AZ ÁRPA NÖVÉNYVÉDELME. I. Az árpa kórokozói. Az árpa kártevői. III. Az árpa gyomírtása. IV. Az árpa komplex védelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ÁRPA NÖVÉNYVÉDELME. I. Az árpa kórokozói. Az árpa kártevői. III. Az árpa gyomírtása. IV. Az árpa komplex védelme"

Átírás

1 AZ ÁRPA NÖVÉNYVÉDELME I. Az árpa kórokozói II. Az árpa kártevői III. Az árpa gyomírtása IV. Az árpa komplex védelme

2 I. Az árpa kórokozói I/1. Árpa csíkos mozaik: barley stripe mosaic Hordeivirus Tünetek: klorotikus, szürke elszineződések, növekedésgátlás, kalászrövidülés. Életmód: mechanikailag átvihető, maggal, pollennel is terjed, 60 %-os termésveszteség is lehet. Számos gyomnövényt is fertőz. Védekezés: Egészséges vetőmag, rezisztens fajta. I/2. Rozsnok mozaik virus: brome mosaic Bromovirus-lásd búza. I/3. Árpa sárga törpülés vírus: barley yellow dwarf Luteovirus Tünetek: növekedésgátlás, sárgulás a levélcsúcstól, hiányos gyökérzet, steril kalászok. Életmód: levéltetvek terjesztik. Védekezés: rezisztens fajták, levéltetvek elleni védekezés.

3 I/4. Árpalisztharmat: Erysiphe graminis f. sp. hordei Tünetek: már ősszel jelentkezhetnek a legalsó levélhüvelyen és levélen. a növény különböző részein fehér, lisztes bevonatot alkot, amely piszkosfehér színű lesz és a felszínről letörölhető. Alulról felfelé a levelek sárgúlnak. A penészbevonat barnásszürke ill. okkersárga lesz. A kalászon is látszik kalászhányást követően. A szemek aszottak lesznek. A terjedésben a szél által terjesztett konídiumoké a fő szerep. Életmód: őszi vetéseken és árvakeléseken micélium (gombafonal) formájában marad fenn vagy termőtesttel a fertőzött növényi maradványokon telel. Meleg, párás időjárás és a túlzott N ellátás kedvez a fejlődésének. Védekezés: - ellenálló fajta - arányos tápanyagellátás - optimális vetésidő és állománysűrűség - tarlómaradvány, növényi maradványok, mély alászántása - Alto 320SC, Amistar, Artea 330EC, Archer 425EC, Bayleton 25WP, Bumper 25EC, Caramba SL, Duett, Eniment 125SL, Falcon 460EC, Flamenco, Folicur Top, Granit SC, Impact, Juwel, Tango Star, Szulfur 900FW, Kénkol 800 FW, stb

4 I/5. Árpatorsgomba: Gaumannomyces graminis A levélzet sárgul, 6-7 cm magasságig egyenletes barna elszíneződés a száron, növekedésgátlás, a tövek gyengén bokrosodnak, a gyökerek korai pusztulása miatt nincs víz és tápanyagfelvétel, a gyökerek feketék, rothadnak. A beteg növény hamarabb kalászol, a szemek léhák. A kalászon korompenész telepedhet meg. Már ősszel fertőzheti a növényeket. A semleges kissé lúgos, kötött talajokat kedveli, a 70-80%-os vízkapacitás a kedvező. A talajban lévő növénymaradványokon marad fenn akár 1-2 évig is. A monokultúra kedvez számára. Megtalálható: árpa, búza, rozs, zab, fűfélék. Védekezés: egyoldalú N trágyázás kerülése, csávázás (Buvisild BR, Quinolate V4X).

5 I/6. Szártörő gomba (szemfolt betegség): Pseudocercosporella herpotrichoides Tünetek: alsó szártagon, hosszú mandula alakú, besüppedt folt, amely a szárat körülölelheti, így az eltörik. A felmetszett szárban egérszürke gombaszövedék van. Megtalálható árpa, rozs, zab, búza. Életmód: Ősszel és tavasszal fertőz. A fertőzött növényi maradványokon 3 évi megél. Hideg, nedves időt kedveli. Intenzív gabonatermesztésben jelentkezik. Védekezés: - vetésváltás (min 3év) - mélyszántás, afertőzött növények korhadásának elősegítése - kevesebb N - csávázás: Buvisild BR, Quinolate V4X - állománypermetezés: Kolfugo Szuper, - szárszilárdító szerek (klórmekvát).

6 I/7. Árpa fedettüszög: Ustilago hordei Tünetek: Kalászolás idején jelentkeznek a fertőzött kalászok az egészségesek után jelennek meg, ellentétben a porüszöggel. A szemeket ezüstös hártya védi, ami betakarításkor széthull. Életmód: A széthulló spórák a szemekre ill. a talajba jutnak betakarításkor, csírafertőző, nagy taljnedvesség és meleg kedvez neki. Védekezés: - egészséges vetőmag - csávázás: Buvisild BR, Biosild BD, Raxil 2WS, stb.

7 I/8. Árpa fekete vagy állporüszög: Ustilago vavilovi (U. nigra) Tünetek: kalászhányáskor az egész kalász üszkös portömegként bújik elő, és hamarabb, mint az egészségesek. Életmód: teliospórákkal telel a talajban, a mag felületén ill. micéliummal a mag héja alatt A gomba a kalászt szétporlasztja és a teliospórákat a szél viszi tova. A száraz talaj és a C fok kedvez neki. Védekezés: - egészséges vetőmag - rezisztens fajták - csávázás szisztemikus szerekkel: Biosild BD, Raxil 025FS, stb.

8 I/9. Árpa törpe vagy levélrozsda: Puccinia hordei Tünetek: narancssárga pörsenések a leveleken (uredospórák), sőt a kalászon is. Életmód: köztes gazda: az ernyős sárma, de e nélkül is végbemehet a fejlődése, mérsékelten csapadékos, hűvös időjárást kedveli. A fertőzött növények a szeptóriára fogékonyabbak. Védekzés: - rezisztenciára nemesítés - mérsékelt N adagolás - nem túl korai vetés - vetésváltás, - Alto Combi 420, Amistar, Archer, Artea 330EC, Falcon 460EC, stb.

9 I/10. Rinhospóriumos levélfoltosság: Rhynchosporium secalis Tünetek: A leveleken sötét vizenyős foltok, amelyeknek a közepe kifakul és kiszárad, a foltok szegélye antociános. A levélpusztulás miatt forrázásos tünet. Életmód: átvitel maggal ill. fertőzött növényi maradványokon marad fenn, csapadékos, hűvös időjárás kedvez neki. Védekezés: - vetésváltás - tarlóhántás - csávázás: Raxil 2WS, - rezisztens fajták - állománykezelés: Alto 320SC, Amistar, Artea 330EC, Archer 425EC, Bumper 25EC, Caramba SL, Duett, Eniment 125SL, Falcon 460EC, Flamenco, Folicur Top, Granit SC, Juwel, Tango Star, stb.

10 I/11. Árpa helmintosporózisai: Helminthosporium spp. Drechslera graminae, D. teres, D. triticirepentis-pyrenophora Bipolaris sorokiniana-cochliobolus sativus Tünetek: levélfoltosság, levélcsíkosság, csíranövénypusztulás, szártőbetegség. Életmód: fertőzési forrás a vetőmag és a növényi maradványok, kedvező a nagy légnedvesség, harmatképződés, szeles, esős idő. Védekezés: - vetésváltás - növényi maradványok leforgatása - ellenálló fajták - csávázás: Raxil 025FS - állománykezelés: Alto 320SC, Amistar, Artea 330EC, Archer 425EC, Bumper 25EC, Caramba SL, Duett, Eniment 125SL, Falcon 460EC, Flamenco, Folicur Top, Granit SC, Juwel, Tango Star, stb.

11 I/12. Egyéb árpabetegségek: -Kőüszög Fekete v. szárrozsda - Sárgarozsda - Fusarium - Septória - Árpaszemek feketecsírájúsága (black point) számos kórokozó okozza, pl.: Bipolaris, Alternaria, Cladospórium, Curvularia.

12 II. Az árpa kártevői II/1. Cserebogár lárvák (pajorok): Fajtáik: Áprilisi (3), Májusi (3), Erdei (3), Júniusi (2), Zöld (2), Kalló (4) Májusi cserebogár (Melolontha melolontha L.) Magyarországon 3 törzse van: V., VI., VII. Kártétel: Életmód: A bogarak a különböző fák és cserjék leveleivel táplálkoznak. A pajorok a fiatal gyökereket átrágják a vastagabb gyökereken felszíni és mélyebb berágásokat (odvasítás) végeznek. A pajorok rágása következtében a növény hervad, majd elpusztul. A májusi cserebogár 2 évig pajor alakban, majd a 3. évben kifejlett (imágó) alakban telel. Rajzása április közepétől kezdődik. A rajzás az esti órákban történik. A nőstények tojásaikat a talajba rakják. Védekezés: - gyommentesítés, tojásrakás utáni tárcsázás - a bogarak ellen piretroid, szervesfoszforsavészter készítmények, de virágzó kúltúrában méhkímélő szerekkel és méhkímélő technológiával védekezhetünk. a pajorok ellen vegyi védekezésre a taljfertőtlenítőszerek használhatók, pl.: Basudin 5G, Counter 5G, Diazinon 5G, Diazol 5G, Force 10CS, stb.

13 II/2. Drótférgek A drótférgek a pattanóbogarak lárvái (vetési pattanóbogár) Kártételük: A bogarak a virág nektárjával táplálkoznak. Fő kártevő a lárva, amely a termesztett és a gyomnövények föld alatti részeit rágják. A rágás következtében a növény föld feletti része sárgulni kezd, majd elszárad. Gabonaféléknél a növény vezérhajtása elbarnúl és enyhe húzásra tőből kiszakad. Életmód: A drótférgek a talajban 3-5 évig fejlődnek, száraz évben mélyebbre húzódnak. Az imágók csak tavaszszal bújnak elő, jól repülnek. Ott szaporodnak el, ahol a talaj PH-ja 4-5 körül van. Előrejelzés: Csalogató vetéssel augusztusban (60 x 60 cm). 2-5 db/m 2 drótféreg már sok. Védekezés: - agrotechnikai: vetésváltás - vegyszeres: talajfertőtlenítés

14 II/3. Vetési bagolylepke Károsít: dohány, kukorica, őszi kalászosok, napraforgó, cukorrépa, lucerna, hagyma, stb. Kártétele: fő kártevő a lárva (mocskos pajor), a fiatal cm magas növényeket a talaj felszínén ill. közvetlen fölötte, legföljebb 1-2 cm magasságban teljesen átrágják, így a növény elpusztul. Az őszi vetések a tábla széle felől pusztulnak. Életmód: 2 nemzedék/év, kifejlett hernyó alakban telel. Az első imágórajzás május elejétől június végéig tart. A második július elejétől szeptemberig is eltarthat. a nőstény tojásait a csíranövények levélfonákára vagy a talajon levő növényi részekre rakja. Előrejelzés szex-feromon és fénycsapda segítségével. Védekezés: - talajfertőtlenítés - melaszból és korpából készített mérgezett csalétek kiszórása - Bancol 50WP, Padan 50 SP, Parashoot CS, Decis 2,5 EC, Fendona 10EC, stb.

15 II/4. Mezei rágcsálók: Mezei pocok: 3-6 évente észlelhető a felszaporodása. A növények föld alatti és feletti részeit egyaránt megrághatja. Veszélyes károsító! A terméskiesés % is lehet. Téli álmot nem alszik, ekkor is táplálkozik. Évente 5-6 alkalommal fial és 3-8 kölyköt hoz a világra egy fialás alkalmával. Fészkelő, táplálkozó és kamraüreget készít. Védekezés: Agrotechnikai úton mélyszántással, pillangósok feltörésével. Mechanikai úton csapdázással, T ülőfák kihelyezésével. Vegyszeres úton: Arvalin, Redentin 75RB. Hörcsög: Időnként felszaporodik. A beérett kalászokat lerágja, a szárat letapossa, a fiatal növényeket foltokban kirágja vak kölyköt hoz egyszerre a világra, évente 2-szer fial. Télére kg magot gyűjt, járatatit lezárja és téli álmot alszik, a készletet előtte és utána fogyasztja. Védekzni lehet kiöntéssel, csapdázással vagy a Gulyás-Palotás-féle, Critox hörcsögírtó patron, Szénkéneg. Ürge: A növényeket tövig lerághatják, a nőstény 3-8 vak egyedet fial, téli álmot alszik, nappali állat. Védekezés mint a hörcsögnél.

16 II/5. Frittlégy: Oscinella frit tavaszi, öszi kalászosok, kukorica Kártétel: ősszel a gabona vezérhajtása sárgul, könnyen kihúzható, alul a nyű által elroncsol Tavasszal sárgul a vezérhajtás, a kukorica levelei szivarszerűen csavarodnak. Tavaszi árpa és zab szemeket odvasítja. Életmód: 3 nemzedék/év, lárva vagy báb telel a növényekben, petéit a 2-3 leveles növényre rakja. Védekezés: - vetésváltás - későbbi vetés - jól bokrosodó fajták - harmónikus tápanyagellátás - talajfertőtlenítés (felszívódó, karbofurán)

17 II/6. Csíkoshátú búzalégy: Chlorops pumilionis Kártétel: Az őszi nemzedék lárvái az árpa és rozstövekben élve, azok hagymaszerű duzzadását okozzák. A tavaszi lárvanemzedék az őszi búza kalásztengelyét károsítja, ami ki sem kalászol vagy léha szemeket hoz. Életmód: 2-3 nemzedék/év, lárva telel a gyökérnyaki részen, májusban repül. Védekezés: mint az előző.

18 II/7. Gabonafutrinka: Zabrus tenebrioides Gabonafélék, kukorica. Kártétel: fő károsító a lárva (csócsárló), szeptembertől-áprilisig károsít, földkamrájába húzza a leveleket és csócsálja. A bogár az érőfélben levő szemeket kitúrja, rágja. Életmód: 1 nemzedék/év, lárva telel a kamrában, kötött, vályogtalajokat kedveli, a hosszú meleg ősz, a hótakaró hiánya kedvez neki. 5-6 imágó/pohár, már veszélyes létszám. Védekezés: - vetésváltás - tarlóhántás - talajfertőtlenítés (diazinon) - állománykezelés: Bancol 50WP, Dimilin 25WP, Fendona 10EC, Padan 50SP, Thiodan 35EC, Thionex 35EC, stb.

19 II/8. Szalmadarázs: Cephus pigmaeus Búza, árpa, rozs, zab, szálfűvek. Kártétel: lárva károsít, a gabonaszár belsejét rágja lefelé haladva, a szár sárgul, a kalász kifehéredik, a szem léha lesz. A szár kidőlhet. Életmód: 1 nemzedék/év, lárva a tarlómaradványban telel, akácvirágzás idején rajzik, a lárva a nóduszokat is átrágja. A száraz, meleg tavasz kedvez neki. Védekezés: - őszi mélyszántás

20 II/9. Gabonapoloskák: - Mór: Eurygaster maura - Osztrák: Eurygaster austriaca - Szipoly: Aelia acuminata Kártétel: - szárbaindulás előtt a vezér, vagy mellékhajtás kisárgul, fehéredik és elpusztul - hasban lévő kalász megszúrva kifehéredik - kikalászolás után a szúrás felett fehéredik ki a kalász, zászlós lesz, lekonyul - a tejesérésben szúrt szemek aszottak lesznek - a viaszérésben szúrt szemeken, fakó, kör alakú folt látható, ezekből a szemekből készűlt tészta nem kel meg. Életmód: 1 nemzedék/év, kifejlett poloskák telelnek az avarban, melegkedvelő fajok, ha két egymást követő tavasz száraz, akkor felszaporodnak. Védekezés: bokrosodás-szárbaindulás idején az áttelelt poloskák ellen, kalászolás idején a lárvák ellen. Parashoot CS, Bancol 50WP, Padan 50SP, stb.

21 II/10. Szipolyok: - széles: Anisoplia lata - osztrák: Anisoplia austriaca - keresztes: Anisoplia agricola - vetési: Anisoplia segetum Kártétel: az imágó az érésben levő szemeket fejjel lefelé rágja, kitúrja, a kalászok kuszáltak. a lárvák a gabonák utóveteményét, pl.: a répát és kukoricát veszélyeztetik. A lárvák a gyökerekkel táplálkoznak. Életmód: 2 éves fejlődésű, lárva alakban telel mindkét évben a talajban, fény és melegigényes bogarak. Védekezés: - talajfertőtlenítés - állománypermetezés, mint a poloskáknál.

22 II/11. Vetésfehérítő bogár: Lema spp. Kártétel: az imágók a levélen hátrafelé haladva átrágják az érközi levéllemezt, a lárvák párhuzamosan hámozgatják a leveleket. Életmód: 1 nemzedék/év, imágó telel az erdőszélek avarjában, 10C 0 hőmérsékleten jönnek elő. A lárvák hátukon hordják az ürüléküket. Védekezés: - időben vetés - Bancol 50WP, Bulldock 25EC, Chinmix 5EC, Danadim 40EC, Decis 2,5EC, Regent 80WG, Thiodan 35EC, stb.

23 I. Az árpa gyomírtása Főbb gyomok: Hélazab, Nagyszéltippan, Parlagi ecsetpázsit, Rozsnok-fajok, Aprószulák Mezei acat, Útszéli zsázsa, Árvacsalán, Füstike-fajok, Keserüfű-fajok, Kék búzavirág, Mezei árvácska, Pásztortáska, Pipacs, Pipitér-fajok, Ragadós galaj, Repcsényretek, Szarkaláb-fajok, Szikfű-fajok, Tyúkhúr, Ugari szulák pohánka, Vadrepce, Veronika-fajok, Vetési boglárka, stb. Gyomírtás: Az őszi árpa gyorsan nő, ezért jó a gyomelnyomó képessége, viszont a tavaszi árpáé a leggyengébb. Preemergens: Stomp 330 EC a magról kelő egyszikűek és néhány kétszikű ellen. Postemergens: Bromotril 25 EC, Pardner, 3 leveles kortól-bokrosodás végéig kijuttatva, a 2-4 leveles kétszikűek ellen. Grasp: a vadzab 3-5 leveles állapotától az első nódusz megjelenéséig. Glialka: tarlón tarack ellen.

24 IV. Az árpa komplex védelme 1. Helyes agrotechnika: a jól beérett talaj megakadályozza a torsgomba, szártörőgomba fuzárium-fajok felszaporodását. 2. Tarlóhántás, árvakelés írtása gyéríti a fonálféreg, gabonafutrinka, vetési bagolypille lárváinak számát. 3. Csávázás a fuzárium-fajok, torsgomba, szártörő gomba, és a üszög fertőzés ellen. 4. Talajfertőtlenítés a talajlakó gabonafutrinka, bagolypille, fonálféreg, stb. lárvák ellen 5. Preemergens gyomírtás a magról kelő egy és kétszikűek ellen. 6. Az első fagyok után a mezei pocok elleni védekezés (Redentin). 7. Tavaszi (áprilisi) postemergens kezelés 8. A vetésfehérítő bogár és a gabonapoloskák imágói elleni védekezés. 9. Kalászolástól-tejes érésig eredményes a lisztharmat és a kalászfuzáriózis ellen védekezni. Figyelni kell a vetésfehérítő lárváit, a levéltetveket, a gabonapoloskákat.

AZ ŐSZI BÚZA NÖVÉNYVÉDELME

AZ ŐSZI BÚZA NÖVÉNYVÉDELME AZ ŐSZI BÚZA NÖVÉNYVÉDELME A búza főbb betegségei Gombabetegségek Torsgomba (Gaeumannomyces graminis) Szártörő gomba (Pseudocercosporella herpotrichoides) Búzafuzáriózis (Fusarium spp.) Feketerozsda (szárrozsda)(puccinia

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

Gyökérzöldségek növényvédelme:

Gyökérzöldségek növényvédelme: Gyökérzöldségek növényvédelme: Gyökérzöldségek növényvédelme: I.Sárgarépa Kórokozói: 1.S. tarkalevelűsége 2.S. vöröslevelűsége 3.S. lisztharmat 4.S. alternáriás levélfoltossága 5.S. sztemfíliumos betegsége

Részletesebben

NÖVÉNYVÉDELEM. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYVÉDELEM. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYVÉDELEM Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A kalászosok betegségei Őszi betegségek és kórokozók Árpa sárga törpülés Barley yellow dwarf luteovirus Lisztharmat

Részletesebben

A kalászosok betegségei

A kalászosok betegségei A kalászosok betegségei gei 1 Gabona (fűfélék) lisztharmata Kórokozó: Erysiphe graminis f.sp. tritici (A) syn.: Blumeria graminis f.sp. tritici Gazdanövények: Búza Egyes fűfélék 2 Gabona (fűfélék) lisztharmata

Részletesebben

Hagyma növényvédelme:

Hagyma növényvédelme: Hagyma növényvédelme: Hagyma sárgalevél csíkossága: Tünet:- függ, hogy étkezés-, maghozó-, vagy dughagymán károsít. -a levelek általában csavarodottak, rövidebbek -étkezési hagymán a levélen sárgászöld

Részletesebben

A csemegekukorica kártevői

A csemegekukorica kártevői A talajlakó kártevők a pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, a cserebogarak lárvái a pajorok (csimaszok) a gyökerek elrágásával súlyos károkat okoznak. Ezért vetés előtt mindig ajánlatos talajfelvételezést

Részletesebben

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk!

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Ha a kalászosok gyomirtásáról esik szó, bizonyára keveseknek jut eszébe az Arysta. Más lenne a helyzet, ha pl. a cukorrépa lenne a téma, ahol

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

Borsó növényvédelme:

Borsó növényvédelme: Borsó növényvédelme: Borsó mozaik: Tünete: a levéllemezen az erek között világoszöld és sötétzöld mozaikosság figyelhető meg. A fertőzött növények visszamaradnak a növekedésben, a hüvelyek deformáltak

Részletesebben

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe

MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet. Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe MAGYAR NÖVÉNYVÉDŐ MÉRNÖKI ÉS NÖVÉNYORVOSI KAMARA Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet Hajdú-Bihar Megye növényvédelmi időszakos helyzetképe Hajdú-Bihar megye növény-egészségügyi helyzetének alakulásáról

Részletesebben

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet A napraforgó betegségei gei 1 Napraforgó peronoszpóra Plasmopara halstedii A napraforgó egyik legveszedelmesebb betegsége. Korábban a fogékony fajtákon jelentős terméskiesést okozott. Ma a kereskedelemben

Részletesebben

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon 2017. évi őszi és 2018. évi tavaszi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő

Részletesebben

DuPont Wirtuoz gombaölő szer

DuPont Wirtuoz gombaölő szer DuPont Wirtuoz gombaölő szer A kalászos gabonafélék gombabetegségeinek leküzdésére kifejlesztett gombaölő szer a magasabb és jobb minőségű termésért, mely egyedüliként tartalmaz fuzárium ellen aktív gázosodó

Részletesebben

Dinnye növényvédelme

Dinnye növényvédelme Dinnye növényvédelme VÍRUSOS BETEGSÉGEK: Görögdinnye mozaik vírus, Uborka mozaik vírus Cukkini sárgamozaik vírus Tünete:-komplexen jelentkezhetnek. -mozaikszerű foltosodás Életmód:- levéltetvekkel, és

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység / 2203-06/2 Kódszám: M ----- KIV: 2012. 07. ll. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez

Részletesebben

A lucerna növényvédelme

A lucerna növényvédelme A lucerna növényvédelme I. A lucerna betegségei II. A lucerna kártevői III. A lucerna gyomírtása I. A lucerna betegségei I/1. Lucernamozaik: Alfalfa mosaic virus Polifág Tünet: A tövek torzulnak, törpe

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

Kalászosokból egyszikût

Kalászosokból egyszikût Kalászosokból egyszikût Egyszikû gyomok kalászosokban A kalászosok gyomviszonyai az idôk során fokozatosan változnak. Néhány kétszikû gyomfaj mellett az egyszikû gyomok elôretörése figyelhetô meg az utóbbi

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 05. 15. - 2014. 05.31. között Időjárás 2014. május második felének időjárása változékony volt, alapvetően átlagos csapadékkal és átlag alatti

Részletesebben

Szilva növényvédelme

Szilva növényvédelme Szilva növényvédelme Himlőbetegségek Gazdanövény: kajszibarack, őszibarack, szilva Tünet: a levélen világos színű 2-10 mm nagyságú gyűrű alakú foltok jelennek meg. A foltosodás megjelenik a csonthéjon

Részletesebben

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen

Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a kártevők táblaszintű felmérése Védekezés a kalászosok és a repce tavaszi kártevői ellen Dr. Ripka Géza MgSzH Központ, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

Bab mozaik:(közönséges bab mozaik, Bab sárga mozaik)

Bab mozaik:(közönséges bab mozaik, Bab sárga mozaik) Bab növényvédelme: Bab mozaik:(közönséges bab mozaik, Bab sárga mozaik) Tünete:- a levélen világoszöld- és sötétzöld mozaikfoltok. - a száron vonalszerű elhalások. - a hüvely apró deformált. Életmódja:

Részletesebben

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013. 06. 01.- 2013. 06. 15. között Időjárás: Június elején végre beköszöntött a nyár, a hűvös csapadékos idő mára már az emlékezeté lett, sőt, június közepén

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Csalogatóanyag: WW csalogató keverék. A pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, 35 mm-es testhossznál nem nagyobbak, erœsen kitinesek, ezért keményebb vázú

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

A borsó betegségei. fuzárium, alternária, aszkohita, rizoktónia fajok a talajból fertőznek, és

A borsó betegségei. fuzárium, alternária, aszkohita, rizoktónia fajok a talajból fertőznek, és NÖVÉNYORVOS A ZÖLDSÉGESKERTBEN A borsó betegségei A BORSÓ KÁRTEVŐI UTÁN A LEGFONTOSABB KÓROKOZÓKAT, BETEGSÉGEKET ISMERTETJÜK. EZEK KÖZÜL CSÁVÁZOTT VETŐMAG HASZNÁLATÁVAL, A TERMESZTÉSTECHNOLÓGIAI AJÁNLÁSOK

Részletesebben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben A zöldborsó jelentősége Táplálkozás szempontjából Termesztés szempontjából Táplálkozás szempontjából (USDA adatai

Részletesebben

Szántóföldi növényvédő szerek

Szántóföldi növényvédő szerek Szántóföldi növényvédő szerek DuPont Növényvédelmi Üzletág 2016 Tartalomjegyzék DuPont megoldások a kalászosok védelmére Granstar Super gyomirtó szer... 6 Granstar SuperStar gyomirtó szer... 8 Pointer

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 15. - 2014. 08.31. között Időjárás 2014 augusztus második felében lehűlést okoztak azok az átvonuló hidegfrontok, amelyek csak kevés

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Apróvadfajok. Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati sajátosságai

Apróvadfajok. Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati sajátosságai Apróvadfajok Apróvadas élőhelygazdálkodás és takarmányozás III. előadás Mezei nyúl, fácán, fogoly Vadgazdálkodási jelentőségük nagy Gazdasági és vadászati jelentőség Mezei nyúl táplálkozási és területhasználati

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

T E C H N O L Ó G I A

T E C H N O L Ó G I A NÖVÉNYVÉDELEM 42 (2), 2006 87 T E C H N O L Ó G I A AZ ÔSZI ÁRPA VÉDELME Tomcsányi András 1, Szeôke Kálmán 2 és Tóth Ágoston 3 1 Gabonatermesztési Kutató Kht., Növénynemesítô Kutatóállomás, Táplánszentkereszt

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 06. 01. - 2014. 06.15. között Fenológiai adatok: őszi búza: viaszérés őszi árpa: érés aratás kezdete triticale: viaszérés őszi káposztarepce:

Részletesebben

GAZDASÁGI JELENTİS MEGBETEGEDÉSEK KALÁSZOSOKNÁL

GAZDASÁGI JELENTİS MEGBETEGEDÉSEK KALÁSZOSOKNÁL Ostrogonac Nikola GAZDASÁGI JELENTİS MEGBETEGEDÉSEK KALÁSZOSOKNÁL Szabadka, 2015. Tartalomjegyzék ELİSZÓ 2 Levélbetegségek 3 Kalászosok lisztharmata 3 Búza szeptóriás levélfoltossága 3 Sárgarozsda búzában

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

n arian eth M ém : N tó Fo

n arian eth M ém : N tó Fo Fotó: Németh Mariann 218 219 Tartalomjegyzék 219 219 Gyomnövények a hüvelyesekben, lucernában 219 Borsó 219 Bab 219 Lucerna 220 A borsó gyomirtása 220 Alapkezelés 220 Állománykezelés 220 Javaslatunk a

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

Tavaszi árpa. I. Morfológia (alaktan)

Tavaszi árpa. I. Morfológia (alaktan) Tavaszi árpa A tavaszi árpa gabonanövény, növénytanilag a Poaceae, azaz a pázsitfűfélék családjába tartozik. Világszerte 55 millió hektáron 141 millió tonna árpát termesztenek évente. A megtermelt mennyiség

Részletesebben

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása

A málna védelme. I. A málna betegségei. II. A málna kártevői. III. A málna gyomírtása A málna védelme I. A málna betegségei II. A málna kártevői III. A málna gyomírtása I. A málna betegségei I/1. Málnamozaik: Tünetek: szögletes, sárgászöld foltok a leveleken, levéltorzulás. Életmód: 4 vírus

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 06. 15. - 2014. 06.30. között Időjárás 2014. június második fele átlagos hőmérsékletű, de az átlagtól kevesebb csapadékú időjárást hozott.

Részletesebben

Vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem!

Vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem! Vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem! A gyakorlati tapasztalat azt igazolja, hogy a vetőmagok csávázása mint növényvédelmi (kémiai) eljárás elfogadott, ugyanakkor természetes, de mégis kicsit

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét)

Növényvédelmi előrejelzés (23. hét) Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-05 (23. hét) Fenofázis: virágzás vége, tisztulás, zöldbors- zöldborsó nagyság Badacsonyban a késői fajták virágzás végén, tisztulásban,

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

GENIUS WG AZ N-LOCK (NITROGÉN STABILIZÁTOR) MEGYSTO A LEGSZÉLESEBB HATÁSSPEKTRUMÚ GYOMIRTÓ SZER EGY- ÉS KÉTSZIKŰEK ELLEN FUZÁRIUM VOLT, NINCS

GENIUS WG AZ N-LOCK (NITROGÉN STABILIZÁTOR) MEGYSTO A LEGSZÉLESEBB HATÁSSPEKTRUMÚ GYOMIRTÓ SZER EGY- ÉS KÉTSZIKŰEK ELLEN FUZÁRIUM VOLT, NINCS gabona technológia növényvédelem tapasztalatok 1. március A Dow AgroSciences információs magazinja gabonatermesztőknek GENIUS WG A LEGSZÉLESEBB HATÁSSPEKTRUMÚ GYOMIRTÓ SZER EGY- ÉS KÉTSZIKŰEK ELLEN MEGYSTO

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Elôszó...3. Az ôszi kalászosok gyomflórája, gyomszabályozási lehetôségei...5

Tartalomjegyzék. Elôszó...3. Az ôszi kalászosok gyomflórája, gyomszabályozási lehetôségei...5 Tartalomjegyzék Elôszó...3 Az ôszi kalászosok gyomflórája, gyomszabályozási lehetôségei...5 Költséghatékony védelem rovarkártevôk ellen kalászosokban...16 Védekezés a kalászos gabonák betegségei ellen...21

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

A káposztafélék növényvédelme

A káposztafélék növényvédelme A káposztafélék növényvédelme I. A káposztafélék betegségei: 1. Káposztamozaik 2. A káposzta xanthomonaszos feketeerűsége 3. Káposztaperonoszpóra 4. A káposzta alternáriás betegsége 5. A káposzta fuzáriumos

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 07. 15. - 2014. 07.31. között Időjárás 2014 július második felében tovább folytatódott a változékony, csapadékos időjárás. A menetrendszerűen

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 13. hét Előadás áttekintése A kukorica kórokozói. A kórokozók jellegzetes kórképei. A kórokozók elleni

Részletesebben

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen DuPont PRINCIPAL Kukorica gyomirtó szer ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Részletesebben

A cékla betegségei Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

A cékla betegségei Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Hazánkban a 17. században Lippai János már a cékla (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. conditiva) három típusáról vörös, fehér, sárga ír (Lásd fönt). Nálunk csak a vörös változata terjedt el. Ázsiában, Orosz-

Részletesebben

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei

DE AKIT. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Universitatis Debreceniensis Sedes Scien tiarum A g ric ult ur ae DE AKIT A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság gabonanövényei Debrecen, 2017 Universitatis Debreceniensis Sedes Scien

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Paprika növényvédelme

Paprika növényvédelme Paprika növényvédelme I. A paprika betegségei II. A paprika kártevői III. A paprika gyomirtása I. A paprika betegségei I/1. Vírusbetegségek A paprika bokrosodása (újhitüség): Cucumber mosaic virus Tünetek:

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában 208 209 Tartalomjegyzék 2 0 9 209 Gyomnövények a szójában 210 A szója alapgyomirtása 210 az alapgyomirtásban 212 A szója állománygyomirtása Gyomnövények a szójában A keléstôl a lombzáródásig, valamint

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között

Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép között Csongrád megyei növényegészségügyi helyzetkép 2013. 04. 16.- 2013. 04. 30. között Időjárás: A márciusi hó után április elején megérkezett a tavasz, amelyet a hónap második felében már nyári idő váltott

Részletesebben

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke 148 Szerkatalógus 2015 Rovarölő szerek Vetésfehérítő bogarak lárvái Gabonafutrinka-lárvák Repcefénybogár Repcebolha Irtható kártevők: Szőlőmolyok Sodrómolyok Kukoricamoly Borsómoly Gyapottokbagolylepke

Részletesebben

Gyomszabályozás. az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina

Gyomszabályozás. az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina Gyomszabályozás az ökológiai gazdálkodásban Madaras Krisztina Károkozásuk Ökoban a legfőbb terméskorlátozó tényező Térparazitizmus, élősködés Víz- és tápanyag konkurencia Kártevők, kórokozók Terméskiesés,

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

NÖVÉNYVÉDŐSZER AJÁNLAT 2015

NÖVÉNYVÉDŐSZER AJÁNLAT 2015 NÖVÉNYVÉDŐSZER AJÁNLAT 2015 6088 Apostag, Duna u.12, Tel/Fax: 78/428-325 Mobil:30/5282624 Email:profagro@profagro.hu web: www.profagro.hu Az árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák!! Bármilyen egyéb vegyszer ill.

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

T E C H N O L Ó G I A

T E C H N O L Ó G I A NÖVÉNYVÉDELEM 42 (4), 2006 209 T E C H N O L Ó G I A A TAVASZI ÁRPA VÉDELME Szeôke Kálmán 1, Tóth Ágoston 2 és Tomcsányi András 3 1 Fejér Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, 2481. Velence, Ország

Részletesebben

A paradicsom növényvédelme

A paradicsom növényvédelme A paradicsom növényvédelme Kórokozók I. Vírusok : 1./ Paradicsom páfránylevelűsége ( Cucumber mosaic cucumovirus, Tomato m. tobamovirus ) 2./ Paradicsom nekrotikus elhalása ( Potato X potexvirus ) 3./

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme 2015 Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt őszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

A pillangósok betegségei. gei. Fotó: internet. Fotó: internet. Fotó: internet

A pillangósok betegségei. gei. Fotó: internet. Fotó: internet. Fotó: internet A pillangósok betegségei gei 1 Bab közönséges mozaik Bean common mosaic virus, BCMV Gyakori. Akár 30-70%-os termésveszteség. Tünetek: Mozaik Fotók: internet 2 Bab közönséges mozaik Bean common mosaic virus,

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Vízinövények károsítói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Vízinövények károsítói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A vízinövények károsítói ellen nem könnyű védekezni. Mivel a víz jóval érzékenyebb élőhely, nem permetezhetünk bármivel, különösen akkor, ha halakat is nevelünk a tóban. A védekezés itt még inkább a megelőzésen

Részletesebben

Kiváló Nagyon jó Jó Elfogadható Gyenge

Kiváló Nagyon jó Jó Elfogadható Gyenge DEKALB HÍRLEVÉL 2012.08.02. 2012/10. Szám A repcék télállósága A repcék betegség ellenálló képessége Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás www.monsanto.hu Télállóság

Részletesebben

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú

Részletesebben

A málna kórokozói. vírusos betegségek közül a málnamozaik a legjelentősebb. A betegséget

A málna kórokozói. vírusos betegségek közül a málnamozaik a legjelentősebb. A betegséget A kórokozói A TÖBBNYIRE KISÜZEMBEN, HÁZIKERTBEN TERMESZTETT MÁLNÁT SOK KÁRO- SÍTÓ VESZÉLYEZTETI. A KIEGÉSZÍTŐ AGROTECHNIKAI, MECHANIKAI ELJÁRÁ- SOKNAK IS IGEN NAGY SZEREPÜK VAN A KÁROSÍTÓK LEKÜZDÉSÉBEN.

Részletesebben

Növényvédelmi előrejelzés (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet

Növényvédelmi előrejelzés (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács Növényvédelmi előrejelzés 2018-06-26 (26. hét) Fenofázis: fürtzáródás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdet Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei a fürtzáródás

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység megoldása

Irásbeli vizsgatevékenység megoldása / Kódszám: M --- KIV: 2012. 08. 08. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes, kisméretű kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat.

Részletesebben

NÖVÉNYVÉDŐSZER AJÁNLAT 2013

NÖVÉNYVÉDŐSZER AJÁNLAT 2013 NÖVÉNYVÉDŐSZER AJÁNLAT 2013 6088 Apostag, Duna u.12, Tel/Fax: 78/428-325 Mobil:30/5282624 Email:aranykoronakft@t-online.hu, profagro@profagro.hu web: www.profagro.hu Az árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák!!

Részletesebben

A kalászos gabonák védelme

A kalászos gabonák védelme A kalászos gabonák védelme A KALÁSZOS GABONÁK VÉDELME 2 A KALÁSZOS GABONÁK VÉDELME 3 Tartalom TARTALOM A gabonavédelem jelentõsége 4 A Bayer számára fontos a gabonavédelem 5 A vetõmag védelme 6 A csávázás

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

(Készu lt a 150/2004. (X.12.). FVM rendelet, valamint hatályban lévő módosításainak figyelembe vételével.)

(Készu lt a 150/2004. (X.12.). FVM rendelet, valamint hatályban lévő módosításainak figyelembe vételével.) (Készu lt a 150/2004. (X.12.). FVM rendelet, valamint hatályban lévő módosításainak figyelembe vételével.) 2008 Az egyes agrár-környezetgazdálkodási célprogramok esetében engedélyezett Syngenta készítmények

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

Funguran OH 50 WP (77% rézhidroxid) gombaölő permetezőszer címkétől eltérő felhasználására vonatkozó előírások

Funguran OH 50 WP (77% rézhidroxid) gombaölő permetezőszer címkétől eltérő felhasználására vonatkozó előírások Funguran OH 50 WP (77% rézhidroxid) gombaölő permetezőszer (kg/ha) kalászosok: őszi búza, tönkölybúza, rozs, árpa, zab, durumbúza rizs gyökér és gumósnövények: cikória, csicsóka, cékla, tarlórépa leveles

Részletesebben