...intelligens szabályozástechnikával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "...intelligens szabályozástechnikával"

Átírás

1 Energia hatékonyság Edgar Mayer Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 A modern és intelligens szabályozástechnikának köszönhetően a kereskedelmi hasznosítású és iroda épületekben lehet jelentős eredményeket elérni az energia megtakarítás területén. Ebben az esetben például a klasszikus szabályozási algoritmusokat innovatív, rendkívül hatékony és energiatakarékos megoldások váltják fel. Az új módszerek nem csak kimagasló energiahatékonyságot tesznek lehetővé a komforttal szemben támasztott követelmények optimális betartása mellett, hanem garantálják a berendezések hosszabb élettartamát is, és megengedik a karbantartási ciklusok meghosszabbítását. Így például már a szabályozási paraméterek optimalizálásával akár 15%-os megtakarítás érhető el. A következőkben ismertetésre kerülnek a kiváló minőségű szabályozó berendezések alkalmazásával elérhető energia megtakarítást lényegesen befolyásoló tényezők, valamint azok a telepítésoldali optimalizálási lehetőségek, amelyek tudásalapú szabályozók alkalmazásával valósíthatók meg. Energiahatékonyság Egy épület energiahatékonysága nem csak a falak, a tető és az ablakok, valamint a szerkezet és a kivitelezés (szigetelés) hőszigetelési tulajdonságaiból, valamint azon külső felületek méretéből adódik, amelyeken keresztül a meleg, ill. a hideg távozni tud. Az energiahatékonyság fokozásának egyik lényeges tényezője az alkalmazott szabályozástechnika minősége is. A következőkben ismertetésre kerül néhány szabályozási algoritmus a fűtés- és klímarendszerek energiahatékonyságának növeléséhez.

2 1. Energia hatékony szabályozási funkciók Az energia hatékony szabályozó berendezések a hőfejlesztőket csak akkor indítják el, ha egy fogyasztó hőt igényel. Ez azt jelenti, hogy minden hőfogyasztó - legyen az fűtőkör, használati meleg víz készítő, szellőző berendezés vagy egyedi helyiségszabályozás - pontosan akkor küld névleges értékének megfelelő mértékű igényt a hőfejlesztőknek, ha annak használati idejében melegre van szüksége. Mivel a használati idők minden fogyasztóhoz egyedileg beállíthatók, a rendszer nem bocsát szükségtelenül meleget rendelkezésre, ami csökkenti a veszteségi teljesítményt. 1. ábra: Tipikus fűtésrendszer (A CentraLine Coach tervezőeszközével készítve) 2. Fűtőköri szabályozás A legtöbb rendszerben költség okokból csupán időjárás vezérelt előremenő hőmérséklet-szabályozással rendelkező fűtésszabályozásokat alkalmaznak. A fűtőtestek méretezése mellett a fűtési görbe beállítása is jelentősen befolyásolja az energiahatékonyságot. A fűtőtestek nagyobb teljesítménye optimalizált szabályozásnál gyorsabb felfűtést és az előremenő hőmérséklet erőteljesebb lecsökkentését teszi lehetővé. Az alacsonyabb előremenő hőmérséklet a csővezeték-veszteségek csökkenését eredményezi, amely függ a vezetékhossztól és a szigetelés minőségétől. Alacsony hőmérsékletű- és kondenzációs kazánoknál ezáltal lecsökkenthető a visszatérő hőmérséklet, ami szintén kedvező hatással van a füstgáz- és sugárzási veszteségekre, és a kondenzáció jobb kihasználását teszi lehetővé. Szabályozástechnikai szempontból fokozottan ügyelni kell a fűtési görbe beállítására. A kimeneti görbe +/- 5 K értékkel történő eltolódása +/- 19%-kal módosítja az energiafogyasztást. 1 1 Forrás - Forschungszentrum Jülich Einsparpotentiale bei der Energieversorgung von Wohngebäuden durch Informationstechnologien (Megtakarítási potenciálok lakóépületek energiaellátásakor információtechnológia alkalmazásával)

3 Az időjárás vezérelt előremenő hőmérséklet-szabályozás hátrányainak csökkentéséhez tehát fontos, hogy az alkalmazott szabályozástechnika lehetőleg alacsonyan tartsa az előremenő ág névleges értékét. Speciális szabályozók, például a CentraLine Tiger vagy Panther egységei mindezt a fűtési görbe automatikus adaptációjával érik el; tehát így a görbe illeszkedik az épülethez. Ráadásul az időjárás vezérelt szabályozásokkal nem lehetséges regisztrálni a napsugárzás vagy a készülékek által generált meleg hatásait, illetve a helyiségben tartózkodó emberek számát. Mindazonáltal minden ember kb W hőteljesítménnyel bír. Ezeket a hátrányokat csak egyedi helyiségszabályozással lehet kompenzálni. 3. Szivattyúszabályozás További megtakarításokat tesznek lehetővé az igényvezérelt fűtésszivattyúk: Sok esetben a szivattyúk a nap 24 órájában maximális fordulatszámmal működnek. Ez főként a nagyméretű, 100 kw-nál nagyobb teljesítményű töltőszivattyúknál eredményez nagy megtakarítási potenciált. Bár fagyveszélynél szükséges, hogy a szivattyúk folyamatosan működjenek, amennyiben viszont a fagyvédelmi határ felett a szivattyúk csak akkor működnek, ha ténylegesen energiára van szükség, akkor az elfogyasztott villamos energia legalább 30-60%-a megtakarítható. 4. A hőfejlesztők szabályozása Amennyiben a szabályozástechnika modernizálásának keretében a kazán felújítása is napirendre kerül, megéri kondenzációs kazánt alkalmazni. A magasabb beszerzési költségek az alacsonyabb energiaköltségek következtében néhány éven belül megtérülnek. Alternatív hőfejlesztőket, mint pl. hőszivattyúkat is figyelembe kell venni. Például az egyes szabályozási stratégiák különböző funkciókat tartalmaznak kazánok, kazánsorok hatékony szabályozására vagy alternatív és környezetbarát hőfejlesztők integrálására. Ezek csoportosítása ennek során úgy történik, hogy a környezetbarát megoldások legyenek mindig a vezető hőfejlesztők, és hagyományosakat mindig a csúcsterhelés lefedésére használják. A szabályozási stratégia gondoskodik arról, hogy mindig csak a szükséges hőteljesítmény álljon rendelkezésre, és így a hőfejlesztők maximális hatásfokkal működjenek. Ez a fogyasztók által igényelt és a hőfejlesztők által rendelkezésre bocsátott hőteljesítmények összehasonlításával érhető el. A lehetőleg hosszú működési idők és így a lehetőleg alacsony számú be- és kikapcsolási művelet által a szabályozási stratégia gondoskodik arról is, hogy a kazánok élettartama hosszabb legyen.

4 5. A hőfejlesztők szabályozása tudásalapú szabályozási algoritmussal Bizonyos szabályozók lehetőséget kínálnak arra is, hogy a hőfejlesztőket tudásalapú szabályozási algoritmussal szabályozzák. Ezzel a szabályozási eljárással jelentősen javíthatók a szabályozási tulajdonságok. További kazánok csak akkor kapcsolódnak be, ha ténylegesen fennáll az igény további hőforrásra. A klasszikus szempontok szerint is kiértékelt szabályozási eltérés mellett a tudásalapú szabályozó olyan fontos zavaró jellemzőket vesz figyelembe, mint a visszatérő hőmérséklet vagy a szekunder oldali tömegáram. A szabályozási szoftver modul kimenete a teljes rendszer szükséges kazánteljesítménye, amely ezután a hőfejlesztők megfelelő alapjeleit állítja be. Az alapjel beállításának jelentős részét kitevő tudásbázis adaptációja a szabályozási eltéréssel automatikusan megtörténik. A szabályozási algoritmus egy statikus optimalizáló algoritmussal rendelkezik, amely az előforduló szabályozási eltérések esetén önállóan végzi el a tudásbázishoz történő adaptációt. A szabályzó tehát öntanuló módon illeszkedik a rendszerhez, és így szükségtelenné válik a berendezés paramétereinek ráfordítás igényes beszabályozása üzembe helyezéskor. 2. ábra: Jelleggörbe-sereg. A tudásbázis kimeneti jele a két zavaró jellemző-bemenet függvényeként: Bármikor is alacsony a tömegáram vagy a hőmérsékletkülönbség, ill. az előremenő-/visszatérő ág két zavaró jellemző közül az egyik, a hőfejlesztőhöz küldött állítójel is alacsony. Amennyiben mindkét fenti zavaró jellemző maximális, akkor szintén a legmagasabb kazánteljesítmény szükséges.

5 A fűtésrendszerekben a tudásalapú szemlélet előnyei a következők: stabil kazánszabályozás kilengések nélkül elkerülhetők a szükségtelen be- és kikapcsolási műveletek kazánsoroknál, és így hosszabb a rendszer élettartama és megnyújthatók a karbantartási ciklusok alacsony hőmérséklet-gradiensek a kazán szerkezeti elemeinél (csökken az elhasználódás) optimális kazán-tömegáram és így optimális kazán üzemelés a névleges érték pontos tartása, amely jobb szabályozhatóságot tesz lehetővé a fűtőköri szelepnél a meleg konstans rendelkezésre állása a névleges előírt értékek szerint a fogyasztónál az energiafogyasztás csökkentése a munkapontra optimalizált beállítások és beavatkozások következtében 1 6. Szellőző berendezések hatékony szabályozása A szellőző berendezések magas energiafogyasztása gyakran a rendszer túlméretezésére vezethető vissza. A térfogatáram szükséges minimális légcserélési rátára történő csökkentésével akár a felhasznált energia 30-50%-a is megtakarítható. A hőmérséklet, a páratartalom és térfogatáram optimálisan koordinált szabályozása további 10-15%-ot takaríthat meg. 1 Forrás - Prof. Dr. Christian Rähder - Die Realisierung eines MaxXControl-Reglers für Kesselfolgeschaltungen. Optimale Betriebsführung durch bedarfsgeführte Regelung (MaxXControl-szabályozó megvalósítása kazán-követő kapcsolásokhoz. Optimális üzemelés igényvezérelt szabályozással)

6 3. ábra: Klasszikus klímaberendezés Hagyományos szellőző berendezésekben a hőmérséklet-, relatív páratartalomés a ventilátor fordulatszám-szabályozó (térfogatáram-szabályozó) függetlenül működik egymástól. Ezzel a kialakítással már előre be vannak programozva a lengések és az energiapazarlás. Klímaberendezések egyes komponenseinek szabályozásakor a következő problémák léphetnek fel. a hőmérséklet és a relatív páratartalom egyidejű lengése túlzott állítási mozgások zavarkompenzációkor és ezzel szükségtelen energiaráfordítás a szelepek és szivattyúk erős igénybevétele az állítási mennyiségek lengése által (pl. gyakori kapcsolások) a névleges értékek pontatlan betartása zavaró behatások mellett. A CentraLine szabályozói lehetőséget kínálnak egy olyan tudásalapú szabályozási algoritmus alkalmazására, amely megszünteti a megnevezett valamennyi hátrányt, és jelentősen hozzájárul a berendezések hatékony használatához. A tudásalapú információfeldolgozás alapgondolatát követve, a klímaszabályozóban a szükséges állítási beavatkozást nem csak a szabályozó komponens határozza meg, hanem egy olyan tudásbázis kiértékelése, amely szakértők ismeretein alapul. A tudásalapú klímaszabályozó által használt mennyiségek a klimatizálási folyamatban lemérésre kerülnek, így rendelkezésre állnak, és általában nincs szükség további érzékelőkre. A mennyiségeket a szabályozó azonban komplexebb módon értékeli ki. A szabályozó tehát tudja, hogy x állapotban az y állítási jelet kell kiadni. Ezzel a szabályozó már azelőtt reagálni tud, hogy a megváltozott helyzet hatást gyakorolt a szabályozott mennyiségre, és például az érték nem megengedett módon a névleges érték alá csökken.

7 A párhuzamosan működő és szükséges PI-szabályozó komponensek a tudásbázis állítási hányadához kiegészítőleg már csak korrigálóan beavatkozó funkcióval rendelkeznek. Így jelentősen lecsökken a szabályozási tartomány, ami a stabilitás és robosztusság tekintetében pozitív hatással van a szabályozó működésére. 4. ábra: Jelleggörbe sereg - szabályozó kimenet a három zavaró jellemzővel rendelkező fűtőregiszterhez X1 X2 X3 zavar, hőigény zavar, páramentesítés zavar, ventilátor-fordulatszám A rendszerkomponensek - léghevítők, léghűtők, hővisszanyerés és légcsappantyúk - igényhez igazított beavatkozó jelének meghatározásához olyan állítási szekvenciát kell létrehozni, amely teljesen kihasználja az olyan komponenseket, mint pl. hővisszanyerés vagy keverőcsappantyúk, mielőtt energetikai szempontból ráfordítás igényesebb rendszerelemekhez érezik igény. Jobb szabályozási minőség esetén a tudásalapú szabályozó által kevesebb energiára van szükség, mint a hagyományos PID-szabályzók esetében. Jó szabályozási minőség a következőkkel érhető el: gyors szabályozás csekély mértékű túllengés mérsékelt vezérlőjelek a szelepeknél (minimális amplitúdók, nyugodt állítási jellemzők) a felfűtés, hűtés, valamint párásítás és párátlanítás részfolyamatok csekély mértékben befolyásolják egymást, és így lecsökkenthetők és elkerülhetők a zavarok a szabályozó nagymértékben ellenáll a zavaró behatásoknak

8 a szükségtelen energiafelhasználás csökkentése a levegőkezelések optimális koordinálásával a rendszer elhasználódásának csökkentése az állítótagok mérsékelt mozgatása által CO2-szabályozás és hővisszanyerés 30-50%-os energia megtakarítási potenciál érhető el CO2-szabályozás alkalmazásával. Ez a szabályozás felülvezérli a külső levegő-hányadot és a térfogatáramot a ventilátorok fordulatszámával. A minimálisnál nagyobb hányadú külső levegő bekeverése tehát akkor történik, mikor a CO2 érték az alapjel fölé emelkedik 2. Nagy hatásfokú (kondenzációs kazánok használata esetén ez akár 80% is lehet) hővisszanyerés használata vagy a szabad éjszakai hűtés az energiahatékonyság további növelését eredményezheti. 8. A berendezések rendszeres felülvizsgálata és karbantartása A magas energiahatékonysági értékek elérésének fontos eleme a berendezések rendszeres karbantartása. Modern szabályozástechnika alkalmazásakor a karbantartási tervek közvetlenül beírhatók a szabályozókba. Így minden egyes kapcsolási parancshoz vagy minden meghajtóhoz definiálható egy karbantartási intervallum. A karbantartási intervallum letelte után a szabályozón karbantartási riasztás kerül kiadásra. Ez csak akkor aktiválódik, ha megegyezés született az ügyféllel, hogy rendszeres karbantartás kívánatos. A karbantartási tervek ezen leghatékonyabb alkalmazását csak az épületmanagement-technika garantálja. 1 Forrás - Prof.Dr.Christian Rähder - Energieoptimaler Betrieb durch Koordination der Luftbehandlungen (Energiaoptimalizált üzemeltetés a levegőkezelése optimalizálásával) 2 A CO2-vezérlés témához további információk a oldalon találhatók.

9 Összegzés Az alacsony energiaárak ideje már nem sokáig tart, és az árak ismét emelkedni fognak. Azonban természetvédelmi okokból is folyamatosan fokozni kell az épületek energiahatékonyságát, amit számos kormányzat ismert fel világszerte, amit épület-felújítási programok keretében követelnek meg és segítenek elő. Az épületeknél jelentkező megtakarítások optimalizált szabályozással viszonylag csekély ráfordítással elérhetők. A modern és hatékony szabályozási- és épületmanagement-technika jelentősen hozzájárul az épületek energiahatékonyságának fokozásához. A CentraLine olyan bevált és alaposan tesztelt szabályozási funkciókat kínál, amelyek megfelelnek a legmagasabb energiahatékonysági követelményeknek. Források 1-4. ábra: CentraLine Szerző: Edgar Mayer Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH A CentraLine City részletes információkat nyújt az interneten a címen. Közelebbi információkat kaphat a CentraLine-ról a +49 (0) 7031 / információs vonalon vagy ben az info-d@centraline.com levelezési c men. CentraLine Honeywell Szabályozástechnikai Kft. H-1139 Budapest Petneházy u Tel +36 (1)

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Fűtési energiamegtakarítás Alacsony hőmérsékletű kazán Füstgáz Égéshő Fűtőérték Hőcserélő Fűtési előremenő Fűtési visszatérő Füstgázzal távozó hasznosíthatlan látens hő Füstgázveszteségek Gáz Levegő Készenléti

Részletesebben

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik.

Energia hatékonyság. ...a szállodákban 10 I 2008. A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. Energia hatékonyság Hannes Lütz Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 A vendégek a komfortos szállodákat kedvelik. A szállodai szoba árának fejében elvárják, hogy a fürdőszobában legyen

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

Hidraulikus beszabályozás

Hidraulikus beszabályozás 1. sz. fólia Problémák Egyenetlen hőleadás a helyiségekben Áramlási zajok A tervezett hőmérséklet-különbség nem áll elő Mérési és szabályozástechnikai problémák 2. sz. fólia Egyenetlen hőeloszlás Olyan

Részletesebben

Energiahatékonyság...

Energiahatékonyság... ... az iskolákban, az intelligens szabályozástechnikának köszönhetően Edgar Mayer Termék Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 07 I 2008 Európa szerte már az iskoláknak is szembesülniük kell az energiahatékonyság

Részletesebben

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék

Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Hidraulikai kapcsolások Baumann Mihály adjunktus Lenkovics László tanársegéd PTE MIK Gépészmérnök Tanszék Fogyasztói teljesítmény szabályozása A hőleadás teljesítménye függ az átáramló térfogatáram nagyságától,

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

Energiahatékonyság. ... frekvenciaváltó használatával

Energiahatékonyság. ... frekvenciaváltó használatával Tomi Ristimäki Produktmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 A folyamatosan növekvõ energiaárak felkeltették azoknak az üzletembereknek az érdeklõdését is, akik energiát és pénzt szeretnének megtakarítani.

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK. Erdei István Grundfos South East Europe Kft.

