Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére"

Átírás

1 Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Heat-Health Action Plans kiadvány ajánlásai alapján készült

2 1. Lakossági tanácsok hőséghullám idejére Kerüljük a meleget! Hűtse lakását! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen. Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban. Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben ( hideg festék, párologató, zöld növények). Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást. Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben. Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben. Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital! Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet. Ellenőrizze testhőmérsékletét! Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed! Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz! Fontos megjegyzések Figyelje a szobahőmérőt! Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet o C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Fontos a fokozott folyadékpótlás. Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet! Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet. Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású! A lázas betegekre különösen oda kell figyelni. Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására! Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett - hőguta alakulhat ki. 40 fok felett - életveszélyes állapot. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.

3 2. Sérülékeny lakosság csoportok Az általános tanácsokon kívül az idősek és krónikus betegségben szenvedők részére bővebb információt kell adni a következőkről: Gyakorlati tanácsok - hogyan hűtsék magukat és hogyan pótolják a folyadékot, Elsősegélynyújtás, Az orvosi ellátás és mentők elérhetősége. Milyen betegségek növelik a hőség idején bekövetkező halálozás kockázatát? Diabetes mellitus és egyéb anyagcsere betegségek, Organikus mentális betegségek, dementia, Alzheimer kór, Mentális és viselkedési zavarok psychoaktív gyógyszerek és alkohol fogyasztása miatt, Schizophrenia és hasonló kórképek, Extrapyramydális és egyéb mozgási zavarok (Parkinson kór, stb), Szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, ritmuszavarok, Légzőszervi betegségek (KALB, bronchitis), Vesebetegségek, veseelégtelenség, vesekövesség.

4 3. Tanácsok háziorvosoknak Proaktív módon kezelje a helyzetet. Mélyítse el ismereteit: a magas hőmérséklet hatásait illetően a thermoregulációs rendszerre és a haemodinamikára, a hőség okozta kórképek mechanizmusának megértése, diagnózisa és therápiája terén, a hőguta korai tüneteinek felismerése terén, a megfelelő hűtés és újraélesztés terén. Ismerje a hőhullám egészségi kockázatait. Azonosítsa körzetében a fokozott kockázatú személyeket és készítse fel őket a hőhullámok hatásainak mérséklésére a kora nyári időszakban. Ismerje a gyógyszerek potenciális mellékhatásait a meleg időszakokban. Legyen képes egyedi döntésekre a gyógyszer adagolás eseti megváltoztatására hőhullámok idején. Készüljön fel a gyógyszerhatások és folyadékbevitel nyomonkövetésére, különösen az idős és elesett betegek esetében. Oktassa és adjon tanácsot betegeinek a következőkkel kapcsolatban: A hasznos tanácsok betartásának fontosságáról, A klinikai állapotnak megfelelően egyéni tanácsadásra az életvitel, a gyógyszerelés és folyadékbevitel módosítását illetően, Adja meg az igénybe vehető egészségügyi és sürgősségi ellátás adatait.

5 4. Ajánlások a szociális intézmények vezetői számára Ajánljuk figyelmébe az 1. pont alatti tanácsokat. Folyamatosan ellenőrizze a belső hőmérsékletet. Biztosítson legalább egy hűtött helyiséget, ahol a hőmérséklet kevesebb mint 25 fok. Biztosítsa, hogy a gondozottak naponta néhány órát itt töltsenek el. Kérje a háziorvost, hogy mérje fel, kik a leginkább veszélyeztetettek a gondozottak közül. Felügyelje a gondozottak folyadék fogyasztását. Biztosítson alkoholmentes, cukormentes italokat. Rendszeresen mérje a gondozottak hőmérsékletét, pulzusát, vérnyomását és folyadék ellátottságát. Figyelje a hővel kapcsolatos megbetegedések korai tüneteit és azonnal kezdeményezze a kezelést. Oktassa a személyzetet, illetve szükség esetén növelje a személyzet létszámát.

6 5. A gyógyszerek kedvezőtlen hatásai magas hőmérséklet esetén Mechanizmus Közvelten hatás a centrális és perifériás hőregulációra. Az izzadás és a bőrerek dilatációjának befolyásolása. A keringési perctérfogat és ezáltal a hőleadás befolyásolása. A hő okozta kórképek súlyosbítása. A hőhatás növelheti egyes gyógyszerek toxicitását és/vagy csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát. A kiszáradás és a keringő vérmennyiség térfogatának hő hatására történő megváltozása befolyásolja a gyógyszerek koncentrációját, kinetikáját és a kiválasztást, ezáltal megváltoztatja a farmakológiai aktivitást. Példa Az anticholinerg hatású gyógyszerek gátolják az izzadást. Az antipsychotikus szerek befolyásolják a testhőmérséklet központi szabályozását. Egyes vasodilatátorok pl. nitrátok és Ca csatorna gátlók súlyosbítják a hypotensiót érzékeny betegekben A keskeny terápiás indexszel rendelkező gyógyszerek, mint pl. a digoxin vagy lithium toxicitása fokozódhat. A gyógyszereket 25 C alatt, illetve hűtőszekrényben kell tárolni és szállítani. A magas külső hőmérséklet negatívan befolyásolja a gyógyszerek hatásosságát. Ez különösen fontos a sürgősségi gyógyszerek esetén (antibiotikumok, adrenerg hatású készítmények, insulin, fájdalomcsillapítók és nyugtatók esetén).

7 6. Mennyi folyadékpótlásra van szükség? Fogyasszon sok folyadékot - ez azt jelenti, hogy annyi vizet pótoljon, amennyi a vizelettel és izzadással elveszített víz mennyiség másfélszerese. Hőség idején akkor is kell folyadékot fogyasztani, ha ne érezzük magunkat szomjasnak. Ez különösen igaz idős korban, akik kevésbé érzik a szomjúságot. A tiszta víz túlzott fogyasztása súlyos Na hiányhoz vezet, potenciálisan előidézhet stroke-ot vagy halált is. Ez megelőzhető, ha az italba konyhasót és egyéb oldható anyagokat keverünk (20-50 mmol-t litererenként). Ezzel megelőzhetjük a vizelettel történö túlzott folyadékvesztést és elősegítjük a folyadékegyensúly helyreállítását. Az idős és beteg emberek számára egyéni szinten kell tanácsokat adni a folyadékfogyasztással kapcsolatban az egészségi állapotuktól függően. Az egyéneket a következőképpen kell csoportosítani: egészséges idősek, a stroke-os, magas vérnyomásban, diabetesben, coronaria betegségben, veseelégtelenségben és dementiában szenvedők csoportja.

