KÖVETELMÉNYEK. Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖVETELMÉNYEK. Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások."

Átírás

1 Elektronikus írástechnika VI. MAB2106 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) MAB2105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgyfelvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ előírásai az irányadóak Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: havi 1 zárthelyi dolgozat A vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Elektronikus írástechnika mesterfokon, NyF, Bertóthyné dr. V. E.: Elektronikus írástechnika diktálás után, NyF, A tantárgyi tematika: A hallgatók a félév elején megismerhették a tematikát, ill. az egység titkárságán megtalálható.

2 Dokumentumszerkesztés VI. MAB 2114 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 gyak. gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) MAB 2113 E Tantárgyfelelős neve és beosztása Dankó Márta, főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Schéder Veronika, főiskolai docens Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Ha a félévi részjegyek közül bármelyik elégtelen, azaz nem javította a hallgató, akkor a gyakorlati jegy is elégtelen. Az elégtelen részjegyek javítására a félév során egyszer van lehetőség. A részjegy javításának módját és idejét az oktató határozza meg, a hallgatóval egyeztetve. Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgyfelvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: A TVSZ előírásai az irányadóak. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: Óráról órára házi feladat készítése; a félév során 3 zárthelyi dolgozat. Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - - Forrai Sándorné S. Forrai Rege Gyorsírás. Budapest, ITMI. - Forrai Sándorné S. Forrai Rege Gyakorló szövegek. Budapest, ITMI. - Az egységes magyar gyorsírás alapokmánya Budapest, MAGYOSZ. - Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet Gyorsírási fogalomgyűjtemény. Nyíregyháza, Bessenyei Kiadó. - Bertóthyné Jakabné Veres Idegen szavak rövidítésgyűjteménye. Nyíregyháza. - Szó Világ. A MAGYOSZ hivatalos folyóirata.

3 Levelezési és jegyzőkönyv-vezetési ismeretek III. MAB2117 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) G Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Gerliczkiné dr. Schéder Veronika főiskolai adjunktus Tantárgy oktatója és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: tanórán és házi feladatként készített min. 3 gyakorlati munka, az oktatóval előre egyeztetett témában. Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: 1. Jegyzőkönyvek fajtái 2. Jegyzőkönyv-vezetési előgyakorlatok (címadás, lényegkiemelés, tételmondat-szerkesztés, kulcsszókeresés) 3. Nyelvhelyességi feladatok 4. Tömörítés 5. Kivonatolás 6. Jegyzőkönyvek formai szerkesztése feladatlapok, forrásfájlok biztosítva Ajánlott irodalom Titkárságvezetők, menedzserasszisztensek kézikönyve. Raabe Kiadó, Bp Kökény Sándorné: Jegyzőkönyv-vezetési előgyakorlatok (Nemzeti Tankönyvkiadó, 1992.) Szabó Imréné: Jegyzőkönyv-vezetési gyakorlatok, Nemzeti Tankönyvkiadó, 1997.)

4 Ügyviteli és irodaszervezési ismeretek és gyakorlat IV. MAB2130 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) K Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Gerliczkiné dr. Schéder Veronika főiskolai adjunktus Tantárgy oktatója és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: tanórán és házi feladatként készített min. 3 gyakorlati munka, az oktatóval előre egyeztetett témában. Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: házi feladatok kötelező elkészítése, gyakorlati feladatok megoldása A vizsga témakörei: 1. Az adatbázis-kezelő program felépítése 2. Adatbeviteli lehetőségek 3. Táblák, lekérdezések, űrlapok, jelentések beszúrásának és törlésének, kezelésének módjai feladatlapok, forrásfájlok biztosítva; MS Access felhasználói kézikönyv Ajánlott irodalom Benkő Tiborné-Benkő László: Amit az Excel, PowerPoint, Access-ről tudni érdemes (Béda Books Kiadó, 2002.) Bártfai Barnabás: Operációs rendszerek (Informatikai füzetek 2., BBS-Info, 2002.) Bodnári István Magyari Gyula: Adatbázis-kezelés (Kiskapu Kiadó, 2005.) Tringer Éva-Fodor Ildikó: Adatbázis-kezelés ((ECDL) Bp., 2002.) Nógrádi László: Access XP alapokon (Nógrádi PC suli, 2005.)

5 Vezetési és szervezési ismeretek I. MAB2131 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: zárthelyi dolgozat, beszámoló Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: beszámoló adott anyagrészből A vizsga témakörei: Jogi alaptan Magyarország társadalmi gazdasági, politikai berendezkedése Polgári jog Polgári peres és nem peres eljárások Gazdasági társaságok joga Munkajogi szabályozás Jogi szerződésminták Aszódi Ilona-Molnár István: Jogi alapismeretek, PERFEKT Zrt Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog, LSI Boros László: Jogi alapismeretek, Vince Kiadó Kft., CD jogtár

6 Vezetési és szervezési ismeretek II. MAB2132 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) MAB2131 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: zárthelyi dolgozat, beszámoló Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: beszámoló adott anyagrészből A vizsga témakörei: A vezető helye és szerepe a szervezetben Vezetői funkciók, vezetői típusok A vezetői funkciók Vezetői motiválás, ellenőrzés, értékelés, visszajelzés A munkahelyi vezető szervezési, tervezési feladatai A vezetés PR feladatai A szervezeti kultúra A csoport Dr. Bikás Ernőné: Vezetési és szervezési ismeretek, Győr, Közigazgatás-szervezési és vezetési ismeretek. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Bp., 2013.

7 Idő- és projektmenedzsment III. MAB 2135 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1 ea. kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet, főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Schéder Veronika, főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: A TVSZ előírásai az irányadóak. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: - Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: Aktív részvétel a csoportfoglalkozásokon. A vizsga témakörei: az idő és az ember; az idő kérdésének etikai vonatkozásai; az időhiány és az egészségromlás összefüggései; az időrabló tényezők; a helyes időgazdálkodás alapjai; a munkahelyi időgazdálkodás; a célmeghatározás; a prioritások meghatározása; a nem-et mondás; a feladatok kiosztása; az asszertív magatartás. Hovestädt, Wolfgang Önszervezés. Szombathely, TIT. Seiwert, Lothar J Az időgazdálkodás abc-je. Budapest, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó. Smith, Hyrum A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye. Budapest, Bagolyvár Kiadó. Tóth Gábor Kézben tartott idő. Pilisvörösvár, Pilis-Vet Kiadó.

8 Médiaismeret MAB 2137 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1 Koll. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pethő József főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Schéder Veronika főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: zárthelyi dolgozatok, házi feladatok; hír, tudósítás, interjú, jegyzet írása Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - BalázsGéza Szayly Józyef Szilágyi Árpád: Médiaismeret. Diák- és ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete. Budapest

9 Elektronikus írástechnika II. AIB2902 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) AIB2901 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgyfelvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ előírásai az irányadóak Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: havi 1 zárthelyi dolgozat A vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Az elektronikus írástechnika alapjai, NyF, Bertóthyné dr. V. E.: Elektronikus írástechnika lépésről lépésre, NyF, Jakabné dr. Zubály Anna: Írásgyakorlatok I., NyF, A tantárgyi tematika: A hallgatók a félév elején megismerhették a tematikát, ill. az egység titkárságán megtalálható.

10 Információtechnológia és információkezelés I. AIB2904 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) AIB2901 Tantárgyfelelős neve és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak b) A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: A feladatgyűjtemény minden feladatának megoldása, és egy 10 ezer karakternyi szöveget tartalmazó feladat megoldása c) Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: 16. sz. feladatlap megoldása d) A vizsga témakörei: Betű- és bekezdésformázás, táblázatkészítés a Word-ben, korrektúrázás, egyéb grafikus felületek kezelése. Microsoft Word felhasználói kézikönyv Microsoft Office XP lépésről lépésre (CD melléklettel) SZAK Kiadó, Veres Gabriella főiskolai docens: Feladatgyűjtemény Nyíregyháza, 2009.