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK. Erdei István Grundfos South East Europe Kft. IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPOK Erdei István Grundfos South East Europe Kft. Irányítástechnika felosztása Vezérléstechnika Szabályozástechnika Miért szabályozunk? Távhő rendszerek üzemeltetése Ø A fogyasztói

Részletesebben

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán

Szakmérnöki továbbképzés. Épületgépészeti szabályozástechnika. Dr. Magyar Zoltán Szakmérnöki továbbképzés Épületgépészeti szabályozástechnika Dr. Magyar Zoltán Tartalom 1. Épületgépészeti rendszerek üzemeltetése Beüzemelés, commissioning tevékenység Épületek belsı légállapotának kritériumai

Részletesebben

Energiahatékonyság. EN 13779, egy új szabvány a szellőztető rendszerek tervezéséhez: 03 I 2008

Energiahatékonyság. EN 13779, egy új szabvány a szellőztető rendszerek tervezéséhez: 03 I 2008 Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 Az EN 13779 szellőztető és légkondícionáló rendszerekre vonatkozó EU szabvány az egyik első az Épületenergetikai Direktívával (EPBD)

Részletesebben

Mechatronikai Mérnök BSc nappali MFEPA31R03. Dr. Szemes Péter Tamás EA. 2013.03. Alapvető fűtési körök és osztók

Mechatronikai Mérnök BSc nappali MFEPA31R03. Dr. Szemes Péter Tamás EA. 2013.03. Alapvető fűtési körök és osztók Mechatronikai Mérnök BSc nappali MFEPA31R03 Dr. Szemes Péter Tamás EA. 2013.03. Alapvető fűtési körök és osztók Tartalom Alapvető fűtési körök Osztók Alap fűtési kör Alap fűtési kör működése Alap fűtési

Részletesebben

Danfoss Elektronikus Akadémia. EvoFlat Lakáshőközpont 1

Danfoss Elektronikus Akadémia. EvoFlat Lakáshőközpont 1 EvoFlat lakás-hőközpontok Danfoss Elektronikus Akadémia EvoFlat Lakáshőközpont 1 Tartalom: Alkalmazás, EvoFlat készülékek Szabályozási elvek HMV termelés Az EvoFlat lakáshőközpontok fő egységei Kiegészítő

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap:

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap: PÁRÁTLANÍTÁS AHOGY ÖN SZERETNÉ A Cotes C35 modulrendszerű berendezések az innovatív fejlesztésnek köszönhetően sokoldalúan alkalmaz-hatók 3-6 kg/óra párátlanító kapacitás igény esetén. MODULRENDSZERŰ FELÉPÍTÉS

Részletesebben

Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító:

Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító: 2011 Az intézmény neve: fenntartott Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosító: 200679 Székhely: 3300 Eger, Eszterházy tér 1.

Részletesebben

Épületenergetika EU direktívák, hazai előírások

Épületenergetika EU direktívák, hazai előírások Épületenergetika EU direktívák, hazai előírások Tervezett változások az épületenergetikai rendelet hazai szabályozásában Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK EU direktívák hazai rendeletek EPBD - Épületenergetikai

Részletesebben

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...

Részletesebben

Hidraulikai beszabályozás/mérés módszerek és eszközök március

Hidraulikai beszabályozás/mérés módszerek és eszközök március Hidraulikai beszabályozás/mérés módszerek és eszközök 2018 március Tartalom Hidraulikai beszabályozásról Hidraulikai beszabályozás előkészítése Hidraulikai beszabályozás (a valóság) Division, Hydronic

Részletesebben

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell. Levegő-víz hőszivattyú. Kiválasztás, funkciók. 1 Fujitsugeneral Ltd. 2008 ATW Dimensioning 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW modell Levegő-víz hőszivattyú Kiválasztás, funkciók 1 2 Szükséges adatok - Milyen teljesítmény szükséges? Fűtés, melegvíz - Milyen teljesítmény áll rendelkezésemre? - Szükséges

Részletesebben

Derzsi István (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony) Toronyépületek fűtőrendszereinek áramlástani vizsgálata

Derzsi István (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony) Toronyépületek fűtőrendszereinek áramlástani vizsgálata Derzsi István (Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony) Toronyépületek fűtőrendszereinek áramlástani vizsgálata A fűtőrendszer műszaki leírása 2011 az épület hőszigetelése és az ablakok cseréje, valamint a fűtőrendszer

Részletesebben

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 A svéd CTEK MULTI XT 14000 teljesítménye a gyors töltést igénylő, 24V-os rendszerben működő akkumulátoroknál mutatkozik meg igazán: teherautókban, buszokban, nagyobb

Részletesebben

2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása

2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása 2.4 A VNR 100 M és VNR 200 B puffer tárolók bemutatása VNR 100 M puffer VNR 200 B puffer Típusáttekintés Termék Rendelési szám VNR 100 M 0010021454 VNR 200 B 0010021455 Alkalmazási lehetőségek A VNR 100

Részletesebben

Többlakásos társasházak korszerű hőellátása lakáshőközpontokkal.

Többlakásos társasházak korszerű hőellátása lakáshőközpontokkal. Többlakásos társasházak korszerű hőellátása lakáshőközpontokkal www.futestechnika.danfoss.com Többlakásos lakóépületek hőellátásának követelményei Gazdaságos üzemvitel, alacsony energiaköltség Egyedi igények

Részletesebben

Kazánok energetikai kérdései

Kazánok energetikai kérdései Kazánok energetikai kérdései Baumann Mihály óraadó PTE PMMK Épületgépészeti Tsz. Épületenergetika konferencia 1 2002/91/EK direktíva Szabályozás kidolgozása új épületek tervezéséhez (felújításokra is kiterjedő

Részletesebben

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER

HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER HŐSZIVATTYÚK AEROGOR ECO INVERTER FEJLETT INVERTERES TECHNOLÓGIA. Aerogor ECO Inverter Az új DC Inverter szabályzású Gorenje hőszivattyúk magas hatásfokkal, környezetbarát módon és költséghatékonyan biztosítják

Részletesebben

MICRO-D Mikroprocesszoros vezérlő egység TV 32 fan-coil egységhez

MICRO-D Mikroprocesszoros vezérlő egység TV 32 fan-coil egységhez MICRO-D Mikroprocesszoros vezérlő egység TV 32 fan-coil egységhez Főbb funkciók A levegőhőmérséklet szabályozása a ventilátor-fordulatszám automatikus változtatásával A levegőhőmérséklet szabályozása a

Részletesebben

VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS

VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS cod. 3952121 [VII] - www.sime.it EGY KAZÁN AZ ÖSSZES TÍPUSÚ BERENDEZÉSHEZ A Vera HE az előkeveréses kondenzációs falikazánok új termékcsaládja, mely különböző megoldásokat

Részletesebben

A lakóházak utólagos szigetelésének hatása a fűtőrendszerre és a fűtőtestekre

A lakóházak utólagos szigetelésének hatása a fűtőrendszerre és a fűtőtestekre Slovak University of Technology, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services A lakóházak utólagos szigetelésének hatása a fűtőrendszerre és a fűtőtestekre Kurcsa Mária Szlovák Műszaki

Részletesebben

Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre. Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat

Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre. Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat Tartalom - MAVIR szerepe és feladatai a villamosenergia-rendszer és piac működtetésében

Részletesebben

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet!

Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Ismerje meg a GSM hálózaton keresztül működő hőszivattyú távfelügyelet! Nagyné dr. Szilvási Mária Műszaki igazgató New Generation Technologies Rendszerfejlesztő és Szolgáltató Kft. 1 A prezentáció tartalma

Részletesebben

DHC23 Távfűtés-szabályozó

DHC23 Távfűtés-szabályozó Távfűtés-szabályozó 5000. KATALÓGUSLAP TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐK Alacsony konfigurálási és üzembe helyezési költség Előreprogramozott alkalmazások garantálják a gyors és könnyű rendszer indítást Gyári beállítású

Részletesebben

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú

Ariston Hybrid 30. Kondenzációs- Hőszivattyú Ariston Hybrid 30 Kondenzációs- Hőszivattyú A hőszivattyú és a kondenzációs gázkészülék technológia egyesítése olyan módon, hogy a rendszer saját maga dönthessen arról, hogy számára melyik működés üzemmód

Részletesebben

VICTRIX Fali kondenzációs kazánok

VICTRIX Fali kondenzációs kazánok VICTRIX Fali kondenzációs kazánok VICTRIX KÖRNYEZETBARÁT KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG KOMPAKT MÉRETEK FORMATERVEZETT CSÚCS ÚJ VICTRIX MODELLEK A felhasználói igények folyamatos követésének eredményeképp

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

A HIDRAULIKAI BESZABÁLYOZÁS ÉS SZABÁLYOZÁS KAPCSOLATA. 2006. április 28. 2006.04.24. 1

A HIDRAULIKAI BESZABÁLYOZÁS ÉS SZABÁLYOZÁS KAPCSOLATA. 2006. április 28. 2006.04.24. 1 A HIDRAULIKAI BESZABÁLYOZÁS ÉS SZABÁLYOZÁS KAPCSOLATA 2006. április 28. 2006.04.24. 1 MIÉRT VAN SZÜKSÉG HIDRAULIKAI BESZABÁLYOZÁSRA? HIDRAULIKAI RENDSZEREK HELYES MŰKÖDÉSÉNEK ALAPFELTÉTELEI 1. A TERVEZETT

Részletesebben

Estia 5-ös sorozat EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ. Főbb jellemzők. További adatok. Energiatakarékos

Estia 5-ös sorozat EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ. Főbb jellemzők. További adatok. Energiatakarékos EGY RENDSZER MINDEN ALKALMAZÁSHOZ Estia 5-ös sorozat Főbb jellemzők Hűtés, fűtés és használati melegvíz termelés Kompresszor szabályozási tartománya 10 és 100% között van Nincs szükség kiegészítő segédfűtésre

Részletesebben

Uponor szabályzás. Uponor hőtermelőoldali szabályzás egyedi rádiós helyiségszabályzással

Uponor szabályzás. Uponor hőtermelőoldali szabályzás egyedi rádiós helyiségszabályzással Uponor szabályzás Uponor hőtermelőoldali szabályzás egyedi rádiós helyiségszabályzással kombinálva 2 2 1 (je Verbindung) 8 7 6 6 5 Elemek 1 Rádiós központi egység (C-56) interfésszel (I-76) 2 Rádiós kozponti

Részletesebben

Nagy épületek épületgépészete Honeywell

Nagy épületek épületgépészete Honeywell c l o s e t o y o u Nagy épületek épületgépészete Honeywell Előadó: Orbán Tibor 2009-2010 1 oldal Honeywell szellemi tulajdon Bevezetés: Honeywell Speciális anyagok Automatizálás és Szabályozás technika

Részletesebben

ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel

ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel ECL Comfort 300 + C 14 Csarnokfűtés légfűtő készülékekkel Rendszer: Nagy légterek termo-ventilátoros fűtésének szabályozása. Állandó teremhőmérséklet az előremenő fűtővíz hőmérsékletének befolyásolásával.

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

NAGY HATÁSFOKÚ FŰTÉSI SZIVATTYÚK HZ-LE 401 HZ-LE 601

NAGY HATÁSFOKÚ FŰTÉSI SZIVATTYÚK HZ-LE 401 HZ-LE 601 VORTEX NAGY HATÁSFOKÚ FŰTÉSI SZIVATTYÚK HZ-LE 401 HZ-LE 601 90 C 80 C 70 C 60 C 50 C EGYSZERŰEN MEGTAKARÍTANI A HATÁKONYABB ENERGIA TECHNIKÁVAL. TELJESÍTMÉNYFELVÉTEL 4 W-TÓL. 40 C C C ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

Részletesebben

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Té Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Résztvevők bemutatkozása és a képzés bemutatása Előadó bemutatkozása tk Résztvevők bemutatkozása A tréning tartalmának és cáljának bemutatása Előadás,

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ, ÉVI LVII. TÖRVÉNY SZERINTI ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS EVAT ZRT

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ, ÉVI LVII. TÖRVÉNY SZERINTI ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS EVAT ZRT KORONCZAI ÉS TÁRSA BT 1064 Budapest, Izabella u. 65 Tel: 06-20-3266866 AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGRÓL SZÓLÓ, 2015. ÉVI LVII. TÖRVÉNY SZERINTI ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS EVAT ZRT 2018. év ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁRA

Részletesebben

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap:

A.S. Hungária Kft Budapest, Daróci út D ép. Tel: , Fax: Honlap: A.S. Hungária Kft. 1113 Budapest, Daróci út. 1-3. D ép. Tel: 279-10-88, Fax: 209-21-87 Honlap: www.ash.hu, e-mail: ash@ash.hu A.S. Hungária Kft. 1113 Budapest, Daróci út. 1-3. D ép. Tel: 279-10-88, Fax:

Részletesebben

A természetes. ombináció. DAikin Altherma

A természetes. ombináció. DAikin Altherma A természetes ombináció DAikin Altherma HIBRID HŐSZIVATTYÚ 2 Egyedülálló ehetőség családi házak, lakások fűtésére! Lakástulajdonosok részéről egyre nő az igény, hogy a meglevő fűtési rendszereket, elsősorban

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

HCE80/HCC80/HCE80R/HCC80R

HCE80/HCC80/HCE80R/HCC80R HCE80/HCC80/HCE80R/HCC80R PADLÓFŰTÉSI ZÓNA SZABÁLYZÓK TERMÉK LEÍRÁS TULAJDONSÁGOK Könnyű és gyors telepítés az új vezetékezéssel Dugaszolható csatlakozók kábelszorítóval Integrált szivattyú relé a szivattyú

Részletesebben

Fűtési rendszerek energiahatékonysági osztályba sorolása

Fűtési rendszerek energiahatékonysági osztályba sorolása Viessmann Fűtéstechnika Kft. 2045 Törökbálint, Süssen u. 3. Tel: 36 334-334 Fax: 36 334-339 www.viessmann.hu Fűtési rendszerek energiahatékonysági ba sorolása 7543415 Vitodens 100-W, B1H z új, egész Európára

Részletesebben

Épületenergetika. Tervezett változások az épületenergetikai rendelet hazai szabályozásában Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK

Épületenergetika. Tervezett változások az épületenergetikai rendelet hazai szabályozásában Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületenergetika Tervezett változások az épületenergetikai rendelet hazai szabályozásában Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK EU direktívák hazai rendeletek EPBD - Épületenergetikai direktíva 91/2002/EK

Részletesebben

Energiahatékonyság. ... eu.bac-tanúsítvánnyal rendelkező termékek használatával. Ipar 31% Épületek 41% Szállítás 28% 05 I 2008

Energiahatékonyság. ... eu.bac-tanúsítvánnyal rendelkező termékek használatával. Ipar 31% Épületek 41% Szállítás 28% 05 I 2008 ... eu.bac-tanúsítvánnyal rendelkező termékek használatával Michael Rader Marketing Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 05 I 2008 Európa szerte a lakó- és középületek felelősek az elsődleges

Részletesebben

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. levegő-víz hőszivattyúk

Tóth István gépészmérnök, közgazdász. levegő-víz hőszivattyúk Tóth István gépészmérnök, közgazdász levegő-víz hőszivattyúk Összes hőszivattyú eladás 2005-2008 Hőszivattyú eladások típusonként 2005-2008 (fűtés szegmens) Pályázatok Lakossági: ZBR-09-EH megújuló energiákra

Részletesebben

GÁZKAZÁNOK KEVESEBB VESZTESÉG, TÖBB KOMFORTÉRZET. A BOLYGÓNK MEGKÖSZÖNI

GÁZKAZÁNOK KEVESEBB VESZTESÉG, TÖBB KOMFORTÉRZET. A BOLYGÓNK MEGKÖSZÖNI KONDENZÁCIÓS GÁZKZÁNOK LTES ONE CLS ONE CRES PREMIUM GENUS ONE CLS B ONE ÚJ KZÁNGENERÁCIÓ, MELY MINDIG LEGJOBBT NYÚJTJ KONDENZÁCIÓS TECHNOLÓGI INTELLIGENS ÉS MINDIG MXIMÁLIS HTÁSFOKOT GRNTÁLJ KEVESEBB

Részletesebben

MYDENS - CONDENSING BOILER SFOKÚ KONDENZÁCI RENDSZEREK

MYDENS - CONDENSING BOILER SFOKÚ KONDENZÁCI RENDSZEREK A NAGY HATÁSFOK SFOKÚ KONDENZÁCI CIÓS S FŰTÉSI F RENDSZEREK ÚJ J GENERÁCI CIÓJA LAKOSSÁGI ÉS IPARI FELHASZNÁLÁSRA 16-60 KW 70-280 KW KONDENZÁCIÓS FALI GÁZKAZÁN LAKOSSÁGI HASZNÁLATRA MINDEN felhasználói

Részletesebben

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE Készítette: Veolia Energia Magyarország Zrt. 2018.05.15. Energetikai szakreferensi összefoglaló 2017 évre Csolnoky_1 1/13 Tartalomjegyzék

Részletesebben

LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló. Budapest, május

LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló. Budapest, május LUK SAVARIA KFT. Energetikai szakreferensi éves összefoglaló 017 Budapest, 018. május ESZ-HU-017LUK BEVEZETÉS A 1/015. (V. 6.) Korm. Rendelet (az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról) 7/A.

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4.

Hőszivattyús rendszerek. HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Hőszivattyús rendszerek HKVSZ, Keszthely 2010. november 4. Tartalom Telepítési lehetőségek, cél a legjobb rendszer kiválasztása Gazdaságosság üzemeltetési költségek, tarifák, beruházás, piacképesség Környezetvédelem,

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST Polgár Győző energetikai szaktanácsadó CÉGFILOZÓFIÁNK Fenntartható energiaszolgáltatás Környezetvédelem és energiamegtakarítás Hosszú távú

Részletesebben

A HATÉKONYSÁG. Ecodesign-irányelvek a nagyobb környezettudatosság érdekében

A HATÉKONYSÁG. Ecodesign-irányelvek a nagyobb környezettudatosság érdekében HTÉKONYSÁG NYER Ecodesign-irányelvek a nagyobb környezettudatosság érdekében 20%... több megújuló energia... kevesebb elsődleges energiafelhasználás... kisebb CO 2 -kibocsátás z Európai Unió magas célokat

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20.

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. KKV Energiahatékonysági Stratégiák Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. Áttekintés 1. Az energiahatékonyság fejlesztésének irányai 2. Energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése 3. Az ALTEO

Részletesebben

Energetikai szakreferensi jelentés

Energetikai szakreferensi jelentés Energetikai szakreferensi jelentés GIRO Zrt. 18 Éves jelentés 1) Gazdálkodó szervezet adatai Gazdálkodó szervezet adatok Gazdálkodó szervezet megnevezése GIRO Zrt. Gazdálkodó szervezet telephelyének címe

Részletesebben

ALBATROS3 - alkalmazások. A kapcsolások felépítése

ALBATROS3 - alkalmazások. A kapcsolások felépítése ALBATROS3 - alkalmazások Bevezetés Megjegyzés Ez a fejezet azokat a hidraulikai kapcsolásokat tartalmazza, amelyek a szóban forgó szabályozóval megvalósíthatók. Ezek a kapcsolások egy azonosító számmal

Részletesebben

Rosenberg Hungária Kft. Energia hatékony légkezelés az új előírások tükrében. Dr. Szekeres József

Rosenberg Hungária Kft. Energia hatékony légkezelés az új előírások tükrében. Dr. Szekeres József Rosenberg Hungária Kft. Energia hatékony légkezelés az új előírások tükrében ügyvezető igazgató Visegrád 2012. május 9-11. Visegrád 2012. május 9-11. 1 Felvezetés A korábbi keleti blokkon belüli gyártás/értékesítés

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Rosenberg Hungária Kft. Energia hatékony légkezelés az új előírások tükrében. Dr. Szekeres József

Rosenberg Hungária Kft. Energia hatékony légkezelés az új előírások tükrében. Dr. Szekeres József Rosenberg Hungária Kft. Energia hatékony légkezelés az új előírások tükrében ügyvezető igazgató Napok, Debrecen 2011. október 13-14. Napok, Debrecen 2011. október 13-14. 1 Felvezetés A korábbi keleti blokkon

Részletesebben

II. Előszó. III. A Polgármesteri Hivatal energiafelhasználása 2017-ben

II. Előszó. III. A Polgármesteri Hivatal energiafelhasználása 2017-ben I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A Polgármesteri Hivatal energiaa 2017-ben... 3 III.1. Alkalmazott energiaok azonosítása... 3 III.2. Összesített energia Energia mérleg...

Részletesebben

Távhőszolgáltatási Konferencia 2014. Távhő fejlesztések műszaki megoldások, rendszerek, eszközök a Szabályozó és Kompenzátor Kft.

Távhőszolgáltatási Konferencia 2014. Távhő fejlesztések műszaki megoldások, rendszerek, eszközök a Szabályozó és Kompenzátor Kft. Távhőszolgáltatási Konferencia 2014 Távhő fejlesztések műszaki megoldások, rendszerek, eszközök a Szabályozó és Kompenzátor Kft. kínálatában Távhő fejlesztési lehetőségek - Fűtőművek, kazánházak rekonstrukciója,

Részletesebben

Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan

Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan Fenntartható építészet Égetett kerámia építőanyagok a korszakváltás küszöbén Régi és új kihívások Jogszabály változások az épületek energiahatékonyságára vonatkozóan 1 Új súlypontok az épületek energiahatékonyságának

Részletesebben

Energiahatékonyság...

Energiahatékonyság... ...korszerű távfelügyeleti szolgáltatások segítségével Michael Rader Marketing Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 A folyamatosan emelkedő energia árak és az egyre szigorúbbá váló törvényi

Részletesebben

Komfortos fürdőzés egész évben

Komfortos fürdőzés egész évben Komfortos fürdőzés egész évben A szabályzott belső légállapot egy fontos tényező különösen a medenceterekben, ahol a magas relatív páratartalom és a kondenzáció előfordulása csökkentheti a felhasználók

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017 Sas 10-12 Kft. Készítette: Torma József energetikai szakreferens Céginformációk A Sas 10-12 Kft. Budapest belvárosában, az V. kerületben, a Sas utca és a Zrínyi

Részletesebben

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L Magas nagyobb energiaigényű lakásokhoz is NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ (földhő/víz) NILAN JVP hőszivattyú Takarítson meg pénzt a

Részletesebben

Pécsvárad Kft Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/ Szerzők:

Pécsvárad Kft Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/ Szerzők: BAUSFT Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu WinWatt HidroPlan hidraulikai optimalizáló modul Szerzők: dr. Baumann József okl. villamosmérnök 2211 Vasad,

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 4 VICTRIX SUPERIOR kw Fali kondenzációs kazánok

victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 4 VICTRIX SUPERIOR kw Fali kondenzációs kazánok victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 4 VICTRIX SUPERIOR kw Fali kondenzációs kazánok victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 2 VICTRIX SUPERIOR kw KÖRNYEZETBARÁT KONDENZÁCIÓS

Részletesebben

Takács János Rácz Lukáš

Takács János Rácz Lukáš A TÁVHŐRENDSZER MÉRETEZÉSE ÉS KIVITELEZÉSE A BERUHÁZÓ ÉS AZ ÜZEMELTETŐ SZEMPONTJÁBÓL Takács János Rácz Lukáš Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony Építőmérnöki Kar, Épületgépészeti tanszék jan.takacs@stuba.sk,

Részletesebben

Napenergia-hasznosító rendszerekben alkalmazott tárolók

Napenergia-hasznosító rendszerekben alkalmazott tárolók Dr. Szánthó Zoltán egyetemi docens BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Nevelős Gábor okleveles gépészmérnök Naplopó Kft. Napenergia-hasznosító rendszerekben alkalmazott tárolók Zöldül

Részletesebben

hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság

hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság A FlexBalance (Plus) hidraulikus váltóval megelőzhető a hidraulikai egyensúlytalanság Megoldás a fűtési rends Egyre több fűtési rendszer épül több kazánnal. Ezáltal a hőszükséglettől függően egy kazán

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

versenyképes választás

versenyképes választás Vvégtelenül V versenyképes választás V Légcsatornába építhetõ szellõzõ rendszer Vento - Légcsatornába építhetõ szellõzõ rendszer végtelenül versenyképes választás A Vento légcsatornába építhetõ légkezelõ-

Részletesebben

Hidraulikus váltó. Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva. Készült:

Hidraulikus váltó. Buderus Fűtéstechnika Kft. Minden jog fenntartva. Készült: A hidraulikus váltó 1. fólia A hidraulikus váltó FVS 0, 1 0, 2 vmax m s 2. fólia A hidraulikus váltó feladatai / előnyei A kazánkör és a fűtési körök hidraulikai szétválasztása A hőtermelő és a fűtési

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

KERÁMIAFŰTÉS GAZDASÁGOS KÉNYELMES KÖRNYEZETBARÁT

KERÁMIAFŰTÉS GAZDASÁGOS KÉNYELMES KÖRNYEZETBARÁT KÉNYELEM A SZEMÉLYZET SZÁMÁRA JOBB TERMELÉKENYSÉG ÉVI 30 40% ENERGIAMEGTAKARÍTÁS A kerámiafűtés fűti a padlót, a gépeket és az embereket. A kerámiafűtés nem fűti túl az épületek magasban lévő részeit;

Részletesebben

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.

Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez. Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec. Legújabb műszaki megoldások napkollektoros használati meleg víz termeléshez Sajti Miklós Ügyvezető +36 20 2086 936 info@soltec.hu www.soltec.hu Főbb pontok Az 811..813/2013 EU direktíva hatásai az épületgépészeti

Részletesebben

Természetes összhang a hidraulikusan kiegyensúlyozott kétcsöves fűtési rendszer, és az energia-megtakarítás között

Természetes összhang a hidraulikusan kiegyensúlyozott kétcsöves fűtési rendszer, és az energia-megtakarítás között MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Természetes összhang a hidraulikusan kiegyensúlyozott kétcsöves fűtési rendszer, és az energia-megtakarítás között A Danfoss kínálja a legmodernebb automatikusan működő technológiát

Részletesebben

Miért éppen Apríték? Energetikai önellátás a gyakorlatban

Miért éppen Apríték? Energetikai önellátás a gyakorlatban Miért éppen Apríték? Energetikai önellátás a gyakorlatban A mai kor követelményei Gazdaságosság Energiahatékonyság Károsanyag-kibocsátás csökkentés Megújuló energia-források alkalmazása Helyi erőforrásokra

Részletesebben

Gépész BSc Nappali MFEPA31R03. Dr. Szemes Péter Tamás 2. EA, 2012/2013/1

Gépész BSc Nappali MFEPA31R03. Dr. Szemes Péter Tamás 2. EA, 2012/2013/1 Gépész BSc Nappali MFEPA31R03 Dr. Szemes Péter Tamás 2. EA, 2012/2013/1 Tartalom Beavatkozók és hatóműveik Szabályozó szelepek Típusok, jellemzői, átfolyási jelleggörbéi Csapok Hajtóművek Segédenergia

Részletesebben

Hőközponti szabályozás, távfelügyelet. Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft.

Hőközponti szabályozás, távfelügyelet. Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft. Hőközponti szabályozás, távfelügyelet Kiss Imre Szabályozó és Kompenzátor Kft. Tartalom Szabályozási feladatok egy hőközpontban Az elektronikus szabályozás eszközei Felügyeleti funkciók Kommunikáció Felügyeleti

Részletesebben

MYDENS T KONDENZÁCI. Tökéletes választás nagyméretű beruházásokhoz. Tökéletes választás új projektekhez és rendszerfelújításhoz

MYDENS T KONDENZÁCI. Tökéletes választás nagyméretű beruházásokhoz. Tökéletes választás új projektekhez és rendszerfelújításhoz KORRÓZI ZIÓÁLLÓ ACÉL L IPARI KONDENZÁCI CIÓS S KAZÁN Tökéletes választás nagyméretű beruházásokhoz Tökéletes választás új projektekhez és rendszerfelújításhoz is IPARI KONDENZÁCI CIÓS S KAZÁNOK SZÉLES

Részletesebben

HMV előállítás teljesítmény szükséglete tárolós és átfolyós melegvíz előállítás mellett

HMV előállítás teljesítmény szükséglete tárolós és átfolyós melegvíz előállítás mellett HMV előállítás teljesítmény szükséglete tárolós és átfolyós melegvíz előállítás mellett Kubínyi Antal 1 District Energy Division Többlakásos lakóépületek hőellátásának követelményei Gazdaságos üzemvitel,

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009

Energia hatékonyság. integrált épületautomatika alkalmazásával 01 I 2009 Energia hatékonyság Ronny Scherf Termékmenedzser CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Az épületek rendszertechnikáját figyelembe véve kétféle megközelítés létezik a költségek csökkentésére: egyrészről

Részletesebben

Virtus a jövőre szabott megoldás VIII. Ipari- és Technológiai Szakmai Nap

Virtus a jövőre szabott megoldás VIII. Ipari- és Technológiai Szakmai Nap Virtus a jövőre szabott megoldás VIII. Ipari- és Technológiai Szakmai Nap Előadó: Egyházi Zoltán okl. gépészmérnök Danfoss Kft. Távfűtés Területvezető 2018.09.25 Virtus Danfoss új nyomás- és térfogatáram

Részletesebben

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat

TÖRÖK IMRE :21 Épületgépészeti Tagozat TÖRÖK IMRE 1 Az előadás témája Az irodaház gépészeti rendszerének és működtetésének bemutatása. A rendszeren elhelyezett a mérési pontok és paraméterek ismertetése. Az egyes vizsgált részrendszerek energetikai

Részletesebben

Uponor energiahatékony

Uponor energiahatékony Uponor energiahatékony helyiség-szabályozás Szabályozás Miért helyiségenkénti szabályozás? Terrass Bad 24 C Bastu Sov-TV- Gästrum Sovrum 3 21 C 21 C Sovrum 1 21 C WC/Dusch 24 C Sovrum 2 18 C Hall Vardagsrum

Részletesebben

Beépítési útmutató. ECL Comfort 210 / 310, alkalmazás A214 / A314. 1.0 Tartalomjegyzék

Beépítési útmutató. ECL Comfort 210 / 310, alkalmazás A214 / A314. 1.0 Tartalomjegyzék Beépítési útmutató ECL Comfort 210 / 310, alkalmazás A214 / A314 1.0 Tartalomjegyzék 1.0 Tartalomjegyzék... 1 1.1 Fontos biztonsági és termékinformációk....................... 2 2.0 Beépítés... 5 2.1 Mielőtt

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben