Ingatlanhasznosítási Terv teljesítésének modellezése Monte-Carlo szimulációval

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ingatlanhasznosítási Terv teljesítésének modellezése Monte-Carlo szimulációval"

Átírás

1 Ingatlanhasznosítási Terv teljesítésének modellezése Monte-Carlo szimulációval (Kockázatelemzés az Irodaházak és Technológiai ingatlanok értékesítési tevékenységéből keletkező eredmény alakulásának előrejelzésére)

2 T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. A KOCKAZATELEMZES CELJA A KOCKAZATELEMZES MODSZERTANA KIINDULÁSI FELTÉTELEK, FELTÉTELEZÉSEK AZ ELEMZÉS MENETE BRAINSTORMING A KOCKÁZATI TÉNYEZŐK FELTÁRÁSÁRA ÉS ÉRTÉKELÉSRE MONTE-CARLO SZIMULÁCIÓS MODELL FELÉPÍTÉSE A FELTÁRT KOCKÁZATI TÉNYEZŐK HATÁSAINAK SZÁMSZERŰSÍTÉSE CÉLJÁBÓL A valószínűségi változók értékváltozási tartományának kijelölése az előző brainstorming eredményei alapján Az értékváltozási tartományon belül a valószínűségi görbék kiválasztása A valószínűségi változók közötti kapcsolat létének, irányának és szorosságának meghatározása A Monte-Carlo szimuláció futtatása KAPOTT EREDMÉNYEK A KAPOTT EREDMÉNYEK INTERPRETÁLÁSA AZ IRODAHÁZAK NPV ALAKULÁSÁNAK MODELLEZÉSÉRE ELVÉGZETT KOCKÁZATELEMZÉS EREDMÉNYEINEK KIFEJTÉSE A SZIMULÁCIÓ RÉSZLETES ADATAIT TARTALMAZÓ RIPORTOK ALAPJÁN AZ IRODAHÁZAKNÁL AZ EGYSZERI HATÁS ALAKULÁSÁNAK MODELLEZÉSÉRE ELVÉGZETT KOCKÁZATELEMZÉS EREDMÉNYEINEK KIFEJTÉSE A SZIMULÁCIÓ RÉSZLETES ADATAIT TARTALMAZÓ RIPORTOK ALAPJÁN AZ TECHNOLÓGIAI INGATLANOK NETTÓ JELENÉRTÉK ALAKULÁSÁNAK MODELLEZÉSÉRE ELVÉGZETT KOCKÁZATELEMZÉS EREDMÉNYEINEK KIFEJTÉSE A SZIMULÁCIÓ RÉSZLETES ADATAIT TARTALMAZÓ RIPORTOK ALAPJÁN AZ TECHNOLÓGIAI INGATLANOK EGYSZERI HATÁS ALAKULÁSÁNAK MODELLEZÉSÉRE ELVÉGZETT KOCKÁZATELEMZÉS EREDMÉNYEINEK KIFEJTÉSE A SZIMULÁCIÓ RÉSZLETES ADATAIT TARTALMAZÓ RIPORTOK ALAPJÁN A KOCKÁZATELEMZÉS EREDMÉNYE ALAPJÁN JAVASLATTÉTEL KOCKÁZATCSÖKKENTŐ AKCIÓK VÉGREHAJTÁSÁRA I R O D A L O M J E G Y Z É K... 24

3 1. A kockázatelemzés célja Ingatlanértékesítési Tervében szereplő ingatlanportfolió eladására ható kockázati tényezők feltárása és ezek várható hatásainak számszerűsítése; az elemzés eredménye alapján kockázatcsökkentő akciók megfogalmazása. 2. A kockázatelemzés módszertana A cél teljesítéséhez a brainstorming, a szakértői becslés és a Monte Carlo szimuláció módszerét alkalmaztuk. A feladat megoldása során alkalmazandó módszertant az alábbi feladatokra alkalmazták: Energiaellátó és Távfelügyeleti Rendszerek keretjellegű kockázatfelmérése, Társasági ügyvitel-fejlesztési rendszer beruházás döntés-előkészítése pénzforgalmi tervre Monte Carlo szimulációs modell felépítése. Bővítéshez vételi opció értékelése. 3. Kiindulási feltételek, feltételezések I. Az elemzés során végig feltételeztük, hogy valamennyi, a listára felkerült ingatlan értékesítésre kerül valamilyen piaci értéken. II. Az ingatlanok értékesítési ára nem lehet alacsonyabb, mint a nettó könyv szerinti érték III. Az elemzés két meghatározó ingatlancsoportra (Irodaházak, Technológiai ingatlanok) terjed ki, amely a teljes ingatlan portfolió értékének mintegy 80 %- át teszi ki. IV. Az elemzéshez készített pénzforgalmi terv időtartama 3 év. V. Az ingatlanértékesítéshez felhasznált beruházások esetében a modell azt feltételezi, hogy az ingatlan a beruházás aktiválását követően azonnal értékesítésre kerül. VI. A felhasznált beruházási források, illetve a költségmegtakarítások a nettó jelenérték esetében a viszonylag rövid vizsgálati időtartam (3 év) következtében korlátozottan juthatnak érvényre a szimulációs modellben.

4 4. Az elemzés menete Az első főfeladat az Értékesítési Tervben meghatározott eredmény nagyságát befolyásoló kockázati tényezők feltárása. A feltárásokra szervezett Brainstorming-on a gazdálkodási terület szakértői vettek részt. A Brainstorming során a következő feladatokat oldottuk meg: A feltárt kockázati tényezők szűrése, az úgynevezett kritikus kockázati tényezők feltárásával. A kiválasztáshoz a szakértők a kockázati tényezők bekövetkezési valószínűségének és azok hatásainak mérésére alkalmas skálákat definiáltak. A szakértők a skálák alapján a kockázati tényezőket értékelték és az alkalmazott módszertan által ajánlott algoritmus segítségével a kritikus kockázati tényező csoportokat kiválasztották. A második főfeladat a feltárt kockázati tényezők hatásainak számszerűsítése melyet egy más összetételű szakértői csoport (a szakértők névsorát a 2. sz. melléklet tartalmazza) végzett el, melynek során a következő feladatokat kellett elvégezni: A kritikus kockázati tényezők alapján Monte-Carlo szimulációs modell felépítése az Egyszeri hatás és a nettó jelenérték alakulásának előrejelzésére. Ehhez pénzforgalmi terv készült a vizsgált időintervallumra (3 év). A Monte-Carlo szimulációs modell lefuttatása, a kapott eredmények táblázatos és grafikus ábrázolása. Eredmények interpretálása és ez alapján kockázatcsökkentő akciók megfogalmazása Brainstorming a kockázati tényezők feltárására és értékelésre A brainstorming keretében a kockázati tényezők feltárása két hatástényezőre terjedt ki, melyek közül az egyik az ingatlanértékesítési cél teljesítése, a másik ezen cél a teljesítési határideje. A szakértők a brainstorming során a két hatástényezőre 23 darab kockázati tényezőt azonosítottak. A továbbiakban a résztvevők a könnyebb kezelhetőség érdekében a fenti kockázati tényezőket 8 kockázati csoportba sorolták, melyek a következők: Tulajdonjogi Funkcionális

5 Beruházási és egyéb költségek Fizetőképes kereslet Szabályozási Szerződéskötési Technikai Utasítás szerinti értékhatárok A kockázati csoportok az alábbi kockázatokat foglalják magukban: Tulajdonjogi kockázatok: Valamennyi olyan kockázattípus, mely a jogszabályi változásokból, a cég jogelődjétől átörökölt helyzetéből adódóan az ingatlanok bejegyzetlenségével, a földhivatali nyilvántartások hiányosságaival, időbeli csúszásával, illetve más földhivatali problémával; valamint egyéb geodéziai rendezetlenséggel kapcsolatosan merült fel. Funkcionális kockázatok: Az ingatlanok egyes speciális használati jellemzőiből; különféle műszaki, helyiségkapcsolati problémákból; a közművekkel való ellátottságból és a közművek állapotából és az ingatlanok felszabadításából adódó kiváltási feladatok megoldási lehetőségeiből felmerülő kockázatok. Beruházási és egyéb költségek kockázatai: Az ingatlanértékesítések során a maximális értékesítési ár eléréséhez elengedhetetlen források optimális mértékének elérhetőségével (beruházási igények, értékesítések közvetlen költségigénye) kapcsolatos; valamint az értékesítésekhez alapvetően szükséges, de nem megtérülő beruházásokkal összefüggő kockázatok. Keresleti kockázatok: A helyi, a regionális és a magyarországi ingatlanpiaci sajátosságokból eredő kockázattípusok, melyek magukban foglalják az ingatlanok iránti kereslet teljes hiányában rejlő, valamint a keresleti oldal normál vagy felszámolási (értékesítési) időintervallumon belüli ajánlati árai által meghatározott piaci árból eredendően, potenciálisan csak veszteséggel eladható ingatlanok hasznosítási kockázatot.

6 Szabályozási kockázatok: A jogszabályi környezetből és annak változásából eredő, az értékesítési folyamatot időben, értékben és egyéb tényezők következtében hátráltató, esetleg meghiúsító külső kockázatok, melyeket nem áll a vállalatnak módjában befolyásolni. Másrészről a vállalat belső szabályozási rendszerében rejlő, a nagy és bonyolult szervezeti felépítés közötti információs kapcsolatokban, a vállalat hierarchiájának és eljárási rendjének megfelelő folyamatok betartásának hátterében meghúzódó olyan bizonytalanságok, melyek az ad hoc jellegű helyzetek feloldását megnehezíthetik, illetve lehetetlenné teszik. Szerződéskötési kockázatok: Az ingatlanok értékesítése során elsősorban a hirdetési, versenytárgyalási, szerződéskötési, és későbbi stádiumokban fellépő kockázatok, melyek körébe tartozik a vevő bármely oknál történő visszalépésének kockázata, valamint az értékesítést, annak konstrukcióit, és körülményeit érintő vevői külön igényekben testet öltő kockázatok. (időhúzás, bánatpénz elvesztése, stb.) Technikai kockázatok: Technikai kockázatok alatt egyrészről az ügyintézésnek az ügyviteli szabályzatban foglaltak szerint, és a normál ügyintézés menetének megfelelően történő eljárás időbeli, és más kockázatait értjük. Elsősorban a hatóságokkal, másodsorban a közreműködő partnerszervezetekkel történő kommunikációs problémák, másrészről az értékesítésekhez szükséges eszközfeltételeknek és emberi erőforrás hiánynak a nem elsősorban anyagi okokra visszavezethető kockázatai. Utasítások szerinti ingatlanértékesítési kategóriák határait: Az ingatlanértékesítések során a különböző értékű ingatlanok eltérő értékesítési módszereinek alkalmazása következtében fellépő kockázatok, melyek döntően befolyásolhatják az értékesítések végkimenetelének időbeli és eredménybeli alakulását. A fenti módon feltárt kockázati tényezők értékeléséhez a szakértők a következő skálákat definiálták:

7 A kockázati tényezők által generált események bekövetkezés valószínűsége: 5 = 75% fölött 4 = 60-75%, 3 = 40-60% 2 = % 1 = 0-30% Hatás a cél teljesítésére (a skálák az egyszeri hatás nagyságára előírt értéktől való eltérést jelzik) 5 = 20% fölött 4 = 15-20% 3 = 10-15% 2 = 5-10% 1 = 1-5% Hatás a teljesítési határidőre: 5 meghiúsítja a projektet 4 jelentős időbeli csúszás (tárgyév december 31-e után megvalósuló eredmény) 3 határidőre utolsó pillanatban megvalósuló 2 jelentős (1-2 hónapos) határidőcsúszás 1 számottevő határidő módosítást nem eredményez A skálák definiálása után a részvevők valamennyi kockázati tényezőt értékeltek, majd az egyes pontszámok kerekített átlagát képezték. Az így kialakított értékekkel történt az ún. kritikus kockázati csoportok meghatározása. Ehhez a következő algoritmust használták fel:

8 K = P +2*I ahol: K: kockázati koefficiens P: a kockázati tényező bekövetkezési valószínűsége az 1-5 fokozatú skálán I :a bekövetkezett kockázati tényező hatásának mérése az 1-5 fokozatú skálán Ezek alapján kritikus kockázati csoportra az alábbiak adódtak: Hatástényező: cél teljesítése (Irodaházak esetén) 1. Funkcionális 2. Beruházási és egyéb költségek 3. Fizetőképes kereslet 4. Szerződéskötés Hatástényező: cél teljesítése (Technológiai ingatlanok esetén) 1. Funkcionális 2. Beruházási és egyéb költségek 3. Fizetőképes kereslet 4. Szerződéskötés Hatástényező: teljesítési határidő (Irodaházak esetén) 1. Funkcionális 2. Beruházási és egyéb költségek 3. Szerződéskötés Hatástényező: teljesítési határidő (Technológiai ingatlanok esetén)

9 1. Funkcionális 2. Szerződéskötés 4.2. Monte-Carlo szimulációs modell felépítése a feltárt kockázati tényezők hatásainak számszerűsítése céljából A kockázati tényezők feltárása és a kritikus kockázati tényezők kiválasztása után az Irodaházak illetve Technológiai ingatlanok értékesítésére pénzforgalmi terv készült. Tekintettel arra, hogy a pénzforgalmi terv készítésének egyik célja a kiválasztott kritikus kockázati tényezők hatásainak számszerűsítésére alkalmas Monte-Carlo szimulációs modell felépítése, ezért a modell felépítését megkönnyítendő, célszerűnek látszott az ún. összesített pénzforgalmi terv elkészítése. Az összesített pénzforgalmi tervbe az adatokat a következőképpen nyertük: Kijelölésre kerültek az értékesítésre kerülő ingatlanok. A kijelölt ingatlanokat csoportokba szedtük. Ezek közül kiválasztottuk a két legjelentősebb csoportot; az Irodaházakat, illetve a Technológiai ingatlanokat. A pénzforgalmi tervben a bevételeket ingatlanforgalmi szakértők értékbecslése alapján, a költségmegtakarításokat a korábbi évek tényadataiból, a felhasznált beruházási forrást az előre rögzített költségkeret alapján határoztuk meg. A fenti lépéseket valamennyi, a két nagy ingatlancsoportba tartozó ingatlanra elvégeztük. Az összesített pénzforgalmi terv az egyes ingatlanokra meghatározott értékek összeadásával készült el. A továbbiakban Monte-Carlo szimulációs modell felépítésének alapját ezek az összesített pénzforgalmi tervek képezik. A Monte-Carlo szimulációs modell felépítésnek főbb lépései a következők: A pénzforgalmi terv elemei közül a valószínűségi változók kiválasztása. Valószínűségi változók értékváltozási tartományának meghatározása. Az értékváltozási tartományon belül a valószínűségi görbék kiválasztása. Az egyes valószínűségi változók közötti kapcsolatok létének, irányának és szorosságának meghatározása.

10 A feladat végrehajtását a második szakértői team végezte el. A team a pénzforgalmi terv elemei közül mind az Irodaházak, mind a Technológiai ingatlanok esetében a következőket választotta valószínűségi változónak: eladási ár, felhasznált beruházási forrás, teljes üzemeltetési költség A valószínűségi változók értékváltozási tartományának kijelölése az előző brainstorming eredményei alapján Ennek során, a kritikus kockázati tényezők kiválasztásához használt hatástényezőkre az 1-5 fokozatú skálán tett becsléseket kell alapul venni. A skálán becsült érték megmutatja, hogy az adott hatástényezőnek a bizonytalanságok figyelembevétele nélkül kalkulált értékéhez képest a bizonytalanságot jelképező kockázati tényezők bekövetkezése esetén mekkora eltérés várható. Ezt mindenegyes kiválasztott hatástényezőre el kell végezni. Végül a kiválasztott kritikus kockázati tényezők fogják meghatározni az adott hatástényező legnagyobb eltérését, azaz az értékváltozási tartományt oly módon, hogy a kritikus tényezők által kijelölt legnagyobb pozitív illetve negatív irányú eltérés értéke lesz a hatástényező (továbbiakban: valószínűségi változó) felső illetve alsó határértéke. Ezek alapján például az eladási ár esetében a következő értékeket kaptuk: Kritikus kockázati tényezőcsoport megnevezése Hatás az 5 fokozatú skálán Az egyes skálaértékekhez tartozó %-os eltérés az eredeti értékhez képest Értékváltozási tartomány %-ban a várható értékesítési bevételre Funkcionális 5-30;+10-45;+20 Beruházási és egyéb költségek Fizetőképes kereslet 4-20;+15-45; ;+10-45;+20 Szerződéskötés 5-40;+20-45; sz. táblázat: Az Irodaházak értékváltozási tartományának meghatározása

11 Kritikus kockázati tényezőcsoport megnevezése Hatás az 5 fokozatú skálán Az egyes skálaértékekhez tartozó %-os eltérés az eredeti értékhez képest Értékváltozási tartomány %-ban a várható értékesítési bevételre Funkcionális 5-30;+10-40;+10 Beruházási és egyéb költségek Fizetőképes kereslet 4-25;+10-40; ;+10-40;+10 Szerződéskötés 5-40;+5-40; sz. táblázat: A Technológiai ingatlanok értékváltozási tartományának meghatározása A táblázat alapján az Irodaházak esetében ez például a következőt jelenti: A kockázati tényezők hatása nélküli érték: 4295,170 MFt Alsó határ: 2362,343 MFt Felső határ: 5154,204 MFt A szakértők véleménye alapján tehát az Irodaházak esetében a feltárt kockázati tényezők bekövetkezésének hatására a évi eladási ár 2362,343 és 5154,204 Ft között alakulhat Az értékváltozási tartományon belül a valószínűségi görbék kiválasztása. A valószínűségi görbe meghatározásához a szakértőket kértük fel, hogy saját tapasztalataik alapján az ún. béta eloszlások táblázatából válasszák ki azt a görbét, amely véleményük szerint leginkább kifejezi az adott értékváltozási tartományon belül a változó által felvehető értékek valószínűségét. A kiválasztott görbét két paraméter az ún a;b paraméter jellemzi.

12 Az alábbiakban példaképpen megadjuk az Irodaházak esetében az eladási árra jellemző valószínűségi görbét. (a paraméter értékek: a = 2; b = 6) 1. ábra: az Irodaházak eladási ár (2;6) paraméterű béta sűrűségfüggvény képe [1] A valószínűségi változók közötti kapcsolat létének, irányának és szorosságának meghatározása. Ehhez ún. feltételes sűrűségfüggvényeket választottak ki a szakértők az előbb már említett béta eloszlások táblázatából. Először azonban a szakértők között teljes volt az egyetértés abban, hogy mindhárom valószínűségi változó között definiálható sztochasztikus kapcsolat. Például az Irodaházak tekintetében az eladási ár a teljes üzemeltetési költséggel való sztochasztikus kapcsolat irányának és szorosságának meghatározásához a szakértők a 2. ábrán szereplő feltételes sűrűségfüggvényt választották ki. Mielőtt ennek az ismertetésére rátérnénk, egy rövid fogalmi magyarázat arról, hogy mit is értünk determinisztikus és sztochasztikus kapcsolat alatt, illetve mi a feltételes eloszlás fogalma. Determinisztikus kapcsolatnak nevezzük az Y és X1, X2,.. Xn változók összefüggését, ha az X változók adott értékeihez az Y meghatározott értéke tartozik. Sztochasztikus összefüggés van az Y és az X1, X2, Xn változók között, ha az X változók adott értékeihez az Y változónak több lehetséges értéke tartozik. Ezek az értékek és a hozzájuk tartozó valószínűségek az Y változónak az X változóra mint feltételre vonatkozó feltételes eloszlását alkotják. Két valószínűségi változó közötti sztochasztikus kapcsolatot szemlélteti az alábbi ábra.[3]

13 E(Y X) Y feltételes valószínűség eloszlások regressziós gőrbe E(Y X=x 1 ) E(Y X=x 2 ) x 1 x 2 X Két valószínűségi változó közötti feltételes várható értékek becslése A fenti fogalmi magyarázat alapján a szakértőket tehát arra kértük, hogy az Irodaházak esetében az eladási ár és teljes üzemeltetési költség közötti sztochasztikus kapcsolatok szorosságának megbecsléséhez az eladási ár 4295 MFt-os értékéhez becsüljék meg az üzemeltetési költség feltételes sűrűségfüggvényét. Nos egyetértés volt a szakértők között abban, hogy ez a görbe a béta sűrűségfüggvény táblából a (4;10) paraméterű béta eloszlás görbéje, melyet a 2.ábra szemléltet.

14 2. ábra: Eladási ár és a teljes üzemeltetési költség (4,10) paraméterű béta feltételes sűrűségfüggvény képe [1] A kiválasztott sűrűségfüggvényre jellemző adatok alapján meghatározásra kerültek a kiválasztott görbére jellemző statisztikai mutatók, majd ez alapján a két változó sztochasztikus kapcsolatának szorosságát mérő korrelációs együttható mértéke, mely az elvégzett számítások eredménye alapján 0,57-ra adódott. Ez tehát azt jelenti, hogy az eladási ár és a teljes üzemeltetési költség között erős kapcsolat áll fenn (a korrelációs együttható abszolút értéke 0,5 felett van). A szakértők tapasztalatait is alátámasztva a teljes üzemeltetési költség megtakarítások csökkenése közvetlenül összefügg az eladási árak (piaci kereslet) mértékével A Monte-Carlo szimuláció futtatása A szimulációs modell felépítése után következett a szimuláció lefuttatása, mely az amerikai Decisioneering INC. által forgalmazott Crystal Ball fantázianevű szoftverrel történt. A szimuláció lefuttatása előtt néhány technikai paraméter beállítására került sor. Ezek közül szeretnénk kiemelni a szimuláció során a mintavételezések számának meghatározását. Erre a statisztikai szakirodalom tapasztalatai alapján közepes, 2000 es mintaszámot választottunk. Ezzel biztosítottuk, hogy a szimuláció után kapott adatok az eredményekből levonható következtetéseket kellően indokolják, ugyanakkor a szimuláció elvégzése elfogadható időn belül megtörténjen.

15 5. Kapott eredmények Emlékeztetőül az Egyszeri hatásra és a nettó jelenérték alakulására ható kritikus kockázati tényezőcsoportok a következők voltak.: (értelmezve a Monte-Carlo szimulációs modell felépítéséhez) Ingatlanok értékesíthetősége, Beruházások, költségek nagyságának alakulása az értékesítési időszakban, Fizetőképes kereslet alakulása az értékesítési időszakban, Vevők szerződéskötési hajlandósága. Irodaházak és Technológiai ingatlanok értékesítésére vonatkozó, a feltárt bizonytalanságok hatásait nem tartalmazó pénzforgalmi terveket a 3. és 4. számú táblázatok tartalmazzák. Értékek Eladási ár (mft) Értékesítés költségei (mft) Nettó könyvszerinti érték (mft) Egyszeri hatás (nettó eredmény) (mft) Felhasznált beruházási forrás (mft) Teljes üzemeltetési költség (mft) Adók, illetékek (mft) Költségmegtakarítás (mft) Eredmény (mft) Diszkontált érték (mft) NPV (mft) sz. táblázat: Irodaházak kockázatelemzés nélkül készült összesített pénzforgalmi terve

16 Eladási ár (mft) Értékesítés költségei (mft) Nettó könyvszerinti érték (mft) Egyszeri hatás (nettó eredmény) (mft) Felhasznált beruházási forrás (mft) Teljes üzemeltetési költség (mft) Adók, illetékek (mft) Költségmegtakarítás (mft) Eredmény (mft) Diszkontált érték (mft) NPV (mft) sz. táblázat: Technológiai ingatlanok kockázatelemzés nélkül készült összesített pénzforgalmi terve A fenti táblázatok alapján a szakértők, a Monte-Carlo szimulációs modell felépítéséhez valószínűségi változóként az eladási árat, a felhasznált beruházási forrást és a teljes üzemeltetési költséget definiálták. Függő változónak pedig az Egyszeri hatást és a nettó jelenértéket (NPV-t) határozták meg. A Monte-Carlo szimulációs modell felépítése után (a második szakértői workshop eredményeinek felhasználásával) a pénzforgalmi terv az 5. és 6. táblázatok szerint változott meg:

17 Eladási ár (MFt) 3997,105 Értékesítés költségei (MFt) 15,789 Nettó könyvszerinti érték (MFt) 3377,733 Egyszeri hatás ( nettó eredmény) (MFt) 603,5826 Felhasznált beruházási forrás (MFt) 18,5662 Teljes üzemeltetési költség (MFt) 88, ,926 90,926 Adók, illetékek (MFt) 32,916 32,916 32,916 Költségmegtakarítás (MFt) 60, , ,842 Eredmény (MFt) 645, , ,842 Diszkontált érték ( MfT) 110, ,32238 NPV MFt 854, sz. táblázat: Irodaházak összesített pénzforgalmi terve a Monte-Carlo szimulációs modell felépítése után Eladási ár (MFt) 467,7281 Értékesítés költségei (MFt) 4,163 Nettó könyvszerinti érték (MFt) 429,134 Egyszeri hatás ( nettó eredmény) (MFt) 34,4311 Felhasznált beruházási forrás (MFt) 19,72279 Teljes üzemeltetési költség (MFt) 42, ,365 43,365

18 Adók, illetékek (MFt) 3,793 3,793 3,793 Költségmegtakarítás (MFt) 23, ,158 47,158 Eredmény (MFt) 38, ,158 47,158 Diszkontált érték ( MfT) 41, ,44034 NPV MFt 117, sz. táblázat: Technológiai ingatlanok összesített pénzforgalmi terve a Monte-Carlo szimulációs modell felépítése után A fentiekben definiált Monte Carlo szimulációs modellnek a Crystall Ball fantázia nevű szoftverrel történt lefuttatása után az Irodaházak és Technológiai ingatlanok esetében az Egyszeri hatás és a nettó jelenértékre rendre a következő valószínűségi eloszlásokat kaptuk: Forecast: Egyszeri hatás ( nettó eredmény) Trials Frequency Chart 43 Outliers,033 65,024 48,75,016 32,5,008 16,25, ,34 514,44 882, , ,73 MFt 3. ábra: Irodaházak - Egyszeri hatás eloszlása a Monte-Carlo szimuláció lefuttatása után

19 Forecast: NPV MFt Trials Frequency Chart 28 Outliers,028 55,021 41,25,014 27,5,007 13,75, ,62 100,51 130,40 160,28 190,17 4. ábra: Technológiai ingatlanok nettó jelenérték eloszlása a Monte-Carlo szimuláció lefuttatása után Forecast: Egyszeri hatás ( nettó eredmény) Trials Frequency Chart 51 Outliers,028 56,021 42,014 28,007 14, ,82 22,48 49,78 77,07 104,37 Certainty is 89,95% from 0,00 to +Infinity MFt 5. ábra: Technológiai ingatlanok Egyszeri hatás eloszlása a Monte-Carlo szimuláció lefuttatása után

20 6. A kapott eredmények interpretálása A kockázatelemzés nélkül és a Monte-Carlo szimuláció lefuttatása után kapott eredmények összehasonlítását mutatja be az Irodaházak és Technológiai ingatlanok esetében a 7.sz. táblázat. (MFt) Nettó jelenérték a kockázatelemzés elvégzése előtt: Egyszeri hatás nettó értéke a kockázatelemzés elvégzése előtt: Irodaházak Technológiai ingatlanok 1143, , ,147 57,351 Nettó jelenérték a kockázatelemzés elvégzése után: Várható érték: 874,34 Standard szórás: 385,13 Várható érték: 111,3 Standard szórás: 28,73 Egyszeri hatás nettó értéke a kockázatelemzés után: (Maximális terjedelem: 390, ,86) Várható érték: 623,89 Standard szórás: 385,04 (Maximális terjedelem: 68,76 216,25) Várható érték: 30,17 Standard szórás: 23,0 (Maximális terjedelem: 144,3 1735,29) (Maximális terjedelem: -5,08 137,82) 7. táblázat: Az eredmények összehasonlítása