11 Levelezési és jegyzőkönyv-vezetési ismeretek II. AIB2907, MAB2116 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Előfeltétel (tantárgyi kód) AIB2908E Levelezési és jegyzőkönyv-vezetési ismeretek I. Tantárgyfelelős neve és beosztása Gerliczkiné dr. Schéder Veronika főiskolai adjunktus Tantárgy oktatója és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: a tanult témakörhöz kapcsolódó iratok, levelek elkészítése (min. 5 irat) kontaktórán és/vagy házi feladatként A feladatok a következő témákból kerülnek ki: A kereskedelmi kapcsolatok folyamata érdeklődés, tájékoztatás, ajánlatkérés, ajánlat, megrendelés, megrendelés visszaigazolása, szerződések, eladó és vevő kapcsolata a teljesítés folyamatában, hibás teljesítés iratai, a kiegyenlítés dokumentumai. A munkaügyi kapcsolat írásbeli formái, a munkáltató és munkavállaló kapcsolatainak síkjai: álláshirdetés, álláspályázat (szakmai önéletrajz, motivációs levél), munkaszerződés, munkaviszony egyéb iratai. Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - Belső használatra készült jegyzet elektronikusan hozzáférhető; a gyakorló feladatok biztosítottak. Ajánlott irodalom: Freisinger Edéné: Levelezési ismeretek. Nemzeti Tankönyvkiadó, Honffy Pál: Levelezési tanácsadó, IKVA Könyvkiadó, Bp Ipcsics Csilla - Gecseg Judit: Gyakorlati tanácsok levelezéshez. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Kaluczkyné Venczler Mária: Hivatalos levelezés. SZIE GTK VTI Interschol, 2003.

12 Külkereskedelmi levelezés (írta: Bánréviné Tóth Magdolna-Völgyiné dr. Szűcs Emőke). KOTK, Budapest,1998. Levelezési ötletek (szerk.: Sever Lászlóné). Novorg International Kft. Budapest, 1992.

13 Idegen nyelvű írásbeli kommunikáció II. AIB2909 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) AIB2908 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak b) A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: 1. beadandó órai munkák 2. havi 1 kötelező tízperces másolás 3. időre beadandó házi feladatok 4. Leütésszám a félév végére: 1700 karakter/10 perc c) Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: - d) A vizsga témakörei: - Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Idegen nyelvű gépírás. NyF RAABE : Angol- ma- gyar/német-magyar üzleti levelezés. Bp., A tantárgyi tematika: a félév elején az oktató ismertette a hallgatókkal

14 Általános üzleti és titkári kommunikáció II. AIB2911 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) K Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: - Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: 1. A titkári munkakör követelményei; a titkári munkakör etikai szabályai 2. A titkár kapcsolata a vezetővel; munkatársakkal; ügyfelekkel 3. A telefonálás szabályai az üzleti életben 4. Mindennapos vendéglátás az irodában 5. Az üzleti élet protokolláris eseményei: álló és ülő vendéglátási alkalmak 6. Ajándékozás az üzleti életben 7. Készletgazdálkodási feladatok az irodában 8. Reprezentáció az irodában 9. A bélyegzőhasználat szabályai 10. Rendezvényszervezés a titkári munkakörben 11. Ültetés, rangsorolás 12. Időgazdálkodás a titkári munkában A vizsgára való felkészüléshez elektronikus jegyzet biztosítva. Ajánlott irodalom Bakk Gyuláné: Hivatása titkárnő. Pedellus Tankönyvkiadó Kft., Debrecen Dobiné Mónus Erzsébet: Az eszményi titkárnő kézikönyve. Novorg Kiadó, Hegyi István-Szűcs Pál: Az európai üzleti asszisztens kézikönyve. KJK, Budapest, Kővári György: Az emberi erőforrások fejlesztése. Szókratész Kft., Budapest, Kun Györgyné: Titkárnők kézikönyve. NOVORG Kft Kossáné Prókay Katalin: A menedzserasszisztens. Stíl Stúdió Sille István: Titkári ismeretek. KJK-KERSZÖV Kiadó, Bp Sille István-Gargya Mária: Menedzserasszisztensek, titkárnők, titkárok kézikönyve. Közg. és Jogi Könyvkiadó, Bp Titkárságvezetők, menedzserasszisztensek kézikönyve. Raabe Kiadó, Bp