8 7. A hőség kockázat kommunikáció alapelvei Bizalom Az alapvető cél az, hogy a lakossággal olyan módon kommunikáljunk, ami építi, fenntartja, erősíti a bizalmat. Korán kell bejelenteni a vérható hóhullámot A bizalom alapjait az első hivatalos kommunikáció során kell lerakni. Ennek a kommunikációnak az időzítése, alapossága meghatározó jelentőségű. Átláthatóság A lakosság bizalmát az átláthatósággal lehet megnyerni. Ennek feltétele, hogy könnyen érthető, teljeskörű és tényszerű legyen. Átláthatónak kell lenni, továbbá az esemény lefolyását irányító hatóságok egymás közti és a lakosság közti viszonyának. Ez lehetővé teszi a lakosság számára a rendkívüli eseménnyel kapcsolatos információszerzés, kockázat becslés és döntéshozatal folyamatát. A lakosság megértése A jó kommunikációhoz elengedhetetlen a lakosság megértése. Általában nehéz feladat a már meglévő hiedelmek megváltoztatása anélkül, hogy a hidelmeket nyíltan és érthetően megcáfoljuk. Lehetetlen helyes üzeneteket közvetíteni anélkül, hogy ne tudnánk, mi a lakosság véleménye, ill. ismeretei az adott kérdésben. Régebben a kockázat kommunikáció elsősorban a lakosság informálása volt technikai döntésekről. Manapság a kockázat kommunikáció lényege a dialógus. A kommunikátor feladata az, hogy megértse a lakosság hiedelmeit, véleményét és ismereteit a kérdéses kockázattal kapcsolatban. A lakosság aggodalmait meg kell érteni még akkor is, ha azok megalapozatlannak tűnnek. Mit tud tenni az egyén A kockázat kommunikációs üzenetnek olyan információkat is kell tartalmaznia, ami arra vonatkozik, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az egyén nagyobb biztonságban érezze magát. Kulcsfontosságú az, hogy még a szezon elején megegyezzünk a médiával arról, hogy mik a kulcsüzenetek azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni az embereknek és az egészségügyi ellátó személyzetnek a hőhullámok egészségkárosító hatásainak megelőzése érdekében. Amikor egy hőhullám eléri az adott területet, ezt az üzenetet közvetíthetik és ismételhetik a különböző médiumok. Meg kell említeni, hogy a passzív üzenetek nem mindig érik el a célcsoportokat. Ezért szükséges aktív kommunikációs eszközöket is használni a hőségterv részeként.

9 8. Enyhe és középsúlyos hőség okozta kórképek és kezelésük Kórállapot Tünetek, szimptomák, mechanizmus Kezelés Hő okozta kiütés Hő okozta oedema Hőség miatti eszméletvesztés Hőség okozta görcsök Hő kimerülés Kicsi, viszkető papulák jelennek meg az arcon, nyakon, a mellkas felső részén, a mell alatt, a scrotumon. Bármely életkorban megjelenhet, de elsősorban kisgyerekeken. Staphylococcus felülfertőződés lehetséges. Elsősorban a hőség során bekövetkező intenzív izzadás következménye. Már a meleg évszak kezdetén megjelenik az oedema az alsó végtagokon, bokán. Ez a hő okozta perifériás vasodilatáció, a só és víz visszatartás következménye. Rövid ideig tartó ájulás vagy orthostatikus helyzetben szédülés. Gyakran előfordul szív-érrendszeri betegségben szenvedőknél és diureticumot szedőknél. Az akklimatizáció során elmúlnak a tünetek. Oka a dehydratio, perifériás vasodilatáció és csökkent vénás visszafolyás, ami csökkenti a keringő perctérfogatot. Fájdalmas izomgörcsök a lábszárban, karokban és a hasizomban, általában kimerítő testmozgás után. Oka dehydratio, electrolit vesztés az intenzív izzadás miatt. Erős szomjúságérzet, gyengeség, diszkomfort, nyugtalanság, szédülés, sápadtság, fejfájás. A maghőmérséklet lehet normális, alacsonyabb, vagy magasabb (kevesebb, mint 40 fok). A pulzus gyenge, posztuláris hypotensio és gyors, felszínes légzés. A mentális státusz változatlan. Ok folyadék és elektrolit vesztés a magas külső hőmérséklet és erőteljes fizikai munka következtében. Nem igényel specifikus kezelést. Az intenzív izzadást kell csökkenteni - gyakori zuhanyozással, könnyű ruházat viselésével. Az érintett területet szárazon kell tartani. Helyi antihistamin és antisepticus készítmények alkalmazhatók. Nem szükséges kezelni, mert az oedema megszűnik az alkalmazkodás során. NEM KELL VÍZHAJTÓ. A beteget pihentetni kell hűvös helyen supinatios helyzetben (csípő, alsó végtagok magasabban, mint a fej). Az eszméletvesztés egyéb súlyos okait ki kell zárni. Azonnal hűvös helyen kell elhelyezni a beteget. Ki kell nyújtani az adott végtagot és enyhén kell masszírozni. Folyadék és elektrolit pótlás. Orvosi megfigyelés kell, ha a görcsök nem múlnak egy órán belül. A beteget hűvös, árnyékos (légkondicionált) helyiségben kell elhelyezni, le kell vetkőztetni. Vizes borogatást vagy hideg vizes lemosást kell alkalmazni. Ventillátort is lehet alkalmazni. A beteg alsó végtagjait magasabbra kell helyezni a vénás visszaáramlás javítása érdekében. Haladéktalanul meg kell kezdeni az orális rehidrációt. Ha a betegnek hányingere van, meg kell kezdeni a parenterális rehidrációt. Ha a beteg hőmérséklete 39 C felett van, vagy a mentális státusz beszűkült, tartósan fennáll a hypotensio, akkor úgy kell kezelni, mint a hőgutát és kórházba kell szállítani.

10 9. Életveszélyes hőguta kezelése Állapot Beavatkozás Cél Kórházon kívül Maghőmérséklet mérése (rektális mérés). Ha a hőmérséklet >40 C, a beteget hűvös helyre kell elhelyezni, ruháit el kell távolítani, azonnal el kell kezdeni a külső hűtést, hideg borogatás a nyakon, hónaljban, ágyékon, folyamatos léghűtés és a bőrt C-os vízzel hűteni, Hőstressz expozíció (hőhullám, nyári meleg vagy kimerítő munka) A mentális státusz változása (nyugtalanság, delírium, görcsös állapot, kóma) Hipertermia Az eszméletlen beteget oldalára kell fektetni, szabad légutakat kell biztosítani. 4 l/perc oxigénbevitel. Izotóniás sóinfúzió. Az intenzív osztályra történő azonnali beszállítás. A kórházban A diagnózis megerősítése olyan hőmérővel, ami a magas hőmérséklet mérésére van kalibrálva (40-47 C). A bőr- és a rektális hőmérséklet monitorozása, folyamatos hűtés. a hőgutadiagnózis* felállítása, a testhőmérséklet 39,4 C alá csökkentése, a hűtés elősegítése a levegő áramoltatásával, párologtatással. Az aspiráció kockázatának minimalizálása. Az arteriális oxigénszaturáció növelése 90 % fölé. A folyadékpótlás biztosítása. A bőrhőmérsékletet 30 C alatt kell tartani. A hűtést be kell fejezni, amikor a rektális hőmérséklet 39,4 C alá csökken. Görcsök Benzodiazepin adása javasolt. Cél a görcsös állapot csökkentése. Légzési elégtelenség Az elektív intubáció mérlegelése (csökkent hányási és köhögési reflex, illetve légzésfunkció romlása). A légutak védelme, és az oxigenizáció elősegítése. Hipotenzió Rabdomiolízis A hűtés után többszörös szervi diszfunkció Intravénás folyadékpótlás, vazopresszorok adása, centrálisvénás-nyomás monitorozásának mérlegelése. Intravénás folyadékpótlás fiziológiás sóoldattal, intravénás furosemid, mannitol vagy nátriumbikarbonát adása, Serum K és Ca monitorozása, még a közepes hiperkalémia is kezelést igényel. Nemspecifikus kiegészítő terápia. Az átlagos artériás vérnyomás emelése 60 Hgmm fölé, a szervperfúzió és a szöveti oxigenizáció helyreállítása (a javulás jele az eszmélet visszanyerése, vizeletelválasztás fokozódása, laktátszint normalizálódása). A mioglobin okozta vesekárosodás megelőzése. A vesevéráramlás és a diurézis fenntartása, a vizelet lúgosságának biztosítása. Az egyes szervek funkciójának helyreállítása.

11 * : A hőgutadiagnózis gyanúját fel kell állítani akkor, ha a beteg mentális státusza a hőmérséklet hatása alatt megváltozik, még akkor is, ha a beteg testhőmérséklete 40 C-nál alacsonyabb. : Nem bizonyított, hogy egyik vagy másik hűtési technika jobb lenne, olyan noninvazív technikákat kell alkalmazni, melyek könnyen alkalmazhatók, elviselhetők és kevésbé valószínű, hogy a bőrerekben vazokonstrikciót okoznak. Olyan lázcsillapítókat, mint az aszpirin, acetaminofén, kerüljünk, mert ezek súlyosbíthatják a hőgutában a májkárosodást és a koagulopátiát. : Nincsen egyértelmű bizonyíték arra, hogy milyen hőmérsékletnél kell abbahagyni a hűtést. Mindazonáltal a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy 39,4 C-os rektális hőmérséklet alatt már nem kell hűteni a beteget. : Az alacsony vérnyomás általában javul a folyadékpótlás és a hűtés hatására. A vazodilatációs shock és az elsődleges miokardiális diszfunkció lehet a folyadékpótlásra nem reagáló hipotenzió hátterében. Ilyen esetben egyedi terápia szükséges.

12 10. A beltéri hőmérséklet csökkentése meleg időben Rövidtávú intézkedések meglévő épületek esetében Intézkedések Megjegyzések A beltéri hőmérséklet mérése hőmérőkkel Fontos a beltéri hőmérséklet mérése és az intézkedések meghozatala szempontjából a küszöbhőmérséklet kijelölése. Külső árnyékolás növelése Az ablakok külső árnyékolása csökkenti a Napból származó hőfelvételt; az ablakok belső elsötétítése a Napból eredő hőterhelést csökkenti. Elektromos ventilátor Az elektromos ventilátor csökkentheti a hőérzetet, de amikor a belső hőmérséklet 35 C fölött van, a ventilátor nem előzi meg a hőmérséklet okozta kórképeket. Fontos megfelelő folyadékbevitel. Hordozható párologtató készülék A hordozható párologtató készülék hűtő hatása növekszik a hőmérséklet emelkedésével és csökken a páratartalom növekedtével. Helyi légkondicionáló A légkondicionáló javít a helyzeten. Ne feledje, hogy olyan energiatakarékos készüléket vásároljon, amilyet csak lehetséges! A légkondicionálót rendszeresen karban kell tartani és tisztítani, hogy megelőzzük az egészségi kockázatokat. Készüljön föl a hőhullámok idején az esetleges áramkimaradásokra! Hogy a belső hőmérsékletet fenntartható módon csökkentse, különböző közép- és hosszútávú lehetőségek közül választhat abból a célból, hogy az épületek felületének hővisszaverő képességét fokozza: hűtőfesték (a világos felületek sokkal alacsonyabb felszíni hőmérsékletűek, mint a sötétek), színezett, magas fényvisszaverő képességű burkolófelületek, természetes visszaverő anyagok (például zöldtető).

13 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM Az általános felmelegedés gyógyszertani vonzatai TRÁJER ATTILA JÁNOS 1, PÁLDY ANNA 2 1Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, 2Országos Környezetegészségügyi Intézet, Budapest Összefoglalás: A gyógyszerek befolyásolhatják az emberi test hőszabályozását és komolyan veszélyeztetik az idős, polimorbid betegek egészségét és életét.. Ilyen szerek pl. az ACE-gátlók és a béta-blokkolók is. Ezen gyógyszerek megzavarhatják a hőszabályozást és napszúráshoz, hőgutához vezethetnek, meleg, de egészséges emberekre nem veszélyes időjárási helyzetekben. Néhány vegyület a hőleadást csökkenti vagy, mint az amphetaminok, növeli azt. Számos szer képes a központi idegrendszeri szabályozás befolyásolására, mint pl. a neuroleptikumok. Továbbá jelentős számú hő-és fényérzékeny gyógyszer is ismert, mint amilyenek a nitrátok. Ezek a gyógyszerek tönkremennek fény, hő hatására és elvesztik hatóanyag-tartalmukat. Magasabb hőmérsékleti körülmények közepette csökken a vese vérátáramlása, gyorsul a hatóanyagok metabolizmusa; a tárolás alatt összességében változik a gyógyszerek farmakokinetikája, állaga és oldhatósága. Másrészt, a hősugárzás, a látható fény és az UV-spektrum meg is változtatja a vegyületek szerkezetét, aktív, allergizálásra, érzékenyítésre képes metabolitok keletkeznek. Ezen megváltozott hatóanyagok allergiával és egyéb fototoxikus következményekkel járhatnak, mint amilyen a dermatitis is. A jövőbem ezen mellékhatások várhatóan legalább annyira érdeklődésünk középpontjába kell, hogy kerüljenek, mint az eddig ismertek. Kulcsszavak: hőszabályozás, fototoxicitás, thermolabilitás, fényérzékenység Egészségtudomány 52/ (2008) Közlésre érkezett: május 9-én Elfogadva: 2008 május 14-én TRÁJER ATTILA JÁNOS SE Általános Orvostudományi Kar atrajer@gmail.com PÁLDY ANNA Országos Környezetegészségügyi Intézet 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. tel: fax: paldy.anna@oki.antsz.hu

14 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM Bevezetés Az általános felmelegedés nem csak a környezetünk éghajlati, mezőgazdasági és ökológiai profilját változtathatja meg a jövőben, hanem jelentős mértékben hatással lehet az emberi egészségre és közvetlenül érintheti az egészségügy mindennapi gyakorlatát is ben Chrichton hívta fel a figyelmet arra, hogy a nyári hőhullámok idején az orvosi táskákban, mentőautókban a hőmérséklet elérheti a 40 o C-ot (1). A gyógyszerek többségét maximálisan 25 o C-os tárolási átlaghőmérsékletre fejlesztették ki. Ennek többszöröse esetén számolnunk kell a készítmények ható- és vivőanyag tartalmának hosszabb távú módosulásával, ami többek között megnyilvánulhat a készítmény állagának megváltozásában, a hatóanyag-tartalom csökkenésében vagy nem kívánatos kémiai módosulások létrejöttében. Másrészt az általános felmelegedés és az ózonréteg károsodása nem független folyamatok, számos üvegházhatású gáz egyben katalizálja is az ózon lebomlását a sztratoszférában, mint például a CFC-gázok. Az UV-fény a leghatásosabb induktora a fényhatásra lejátszódó kémiai átalakulásoknak, ami számos gyógyszer esetén fototoxikus, fotoallergiás folyamatokat válthat ki az emberi szervezetben. Az emberi hőszabályozást számos ponton befolyásolhatják a gyógyszerek. Egyes vegyületek a hőtermelés emelése, megint mások a hőleadás vagy éppen a belátás csökkentése révén vezethetnek akár fatális kimenetelű hyperthermiához. Írásunkban ezen összefüggéseket szeretnénk megvilágítani a klímaváltozás tükrében. Dolgozatunkban összegyűjtöttünk és csoportosítottunk néhány alapvető tudnivalót a sugárzás és a magas környezeti hőmérséklet gyógyszerekre gyakorolt hatásairól, valamint érintjük a fotokémiai, fototoxicitási hatások kérdéskörét is. A gyógyszerek kölcsönhatása a termoregulációs rendszerekkel Számos gyógyszer befolyásolja a testhőmérsékletet. Egyes vegyületek, mint az atropin, a bőr ereinek szűkítésével, valamint az izzadság elválasztásának közvetett/közvetlen gátlásával gátolják a hőleadást. Más vegyületek, mint pl. az amphetaminok, növelik a hőtermelést. A diurézisre ható gyógyszerek növelik a napi vizeletmennyiséget, ami, ha nem pótolják az elvesztett mennyiséget, súlyos exsiccatióhoz vezethet. Különböző gyógyszerek, mérgek testhőmérsékletnövelő hatással rendelkeznek, mint amilyen a szalicilátok adverz, hyperpyrexiát okozó hatása. Az idős, krónikus betegek és általában az idős korúak egyszerre több gyógyszert is szedhetnek (diuretikumokat, antikolinergikumokat, antipsychotikumokat és antihypertensivumokat). Ezek a gyógyszerek egyenként is negatív hatással lehetnek a hőregulációra, együttesen azonban különösen óvatosságra intenek. Külön figyelmet érdemel, hogy melegfronti hatás, valamint a hőhullámok idején a szervezet paraszimpatikus tónusa a szimpatikus terhére fokozódik, amit figyelembe kellene venni a gyógyszerek dózisának kiszámolásakor. Gyógyszercsoportok és hatásmechanizmusok Izzadást gátló gyógyszerek A verejtékmirigyek szimpatikus rostokat kapnak, a transzmitter acetilkolin és muscarinos acetilkolin receptorok a targetek. Minden, atropin-szerű hatással rendelkező szer ezért hyperthermiához vezet a thermoneutrális állapotok feletti hőmérsékleteken (atropinmérgezés!). A bőr és a subcutis erei α1-receptorokkal rendelkeznek, ill. bradikinin hatásra is vasodilatatióval reagálnak. Az anticholinergikumok erősen csökkentik a paraszimpatikus tónust. Terápiás adagban szelektív hatású paraszimpatikolitikum, a

15 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM paraszimpatikus végkészülékeken gátolja az acetilkolin hatását. Atropin, benztropin (Cogentin TM ) vagolísis révén növelik a szívfrekvenciát és csökkentik a cholinerg befolyás alatt álló izzadási képességet, ezért az atropin az izzadás gátlásával a hőleadást gátolja. Ezen kívül mellékhatásként (terápiás adagokban is) torokszárazságot, szomjúságot, vizelési zavarokat okoz, ami hyperthermiában különösen veszélyes lehet. A scopolamin hasonló hatásokkal bír. A dyphenhydramin (Benadryl TM ) antihistamin hatása mellett anticholinerg hatással is rendelkezik és szintén az izzadságmirigyek szekrécióját csökkenti, emellett fotoallergiás reakciót és ekzemát válthat ki. A triciklikus antidepresszánsok (TCAk) ugyancsak anticholinerg hatásuk révén gátolják az izzadást. A phenotiazinok közül a chlorpromazine (Thorazin TM ), a fluphenazine (Prolixin TM ), a butyrophenonok közül a haloperidol (Haldol TM ), az atípusos antidepresszánsok közül pedig a clozapine (Clozaril TM ), risperidone (Risperdal TM ), olanzapine (Zyprexa TM ) rendelkeznek, anticholinerg hatásuk révén, igazoltan izzadásgátló hatással (többek között antihistamin és dopamin-receptor blokkoló hatásuk is van). A TCA-k túladagolása életveszélyes állapothoz vezet: izgatottság, mánia, confusio, görcsök, légzőközpont depresszója, coma következik be. Jellegzetes atropin-szerű tünetekkel is jár: kipirulás, szájszárazság, melegségérzés, száraz bőr, bél-és hólyagparalízis. MAObénítókkal együtt adva hyperpyrexia, görcsök, coma alakul ki. Csökkent perifériás keringést okozó vegyületek A β 2 -receptorok serkentése símaizom relaxációt okoz, aminek vasodilatatio, bronchodilatatio a következménye. Ugyanakkor tremort indukálnak a vázizmokban és növelik a májban és a vázizmokban a glikogenolísist, minek hatására hő termelődik. Bizonyos blokkolók, mint a labetalol és a carvidelol, β- és α 1 -receptor gátló hatást is kifejtenek, miáltal perifériás arterioláris vasodilatatiót okoznak. Egyes szerek β 3 gátló hatásuknál fogva lipolísist is okoznak. Több β blokkoló rendelkezik ún. adverz hatással is (β1-szelektív szerek kevésbé), főként nagyobb dózisokban. Ennek lényege bétablokkoló hatásukban keresendő: csökkentik a bőr vérátáramlását perifériális vazokonstriktív hatásuknál fogva, a bétareceptorok gátlása bronchospazmussal, perifériás érszűkülettel, valamint a glükóz és lipid anyagcserére való alterálással jellemezhető. Az ergot-alkaloidok (pl. Ergotamin-tartarát) szűkítik az ereket. Béta-blokkolók csökkentik a bőr vérátáramlását, emelik a vérnyomást, fokozzák a perisztaltikát, hányást okoznak, csökkentik a légzést. Fokozott diurézist okozó szerek A lithium fokozott só és vízkiválasztást okoz, növeli a diurézist. A diuretikumok, mint a hydrochlortiazid (HCTZ TM ) és a furosemid (Lasix TM ) is a renális só- és vízkiválasztás fokozásával okoz kiszáradást. Az etil-alkohol hatására csökken az ADH-elválasztás, ugyanakkor emelkedik az atrialis natriureticus peptid szintje, ezáltal nő a diurézis mértéke. Az etil-alkohol ezen kívül vizet von el az interstitiumból, illetve negatívan hat a belátásra. Fokozott hőtermelést okozó szerek Terápiás dózisban az acetilszalicilsav a hypothalamus praeopticus területére hatva lázcsillapító hatású. Azonban a szalicilátok nagyobb terápiás dózisokban fokozzák az oxigénfelhasználást és az anyagcserét, így toxikus dózisban (szalicilátmérgezés) paradox módon lázat, izzadást váltanak ki, ami egyrészt dehidrációhoz, másrészt fennálló külső magas hőmérséklet esetén shockhoz vezethet. A hatás hátterében az áll, hogy a szalicilátok szétkapcsolják az oxidatív foszforilációt és ennek következtében nő a hőtermelés. Mérgezés esetén hyperpyrexia, hyperpnoe és alkalózis, majd a centrális vegetatív

16 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM központok depressziója után acidózis következik be. A stimulánsok- a cocain és az amphetamin - gyorsabb szívfrekvenciát, izommunkát és következményes hőtermelést okozó szerek. Mindamellett kiszáradást is okoznak megfelelő folyadékpótlás hiánya esetén. Az adrenalin és a noradrenalin növeli a szívfrekvenciát, szűkíti az ereket, tremort, fokozott katabolizmust idéznek elő nagyobb dózisban hallucinációk, görcsök, arrythmiák jellemzik hatásukat. A bétareceptor izgatók, (mint pl. fenoterol, terbutalin, salbutamol) tachycardiát, tremort okoznak. Az Extasy (metilén-dioximetamphetamin vagy MDMA), igaz, nem gyógyszer, mégis említést érdemel. Hyperthermiával járó dehidrációt, agitációt és görcsöket okozhat. A mortalitásért a 40 C-ot meghaladó testhőmérséklet és a dehidráció, valamint extrém tartamú és mértékű fizikai túlterhelés, következményes keringés összeomlással a felelős. A mérgezés további tünetei közé tartozik a hyponatraemia, vasculitis, illetve agyi infarktus vagy vérzés a kontrollálatlan hypertensio miatt. Legális, illetve orvosilag is használt vegyületek a theophyllin, és a coffein. A központi idegrendszerre stimuláló hatásúak, szorongás, tremor, izgatottság léphet fel, illetve nagyobb dózisoknál hányinger, hányás, görcsök. Ugyanakkor a perifériás ereket tágítják, ezért nem rontják a perifériás hőleadást. A coffein gátolja a noradrenalin visszavételét a végkészülékekbe. Szűkíti az ereket, emelkedik a vérnyomás és a vércukorszint, növeli a szívfrekvenciát, gyorsul az anyagcsere és emelkedik a testhőmérséklet. A prosztaglandinok (pl. dinoproston, mifepriston, carboprost) túladagolása rosszulléttel, kólikás és alhasi fájdalommal, fejfájással, hasmenéssel, hypotensióval, testhőmérséklet emelkedéssel jár. Malignus hyperthermia A depolarizáló izomrelaxánsok malignus hyperthermiát okozhatnak (1/50,000 eset). Főként inhalációs narkotikumokkal (enfluran, halothan) együtt jöhet létre ez a hatás. Opioidok, ópiátok Túladagolását légzésdepresszió, sedatió, görcsök, hányinger, hisztamin felszabadulás kísérik. A hisztamin felszabadulásnak tudható be a bronchusszűkület, hypotensio, viszketés, bőrkipirulás, izzadás, urticaria. A gyógyszerek átalakulása magas környezeti hőmérsékleti állapotok esetén A gyógyszerek hőérzékenysége Kevéssé kutatott kérdéskör, hogy szobahőmérsékleten tartva, az egyes gyógyszerek hogyan viselkednek az extrém hőmérsékleti értékek esetén. Különböző vegyületek eltérő mértékben érzékenyek. A napi kórházi gyakorlatban az ismerten hőérzékeny gyógyszerek megfelelő hűtéséről általában gondoskodnak, azonban a légkondicionáló nélküli termekben a hőmérséklet, valamint a sugárzás mértéke egyes gyógyszerek hatóanyagtartalmának csökkenéséhez vezethet. A szilárd halmazállapotú gyógyszerek nagyobb része o C alatt tartandó, az oldatok, szuszpenziók érzékenyebbek hőre: o C között tárolhatók.

17 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM I. TÁBLÁZAT. Példa gyógyszerek hőérzékenységére és hőtoleranciájára a nyomán. TABLE I. Some example for heat sensibility and heat tolerancy of drugs ( (2008)) Hatóanyagok Active substances Hőérzékenység Heat tolerancy doxorubicin Doxorubicin-Teva injektion bavacizumab Avastin lopinavir, ritonavir Kaletra Felhasználás előtt: 2-8 o C Before use Vizes oldata: o C As water solution Hőérzékeny! Heat sensible! tipranavir Aptivus nitroglycerine Nitro-Pohl carvedilol Carvol bisoprolol hydrochlorthiazide Lodoz <20 o C Sugárzó hőre, napfénynek való kitettségre érzékeny! Sensible to radiant heat, and sunshine <25 o C sotalol Sotalex nebivolol Nebilet aatenolol

18 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM Atenomel filmtabletta iisosorbide mononitrate Rangin cisplatin Cisplatin-Te clarithromycin Cidoclar filmtabletta amlodipin Amlodigamma dorsolamide timolol Cosopt Ocumeter Plus szemcsepp oculogutta <30 o C glycerile-trinitrate Nitro-Dur tapasz plaster cefaclor Ceclor Retard dorsolamide timolol Cosopt Ocumeter Plus szemcsepp oculogutta

19 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM Gyógyszerek fényérzékenysége és a fototoxicitás Itt érdemes megjegyezni, hogy a hősugárzás is fény, még ha nem is látható, ezért a fény- és a hőhatások éles megkülönböztetése nem minden esetben indokolt. Az éghajlatváltozás fontos (de legalább is jelentős), kísérő jelensége hogy megváltozik a Föld sugárzás-forgalma, beleértve a hősugárzást, a látható fény és az UV-tartományt is. A napon tartózkodó emberek általában nem is sejtik, hogy nem csak a bőrrák és a szem betegségek veszélyének vannak kitéve, hanem mindennapos gyógyszereik is új mellékhatásokkal hívhatják fel a figyelmet a globális környezetváltozásra. Fontos megkülönböztetni a fototoxicitás, a fotoallergia, a fotoirritáció, a fotogenotoxicitás és a fotocarcinogenitás fogalmát. Az Európai Bizottság Egyesült Kutató Központja meghatározása szerint (2): Fototoxicitás: a bőr először bizonyos vegyi anyagoknak és ezt követően fénynek való expozíciója után megállapított vagy ehhez hasonlóan, valamely vegyi anyag szisztematikus alkalmazása után a bőr besugárzásával előidézett akut toxikus reagálás. A fototoxicitás tünetei és jelei a következők: napsütés hatására kiütések jelennek meg, duzzanat vagy bőrpír éles határral, hámló felszínű halványvörös foltok, hólyagok a napsugárzásnak kitett területeken, továbbá spontán fájdalom a bőrön, illetve égető érzés az expozíciónak kitett bőrfelületen. Ritkább esetben szövődményekkel is számolnunk kell, úgy mint: exfoliatív dermatitis, bakteriális bőrfertőzés, lichenoid keratosis, helyi erythema, I-II-III. fokú napfényártalom, solaris urticaria, polymorph fényexanthema, keratosis solaris, actinicus reticuloid, Civatte-féle poikilodermia, actinicus granuloma, secunder hyperpigmentáció, lichen sclerosus et atrophicus és bőr alatti atrophia.(3) Fotoirritáció: a "fototoxicitás" kifejezésnek egy alfogalma, amely csak azokra a fototoxikus reakciókra vonatkozik, amelyeket a vegyi anyagok (helyileg vagy orálisan) váltanak ki. Ezek a fototoxikus reakciók mindig nem specifikus sejtkárosodáshoz (nap okozta leégésszerű reakciók) vezetnek Fotoallergia: szerzett immunológiai válaszkészség, amely a vegyi anyaggal és a fénnyel való első kezeléskor nem jelentkezik, és a bőrreakció egy vagy két hetes indukciós időtartam után mutatható ki. (4) A fotokémiai folyamatoknak három formáját különböztetik meg: 1. Valódi fotokémiai folyamatok: endotermek, a fényenergia szolgáltatja közvetlenül az energiát. Jellemző példa az ezüst-sók redukciója. 2. Fotokémiai katalitikus folyamatok: spontán végbemenő folyamatok, amit a fény, aktiválási energia nyújtásával, mintegy meggyorsít. 3. Fotokémiai szenzibilizációs folyamatok: a gerjesztett molekulák más molekuláknak adják át energiájukat, amelyek ezáltal módosulnak. Az utóbbi folyamat a felelős leginkább a fototoxikus hatások kialakulásáért. Számos esetben a keletkező bomlásanyagok, valamint módosult molekulák aktívabbak az eredetinél vagy kifejezetten toxikusak. Albínó egereken mutatták ki, hogy ha az állatokat 1,4- benzodiazepinek (mint pl. a klórdiazepoxid és a diazepám), illetve quinolone származékok adását követően UV-fénynek

20 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM teszik ki, akkor ödéma, erythema, dermatitis jön létre (5). A fénynek kitett helyeken (homlok, arc, karok) vörös, éles határú, gyulladt területek keletkeznek. Duzzanat, csalánkiütés, esetleg hólyagok is kialakulhatnak, a gyulladás lezajlása után barna pigmentáció marad vissza. Az aminofenazon és a fenilbutazon is igen érzékenyek a fényhatásokra.(6). A gyűrűs vázat tartalmazó vitaminok, a tertahidrokannabinol és alkaloidtartalmú vegyületek is igen érzékenyek hőre, fényre egyaránt. A bomlás mértéke függ az oldószertől, így pl. a cannabinol kloroformban fény hiányában is 8 nap alatt elbomlik, ugyanakkor etanolban, fénytől védve lassú a folyamat. A toxikus fénykiütés (fototoxikus anyagok okozta dermatitis BNO-1O: L5600) a napégéshez hasonlít, bár nem szükséges hozzá intenzív és erős napsütés. Fototoxicitáshoz vezethetnek a következő vegyületek: haematoporphyrin derivátumok, a klórpromazin, klórdiazepoxid, oxaziridin, diazepám, quinolonok (mint pl. a prulifloxacin) és fluorokinolonok, tetraciklinek (doxycyclinum, demeclocycline,) (7), peflacin, carbamid-származékok, quinolon antibiotikumok, nem szteroid gyulladásgátlók, rheumaellenes szerek, permanent orange, kátrány származékok, imipramin, maprotilin, clomipramin, chloroquin, hydroxychloroquin, hydrochlorothiazid (8). Fotoszenzibilizáció, fototoxicitás, fotogenotoxicitás jöhet létre tetováló festékanyagok hatására is: a titán-dioxid, a kadmium-szulfid (a tetoválás vörös színében) és sárga tetoválás esetén (9). Gyógyszerek fényérzékenysége Fényérzékenységen értjük azon fizikokémiai folyamatokat, amelyek során az egyes hatóanyagok a fény különböző spektrális komponensei hatására módosulnak, bomlást szenvednek el, a gyógyszerkészítmények hatóanyagtartalma az expozíció idejének és minőségének függvényében folyamatosan csökken (10). A fényhatás kivédését szolgálja a gyógyszerek barna üvegben vagy barna műanyag tokban, illetve átlátszatlan tégelyekben való tárolása, melynek ténye már több, mint 100 éve ismert. A policiklusos vegyületek, a nitrátok különösen hajlamosak bomlásra. Az egyes gyógyszerek kiindulási alapjául szolgáló salétromsav bomlása jellemző példája a folyamatnak. Ismert fényérzékeny hatóanyagok és segédanyagok: Adrenalin, aceton, akrilflavin, p-amino benzoesav-észterek, p-amino-szalicilsav, amobarbitál, aneurin, apoatropin, apomorfin, aszkorbinsav, atropin, benzokain, benzodiazepinek, benzilalkohol, benzil-nikotinát, -maleát, eritromicin, neostigmin-bromid, nikotinsav, nikotinsav-amid, nifedipin, -zsírsav-észterek, nitrofurazone prednison, prednisolon, progesteron, propil-gallát, piridoxin-hidroklorid, rezerpin, rezorcin, riboflavin, szorbinsav, streptomicin, strofantin, szulfonamidok, tesztoszteron, tetrakain, alfa-tokoferol-acetát, trietanolamin, vanillin, viaszok, xanthocillin, yohimbin (11). Általános következtetés Összegzésként elmondhatjuk, hogy a klímaváltozás hatásai több fronton, számos módon hatni fognak a gyógyszerhasználati, tárolási, dozírozási kultúránkra. Sarkalatos kérdés a leggyakrabban alkalmazott antihypertensivumok, antipsychotikumok hőszabályozást módosító hatása, mivel a gyakran polimorbid, idős személyek egyszerre 5-6 gyógyszert is szedhetnek és ezek közül akár mindegyik, több, különböző támadásponton is befolyásolhatja a szervezet hőregulációját. Ezek a következők: a hőleadás gátlása, melynek egyik lehetősége a perifériás erek összehúzódása vagy az izzadás csökkenése. Másrészt sérülhet a hőszabályozás központi idegrendszeri szabályozása. A húgyhajtók siettethetik vagy súlyosbíthatják a már fennálló

21 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM exsiccatio mértékét. Megint más szerek, elsősorban drogabusus esetén, a hőprodukció emelését okozhatják. Számos vegyület, mint az alkohol, csökkentik a hőérzet megélését, valamint a belátást és fatális kimenetelű hyperthermiához vezethetnek. A klímaváltozás nem csak az emberi fiziológiára hat, maguk a gyógyszerek is veszélynek vannak kitéve magasabb hőmérsékleti körülmények között. Számos vegyület bomlik hő vagy fény hatására. Ez utóbbi hatások és a fiziológiás változások mintegy közös keresztmetszetét jelentik a fototoxicitással, allergiával járó szervezeten belüli kémiai módosulások. Egyes vegyületek, mint pl. a bilirubin adott hullámhosszúságú fénykomponensek hatására elbomlanak, vagy, mint a D- vitamin előanyaga, módosulnak. Számos gyógyszer esetében lejátszódhatnak hasonló változások. Az elmondottak alapján nyilvánvaló, hogy hőmérsékleti extrémumok idején gondoskodni kell(ene) az ambulanter és kórházi vagy éppen az otthoni gyógyszerhasználat megfelelő feltételeiről, akár lakossági felvilágosítás vagy a rohamkocsik gyógyszer állományának gyakoribb frissítése által vagy hűtése révén (itt jelentkeznek az anyagi megfontolások és a lehetőségek szűkösségei is). Olyan körülmények, mint a mentőkocsik színe, a gyógyszertároló pultok égtáj szerinti elhelyezése, illetve az ablaktól való távolságuk, képesek lehetnek bizonyos mértékig akár a légkondicionálók kiváltására is. A jövőben remélhetőleg egyre több tanulmányt olvashatunk majd a hőhullámok farmakológiai vonatkozásairól, ami a XXI. század egyik fontos egészségügyi kérdésévé válhat. IRODALOM 1. Chrichton B : Keep in a cool place: exposure of medicines to high temperatures in general practice during a British heatwave. J R Soc Med (7):328-9; 2. HTML; 32000L0033 A Bizottság 2000/33/EK irányelve (2000.április 25.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről szóló 67/548/EGK tanácsi irányelvnek a műszaki fejlődéshez történő huszonhetedik hozzáigazításáról EGT vonatkozású szöveg. 3. Phototoxicity; Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, Volume 16 Issue 3 Page , June Han KD, Bark KM, Heo EP, et al: Increased phototoxicity of hydrochlorothiazide by photodegradation. Photodermatol Photoimmunol Photomed (3): Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapja: 6. Shimoda K., IkedT., OkawaraS., Kato.: Possible relationship between phototoxicity and photodegradation of sitafloxacin, a quinolone antibacterial agent, in the auricular skin of albino mice. Toxicol Sci (2): Ludwig E:. Amit érdemes tudni az antibiotikumokról HIPPOCRATES (1): Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Országos Kémiai Biztonsági

22 EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LII. ÉVFOLYAM, BUDAPEST, SZÁM Intézet; Tetoválás, tetoválószerek; 9. Rácz I., Selmeczi B.: Gyógyszertechnológia, Medicina, Budapest, 1991.; ISBN (1. kötet), ISBN (összkiadás). 10. Shahjahan M. et al: Photolability of nitrofurazone in aqueous solution II. Kinetic studies Internat. J. Pharmaceutics, 1996,143(1), 25 pp Bittel István et al. In Farmakológia (szerk. Fürst Zs).. - Medicina, Budapest cop ATTILA JÁNOS TRÁJER Semmelweis Univ. Faculty of General Medicine atrajer@gmail.com ANNA PÁLDY National Institute of Environmental Health 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Tel: (36-1) Fax: (36-1) paldy.anna@oki.antsz.hu The pharmacologycal relevance of the climate change Abstract: Drugs can modify the thermoregulation of the human body and are able to endanger the health of elder, polymorbid patients, for example ACE-blockers and beta-blockers. These drugs can disrupt the thermoregulation and result in sunstroke, heat stroke, heat shock in warm, but in itself not really dangerous weather conditions. Some drugs can decrease the efficiency of the thermoregulation by the decrease of the egress of heat or can increase the heat production, for example amphetamines. Many drugs can affect the central, hypothalamic regulation of heat and cause heat-lability, for example neuroleptics. There are lots of heat or/and light-sensible medicines, for example nitrates. These drugs may be disintegrated and loose their effects by heat or light. Higher ambient and indoor temperature decreases the renal flow and filtration, accelerates the metabolism of drugs, changes the pharmacokinetics of medicines, alters the consistence and stage of solutions and decreases the time of storage. On the other hand, heat-radiation, the visible light and the UV-spectrum can modify the structure of the molecules and produce active metabolits which can sensitize the organism. This modified drugs can cause allergy, or other phototoxic side effects, like dermatitis. In the future these kind of side effects may have increased importance. In this summary we collected and structured some basic pharmacological information on the association of pharmacological interactions of radiation, high ambient heat and photochemical effects, like phototoxicity. Keywords: thermoregultion, phototoxicity, thermolability, photosensivitation

23

24

25

26 Tanácsok hőséghullám idejére Kerüljük a meleget! Hűtse lakását! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen. Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban. Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben ( hideg festék, párologató, zöld növények). Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást! Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben. Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben. Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital! Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet. Ellenőrizze testhőmérsékletét! Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz! Fontos megjegyzések Figyelje a szobahőmérőt! Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet o C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli.- nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás! Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet! Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet! Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású! A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására! Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot! Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére

Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Heat-Health Action Plans kiadvány ajánlásai alapján http://www.euro.who.int/document/e91347.pdf

Részletesebben

Az általános felmelegedés gyógyszertani vonzatai TRÁJER ATTILA JÁNOS 1, PÁLDY ANNA 2

Az általános felmelegedés gyógyszertani vonzatai TRÁJER ATTILA JÁNOS 1, PÁLDY ANNA 2 Az általános felmelegedés gyógyszertani vonzatai TRÁJER ATTILA JÁNOS 1, PÁLDY ANNA 2 1Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, 2Országos Környezetegészségügyi Intézet, Budapest Összefoglalás: A

Részletesebben

Általános tanácsok kánikula idejére

Általános tanácsok kánikula idejére Általános tanácsok kánikula idejére A klímaváltozás hatásai egyre nyilvánvalóbbak. Az egyik legfontosabb hatás a hőhullámok megjelenése. (Hőhullám: minimum 3 egymást követő napon a napi középhőmérséklet

Részletesebben

Közegészségügyi tanácsok a h hullámok hatásainak enyhítésére

Közegészségügyi tanácsok a h hullámok hatásainak enyhítésére Közegészségügyi tanácsok a hhullámok hatásainak enyhítésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Heat-Health Action Plans kiadvány ajánlásai alapján http://www.euro.who.int/document/e91347.pdf

Részletesebben

HŐSÉGRIADÓ TERV ÉV

HŐSÉGRIADÓ TERV ÉV HŐSÉGRIADÓ TERV 2012. ÉV A klímaváltozás egyik legfontosabb hatása, hogy a hőhullámok egyre gyakoribbá válnak. Hőhullámnak nevezik az egészségügyi szakemberek, amikor 3 egymást követő napon a hőmérséklet

Részletesebben

Sajtóközlemény. Hőségriasztás

Sajtóközlemény. Hőségriasztás HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE DR. IFJ. WERNIGG RÓBERT megyei tisztifőorvos Sajtóközlemény Hőségriasztás Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a meteorológiai előrejelzési

Részletesebben

1. sz. függelék: Speciális ápolási tanácsok

1. sz. függelék: Speciális ápolási tanácsok Á Á Á Ü á ü é ő Á á í á ó é á á é á é ó á á á ó áíá á á é ő é é ü á ó ü ó á é é ó ö ö ö á ó áí é á é ö őí é á ö á á íó é é ő é éí ú á í á é á ó á ó é á é é ú é ó á é á é á á á á ó í é á ü é ú á ó á ó ú

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA

KLÍMAVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE KLÍMAVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA Az 1990-es évek elején még kevéssé volt a figyelem elıterében a klímaváltozás egészségkárosító

Részletesebben

Hasznos tanácsok a kánikula idejére a hőguta megelőzése és kezelése érdekében

Hasznos tanácsok a kánikula idejére a hőguta megelőzése és kezelése érdekében melléklet a 36380/2979/2015. ált. számú ügyirathoz Hasznos tanácsok a kánikula idejére a hőguta megelőzése és kezelése érdekében Az utóbbi években sokkal többször figyelhető meg rendkívüli, gyakran hosszantartó

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére

Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Heat-Health Action Plans kiadvány ajánlásai alapján http://www.euro.who.int/document/e91347.pdf

Részletesebben

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai

Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Alkalmazkodás: megelőzés, védekezés az egészségügy feladatai Páldy Anna Fodor József OKK Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetpolitikai fórum: A klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Javaslatok a hőhullám elleni védekezéshez

Javaslatok a hőhullám elleni védekezéshez Javaslatok a hőhullám elleni védekezéshez Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS A HŐSÉGRIADÓ ESETÉN TEENDŐ INTÉZKEDÉSEKRŐL EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

TÁJÉKOZTATÁS A HŐSÉGRIADÓ ESETÉN TEENDŐ INTÉZKEDÉSEKRŐL EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE TÁJÉKOZTATÁS A HŐSÉGRIADÓ ESETÉN TEENDŐ INTÉZKEDÉSEKRŐL EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE Speciális ápolási tanácsok Ajánlások fekvőbeteg ellátó intézmények részére Az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézete 2005-ben

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Milyen hatóanyagot és segédanyagot tartalmaz a készítmény?

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében Király Gábor Czirfusz Márton Koós Bálint Tagai Gergő Uzzoli Annamária: Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Részletesebben

1. sz. melléklet: Speciális ápolási tanácsok

1. sz. melléklet: Speciális ápolási tanácsok 1. sz. melléklet: Speciális ápolási tanácsok Ajánlások fekvőbeteg ellátó intézmények részére Az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézete 2005-ben összeállított ajánlása alapján a gyakoribb hőmérőzés (a testhőmérséklet

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára PARAMAX Junior 250 mg tabletta PARAMAX Rapid 500 mg tabletta PARAMAX Forte 1 g tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN KETTŐS EREJÉVEL A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ FEJFÁJÁS ORRFOLYÁS IZOMFÁJDALMAK Vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. LÁZ ORRDUGULÁS TOROKGYULLADÁS

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Tanácsok hőséghullám idejére

Tanácsok hőséghullám idejére Tanácsok hőséghullám idejére Kerülje a meleget! Hűtse lakását! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE:

BIZTONSÁGI ADATLAP. MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: BIZTONSÁGI ADATLAP MUSKILL kenhető légyirtószer 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: A készítmény típusa: légyirtószer A készítmény megnevezése: MUSKILL kenhető légyirtószer Gyártó és forgalmazó: METATOX Peszticid Gyártó

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Sun Protection kiadvány ajánlásai alapján http://www.who.int/uv/publications/en/primaryteach.pdf

Részletesebben

Alkalmazkodás az éghajlatváltozás okozta hőhullámokhoz, tapasztalatok és tennivalók: hőhullám tervek a közintézményekben

Alkalmazkodás az éghajlatváltozás okozta hőhullámokhoz, tapasztalatok és tennivalók: hőhullám tervek a közintézményekben Alkalmazkodás az éghajlatváltozás okozta hőhullámokhoz, tapasztalatok és tennivalók: hőhullám tervek a közintézményekben Dr. Páldy Anna Főigazgatóhelyettes főorvos Országos Környezetegészségügyi Intézet

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS A BETEGTÁJÉKOZTATÓ VONATKOZÓ PONTJAI Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A bizottsági

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Suprastin tabletta klórpiramin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Betegtájékoztató CONVULEX 300 MG RETARD FILMTABLETTA. Convulex 300 mg retard filmtabletta Convulex 500 mg retard filmtabletta nátrium-valproát

Betegtájékoztató CONVULEX 300 MG RETARD FILMTABLETTA. Convulex 300 mg retard filmtabletta Convulex 500 mg retard filmtabletta nátrium-valproát CONVULEX 300 MG RETARD FILMTABLETTA Convulex 300 mg retard filmtabletta Convulex 500 mg retard filmtabletta nátrium-valproát HATÓANYAG: Convulex 300 mg retard filmatbletta: 300 mg nátrium-valproát retard

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Béres B1-vitamin

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz. Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára ACC Hot 200 mg por belsőleges oldathoz ACC Hot 600 mg por belsőleges oldathoz acetilcisztein Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Helyi érzéstelenítők farmakológiája

Helyi érzéstelenítők farmakológiája Helyi érzéstelenítők farmakológiája SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST Definíció Farmakokinetika: a gyógyszerek felszívódásának, eloszlásának, metabolizmusának és kiürülésének

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Köztudott, hogy a világosabb bőrűek könnyebben leéghetnek a napozást követően, de ez bárkivel előadódhat, a sötétebb bőrűekkel is.

Köztudott, hogy a világosabb bőrűek könnyebben leéghetnek a napozást követően, de ez bárkivel előadódhat, a sötétebb bőrűekkel is. Napégés Köztudott, hogy a világosabb bőrűek könnyebben leéghetnek a napozást követően, de ez bárkivel előadódhat, a sötétebb bőrűekkel is. A napégés ugyan szó szerint égés, de lassabb folyamat, mint az

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEBILET TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEBILET TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? NEBILET 5 MG TABLETTA NEBILET TABLETTA nebivolol 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEBILET TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? A Nebilet tabletta magas vérnyomás és krónikus szívelégtelenség

Részletesebben

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató

HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató HELEX SR 0,5/1/2 mg retard tabletta betegtájékoztató Mielőtt elkezdené alkalmazni a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne levő információkra

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 granulátum BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ACC

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Otrivin allergia adagoló orrspray Otrivin Allergia adagoló oldatos orrspray

Részletesebben

Általános teendők hőhullám idején

Általános teendők hőhullám idején Általáns teendők hőhullám idején lakás hűtése, éjszakai szellőztetése, légkndícinálása. testhőmérséklet alacsnyan tartása gyakri zuhanyzás világs, bő ruha viselete rendszeres flyadékfgyasztás, sópótlás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Hatóanyag: Citagen 10 mg filmtabletta 10 mg citalopram 12,49

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Leponex 25 mg tabletta Leponex 100 mg tabletta klozapin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Leponex 25 mg tabletta Leponex 100 mg tabletta klozapin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Leponex 25 mg tabletta Leponex 100 mg tabletta klozapin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Kedves betegünk! Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el

Részletesebben

Energia források a vázizomban

Energia források a vázizomban Energia források a vázizomban útvonal sebesség mennyiség ATP/glükóz 1. direkt foszforiláció igen gyors igen limitált - 2. glikolízis gyors limitált 2-3 3. oxidatív foszforiláció lassú nem limitált 36 Izomtípusok

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Coldastop orrcsepp PIL új BETEGTÁJÉKOZTATÓ Coldastop orrcsepp A-vitamin-palmitát

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SUPRASTIN INJEKCIÓ Suprastin injekció klórpiramin HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való desztillált víz. JAVALLAT: A Suprastin injekció (hatóanyaga

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Daedalon 50 mg tabletta. dimenhidrinát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Daedalon 50 mg tabletta dimenhidrinát Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer

Részletesebben

Jar Professzionális Gépi Öblítőszer

Jar Professzionális Gépi Öblítőszer Készült: 2009/01/17. Biztonsági Adatlap 1. Készítmény azonosítása: Jar Professzionális Gépi Öblítőszer Gyártó Cég neve: Címe: Procter&Gamble MPD plus, s.r.o., Nábřeží Dr. Beneše 2307, 269 01, Rakovník,

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 ptbl. PIL jav. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre.

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral eljárás eredményeként jöttek létre. III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató érintett szakaszainak ezen módosításai a referral

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

NE TEGYEN ROSSZ FÁT A TŰZRE!

NE TEGYEN ROSSZ FÁT A TŰZRE! NE TEGYEN ROSSZ FÁT A TŰZRE! NE ÉGESSEN se a szabadban, se zárt térben (kályhában, kazánban) - műanyagot (palackot, fóliát, kábelt, elektromos készüléket, szőnyegpadlót), - festéket, oldószert (lakásfelújításból

Részletesebben

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV.

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. Védekezzünk a napsugárzás káros hatásaival szemben Napsugárzásra egészségünk megőrzése érdekében is szükségünk van. A napsugarak egy része azonban káros. Ennek a káros sugárzásának valamennyien ki vagyunk

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Adalat GITS 60 mg retard filmtabletta. nifedipin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Adalat GITS 60 mg retard filmtabletta. nifedipin Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Adalat GITS 30 mg retard filmtabletta Adalat GITS 60 mg retard

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Version 7 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fexgen 180

Részletesebben

Melegítő sál. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 82651HB55XV

Melegítő sál. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 82651HB55XV Melegítő sál hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82651HB55XV 2015-06 322 833 Kedves Vásárlónk! Új melegítő sálja kellemesen simul a vállak és a nyak köré. A melegítő sálban több kamra található,

Részletesebben

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások Dr. Szigeti Tamás Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019.03.20. A levegőminőségről sokat lehet hallani főleg a kültéri levegő kapcsán

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Venoruton kapszula BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Venoruton

Részletesebben

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva.

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva. 1. A GYÓGYSZER NEVE Lacipil 2 mg filmtabletta Lacipil 4 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg, ill. 4 mg lacidipin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: laktóz-monohidrát. A

Részletesebben

halálozás férfiak körében, 2002, halálozás nők körében, 2002 Ukrajna Szlovakia Orosz Federáció Romania Lengyelország Halálozás Incidencia Moldava

halálozás férfiak körében, 2002, halálozás nők körében, 2002 Ukrajna Szlovakia Orosz Federáció Romania Lengyelország Halálozás Incidencia Moldava Az 1990-es évek elején még kevéssé volt a figyelem előterében a klímaváltozás egészségkárosító hatása. Ezt tükrözte a UN/IPCC (Éghajlatváltozással Foglalkozó Kormányközti Testület) első jelentése 1991-

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin Plus C pezsgőtabletta. acetilszalicilsav/ aszkorbinsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin Plus C pezsgőtabletta. acetilszalicilsav/ aszkorbinsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin Plus C pezsgőtabletta acetilszalicilsav/ aszkorbinsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben