Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint Az állatkísérleteket helyettesítő alternatív módszerek egyetemi jegyzet Dr.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint Az állatkísérleteket helyettesítő alternatív módszerek egyetemi jegyzet Dr."

Átírás

1 Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint Az állatkísérleteket helyettesítő alternatív módszerek egyetemi jegyzet Dr. Tuboly Eszter 1. Miért fontosak az alternatív módszerek? Napjainkban folyamatosan nő az igény, hogy az élő állaton végzett kísérleteket in vitro modellek és metodikák váltsák fel. A társadalom nagy többsége elfogadja, hogy szükség van állatkísérletekre, azonban szorgalmazza számuk csökkentését. A kutatók között természetesen egyetértés van abban, hogy csakis a legszükségesebb és másképpen meg nem válaszolható kérdések tisztázása történjenek állatokon. Ugyanakkor egyes állatvédő szervezetek csakis azt a megoldást tekintik alternatívnak, ha a kutatás egyáltalán nem használna fel állatot kísérleti céllal. Nehéz eldönteni a kérdést, hogy vajon kinek van igaza, a radikális állatvédőknek, vagy azoknak, akik szerint egy állat élete nem sokat számít, ám az nyilvánvaló, hogy senki nem próbálna ki szívesen saját magán egy-egy új hatóanyagot, vagy eljárást, amelyet még soha nem teszteltek élő szervezetben. Mint mindenben, itt is az arany középutat kell megtalálni, amelyben a törvénykezés adja a fő támpontokat. A fejlett országokban, így az Európai Unióban is egyre szigorúbb állatvédelmi törvények születnek és minden kutatóhelynek szigorúan szem előtt kell tartania a reduction, azaz az élő állatok felhasználásának csökkentése alapelvet. A szabályok szigorítása mellett egyre több drasztikus lépés is sorra kerül, mint amilyen a március 11-étől hatályba lépett EU-s rendelet, miszerint a kozmetikai ipar többé nem használhat állatokat kísérletes céllal. Így a társadalmi nyomáson túl manapság már a törvényi szabályozás miatt is egyre sürgetőbb alternatív, úgynevezett in vitro módszerek és tesztrendszerek kidolgozása, amelyek élő szervezetek feláldozása nélkül működtethetők kutatási célra. Számos szervezet és program alakult az elmúlt időben, innovációs versenyeket és pályázatokat írnak ki, amelyek jutalom reményében buzdítják a szakembereket összefogásra, újabb-és újabb módszerek kidolgozására. Hiába a törvénykezés szigorodása, az orvostudománynak, vagy éppen a gyógyszer-és kozmetikai iparnak lépést kell tartania az egyre növekvő létszámú populációval, illetve fogyasztói társadalommal.

2 2. A legismertebb alternatív módszerek Az állatkísérletek helyettesítésére alkalmazható lehetőségek Teljes helyettesítés In vitro tesztrendszer kémiai komponensekkel: Olyan reakcióközeg, amely egy a szervezetben is lejátszódó folyamatot modellez, például szabadgyök-generáló reakciók, gázképző folyamatok, az alkohol kémiai lebontása, etc. Ezek segítségével vizsgálható maga a folyamat, annak egyes részfolyamatai, vagy alkalmasak lehetnek például gyógyszertesztelésre is. Fontos ismérvük, hogy nagyban játszanak, azaz egy ilyen tesztrendszerben minden reakció jóval nagyobb mértékben zajlik, nagyobb koncentrációkkal, a valóságtól gyakran eltérően nagymértékű válasszal kell számolnunk. In vitro tesztrendszerek biológiai komponensekkel: Ezen közegben már élő anyag, adott esetben élő sejt viselkedése, válaszreakciói vizsgálhatóak, a folyamat független a valós környezetében párhuzamosan zajló többi folyamattól, gyakran olyan alacsonyrendű organizmusban vizsgálható, amely rendkívül távol áll a kutató valódi problémájától. Fontos a homológiák keresése, s minél életszerűbb kísérleti körülmények (pl. Ph érték, hőmérséklet, sejtes homeosztázis, etc.) szimulációja. Az előző rendszerrel ellentétben minden folyamat esetén jóval alacsonyabb koncentrációkkal, kisebb mértékű sejtválasszal kell számolnunk, mintha in vivo vizsgálódnánk. Amennyiben az élő szervezet teljes egészét használjuk, úgy egysejtű élőlényekkel kell dolgoznunk. Alkalmas biológiai rendszer lehet: Mikroorganizmusok (Escherichia coli és társai) Gomba sejtek (pl. cirkadián ritmussal kapcsolatos kutatások) Növényi sejtek (biotechnológia) Metazoa parazita állatok Az in silico vizsgálatok virágkorát éljük, az alternatív módszerek kidolgozásának, fejlesztésének élén az orvostudományban is a számítógépes szimulációk állnak. Szinte bármilyen klinikai problémát, egy-egy új hatóanyag, kezelés lehetséges hatásmechanizmusát, vagy éppen egy új, a természetesnél vélhetően jobban működő szervezet genetikai állományát is képesek modellezni már manapság.

3 2.2. Biológiai rendszerek, amelyek alkalmazásakor a reduction eredeti jelentését tartjuk szem előtt, tehát az állatok számának csökkentését: Szöveti homogenát, ex vivo szerv vizsgálatok Szerv, szövet vagy sejtkultúrák (biokémiai kutatások céljára): Ezek a leggyakrabban, minden kutatóhelyen, ipari laboratóriumban használt alternatív eljárások, szinte bármilyen vizsgálat alapjául szolgálhatnak, számos lehetőséget biztosítanak az élő szervezet minél inkább élethű helyettesítésére. Természetesen azonban elő kell állítanunk ezeket, így kezdeti lépésként mégiscsak kísérleti állatokat kell bevonnunk a vizsgálatunkba, noha egy-egy állat felhasználásával nagy elemszámú vizsgálati populációt kaphatunk. 3. Az alternatív módszerek előnyei és hátrányai Természetesen mindig is lesznek állatkísérletek az orvostudományban, ám manapság már minden magára valamit adó kutatóhelyen működik olyan egység, vagy laboratórium, ahol rutinszerűen alkalmaznak in vitro teszteket egy-egy vizsgálatsorozat részeként. A legnagyobb előnyök között említhetjük: A probléma egy-egy részletére, egy adott folyamatra fókuszálnak, tehát egy vizsgált in vitro reakciót nem befolyásol a többi folyamat. Nincsenek kölcsönhatások más molekulákkal, például agonista-antagonista, szinergista, etc. hatások. Költséghatékonyabbnak és kevésbé stresszesnek is tekinthetjük ezeket, ugyanis nincsen ellátási/fenntartási költség, nem kell a vizsgálat után akár több éves utánkövetést végeznünk, megspórolhatjuk a drága fájdalomcsillapítást-és, anesztéziát, ráadásul nem kell a kísérlet közben folyamatosan azon aggódnunk, vajon túlél-e az állat, legalább addig, amíg a kívánt válaszreakció lezajlik, etc. Egyszerűbb kezelni ezeket, kisebb kockázatot és felelősséget vállal az a kutató, aki in vitro dolgozik. Időtakarékosság, valamint az elemszámnövelés gyors és viszonylag egyszerű módja, nem véletlen, hogy egy-egy jobb publikációhoz gyakran elengedhetetlenek az in vitro kiegészítő kísérletek, bizonyítékok.

4 A legnagyobb előnyök azonban gyakran hátrányukra is válhatnak: A vizsgálat nem igazán életszerű, a reakció, vagy a vizsgált komponens alig mutat hasonlóságot egy élő fajéval, vagy az emberi szervezettel szemben. Ez a kritika természetesen jogos és mindig gyanakvásra kell, hogy okot adjon. Például, ritkán lehet egy ilyen metodika alkalmas krónikus, szisztémás reakciók vizsgálatára. Nem mindig az alternatív módszer a legolcsóbb, különösen a legújabb innovációkat tekintve, amelyek különleges és ritka anyagokkal, technológiákkal és a legmodernebb számítástechnikával vannak felszerelve, gyakran nagyon igényes rendszerekről van szó, mint amilyenek például a szövettenyésztés során használt eljárások. 4. Sejttenyésztés A szerv-, szövet- és sejttenyésztés olyan in vitro technikák, amikor mesterséges, azaz laboratóriumi körülmények között tartjuk fenn és/vagy szaporítjuk az állati vagy növényi eredetű mintákat. A minta származhat az általunk választott kísérleti állatból, műtét során, vagy közvetlenül a halál után eltávolított anyagból, vagy biopsziából. Természetesen ugyanez igaz az emberi szervezetből származó sejtekre is. A szövettenyésztés valójában csak a szervet alkotó sejtek túlélésének biztosítása, legtöbbször a megfelelően kisméretű, embrionális szervek esetén alkalmazzák, itt korlátozott sejtszaporodás és differenciálódás is megfigyelhető.a szövettenyésztés során egy kisebb, a szervezetből eltávolított, szövetminta fenntartásáról, és sejtjeinek korlátozott szaporításáról van szó. A legáltalánosabban alkalmazott eljárás a sejttenyésztés, amikor egy szövetből (egészséges vagy tumoros) izolált sejteket tartanak fenn és szaporítanak. A sejttenyésztés módszerét egy adott sejttípus tisztán, vagy kevert kultúrában történő előállítására alkalmazzák. Ezek a sejtek élő környezetükből kiragadva, az őket körülvevő sejtektől, az immun- és hormonrendszertől megfosztva csak egy adott, szűk tudományterület számára jelentenek megfelelő alternatívát Sejt és szövettenyésztés céljai Magának a sejtnek a vizsgálata (sejtanalízis) A sejt-sejt kölcsönhatás (sejtkommunikáció) vizsgálata A sejtek különböző kémiai anyagokra adott válaszának analízise

5 Különböző sejt-eredetű fehérje termékek előállítására (biotechnológia ipar) Klinikai alkalmazás: szerv, vagy szövet pótlása, sejt/vagy szövet bejutatása terápiás célzattal Élelmiszeripar: mesterséges hús, jobb tulajdonságokkal bíró alapanyagok 4.2. A sejttenyészetek típusai Primer sejttenyészetek: készülhetnek embrionális ill. felnőtt szövetből. Minden egyes preparátum kicsit eltér egymástól, teljesen homogén idegen sejtet nem tartalmazó tiszta tenyészetről nem beszélhetünk. Előnyük, hogy a sejteket más hatás, mint a tenyésztés kezdő lépéseként alkalmazott enzimatikus, vagy mechanikus disszociáció nem érte, a sejtek nem tekinthetők módosított ill. transzformált sejteknek. Hátrányuk, hogy ezek a kultúrák korlátozott ideig tarthatók csak fenn, élettartamuk tehát véges (hetek, néhány hónap). Sejtvonalak: abnormális, gyakran transzformált sejtek, élettartamuk korlátlan. 5. A sejttenyésztés módszerei és feltételei 5.1. A sejttenyésztő laboratórium legfontosabb eszközei Tiszta, lehetőleg frissen meszelt, ablaktalan helyiség, amely csak a sejttenyésztő laboratóriumban használt eszköztárral van felszerelve. Az ajtóban UV védelem ajánlott. Laminaris fülke ( laminar box ): a steril munka, azaz a steril oldatok készítése, szűrése, összeállítása, a sejtek preparálása, tehát maga a sejttenyésztési folyamat minden lépése kizárólag itt, a steril levegő-áramot biztosító fülkék alatt történik. Két fajtája van, a vertikális, valamint a horizontális típusú lamináris box (a steril levegő másként áramlik bennük). A vertikális box-ban (biology safety cabinet) a steril levegő a fülke tetejéről, tehát fentről lefelé, vertikálisan áramlik; veszélyes anyagokkal való munkára ez a legalkalmasabb típus. A horizontális box veszélyes anyagokkal való munkára nem alkalmas, de a tenyészetek számára legbiztonságosabb feltételeket nyújtja. A steril levegő horizontálisan, a tenyésztő irányába, kifelé áramlik. Mindkét steril tenyésztő fülke típus esetében a levegő folyamatosan kicserélődik szűrt, steril levegőre, ugyanis ezek a steril fülkék el vannak látva ún. HEPA (high efficiency particle) filterrel, amely a nemkívánatos partikulákat kiszűri. A steril fülkék természetesen fel vannak szerelve rövid-hullámhosszú UV lámpákkal, hogy a munka szünetében a fülkét sterilizálni lehessen.

6 CO 2 inkubátorok: a sejtek 5-10% CO 2 tartalmú, közel 100%-os páratartalmú légtérben növekednek. A tenyésztő médium nátriumbikarbonát/szénsav puffer rendszerrel van az optimális fiziológiás ph értékre beállítva. Ezeket a feltételeket szigorúan be kell tartani és folyamatosan ellenőrizni. A megfelelő, folyamatos gázcserét a tenyésztőflaskák sapkáinak meglazításával biztosítani kell a tenyésztés folyamán. Mikroszkóp: a tenyészetek vizualizálására fáziskontraszttal ellátott inverz mikroszkópot használunk. Saját hűtő-és fagyasztószekrény, vízfürdő, centrifuga, a cél, hogy ne kelljen ki-be járkálni a laboratóriumból 70%-os alkohol a kéz és a munkafelület fertőtlenítéséhez 5.2. Sejtpreparálás szövettenyésztés céljából Az egyes lépések az alábbiak: 1. A szövettenyésztéshez szükséges oldatok elkészítése. 2. A tenyésztés céljára felhasználandó szövet előkészítése. 3. Sejtdisszociálás: Mechanikus disszociáció a sejtek enzimatikus kezelés nélküli szétválasztása mechanikus úton: a szövet megfelelő átmérőjű tűn keresztül fecskendőbe történő fel-le szívogatásával (pl. lágy, könnyen diszpergálható agyszövet esetén); a szövet megfelelő pórusméretű műanyag szitán történő átpréselésével. Enzimatikus disszociáció enzimatikus kezeléssel, kollagenáz, tripszin, tripszin-edta, diszpáz, proteáz enzimek alkalmazásával történik. 4. A sejtszuszpenzió steril nylon szűrőn át történő szűrése a sikeresen diszpergált sejtek és a megmaradt, nagyobb szövetdarabok szétválasztása céljából. 5. A sejtek alacsony fordulaton történő ülepítése. 6. A sejtüledék reszuszpendálása, a felülúszót ekkor friss tápfolyadékra cseréljük. 7. Sejtszámolás (az össz-sejtszámot ill. az élő sejtek számát mikroszkóp alatt, hemocitométer segítségével határozzuk meg és beállítjuk a kívánt sejtsűrűséget a tenyésztéshez. Trypánkéket használunk az ún. festék-kizárásos tesztben, hogy meg tudjuk határozni az elpusztult sejtek számát. Az ilyen sejtek nem festődnek, nem veszik fel a festéket. A tenyészetek morfológiai változását, növekedését naponta ellenőrizzük. Tápfolyadékot általában hetente két alkalommal cserélünk a sejtkultúrákon. Ha elérték a megfelelő

7 sejtsűrűséget, szubkultúrákat készítünk belőlük, ill. tartós tárolásra lefagyaszthatjuk, amint azt a feladat megkívánja Sejtadhéziós molekulák, a sejtek letapadását segítő faktorok Ezeket az anyagokat a tenyésztőedények felületének kezelésére használjuk: Kollagén Fibronektinek (sejtfelszíni és plazmafehérjék) Laminin (heteromer glikoprotein) Poly-L-Lizin (polikationos természetű poliaminosav, kda MW Poly-L-Ornitin (polikationos természetű poliaminosav, kda MW) 5.4. A sejttenyésztő oldatok alapvető komponensei Szervetlen sók (nátrium, kálcium, kálium, magnézium klorid, szulfát, ill. foszfát sói) Szénhidrátok (glukóz, fruktóz) Aminosavak Vitaminok Zsírsavak és lipidek Fehérjék és peptidek Szérum fetális borjúsavó (FCS), újszülött borjúsavó, lószérum, az alap tenyésztőoldathoz leggyakrabban hozzákevert komponensek. A sejtnövekedéshez nélkülözhetetlen nutritív anyagokat ill. növekedési faktorokat (growth factor) tartalmazzák. Sejttípusonként változó, hogy melyik szérumfajta kedvez az adott sejt növekedésének. Növekedési faktorok Inzulin Transzferrin Szérum albumin 6. Mesterséges szövetek létrehozása ( tissue engineering ) Az utóbbi évtizedekben forradalom zajlott a biológiai tudományok területén, létrejött a biotechnológia új, multidiszciplináris területe, a humán tissue engineering. Ez a kifejezés összekapcsolja a medicina, a sejt-és molekuláris biológia, anyag, valamint a mérnöki

8 tudományok ( engineering ) különféle aspektusait, Célja, hogy szövetpótló anyagokat hozzon létre, melyek segítségével a károsodott humán szövet regenerálható, funkciója megtartható, illetve javítható lehet. Napjainkban már rutinszerűen alkalmaznak különféle mesterségesen előállított szöveteket, pl. véredényeket bypass műtétek során, bőrszövetet traumás sérülést szenvedett betegeken, de történt már hasnyálmirigy β sejtek, porckorongok, vagy éppen májlebenyek pótlása is ezzel az eljárással. A módszer létjogosultságát indokolják a rendkívül hosszú kórházi transzplantációs várólisták, illetve a szervkilökődés, mint gyakori komplikáció előfordulása. 6.1 Alkalmazási területei: A tissue engineering (regeneratív medicina) javítja, vagy pótolja a károsodott, illetve kiesett strukturális szöveti (pl. csont, porc, erek, hólyag, stb.) funkciót. A szövet transzplantáció (pl. őssejtet használva) specifikus biokémiai funkciót ellátó sejtek (pl. mesterséges máj ill. pancreas) transzplantációját jelenti. A biológiai engineering egy szélesebb területet jelent, mely magába foglalja a magát a tissue engineering-et és más, rokon területeket, mint pl. a bioanyagok létrehozását, alkalmazását. 6.2 Alkalmas sejttípusok származás alapján Autológ sejtek nyerhetők ugyanabból az egyedből, mely a reinplantáció alanya, melybe a reinplantáció történik. Autológ sejtek inplantációja okozza a legkevesebb problémát a rejekció illetve a patogén transzmisszió tekintetében. Allogén sejtek: ugyanannak a fajnak a donorjától származnak. Szingén vagy izogén sejteket genetikailag azonos organizmusból (ikrek, klónok, ill. ún. beltenyésztett, inbred kísérleti állat modellek) izolálják. Primer sejtek: egy adott organizmusból származnak. Szekunder sejtek: sejtbankból vagy többszörösen passzált primer kultúrákból származnak. Xenogén sejtek: egy másik faj egyedeiből lettek izolálva. Pl. kardiovaszkuláris implantatumok létrehozására irányuló kutatásokban állati sejteket (elsősorban sertés eredetű sejteket) használnak.

9 6.3. Alkalmas sejíttípusok differenciálódási állapot szerint Mind az érett, differenciálódott sejtek, a köztes előalakok (progenitorok) alkalmazása megtalálható a különféle technikákban, hiszen sokszor relevánsabb felnőtt sejtet használni, mint embrionális, vagy őssejtet. A sejtek dediffrenciálódása sok esetben úgy érhető el, hogy az izolált sejteket hagyományos 2 dimenziós módszerrel tenyésztik in vitro, ahol elvesztik eredeti differenciáltsági állapotukat. Gyakran felhasznált sejtek közé tartoznak a fibroblasztok, keratinociták, oszteoblasztok, endothel sejtek, pre-adipociták és zsírsejtek. Mindemellett, leggyakrabban mégis az őssejteket választják erre a célra, hiszen ezek a sejtek még bármely fejlődési irányba elkötelezhetőek, immortalizált sejtek, amelyek megfelelő tápanyagellátás és mikorkörnyezet mellett bármely nagyon gyorsan képesek osztódni, szöveteket alkotni Leggyakrabban alkalmazott típusaik: Felnőtt őssejtek. A felnőtt vagy szomatikus őssejtek minden szervben jelen vannak, mint például a csontvelő, bőr, gyomor- és bélrendszer, vázizomzat, agy, stb ahol a szövetspecifikus mikrokörnyezet megtalálható számukra, így ezek a sejtek képezik szöveti sérülés esetén az adott szerv regenerációs tartalékait. A leggyakrabban alkalmazott sejttípusok a zsírszövetben és a csontvelőben levő mezenchimális őssejtek (MSC). Ezek viszonylag könnyen hozzáférhetőek (pl. zsírleszívás), és többfajta sejt/szövettípussá képesek differenciálódni, például csont-,porc-,zsír-, és idegszövetté. A csontvelői őssejtek további előnye, hogy strómális (endotheliális és mezenchimális) valamint hemopoetikus (vérképző) őssejt-vonalakat is létre lehet hozni segítségükkel. Mindegyik őssejt-típus tisztán kinyerhető a csontvelőből a sejtfelszíni markermolekulák különbsége alapján. A regeneratív orvoslásban a leggazdagabb őssejtforrás, amit jelenleg is elterjedten alkalmaznak, a köldökzsinórvérben levő őssejtek. Ez nem meglepő, ha az évente születő mintegy 130 millió újszülöttet tekintjük. A köldökzsinórvért azonnal, születés után nyerik ki, és az őssejteket sejtfelszíni markerek alapján tisztítják, vagy tisztítás nélkül fagyasztják le a sejteket folyékony nitrogénben, DMSO hozzáadásával. Csontvelői őssejtek. A csontvelői őssejtek tovább oszthatóak strómális (endotheliális és mezenchimális) valamint hemopoetikus (vérképző) őssejt-vonalakra. Mindegyik őssejttípus tisztán kinyerhető a csontvelőből a sejtfelszíni markermolekulák különbsége

10 alapján. A csontvelői mikrokörnyezet fenntartásában mind a stróma mind pedig az őssejtek és különféle előalakok kölcsönösen részt vesznek; az őssejt-niche fennmaradásához szükséges ezen sejtek interakciója. 7. A scaffold technika A mesterséges szövet létrehozása egy új, feltörőben lévő területe a biotechnológiának, mely magában hordozza a lehetőségét a jelenleginél korszerűbb orvosi terápiás eljárások létrejöttének. A technika magában foglalja az ún. 3-D biokompatibilis scaffoldok létrehozását amelyek megfelelő mennyiségben hordozzák az implantálandó sejtet (ld. alább), valamint az így létrehozott mesterséges szövet in vivo implantációját E technikával a sejteket egy mesterségesen létrehozott struktúrába implantálják, ill. tenyésztik (ezt nevezik állványzatnak - scaffold-nak), ami támogatja a háromdimenziós szöveti struktúra létrejöttét, és legalább egynek megfelel az alábbiakban felsorolt három cél közül: 1. biztosítja a sejtkitapadást és migrációt, 2. szállítja és visszatartja a sejteket és biokémiai faktorokat, 3. biztosítja a sejtek vitális tápanyagainak és a sejtek által expresszált anyagok diffúzióját. A sejtnövekedést hatékonyan támogató biológiai scaffoldokat természetes anyagokból állítják elő, alapanyagként elsősorban az extracelluláris mátrix (ECM) komponensek szolgálnak. Az ECM a mikrokörnyezet vitális komponense, mely a sejtek ill. a szövetek számára a sejtnövekedéshez és fejlődéshez megfelelő 3-D architektúrát biztosítja. Ami azonban az in vivo milieu visszaállítását illeti, ezek a scaffoldok ma még gyakran tökéletlenek. Nem képesek olyan körülményeket teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a sejtek befolyásolni tudják saját mikrokörnyezetüket. Az anyagok biológiai lebomlása (biodegradabilitása) is lényeges elem. A scaffoldokat a körülöttük lévő szövet abszorbeálja, eltűnteti, ha már betöltötték szerepüket, így sebészeti eltávolításukra nincs szükség. A scaffold technika nagy ígéret a medicina számos területén, azonban még hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ez a módszer emberi használatra szélesebb körben elérhetővé váljon scaffold típusok Protein scaffoldok (kollagén vagy fibrin-alapú). A kollagén alapú biológiai scaffoldok előnye, hogy a kollagén gél matrix a tenyésztést követően megtartja formáját, permeabilis, és szöveti inplantatumként a rekonstruktív és kozmetikai sebészet alkalmazhatja implantatumként (pl. gerincvelői repair).

11 Poliszacharid polimer scaffoldok (glukozaminoglikánok, pl. hialuronsav). Hidrogél 7.2. A scaffolddal szemben támasztott követelmények Természetes v. szintetikus polimerek pl.:proteinek poliszacharidok Nem válthat ki immunreakciót Az ECM és a sejtek könnyen kapcsolódhassanak egyenletesen oszoljanak el a scaffold felületén (migráció) Biztosítsa a megfelelő tápanyag, és oxigénellátástellátást (pórusok) Biodegradálhatóság Biokompatibilitás 3D-s szerkezete legyen 8. Bioreaktorok A scaffold technika mellett ma már főként bioreaktorok tervezésével és alkalmazásával lehet minél hatékonyabbá tenni egy mesterségesen növesztett szövet előállítását, kiváltképp, ha klinikai alkalmazás a célunk. Ezek a szerkezetek képesek a sejtek élettani környezetének szimulálására abból a célból, hogy a sejtek növekedését és megfelelő differenciációját serkentse. Az élettani környezetet többféle paraméter alapján lehet definiálni, ebbe beletartozik a megfelelő hőmérséklet, oxigén és szén-dioxid koncentráció, de kiterjedhet mindenfajta fizikai, (bio)kémiai és mechanikai stimulusra. Éppen emiatt, jelenleg rendelkezésre állnak olyan rendszerek, amelyek képesek 2- és 3-dimenzióban húzó vagy nyomóerő kifejtésére. Jelenleg speciális bioreaktorok kaphatóak a kereskedelemre, melyek mind kutatási, mind pedig klinikai célú tissue engineering -re alkalmasak. Manapság már ilyen biorektorokban történik porcszövet, vagy szívbillentyű előállítása, de szervátültetés során is alkalmazzák őket, például a transzplantálni kívánt szerv, vagy szövet hosszabb időre történő tartósítására is (pl. ha a donor szerv messze helyezkedik el a recipienstől, vagy napokkal előbb történik a mintavétel, mint amikor a műtét kivitelezhető) A bioreaktorok alapvető típusai Elsősorban keverő, illetve forgó bioreaktorokat ismerünk, amelyek egy kevertető segítségével, vagy forgó mozgással segít a sejteknek, szöveteknek egyenletes tápanyag-és oxigénellátásban részesülni, a megfelelő fiziko-kémiai paraméterek megtartása végett.

12 Kompressziós bioreaktor, amely leggyakrabban porcszövet előállításához használatos és mind statikus mind dinamikus nyomóerő (kompressziós erő) kifejtésére alkalmas. Perfúziós bioreaktorok alkalmazása csontszövet előállításában, ahol a sejtek egyenletes kiültetésére szivacsszerű scaffolodokat alkalmaznak. Kétkamrás bioreaktort alkalmaznak abban az esetben, ha két különböző sejttípussal kell létrehozni az új képletet. Ilyen esetekben egy interface választja el a külső és belső kamrát, a két térrész egymással nem kommunikál, tápanyagcsere nem lehetséges. Transzplantációs bioreaktorok 8.2. A jelenlegi bioreaktorok hátrányai A jelenlegi tissue engineering módszerek rendkívül laborintenzív folyamatok, speciálisan képzett szakemberek tudják elvégezni ezeket a feladatokat. A mostani bioreaktorok nagyon speciális berendezések, bonyolult a szét- és összeszerelésük. A megfelelő számú sejt növesztése lassú és nem túl hatékony. Ezen kívül a bioreaktorban fejlődő szövet szerkezetének és más tulajdonságainak valós idejű monitorozása nem megoldott. A másik gond az alkalmazott scaffold minősége: a szövetkonstrukciónak ki kell bírnia a mechanikai nyomást, stimulációt. 9. Bioprinting Feltaláló: Forgách Gábor (Missouri Egyetem) Hidro-gél alapú vázra élő sejtek felvitele Tintasugaras nyomtatófej juttatja rá a sejteket, több rétegben, körben is (3D) Két nyomtatófejet használ: sejtek nyomtatása+gélszerű, tápanyagokban gazdag médium adagolása Kalibráció: lézerrel történik, szoftver irányít Létező alkalmazási terület: véredények by-pass műtétekhez, pár éven belül bőr, retina nyomtatása Forrás: Dr. Bartis Domokos, Dr. Pongrácz Judit (2011): Háromdimenziós szövettenyésztés Dr. Torday Csilla (2007): Állatkísérletek az Orvostudományban, in vitro módszerek

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Function specific modul 11/3 Állatkísérletek helyettesítése, ún. "alternatív" módszerek Erős Gábor Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK 2015-2016-I. szemeszter

Részletesebben

orvostudományban nyban- In vitro Tuboly Eszter Tanársegéd Sebészeti Műtéttani Intézet

orvostudományban nyban- In vitro Tuboly Eszter Tanársegéd Sebészeti Műtéttani Intézet Állatkísérletek az orvostudományban nyban- In vitro modellek élő állatok helyettesítésére Tuboly Eszter Tanársegéd Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek alternatívái Élő modellek kiváltása Társadalmi

Részletesebben

orvostudományban nyban- In vitro Tuboly Eszter Sebészeti Műtéttani Intézet

orvostudományban nyban- In vitro Tuboly Eszter Sebészeti Műtéttani Intézet Állatkísérletek az orvostudományban nyban- In vitro modellek élő állatok helyettesítésére Tuboly Eszter Sebészeti Műtéttani Intézet Az alternatívák k szüks kségessége Élő modellek kiváltása Társadalmi

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Function specific modules

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Sejtek - őssejtek dióhéjban. 2014. február. Sarkadi Balázs, MTA-TTK Molekuláris Farmakológiai Intézet - SE Kutatócsoport, Budapest

Sejtek - őssejtek dióhéjban. 2014. február. Sarkadi Balázs, MTA-TTK Molekuláris Farmakológiai Intézet - SE Kutatócsoport, Budapest Sejtek - őssejtek dióhéjban 2014. február Sarkadi Balázs, MTA-TTK Molekuláris Farmakológiai Intézet - SE Kutatócsoport, Budapest A legtöbb sejtünk osztódik, differenciálódik, elpusztul... vérsejtek Vannak

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

Háromdimenziós szövettenyésztés

Háromdimenziós szövettenyésztés Bartis, Domokos, PTE Általános Orvostudományi Kar Pongrácz, Judit, PTE Általános Orvostudományi Kar műszaki szerkesztő: Bencze, Zsolt, Csöngei, Veronika, Czulák, Szilvia felelős szerkesztő: Pongrácz, Judit,

Részletesebben

Sejtbiológia gyakorlati szempontból. Alapfogalmak, tematika

Sejtbiológia gyakorlati szempontból. Alapfogalmak, tematika Sejtbiológia gyakorlati szempontból Alapfogalmak, tematika A sejttenyésztés jelentősége Kutatás: az állati és humán sejtekre jellemző biokémiai utak, különböző sejtszintű szabályozások vizsgálata Rekombináns

Részletesebben

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje 1 Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje Írta és rajzolta: Hargitai Zsófia Ágota Munkában részt vett: Dr. Sarkadi Balázs, Dr. Apáti Ágota A szerkesztésben való segítségért

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A T sejtes immunválasz egy evolúciós szempontból váratlan helyzetben: Szervtranszplantáció

A T sejtes immunválasz egy evolúciós szempontból váratlan helyzetben: Szervtranszplantáció A T sejtes immunválasz egy evolúciós szempontból váratlan helyzetben: Szervtranszplantáció Autotranszplantáció: saját szövet átültetése, pl. autológ bőrtranszplantáció, autológ őssejt-transzplantáció.

Részletesebben

Háromdimenziós szövettenyésztés

Háromdimenziós szövettenyésztés Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Háromdimenziós szövettenyésztés Dr. Bartis Domokos Dr.

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az őssejtek felhasználhatósága a kemoterápiaban

Az őssejtek felhasználhatósága a kemoterápiaban Az őssejtek felhasználhatósága a kemoterápiaban A kemoterápia során olyan daganatellenes (citotoxikus) gyógyszereket alkalmaznak, melyek elpusztítják a leukémia sejteket. Hatásukkal a sejtek osztódását

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

In vivo szövetanalízis. Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra

In vivo szövetanalízis. Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra In vivo szövetanalízis Különös tekintettel a biolumineszcens és fluoreszcens képalkotási eljárásokra In vivo képalkotó rendszerek Célja Noninvazív módon Biológiai folyamatokat képes rögzíteni Élő egyedekben

Részletesebben

SEJT- ÉS SZÖVETTENYÉSZTÉS Állati sejtek tenyésztése. Bevezetés. Történeti áttekintés. A tenyésztés alapjai. Tenyészetek növekedése

SEJT- ÉS SZÖVETTENYÉSZTÉS Állati sejtek tenyésztése. Bevezetés. Történeti áttekintés. A tenyésztés alapjai. Tenyészetek növekedése SEJT- ÉS SZÖVETTENYÉSZTÉS 5.1. Állati sejtek tenyésztése Bevezetés Az élőlények hierarchikus szerveződése: Sejt Szövet Szerv Szervrendszer Egyedfejlődés: embrionális őssejt differenciálódott sejtek 1 2

Részletesebben

2012.11.27. Neuronok előkészítése funkcionális vizsgálatokra. Az alkalmazható technikák előnyei és hátrányai. Neuronok izolálása I

2012.11.27. Neuronok előkészítése funkcionális vizsgálatokra. Az alkalmazható technikák előnyei és hátrányai. Neuronok izolálása I Neuronok előkészítése funkcionális vizsgálatokra. Az alkalmazható technikák előnyei és hátrányai Sejtszintű elektrofiziológia 1.: csatornák funkcionális Sejtszintű elektrofiziológia 2.: izolált/sejtkultúrában

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015 / Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Tantárgy címe: Transzdifferenciáció és regeneratív medicina Dr. Balogh Péter és Dr. Engelmann Péter

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Tantárgy címe: Transzdifferenciáció és regeneratív medicina Dr. Balogh Péter és Dr. Engelmann Péter Előadás Előadás címe Dia Dia címe száma 1. Őssejtek és transzdifferenciáció: bevezetés, alapok 2. Őssejt-típusok, fenntartásuk és homeosztázisuk 3. Regeneráció állatmodellekben 2. Alapfogalmak 3. Őssejt-kutatás

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk.

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A genetikai betegségek mellett, génterápia alkalmazható szerzett betegségek, mint

Részletesebben

A biotechnológia alapjai A biotechnológia régen és ma. Pomázi Andrea

A biotechnológia alapjai A biotechnológia régen és ma. Pomázi Andrea A biotechnológia alapjai A biotechnológia régen és ma Pomázi Andrea A biotechnológia fogalma Alkalmazott biológia A fogalom állandó változásban van A biológia és a biotechnológia közötti különbség a méretekben

Részletesebben

Sejttenyésztési alapismeretek

Sejttenyésztési alapismeretek Sejttenyésztési alapismeretek 1. Bevezetés A sejteknek ún. sejtkultúrákban történő tenyésztése (a sejteket az eredeti helyükről eltávolítva in vitro tartjuk fenn ill. szaporítjuk) és tanulmányozása több

Részletesebben

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája Hét Dátum és időpont 1 Szeptember 16. 17.0-19.0 17. 8.00-11.00 18. 8.00-10.00 2 Szeptember 23. 17.0-19.0 24 8.00-11.00 25. 8.00-10.00

Részletesebben

BIOTERMÉK TECHNOLÓGIA-2

BIOTERMÉK TECHNOLÓGIA-2 BIOTERMÉK TECHNOLÓGIA-2 MSc Biomérnök hallgatók számára Előadó: 3 + 0 + 0 óra, 4 kredit szóbeli vizsga Pécs Miklós, Ballagi András Elérhetőség: F épület, FE lépcsőház földszint 1 (463-) 40-31 pecs@eik.bme.hu

Részletesebben

3D szimuláció és nyomtatás a gerincsebészetben

3D szimuláció és nyomtatás a gerincsebészetben 3D szimuláció és nyomtatás a gerincsebészetben Dr. LazáryÁron PhD, Dr. Éltes Péter, Dr. Varga Péter Pál Országos Gerincgyógyászati Központ, Budapest NYOMTATÁS:technológiai folyamat, mely során szöveget,

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Tantárgy tematikája: I. Félév

Tantárgy tematikája: I. Félév Képzés: BSc Tantárgy kódja és neve: TBBE0571, TBBE0572 + TBBL0572, Biomérnöki műveletek és folyamatok I-II Kredit: 3, 3+2 Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente Oktatók: Dr. Karaffa Levente, Dr. Fekete Erzsébet

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Sejtfeldolgozás Felhasználás

Sejtfeldolgozás Felhasználás Sejtterápia Sejtfeldolgozás Felhasználás Fagyasztva tárolás Sejtmosás Alap sejtszelekció Komplex sejtszelekció Ex vivo sejtszaporítás Sejtaktiválás Immunizálás Génmodifikálás Köldökzsinórvér bank Limfocita

Részletesebben

Problémák és lehetőségek a helyreállító gyógyítás területén

Problémák és lehetőségek a helyreállító gyógyítás területén Problémák és lehetőségek a helyreállító gyógyítás területén Sarkadi Balázs MTA-TTK Enzimológiai Intézet, Semmelweis Egyetem 2017. december 13. Fejlett terápiás orvosi készítmények (ATMP): az EMA-CAT szerepe

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám A víztisztítás a mechanikai szennyezıdés eltávolításával kezdıdik ezután a még magas szerves és lebegı anyag tartalmú szennyvizek

Részletesebben

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Keserű György Miklós, PhD, DSc Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont A gyógyszerkutatás folyamata Megalapozó kutatások

Részletesebben

Transzgénikus állatok előállítása

Transzgénikus állatok előállítása Transzgénikus állatok előállítása A biotechnológia alapjai Pomázi Andrea Mezőgazdasági biotechnológia A gazdasági állatok és növények nemesítése új biotechnológiai eljárások felhasználásával. Cél: jobb

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2016. november 28-december 9 Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete

Részletesebben

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak A több mint száz ismert kémiai elem nagyobbik hányada megtalálható az élőlények testében is, de sokuknak nincsen kimutatható

Részletesebben

Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem. Műegyetem - Kutatóegyetem Biotechnológia, egészség-és környezetvédelem

Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem. Műegyetem - Kutatóegyetem Biotechnológia, egészség-és környezetvédelem Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem Kr.e. 6000 Kr.e. 5000 Ereky Károly (1878-1952) A biotechnológia a munkaszervezési tudomány, azaz technológia, élő szervezetekkel, más szóval biotechnológiai

Részletesebben

Molnár József Losantasag.hu

Molnár József Losantasag.hu Molnár József Losantasag.hu Gyulladáscsökkentők I. NSAID Nem szteroid gyulladáscsökkentők Mellékhatások Dopping Fenilbutazon Szuxibuzon - Danilon Meloxicam Paracetamol Gyulladáscsökkentők Szteroidok Triamcinolon

Részletesebben

Őssejtkezelés kardiovaszkuláris kórképekben

Őssejtkezelés kardiovaszkuláris kórképekben Őssejtkezelés kardiovaszkuláris kórképekben Papp Zoltán Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézet Klinikai Fiziológiai Tanszék Megmenthető a károsodott szív őssejtekkel? Funkcionális változások az öregedő

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig

Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig 2014. Május 07. Dr. Bognár Eszter Nagy Péter Anyagismeret a gyakorlatban Orvostechnikai célra alkalmas fémek és ötvözetek alkalmazási lehetőségei

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE 2009.9.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 242/3 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE (2009. szeptember 14.) a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények tekintetében az emberi felhasználásra szánt

Részletesebben

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYGENETIKA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYI TÁPANYAG TRANSZPORTEREK az előadás áttekintése A tápionok útja a növényben Növényi tápionok passzív és

Részletesebben

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet 2010. 11. 12. A gasztrointesztinális rendszer felépítése http://en.wikipedia.org/wiki/file:digestive_system_diagram_edit.svg

Részletesebben

Talaj mikrobiális biomasszatartalom. meghatározásának néhány lehetősége és a módszerek komparatív áttekintése

Talaj mikrobiális biomasszatartalom. meghatározásának néhány lehetősége és a módszerek komparatív áttekintése Talaj mikrobiális biomasszatartalom mennyiségi meghatározásának néhány lehetősége és a módszerek komparatív áttekintése A talajminőség és a mikrobiális biomassza kapcsolata A klasszikus talajdefiníciók

Részletesebben

Az embrionális őssejt technológia immunhisztokémiai hasznosítása

Az embrionális őssejt technológia immunhisztokémiai hasznosítása Az embrionális őssejt technológia immunhisztokémiai hasznosítása Meczker Ágnes, Keszthelyi Rita, Hajós Rebeka, Voigt Anikó, Kósi Liliána; Hisztopatológia Kft., Pécs Sasitorn Rungarunlert, Dr. Pirity Melinda,

Részletesebben

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

Részletesebben

smartbone A KÖVETKEZŐ FEJEZET A CSONTPÓTLÁSBAN ahol a Technológia a Természettel párosul svájci gyártmány

smartbone A KÖVETKEZŐ FEJEZET A CSONTPÓTLÁSBAN ahol a Technológia a Természettel párosul svájci gyártmány smartbone A KÖVETKEZŐ FEJEZET A CSONTPÓTLÁSBAN ahol a Technológia a Természettel párosul svájci gyártmány smartbone A SmartBone egy új kompozit csontpótló kifejezetten az arc- és állcsonthelyreállító-sebészet

Részletesebben

Orvostechnikai alapok Pammer Dávid

Orvostechnikai alapok Pammer Dávid Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagtudomány (BMEGEMTMK02) Orvostechnikai alapok Pammer Dávid tanársegéd BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület Angioplasztika Orvostechnikai anyagok Orvostechnikai

Részletesebben

Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen

Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen Magyarósi Szilvia Molnár Mária Judit SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem DEMIN 2014. május 22.

Részletesebben

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék Colostrum ESSENS Természetesen tiszta termék Mi az a kolosztrum? A kolosztrum, más néven el tej, a tej egy fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei a szülést követő néhány órában állítanak elő. Egyedülálló

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

Rövid és hosszútávú sejtkultúrák, funkcionális tesztek. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Pécsi Tudományegyetem

Rövid és hosszútávú sejtkultúrák, funkcionális tesztek. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Pécsi Tudományegyetem Rövid és hosszútávú sejtkultúrák, funkcionális tesztek Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Pécsi Tudományegyetem Bevezetés Definíció: az élő szervezeten kívül (in( vitro) ) tartunk élő sejteket Cél:

Részletesebben

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Szabadon választott tantárgy az ÁOK, FOK, GYTK, TTIK, JGYPK II-V. éves hallgatói számára Kredit: 1. Tantárgyfelelős: Felvétel feltétele: A tantárgy oktatásának célja:

Részletesebben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben

TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben TDK lehetőségek az MTA TTK Enzimológiai Intézetben Vértessy G. Beáta egyetemi tanár TDK mind 1-3 helyezettek OTDK Pro Scientia különdíj 1 második díj Diákjaink Eredményei Zsűri különdíj 2 első díj OTDK

Részletesebben

A születéskor gyűjthető. őssejtekről, felhasználási. lehetőségükről, valamint a KRIO Intézet. szolgáltatásairól

A születéskor gyűjthető. őssejtekről, felhasználási. lehetőségükről, valamint a KRIO Intézet. szolgáltatásairól A születéskor gyűjthető őssejtekről, felhasználási lehetőségükről, valamint a KRIO Intézet szolgáltatásairól krio Családi Őssejtbank A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. 2004 óta végzi köldökzsinórvér

Részletesebben

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai

elasztikus rostok: hajlékonyság sejtközötti állomány mukopoliszacharidjai Kötőszövet Kötőszövet jellemzői: leggyakoribb és legváltozatosabb szövet típus sejtekből, rostokból és sejtközötti állományból áll fibroblaszt: kollagén rostok: merevítés elasztikus rostok: hajlékonyság

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/47

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/47 A vizsgafeladat ismertetése: Növényi-, állati eredetű és szintetikus gyógyszerhatóanyagok gyártásának bemutatása. Gyógyszer kiszerelési eljárások ismertetése Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz

Részletesebben

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre

Immunológia I. 4. előadás. Kacskovics Imre Immunológia I. 4. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán 3.2. ábra A hemopoetikus őssejt aszimmetrikus osztódása 3.3. ábra

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

Orvostechnikai anyagok II.

Orvostechnikai anyagok II. Anyagtudomány és Technológia Tanszék Orvostechnikai anyagok II. Pammer Dávid tanársegéd 2016. tavasz BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület 20/2 Angioplasztika Orvostechnikai anyagok Orvostechnikai eszközök

Részletesebben

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert Mit tud a genetika Génterápiás lehetőségek MPS-ben Dr. Varga Norbert Oki terápia Terápiás lehetőségek MPS-ben A kiváltó okot gyógyítja meg ERT Enzimpótló kezelés Őssejt transzplantáció Genetikai beavatkozások

Részletesebben

Anyagtudomány Orvostechnikai anyagok. Tudományterület. Orvostechnikai anyagok (BMEGEMTMK02) Interdiszciplináris terület 20/2 20/3

Anyagtudomány Orvostechnikai anyagok. Tudományterület. Orvostechnikai anyagok (BMEGEMTMK02) Interdiszciplináris terület 20/2 20/3 Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagtudomány (BMEGEMTMK02) Orvostechnikai anyagok Pammer Dávid tanársegéd 2016.03.30 BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület 20/2 Angioplasztika Orvostechnikai anyagok

Részletesebben

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYGENETIKA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYEK KÁLIUM TÁPLÁLKOZÁSÁNAK GENETIKAI ALAPJAI előadás áttekintése A kálium szerepe a növényi szervek felépítésében

Részletesebben

Elválasztástechnikai és bioinformatikai kutatások. Dr. Harangi János DE, TTK, Biokémiai Tanszék

Elválasztástechnikai és bioinformatikai kutatások. Dr. Harangi János DE, TTK, Biokémiai Tanszék Elválasztástechnikai és bioinformatikai kutatások Dr. Harangi János DE, TTK, Biokémiai Tanszék Fő kutatási területek Enzimek vizsgálata mannozidáz amiláz OGT Analitikai kutatások Élelmiszer analitika Magas

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

A preventív vakcináció lényege :

A preventív vakcináció lényege : Vakcináció Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás

ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás Jelutak ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi- és hormonális kommunikáció 3. előadás Jelutak 1. a sejtkommunikáció alapjai 1. Bevezetés

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

Jelutak ÖSSZ TARTALOM. Jelutak. 1. a sejtkommunikáció alapjai

Jelutak ÖSSZ TARTALOM. Jelutak. 1. a sejtkommunikáció alapjai Jelutak ÖSSZ TARTALOM 1. Az alapok 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi és hormonális kommunikáció 3. előadás Jelutak 1. a sejtkommunikáció alapjai 1. Bevezetés

Részletesebben

Élelmiszerbiztonság mesterfokon. Kis vízaktivitású élelmiszerek Növekvő mikrobiológiai kockázat?

Élelmiszerbiztonság mesterfokon. Kis vízaktivitású élelmiszerek Növekvő mikrobiológiai kockázat? Élelmiszerbiztonság mesterfokon Kis vízaktivitású élelmiszerek Növekvő mikrobiológiai kockázat? Mohácsiné Farkas Csilla Kis vízaktivitású élelmiszerek (Low Moisture Foods LMFs) azon élelmiszerek, amelyek

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Sejtfal szintézis és megnyúlás Környezeti tényezők hatása a növények növekedésére és fejlődésére Előadás áttekintése

Részletesebben

BIOLÓGIAI HATÓANYAGOK TESZTELÉSE BIOTECHNOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL

BIOLÓGIAI HATÓANYAGOK TESZTELÉSE BIOTECHNOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 BIOLÓGIAI HATÓANYAGOK

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA)

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision Date:

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

A CSONTPÓTLÓ MŰTÉTEK BIOLÓGIAI ALAPJAI, A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI

A CSONTPÓTLÓ MŰTÉTEK BIOLÓGIAI ALAPJAI, A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti- és Fogászati Klinika Igazgató: Prof. Németh Zsolt A CSONTPÓTLÓ MŰTÉTEK BIOLÓGIAI ALAPJAI, A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI Dr. Barabás Péter, Dr. Huszár Tamás SE Szak-

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Intelligens molekulákkal a rák ellen

Intelligens molekulákkal a rák ellen Intelligens molekulákkal a rák ellen Kotschy András Servier Kutatóintézet Rákkutatási kémiai osztály A rákos sejt Miben más Hogyan él túl Áttekintés Rákos sejtek célzott támadása sejtmérgekkel Fehérjék

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1183/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A GW-Borsodvíz Közüzemi Szolgáltató Kft. Központi Laboratórium (3527 Miskolc, Tömösi u. 2.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

TÖBB SEJT. NAGYOBB BIZTONSÁG Miért válassza a Cord Blood Center őssejtbankot?

TÖBB SEJT. NAGYOBB BIZTONSÁG Miért válassza a Cord Blood Center őssejtbankot? TÖBB SEJT NAGYOBB BIZTONSÁG Miért válassza a Cord Blood Center őssejtbankot? Kedves Leendő Szülők! A folyamatosan fejlődő őssejtkutatás bebizonyította, hogy a köldökzsinórvérben rendkívül értékes őssejtek

Részletesebben

FELMÉRÉS A CITOSZTATIKUS KEVERÉKINFÚZIÓK GYÁRTÁSÁRÓL ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A CITOSZTATIKUS KEVERÉKINFÚZIÓK GYÁRTÁSÁRÓL ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL FELMÉRÉS A CITOSZTATIKUS KEVERÉKINFÚZIÓK GYÁRTÁSÁRÓL ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL Dátum: 1. Intézmény azonosító Intézmény: Osztályok száma: Onkológiai részlegek száma: Onkológiai járóbeteg ellátó részlegek száma:

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 328 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 328 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007328T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 328 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 797669 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december

A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december A projekt címe: Egészségre ártalmatlan sterilizáló rendszer kifejlesztése A projekt rövidítve: NANOSTER A projekt időtartama: 2009. október 2012. december A konzorcium vezetője: A konzorcium tagjai: A

Részletesebben

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion.

4. változat. 2. Jelöld meg azt a részecskét, amely megőrzi az anyag összes kémiai tulajdonságait! A molekula; Б atom; В gyök; Г ion. 4. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL Az egyes biomolekulák izolálása kulcsfontosságú a biológiai szerepük tisztázásához. Az affinitás kromatográfia egyszerűsége, reprodukálhatósága

Részletesebben