15 Általános üzleti és titkári kommunikáció IV. AIB 2913, MAB 2122 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) AIB 2911 MAB 2120 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dankó Márta főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Dankó Márta főiskolai docens Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgyfelvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ előírásai az irányadóak Számonkérés: Az órán kiadott gyakorlati feladatok megoldása. A házi feladatok elvégzése (elmélet alkalmazása a gyakorlatban). Prezentációk tartása előre meghatározott témakörökben. A vizsgára bocsátás feltételei: házi feladatok elvégzése, órai munkák beadása. A vizsga témakörei: a sikeres és hatásos prezentáció elemei a bemutató készítésének fázisai a prezentáció formai és tartalmi követelményei az előadóval szemben támasztott követelmények a tervezősablon használatának lehetőségei a mintadia készítésének lépései fényképalbum készítésének lehetőségei 2. Kötelező és ajánlott irodalom: Bártfai Barnabás: PowerPoint 2013 zsebkönyv BBS Info, ISBN Oktatófilm: Oktatófilm: 3. A tantárgyi tematika: A hallgatók a félév elején megismerhették a tematikát, ill. az egység titkárságán megtalálható.

16 Konfliktuskezelés és tárgyalástechnika I. AIB 2914 Meghirdetés féléve III. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Szatmári Ágnes, főiskolai tanársegéd Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Schéder Veronika PhD, főiskolai docens A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: - Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: A kurzus kollokviummal zárul, azaz a hallgatóknak szóbeli vizsgát kell tenniük a félév során elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteikből. Ehhez javasolt az órákon való aktív részvétel. Az órai munka minősége hozzájárulhat a vizsgaeredmény megszerzéséhez, adott esetben csökkentheti a kérdések számát vagy pozitív irányban befolyásolhatja a végső érdemjegyet. A vizsga témakörei: 1. Ön- és emberismeret 2. Az értő figyelem 3. Az empátia 4. Az asszertív magatartás 5. A konfliktus fogalma, konfliktuskezelési technikák 6. A rendszerszemléletű gondolkodás 7. Az erőszakmentes kommunikáció 8. A kérdezés technikái 9. Az NLP-technika 10. Az én-állapotok és a tranzakciók 11. A játszmák 12. Az emberek közötti bizalom alapjai és a megértés Balogh Béla Dúl Antal Popper Péter Önismeret, emberismeret, világismeret. Saxum Bt. Budapest. Berne, Eric Emberi játszmák. Háttér Kiadó Kft. Budapest. Gordon, Thomas Emberi kapcsolatok. Assertiv Kiadó. Budapest. Hofmeister-Tóth Ágnes Mitev Ariel Zoltán Üzleti kommunikáció és tárgyalástechnika. Akadémiai Kiadó. Budapest.

17 Ügyviteli és irodaszervezési ismeretek és gyakorlat II. AIB 2916 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) AIB 2915 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dankó Márta főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Dankó Márta főiskolai docens Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgyfelvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ előírásai az irányadóak Számonkérés: Az órán kiadott gyakorlati feladatok megoldása. A házi feladatok elvégzése (elmélet alkalmazása a gyakorlatban). A vizsgára bocsátás feltételei: A vizsga témakörei: A hagyományos és automatizált iroda fogalma Az ergonomikus iroda kialakításának lehetőségei Irodatechnikai eszközök Fénymásolók, iratkötési, eszközök, iratmegsemmisítők Számítógép az irodában Bemeneti és kimeneti perifériák Vizuáltechnikai eszközök Irodaszerek 2. Kötelező és ajánlott irodalom: Dankó Márta: Ügyviteli és irodaszervezési ismeretek Nyíregyházi Főiskola, Sille István: Titkári kézikönyv - Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

