A TÜV Rheinland Csoport hírlevele évi eredményeink, jövô évi célkitûzéseink

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TÜV Rheinland Csoport hírlevele 3 07. 2007 évi eredményeink, jövô évi célkitûzéseink"

Átírás

1 A TÜV Rheinland Csoport hírlevele évi eredményeink, jövô évi célkitûzéseink

2 2. Inform 2007 Ta r t a l o m: 2-3. A TÜV Rheinland Magyarországi Csoport regionális vezetô szerepének fejlôdése 4-5. HR Marketing a TÜV Rheinland Csoportnál 6. A TÜV Rheinland InterCert menedzsmentrendszere 7-9. Létesítménytechnika üzletág MBVTI Kft. 13. Oroszországi földmunkagép vizsgálatok a TÜV Rheinland Csoportnál MEEI Kft. 16. Rendszertanúsítás üzletág 17. Megújult szabványok az élelmiszerbiztonság területén 18. Piro- és robbantástechnika üzletág 19. Felvonó- és emelôgép-biztonságtechnika üzletág 20. Gépjármû-biztonságtechnika üzletág Projektek és tervek a központi értékesítésben A kiscicák avagy a további Közép-Kelet-Európai országok Prof. Dr. Czitán Gábor TÜV Rheinland Közép- és Kelet-Európai Csoport vezérigazgatója TÜV Rheinland Csoport konszern vezetôségének tagja gczitan@hu.tuv.com TÜV Rheinland Akadémia Tanfolyami idôpontlista INFORM Kiadja: a TÜV Rheinland Csoport Felelôs kiadó: Dr. Czitán Gábor vezérigazgató Szerkesztôbizottság: Czigler Éva, Haála Albert, Preisz Ildikó, Serester Andrea, Strenner Éva Mûvészeti vezetô: Berecz Gábor Design, stúdiómunkák: Orangepeel Grafikai Stúdió. A lapban közölt publikációk csak a kiadó írásos hozzájárulásával használhatók fel! Telefon: (1) Telefax: (1) web:

3 Bevezetô 3. TÜV Rheinland Magyarországi Csoport regionális vezetô szerepének fejlôdése Gazdaságunk sajnos nem megfelelô mértékû fejlôdésérôl számos értékelést olvashattunk a magyar sajtóban az év folyamán. Van azonban egy valóban fejlôdô szektor, amely kiesik az elemzôk látókörébôl, mégpedig a magyar szellemi munka exportja. Mérnökök, technikusok, informatikusok tízezreit keresik a munkaerôpiacon, az EU gazdasága megszenvedi a kvalifikált munkaerô hiányát. A problémát a TÜV Rheinland Csoport különösen jól érzékeli, amiben szerepet játszik, hogy elnökét, Prof. Dr. Braun-t a Német Mérnök Egyesület (VDI) ez év májusában vezetôjévé választotta. Különösen a gépipar, elektrotechnika és orvosi mûszergyártás területein van akut szakemberhiány az EU-ban Magyarországot is beleértve. A problémára adandó válaszként a cégcsoport Budapesten építette fel közép-kelet-európai informatikai, kontrolling- és a humánerôforrással gazdálkodó központjait 2007-ben. A vállalatvezetés a feladatok magyarországi kihelyezésével egyrészrôl a szakemberhiányt igyekszik csökkenteni, másrészrôl meglévô tapasztalatait bôvíti a régiós szakemberek gyakorlatával. A meglévô tudásra alapozva itt alakítjuk ki a régió informatikai stratégiáját, segítjük és ellenôrizzük a hálózatok kiépítését és üzemeltetését, valamint innen irányítjuk az egységes szoftverés hardverbázis kialakítását. A régió informatikusai számára tapasztalatcseréket és továbbképzéseket szervezünk az online operatív tanácsadás mellett. és operatív bevezetése. A többnyelvû képzések és tréningek szervezését és vizsgák lebonyolítását a 2006-tól önálló vállalatként mûködô TÜV Rheinland Akadémia végzi. Túllépve Európa határait ázsiai leányvállalataink informatikai és elektromérnöki szakember utánpótlása céljából képzési programot dolgoztunk ki a Budapesti Mûszaki Fôiskolával együttesen. A japán, kínai és koreai mérnökök továbbképzését magyarországi helyszínre tervezzük. A résztvevôk a képzést követôen a TÜV Rheinland ázsiai laborjaiban fognak dolgozni magyar mérnökök vezetésével. Az elmúlt tizenhat év során felépített létesítménytechnikai, készülék-biztonságtechnikai, felvonó- és gépjármûipari területeink a menedzsmentrendszer-tanúsítással együttmûködve, a térség egyik legnagyobb exportôrévé váltak a mérnöki szolgáltatásoknak. Az újabb budapesti központok létrehozásával, magyar felsôoktatási intézmények bevonásával ez évben a folyamat tovább erôsödött. Fentiek alapján remélhetjük, hogy magyarországi vállalatcsoportunk az önálló feladatközpontok kiépülésével hatékony segítséget tud nyújtani a gazdasági és mûszaki fejlôdést akadályozó szakemberhiány csökkentésében. Kontrolling központunk a térségben mûködô leányvállalatainkat támogatja a hosszú és középtávú gazdasági tervek elkészítésében, valamint a folyó évi eredmények értékelésében és a szükséges korrekciós intézkedések meghozatalában is közremûködik. HR menedzserünk kiemelt feladata a több mint tíz ország szakember-utánpótlási, képzési és tréningterveinek kidolgozása

4 4. Inform HR marketing a TÜV Rheinland Csoportnál Emberi erôforrás menedzsment és marketing fogalmak elsô pillanatban szokatlan párosításnak tûnnek. A TÜV Rheinland Csoportnál azonban egyre szorosabb kapcsolatba kerültek az elmúlt idôben. A TÜV Rheinland szolgáltatásait értékesíti a piacon, a szolgáltatás alapja munkatársai, szakértôi szakmai ismerete, tudása, szorgalma. A szolgáltatás minôsége egyenes arányban van a szakértôk felkészültségével, motiváltságával, elhivatottságával. A vállalatok nem csak a termékek és szolgáltatások piacán állnak versenyben egymással, hanem a szakképzett munkaerô piacán is. Nem elég megszerezni a kvalifikált szakembert, el kell érni, hogy motivált legyen a munkája végrehajtása során, ha kell áldozatokat vállaljon a vállalat és ügyfelei érdekében. A munkatársak folyamatos továbbképzésérôl, tudásuk, tapasztalatuk egymás közötti megosztásáról, a közös tudás kialakításáról és hasznosításáról is gondoskodni kell. A hosszú távú elkötelezettség alapja a jó munkahelyi közérzet, a fejlôdés lehetôsége, az érdekes, változatos és kihívást jelentô feladatok kitûzése is. A TÜV Rheinland számos országban mûködtet leányvállalatokat, és nagy tapasztalatot szerzett a különbözô kultúrák területén, az egyes országokban szokásos üzlet etika és az emberi viselkedésformák különbsége területén. Nemzetközi tapasztalataikat megosztják egymás között az egyes országokban dolgozó Humán Erôforrás Menedzserek. Bármennyre is más régiókban dolgoznak is, sok tekintetben hasonló gondokkal küzdenek. Mindenütt hiány van a magasan képzett, tapasztalt és több nyelven beszélô szakemberek terén. Egyre nehezebb megtalálni, és fôképp megtartani ezeket a munkatársakat, hisz egyre nô a kereslet. A TÜV Rheinland is felismerte szükségszerûségét, hogy alkalmas marketing eszközökkel felhívja az állást keresôk figyelmét az általa nyújtott elônyökre és folyamatosan foglalkozzon az alkalmazottai elégedettségének növelésével. Magyarországon a TÜV Rheinland Csoport tagvállalatainál ez év elején végeztek egy átfogó dolgozói elégedettség felmérést. A felmérésen a részvétel önkéntes volt, a dolgozók 65 %-a töltötte ki a több oldalas kérdôívet, értékelte környezetét, munkatársaihoz való viszonyát, a menedzsment munkáját. A kérdések részben adott kritériumok közötti választást, priotitások meghatározását, részben kifejthetô válaszadást tettek lehetôvé. A begyûjtött kérdôívek számítógépes feldolgozását, az adatok rögzítését a vállalattól független személyek végezték, igy a kiértékelést végzô személyek még a kézírásból sem következtethettek a válaszadók személyére.

5 TÜV Rheinland InterCert Kft. 5. A kérdôívek kiértékelése egy két esetben a vállalat vezetés számára meglepô eredményt mutatott, más esetekben a napi munka során tapasztaltakat erôsítette meg. A kérdôív rávilágított azokra a gyenge pontokra, ahol belátható idôn belül hatékony intézkedésekre van szükség a munkahelyi légkör javítása érdekében. A dolgozók számos ötletet adtak a megvalósításhoz. A szakmai továbbfejlôdés, a nyelvismeret fejlesztése, különösen az angol és német nyelvismeret javítását sokan szükségesnek tartják és hajlandók erre szabadidejükbôl is áldozni. Meglepô volt viszont, hogy az orosz vagy egyéb környezô ország nyelvének elsajátítását kevesen tartják szükségszerûen. Izgalmas kérdés volt a vállalathoz való kötödés. A vállalat legtöbb területérôl az a visszajelzés érkezett, hogy a dolgozók nem tervezik, hogy a közeljövôben munkahelyet váltanánk. Voltak azonban kivételek, ami a vezetés számára különös figyelmet és határozott intézkedéseket igényelnek. A vezetés rátermettségét, szakmai ismereteit, illetôen jellemzôen pozitivak voltak a visszajelzések. Hiányolták azonban a naprakész információ biztosítását a vállalat ügyeit illetôn, elvárnák a stratégiai döntésekbe történô nagyobb mértékû dolgozói beleszólást. A dolgozói elégedettség felmérés eredményeit nem csak a magyar vállalat vezetés értékelte ki, hanem a vállalatcsoport kölni központjának illetékes HR menedzserei. Németországban és számos más nyugat-európai és ázsiai országban alkalmazott eszközök, módszerek bevezetése, természetesen az ország adottságainak megfelelôen elôkészítésre került és az elkövetkezô hónapok során megvalósul. Egyik legfontosabb az információhoz való hozzáférés. Az egész vállalatcsoportot átfogó projekt a knowledge menedzsment projekt, azaz a tudás által vezérelt vállalat gyakorlati megvalósítása folyamatban van. Az egyes üzletágak és az egyes szakértôk tudásának nemzetközi megosztásáról van szó a modern számítástechnikai eszközök és az Internet / Intranet felhasználásával. A projekt elsô látható eredményei 2008 év elején már valamennyi munkatárs számára érzékelhetôek lesznek. A vállalat kiemelt figyelmet fordít a menedzsment folyamatos megújítására. Az arra rátermett fiatal szakemberek számára képzési program indult, amin már magyar kollégák is részt vesznek. Ôk lesznek a vállalat vezetôi a jövôben, megismerve nem csak a modern vezetési eszközöket, hanem a a vállalatcsoportban rejlô lehetôségeket és elsôsorban egymást, hisz az emberi kapcsolatok mindennek az alapjai. A vállalat munkaerô toborzásánál olyan marketing eszközök alkalmazására kerül sor, ami lehetôvé teszi a legjobbak elérését, megszólítását és meggyôzését arról, hogy számukra a legmegfelelôbb munkahely a TÜV Rheinland Csoport. Egyéni karrier tervek készülnek az egyén személyiségének megfelelôen. Nem csak az egyetlen elôre lépési lehetôség, ha a szakértôbôl vállalatvezetô legyen. A jó szakembert, a széleskörû ismeretekkel és kapcsolatrendszerrel rendelkezô munkatárs legalább olyan fontos, mint a vállalat gazdaságos mûködtetéséért felelôs vezetô. A TÜV Rheinland Csoport nemzetközi hálózatában számos, eddig alig kihasznált tartalék van. Egy szakember adatbázis létrehozása folyamatban van. Lehetôsgé nyilik az adott feladatra leginkább megfelelô szakmeber kiválasztására és, amennyiben vállalja akár hosszabb idôn keresztül más országban történô foglalkoztatására. Eddig jellemzôen Németország biztosította a nemzetközi menedzsereket, jövôre ez már szélesebb nemzetközi bázison fog alapulni. A TÜV Rheinland Csoport erejét a nemzetközi kapcsolatain túl a gazdasági ereje jelenti. A vállalat évrôl évre növelte bevételét és eredményét. Vállalati célkitûzés, hogy szakmai területén a világ elsô öt mûszaki felügyeleti, tanúsító szervezete közé tartozzon. Ehhez öt éven belül megduplázza forgalmát és alkalmazott szakembereinek számát. A fejlôdés pedig elsôsorban nem Németországban, hanem Ázsiában és Kelet-Közép Európában várható. A statégiai elképzelésekhez a szükséges anyagi és szakmai támogatást a kölni központ biztosítja. A fejlesztéshez szükséges emberi erôforrások biztosítása végett Budapesten nemzetközi HR menedzser alkalmazására került sor, aki megfelelô jogi ismeretek birtokában végzi munkáját. A HR gyakorlatot illetôen volt olyan, amit a magyar TÜV Rheinland vállalatok gyakorlatából vesznek át más országokban mûködô szervezetink. Ilyen az évente megrendezésre kerülô Családi Nap, mely lehetôséget biztosít nem csak a dolgozók, hanem családtagjaik számára, hogy egy szombati napot közösen, játszva, beszégetve, szórakozva töltsenek el egy egy korsó sör és finom falatok mellett. Lengyelországban a magyar és német szokás ötvözésébôl rendezik meg a lengyel októberfest -et. A jövôre tervezett kollektív szellemet segítô intézkedések közé tartozik a nemzetközi találkozók szervezése, mely nem csak a vezetôi, hanem munkatársi szinten is lehetôvé teszi a személyes ismerkedést, barátkozást. Erdély, Felvidék, Vajdaság, hogy csak a környezô területeket említsük, ahol még a nyelvi akadályok sem jelentkeznek igazán. A szabadidôs programok mellett természetesen nagyobb hangsúlyt kell hogy kapjon a rendszeres konzultáció vezetô és beosztottok között. Németországban több éves múltja van az évente végzett értékelô munkatársi beszélgetésnek. Az ehhez szükséges eljárásrendet csak át kell venni. A vezetôk felkészítését ezen a téren gyakorlott német kollégák bevonásával fogjuk végezni. Az értékelés több célú. Egyrészt megbeszélik az emúlt idôszak eseményeit, fontosabb eredményeit, problémáit, elemzik a személyre szóló célkitûzések megvalósulását és új célokat tüznek ki az elkövetkezô évre. Az értékelés során nem csak a vezetô ad visszajelzést a dolgozónak, hanem a beosztott is visszajelzést ad a vezetô felé, mi az amiben nagyobb segítséget vár, mi az amit a munkafeltételek javítása érdekében a vezetôknek biztosítaniuk kell. Fontos, hogy a dolgozók saját jövôjüket is lássák a vállalatban. A vállalat céljainak elérése egyben a dolgozó saját személyes célkitûzéseinek megvalósulását is kell hogy jelentse. Ez a dolgozói motiváció és hosszú távú elkötelezettség alapja. Természetesen nem hanyagolhatók el az anyagi feltételek, hisz a napi megélhetési gondok min-denki számára fontos döntési szempontot jelentenek a munkahely megválasztásánál illetve megtartásánál. A TÜV Rheinland alapvetô mûködési elve az egyes nemzeti vállalatok messzemenô függetlensége. Ennek vannak elônyei, de vannak terhei is. Az adott országban mûködô vállalatnak az adott piacon, elsôsorban saját erejébôl kell megélnie, költségeit fedeznie, és munkatársainak elfogadható életszinvolanat bizotsító jövedelmet biztosítania. Ez sajnos nem egyszerû feladat. Amit a konszern biztosítani tud, azok a helyi leányvállalat beindítása, helyzetbe hozása, szakembereinek képzése és folyamatos szakmai háttér biztosítása. A fizetést és a vállalat mûködési költségeit azonban az ott dolgozóknak kell megtermelniük. A konszern támogatása biztos hátteret nyújt, segítségével könnyebben és fôképp gyorsabban lehet új szolgáltatásokat kifejleszteni és az adott piacon értékesíteni. A többi már csak a helyi vállalat vezetésén, munkatársai rátermettségén és szorgalmán múlik. Lovász Szabó Tamás ügyvezetô igazgató TÜV Rheinland InterCert Kft. Tel: tlovasz@hu.tuv.com

6 6. TÜV Rheinland InterCert Kft. A TÜV Rheinland InterCert menedzsmentrendszere A év a TÜV Rheinland InterCert menedzsmentrendszerében is hozott változásokat. A 2001 óta folyamatosan meglévô MSZ EN ISO 9001:2001 szerinti tanúsítvány jövô év februárjában lejár. Mivel megrendelôink rendszeresen igénylik a minôségügyi tanúsítványunk bemutatását, amely a közbeszerzési pályázatokon való részvétel elengedhetetlen kelléke, megkezdtük az újratanúsíttatás elôkészületeit. Jelenleg folyik a tanúsító szervezet kiválasztása. A tanúsítási eljárás eredményérôl az INFORM legközelebbi számában adunk tájékoztatást. A TÜV Rheinland InterCert ez évben 1 millió Ft vissza nem térítendô támogatást nyert pályázat útján az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Fôfelügyelôségtôl (OMMF) munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer (MEBIR) kiépítésére. Az MSZ 28001:2003 (OHSAS 18001) szerinti rendszer kialakítása és bevezetése a befejezô fázisba érkezett, hamarosan sor kerül a tanúsíttatására is, amelyrôl ugyancsak a következô hírlevelünkben fogunk beszámolni. ellenôrzésérôl szóló 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet szerinti kijelölésnek, amely az üzemelô felvonók, mozgólépcsôk rendszeres mûszaki biztonsági felülvizsgálatához szükséges. A kijelölési kérelmünket még július közepén benyújtottuk a kijelölô hatósághoz (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium), várjuk a kérelmünk kedvezô elbírálását. Az év elején sikeresen akkreditáltatta magát a TÜV Rheinland InterCert minôségirányítási rendszerek (MIR) tanúsítására, és a befejezô szakaszban van a környezetközpontú irányítási rendszer, valamint a MEBIR tanúsításának akkreditálási eljárása is. Kérelmet nyújtottunk be a NAT-hoz az AQAP (NATO beszállítói rendszer) szerinti tanúsítás akkreditálására is, ennek elbírálása folyamatban van. A felsoroltakon kívül a TÜV Rheinland InterCert megtartotta a korábban megszerzett jogosultságait is, amelyek birtokában nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is elismert tevékenységet végez. A nyár elején kaptuk meg a régóta várt, a polgári felhasználású robbanóanyagok forgalmazásáról és felügyeletérôl szóló 191/2002. (IX. 4.) Korm. rendelet szerinti kijelölést és a harmonizálás alapját képezô 93/15/EGK irányelv szerinti notifikációt, amely lehetôvé tette, hogy a Piro- és robbantástechnika üzletág az egész Európai Unióra kiterjedô jogosultsággal végezhessen robbanóanyag megfelelôségi vizsgálatokat és tanúsításokat. A TÜV Rheinland InterCert a vonatkozó követelményszabványok és jogszabályok elôírásainak megfelelô, a szervezet tevékenységi területeihez illeszkedô integrált (MIR+MEBIR) menedzsmentrendszert hozott létre, és azt elôírásszerûen mûködteti. A TÜV Rheinland Inter- Cert tevékenységében bekövetkezô változások követése érdekében a menedzsmentrendszer rugalmas, a tevékenységi kör függvényében a szabályozás tetszôleges irányban és mértékben módosítható. A TÜV Rheinland InterCert még az év elsô felében újraakkreditáltatta a felvonók és azok alkatrészeinek vizsgálatára vonatkozó tevékenységét. Az érvényes akkreditáció az elôfeltétele a felvonók és mozgólépcsôk építésügyi hatósági engedélyezésérôl, üzemeltetésérôl, Dr. Gutassy Attila minôségügyi és tanúsítási igazgató Tel.: agutassy@hu.tuv.com

7 Létesítménytechnika üzletág 7. A 2007-es év a sikeres kitörés megalapozása! Mögöttünk van egy újabb sikeres a 2007-es mûszaki és gazdasági év Ha visszatekintünk erre az évre, nehéz megmondani, mit tartunk a legfontosabbnak.talán az igen sikeres Tihanyi XIII. Létesítménytechnikai Konferenciát? És miért pont ezt? Ha egy szakterület ebben a nehéz gazdasági környezetben el tudja érni, hogy nem is olcsó szakmai konferenciájára tizenöt országból kétszáz fô legyen kíváncsi, hogy öt országból jelentkezzenek elôadók és szinte egyöntetûen mindenki magas színvonalúnak, kellemesnek, és hasznosnak értékelje, akkor ott nagy baj az elismertséggel és a további fejlôdéssel nem lehet. Ez azt mutatja, hogy az üzletág kellôen beágyazott a hazai gyártó és üzemeltetô vállalatok, vizsgáló és kutatóintézetek, nemzetközi tudományos szervezetek és a többi TÜV tagvállalat közé. Nincs is a TÜV Rheinland ezen szakmai berkeiben sem Európában sem más kontinenesen hasonló mélységû rendezvény csak a kölniek szervezésben. Létesítménytechnikai üzletág helyzete 2007-ben A TÜV Rheinland Magyarországi Csoport a MEEI Kft. és az MBVTI Kft. megvásárlásával és integrálásával hazánk legnagyobb mûszaki vizsgáló és tanúsító intézete lett. Az MBVTI labororatóriumi háttere által nyújtott elônyökkel a TÜV Rheinland InterCert tanúsítási tevékenysége komoly tényezôvé vált a régióban. A Létesítménytechnikai üzletág tevékenységi lehetôségei kiszélesedtek. Vizsgáló és ellenörzô tevékenységünk kiterjedt az egész eurázsiai övezetre Nagybritániától Kazahsztánig. A forgalmi adatok alapján ez a terület lassan eléri a szektor semleges rendszertanúsítás forgalmát, ami néhany évvel ezelôtt szinte elképzelhetetlen lett volna! Mûszaki-tudományos területen az alábbi két területet lehet kiemelni a., IIW XI. szekciójában a TÜV Rheinland Holding és Magyarország képviselete, Sub Commission munkájának erôteljes támogatása. / lásd az 1. ábrát / b., RIMAP európai projektben majd az ezt követô CEN Worksop munkájában való részvétel Kiemelt külföldi projektek: 1. Megnyertünk egy komoly tendert a szlovákiai Slovnaft petrokémiai és vegyi ipari vállalatnál egy új, korszerû szolgáltatással: Kockázat alapú ellenôrzési és megbízhatóság központú karbantartási rendszer kiépítése címmel. A pilot üzem jóváhagyása és átadása megtörtént. A feladat lényege a Slovnaft több ezer statikus berendezésének, nagyszámú biztonsági berendezésének és több tízezer izometriának digitalizált adatbázisának létrehozása, adatok feldolgozása, a berendezések kockázati szintjének /RBI rendszer/ különbözô mélységû meghatározása (lásd a 2. ábrát) és a megbízhatóság központú karbantartási rendszer kidolgozása /RCM rendszer/. A szolgáltatásunk iránt máris komoly érdeklôdés mutatkozik belföldön és külföldön egyaránt. 2. A Siemens alvállalkozóiként vizsgáló, ellenôrzô csoportot hoztunk létre a finnországi Olkiluoto 3 nevû 1600 MW-osra tervezett egy reaktoros atomerômû építkezésén, melyet társszervezetünkkel az MBVTI Kft.-vel együtt végzünk. 1. ábra 3. Két év óta a Moszkva melletti Podolszkban ellenôrizzük a Paksi Atomerômû Rt. 24 darab nagynyomású elômelegítôinek gyártását.

8 8. TÜV Rheinland InterCert Kft. 2. ábra 3. ábra 4. Acélszerkezeti, építészeti vizsgálatokat és ellenôrzésket végzünk londoni és frakfurti nagyberuházásokon 4. ábra 5. A TÜV Rheinland Holding nagy projektje a Kaszpi-tengerben épülô fúrótorony és a hozzátartozó 60 km-es tengerbe fektetett távvezeték vizsgálata és ellenôrzése. Ez az elsô ilyen jellegû munkája a TÜV Rheinland szervezetnek. Ezt a tendert egy orosz olajipari óriásvállalat írta ki és TÜV International RUS orosz leányvállalatunk nyerte meg a holdig hathatós segítségével, amit a mi szakmai vezetésünkkel és hátterünkkel végez. A projekt ez év márciusától fut. Egy TÜV szakértô team berendezte a irodáját Dél-Oroszországban, a Volga partján Asztrahányban, és elkezdte a fúrótorony acélszerkezet gyártásának és szerelésének ellenôrzését /lásd a 3. ábrát/. A kész fúrótornyot a Volgán úsztatják a Kaszpi-tengerbe. A mûszaki elôírásrendszer GOSZT szabványok bázisán nyugszik. Az orosz tengeri hatóságok (Morszkij Regiszter) elôírásait szintén be kell tartani. Az orosz szabványokkal nem lefedett területeken a nemzetközileg elismert amerikai API petrokémiai elôírások az útmutatók. A tengerbe lefektetendô csôvezeték hegesztése és vizsgálata a McDermet amerikai cég által az ô speciálisan kialakított hajóján történik /lásd a 4. ábrát/. Hegesztô automatákkal egyszerre két helyen történik a hegesztés. Az összehegesztett csöveket ezután manipulátor áthelyezi a vizsgáló sorra és az ultrahangos varratvizsgáló berendezés TOFD képet készít a varratról /lásd az 5. ábrát/, egyben jelezve a nem megengedett eltéréseket is.

9 Létesítménytechnika üzletág ábra A projekt eddigi eredményei bebizonyították, hogy megfelelô szakértelemmel, és elkötelezettséggel a nem szokványos mûszaki kihívásoknak is eleget lehet tenni. 6. Oroszországban a német Baumgarte cég megbízásából egy szemétégetô gyártását felügyeltük, nem kevés problémával. Szerencsére elkészült. Ez az objektum Moszkvában egy érdekes megoldás lesz, ugyanis az osztrák befektetô cég fogja üzemeltetni és 10 év után átadni a városnak. Az üzletág tevékenységének diverzifikációja folytatódik 2008-ban is mind mélységben, mind földrajzi kiterjedésben egyaránt. Helyünk a TÜV Rheinland Holdingban A 2007-es évben az eddigi adatok alapján úgy tûnik, hogy újra mi foglaljuk el a TÜV Rheinland Holding összes külföldi leányvállalata között a Nyomástartó berendezések ellenôrzése címszó alatt összefoglalt sok minden egyéb szolgáltatásra kiterjedô üzletágban a megtisztelô elsô helyek egyikét a nem hivatalos nemzetek közötti versenyben mind a forgalom, mind a megtermelt nyereség alakulása tekintetében. Ez azért is igen érdekes, mert olyan ipari országokban, mint az USA, Japán, Kína vagy mondjuk Franciaországban mûködô szakterületi kollégáinkat hagyunk magunk mögött, akik nagyobb potenciális lehetôségek birtokában végzik mindennapos feladataikat, mint mi. Tehát van valami, amiben mi jobbak vagyunk, vagy lehetôségeinket korábban ismertük fel, jobban használjuk ki, mint mások. És ez a plusz, úgy tûnik a jól képzett, megfelelôen összeválogatott, tapasztalt szakembergárda és az egészséges, jó vállalkozási ösztön keverékébôl adódik össze. Belföldi tevékenységünk Hagyományos területünk a PED szerinti termék- és rendszertanúsításon növeltük cégeink számát. Ez évben a PED tanúsításokhoz szükséges engedélyezés (tervellenôrzés) rendszeresen és jól mûködik. Az iroda mûködéséhez elengedhetetlenül szükséges szoftverállomány beszerzését bôvítettük. Folytatjuk a TPED hatálya alá esô vizsgálatokat és tanúsítást. Ehhez a MÁV-val kialakított jó kapcsolataink jelentettek segítséget. Nyitottunk a nukleáris berendezések terméktanúsítása irányában és elnyertünk egy paksi karbantartási tendert, amit ez évben befejezünk. Folytatódott a TVK felújításában a részvételünk. A BorsodChem projektjeiben is jól szerepeltünk, valamint a kétéves felügyeleti szerzôdésünk lejárásával egy hosszabb keretszerzôdést kötünk a MOL-lal. Az emisszió kereskedelem területéhez tartozó széndioxid kibocsátás validálásában jó eredményt értünk el és a múlt évben piacvezetôvé váltunk. Mi - a TÜV Rheinland InterCert - rendelkezünk az országban a legtöbb minisztériumban bejegyzett széndioxid validáló auditorral. Az építészeti szakterület több fontos megbízást szerzett és kiegészíti a komplex mûszaki felügyelet szolgáltatásait Összegezve: Hazai pozícióinkat megerôsítettük és a megszerzett MBVTI labororatóriumi háttér által nyújtott elônyökkel együtt komoly tényezôvé váltunk a régióban. Jelenleg folyó és elôkészületben levô hazai és külföldi munkáink alapján a következô évet megalapozottan és bizakodó hangulatban kezdhetjük el. A 2008-as év a megkötött szerzôdési háttérrel nem lehet rosszabb ennél az évnél, sôt! Tovább kell bôvülnünk forgalomban, nyereségben, hagyományos és új szolgáltatási körünkben. Erre garancia csak a jól képzett, stabil és egyre bôvülô szakember állományunk lehet. Dr. Ladányi Péter, üzletág igazgató Létesítménytechnika, MBVTI Kft. ügyvezetô igazgató Tel.: pladanyi@hu.tuv.com

10 10. MBVTI Kft., a TÜV Rheinland Csoport tagja Az MBVTI Mûszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet kft november óta tagja a TÜV Rheinland csoportnak. A társaság komplex, rugalmas, megbízható és gyors szolgáltatást kíván nyújtani partnerei számára, kihasználva azokat a lehetôségeket, amelyek a csoporthoz történô csatlakozással adódtak.

11 MBVTI Kft. 11. Az MBVTI Kft. mintegy két éves tevékenysége a TÜV Rheinland Csoporton belül A szervezeti egységek munkájukat az európai irányelvek, harmonizált szabványok, illetve az azoknak megfelelô hazai rendeletek és honosított, európai szabványok szerint végzik. Az MBVTI tevékenysége kiterjed a gázkészülékek vizsgálatára, tanúsítására, a minôségügyi rendszerek és a hegesztett szerkezeteket gyártó gazdálkodó szervezetek alkalmasságának tanúsítására, továbbá a fémanyagok, valamint ezek hegesztett kötéseinek roncsolásos és roncsolás-mentes vizsgálatára. Munkatársaink egy vagy több felsôfokú képzettséggel, megfelelô gyakorlattal és a szükséges szakismerettel rendelkezô szakemberek. A Csoporthoz történô csatlakozás óta eltelt viszonylag rövid idô az új adottságoknak, lehetôségeknek és elvárásoknak megfelelô struktúra és környezet kialakításának, az elsô teljes gazdasági év pedig az átalakulással járó feladatok elvégzése és a negatív folyamatok megállítása jegyében telt el ban sikerült a társaság piaci helyzetét stabilizálni, és elindult a közös munka a többi tagvállalattal történô, eredményes együttmûködés irányába. A 2007-es esztendôben a csoporton belüli szinergiák kihasználása, a párhuzamos tevékenységek összehangolása, valamint azok harmonikus egyensúlyának kialakítása képezték a fô hangsúlyt. Az elsô tíz hónap eredményei azt mutatják, hogy az árbevételt jelentôsen, várhatóan mintegy 35%-kal sikerül növelni. Bár a végleges számok még nem ismertek, de valószínûsíthetô, hogy a korábbi évek veszteséges tevékenységét is sikerül pozitív üzemi eredményûre váltani. Mielôtt a három fô tevékenység eredményei, gondjait ismertetném itt szükséges kiemelni, hogy a társaság az újra megindított anyagvizsgálatok valamint a gázkészülékek vizsgálata és tanúsítása területén, mint kompetencia központ végezheti tevékenységét. Anyagvizsgálatok, létesítménytechnikai munkák Az MBVTI Kft. anyagvizsgálati tevékenysége igen nagy múltra tekint vissza. Bár ezt a tevékenységet a kedvezôtlen piaci változások miatt korábban a társaság szüneteltette, de a Csoporthoz történô csatlakozással lehetôség kínálkozott ezen tevékenység újbóli megindítására, fejlesztésére. A korábbi évek tapasztalatai, a korszerû eszközökkel felszerelt laboratórium és a jól képzett szakember gárda a biztosítéka annak, hogy ezt a tevékenységet a társaság, mint kompetencia központ végezheti. A vizsgálói függetlenség betartása mellett a komplex, rugalmas és megbízható szolgáltatás feltételei adottak. Mivel egy újra induló területrôl van szó a legjelentôsebb változásokat ezen a területen sikerült elérni. De nemcsak az anyagvizsgálatok, hanem az ehhez kapcsolódó létesítménytechnikai feladatok, mûszaki problémák megoldása területén is eredményes munkát tudhatunk magunk mögött, a különféle acélszerkezetekhez kapcsolódó vizsgálatokkal pedig új piaci lehetôségek nyíltak meg számunkra. A NAT által akkreditált anyagvizsgáló laboratórium a szolgáltatás magas színvonalának és megbízhatóságának biztosítása érdekében MSZ EN ISO/IEC szabvány szerinti minôségirányítási rendszert mûködtet. Terméktanúsítás, Notified Body 1009 Magyarországon egyetlen szervezet, az MBVTI Kft. mint bejelentett szervezet - jogosult a gázkészülékek megfelelôségének tanúsítására. Az európai jogszabályok (direktívák) által meghatározott gázkészülékekre a vonatkozó követelmények minden EU tagországra kötelezô érvényûek. Az EU tagországokban forgalmazni kívánt gázüzemû tüzelôberendezések elôzetes vizsgálatát a Tûzelés- és Hôtechnikai Laboratórium az európai irányelvek (GAD, BED), harmonizált szabványok, illetve az azoknak megfelelô hazai rendeletek és honosított európai szabványok szerint végzi. Az MBVTI Kft. akkreditált laboratóriuma messzemenôen törekszik a szakmai elismerésre, ennek elérésére és fenntartására munkáját az ügyfél elégedettsége érdekében végzi. Minôségpolitikájának alapja az MSZ EN ISO/IEC szabványnak megfelelô felépítés és mûkôdés, valamint követelményeinek garantált és korrekt betartása a tevékenység minden részletére kiterjedôen. Különösen súlyt fektetünk az alkalmazott eljárások szabályainak maradéktalan betartására, a szakmai színvonal nôvelésére, a jogszabályoknak és vizsgálati szabványoknak, elôírásoknak való folyamatos megfelelésre. Ezen a területen új lehetôségek kínálkoznak az MBVTI számára. A Csoport tagvállalatai Ázsiától Amerikáig a társaságot kereshetik meg szakmai kérdéseikkel és az európai exportra szánt készülékek vizsgálatával. Különös hangsúlyt kap ennek a területnek a fejlesztése a jövôben, miután a Csoport

12 12. MBVTI Kft., a TÜV Rheinland Csoport tagja másik bejelentett szervezete tevékenységét felfüggesztette, és partnereit társaságunkhoz írányította. Így a TÜV Rheinland Csoporton belül egyedül az MBVTI Kft. mint kompetencia központ végezheti a gázkészülékek vizsgálatát, tanúsítását. Rendszertanúsítás Az ISO 9001 szabvány szerinti tanúsított minôségirányítási rendszer napjainkra a bizalom jelképévé vált. Az MBVTI Kft. a minôségirányítási rendszerek tanúsításával már több mint 5 éve támogatja a gazdasági élet szereplôit piaci pozíciójuk erôsítésében és nyújt segítséget menedzsment rendszereik folyamatos fejlesztéséhez. Az MBVTI Kft. igazodva a kis- és középvállalkozások, igényeihez kínálja szolgáltatásait a szervezet céljainak optimális úton történô megvalósításához. Az elmúlt évtizedekben egyre szembetûnôbbé vált a környezet kedvezôtlen átalakulása, a vízkészletek, a levegô, a talaj szennyezôdése, a termôföldek romlása, az erdôk pusztulása és ezek hatása a népesség életkörülményeire. Ezért a környezetvédelem az emberiség számára a XXI. század egyik legjelentôsebb kihívásává vált. Hosszabb távon a fejlôdés, a gazdasági fejlôdés elképzelhetetlen a környezet minôségének megôrzése, sôt javítása nélkül. A környezet védelmével kapcsolatos tevékenység hatékonyabb irányítására történô tervszerû felkészülés következetes, jogkövetô magatartást igényel. Az ISO szabvány követelményei szerint kiépített környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) ehhez nyújt megfelelô keretet. Az MBVTI Kft. Minôségügyi Felülvizsgáló Csoportja végzi a többször módosított 11/1994. (III.25.) IKM rendelet szerinti üzemalkalmassági vizsgálatot azon megrendelôink számára, akik a veszélyes folyadékok és olvadékok tároló tartályainak gyártására,helyszíni technológiai szerelésére, javítására, tisztítására, idôszakos vizsgálatára, szivárgás vizsgálatára jártasságot szereztek, azokat megfelelôen dokumentálják és azokat minôségügyi rendszerben mûködtetik. Egyes hegesztett szerkezetek gyártását, javítását, átalakítását, helyszíni technológiai csôszerelését a 119/2004. (IX.30.) GKM rendelettel módosított 3/1998. (I.12) IKIM rendelet szerinti üzemalkalmasságot igazoló Hatósági Bizonyítvány alapján végezhetik a gazdálkodó szervezetek. A Hatósági Bizonyítványt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal területileg illetékes Mérésügyi és Mûszaki Biztonsági Hatósága adja ki az MBVTI Kft. által kiadott vizsgálati jegyzôkönyv és tanúsítvány alapján. A fenti négy területen a rendszertanúsítási tevékenységünk ugyan jól tervezhetô és stabil piacot jelent, de ezeknek a területeknek a növekedése az ismert piaci viszonyok alapján nem várható jövôben. Ez az a terület, ahol az anyavállattal közös stratégiai elveket kell meghatározni és ennek megfelelô döntéseket kell hozni. Dr. Gálvölgyi Gábor ügyvezetô igazgató MBVTI Kft. gabor.galvolgyi@hu.tuv.com Manapság Oroszország egyre inkább jelentôs piacnak számít a korszerû minôségi termékek szinte valamennyi területén. Ez igaz a fogyasztási cikkek és az ipar teljes spektrumára. A nagyvárosokban gomba módjára szaporodó korszerû bevásárlóközpontok, cégképviseletek, a gigantikus nagyberuházások, építkezések jelzik, hogy egy óriási fejlôdés küszöbén állunk. Egyelôre a nyersanyagok, alapanyagok kivitele ellensúlyozza a belpiac egyre növekvô igényeit. A belgazdaság által elôállított termékek jó része pedig csak a saját piac kielégítésére készül. A fejlesztések így jórészt a korábban drasztikusan alacsony szinten tartott belsô fogyasztási igényekhez és a sajátos elôírásrendszerekhez igazodnak. Az üzletekben és beruházásokban megjelenô új minôség azonban váltásra készteti a helyi szolgáltatást és az ipart egyaránt.

13 MEEI Kft. 13. Oroszországi földmunkagép vizsgálatok a TÜV Rheinland Csoportnál Az építôiparban, azon belül a földmozgató gépek területén is, élesen mutatkozik ez a minôségi igény. A városokat járva nem véletlenül botlunk úton-útfélen a piacvezetô globális gyártók korszerû gépeibe. Pedig az ilyen gépek gyártásában jelentôs potenciállal rendelkezik jó néhány helyi gyártó is. Nagyságban és a fejlôdés ütemében nem is mutatkozik lemaradás. Az egyik ilyen gyáróriás például embert foglalkoztat ma is, és forgalma évente 30%-kal nô. Egyébként a gyár hihetetlen méreteire jellemzô, hogy a mindig kötelezô elsô gyárlátogatáskor nem csak az egymástól távol lévô épületek között szállítottak bennünket egy az egyébként vidéken még most is státusszimbólumnak számító Volga limuzinnal, hanem a 2. világháború idején épített végeláthatatlan szerelôcsarnokokban, a gyártósorok mentén is így közlekedtünk. Ilyen erô és fejlôdési ütem mellett nem kell csodálkozni, hogy a nem is túl távlati céljaikat megfogalmazó vezetôk már az európai piacokat is célba veszik. A nagy európai kiállításokon elvétve már találkozhatunk termékeikkel. De vegyük csak sorra, mi kell ahhoz, hogy a bemutatkozásuk eredményes is legyen? Rendelkezni kell az elvárt mûszaki paraméterekkel; a gépkezelô biztonsága, kényelme sem lehet utolsó szempont; célszerû mindemellett öles CE jelöléssel hirdetni az európai jogszabályoknak való megfelelôséget. Nyílván ennek hiányában és esetleg cirill betûs feliratokkal nehezen akadna vevô. Jellemzôen a CE jelölés megalapozott feltüntetéséhez szükséges vizsgálatok elvégzésére kérnek fel bennünket az orosz képviseleteink közvetítésével. Nagyon röviden most összefoglalom munkamódszerünket, amelynek fókuszába természetesen a 98/37/EC számú Gépek direktíva kerül. Ez a jogszabály tartalmazza az alapvetô biztonsági és egészségvédelmi követelményeket. A direktíva alá harmonizált legújabb EN szabvány, továbbá például a földtolókra, kotrókra, csôfektetô stb. gépekre kidolgozott különbözô terméklapok és az ezekben meghivatkozott számtalan egyéb szabvány pedig tovább részletezi a különbözô veszélyeket (pl.: zaj, rezgés, felborulás, károsanyag-kibocsátás, elektromágneses zavarás stb.), és az elôírt követelményeket, védô intézkedéseket. A gyártói mûszaki dokumentáció áttanulmányozása az elsô feladatunk. Ennek során azonosítjuk a gépbe kerülô részegységeket, és azok vizsgálati eredményeit, valamint a tervezés során alkalmazott méretezési elveket. Az elsô helyszíni vizsgálatra már azzal a céllal megyünk el, hogy valamennyi uniós követelményt a gyártó által alkalmazott leggyakrabban GOSZT szabványok követelményei mellé tudjuk állítani. Rendszerint ekkor még nem rendelkeznek az összes szükséges elôírással a fejlesztôk, s ezért pontról pontra közösen végig kell mennünk valamennyi követelményen. Ebben a körben a legtöbb gyártó esetében számtalan kisebb nagyobb hibát azonosítunk, annak ellenére, hogy a célországokat figyelembe véve a beépített részek már eleve nagyrészt importból beszerzett, CE jelöléssel, vagy E jellel ellátott egységek (pl.: motor, vezetôülés, klíma, világító eszközök, szélvédô, tükör, stb.). Csak a hibák kijavítása és a szükséges jóváhagyások megszerzése után kerülhet sor a visszaellenôrzésre és kiegészítô vizsgálatok elvégzésére. Ez a fázis a szükséges áttervezések, konstrukciós módosítások miatt gyakran több hónapig is eltart azoknál a gyártóknál, akik gépeiket nem eleve az EU elôírások szerint fejlesztették ki. Ezen felül, a kerekes gépek esetén, még összetett közlekedésbiztonsági vizsgálatok is szükségesek. Amennyiben konkrét országokra kérik a hatósági engedélyeztetést, a TÜV Rheinland InterCert Gépjármû üzletág szakértôinek bevonására is sor kerül. Látva az elszántságot és a fejlesztési irányokat, azt gondolom, várhatóan néhány éven belül az orosz gépek is tömegesen jelennek majd meg az európai piacon, a jelenlegi alsó árkategória választékát színesítve. Kovács András mûszaki igazgató helyettes MEEI Kft. a TÜV Rheinland Csoport tagja andras.kovacs@hu.tuv.com

14 14. MEEI Kft., a TÜV Rheinland Csoport tagja A fejlôdés folytatódik a MEEI-ben! A MEEI 2006-os sikeres TÜV Rheinland Csoportba való integrációját követôen, az idei évben már csak egy vállalat voltunk a Világ több mint háromszáz TÜV Rheinland vállalatából. Ennek köszönhetôen a 2007-es évben a szolgáltatásaink és hatékonyságunk fejlesztésére tudtunk koncentrálni. Tettük ezt azzal a céllal, hogy meglévô ügyfeleink elégedettebbek-, új ügyfeleink pedig többen legyenek.

15 TÜV Rheinland Csoport - MEEI Kft. 15. Erôs évkezdés A MEEI Kft. a fokozódó vizsgálati igényekhez igazodva az idei évben is folytatta laborkapacitásainak bôvítését. Ennek egyik jelentôsebb állomása az újonnan elkészült kondenzátorvizsgáló állomás, melynek szolgáltatására az ázsiai piacról azonnal jelentkezett igény. Ezen kívül az alábbi jelentôsebb bôvítések zárultak az idei évben: az év elején helyeztük üzembe az új kapcsoló élettartam vizsgáló laboratóriumot a lámpavizsgáló labor bôvítése a jelentôs számú igényeknek való megfeleléshez, így most már párhuzamosan 100 különféle lámpatest vizsgálata végezhetô rövid határidôvel. Új kijelöléseket szereztünk meg: játszótéri eszközök ellenôrzésére, vizsgálatára és tanúsítására az ÚJ EMC direktíva szerinti vizsgálatra és tanúsításra Az akkreditált területeinket folyamatosan bôvítettük. Az idei évben több mint 50%-val növekedett az akkreditálási lefedettségünk (több mint szabvány!). További kijelölések megszerzését indítottuk el a második félévben, illetve a meg lévô kijelölések bôvítésén dolgozunk. Iparági megközelítés Idén tavasszal indítottuk el a kerekasztal megbeszéléseinket melyek célja a különbözô iparági résztvevôk (gyártók, forgalmazók, szakmai szer-vezetek), speciális problémáinak megismerése, és azok megoldási lehetôségeinek feltárása volt. A rendezvénysorozat keretében az alábbi iparági részvevôkkel találkoztunk: Fagyos napok Hûtô- és klímatechnikai iparág, Rázós napok Elektromos alkatrészgyártók és forgalmazók, Vegyük komolyan Játékgyártók, forgalmazók, Fényes napok Fénytechnikai iparág. A rendezvények során több olyan kérdés vetôdött fel, melyeknek megoldásában TÜV Rheinland Csoport közvetlen segítséget tudott nyújtani partnereink részére. Fejlôdô gyártói ismeretek A direktívák, az azoknak megfelelô hazai jogszabályok, a megfelelôséget igazoló szabványkövetelmények bonyolult összefüggései tapasztalataink szerint rendszeres újratanulásra, frissítésre kényszerítik az azzal foglalkozó szakembereket. A termékek megfelelôségét igazoló nemzetközi szabványok is gyors ütemben változnak, a változások értelmezése, azok átvezetése a gyártásban az ezzel foglalkozó szakembereknek napi kihívásokat teremt. Ezt felismerve a hazai villamos ipar gyártói számára cégre szabott konzultációs programot dolgoztunk ki, mely hasznos a vezetôknek, kereskedôknek, fejlesztôknek és a mûszakiaknak is. Szolgáltatásaink hatékonyságának növelése A tavalyi év fejlôdésének fokozására idén tavasszal vezetôink részvételével ötletbörzét tartottunk Királyréten. Ennek egyik eredményeként kidolgoztuk kereskedelmi képzési programunkat a vállalat összes munkatársára. A program keretében kollegáink, szakértôink egy teljesen új megközelítésbôl, kereskedelmi szempontokból kapnak képet a vevôi kapcsolatok erôsítésére. A program még csak a kezdeti fázisában tart azonban már most pozitív visszajelzéseket kapunk partnereinktôl illetve munkatársaink is nagy lelkesedéssel vesznek részt a programban. MEEI a nemzetközi üzleti életben A TÜV Rheinland Csoporton belül Budapest kiemelt jelentôsséggel bír. Budapest egyike a világon létrehozott öt GTAC (Global Technology Assessment Center) központnak. Ennek megfelelôen a hazai igényeken túl a nemzetközi piacon való szereplésére is hangsúlyt fektetünk, melynek három jelentôsebb iránya: Közép- Kelet Európa, a rohamos fejlôdés területe Ezen a területen már hagyományosnak mondható a termékvizsgálati és tanúsítási szolgáltatásunk. Az idei évben a hangsúlyt a kapcsolódó vállalatok szakmai és kereskedelmi erôsítésére fektettük. Ennek keretében tavasszal a termékvizsgálati területen dolgozó külföldi kollegáinknak Gyártóhelyszemle képzést tartottunk, melyre a régió országain kívül Németországból és Hollandiából is érkeztek tanulni vágyó kollegák. A képzés eredményeként a helyi szakértôink tudják elvégezni a külföldi gyártás felügyeleteket, ezzel is csökkentve szolgáltatásaink átfutási idejét az orosz termékvizsgálati terület nagy fejlôdésének éve volt. Idén az orosz TÜV International RUS vállalatnál négy új munkatárs kezdte meg tevékenységét. Az új kollegák részére tavasszal többnapos képzéseket tartottunk Szentpéterváron és Budapesten, melynek eredményét már a második félévben érzékeltük idehaza is a növekvô megrendelésekbôl. A Közép- Kelet európai összetartás és fejlôdés nagy mérföldköve volt a novemberi GB P kereskedelmi találkozó Püspökhatvan-ban. A három napos rendezvényen a résztvevôk tapasztalatcseréjét követôen, professzionális kereskedelmi képzésre került sor. A találkozó eredményeként országonként elkészültek a 2008-as kereskedelmi tervek, melyek már most optimista jövôképet mutatnak a termékvizsgálati területen. Ázsia Vállalatunk a TÜV Rheinland Csoport kompetencia központjává lépett elô villamos alkatrészek és fényforrások (izzók, fénycsövek, kompakt fénycsövek ) vizsgálataiban. A villamos berendezések biztonsága az alkatrészek biztonságosságán alapszik, ezért ez az a szakterület ahol a szabványok legkorábban kialakultak s ahol a vizsgálatok a legrégebben elkezdôdtek. Az utóbbi évtizedben robbanásszerû fejlôdésnek indult távol-keleti termékgyártás természetesen a berendezések összeállításához szükséges alkotó elemek gyártását is magával vonta. A több mint munkatársat foglalkoztató ázsiai TÜV Rheinland vállalatok a MEEI szaktudását, vizsgáló képességeit és nemzetközi elismertségét exportálja a gyártók számára Kínába, Tajvanba, Japánba és a többi ázsiai országba. Így válik elérhetôvé ez az alapszolgáltatás a TÜV Rheinland új megbízói köre részére. Hiszen alkatrészeket eddig csak szûkebb termékkörre vizsgáltunk. A fényforrások a lakossági energia fogyasztás egyik meghatározó hányadát, sok helyen a legnagyobb összetevôjét teszik ki. Szûkülô energiakészleteink hatékonyabb fényforrások alkalmazását követelik meg, ezért a takarékos fényforrások fejlesztése és elterjesztése egyik fontos stratégiai célja a nemzetközi szervezeteknek. Kialakult új technológiák szerinti tömeges gyártás a biztonsági vizsgálatok iránti igény megnövekedésével járt, de a MEEI felkészült a hatásfok és az egyenletes gyártástechnológia ellenôrzésére is. Piacnyitás az EU-ra Az Európai Unió országaiban mindenhol találunk TÜV Rheinland vállalatot. Így ezekben az országokban a MEEI új szolgáltatásinak bevezetése, megismertetése volt a feladatunk. Ennek keretében több alkalommal látogattuk meg nyugat-európai társ vállalatainkat, illetve több rendezvényen is képviseltettük magunkat. A legfontosabbak talán a Western-European TÜV Rheinland ügyvezetôk találkozója Kölnben, illetve a nyugat-európai kereskedelmi munkatársak találkozója Amszterdamban. A piacbôvítés sikerességét mutatja, hogy már az idei évben több megrendelést kaptunk: Hollandiából lámpavizsgálatokra, Franciaországból transzformátor vizsgálatra, Angliából ipari elosztók CB vizsgálatára és tanúsítására Az EU-n belüli bôvülítés érdekében az idei évben hívtuk életre a PUC-alliance -t is. PUC = Poland, Ungarn, Czech, a három ország szövetsége kapcsán a termékvizsgálati szolgáltatások köre mindhárom országban bôvült illetve az együttmûködés tovább erôsödött. A szövetség létrejöttével most már a hazai megrendelôink számára is tudunk élelmiszeripari vizsgálatokat, kémiai analíziseket és bútorvizsgálatokat nyújtani. Thurnay Bence ügyvezetô igazgató MEEI Kft. thurnay@hu.tuv.com

16 16. TÜV Rheinland InterCert Kft. - Rendszertanúsítás üzletág A TÜV Rheinland InterCert rendszertanúsítás üzletága a TÜV Rheinland Csoporton belül önálló akkreditációk alapján látja el a közép-kelet európai régió szakmai irányítását menedzsmentrendszerek tanúsítási területén A évben jelentôs változások kezdôdtek el, melyek 2008-ban is folytatódni fognak. Ennek elindítója a menedzsmentrendszereket tanúsító szervezetek mûködését szabályozó követelmények változása. A munkánkat meghatározó EN 45012, továbbá ISO Guide 62 és ISO Guide 66 szabványok, valamint az akkreditáló szervezetek EA 7/01 és EA 7/02 irányelveit felváltja a 2006 szeptember 16-án hatályba lépett ISO 17021:2006, illetve magyarországi megfelelôje az MSZ EN ISO 17021:2007 szabvány. Az átállásra mintegy két évet határoztak meg az illetékes nemzetközi fórumok. A TÜV Rheinland InterCert tanúsítóhelye is meg kíván felelni az új szabvány támasztotta követelményeknek, ezért egy átállási ütemtervet dolgozott ki. Ennek megvalósítása folyamatban van. Terveink szerint a teljes átállást 2008 március 1.-ig valósítjuk meg. Partnereinket leginkább közvetlenül érintô változás az, hogy valamennyi menedzsmentrendszer esetében az elsô tanúsítás kötelezôen két fázisból fog állni, mint azt a KIR és MEB rendszerek esetében eddig is volt. Szigorodnak a felügyeleti és megújító auditok végrehajtásának határideje is. Tervezet formájában megjelent az új ISO 9001 szabvány is. Ennek jelenlegi információk szerint 2008-ban várható a hatályba léptetése. A MIR rendszerek tanúsításának NAT általi újraakkreditálására az év elején még az EN alapján került sor. KIR esetében a NAT általi újraakkreditálásunk folyamatban van. Ez már az ISO alapján zajlik. Jövôre válik aktuálissá a KIR rendszereket tanúsító szakterületünk TGA általi újraakkreditálása. Ez egybeesik az ISO szabványra való átállásunkat ellenôrzô audittal. A év során kezdeményeztük MEB rendszerek tanúsításának akkreditálását a NATnál. Ez a folyamat is hamarosan lezárul és reményeink szerint az akkreditációt még ez év végéig megkapjuk. Az élelmiszerbiztonsági rendszerek, az információbiztonsági rendszer tekintetében szorosan együttmûködünk a TÜV Rheinland Csoport többi tanúsítóhelyével. A közép-kelet európai régióban MIR tanúsítóhely kirendeltségeink száma nem változott 2007-ben, továbbra is négy kirendeltséggel rendelkezünk Lengyelországban, Oroszországban, Romániában és Bulgáriában. A jövô évben célozzuk meg, hogy a szlovákiai iroda a MIR tanúsítóhely kirendeltség státus megszerzése mellett a szlovák nemzeti akkreditációt is megszeresse. A szerbiai iroda is 2008-ban kíván MIR tanúsítóhely kirendeltség lenni. A TÜV Rheinland InterCert tanúsítóhelyének döntô tevékenysége a minôségirányítási rendszerek auditálása, tanúsítása. Folytatjuk tanúsítási tevékenységünket a környezetközpontú irányítási rendszerek esetében is. E két rendszer esetében rendelkezünk nemzetközi (DAR-TGA/IAF) akkreditációval. A többi menedzsmentrendszer esetében egyelôre valamennyi külföldi iroda auditáló irodaként folytatja tevékenységét jövôre is. Beregi András rendszertanúsítás üzletág vezetô aberegi@hu.tuv.com

17 Élelmiszerbiztonságtechnika 17. A 2008-as év a megújulás éve lesz az élelmiszerbiztonsági szabványok területén. Mind az IFS, mind pedig a BRC szabványok megújulnak. Megújult szabványok az élelmiszerbiztonság területén Pl. egy B* -os tanúsítvány azt jelenti, hogy a cég B fokozatot ért el az auditon, de ezt egy elôre be nem jelentett auditon érte el. Egy ilyen tanúsítvány azt is bizonyítja, hogy az adott cég rendszere olyan stabilan mûködik, hogy azt bármely idôpontban bejelentés nélkül is auditálni lehet. Az értékelés szempontok szigorodtak. Az A, B, C, D fokozatok kritériumait pontosították. Gyakorlatilag minden fôbb szabványfejezetet átalakítottak, számos követelményt pontosítottak, ill. kibôvítettek. Talán a legnagyobb változás az új 1. fejezetet érinti, ami a vezetôség elkötelezettségérôl és a folyamatos fejlesztésrôl szól. Ebben olyan új követelmények jelennek, mint a tanúsított állapot fenntartása: pl. ha egy cég kicsúszik a tanúsított állapotból, akkor ez kötelezôen egy major eltérést jelent a következô auditon. Az audit protokoll is változik. Újraszerkesztették a termékkategóriák rendszerét, amihez hozzáigazították az auditorokra vonatkozó követelményeket is. Melyek a legjelentôsebb változások a Global Standard for Packaging and Packaging Materials Version 5. szabványban? A változtatások az IFS (International Food Standard) szabvány megújításával kezdôdtek. Az IFS Version augusztusában jelent meg és 2008 január 1. után már csak az új szabvány szerint lehet tanúsítást végezni. Az átmeneti idôszakban, 2007 december 31.-ig, az IFS Version 4. szerint is lehet még auditokat végezni. Melyek a legjelentôsebb változások az IFS Version 5. szabványban? Megszûnt az alap- (foundation), a magasabb- (higher) és ajánlások (recommendation) követelmények közötti különbség, az új szabványban minden követelmény azonos szintû. Megváltozott a szabvány szerkezete. A fôbb szabványfejezetek egyes esetekben átrendezôdtek. Nagyobb hangsúly került a vezetôségi felelôsségre. Az eddigi 4 darab KO kritérium 10 darabra nôtt. Olyan követelmények váltak KO kritériummá, mint pl. a specifikációk, idegen anyag szabályozás, személyi higiénia, stb. Az auditokat 12 hónaponként kell végrehajtani, megszûnt a 18 hónapos auditciklus lehetôsége. Megnövelték a magasabb szintû tanúsítvány eléréséhez szükséges ponthatárt (95%-ra). Az új szabvány követelményeit úgy alakították, hogy azok összhangban legyenek az érvényes jogszabályi követelményekkel. Van néhány új követelmény az auditokat végrehajtó, tanúsító szervezeteknél dolgozó, auditorok képzettségét és kompetenciáját illetôen is. Szinte az IFS szabvány megújításával együtt a BRC (British Retail consortium) is megújítja szabványait. Itt két szabványról is szó van: Global Standard for Food Safety Version 5. és a Global Standard for Packaging and Packaging Materials Version decemberében fognak megjelenni. Az átállási eljárások még nem pontosan definiáltak, de valószínûsíthetô, hogy 2008 második felétôl már csak az új szabványok alapján lehet auditálni. Melyek a legjelentôsebb változások a Global Standard for Food Safety Version 5 szabványban? A legfontosabb változás az ún. be nem jelentett audit audit lehetôsége. Ezt a cég szabadon választhatja és azt jelenti, hogy ilyen esetben a felügyeleti audit a tanúsítási ciklus 12 hónapjában bármikor végrehajtható elôzetes bejelentés nélkül. Az, hogy egy cég ilyen, elôre be nem jelentett, audit lehetôségét vállalja felkerül a tanúsítványra is és a tanúsítvány fokozatánál *-al jelölik. A szabvány alkalmazási területét kiterjesztették, így élelmiszer és nem élelmiszer csomagolásra is alkalmazható. Három típusú csomagolásra (csomagolás kategóriára) vonatkozó követelményeket határoz meg, az alkalmazandó követelmények attól függnek, hogy az egyes csomagolás típusok elôállítása során milyen szintû higiéniára van szükség. Azt, hogy a kérdéses csomagolás melyik típusba sorolható, egy kockázatelemzési döntési fa segítségével lehet megállapítani. Megszûntek az ajánlás szintû követelmények, az új szabványban minden követelmény azonos szintû, ugyanakkor nem minden követelményt kell minden csomagolás kategóriára alkalmazni. Hasonlóan a Food Safety szabványhoz itt is külön fejezetet kapott a vezetôség elkötelezettségre és a folyamatos fejlesztésre vonatkozó követelmények, hasonló tartalommal. A TÜV Rheinland Csoporton belül a TÜV Rheinland Cert GmbH HACCP-rendszerek Tanúsítóhelye felkészült az új szabványok szerinti tanúsításokra, 2007 végén és 2008 elején folynak az auditor továbbképzések. Györfi László Tamás Élelmiszerbiztonsági szakterület vezetô TÜV Rheinland InterCert lgyorfi@hu.tuv.com

18 18. Piro- és robbantástechnika üzletág A es év a Piro- és robbantástechnika üzletág életében Nehéz, tömérdek munkával teli, de szakmai, pénzügyi szempontból egyaránt sikeres évet zárt a TÜV Rheinland InterCert Piro- és robbantástechnika üzletága. Az év elején megvásárolt (Balatonfûzfô mellett található) litéri telephelyünkön korszerû vizsgálóbázist alakítottunk ki, ahol a pirotechnikai eszközök és a robbanóanyagok szabványos vizsgálatait biztonságos körülmények között el tudjuk végezni. Az üzletág pirotechnikai területe a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletérôl szóló 115/2003. (X. 1.) Korm. rendelet szerinti kijelölés alapján mûködik. Piaci verseny továbbra is a külföldi tanúsító szervezetekkel van, mivel a jogszabályok lehetôvé teszik az EU területén már jogszerûen forgalomba helyezett termékek szabad magyarországi forgalmazását is. Idôközben megjelent a pirotechnikai eszközökre vonatkozó 2007/23/EK irányelv, amelyet az egyes tagországok nemzeti jogrendszerébe kell átültetni három éven belül. Mivel Magyarországon ennek az irányelvnek a honosítása még nem történt meg, félô, hogy más tagországok vizsgáló-tanúsító szervezetei lépéselônybe kerülhetnek azokkal szemben, ahol az irányelv bevezetése várat magára. Az üzletág büszke a Miniszterelnöki Hivataltól elnyert referencia értékû megbízásra, amely a augusztus 20-ai tûzijátékkal kapcsolatos szakértôi feladatok ellátására irányult. A pirotechnikai eszközök vizsgálatára és tanúsítására vonatkozó igény az év végi határidô közeledtével igencsak megnôtt. Hiába próbáltuk év közben felhívni a kereskedôk, forgalmazók figyelmét a pirotechnikai eszközök bevizsgálási kötelezettségének közelgô december 31-ei határidejére, különbözô díjkedvezményeket ajánlva a korábbi megrendelések esetén, sajnos mindez nem hatott. Az üzletág munkatársai jelenleg (és az év végéig) szinte éjt nappallá téve dolgoznak, és igyekeznek az utolsó pillanatban beesô megbízásoknak is a lehetôség szerint eleget tenni. jogosultság alapján tevékenykedik. A legjelentôsebb megrendelônk a Honvédelmi Minisztérium, amely a rendszerbôl kivont több ezer tonna katonai robbanóanyag polgári célú felhasználásra történô bevizsgálására és tanúsítására adott közbeszerzési eljárás eredményeként megbízást. Az üzletág továbbra is az országban egyedül végzi a robbanóanyagot szállító gépkocsik felépítményének ADR szerinti megfelelôségvizsgálatát a Mûszaki Biztonsági Fôfelügyelet részére. Mivel a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó elôírások folyamatosan szigorodnak, az elôírások betartását az illetékes hatóságok egyre fokozottabban ellenôrzik. Ezért célkitûzésünk a területre vonatkozó szabályozás naprakész követésével a tevékenység bôvítése. A jövôben mindannyiunk biztonsága érdekében továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani a piacfelügyeletre, az érvénytelen vagy hamis tanúsítványok kiszûrésére. Különösen aktuális ez most, a szilveszteri örömködések alkalmával. Az üzletág robbantástechnikai területe a nyár elején megszerzett kijelölési (a polgári felhasználású robbanóanyagok forgalmazásáról és felügyeletérôl szóló 191/2002. (IX. 4.) Korm. rendelet szerinti) és notifikációs (93/15/EGK irányelv szerinti) Dr. Gutassy Attila üzletág igazgató Tel.: agutassy@hu.tuv.com

19 Felvonó- és emelôgép-biztonságtechnika üzletág 19. A Felvonó- és emelôgép-biztonságtechnika üzletág tevékenysége 2007-ben Az üzletág a 108/2001. (XII. 23.) FVM-GM rendelet szerint kijelölt, a 95/16/EK irányelv szerint notifikált szervezetként mintegy két éve végez felvonók forgalomba hozatala elôtti megfelelôségértékelô vizsgálatokat. Szerzôdéses kapcsolatunk van két nagy multinacionális felvonó gyártó a THYSSENKRUPP, és az OTIS magyarországi leányvállalataival, de egyáltalán nem lebecsülendô részesedésük van az elvégzett vizsgálataink terén több közepes és kisebb magyar felvonószerelô vállalkozásnak is végére az ebbôl a tevékenységbôl származó árbevételünk várhatóan a évben elértnek a duplájára emelkedik. Ez a felvonómennyiség az egy év alatt a magyarországi üzembe helyezéseknek a százaléka. Az üzletág másik tevékenységi köre a felvonók idôszakos biztonságtechnikai vizsgálatai, amelyeket a 113/ (VI. 10.) Korm. rendelet szerinti kijelölés alapján végez. Az üzletág részesedése a meglevô felvonók biztonságtechnikai vizsgálatának piacán növekedést mutat részben az új felvonók átadásának következtében, részben az év közben végrehajtott széleskörû marketingmunkának köszönhetôen. A növekedés mértéke meghaladja a 20 %-ot. Az üzletág életében fontos szerepet szánunk az innovációnak, így folytattuk a világon egyedülálló LIFTIS felvonóvizsgáló berendezés mindennapos alkalmazását. A mûszer segítségével a felvonó fô szerkezeti és biztonságtechnikai részegységeinek állapota objektív módon meghatározható, degradációja a mérési adatok figyelemmel kísérésével nyomon követhetô, élettartama pedig jól becsülhetôvé válik. Az emelôgépek biztonságtechnikai vizsgálatának területén a legnagyobb megrendelônk továbbra is a MOL Nyrt., a Mátrai Erômû Zrt. és a PETROLSZOLG Kft. A terület folyamatosan fejlôdik, további kapacitásbôvítést tesz szükségessé. A Felvonó- és emelôgépbiztonságtechnika üzletág eddig minden évben folyamatosan növelte árbevételét, azonban a évben megtermelt 30 %- os bevétel növekedéssel az elmúlt évek tendenciájához képest markánsabb fejlôdést mutat. Dr. Gutassy Attila üzletág igazgató Tel.: agutassy@hu.tuv.com

20 20. Gépjármû-biztonságtechnika üzletág A Gépjármû-biztonságtechnika üzletág 2007-ben elért eredményei A TÜV Rheinland InterCert Kft. Gépjármûbiztonságtechnika üzletága az elmúlt évben is nagyban segítette partnereit, a gépjármû és alkatrész gyártókat-forgalmazókat termékeik piacra jutásában, az üzemeltetôket szolgáltatásuk színvonalának megôrzésében és növelésében. Tevékenységünk biztosította a vonatkozó nemzeti és nemzetközi elôírások biztonsági és környezetvédelmi normáinak betartását, vagy akár az ezeken túlmutató a közlekedés biztonság fokozását szolgáló fejlesztések megvalósítását. A 2007-es év fordulópont is volt az üzletág életében, hisz korábbi fáradozásaink eredményeként 2006 végén megkaptuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgáló intézeti kijelölését gépjármûvek, azok részegységeinek és alkatrészeinek ENSZ-EGB elôírások és Európai Uniós irányelvek szerinti vizsgálatára. Így a más nemzetû jóváhagyó hatóságokkal (pl. Luxemburg) már meglévô partneri-bizalmi viszony mellett, a hazai hatóság is elismerte üzletágunk és a mögöttünk álló anyavállalat tapasztalatát és szakmai hátterét ben ezáltal beindulhattak azok a sajátönálló üzletági vizsgálatok, melyek alapján közvetlenül a magyar hatóság állíthatta ki a nemzetközi jóváhagyásokat és E7 ill. e7 - es jóváhagyó jeleket. Az elôrelépésnek meg is lett az eredménye, hiszen míg 2006-ban nem tudtunk közremûködni nemzetközi jóváhagyások kiadatásában, addig 2007-ben 12 db. hazai E7 illetôleg e7 -jelû jóváhagyás került kiadatásra a Gépjármû-biztonságtechnika üzletág tevékenységének köszönhetôen. További egy vizsgálat folyamatban van. A kijelölt vizsgálóintézeti státusz mellett, meg kell itt említeni a két vezetô hazai gépjármû biztonsági-üveg gyártó céggel - Salgglas Üvegipar Rt. és Hirschler Üvegipari Vállalkozás - való, évekre visszamenô jó partneri kapcsolatunkat. Üzletágunk tevékenységi körébe eddig is beletartozott a nemzetközi elôírások mellett, az egyéb nemzeti elôírások, szabványok szerinti követelmények vizsgálata is. Gondolhatunk itt akár a magyar MSZ szabvány szerinti H -engedélyre az amerikai ANSI/SAE Z szabványra, vagy a közúti jármûvek megvizsgálását és forgalomba helyezésének feltételeit tartalmazó német StVZO jogrendre ben ezen normatívák szerint is szép számmal végeztünk vizsgálatokat, mind komplett jármûvek pl. önjáró munkagépek, kombájnok, mind pótalkatrészek pl. szélvédôk, féktárcsák tekintetében. További pozitívumként értékelhetô hogy immár nem csak szakmai kompetenciánkra, hanem ügyfélkörünkre is illik a nemzetközi jelzô, hiszen míg 2006-ban elenyészô mértékû volt a külföldi megbízások volumene, addig 2007-ben az összforgalmunk mintegy 30%-át tették ki a külföldi megrendelések. Ezen belül is örvendetes a TÜV International RUS irodán keresztül történô erôsödô szerepvállalásunk az orosz piacon. A jövôre vonatkozóan pedig nemcsak terveink vannak, hanem már el is kezdtünk munkálkodni az üzletágnak a TÜV Rheinland Group globális jármûipari homologizációs tevékenységében való szerepvállalásán. Célunk a hazai saját üzletági vizsgálatok lefolytatása mellett a TÜV Rheinland nemzetközi vizsgálóbázisai által végzett vizsgálatok támogatása is, mellyel még több feladatot és súlyt kaphatna a Gépjármû-biztonságtechnika üzletág a hazai jóváhagyási folyamatokban. Görgey Péter üzletág vezetô TÜV Rheinland InterCert Kft. Gépjármû-biztonságtechnika üzletág Tel.: pgorgey@hu.tuv.com

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok Tanúsítványok, k, kijelölések, bejelentések, egyéb A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány /

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok Tanúsítványok, k, kijelölések, bejelentések, egyéb A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány /

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok

TÜV Rheinland InterCert Kft. Tanúsítványok, akkreditációk, kijelölések, bejelentések, egyéb jogosultságok A TÜV Rheinland InterCert Kft-nek, mint bejelentett szervezetnek (notified body) az Európai Bizottság által adott azonosítószáma: 1008 A tanúsítvány / / kijelölés / bejelentés / egyéb jogosultság alapjául

Részletesebben

TÜV NORD Hungary Kft. A minőségbiztosítás kiemelt szerepe a jelenlegi gazdasági válságban Egy ISO minősítés akár a vevők megtartását is jelentheti

TÜV NORD Hungary Kft. A minőségbiztosítás kiemelt szerepe a jelenlegi gazdasági válságban Egy ISO minősítés akár a vevők megtartását is jelentheti TÜV NORD Hungary Kft A minőségbiztosítás kiemelt szerepe a jelenlegi gazdasági válságban Egy ISO minősítés akár a vevők megtartását is jelentheti Stricca Lilla, ügyvezető igazgató, TÜV NORD Hungary Magyarországi

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04 4. számú melléklet Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek és személytanúsító szervezetek akkreditálásában részt vevő minősítők, szakértők számára szükséges ismeretek, kompetenciák 4. kiadás Jóváhagyta:

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN BMEKOGJA154 MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

Felsoktatási Oktatói Fórum

Felsoktatási Oktatói Fórum Felsoktatási Oktatói Fórum 2005. március 10. TÜV Rheinland InterCert Akadémia üzletág Major Ágnes üzletág igazgató Czigler Éva oktatási irodavezet Kihívások Felnttoktatási piac visszaszorulása Minségügyi

Részletesebben

TÖBB MINT 20 ÉV TAPASZTALAT - Az Ön biztonsága a mi erősségünk! TAM CERT Hungary Ltd. - a Cooperation Partner of TÜV AUSTRIA

TÖBB MINT 20 ÉV TAPASZTALAT - Az Ön biztonsága a mi erősségünk! TAM CERT Hungary Ltd. - a Cooperation Partner of TÜV AUSTRIA TÖBB MINT 20 ÉV TAPASZTALAT - Az Ön biztonsága a mi erősségünk! MSZ EN ISO 9001:2015 Az új szabvány alkalmazására való átállás tapasztalatai Előadó: KISS Tibor Cégvezető, Tanúsítóhely vezető Minőségirányítás

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

TÜV Rheinland Intercert Kft. Dr. Szádeczky Tamás. Kooperatív délután Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar december 1.

TÜV Rheinland Intercert Kft. Dr. Szádeczky Tamás. Kooperatív délután Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar december 1. TÜV Rheinland Intercert Kft. Dr. Szádeczky Tamás Kooperatív délután Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2014. december 1. 1 A mi tapasztalatunk az Ön előnyére válik! Több mint 140 éves múlt:

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

1 Óbudai Egyetem TÜV Rheinland Tudásközpont

1 Óbudai Egyetem TÜV Rheinland Tudásközpont 1 Óbudai Egyetem TÜV Rheinland Tudásközpont ÓBUDAI EGYETEM TÜV RHEINLAND TUDÁSKOZPONT AZ ÓBUDAI EGYETEM SZENÁTUSA EGYETEMI KUTATÓ ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONTOT HOZOTT LÉTRE, MELYNEK FELADATA AZ EGYETEMEN MŰKÖDŐ,

Részletesebben

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Gayer Béla Műszaki Igazgató 2017. Május 31 Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés /MHtE/ Tartalom:

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2017/II.

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2017/II. ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2017/II. www.emi-tuv.hu 1 Tartalom Az ÉMI-TÜV SÜD Akadémia 3 Irányítási rendszer képzések Minőségirányítási képzések 4 Környezetirányítási képzések 7 Integrált irányítási

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2017

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2017 ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2017 1 Tartalom Az ÉMI-TÜV SÜD Akadémia 3 Irányítási rendszer képzések Minőségirányítási képzések 4 Környezetirányítási képzések 7 Integrált irányítási rendszer képzések

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2018/1.

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2018/1. ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2018/1 www.emi-tuv.hu 1 Tartalom Az ÉMI-TÜV SÜD Akadémia 3 Irányítási rendszer képzések Minőségirányítási képzések 4 Környezetirányítási képzések 7 Integrált irányítási

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2018/1.

ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2018/1. ÉMI-TÜV SÜD Akadémia Képzési kínálat 2018/1. www.emi-tuv.hu 1 Tartalom Az ÉMI-TÜV SÜD Akadémia 3 Irányítási rendszer képzések Minőségirányítási képzések 4 Környezetirányítási képzések 8 Integrált irányítási

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Irányítási Rendszer Tanúsítás Személytanúsítás EMAS hitelesítés Szakbizottság. Akkreditálási konferencia 2018 december 5 Lovász Szabó Tamás SZB elnök

Irányítási Rendszer Tanúsítás Személytanúsítás EMAS hitelesítés Szakbizottság. Akkreditálási konferencia 2018 december 5 Lovász Szabó Tamás SZB elnök Irányítási Rendszer Tanúsítás Személytanúsítás EMAS hitelesítés Szakbizottság Akkreditálási konferencia 2018 december 5 Lovász Szabó Tamás SZB elnök Kormány Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

1 Óbudai Egyetem TÜV Rheinland Tudásközpont

1 Óbudai Egyetem TÜV Rheinland Tudásközpont 1 Óbudai Egyetem TÜV Rheinland Tudásközpont ÓBUDAI EGYETEM TÜV RHEINLAND TUDÁSKOZPONT AZ ÓBUDAI EGYETEM SZENÁTUSA EGYETEMI KUTATÓ ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONTOT HOZOTT LÉTRE, MELYNEK FELADATA AZ EGYETEMEN MŰKÖDŐ,

Részletesebben

Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft.

Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft. Út az ITIL-e00n át az ISO/IEC 20000-ig Fujitsu Siemens Computers Kft. Nádas Bence - Menedzselt szolgáltatások vezető, Fujitsu Siemens Computers Kft. 2009. március 18. Vállalatunk A Fujitsu Siemens Computers

Részletesebben

AZ ÉMI-TÜV SÜD AKADÉMIA KÉPZÉSI KÍNÁLATA 2014. II. FÉLÉV

AZ ÉMI-TÜV SÜD AKADÉMIA KÉPZÉSI KÍNÁLATA 2014. II. FÉLÉV AZ ÉMI-TÜV SÜD AKADÉMIA KÉPZÉSI KÍNÁLATA 2014. II. FÉLÉV TARTALOMJEGYZÉK Az ÉMI-TÜV SÜD Akadémia bemutatása... 3 Kiemelt képzések... 4 Szakmai képzések hegesztett szerkezet gyártóknak 5 Minőségirányítás...

Részletesebben

Megújuló energiaforrásokkal működő termék vizsgálatok a TÜV Rheinlandnál

Megújuló energiaforrásokkal működő termék vizsgálatok a TÜV Rheinlandnál Megújuló energiaforrásokkal működő termék vizsgálatok a TÜV Rheinlandnál Zsákai Zoltán osztályvezető TÜV Rheinland InterCert Kft. Energia Kompetencia Központ 1 Energia Kompetencia Központ gazdasági szereplőknek

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

AZ ÉMI-TÜV SÜD AKADÉMIA KÉPZÉSI KÍNÁLATA 2015. I. FÉLÉV

AZ ÉMI-TÜV SÜD AKADÉMIA KÉPZÉSI KÍNÁLATA 2015. I. FÉLÉV AZ ÉMI-TÜV SÜD AKADÉMIA KÉPZÉSI KÍNÁLATA 2015. I. FÉLÉV TARTALOMJEGYZÉK Az ÉMI-TÜV SÜD Akadémia bemutatása... 3 Kiemelt képzések... 4 Szakmai képzések hegesztett szerkezet gyártóknak 5 Minőségirányítás...

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat

Működési és eljárási szabályzat Oldal: 1 / 8 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat célja 2/8 2. Alkalmazási terület 2/8 3. Hivatkozások 2/8 4. Eljárás 2/8 4.1. Alapelvek 2/8 4.2. Pártatlanság és függetlenség 2/8 4.3 Személyzet 3/8 4.4. Tájékoztatási

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM 2017. március 6. 1. Bevezető Az Óbudai Egyetem az intézmény működésének folyamatait, beleértve a vezetési, tervezési, ellenőrzési, mérési, értékelési és fogyasztóvédelmi feladatok

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ!

RENGETEG GARANCIÁLIS PROBLÉMA KELETKEZIK JELENTŐS GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZ! 1 A 2015-16. évi építésfelügyeleti ellenőrzések során a szúrópróba szerűen vizsgált termékek 8%-ánál nem megfelelő eredményt kaptunk, a dokumentáció ellenőrzésekor 20% volt a hibás dokumentum! RENGETEG

Részletesebben

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET 2010 Az európai szabványok szerepe a CE-jelölésben 2010. 11. 18 CE-jelölés, belépő Európa piacára MSZT Szabó József Magyar Szabványügyi Testület TÖRVÉNY HOZTA LÉTRE, 1995.

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban pályázat Kódszám: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai

Részletesebben

Energiapiacon is energiahatékonyan

Energiapiacon is energiahatékonyan Energiapiacon is energiahatékonyan Energia konferencia, 2017.02.02. Szalma Péter, IVR vezető- DÉMÁSZ Csoport DÉMÁSZ Csoport bemutatása Tulajdonos váltás: EDF ENKSZ Elosztói, vill. en. kereskedelmi (egyetemes

Részletesebben

MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS I. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/5

MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS I. FÉLÉVI KÉPZÉSI NAPTÁRA 1/5 MEGFELELŐ TRÉNING A KIVÁLÓSÁGHOZ HOGY FEJLESZTHESSE MUNKATÁRSAIT ÉS ÜZLETÉT SGS 2018. I. FÉLÉVI I NAPTÁRA 1/5 ISO 9001 ÉS ISO 14001 SZABVÁNYVÁLTOZÁSOK Közel két éve tartanak a szabványátállási auditok,

Részletesebben

SGS KÉPZÉSI NAPTÁR 2013 I. FÉLÉV

SGS KÉPZÉSI NAPTÁR 2013 I. FÉLÉV SGS KÉPZÉSI NAPTÁR 2013 I. FÉLÉV Ez már nem az a pillanat! így hangzik az SGS mottója. Napjainkban, mikor kiélezett verseny folyik azon vállalatok között, amelyek vezető pozícióra törekszenek, vagy csak

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor ÉMI TÜV SÜD Az EMI-TÜV SUD Magyarország egyik piacvezető vizsgáló és tanúsító cége, amely magas színvonalú műszaki, minőségügyi és biztonságtechnikai megoldásokat nyújt ügyfeleinek a vizsgálat, ellenőrzés,

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

Az ÉMI - TÜV SÜD Akadémia képzési kínálata

Az ÉMI - TÜV SÜD Akadémia képzési kínálata Choose certainty. Add value. Az ÉMI - TÜV SÜD Akadémia képzési kínálata 2015. II. Félév ÉMI - TÜV SÜD 3 Az ÉMI - TÜV SÜD Akadémia bemutatása A TÜV SÜD AG vállalatcsoport napjainkra több mint 18 000 fős

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 1. oldal 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző gazdálkodó szervezetek alkalmasságának

Részletesebben

Auditor képzések. Időtartam díj. Vizsga. Képzés megnevezése. szept szept. 28.

Auditor képzések. Időtartam díj. Vizsga. Képzés megnevezése. szept szept. 28. Auditor képzések Képzés megnevezése Időtartam Időpont Vizsgaidőpont Tanfolyami díj Vizsga díj IRCA Minőségirányítási tréning (A 17217) (Feltétel: ISO 9001 nov. 12-16. nov. 16. dec. 10-14. dec. 14. IRCA

Részletesebben

vitanell Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele Helyzetjelentés és zárszó

vitanell Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele Helyzetjelentés és zárszó Az LVA Mertcert cégcsoport megkülönböztető tanúsítási jele vitanell Helyzetjelentés és zárszó Sándor János (MERT-CERT Kft.) Dr. Gombos János (LVA GmbH) 2012. május 23. A vitanell -ről Az LVA Mertcert Cégcsoport

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

2010. Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára 2010.04.21.

2010. Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára 2010.04.21. 2010. Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára 2010.04.21. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött

Részletesebben

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19.

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19. Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2016. március 19. 21-22 % A digitális gazdaság a bruttó hazai termék (a továbbiakban: GDP) 21-22%-kát adja. Stabil

Részletesebben

MAGYAR ÚT-, HÍD- ÉS MÉLYÉPÍTŐ LABORATÓRIUMOK SZÖVETSÉGE

MAGYAR ÚT-, HÍD- ÉS MÉLYÉPÍTŐ LABORATÓRIUMOK SZÖVETSÉGE Együttműködés az akkreditáló és akkreditált szervezet között UTLAB MAGYAR ÚT-, HÍD- ÉS MÉLYÉPÍTŐ LABORATÓRIUMOK SZÖVETSÉGE Fülöp Pál UTLAB Szövetség elnöke TARTALOM 1. UTLAB Szövetség megalakulása 2. UTLAB

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben

Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben XI. HONVÉDELMI MINŐSÉGTALÁLKOZÓ A HADIK TERV A MINŐSÉG FÓKUSZÁBAN Állami minőségbiztosítás a védelmi beszerzésekben Gyöngyösi Ferenc mk. alezredes HM FHH Haditechnikai Intézet Minőségirányítási, Kodifikációs

Részletesebben

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály (MMFF) Műszaki Felügyeleti Osztály (MFO) Jarabek Péter, műszaki biztonsági referens (jarabek.peter@bfkh.gov.hu)

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM MINŐSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM 2016. február 29. 1. Bevezető Az Óbudai Egyetem az intézmény működésének folyamatait, beleértve a vezetési, tervezési, ellenőrzési, mérési, értékelési és fogyasztóvédelmi feladatok

Részletesebben

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében

Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Akkreditáció szerepe és lehetőségei a hazai egészségügyi ellátás szakmai minőségfejlesztésében Dr. Belicza Éva minőségügyi programok szakmai vezetője Háttér TÁMOP 6.2.5/A jelű pályázat több éves előkészítés

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Élelmiszerbiztonsági konferencia

Élelmiszerbiztonsági konferencia Élelmiszerbiztonsági konferencia Balázs Ildikó minőségügyi igazgató, Auchan Magyarország Kft. 2013.11.07. 1 12 + 7 áruház az országban Egyetlen lépéssel több új helyszínen megjelentünk (az ország keleti,

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Magyarország

Vállalati kérdőív - Magyarország Vállalati kérdőív - Magyarország kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy

Részletesebben

MEGHÍVÓ. MSZ EN ISO 13485:2012 Belső auditor tréning NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09.

MEGHÍVÓ. MSZ EN ISO 13485:2012 Belső auditor tréning NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09. MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu MSZ EN ISO 13485:2012 NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09. Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner SAASCO Kft. Gyöngyösi Iroda 3200 Gyöngyös, Búza u. 1. I. em. 108.

Részletesebben

A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft.

A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft. A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft. Dr. Martin Andrea vezető tanácsadó és szakértő A cím értelmezése Kinek az érdeke? - Szolgáltató tanúsítóé? - Gyártóé? - Forgalmazóé? Megalapozott?

Részletesebben

MAGYAR BESZÁLLÍTÓK A NEMZETKÖZI ÉRTÉKLÁNCBAN HOGYAN VÁLHAT AZ ÖN VÁLLALKOZÁSA IS SIKERES BESZÁLLÍTÓVÁ?

MAGYAR BESZÁLLÍTÓK A NEMZETKÖZI ÉRTÉKLÁNCBAN HOGYAN VÁLHAT AZ ÖN VÁLLALKOZÁSA IS SIKERES BESZÁLLÍTÓVÁ? MAGYAR BESZÁLLÍTÓK A NEMZETKÖZI ÉRTÉKLÁNCBAN HOGYAN VÁLHAT AZ ÖN VÁLLALKOZÁSA IS Nagyné Miske Margit ügyvezető igazgató NATURTEX Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. RÖVID TARTALOM 1. Néhány mondat a NATURTEX

Részletesebben

A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére.

A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére. A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére BEMUTATKOZÁS Hálózatunk első szervezetét 1998-ban a tanúsítási tevékenység iránt fokozódó igények hívták életre,

Részletesebben

A minőségbiztosítás folyamata, szereplők

A minőségbiztosítás folyamata, szereplők 7. A minőségbiztosítás folyamata, szereplők 7.1 A minőségbiztosítás bevezetésének folyamata A bevezetés első lépése és feltétele a vezetők egyöntetű és egyértelmű szándékának és elkötelezettségének kialakítása.

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Bécs

Vállalati kérdőív - Bécs Vállalati kérdőív - Bécs kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy személyzeti

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Alsó-Ausztria

Vállalati kérdőív - Alsó-Ausztria Vállalati kérdőív - Alsó-Ausztria kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy

Részletesebben

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György A VCA/SCC biztonsági, egészség- és környezetvédelmi ellenőrző listája a beszállítók és alvállalkozók SHE (safety, health, environment) értékelési és

Részletesebben

ÁTÁLLÁS AZ ÚJ ISO 9001: 2015 SZABVÁNYRA GYAKORLATI PÉLDA. Hogyan, milyen lépésekben állt át az új szabványra az Industrieplan Kft?

ÁTÁLLÁS AZ ÚJ ISO 9001: 2015 SZABVÁNYRA GYAKORLATI PÉLDA. Hogyan, milyen lépésekben állt át az új szabványra az Industrieplan Kft? ÁTÁLLÁS AZ ÚJ ISO 9001: 2015 SZABVÁNYRA GYAKORLATI PÉLDA Hogyan, milyen lépésekben állt át az új szabványra az Industrieplan Kft? Industrieplan Kft. Műszaki tervező, forgalmazó és kivitelező cég 1997 óta

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

I/VI A termék tervezett felhasználási területe: I. Termékjellemzők Azon termékjellemzők bemutatása, amelyeket műszaki specifikáció (harmonizált európai szabvány vagy ÉME) előír. Abban az esetben, ha a

Részletesebben

FELHÍVÁS A NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG VÁRJA MINŐSÍTŐK, SZAKÉRTŐK JELENTKEZÉSÉT AZ ALÁBBI SZAKTERÜLETEKRE

FELHÍVÁS A NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG VÁRJA MINŐSÍTŐK, SZAKÉRTŐK JELENTKEZÉSÉT AZ ALÁBBI SZAKTERÜLETEKRE FELHÍVÁS A NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG VÁRJA MINŐSÍTŐK, SZAKÉRTŐK JELENTKEZÉSÉT AZ ALÁBBI SZAKTERÜLETEKRE Zaj, rezgés (vizsgálat, ellenőrzés és terméktanúsítás) terület Villamosság (vizsgálat, ellenőrzés

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította:

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította: ÉVES JELENTÉS a Hungast 14. Kft. 2017. évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, 2018.05.09. A jelentést összeállította: Domokos Péter energetikai szakreferens Hungast 14_szakreferens_2017_éves

Részletesebben

Integrált minőségirányítási rendszerek a laboratóriumi munkában (Akkreditáció, GLP, GMP) Karsai Ferencné osztályvezető

Integrált minőségirányítási rendszerek a laboratóriumi munkában (Akkreditáció, GLP, GMP) Karsai Ferencné osztályvezető Integrált minőségirányítási rendszerek a laboratóriumi munkában (Akkreditáció, GLP, GMP) Karsai Ferencné osztályvezető 2017. A SZOLGÁLTATÓ HATÓSÁG ÉVE 1. Kompetencia 2. Kommunikáció 3.Követelményrendszer

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Auditor képzések. IRCA Minőségirányítási auditor / vezető auditor tréning (A 17217) (Feltétel: ISO 9001 szabványismeret, gyakorlat)

Auditor képzések. IRCA Minőségirányítási auditor / vezető auditor tréning (A 17217) (Feltétel: ISO 9001 szabványismeret, gyakorlat) Auditor képzések Időpont Vizsgaidőpont Tanfolyami díj IRCA Minőségirányítási auditor / vezető auditor tréning (A 17217) (Feltétel: ISO 9001 szabványismeret, gyakorlat) IRCA Információbiztonsági auditor

Részletesebben

Minőségirányítási rendszerek Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályán

Minőségirányítási rendszerek Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályán Minőségirányítási rendszerek Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályán Nagy Ádám Minőségügyi vezető A Kormány a Magyary program keretében támogatja a közszférában

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA

A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2018. szeptember 13-14. Tóth Valéria Minőségmenedzsment osztályvezető Magyar Posta Zrt. MINŐSÉG - VERSENYKÉPESSÉG -

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető XXIII. Magyar

Részletesebben

Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás?

Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás? Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás? Dr. Kardos Lilla Vezető orvos igazgató 2 Vezető európai egészségügyi szolgáltató Fejlett képalkotó diagnosztika Sugárterápia Diagnosztikai és sugárterápiás szolgáltatások

Részletesebben

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam

NYF-MMFK Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék mezőgazdasági gépészmérnöki szak III. évfolyam ALKALMAZOTT SZÁMÍTÁSTECHNIKA MG2613 Meghirdetés féléve: 6. 6. 11 1 1 11 11 Összesen: 11 11 Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős beosztása: MG1108; MG1207 Dr. Végső Károly főiskolai docens A tantárgy

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

MEGHÍVÓ ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ RENDELET NYÍLT KÉPZÉS Jelentkezés

MEGHÍVÓ ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ RENDELET NYÍLT KÉPZÉS Jelentkezés MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu ÚJ IVD ORVOSTECHNIKAI NYÍLT KÉPZÉS 2017.06.01. 1/5 Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner Lurdy Ház Konferencia és Rendezvényközpont 1097 Budapest Könyves

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

Fejlesztésekről és beruházásokról üzemeltetői szemmel

Fejlesztésekről és beruházásokról üzemeltetői szemmel Fejlesztésekről és beruházásokról üzemeltetői szemmel A MÁV Zrt. Pályavasúti üzemeltetési főigazgatóság működése napjainkban XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia BÜKFÜRDŐ 2015.04.15-17.

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

A School of Business Üzleti és Művészeti Szakképző Iskola. Minőségirányítási programja

A School of Business Üzleti és Művészeti Szakképző Iskola. Minőségirányítási programja A School of Business Üzleti és Művészeti Szakképző Iskola Minőségirányítási programja Név Aláírás Időpont Készítette (igazgató) Minőségirányítási vezető Lipták Lajos Lipták Lajos Jóváhagyta (a fenntartó

Részletesebben

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtári Szolgálat Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Kézikönyve Kálóczi Katalin a Könyvtári Tanács Minőségfejlesztési munkacsoportjának

Részletesebben

SGS KÉPZÉSI NAPTÁR 2013 II. FÉLÉV

SGS KÉPZÉSI NAPTÁR 2013 II. FÉLÉV SGS KÉPZÉSI NAPTÁR 2013 II. FÉLÉV Ez már nem az a pillanat! így hangzik az SGS mottója. Napjainkban, mikor kiélezett verseny folyik azon vállalatok között, amelyek vezető pozícióra törekszenek, vagy csak

Részletesebben