ltel: Web: Copyright 2009, iprospect.com, Inc. All Rights Reserved. SEM / SEO fogalomtár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ltel: 361.411.2210 Email: info@iprospect.hu Web: www.iprospect.hu Copyright 2009, iprospect.com, Inc. All Rights Reserved. SEM / SEO fogalomtár"

Átírás

1 SEM / SEO fogalomtár

2 - A - Absolute Link [ Abszolút Hivatkozás ] Abszolút linknek nevezzük azt a hivatkozást, mely a hivatkozandó oldal teljes URL-jét megadja. Pl.: Account [ Azonosító ] Felhasználói fiók. Felhasználói névből és jelszóból áll. A felhasználó hozzáfér az őt megillető erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz. Ad Audience [ Hirdetési Közösség ] A hirdetésnek egy meghatározott időperiódus alatt létrejött egyedi felhasználók száma. Ad Blocker [ Hirdetés Blokkoló ] A felhasználó böngészőprogramjában megtalálható plugin ( vagy szoftver ), ami megakadályozza az internetes reklámok ( általában Pop-Up és banner ) megjelenítését. Ad Click [ Hirdetés kattintás ] A felhasználók hirdetés kattintásainak mérése, mely során a felhasználók egy másik honlapra kerülnek ( click-through ), a hirdetést tartalmazó honlap másik oldalára kerülnek ( in-unit click ), vagy az egér mutatójának a hirdetés fölé történő húzása ( mouse over ) eredményez változást az oldal tartalmában. Ad Request [ Hirdetés Lekérés ] A hirdetés lekérésének mennyiségét jelző szám. A hirdetést tartalmazó weboldal lekérésekor a böngésző szoftver a reklámszervertől kéri le a hirdetést, majd jeleníti meg a felhasználó előtt. Mivel a hirdetés és a weboldal többi eleme nem azonos szerveren kerül elhelyezésre, így előfordulhat, hogy a weboldal letöltődik a hirdetés viszont nem. Ad Server [ Reklámszerver ] A hirdetéseket konkrét feltételeknek megfelelő megjelenítését végző rendszer, amely az adott weboldal szerverétől függetlenül működik, egy másik (reklám) szerveren. Adgroup [ Hirdetési Csoport ] A kulcsszavak valamilyen szempont szerint (pl. témakör) egy csoportba rendezett összessége, melyekhez hirdetés(ek) tartoznak, illetve amelynek a beállításait a többitől függetlenül lehet kezelni. Alt Tag [ Alt Tag ] A keresőrobotok ( egyelőre ) nem tudják felismerni egy képről, hogy mit ábrázol. Az ALT tag segítségével releváns leírást adhatunk egy képről, mely a keresőrobotok számára is értelmezhetővé válik.

3 Anchor Text [ Anchor Text ] Egy olyan szövegkörnyezet, mely egy link hivatkozáshoz van társítva. Kulcsszavak, fontos kifejezések által. Authority Site [ Magas Létjogosultságú Weboldal ] Authority szó jelentése: Tekintélyes. Adott egy weboldal, mely egy adott témában a legtöbb releváns weboldaltól kap linket az Authority Site-nak minősül. A Google az ilyen weboldalakat, a keresési találat első helyén jeleníti meg, úgy hogy gyors linkek is fel vannak tüntetve. Általában 6-8 gyors link (aloldal) jelenik meg. Ergo, minél több releváns linkkapacsolttal rendelkezik egy weboldal annál nagyobb az esélye, hogy Authority Site lesz. Average Visit Duration [ Átlagos Látogatási Idő ] A felhasználó által az adott weboldalon töltött átlagos időtartam. - B - Backlink [ Visszamutató Link ] Egy másik weboldalra vagy szolgáltatásra történő utalás/kereszthivatkozás az Anchor-ok segítségével. Banner Blindness [ Banner Vakság ] Ez egyfajta felhasználói beidegződés, gyakorlott felhasználókat jellemzi, akiknél kialakult a banner vakság, a figyelmük szinte automatikusan kizárják a weboldalakon lévő hirdetéseket. Szakmai weboldalakon figyelhető meg általában az alacsony átkattintási arány is. Banner [ Reklámfelirat / Reklámfelület ] Az Interneten az egyik legelterjedtebb hirdetési forma. Különböző méretű és formátumú állókép vagy animált grafika. Méretei: 468*60 pixeles, 468*120 pixeles, 120*240 pixeles ( Banner, Dupla Banner ), 728*60 pixeles, 728*120 pixeles ( SuperBanner, LeaderBoard ), 100*120 pixeles, 120*600 pixeles ( Vertikális Box, Skyscraper ). Fálj típusai: gif, jpg, swf. BID [ Ajánlati Licit ] Az ajánlati licit az az összeg, amit egy kulcsszóért maximum fizetni kíván a felhasználó egy PPC alapon működő rendszerben. Bidding Software [ Licit Eszköz ] Szoftver, mely segítséget nyújt a hirdetőknek abban, hogy bizonyos PPC kampánycéljaikat anélkül érjék el, hogy folyamatosan figyelnék a kampányuk teljesítményénak alakulását. Megkülönböztetünk szabály alapú és öntanuló rendszereket.

4 Black Hat SEO [ Etikátlan Optimalizálás ] Black Hat Seo szó szerinti jelentése, fekete kalapos keresőoptimalizálás. A jó ( white ) a rossz ( black ) és a csúf ( gray ) szindróma: ). A "rossz" keresőoptimalizálás etikátlan, olyan módszereket alkalmaz melyből előnyre tesz szert az illető, de nem sportszerű. A fekete kalapos módszereket a Google, bünteti. Ilyen a Cloaking-féle módszer, melynek a lényege, hogy egy szöveget álcázunk egy weboldalon úgy, hogy a felhasználó számára láthatatlan, míg a keresőrobot számára látható. Broad Match [ Széles körű egyezés ] Ennek a kulcsszóillesztési opciónak a bekapcsolásakor minden olyan kereséskor megjelenik a hirdetés, ha a látogató által beírt keresőkifejezés bármilyen sorrendben tartalmazza az általunk megadott kulcsszót. Broken Link [ Hibás Hivatkozás ] Olyan hibás hivatkozás, ami egy nem létező és/vagy áthelyezett másik weboldalra vagy aloldalra mutat. Browser Compatibility [ Böngésző Kompatibilitás ] Az Internetes böngésző programok a weboldalakat, különbözőképen jelenítik meg. A böngésző kompatibilitásnak a SEO-ban és a webdesing-ban kulcs fontosságú szerepe van. Böngésző függetlennek az olyan weboldalakat nevezzük, melyek minden böngészőben azonos módón jelennek meg. Budget [ Költségkeret ] A PPC kampány bizonyos időszakára vagy a teljes kampányra szánt összeg. A PPC szolgáltatóknál általában időszakokra (1 nap, 30 nap stb.) is be lehet állítani költségkereteket. BurnOut [ Kiégés ] Olyan hirdetés, melynek a megjelenései egyre kevesebb érdeklődést generálnak a szolgáltatás és/vagy termék iránt. Ergo, mikor egy hirdetés veszít "népszerűségéből" hatékonyságából. Burst / Hype [ Burst / Hype ] Azokat a jelenségeket nevezik így, melyek az Interneten felkapottak, divatosak. - C - Click Fraud [ Kattintásos Csalás ] Az a jelenség, mikor a hirdetésre [ kattintás alapú ( pay per click ) ] olyasvalaki személy, vagy program kattint, akinek nem célja a hirdetésben szereplő weboldal meglátogatása, csak annak "kár" okozása, mivel így csökken a költségkerete a hirdetőnek, minden kattintás után. Click [ Kattintás ] Kattintás az egérrel, mely által juthatunk át a szövegben hivatkozott weboldalra. Click-Through Rate (CTR) [ Átkattintási Arány ] A hirdetésre történő kattintások számának, megtekintésének, és a hirdetés lekérésének hányadosa.

5 Click-Through [ Átkattintás ] Az az átkattintás ahányszor egy reklám helyen lévő hirdetésre kattintnak. Cloaking [ Álcázás ] Álcázási technika lényege, hogy bizonyos felhasználóknak más oldalt mutat, mint az eredeti. Az álcázás ( Cloaking ) használatával pl.: az IP-cím alapján meghatározható a felhasználó térbeli elhelyezkedése, így más regionális tartalom kínálható fel. Más tartalmat mutatnak a keresőrobotoknak, mint a látogatóknak. Ezzel egyrészt javíthatóak az oldal helyezései a találati rangsorokban ( SERP ), mert így a felhasználókat figyelmen kívül hagyva csak a keresőrobotok igényeire specializálható az oldal. Contect Scraper Site [ Gyűjtő Portál ] Azokat a weboldalakat nevezzük Contect Scraper Site-nak, amelyek más weboldalak tartalmát összegyűjtve építenek új weboldalt ( portált ), felépítésben és modszertanban különbőzhetnek, de tartalomban nem. Content Integration [ Tartalomba Integrált Hirdetés ] Tartalomba Integrált Hirdetés. Cost-Per-Action (CPA) [ Fogyasztói Tevékenység Alapú Költség ] Cost-Per-Action (CPA) = Fogyasztói Tevékenység Alapú Költség Cost-Per-Click (CPC) [ Egy Kattintásra Jutó Költség ] Cost-Per-Click (CPC) = Egy Kattintásra Jutó Költség. Cost-Per Sale [ Eladás Költsége ] Egy értékesítési eseményre jutó költség összege. Cost-Per-Thousand (CPM) [ 1000 Megjelenésre Jutó Költség ] Cost-Per-Thousand (CPM) = 1000 megjelenésre jutó költség. Crawler/Spider/roBot [ Kereső Robot ] Egy olyan speciális automata program ( robot/spider/crawler ), amely folyamatosan pásztázza az Internetet a weboldalakon található hivatkozásokon keresztül. Az pásztázás eredményeit egy adatbázisban tárolja el, amelyekhez a keresőmotorok férhetnek hozzá. Cybersquatting [ Hamis Domain ] A cybersquatting egy más valaki védjegyét ( magányszemély / cég ) képző domain név rosszhiszemű használatát és az ennek alapján termelt profitot jelenti.

6 - D - Deep Link Ratio [ Mély Hivatkozási Arány ] A weboldalon a belső oldalakra ( aloldalakra ) mutató hivatkozások és a weboldalra mutató összes hivatkozás aránya. Deep Link [ Mély Hivatkozás ] Egy weboldalon belüli aloldalra mutató hivatkozás. Directory [ Webkatalógus / Linkgyűjtemény ] Olyan weboldal amely egyfajta tematika szerint rendezi a weboldalakat. Display URL [ Látszó URL ] Az a link, amely megjelenik a PPC hirdetés legalsó sorában. Általában csak a domaint tartalmazza a könnyen érthetőség kedvéért (pl. Domain Age [ Domain Kora ] A keresőmotorok bizalmi "indexében" előkelő helyet foglal, ha egy weboldal régóta létező, működő tartalommal bír. Tehát a domain kora fontos tényező lehet, akár a SERP-ben való megjelenéskor. Domain Parking [ Domain Parkolás ] Olyan weboldalak, melyeknek tartalma hirdetésekkel teli, és olyan domain nevekre készítenek ilyen weboldalakat melyek használaton kívül vannak. Doorway Page / Gateway Page [ Kapu Oldal ] A kapu oldal egyetlen célja, hogy a keresők találati listájában ( SERP ) az elsők között szerepeljen néhány kulcsszóra, és átirányítsa a látogatókat a valódi weboldalra. A kapu oldalakat ma már kiszűrik és nem indexelik le a keresőrobotok. Duplicate Content [ Dupla Tartalom ] Olyan weboldali tartalom, mely más weboldalon is szerepel, teljes vagy szinte teljes azonosságban, azt dupla tartalomnak nevezzük. Ez káros folyamat, mivel a keresőmotorok nem akarnak több változatot indexelni, így a két azonos vagy szinte majdnem azonos tartalommal rendelkező weboldalak közül az egyik szinte biztosan ki fog kerülni az indexelésből, még a duplikáció ( dupla tartalom ), esete fent áll. Dynamic Content [ Dinamikus Tartalom ] Olyan weboldali tartalom mely bizonyos időintervallumonként változik. Dynamic Page [ Dinamikus Oldal ] Olyan webhely, mely nem állandó elemeket tartalmaz, hanem a weboldal bizonyos részeit, adatait egy adatbázisból kiolvasva minden látogatónak az igénye szerinti tartalmú oldalt hozza létre. A dinamikus oldalak nehezebben optimalizálhatók.

7 Dynamic Page [ Dinamikus Oldal ] Dinamikus oldalaknak nevezzük azokat a weboldalakat, melyeket a látogatók és/vagy az oldal szerkesztői igényeiknek megfelelően tudják változtatni a tartalmat, megjelenésüket, és képesek bizonyos feladatok elvégzésére. - E - Emphasis [ Kiemelés ] A weboldalon lévő szöveg kiemelésére használt HTML kódelem. Exact Match [ Pontos Egyezés ] Ennek a kulcsszóillesztési opciónak a bekapcsolásakor csak akkor jelenik meg a hirdetésünk a keresőben, ha a látogató pont ugyanezt a kifejezést kereste, se többet, se kevesebbet. - F - Favicon [ Favicon ] A favicon egy weboldalhoz tartozó ikon, amit a böngészők megjelenítenek, címsor előtt vagy az egyes lapokhoz tartozó navigációs füleken. Filter Words Or Stop Words [ Kihagyott Szavak ] Olyan szavak, melyeket a keresők figyelmen kívül hagynak, mert azok a keresés eredménye szempontjából érdektelenek. - G - Google Analytics [ Google Analytics ] A Google olyan ingyenes webanalitikai szolgáltatása, ami a weboldal látogatóiról készít és prezentál részletes statisztikát. Nagyon sok hasznos funkcióval rendelkezik. Google Directory [ Google Directory ] Google Directory az ODP web címtáron alapul, kiegészítve a Google saját technológiája által nyújtott bővítésekkel. Google Hálózat [ Google Network ] A Google AdWords hirdetések azon megjelenítési helyei, melyek a Google saját tulajdonában vannak, mint pl. Google.hu, Gmail stb. Google Trends [ Google Trends ] Olyan Google szolgáltatás, ami a múltbeli Google keresési adatokat dolgozza fel, és kimutatásokat készít belőlük. Statisztikát ad arról is, hogy mely országokban, mely nyelveken kerestek egy kifejezésre a legtöbbet.

8 Gray Hat SEO [ Szürke Optimalizálás ] Gray Hat Seo szó szerinti jelentése, szürke kalapos keresőoptimalizálás. A jó ( white ) a rossz ( black ) és a csúf ( gray ) szindróma: ). A "szürke" keresőoptimalizálás az etikátlan és etikus között húzódó vékony ösvényen levő eljárás. Gross Exposures [ Bruttó Megjelenés ] Gross Exposures = Bruttó Megjelenés. - H - Hand Submission [ Manuális Hozzáadás ] Web katalógusokba illetve keresőkbe való weboldal regisztrálása, manuálisan, nem automatikus eszközöket használva. Heading [ Címsor ] A Címsor ismerteti röviden az általa felölelt tartalmat. Címsor számozása H1-től H6-ig tart, fontossági sorrendjük szintén. Hidden Text [ Rejtett Szöveg ] Olyan keresőoptimalizálási technika, mely csak a keresőrobotnak látnak, a felhasználó számára láthatatlan. Általában, az a fajtája terjedt el, amikor az adott weboldal háttér színvilágával megegyező színvilágú szöveget helyeznek el a weboldalon. A Google bünteti ezen technika alkalmazását. Hirdetés Pozíció [ Ad Position ] Az adott hirdetés megjelenési helye, sorszáma a többi hirdetéshez képest. A kampányok során általában átlagos pozícióval találkozunk. Hirdetés Elosztás [ Ad Distribution ] Azon arány, amely megmutatja, hogy a keresőhálózat és a tartalom hálózat külön-külön milyen teljesítménnyel járult hozzá a kampány sikeréhez. Hit [ Találat ] Az adott web szerverről való bármilyen letöltődést regisztráló naplófájlba kerülő bejegyzés. - I - Invalid Click [ Érvénytelen Kattintás ] Kattintások, melyek kattintási csalás eredményeként valósultak meg. Ezekért a szolgáltató nem számít fel díjat.

9 - K - Keresőhálózat [ Search Network ] A PPC szolgáltatókkal szerződéses viszonyban álló keresők összessége. A Google AdWords esetén ez tartalmazza a Google.hu-t, az America Onlilne keresőjét és már keresőket. Az etarget esetén ez a hálózat tartalmazza a Goliat.hu keresőt, a Heureka.hu keresőt és más keresőket is. Keresőkifejezés [ Search Query ] Szöveg, amit a látogató a kereső keresőablakába ír be azzal a céllal, hogy releváns találatokat kapjon. Keyword Density [ Kulcsszó Sűrűség ] A Kulcsszó sűrűség azt jelenti, hogy egy weboldalon található szavak ( kulcsszavak ) keresőkifejezések mekkora százalékban fordulnak elő. Keyword Research [ Kulcsszó Választás ] A keresőoptimalizálás és a PPC marketing kampányok fontos eszköze, mely az adott témával kapcsolatos kulcsszavak és kulcsszó kifejezések felkutatására összpontosít. Keyword Spam [ Kulcsszó Spam ] Olyan technika, melynek alkalmazása során az adott weboldalon sokszor, a látogató számára érthetetlenül helyezünk el kulcsszavakat, a kereső által indokoltnak látott mennyiség többszörösét. A keresők általában kitiltját az ilyen oldalakat. Konverzió [ Conversion ] Egy konverziónak számít, ha egy hirdetésre kattintó látogató a hirdető webhelyén a kampány céljainak megfelelő aktivitást mutatja, például vásárol, feliratkozik a hírlevélre, további információt kér stb. Konverziós Arány [ Conversion Rate ] A konverziós ráta értéke a konverziók számának és a hirdetésre adott kattintások számának a hányadosa. Megmutatja, hogy hány érdeklődő látogatóból lett valódi üzlet. Konverziós Költség [ Cost per Conversion ] Egy konverzió megvalósulására jutó költség. Konverziós Kód [ Conversion Tracking Code ] Egy javascriptet tartalmazó HTML kódrészlet, melyet a köszönőoldalba kell illeszteni annak érdekében, hogy a konverziókat mérni, követni lehessen. Konverziós Oldal [ Conversion Page ] Az az oldal, amelynek megnyitásakor a felhasználók üzleti hasznot hoznak a hirdető számára. A webhely típusától függően ez az az oldal lehet, amelyen a látogató véglegesíti vásárlását vagy kitölti az érdeklődésére vonatkozó kérdőívet.

10 Közvetett Relevancia [ Indirect Relevancy ] A kulcsszó és az általunk hirdetni kívánt termék/szolgáltatás közötti összefüggés ebben az esetben csak másodlagos. Pl. a termékünk egy bakancs, a kulcsszó pedig a természetjárás. Közvetlen Relevancia [ Direct Relevancy] A kulcsszó és az általunk hirdetni kívánt termék/szolgáltatás közötti összefüggés ilyenkor egyértelmű. Pl. a termékünk egy bakancs, a kulcsszó pedig a bakancs. Kulcsszó [ Keyword ] A hirdetők által egy adott hirdetéscsoporthoz létrehozott kulcsszavak a potenciális ügyfelek megcélzását szolgálják. Relevánsak az adott termékre/szolgáltatásra, amit értékesíteni kívánunk. Keresőoptimalizálásnál a kulcsszó az a szó több is lehet -, amire az optimalizálás történik annak érdekében, hogy a kulcsszó keresésekor az adott weboldal minél előkelőbb helyet foglaljon el a keresőkben, ezáltal látogatókat, potenciális ügyfeleket szállítson a weboldalra. Kulcskifejezés [ Key Phrase ] Hasonlít a kulcsszóra, de abban különbözik tőle, hogy több szóból áll. Kulcsszóillesztés [ Keyword Matching ] Módszerek összessége, melyek leírják, hogy az általunk megadott kulcsszavak és kulcskifejezések miképpen illeszkedjenek a látogató által a keresőbe beírt keresőkifejezéshez. - L - Landing Page [ Érkezési Oldal ] Online marketingben érkezési oldalt (céloldalt) jelent. az az oldal, ami megjelenik, amikor egy potenciális vevő egy hirdetésre vagy egy SEO kapcsolatra kattint, és az adott weboldalra érkezik. Link Baiting [ Önkéntes Hivatkozás ] A Link Bainting azt jelenti, mikor egy felhasználó meglinkel egy weboldalt, melyet tartalmasnak értékesnek talált. Egyfajta önkéntes linképítés. Link Building [ Linképítés / Kapcsolatépítés ] Célja a minőségi/mennyiségi linképítés. Mely lehet katalógusokba, fórumokba, blogokba, stb, releváns oldalakba. Link Equity [ Kapcsolati Tőke ] Egy weboldal erősségének mértéke a beérkező hivatkozások ( linkek ) népszerűsége és a hivatkozó weboldalak hitelessége alapján, jön létre a Kapcsolati Tőke. Link Exchange [ Link Csere ] Olyan link csere program, melyben kettő vagy több weboldal vesz részt a relevancia végert.

11 Link Farm [ Link Farm ] Olyan weboldal, melyen csak linkek szerepelnek, nincs vagy kevés szövegkörnyezet található rajta, az ilyen oldalakat érdemes kerülni, mert a Google a Link Farmokat bünteti. Link Popularity [ Linknépszerűség ] Egy weboldalra mutató hivatkozások ( linkek ) száma. Link Spam [ Link Szemét ] Olyan "eljárás" melynek az a célja, hogy egy adott weboldal URL címét (linkjét), ahol csak lehet megjelenítse, (fórum, blog, stb.) nem a relevanciára való törekvés dominál ilyenkor, hanem a mennyiségbeli szám, sok backlink szerzés, mindenhonnan. Link [ Hivatkozás ] Hivatkozás mely egy weboldalra mutat. Lehet belső és külső hivatkozás is. Linkable Content [ Gyakran Hivatkozott Tartalom ] Olyan népszerű és minőségi weboldali tartalmak, melyekre más weboldalak gyakran hivatkoznak. Linkrot [ Linkrot ] A Linkrot az az eljárás, ami által egy hivatkozás ( link ) a weboldalon fokozatosan lényegtelenné, haszontalanná vagy törötté válik, ahogy telik az idő. Long Tail [ Long Tail ] Olyan eladási eredményesség, mely a ritkábban keresett termékek, összesített forgalma, jelentősen meghaladja a népszerű termékek összforgalmát, akkor Long Tail-ról beszélünk. - M - Made For Adsense [ MFA ] Olyan weboldal, melyen nagyon kevés hasznos információ található a látogatónak, szinte csak AdSense hirdetésekkel van teli a weboldal, egy fajta pénzszerzési funkcióként szolgál, eredményessége megkérdőjelezhető. Maximum Licit [ Maximum Bid ] Az a maximális kattintásonkénti licitösszeg, amennyit hajlandók vagyunk fizetni egy kattintásért. A maximális licitet a hirdető határozza meg. Meta Description [ Meta Leírás ] Meta leírás a weboldal tartalmát mutatja be 1-2 mondatban. Meta Keywords Tag [ Meta Kulcszavak ] A Meta Kulcsszavakat arra használhatjuk, hogy a weboldal által megcélzott kulcsszavakat és kifejezéseket megjelenítsük. A keresők már a Google biztosan figyelmen kívül hagyják.

12 Meta Robots Tag [ Meta Robots Tag ] Meta Robots Tag a keresőrobotok működését szabályozza, olyan formában, hogy a weboldalt, hogyan indexeljék vagy éppenséggel, hogyan ne indexeljék a keresőrobotok. Meta Tags [ Meta Adatok ] A meta adatok a keresők számára látható adatok, ezek az adatok a keresésnél fontosak, a keresőoptimalizálásnál pedig lényegesek ezen adatok megléte. Meta adatok: Title, Description, Keywords, Author, Robots, Reply-to. Minimum Licit [ Minimum Bid ] Az a minimális kattintásonkénti licitösszeg, melyre a hirdetések megjelennek. Ha ennél kevesebbet licitálunk, a hirdetések nem jelennek meg. A minimum licitet a PPC szolgáltatók a keresletkínálat alapján automatikusan határozzák meg. Mirror Site [ Tüköroldal ] A tüköroldal nem más, mint egy olyan weboldal, mely egy másik szerveren is megtalálható. Ha az "első" számú weboldallal történne valami, akkor a "második" (tüköroldal) veszi át a szerepét, így biztosítva, a folyamatosságot. Viszont ne feledjük a duplikációt, a Google bünteti. - N - Negative Keywords [ Negatív Kulcsszó ] Olyan kulcsszó, amelyre nem jelenik meg a hirdetés. Amennyiben valaki egy kifejezésre keres, melyben jelen van a kulcsszavunk, megjelenne a hirdetés, de ha a negatív kulcsszó is jelen van a keresőkifejezésben, akkor nem jelenik meg. Ezáltal feleslegesen nem jelenik meg a hirdetés, javul a CTR. Nofollow [ Nofollow ] A Nofollow-t arra használhatjuk, hogy megakadályozzuk egy hivatkozásnál ( link ), hogy továbbadja a linkerejét ( PageRank ). A felhasználók által generált tartalmat megjelenítő weboldalakon használják, pl.: a blogok hozzászólásainál. A Nofollow a robots meta kódelemben ugyancsak felhasználható arra, hogy egy keresőrobot ne vegye számba a weboldal egyetlen kimenő hivatkozását ( linkjét ) sem, így megtartva PageRank erejét. Noindex [ Noindex ] A Keresőrobotok működését szabályozó ( Robots Meta Tag ) meta tagban, meghatározhatjuk, hogy mit Indexeljen a keresőrobot, és mit ne. Ha Noindex van meg adva, akkor a weboldal nem indexelhető, de a rajta lévő linkek viszont követhetőek. Nonqualifying Page Impressions [ NPI ] A weboldal forgalmából kizárandó oldalletöltéseket, keresőrobotok által generált letöltéseket, sikertelen letöltéseket összefoglalóan NPI-nek nevezzük.

13 - O - Off-Page SEO [ Külső Optimalizálás ] Külső optimalizálásnak hívjuk azt a folyamatot, mely keresőbe illetve keresőre való optimalizálás, azaz minőségi hivatkozások ( linkek ) építése, megfelelő link stratégia alkalmazásával. Off-Site Measurement [ OSM ] Olyan folyamat, mikor a weboldalhoz tartozó szerver továbbítja a naplófájlokat ( log file ), egy külső elemző/auditor részére feldolgozás céljából. On-Page SEO [ Belső Optimalizálás ] Belső optimalizálásnak hívjuk azt a folyamatot, mely egy weboldal keresőbarát tulajdonságait létrehozzuk, a forráskód, meta tag-ek, kulcsszavak, kulcsszó sűrűség, és egyéb tényezőkkel, melyek tehetővé teszik, hogy a weboldal releváns találatként kedvező helyen jelenjen meg a SERP-ben. - P - Page-Jacking [ Weboldal Lopás ] Page-Jacking egy olyan kifejezést takar, mikor egy jól ismert márka/cég weboldaláról néhány oldalt lemásolnak, és azokat beindítják új webcímeken. A keresés során a találati link révén odakerülő felhasználót a redirect paranccsal átirányítják egy általuk ellenőrzött weboldalra, hogy személyes információkhoz, adatokhoz jussanak. PageRank [ PageRank ] A PageRank egy kapcsolati tőkén alapuló olyan logaritmikus eszköz mely megállapítja a weboldalak fontosságát. A skála 0-10-ig terjed. N/A jelzéssel akkor találkozhatunk ha az adott weboldal, ( általában új weboldal ) még nem kapott értéket, ez egy átmeneti állapot, mely a következő PageRank frissítéskor változik a skálán található szám valamelyikére. Paid Listings [ Fizetett Listázás ] Egy magánszemély/cég azért fizet, hogy a weboldala a találati eredmények között legyen. Paid Placement [ Fizett Elhelyezés ] Megadott kulcsszavakra, kifejezésekre fokuszálva megjelenő szöveges hirdetések a keresőkben ( Google AdSense, Yahoo Search ) melyeket kattintás alapú fizetési módban ellentételez a hirdető. Pay-Per-Click (PPC) [ Kattintás Alapú Hirdetés ] Pay-Per-Click (PPC) = Kattintás Alapú Hirdetés A kattintás alapon árazott hirdetések átfogó elnevezése. Ilyenkor a hirdető csak a megvalósult kattintásokért fizet, a megjelenésekért nem.

14 Phrase Match [ Kifejezés Egyezés ] Ennek a kulcsszóillesztési opciónak a bekapcsolásakor csak akkor jelenik meg a hirdetésünk a keresőben, ha a látogató által beírt keresőkifejezésben az álalunk megadott kulcskifejezés pontosan ugyanabban a sorrendben előfordul. PopUnder [ PopUnder ] A Popunder a Pop-Up-nak egy speciális ( finomítottabb ) változta, mely a megnyitott hirdetés ablakot a már megnyitott más böngésző ablakok mögé helyezi el, így a felhasználót már kevésbé zavarja. PopUp [ Felugró Ablak ] A felhasználónak az Interneten való tevékenységét félbeszakító hirdetésforma, mely a képernyőn váratlanul jelenik meg. PPC szolgáltató [ PPC Network ] Szolgáltatók, akik PPC alapon kínálnak hirdetési felületeket, mint hazánkban pl. Google AdWords, etarget, CT Network. - Q - Quality Content [ Minőségi Tartalom ] Olyan weboldali tartalom melyre érdemes hivatkozni. Quality Score [ Hirdetés minősgéi mutató ] A minőségi pontszám a hirdetések minőségét és relevanciáját méri, valamint minimális CPC-ajánlatát határozza meg a Google és a keresőhálózat rendszerében. Ezt a pontszámot a kulcsszó a Google rendszerén belül mért átkattintási aránya (CTR), továbbá a hirdetési szöveg, a kulcsszó és a céloldal relevanciája határozza meg. - R - Ranking [ Ranking ] A weboldal elhelyezkedése a keresők találati listájában SERP -, egy adott kulcsszóra keresve. Redirect [ Átirányítás ] A keresőmotorokat és a böngészőket egy weboldal áthelyezéséről ( átirányításáról ) értesítő módszer. Redirection URL [ Fogadó URL ] Az érkezési oldal (landing page) linkje. Az a link, amelyre a látogató eljut, ha az adott PPC hirdetésre kattint. Referrer [ Hivatkozó ] Az a forrás, ahonnan egy weboldal látogatója érkezik.

15 Reklámköltség-hatékonyság [ Return of Ad Spend ] Egy adott aktivitás által generált haszon és az aktivitás eléréséhez szükséges teljes _média_költség hányadosa. Ha egy kampány során forintot költöttünk el hirdetésre és forint hasznot hajtott, akkor a ROAS 400%. Relevancia [ Relevancy ] A kulcsszó, a hirdetés szövege és az általunk hirdetett termék (és landing page) összefüggése, az összefüggés szorossága. Return On Investment ( ROI ) [ Hozam a Befektetésen ] Return on Investment = Hozam a Befektetésen. Egy adott aktivitás által generált haszon és az aktivitás eléréséhez szükséges teljes költség hányadosa. Ha egy kampány összesen forintba került és forint hasznot hajtott, akkor a ROI 200%. Robots.txt [ Robots.txt ] A webhelyen helyet foglaló fájl, ez a fálj közli a keresőmotoroknak, hogy mely fájlokat nem kell bejárniuk. Magyarul a keresőrobotokkal közöljük ebben a fáljban, hogy mit indexeljenek és mit ne, a weboldalunkon. Roll-Over Banner [ Roll-Over-Banner ] A kurzort ( egér mutatóját ) a banner fölé húzva az valamilyen irányban kinyílik vagy kattintásra induló Flash animáció. - S - SandBox [ SandBox ] A SandBox azt jelenti, hogy az új weboldalak pár hétig mérsékelt bizalmat élveznek bizonyos kulcsszavakra a Google keresőben. SEM ( Search Engine Marketing ) [ SEM / Keresőmarketing ] A keresőmarketing ( SEM ) magába foglalja a SEO-t ( keresőoptimalizálást ). A SEO, lényegében technikai alkalmazásokat képvisel ( egy weboldal belső külső optimalizálása ), míg a SEM, elsősorban fizetett hirdetések ( PPC, Banner stb. ) reklám kampányok, Brand építések jellemzik. SEO ( Search Engine Optimalization ) [ SEO / Keresőoptimalizálás ] A SEO az angol "Search Engine Optimization" szavak rövidítéséből származik, jelentése: keresőoptimalizálás. A keresőoptimalizálás célja, hogy a kereső motorokban ( pl.: Google, NetKezdo ) a weboldal az adott kulcsszóra minél előrébb szerepeljen, a SERP-ben. SERP (Search Engine Results Page) [ Kereső motorok találati oldala ] A kereső motorokban ( pl.: Google, Netkezdo ) történő kereséskor, az adott kulcsszóra megjelenő találati oldal.

16 SiteMap [ Oldaltérkép ] Nagy terjedelmű weboldalakon történő navigálással kell segíteni a keresőrobotokat abban, hogy megtalálják az aloldalakat. Így végig vezethetjük ( megmutathatjuk ), a keresőrobotoknak a weboldalunk aloldalait, amiket lehet, másképp nem találnak meg, így előre segítve a biztosabb indexelést. Ezek kívül nem csak a keresőrobotoknak fontos az Oldaltérkép megléte, hanem a felhasználóknak is hasznos lehet egy gyorsabb navigálási funkcióként. Social Bookmarks [ Közösségi Linkmegosztás ] A felhasználó, az általa kiválasztott és megjelölt weboldalakat mentheti el, saját könyvjelzőként a közösségi linkmegosztókon. A felhasználó így nem saját számítógépén, hanem a szolgáltató szerverén tárolja el, a weboldalakat. Ezeket a weboldalakat más felhasználók is láthatják, és elmenthetik, a saját könyvjelzőjükben, a lehetőségek különbözőek lehetnek, linkmegosztási oldalak válogatja, de általánosságban elmondható, hogy, a felhasználó az elmentett / bejelölt weboldalhoz, címszavakat rendelhet, hozzászólhat, kategorizálhatja, és értékelheti (pontozhatja) azokat. Statikus Oldal Statikus oldalaknak nevezzük az olyan weboldalakat, melyek az elkészítésük után állandó információt jelenítenek meg. Tartalmukat havonta, vagy ritkábban szokták frissíteni. Subdomain [ Aldomain ] Az aldomain egy olyan tovább osztott domain, mely altartományokra épül. - T - Tartalmi Hálózat [ Content Network ] A PPC szolgáltatókkal szerződéses viszonyban álló, elsősorban online tartalmakat kínáló webhelyek hálózata (nem keresők), melyek vállalták, hogy PPC hirdetéseket helyeznek el webhelyeiken. Title [ Cím ] A weboldal tartalmának leírására használják. Ha a weboldal több aloldalból áll, érdemes mindegyiknek külön Title Tag-ot azaz Címet adni, hogy ne legyen sok azonos cím. Tartalmi leírása mellett, sokan kulcsszavaikat használják fel a Title mezőben, fontossági sorrendben. TLD ( Top-Level Domain ) [ Legfelső Szintű Tartomány ] A tartománynevek ( domain nevek ) végződésére, az utolsó pont utáni részre utal. TrustRank [ TrustRank ] Becsületes, hasznos ( spam mentes, releváns hivatkozással rendelkező ) weboldalakból induló PageRank. Typosquatting [ Domain Eltérítés ] A typosquatting a cybersquatting egy fajtája, mely azon alapul, hogy bizonyos számú felhasználó félre fogja gépelni az URL-ek nevét. Más néven URL hijack.

17 - U - Unique Visitor [ Egyedi Látogató ] Olyan látogató, aki meghatározott időn belül ( általában perc, web analitikai eszköz válogatja ) többször is megfordul egy adott weboldalon. A látogatók számát az adott weboldalon az egyedi látogatók által generált többszöri megtekintéstől megszűrve számítják. URL Rewrite [ URL Átírás ] Egy olyan technikai alkalmazás, mely egyedibbé és leíróbbá teszi az URL-ket, ezzel is növelhetjük weboldalunk jobb indexelését. Keresőbarát URL-ként is szokták nevezni. Usability [ Használhatóság ] Egy weboldal egy hirdetés vagy bármilyen internetes megoldás használhatósága, azaz annak mértéke, hogy az adott megoldás, milyen mértékben képes betölteni eredeti szerepét és elérni célját. USP ( Unique Selling Proposition ) [ Egyedi Eladási Érv ] Unique Selling Proposition = Egyedi Eladási Érv - Ü - Ügyfélszerzés [Acquisition ] Olyan konverzió, melynek a végén egy üzletet lebonyolítottunk egy új ügyféllel: az ügyfél vásárolt vagy rendelt valamit. Ügyfél-szerzés költsége [ Cost-per Acquisition ] Egy akvizíció, azaz egy új ügyfél megszerzésének költsége. - V - Vertikális Portál ( Vertical Enterprise Portal ) [ Vortál ] Egy adott témaköré csoportosított portálszerű szolgáltatások összessége egyetlen weboldalon. White Hat Seo [ Etikus Optimalizálás ] White Hat Seo szó szerinti jelentése, fehér kalapos keresőoptimalizálás. A jó ( white ) a rossz ( black ) és a csúf ( gray ) szindróma: ). A "jó" keresőoptimalizálás etikus, szabályos, és nem használ illegális vagy etikátlan módszereket, optimalizálása során.

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT. A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs. Budapest Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola SZAKDOLGOZAT A keresőmarketing a leghatékonyabb marketingkommunikációs eszköz Belső konzulens: Weinwurm Bence Vadász Gábor Üzleti kommunikáció szak Budapest 2009

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

Kicsi tű a nagy szénakazalban

Kicsi tű a nagy szénakazalban ESZES könyvtár Kicsi tű a nagy szénakazalban Avagy az internetes keresőgép marketing néhány kérdése 2004. Dr. Eszes István A tanulmány / esettanulmány csak oktatási célra használható! Másolása és kereskedelmi

Részletesebben

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1

Pénzgyártó Sor. Kivitelezés. Így készül a pénzgyártó sorod! ver. 1.1 Pénzgyártó Sor Kivitelezés ver. 1.1 Pénzt akarsz keresni az interneten Az interneten kétféleképpen kereshetsz pénzt: 1. Kiszolgálod azokat, akik az interneten saját terméküket, szolgáltatásukat akarják

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések. a Kaspersky KAV / KIS 2013 vírusvédelemhez

Gyakran Ismételt Kérdések. a Kaspersky KAV / KIS 2013 vírusvédelemhez Gyakran Ismételt Kérdések a Kaspersky KAV / KIS 2013 vírusvédelemhez 2. oldal Gyakran Ismételt Kérdések a Kaspersky KAV / KIS 2013 vírusvédelemhez 2013 április 22. Dokumentum verzió: 1.0.1 Tartalom TELEPÍTÉS

Részletesebben

Adatbázisok elmélete, tervezése, és egy gyakorlati alkalmazás a B2C elektronikus kereskedelemből

Adatbázisok elmélete, tervezése, és egy gyakorlati alkalmazás a B2C elektronikus kereskedelemből Adatbázisok elmélete, tervezése, és egy gyakorlati alkalmazás a B2C elektronikus kereskedelemből 1. Bevezetés, alapfogalmak Adatbázison köznapi értelemben valamely rendezett, valamilyen szisztéma szerint

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Linux Mint Cinnamon Edition 1 / 50 Tartalomjegyzék A LINUX MINT BEMUTATÁSA... 4 TÖRTÉNETE...4 CÉLJA...4 VERZIÓSZÁMOK ÉS KÓDNEVEK...5 KIADÁSOK...6 HOL TALÁLHATÓ SEGÍTSÉG...6

Részletesebben

Online mérés-értékelés

Online mérés-értékelés Lengyelné Molnár Tünde Online mérés-értékelés Eger, 2013. Készült az Eszterházy Károly Főiskolán a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 támogatásával. Tartalom 1. Bevezetés. A papíralapú kérdőívtesztektől az online kérdőívekig

Részletesebben

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq Operációs rendszerek wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq jegyzet 2010.

Részletesebben

Publikus felhő szolgáltatások igény szerint. Systemfarmer Kft. 2014.10.01

Publikus felhő szolgáltatások igény szerint. Systemfarmer Kft. 2014.10.01 Publikus felhő szolgáltatások igény szerint Systemfarmer Kft. 2014.10.01 Bevezetés A Microsoft szerverek százezreit üzemelteti saját adatközpontjaiban, és ezek elérhető kapacitását bocsátja ügyfelei és

Részletesebben

Nagy, Demeter, Gelei, Jenei: Tevékenységmenedzsment (2008)

Nagy, Demeter, Gelei, Jenei: Tevékenységmenedzsment (2008) Nagy, Demeter, Gelei, Jenei: Tevékenységmenedzsment (2008) Készítették: Csibi-Kuti Eszter, Hajmer Ágnes, Mészáros Regina, Papp Dániel, Szabó Anita, Zajacz Krisztina, Zámbó Réka Csenge 2011.május 1 / 51.

Részletesebben

1. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA

1. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA 1 1. BEVEZETÉS AZ ADATBÁZIS KEZELŐ RENDSZEREK ALKALMAZÁSÁBA 1.1. Ismétlő áttekintés Ismeret Adat Információ Az emberek (nem csak a gazdaság, a közigazgatás vagy egyéb tevékenységet folytató területek irányítói,

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége.

Részletesebben

Szabadon választott hálózati J2ME/MIDP alkalmazás fejlesztése

Szabadon választott hálózati J2ME/MIDP alkalmazás fejlesztése Szabadon választott hálózati J2ME/MIDP alkalmazás fejlesztése Készítette: Novák György Témavezető: Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Intézet Debrecen 2004. Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 2.

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése Projekt: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése Dokumentum neve: File: A belső szervezeti egységek közötti együttműködés javítása SZFV_AROP_intranet_0_06 Verzió:

Részletesebben

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...9 HÁLÓZATI ALAPISMERETEK...9 SZERVEREK, MUNKAÁLLOMÁSOK...9 HÁLÓZATOK MÉRETEI...10 HELYI HÁLÓZATOK...10 VÁROSI HÁLÓZATOK...10

Részletesebben

Bandex s.r.o. Bemutatkozó anyag

Bandex s.r.o. Bemutatkozó anyag Bandex s.r.o. Bemutatkozó anyag Tartalomjegyzék Cégünkről 3 Általános tudnivalók 4 Kinek ajánljuk a banner hirdetési lehetőséget 4 Előnyök, amiért érdemes a portálokon hirdetni 4 Banner (internetes reklámhely)

Részletesebben

Kisirodai hálózatok. e-book. Zrinyi Miklós

Kisirodai hálózatok. e-book. Zrinyi Miklós TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Kisirodai hálózatok e-book Zrinyi Miklós 1 Tartalom

Részletesebben

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése I. Bevezetés A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése A MEODIT ontológia szerkesztő programot az NKFP-2/042/04 számú Egységes Magyar Ontológia c. pályázat keretében készítették

Részletesebben

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása

Részletesebben

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 4.1. Budapest, 2014. Változáskezelés Verzi ó Dátum Pont 3.8 2013.02.06. 9.12 3.8 2013.02.06. 1.1.2 3.8 2013.02.06. általános 3.8 2013.02.06.

Részletesebben

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 3.4. Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 3.1 2011.03.01 2.3.3 Üzenetekhez melléklet csatolható (NMS modul

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700

A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700 A LUXCAM ALKALMAZÁS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Andorid v1.3.17.1412241833 és ios v1.2.11412311700 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 2 2. Az alkalmazás letöltése, belépés és regisztráció:... 2 3. A kamerakezelő

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

ESET SMART SECURITY 5

ESET SMART SECURITY 5 ESET SMART SECURITY 5 Felhasználói útmutató (5.0-s és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját ESET SMART SECURITY

Részletesebben

Így kereskedj az ebay-en magas haszonnal, problémamentesen! Bevezető...1. I. Piackutatás és marketing...3.

Így kereskedj az ebay-en magas haszonnal, problémamentesen! Bevezető...1. I. Piackutatás és marketing...3. Így kereskedj az ebay-en magas haszonnal, problémamentesen! Tartalom Bevezető...1. I. Piackutatás és marketing...3. II. Hogyan tudod nyomon követni a vásárlásokat?...11. III. Hogyan építsünk vásárlói bizalmat?

Részletesebben