kékvilág A gyógyszeripar Termeléshatékonyság a gyógyszergyártásban Diagnosztika, gépbiztonság, robbanás elleni védelem

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "kékvilág A gyógyszeripar Termeléshatékonyság a gyógyszergyártásban Diagnosztika, gépbiztonság, robbanás elleni védelem"

Átírás

1 kékvilág Innováció A vezérlőrendszerek új világa Dinamizmus Több mint 40 új termék Hannoverben Biztonság Fókuszban A gyógyszeripar Termeléshatékonyság a gyógyszergyártásban Diagnosztika, gépbiztonság, robbanás elleni védelem

2 Hogyan növelhetjük a termelés hatékonyságát a gyógyszergyártásban? Termeléshatékonyság a gyógyszergyártásban Minden cég törekszik a minél nagyobb termelési hatékonyságra, de a gyógyszergyártó cégeknél ez különösen fontos kérdés. A gyógyszergyártási folyamatok rendkívül komplexek, szigorú egészségügyi előírásoknak kell megfelelniük, ugyanakkor olyan technológiai folyamatokat is érintenek, melyek nem szigorúan a gyógyszerek előállításához kapcsolódnak, hanem sokkal inkább a hagyományos ipari automatizálási megoldásokat igénylik.

3 kékvilág Fókuszban 2 3 Kezelői hiba 21% Mechanikai hiba 43% Baleset 16% A váratlan leállások fő okai Egyéb 20% A gyógyszergyártó cégek nap mint nap szembesülnek az alábbi igényekkel, problémákkal, melyekre megfelelő választ kell adniuk, hogy a piaci pozícióikat megerősítsék: Erőteljes nyomás a költségek csökkentésére Az eladási árak csökkennek, túl nagy gyártási kapacitások vannak kihasználatlanul, a versenytársak erőteljesen fejlesztenek, új termékekkel jelennek meg a piacon Nagy az igény a termékek folyamatos továbbfejlesztésére Ennek a költségei óriásiak, az új termékek engedélyeztetése hosszadalmas folyamat, nagyon sokszor régebbi dokumentációk, termelési adatok szükségesek hozzá, melyek gyakran csak a régi rendszerekben érhetők el Növelni kell a gyártási kapacitásokat A gyártási kapacitások egy helyre történő koncentrációja, rugalmas és hatékony gyártás, folyamatos műszak, többféle terméket gyártó üzemek Kiemelten fontos az üzemeltető és karbantartó személyzet hozzáértése Komplex rendszereket kell üzemeltetni, és karbantartani, újabb és újabb technológiákkal kell megismerkedni, az esetleges hibákat nagyon rövid idő alatt, és minél kisebb termeléskiesés mellett kell elhárítani Egyéb követelmények Folyamatosan új szabványok jelennek meg a gyártás biztonsága, a termékminőség biztosítása területén, melyeket mind alkalmazni kell (pld. GMP / FDA / ISO ). Mi a helyzet a nem tervezett leállásokkal? Ezek okozzák a legnagyobb bevétel- és időkiesést, jelentősen rontják a gyártás hatékonyságát, azonnali beavatkozást követelnek, a tartalék alkatrészek gyors beszerzését igénylik A statisztikák szerint a nem várt leállások 43%-át mechanikai hibák okozzák. Egy tipikus gyógyszergyárban kb berendezés működik. A teljes birtoklási költséget (TCO) szem előtt tartó gyárvezetés már tudja, hogy az alapanyagok, berendezések és a gépalkatrészek beszerzésénél már nem a beszerzési ár a legfontosabb szempont. A gyógyszeripar fejlődésének alapja napjainkban az a technológia, amely az alábbi jellemzőkkel rendelkezik. A gépek tervezésénél fő elv a modularitás; a rendszerek mérnöki-tervezési költségeinek csökkentése az üzemeléshez szükséges tartalék alkatrész készlet optimalizálása érdekében. Vertikális integráció az ERP, az automatizálási rendszerek és a műszerezés között. Elmosódnak a határok a speciális technológiai folyamatok és az egyéb gyártási folyamatok automatizálási technikái között.

4 Intelligens és kommunikációra képes eszközökre van szükség; például az öndiagnosztikával rendelkező érzékelők és működtető egységek. Tegyük fel, hogy egy építendő új gyógyszergyárban négy gyáregység lesz, ahol a különböző berendezéseket más és más gépgyártók szerelik össze, különböző beszállítóktól származó alkatrészekből, részegységekből. Könnyen belátható, hogy a végfelhasználónak a kivitelezési, majd később az üzemeltetési folyamatban sok céggel kell együttműködnie és egyeztetnie, hogy a különböző gyártóktól származó berendezések optimálisan működjenek. Az üzemeltetésben ez egyáltalán nem jelent költséghatékonyságot, sőt hiba esetén nagyobb leállásokat okozhat, ami szintén jelentős anyagi veszteséggel jár. Az integrált megoldás általában bonyolultabbá teszi a rendszert, viszont nagyobb költséghatékonyság érhető el az egész rendszer teljes életciklusa alatt a felhasználónál, ha az előbbi elvek alapján egy beszállítótól származó rendszereket üzemeltet. Ugyanakkor kihasználhatja a beszállító egyéb jelentős hozzáadott értéket tartalmazó szolgáltatásait is. Pontosan ezért vált a Festo koncepciójává az egységesítés a gyártási folyamatok minden egyes lépésénél. Egy gyógyszergyár esetén ez kezdődhet az alapanyaggyártással, folytatva a keverési, töltési, sterilizálási folyamatokkal, a minőségellenőrzéssel, befejezve a csomagolással. Az egységesítésből származó főbb előnyök: csökkenő költségek az alkatrészek beszerzésnél, csökkenő költségek az oktatási oldalon (karbantartó, üzemeltető személyzet képzése), kevesebb dokumentáció kezelése, a termelés gyorsabb beindítása, a gyorsabb hibaelhárításnak köszönhetően csökken a leállások száma és ideje, kevesebb kapcsolattartó partner, ami jobb vevői kondíciókat és több hozzáadott értékű szolgáltatást jelent a végfelhasználónak. Egy meglévő gyógyszergyár modernizációjához óvatosan és nagy körültekintéssel kell hozzákezdeni. Ki kell használni a legújabb technológiákból adódó előnyöket annak érdekében, hogy a gyár hatékonyságát is növelni lehessen. Ráadásul, mindezt a lehető legnagyobb költséghatékonysággal kell elvégezni. A teljes életciklusra vonatkozó megfelelő hatékonyság itt is csak akkor érhető el, ha már a tervezési fázisnál is okosan alkalmazza a beruházó az egységesítés elveit. A funkciók integrálása nagy lehetőségeket jelent az alábbiakban: költségmegtakarítást az alkatrészbeszerzésnél, helymegtakarítást az installációnál, monitorozó rendszerek beépítésének lehetőségét a diagnosztika, és ezzel együtt a megelőző karbantartás megvalósítása érdekében, távoli elérés és beavatkozás lehetőségét a hibák felderítésében, az újravalidálási folyamatok elkerülését, logikus és átlátható automatizálási struktúrát, centralizált vezérléssel. Mindezek csökkenő költségeket jelentenek az üzemeltetés során a hibafelderítés és elhárítás területén, ugyanakkor növekvő rendelkezésre állást, így végül nagyobb termelési hatékonyságot eredményeznek.

5 kékvilág Fókuszban február között került sor Budapesten a PharmConnect Congress elnevezésű rendezvényre. Sikeres PharmConnect Kongresszus Az eredmény: 36 megbeszélés 2 nap alatt, 25 látogatás további egyeztetés céljából, kapcsolatfelvétel 5 új céggel, számos új kontakt személy már meglévő ügyfeleinknél, több árajánlatkérés Magyarország legnagyobb gyógyszergyártó cégeitől. A kongresszus a közép-európai régió legjelentősebb gyógyszeripari rendezvénye, ahol Magyarország és Kelet-Európa legnagyobb gyógyszergyártó cégei, a gyógyszeripari szakmát képviselő egyesületek és szolgáltató cégek is jelen voltak. A konferencián olyan témákról esett szó, mint például a költségcsökkentés, a környezetbarát programok, hatékony gyártásoptimalizálás, a generikus gyógyszerek fejlesztésének tendenciái vagy a TCO a gyógyszeripari gyártásnál. A kongresszus érdekessége, hogy már a rendezvényt megelőzően tárgyalások szervezésére nyílt lehetőség, így a standon töltött két nap részben előre megtervezett megbeszélésekkel telt. A kiállításon két működő modell mutatta be a CPX alapú vezérlést, az egyik a csomagolástechnika területén, a másik a fermentálási technológiákban. Az eredmény: 36 megbeszélés 2 nap alatt, 25 látogatás további egyeztetés céljából, kapcsolatfelvétel 5 új céggel, számos új kontakt személy már meglévő ügyfeleinknél, több árajánlatkérés Magyarország legnagyobb gyógyszergyártó cégeitől. A vendégekkel történő megbeszélések központi témája a TCO volt, óriási érdeklődés övezte az energia megtakarítási szolgáltatást és az egységes rendszerek elvét. Magyarországon jelentős gyógyszeripari beruházások valósultak meg a múlt évben és vannak folyamatban jelenleg is. A bio/pharma szektor nagy potenciált rejt a Festo számára, éves növekedése 2010-ben közel 12% volt.

