Útmutató. az önkormányzati rendeletek szerkesztéséhez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útmutató. az önkormányzati rendeletek szerkesztéséhez"

Átírás

1 Útmutató az önkormányzati rendeletek szerkesztéséhez A helyi önkormányzatok jogalkotási hatáskörét a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló módosított évi XX. törvény (a továbbiakban: Alkotmány) és a helyi önkormányzatokról szóló módosított évi LXV tv. (a továbbiakban: Ötv.) szabályozza. Az Alkotmány 44/A. (2) bekezdése szerint a helyi képviselıtestület a feladatkörében rendeletet alkothat, amely nem lehet ellentétes magasabb szintő jogszabállyal. Az Ötv. 16. (1) bekezdése alapján a képviselı-testület a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, továbbá törvény felhatalmazása alapján annak végrehajtására alkothat rendeletet március 1. napján lépett hatályba a jogszabályszerkesztésrıl szóló 11/2010(X.25.) KIM rendelettel módosított 61/2009(XII.14) IRM rendelet (a továbbiakban: R), mely az önkormányzati rendeletek megszerkesztésére vonatkozó szabályokat is tartalmazza. A teljesség igénye nélkül azokra a legfontosabb követelményekre szeretnénk felhívni a figyelmet a rendelet céljával összhangban - melyek biztosítják az idıtálló, rugalmas önkormányzati rendeletek alkotását. Rendelkezéseinek következetes alkalmazásával csökkenhet a törvénysértı önkormányzati rendeletek száma. Itt szeretném felhívni a figyelmet miként a rendelet indokolásában külön rámutatott a jogalkotó -, hogy a jogszabályok, önkormányzati rendeletek elıkészítésében résztvevık számára ír elı kötelezettséget, ezért használja az IMR rendelet a jogszabály tervezetének megszerkesztésére, megszövegezésére, valamint a megalkotott jogszabály kihirdetés során történı megszövegezésre vonatkozó kitételeket. Az R. 3. (1) rögzíti, hogy a jogszabály normatív tartalmú rendelkezéseit a jogszabály szakaszai és mellékletei tartalmazzák, a normatív tartalmat egyes szám harmadik személyő megfogalmazással kijelentı módban kell kifejezni. A 16. (2) bekezdése kimondja, hogy a jogszabály, így önkormányzati rendelet tervezetében olyan jogszabály szövegét, amellyel a jogszabály az Alkotmány alapján nem lehet ellentétes, sem szó szerint, sem tartalmilag nem lehet idézni, ehelyett hivatkozást kell alkalmazni. Mindebbıl következik, hogy az önkormányzati rendeletek indokolatlan terjedelmessége megszőnik és a magasabb szintő jogszabályok változásával a helyi rendeletek nem válnak automatikusan törvénysértıvé. I. A rendelet, rendelet-tervezet megjelölése Az önkormányzati rendelet-tervezetek megjelölésére az R. mellékletének pontja, míg a kihirdetéskori megjelölésére a pontja szövegezési mintát tartalmaz, amit kötelezı alkalmazni.

2 Helytelen: a jogalkotó megnevezésében csak az önkormányzat, vagy csak a képviselı-testület feltüntetése, a rendelet elfogadása idıpontjának a feltüntetése a zárójelben a kihirdetés napja helyett, helytelen csak a rendelet szót használni az önkormányzati rendelet kifejezés a megfelelı, a számú szó vagy ennek rövidítése sz., a jogalkotó nevének rövidített megjelölése Kt., vagy az önkormányzati rendelet rövidített megjelölése ör. nem szerepelhet. A címet úgy kell megfogalmazni, hogy az ne tartalmazzon a módosítás és hatályon kívül helyezés kivételével a szabályozás aktusára utaló kifejezést és a cím utolsó szavához a ról - rıl rag kapcsolódjon, nem használható a címben a szabályairól, szabályozásról vagy megállapításáról szó. Helytelen: A temetıkrıl és a temetkezés szabályairól Helyes: A temetıkrıl és a temetkezésrıl II. Bevezetı rész Az önkormányzati rendelet preambulumot nem tartalmazhat. (R. 51. (1)) Ez rendszerint a nagyobb lélegzető önkormányzati rendeletekben (SZMSZ, szociális rendelet,) fordult elı, amely a rendelet célját, a szabályozás indokait rögzítette. Az eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett rendelet esetében a jogalkotói hatáskörét megállapító rendelkezésként az Alkotmány 44/A. (2) bekezdését kell megjelölni. Származékos jogalkotói hatáskör esetében a bevezetı részben egyértelmően meg kell jelölni a felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, melynek alapján a rendeletet kiadják. Ebben az esetben az Alkotmány 44/A. (2) bekezdését nem kell feltüntetni. A bevezetı rendelkezés megszövegezésekor minden esetben meg kell jelölni azt a feladatkört (amikor a képviselı-testület közhatalmi jogosítványt gyakorol) megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a jogszabályt kiadják. Ez lehet az Alkotmány 44/A. (1) bekezdés megfelelı pontja, az Ötv. feladatkört megállapító 1. (6) bekezdése, a 8. (1) vagy (4) bekezdése, vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezése. A bevezetı rész végén minden esetben ott kell lennie, hogy a következıket rendeli el:. Felhívom a figyelmet, hogy abban az esetben, ha az önkormányzati rendelet érvényességének kritériuma valamely szerv vagy személy egyetértésének, véleményének a kikérése, akkor a bevezetı részben ezeket meg kell jelölni és utalni kell az egyetértés, illetve vélemény kikérésére. Látszólagos csupán, hogy önkormányzati rendeletek esetében kevés olyan rendelet van, ahol valamely szervnek vagy személynek egyetértési, véleményezési joga van. Számos esetben tartalmaz az SZMSZ szabályozást rendelet-tervezetek pl. bizottsági véleményezésére, vagy pl. a településrendezési tervek, és helyi építési szabályzat vonatkozásában van

3 kötelezı megelızı véleményezési, egyeztetési eljárás stb. Ugyanakkor a bevezetı rész egyetlen, sortöréssel tagolható mondatból áll. A bevezetı rész kötelezı tartalmi elemeit és szövegezési mintáit is tartalmazza az R. mellékletének 7. pontja Itt érdemes szót ejteni a hivatkozások kérdésérıl, miszerint a rugalmas: jogszabály címének megjelölésével, a címbıl csak annak egy részének a megjelölésével vagy a szabályozási tárgykörének megjelölésével, a merev: pl. a jogszabályszerkesztésrıl szóló 61/2009(XII.14) IRM rendelet 19. (1) bekezdés és az általános hivatkozás: pl. törvény eltérı rendelkezésének hiányában lehetıségét kínálja fel az R. azzal, hogy a magasabb szintő jogszabály szó szerinti, vagy tartalmi átvétele helyett a hivatkozás alkalmazásával a magasabb szintő jogszabály szövegének esetleges változása nem okoz módosítási kényszert. Valamely jogintézményre hivatkozni a jogintézmény egyértelmő megjelölésével kell. Részletesen tagolja az R. a szerkezeti egységekre való hivatkozás formáit, de tiltja mondatra, fordulatra, tagmondatra, szerkezeti egységnek nem minısülı nyelvtani egységre való hivatkozást. Az R. 36. (2) bekezdése taxatíve rögzíti a jogszabályban alkalmazandó szerkezeti egységek körét. Ezek: az alpont, a pont, a szakasz, az alcím, a fejezet, a rész és a könyv. Ez a formai tagolás szigorúan kötött, más szerkezeti egységet, pl. francia bekezdést alkalmazni nem lehet. A jogszabály tervezete jelöletlen szerkezeti egységet nem tartalmazhat. A jogszabály alapegysége a szakasz, a tervezet tagolása során a szakasznál magasabb szerkezeti egység csak akkor alkalmazható, ha e nélkül a jogszabály áttekinthetısége nem biztosított. A tervezet jelöletlen szerkezeti egységet nem tartalmazhat. A szakaszok jelölése pozitív egész számokból képzett arab számokból és a jelbıl áll (pl. 35. ), a jelhez nem kapcsolható a többes szám jele. Szabályozásra került a pontok és alpontok használata, azaz a szakaszt és a bekezdést pontokra kell tagolni, ha a szakaszba vagy bekezdésbe foglalt mondat felsorolást tartalmaz, a felsorolás bármely két eleme között logikai kapcsolat áll fenn, és ez a jogszabály áttekinthetıségét elısegíti. Minden esetben figyelmet kell fordítani arra, hogy nyitó szövegrész nélkül nem lehet pontokat, alpontokat alkalmazni és a hiányos mondatok elkerülése érdekében a záró szövegrészt sortöréssel kell elválasztani. A pontok, alpontok jelölésének szabályait rögzíti az R a.

4 II. A jogszabály általános rendelkezései Az R. meghatározza az általános rendelkezések tartalmát. A rendelet-tervezetben kizárólag az általános rendelkezések között szabályozható: a jogszabály hatálya az idıbeli hatály kivételével személyi hatályról akkor lehet rendelkezni az önkormányzati rendelet-tervezetben, ha az a jogalkotásról szóló törvényben meghatározott személyi hatály alá nem tartozó jogalanyokra is kiterjed, vagy attól egyébként eltér, és ez a jogszabály tervezetének egyéb rendelkezései alapján nem egyértelmő, területi hatályról akkor lehet rendelkezni az önkormányzati rendelettervezetben, ha az a jogalkotásról szóló törvényben meghatározott területi hatálytól eltér és ez a jogszabály tervezetének egyéb rendelkezései alapján nem egyértelmő. Az önkormányzati rendeletekben a személyi vagy a területi hatályra vonatkozó rendelkezés kivételes lesz. a jogszabály alkalmazására, valamint a szabályozásra vonatkozó alapelv normatív tartalommal nem rendelkezı kijelentést vagy a szabályozás célját nem lehet a jogszabály alapelvei között rögzíteni. a jogszabály egészére vonatkozó értelmezı rendelkezés, magától értetıdı jelentéső, vagy a köznyelvi értelemben használt fogalmak nem értelmezhetıek értelmezı rendelkezéssel, a szakkifejezések kivételével a fogalmat a köznapi jelentésétıl alapvetıen különbözı tartalommal nem lehet értelmezni. Ha sok fogalom értelmezése indokolt, célszerő értelmezı rendelkezések alcím alá rendezni. Itt sem vehetı át a magasabb szintő jogszabály szövege! az a jogszabály egészére vagy több szerkezeti egységére vonatkozó rendelkezés, amely nem foglalható más a szakasznál magasabb szintő szerkezeti egységbe III. A jogszabály részletes rendelkezései A részletes rendelkezések között kell szabályoznia jogszabály alapvetı normatív tartalmát képezı azon rendelkezéseket, melyekrıl nem más logikai egységben kell rendelkezni. Célszerő elkülöníteni az anyagi és eljárásjogi szabályokat egymástól. A részletes szabályokat olyan logikai sorrendben kell szabályozni, hogy a korábban szabályozott rendelkezésekbıl logikusan, folyamatosan következzenek a késıbbiek.

5 IV. A jogszabály záró rendelkezései A záró rendelkezések között kell elhelyezni az: önálló szakaszban a hatályba léptetı rendelkezéseket A jogszabály hatályba lépésének idıpontjától eltérı idıpontban hatályba lépı szerkezeti egységek hatályba lépésérıl a hatályba lépésük sorrendjében, önálló bekezdésben kell rendelkezni. [(R. 78. (2)] Helytelen példák: (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel június 1-jén lép hatályba. (2) A szeptember 1-jén, a január 30-án lép hatályba. Egy bekezdésben nem lehet kétféle hatályba lépési idıpont (1) Ez a rendelet a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel június 1-jén lép hatályba. (2) A szeptember 1-jén lép hatályba. (3) A szeptember 1-jén lép hatályba. Azonos hatályba lépési idıpont nem lehet két külön bekezdésben (1) Ez a rendelet a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel június 1-jén lép hatályba. (2) A szeptember 1-jén lép hatályba. (3) A augusztus 1-jén lép hatályba. A hatályba lépési idıpont sorrendjében kell haladni, tehát itt a (2) és (3) bekezdés tartalma felcserélendı. A jogszabály hatálybalépésének legkorábbi idıpontja a kihirdetését követı nap lehet, de ez is csak kivételesen fordulhat elı, hiszen a jogszabály végrehajtására felkészüléshez megfelelı idıt kell biztosítani. az átmeneti rendelkezéseket Egy jogszabály hatályba lépésekor rendezni kell annak kérdését, hogy a hatálybalépése elıtt keletkezett ügyekben (eljárások során) kell-e alkalmazni. Ennek kérdését az átmeneti rendelkezések körében rendezhetjük figyelemmel a visszaható hatály tilalmára is. a jogalkotásra vonatkozó európai uniós követelményekre vonatkozó rendelkezést Amennyiben a helyi jogalkotásra felhatalmazást adó magasabb szintő jogszabály (törvény) már tartalmazza az Európai Unió jogának való

6 megfelelést, akkor az önkormányzati rendeletben nem szükséges ilyen záradékot megállapítani a módosító rendelkezéseket A rendelet háromféleképpen teszi lehetıvé egy hatályban lévı jogszabály, rendelet módosítását szövegcserés módosítás lényege, hogy nem egy egész szerkezeti egység szakasz szövege változik meg, hanem ezen belül csak egy mondatrész pl. A rendelet 5. (2) bekezdésében a regionális közigazgatási hivatal szövegrész helyébe a megyei közigazgatási hivatal szövegrész lép. újraszabályozás ha egy szerkezeti egység teljes egészében megváltozik, egy vagy több szakasz vagy bekezdés helyére másik szöveg lép pl. A rendelet 5. (2) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép. kiegészítés lényege, hogy a meglévı szöveg nem változik, hanem kibıvül új szerkezeti egységgel. Nem teszi lehetıvé az új szabályozás, hogy egy nem tagolt szerkezeti egység, pl. bekezdéseket nem tartalmazó szakasz úgy kerüljön kiegészítésre, hogy az addigi szöveg (1) bekezdés lesz, az új szöveg pedig a (2) bekezdés lesz. Ilyenkor a módosítás helyes formája az újraszabályozás lesz. Nem módosítható a jogszabály megjelölése és a bevezetı rendelkezése. Ha a megnevezés vagy a bevezetı rész kiigazítása szükséges, az R.-t megfelelıen akkor egyszerően csak át kell írni, ki kell egészíteni, ha szükséges. Nem módosítható a szerkezeti egység megjelölése, ez gyakorlatilag az átszámozás tilalma, az átszámozás helyett az újraszabályozás vagy a kiegészítés alkalmazandó. Pl. A rendelet 2. -a helyébe a következı rendelkezés lép: 2. (1) - a korábbi (1) bekezdés (2) - az új (2) bekezdés (3) - a korábbi (2) bekezdés, vagy A rendelet 2. - a következı (1a) bekezdéssel egészül ki: (1a). Praktikusabb ilyen esetben a kiegészítés alkalmazása, mert hivatkozás esetén nem okoz gondot a módosítás, nincs módosítási kényszer. Korábban ilyen módon való szabályozásra nem volt lehetıség. Az átszámozás tilalma miatt - ha a szerkezeti egység átszámozására lenne szükség, akkor - a R. kiegészítésekre (beszúrásokra) ad lehetıséget pl. 2/A., 3a. pont, (2a) bekezdés

7 Nem módosítható továbbá a jogszabály tervezetében a jogszabálynak nem minısülı jogforrás, a módosító rendelkezések, hatályba nem lépést kimondó rendelkezés és a hatályba lépett hatályba léptetı rendelkezés. A módosító rendelkezések tagolása között megtaláljuk azok sorrendjére vonatkozó szabályokat is, miszerint az új szerkezeti egységet megállapító módosító rendelkezéseknek meg kell elızniük a szövegcserés módosító rendelkezéseket. MÓDOSÍTÓ JOGSZABÁLY TERVEZETE NEM ÁLLAPÍTHATJA MEG EGY MÁSIK JOGSZABÁLY TELJES SZÖVEGÉT! Helytelen megoldás: A helyi iparőzési adóról szóló 3/1993(III.3) önkormányzati rendelet módosításáról és egységes szövegérıl a hatályon kívül helyezı rendelkezést A jogszabály nem érvényét hanem hatályát veszti! Helytelen megoldás: E rendelet hatályba lépésével egyidejőleg szöveg alkalmazása, helyes megjelenítése:.5. Ez a rendelet a kihirdetését követı 8. napon lép hatályba. 6. Hatályát veszti a.. A rendelkezés felépítése során a hatályát vesztı rendelkezéseknél a merev hivatkozást kell alkalmazni és a rendelkezéseket egy szakaszba kell foglalni. A különbözı idıpontban hatályba lépı, hatályon kívül helyezı rendelkezéseket külön bekezdésben kell szabályozni. Ha egy rendeletben több, különbözı önkormányzati rendeletet kívánunk hatályon kívül helyezni, akkor a hatályon kívül helyezı rendelkezéseket külön pontban kell szabályozni, ahol a sorrendet az önkormányzati rendeletek megalkotásának idıpontja dönti el azaz, a korábban alkotott rendeletek megelızik a késıbbieket. A technikai deregulációnak különösen a módosító és a hatályon kívül helyezı jogszabályok körében van jelentısége. Lényege, hogy minél kevesebb olyan jogszabály legyen, amit más jogszabály által kell hatályon kívül helyezni. A jogszabály lehetıleg saját maga mondja ki önmaga hatályon kívül helyezését. Már magában, a jogszabályban hatályon kívül kell helyezni többek között a módosító, hatályon kívül helyezı, átmeneti rendelkezéseket. A jogszabály önmaga hatályvesztésérıl a jogszabályt hatályba léptetı rendelkezéssel egy mondatban rendelkezhet. a hatályba nem lépésrıl szóló rendelkezést A hatályon kívül helyezı jogszabály kivételével jogszabály tervezete csak jogszabály, annak szerkezeti egysége vagy szerkezeti egységének a szövegrésze hatályba nem lépésére vonatkozó rendelkezést tartalmazhat. Alkalmazásánál a Nem lép hatályba... merev hivatkozás a szövegkombináció.

8 A hatályba nem lépésrıl szóló rendelkezés hatályba lépésének idıpontját úgy kell meghatározni, hogy az megelızze azt az idıpontot, amikor a jogszabály, a szerkezeti egység vagy a szövegrész hatályba lépett volna. V. A melléklet Folyamatosan problémát okoz még mindig a rendeletek mellékletének kezelése, illetve az, hogy mi kerüljön a jogszabály mellékletébe és mi a függelékbe, mikor melyiket kell alkalmazni. Jogszabály-tervezetben mellékletet akkor kell alkalmazni, ha a jogszabályban rögzíteni kívánt szabályozási tartalom annak speciális megjeleníthetısége vagy technikai jellege miatt nem fejezhetı ki átláthatóan a jogszabály tervezetének szakaszaiban. Nem létezhet melléklet anélkül, hogy a rendelet-tervezet valamelyik szakasza a szabályozási tartalom megjelölésével ne hivatkozna a mellékletre. A melléklet elölésével és tagolásával kapcsolatos szabályokat is rögzíti az R. A melléklet tagolása során nem alkalmazható a szakaszokra való tagolás, a melléklet a ponton belül táblázatot vagy idézetet is tartalmazhat, de: - a táblázat sorait pozitív egész számokból képzett arab számokkal, míg oszlopait a latin abc nagybetőivel kell megjelölni pl. leggyakoribb ilyen megoldás az önkormányzatok költségvetésérıl szóló rendeletek mellékleteként a mérleget bemutató táblázatok, - idézet esetén az őrlapot, grafikai elemet vagy szerkezeti egységre megfelelıen nem tagolható szöveget idézıjelben vagy keretben kell megjeleníteni. A melléklet nem tartalmazhat szabályozási tartalomba nem tartozó vagy a jogszabály szakaszaiban meghatározható szabályt. A melléklet és szerkezeti egységei megjelölésére, hivatkozásra és a módosítására vonatkozó mintákat az R. mellékletének 18. pontja tartalmazza. A jogszabályszerkesztésrıl szóló rendelet elıírásai szerint szükséges áttekinteni figyelemmel az SZMSZ-ek idıszerő felülvizsgálatára is - az önkormányzati rendeleteknek a tervezetek szerkesztésének, szövegezésének, megjelölésének helyi szabályait. Tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság december 31. hatállyal 121/2009(XII.17) AB határozatával megsemmisítette a jogalkotásról szóló XI. törvényt, várható, hogy az új szabályozás megszületését követıen esetleg módosulnak majd a jogszabályszerkesztésre vonatkozó szabályok is.

Segédanyag SZMSZ alkotáshoz

Segédanyag SZMSZ alkotáshoz Segédanyag SZMSZ alkotáshoz A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztálya ezúton szeretne segítséget nyújtani a települési önkormányzatoknak új

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA december 14., hétfõ. Tartalomjegyzék. 61/2009. (XII. 14.

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA december 14., hétfõ. Tartalomjegyzék. 61/2009. (XII. 14. MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2009. december 14., hétfõ 182. szám Tartalomjegyzék 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet A jogszabályszerkesztésrõl 44682 44682 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y

Részletesebben

I. Általános észrevételek az önkormányzati rendeletalkotási folyamattal kapcsolatban. Havassy Sándor, igazgató Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

I. Általános észrevételek az önkormányzati rendeletalkotási folyamattal kapcsolatban. Havassy Sándor, igazgató Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 84 Havassy Sándor, igazgató Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal A helyi jogalkotással kapcsolatos törvényességi ellenőrzések tapasztalatairól A jogalkotási tevékenység különösen annak előkészítése szakma.

Részletesebben

I. Bevezetés... 3 II. Jogszabály tervezetére vonatkozó általános rendelkezések... 3 1. A jogszabály tervezetének a megszövegezésére vonatkozó

I. Bevezetés... 3 II. Jogszabály tervezetére vonatkozó általános rendelkezések... 3 1. A jogszabály tervezetének a megszövegezésére vonatkozó SEGÉDLET AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDELETEK MEGALKOTÁSÁHOZ A JOGSZABÁLYSZERKESZTÉSRŐL SZÓLÓ 61/2009. (XII. 14.) IRM RENDELET ALAPJÁN Készítette: dr. Antalóczi-Szilágyi Adrienn dr. Karvalics Katalin dr. Kiss Bernadett

Részletesebben

Az önkormányzati rendeletalkotás és jegyzőkönyvezés gyakorlati kérdései január 18. dr. Gyüre Izabella törvényességi referens

Az önkormányzati rendeletalkotás és jegyzőkönyvezés gyakorlati kérdései január 18. dr. Gyüre Izabella törvényességi referens Az önkormányzati rendeletalkotás és jegyzőkönyvezés gyakorlati kérdései 2016. január 18. dr. Gyüre Izabella törvényességi referens Önkormányzati rendeletalkotás: I. A bevezető rész Irányadó jogszabályok:

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzıjétıl

Sárospatak Város Jegyzıjétıl Sárospatak Város Jegyzıjétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/513-264 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu ELİTERJESZTÉS - a Képviselı-testületnek Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalában

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-25/2012. Tárgy: A Vagyonrendelet felülvizsgálata Mell.: 1 pld. rendelet-tervezet

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a helyi önkormányzatok által alkotható önkormányzati rendeletekhez

ÚTMUTATÓ. a helyi önkormányzatok által alkotható önkormányzati rendeletekhez 1. melléklet KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ÚTMUTATÓ a helyi önkormányzatok által alkotható önkormányzati rendeletekhez Készítette: dr. Agg Barnabás 1 Útmutató TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 2

Részletesebben

SZERVEZETFEJLESZTÉS KENDERES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁBAN

SZERVEZETFEJLESZTÉS KENDERES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁBAN SZERVEZETFEJLESZTÉS KENDERES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁBAN ÁROP-1.A.2/A-2008 Szabályozási folyamatok átalakítására vonatkozó elemzés; Rendeletalkotási audit részterület Dr. Csonka Ernı Ügyvédi

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22- /2011. Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. március 21-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. március 21-i ülésére 1. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2013. március 21-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2013. ( ) önkormányzati rendelete az egyes

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 36. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének /2015. ( ) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 8/2009.(III.30.)

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-13/2012. Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZİJÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-250 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu E L İ T E R J E S Z T É S - a Képviselı-testületnek - az állatok

Részletesebben

2011. október 27. napján tartandó

2011. október 27. napján tartandó Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Ügyiratszám: 3024/2011. Sorszám: 8. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2011. október 27.

Részletesebben

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. Szám: /2011. Elıkészítı: Pékné dr.

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. Szám: /2011. Elıkészítı: Pékné dr. BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. Szám: 1100- /2011. Elıkészítı: Pékné dr.csefkó Judit E L İ T E R J E SZ T É S A Képviselı-testület 2011. július 28-i

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 312. MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételérıl szóló

Részletesebben

A normaszöveg Wordben történő szerkesztése során a következőkre figyelemmel lenni:

A normaszöveg Wordben történő szerkesztése során a következőkre figyelemmel lenni: Melléklet A ParLex lehetőséget teremt arra, hogy megfelelően szerkesztett Worddokumentumok tartalmát a legtöbb esetben a rendszerben importálással is lehessen rögzíteni. Az importáláshoz szükséges, hogy

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl. Medgyesbodzás Széchenyi u. 38.

Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl. Medgyesbodzás Széchenyi u. 38. Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl Medgyesbodzás Széchenyi u. 38. Elıterjesztés Medgyesbodzás Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2014. január 13-án tartandó ülésére a szociális célú tőzifa

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás október 9.

Alkotmányjog 1 előadás október 9. Alkotmányjog 1 előadás 2017. október 9. Ameddig az előző előadás eljutott a normatív jogi aktus megkülönböztetése az egyedi jogi aktustól a jogforrások (normatív jogi aktusok) rendszerezése, alapvető típusai

Részletesebben

Az önkormányzati rendelet 10/A. -a kiegészül az alábbi (6) bekezdéssel:

Az önkormányzati rendelet 10/A. -a kiegészül az alábbi (6) bekezdéssel: SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK /. (...) önkormányzati rendelete a települési szilárdhulladékokkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 11/2003. (V. 27.) számú

Részletesebben

10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete. az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 10/2013. (VII.22.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER E L İ T E R J E S Z T É S az Országos Érdekegyeztetı Tanács részére a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetıségének meghosszabbításáról Budapest, 2009. október 2 Ö S S

Részletesebben

Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály

Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2011. (II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl.

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. LAD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. Lad Község Önkormányzat Képviselı-testülete a közigazgatási

Részletesebben

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2008. (IX. 15.) ÖR. számú

HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2008. (IX. 15.) ÖR. számú HAJDÚBAGOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2008. (IX. 15.) ÖR. számú az Önkormányzat Képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló módosított 8/2007. (IV. 15.)

Részletesebben

Jogforrások II. Alkotmányjog 1. előadás március 9. Bodnár Eszter

Jogforrások II. Alkotmányjog 1. előadás március 9. Bodnár Eszter Jogforrások II. Alkotmányjog 1. előadás 2017. március 9. Bodnár Eszter 2 A jogszabályok érvényessége 3 A jogszabályok érvényessége 1. Jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv vagy személy alkotta meg 2.

Részletesebben

A rendelet tervezet elkészítése során törekedtünk arra, hogy a hatáskörök megosztása során a polgármester és a bizottságok között megfelelő

A rendelet tervezet elkészítése során törekedtünk arra, hogy a hatáskörök megosztása során a polgármester és a bizottságok között megfelelő Általános indokolás A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 2011. január 1-jén lépett hatályba és 18. -a a következő rendelkezést tartalmazza: 18. (1) A jogszabály tervezetéhez

Részletesebben

Tárgy: A Tolna Megyei kereskedelmi és Iparkamara javaslata a közterületek használatáról szóló 1/2009. (II.3.) önkormányzati rendelet módosítására

Tárgy: A Tolna Megyei kereskedelmi és Iparkamara javaslata a közterületek használatáról szóló 1/2009. (II.3.) önkormányzati rendelet módosítására Elıterjesztés a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság ülésére Tárgy: A Tolna Megyei kereskedelmi és Iparkamara javaslata a közterületek használatáról szóló 1/2009. (II.3.) önkormányzati rendelet módosítására

Részletesebben

A jogalkotásról szóló évi CXXX. törvény helyi jogalkotási munkát érintő legfontosabb rendelkezései

A jogalkotásról szóló évi CXXX. törvény helyi jogalkotási munkát érintő legfontosabb rendelkezései A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény helyi jogalkotási munkát érintő legfontosabb rendelkezései Az Alkotmánybíróság 121/2009. (XII.17.) AB határozatával 2010. december 31-i hatállyal megsemmisítette

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZEPTEMBER 15-EI

ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SZEPTEMBER 15-EI ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. SZEPTEMBER 15-EI MUNKATERV SZERINTI RENDES ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1833-4/2015/D. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB IV. NAPIREND Tárgy: Az

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. április 19-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat Vecsés

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/ Fax: 89/

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/ Fax: 89/ PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 114. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. szeptember 18-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzıjétıl

Sárospatak Város Jegyzıjétıl Sárospatak Város Jegyzıjétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Tisztelt Képviselı-testület! A Képviselı-testület

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 232 MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról szóló 1/2009. (II. 3.) önkormányzati

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 5. Tel.: 89/ Fax.: 89/

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 5. Tel.: 89/ Fax.: 89/ PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 5. Tel.: 89/515-000 Fax.: 89/313-989 E-mail: polgarmester@papa.hu 22. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Önkormányzati SZMSZ módosítása

Önkormányzati SZMSZ módosítása Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı út 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 241- /2013. ELŐTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. 46/2010. (IX. 8.) önkormányzati rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. 46/2010. (IX. 8.) önkormányzati rendelete 1 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 46/2010. (IX. 8.) önkormányzati rendelete 1 egyes önkormányzati rendeletek és önkormányzati rendeleti rendelkezések technikai deregulációs hatályon

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S TÁRGY: Szálka Község Önkormányzata Képviselőtestületének /2012. ( ) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló /20. (III..) önkormányzati rendelet módosításáról (t e r v

Részletesebben

3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet

3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet 3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítıjére és tartalmára vonatkozó szabályokról A természet védelmérıl szóló 1996. évi LIII. törvény 36. (4) bekezdésében

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl

SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e. a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl SÁROSPATAK VÁROS KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2007. (V.31.) r e n d e l e t e a jármővek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjérıl Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete a helyi

Részletesebben

Tervezet a közigazgatási egyeztetésre

Tervezet a közigazgatási egyeztetésre KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1426/2007. Tervezet a közigazgatási egyeztetésre az egyes 1989. október 23-át megelőzően védetté nyilvánított természeti területek védettségét fenntartó

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE 3. IKTATÓSZÁM: 2-5/2012. MELLÉKLET: DB TÁRGY: Javaslat egyes önkormányzati rendeltek módosítására és ére ELİTERJESZTİ: Vargha Tamás a

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő testületének november 25-én tartandó ülésére. Tisztelt képviselő testület!

Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő testületének november 25-én tartandó ülésére. Tisztelt képviselő testület! HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R E 4242. HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295 Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat képviselő testületének 2011.

Részletesebben

A támogatásra vonatkozó általános szabályok 1. A rendelet célja, hatálya

A támogatásra vonatkozó általános szabályok 1. A rendelet célja, hatálya Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselı-testületének 10/2014.(X.03.) önkormányzati rendelete a szociális célú tüzelıanyag támogatás helyi szabályairól Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Jogi Bizottság 8.2.2012 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE (20/2012) Tárgy: a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának a közérdeklıdésre számot tartó jogalanyok jog szerinti könyvvizsgálatára

Részletesebben

A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai:

A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai: 2. Tevékenységre, mőködésre vonatkozó adatok Közzétételi egység: Döntéshozatal, ülések A testületi szerv döntéshozatalának eljárási szabályai: A képviselı-testület döntéshozatalának eljárási szabályait

Részletesebben

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl

Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének. 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete. a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testületének 13/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjérıl Alap Község Önkormányzata Képviselı-testülete a Magyar

Részletesebben

T/7395. számú törvényjavaslat. a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény módosításáról

T/7395. számú törvényjavaslat. a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7395. számú törvényjavaslat a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest,

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 102 MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének /2013. (.) önkormányzati rendelete a lakások és egyéb építmények építéséhez, kialakításához

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 19-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének május 19-i ülésére 4. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. május 19-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2011. (.. ) önkormányzati rendelete a köztemetırıl

Részletesebben

Partnerségi Egyeztetési Szabályzat módosítása. zárt ülés

Partnerségi Egyeztetési Szabályzat módosítása. zárt ülés Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı u. 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 133-../2014. ELİTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 2/2004. (I. 16.) sz. önkormányzati rendelete

PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének. 2/2004. (I. 16.) sz. önkormányzati rendelete PILIS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA Képviselı-testületének 2/2004. (I. 16.) sz. önkormányzati rendelete a Képviselı-testület hivatalában dolgozó köztisztviselık, ügykezelık közszolgálati jogviszonyának egyes

Részletesebben

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı 8. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának felülvizsgálata Az elıterjesztést

Részletesebben

Önkormányzati Rendeletek Tára

Önkormányzati Rendeletek Tára Tiszaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 28/2013.(XI.29.)

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 248. MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének /2014. ( ) önkormányzati rendelete a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételérıl szóló

Részletesebben

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások

VI. téma. Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások VI. téma Jogalkotás, a bírói jog, szokásjog. Jogforrások 1. A jogalkotás 1.1. Fogalma: - specifikus állami tevékenység, - amit főleg közhatalmi szervek végezhetnek - és végterméke a jogszabály. Mint privilegizált

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A rendelet hatálya Visegrád Város Önkormányzat Képviselı-testületének 15/2013. (VI.19.) önkormányzati rendelete a helyi településrendezési elıírások tartalmáról szóló elızetes tájékoztatás és a tervekkel kapcsolatos szakmai

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 22-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének október 22-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. október 22-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. ( ) önkormányzati rendelete a Szervezeti

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testület 2014. október 1 - i rendkívüli nyilvános testületi ülésére a 3. sz. napirendi ponthoz Tárgy: Rendeletalkotás a szociális

Részletesebben

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-ai ülésére

Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés április 28-ai ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke Elıterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2011. április 28-ai ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról

Részletesebben

A helyi közművelődési rendelet

A helyi közművelődési rendelet A helyi közművelődési rendelet 2010. május 4. Jogszabályi háttér 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 1991. évi XX. törvény (hatásköri tv.)þ 1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről...

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/17566.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/17566.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/17566.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 29-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 29-i ülésére 1. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 29-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2012. ( ) önkormányzati rendelete a hulladékkezelési

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról *

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének 7/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelete a településképi véleményezési eljárásról * Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyőlése az épített

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 258. MELLÉKLET:- TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2013. ( ) önkormányzati rendelete a közterületi parkolók üzemeltetésérıl és a parkolási díjakról

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselıtestületének. Dr. Kovács Beáta jegyzı. Elıterjesztés, rendelet-tervezet

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselıtestületének. Dr. Kovács Beáta jegyzı. Elıterjesztés, rendelet-tervezet ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselı-testületének Elıterjesztı: Dr. Kovács Beáta jegyzı Tárgy: Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselıtestületének önkormányzati rendelet-tervezete egyes

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Sátoraljaújhely Város Önkormányzata valamint Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala - mint ajánlatkérı - közbeszerzési eljárásai elıkészítésének, lefolytatásának

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0277/84. Módosítás. Struan Stevenson, Konrad Szymański az ECR képviselıcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A7-0277/84. Módosítás. Struan Stevenson, Konrad Szymański az ECR képviselıcsoport nevében 10.9.2013 A7-0277/84 84 23 a preambulumbekezdés (új) (23a) A I. mellékletében a hagyományos energiaforrásokból származó kıolaj és földgáz vonatkozásában elıírt termelési küszöbértékek nem veszik figyelembe

Részletesebben

./. (..) önkormányzati rendelete

./. (..) önkormányzati rendelete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK a kötelezıen igénybeveendı, szervezett kéményseprı-ipari közszolgáltatásról szóló 2/1997. (II. 19.) számú rendelet módosításáról Sárospatak Város Önkormányzat

Részletesebben

Önkormányzati Rendeletek Tára

Önkormányzati Rendeletek Tára Tiszaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelete 1 a helyi iparűzési Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 28/2013.(XI.29.)

Részletesebben

A HELYI JOGALKOTÁS, JOGSZABÁLYSZERKESZTÉS JELLEMZŐ HIBÁI A 10 LEGGYAKORIBB HIBA BEMUTATÁSÁVAL

A HELYI JOGALKOTÁS, JOGSZABÁLYSZERKESZTÉS JELLEMZŐ HIBÁI A 10 LEGGYAKORIBB HIBA BEMUTATÁSÁVAL JOGSZABÁLYSZERKESZTÉS JELLEMZŐ HIBÁI A 10 LEGGYAKORIBB HIBA BEMUTATÁSÁVAL JOGSZABÁLYSZERKESZTÉS JELLEMZŐ HIBÁI 1. TÚLTERJESZKEDÉS A FELHATALMAZÁSON 22. A halott-átvételi díj összege 2500 Ft. 15. (1) A

Részletesebben

A temetıkrıl és a temetkezésrıl szóló 9/2003. (IV. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. -a a következı (7)-(8) bekezdéssel egészül ki:

A temetıkrıl és a temetkezésrıl szóló 9/2003. (IV. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. -a a következı (7)-(8) bekezdéssel egészül ki: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 67/2011. (XII. 20.) önkormányzati rendelete a temetıkrıl és a temetkezésrıl szóló 9/2003. (IV. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról * Szekszárd

Részletesebben

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet 203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet a biztosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítésérıl A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról

Részletesebben

2. Az SZMSZ 19. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az SZMSZ 19. (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata Képviselő-testületének./... (....) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2014. (XI.14.) önkormányzati

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 2011/3. szám Budapest, 2011. április 13. Szám: 11529/2011. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Utasítások: Tartalomjegyzék 1. 5/2011. (IV. 08.) ORFK utasítás a Rendőrség

Részletesebben

SZABÁLYZATOK FORMÁTUMLEÍRÁSA

SZABÁLYZATOK FORMÁTUMLEÍRÁSA TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZATOK FORMÁTUMLEÍRÁSA Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2007. január 3. Határozat száma: 2007/1/6. Hatályos: 2007. január 3. Felelıs személy: Tóth Péter, fıtitkár oldalszám:

Részletesebben

Dr. H ava si Bi a nk a FÓRUM. PhD hallgató Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola. I. Bevezetés

Dr. H ava si Bi a nk a FÓRUM. PhD hallgató Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola. I. Bevezetés Dr. H ava si Bi a nk a PhD hallgató Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola Jogalkotási, jogszabályszerkesztési követelmények érvényesülése a helyi rendeletek tükrében kiemelt figyelemmel

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 98 MELLÉKLET: - TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a helyi környezetvédelmi alap létrehozásáról, az alappal való

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S TÁRGY: Szálka Község Önkormányzata képviselő-testülete /2014. (...) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2012. (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2014. (XI. 20.) rendelete

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2014. (XI. 20.) rendelete Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2217 Gomba, Bajcsy-Zs. u. 2. 2. napirendi pont előterjesztésének melléklete Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének../2014. (XI. 20.) rendelete

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 295. MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének /2013. ( ) önkormányzati rendelete a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételérıl szóló

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. szeptember 15-i ülésére Tárgy: A környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló 33/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A MAGYAR SZÁMVITELI STANDARDJAVASLATOK KIALAKÍTÁSÁNAK RÉSZLETES ELJÁRÁSI RENDJE módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva 1. (1) A magyar számviteli standardokról, azok értelmezéseirıl és a kapcsolódó

Részletesebben

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testülete Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2011.(VI.3.) önkormányzati rendelete az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló 2/2007.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról Simontornya

Részletesebben

1. JOGFORRÁSOK. Típusai. Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben)

1. JOGFORRÁSOK. Típusai. Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben) 1. JOGFORRÁSOK Típusai Jogszabály (alkotmány, törvény, rendelet, rendes vagy rendkívüli jogrendben) Közjogi szervezetszabályozó eszköz (normatív határozat és utasítás) Speciális jogforrás (AB határozat,

Részletesebben

A Rendelet 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete kerül.

A Rendelet 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete kerül. Röszke Község Önkormányzat Képviselı-testülete 7/2012.(VI.6.) számú önkormányzati rendelete a gyermekeket megilletı egyes ellátásokról szóló 4/1998.(IV.15.) KT. számú rendelet módosításáról Röszke Község

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 113. MELLÉKLET: 1 TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a Vagyongazdálkodási Alapról szóló 37/2008. (XII. 5.) önkormányzati

Részletesebben

Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének. 3/2013.(II.21.) Ör. számú önkormányzati rendelete

Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének. 3/2013.(II.21.) Ör. számú önkormányzati rendelete Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testületének 3/2013.(II.21.) Ör. számú önkormányzati rendelete az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól Tiszaalpár Nagyközségi Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének február 13-i ülése 10. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének február 13-i ülése 10. számú napirendi pontja Minősített többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2009. február 13-i ülése 10. számú napirendi pontja Rendelettervezet a Tolna Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS évi költségvetési rendeletének tervezetérıl.

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS évi költségvetési rendeletének tervezetérıl. Dr. Cseke László kamarai tag könyvvizsgáló, engedély szám: 001430. 7400 Kaposvár, Kazinczy F. u. 36. tel/fax:82-427-456, 06-30-288-54-23, e-mail:kondit@t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZEKSZÁRD

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 39. MELLÉKLET: - TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyőlésének /2014. (...) önkormányzati rendelete egyes önkormányzati rendeleteknek az új Polgári Törvénykönyv

Részletesebben

TERVEZET! MUNKAANYAG. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTER KvVM/KJKF/1028/2009. /KÖZIGAZGATÁSI EGYEZTETÉS/ Budapest, 2009.

TERVEZET! MUNKAANYAG. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTER KvVM/KJKF/1028/2009. /KÖZIGAZGATÁSI EGYEZTETÉS/ Budapest, 2009. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTER KvVM/KJKF/1028/2009. TERVEZET! MUNKAANYAG az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikai berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló 16/2004. (X.

Részletesebben

A tervezetek előterjesztője

A tervezetek előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Bordány Község Önkormányzati Képviselıtestületének../2012.(.) önkormányzati rendelete. A gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Bordány Község Önkormányzati Képviselıtestületének../2012.(.) önkormányzati rendelete. A gyermekvédelem helyi szabályozásáról Bordány Község Önkormányzati Képviselıtestületének../2012.(.) önkormányzati rendelete A gyermekvédelem helyi szabályozásáról Bordány Község Önkormányzati Képviselıtestülete Magyarország Alaptörvénye 32.

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl

Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl Dunabogdány Község Önkormányzatának 2/1997 (I.6. ) rendelete a kéményseprı-ipari közszolgáltatások kötelezı igénybevételérıl (Egységes szerkezetben a 3/1998. (II. 9.), 18/2005. (XII 9.), 15/2007. (XII.

Részletesebben

Tisztelt Jegyző Úr! I. Az önkormányzatok szervezetalakításának jogköre és annak korlátai

Tisztelt Jegyző Úr! I. Az önkormányzatok szervezetalakításának jogköre és annak korlátai KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATAL FELÜGYELETI ÉS IGAZGATÁSI MONITORING FŐOSZTÁLY FŐOSZTÁLYVEZETŐ 1056 Budapest V. ker., Váci utca 62-64. 1364 Budapest, Pf. 234. (1) 235-1774 Fax: (1)

Részletesebben

Tisztelt Közgyőlés! Tóth Edit ügyvezetı igazgató

Tisztelt Közgyőlés! Tóth Edit ügyvezetı igazgató 415-3/2006. Javaslat vonatkozó szabályokról szóló 36/1993.(XII.20.)Ör. számú rendelet módosítására Tisztelt Közgyőlés! A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Részletesebben

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA 3/2004. (VI. 17.) SZÁMÚ KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSA A KÉSEDELMI ÉS AZ ÜGYLETI KAMAT EGYES KÉRDÉSEIRŐL

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA 3/2004. (VI. 17.) SZÁMÚ KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSA A KÉSEDELMI ÉS AZ ÜGYLETI KAMAT EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA 3/2004. (VI. 17.) SZÁMÚ KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSA A KÉSEDELMI ÉS AZ ÜGYLETI KAMAT EGYES KÉRDÉSEIRŐL A Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma az illetékességi területéhez

Részletesebben