ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)"

Átírás

1 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016.

2 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula Általános Iskola /1183. Budapest, Gulner Gyula u. 2. / Osztály: 8. A osztály Létszám: 20 fő Az órán részt vett: 17 fő Az óra szerkezete: Oktatási feladat: Támaszugrások lendületszerzésből hosszába és keresztbe állított szekrény fölött, kéztámasszal a szekrényen. Oktatási követelmény: legyenek képesek a támaszugrások különböző szakaszainak megfelelő, lendületes végrehajtására. Nevelési cél: önálló munkavégzés valamint a szekrényugrás biztonságos, fegyelmezett, pontos végrehajtása.

3 3 Az óra felépítése: Időtartam: I.BEVEZETŐ RÉSZ 1. Sorakozás, jelentés 1 perc 2. Célkitűzés 1 perc a) oktatási cél b) nevelési cél c) motiváció 3.Bemelegítés: Futás feladatokkal Padgyakorlatok 4 perc 11 perc II. Fő rész 1. A csapatok kialakítása, a feladatok megbeszélése 3 perc 2. Oktatási feladat 15 perc 1.sz. munkahely: a.) talajra érkezés b.) nekifutás c. ) ráugrás az ugródeszkára és elrugaszkodás 2.sz. munkahely: első repülési szakasz 3.sz. munkahely: a.) karlökés, aktív szakasz b.) a második repülési szakasz 3. Szerek elpakolása 2 perc III. Befejező rész Játék: Tűz, víz, repülő + Amőba Értékelés, elköszönés 7 perc 1 perc

4 4 Szükséges eszközök: tornaszőnyeg: 10 db szivacsszőnyeg: 1 db zsámoly: 6 db tornapad: 5 db szekrény: 1 db négyrészes 2 db háromrészes ugródeszka: 3 db karika: 9 db bója: 3 db jelzőtrikó: 3-3 db

5 5 Tartalom Módszer

6 6 Tartalom Módszer I. Bevezető rész /17 / I/1. Sorakozás, jelentés Osztály! Előttem egysoros vonalban sorakozó! Osztály, vigyázz! Jó napot, tanulók! T.: Jó napot kívánok! Jelentést kérek! Tanár úrnak tisztelettel jelentem, az osztály létszáma fő, hiányzó, felmentett nincs, mindenki készen áll a testnevelés órára! A jelentést köszönöm! Lépj vissza! Pihenj! I/2. Célkitűzés, motiváció a, Oktatási cél b, Nevelési cél c, Motiváció A mai órán a különböző támaszugrások előkészítő és rávezető gyakorlatait fogjuk gyakorolni. Törekedjetek a lendületességre és a különböző szakaszok pontos végrehajtására! Három munkahelyen fogtok dolgozni, illetve a fő rész után lesz egy kis játék is. Fegyelmezett, pontos és önálló munkavégzést várok mindenkitől! A torna elemek végrehajtása során figyeljetek a tornászos testtartásra! Aki szépen dolgozik a mai órán, odafigyel a tornászos, feszes testtartásra, ötöst szerezhet! I/3. a Futás feladatokkal Cél: a szervezet előkészítése, a keringési rendszer működésének fokozása Alakzatalakítás, futás megindítása Jobbra át! Balra kanyarodással egyes oszlopban haladva ütemtartással lassú futás körbe! Indulj!

7 7 Futás közbeni feladatok A tanulók a feladatokat sípszótól sípszóig végzik. Bemelegítés padgyakorlattal Feladat: Átfutás a pad felett párosával, ellenvonulással visszafut. Utasítás, sípszó

8 8 Feladat: Egy lábról felugorva páros lábbal érkezés a padra. Karlendítésre felhívjuk a figyelmüket! Bemutatom a gyakorlatot! Közlés, utasítás. MB-GY Szökdelések, támaszok előkészítés a szekrényugráshoz Feladatok: - Terpeszállásból felugrás a padra, zárt állásba érkezés haladással előre. - Vetődés a pad egyik oldaláról a másikra, folyamatos haladással előre. - Nyuszi-ugrás a padon haladva. Csípőt emeljétek magasra és páros lábbal rugaszkodjatok el! Karotok maradjon nyújtva! Közlés, utasítás, folyamatos hibajavítás!

9 9 Nyújtó, erősítő, keringésfokozó hatású gyakorlatok Feladat: Kiinduló-helyzet: Terpeszállásban szemben a paddal. Terpeszállásból törzsdöntés előre a pad érintésével. Nyújtott karral végezd a gyakorlatot! Egyenes háttal végezd a törzsdöntést! Lassítható ütemű gyakorlat Közlés, utasítás MB-GY Feladat: Fekvőtámasz, mindkét láb a padon. Tapsra csípőejtés után a két lábról elrugaszkodva csípőemeléssel ugrás guggoló-támaszba. Ismétlés 5-6-szor. Közlés, bemutattatás, utasítás. Egyéni hibajavítás!

10 10 Feladat: Egyik láb a padon, törzshajlítás 10 x az egyik lábhoz, majd lábtartás cserével 10 x a másik lábhoz. Hibajavítás: Mélyen hajolj előre, érintsd meg a bokádat! Mindkét láb legyen nyújtva! Utasítás, ütemezés számolással. Hibajavítás. II. Főrész: Támaszugrások oktatása /20 / Most pedig elkezdjük a mai fő feladataink gyakorlását. Három munkahelyen fogtok dolgozni! Az 1.sz. munkahelyen a talajra érkezést és a nekifutást valamint a ráugrást a deszkára és az arról történő elrugaszkodást gyakoroljátok. A 2.sz. munkahelyen az első repülési szakasz gyakorlása a feladatotok. A 3.sz. munkahelyen a segítségadásommal a karlökés aktív szakaszát és a második repülési szakaszt fogjátok gyakorolni. Az óra végén pedig játszani fogtok. Csapatalakítás. A csapatok 5 percet töltenek az egyes munkahelyeken.

11 11 1. számú munkahely: Talajra érkezés, nekifutás, ráugrás a deszkára és elrugaszkodás: Talajra érkezés: Első feladat: - Páros lábról elrugaszkodás karlendítéssel, érkezés páros lábra, karok rézsútos magas-tartásban. - Egy lábról elrugaszkodás, érkezés páros lábra karikába karok rézsútos magastartásban. Egyéni feladat végrehajtás a munkahelyen lévő plakátok alapján! Akadálypálya öt feladattal. Folyamatos munkavégzéssel. Bójától-bójáig (4db bója). Karikába (3db karika). Figyeljenek a pontos talajfogásra, ne teli talppal érkezzenek a talajra, karokkal erőteljesen lendítsenek! Második feladat: Bordásfal 3-4 fokáról leugrás a tornaszőnyegre, érkezés páros lábra, karlendítés magastartásba. Biztos egyensúlyi állapot kialakítása, 5-6 mp-ig tartani. Mozgás koordináció szempontjából legegyszerűbb. A jó befejezés a sikeres ugrás fokmérője.

12 12 Harmadik feladat: Páros lábon szökdelés zsámolyokon, majd hajlított állásba érkezés a talajszőnyegre: Figyeljenek az elrugaszkodásra. Páros lábról történjen ne telitalppal. A talajfogásnál karlendítés rézsútos magas-tartásba és 3 másodpercig tartsák meg a helyzetüket! Negyedik feladat: 3 részes szekrényről guggolásból homorított leugrás a szőnyegre. A szekrényre csak helyből ugranak vagy kapaszkodnak fel, ugródeszka nélkül! A leérkezés után tartsák meg a helyzetüket 3 másodpercig! Ne telitalpra érkezzenek a tornaszőnyegre! Karok rézsútos magastartásban! Hibajavítás: folyamatos odafigyeléssel a másik munkahelyről, utasítással.