6 Projekt: Merck Serono, Svájc, Vevey API* gyártás az Erbitrux rák elleni gyógyszerhez A svájci Corsier-sur Vevey-ben lévő Merck Serono Biotech Center (MSBC) egyike a világ élenjáró biotechnológiai gyárainak. Az MSBC jelenleg API előállítást folytat a Merck Serono Rebil nevű, multiplex-szklerózis elleni szeréhez, valamint különféle molekulákat gyárt klinikai tesztek számára elejétől az Erbitrux rák elleni gyógyszerhez is ők fognak aktív alkotóelemeket előállítani. *API = Active pharmaceeutical ingredient/aktív gyógyszerkészítmény alkotóelem

7 kékvilág Fókuszban 6 7 Gyártástechnológia A négy gyártósoron komplex molekulák tenyésztése folyik a 140 ezer literes bioreak torok ban. Ehhez fejlesztésre van szükség a sejtbankokban, a bioreaktorokban történő gyártásban, a szűrésben és a soron következő tisztítási folyamatban. Miután a Merck átvette a Serono céget 2007-ben, elhatározták, hogy új üzemet létesítenek, azonban nem Németországban, hanem Corsier-sur Vevey-ben, a Serono telephelyén. A Festo már a tervezési fázistól segítette ügyfelét, koncepciótervet készített és számos tárgyalás és egyeztetés után végül elnyerte a munkát. Ebben a projektben a Festo 225 rozsdamentes acél vezérlőszekrényt szállított, összeszerelve és bevizsgálva. Minden vezérlőszekrényt a Festo németországi anyacégénél, Berkheimben terveztek és onnan szállítottak vagy a Merck Serono-nak ahonnan a berendezés gyártókhoz kerültek vagy közvetlenül a berendezés gyártóknak. Érdekes és kivételes volt, hogy a közeg-előkészítés tervezését a Merck Serono végezte. A frankfurti Siemens volt a tervező iroda, a Festo velük együtt alakított ki eljárásokat és standardokat a projekt-kezelés egyszerűsítéséhez. Az együttműködés eredményeképpen mind a Siemens tervező irodája, mind a Festo tervező részlege jelentős terhektől mentesült a projekt megvalósítása során. Vezérlőszekrény a fő gyártási folyamatnál Vezérlőszekrények az alapanyagelőkészítésnél Néhány meghatározott eljárás és standard ezek közül Az üzembe helyezett berendezések: 225 rozsdamentes acél vezérlőszekrény, CPX/MPA szelepszigetek távoli ki-/ bemenetekkel, Profibus DP, D-sorozatú levegőelőkészítő egységek, tápegységek, terminálok stb. Általában: a vezérlőszekrény elrendezése (4 különböző típus), a szelepszigetek elrendezése, a tartozékok meghatározása, a vizsgálati eljárások meghatározása. Részletesen: az elektromos tápegység elrendezése mindig ugyanolyan, a szelepsziget elrendezése mindig ugyanolyan, függetlenül a távoli ki-/bemenetektől, a Profibus DP modult a digitális bemeneti-, a digitális kimeneti modulok, majd az analóg bemeneti- és az analóg kimeneti modulok követik, a pneumatikus részben mindig ugyanolyan szelepegységeket alkalmaztak, nyolc szelepegység után kiegészítő pneumatikus tápcsatlakozást kellett installálni. Alkalmazás A Festo különféle méretű szekrényeket szállított 80 előkészítő üsthöz és a bioreaktorokhoz az új üzem számára, 5000 automatizált szelepfunkcióval. A közegáramlás technológiai szelepeit a szelepszigetek vezérlik. A projekt beruházás értéke 3000 millió euró volt, az automatizált szelepfunkciók száma 5000, a Festo 850 ezer euró értékben szállított termékeket a gyár számára. Az üzemelés kezdete várhatóan A projekt során a legnagyobb kihívásokat a következők jelentették A CPX/MPA integrálása a PCS7 Siemens rendszerbe és az Emerson DeltaV-be. A vevő meggyőzése a Festo távoli be-/kimeneteinek alkalmazására, minden jel és technológiai szelep esetében, amelyek nem kompatibilisek a Fieldbus Foundation-nal. Miért választotta a vevő a Festo-t? A CPX/MPA sorozatú mágnesszeleptechnika, mint robusztus, fémházas kivitel, amely pontosan megfelelt a kívánt követelményeknek. Korábbi jó kapcsolat a Merck-kel más projektekben. Gyakorlott Festo team, magas színvonalú műszaki támogatással.

8 Tartozékok NPQP Fém pillanat-csatlakozó A rozsdamentes acél csatlakozók alternatívájaként használható. A PLN csövekkel együtt használva nagy mértékben ellenáll minden szokásos tisztítószernek. A nagyfokú korrózióállóságnak köszönhetően használható a költséges rozsdamentes acél csatlakozók helyett. Előnyök Ellenáll sok vegyi anyagnak és savnak Ellenáll a hidrolízisnek Sokféle változatban kapható Jóváhagyással rendelkezik tiszta terekhez Sokféle közeghez alkalmas, mint például a sűrített levegő, a vákuum, továbbiak külön kérésre (pl. víz) Műszaki adatok Üzemi hőmérséklettartomány: C Üzemi nyomástartomány: -0,95 10 bar Csatlakoztatási lehetőségek: M5, R1/8, R1/4, R3/8, R1/2 Ideálisan használható agresszív közegekhez/vegyi anyagokhoz Szelepek VMEM/VHEM mechanikusan és kézzel működtetett szelepek A nagy átáramlási tartománnyal rendelkező VMEM/VHEM fojtószelepek a pneumatikus hajtóművek kézi és mechanikus működtetésére, valamint egyszerű, félautomatikus megfogó és reteszelő funkciókhoz is univerzálisan alkalmazhatók. További alkalmazása: jelzőszelepként a vezérlőhöz történő visszacsatolással. Előnyök Kedvező ár és hosszú élettartam. Könnyű és biztonságos működtetés, a kis működtető erőknek köszönhetően. A működtető elemek polimer műanyagból készültek, a korrózióállóság érdekében. Ergonomikus tervezésű kézi kar: szilárd és kényelmesen használható. Az egyik kapcsolási helyzetből a másikba kapcsolás átfedés nélkül történik. Nagy átáramlási értékek. Különféle alkalmazások egyetlen szeleppel. Robusztus fémház, kevés hibaforrás. Mechanikusan működtetett szelepek Nyomócsapos szelep, golyóműködtetésű szelep, görgőkaros szelep Kézi működtetésű szelepek Választókapcsolós szelep, karos szelep, nyomógombos szelep, billentő-kapcsolós szelep Sokféle működtetési lehetőség Tartozékok PAN-M poliamid cső A DIN szabványnak megfelelő PAN-M poliamid csövet kifejezetten járművekben történő alkalmazásokhoz fejlesztették ki. Használható például teherautók, autóbuszok, vasúti járművek vagy mezőgazdasági gépek automatizálásában. Elterjedt megoldás a nyomdaiparban vagy speciális szerszámgépek konstrukciójához. Ideális a QS, QS-F és NPQM pillanat-csatlakozókkal, ezekkel még nagyobb nyomásnak is megbízhatóan ellenáll. Robusztus, rugalmas és megbízható Előnyök Megfelel a DIN szabványnak alkalmazás-orientált termék a standard választékban. Robusztus, rugalmas és megbízható. A poliamid csövek kedvezőbb árú változata. Megnövelt üzemi hőmérséklet-tartomány: C. Megnövelt üzemi nyomástartomány: -0,95 26 bar.

9 kékvilág Hírek, újdonságok 8 9 Vezérlők CPX-CEC/-C1/-M1 CoDeSys-szel programozható vezérlő CPX-hez Élvezze az IEC szerinti szabad programozás és automatizálás előnyeit. A CPX-CEC mint IP65/IP67 védettségű, közvetlenül a gépnél telepített PLC ideálisan illeszkedik a CPX terminálhoz és a berendezés decentralizált vezérlési feladataihoz. Mindent egybevetve: csökkentett üzembe helyezési költségek, javuló ciklusidők és sokkal több funkció. CPX-CEC Beépített soros interfész Csatlakozás és kommunikáció a FED vezérlő panellel és soros elemekkel CPX-CEC-C1 Bővített CoDeSys funkció könyvtár Beépített CANopen master néhány ezer be-/ kimenethez Mozgásvezérlés akár 31 aszinkron elektromos hajtóműhöz A teljesítőképesség új dimenziója a CPX-CEC mint automatizálási platform CPX-CEC-M1 Mint a CPX-CEC-C1, és még CoDeSys Softmotion könyvtár Mozgásvezérlés akár 8 szinkron elektromos hajtóműhöz és 2,5 D interpolációhoz Előnyök Gazdaságos, önálló szabályozás és vezérlés. Világszerte egyedülálló beépített automatizálási platform IP65 kivitelben: standard és proporcionális pneumatikához, szervopneumatikához, elektromos hajtóművekhez és érzékelőkhöz. Handling DHEB tömlős megfogó Megbízható és kíméletes belső megfogás a mozgatás során a munkadarab szivárgásvizsgálatával kombinálva: ez a különleges funkció egyesítés teszi a DHEB tömlős, mechanikusan működtetett és egyszeres működésű belső megfogót kiemelkedően gazdaságossá, különösen kényes munkadarabok esetében. Előnyök Nagyon sokféle alkalmazáshoz használható: megfogó átmérő 11 Belső megfogás méretben, 8 mm-től és szivárgásellenőrzés egy 85 mm-ig, lépésben a tömlő mozgása lefelé vagy felfelé is irányulhat, különféle tömlő anyagok (EPDM vagy szilikon), sűrítettlevegő csatlakozás oldalt vagy felül. Optimalizálja a folyamatok sorrendjét, megnöveli a minőséget és megelőzi a munkadarabok karcolódását. Érzékelési lehetőség közelítéskapcsolóval vagy érzékelővel. Handling HGPL hosszú löketű megfogó Erőteljes megfogás: ez a HGPL robusztus hosszúlöketű megfogó egyik fő jellemzője. A megfogó a kiemelkedő teljesítmény és a lapos kivitel kombinációja. Új: kiegészült a 63-as mérettel és minden méretben új lökethossz-változatokkal. Előnyök Új, 63-as méret, még nagyobb erőhöz és terhelésekhez. Rugalmasabb alkalmazhatóság a minden méretben új lökethossz-változatokkal. Minden lökethossz-változat kezdeti lökethossza beállítható. Minden típushoz standard: a robusztus megfogó vezeték (T horony) a maximális terheléshez és az elfordítással szembeni ellenálláshoz. A helyzetérzékelők könnyen felszerelhetők, a felületbe simulnak, a nagyobb megbízhatóság érdekében Műszaki adatok Négy méret, max. 300 mm lökethosszal Teljes megfogó erő max N Ismétlési pontosság: < 0,03 m Sokféle feladathoz, pl. golyók, csövek vagy csapok megfogásához

10 Komplett vezérlő rendszer a szerelő- és manipulációs technika számára Az új mozgásvezérlőcsalád Mostantól minden szerelő- és manipulációs-technika számára van alkalmas vezérlő, amely az összes alkotóelemhez pl: hajtásvezérlők, szelepszigetek rendelkezik interfésszel. Legyen szó akár pont-pont közötti mozgásról, vagy előre meghatározott pozíciók eléréséről, esetleg egy teljes útvonal vezérléséről, a Festo új vezérlő rendszere moduláris és skálázható a mechatronikai handling építőszekrény integráns része. A CPX-CM-HPP vezérlőmodul már kapcsolatot teremt a vezérlőrendszerek új világával. Lehetővé teszi a Festo elektromos tengelyek (pozícionáló egységek) vezérlését valamennyi, a CPX-ben rendelkezésre álló ipari busz csomóponton keresztül. Egy CAN ipari busz interfészen keresztül négy egyedi elektromos tengely is csatlakoztatható hozzá. Ennek eredményeképpen az elektromos hajtóművek kompatibilissé válnak valamennyi ipari kommunikációs interfésszel. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett FHPP (Festo Handling and Positioning Profile) adatstruktúra, amellyel az elektromos hajtóművek integrálhatók a CPX rendszerbe. A CPX-CM-HPP modul képes a tengelyek egyenkénti és egymástól független vezérlésére. A CPX-CMXX többtengelyes interfésszel további funkciók valósíthatók meg. Beágyazott vezérlés FED-CEC-cel A vezérlés beépítése a FED kijelző- és kezelő egységbe helyet takarít meg. A beépített CANopen-Master interfésszel a Festo szelepszigetek és elektromos tengelyek közvetlenül csatlakoztathatók a FED-CEC kijelzőhöz. A FED-CEC Ethernet interfészen keresztül tud kommunikálni akár más auto ma ti zá lástechnikai gyártók CoDeSys -ben programozott vezérlőivel. Szinkronizált mozgás többtengelyes interfésszel Ebből a célból a Festo a CPX-CMXX többtengelyes interfészt kínálja, amely képes vezérelni az egyszerű egyedi tengelymozgatást, csakúgy, mint több elektromos tengely koordinált mozgatását. A Festo FCT (Festo Configuration Tool) szoftverével két tengelycsoportban, csoportonként maximum négy-négy tengelyt lehet konfigurálni fáradságos és időrabló programozási munkák nélkül. A szinkronmozgás konfigurációban a tengelyek egyszerre érik el a cél pozíciót. Az interpolált többtengelyes mozgatásokhoz és ezzel az egyszerű útvezérlési alkalmazásokhoz a PLC alapú CECX-X-M1

11 kékvilág Vezérlés Helytakarékos: a beágyazott vezérlés a FED-CEC egységgel, a megjelenítő és vezérlőegység integrált megoldása Interpoláló koordinált többtengelyes mozgatások és egyszerű útvezérlési alkalmazások számára a CECX mozgásvezérlő a megoldás mozgásvezérlő használható. A felhasználó így a PLC bővített funkcióval tudja programozni a gépeket és mozgásokat. Ezzel a mozgásvezérlő beépül a CECX moduláris vezérlő átfogó koncepciójába. A CECX a Festo új ipari busz master vezérlője, komplett gépek és berendezések irányítására szolgál. A CECX alkalmazási tartománya a CoDeSys programozó- és runtime rendszerbe beépített Softmotion funkciónak köszönhetően az egytengelyes pozícionáló mozgatástól egészen az interpolált 2,5 D-s CNC útvezérlésig terjed. A robotvezérlő szabadságot jelent A Festo új vezérlő rendszerének csúcsa a CMXR-C1 és CMXR-C2 mozgásvezérlő, robotikai funkciókkal. Ez a robotvezérlő megvalósítja az igényes handling technika háromdimenziós álmait. Ezzel a háromdimenziós interpolációval a Descartes-féle térben lehetővé válnak a térbeli mozgatások. A CMXR robotvezérlővel öt vagy akár hat térbeli szabadságfokkal rendelkező többtengelyes alkalmazások is megvalósíthatók. Ez a vezérlő az alapja az olyan Descartes rendszerek felépítésének, mint a térbeli portál elrendezések vagy a komplex tripod kinematikus rendszer. A vezérlő minden olyan tengelyt interpolál és pozícionál, amelyek képesek egy útvonal követéséhez, amire például ragasztáskor, lézeres hegesztéskor vagy vízsugaras vágásnál van szükség. A vezérlő egy portál robot szerszámának térbeli pozícionálására is képes. Ekkor a szerszám csúcsa mindig a beprogramozott pályát követi, még akkor is, ha közben megváltozik a szerszám tájolása. A Festo CMXR robot vezérlője új távlatokat nyit: Descartes rendszerek, három dimenziós portálok és a komplex tripod kinematikai elrendezések Rövid ciklusok gyorsabb tervezés Ha egy megfogónak el kell távolítania egy alkatrészt az öntőmintából, ennek speciális útvonalát az X, Y és Z pozíciókkal, valamint a szerszám tájolásával lehet meghatározni. Eredményeképpen a pálya menti mozgás harmonikus lesz. Az olyan kiegészítő funkciókkal, mint például a beprogramozott pozíciók átfedése, az útvonal lágy lesz, ezzel kisebb a mechanikai alkatrészek igénybevétele. Ugyanakkor optimalizálja a ciklusidőket, a gyorsulási meredekségeket és az állandó menetsebességeket is. A Festo FTL (Festo Teach Language) betanító nyelvvel kombinált FCT konfiguráló szoftverrel egyszerű a tervezés és jelentősen csökken a tervezési idő, a felhasználó magára az alkalmazás fejlesztésére tud koncentrálni. A CMXR-C2 vezérlő a robotvezérlő funkciók mellett klasszikus PLC funkciókat is tartalmaz. A robotikai feladatok FTL nyelven, míg a klasszikus PLC vezérlési feladatok CoDeSys rendszerben programozhatók. A kétféle rendszer természetesen kommunikál egymással. Ezzel a CMXR-C2 nemcsak robotok, hanem komplett berendezések vezérlésére alkalmas. Több elektromos tengely koordinált mozgatása: a CPX-CMXX többtengelyes interfész lehetővé teszi a tengelyek szinkronizált mozgatását

12 A Festo automatizálástechnika folyamatos termelést biztosít Diagnosztika, biztonság és robbanás elleni védelem beépítve A Festo gyártásautomatizálási tapasztalatait a technológiai folyamatok automatizálásának terén is hasznosítják, a vezérléstechnika és a technológiai szelepek pneumatikus működtetésének összekapcsolásával. Az eredmény olyan automatizálási koncepció, amely a technológiai folyamatvezérlő rendszerektől és a programozható logikai vezérlőktől egészen a technológiai szintig terjed, és mindenütt tartalmazza a diagnosztikát, a biztonsági megoldásokat és a robbanás elleni védelmet. A pneumatika több mint 50%-kal csökkentheti a beruházási, telepítési és működtetési költségeket az elektromos megoldásokhoz képest. A pneumatikus működtető szervek teljes élettartamuk alatt sem igényelnek karbantartást, ugyanakkor túlterhelés elleni védelmet is nyújtanak és robbanásveszélyes terekben is alkalmazhatók. A sűrített levegő mindig elérhető, még a villamos hálózat kiesése esetén is, mivel előállításához és előkészítéséhez mindig rendelkezésre állhat egy légtartály és egy kompresszor. Pneumatikus működtető szervek tolózárakhoz, pillangószelepekhez és gömbcsapokhoz, decentralizált vezérlők, vezérlőszekrények szelepszigetekkel, beépített vezérlőkkel és ipari busszal a Festo a technológiai szelepektől a vezérlési szintig komplett megoldáscsomagokat szállít. Automatizálás módszeresen A pneumatikus rendszerek középpontjában a szelepsziget áll, amely távoli be-/ kimenetként is működhet, összekötve a decentralizált érzékelő és működtető elemekkel. A technológiai szelepek közelében elhelyezve ideális az olyan gyors és egyszerű automatizálási megoldásokhoz, amelyek technológiai szelepek, pneumatikus alkatrészek és elektronikus alkatrészek kombinációjából állnak. A szelepszigetek moduláris felépítésűek, a technológiai szelepek, az érzékelők és a beavatkozó szervek számától függő kiépítésben. Az ipari busz révén ez a rendszermegoldás egyszerű, világosan definiált és szabványos interfésszel rendelkezik a fölérendelt vezérlőkhöz (PLC) és a vezérlőrendszer folyamat-orientált elemeihez. Ennek a rendszerkoncepciónak az az előnye, hogy a bővítéseket és a módosításokat a vezérlés szintjén lehet egyszerűen végrehajtani és nincs szükség hardvercserékre. Az automatizálási megoldás valamennyi alkatrésze tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Biztonság belülről Mindegy, milyen robbanásveszélyes zóna van a technológiai folyamatban, a Festo képes a pneumatikus vezérlőkör biztonságtechnikai alkalmazásaihoz a megfelelő termékeket szállítani. A CPX távoli be-/ kimeneti terminál lehetővé teszi a speciális jeltípusok feldolgozását az ATEX 2-es zónában; ugyanez a helyzet a robbanás ellen védett kivitelű és SIL tanúsítvánnyal rendelkező fordítóművek esetében is. A VOFC vagy a VOFD robusztus vezérlőszelepek például SIL4, azaz a legmagasabb fokú SIL tanúsítvánnyal rendelkeznek. Vészleállás esetén ezek a vezérlőszelepek biztonságosan viszik a tervezett kapcsolási pozícióba a működtető szerveket, amelyek lehetnek nyitottak vagy zártak, az alkalmazástól függően. A SIL4 tanúsítvánnyal a rendszertervezők és a tervező irodák bevehetik a szelepszigeteket a rendszer tervezésébe és az egész rendszerre elvégezhetik a SIL számítást. A végfelhasználók számára ez nagyobb rendszerbiztonságot és folyamatos üzemidőt jelent.

13 kékvilág Biztonság Komplett automatizálástechnikai csomag a Festo-tól: kulcsrakész vezérlőszekrény szelepszigetekkel, mint a standard automatizálási koncepció része, amely a technológiai folyamatvezérlő rendszerektől és a programozható logikai vezérlőktől egészen a technológiai szintig terjed, és mindenütt tartalmazza a diagnosztikát, a biztonsági megoldásokat és a robbanás elleni védelmet. A VOFC vagy a VOFD robusztus vezérlőszelepek: például SIL4, azaz a legmagasabb fokú SIL tanúsítvánnyal rendelkeznek már beépítve a működtető szervbe. Gyorsan elérhető diagnosztikai adatok, Etherneten keresztül is: a CPX/MPA moduláris szelepsziget koncepció, a távoli be-/kimeneti CPX terminál és az MPA szelepsziget kombinációja, képes megmutatni a hiba forrását, helyét és kijavításának módját. Diagnosztika és állapotfelügyelet A legtöbb felhasználó a legfontosabbnak azt tartja, hogy ne legyenek a rendszer leállását okozó hibák. Az adatok értékeléséhez diagnosztikai funkciókkal rendelkező, koordinált automatizálási termékek képezik ehhez az alapot, és ezek teszik lehetővé a tervszerű megelőző karbantartást. A CPX/MPA moduláris szelepsziget koncepció, a távoli be-/kimeneti CPX terminál és az MPA szelepsziget kombinációja, fontos szerepet játszik ebben. Képes megmutatni a hiba forrását, helyét és kijavításának módját. Ez magában foglalja a hiba felismerését és lokalizálását a be-/kimenetek modul- vagy csatornaszintű diagnosztikájával, az egyes csatornák szelep-diagnosztikáját, helyszíni szöveges kijelzővel, adatelőkészítéssel és ipari buszon történő adattovábbítással. Ha Ethernet interfésszel bővítik, olyan integrált IT megoldásokat is tartalmaz, mint a távoli karbantartás, vagy sms riasztás és diagnosztikai követés hiba-memóriával. Gyors diagnosztikai adatok Ethernettel Ethernet csatlakozás a CPX-hez, ezzel lehetővé válik a diagnosztikai adatokhoz történő azonnali hozzáférés, a világ bármely pontjáról. A leállások megelőzhetők a pontos karbantartással, a gyártási folyamatok optimálisan vezérelhetők és a hibaokok sokkal gyorsabban megszüntethetők. A szelepszigetek tökéletes megoldást jelentenek a rendszerszintű diagnosztikához a pneumatika és az elektronika kombinálásával, valamint a fölérendelt folyamatirányító rendszerbe történő integrálással. A CPX Web Monitor szoftver-csomag segítségével internet böngészővel minden CPX diagnosztikai adat látható és felhasználható a helyi rendszer hálózatában, az intraneten vagy világszerte. Szolgáltatások A diagnosztikai automatizálástechnikai alkatrészeken felül a Festo szolgáltatásai is növelik a rendszer üzemképességét és kapacitását. A sűrített levegő minőségének elemzése és optimalizálása pontos, megbízható mérési eredményeket ad, különösen ott, ahol a technológiai folyamatok kedvezőtlen környezetében folyamatosan alkalmazzák az áramlás érzékelőket. Első osztályú sűrített levegő használata az egyetlen módja annak, hogy a teljes rendszerben növekedjék az érzékelők és pneumatikus alkatrészek élettartama. Az Energia Megtakarítási Szolgáltatás segít a szivárgások megszüntetésében.

14 Miért oly sikeresek a Festo Didactic hidraulika tanfolyamai? Ha egy üzem a termeléshez hidraulikus berendezéseket használ, természetes, hogy szüksége van biztos gyakorlati tudással rendelkező karbantartókra. Hol képezze karbantartóit? Logikusnak tűnik az a válasz, hogy a berendezést szállító cégnél. De valóban ez a legjobb megoldás? Egy cég cég általában több különböző gyártó hidraulikus eszközeit használja (EATON, PARKER, Bosch- Rexroth, Vickers). Felmerül a kérdés, melyik cégnél szerezzenek fontos gyakorlati ismereteket a karbantartók? A Festo világszerte ismert automatizálási termékeiről, pneumatikus eszközeiről. Hidraulikus elemeket nem gyárt bár mostanra talán sokan gondolják úgy, hogy igen. Hogyan válhatott mégis a Festo Didactic piacvezető szereplővé a hidraulikus oktatási eszközök, tanfolyamok piacán? Mi a titka? A hidraulikus berendezéseket működtető energiaközvetítő folyadék (hidraulika olaj) sem tudja, hogy éppen milyen márkájú munkahengert működtet, nem ismeri a folyamat leírásához szükséges rendkívül bonyolult matematikai és fizikai összefüggéseket, egyszerűen csak végzi a dolgát. Mi rájöttünk arra, hogy ha oktatásunkban a gyakorlati képzés dominál, akkor a hidraulikus rendszerek ez a fajta gyártmány független viselkedése bemutatható, elmagyarázható, megérthető tehát megtanítható! Közel 30 év ipari oktatási tapasztalata alapján alakítottuk ki azt a gyakorlati oktatáshoz szükséges eszközrendszert, feladatokat, tudásanyagot, aminek alkalmazásával 3 napos foglalkozás során mindenki számára elsajátítható módon átadhatjuk a hidraulikus rendszerek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges ismereteket. Sikerünk legfőbb titka az optimálisan kialakított gyakorlat (60%) és elmélet (40%) aránya, ami azt jelenti, hogy mindent, amit megtanítunk, azonnal ki is próbáljuk a gyakorlatban. Ehhez feltétlen szükséges a megfelelő számú gyakorlóhely, valamint a kiscsoportos foglalkozás! Ha egy hidraulikus elemeket tartalmazó gyártó berendezés érkezik az üzembe, természetesen a szállító kötelessége a berendezés biztonságos működését, karbantartását, felépítését tartalmazó ismeretek átadása. Mi arra törekszünk, hogy tanfolyamainkon szerzett ismereteikkel az üzemben dolgozó szakemberek a tanultakat megértsék, a gyakorlatban tudatosan alkalmazni tudják, és így képesek legyenek a berendezéseket biztonságosan üzemeltetni. Mindezt a lehető leghatékonyabban, azaz a legrövidebb idő a berendezések típusától függetlenül mindössze 3 nap alatt, a legjobb megtérüléssel. Ezt a tudást kínáljuk már az alap tanfolyamunkon is. Látogassa meg tanfolyamunkat! H 511 Ipari hidraulika a gyakorlatban Előképzettség: általános műszaki ismeretek Időtartam: 22 óra (3 nap) Létszám: 8-12 fő Célcsoport: hidraulikus berendezések környezetében dolgozó műszakiak, karbantartók F.A.C.T. Festo Authorized and Certified Training A Festo Kft. több mint 20 éve van jelen az automatizálási felnőttképzési piacon pneumatika, hidraulika, PLC technika, valamint szenzorika oktatással. Megrendelőink közé tartoznak a fejlett automatizálási technikát alkalmazó termelő cégek, multinacionális vállalatok az ország egész területéről. Sikerünk titka az automatizálás területén piacvezető Festo cég neve, valamint az ugyancsak piacvezető és az egész világon elismert és egységes oktatási rendszerünk, továbbá a Festo által kiadott oktatási bizonyítvány. Az elsősorban Budapesten, a telephelyünkön végzett oktatások azonban egyre nagyobb járulékos terhet jelentenek a tanfolyamainkon résztvevő cégek számára (utazás, szállás, helyettesítés). A versenyhelyzetből és a növekvő szakemberhiányból adódó tanfolyami igényeket az ország egész területén elérhető oktatási központok létrehozásával tudjuk elképzelni a jövőben. A Festo tanfolyamok oktatási jogának megszerzését szigorú feltételekhez kötjük, amelyek az eszközökre, a tananyagra és az oktató tanárra vonatkoznak. Ez a szigorúság az, ami biztosítja a tanfolyamok egységességét, megbízhatóságát, és ezzel sikerét az egész világon.

15 kékvilág Didactic február Didacta kiállítás, Stuttgart Az oktatási intézmények és a Festo Didactic közötti folyamatos együttműködés eredményeképpen az elmúlt években a Festo Didactic korszerű eszközeivel épültek ki új mechatronikai képzőbázisok szerte az országban. Stratégiai együttműködések keretében idén is alkalom nyílt több oktatási intézmény számára, hogy munkatársai Festo-s kollégák kíséretében részt vegyenek Európa legjelentősebb oktatási vásárán, a Stuttgartban, 2011 februárjában megrendezett didacta Bildungsmesse -n, valamint látogatást tegyenek a Festo németországi fejlesztőés Didactic központjában. A vásár megtekintése jó lehetőséget nyújtott arra, hogy cégünk oktatási kínálata mellett tájékozódjanak a legkorszerűbb európai képzési trendekről, valamint az oktatási eszközöket gyártó piacvezető cégekről is. A németországi látogatás több szempontból is hasznosan telt a meghívottak számára. Megismerhették az oktatási piac új fejlesztéseit és trendjeit. Közelről megismerhették a Festo Didactic munkáját, oktatási rendszerét, betekintést nyerhettek a Festo Didactic víziójába és missziójába. Kapcsolatot építhettek németországi felsőoktatási intézmények mechatronikai karaival, akár diákcsere-egyezményt is kilátásba helyezve. Áttekintést kaptak arról, hogy a németországi felsőoktatási intézmények miként ápolják az ipari kapcsolatokat. Megújult a Festo Didactic weboldala februártól megújult a Festo Didactic honlapja A legfrissebb információk a Festo Didactic tanfolyamairól és eszközeiről mostantól a weboldalon találhatók. Látogassa meg új weboldalunkat! Tanműhelyt a Festo-tól! Napjaink egyik sarkalatos témája, hogy vissza kell adni a kétkezi munka becsületét, helyre kell állítani az értékteremtő munka rangját. Az iparvállalatoknak valódi szaktudásra, alapos gyakorlati képzésre van szüksége. A gazdaság jól képzett szakmunkásokat igényel. A Németországban már elterjedten és sikerrel, nálunk csak nyomokban alkalmazott duális képzés lenne az ideális megoldás a gyakorlati tudás elsajátítására. Valóban kezelhetetlen mennyiségű berendezés és nagy hely szükséges, másképp kifejezve: óriási beruházással oldható csak meg a feladat? A Festo válasza erre a problémára a Festo Didactic moduláris oktató berendezése (MPS Modular Production System), melyet éppen e képzési feladat tökéletes megoldására fejlesztettek ki. A modulokból összeállított gépsor egyes állomásai aszerint választhatók ki, hogy az iparvállalatok milyen speciális területeken (csomagolás, alkatrészgyártás, élelmiszeripar, vegyipar, autóipar stb.) végzik tevékenységüket és ehhez milyen szakemberek képzését tűzték ki célul. Akár már a laboratórium tervezési fázisában is szívesen nyújtunk támogatást. Forduljon hozzánk bizalommal!

16 Elérhetőségeink A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Festo Kft. meghívja Önöket a WorldSkills2011 Mechatronika szakma magyarországi válogatóversenyére és Mechatronikai Műszerész Szakma Kiváló Tanulója Versenyre. hotline: (1) telefax: (1) telefon: (1) info_hu@festo.com Helyszín: Hungexpo 1101 Bp., Albertirsai út 10. G és F pavilon Időpont: április Várjuk az iskolák tanárait, diákjait, diákcsoportjait, valamint az érdeklődő vendégeket. Legyenek részesei az élménynek, amikor az októberi londoni világ versenyre utazó keret válogatása zaj lik! Kérjük, hogy január 1-től ajánlatkéréseiket és megrendeléseiket a hotline_hu@festo.com címre küldjék. Csillaghegyi úti irodánk megközelítése Aranyvölgy út A versennyel párhuzamosan izgalmas közönségjátékok a tanulóknak! Festo mechatronikai játékok! Air-Motion Ride Robotino Challenge Óbudai temető Pomázi út Törökkő u. Keled út A rendezvényre a belépés ingyenes. Érdeklődésük esetén visszajelzés a vár ható létszámról és érkezési időpontról: Szabó Norbert norbert_szabo@festo.com Bécsi út Csillaghegyi út Bojtár u. Kunigunda útja Huszti út Amennyiben további információt szeretne kapni a cégről vagy termékeinkről, keresse fel a weboldalt, vagy küldje vissza információkérő lapunkat Lukács Andrea részére a (06-1) fax számra. Küldő neve: Igényel-e személyes tanácsadást? igen nem Cég: Postacím: A jövőben milyen hírlevelet kíván kapni? Termék- és megoldásorientált HTML: elektronika pneumatika energia megtakarítási szolgáltatások technológiai folyamatok automatizálása oktatás Telefon: Fax: Nyomtatott Kékvilág magazin Nem kérek hírlevelet Más, a cégnél dolgozó kolléga is szeretné kapni a Kékvilág magazint Név: Magyar nyelvű információs anyagot kér Levegő-előkészítő egységekről Pneumatikus munkahengerekről Elektromos hajtásokról Mágnesszelepekről Kiegészítő elemekről DVD katalógus Tanfolyamokról 2011/02/hírlevél_q1

670 milliszekundumos csomagolási ciklusidő

670 milliszekundumos csomagolási ciklusidő 670 milliszekundumos csomagolási ciklusidő A nagy sebességű T portál és a Tripod nagy dinamikát nyújt kedvező ár/érték aránnyal A Festo nagy sebességű T portálja és a Tripod 30 százalékkal gyorsabb, mint

Részletesebben

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság 2 1200-as sorozatú tűzjelző központ A biztonság nyugalma Tökéletes védelem az Ön igényihez szabva Az 1200-as sorozatú tűzjelző központ rugalmas,

Részletesebben

Hatékony megoldások a technológiai folyamatok és a gyárak automatizálásához

Hatékony megoldások a technológiai folyamatok és a gyárak automatizálásához Hatékony megoldások a technológiai folyamatok és a gyárak automatizálásához A Clean Design kiviteltől a nagy sebességű automatizálásig a gyártási folyamatokat átívelően Az élelmiszeriparban a higiénikus

Részletesebben

Programozható vezérlô Twido. A programozás és a kommunikáció szabadsága

Programozható vezérlô Twido. A programozás és a kommunikáció szabadsága Programozható vezérlô Twido A programozás és a kommunikáció szabadsága Simply Smart Leleményes, intelligens és egyszerûen használható. Twido: A felhasználók igényeire szabott automatizálási rendszer vezérlô

Részletesebben

Entra-Sys Kft. - Hidraulika, pneumatika, egyedi gépgyártás

Entra-Sys Kft. - Hidraulika, pneumatika, egyedi gépgyártás Entra-Sys Kft. - Hidraulika, pneumatika, egyedi gépgyártás cégjegyzékszámunk: 06-09-003238 adószám: 11094315-2-06 Cégünk a nagy ipari üzemek és a termelõ kisvállalkozások műszaki problémáinak megoldására

Részletesebben

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS Cég Moduláris rendszer Adagolás és keverés Szárítás KOCH-TECHNIK Werner Koch Maschinentechnik GmbH Több mint 35 éve a KOCH TECHNIK név elválaszthatatlanul összekapcsolódik

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek

Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek Tiszta környezet alacsonyabb energiaköltségek Látogasson meg minket a Főnix Csarnokban az 50/A standon, 2012. június 13-15. között! 2012. június 13-15. Főnix Csarnok, Debrecen 50/A stand Forgódugattyús

Részletesebben

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán

Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 200 INTÉZETEINKRŐL, TANSZÉKEINKRŐL Juhász György Darai Gyula Mechatronikai Laboratórium a Debreceni Egyetem Műszaki Karán A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2005 szeptemberében került átadásra a FESTO cég

Részletesebben

Plena épületés vészhangosítási rendszer A biztonsághoz vezető leggyorsabb út

Plena épületés vészhangosítási rendszer A biztonsághoz vezető leggyorsabb út Plena épületés vészhangosítási rendszer A biztonsághoz vezető leggyorsabb út 2 Plena épület- és vészhangosítási rendszer A biztonsághoz vezető leggyorsabb út A Plena épület- és vészhangosítási rendszer

Részletesebben

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban

Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban PRESENTATION Termeléshatékonyság mérés Ipar 4.0 megoldásokkal a nyomdaiparban Kremzer, Péter ICCS Kft. kremzerp@iccs.hu Tartalomjegyzék Folyamatirányítás FIR nélkül Nyomdai sajátosságok Megrendelői igények

Részletesebben

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Integrált flash 4GB belső 16 kb nem felejtő RAM B&R tovább bővíti a nagy sikerű X20 vezérlő családot, egy kompakt vezérlővel, mely integrált be és kimeneti

Részletesebben

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni?

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Kritikus pontok Ethernet interfész soros eszközbe ágyazásakor Az ipari Ethernet technológia az alacsony költségeinek és jelentős hálózati

Részletesebben

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere

Building Technologies. DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere Building Technologies DESIGO TM PX HVAC rendszerek és épület szolgáltatások automatizálási rendszere A DESIGO PX mögött több éves tapasztalat áll. Világelsõk vagyunk az automatizálás és a HVAC irányítás

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító

MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító Forradalom a megszakító technológiában MOTOR HAJTÁS Nagyfeszültségű megszakító ABB HV Products - Page 1 Mi az a Motor Hajtás? ABB HV Products - Page 2 Energia Átvitel Energia Kioldás Energia Tárolás Energia

Részletesebben

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás

Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Ózon fertőtlenítéshez és oxidációhoz ProMinent Környezetbarát ózon előállítás és adagolás Printed in Germany, PT PM 020 07/08 H MT18 A 01 07/08 H Ózon előállítás és adagolás OZONFILT OZVa ózonberendezések

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 146. sorszámú Mechatronikus-karbantartó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 523 01 1.2.

Részletesebben

kyvezérelje az áramlást

kyvezérelje az áramlást . kyvezérelje az áramlást Alfa Laval Unique RV-ST Szabályozószelep Koncepció A Unique RV-ST az Alfa Laval együlékes szelepeinek olyan, harmadik generációja amelyeket arra terveztek, hogy megfeleljenek

Részletesebben

Az automatizálás a hajtóerőnk

Az automatizálás a hajtóerőnk Az automatizálás a hajtóerőnk 02 Springer Az automatizálás a hajtóerőnk Springer GmbH - innovatív vállalat, hogy automatizálása sikeres legyen Springer Az automatizálás a hajtóerőnk Innovációs erejével,

Részletesebben

TELE - Referenciák. A TELE Vásárlói

TELE - Referenciák. A TELE Vásárlói TELE - Referenciák A TELE Vásárlói Az ipar valamennyi területén elégedett vásárlói kapcsolatok Ipari automatizálás Ermvek Vízkezelés Berendezésgyártók Bányászat Termelipar Élelmiszeripar Htkocsik Ftés,

Részletesebben

Funkció Csavarzatok 2008

Funkció Csavarzatok 2008 Funkció Csavarzatok 2008 oldal 2 Tartalomjegyzék Oldal 4.9. Funkció csavarzatok 3 4 5 6 7 4.9.1 SCU / RCU Fojtó-visszacsapó szelep 4.9.2 DR / D... Fojtó-visszacsapó és fojtószelep 4.9.3 VNR / VSR Visszacsapó

Részletesebben

Szenzortechnika, ipari elektronika és folyamatszabályozás Innováció a KONTAKT-Elektro Kft.-nél. Hirth Ferenc 2014.05.27.

Szenzortechnika, ipari elektronika és folyamatszabályozás Innováció a KONTAKT-Elektro Kft.-nél. Hirth Ferenc 2014.05.27. Szenzortechnika, ipari elektronika és folyamatszabályozás Innováció a KONTAKT-Elektro Kft.-nél Hirth Ferenc 2014.05.27. 1982 6 fiatalember A kezdetek KONTAKT Villamosipari Gazdasági Munkaközösség Tevékenységek:

Részletesebben

Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában

Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában Képfeldolgozó rendszerek a méréstechnikában www.falcon-vision.com GYÁRTÓSORI ELLENÔRZÉS MINÔSÉGBIZTOSÍTÁS FOLYAMATDIAGNOSZTIKA www.falcon-vision.com Termékeink felhasználási köre Képfeldolgozó mérôrendszerek

Részletesebben

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1

Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 Hagyományos 500-as sorozatú tűzjelző központ Egyszerű, akár az 1x1 2 Egyszerűen telepíthető, beállítható, karbantartható és használható tűzjelző központ. LCD- kijelző az összes érzékelőzónára vonatkozó

Részletesebben

Levegőelőkészitők HAFNER

Levegőelőkészitők HAFNER evegőelőkészitők 8 HFNR Hafner szelepek Hafner Pneumatika elsődlegesen az ipari automatizálás területére gyárt komplett szelepprogramot. szelepek széles választéka a hagyományos és modern vezérlőrendszerek

Részletesebben

VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG

VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG Nagykereskedelem VÄRMEBARONEN SVÉDORSZÁG Faelgázosító kazánok Egy modern rendszerrel a Värmebaronen-től, mindig megfelelő hőmérsékletet és elegendő meleg vizet biztosíthat otthonában. Egy időtálló rendszer,

Részletesebben

Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0

Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0 Helyszín: MTA Székház, Felolvasóterem Időpont: 2017. November 7. Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0 Dr. Erdős Ferenc Gábor MTA SZTAKI Fejlett robotika ígérete A fejlett robotika és az

Részletesebben

Hegesztő üzemi technológus

Hegesztő üzemi technológus pedig Békéscsabán (PPM) található. Az OROS Divízió tevékenysége mezőgazdasági és építőipari gépgyártásra terjed ki. Elsősorban hazai, nyugat és kelet-európai, valamint észak-amerikai piacokat szolgál ki.

Részletesebben

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS

MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS Food Processing Equipment NEAEN CleanJar MOSÓ, STERILIZÁLÓ ÉS SZÁRÍTÓ SZÁLLÍTÓSZALAG BERENDEZÉS A berendezést üveg, fém és műanyagkannák, üveg és más tartályok tisztítására és sterilizálására tervezték

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Közelítéskapcsolók és helyzet jeladók. Áramlásérzékelők. Nyomáskapcsolók, nyomásés vákuum érzékelők

Tartalomjegyzék. Közelítéskapcsolók és helyzet jeladók. Áramlásérzékelők. Nyomáskapcsolók, nyomásés vákuum érzékelők Érzékelők 1 2 A cég hitvallása: a Festo legyen az automatizálástechnika vezető konszernje, amely vevőivel szoros partneri viszonyban, az automatizálás technikában a legmagasabb színvonalú kompetenciával

Részletesebben

Jankovits Hidraulika Kft. Alapítva: 1992.

Jankovits Hidraulika Kft. Alapítva: 1992. Jankovits Hidraulika Kft. Alapítva: 1992. A cég története 1992. cégalapítás (működése 100 m 2 -es garázsépületben) 1995. KFT-vé alakulás 1996. kapcsolatfelvétel a Vickers-szel 1996. több telephely (forgácsoló

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör

SL és SC típusminta. Két elkülönített kör SL és SC típusminta Két elkülönített kör A Sunfab kétáramú szivattyúja két teljesen különálló fogyasztó kiszolgálására képes. A külön hidraulikus körök mindegyikét nyomáshatároló szeleppel kell ellátni.

Részletesebben

BROEN Ballomax teljes átömlésű gömbcsap DBDH szimpózium Budapest, Magyarország április 23.

BROEN Ballomax teljes átömlésű gömbcsap DBDH szimpózium Budapest, Magyarország április 23. BROEN Ballomax teljes átömlésű gömbcsap DBDH szimpózium Budapest, Magyarország 2018. április 23. BROEN bemutatja az új generációs gömbcsapjának műszaki megoldásait távfűtési rendszerekhez o Tartós, energia

Részletesebben

Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08.

Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08. Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08. Cégbemutató 2004: Reológiai alapkutatás kezdete a Kecskeméti Főiskolán 2011: Doktori munka befejezése,

Részletesebben

KÉTFŐTARTÓS FUTÓDARUK

KÉTFŐTARTÓS FUTÓDARUK KÉPVISELET EMELŐ BERENDEZÉSEK KÉTFŐTARTÓS FUTÓDARUK Elmas kétfõtartós futódaru Demag rendszer Elektromos emelõmûvel és Demag vonszolókábeles áramellátással felszerelve Teherbírás 3,2 t Fesztáv 28,8 m Emelési

Részletesebben

2017 évi innováció PR HU/ / /V2

2017 évi innováció  PR HU/ / /V2 2017 évi innováció JUMO dtrans T1000 és JUMO dtrans p35 IO Link kompatibilis szenzorok hőmérséklet és nyomás mérésre Típusok: 902915, 402058 A gyártási folyamat optimalizálása az alacsony szintû terepi

Részletesebben

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés

WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés WAGO PLC-vel vezérelt hő- és füstelvezetés Wago Hungária Kft. Cím: 2040. Budaörs, Gyár u. 2. Tel: 23 / 502 170 Fax: 23 / 502 166 E-mail: info.hu@wago.com Web: www.wago.com Készítette: Töreky Gábor Tel:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Pneumatika az ipari alkalmazásokban

Pneumatika az ipari alkalmazásokban Pneumatika az ipari alkalmazásokban Manipulátorok Balanszer technika Pneumatikus pozícionálás Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Manipulátorok - Mechanikai struktúra vagy manipulátor, amely

Részletesebben

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció

Folyamat ésszerűsítés. Hidak a jövőbe. Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Folyamat ésszerűsítés Hidak a jövőbe Szerszámok / Méréstechnika / Automatizáció Küldetésünk Ön műszakilag igényes termékeket vagy alkatrészeket készít. Mi a gyártás hatékonyságáról és megbízhatóságáról,

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

Információ a MetalWork Pneumatic S.p.a.-ről (a képre kattintva):

Információ a MetalWork Pneumatic S.p.a.-ről (a képre kattintva): Metal Work Pneumatika digitális PDF katalógus itt! Információ a MetalWork Pneumatic S.p.a.-ről (a képre kattintva): Via Segni, 5-7-9 25062 Concesio (Brescia) - Italy / metalwork@metalwork.it Újdonságok

Részletesebben

Professzionális elõtétek nagyintenzitású kisülõlámpákhoz

Professzionális elõtétek nagyintenzitású kisülõlámpákhoz PCI beltéri alkalmazásokhoz Professzionális elõtétek nagyintenzitású kisülõlámpákhoz Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpatestek PCI

Részletesebben

Energiahatékony erőcsomagok Magas teljesítményű préslégmotorok a magas forgatónyomaték eléréséhez, a legalacsonyabb levegő felhasználással

Energiahatékony erőcsomagok Magas teljesítményű préslégmotorok a magas forgatónyomaték eléréséhez, a legalacsonyabb levegő felhasználással Energiahatékony erőcsomagok Magas teljesítményű préslégmotorok a magas forgatónyomaték eléréséhez, a legalacsonyabb levegő felhasználással Masszív motorok extrém környezeti feltételekhez, a teljes leállásig

Részletesebben

Moduláris mennyezeti hangszóró Intelligens hangmegoldás a legtöbb mennyezettípushoz

Moduláris mennyezeti hangszóró Intelligens hangmegoldás a legtöbb mennyezettípushoz Moduláris mennyezeti hangszóró Intelligens hangmegoldás a legtöbb mennyezettípushoz 2 Moduláris mennyezeti hangszóró A telepítő igényeit szem előtt tartva tervezték A legtöbb mennyezettípushoz optimális

Részletesebben

HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA

HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA HAFNER PNEUDACTIC OKTATÓTÁBLA A Hafner Pneudactic egy olyan fejlesztés, mely elsősorban iskolák, egyetemek, duális képzéssel foglalkozó cégek, karbantartási részlegek számára

Részletesebben

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához.

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához. A legjobb fűtés minden évszakban DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához 2010 Katalógus Teljes biztonság és maximális kényelem A GABARRÓN elektromos kazánokok

Részletesebben

Fókuszban a MEGOLDÁSOK KTS 560 / KTS 590. Vezérlőegység diagnosztika az ESI[tronic] használatával

Fókuszban a MEGOLDÁSOK KTS 560 / KTS 590. Vezérlőegység diagnosztika az ESI[tronic] használatával Fókuszban a MEGOLDÁSOK KTS 560 / KTS 590 Vezérlőegység diagnosztika az ESI[tronic] használatával Élvonalbeli Vezérlőegység diagnosztika az optimális hatékonyságért Az új és erős KTS 560 és KTS 590 modulok

Részletesebben

A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE

A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE A KIVÁLÓ MINŐSÉG TÖRTÉNETE A MANN+HUMMEL cégcsoportba tartozunk egy olyan konzorciumba, mely a szűrési technológiák terén világelső pozíciót tölt be. Az általunk gyártott szűrők 1982 óta vannak jelen a

Részletesebben

Komplett programot kínálunk!

Komplett programot kínálunk! Komplett programot kínálunk! Mechanikus végállású motorok Redõnyök és napellenzõk számára Mechanikus végállású motorok Egyszerûen meggyõzõek Biztonságot adunk Védelem betörés ellen - teljesen automatikusan

Részletesebben

Gyanta közvetítő öntés Fejlesztések és költséghatékonyság Balaton konferencia 2010. Andreas Doll, WOLFANGEL GmbH

Gyanta közvetítő öntés Fejlesztések és költséghatékonyság Balaton konferencia 2010. Andreas Doll, WOLFANGEL GmbH Gyanta közvetítő öntés Fejlesztések és költséghatékonyság Balaton konferencia 2010 Andreas Doll, WOLFANGEL GmbH Rólunk RTM WOLFANGEL iject touch Költség összevetés nyitott vs. zárt öntési rendszerek Rólunk

Részletesebben

Útmutató R&MinteliPhy-hoz

Útmutató R&MinteliPhy-hoz Útmutató R&MinteliPhy-hoz Hálózati biztonság, költségtakarékosság és a karbantartási idő csökkentése. Ezek a modern, nagy teljesítményű hálózatok felé támasztott legfontosabb követelmények. Az R&MinteliPhy

Részletesebben

Hotspot környezetek. Sándor Tamás. főmérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49. info@scinetwork.