18 Idő- és projektmenedzsment III. AIB 2918 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1 ea. kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet, főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Schéder Veronika, főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: A TVSZ előírásai az irányadóak. b) A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: - c) Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: Aktív részvétel a csoportfoglalkozásokon. d) A vizsga témakörei: az idő és az ember; az idő kérdésének etikai vonatkozásai; az időhiány és az egészségromlás összefüggései; az időrabló tényezők; a helyes időgazdálkodás alapjai; a munkahelyi időgazdálkodás; a célmeghatározás; a prioritások meghatározása; a nem-et mondás; a feladatok kiosztása; az asszertív magatartás. Hovestädt, Wolfgang Önszervezés. Szombathely, TIT. Seiwert, Lothar J Az időgazdálkodás abc-je. Budapest, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó. Smith, Hyrum A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye. Budapest, Bagolyvár Kiadó. Tóth Gábor Kézben tartott idő. Pilisvörösvár, Pilis-Vet Kiadó.

19 Írásfejlesztő gyakorlat CB 3015 Meghirdetés féléve 1-4 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Dankó Márta Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgy-felvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ előírásai az irányadóak Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, adott sebességű másolások. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: havi 1 zárthelyi dolgozat A vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Az elektronikus írástechnika alapjai, NyF, Bertóthyné dr. V. E.: Elektronikus írástechnika lépésről lépésre, NyF, Jakabné dr. Zubály Anna: Írásgyakorlatok I., NyF, A tantárgyi tematika: A hallgatók a félév elején megismerhették a tematikát, ill. az egység titkárságán megtalálható.

20 Elektronikus írástechnika II. PMB2607 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) PMB2601 Helyettesítő tantárgy UV1202, TV1108, AIB2902 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet, főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet, főiskolai docens Az érdemjegy meghatározására vonatkozó értékelési rend: A gyakorlati jegy kiszámítása, meghatározása a félév során szerzett részjegyek átlaga alapján történik egyszerű kerekítéssel. (5 tizedre végződő átlag esetén a jegyek súlyozása az oktató mérlegelése alapján történik.) Gyakorlati jeggyel (félévközi jeggyel) záruló számonkérés esetén tantárgyfelvételenként kétszer kísérelhető meg az eredményes teljesítés. (TVSZ, 13, 1. pont) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ előírásai az irányadóak Számonkérés: Meghatározott időegységre történő, meghatározott sebességű másolások. A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: havi 1 zárthelyi dolgozat A vizsgára bocsátás feltételei: - A vizsga témakörei: - Bertóthyné dr. V. E.: Elektronikus írástechnika lépésről lépésre, NyF, Jakabné dr. Zubály Anna: Írásgyakorlatok I., NyF, Hajas Zsuzsa: Helyesírási feladatgyűjtemény, Pedellus Kiadó, A tantárgyi tematika: A hallgatók a félév elején megismerhették a tematikát, ill. az egység titkárságán megtalálható.

21 Információtechnológia és információkezelés I. PMB2608 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) 2601 Tantárgyfelelős neve és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens Tantárgy oktatója és beosztása Veres Gabriella főiskolai docens a) A foglalkozásokon való részvétel: a TVSZ. előírásai az irányadóak b) A gyakorlati jegy, vagy minősített aláírás megszerzésének feltételei: A feladatgyűjtemény minden feladatának megoldása, és egy 10 ezer karakternyi szöveget tartalmazó feladat megoldása c) Kollokvium esetén a vizsgára bocsátás feltételei: 16. sz. feladatlap megoldása d) A vizsga témakörei: Betű- és bekezdésformázás, táblázatkészítés a Word-ben, korrektúrázás, egyéb grafikus felületek kezelése. Microsoft Word felhasználói kézikönyv Microsoft Office XP lépésről lépésre (CD melléklettel) SZAK Kiadó, Veres Gabriella főiskolai docens: Feladatgyűjtemény Nyíregyháza, 2009.

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Alkalmazott pszichológia MD1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve: Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI

TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI Tantárgy neve: Helyesírás TI1041 Meghirdetés féléve: 1. Kreditpont: 3 Óraszám: 0+2 Dr. Szopos András főiskolai docens A tantárgyfelelős tanszék kódja:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés KÖVETELMÉNYEK Differenciált fejlesztés pszichológiája SPB 2301 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve szeptemberétől

Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve szeptemberétől Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve 2006. szeptemberétől Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy Mihály x Filozófiatörténet AIB1002 2 0 K 2 FT Dr. Trembeczki István x Kommunikáció AIB1003

Részletesebben

2006. szeptemberétől

2006. szeptemberétől Romanisztika alapszak - francia szakirány mintatanterve Kötelező tantárgyak Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Filozófiatörténet AIB1002 2 0 K 2 FT Kommunikáció AIB1003 2 0 K 2 MY Könyvtárismeret AIB1009 2

Részletesebben

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Magyar alapképzési szak ügyvitel kiadványszerkesztő specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Tantárgy neve Tantárgy oktató neve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK A KÖZÖS ISMERETEKET

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában

TANTÁRGYLEÍRÁS. Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában Új utak, irányok a szövegbevitel tanításának módszertanában PSU1117 Félévi kontakt óraszám 9 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet főiskolai docens A kurzus célja, felkészíteni

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2016-2017. 1I.félév Az erőszak pszichológiai kérdései CGB 1309 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az óra tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Tantárgy neve Bevezetés a pszichológiába

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése TKB1207 Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár API A kurzus tréning

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom Tantárgy kódja MAM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 Félévi követelmény kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Pedagógiai szociálpszichológia M 1010 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.) 9 - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy oktatója: A kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. KÖVETELMÉNYEK Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. TAB1215 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK NÉMET NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés 2. A tantárgy neve:

Részletesebben

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS

TITKÁRSÁGVEZETŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS Nyelvművelés I. TV1101 Meghirdetés féléve 1. Összóraszám (elm+gyak) 1+1 Tantárgyfelelős neve Pállné dr. Lakatos Ilona Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Feleleveníteni, kiegészíteni és rendszerezni

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus AK Zárthelyi dolgozat írása az

Részletesebben

IDEGENNYELVI KOMMUNIKÁTOR FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI

IDEGENNYELVI KOMMUNIKÁTOR FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI IDEGENNYELVI KOMMUNIKÁTOR FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI Tantárgy neve: Üzleti kommunikáció I. IY1001 Meghirdetés féléve: 1. Óraszám: 1+0 Kollokvium Előfeltétel: - Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében (május 10.) írásbeli gyakorlati

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere Az EU. társadalompolitikai rendszere B1406L Kreditpont 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) K B1407 1. A tantárgy elsajátításának célja: A szociális ellátások, a hozzájutás feltételrendszerének és a segítségnyújtás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája INM1013L Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) Számonkérés módja Gy Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Gyermekvédelem az iskolában CSM1002, 1002L Meghirdetés féléve 1 Heti kontaktóraszám (elm. + 1-0 gyak.) kollokvium A hazai és a nemzetközi gyermekvédelem fejlődési tendenciáinak és törvénykezési folyamatának

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz I. évfolyam GM+PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti kommunikáció Tanszék: Vállalkozás és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 1óra előadás (a teljes évfolyamnak)

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+0 K PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Szakmai identitás fejlesztése

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Szakmai identitás fejlesztése Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Konzultációs óraszám 6 Mai Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDB1702 Az oktatáskutatás módszerei A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Schmercz István főiskolai tanár Heti óraszám (nappali): 0+2 Kredit: 3 Féléves óraszám (levelező): 9 Félévzárás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2015-2016. 1. félév Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nyelvi szintek grammatikája

KÖVETELMÉNYEK. A nyelvi szintek grammatikája A nyelvi szintek grammatikája MAM1003 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Ferenc Géza főiskolai tanár

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet és nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet és nevelésfilozófia Neveléselmélet és nevelésfilozófia B1601 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Dr. habil Brezsnyánszky László TK Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/2017. I. félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2016/2017. I. félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár NAPPALI KÖVETELMÉNYEK Inkluzív nevelés - attitűdformálás CGB 2003 Meghirdetés féléve 4,5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I. félév

KÖVETELMÉNYEK I. félév 2016-2017. I. félév Csoportos gyakorlat I. CGB 1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - TAI A gyakorlati órák előadás jelleggel zajlanak.

Részletesebben

IDEGENNYELVI KOMMUNIKÁTOR FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI

IDEGENNYELVI KOMMUNIKÁTOR FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI IDEGENNYELVI KOMMUNIKÁTOR FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANTÁRGYLEÍRÁSAI Tantárgy neve: Üzleti kommunikáció I. IY1001 Meghirdetés féléve: 1. Óraszám: 1+0 Kollokvium Jakabné dr. Zubály Anna főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2014/15/2. félév

KÖVETELMÉNYEK. 2014/15/2. félév KÖVETELMÉNYEK 2014/15/2. félév Tantárgy neve Oktatási rendszerek és gazdaság PDB1601L Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium PDB1005 Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I. félév

KÖVETELMÉNYEK I. félév 2016-2017. I. félév Tanulási nehézségek szűrése, fejlesztő eljárások Prevenció és módszertan FP1139 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 12 A hallgatók ismerjék meg a tanulási

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK Tantárgy neve: Német nyelv 1. Tárgyfelelős: Juhász Éva GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK KÖTELEZŐ SZAKNYELVI KURZUSOK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER SZAKON NÉMET NYELVBŐL

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Pedagógia alapjai Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. Pedagógia alapjai Tantárgy kódja Pedagógia alapjai SPB1116 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kiss Katalin, főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGF 1004 Tantárgyfelelős neve és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGF 1004 Tantárgyfelelős neve és beosztása KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Összefüggő komplex szakmai gyakorlat Tantárgy kódja CGF1005 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont: 30 Óraszám (elm.+gyak.) 0+560 Félévi követelmény Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége M1002 Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0 - - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak (levelező tagozat) IV. évf. 2009/2010. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: LEMAT205 ELMÉLET 9+0 GYAKORLAT 0+5

Részletesebben

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA

R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA R ENDŐRTISZTI F ŐISKOLA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS INFORMATIKAI KÖZPONT T ÁJÉKOZTATÓ ÉS T EMATIKA Számítástechnika és informatika, Robotzsaru tantárgyakból a nappali tagozat részére 2009/2010 tanévtől A hallgatói

Részletesebben

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2012/2013 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Számvitel alapjai Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul része Kontaktórák

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Irodai asszisztens szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 346 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

Pénzügyi instrumentumok számvitele

Pénzügyi instrumentumok számvitele Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Nappali tagozat MESTERSZAK Pénzügyi instrumentumok számvitele Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

Tantárgyfelelős neve Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet Tantárgyfelelős beosztása főiskolai adjunktus

Tantárgyfelelős neve Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet Tantárgyfelelős beosztása főiskolai adjunktus Gyorsírás I. UV1101 Meghirdetés féléve 1. Összóraszám (elm+gyak) 0+4 - Helyettesítő tárgy TV2501, TV5501L Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet 1. A tantárgy tanításának célja A gyorsírási íráskészség kialakítása,

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Üzleti Kommunikáció Tárgykód: PMKMENB 036, MENB 810, MELS 204 Heti óraszám 1 : 2 ea Kreditpont: 2 Szak(ok)/ típus 2 : K Tagozat 3 : N, L Követelmény 4 : vizsga

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK KÖTELEZŐEN VÁLASZTHATÓ SZAKNYELVI KURZUSOK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN INFORMATIKAI STATISZTIKUS ÉS GAZDASÁGI TERVEZŐ SZAKON ANGOL NYELVBŐL Tantárgy neve: Angol nyelv

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév

KÖVETELMÉNYEK félév Vizuális nevelés módszertana CG1041 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Orosz Csaba főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja TK 3 alkalom Feladatsor összeállítása

Részletesebben

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN

Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN Képzés megnevezése: ÚJ PREZENTÁCIÓS MÓDSZEREK A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓÉRT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSBEN A képzés célja A vállalkozások hatékonyságának növelése a munkatársak kommunikációs technikájának, eszközeinek,

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe 2013/2014 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Bevezetés a számvitelbe Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat.

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat. A tanácsadás kommunikációs alapja SPF1306 FKF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dudás Marianna, főiskolai tanársegéd Évközi tanulmányi követelmények: Zárthelyi dolgozat (Ideje: 2016. október 20. és

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés. tanulmányokhoz IV. évfolyam PSZ Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Teljesítmény és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A foglalkozásokon való részvétel: a megszokott módon 3 hiányzás megengedett.

KÖVETELMÉNYEK. A foglalkozásokon való részvétel: a megszokott módon 3 hiányzás megengedett. Klasszikus magyar irodalom II Népiesség, realizmus, századvég MAB 1018 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) gyakorlat szemináriumi jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam Gazdálkodás és menedzsment TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Stratégiai és üzleti tervezés 2013/2014. I. félév Tantárgy

Részletesebben

SZTE JGYPK AHI ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉK 2009/2010. tanév őszi félév

SZTE JGYPK AHI ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉK 2009/2010. tanév őszi félév Dr. Tóth Szergej tanszékvezető főiskolai tanár SZTE JGYPK AHI ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉK 2009/2010. tanév őszi félév név hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat szept. 22.,.. 12 14 13-14 szept.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Alternatív programú intézmények Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. Alternatív programú intézmények Tantárgy kódja Alternatív programú intézmények CGB2011 Meghirdetés féléve 4.,5. Kreditpont 2. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 Dr. Vincze Tamás, főiskolai adjunktus A foglalkozásokon való részvételre a Nyíregyházi

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: NEMAT205/1 ELMÉLET 3+0 NEMAT206/1-2 GYAKORLAT 0+2

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

Teljesítmény és erőforrás controlling

Teljesítmény és erőforrás controlling IV. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás controlling 2012/2013 2. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Teljesítmény

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai

KÖVETELMÉNYEK I.félév. Tantárgy neve Pszichés funkciók zavarai Pszichés funkciók zavarai FP1206L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 15 Kollokvium A hallgatók ismerjék meg tanulási zavarok okait, tüneteit és a fejlesztési lehetőségeket.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Követelmények: Gyakorlati foglalkozásokon való aktív részvétel, zárthelyi dolgozat teljesítése

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Követelmények: Gyakorlati foglalkozásokon való aktív részvétel, zárthelyi dolgozat teljesítése Ápolástan CG1005 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Gyakorlati foglalkozásokon való aktív részvétel, zárthelyi dolgozat teljesítése Félévközi jegyet a zárthelyi dolgozat eredménye adja. Zárthelyi dolgozat,

Részletesebben

Sorszám Ismeret Módszertani útmutató mentoroknak

Sorszám Ismeret Módszertani útmutató mentoroknak TÁMOP -4.1.1. A-10/1/KONV-2010-0013 sz. projekt Ügyvitel-technikai labor kialakítása Ügyvitel és Irodakommunikáció Képzési és Szolgáltatási Központ B/V. 2011. II. negyedév TEMATIKA MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2016/2017 I.

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

SZOCIÁLPEDAGÓGIA SZAK TANTÁRGYLEÍRÁSOK LEVELEZŐ LA, LD

SZOCIÁLPEDAGÓGIA SZAK TANTÁRGYLEÍRÁSOK LEVELEZŐ LA, LD SZOCIÁLPEDAGÓGIA SZAK TANTÁRGYLEÍRÁSOK LEVELEZŐ LA, LD Szociális gondoskodás története I. SP 4101 L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Előfeltétel (tantárgyi kód) Nincs A részletes tantárgyleírást lásd:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben