REJTŐ JENŐ 111 AZ EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM IRODALMI VETÉLKEDŐJE ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SZOVIÁR JÁNOS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "REJTŐ JENŐ 111 AZ EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM IRODALMI VETÉLKEDŐJE ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SZOVIÁR JÁNOS"

Átírás

1 1. Ál-arc. Rejtő Jenő álnéven is alkotott. Az alábbi nevek közül melyeket használta Rejtő írói álnévként is? Karikázzátok be a helyes válasz vagy válaszok betűjelét a Válaszlapon! 2 pont a) F. Florian b) G. Lavery c) G. Nogaret d) P. Howard e) P. Montcassen f) W. Howard 2. Az alábbiakban Rejtő Jenő életrajzi kivonatát olvashatjátok. Egészítsétek ki a hiányos adatokat, illetve javítsátok ki a téves információkat a szövegben és tüntessétek föl a Válaszlapon! 18 pont Jenő néven született én Budapesten. Elemi iskoláit a Kertész utcai községi végezte. Elemi után kereskedelmi iskolába került, de onnan hamar kirúgták, mert. 19 évesen Berlinbe utazott, hogy az ottani színházakban tanulja a. Mivel szerepet nem kapott, és a pénzéből is csakhamar kifogyott, továbbállt a városból, és igen hosszú, évig tartó utazgatásba kezdett. Bejárta egész Európát, sőt még Észak-Afrika partjain is megfordult. Utazásai során rengeteg munkát elvállalt, volt többek között és is. Marseille-ben végkimerültségében jelentkezett a, de a kimerítő szolgálat hamar megtörte, és az ezredorvos egészségügyi okokból leszerelte. Ezután kisebb-nagyobb kitérőkkel visszatért Budapestre. Egy év múlva újra útra kelt, és Bécsbe utazott. -ben végleg hazatért, és mint lapszerkesztő kezdett munkához. A színpadi művek mellett kezdett regényeket írni. Rendkívül lassan írt, de kevés időt töltött munkával. Gyakran egész éjszakákat átdolgozott, rengeteg teát ivott és altatót szedett. Ennek és a túl fordulatos fiatalkorának köszönhetően az idegrendszere nagymértékben meggyengült, és 1939-től sok időt töltött. Tovább rontott a helyzetén az időközben kitört háború, illetve a zsidótörvények, utóbbiak miatt már nem is publikálhatott a saját neve alatt, így más írók műveiben segédkezett. Súlyos betegen, a kórházból hurcolták el munkaszolgálatra, és egy munkásszázad beosztottjaként a Szovjetunióba került. Ott a nehéz viszonyok és a hatalmas hideg hamar felőrölték a szervezetét, és 194. január 1-jén meghalt.

2 3. Tizenegyes! Jelöljétek a helyes válaszok betűjelét a Válaszlapon! 11 pont 1) Hány évet élt Rejtő Jenő? a) 33 b) 38 c) 40 2) Mely mai ország területén hunyt el az író? a) Fehéroroszország b) Oroszország c) Ukrajna 3) Kihez kötötte igaz barátság Rejtőt a Nyugat alkotói közül? a) Kosztolányi Dezső b) Babits Mihály c) Karinthy Frigyes 4) Budapest mely városrészében született Rejtő? a) Erzsébetváros b) Krisztinaváros c) Terézváros 5) Mely sportklub ökölvívó edzéseit látogatta az író? a) FTC b) MTK c) MAFC 6) Miért kellett Rejtőnek felhagynia a színészi karrierrel s távoznia a színháztól? a) mert egy fontos szerepben elfelejtette a szövegét, így a darab nagy bukás volt b) tiszteletlenül viselkedett és beszélt a színigazgatóval c) a nyílt színen beteghordóként elejtett egy színészt 7) Mi volt Rejtő első közös szerzésű bemutatott bohózatának a címe? a) Gengszteridill b) Maffiarománc c) Betyárszerelem 8) Hányszor adták elő a legsikeresebb színdarabját, az Aki mer, az nyer című művet? a) kb. ötvenszer b) kb. százszor c) kb. százötvenszer 9) 1956 után új kiadásban melyik regénye jelent meg először? a) Az ellopott futár b) A láthatatlan légió c) Az ellopott század

3 10) Ki rendezte sajtó alá először Rejtő könyveit? a) Illyés Gyula, a kor meghatározó irodalmi személyisége b) Dr. Révai Gyula, az író bátyja c) Kabos Gyula, a legendás színész 11) Melyik film volt 1937-ben az első Rejtő-adaptáció? a) Úrilány szobát keres b) A szőke ciklon c) Légiós legendák 4. Minden kezdet... Nehéz? Mely Rejtő-művek kezdődnek az alábbi mondatokkal? Írjátok a helyes válaszokat a Válaszlap táblázatába! 25 pont 1) A fehér folt Délnyugat-Afrika egyik angol gyarmata és a Niger vidéke között terült el. 2) A fiú még mindig úgy feküdt az ágyon, arcra borulva, mintha aludna. 3) A kocsmában hirtelen csend lett. 4) A regény úgynevezett előzményein olvasó és író egyaránt szeret hamar túlesni. 5) A Sárga Garnizon olyasféle legenda a légióban, mint a brazíliai őserdőben ma is létező brontosaurusok meséje, vagy a híres terra incognita, amely Ausztrália felfedezéséig annyi hajós fantáziáját izgatta. 6) A tábori pap hátrahőkölt, amikor meglátta a halálraítéltet néhány perccel a kivégzés előtt a katonai ügyészség fogházának egyik cellájában. 7) A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját. 8) A walesi herceg már négy napja nem ment ki a kapun, mert rongyos volt a nadrágja. 9) Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott. 10) Az ügyről aránylag nem sokan szereztek tudomást. 11) Bulkin, mennyit adsz a revolverért? 12) Cansas Cityn túl, magas töltésen, napégette tarlók, tikkadt sík legelők között rohant tovább a vonat. 13) Egy levél, mely kézbesíthetetlen, mivel a Címzett ismert helyre költözött: Kedves Gyula Bátyám! 14) Ez a másfél év is jól kezdődik morogta 13. Pác Tivald, amíg a detektív csuklójára tette a karperecet és felkérte egyben, hogy ha csak lehetséges, fogja be a száját. 15) Ez volt a legfurcsább fiatalember, akit valaha láttak. 16) Galamb nekirepült a falnak, de a következő pillanatban már úgy vágta szájon a vitorlamestert, hogy az meglepetésében lenyelt egy negyed font bagót, ami a szájában volt, és percekig csuklott utána. 17) Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még 21 éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. 18) Hallották hírét a Láthatatlan Légiónak? 19) Küldje ide azt az embert! 20) Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. 21) Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. 22) Pénzt vagy életet! 23) Sába Királynője az asztalnál ült és borotválkozott. 24) Szeretnék világhírű lenni! 25) Uram, a késemért jöttem!

4 5. Ha már elkezdtük, fejezzük is be! Mely Rejtő-művek végződnek az alábbi mondatokkal? Írjátok a válaszokat a Válaszlapon található táblázatba! 25 pont 1) Maguk csak szidnak pedig talán egy század katonát sem tudnának ellopni nélkülem. 2) Mind kinyíltak a tulipánok, nagyságos lovaskapitány úr! 3) Ezután táncra perdült Ednával, és énekelt. 4) Bányai rohant, fütyült, megnézte, hogy elment-e a Strasser- és Petendi-levél, és nem volt nála boldogabb ember az egész bankban, sőt, könnyen lehetséges, hogy e pillanatban az egész világon. 5) Marshall szép pályát futott be a hadseregben, és úgy tudták, hogy feleségével a legboldogabb házaséletet él. Így is volt. 6) És otthon Prücsökre várt egy szép csokor virág, mellékelve a küldő jókívánsága: Legyetek boldogok! Úgymint: Te és hű férjed, Kirúg! 7) Egy fiatal pár, nászútja során, Hawaiiba érkezett. 8) És itt van a kutya lényege eltemetve. 9) Ez egy jó pofa, becsületszavamra 10) Azóta is feltűnik Kantonban, Triesztben vagy Rio de Janeiróban; mogorván egyedül, mint aki a kikötők vándorlására ítélt Bolygó Hollandija, és csak kevesen tudják, hogy valahol az ócska ruha és a szakadt ing mögött mégiscsak olyan szív dobog, amelyik tudott szeretni, fájni és aggódni is valamikor. 11) Ezt ma már minden felvilágosodott matróz tudja. 12) Az életünk olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan. 13) Folkston fellendült, boldog, megelégedett emberek lakják, és a városka képviselőtestülete Allan javaslatára zúgó helyesléssel megszavazta, hogy a pályaudvarhoz vezető útvonal, hálájuk jeléül legyen Folkston jótevő zsilipjének megépítője után: Jack Rower utca. 14) Anyakönyvi Hivatal a földszinten jobbra! 15) De aki látja, hogy az ég, mintha maga is imádkozna, ájtatosan leborul a sivatag szegélyén, az hisz és remél, és alázattal várja az ítéletét. 16) Le sac, ma foi toujours au dos! 17) És elcsoszogott 18) Láttam, kisfiam felelte Tamás, és nem mert Maryre nézni. 19) Száz éve nem volt ilyen megbékélt, derűs és tiszta este a Colorado fennsíkján. 20) Később felépült az új kórház, néhány tanyai iskola, és a zsákok fogytak, egyre fogytak, azon mértékben, ahogy Tanasso mind nagyobb lett 21) Jöttek a mentők! 22) Azért megy a leány Senki Alfonzhoz, mert így akarja leplezni, hogy téged szeret. 23) Tiszta arany, zománcdíszítéssel, a végében egyetlen nagy, vörös rubin. 24) Az egyik a finom kis barokk épület zsalus ablakaival, a másik Wendriner úr, ki időnként kivánszorog a napra sütkérezni, de csak olyankor, ha megláncolják a kutyát, mert akárcsak Pullover úr, fél ettől az állattól. 25) És Anette minden aggodalmát végképp eloszlatta ifjabb Gorcsev Iván születése, akit a többi családtagok: Wendriner Aladár és Vanek úr boldogan befogadták meghitt körükbe.

5 6. Rejtő-legendárium. Döntsétek el az alábbi állításokról, kijelentésekről, hogy igazak vagy hamisak! Írjátok megoldásotokat a Válaszlapra! 12 pont 1. Rengeteg Rejtő-kéziratnak nyoma veszett, mert 1956-ban az óvóhelyen fűtöttek vele. 2. A fennmaradt kéziratok egyes lapjait sorba rakva két posztumusz kötet is összeállt: a Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam és a Bedekker csavargók számára. 3. Rejtő Jenő 1930-ban csak konzuli útlevéllel és nyolcvan líra kölcsönnel tudott hazatérni a többévnyi kóborlásból. 4. Rejtő, hogy vállalásait időben teljesíteni tudja, nemcsak kávéval és cigarettával élt, hanem anfetaminszármazékkal is. 5. Rejtő családja többször alátámasztotta, hogy az író légiósnak állt, s valóban légiósokról formálta híressé vált alakjait. 6. Rejtő első irodalmi próbálkozásai, versei szokásos kamaszkori versek, leginkább szenvelgő Ady-utánérzést keltenek. 7. Rejtő Jenő költőnek is kiváló volt, lírai teljesítményét halála után kiemelten kezelték. 8. Rejtő Jenő a saját korában Máraival vetekedett a sikerszerzők rangsorában, aztán meg olyan olvasott volt, mint Jókai. 9. Egyfelvonásosaiból, kabaréjeleneteiből egy 1988-as kiadásban 122-t számlálhatunk össze, s ha hinni lehet a legendának, írt öt felvonásos történelmi drámát is. 10. Eleinte a Nova Kiadó ódzkodott attól, hogy humort is belevigyen az idegenlégiós, western- és bűnügyi történetekbe, ám a korabeli közönség Rejtőt igazolta. 11. Rejtő Jenő valószínűleg mániás depresszióban szenvedett, erről árulkodnak fennmaradt levelei. 12. Rejtő a Japán kávéházban letépett kéziratlapokkal fizetett, mert azonnal készre írta műveit. 7. Kép-tár. Milyen összefüggésben vannak vagy lehetnek az alábbi képek Rejtő Jenővel? Megoldásaitokat írjátok a Válaszlapra! 5 pont A B C D E

6 8. Név - Rejtő. Az alábbi táblázatban tíz Rejtő-hős bújt el. Keressétek meg a szereplők neveit függőlegesen, vízszintesen és átlósan is, bármilyen irányban, majd írjátok a megfejtéseket a Válaszlapra! 10 pont R U K A L O P Ő C I L Á V Ö C I G E F O O K R U S Z I K N Á V I V E S C R O G T Z E D E Z I R T A L K A S Z E M R O P A P R Y M M I J G I L Ü F L O P R I M O M I E R T O L Á C I Ó H O Z A L B I Y P Ú S Z E R T I N E J A L É B A N I M É A E Z B R A D L E Y T A M Á S C O N O R S N K O L I H O L I U S Z K A G F R I M E D O S L P I N G A S Z A V I P L Ö M Ü D I S I C C E R J U K U T Y I V A Z I P I Á F O U K S Z Ő L Ó H U Z T C I L M É P K R G G E L Ü R H H U Z A T R K É H R Á O E T T N B Á L T O R O T Á O N C Ü A C D D Ö I Y R U M Ö P H Ó I K K E C R V T I E Z R É Z I V É K Ö V U O I S U K I I Z R I E F I E L E I R T Ó J Ö M R E D V Ü F R I T Z E R I N G Ó L K E D A T A A B B U Z G Ó M Ó C S I N G K O L P É L L Y Ü R I T A S A L A M I N O C Y K A D D A M É L A R U S I C Z K O P O S Z T A Z P 9. Rejtő (Rejtett) motívumok. Az alábbiakban tizenkét motívumot nevezek meg, melyek fontos szerepet játszanak egy-egy Rejtő-regényben. Melyekben? A megoldásokat írjátok a Válaszlap táblázatába! 12 pont 1) egy ellopott nadrág 2) egy tűzpiros Chrysler 3) egy Becsületrend 4) egy sziklaszoros 5) egy oroszlán 6) pálmafameszelés 7) táblák gyűjtése 8) lopott egyenruhák 9) egy elhagyott kés 10) egy kávéfoltos teniszcipő 11) a Marlow-ékszerek 12) cowboynak öltözött porszívóügynök

7 10. Szerencsétlen szám. Ez most komoly? Az alábbiakban tizenhárom Rejtő-idézetet olvashattok. Mely művekben hangzanak el ezek a gondolatok? Írjátok a Válaszlap táblázatába a megoldásaitokat! 13 pont 1) Az életünk olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan. 2) A kíváncsi turista olyan, mint a szerelmes férj: mindent elhisz és semmit sem lát. 3) Akinek nincs mit kockáztatnia, az segíthet a szenvedőkön is. 4) A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, az sem baj, ha nincs semmi értelme. 5) Ha az ember igazán hisz valamiben, esetleg az sem baj, ha nem igaz. 6) Lázadni nem finom dolog, de árulkodni még kevésbé előkelő. 7) Embernek lenni nagy betegség És sajnos gyógyíthatatlan is. 8) Próba, szerencse. Vagy szerencsétlenség. 9) A neki való környezeten kívül a legtöbb ember ostobán hat. 10) Korán kelni: fél árulás! 11) Az élet csak úgy szép, ha őrült is egy kissé. 12) Az igazságot olykor eltemetik, de a hazugság mindig kiderül. 13) A hazugság csak addig éltet, amíg magyarázni lehet. 11. Műfaji kategória. Mely műfajokba sorolhatjuk az alábbi Rejtő-műveket? A helyes válaszokat a művek betűjelét írjátok a Válaszlap táblázatába! 20 pont humoros és/vagy bűnügyi történet operett pesti történet légiós regény útirajz westernregény 1) A boszorkánymester 2) A megkerült cirkáló 3) A Néma Revolverek Városa 4) A Nevada szelleme 5) A pokol zsoldosai 6) A szőke ciklon 7) Aki mer, az nyer 8) Az elátkozott part 9) Az előretolt helyőrség 10) Az elveszett cirkáló 11) Bedekker csavargók számára 12) Bradley Tamás visszaüt 13) Csontbrigád 14) Ezen egy éjszaka 15) Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam 16) Piszkos Fred, a kapitány 17) Pokol a hegyek között 18) Texas Bill, a fenegyerek 19) Tigrisvér 20) Vesztegzár a Grand Hotelben

8 12. Távirati stílus. Mely Rejtő-műveket ismeritek föl a rövid tartalmi összefoglalóból? A megoldásban segíthet A ponyva királyai (Alexandra Kiadó) sorozat. Írjátok a Válaszlap táblázatába a helyes válaszokat! 22 pont 1) A kórház, a jól sikerült plasztikai műtét után 2) A part, a víz, a lábak 3) A sivatag, aljas árulás, veszedelmes kalandok 4) A Szigettenger legelőkelőbb és legdrágább szállója volt, egy márvány és selyem álom 5) Aki látja, hogy az ég mintha maga is imádkozna, az hisz és remél, és alázattal várja az ítéletét 6) Amit Birsics tisztviselő tett, arra nincs mentség. Darabot írt! Kabarétréfát! 7) Apa és fiú együtt, tízezer dollár jutalom annak, aki élve vagy halva kézre keríti őket 8) Bulkin nem volt gyáva, de ezzel az emberrel szemben 9) Csak a revolvere itt lenne, gyáva gazemberek 10) Este már munkába állt egy hajón, két ember helyett, de dupla fizetésért, boldog volt 11) Ez csak megfelel? Olyan száz mérföldet megy óránként, mint a pinty 12) Galamb megállapodott a kapitánnyal, indulnak Havannába 13) Lungaország tehát békében élte a maga primitív, boldog életét. 14) Mary érezte, hogy ez a férfi őt nézi 15) Megvan a hajó, karcsú kéménye tisztán látszik, nem is értem, hogy futhattak zátonyra 16) Sok a pénzem! Kevés a leleményességem! Minden jó ötletet örömmel fogad: megnyerő ifjú, aki elvesztette életkedvét 17) Southamptonból Bordeauxig, Gorcsev Iván, Titokzatos Alfa Romeo 18) St. Honore Ház, Wendriner Aladár ragadozó, Vanek Úr 19) Tizenhat éves volt, olyan ártatlan, romlatlan, tiszta szemű és tiszta szívű 20) Undok vaskalapos, pedánsan hozzáfogott a borotválkozáshoz 21) Unokafivérek, nem fértek meg egymással 22) Valaki az Aida indulóját játssza, a levegő meg se rezzen, valahol a látóhatár szélén

9 13. Fülszöveg. A fülszöveg a könyv papír védőborítójának behajtott részén (fülén) található szöveg, amely általában a könyv tartalmát foglalja össze. Mely Rejtőregényekre ismertek az alábbi tartalmi összefoglalók alapján? Válaszaitokat írjátok a Válaszlapra! 27 pont 1. fülszöveg Gorcsev Iván milliomosként mert ennyit nyert a ruletten magántitkárává fogadja Vanek urat. A furcsa öltözetű és kimért modorú gentleman egyik munkaköri kötelessége az, hogy helyettesítse Gorcsevet az idegenlégióban. Vanek úr itteni működése többször az agyvérzés közelébe juttatja elöljáróit, akiket kalap-, pontosabban kepiemeléssel köszönt, egyik bajtársának pedig elárulja, hogy ő szimbólista, s tudni illik, hogy a szimbóla egy igen finom hangszer, amit három részből kell összecsavarni Ezenközben az igazi Gorcsev elnyeri szerelme kezét, s mellékesen visszaszerzi jövendőbeli apósa aranyból készült autóját. 2. fülszöveg A megdönthetetlen erkölcsi tanulságot már a mű első lapjain leszögezi az elbeszélő (aki a költői szépségű Csülök névre hallgat, ha akar): jóérzésű ember ne menjen lopni az anyja névnapján, mert hamarosan a légióban találja magát. Ott pedig Potrien őrmester furcsa felfogása teszi igen nehézzé a szabad mozgást. Ez azonban nem akadályozhatja meg hősünket és kedves barátait, Senki Alfonzot és Tuskó Hopkinst, hogy részt vegyenek a kormányzó estélyén, és beleártsák magukat egy eltűnt expedíció és egy halálra ítélt kapitány sorsának bonyodalmaiba. 3. fülszöveg Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz és a Török Szultán újabb sötét rejtélyek felkutatására indul. Igaz, hogy nem egy úton, hiszen Csülökék, miként a három testőr, az izgalmas és halálos veszélyeket ígérő kalandok során lovagi szolgálatot is teljesítenek egy francia lány, Yvonne oldalán, a Török Szultán viszont úgy tűnik aljas árulásaival egyre nagyobb veszélyekbe sodorja őket. De Yvonne apja, Duron tábornok megmentése és egy óriási panama leleplezése után kiderül, hogy aljas módszereivel a Török Szultán is csak leplezte magát, s az igazság kiderítésében, a veszedelmes kalandok sikeres kimenetelében őneki is jókora része van. 4. fülszöveg Mint már annyiszor, itt is azzal kezdődik minden, hogy egy humoros jelenet révén megismerjük a főszereplőt, egy kimondottan balszerencsés alakot, közismert nevén 13. Pác Tivaldot, akinek becsületes nevét jobb, ha nem bolygatjuk, így is épp elég baja van. Ő az a született peches ember, aki előtt megveszik az utolsó újságot, aki megbetegszik a doktori váróban, aki elcsúszik a mások által eldobott banánhéjon, s aki pont akkor tör be egy bankba, amikor ott éppen biztonsági gyakorlatot tartanak, és minden kuncsaftra tíz rendőr jut. 5. fülszöveg Versenyfutással kezdődött az egész gyalázatosság. Több mint száz éve annak, hogy a Lonsdale-ősök elindultak Nyugatra. Versenyt futottak a földért. Hegynek fel! Két Lonsdale család vándorolt akkor ide keletről. Unokafivérek. Ők is futottak. Előzőleg sem fértek meg egymással úgy, ahogy jó rokonokhoz illik, és most úgy akarta a sors, hogy annyi ember közül ketten maradjanak a hegyi ösvény utolsó fordulójában. Hogy azután mi történt, azt senki sem tudja, és nem is fogja megtudni soha. Az egyik Lonsdale elsőnek ért fel a tetőre, a másik bezúzott fejjel, ájultan feküdt nem messze a céltól. Kődobás tette harcképtelenné. Hugh Lonsdale, miután eszméletre tért, azt állította, hogy megelőzte már az unokafivérét, mikor

10 kődobás érte. Ezt Davy Lonsdale nem tagadta, csak azt tagadta, hogy ő dobta a követ. Hugh Lonsdale esküdözött, hogy egy perccel előbb, mikor megfordult, látta, amint Davy lehajolt. Akkoriban nem volt idő holmi aprólékos kivizsgálásra, tárgyalásra. A bizottság a fennsíknak ezt a részét kétfelé osztotta. Egyik területet Davy kapta, a másikat Hugh. Mindkettő úgy érezte, hogy az egész földdarab neki jár. És a versenyfutás azóta nem ér véget 6. fülszöveg A londoni vegyészmérnökből lett légionista maga sem gondolta, hogy a húga és családja becsületén esett csorbáért úgy fog visszavágni, hogy ebbe majdnem maga is, szerelme is belepusztul. Csak később érzi meg, hogy a millió veszélyt rejtő dzsungel és egy szökött légionáriusra leselkedő borzalmak bizony nem a legkedvezőbb helyzetet teremtik a bosszúhoz. Egyetlen szerencse, egy film forgatására elindult expedíció minden tagját, bár már csak haláluk után, felfalják a termeszek, és így az egész felszerelésük a bajba jutott szökevények birtokába kerül, többek között Szép Heléna jelmeze, valamint két lánctalpas kocsi is 7. fülszöveg Sir Oliver Yolland, Denham örökös grófja akármilyen ütődött angol arisztokrata, annyit mindenesetre tud, hogy az olaj érték. Ezért támad az a különös ötlete, hogy magánhadsereget szervezzen a feltételezett szaharai olajmezők meghódítására. Katonai ügyekben azonban járatlan, ezért a nálánál sokkal tájékozatlanabb, de életrevaló titkárára bízza a szervezést, aki bárkit fölvesz a zsoldosok közé, akinek legalább az újraoltási bizonyítványa rendben van. Így történhet, hogy a hadseregben egyetlen igazi katona sincs, s ez némiképp megnehezíti a kalandosnak ígérkező expedíció útját. 8. fülszöveg A Galamb nevű légiós, aki az afrikai kikötők félelmetes hírű verekedője, tulajdonképpen valamikor szép jövő előtt állott, de elszegényedett angol nemesifjú, aki minden verekedésben nemcsak azért van benne, mert a halált keresi hanem azért is, mert a sorozatos véletlenek folytán egy rejtélyes gyilkos nyomát kutatja, miközben ő maga is a gyilkosság vádjával hadakozik. Az izgalmas kalandok során megtudjuk, hogy a karóra nem feltétlenül az idő múlását hivatott szolgálni, és azt is, hogy a legváratlanabb helyzetekben fel-felbukkanó és furcsa módon mindig dalos kedvű szellemből lehet bátor és egyben bűbájos feleség is 9. fülszöveg Az idegenlégió viszontagságaiban megfáradt két barát Henry Fécamp és John Carew elhatározza, hogy egyikük a másik halála árán leszerel a légióból. A szabadító ötlet Carewé: egyikük egy már elkövetett gyilkosságot a másik bizonyító feljelentésének segítségével vállal magára. Az ötleten túl a felkínálkozó szabadság is az övé: a fej vagy írás játék neki kedvez. De az erkölcsi jóvátétel és a végső igazság mégis Fécampé, mivel a regény végén kiderül, hogy a játékhoz ürügyül választott gyilkosságot Carew követte el. Fécamp meghurcoltatásának voltaképpen barátja bűnös jelleme az oka, mint ahogy a főhőssel egyetemben, a mű többi száműzöttje is emberi vétkek miatt szenved ártatlanul. 10. fülszöveg Körözvény! Ezer dollár jutalom annak, aki a középtermetű, fekete hajú, fehér fogú, Arizonában és néhány környező államban közismert csavargót élve vagy halva kézre keríti. Nevezett egy feltűnően szép asszony társaságában Kindlow felé szökött. ( ) Aki befogadja, aki élelmet ad a szökevényeknek, vagy bármi módon kezükre jár, azt megölöm, házát felgyújtom, állatait elpusztítom. Isten engem úgy segéljen. A Lord

11 11. fülszöveg Persze hogy esküvővel végződik majd a történet, mert a szerelem sötét verem, és mert Rejtő a tündérmesék világának sajátos környezetbe ültetett változatát teremti meg itt is ahol az alvilág kétes figurái egytől egyig úriemberek, a koldusról többnyire kiderül, hogy álruhás koronaherceg, és ahol végül a szerelmesek mindig egymásra találnak. 12. fülszöveg A főhős, Robin eleinte nagyon gyáván viselkedik, de amikor nevelőapja felvilágosítja, hogy ő az Államok-szerte rettegett rablóvezér fia, hirtelen sosem tapasztalt merészség költözik belé. Ezzel aztán működni kezd a gépezet: menetrendszerű vonattámadás és túszszedés, ököl- és pisztolycsaták, melyek Robin furfangjai révén végül meghozzák a civilizáció bajnokainak győzelmét a vadnyugaton. 13. fülszöveg Radzovill herceg élete megmentéséért hatalmas gyémánttal ajándékozza meg Jim Hogan betörőt. Az ajándék percekkel azelőtt érkezik a címzetthez, mielőtt azt emberölési kísérlet vádjával letartóztatják. A betörő egy félig kész Buddha-szoborba rejti az ékszert, aztán elvonul kitölteni életfogytiglani büntetését. A fegyházban csupán egykori iskolatársának lánya, Miss Evelyn Weston látogatja, így mikor Jim Hogan halálát érzi közeledni, a lányra hagyományozza a gyémántot. A végrendelet nem marad titok, és többen indulnak a szobor keresésére. Evelyn nemcsak jogos öröksége után nyomoz, de újabb titok nyomára jutva, egy ember becsületét is meg kell mentenie. Izgalmas kalandjaiba kénytelen magával hurcolni egy mit sem sejtő és örökké borotválatlan lordot, pedig tudvalevő, hogy egy gentleman élete nem átjáróház. 14. fülszöveg Nincs azon semmi csodálkozni való, hogy a Brit Királyi Tengerészet történetének lapjain nem szerepel a Balmoral nevű cirkáló eltűnésének históriája, az érdemes hadihajót ugyanis az éj leple alatt kötötte el Piszkos Fred. El nem ítélhető tettét azért követte el, mert egy hajó bérlésére nála lévő pénzt elrulettezte Hajóra pedig szüksége volt, hogy elindulhasson az expedíció Indokínába egy eltűnt légionista felkutatására. Szegény Piszkos Fred, ha előre sejti, hogy egy angol hadihajó kapitányának ápoltsági szintjéig mosdatják, aligha vág bele a dologba. De ha már benne voltak, mellékesen megoldották őfelsége birodalmának gyarmatügyi kérdését, lelepleztek egy veszedelmes árulót, többször megmentették a fiatal Earl of Sudessex életét és végül teljesen váratlanul megtalálták a légionistát 15. fülszöveg Piszkos Fred ebben a kötetben érző szívű atyaként mutatkozik be, aki a maga módján mindent elkövet, hogy isten kegyelméből trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Közben megismerjük Fülig Jimmyt is, aki bár Piszkos Frednek régi ellenlábasa, ez alkalommal úgy is, mint szépíró, úgy is, mint beugró trónörökös-herceg, Fred kapitány malmára hajtja a vizet, pedig szíve szerint csak kedves csontnyelű kését keresi, amit véletlenül mindig valaki hátában felejt. 16. fülszöveg Fülig Jimmy egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni gondosan vezetett naplószerű levelezéséből, amelyben St. Antonio főhercegnek számol be kalandjairól. Az események végső kimenetelére mégis Piszkos Fred közbelépése válik döntővé, aki a Na, mi újság, Wagner Úr nevű hajón követi válogatott legénységével a milliomos hajóját. Az illusztris hajó legénységének és főleg a

12 Kapitánynak lesz tehát érdeme, hogy a rég eltűnt kutató helyett egy banditát fog felfedezni az unatkozó milliomos és az is, hogy Fülig Jimmy a kölcsönkenyér visszajár elv alapján a küzdelmes dicsőség ünnepléséből kimarad, s ehelyett karanténba kerül. 17. fülszöveg A Radzeer cirkáló ebben a kötetben újra eltűnik, de eltűnik az André de Rémieux nevű hajó is, amely furcsa kirándulókat visz a Csütörtök-szigetek egyikére. Nos, nem azért hívják Piszkos Fredet az óceán miniszterelnökének, hogy békés cethalászás közben is ne jusson ideje az eltűnt hajók megkerítésére. Az akcióban nagy szerepet kap Fülig Jimmy és a kékszakállú Wagner úr is, akik ez alkalommal a Vakapád nevű bárka fedélzetén jeleskednek. 18. fülszöveg A banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis ürügyén zár alá helyezett nemzetközi közönséggel, minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt hotelben zajlik. Bár az okmány megszerzése csak egypár titokzatos személy érdeke, mégis, a kényszerű bezártság nyomasztó hatására a legkülönfélébb rejtélyes eseményekbe keveredik bele a hotel szinte minden lakója, hogy azután az óriási kavarodásban lelepleződjenek az igazi bűnözők, és fejtetőre állított kalandok során egymásra találjanak az igazi szerelmesek és az okmány hivatott tulajdonosai, illetve őrzői is. 19. fülszöveg Geoffrey Halley angol olajmágnás Lungaországban folytatja piszkos, olaj- és vérszagú üzelmeit. Leányát, Liliant egy milliárdoshoz akarja férjhez adni, Lilian azonban megszökik. Az olajmágnás magándetektívet fogad, hogy ellenőrizhesse lánya útját, a kissé ügyefogyott Bronson azonban a lány barátnőjének szegődik nyomába. Ettől kezdve két szálon fut a cselekmény: Lilian véres, izgalmas kalandok során szenvedő alanya lesz apja üzelmeinek, másrészt a magándetektív rendszeres írásos beszámolóin nevethet az olvasó. 20. fülszöveg Még egy fegyelmezett vezérkari százados is kissé ideges lesz, ha azt hallja, hogy ő minden idők legveszedelmesebb és legagyafúrtabb kémje. Idegessége érthető módon fokozódik, amikor ezért kis híján halálra ítélik. Ezután mi sem természetesebb, mint az, hogy nyugalmas, pihentető helyre vágyik, ahol végre be tudja bizonyítani ártatlanságát így kerül a légióba. Lassacskán minden terv felborul, apránként mindenkit elrabolnak, és a gyarmati katonaság csak amúgy passzióból harcol egy kicsikét. 21. fülszöveg Mi a furcsa abban, ha egy ifjú lord feleségül akar venni egy roppant bájos és nagyreményű művésznőt? Az ötlet nem nyeri meg a hagyománytisztelő rokonok tetszését, s rövid úton a bolondokházába csukatják a heves vérű örököst. Hősünk meglepő nyugalommal veszi tudomásul az eseményeket, s elhatározza, hogy egy bolond száz bajt csinál. Terve meg is valósul, bár nem egészen úgy, mint ő gondolta, mert titokzatos bűnügyek is keverednek a történetbe. Végül természetesen minden megoldódik, s még az oly féltve őrzött hagyományokon sem esik látszatra semmi csorba. 22. fülszöveg A hat német származású, mindenre elszánt légiós, egy Vörös Liliom nevű arab táncosnő közreműködése és néhány irányzott szuronydöfés árán nagy mennyiségű platinához jut. Megszöknek a légióból és rengeteg őserdőn keresztül kell átvergődniük, míg sikerül leütniük Hornt, a hatodik légióst, aki nem hal meg, de bosszút esküszik. A mesébe illő kincsekből az öt

13 gazember részvénytársaságot alapít Londonban. Rejtélyes módon azonban egymásután a részvénytársaság két tagját is a Themzébe ölik. A fiatal, jóképű Connor detektívfelügyelő teljesen tanácstalan, és várható, hogy a harmadik volt légióst is elteszik láb alól, akiről pedig kiderül, hogy nem is gazember, csak egy latintanár, akinek igen csinos lánya van. Végül, még néhány hulla árán megoldódik a rejtély 23. fülszöveg Buda felől egy mentőautó jön, szabályszerű szirénázással, majd elkanyarodik a hídfőnél, megáll a Trombita Szálló előtt. A mentőautóból egy nagyon szép, fiatal hölgy száll ki, aki azt mondja a mentőorvosnak, hogy várjon, majd besiet a főkapun. Rövid idő múlva újabb mentőkocsi érkezik, iszonyú szirénázással, és a főpincér egy szédelgő hölgyet támogat le az emeletről, aki beszáll az elsőnek érkezett mentőkocsiba. Azután lejön a másik hölgy, aki az első kocsin érkezett, és beszáll a másikba, nem abba, amelyikkel jött. Elrobognak a Lakos Szanatóriumba, amelyet Wallenstein Szanatóriumnak. Mi történik a Wallenstein Szanatóriumban Szofi Olaf Günter főhercegnővel és Kovács Ágnessel, az Általános Áruház előadónőjével, akik az elcserélt mentőautókban érkeznek oda? 24. fülszöveg Szanitécekből, műszakiakból, postásokból és hasonló marcona legényekből álló légiós különítmény, az Első Számú Legvegyesebb Brigád vonul ismeretlen célja felé a sivatagban, élén Gorcsev Ivánnal, nyomában a légi idegenlégióval. Miért hagyta el alig két év elteltével gyönyörű feleségét és kisfiát a tizennégy karátos autó történetének főhőse? És mi köze az ügyhöz Sába Királynőjének? A titkokkal teli, lehengerlő humorú légiós kaland rejtélyét főhősünk Párizsban oldja meg. 25. fülszöveg A regény témája a kabaré világa. A főhős, Birsics Ferenc banktisztviselő munkahelyén kabarétréfákat ír, s bár az alkotás a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető jelentősnek, a Fővárosi Kabaré igazgatója mégis vállalja a bemutatását. Kabarészerzőnkre ezután nagyszerű kalandok sora vár: a nevét megváltoztatják, elsodorja egy forgószélszerű szerelem, művészi öntudata szárnyal. Majd elérkezik a premier napja. Hogy sikerül-e Bányainak meghódítania a közönséget? A válasz kész kabaré. 26. fülszöveg Memoár, Rejtő első igazi könyvpróbálkozása, három kalandos esztendő történéseit foglalja össze. A kéziratból ami azért fordulatokban sem szűkölködik inkább egy, a Parnasszusra irányt vett szerzőt ismerünk meg, aki az íróvá válás céljából indult élményszerző nyugateurópai körútra. 27. fülszöveg Wardes csendbiztos gyanútlanul állt a folyóparton, mert a Húsos Farkas fegyvertelen kézzel lépett eléje a bokrok közül, és megemelte a kalapját. De nem mondhatta azt, hogy jó napot hanem kivett a kalapjából egy revolvert és főbe lőtte vele a csendbiztost. Ez az esemény indítja meg a következmények olyan láncolatát, amelyek őrült sebességgel követik egymást beláthatatlan fordulatokban a végső befejezésig, amely egy nem kevésbé rejtői mint az indítás.

14 14. Kvíz. Jelöljétek a helyes válaszok betűjelét a Válaszlapon! 38 pont 1) Kinek a bakancsán volt árulkodó vörös festék Az előretolt helyőrség című műben? a) Fülig Jimmy b) Kréta c) Latouret őrmester d) Troppauer Hümér 2) Ki az a Rejtő hős, aki szinte állandóan halk gégehangon dúdol ütemesen? a) Grete A szőke ciklon b) Robin Pipacs, a fenegyerek c) Mr. Bradford A szőke ciklon d) Pipacs Pipacs, a fenegyerek 3) Mennyi ideig volt Podvinecz marsall Honduras elnöke A láthatatlan légióban? a) fél óráig b) másfél óráig c) fél napig d) másfél hónapig 4) Milyen Nobel-díjat nyert Gorcsev Iván kártyán? a) kémiai b) fizikai c) biológiai d) irodalmi 5) Hogy hívják Fülig Jimmy állítólag hű aráját A megkerült cirkáló című műben? a) Kalóz Pepi b) Mimóza c) Vöröskarom d) Pepita Ofélia 6) Ki nem hallott arról Az elsikkasztott pénztáros című műben, hogy a családfák nem nőnek az égig? a) Masson b) Mrs. Hutkins c) Fülig Jimmy d) Lilian Hackett 7) Ki az az ember, akiről Sir Yolland következetesen azt állítja, hogy nem ismeri? a) Decker b) Livingstone c) Durien d) Bannister 8) Mi volt Schulteisz, az ikrek eredeti foglalkozása? a) hivatásos bridzsvilágbajnok b) hivatásos cetvadász c) hivatásos tanú d) hivatásos labdarúgó-bíztató

15 9) Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből. Melyik regényről van szó? a) Vesztegzár a Grand Hotelben b) Az elveszett cirkáló c) A tizennégy karátos autó d) Menni vagy meghalni 10) Ki lett St. Antonio főherceg felesége a Piszkos Fred, a kapitány című műben? a) Yvonne b) Babett c) Vörös Liliom d) Vöröskarom 11) Mi olvasható Gréte Wollishoff esküvői ajándékán? a) Mindnyájunkat érhet baleset. b) Lassan járj, tovább érsz! c) Duplán ad, ki gyorsan ad. d) A jó elnyeri méltó jutalmát. 12) Melyik regényben ül az ügyészségi fogházban frakkban a halálraítélt? a) Menni vagy meghalni b) Csontbrigád c) Pipacs, a fenegyerek A boszorkánymester 13) Ki mondata a Piszkos Fred, a kapitány című műben: Nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani? a) Mr. Gould b) a bilincstörő maláj c) a szállásmester d) Fülig Jimmy 14) Ki ér A szőke ciklon című műben százezer frankot élve vagy halva? a) Lord Bannister b) Jim Hogan c) Evelyn Weston d) Münster 15) Milyen hangszeren játszották a láthatatlan Légió indulóját? a) nagybőgő b) hegedű c) trombita d) harmonika 16) Melyik mű szereplője Theodor Emerson, Mr. Rimszky és Mr O Brien? a) a szőke ciklon b) Pipacs, a fenegyerek c) Texas Bill, a fenegyerek d) Víkend a pokolban

16 17) Sebesülés után hol lábadozik Münster légionista A szőke ciklon című műben? a) Szumátra b) Orán c) Mahrbuk oázis d) Timbuktu 18) Kit lehet a frizurája alapján félhülye arcképfestőnek gondolni Az elátkozott part című műben? a) Török Szultán b) Kalóz Pepi c) Csülök d) Babette anyó 19) Kinek a karjára volt tetoválva egy horgony kék és rózsaszín színekkel a piszkos Frd, a kapitány című műben? a) Tulipán b) Trebitsch c) Nagy Bivaly d) Fülig Jimmy 20) Mit kérdezett a szomjhalál szélén álló század hadnagyától a Láthatatlan Légió parancsnoka? a) Van illusztrált lapjuk kéznél? b) Nem fáradtak? c) Van zabjuk a konflislovam részére? d) Nem láttak errefelé egy oázist? 21) Ki zsarolta valójában Maud Borckmant és Sergius herceget a Vesztegzár a Grand Hotelben című műben? a) Ferdinand, a pincér b) Wolfgang, a szálloda igazgatója c) Maud apja d) Decker professzor 22) Melyik regény szereplője Polchron hadnagy és Anna Morgenstern? a) A Láthatatlan Légió b) A szőke ciklon c) Vesztegzár a Grand Hotelben d) A sárga garnizon 23) Melyik két Rejtő-regény főszereplője Gorcsev Iván? a) A tizennégy karátos autó Vanek úr Párizsban b) Vanek úr Párizsban A Pokol zsoldosai c) A fehér folt Nincs kegyelem d) A tizennégy karátos autó A Pokol zsoldosai

17 24) Hol állt őrséget Az előretolt helyőrség szereplője, Galamb, mielőtt a század elindult a Szaharába? a) az arabok lakta negyedben b) a laktanya lőszerraktára előtt c) egy mosókonyhában d) a városparancsnokság előtt 25) Ki sikkasztotta el A szőke ciklon című műben a csatornázásra szánt pénzt? a) Edward Wilmington b) Arthur Rancing c) Johann Wollishoff d) Harry Brandes 26) Melyik regényben olvasható: Uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember. a) Piszkos Fred, a kapitány b) Piszkos Fred közbelép, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára c) Csontbrigád d) A fehér folt 27) Mi késztette Gorcsev Ivánt A tizennégy karátos autó című műben, hogy belépjen a légióba? a) menekülés egy rivális banda elől b) szerelem c) lopott, így a rendőrség elől menekült d) nem lépett a légióba 28) Melyik regényben szerepel Kirúg Hümér, valamint Ész Lajos? a) Piszkos Fred, a kapitány b) A néma revolverek városa c) A Láthatatlan Légió d) Az ellopott futár 29) Ki találta meg transzba esve a káplár elveszett oldalfegyverét A három testőr Afrikában című regényben? a) Csülök b) Senki Alfonz c) Tuskó Hopkins d) Kvasztics Fedor 30) Mi iránt érdeklődött Markheit egészségügyi tanácsos, mikor megérkezett a vesztegzár helyszínére? a) hányan betegedtek meg b) milyen tünetei vannak a betegségnek c) vannak-e halálos áldozatai a járványnak d) mi lesz ebédre

18 31) Mely Rejtő-regény szereplője Robin, Miss Lilian Hendon és Bililimu? a) A megkerült cirkáló b) Az elveszett cirkáló c) Az elsikkasztott pénztáros d) Pipacs, a fenegyerek 32) Hová megy egy sikkasztó, akinek a rendőrség nyomában lehet Az elsikkasztott pénztáros című műben? a) a repülőtérre b) borbélyhoz c) a vasútállomásra d) a rendőrségre 33) Ki veszi az étellel kapcsolatos bölcsességeit a szakácsmesterség köréből A három testőr Afrikában című regényben? a) Elder felügyelő b) Mr. Bradford c) Szivar d) Levin 34) Mi volt Fülig Jimmy különös ismertetőjele? a) mindig kesztyűt hordott b) a kisujján hosszúra növesztette a körmét c) szeretett mosakodni d) hiányzott az egyik metszőfoga 35) Ki sikkasztott húsz leopárdot és néhány oroszlánt a Menni vagy meghalni című regényben? a) Dr. Wallenstein b) Ész Lajos c) Fülig Jimmy d) Rastignac 36) Kit vagy mit talált a Piszkos Fred közbelép című regényben Theobald Lincoln a hálószobájában az ágy alatt? a) egy ketyegő bombát b) egy kétségbeesett kutyát c) egy vödör izzó parazsat d) egy horkoló férfit 37) A megkerült cirkáló című regény melyik szereplője énekel állandóan, miközben egy ajtót cipel magával? a) Vörös Vaszics b) Wagner úr c) Csont Muki d) Fülig Jimmy

19 38) Hogyan ismerkedett meg Fülig Jimmy a Piszkos Fred közbelép című regényben új munkaadójával? a) a könyvtárban álltak sorban b) a rendőrség egyszerre hozta be őket c) egy hajón szolgáltak d) verekedés közben 14. a 15. Pofonegyszerű. Írjatok ki néhány Rejtő-műből öt olyan jelenetet, ahol elcsattan egykét igazán karakteres pofon. A Válaszlapon tüntessétek föl a pofon okát és pontos forrását is (a regény címe, ki adja kinek, miért)! 10 pont

Beküldendő válaszlap

Beküldendő válaszlap Irodalmi feladatsor Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából Beküldendő válaszlap (1905 194 A csapat neve: A csapat tagjai: Osztály: Elérhető pont: 250 pont Elért pont: pont Leadási határidő:

Részletesebben

Rejtő Jenő főbb művei

Rejtő Jenő főbb művei 1. számú melléklet Rejtő Jenő főbb művei Kisponyvák, füzetes, tízfilléres regények (egy kivételével saját nevén) 1932 Rejtő Jenő: A párisi front; in: Nyíl [regényújság], 1932/30., júl. 28., 61. regény

Részletesebben

KÖNYVAJÁNLÓ REJTŐ JENŐ MŰVEIBŐL

KÖNYVAJÁNLÓ REJTŐ JENŐ MŰVEIBŐL KÖNYVAJÁNLÓ REJTŐ JENŐ MŰVEIBŐL AZ ELÁTKOZOTT PART Jóérzésű ember ne menjen lopni az anyja névnapján, mert hamarosan a légióban találja magát szögezi le a tanulságot főhősünk, Csülök, már a történet elején.

Részletesebben

70 éve halt meg Rejtő Jenő

70 éve halt meg Rejtő Jenő 2013 január 01. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Hetven éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok)

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok) 1. szöveg Hallgassa meg a szöveget, és oldja meg az utána következő feladatokat! Maximális pontszám: 10 Feladatmegoldási idő: 15 perc Ha farsang, akkor természetesen bál. A farsangi bálok a XIX. század

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

Jelentkezési lap. Név

Jelentkezési lap. Név Jelentkezési lap.. Név Ha az Eötvös Károly Megyei Könyvtár tagja vagy, akkor ID szám/olvasójegy száma:... Osztály:... Iskola:... Email cím:... Telefonszám:... A törvényes képviselő neve:... A fent megnevezett

Részletesebben

Hangoskönyvek gyermekeknek. Író, cím. Előadó. Sárkány mesék. Szikszai Rémusz. Lázár Ervin: Berzsián és Dideki. Csankó Zoltán

Hangoskönyvek gyermekeknek. Író, cím. Előadó. Sárkány mesék. Szikszai Rémusz. Lázár Ervin: Berzsián és Dideki. Csankó Zoltán Hangoskönyvek gyermekeknek Író, cím Előadó 1. Sárkány mesék Szikszai Rémusz 2. Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Csankó Zoltán 1 / 18 3.. Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika Hernádi Judit 4. Bagossy László:

Részletesebben

Lev Tolsztoj. Anna Karenina

Lev Tolsztoj. Anna Karenina Lev Tolsztoj Anna Karenina Lev Tolsztoj Az orosz irodalomnak kiemelkedő nagysága, regényeinek nagy részét megfilmesítették. Úgy gondolom, hogy az erkölcsi világszemléletéről, a tolsztojánizmusról is muszáj

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

Vörösmarty Mihály életműve

Vörösmarty Mihály életműve Vörösmarty Mihály életműve A ROMANTIKUS TRIÁSZ NAGY ALAKJA Javasolt feldolgozási idő: 80 perc 1. feladat Készítsd el Vörösmarty Mihály életrajzának 10 pontos vázlatát! A következő elemek feltétlenül szerepeljenek

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: 2. Móricz Zsigmond novellái Feladat: 3. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Feladat:

1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: 2. Móricz Zsigmond novellái Feladat: 3. Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma Feladat: 1. Kosztolányi Dezső: Édes Anna Feladat: Ez a kancsal fény már a lélekben készülődő robbanás felé utal, annak közelségét jelzi (Kiss Ferenc) Mutassa be az öntudatlan lázadás gesztusát Kosztolányi Dezső

Részletesebben

Francia kártya. A lapok jelentése. Kőr (Coeur) Érzelmek, előnyös helyzetek, család

Francia kártya. A lapok jelentése. Kőr (Coeur) Érzelmek, előnyös helyzetek, család Francia kártya Ez az 52 lapos kártya, nevével ellentétben valószínűleg nem francia, hanem keleti eredetű. Szimbólumai a kőr, a pikk, a káró és a treff. A kőr (piros szív) a bátorság, a pikk (fekete lándzsahegy)

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Könyvek Tusája 1. forduló

Könyvek Tusája 1. forduló Könyvek Tusája 1. forduló Felnőtt kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk nézd

Részletesebben

Zrínyi Miklós (1620 1664)

Zrínyi Miklós (1620 1664) Zrínyi Miklós (1620 1664) Zrínyi Miklós 1620. május 1-jén Csáktornyán született. 6 éves korára árva. Neveltetését a király megbízásából Pázmány Péter irányítja. 1630 36: Grazban és Bécsben tanul (jezsuita

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

9. évfolyam. Közös olvasmányok

9. évfolyam. Közös olvasmányok 9. évfolyam Közös olvasmányok Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Egy rejtélyes sziget. Egy elhagyott árvaház. Egy különös fényképekből álló gyűjtemény. Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom

Részletesebben

SZKC 103_01 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN I.

SZKC 103_01 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN I. SZKC 103_01 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN I. Madarak négy égtáj meséiben 103_D.indb 3 2007.08.30. 11:39:00 103_D.indb 4 2007.08.30. 11:39:05 TANULÓI MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN I. 3. ÉVFOLYAM 5 D1

Részletesebben

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma:

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma: Vajda János 1827-1897 Pesten született, szülei hamar meghaltak. Nagybátya neveli. Petőfi a példaképe. Részt vesz a 48-as forradalomban. Beáll katonának, önkéntes honvéd, utána hadnagy lesz. Forradalom

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor

7 mérföldes csizmában heted7 határon át Országos Mesevetélkedő 2015/ forduló Feladatsor Mese: Kicsi Jóska 1. Villámkérdések (Válaszoljatok röviden! ) 1. Ki mesélt a csodaforrásról? 2. Hol ültek, akik a mesét hallgatták? 3. Hol volt a csodaforrás? 4. Kit változtatott királlyá a csodaforrás?

Részletesebben

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Családfa Apai nagyapa Krämer Gyula (Julius Krämer)?? Apai nagyanya Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Anyai nagyapa Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Anyai nagyanya Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza)

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny iskolai forduló FELADATLAP 2014. április I. feladat Keresztrejtvény 1 2 3 Á S 4 5 6 7 8 R 9 O 10 A 11 12 13 14 15 A 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Részletesebben

Márai Sándor Márai Sándor

Márai Sándor Márai Sándor Márai Sándor Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik[1] (Kassa, 1900. április 11. San Diego, Kalifornia, 1989. február 21.) magyar író, költő, újságíró. Márai életútja az egyik

Részletesebben

Csak az Isten kegyelme segíthet

Csak az Isten kegyelme segíthet Csak az Isten kegyelme segíthet Lectio: Ef 2,1-13 Textus: Ef 2,4-10 Kedves Testvéreim! Róm 1,18-ban ezt olvassuk: Mert nyilván van az Istennek haragja mennyekből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A n g ya l o k é s e g e r e k

A n g ya l o k é s e g e r e k A n g ya l o k é s e g e r e k a Szépművészeti Múzeumban Az angyalok és az egerek nagy barátságban élnek az idők kezdetétől. Mint az barátok között lenni szokott, időnként kisebb szívességeket kérnek egymástól.

Részletesebben

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében Tornai József Kheirón megtudja hogy testvére beteg A kentaur szomorú lett más lények nem tudják mi a kentaur-szomorúság nem tudják hogy négy lábba és két karba mennyivel több szomorúság fér el megmerevedett

Részletesebben

X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola Monorierdő, Szabadság u. 4. Tel./Fax: 06-9-49- www.fekete-merdo.sulinet.hu X. TOLLFORGATÓ. forduló X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS. OSZTÁLY

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 24. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Dráma

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

KRITIKA - 2007. június, 24. oldal. Veres András Irodalomtörténeti beavat(koz)ás Rejtő Jenő világába* A ponyva klasszikusa

KRITIKA - 2007. június, 24. oldal. Veres András Irodalomtörténeti beavat(koz)ás Rejtő Jenő világába* A ponyva klasszikusa KRITIKA - 2007. június, 24. oldal Veres András Irodalomtörténeti beavat(koz)ás Rejtő Jenő világába* A ponyva klasszikusa "Alighanem a P. Howard írói álnéven közismert Rejtő Jenő az egyetlen magyar író,

Részletesebben

Kós Károly. Kovács László

Kós Károly. Kovács László Kovács László Kós Károly Az a köves hegy, velünk szemben éppen: az a Tâlharu; ez itt a Piatra Calului. Ott messze pedig, a völgyhajlásból szürkén, fátyolosan, ide látszik a vénséges, kopasz Vlegyásza.

Részletesebben

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Aki gyerekkel utazik az tudja, hogy a legfontosabb nekünk szülőknek, hogy a kicsik jól érezzék magukat, mert akkor nekünk is

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Mosolyok, terek, határok

Mosolyok, terek, határok MÓSER ZOLTÁN 1946-ban született Szek - szárdon. A PPKE BTK-n tanított fotóelméletet és esztétikát. Legutóbbi írását 2011. 11. számunkban közöltük. MAI MEDITÁCIÓK Mosolyok, terek, határok Szabálytalan napló

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala?

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? VŐLEGÉNY KVÍZ Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? Mi a kedvenc sportja? Mi a legfőbb hobbija? Mi a kedvenc évszaka?

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő a. egy régi baráttal szeretne találkozni. b. Istennel szeretne találkozni. c. a nagy szerelmével szeretne találkozni. 2. Az

Részletesebben

MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON

MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ORSZÁGOS DÖNTŐ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Gratulálunk

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből Mary Jo Putney: Egy hamis hölgy Budapest, General Press 2012. Lady Kiri Lawford mindent megtesz, hogy tökéletes úrinőként tagja lehessen az előkelő angol társaságnak, indiai gyökereit

Részletesebben

Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura

Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura Anyának szülinapja van. Az egész Szabó család a közeli étterembe megy ünnepelni. A kilencéves Tóni örül az ünnepi ebédnek, a tizenhat éves Péternek nincs kedve hozzá.

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára Vetélkedő Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából 12 18 évesek számára A pályázó csapat neve: (egyéni pályázó esetén a pályázó neve) A csapattagok nevei: Elérhetőség (postacím, e mail):

Részletesebben

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok 1. rész: Hol terem a magyar vitéz? 1. Hol és mikor indul a történet? 2. Kikkel ismerkedték meg a fejezetben? 3. Ki érkezik lóháton az öreg Ceceyhez? 4. Kik terveztek támadást

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Szövegfeldolgozás Versenyző neve: RÓTH ESZTER. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat Ellenőrizte:

Szövegfeldolgozás Versenyző neve: RÓTH ESZTER. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat Ellenőrizte: Érkezett: Pontszám Elérhető Elért Elérhető Elért KVALITÁS EXTRA Oktatási és Szolgáltató Bt. 6001 Kecskemét, Pf. 703. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat 8 41 10 4 10 6. feladat 7. feladat

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A gazdag ember és a szegény ember

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A gazdag ember és a szegény ember A Biblia gyermekeknek bemutatja A gazdag ember és a szegény ember Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta :

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

Itt van! Már megint nem hagy békén a reggel. Itt parancsolgat, és ébresztőt harsog a fülembe, pedig én nagyon álmos vagyok. Na, mindegy! Most kikukucskálok a takaróm alól, hátha mégis éjszaka van és lehet

Részletesebben

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne:

Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Ki kicsoda? Nyomozás A padlásunkon egy naplót találtunk ez áll benne: Kint azt kiáltják: [ ] Éljen a szabadság! Diákok mennek erre, föl-földobálják a sapkájukat, ujjongva éltetik a szabadságot. Ami az

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

Egri csillagok vetélkedő április 7.

Egri csillagok vetélkedő április 7. Egri csillagok vetélkedő 1. Találjatok ki egy nevet a csapatotoknak, ami kapcsolódik az Egri csillagokhoz! 2. Ki mondta? Párosítsd össze a borítékban található mondatokat a regény szereplőivel! Bornemissza

Részletesebben

Nemes Nagy Ágnes: Jeromos a remeterák Forrás: Kinőttelek. Sziget Könyvkiadó, 2005.

Nemes Nagy Ágnes: Jeromos a remeterák Forrás: Kinőttelek. Sziget Könyvkiadó, 2005. Nemes Nagy Ágnes: Jeromos a remeterák Forrás: Kinőttelek. Sziget Könyvkiadó, 2005. Szövegtípus: elbeszélő Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás:

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő 2010 október 21. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Simon értékelve Böske, az első Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Ma már csak kevesen tudják, hogy Magyarország és egyben Európa első je Simon Böske

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6.

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6. Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2019. május 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Zrínyi Miklós (1620 1664)

Zrínyi Miklós (1620 1664) Zrínyi Miklós (1620 1664) 1620. május 1-jén Csáktornyán született. 6 éves korára árva. Neveltetését a király megbízásából Pázmány Péter irányítja. 1630 36: Grazban és Bécsben tanul (jezsuita iskolákban).

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Hét este, hét reggel. Kiscsoport. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! És lett este, és lett reggel,

Hét este, hét reggel. Kiscsoport. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! És lett este, és lett reggel, Kiscsoport Hét este, hét reggel 1. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! az első nap ezzel telt el. 5. Égben madár, vízben halak, röpködjenek, pancsoljanak! ötödik nap ezzel telt el. 2. Hát

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Határtalanul! HAT

Határtalanul! HAT Határtalanul! HAT-15-06-0017 2. előkészítő óra Kápolnásnyék és a Velencei-tó Kápolnásnyék, 2016. február 25. Határtalanul! HAT-15-06-0017 2. utazás: 2016. június 6-10. Kápolnásnyék, Magyarország Kápolnásnyék

Részletesebben

ERRATA. 154. o. Hanák Sándor szökésének történetét maga mesélte el nekem. A szerzó

ERRATA. 154. o. Hanák Sándor szökésének történetét maga mesélte el nekem. A szerzó ERRATA Kéziratom szerkesztett változata számomra karácsonyi meglepetésként jelent meg. Ennek tudható be a néhány tévedés, illetve fontosnak tartom az alábbi kiegészítéseket. A szerzó 230. o. Gereöffy osztályparancsnok,

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

A kérdezô UNGVÁRI TAMÁS. Szokatlan beszélgetések SCOLAR

A kérdezô UNGVÁRI TAMÁS. Szokatlan beszélgetések SCOLAR A kérdezô UNGVÁRI TAMÁS Szokatlan beszélgetések SCOLAR TARTALOM 10 MÜLLER PÉTER 2010. december 27. 18 SZINETÁR MIKLÓS 2011. március 28. 28 LATOR LÁSZLÓ TÓTH KRISZTINA 2011. április 18. 44 VEKERDY TAMÁS

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

Salamon, a bölcs király

Salamon, a bölcs király A Biblia gyermekeknek bemutatja Salamon, a bölcs király Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : Ruth Klassen 60/22. Történet www.m1914.org Bible for Children,

Részletesebben

BETŰFALÓ. Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni:

BETŰFALÓ. Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni: BETŰFALÓ Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni: - elektronikus kitöltés, vagy bescennelt változat esetén a szandabetufalo@gmail.com

Részletesebben

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások

A Nagy Háború ( ) emlékezete Megyei Történelem Verseny. 1. forduló - megoldások A Nagy Háború (1914-1918) emlékezete Megyei Történelem Verseny 1. forduló - megoldások 1. feladat (10 pont) 1. Igaz 2. Hamis 3. Hamis 4. Igaz 5. Igaz 6. Hamis 7. Igaz 8. Igaz 9. Igaz 10. Hamis 2. feladat

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben