Az elektromos cigaretta

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az elektromos cigaretta"

Átírás

1 Az elektromos cigaretta Az elektromos cigarettát egy akkumulátor üzemelteti, aminek a feszültsége egy kapcsolón keresztül egy fűtőszálra jut. A fűtőszálon a rajta áthaladó áram munkát végez és felmelegíti azt. A forró fűtőszál pedig a beszívott levegő segítségével porlasztott gőzt képez, amit beszívunk. Ennyi a történet és nem több. Ha bárhol olyat olvastok, hogy ultrahangos vibrációs mezőben mikroprocesszor vezérelte nagyfrekvenciás anyámkínja csinálja a füstöt, nem szabad elhinni. Aki azt a szöveget írta, nem értett hozzá, ellenben ügyesen bánik olyan szavakkal, amiket maga sem ért, vagy van egy bullshit-gyűjteménye. Mindezt anyagi megfontolásból. Az elektromos cigaretta vázlatszerűen így néz ki: Mint látható, a patron bele van dugva a fűtőszálat tartalmazó részegységbe. Ezt hívják kazánnak vagy porlasztónak. A patron csak a folyadékot hordozza, alapesetben vatelinbe felitatva. Az integrált patronos megoldás esetén a kazán és a patron egy testben helyezkedik el. Működési elvét tekintve nincs nagy különbség. Az áramkört a kapcsolóval kézzel vagy a vákuum érzékelővel, szíváskor zárjuk. A fűtőszálon átfolyó áram pedig hőt termel és gőz képződik. Ha meg akarjuk érteni, mennyi, mitől és miért, nézzünk kicsit jobban bele.

2 Első lecke: egy kis villamosságtan Elektromos készülék lévén két fogalommal találkozunk vásárláskor. Az egyik az akku feszültsége, a másik a kazán/integrált patron ellenállása. A feszültség az az energia, aminek a hatására áram indul meg egy áramkörben. Az ellenállás az a hatás, ami ezt az áramot akadályozni igyekszik. Az áram, azaz az adott idő alatt átrohanó elektronok mennyisége végzi a munkát, ami nekünk gőzt fejleszt. A fűtőszál ellenállása és az akkumulátor feszültsége EGYÜTTESEN határozza meg az átfolyó áramot, ami a gőzképzésünk minőségét befolyásolja. Minél nagyobb az ellenállásunk, annál kisebb áram folyik át a fűtőszálon. Ugyanígy,:minél kisebb az az ellenállás, annál nagyobb tud lenni az áram. A porlasztók ellenállása Többféle porlasztó és integrált patron létezik. Az alap, jelöletlen kazánok vagy patronok NORMÁL ELLENÁLLÁSÚAK. Ezeknek az ellenállásértéke kb Ohm között van. Ezek a normál ellenállású patronok az arany középutat képviselik: elegendő áramot engednek átfolyni az elégséges gőzképzéshez, de mivel kevesebb áramot fogyaszt, az akkumulátort nem terheli annyira. Az LR (Low Resistance alacsony ellenállás) jelzésű kazánok, integrált patronok, valamint a dupla vagy tripla fűtőszálas integrált patronok (Dual Coil vagy Triple Coil) ellenállásának értéke Ohm. Ezek sokkal több teljesítményt vesznek ki az akkumulátorból, azaz hamarabb merül a készülék, azonban a magasabb áram magasabb hőmérséklettel és fokozott gőzképzéssel jár együtt! Ezek a kazánok és integrált patronok sokkal intenzívebb ízeket és nagyobb gőzfelhőt képesek generálni. Figyelem! Az LR porlasztók és i-patronokat nem minden készüléken célszerű vagy ajánlatos használni! Kis kapacitású akkumulátorokon vagy automata készülékeken a teljesítményüket nem tudják leadni, a kis akksit feleslegesen terhelik túl, az automata vákuumkapcsolók érzékenyek is a túl nagy megterhelésre! A HV kazánok (High Voltage nagyfeszültség) ellenállása jellemzően Ohm közötti. A különböző ellenállású kazánok más és más feszültségeken hozzák ki magukból a legtöbbet. Ezt csak gyakorlott felhasználóknak szánták, akiknek van erre alkalmas változtatható feszültségű vagy több akkumulátoros készüléke!

3 Egy kihalófélben levő, nehezen elérhető, speciális csoport az LV porlasztó (Low Voltage alacsony feszültség). Ezek csökkentett ellenállású kazánok, de nem azonosak az LR kazánokkal. 3.7V-ig használatosak, sokaknak ez a csúcs hagyományos akksikkal használva. Nagyon kevés helyen kapni, az LR kiszorította a piacról. Az akkumulátor feszültsége Ahogy egy korábbi, az akkukkal foglalkozó irományomban olvasható volt, az akkuk feszültsége nem kimondottan azonos. A legtöbbje teljes töltöttségen 4.2V-ot ad ki, míg merült állapotban V mérhető rajta. A megfelelő gőzképzéshez megfelelő akkumulátor kell. Könnyen belátható, hogy a 3.2 Ohmos kazánt egy 3.3V-ra stabilizált akku nem fog tudni tisztességesen meghajtani. A kisebb feszültség nem lesz képes elegendő mennyiségű áramot áthajtani a nagy ellenálláson. A gőzképzésnél végzett munka Wattban kifejezhető és ki is számolható. A villamos teljesítmény: P = U X I, azaz a feszültség és az annak hatására átfolyó áram szorzata. Az átfolyó áramot az ellenállás korlátozza Ohm törvénye szerint: I = U/R azaz a feszültség és az ellenállás ismeretében kiszámolható az átfolyó áram mértéke. A fentebb vázolt, kissé gyenge konfigurációnk értékei: I = 3.3V/3.2Ohm = 1.03 A Ez az 1.03 Ampernyi áram 1.03 X 3.3V = 3.4W fűtőteljesítményt hoz létre a fűtőszálon. Ez édeskevés. A legtöbb e-cigarettázó szerint az ideális és biztonságos teljesítmény a 6-8W közötti érték. Ennek értelmében egy 4.5V-os akkumulátor lenne a megfelelő egy 3.2 Ohmos kazánhoz. Lássuk, igaz-e! I = 4.5V/3.2 = 1.4 A, ami 1.4 X 4.5V = 6.3W fűtőteljesítményt eredményez. Nem kívánok senkit számításokkal zaklatni, ezért álljon itt egy kis táblázat, ami a legáltalánosabb akku feszültségeket és az azokhoz legjobban passzoló ellenállásértékeket foglalja össze. A felsorolás szubjektív, ettől el lehet térni, de a gyakorlatban ezek szem előtt tartásával lehet az alapkészülékek használatával a legízesebb és töményebb gőzt kinyerni. 4.2V stabilizálatlan cigarettaforma (Joye 510-KR808D): Ohm V (pl. ego-t, Firefly/Spectrum, ego-t USB): Ohm V (pl. Ego Standard 3.7V, Ego Plus): Ohm 4.2V stabilizálatlan (pl. Ego, Riva, VGO): Ohm Az áramleadási képesség ugyanígy fontos. Minél nagyobb kapacitású az akkumulátorunk, annál nagyobb pillanatnyi áramértéket tud produkálni. Pl. egy 280 mah-s KR808D ugyanazzal a 1.5 Ohm-os dual coil patronnal lényegesen kevesebb füstöt képez, mint egy VGO808. A magyarázat a cella méretében keresendő. A nagyobb akkuban a cella is nagyobb, azaz a nagyobb töltéstárolási képesség mellett a felület is nagyobb, amin az áram átfolyhat. Helyes megfogalmazásban a kisebb méretű akkumulátorok belső ellenállása nagyobb, mint a nagy méretű, azonos típusú (pl. Li-ion) celláké. Ennek köszönhetően egy nagy kapacitású akkumulátor a terhelés hatására kevésbé kell, hogy megerőltesse magát, mint egy kis akkumulátor.

4 A belső ellenállás (kitérő haladóknak) Az akkumulátor elméletben így néz ki. A cella áramleadása nem végtelen, azt egy icipici ellenállás korlátozza, ami függ a méretétől és a szerkezetétől. Egy méretű, Janty Stick akkumulátor belső ellenállása mohm (miliohm), egy komolyabb, méretű akksi belső ellenállása mohm közti, ami erősen gyártófüggő. Ez a belső ellenállás a töltöttség és az akku életkorának a függvényében is változik: ahogy öregszik az akkumulátor, ez az érték a többszörösére nő, ettől lesz tapasztalható, hogy rövidebb ideig tud működni. Ha az ábra szerinti, terheletlen állapotban A és B pontok között feszültséget mérünk és az akkunk 100%-os töltöttségű, a feszültségérték 4.2V közeli lesz. Áram nem folyik, hisz az áramkör nem zárt, nincs fogyasztó. Abban a pillanatban, ahogy terhelés alá került az akkumulátorunk, az áram elkezd folyni a két pólus között. Az áram először a belső ellenálláson folyik át, ahol CSÖKKEN az energiája, úgy mondjuk feszültség esik rajta, majd ez a csökkent feszültség jut a kazánra. Hogy ez a feszültségcsökkenés 0.2V vagy 0.6V, az nagyon nem mindegy. A kisebb akkumulátorok belső ellenállása nagyobb, ettől a feszültségesés is nagyobb, azaz kevesebb jut a kazánra. Minél kisebb ellenállású a kazánunk, annál nagyobb áram folyik az egész áramkörben. A nagyobb áram nagyobb feszültségesést hoz létre a belső ellenállásban. Ebből megint csak az következik, hogy az akkumulátorunkhoz mindig a megfelelő kazánt vagy i-patront kell választanunk! Végkövetkeztetés: Kis akksihoz (300 mah alatt) lehetőleg Ohmnál alacsonyabb ellenállású porlasztót ne vegyünk, mert nem fogjuk tudni úgy kiélvezni, mint egy nagyobb akkumulátorral. Nyilván jobb lesz, mint egy 2.5 Ohmos, de többet veszítünk a kapacitáson és az élettartamon, mint amennyivel finomabb a gőzünk!

5 Második lecke: kazánok és szerkezetük Fémszövet hidas kazán A patronból a folyadékot a fémszövet híd szívja magába először, ez érintkezik a patron vatelinjével. A kazán hídjából szivárog tovább a liquid a fűtőszálat körül ölelő kerámia csésze köré tekert fémszövetbe (puffer). Ennek a fémszövetnek a pórusai felszívják a folyadékot és innen az üvegszál fonatba jut, ahonnan már gőz formájában fog távozni. A kazán fűtőszálát nyomógombos akkumulátor esetén a gomb megnyomása, automata akkumulátor esetén a szánkkal kifejtett szívás hatására bekapcsoló akkumulátor hozza működésbe. A kazán teljesítménye nagyban függ az akkumulátor üzemi feszültségétől, valamint annak töltöttségétől. A gőzképződés idővel lecsökken, a fűtőszál felületén képződő, a folyadékból a hő hatására képződő sötét lerakódás megnehezíti az ideális hőmérséklet előállítását. A fémszövet és az üvegszál pórusaiban/kapillárisaiban szintén képződnek lerakódások, amik a hatékony folyadékszállítást akadályozzák. A kazán karbantartása: vegyük le a patront a kazánról a kazánt áztassuk alkoholban (alapos tisztításhoz néhány óra szükséges), vagy forraljunk fel némi desztillált vizet a tűzhelyen és főzzük benne ki a kazánt mosás után öblítsük át a kazánt hideg desztillált vízben, hogy eltávolítsuk a feloldott koszt, pl. kis desztillált vizet beletöltve két ujjunkkal fogjuk be a végeit és rázogassuk erősen a patron felőli oldalt a szánkba véve fújjuk ki a kazánból a vizet a kazánt szárazra töröljük, az akkumulátorra rácsavarjuk az akkumuláror gombját 5 sec. időközökre megnyomjuk, ezek közt 1 sec. szünetet tartva a sistergés (a felgyűlt víz elpárologtatása) megszűntekor a kazánba fújva izzítunk tovább, a fűtőszálat legalább 8-10 alkalommal hagyjuk vörösre felizzani Ilyenek pl.: Joye 510, EM 510 LR, Ego (mega) A tip., Ego (mega) B tip., NG/Firefly, Joye 302, DSE801, DSE 901 Jellemzően Ohm (NR) és Ohm (LR) körüli értékűek.

6 Tüskés tank kazánok A tank kazánok koncepciója arra épül, hogy a vatelint kiiktassák a folyadék továbbítási nehézségek és a megégést elkerülendő. Ezekben a kazánokban a patronban nincs tömés, az üreget, ahol a folyadék tárolva van ez szilikon kupak zárja le, melyen lyuk található. A porlasztóban található üreges tüske felel a folyadék szállításáért, ezen keresztül jut le a liquid a fűtőszálhoz ez a tüske hatol be a tank patron szilikonsapkájának lyukán. A tüske belsejében egy üvegszálfonat van, ami egyrészt a folyadékvezetésben segít, másrészt megakadályozza, hogy a folyadék túlzott mennyiségben szivárogjon a patronból a szívás hatására. A kazán karbantartása: EGO-T: T/T2: vegyük ki a tüskét a kazánból egy fogó, egy hajlított végű tű vagy egy csavarhúzó segítségével (csavarhúzó esetén billentsük oldalra a tüskét a csavarhúzó élével) áztassuk be a kazánt alkoholba, vagy főzzük ki desztillált vízben, az integrált patronokhoz hasonló módon áztassuk be a tüskét és a levezető üvegszálat is, majd szárítsuk ki (hajszárítóval gyorsítható a folyamat) a kiszárított kazánt tegyük az akksira és 5 másodperces intervallumokra nyomjuk meg a gombját, 1 másodperces szünetet tartva az izzítások közt a sercegés (a mosófolyadék párolgása) halkulása után figyeljük a fűtőszálat ha izzani kezd, a felizzás pillanatáig nyomjuk a gombot, közben szánkkal fújjunk a kazánba, majd azonnal engedjük is el ha a fűtőszál tekercsének közepén futó üvegszál kivilágosodott, hagyjuk abba helyezzük vissza a tüskét egy hengeres tárgy segítségével (inj. tű kupakja, stb. de bármi megteszik, ami befér a kazán nyílásán) és egy férfias mozdulattal nyomjuk be a helyére használatba vétel előtt helyezzük be a töltött patronunkat a kazánba, majd szívjunk 5-6 alkalommal bele a szipkába a gomb megnyomása nélkül, hogy az üvegszál kellő mennyiségű folyadékkal átitatódjon. Ilyen pl.: ego-t A tip. tank kazán, ego-t B tip. tank kazán, Joye 510-T és a T2 Tipikusan 1.8 (LR) és 2.2 Ohm (NR) köztiek.

7 Harmadik lecke: integrált patronok és felépítésük Kerámia patronok Nagyon közkedvelt és elterjedt patronok. Szerkezetük a bal szélső képen látható. Itató anyagot nem tartalmaznak, a folyadékot 1-3 kanóc viszi fel oldalanként egy kerámia csészébe, amiben a fűtőszál található. A csészét a levegőcső tetejére helyezik, a fűtőszál közvetlenül a levegőcső felett húzódik keresztbe. A folyadék a csésze alatti térben foglal helyet. A csésze tetején levő szilikon tömítéssel zárják el a folyadék-kamrát a külvilágtól. Amikor beleszívunk, a fűtőszálra nagy erővel rácsapódó levegő nagy mennyiségű füstöt hoz létre, ami a viszonylag kicsi száj-fűtőszál távolság miatt igen gazdag ízű és meleg (50-60 fok). A szilikon tömítések környékén sok típusnál előfordulhat folyás, emiatt érdemes megbízhatóbb forrásból, mások tanácsai alapján a megfelelő típusokat megvásárolni. Nagyon sok kínai cég gyárt kerámia patronokat és nagyon nagy a minőségbeli eltérés. Ilyen pl.: CE2, Vision, Raven, F1, Giantomizer. Előnyök: tiszta, intenzív ízek sok füst kiemelkedően hosszú élettartam (integráltakhoz képest) Hátrányok: egyesek számára a gőz túl meleg szivárgásveszély egyes típusok műanyag háza repedésre hajlamos Tisztítás: Zárt borításúak esetén (pl. Raven) injekciós fecskendővel juttassunk be meleg, de nem forró desztillált vizet, kis rázogatás után szívjuk ki. Ezt ismételjük addig, amíg az előző liquid illatát már nem érezni a mosóvizen. Ezt követően fecskendezzünk vizet a levegőcsőbe is, fújjuk ki belőle majd égessük ki a bontható kerámiákhoz hasonló módon. Tipikus ellenállás: Ohm, némelyik Ohm körüli kivitelben is kapható. Ennél kisebb ellenállású nincs, mert puffer híján könnyen ráég a kanócra a folyadék.

8 Vatelines integrált patronok, dual coil patronok Nevüket onnan kapták, hogy a belsejükben vatelin tárolja a folyadékot. Ezt a folyadékot aztán egy kis, a fűtőszálra húzott üvegszálas csövecske vagy textildarab szívja magába, amiről a fűtőszál párologtatja el. Készül vízszintes fűtőszálas kivitelben is (horizontal coil), ezeknek általában jobb íze van, de melegebb a gőze. Az ízvisszaadásuk közepes, torokhatásuk szintén. A gőz hőmérséklete általában langyos, enyhén hűvösebb a kerámiáknál. Ahány gyártó, annyiféle eredmény, hatalmas a szórás minőségben és tartósságban egyaránt. A két fűtőszálasok torokhatása és ízvisszaadása jelentősen erősebb, hiszen ezekben kétszer akkora felületen képződik a gőz a füstmennyiség sem piskóta. Ezek alá viszont emberes akku kell! Amit egységesen és sokan jónak mondanak: Smoktech, Boge Előnyök: olcsó könnyű használni eldobható biztonságos Hátrányok: középszerű teljesítmény (dual coilra természetesen ez nem vonatkozik!) nagyon oda kell figyelni, hogy a vatelin mindig nedves legyen, napi többszöri csepegtetés! egyes átlátszó típusok műanyag háza repedésre hajlamos csak pár alkalommal tisztítható és tölthető Karbantartása: Műanyag borítású vagy átlátszó patronok esetén a kifőzés nem működik, a műanyag megolvadhat. A műanyag héj eltávolítása után a vatelint le lehet tekerni, a fűtőszál és a levegőjárat így hozzáférhető lesz. A vatelint meleg desztillált vagy ioncserélt vízben kimossuk és megszárítjuk, a fűtűszálról egy ecsettel lekefélhető a koksz egy része, illetve le is égethető (akkumulátorra tekerve izzítással). Tipikus ellenállásértékek: egy fűtőszálasok Ohm, dual coil-ok Ohm Sok típus kapható többféle ellenállással is.

9 Hibrid kategória BUD A BUD egy érdekes hibrid integrált patron. Tölthető tankja van, levezető tüskéje, valamint kis kazánja mindezek alatt. Igazából egy közös testbe épített mini tank kazán és patron. Készül PG és VG verzióban egyaránt. A típus érdekessége, hogy a jól kigondolt dizájn ellenére a gyakorlatban nagyon megosztja az e-cigarettázókat: vagy tele van vele a hócipője valakinek, vagy pedig mindenek felett imádja. A legtöbb probléma a levezetőszál körül adódott ezidáig, sokak tapasztaltak égett ízt, ami elégtelen folyadékellátásra utal. A BUD-ból emiatt nemrég készítettek VG verziót is, amibe másfajta levezetőszál került, amitől a folyadékvezetés jelentősen javult. A legtöbb helyen a mai napig is csak PG-s verziót kapni. Ezt magunknak kell módosítani, hogy ne legyen túl kényes a folyadék minőségére. Használata és töltése gyerekjáték, tisztítása és karbantartása azonban odafigyelést igényel! Előnyök: egyszerű használat jó ízvisszaadás mérsékelt folyadék-fogyasztás rugalmas ház hosszú életű patron Hátrányok: karbantartása odafigyelést és eszközöket igényel hisztis a folyadék minőségére Karbantartása: Tipikus ellenállás: Ohm Kapható külföldön a HV verzió is Ohm ellenállással

