A Magyar Élelmiszerkönyv különleges minıségő sütıipari. termékei.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Élelmiszerkönyv különleges minıségő sütıipari. termékei."

Átírás

1 A Magyar Élelmiszerkönyv különleges minıségő sütıipari BEVEZETÉS termékei. Sajtótájékoztató június. 13. Gere István Sütödéje Kft Szigethalom A különleges minıségre utaló megkülönböztetı jelölés az irányelvben szereplı csoportelıírásokra épül. Az elıírások az adott termékcsoportban felhasználható anyagokat tartalmazzák, a különleges kenyér és sütemények termékleírásai a különleges minıséget biztosító gyártmánylapokban és az adott gyártmánylaphoz csatlakozó Jó Eljárási Gyakorlatban szerepelnek március 30-án, a Vidékfejlesztési Értesítı 7. számában jelent meg a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott sütıipari termékek 1. kiadása május 30-án a Vidékfejlesztési Értesítı 9. számában jelent meg a Magyar Élelmiszerkönyv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott sütıipari termékek irányelve 6. Különleges minıségő omlós sütemény termékcsoportja leírásának módosítása Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények A termékek technikai, technológiai és kereskedelmi paramétereinek meghatározása a Sütıipari Egyesülés, a Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje feladata volt. A letisztult munkaanyagot az elıterjesztık a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, az Élelmiszerkönyv Bizottság részére megküldték. A tevékenység nyilvánosságát a szakmai hírportál és a weboldalak folyamatosan biztosították. Részletes kidolgozásra került: Pékmesterek különleges kenyere Különleges burgonyás kenyér Különleges vizes zsemle Különleges kerek fonott mákkal szórt kalács (barchesz) Különleges orosházi banán Vajjal készített különleges foszlós kalács Különleges vajas pogácsa Különleges rongyos kifli Különleges lapos vajas pacsni Különleges minıségő bejgli A MÉ számú irányelv: Megkülönböztetı minıségő jelöléssel ellátott sütıipari termékek.

2 Az irányelv felépítése: I. Rendelkezı rész II. A termékcsoport gyártásához felhasználható anyagokról rendelkezik III. Termékleírásokat tartalmazza IV. A különleges minıségő sütıipari termékek JÓ ELJÁRÁSI GYAKORLATÁT tartalmazza A termékleírások a benyújtási kérelem miniszteri engedélyezésével bıvíthetık. A különleges minıségő prémium termékek Jó Eljárási Gyakorlata Az elıállítónak rendelkezni kell a felhasznált alap segéd és járulékos anyagok minıségére vonatkozó leírással (gyorsan mérhetı paraméterek, szín, állomány, íz, idegen anyag tartalom, visszautasítási kritériumok stb.), a gyártás körülményeinek megfelelı, a minıség ellenırzésére vonatkozó rendszerrel vagy azok adott körülmények között értelmezhetı elemeivel. Az elıállítónak folyamatosan dokumentálnia kell a gyártás folyamatát. Az elıállító által végzett vagy végeztetett ellenırzéseket és annak megállapításait dokumentálni kell. A dokumentációt a hatósági ellenırzés számára hozzáférhetı módon, a minıség-megırzési idı végéig, de legalább két évig meg kell ırizni. Az elıállítónak folyamatosan dokumentálni kell azt, hogy melyik kereskedınek, milyen mennyiségben mikor szállított különleges minıségő prémium terméket. TERMÉKLEÍRÁSOK Különleges minıségő kenyérfélék termékcsoport A Pékmesterek különleges kenyere 0,50 kg-os, 0,75 kg-os és 1 kg-os) molnárkenyér formájú, fényes, cserepesedı világosbarna, helyenként sötétbarnába hajló színő, sima vagy vágott felülető. Bélzete világos, lazított, rugalmas, sima tapintású és frissen nem morzsálódik. A Pékmesterek különleges kenyere olyan péktermék, amelyet adalék és kovászpótló anyagok nélkül, közvetett (kovászos) tésztakészítési eljárással, kézi tésztafeldolgozással, kelesztéssel, sütéssel állítanak elı. A különleges minıséget az anyagösszetétel és a hagyományos gyártástechnológia együttes hatása biztosítja. A kenyér adalékanyagot nem tartalmazhat, a természetes fermentáció révén a termékre jellemzı kellemes a nem morzsálódó bélzetet, a megfelelı biológiai védelmet a közvetett tésztakészítési eljárás (természetes fermentáció) biztosítja.

3 A Különleges burgonyás kenyér (0,5 kg-os, 0,75 kg-os és 1 kg-os) molnárkenyér formájú, felülete fényes, ritkán cserepesedı, világosbarna, sima vagy vágott, helyenként sötétbarnába hajló rögöcskékkel rendelkezik, kisütés után visszapuhulhat. Bélzete világos, lazított, rugalmas, sima tapintású frissen nem morzsálódik, megırzi frissességét és jellegzetes burgonya íző aromáját. A Különleges burgonyás kenyér elnevezés csak abban az esetben alkalmazható, ha a termék adalék és kovászpótló anyagok nélkül, közvetett (kovászos) tésztakészítési eljárással, burgonya felhasználásával készült, és kézi tésztafeldolgozással állítottak elı. A különleges minıséget az anyagösszetétel és a hagyományos gyártástechnológia együttes hatása biztosítja. A fızéssel, vagy sütéssel feltárt burgonya a kenyér bélzetet tömörebbé, rugalmasabbá teszi és az öregedés késleltetését természetes úton biztosítja, valamint kellemes ízt eredményez, ezek a tulajdonságok 1-3 % sertészsír adagolással fokozhatók. A kenyér adalékanyagot nem tartalmazhat, természetes fermentáció révén kellemesen savanykás és természetes biológiai védelemmel bír. A fızéssel, vagy sütéssel feltárt pépes állapotú burgonya tartósítása fagyasztással vagy anyagnormán belül számított só adagolással engedélyezett. Részben vagy egészben tartósítószerrel tartósított összetevıket, lisztjavító szereket, kovászpótló anyagokat, porított, vagy pelyhesített burgonyakészítményt a termékhez felhasználni tilos. Különleges minıségő vizes sütemény termékcsoport összefügg. A különleges vizeszsemle kerek, egyenletesen domború alakú. Alsó lapja kis kör alakú, az alsó lapja és az oldalak közötti átmenet egyenletesen domborodó. A termék vízszintes metszete megközelítıen kör. Héja aranysárga, vörösesbarnába hajló színő, fényes egyenletesen cserepes. Bélzete egyenletesen apró lyukacsú, laza, rugalmas, vékony pórusfalú, selymes fényő és tapintású. A bél a héjjal szerkezetileg A különleges vizeszsemle BL55 lisztbıl, vagy búzaırleményekbıl, élesztı, só, cukor, aszkorbinsav, vitális glutin és víz felhasználásával készül. Közvetett tésztakészítési eljárással, osztással-gömbölyítéssel formázva, kelesztéssel és sütéssel elıállított termék. Különleges minıségő tejes termékcsoport

4 A Különleges kerek fonott mákkal szórt kalács (barchesz) fonással kialakított, a fonások nyomait jól mutató, arányosan domborodó termék. A tésztaágak egymással nem érintkezı felülete sima, mákkal sőrőn beszórt, a mákozatlan felület fényes, vörösbarna színő. Bélzetének színe enyhén sárgásfehér, egyenletesen aprólukacsú. A különleges minıségő kerek, fonott, mákkal szórt kalács (barchesz) BL 55 típusú lisztbıl, vagy búzaırleménybıl élesztı, só, lisztre számított 3% tejpornak megfelelı tej, vaj, cukor, víz felhasználásával készül. Adalékanyagok közül aszkorbinsav, ecetsav, tejsav használható. Közvetett tésztakészítési eljárással (kézi) osztás - mérés-formázás után, kézi fonással, két ágból kerek formájú kalácsot formáznak, kelesztéssel felületkezeléssel és sütéssel elıállított termék. Különleges minıségő tojással dúsított sütemény termékcsoport A Különleges orosházi banán vörösbarnába hajló aranysárga színő, fényes, barázdált felülető cm széles és 9-10 cm hosszú, cm vastag, lapos félig lefejtett banánra emlékeztetı alakú 70-75g tömegő termék. Felülete a termék egy részén egyenes kiflire emlékeztetı, a felületet alkotó sodratok sima felületőek. Színe a felületen vörösesbarna. Bélzete sárga, tömött, enyhén rugalmas, egyenletesen aprólukacsos, kissé tömött. Szemcsés rásült kristálycukor díszíti. A különleges orosházi banán búzaırleménybıl (általában BL 55 lisztbıl), élesztı, só, tej (3 % tejpornak megfelelı), cukor, vaj, napraforgó étolaj, kg-onként 1 db teljes tojás (vagy ennek megfelelı tojáskészítmény) valamint víz felhasználásával, közvetlen vagy közvetett tésztakészítési eljárással, (kézi) osztás-mérés formázással,kelesztéssel és sütéssel elıállított termékek. A vaj nem helyettesíthetı vajra utaló íz, ízfokozó, aroma és adalékanyagokkal. Szükség szerint adalékanyagok közül, aszkorbinsav, ecetsav, tejsav használható. Egyedi, alakját kézi formázással ovális lappá nyújtás, olajjal kenés, (esetleg kakaós cukorral, vagy kakaós fahéjjal szórás), két végén hegyesedı rúddá sodrás, majd az egyik vég rövidebb, a másik vég hosszabb bevágásával, végül félig lefejtett banánra emlékeztetı formára alakítással kapja meg. Kelesztés, a második tojásozást követıen cukorral szórás, sütés, termékhőtés után a csomagoláson feltüntetett darabszámban csomagolva forgalmazott termék. A csomagolás közvetlenül a vevı elıtt sütött terméknél elmaradhat.

5 A vajjal készített különleges foszlós kalács laza bélszerkezető, lyukacsos, vékonyhéjú, formában sült, vörösbarnába hajló aranysárga színő, fényes termék. Bélzete egyenletesen aprólukacsos, laza szerkezető csavart fonással kialakított, de a fonások nyomait nem mutatja. A vajjal készített különleges foszlós kalács búzaırleménybıl (általában BL 55 lisztbıl) élesztı, só, tej vagy tejpor, cukor, vaj, napraforgó étolaj, kg-onként 1 db teljes tojás (vagy ennek megfelelı tojáskészítmény) víz felhasználásával készül. Adalékanyagok közül aszkorbinsav, ecetsav, tejsav felhasználásával, főszerek és feltárt pelyhesített extrudált termékekkel történı díszítéssel, közvetlen vagy közvetett tésztakészítési eljárással. Dagasztással tésztát készítenek, osztás- mérés-formázás után kézi fonással, csavarással (2-3 ágból) alakított kalácsot formáznak, kelesztéssel, felületkezeléssel és sütéssel elıállított termékek Különleges minıségő omlós sütemény termékcsoport A különleges vajas pogácsa tömör, morzsalékos, porhanyós bélszerkezető, kerek, hengeres alakú 3-5 cm átmérıjő és magasságú, felül vörösesbarnába hajló párhuzamosan rovátkolt, aranysárga oldalú, sima világosbarna aljú termék. Bélzete sárgás színő, kissé tömött, rugalmatlan, omlós, rögökre törhetı. A különleges vajas pogácsa búzaırleménybıl (fıleg BL55 lisztbıl), élesztı, só, vaj, cukor, 2,5% tejpor (vagy ennek megfelelı tej), liszt kg-ként 1 db tojás (vagy ennek megfelelı tojáskészítmény), víz felhasználásával, jellegzetes omlós tésztakészítési technológiával, kiszúrásos alakítással, kelesztéssel, majd sütéssel elıállított termék. Kerek, henger alakú, simaszélesebb alsólapú, felsı lapja fényes sima, bélzete kissé tömör, rugalmatlan, omlós szerkezető, édeskés színő. A különleges minıségő bejgli búzafinomlisztbıl BL55, élesztı, étkezési só, vaj tej, cukor, tojás felhasználásával, jellegzetes omlós élesztıs tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékréteggel, a rúd feltekercselése elıtti tésztaszélek visszahajtásával, tojásos lekenéssel, száraz kelesztéssel, majd ismételt tojásozással, száraz légterő sütıtérben történı sütéssel elıállított termék. MÉ-2/81/06 irányelv bıvítése után bejgli elnevezést csak azon termékek esetében szabad használni, amelyek az irányelvekben rögzített paramétereket teljesítik. Az elıírásokban rögzített paraméterek alatt, de a MÉ-2/81/06 irányelvnek még megfelelı

6 termékek tekercs elnevezéssel hozható forgalomba, jelzıs szerkezettel utalva a felhasznált töltelékre. (pl. mákos tekercs!) Különleges minıségő leveles sütemény termékcsoport aromás. A különleges rongyos kifli sodrással kialakított patkó alakú, 8-10cm hosszú, középen3-3,5 cm átmérıjő, a sodratok nyomait jól mutató, arányosan keskenyedı kifli formájú, fényes felülető, világosbarna színő termék. Bélzetének színe sárgásfehér, laza enyhén réteges, foszlós, nagy lyukacsos szerkezető. Íze kellemesen A különleges rongyos kifli búza ırleménybıl (általában BL 55 liszt) élesztı, vaj, tej, só, cukor, liszt kg-ként 1 db teljes tojás és víz felhasználásával készül. Tészta elkészítése egyedi kizárólag a rongyos kiflire jellemzı vajadagolással és hajtogatással készül. Egyedi, alakját kézi formázással a tészta háromszög alakú lappá vágásával, kézi felsodrással és patkó alakúra formázással, kelesztés és sütés után kapjuk meg. Különleges minıségét az anyagösszetétel, tésztakészítés és a hagyományos gyártástechnológia együttes hatása biztosítja. A különleges minıségő rongyos kifli nem tartalmazhat adalékanyagot, aromákat, édesítıszert, színezéket és tartósítószert. Különleges minıségő vajas sütemény termékcsoport A különleges lapos vajas pacsni hosszúkás cm hosszú, 3-4 cm széles, lapos, egyenetlen, széles babapiskótára, vagy hosszúkás lepényre emlékeztetı alakú, egyenetlenül domborodó, fényes, barázdált világosbarna felülető termék. Bélzetének színe sárgásfehér, laza nagylukacsú, édeskés íző. Az alsó és a felsı lapok közötti átmenet többnyire éles, határozott vonalú. A héj, bélzet arány miatt kellemes aromájú. A vajas tésztából készült süteményfélék búzaırleménybıl (általában BL55 lisztbıl), élesztı, só, lisztre számított legalább 3% tejpor vagy annak megfelelı tej, vaj, cukor és víz felhasználásával, a tészta kézi alakításával, osztással, formázással alakított, kelesztéssel és sütéssel elıállított termék. Szerkezetét tekintve vajjal - de nem klasszikus dupla hajtogatással - kell a tészta rétegeket elválasztani. Gyártásához kézi és gépi osztás alkalmazható a végsı formázás csak kézzel végezhetı. Köszönöm figyelmüket! június. 13. Werli József Magyar Pékszövetség

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2- számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2- számú irányelv TERVEZET!!! 2012. január 24. MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2- számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott sütıipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság,

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! I. BEVEZETÉS.

TERVEZET!!!!!!! I. BEVEZETÉS. TERVEZET!!!!!!! Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás I. BEVEZETÉS. 1. Ezen irányelv az élelmiszerláncról

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv változásai.

A Magyar Élelmiszerkönyv változásai. Bevezetés A társasági jog, munkajog, általános PTK, adójogszabályok, versenyjog stb. és tevékenységi területünk alapvetı jogi szabályozásainak ismerete nélkül egyetlen jó döntés sem hozható. Az alapvetınél

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Bakery products with distinctive quality indication Jóváhagyta

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények. Certain bread and bakery products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények. Certain bread and bakery products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények Certain bread and bakery products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2004. A Magyar

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás)

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24.

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I. BEVEZETÉS.

Részletesebben

Gyártmánylap. Tejes kifli 42-46 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Tejes kifli 42-46 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Gyártmánylap. Molnárka 28 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Molnárka 28 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Gyártmánylap. Sajtos pogácsa 50 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Sajtos pogácsa 50 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről

Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről Szegedyné Fricz Ágnes Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. Május 16. Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kóka Krisztina. Sokféle lehetőség megismerése a dúsított tészta feldolgozására. A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás

MUNKAANYAG. Kóka Krisztina. Sokféle lehetőség megismerése a dúsított tészta feldolgozására. A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás Kóka Krisztina Sokféle lehetőség megismerése a dúsított tészta feldolgozására A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0532-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

LXII. ÉVFOLYAM 9. SZÁM május 30. A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l.

LXII. ÉVFOLYAM 9. SZÁM május 30. A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. LXII. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2012. május 30. A VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A géntechnológiai hatóság közleménye engedély tervezeteinek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kóka Krisztina. Levelezek-leveles tésztából készülő termékek készítése. A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás

MUNKAANYAG. Kóka Krisztina. Levelezek-leveles tésztából készülő termékek készítése. A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás Kóka Krisztina Levelezek-leveles tésztából készülő termékek készítése A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0532-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Gyártmánylap. Kakaós csiga 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Kakaós csiga 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

Gyártmánylap. Túrós táska 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Túrós táska 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY Termék megnevezése Berényi kifli mákos, diós, meggyes, szilvadzsemes, túrós vagy gesztenyés Mákos, diós, meggyes, szilvás, túrós vagy gesztenyés töltelékkel töltött Előállító Összetevők

Részletesebben

Gyártmánylap. Kuglóf 500 g. Érvényesség kezdete: Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Kuglóf 500 g. Érvényesség kezdete: Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Baracska 2. Az élelmiszer előállító hely neve, címe: Baracska

Részletesebben

Gyártmánylap. Lekváros bukta 100 g. Érvényesség kezdete: Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Lekváros bukta 100 g. Érvényesség kezdete: Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52 Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

A megfelelő gyártástechnológiai műveletek alkalmazásával, a szükséges paraméterek beállításával és ellenőrzésével készítse el a termékeket!

A megfelelő gyártástechnológiai műveletek alkalmazásával, a szükséges paraméterek beállításával és ellenőrzésével készítse el a termékeket! 1. tétel Készítsen 5 db 1,00 kg-os fehér kenyeret, 15 db vizes zsemlét és 15 db hosszú zsemlét (f:1,02)! A munka megkezdése előtt ellenőrizze a gépeket, eszközöket, berendezéseket munkavédelmi szempontból!

Részletesebben

Élesztős leveles tészta készítése

Élesztős leveles tészta készítése Papné Szabó Ibolya Élesztős leveles tészta készítése A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-015-30

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-81 számú irányelv. Sütőipari termékek. Baked products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-81 számú irányelv. Sütőipari termékek. Baked products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-81 számú irányelv Sütőipari termékek Baked products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. (első kiadás) Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2014. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

Vizes zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,00. Hosszú zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03

Vizes zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,00. Hosszú zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03 Vizes zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,00 Hosszú zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03 Vágott zsemle 54 g Vizes 27. táblázat 2. táblázat 1,03 Nagy zsemle 82 g Vizes 27. táblázat 2.

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-102 számú irányelv. Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-102 számú irányelv. Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-102 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2011. (első kiadás)

Részletesebben

Omlós tészta készítése, gyúrással

Omlós tészta készítése, gyúrással Papné Szabó Ibolya Omlós tészta készítése, gyúrással A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-014-30

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

2.Dagasztás: A dagasztási módot az üzemben alkalmazott technológia határozza meg. Lehet: Hagyományos, félgyors, gyors és intenzív.

2.Dagasztás: A dagasztási módot az üzemben alkalmazott technológia határozza meg. Lehet: Hagyományos, félgyors, gyors és intenzív. Vizes termékek Vezér termék: vizes zsemle: Faktora: 1 Tészta tömege: 1db=66g Késztermék tömege: 52-56g Feladási tömege: 30db=1,98kg A vizes termékek búzalisztekből (BL-55) készült sütőipari termékek segéd

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-102 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-102 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-102 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek Sweet and confetionery products with distinctive quality indication

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 H-1027 Budapest Bem rakpart 30. II/19. Tel/fax: (36-1) 225-81-36 szerk@tudatosvasarlo.hu Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 Teszteredmény: pékségek Jó Lipóti Pékség

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. A sütőipari termékek kihelyezése, bemutatása és értékesítése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. A sütőipari termékek kihelyezése, bemutatása és értékesítése. A követelménymodul megnevezése: Vincze Imréné A sütőipari termékek kihelyezése, bemutatása és értékesítése A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52

Gyártmánylap. Kovászkészítés: me.: 100 kg BL 65 liszt kg 52,24 Ivóvíz l 52,24 Élesztő kg 0,52 Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

A sütés célja, feltételei. Hogyan sül meg a tészta - sütés közben lezajlódó folyamatok

A sütés célja, feltételei. Hogyan sül meg a tészta - sütés közben lezajlódó folyamatok Kriston-Pócsik Józsefné A sütés célja, feltételei. Hogyan sül meg a tészta - sütés közben lezajlódó folyamatok A követelménymodul megnevezése: Sütés A követelménymodul száma: 0534-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-321 számú irányelv (régi 2-85 számú irányelv) Száraztészták Dried pasta products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás)

Részletesebben

Aktuális előírások és követelmények a pék- és cukrászipar számára

Aktuális előírások és követelmények a pék- és cukrászipar számára Aktuális előírások és követelmények a pék- és cukrászipar számára Dr. Bartókn kné Dr. Lamper Csilla Csongrád d Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi gyi Igazgatóság osztályvezet

Részletesebben

Kenyér. Sütőipari termékek gyártása: Kenyér. Kenyérféleségek általános gyártástechnológiája. BMEVEBEA606, MBA606 - Kenyérgyártás 1

Kenyér. Sütőipari termékek gyártása: Kenyér. Kenyérféleségek általános gyártástechnológiája. BMEVEBEA606, MBA606 - Kenyérgyártás 1 Élelmiszeripari technológia II/2. Kenyér 2018.04.18. Sütőipari termékek gyártása: Kenyér Codex Alimentarius Hungaricus 2-81 számú irányelv: Sütőipari termékek Hagyomány Kenyér Azon sütőipari termékek,

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 208. szám 82739 V. A Kormány tagjainak rendeletei A Miniszterelnökséget vezető miniszter 34/2016. (XII. 19.) MvM rendelete a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról szóló 11/2016.

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv. Sütőipari termékek. Baked products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv. Sütőipari termékek. Baked products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-81 számú irányelv Sütőipari termékek Baked products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. (első kiadás) Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Pék szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 05 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

/2009. ( ) FVM rendelete. a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezı elıírásairól

/2009. ( ) FVM rendelete. a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezı elıírásairól A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. ( ) FVM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezı elıírásairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérıl szóló 2008. évi XLVI. törvény 76.

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek Sugar products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. Általános elõírások Az irányelv hatálya

Részletesebben

KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012

KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012 KENYÉR ÉS BEJGLI CÉLELLENŐRZÉS 2012 Eredmények és tapasztalatok Bartyik Tünde Élelmiszer-biztonsági felügyelő NÉBIH Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság 2013. április 9. Kenyér célellenőrzés I.

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről. A rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről. A rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 39. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről A rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. 1. Ezen előírás az élelmiszerláncról és hatósági

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter. rendelete. a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról

A földművelésügyi miniszter. rendelete. a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról 1 A földművelésügyi miniszter /2016. ( ) FM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről

Részletesebben

DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA

DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA DR. HETÉNYI LÁSZLÓ MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA gyógyszerellátás 2 egészségügyi szolgáltatás gyógyszerellátás egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatás gyógyszerellátás 3 egészségbiztosítás egészségügyi

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése: Papné Szabó Ibolya Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem

Részletesebben

VÉDESE NONPROFIT KFT. 2119 Pécel, Pihenő u. 2. ÁRLISTA. Termék neve: Menny. súly/db Egységár KENYEREK

VÉDESE NONPROFIT KFT. 2119 Pécel, Pihenő u. 2. ÁRLISTA. Termék neve: Menny. súly/db Egységár KENYEREK KENYEREK Fehér kenyér kg 50 dkg 160 Ft/db Szeletelt fehér kenyér kg 50 dkg 180 Ft/db Barna kenyér kg 50 dkg 180 Ft/db Szeletelt barna kenyér kg 50 dkg 200 Ft/db Molke aktív kenyér kg 50 dkg 280 Ft/db Szeletelt

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről 39. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez 1. melléklet a 85/2016. (XII. 19.) FM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről A rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

Gyártmánylap. Ízes levél 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Ízes levél 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZİDÉS (kenyér, pékáru)

SZÁLLÍTÁSI SZERZİDÉS (kenyér, pékáru) SZÁLLÍTÁSI SZERZİDÉS (kenyér, pékáru) E szerzıdés létrejött egyrészrıl a Boronkay György Mőszaki Középiskola és Gimnázium (a továbbiakban: Megrendelı, cím: 2600 Vác, Németh László u. 4,-6 adószám: 15395577-2-13

Részletesebben

Termékeink átlagos tápérték tartalma (100g termékre vonatkoztatva)

Termékeink átlagos tápérték tartalma (100g termékre vonatkoztatva) Kolcsár Sütőipari Kft 2017.10.02. Oldal: 1 / 14 Zsír tel.zsírs Szénh. cukrok Feh. Só Malzvital magvas kenyér 0,5 kg 1 273 kj 300 kcal 2,6 g (4%) 0,4 g (2%) 58 g (22%) 1,8 g (2%) 11 g (23%) 2,2 g (36%)

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

SÜTŐIPARI TERMÉKEK. Készítette: Bruder Júlia

SÜTŐIPARI TERMÉKEK. Készítette: Bruder Júlia SÜTŐIPARI TERMÉKEK Készítette: Bruder Júlia Fogalma: lisztből vízzel vagy tejjel, valamint különféle járulékos- és segédanyagok felhasználásával, lazított tésztából sütött élelmiszerek. Csoportosításuk:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-100 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélékről Honey with disctinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Termékkatalógus. Óriás. 100 g. Milánói kelt csokis csiga kicsi. 70 g. HÁZI FÁNK barack ízes. csoki-, vanília krémes. pogácsa.

Termékkatalógus. Óriás. 100 g. Milánói kelt csokis csiga kicsi. 70 g. HÁZI FÁNK barack ízes. csoki-, vanília krémes. pogácsa. Termékkatalógus 250 g Sajtos zsúr pogácsa Sajtos pogácsa 200 g-os Édes pogácsa 200 g-os Leveles tepertõs pogácsa 200 g-os Tájjellegû beregi pogácsa 200 g Babájka alaptészta 250 g-os Mákos falatkák 1-os

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Változások a Magyar Élelmiszerkönyvben

Változások a Magyar Élelmiszerkönyvben Változások a Magyar Élelmiszerkönyvben Dömölki Marianna Élelmiszeripari Főosztály 2017. szeptember 20. OMÉK 2017 Magyar Élelmiszerkönyv létrejötte 1995.évi élelmiszertörvény rögzítésre került a 3 kötetből

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Kézműves tejtermékek fogalma

Kézműves tejtermékek fogalma Kézműves tejtermékek fogalma Mit tekinthetünk ma kézműves tejterméknek? A Kézműves tejtermék: hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, döntően kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított,

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29.

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. A mindennapi étkünk, mégis kevéssé figyelünk oda, hogy milyet vásárolunk. Tesztünkben három ismert pékség kínálatát vizsgáltuk meg a termékek összetételének

Részletesebben

2.3. osztály - Cukrászsütemények, kenyér, édes tészták, torták, kekszek és egyéb sütőipari termékek

2.3. osztály - Cukrászsütemények, kenyér, édes tészták, torták, kekszek és egyéb sütőipari termékek HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM a Tanács hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékekről és élelmiszerekről szóló 509/2006/EK rendelete (2006. március

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Termékismertető. Mindig friss!

Termékismertető. Mindig friss! Mindig friss! Príma Pék Finompékáru kft. Termékismertető Príma Pék Finompékáru Kft. Oldal 1 Kenyérfélék, kiflik, zsömlék Príma Pék Finompékáru Kft. Oldal 2 A termék neve: Aldorfi kifli, sajttal szórt Tömege:

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-104 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-104 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-104 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek Dairy products with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Búzakenyerek. A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Búzakenyerek. A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás Papné Szabó Ibolya Búzakenyerek A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 BÚZAKENYEREK

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-104 számú irányelv. Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-104 számú irányelv. Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-104 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás) 1 Magyar

Részletesebben

DELIFRANCE MAGYARORSZÁG TERMÉKVÁLASZTÉK 2014

DELIFRANCE MAGYARORSZÁG TERMÉKVÁLASZTÉK 2014 Egész baguette választék: KENYÉR VÁLASZTÉK S5541 Fehér baguette 58 225 38 10'-12' 200-210 171 6498 S0506 Többmagvas baguette 58 250 30 10'-12' 200-210 263 7890 S5182 Rusztikus baguette 51 320 24 10'-12'

Részletesebben

Allergén információk a 1169/2011/EU rendelet II. melléklete szerint "I": tartalmaz, "N": nem tartalmaz (2014-12-02)

Allergén információk a 1169/2011/EU rendelet II. melléklete szerint I: tartalmaz, N: nem tartalmaz (2014-12-02) Áfonyás túrótorta szelet 120g I N I N I N I I N N N N N N Almás csigafánk 120g * I N N N N N I N N N N N N N Almás papucs 90g I N N N N N N N N N N N N N Almás pite 80g I N I N N N N N N N N N N N Almás

Részletesebben

Édesipari termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben

Édesipari termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben Édesipari termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben Általános és kézműves termékekre vonatkozó szabályozások Magyar Élelmiszerkönyv szervezete, működése A Codex Alimentarius mintájára: Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

2-101 számú irányelv. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv

2-101 számú irányelv. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes feldolgozott gyümölcstermékek 1. kiadás 2010. I. 1. Ezen irányelv az élelmiszerláncról

Részletesebben

1. tétel. Számolja ki 5 db 1,00 kg-os fehér kenyér, 15 db vizes zsemle és 15 db hosszú zsemle (f:1,02) anyagszükségletét!

1. tétel. Számolja ki 5 db 1,00 kg-os fehér kenyér, 15 db vizes zsemle és 15 db hosszú zsemle (f:1,02) anyagszükségletét! 1. tétel Számolja ki 5 db 1,00 kg-os fehér kenyér, 15 db vizes zsemle és 15 db hosszú zsemle (f:1,02) anyagszükségletét! Végezze el a vizes zsemle késztermék pontozásos érzékszervi bírálatát, értékelje

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-401 számú irányelv (régi 2-5210 számú irányelv) Jégkrémek Ice creams Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2002. (2. kiadás) 2 I. Általános

Részletesebben

ÉTLAP. Bölcsőde. Tej/ Tea Tojáskrém Kifli Reszelt sárgarépa Körte. Allergének: Allergének: glutén, tej. glutén, mustár, tej, tojás

ÉTLAP. Bölcsőde. Tej/ Tea Tojáskrém Kifli Reszelt sárgarépa Körte. Allergének: Allergének: glutén, tej. glutén, mustár, tej, tojás Méz / Tojáskrém Kakaós tej Fonott kalács, tojás 273 324 318 5,3 2,3 9,4 8,5 3,1 9,8 5,6 2,9 10,1 46 25,7 0,8 50,9 19,8 1 57,5 43,5 0,5 Párolt csirkemell Sütőtökfőzelék Bolognai spagetti Sajt szórat Kerti

Részletesebben

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. 2013.11.14. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 303/17 A BIZOTTSÁG 1144/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. november 13.) egy elnevezésnek a hagyományos különleges termékek jegyzékébe való bejegyzéséről

Részletesebben

Ernst Böcker GmbH & Co. KG

Ernst Böcker GmbH & Co. KG Ernst Böcker GmbH & Co. KG 1910-ben alapította a vállalatot Ernst Böcker, aki hamar kitűnt versenytársai közül az élesztőgyártás területéről hozott szakértelmével és kísérletező kedvével. Úttörő munkát

Részletesebben

Gömbölyítsd - vizes tésztából készülő péksütemények tésztájának helyes feldolgozása

Gömbölyítsd - vizes tésztából készülő péksütemények tésztájának helyes feldolgozása Tolnainé Szabó Beáta Gömbölyítsd - vizes tésztából készülő péksütemények tésztájának helyes feldolgozása A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0532-06 A tartalomelem

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

TANBOLTI TERMÉK LISTA

TANBOLTI TERMÉK LISTA TANBOLTI TERMÉK LISTA Megnevezés Egész torta 20 szel. Szelet ár Bambi torta egész 3 300 Ft Banán torta egész 2 700 Ft Citrom torta egész 2 500 Ft Csoki torta egész 2 600 Ft Csoki zsúrtorta 1 400 Ft Dió

Részletesebben

A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2 EGYÉB ADATOK

A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2 EGYÉB ADATOK A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 05 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország 1/5 Termék megnevezése Termék származási országa BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország Gyártó megnevezése és címe Lesaffre Magyarország Kft 1222 Budapest Gyár u. 5-9 Telefon / Fax Tel: +36-1-22-66-311 Fax:

Részletesebben

A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 78. sorszámú Pék megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 05 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek. Budapest, április 10.

Egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek. Budapest, április 10. Egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek Budapest, 2017. április 10. Előadás témái I. Gyorsfagyasztott termékek helye az Élelmiszerkönyvben II. Módosítások az irányelvben III. Emelt szintű irányelv IV. Gyorsfagyasztott

Részletesebben

Tervezz számolj préstömeget

Tervezz számolj préstömeget Kóka Krisztina Tervezz számolj préstömeget A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0532-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 OSZTOK, MÉREK,

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T L A P

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T L A P S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T L A P a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 5/2018 (VII.9.) ITM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Amit a hagyományos sütıipari adalékokról tudni illik Dr. Gasztonyi Kálmán

Amit a hagyományos sütıipari adalékokról tudni illik Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: Amit a hagyományos sütıipari adalékokról tudni illik.. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK: 54. évf. 2007. 2.sz. 2. o. Amit a hagyományos sütıipari adalékokról tudni illik Dr. Gasztonyi Kálmán E

Részletesebben

Palócleves Mákos metélt Alma Magvas kenyér. Sós v. sajtos rúd Actimel ivójoghurt

Palócleves Mákos metélt Alma Magvas kenyér. Sós v. sajtos rúd Actimel ivójoghurt Heti étlap: 2017.03.01. - 2017.03.03. A-menü / Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása / 4-6 év 2017.03.01. szerda 2017.03.02. csütörtök 2017.03.03. péntek 2017.03.04. szombat 2017.03.05. vasárnap 2017.03.06.

Részletesebben

Dunakeszi 4x-i étkezés bölcsőde

Dunakeszi 4x-i étkezés bölcsőde Dunakeszi 4x-i étkezés bölcsőde 2019.04.01. 2019.04.07. Extra dzsem Zsúrkenyér Kakaós tej Kuglóf Vajkrém natúr Hosszú zsemle Sárgarépa csíkok Főtt tojás kisétkezés EN:245 EN: 147 EN: 276 EN: 350 EN: 280

Részletesebben