21 6.1. Az Irodaházak NPV alakulásának modellezésére elvégzett kockázatelemzés eredményeinek kifejtése a szimuláció részletes adatait tartalmazó riportok alapján A kockázatelemzés elvégzése előtt a nettó jelenérték 1143,425 MFt-ot tett ki, mely az első illetve a második szakértői brainstorming eredményeként feltárt kockázati tényezők bekövetkezése esetén, azok hatására a 874,34 MFt-ra ( várható érték) módosult. Meg kell azonban azt is jegyezni, hogy a várható érték körüli bizonytalanságot, azaz a kockázat mértét kifejező standard szórás értéke mintegy 44 %-ot tesz ki, mely azt is jelenti, hogy a várható érték tényleges értéke 70 %-os valószínűséggel MFt között szóródhat. A 4. sz. mellékletben található riport alapján 10 % a valószínűsége annak, hogy a nettó jelenérték 390,78 és 452, 78 MFt között fog alakulni, és ugyancsak 10 %-ra tehető, hogy a nettó jelenérték 1460, ,86 MFt között alakul. Érdemes még megjegyezni, hogy nagy valószínűséggel (50%) a nettó jelenérték 598, , 73 MFt között lesz Az Irodaházaknál az egyszeri hatás alakulásának modellezésére elvégzett kockázatelemzés eredményeinek kifejtése a szimuláció részletes adatait tartalmazó riportok alapján Az elemzés előtt várt 894,146 millió forint elérésének valószínűsége valamivel több, mint 20 %. Kb.45 %-os valószínűséggel állítható, hogy az egyszeri hatás értéke eléri vagy meghaladja az 500 millió forintot. 50 % az esélye annak, hogy az egyszeri hatás értéke 347,96 millió és 944,68 forint között fog alakulni. Az 4. számú mellékletben található riport alapján 10 % a valószínűsége annak, hogy az egyszeri hatás 144,3 és 203,42 MFt között fog alakulni, ugyancsak 10 %-ra tehető, hogy az egyszeri hatás 1209, ,29 MFt között alakul. Meg kell azonban még jegyezni, hogy a fenti eredmények a szimuláció alapján magas (körülbelül 60 %-os) kockázati szint mellett alakultak ki, ezért ezt a szintet a 7. pontban megfogalmazott kockázatcsökkentő akciókkal mindenképp lényegesen szükséges csökkenteni!

22 6.3. Az Technológiai ingatlanok nettó jelenérték alakulásának modellezésére elvégzett kockázatelemzés eredményeinek kifejtése a szimuláció részletes adatait tartalmazó riportok alapján A kockázatelemzés elvégzése előtt a nettó jelenérték 140,7807 MFt-ot tett ki, mely az első illetve a második szakértői brainstorming eredményeként feltárt kockázati tényezők bekövetkezése esetén, azok hatására 111,3 MFt-ra (várható érték) módosult. Meg kell azonban azt is jegyezni, hogy a várható érték körüli bizonytalanságot, - azaz a kockázat mértékét - kifejező standard szórás értéke mintegy 26 %-ot tesz ki, mely azt is jelenti, hogy a várható érték tényleges értéke 70 %-os valószínűséggel ,6 MFt között szóródhat. A 5. sz. mellékletben található riport alapján 10 % a valószínűsége annak, hogy a nettó jelenérték 68,76 és 80,74 MFt között fog alakulni, ugyancsak 10 %-ra tehető, hogy a nettó jelenérték 154,5 216,27 MFt között alakul. Érdemes még megjegyezni, hogy nagy valószínűséggel (50%) a nettó jelenérték 91,17 133, 66 MFt között lesz Az Technológiai ingatlanok egyszeri hatás alakulásának modellezésére elvégzett kockázatelemzés eredményeinek kifejtése a szimuláció részletes adatait tartalmazó riportok alapján Az elemzés előtt várt 57,351 millió forint elérésének valószínűsége körülbelül 15 %. Valamivel több mint 40 %-os valószínűséggel állítható, hogy az egyszeri hatás értéke eléri vagy meghaladja a 30 millió forintot. 40 % az esélye annak, hogy az egyszeri hatás értéke 23 és 71,76 millió forint között fog alakulni. A 5. sz. mellékletben található riport alapján 20 % a valószínűsége annak, hogy a egyszeri hatás -5,08 és 4,98 MFt között fog alakulni, 10 %-ra tehető, hogy az egyszeri hatás 71,76 132,74 MFt között lesz. Meg kell azonban még jegyezni, hogy a fenti eredmények a szimuláció alapján szintén magas (körülbelül 90 %-os) kockázati szint mellett alakultak ki, ezért ezt a szintet is a 7. pontban megfogalmazott kockázatcsökkentő akciókkal mindenképp lényegesen csökkenteni szükséges!

23 7. A kockázatelemzés eredménye alapján javaslattétel kockázatcsökkentő akciók végrehajtására A kiemelt, nagy értékű ingatlanokra egyedi kockázatelemzést kell elvégezni; A kockázatelemzés eddigi eredményének figyelembevételével mindegyik ingatlancsoportra el kell végezni a szimulációt; Ingatlancsoportonként és földrajzi elhelyezkedés szerint az ingatlanértékesítési árak alakulására pontosabb előrejelzést kell készíteni; Kereslet hiányában egyes ingatlanok esetében az előírt értékesítési határidők meghosszabbítása szükséges; Az év során elért eredmények figyelembevételével az elemzési folyamatot meg kell ismételni, illetve aktualizálni szükséges; Az eladások eredményességének fokozására a piacon már elfogadott eladásösztönző technikákat kell bevezetni; Az alacsony kereslettel rendelkező ingatlanokra több évre kiterjedő fizetési konstrukciókat kell alkalmazni; Ingatlanügynökségek bevonásával az ingatlanok piaci marketingjét fokozni kell.

24 8. I R O D A L O M J E G Y Z É K 1. Fekete István: A kockázatelemzés szerepe a beruházások pénzáramlásának meghatározásában Doktori (PhD) értekezés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, Dr. Andor György: Beruházási döntések számítógépes támogatása Doktori (PhD) Értekezés Budapest, Hunyadi L: - Mundruczó Gy: Vita L: Statisztika II. kézirat Aula Kiadó, 1992.

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

A kockázatelemzés szerepe a beruházások pénzáramlásának meghatározásában. Írta: Fekete István. PhD értekezés tézisei

A kockázatelemzés szerepe a beruházások pénzáramlásának meghatározásában. Írta: Fekete István. PhD értekezés tézisei A kockázatelemzés szerepe a beruházások pénzáramlásának meghatározásában Írta: Fekete István PhD értekezés tézisei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Menedzser Szak Doktori Tanácsa

Részletesebben

Dr. Fekete István: Kockázatelemzés alapú marketingtervezés (Magyar Távközlési Részvénytársaság)

Dr. Fekete István: Kockázatelemzés alapú marketingtervezés (Magyar Távközlési Részvénytársaság) Bevezetés Dr. Fekete István: Kockázatelemzés alapú marketingtervezés (Magyar Távközlési Részvénytársaság) A Matáv Rt-nél 2001-ben kísérleti jelleggel elkészült egy olyan módszertan, amely az üzleti tervezés

Részletesebben

Kockázatmenedzsment. dióhéjban Puskás László. Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság

Kockázatmenedzsment. dióhéjban Puskás László. Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság Kockázatmenedzsment dióhéjban Puskás László Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság Kockázatalapú gondolkodásmód ISO 9001:2015 0.3.3 egy szervezetnek intézkedéseket kell megterveznie és végrehajtania