13 13 Ötödik feladat: Nekifutás, ráugrás a deszkára és elrugaszkodás: Egyéni feladat végrehajtás! Zsámoly beiktatásával azt egy lábról átugorva érkezzenek az ugródeszkára, páros lábra és onnan elrugaszkodva homorított ugrással a talajszőnyegre! A nekifutás fokozatosan gyorsuló legyen, az utolsó szakaszban érje el az optimális sebességet! Technika, sebesség, lépésszám, távolság figyelembe vétele! A zsámoly kényszerítő eszköz a helyes röppálya kialakításához! Az egy lábról történő elrugaszkodás után zárják a két lábukat és azok előzzék meg a törzset, ezáltal kialakítva az optimális súlypontot! A deszkára való érkezésnél előbb a lábujj érjen le és utána a talp! A térd majdnem nyújtott a lábfejek párhuzamosak a karok mélytartásban vannak. Az elrugaszkodáskor a kart lendítsék előre és felfelé a fej magasságáig! A leérkezés után tartsák meg a helyzetüket 3-5 másodpercig! Ne telitalpra érkezzenek! Karok rézsútos magas-tartásban! 2. számú munkahely: Első repülési szakasz Hibajavítás: folyamatos odafigyeléssel a másik munkahelyről, utasítással. Tónusos törzshelyzet kialakítása: Egyéni feladat végrehajtás a munkahelyen lévő plakátok alapján! Hát alsó szakaszán történő hintázás!

14 14 Magas fekvőtámasz-helyzet: Guggoló állásból ugrás magas fekvőtámasz helyzetbe. 5-6 másodpercig tartsák meg ezt a helyzetet! Ismétlés: 2-3-szor Egy kilépés után páros lábról elrugaszkodva nyuszi ugrás a pad felett: A karjukat ne hajlítsák be és vállból lökjenek! Ismétlésszám: 6-szor Pár lépés nekifutás után elrugaszkodás ugródeszkáról, majd hasra érkezés magasugró szivacsra: A gyakorlatokat tónusos törzzsel végezzék! Ügyesebb tanulók az elugrás után homorított tigrisbukfencet hajthatnak végre! Hibajavítás: folyamatos odafigyeléssel a másik munkahelyről, utasítással.

15 15 3. számú munkahely: - Felguggolás, leterpesztés ( kismacska ugrás) 3-4 részes szekrényen. - Terpeszátugrás ( nagymacska ugrás) 4-5 részes szekrényen. a.) A karlökés, aktív szakasz Globális oktatási módszerrel! Szabadon választható ugrások! /Az ügyesebb tanulók 4-5 részes szekrényen a terpeszátugrással próbálkozhatnak!/ Végrehajtás tanári segítségnyújtással! Az elrugaszkodástól az ugrószekrény megérintése pillanatáig terjedő ív Tartás tónusosan megfeszített, tekintet a kézfejre irányul Hibajavítás: az elrugaszkodás után emeld magasra a csípődet és nyújtsd ki a lábaidat! Figyelj arra is, hogy a lábaid zárva legyenek! b.) Második repülési szakasz Meghatározza az egész ugrás képét! A talajra érkezés előkészítése! Hibajavítás: a tekinteted nézzen a szekrény végére! Karral erőteljesebben lökd el magad! A terpesznél nyújtsd a lábaidat! Állj bele az ugrásba! Hibajavítás: a guggolásból ugorjál bátran előre! Legyen íve az elugrásnak! Vállból lökd el magad!

16 16 Szerek elpakolása ( 2 perc) III. Befejező rész /8 / Játék: Tűz-víz-repülő Amőba Pakoljuk el a szereket! Különösen figyeljetek oda a szekrények elpakolására! Előttem üljetek le törökülésbe! Két játékot fogtok játszani. Az első egy Tűz, víz, repülő és azután pedig egy amőba (vagy labdaszerző ) játék fog következni! Magyarázat! Az amőba és labdaszerző játéknál 2 csapat választása! Sorakozó, értékelés, elköszönés Osztály, vigyázz! Zárkózz! Pihenj! A játékot X csapata nyerte, nagyon ügyesen játszottak! A mai órán jól dolgoztatok, mindenkit megdicsérek! A kiemelkedő teljesítményeket ötössel jutalmazom! Osztály, vigyázz! Egészségetekre! Elvonulás az öltözőbe!

Segítségnyújtás a torna oktatásában. Talajtorna Szekrényugrás

Segítségnyújtás a torna oktatásában. Talajtorna Szekrényugrás Segítségnyújtás a torna oktatásában Talajtorna Szekrényugrás Általános tudnivalók A gyerekeknek meg kell tanulniuk a szerek (zsámolyok, padok, szőnyegek, dobbantók, szekrények,...) hordását, felállítását,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (2.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Testnevelés óratervezet

Testnevelés óratervezet Testnevelés óratervezet Tanít: Szakvezető tanár: Dátum: Helyszín: Osztály: 8. Létszám: Az óra témája: A röplabdázás támadó érintését (leütés) előkészítő felugrás oktatása. Az óra cél és feladatrendszere:

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyarország 2 0 1 8. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Előírt gyakorlat: kiinduló helyzet: Függés az alacsony karfán; húzódzkodás

Részletesebben

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz 9. osztály: Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz Kondicionális képességszintek: - iskolakör futás: 4 perc 51mp - Cooper-teszt: 1550m - Tömöttlabda dobás (hátra

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés A vizsga leírása 1. GYAKORLATI VIZSGA 1.1 Szakgimnázium 9. évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Kislabda-hajítás vagy súlylökés- 4 pont -

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: KSZ/12 évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Súlylökés becsúszással vagy gerelyhajítás- 4 pont - Flop magasugrás vagy távolugrás- 4 pont Torna: 2 választott

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 9. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Nekifutásból függőleges felugrás karlendítéssel magastartásba,

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Óraterv (4.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (4.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (4.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna, Varga Mariann

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna, Varga Mariann COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító: Fürné Kiss Zsuzsanna, Varga Mariann Szeptember Balesetvédelmi oktatás. Futás gyakorlatok, labda

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA TESTNEVELÉS TANMENET 4. ÉVFOLYAM 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Készült: A Nemzeti Alaptanterv és a Kerettanterv alapján. Éves óraszám:144

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG FÉRFI TORNA Melléklet a Magyar Köztársaság 2016. évi versenykiírásához TARTALOM - Gyermek kezdő korosztály előírt gyakorlatai, és azok hibapont táblázata. - Gyermek haladó korosztály

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára. Tananyag. Uszoda. Vízhez szoktatás (járás vízben, merülési gyakorlatok, lebegés,)

Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára. Tananyag. Uszoda. Vízhez szoktatás (járás vízben, merülési gyakorlatok, lebegés,) Kajak-kenu helyi tanterv első osztályosok számára Fejlesztési célok Szárazföld, Tornaterem Tananyag Uszoda Mozgásformák Vízitelep Módszertani javaslatok, tevékenységi formák Baleset megelőzés Testtartás

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Regős József. Módszertani kézikönyv a Torna oktatásához I. (1-8. osztály)

Regős József. Módszertani kézikönyv a Torna oktatásához I. (1-8. osztály) Regős József Módszertani kézikönyv a Torna oktatásához I. (1-8. osztály) Regős József Módszertani kézikönyv a torna oktatásához (1-8. osztály) Lektorálta: dr. Karácsony István egyetemi docens Készült a

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés javítóvizsga KK 13 évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Súlylökés becsúszással vagy gerelyhajítás- 4 pont - Flop magasugrás vagy távolugrás-

Részletesebben

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak 2019/20. tanév Intézet neve: DE Sporttudományi Koordinációs Intézet Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak Tagozat: nappali Specializáció megnevezése: nincs Félév: 1. Tantárgy neve, Neptun-kódja(i):

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL:

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL: Fitnesz / fit-kid/ Évfolyam: 1-2 osztály,7-8 évesek Korcsoport: I.-II. CÉL: a sportág megismertetése a mozgás megszerettetése - élvezetes fejlesztő gyakorlatok, játékok végeztetése minden izomcsoportra

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina

TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV. Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina TESTNEVELÉS TANMENET 2013/2014-ES TANÉV Tanító:Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina A 3. évfolyam ebben a tanévben októbertől decemberig tartó időszakban úszásoktatáson vesz részt heti két órában. Ebből

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Óraterv (3.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (3.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (3.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Ugróerő és ugróképesség fejlesztése 2. osztályban

Ugróerő és ugróképesség fejlesztése 2. osztályban ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Ugróerő és ugróképesség fejlesztése 2. osztályban Testnevelés műveltségi terület 2. osztály Tartalomjegyzék 1. óra... 3 2. óra... 5 3. óra... 7 4. óra... 9 5. óra...11 6. óra...

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

Óraterv (1.) Az óra didaktikai feladatai: érdeklődés felkeltése, motiválás, korábbi ismeretek felelevenítése, magasabb szintű alkalmazása

Óraterv (1.) Az óra didaktikai feladatai: érdeklődés felkeltése, motiválás, korábbi ismeretek felelevenítése, magasabb szintű alkalmazása Óraterv (1.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Serdülő II. osztályú korcsoport korosztály számára (talaj, gyűrű, ugrás, minitrampolin)

Serdülő II. osztályú korcsoport korosztály számára (talaj, gyűrű, ugrás, minitrampolin) Átdolgozta és szerkesztette: Dr. Gyulai Gergely Szakmailag lektorálta: Bélteki Pál Bordán Csaba Guczoghy György Kiss Péter Kollár András Kökény Béla Lakatos István Láng Géza Mihók Ádám Puskás Jenő Rácz

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám:

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Általános bemelegítés 15 éves kor feletti sportolók* részére Név: Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Nyugalmi pulzus:

Részletesebben

3. osztály - Testnevelés

3. osztály - Testnevelés Horizontális tanulás a TÁMOP 3.4.2/A-11/2 Projektet megvalósító együttnevelő intézmények számára Célja az SNI-s tanulókat oktató nevelő intézmények pedagógiai munkájának megismerése: integrálás, differenciálás,

Részletesebben

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc 1 GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc Tanácsok: lassú, fokozatos mozgással végeztessük a gyakorlatokat, óvatosan közelítve

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

5. állomás Sport-mozgás

5. állomás Sport-mozgás 5. állomás Sport-mozgás Mottó: Ép testben, ép lélek. 1 Indító szöveg: A rendszeres sportolás elengedhetetlen az ember fizikai, pszichikai fejlődéséhez. A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete.

Részletesebben

Akrobatika. Akrosz- magas Baino menni

Akrobatika. Akrosz- magas Baino menni Akrobatika Akrosz- magas Baino menni - történelmi áttekintés - Távol kelet és Egyiptom síremlékek falain (Beni Hassan) cigánykerék, bukfenc, fej- kézállás - Kréta szigete Knossosi palota freskója bika

Részletesebben

Magyar Torna Szövetség. Felmérőprogram éves korú tornászok számára

Magyar Torna Szövetség. Felmérőprogram éves korú tornászok számára Felmérőprogram 15-18 éves korú tornászok számára Készítette: A munkacsoport tagjai: Köszönet: Bordán Csaba Puskás Jenő Szűcs Róbert Nagy Zoltán Pisák Tamás Szász Dániel Minden edzőnek, aki az új felmérőprogram

Részletesebben

Atlétika: 2000m, 400m, 60m, súlylökés, magasugrás, távolugrás

Atlétika: 2000m, 400m, 60m, súlylökés, magasugrás, távolugrás Testnevelés osztályozó vizsga tételek: Atlétika: 2000m, 400m, 60m, súlylökés, magasugrás, távolugrás Kosárlabdázás: 9.évfolyam: Összetett feladat elemeinek megtanulása, illetve az összetett feladat gyakorlása

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Kajak-kenu helyi tanterv második osztályosok számára. Tananyag. Uszoda

Kajak-kenu helyi tanterv második osztályosok számára. Tananyag. Uszoda Kajak-kenu helyi tanterv második osztályosok számára Fejlesztési célok Szárazföld, Tornaterem Tananyag Uszoda Mozgásformák Vízitelep Módszertani javaslatok, tevékenységi formák Baleset megelőzés Testtartás

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET. 11. és 12.OSZTÁLY

TESTNEVELÉS TANMENET. 11. és 12.OSZTÁLY TESTNEVELÉS TANMENET 11. és 12.OSZTÁLY Készítette: György Gábor 2012/2013 2 Időkeret, óraszámfelosztás Óraszám: 4 óra/hét Foglalkozások szabadban: 10 óra, gimnasztika, prevenció: 17 óra : 35 óra Torna:

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

Magyar Torna Szövetség VERSENYPROGRAM. A magyar férfi torna utánpótlás versenyrendszere és gyakorlatanyaga december

Magyar Torna Szövetség VERSENYPROGRAM. A magyar férfi torna utánpótlás versenyrendszere és gyakorlatanyaga december Magyar Torna Szövetség VERSENYPROGRAM A magyar férfi torna utánpótlás versenyrendszere és gyakorlatanyaga 2017. december Készítette: A munkacsoport tagjai: Köszönet: Bordán Csaba Mihók Ádám Puskás Jenő

Részletesebben

Óravázlat. Tisztelt Kollégák!

Óravázlat. Tisztelt Kollégák! Tisztelt Kollégák! Engedjétek meg, hogy megköszönjük megtisztelı jelenléteket, és röviden bemutassuk a Zipernowsky Károly sport törekvéseit, amelyek egyben a mai bemutató óra szakmai hátterét is meghatározzák.

Részletesebben

Alapkövetelmények. 1.osztály

Alapkövetelmények. 1.osztály Alapfeladatok A testnevelés tanterv a tantárgyi feladatokon kívül elő kívánja segíteni a nyitottságot, megértést. Az anyanyelvi kommunikáció az anyanyelv elsajátításának eredménye, amely a testnevelés

Részletesebben

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS)

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) TÓTH JÁNOS A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) Az emberi fejlődéstörténet folyamán az aktív testmozgás és a hozzá kapcsolódó fizikai kondíció alapvető

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015.

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. I. A NETFIT tesztjeinek leírásai 1. Testösszetétel és tápláltsági állapot a) Testtömeg-index (BMI: kg/m 2 ) b) Testzsír százalék

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak

Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGA Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak 1. A vizsga részei: 1.1. Gimnasztika: Gyakorlati anyag: 64 ütemű gimnasztikagyakorlat végrehajtása, illetve mászás vagy függeszkedés

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

2. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK:

2. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK: Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF 2. Évfolyam CÉLOK: 1. Az els? évfolyamon megtanult hátúszás technikájának továbbfejlesztése.

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

4. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK

4. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF 4. Évfolyam CÉLOK 1. A sportág mozgásformáinak, alapismereteinek elsajátítása (csukló,

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

TESTNEVELÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYRENDSZERE. 11. évfolyam Követelmények

TESTNEVELÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYRENDSZERE. 11. évfolyam Követelmények TESTNEVELÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYRENDSZERE Kondicionális képesség felmérés Húzódzkodás Négyütemű fekvőtámasz 1 perc alatt Atlétika: 11. évfolyam Követelmények Helyből távolugrás Kislabdahajítás

Részletesebben

1.A vizsga részletes leírása

1.A vizsga részletes leírása TANÁRI [4 FÉLÉV [TESTNEVELŐ TANÁR]] MESTERKÉPZÉS, LEVELEZŐ GYAKORLATI VIZSGA Felvételi pontszámok A gyakorlati vizsga sikertelen, ha a felvételiző az 50 méteres távot nem tudja egy úszásnemben sem teljesíteni

Részletesebben

Táncforma Létszám Táncidő döntőkben. Az alábbi korosztályokban indulhatnak versenyzők: Pindur (csak Trióban)

Táncforma Létszám Táncidő döntőkben. Az alábbi korosztályokban indulhatnak versenyzők: Pindur (csak Trióban) Kötetlen táncstílus Szabadon választható zenék Csoportos akrobatikák Csillogó pomponok Talajelemek, ugrások Táncforma Létszám Táncidő döntőkben Akrobatikák száma Trió 3 fő 55 mp - 1 perc 15mp 3 Kiscsapat

Részletesebben

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz Torna (férfi) Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek: 6-8. év Előképző szakasz Cél: A sportág megszerettetése. Sokoldalú képzés. Előkészítő mozgások megismertetése: rendgyakorlatok, szabadgyakorlatok, szabadgyakorlat

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2017. január 21. szombat 11: 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályaiban

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

ÚSZÁS. A sportág nevelési célrendszere. I. Szakasz: Oktatási és alaptechnika képzés szakasza. Az időszak fő feladatai:

ÚSZÁS. A sportág nevelési célrendszere. I. Szakasz: Oktatási és alaptechnika képzés szakasza. Az időszak fő feladatai: ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben