A tanterem ablaka nem betörik, csupán elhasználódik a szünetben.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tanterem ablaka nem betörik, csupán elhasználódik a szünetben."

Átírás

1 1. feladat Murphy törvényszerűségei A pesszimista tűzoltó meg sem próbálja eloltani a tüzet. Ha a diák óra alatt eszik, akkor valószínűleg éhes. Aki mindig puskázik buta marad, de neki lesznek a legjobb jegyei az osztályban. A tanterem ablaka nem betörik, csupán elhasználódik a szünetben. Amit nem lehet szétszedni, szétesik magától. Semmi sem lehetetlen annak, aki másokat ugráltat. 2. feladat - Gyerekek, szerintetek hány évszak van? kérdezi a tanár. - Kettő vágják rá kórusban. Tanév és vakáció! - Ki az abszolút precíz tanár? -??? - Aki az árvaházban is szülői értekezletet akar tartani. - Bécike, ezen a héten ötödször késel el! Mit jelentsen ez? - Bizonyára azt, hogy ma péntek van! - Hogy lehet megismerni a kezdő tüzoltót? - Elég könnyen. - Édesapám, miért piros a kékszilva? - Mert még zöld. - Halló? ? - Igen. - Kérem, hívja a mentőket, beszorult az ujjam a tárcsába.

2 3. feladat Kerek asztalnál ülők ne legyenek kockafejűek. A gond nem játék. Gyermeknek játékért, leánynak sírásért ne süvegelj. K ö n n y ű h a j ó m e l l e t t ú s z n i. A süllyedő hajóról menekülnek a patkányok. A víz is oda siet, ahol sok van. Ha az okos nem érti a játékot, nézi. Baba kell még annak, nem ember. Megetették vele a vak csirkét. Okosnak a játék, vaknak az alamizsna. Gyermeknek játszás, legényhez dolgozás illik. Lassú víz partot mos. Aki ebbel játszik, bot legyen kezében. Ki nem játszik, sem nem nyer, sem nem veszt. Egy hajóban eveznek. Bort iszik, vizet prédikál. Sodródik az árral. Leszedi róla a keresztvizet. Anyja után csiripel a veréb. Házi kenyérre fogja magát.

3 4. feladat Betűformázás A betűformátumok beállításának háron fő lehetősége van: A betűtípus a betű alakjára utal, pl. Times, Arial, Courier New. A betűstílus lehet félkövér, dőlt, aláhúzott, alsó inex, felső index, KISKAPITÁLIs, ddoombboorrúú, vvéésseet tt, kétszer aláhúzott, áthúzott, stb. A betű méretét pontokban mérjük, tipikus értékek, a 8 pont, 10 pont, 12 pont, 16 pont. Ritkábban használjuk a betűk süllyesztését, emelését, r i t k í t á s á t. 5. feladat JÓZSEF ATTILA: A DUNÁNÁL A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj. Alig hallottam, sorsomba merülten, hogy fecseg a felszín, hallgat a mély. Mintha szívemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna. 6. feladat Weöres Sándor 1 Pletykázó asszonyok Juli néni, Kati néni - Letye - petye - lepetye! - Üldögélnek a sarokban, Jár a nyelvük, mint a rokka - Letye - petye - lepetye! - Bárki inge, rokolyája - Letye - petye - lepetye! - Lyukat vágnak közepébe, Kitűzik a ház elébe - Letye - petye - lepetye! - Weöres Sándor Kocsi és vonat Jön a kocsi, fut a kocsi: Patkó-dobogás. Jön a vonat, fut a vonat: Zúgó robogás. Vajon hova fut a kocsi? Három falun át! Vajon hova fut a vonat? Völgyön, hegyen át! Zim, Zim, megy a gép, megy a gép, Fut a sinen a kerék, Forog a kerék. Zum, zum, nagy az út, nagy az út, Fekete az alagút, A masina fut. 1 Weöres Sándor (1913. június január 23.)

4 7. feladat ADY ENDRE Góg és Magóg fia vagyok én... G óg és Magóg fia vagyok én, Hiába döngetek kaput, falat S mégis megkérdem tőletek: Szabad-e sírni a Kárpátok alatt? V erecke híres útján jöttem én, Fülembe még ősmagyar dal rivall, Szabad-e Dévénynél betörnöm Új időknek új dalaival? F ülembe forró ólmot öntsetek, Legyek az új, az énekes Vazul, Ne halljam az élet új dalait, Tiporjatok reám durván, gazul. D e addig sírva, kínban, mit se várva Mégiscsak száll új szárnyakon a dal S ha elátkozza százszor Pusztaszer, Mégis győztes, mégis új és magyar. 8. feladat SZAVAZÓLAP SZAVAZÓLAP SZAVAZÓLAP Normál szöveg Dőlt szöveg Félkövér szöveg Aláhúzott szöveg 9. feladat 1. Igazoljuk, hogy az euklideszi geometriában: + + = 180! 2. Oldjuk meg a következő egyenletet: x 2 + 2x + 1 = 0! 3. Ábrázoljuk a következő függvényt: f(x) = [ sin ( x 2 ) ]! 4. Számítsuk ki az a(1; 2; 3) és a b(2; -4; -6) esetén az a b illetve b a vektorális szorzatokat!

5 10. feladat Aztán az is eszembe jutott, hogy megeszem a mézes kenyeret. 2 Közben én is kaptam a tanító nénitől egy jelet a füzetemre. Az én jelem ilyen volt: Vagyis egy vonás és rajta egy másik. Én ugyan azt szerettem volna, ha olyan jelet kapok, mint egy kör. Vagyis ilyent: mert erre lehet rajzolni egy másik kört és lábakat meg kezeket. Így: 11. feladat Olvasd le a térképről hazánk egyes hegyeinek magasságát! Írd le a számokat betűkkel! a) Melyik a legalacsonyabb? b) Melyik a legmagasabb? c) Állítsd növekvő sorrendbe a magasságokat! Ezt jó rajzolni. Ha nagy leszek, rajzolok mozdonyt meg repülőgépet. De most még nem tudok. Ott tartottam, hogy a padba nyúltam a mézes kenyérért. De hiába nyúltam, mert a mézes ke-nyér nem volt ott. Jaj, jaj, hová lett a mézes ke-nyerem?! 2 Bodó Béla: Brumi az iskolában

6 12. feladat (ECDL 8. ) OTHELLO. Imádkoztál ma éjjel Desdemona? DESDEMONA. Igen, uram. OTHELLO. Ha eszedbe jut bármi bűn, amelyből Még nem oldott fel égi kegyelem, Könyörögj érte most. DESDEMONA. Jaj, uram, nem értem, hogy mire célzol. OTHELLO. Bánd meg, de kurtán, addig félreállok, Nem öllek meg felkészületlenül, Mentsen isten, hogy lelked is megöljem. DESDEMONA. Megölsz, azt mondod? OTHELLO. Úgy van. DESDEMONA. Irgalmazzon nekem az ég. OTHELLO. Teljes szívemből: Ámen! 13. feladat (Részlet W. Shakespeare drámájából, Eörsi István fordítása) A CSERSZÖMÖRCE SZOLGÁLTATÓ Kft. balatonpianói leányvállalata felvételt hirdet Elvárásaink: Legyen a munkatársunk! Kereskedelmi asszisztens munkakörökbe: Felsőfokú végzettség Legalább középfokú angol és/vagy német nyelvtudás Felhasználói szintű számítógépes ismeret Amit kínálunk: Versenyképes jövedelem Szakmai továbbképzés Önálló munkavégzés Mobiltelefon Magyar és idegen nyelvű szakmai önéletrajzát 2 héten belül Cserszömörce jeligére a Kiadóba várjuk!

7 14. feladat (ECDL 7.) NAURU Hivatalos neve: Nauru Köztársaság A Brit Nemzetközösség tagja Területe: 21 km 2 Lakóinak száma: 9350 (1989, becsült adat) Fővárosa: Yaren (lélekszámáról nincs adat) Nyelvek: naurui, angol Vallási megoszlás: naurui protestáns egyház, római katolikus Földrajzi jellemzői A sziget lapos korallatoll Éghajlata: Trópusi éghajlat sok csapadékkal, főként november és február között. Gazdasága Nauru gazdasága a foszfát exportján alapszik, amelyből azonban a készletek 1995-re várhatóan kimerülnek. Mellette a hajózás, a légi közlekedés és a kikötői vámok jelentik a fő bevételi forrásokat. 15. feladat (ECDL 20.) T Á B O R O Z Á S A FOUNDATION OF EUROPEAN FILM magyarországi szervezete rajzfilmes tábort szervez a Hűvösvölgyben, a nyári szünidőben. A programban filmkészítés, rajzfilmvetítés, játékos foglalkozások szerepelnek. A ig tartó foglalkozások részvételi díja 5 napra 8000 Ft, 5 ebéd ára 1100 Ft. Jelentkezés: Dr. Lévai Györgynél (FEF Iroda, Budapest II. ker., Tölgy allé 21. Telefon: ) O K T A T Á S Az XYZ Magyarország Oktatási Központja várja a jelentkezőket július 1-jén induló nyári intenzív nyelvtanfolyamaira. Alap-, közép- és felsőfokon tanulhatja a következő nyelveket: angol német Foglalkozások mindennap, reggeltől estig. Bővebb információért kérjük, hívja Tass Szilviát! XYZ Oktatási Központ, Budapest, XVII. ker., Építők útja 4. Telefon:

8 16. feladat (ECDL 13.) XYZ MAGAZIN Budapest, 1245, Fő u. 19/A , Tisztelt Előfizetőnk! Sajnálattal értesítjük, hogy a nyomdai és papírárak emelkedése miatt magazinunk árát emelni kényszerülünk. Ez az áremelés az előfizetőkre is vonatkozik. A második félévtől kezdődően a féléves előfizetés ára az eddigi 2400 Ft-ról 3900 Ft-ra változik. A már előjegyzett kiadásokat természetesen továbbra is postázzuk Önnek. Reméljük, továbbra is előfizetőnk marad, és a mellékelt nyomtatványon megújítja előfizetését a következő félévre is! Üdvözlettel: Tóth Ágota XYZ Magazin 17. feladat (ECDL 19.) MAN A Minden Ami Növény Kft. ezennel értesíti törzsvásárlóit, hogy mintegy háromszorosára növelte telephelye alapterületét. Így az eddigieknél színvonalasabb kiszolgálással és nagyobb készlettel állhatunk rendelkezésükre. Vágott virágok Cserepes virágok Száraz virágok Bonsaiok minden mennyiségben. Az emeleten virágkötészeti és kertészeti áruk nagy választékával várjuk! szalagok, masnik, papírok földek, tápok, oázisok cserepek és kaspók kerti szerszámok állandóan kaphatók! Szeretettel várjuk!

9 18. feladat (ECDL 16.) K ö r u t a z á s h a j ó v a l a t ö r ö k R i v i é r á n! Útvonal: Marmaris Fethiye Kas Antalya Marmaris Elhelyezés: 6 db 2 személyes, fürdőszobás, ablakos kabinban Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora Fontos tudnivalók A hajó személyzete és kapitánya magyar. A hajó csoportos kibérlése esetén 15% kedvezmény vehető igénybe! Az útvonal a résztvevők kívánságára megváltoztatható. A hajó technikai adatai Teljes hossza: 22 m Szélessége: 5 m Ívóvíztank: 6000 l Sebesség: 15 csomó A hajón található technikai felszerelések telefon HIFI TV/videó könnyűbúvár-felszerelés napozóágy szörf hűtőláda halkereső motoros szigony szauna 19. feladat (ECDL 32.) A VIRÁG A LEGSZEBB AJÁNDÉK Az ország minden részébe küldhet virágot születésnapra, névnapra, egyéb ünnepi alkalmakra szeretteinek az ORSZÁGOS VIRÁGKÜLDŐ SZOLGÁLAT útján Keresse fel Budapesten az XYZ virágüzleteit, ahol gyors, pontos kiszolgálással várjuk Önt! Az XYZ Közönségszolgálata

10 20. feladat (ECDL 21.) ICY 1256 Budapest, Tó u. 19. Tel./fax: Károlyi Zoltán részére Kedves Nyertesünk! Örömmel értesítjük, hogy a folyó év április 16-án közjegyző jelenlétében megtartott sorsoláson a J égkrémmel a trópusok ra akciónk fődíját, a kétszemélyes, 20 napos luxusutazást a Comore-szigetekre, Ön nyerte! Kérjük, hogy a nyereményátadási ceremóniával kapcsolatban hívja fel Fodor Csillát a telefonszámon! Gratulálunk! Robert Otter reklámigazgató ICY International * ICY ice cream: suddenly the obvious choice. 21. feladat Adatlap A pályázó neve:... születési helye:... időpontja:... édesanyja leánykori neve:... lakcíme:... szem. ig. száma:... Iskolájának neve:... címe:...

11 22. feladat (ECDL 33.) E Kedves Olvasó! bben a számunkban játékra invitáljuk Önt; játékra, a 2004-es esztendő legjobb parfümjének megválasztására. Lehet, hogy most azt gondolja: na, már megint egy játék, és kidobja magazinunkat a szemétbe. Hiszen manapság az egyik játék ott liheg a másik nyomában: újságok, a TV, a rádió és DM levelek tucatjai szólítanak fel játékra és persze vásárlásra. Ha mégsem dobta ki újságunkat (és ez bizonyára így van, különben nem olvashatná ezeket a sorokat...), talán részt vesz játékunkban. Mit kell tennie? 1. Válaszoljon a oldalon található kérdésekre! 2. Ragasszon fel az XYZ parfüm csomagolásán található vonalkódból hármat a jelölt helyekre! 3. Küldje be címünkre, és részt vesz a sorsoláson! Mit nyerhet? Az első sorsoláson azok vesznek részt, akik kedvenc parfümjükként az XYZ-et jelölték meg. A nyeremény: egy üveg XYZ parfüm. A második sorsoláson minden válaszolónk részt vesz. A nyeremény egy skóciai utazás két fő részére. De végső soron mindenki nyer, a játék örömét. Illatozza be magát, és repüljön Skóciába! 23. feladat Gondoltad volna? A tigris el tud vonszolni olyan nagy súlyú zsákmányállatokat is, amelyek megmozdításához öt férfi erejére lenne szükség. A tigrisnek napi 8-10 kg húsra van szüksége ahhoz, hogy ezen a hideg éghajlaton meg tudjon élni. Ha éhes, egyszerre akár 50 kg húst is elfogyaszt. A legenda szerint a tigris úgy csalogatja magához a szarvast, hogy a hangját utánozza. Ez azonban nem igaz. A tigris csak véletlenül ad ki a szarvaséhoz hasonló hangot. A legnagyobb szibériai tigris állítólag 384 kg-ot nyomott.

12 Családom és egyéb állatfajták 24. feladat GERALD DURRELL CSALÁDOM ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK Az omladozó kerítés, mely a roskatag kertet határolta a ház mentén, gazdag vadászterület volt a számomra. Ha az ember óvatosan betolt egy késpengét egy darab meglazult vakolat alá, és vigyázva leemelte a tégláról, ott kuporgott alatta a két centiméternél alig hosszabb, fekete skorpió, mely fénylett, mintha fekete csokoládéból készült volna. Farka olyan volt, mint egy barna gyöngysor, és rózsatövishez hasonló fullánkban végződött. Egy napon egy kövér nőstény skorpiót találtam, mely első látásra mintha világos, őzbarna szőrmebundát viselt volna. Közelebbi vizsgálatra kiderült, hogy a furcsa öltözék nem más, mint egy csomó csecsemő, mely a mama hátába kapaszkodik. El voltam ragadtatva a családtól, és elhatároztam, hogy közelebbi vizsgálatra becsempészem őket a házba a hálószobámba, hogy egy darabig figyelhessem növekedésüket. Végtelenül óvatosan betereltem az anyát és családját egy gyufaskatulyába, és siettem a villába. Szerencsétlenségemre éppen akkor tálalták az ebédet, amikor beléptem az ajtón. Dobozomat gondosan úgy helyeztem el a kandalló párkányán, hogy a skorpiók elég levegőt kapjanak, azután mentem az ebédlőbe, és asztalhoz ültem a családdal. Elüldögéltem az ebédnél, titokban etettem Rogert az asztal alatt, és hallgattam a családi vitákat, tökéletesen megfeledkeztem az új zsákmányomról. Végül Larry, aki befejezte az ebédet, kihozta cigarettáit a nappali szobából, hátradőlt székében, szájába dugott egy cigarettát, és fogta a gyufaskatulyát, melyet ugyancsak magával hozott. Teljesen megfeledkeztem a fenyegető veszélyről, és érdeklődve néztem, amint könnyedén társalogva kinyitotta a dobozt. Nos, én mindmáig állítom, hogy a nőstény skorpió nem akart semmi rosszat. Izgatott volt, és némileg bosszús, hogy ennyi időre bezárták egy gyufaskatulyába, és megragadta az első adódó alkalmat a menekülésre. Villámgyorsan kiemelkedett a dobozból, és végigfutott Larry keze fején. Ott megpihent, kicsit tanakodott, hogy mit is tegyen, fullánkját tettre készen a magasba görbítve. Larry megérezte karmainak mozgását, és lenézett, hogy mi lehet az. Ettől fogva a dolgok egyre jobban összezavarodtak. Larry felüvöltött félelmében, amitől Lugarecia földhöz vágott egy tálat, Roger pedig vad ugatással kiugrott az asztal alól. Larry egy kézmozdulattal az asztalra röpítette a szerencsétlen skorpiót, amely Margo és Leslie között kötött ki, amint az asztalra pottyant. A végsőkig feldühödve a bánásmódon, futott Leslie felé, és fullánkját remegtette izgalmában. Leslie felugrott, és felborított egy széket, és kétségbeesetten csapkodott az asztalkendőjével, ellódította a skorpiót az asztalterítőn Margó felé, aki akkorát visított, hogy egy mozdonynak is becsületére 1

13 Családom és egyéb állatfajták 24. feladat vált volna. Mamát teljesen kihozta sodrából ez a hirtelen átváltás békéből káoszba, feltette a szemüvegét, és az asztalra meredt, a pokoli lárma okát kutatva. Ebben a percben Margo sikertelen kísérletet tett a skorpió feltartóztatására: egy pohár vizet zúdított rá. A zuhany elkerülte az állatot, de sikeresen nyakon találta a mamát, aki sohasem állhatta a hideg vizet. A skorpió közben Leslie tányérja alá bujt, csecsemői pedig vadul rajzottak szanaszét az asztalon. Roger nem értette ugyan, miért ez a nagy ijedelem, de elszánta magát, hogy kiveszi részét az eseményekből, és eszelősen ugatva nyargalt körbe-körbe a szobában. - Már megint ez a nyavalyás kölyök! - üvöltött Larry. - Vigyázz! Jönnek! - visított Margo. Mivel senki sem áldozott időt arra, hogy Rogernek megmagyarázza a dolgokat, az a tévhit ébredt benne, hogy valaki megtámadta a családot, és neki kell minket megvédenie. Lugarecia volt az egyetlen idegen a szobában, Roger tehát logikusan arra a következtetésre jutott, hogy ő okozott minden bajt, és beleharapott a bokájába. Ez nem sokat segített a helyzeten. Vége Szereplők: Gerald Margo Roger Larry Leslie Mama Gerald Durrell 1925-ben született Londonban, de mivel Angliában túl rossz az idő, és sokat esik az eső, a család 1933 és 1939 között Korfura települt át. Ezen évekről szól a könyv. A történet folytatódik: Madarak, vadak, rokonok Durrell egyik kedvenc háziállata 2

14 25. feladat Hogyan születnek a krokodilok? A krokodil ivadékgondozó hüllő. A nőstény krokodil, mint a csúszómászók javarésze, lerakja tojásait, egyszerre több tucatot is. Kemény, rücskös, likacsos héjú tojásait a víz közelében talajba vájt lyukba rakja le. Rothadó növényi anyagokkal födi be ezt a fészket, majd a közelben várja meg, hogy kicsinyeit a nap melege kiköltse: úgy őrzi tojásait, hogy minden arrafelé közeledőnek nekitámad. Három hónap múltán meghallja a kicsinyek hívó hangját. Akkor elkotorja a törmeléket, és napvilágra hozza a tojásokat. Ha a tojások héja túlságosan szívós, a krokodilpapa két ijesztő állkapcsa közt gyöngéden forgatva megrepeszti őket. A szülők aztán óvatosan óriási szájukba szedegetik az újszülötteket, leviszik a folyópartig, és megtartják az első úszóleckét. 26. feladat Magyar királyok Király neve Uralkodásának ideje I. István ( ) I. Károly ( ) Nagy Lajos ( ) Hunyadi Mátyás ( ) II. Lajos ( ) Magyar királyok KÉMIAI VEGYÜLETEK VEGYÜLET NEVE Kénsav H 2 SO 4 Víz H 2 O Konyhasó NaCl Sósav HCl Szóda NaCO 3 Mészkő CaCO 3 KÉPLETE

15 27. feladat A tornaterem heti beosztása Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek b 9. a 9. c 9. a 9. c a 10. d 12. c 9. b 10. c b 11. a 11. d 11. b c 12. a 10. c 12. b 12. c b 11. c 9. d 10. b 11. d b 12. d 10. a 10. d 12. a d 12. d 11. a Kézilabda Kosárlabda Kézilabda Kosárlabda Kézilabda Kondi L Kondi L Kondi L Torna Torna Jóga Tanárok: Izmos Vilmos 9. a, 9. d, 10. a, 10. b, 11. b, 11. c, 12. b, 12. c, kosárlabda, torna Erős Emőke 9. b, 9. c, 10. c, 10. d, 11. a, 11. d, 12. a, 12. d, kézilabda, kondi lányoknak, jóga 28. feladat Nokedli Ottó Hozzávalók: 2 csirkemell ½ kg csirkezúza 4 db csirkemáj 3 szál sárgarépa 3 szál petrezselyem gyökér 30 dkg zöldborsó 3 tojás ½ kg liszt só, bors vöröshagyma A kicsontozott húst és zúzát vágjuk csíkokra. A finomra metélt hagymát olajon pirítsuk meg üvegesre, tegyük bele a húst és a zúzát, s pároljuk együtt néhány percig, majd sóval, borssal fűszerezzük. Kis vízzel felöntjük, és fedő alatt készre pároljuk. Ha elfőne a leve, pótoljuk. A csíkokra vágott májat csak az utolsó öt percben tegyük bele. A megtisztított felkockázott zöldségeket és a borsót enyhén sós vízben megfőzzük. A tojásból, a lisztből víz és só hozzáadásával nokedli tésztát készíthetünk, majd kifőzzük. A nokedlit összekeverjük a hússal, majd hozzáadjuk a zöldséget. Az étel tejföllel is nagyon finom. A mellcsontot használhatjuk leves készítéshez. Elkészítés

16 29. feladat Főzelékek Zöldborsófőzelék Hozzávalók: 1 kg zöldborsó 3 evőkanál olaj 2 dkg liszt 1 dl tej zöldpetrezselyem só A zöldborsófőzelék vitaminokban gazdag és könnyen emészthető A zöldborsót kifejtjük és a zsiradékon fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk vagdalt zöldpetrezselyemmel, sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk. Liszttel lehintjük, s előbb vízzel, azután tejjel felengedjük, és 3-4 percig főzzük. 30. feladat Rigó Jancsi Hozzávalók: Töltelék: Bevonat: 7 egész tojásból készült csokoládétorta alap, amit nagyobb tepsiben sütünk meg, hogy ujjnyi vastag legyen. Amikor kihűlt, kettévágjuk. 8 dl tejszín 6 dkg kakaó 12 dkg vaníliás cukor 1 csapott evőkanálnyi zselatin. 30 dkg cukorból és 4 dkg kakaóból készült fondan, vagy 3 dkg kakaóból 3 dkg cukorral főzött, 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz A tejszínt amit előtte pár óráig jégen vagy jó hideg helyen tartottunk- habüstben vagy porcelántálban kemény habbá verjük, és közékeverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle. A kakaót összekeverjük 12 dkg vaníliás cukorral, és azt lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet, erre1/4 cm vastagságban rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk. 5 cm-es kockákra vágjuk, a krém tetejére fektetjük s vizes késsel a kockák irányában végigvágjuk. Fogyasztásig hideg helyen tartjuk

17 31. feladat (ECDL 25.) BUDAPEST egyik legjobb étterme a KH Étterem. Múlt századi belsővel, mai egyszerű és különleges ételekkel, színvonalas kiszolgálással várja azokat, akik valami különlegesre vágynak. Az étterem specialitásai már külföldön is jól ismertek, a környező országokból rendszeresen keresik fel a KH-t ban elnyerte a megtisztelő Európa Legjobb Étterme cím négy arany csillagát. K r i s t a H o o s É t t e r m e K H Részlet az étlapból Levesek Húsleves Paradicsomleves Zöldborsóleves Köretek Sült krumpli Petrezselymes krumpli Tavaszi krumpli Párolt rizs Zöldborsó Rizi-bizi Specialitások Svájci krumplipüré Rántott csirkemell sült krumplival és rizi-bizivel Brassói a la Hoos Lepényhal mexikói módra Desszertek Palacsinta (túrós, kakaós, lekváros) Rétes (túrós, almás, meggyes, káposztás) Fagylaltkehely K H 32. feladat Részletek az újságokban! Megrendelem a MakroJáték magazint példányban hónaptól egy évre Ft fél évre 6900 Ft negyed évre 3500 Ft Kettőt fizet, hármat kap, 2100 Ft-ért!

18 33. feladat 34. feladat Ambuláns lap Név: Született: Azonosító: Anyja neve: Lakcím: Telefon: Hozzátartozó: Tel.: Foglalkozás: XYZ Klinika Sebészet 1253 Budapest, Napsugár út 2. Telefon: Fax: Életkor: Vércsop.: Csal.áll.: Állampolg.: TB szám: Ambuláns megjelenés adatai Anamnézis Státusz Diagnózis Műtét Műtéti leírás Kontroll Epikrízis Rendelési idő Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek: 8 12 és között Budapest, Dr. Kovács Endre Lakásbérleti szerződés Budapest, dátum Ügyintéző: saját név Ezen szerződés vonatkozik a 1276 Budapest, Misike u. 26. számú ház minden lakójára. A szerződés a lakásbérleti díjak egységesítésére készült. A díjak a következők: Lakásméret Ft/hó Fűtés/hó (X-III) 32 m Ft 50 m Ft 60 m Ft 120 m Ft Alulírott Kovács Pista IV. emelet 2. számú lakás lakója tudomásul veszem, hogy a mai naptól a szerződés ezen irányú változásai rám vonatkoznak. aláírás Kovács Pista IV. em. 2. aláírás Kiss Katalin házvezetőség részéről

3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ

3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK A MEGOLDÁSHOZ ÉS A JAVÍTÁSHOZ 3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS A HARMADIK MODUL TARTALMA A harmadik modul 161 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A vizsgázó a vizsga kezdetén megkapja annak a feladattípusnak

Részletesebben

ECDL Szövegszerkesztés Syllabus 5. alapján

ECDL Szövegszerkesztés Syllabus 5. alapján 3. MODUL SZÖVEGSZERKESZTÉS 1. FELADAT 1. Gépelje be és formázza meg az alábbi szöveget! A jelölt helyre szúrja be úgy a dátumot, hogy az mindig az aktuális dátumot mutassa! A dokumentum bal és jobb margóját

Részletesebben

ECDL Szövegszerkesztés, syllabus 5.0 ECDL VIZSGAPÉLDATÁR. Szövegszerkesztés Syllabus 5.0. www.ecdl.hu

ECDL Szövegszerkesztés, syllabus 5.0 ECDL VIZSGAPÉLDATÁR. Szövegszerkesztés Syllabus 5.0. www.ecdl.hu ECDL VIZSGAPÉLDATÁR Szövegszerkesztés Syllabus 5.0 www.ecdl.hu 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit

Részletesebben

amely létrejött... (a továbbiakban vevő) és... (a továbbiakban eladó) között alulírott napon az alábbi feltételekkel:

amely létrejött... (a továbbiakban vevő) és... (a továbbiakban eladó) között alulírott napon az alábbi feltételekkel: 1. FELADAT 2. Nyomtassa ki, majd mentse el a fájlt! G A R A N C I A S Z E R Z Ő D É S amely létrejött... (a továbbiakban vevő) és... (a továbbiakban eladó) között alulírott napon az alábbi feltételekkel:

Részletesebben

A TAVASZ JÓT TESZ A HÁZASODÁSI KEDVNEK...

A TAVASZ JÓT TESZ A HÁZASODÁSI KEDVNEK... www.mezofoldielet.hu V. ÉVF. 3. SZÁM, 2012. MÁRCIUS (KIKELET HAVA) DUNAÚJVÁROS TÉRSÉGÉNEK INGYENES INFORMÁCIÓS LAPJA M E G J E L E N I K H AV O N TA 1 0. 0 0 0 P É L D Á N Y B A N A K Ö V E T K E Z Ő T

Részletesebben

K E L L E M E S H Ú S V É T I Ü N N E P E K E T K Í V Á N U N K!

K E L L E M E S H Ú S V É T I Ü N N E P E K E T K Í V Á N U N K! 2010. március II. évfolyam 1. szám Novák Laci néha Bagónak áll Történetek a Zsebe családról beszélgetés Dr. Nagy Csillával Apa és fiú mesél a két Szinetár K E L L E M E S H Ú S V É T I Ü N N E P E K E

Részletesebben

MAG NÉLKÜLI MEGGYPÁLINKA, MEGGYSZÖRP ÉS MEGGYLEKVÁR

MAG NÉLKÜLI MEGGYPÁLINKA, MEGGYSZÖRP ÉS MEGGYLEKVÁR 2008. április BÁCSFEKETEHEGYI HAVILAP 5. ÉVF. 3. SZÁM(43) ára: 30 din MAG NÉLKÜLI MEGGYPÁLINKA, MEGGYSZÖRP ÉS MEGGYLEKVÁR MEGJÖTT A TAVASZ? A DESPOTIZMUSRÓL MAG NÉLKÜLI MEGGYPÁLINKA, MEGGYSZÖRP ÉS MEGGYLEKVÁR

Részletesebben

BEVEZETÉS. Miért írtam a könyvet? Miért egyedül? Fejtegetések az idő múlásáról.

BEVEZETÉS. Miért írtam a könyvet? Miért egyedül? Fejtegetések az idő múlásáról. BEVEZETÉS Miért írtam a könyvet? Miért egyedül? Fejtegetések az idő múlásáról. Az idő múlik, visszafoghatatlanul. Eközben sok minden történik, olyasmi is, ami visszavonhatatlan, megállíthatatlan, befolyásolhatatlan.

Részletesebben

2015. VIRÁGVASÁRNAP. õt dicsõíti. XX. ÉVFOLYAM 1. SZÁM. - A Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Egyházközség lapja - Kamarás Mihály OFM.

2015. VIRÁGVASÁRNAP. õt dicsõíti. XX. ÉVFOLYAM 1. SZÁM. - A Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Egyházközség lapja - Kamarás Mihály OFM. 2015. VIRÁGVASÁRNAP XX. ÉVFOLYAM 1. SZÁM - A Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Egyházközség lapja - mert minden, amit teremtett, õt dicsõíti. Kamarás Mihály OFM Varga Kamill OFM Kódextöredékek köszöntõ beszámoló

Részletesebben

Hõsök napja és veterántalálkozó

Hõsök napja és veterántalálkozó Dunakiliti Krónika 2010. június 27. IV. évfolyam 2. szám Hõsök napja és veterántalálkozó A hõsök napját minden évben május utolsó vasárnapján tartják hazánkban. Az emléknap eredete az 1917-ben megszületett

Részletesebben

ki magamnak, de be kellett látnom, hogy pólyásokat nem szokás feleségül venni. Nem maradt más megoldás, mint az emeleti kislány,

ki magamnak, de be kellett látnom, hogy pólyásokat nem szokás feleségül venni. Nem maradt más megoldás, mint az emeleti kislány, Sebõk Éva Hó-ha! Virágon, kacagóka, gyere ki a hóba, rétek havába, nagy telek tavába, bele-belehempergõzni vajba-tejbe, tollpehelybe, púpos szappanhabba, havak habjába, hableány hajába, tiszta patyolatba,

Részletesebben

10. 2015. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet

10. 2015. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet . évfolyam 25. május 2., 8. füzet Országos kompetenciamérés 25 Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika- és szövegértési feladatokkal találkozol. fela da to kat alaposan olvasd

Részletesebben

Jó Pajtás Jó Pajtás 2 3

Jó Pajtás Jó Pajtás 2 3 2 Egy öreg fa históriája 3 Kérdezik kollégáim: miért ezt az öreg fát választottam az idei naptár-poszter háttérképéül? Nos, pont ilyennek látom a hatvanéves, szebb és csúnyább időket egyaránt megélt t

Részletesebben

Havonként megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft

Havonként megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft BADACSONY XX. évfolyam 2. szám Havonként megjelenõ közéleti lap. Ára: 150 Ft 2010. február Útfejlesztés a sport elérésére Mérföldkõ Fotó: Deák Új pályázati referens Csizmarik Eszter az önkormányzat új

Részletesebben

Képes. Krónika 4. TÁMOP-3.2.3-09/2-KMR-2010-0012

Képes. Krónika 4. TÁMOP-3.2.3-09/2-KMR-2010-0012 1. Képes Krónika 4. 3. 2. 5. TÁMOP-3.2.3-09/2-KMR-2010-0012 6. Imre Roheim az Európai Unió megbízásából Ukrajnában folytatott tárgyalást. Ezt követően útba ejtette Erdőkertest, hogy Zombor Istvántól átvegye

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt, és nem fogynak el hajtásai. Még ha elvénül is a földben gyökere, ha elhal is a porban

Részletesebben

Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1

Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1 Oázis A Magyar Schönstatt Család és Ifjúság lapja 1 Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1 2 Örömvadászat Számoljuk

Részletesebben

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft A zene ünnepe........ 2-3 Interjú Baráti Kristóffal...... 3 Emlékezés az aradiakra.....

Részletesebben

Ünnepi beszédet mondott dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke

Ünnepi beszédet mondott dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke XX. é vfo lya m XI. szá m 2 0 1 1. n o v e m b e r S z e n t An d rá s t h a v a KISKUNLACHÁZA ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÁNAK KÖZÉLETI, KULTURÁLIS, HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS SZÓRAKOZTATÓ LAPJA Október 23. Képes beszámoló

Részletesebben

Húszéves lett az Alta Ripa halfőzőverseny

Húszéves lett az Alta Ripa halfőzőverseny XVII. évfolyam 8. szám Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2007. augusztus A kenyérszenteléstől az aratóbálig Szent István műve ma is áll, úgy hívják: Magyarország Mázlijuk volt a díszőrséget

Részletesebben

10. 2009. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet. Oktatási Hivatal

10. 2009. május 27., 8.00. Országos kompetenciamérés. évfolyam. füzet. Oktatási Hivatal . évfolyam 2. május 2., 8. füzet Országos kompetenciamérés 2 Oktatási Hivatal Általános tudnivalók a feladatokhoz Ebben a tesztfüzetben matematika- és szövegértési feladatokkal találkozol. fela da to kat

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2009. december, Álom Hava, Karácsony Hava. 16. szám. Kedves Lakók, Hozzátartozók! Kedves Kollégák!

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2009. december, Álom Hava, Karácsony Hava. 16. szám. Kedves Lakók, Hozzátartozók! Kedves Kollégák! Legszebb emlék a szeretet, amit mások szívében hagyunk magunk után. ( Cicero ) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2009. december, Álom Hava, Karácsony Hava. 16. szám Kedves Lakók, Hozzátartozók!

Részletesebben

61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár. Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Jó Pajtás

61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár. Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Jó Pajtás 61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár 40 41 Kellemes karácsonyt és boldog új évet! 2 A leghosszabb éjszaka világossága 3 Már az ősi népek megfigyelték, hogy a december 24-i éjszaka a leghosszabb éjszaka.

Részletesebben

68. évf., 2014. IV. 10., ára 100 dinár. Első születésnapját ünnepli az óbecsei Than Emlékház. Jó Pajtás, 13 14. szám, 2014. április 10.

68. évf., 2014. IV. 10., ára 100 dinár. Első születésnapját ünnepli az óbecsei Than Emlékház. Jó Pajtás, 13 14. szám, 2014. április 10. 68. évf., 2014. IV. 10., ára 100 dinár 13 14 Első születésnapját ünnepli az óbecsei Than Emlékház Húsvéti fények, illatok, hímes tojások Ó, a húsvét! Ha rá gondolok, most is feszült várakozást érzek, bizsergető

Részletesebben

ELO Magyar-Japán szótár エロ ハンガリー 語 日 本 語 辞 典

ELO Magyar-Japán szótár エロ ハンガリー 語 日 本 語 辞 典 Előszó A szótárban az ELO Japán nyelv kezdőknek könyvében található szavakat gyűjtöttem össze annak érdekében, hogy a kanjikkal együtt lehessen őket megtanulni. Ha valaki nem ismeri a kanjikat, ez elsőre

Részletesebben

KOPOGTATÓ. 2000. április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja

KOPOGTATÓ. 2000. április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja 2000. április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja Erõforrásunk a család KOPOGTATÓ Ha szenvedésemben a szenvedõ Krisztusba kapaszkodom, az élet akkor is marad ugyan siralomvölgye,

Részletesebben

Nagy születésnapi szakácskönyv

Nagy születésnapi szakácskönyv Seidl Ambrus Nagy születésnapi szakácskönyv A legjobb receptek Melléklet: Ajándékreceptek! Ambrus receptjei a barátainak SERPENYÕS/TEPSIS ÉTELEK REGGELIRE, EBÉDRE, VACSORÁRA KÁPOSZTÁS RÁNTOTTA A káposztát

Részletesebben

És valóban! Számos új kezdeményezéssel találkozhattunk, köztük a

És valóban! Számos új kezdeményezéssel találkozhattunk, köztük a XXI. évfolyam 6. szám DUNAVARSÁNY ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2010. június Minden eddiginél nagyobb érdeklődés kísérte június első hétvégéjén a Dunavarsányi Napokat, ami nemcsak a résztvevők számában,

Részletesebben