10 Speciális célhardverek Drip kazán A drip, azaz cseppentős kazán azok kedvéért lett kifejlesztve, akiknek tele lett a bögyörőjük a vatelines patronos szöszöléssel. Ezek a kollégák megelégelték, hogy vagy szörcsög a kazánjuk a sok létől, vagy pedig fémes, égett ízt áraszt magából ízes gőz helyett. A patront levéve, közvetlenül a kazánra csepegtetnek a liquidjükből, amit azon melegében általában el is szívnak. 2 csepp liquid 8-12 slukkot kiszolgál, maximális íz és füst mellett. A patron ki-be pakolgatása helyett van a drip tip (jobb szélen), egy nagy lyukú szipka, aminek a közepén át simán be lehet cseppenteni a kazánba. A drip kazánok lehetnek simán híd nélküli (bridgeless) vagy három lyukú drip kazánok. Ezekből el lett távolítva a folyadék levezetését szolgáló fémszövet híd, és közvetlenül a fűtőszálra megy a csepp. Előnyük: tiszta íz, nagy füstmennyiség gyors ízcsere könnyen tisztítható Hátrányuk: kicsi tárolókapacitás (pár slukk után cseppenteni kell újra) körülményes használat egy átlag felhasználó számára Tisztítás: alkoholba áztatjuk, majd vízben kiöblítjük és kiégetjük. Tipikusan 1.5 Ohm körüliek a minél intenzívebb gőz/íz érdekében. Pumpcart A pumpcart egy speciális patron. Fémszövet hidas kazánokkal használható (510) tank patron egy légzsilippel. A drippelést segítendő alkották meg: ha elfogy a lé a kazánból, a kis gombot megnyomva és a szipkára szívást gyakorolva friss folyadékkal látja el a kazánt. A tartály végén látható szilikonsapkájának közepén egy vatelindarab található, mely nedvesíti a fémszövet hidat használata közben.

11 Végszó Az elektromos cigaretta még fejlődőben van. Sok megoldást láttunk eddig, amiből a fent bemutatott készülékek maradtak fent az idő rostáján, az olyan vadhajtások, mint a CE3 vagy a G4 pedig eltűntek a süllyesztőben. Jönnek jó ötletek, amiket nem mindig sikerül jól kivitelezni, pláne nem sorozatgyártásban, noch dazu: Kínában. Amit a magam részéről ajánlani tudok: soha ne vegyük meg az elsőt, ami szembe jön vagy amit a Google kidob nem mindig a márkásnak tűnő, önmagát és a termékeit szétajnározó bolt a legjobb abszurd állításokat ne higgyünk el (pl. egy patron nem tölthető újra 100-szor!) ne vásárolj olyan helyen, ahol egy teljes cigiforma készlet lepedőnél indul! ne vásárolj olyan helyről, ahol az integrált patront EPT-nek titulálják! ne vásárolj olyan boltból, ahol a Li-Ion helyett Li-polymer akksit emlegetnek! ismerjük az igényeinket erős dohányos ne vegyen 900 mah-ás akksinál kisebbet ismerjük a korlátainkat ha nem tudunk apró dolgokkal szöszölni, akkor i-patron! ne várjuk el, hogy az e-cigarettának cigaretta íze legyen, kóstolgassunk bátran semminek nincs egzakt élettartama, ez javarészt a felhasználón múlik mindig nézzünk utána a kiszemelt típusnak, nagyon sok az átcímkézés és lehúzás ha valami nem világos, kérdezzünk a nálunk rutinosabbtól! soha ne legyünk lusták olvasni és tanulni Ajánlott olvasmány: Ajánlott beszerzési források:

Bármilyen szabványos 510-es kazán vagy integrált patron használható hozzá (a HV típusok kivételével).

Bármilyen szabványos 510-es kazán vagy integrált patron használható hozzá (a HV típusok kivételével). EGO alaptípusok EGO Patron és kazán külön testben. Megegyezik a Joye 510 kazán-patron szettjével. Ma már kevés helyen kapni ebben a változatban. A későbbi kiadásoknál a kazán és az azt körülölelő palást

Részletesebben

EGO Tank Cartomizer (tank integrált patron)

EGO Tank Cartomizer (tank integrált patron) EGO Tank Cartomizer (tank integrált patron) Elég szkeptikusan álltam a dologhoz, amikor először megláttam, mivel nem túl drága patron, emellett átlátszó műanyag, aminek vannak előnyei és hátrányai. A régebbi

Részletesebben

Ego Raven Extreme elektromos cigaretta

Ego Raven Extreme elektromos cigaretta HASZNÁLATI UTASÍTÁS Ego Raven Extreme elektromos cigaretta Kedves Vásárló! Köszönjük, hogy az E-Vapor termékét választotta! Az alábbiakban szeretnénk Önt közelebbről megismertetni elektromos cigarettájával.

Részletesebben

A KÉSZLET TARTALMA. oxygain.hu webáruház HASZNÁLATI UTASÍTÁS VGO 2.0

A KÉSZLET TARTALMA. oxygain.hu webáruház HASZNÁLATI UTASÍTÁS VGO 2.0 VGO 2.0 ELEKTROMOS CIGARETTA Gratulálunk az új e-cigarettájához! Köszönjük, hogy az oxy gain márkát választotta. Élvezze a füstmentes életet! Használat előtt feltétlenül olvassa el a kezelési utasítást,

Részletesebben

A SUPER MINI PATRONOK FELTÖLTÉSE

A SUPER MINI PATRONOK FELTÖLTÉSE Patron típus Patrontartály űrtartalom Átlagos slukk mennyiség / patron Átlagos cigaretta mennyiség /patron* Utántöltési mennyiség 30ml utántöltő folyadékkal feltölthető patronok száma SUPER MINI 0,28 ml

Részletesebben

oxy gain SlimStar A start készlet tartalma

oxy gain SlimStar A start készlet tartalma oxy gain SlimStar INTEGRÁLT PATRONOS ELEKTROMOS CIGARETTA Gratulálunk az új elektromos cigarettájához és köszönjük, hogy az oxy gain márkát választotta. Élvezze a füstmentes életet! Használat előtt feltétlenül

Részletesebben

Akkumulátor alapismeretek elektromos cigarettákhoz

Akkumulátor alapismeretek elektromos cigarettákhoz Akkumulátor alapismeretek elektromos cigarettákhoz Az elektromos cigaretta legfontosabb alkotóeleme lévén elektromos készülék az akkumulátor. Ebben tároljuk a porlasztáshoz szükséges villamos energiát.

Részletesebben

A KÉSZLET TARTALMA. E-cigishop.hu - Elektromos Cigaretta Webáruház HASZNÁLATI UTASÍTÁS

A KÉSZLET TARTALMA. E-cigishop.hu - Elektromos Cigaretta Webáruház HASZNÁLATI UTASÍTÁS F1 KERÁMIA PATRONOS ELEKTROMOS CIGARETTA Gratulálunk az új e-cigarettájához! Köszönjük, hogy az oxy gain márkát választotta. Élvezze a füstmentes életet! Használat előtt feltétlenül olvassa el a kezelési

Részletesebben

808 T. A 808T készlet tartalma. E-cigishop.hu - Elektromos Cigaretta Webáruház

808 T. A 808T készlet tartalma. E-cigishop.hu - Elektromos Cigaretta Webáruház 808 T S U P E R 8 0 8 TÍPUSÚ ELEKTROMOS CIGARETTA AKKUTÖLTŐS DOBOZBAN Gratulálunk az új e-cigarettájához, amit a legújabb 808T típusú akkutöltős dobozzal együtt tart kézben. Köszönjük, hogy a termékeinket

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek. Elektromágneses kompatibilitás II.

Programozható vezérlő rendszerek. Elektromágneses kompatibilitás II. Elektromágneses kompatibilitás II. EMC érintkező védelem - az érintkezők nyitása és zárása során ún. átívelések jönnek létre - ezek csökkentik az érintkezők élettartamát - és nagyfrekvenciás EM sugárzások

Részletesebben

Szabványos Li-ion cellák

Szabványos Li-ion cellák Szabványos Li-ion cellák A következőkben egy rövid összefoglalót olvashattok a li-ion akksikról, amiket e-cigibe mostanság használunk vagy használhatunk, továbbá ötleteket közölnék arról, melyik mibe jó,

Részletesebben

ego AIO Használati Útmutató

ego AIO Használati Útmutató ego AIO Használati Útmutató magyar magyar Használati tanácsok: Köszönjük, hogy a Joyetech termékét választotta! Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót, hogy készüléket rendeltetésszerűen tudja használni..

Részletesebben

Elektromos cigaretta katalógus 2016 start készlet - akkumulátor - patron - porlasztó - kiegészítő

Elektromos cigaretta katalógus 2016 start készlet - akkumulátor - patron - porlasztó - kiegészítő Prémium elektromos cigaretta anno 2006 Elektromos cigaretta katalógus 2016 start készlet - akkumulátor - patron - porlasztó - kiegészítő FORGALMAZÓ Mikrofiber Kft. Levelezési cím: 1031 Budapest, Petúr

Részletesebben

Dani Extreme V2 Műszaki adatok:

Dani Extreme V2 Műszaki adatok: Dani Extreme V2 Műszaki adatok: - 5-40W kimenő teljesítmény (1 db Li-ion 18XXX) - Állítható akku-kisütési feszültség 2.5-3V közt - Max 12V kimeneti feszültség - Max 15A kimeneti áram - Hőfokszabályzós

Részletesebben

AAT Fit-010. Elektrokémiai alkoholszonda. Használati utasítás

AAT Fit-010. Elektrokémiai alkoholszonda. Használati utasítás AAT Fit-010 Elektrokémiai alkoholszonda Használati utasítás 1 Mérés A Fit-010 elsősorban személyes használatra szánt professzionális alkoholszonda. Az elektrokémiai érzékelő a platina és az alkohol molekulák

Részletesebben

Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások Megújuló energiaforrások Energiatárolási módok Marcsa Dániel Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszék 2015 tavaszi szemeszter Energiatárolók 1) Akkumulátorok: ólom-savas 2) Akkumulátorok: lítium-ion

Részletesebben

FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter

FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter FY-64 Terheléses akkumulátor-teszter Ez a használati útmutató tartalmazza mindazon biztonsági előírásokat, melyek betartása nélkülözhetetlen a műszer helyes használata közben. Kérjük figyelmesen olvassa

Részletesebben

használati útmutató Apache középmotoros átalakító szettel szerelt elektromos kerékpárokhoz

használati útmutató Apache középmotoros átalakító szettel szerelt elektromos kerékpárokhoz használati útmutató Apache középmotoros átalakító szettel szerelt elektromos kerékpárokhoz www.ambringa.hu Az Apache átalakító szettek többféle akkumulátorral érhetőek el, ezen használati útmutató végigveszi

Részletesebben

ŠKODA FÉMHÁZAS POWERBANK mah. Használati útmutató

ŠKODA FÉMHÁZAS POWERBANK mah. Használati útmutató ŠKODA FÉMHÁZAS POWERBANK 10000 mah Használati útmutató Első lépések: A ŠKODA fémházas powerbank előzetesen feltöltött és használatra kész. A powerbank bekapcsolásához nyomja meg az oldalán lévő gombot.

Részletesebben

ASonic ultrahangos tisztító

ASonic ultrahangos tisztító ASonic HOME ultrahangos tisztítók Az ASonic HOME sorozat készülékeit elsősorban háztartási használatra szánták, azonban bárhol felhasználhatók, ahol a kapacitásuk és teljesítményük elegendőnek bizonyul

Részletesebben

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés

1 kérdés. Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Személyes kezdőlap Villamos Gelencsér Géza Simonyi teszt 2017. május 13. szombat Teszt feladatok 2017 Előzetes megtekintés Kezdés ideje 2017. május 9., kedd, 16:54 Állapot Befejezte Befejezés dátuma 2017.

Részletesebben

Használatba vétel előtti tájékoztató

Használatba vétel előtti tájékoztató Használatba vétel előtti tájékoztató - A készüléket használata gyermekek részére 8 éves kor felett lehetséges. Tisztítás és felhasználói karbantartást kizárólag 18 éven felüli személy végezheti. - A készülék

Részletesebben

Ultrahangos Párásító Készülék GYVH15 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos Párásító Készülék GYVH15 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos Párásító Készülék GYVH15 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Általános leírás A Vivamax ultrahangos párásító magas frekvencián gyors

Részletesebben

Használati utasítás. super mini x90 Blue E-cigaretta

Használati utasítás. super mini x90 Blue E-cigaretta Használati utasítás super mini x90 Blue E-cigaretta Figyelem! Használat előtt olvassa el a kezelési utasítást. Az üzembe helyezésre és használatra vonatkozó utasításokat tartsa be. Nem megfelelő használat,

Részletesebben

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás

Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Tranziens jelenségek rövid összefoglalás Átmenet alakul ki akkor, ha van energiatároló (kapacitás vagy induktivitás) a rendszerben, mert ezeken a feszültség vagy áram nem jelenik meg azonnal, mint az ohmos

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013

Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013 Fizika Vetélkedő 8 oszt. 2013 Osztályz«grade» Tárgy:«subject» at: Dátum:«date» 1 Hány proton elektromos töltése egyenlő nagyságú 6 elektron töltésével 2 Melyik állítás fogadható el az alábbiak közül? A

Részletesebben

Verzió: 1.1 Intenso POWERBANK Q10000

Verzió: 1.1 Intenso POWERBANK Q10000 Verzió: 1.1 Intenso POWERBANK Q10000 Használati útmutató 1-8. oldal HU 1 oldal a 8-ból Használati útmutató Powerbank Q10000 Qualcomm Quick Charge a Qualcomm Technologies, Inc. terméke. Qualcomm a Qualcomm

Részletesebben

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához.

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához. A legjobb fűtés minden évszakban DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához 2010 Katalógus Teljes biztonság és maximális kényelem A GABARRÓN elektromos kazánokok

Részletesebben

EGO PLAYBOY IM HU V1

EGO PLAYBOY IM HU V1 404554004 EGO PLAYBOY IM HU V1 Leírás A könnyen használható és elegáns EGO Playboy egy erőteljes és dizájnos kialakítású e-cigaretta. Az akkumulátor 650mAh. A CE5+ patront kifejezetten az EGO Playboy termékkel

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

EGY DOBOZ BELSŐ HŐMÉRSÉKELTÉNEK BEÁLLÍTÁSA ÉS MEGARTÁSA

EGY DOBOZ BELSŐ HŐMÉRSÉKELTÉNEK BEÁLLÍTÁSA ÉS MEGARTÁSA EGY DOBOZ BELSŐ HŐMÉRSÉKELTÉNEK BEÁLLÍTÁSA ÉS MEGARTÁSA Az elektronikával foglalkozó emberek sokszor építenek házilag erősítőket, nagyrészt tranzisztorokból. Ehhez viszont célszerű egy olyan berendezést

Részletesebben

Alkatrészek. Elem Fedőlap (Nyissa ki az elemek behelyezéséhez) Csatlakozó. Aljzat/foglalat Nose bilincs. Készülék

Alkatrészek. Elem Fedőlap (Nyissa ki az elemek behelyezéséhez) Csatlakozó. Aljzat/foglalat Nose bilincs. Készülék Tartalom Tartalom Bevezetés Alkatrészek Általános figyelmeztetések és biztonság Az Allergia Elleni Készülék használata Áramforrás Termékjellemzők Karbantartás A készüléken található szimbólumok magyarázata

Részletesebben

HU Használati útmutató

HU Használati útmutató HU Használati útmutató Köszönjük, hogy a Hama termékét választotta. Kérjük, hogy figyelmesen és az elejétől a végéig olvassa el a használati útmutatót. A dokumentumot gondosan őrizze meg, mert még szüksége

Részletesebben

A. Információk a Luna diffúzorról

A. Információk a Luna diffúzorról TARTALOMJEGYZÉK A. Információk a Luna diffúzorról B. A készülék leírása C. Működés D. Karbantartás E. Hibaelhárítás Gratulálunk,hogy a Luna Madebyzen aromadiffúzort választotta. Kérjük őrizze mega ezt

Részletesebben

Használat. HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

Használat. HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. elszívó közötti biztonsági távolság minimum 650

Részletesebben

Az Ohm törvény. Ellenállás karakterisztikája. A feszültség és az áramerősség egymással egyenesen arányos, tehát hányadosuk állandó.

Az Ohm törvény. Ellenállás karakterisztikája. A feszültség és az áramerősség egymással egyenesen arányos, tehát hányadosuk állandó. Ohm törvénye Az Ohm törvény Az áramkörben folyó áram erőssége függ az alkalmazott áramforrás feszültségétől. Könnyen elvégezhető kísérlettel mérhetjük az áramkörbe kapcsolt fogyasztón a feszültséget és

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Áramköri elemek. 1 Ábra: Az ellenállások egyezményes jele

Áramköri elemek. 1 Ábra: Az ellenállások egyezményes jele Áramköri elemek Az elektronikai áramkörök áramköri elemekből épülnek fel. Az áramköri elemeket két osztályba sorolhatjuk: aktív áramköri elemek: T passzív áramköri elemek: R, C, L Aktív áramköri elemek

Részletesebben

Mire van szükség? Védôkesztyû TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK. www.praktiker.hu

Mire van szükség? Védôkesztyû TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK. www.praktiker.hu Mire van szükség? Habszóró Tömítôpisztoly Kés Védôkesztyû TAKARÉKOSKODJUNK A FÛTÉSSEL SPÓROLJUNK A PÉNZZEL TIPPEK ÉS ÖTLETEK www.praktiker.hu TIPPEK ÉS ÖTLETEK Tömítés Lyukak és repedések tömítése Hézagok

Részletesebben

Allergia Elleni Készülék Használati Utasítás

Allergia Elleni Készülék Használati Utasítás Allergia Elleni Készülék Használati Utasítás Tartalom Tartalom Bevezetés Alkatrészek Általános figyelmeztetések és biztonság Az Allergia Elleni Készülék használata Áramforrás Termékjellemzők Karbantartás

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Az optikai csatlakozókat úgy tervezték, hogy a hosszú éveket át tartó használatuk alatt a lehető legkevesebb karbantartásra legyen szükségük és a lehető

Részletesebben

Elektromos cigaretta

Elektromos cigaretta Elektromos cigaretta Az elektromos cigaretta (e-cigaretta) működési elve: Az e-cigaretta akkumulátorral működik. Belsejében a folyékony nikotint egy miniatűr porlasztó pumpa egy porlasztó cellába nyomja.

Részletesebben

Ultrahangos Párásító Készülék GYVH10 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos Párásító Készülék GYVH10 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos Párásító Készülék GYVH10 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Kérjük üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! A készülék részei: 1. Gőz irányító nyílás 2. Víztartály fogantyú 3.

Részletesebben

AT-7000 gyorsteszter használati utasítás

AT-7000 gyorsteszter használati utasítás AT-7000 gyorsteszter használati utasítás Használat előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. - 1 - Figyelmeztetések A pontos mérés érdekében várjon legalább 15 percet a méréssel az utolsó alkoholfogyasztás

Részletesebben

Li-Ion Akkupack. Használati útmutató Biztonságtechnikai tudnivalók

Li-Ion Akkupack. Használati útmutató Biztonságtechnikai tudnivalók Li-Ion Akkupack Használati útmutató Biztonságtechnikai tudnivalók Használati útmutató a STABILA li-ion akkucsomaghoz és dugasztápegységhez Fontos tudnivalók Alaposan olvassa át a biztonsági tudnivalókat

Részletesebben

Elektromos töltés, áram, áramkör

Elektromos töltés, áram, áramkör Elektromos töltés, áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban

Részletesebben

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás COLEMAN MACH 3 (61 164 010) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás KEZELÉSI UTASÍTÁS Alaphelyzetben az üzemmód választó kapcsolónak OFF állásban kell lennie. 1. Kapcsolja be a jármű 240 V-os betáplálásának

Részletesebben

Párátlanító. Kezelési kézikönyv

Párátlanító. Kezelési kézikönyv Párátlanító Kezelési kézikönyv 1 TARTALOM GDN20AV-K4EBA1A GDN40AW-K3EBA1A TARTALOM Általános tudnivalók:...3 A berendezés részei:...3 A berendezés működtetése:...4 További funkciók:...6 Cseppvíz elvezetés:...7

Részletesebben

Aroma diffúzor

Aroma diffúzor Aroma diffúzor 10029718 10029719 Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, az esetleges károk elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül hagyása miatt

Részletesebben

MD-8 Nokia minihangszórók 9209478/1

MD-8 Nokia minihangszórók 9209478/1 MD-8 Nokia minihangszórók 9209478/1 7 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Eredeti Nokia tartozék (Nokia Original Accessories) logó a Nokia Corporation bejegyzett

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben

WH-800 Nokia sztereó fülhallgató /2

WH-800 Nokia sztereó fülhallgató /2 WH-800 Nokia sztereó fülhallgató 9211099/2 2009 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Eredeti Nokia tartozékok (Nokia Original Accessories) logó a Nokia Corporation bejegyzett

Részletesebben

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN CleanJar MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS A berendezést üveg, fém és műanyagkannák, üveg és más tartályok tisztítására és sterilizálására tervezték

Részletesebben

Fázisátalakulások. A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek.

Fázisátalakulások. A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek. Fázisátalakulások A víz fázisai. A nem közönséges (II-VIII) jég kristálymódosulatok csak több ezer bar nyomáson jelentkeznek. Fából vaskarika?? K Vizes kalapács Ha egy tartályban a folyadék fölötti térrészből

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 3060 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK ELEM CSERÉJE... 3 A KÉSZÜLÉK FELÉPÍTÉSE... 3 A KIJELZŐ FELÉPÍTÉSE... 3 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4 LÉZERES CÉLZÓ BEKAPCSOLÁSA... 4 MÉRÉSI TÁVOLSÁG...

Részletesebben

Száraz porszívó vizes szűrővel

Száraz porszívó vizes szűrővel Száraz porszívó vizes szűrővel Kezelési útmutató Használati útmutató ARNICA BORA 4000 Száraz porszívó vizes szűrővel Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta. Ezt a használati útmutató az Ön számára

Részletesebben

Technikai adatlap United Sealants USFIX-P300 Dűbelragasztó (PESF)

Technikai adatlap United Sealants USFIX-P300 Dűbelragasztó (PESF) Technikai adatlap United Sealants USFIX-P300 Dűbelragasztó (PESF) Poliészter bázisú, sztirénmentes, csekély szag-kipárolgású, magas minőségű, gyors kötésű, 2 komponensű dűbelragasztó rendszer. A termékhez

Részletesebben

Használati Útmutató. VITO 30/50/80-as. Olajszűrő készülékhez

Használati Útmutató. VITO 30/50/80-as. Olajszűrő készülékhez Használati Útmutató VITO 30/50/80-as Olajszűrő készülékhez 1. Biztonsági szabályok 1.1. Személyes Biztonság Soha ne működtesse a készüléket szűrőbetét nélkül! Amikor a készülék működik, ne érjen a mozgó

Részletesebben

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő

EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő EM8690-R1 Vezeték nélküli füstérzékelő 2 MAGYAR EM8690-R1 - Vezeték nélküli füst érzékelő Tartalom 1.0 Bevezetés... 2 2.0 LED indikátor... 3 3.0 Beállítások... 3 3.1 Első használat... 3 3.2 Teszt Mód...

Részletesebben

A kávé túl vizes és hideg

A kávé túl vizes és hideg A KÉZIKÖNYV HASZNÁLATÁRÓL: Ugyan a készülékek a hatályos európai szabályozási előírásoknak megfelelően készültek, így minden lehetséges veszélyes rész védve van rajta. Figyelmesen olvassa el ezeket a figyelmeztetéseket,

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv. BioSealer CR6-AA. Ljunberg&Kögel AB

Felhasználói Kézikönyv. BioSealer CR6-AA. Ljunberg&Kögel AB Felhasználói Kézikönyv BioSealer CR6-AA Ljunberg&Kögel AB Lambda-Med Kft Budapest 1026 Hidász u 7 lambda-med@lambda-med.hu www.lambda-med.hu tel: + 36 (1) 275 0025 fax: + 36 (1) 392 7256 (Biosealer CR6-AA)

Részletesebben

CA-126 Nokia töltõ- és adatkábel

CA-126 Nokia töltõ- és adatkábel CA-126 Nokia töltõ- és adatkábel 9210459/1 MAGYAR Ezzel a kábellel átvihetünk és szinkronizálhatunk adatokat a kompatibilis számítógép és a Nokia készülék között. A kábel egyidejûleg használható a kompatibilis

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

ELLENÁLLÁSOK HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE. Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o

ELLENÁLLÁSOK HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE. Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o ELLENÁLLÁSO HŐMÉRSÉLETFÜGGÉSE Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o szobahőmérsékleten értelmezett. Ismeretfrissítésként tekintsük át az 1. táblázat adatait:

Részletesebben

BD 38/12 C Bp Pack. Megbízható tárcsás technológia. Nagy teljesítményű töltőkészülékkel. Nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátor

BD 38/12 C Bp Pack. Megbízható tárcsás technológia. Nagy teljesítményű töltőkészülékkel. Nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátor Könnyű súlyú, csendes és gyors: a tárcsafejes BD 38/12 C súroló-szárító gyorsan cserélhető, nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorral és eco!efficiency üzemmóddal rendelkezik. 1 2 3 4 1 2 Megbízható

Részletesebben

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A Egyenáram tesztek 1. Az alábbiak közül melyik nem tekinthető áramnak? a) Feltöltött kondenzátorlemezek között egy fémgolyó pattog. b) A generátor fémgömbje és egy földelt gömb között szikrakisülés történik.

Részletesebben

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 A svéd CTEK MULTI XT 14000 teljesítménye a gyors töltést igénylő, 24V-os rendszerben működő akkumulátoroknál mutatkozik meg igazán: teherautókban, buszokban, nagyobb

Részletesebben

Általános használati útmutató

Általános használati útmutató Általános használati útmutató Leírás A könnyen használható és elegáns E-Club egy erőteljes és dizájnos kialakítású e-cigaretta. Az akkumulátor 1300mAh-es. A E-Club patront kifejezetten a E-Club termékkel

Részletesebben

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK Számítsuk ki a 80 mh induktivitású ideális tekercs reaktanciáját az 50 Hz, 80 Hz, 300 Hz, 800 Hz, 1200 Hz és 1,6 khz frekvenciájú feszültséggel táplált hálózatban! Sorosan kapcsolt C = 700 nf, L=600 mh,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER ITALHÛTÔ WTC-420. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER ITALHÛTÔ WTC-420. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER ITALHÛTÔ WTC-420 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike a gyártó

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

MULTIFUNKCIÓS INDÍTÁSI SEGÉLY

MULTIFUNKCIÓS INDÍTÁSI SEGÉLY MULTIFUNKCIÓS INDÍTÁSI SEGÉLY HASZNÁLATI UTASÍTÁS AXR YJ006 autó indítás kiemelkedő biztonság mobil töltés s.o.s. vészvillogó figyelmeztetés Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati utasítást, melynek

Részletesebben

B 90 R Classic Bp Pack

B 90 R Classic Bp Pack A B 90 R Classic Bp Pack akkumulátoros felülős súroló-szívógép kompakt felépítéssel, rugalmas, nagy tartálytérfogattal és változtatható munkaszélességgel rendelkezik (55-75 cm). 1 Rendkívül fordulékony

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

MÉSZÁROS GÉZA okl. villamosmérnök villamos biztonsági szakértő

MÉSZÁROS GÉZA okl. villamosmérnök villamos biztonsági szakértő MÉSZÁOS GÉZA okl. villamosmérnök villamos biztonsági szakértő VLLAMOS ALAPSMEETEK villamos ----------- elektromos villamos áram villamos készülék villamos hálózat villamos tér villamos motor villamos

Részletesebben

Felhasználói útmutató a KVDH370 típusú hőmérőhöz

Felhasználói útmutató a KVDH370 típusú hőmérőhöz Kvalifik Kft. Felhasználói útmutató a KVDH370 típusú hőmérőhöz 1. oldal, összesen: 5 Felhasználói útmutató a KVDH370 típusú hőmérőhöz 1. Technikai adatok: Numerikus kijelző: 4 számjegyű folyadékkristályos

Részletesebben

SZÁLLÍTÓSZALAG ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS

SZÁLLÍTÓSZALAG ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN ContiBlanch SZÁLLÍTÓSZALAG ELŐFŐZŐ/FŐZŐBERENDEZÉS szállítószalag előfőző/főzőberendezés olyan termékek széles választékának hőkezelésére szolgál, amelyek az előfőzés vagy

Részletesebben

Műszaki adatok. Biztonsági utasítások

Műszaki adatok. Biztonsági utasítások 10031001 Szökőkút Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást. Műszaki adatok

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

AX-PH02. 1. Az eszköz részei

AX-PH02. 1. Az eszköz részei AX-PH02 1. Az eszköz részei A. PH/TEMP kapcsoló: üzemmód kapcsoló: állítsa a kapcsolót PH érték, hőmérséklet vagy nedvességtartalom állásba. B. ON gomb: a bekapcsoláshoz nyomja meg a gombot. C. ÉRZÉKELŐ

Részletesebben

Szünetmentes áramforrások. Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA

Szünetmentes áramforrások. Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA Szünetmentes áramforrások Felhasználói Kézikönyv PRO2050 - PRO2120 500VA 1200VA 1. Bemutatás Az UPS más néven szünetmentes áramforrás megvédi az ön elektromos berendezéseit, illetve a hálózat kimaradása

Részletesebben

Nagyállattenyésztési és Termeléstechnológiai Tanszék VILLAMOSÍTÁS. Gépjármű-villamosság. Készítette: Dr.Desztics Gyula

Nagyállattenyésztési és Termeléstechnológiai Tanszék VILLAMOSÍTÁS. Gépjármű-villamosság. Készítette: Dr.Desztics Gyula Nagyállattenyésztési és Termeléstechnológiai Tanszék VILLAMOSÍTÁS Gépjármű-villamosság Készítette: Dr.Desztics Gyula Járművek elektromos berendezései A traktorok és közúti járművek villamos berendezései

Részletesebben

A KVDST410 típusú infravörös hőmérő kezelési útmutatója

A KVDST410 típusú infravörös hőmérő kezelési útmutatója A KVDST410 típusú infravörös hőmérő kezelési útmutatója Műszaki adatok Mérési tartomány: (-33...+500) C Pontosság: max. a mért érték ±2 %-a, ill. ±2 C (amelyik nagyobb) Felbontás: 0,1 C (200 C felett 1

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8117 Felhasználói kézikönyv a b Magyar Köszönjük, hogy Philips terméket vásárolt, és üdvözöljük a Philips világában! A Philips által biztosított

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata A mérés helye: Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium

Részletesebben

Ultrahangos párásító

Ultrahangos párásító Ultrahangos párásító 100318 1003183 Tisztelt vásárló, gratulálunk, hogy megvásárolta termékünket. Hogy elkerülje a technikai hibákat, kérjük, olvassa el figyelmesen és kövesse a következő használati utasítást.

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv PÁRAELSZÍVÓ BELLA ISOLA EV8

Felhasználói Kézikönyv PÁRAELSZÍVÓ BELLA ISOLA EV8 HU Felhasználói Kézikönyv PÁRAELSZÍVÓ BELLA ISOLA EV8 HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért.

Részletesebben

AZ AKKUS ABLAKTISZTÍTÓK ÚJ GENERÁCIÓJA

AZ AKKUS ABLAKTISZTÍTÓK ÚJ GENERÁCIÓJA AZ AKKUS ABLAKTISZTÍTÓK ÚJ GENERÁCIÓJA AKKUMULÁTOROS ABLAKTISZTÍTÓ A praktikus elszívó funkciónak és az egyszerű kezelésnek köszönhetően a Kärcher ablaktisztítóival az ablaktisztítás jelentősen könnyebb

Részletesebben

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán

GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán GFN szilárdtüzelésű, öntöttvas tagos kazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselő és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23) 530-570,

Részletesebben

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ KÉSZÜLÉK R0922 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tisztítás / sterilizálás Óvatosan mossa le az összes alkatrészt, kivéve az elektronikus elemekkel ellátott készüléket, minden használat előtt és

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS HR4001C HR4010C HR4011C

FÚRÓKALAPÁCS HR4001C HR4010C HR4011C FÚRÓKALAPÁCS HR4001C HR4010C HR4011C KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA

Részletesebben

AUTOMATA HAJGÖNDÖRÍTŐ

AUTOMATA HAJGÖNDÖRÍTŐ AUTOMATA HAJGÖNDÖRÍTŐ HASZNÁLATI UTASÍTÁS Modellszám: HCA-501 1 A készülék forradalmi technológiájával biztosítja, hogy ön különösebb erőfeszítés nélkül, gyönyörű göndör hajfürtöket alkothasson, melyek

Részletesebben

B 90 R DOSE Bp. Rendkívül fordulékony FACT. A kefe fordulatszámának szükségletnek megfelelő beállításához.

B 90 R DOSE Bp. Rendkívül fordulékony FACT. A kefe fordulatszámának szükségletnek megfelelő beállításához. A B 90 R Adv DOSE Bp akkumulátoros felülős súroló-szívógép DOSE tisztítószeradagolással, FACT hengersebesség-szabályozással rendelkezik, kompakt felépítésű, és rugalmasan alkalmazható a nagy tartálytérfogatnak

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

KlÍMABERENDEZÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

KlÍMABERENDEZÉS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KlÍMABERENDEZÉS Kérjük, mielõtt szobai klímaberendezését felszerelné és üzembe helyezné, gondosan és alaposan olvassa el ezt a felhasználói kézikönyvet. TYPE : FALRA SZERELT KIVITEL

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. páraelszívó közötti biztonsági távolság minimum

Részletesebben