Föld 3. legnagyobb területű kontinense. 2. Afrika kisebb része a keleti, nagyobb része

Részletesebben

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok,

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, tillit) eloszlása Ősmaradványok mennyisége, eloszlása δ 18O

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Metapopuláció. A populációk hagyományos szemlélete:

Az ökológia alapjai. Metapopuláció. A populációk hagyományos szemlélete: Az ökológia alapjai Metapopuláció A populációk hagyományos szemlélete: pánmiktikus a párosodások véletlenszerűek egyensúlyi a populáció elérheti az eltartóképesség szintjét a populáció létszámától függ,

Részletesebben

Életmenet összetevők: Méret -előnyök és hátrányok versengés, predáció, túlélés optimális méret kiszelektálódása

Életmenet összetevők: Méret -előnyök és hátrányok versengés, predáció, túlélés optimális méret kiszelektálódása Életmenet evolúció kérdések: 1. egyedi életmenet tulajdonságok Miért van a sarlósfecskéknek kis fészekaljuk? 2. kapcsolat életmenet-összetevők között arány ivarérett kor és élethossz között: emlősök 1,3;

Részletesebben

TELEPÜLÉSÖKOLÓGIA. 1. előadás

TELEPÜLÉSÖKOLÓGIA. 1. előadás TELEPÜLÉSÖKOLÓGIA 1. előadás TUDNIVALÓK, KÖVETELMÉNYRENDSZER Előadó: Dr. Angyal Zsuzsanna, tanársegéd anzsu7@hotmail.com Időpont: hétfő 8-10 óra között Helyszín: D.0.311. Követelményrendszer az előadás

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Távérzékelés és ökológia (remote sensing)

Távérzékelés és ökológia (remote sensing) Távérzékelés és ökológia (remote sensing) Alap megfigyelések - a vegetáció a víz és a csupasz földfelszín a beérkező sugárzás eltérő hullámhosszúságú részeit veri vissza illetve nyeli el - Azaz a visszavert

Részletesebben

Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM013) 3. Népesedésünk és következményei. 1. A népesedési problémák és következményeik

Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM013) 3. Népesedésünk és következményei. 1. A népesedési problémák és következményeik . A népesedési problémák és következményeik Környezetmérnöki alapok (AJNB_KMTM0). Népesedésünk és következményei 08/0-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET. a 11. osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához.

2013/2014.tanév TANMENET. a 11. osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. 2013/2014.tanév TANMENET a 11. osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:..... munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Összeállította:

Részletesebben

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák Populációbecslés és monitoring Eloszlások és alapstatisztikák Eloszlások Az eloszlás megadja, hogy milyen valószínűséggel kapunk egy adott intervallumba tartozó értéket, ha egy olyan populációból veszünk

Részletesebben

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit róluk neveztek el. Nézzünk ezek közül néhányat! Kék

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21.

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21. A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL 2018. február 21. A HÓVÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSÁNAK NÉHÁNY JELLEGZETESSÉGE A tényleges érték nem mérhető, tapasztalati úton nem becsülhető

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Sejtfal szintézis és megnyúlás Környezeti tényezők hatása a növények növekedésére és fejlődésére Előadás áttekintése

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

A Kárpát-medence és a Balkán álkérész-faunája (Plecoptera) (Murányi Dávid, Kovács Tibor, Orci Kirill)

A Kárpát-medence és a Balkán álkérész-faunája (Plecoptera) (Murányi Dávid, Kovács Tibor, Orci Kirill) A Kárpát-medence és a Balkán álkérész-faunája (Plecoptera) (Murányi Dávid, Kovács Tibor, Orci Kirill) A Kárpátok, de főleg a Balkán álkérész-faunája Európa más részeihez képest igen gazdag, a balkáni fauna

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

Diverzitás és stabilitás. Mi a biodiverzitás?

Diverzitás és stabilitás. Mi a biodiverzitás? Diverzitás és stabilitás Szemethy László, Phd egyetemi docens SZIE VMI Szemethy.Laszlo@MKK.SZIE.hu Mi a biodiverzitás? a sokféleség sokfélesége (JNP) tudományos paradigma (tudományterület is) a diverzitás

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) /... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) /... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.4.30. C(2018) 2526 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) /... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az 1143/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz

Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz Bidló Bidló András: András: A Kárpát-medence természeti földrajza Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz A világegyetem

Részletesebben

A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén. A LIFE+ program jövője

A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén. A LIFE+ program jövője A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén A LIFE+ program jövője Sashalmi Éva VM Természetmegőrzési Főosztály 2012. május 17. 1. LIFE+ Természet és Biodiverzitás 2. A természetvédelmi

Részletesebben

Bevezetés a földtörténetbe

Bevezetés a földtörténetbe Bevezetés a földtörténetbe Földtudományi szak BSc 2. félév (2011 tavasz) Szerda délben, a hét csúcspontján szerda 12:15 13:45 Lóczy-terem (D 0-804) Pálfy József Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék

Részletesebben

A Berber makákó. Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja

A Berber makákó. Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja A Berber makákó Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja Afrika 30300 000 km²a Föld második legnagyobb kontinense Népessége több mint 1 milliárd fő Lakói: arabok,

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Magnitudó (átlag) <=2.0;?

Magnitudó (átlag) <=2.0;? 2. Epicentrum Egy földrengés keletkezési helyének földfelszíni vetületét nevezzük a rengés epicentrumának, melynek meghatározása történhet műszeres észlelés ill. makroszeizmikus adatok alapján. Utóbbi

Részletesebben

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13..

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13.. Én és Ukrajna tantárgy Óravázlat Az óceánok természetvilága Bakos Ilona 2012. november 13.. TÉMA. Az óceánok természetvilága CÉL. Megismertetni a tanulókat a világóceán és óceán fogalmakkal, az óceánok

Részletesebben

Szigetbiogeográfia: szigetek, területek és kolonizáció

Szigetbiogeográfia: szigetek, területek és kolonizáció Szigetbiogeográfia: szigetek, területek és kolonizáció - ökológia legrégebbi két felismerése: a diverzitás az egyenlítőhöz közeledve nő és a terület nagysággal együtt növekszik a fajszám is - sziget fajszáma

Részletesebben

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva Az ökoszisztémát érintő károk Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva A fajeloszlás változása A fajeloszlás a változó klíma, vagy a környezetszennyezés következtében változik, az ellenálló fajok

Részletesebben

Niche. Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Toleranciahatárok! A hutchinsoni niche fogalom definíciója:

Niche. Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Toleranciahatárok! A hutchinsoni niche fogalom definíciója: Niche Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Grinnell térbeli Elton funkcionális Hutchinson hipertérfogat modell Juhász-Nagy niche értelmezése A hutchinsoni niche fogalom definíciója:

Részletesebben

SZERETEK GONDOLKODNI II. forduló

SZERETEK GONDOLKODNI II. forduló HORVÁTH MIHÁLY EMLÉKVERSENY 2014 SZERETEK GONDOLKODNI II. forduló NÉV: VÁROS: ISKOLA: OSZTÁLY: FELKÉSZÍTŐ TANÁR: PONTSZÁM: /100 I. Az alábbi halmazábrába tíz élőlény betűjelét kell majd behelyezned. Először

Részletesebben

HELYI TANTERV. Földrajz

HELYI TANTERV. Földrajz HELYI TANTERV Földrajz 9. nyelvi előkészítő évfolyam Heti: 1 óra keret Európa földrajza 4 Magyarország földrajza 10 Társadadlmi folyamatok a 21. század elején 2 Helyünk a világegyetemben 1 A Föld szerkezete

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

4.TK. Folyók és tározók

4.TK. Folyók és tározók Bevezetés a hidrogeológiába Kreditkód: gg1n1k34 Földtudomány és környezettudomány BSc 3. szemeszterben meghirdetett kurzus 4. TK. Folyók és tározók Előadó: Dr. Erőss Anita tudományos munkatárs 4.TK. Folyók

Részletesebben

Szikes tavak ökológiai állapotértékelése, kezelése és helyreállítása a Kárpát-medencében n

Szikes tavak ökológiai állapotértékelése, kezelése és helyreállítása a Kárpát-medencében n Szikes tavak ökológiai állapotértékelése, kezelése és helyreállítása a Kárpát-medencében n Boros Emil Ökológia és természetvédelem: alkalmazott kutatások szerepe a gyakorlatban. FM: 2015. július 8. 1 http://www.hortobagyte.hu

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Metapopuláció

Az ökológia alapjai. Metapopuláció Az ökológia alapjai Metapopuláció A populációk hagyományos szemlélete: pánmiktikus a párosodások véletlenszerűek egyensúlyi a populáció elérheti az eltartóképesség szintjét a populáció létszámától függ,

Részletesebben

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN

A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN A LÉGKÖRBEN HATÓ ERŐK, EGYENSÚLYI MOZGÁSOK A LÉGKÖRBEN Egy testre ható erő a más testekkel való kölcsönhatás mértékére jellemző fizikai mennyiség. A légkörben ható erők Külső erők: A Föld tömegéből következő

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

Geográfus MSc tantervi háló

Geográfus MSc tantervi háló Geográfus MSc tantervi háló A táblázat tartalma: Kód: a tantervi egység azonosítója Tanulmányi egység: a tantervi kurzus v. tanulmányi egység elnevezése Előfeltétel: a tantervi kurzus felvételét megelőzően

Részletesebben

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor

A települések általános kérdései. Dr. Kozma Gábor A települések általános kérdései Dr. Kozma Gábor A., A településekkel kapcsolatos alapfogalmak I. A település 1. Definíció: a., Mendöl T.: a település egy embercsoport lakó- és munkahelyének térbeli egysége

Részletesebben