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész

Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész Kockázatkezelés és biztosítás 1. konzultáció 2. rész Témák 1) A kockázatkezelés eszközei 2) A kockázatkezelés szakmai területei 3) A kockázatelemzés nem holisztikus technikái 4) Kockázatfinanszírozás 5)

Részletesebben

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető XXIII. Magyar

Részletesebben

Korrelációs kapcsolatok elemzése

Korrelációs kapcsolatok elemzése Korrelációs kapcsolatok elemzése 1. előadás Kvantitatív statisztikai módszerek Két változó közötti kapcsolat Független: Az X ismérv szerinti hovatartozás ismerete nem ad semmilyen többletinformációt az

Részletesebben

Sportberuházások pénzügyi és közgazdasági érzékenységvizsgálata kockázatok egy sportlétesítmény életében

Sportberuházások pénzügyi és közgazdasági érzékenységvizsgálata kockázatok egy sportlétesítmény életében Sportberuházások pénzügyi és közgazdasági érzékenységvizsgálata kockázatok egy sportlétesítmény életében Vörös Tünde Széchenyi István Egyetem Nyerges Mihály Emlékkonferencia 2017.01.26. Probléma felvetés

Részletesebben

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Kassai Eszter kockázatelemzési tanácsadó MÉTP konferencia, 2010. június 10. A kockázat fogalma

Részletesebben

Balogh János gépészmérnök, műszaki menedzser MSc., vezető programkoordinációs szakértő 1

Balogh János gépészmérnök, műszaki menedzser MSc., vezető programkoordinációs szakértő 1 Építési projektek ütemtervi bizonytalanságainak, kockázatainak figyelembe vétele a pénzügyi tervezésnél Balogh János gépészmérnök, műszaki menedzser MSc., vezető programkoordinációs szakértő, MVM Paks

Részletesebben

Kvantitatív módszerek

Kvantitatív módszerek Kvantitatív módszerek szimuláció Kovács Zoltán Szervezési és Vezetési Tanszék E-mail: kovacsz@gtk.uni-pannon.hu URL: http://almos/~kovacsz Mennyiségi problémák megoldása analitikus numerikus szimuláció

Részletesebben

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE Komplex termékek gyártására jellemző, hogy egy-egy termékbe akár több ezer alkatrész is beépül. Ilyenkor az alkatrészek általában sok különböző beszállítótól érkeznek,

Részletesebben

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY A Hunya, Széchenyi utca 11. szám alatti beépítetlen terület megjelölésű ingatlan értékesítés előtti becsült forgalmi értékének megállapításáról Készült: 2016. március

Részletesebben

Működési kockázatkezelés fejlesztése a CIB Bankban. IT Kockázatkezelési konferencia 2007.09.19. Kállai Zoltán, Mogyorósi Zoltán

Működési kockázatkezelés fejlesztése a CIB Bankban. IT Kockázatkezelési konferencia 2007.09.19. Kállai Zoltán, Mogyorósi Zoltán Működési kockázatkezelés fejlesztése a CIB Bankban IT Kockázatkezelési konferencia 2007.09.19. Kállai Zoltán, Mogyorósi Zoltán 1 A Működési Kockázatkezelés eszköztára Historikus adatok gyűjtése és mennyiségi

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 1. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Regresszió analízis A korrelációs együttható megmutatja a kapcsolat irányát és szorosságát. A kapcsolat vizsgálata során a gyakorlatban ennél messzebb

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR A projektek előkészítése 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2017. 12. 07. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 PROJEKTEK ELŐKÉSZÍTÉSE

Részletesebben

LEGJOBB BECSLÉS Módszerek, egyszerűsítések

LEGJOBB BECSLÉS Módszerek, egyszerűsítések LEGJOBB BECSLÉS Módszerek, egyszerűsítések Tusnády Paula 2010. Június 24. 1 Tartalom Értékelési folyamat lépései Módszerek Arányosság elve Élet ági egyszerűsítések Nem-élet ági egyszerűsítések 2 Értékelési

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

13. Kockázatos Körkapcsolás

13. Kockázatos Körkapcsolás PMI Budapest, Magyar Tagozat 13. Kockázatos Körkapcsolás 2010. május 19. Tervezett program Előadások Előadó 13:00 Köszöntő és bevezető Szalay Imre, PMP PMI elnök 13:10 A PMI PMBOK kockázatmenedzsment megközelítése

Részletesebben

A befektetési szabályok változása a évben. File Tamás

A befektetési szabályok változása a évben. File Tamás A befektetési szabályok változása a 2008. évben File Tamás ingatlanok Változások főbb témái ingatlanfejlesztés, -kezelés, -üzemeltetés ingatlanértékelő, ingatlanértékelés ingatlanokkal kapcsolatos egyéb

Részletesebben

SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás

SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 2014-2018. ÉVEK IDŐSZAKÁRA SZÓLÓ BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVÉHEZ SZÜKSÉGES KOCKÁZATELEMZÉS A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában

Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől. a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában Kunfehértó Község Polgármesteri Hivatal Címzetes Főjegyzőjétől E l ő t e r j e s z t é s a 2016. évi ellenőrzési munkaterv elfogadása tárgyában (Képviselő-testület 2015.október 21-i ülésére) A 2016. évre

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése. Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György

Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése. Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György Tartalom A kockázatról általában A kockázatelemzés folyamata Az

Részletesebben

Előterjesztő: Pénzügyi és Gazdasági Bizottság Elnöke. Előkészítő: PH Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, március 28.

Előterjesztő: Pénzügyi és Gazdasági Bizottság Elnöke. Előkészítő: PH Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ózd, március 28. Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2013. ( ) önkormányzati rendelete Ózd Város Önkormányzatának tulajdonáról és a vagyongazdálkodás főbb szabályairól szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Loss Distribution Approach

Loss Distribution Approach Modeling operational risk using the Loss Distribution Approach Tartalom»Szabályozói környezet»modellezési struktúra»eseményszám eloszlás»káreloszlás»aggregált veszteségek»további problémák 2 Szabályozói

Részletesebben

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió SZDT-08 p. 1/31 Biometria az orvosi gyakorlatban Korrelációszámítás, regresszió Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Korrelációszámítás

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben

Dr. Kalló Noémi. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Dr.

Dr. Kalló Noémi. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment. egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék. Dr. Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Ismertesse a legfontosabb előrejelzési módszereket és azok gyakorlati

Részletesebben

MSC szakdolgozati témák 2015/2016. tanév I. félév

MSC szakdolgozati témák 2015/2016. tanév I. félév MSC szakdolgozati témák 2015/2016. tanév I. félév Dr. Bozsik Sándor Megyei jogú város gazdálkodásának bemutatása és komplex pénzügyi elemzése Adóellenőrzés egy gazdálkodási szerv esetében Nemzetközi adózási

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.05. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

Építési projektek kockázatmenedzsmentje

Építési projektek kockázatmenedzsmentje Építési projektek kockázatmenedzsmentje Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos főmunkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető Nagyberuházások sikeres megvalósítása Projektmenedzsment Fórum 2016

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása

BME Járműgyártás és -javítás Tanszék. Javítási ciklusrend kialakítása BME Járműgyártás és -javítás Tanszék Javítási ciklusrend kialakítása A javítási ciklus naptári napokban, üzemórákban vagy más teljesítmény paraméterben meghatározott időtartam, amely a jármű, gép új állapotától

Részletesebben

Kockázatmenedzsment

Kockázatmenedzsment Kockázatmenedzsment Az ember olyan szelepet szeretne szerkeszteni, amelyik nem szivárog, és mindent megpróbál a kifejlesztésére. De a valóságban csak olyan szelepek vannak, amelyek szivárognak. Így el

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK. Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015

KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK. Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015 KÖZLEKEDÉSÜZEMI ÉS KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGI TANSZÉK Prof. Dr. Tánczos Lászlóné 2015 KÖZLEKEDÉSGAZDASÁGTAN BSc. I. KAMATOS KAMATSZÁMÍTÁS (jövőbeni érték számítása) C t = C 0 * (1 + i) t ahol C t a 0. évben ismert

Részletesebben

április Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére

április Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére 218 április v1.64 Tartalom Tartalom... 2 Bevezetés... 2 Összesített adatok bemutatása... 4 Energiafogyasztások vizsgálata... 4 Energiafogyasztásokhoz

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III. 6. I. 6. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 14. I. 14. III. 15. I. 15. III. 16. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Statisztikai módszerek a skálafüggetlen hálózatok

Statisztikai módszerek a skálafüggetlen hálózatok Statisztikai módszerek a skálafüggetlen hálózatok vizsgálatára Gyenge Ádám1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Számítástudományi és Információelméleti

Részletesebben

ALLIANZ GONDOSKODÁS PROGRAM PLUSZ

ALLIANZ GONDOSKODÁS PROGRAM PLUSZ ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS ALLIANZ.HU ALLIANZ GONDOSKODÁS PROGRAM PLUSZ Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk 1/32 PÉNZPIACI FORINT (PPA) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT INFORMÁCIÓK TERMÉK A termék

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET Székhely: 7623 Pécs, Köztársaság tér 2. Adószám: 11017897-2-02 KSH: 11017897-6419-122-02 Cg.: 02-02-060334 Honlap: www.mvhsz.hu ELŐTERJESZTÉS A 2. NAPIRENDI PONTHOZ Beszámoló

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

I. rész. Magánnyugdíjpénztár aktuáriusi értékelése

I. rész. Magánnyugdíjpénztár aktuáriusi értékelése A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2/2009. számú irányelve a magánnyugdíjpénztárak aktuáriusi értékelése egyes részeinek formátumára, annak kitöltésére vonatkozóan A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál ÁSZ Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál A belső kontrollok ellenőrzésének tervezése, programozása Szikszainé Király

Részletesebben

Számviteli szabályozás

Számviteli szabályozás Dr. Pál Tibor 2012.09.10. Számviteli szabályozás 7. ELŐADÁS Szabályok és elvek a könyvvizsgálat során Társasági törvény Egyéb Könyvvizsgálati törvény KÖNYVVIZSGÁLAT Könyvvizsgálati standardok Számviteli

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a RITEK Zrt. Regionális Információtechnológiai Központ bemutatóján. www.ritek.hu

Tisztelettel köszöntöm a RITEK Zrt. Regionális Információtechnológiai Központ bemutatóján. www.ritek.hu Tisztelettel köszöntöm a RITEK Zrt. Regionális Információtechnológiai Központ bemutatóján. www.ritek.hu BEVEZETŐ az ASP-szolgáltatásról Az ASP-szolgáltatás (Application Service Providing) előnyei A megrendelő

Részletesebben

CEBS Consultative Paper 10 (folytatás) Krekó Béla PSZÁF, 2005. szeptember 15.

CEBS Consultative Paper 10 (folytatás) Krekó Béla PSZÁF, 2005. szeptember 15. CEBS Consultative Paper 10 (folytatás) Krekó Béla PSZÁF, 2005. szeptember 15. 1 3.3.3 Minősítési rendszerek és a kockázatok számszerűsítése Minősítések hozzárendelése PD, LGD, CF meghatározása Közös vizsgálati

Részletesebben

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1 Regionális klímamodellezés az Országos Meteorológiai Szolgálatnál HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Csima Gabriella, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező

Részletesebben

Számviteli szabályozás

Számviteli szabályozás Dr. Pál Tibor 2010.11.29. Társasági Számviteli szabályozás 7. ELŐADÁS Szabályok és elvek a könyvvizsgálat során Egyéb standardok KÖNYVVIZSGÁLAT Számviteli Könyvvizsgáló választása Ki lehet könyvvizsgáló?

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Losonczi László Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Debrecen, 2011/12 tanév, II. félév Losonczi László (DE) A Markowitz modell 2011/12 tanév,

Részletesebben

Biztosítási Eszközalapok brosúrája

Biztosítási Eszközalapok brosúrája Biztosítási Eszközalapok brosúrája ESZKÖZALAP MEGNEVEZÉSE: NOVIS ETF Részvény Eszközalap Jelen Biztosítási Eszközalapok brosúrája 2018. január 1- től érvényes. Milyen eszközalapról van szó? TIPUS: Biztosítási

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól II. negyedév 5. I. 5. III.. I.. III. 7. I. 7. III. 8. I. 8. III. 9. I. 9. III. 1. I. 1. III. 11. I. 11. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 1. I. 1. III. 15. I. 15. III. 1. I. 1. III. 17. I. 17. III. 18. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY

Részletesebben

ALLIANZ.HU ALLIANZ ÉLETPROGRAM ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS. Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk AHE-21286/E1 1/37

ALLIANZ.HU ALLIANZ ÉLETPROGRAM ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS. Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk AHE-21286/E1 1/37 ALLIANZ.HU ALLIANZ ÉLETPROGRAM ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk 1/37 PÉNZPIACI FORINT (PPA) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT INFORMÁCIÓK TERMÉK A termék neve: Allianz

Részletesebben

EGYSZERI DÍJFIZETÉSŰ ALLIANZ ÉLETPROGRAM NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ZÁRADÉKKAL

EGYSZERI DÍJFIZETÉSŰ ALLIANZ ÉLETPROGRAM NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ZÁRADÉKKAL ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS ALLIANZ.HU EGYSZERI DÍJFIZETÉSŰ ALLIANZ ÉLETPROGRAM NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ZÁRADÉKKAL Az okra vonatkozó konkrét információk 1/37 PÉNZPIACI FORINT (PPA) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12.

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12. 6. Előadás Visszatekintés: a normális eloszlás Becslés, mintavételezés Reprezentatív minta A statisztika, mint változó Paraméter és Statisztika Torzítatlan becslés A mintaközép eloszlása - centrális határeloszlás

Részletesebben

Gazdaságosság, hatékonyság. Katona Ferenc franzkatona@gmail.com

Gazdaságosság, hatékonyság. Katona Ferenc franzkatona@gmail.com franzkatona@gmail.com A különböző gazdasági egységek rendeltetésük szerinti feladataik végrehajtása érdekében a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával kifejtett céltudatos tevékenysége a gazdálkodás.

Részletesebben

Mennyiségi adatok: Ajánlatkérő a szerződés teljes időtartamára (2017. december 31-ig ) nettó Ft összegben kíván keretszerződést kötni.

Mennyiségi adatok: Ajánlatkérő a szerződés teljes időtartamára (2017. december 31-ig ) nettó Ft összegben kíván keretszerződést kötni. 14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és címek 1 (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos név: Budapest I.

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria Bódis Emőke 2016. 04. 25. J J 9 Korrelációanalízis Regresszióanalízis: hogyan változik egy vizsgált változó értéke egy másik változó változásának függvényében. Korrelációs

Részletesebben

Nagy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem

Nagy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése. Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem agy számok törvényei Statisztikai mintavétel Várható érték becslése Dr. Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem A mérés mint statisztikai mintavétel A méréssel az eloszlásfüggvénnyel

Részletesebben

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság Microsoft Excel 2010 Gyakoriság Osztályközös gyakorisági tábla Nagy számú mérési adatokat csoportokba (osztályokba) rendezése -> könnyebb áttekintés Osztályokban szereplő adatok száma: osztályokhoz tartozó

Részletesebben

Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz

Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz 1. feladattípus a megadott adatok alapján lineáris keresleti, vagy kínálati függvény meghatározása 1.1. feladat

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés -

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés - KÖZZÉTÉTEL - éves kockázatkezelési jelentés - A GlobalFX Investment Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15., cégjegyzékszám: 01-10-046511; továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.08. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. december 19-i ülésére Tárgy: Zirc Városi Önkormányzat 2006. évi belső ellenőrzési tervének kockázatelemzése Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ

ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ ELŐZETES KÖLTSÉGKALKULÁCIÓ (FELTÉTELEZETT BEFEKTETÉSI ÖSSZEGRE, UNICREDIT PRIVATE BANKING ÜGYFELEK RÉSZÉRE) Amundi befektetési alapok Az előzetes költségkalkuláció (továbbiakban: költségkalkuláció ) bemutatja

Részletesebben

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás Kísérlettervezés - biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás A matematikai-statisztika feladata tapasztalati adatok feldolgozásával segítséget nyújtani

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 10.

Matematikai geodéziai számítások 10. Matematikai geodéziai számítások 10. Hibaellipszis, talpponti görbe és közepes ponthiba Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 10.: Hibaellipszis, talpponti görbe és Dr. Bácsatyai, László

Részletesebben

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás STATISZTIKA Hipotézis, sejtés 11. Előadás Hipotézisvizsgálatok, nem paraméteres próbák Tudományos hipotézis Nullhipotézis felállítása (H 0 ): Kétmintás hipotézisek Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H

Részletesebben

1. A bizonytalanság és a kockázat, kockázatmenedzsment fogalma, a kockázat típusai

1. A bizonytalanság és a kockázat, kockázatmenedzsment fogalma, a kockázat típusai Dr. Fekete István: Kockázat kontrolling 1. A bizonytalanság és a kockázat, kockázatmenedzsment fogalma, a kockázat típusai Bármely feladat megoldásának egyik lényegi sajátossága a bizonytalanságok jelenléte

Részletesebben

2016. évi ellenőrzési terv

2016. évi ellenőrzési terv A Közgyűlés X-145/271.670/2015. sz. határozatának 1. melléklete 2016. évi i terv I. fejezet i terv elkészítése során felhasznált kimutatások, elemzések, egyéb dokumentumok Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri

Részletesebben

Jogszabályi környezet

Jogszabályi környezet A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása a villamosenergiatermeléshez, illetve fogyasztáshoz kapcsolódó kapacitás-kiesések közzétételi kötelezettségének alsó határára vonatkozóan

Részletesebben

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Eur.Ing. Frank György c. docens az SzVMSzK Szakmai Kollégium elnöke SzVMSzK mérnök szakértő (B5) A lövedékálló

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Az Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megye területén

ÚTMUTATÓ. Az Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megye területén ÚTMUTATÓ Az Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megye területén című pályázat mellékletét képező üzleti terv elkészítéséhez Az Útmutató megtalálható a Nemzetgazdasági

Részletesebben

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok STATISZTIKA 1. Előadás Hipotézisvizsgálatok Tematika 1. Hipotézis vizsgálatok 2. t-próbák 3. Variancia-analízis 4. A variancia-analízis validálása, erőfüggvény 5. Korreláció számítás 6. Kétváltozós lineáris

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

Szolvencia II. Biztosítástechnikai tartalékok 2005.04.27

Szolvencia II. Biztosítástechnikai tartalékok 2005.04.27 Szolvencia II. Biztosítástechnikai tartalékok 2005.04.27 Biztosítástechnikai tartalékok A. Nem-életbiztosítási tartalékok B. Életbiztosítási tartalékok C. Próbaszámolások 2005.04.27 2 A. Nem-életbiztosítási

Részletesebben

ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ

ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ ÉLET- ÉS SZEMÉLYBIZTOSÍTÁS ALLIANZ.HU ALLIANZ BÓNUSZ ÉLETPROGRAM-EURÓ Az eszközalapokra vonatkozó konkrét információk BIZTONSÁGOS KÖTVÉNY EURÓ (BKE) ESZKÖZALAPRA VONATKOZÓ KONKRÉT INFORMÁCIÓK TERMÉK A

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2014. II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2014. augusztus 22. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2014. II. negyedévben 2,8%-kal csökkent, a félév

Részletesebben

A banki projekthitel-portfóliók kitisztítása

A banki projekthitel-portfóliók kitisztítása A banki projekthitel-portfóliók kitisztítása dr. Kandrács Csaba Hitelezés 2015. Sofitel Hotel, Budapest, 2015. május 7. A vállalati hitelállomány javulást mutat, de továbbra is lassú a portfoliótisztulás

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

Békés Város Képviselő-testülete október 20-i ülésére

Békés Város Képviselő-testülete október 20-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzata évi ellenőrzési terve Előkészítette: Juhos Józsefné belső ellenőrzési vezető Békési Kistérségi Iroda Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: III/4. Döntéshozatal

Részletesebben

Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban

Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban Az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazhatósága hatásvizsgálatokban Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat, szepszo.g@met.hu RCMTéR hatásvizsgálói konzultációs workshop 2015. június 23.

Részletesebben

Gondolatok a Balaton vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról az éghajlatváltozás tükrében

Gondolatok a Balaton vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról az éghajlatváltozás tükrében Gondolatok a Balaton vízháztartásáról és vízszint-szabályozásáról Varga György varga.gyorgy@ovf.hu monitoring referens Országos Vízügyi Főigazgatóság Jakus Ádám jakus.adam2@ovf.hu kiemelt műszaki referens

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. az EMGA kiadásairól. Korai előrejelző rendszer, 2014/5-6. szám

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. az EMGA kiadásairól. Korai előrejelző rendszer, 2014/5-6. szám EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.25. COM(2014) 390 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az EMGA kiadásairól Korai előrejelző rendszer, 2014/5-6. szám HU HU TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Gyakorlat 8 1xANOVA. Dr. Nyéki Lajos 2016

Gyakorlat 8 1xANOVA. Dr. Nyéki Lajos 2016 Gyakorlat 8 1xANOVA Dr. Nyéki Lajos 2016 A probléma leírása Azt vizsgáljuk, hogy milyen hatása van a család jövedelmének a tanulók szövegértés teszten elért tanulmányi eredményeire. A minta 59 iskola adatait

Részletesebben