Hotspot környezetek. Sándor Tamás. főmérnök. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49. info@scinetwork. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Hotspot környezetek T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Sándor Tamás főmérnök Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk.

Részletesebben

Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2

Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2 Felületi párologtató ENERGIAHATÉKONY HŰTÉS VÍZZEL! Felületi párologtató az elszívott levegő adiabatikus hűtésére CONDAIR SH2 Condair SH2 Mentes a nemkívánatos üvegszáltól és cellulóztól Szabadalmaztatott

Részletesebben

SITRANS F M MAG 8000 Pontos mérés a víz alatt Belső energia 10 évre. sitrans f

SITRANS F M MAG 8000 Pontos mérés a víz alatt Belső energia 10 évre. sitrans f SITRANS F M MAG 8000 Pontos mérés a víz alatt Belső energia 10 évre sitrans f s Egyszerű kompakt vagy szeparált beépítés Könnyen telepíthető Egyszerű beépíthetőség Minimális megelőző és követő egyenes

Részletesebben

12. NAMUR szelepek a technológiai folyamatok automatizálásában

12. NAMUR szelepek a technológiai folyamatok automatizálásában 12. NAMUR szelepek a technológiai folyamatok automatizálásában Pneumatikus működtetésű technológiai szelepek működtetése A csővezetéki szerelvények működtetéséhez jellemzően egyenes vonalú (dugattyúrudas

Részletesebben

PRÉSGÉPEK. Modellek száma. Kapacitás mm. Típus. Oldal

PRÉSGÉPEK. Modellek száma. Kapacitás mm. Típus. Oldal Présszerszámok Mindig egyforma préserő jellemzi, ami mindig ugyanolyan megbízható, vízzáró illesztést biztosít. Kiváló konstrukció, mely a legjobb minőséget és tartósságot biztosítja - RIDGID élethosszig

Részletesebben

Paradox márkanevû riasztóberendezések

Paradox márkanevû riasztóberendezések Paradox márkanevû riasztóberendezések A Paradox Security Systems termékeket Az EVO48 és EVO192 új központok forgalomba hozatalával az EVO széria egységes Magyarországon a Cadillac Zrt. forgalmazza. A cég

Részletesebben

PROGRAM ÁTTEKINTŐ. Gyártástechnológiai elemek és rendszerek. Munkadarab befogástechnika. Hidraulikus rögzítőhengerek

PROGRAM ÁTTEKINTŐ. Gyártástechnológiai elemek és rendszerek. Munkadarab befogástechnika. Hidraulikus rögzítőhengerek PROGRAM ÁTTEKINTŐ Gyártástechnológiai elemek és rendszerek Munkadarab befogástechnika Hidraulikus rögzítőhengerek Nyomás előállító egységek Hidraulikus rögzítő és ipari tápegységek Szerelés- és kezeléstechnikai

Részletesebben

Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig

Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig Szabó Mihály. ABB Kft., 2013/05/09 Energiahatékonyság és termelékenység a hálózati csatlakozástól a gyártási folyamatokig May 15, 2013 Slide 1 Tartalomjegyzék Energiahatékonyság Termelés és átvitel Smart

Részletesebben

HIDRAULIKUS BONTÓKALA PÁCSOK EC TÍPUSCSALÁD. Tartós és megbízható választás általános bontási, árokásási, kőbányászati és földmunkákhoz.

HIDRAULIKUS BONTÓKALA PÁCSOK EC TÍPUSCSALÁD. Tartós és megbízható választás általános bontási, árokásási, kőbányászati és földmunkákhoz. HIDRAULIKUS BONTÓKALA PÁCSOK EC TÍPUSCSALÁD Tartós és megbízható választás általános bontási, árokásási, kőbányászati és földmunkákhoz. Megbízható kotró gépre szerelhető bontókalapácsot keres általános

Részletesebben

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint!

Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Egyedi megoldások az élet bármely területére az ön igényei szerint! Tevékenységünk A célgépgyártás fejlődésében jelentkező igények időbeni felismerése alapozta meg azt a döntést, hogy cégünk 2002- ben

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 10. sorszámú Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelmény 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 523 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

CSB rack. Robusztus és megbízható online üzemi adatrögzítéshez. Sikerre programozva

CSB rack. Robusztus és megbízható online üzemi adatrögzítéshez. Sikerre programozva Robusztus és megbízható online üzemi adatrögzítéshez CSB rack Robusztus és megbízható online üzemi adatrögzítéshez Sikerre programozva H ROBUSZTUS ÉS MEGBÍZHATÓ ONLINE ÜZEMI ADATRÖGZÍTÉSHEZ A CSB rack

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima

Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Ülékes szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-utú szelep, karima Leírás VL 2 VL 3 A VL 2 és a VL 3 szelepek minőségi és költséghatékony megoldást adnak a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás

Részletesebben

Nyomáskapcsolók Áttekintés

Nyomáskapcsolók Áttekintés Áttekintés Termék Alkalmazás Beállítási Max. Védettség Oldal neve tartomány nyomás RT Általános célra -1-30 bar 42 bar IP66 36-37 KPS Nehézipari környezetben 0-60 bar 120 bar IP67 38-39 KPI/KP Könnyû ipari

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról

Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról Tanfolyamaink 2018-ban A több évtizedes magyarországi szakmai tapasztalat és a közel 100 éves nemzetközi háttér garantálja tanfolyamaink magas színvonalát,

Részletesebben

IP megoldások a tűzjelzéstechnikában

IP megoldások a tűzjelzéstechnikában IP megoldások a tűzjelzéstechnikában Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle konferenciája 2017. május 15., Pécel Bemutatkozás Farkas

Részletesebben

Egyszerű mobil gazdaságos: Csiszolás FEIN emelt frekvenciás rendszerrel.

Egyszerű mobil gazdaságos: Csiszolás FEIN emelt frekvenciás rendszerrel. FÉM FEIN egyedi munkaállomáson használható emelt frekvenciás frekvenciaváltó HFS 17-30 HFS 27-30 Egyszerű mobil gazdaságos: Csiszolás FEIN emelt frekvenciás rendszerrel. Jobb csiszolási teljesítmény, hosszabb

Részletesebben

QALCOSONIC HEAT 2 ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ

QALCOSONIC HEAT 2 ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ AXIOMA ENCO QALCO XILO SOLVO ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ QALCOSONIC HEAT 2 ALKALMAZÁS EGYEDI JELLEMZŐK A QALCOSONIC HEAT2 Ultrahangos hűtési- és fűtési hőmennyiségmérőt elfogyasztott

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA ZT610R VONALKÓD NYOMTATÓ

Cím: 1054 Budapest, Bank utca 6. II. em. 9. Telefonszám: ; cím: ZEBRA ZT610R VONALKÓD NYOMTATÓ VONALKÓD NYOMTATÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra ZT610R ipari tekercses címkenyomtatók A gyártó több mint 20 éves vonalkód-nyomtatási újítások alapján a ZT610R ipari nyomtatóval új követelményeket állított fel

Részletesebben

SINAMICS. tanfolyamok. siemens.hu/sitrain

SINAMICS. tanfolyamok. siemens.hu/sitrain SINAMICS tanfolyamok siemens.hu/sitrain Képzések az iparnak SITRAIN üzletágunk az üzemek teljes életciklusára vonatkozóan kínál képzéseket: nálunk fejlesztik kompetenciájukat a tervezők, döntéshozók, üzembehelyezési

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

ES05 A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZELEPSZIGET EGYSZERŰ, RUGALMAS ÉS HATÉKONY

ES05 A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZELEPSZIGET EGYSZERŰ, RUGALMAS ÉS HATÉKONY Pneumatika Ez ilyen egyszerű ES05 A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZELEPSZIGET EGYSZERŰ, RUGALMAS ÉS HATÉKONY 1 AVENTICS ES05 szelepsziget ES05 egyszerű megoldás az elemi pneumatikára Az ötlettől a megvalósításig:

Részletesebben

Készen áll, hogy megismerje a Vaillant ecotec pure készüléket?

Készen áll, hogy megismerje a Vaillant ecotec pure készüléket? Készen áll, hogy megismerje a Vaillant készüléket? Minden az Ön rendelkezésére áll Ezeket értékelik az ügyfelek Könnyű telepítés Időmegtakarítás a külön rendelhető karbantartó csapkészletnek köszönhetően

Részletesebben

ALACSONY ZAJSZINTŰ CSÖVEK ÉS SZERELVÉNYEK Alacsonyabb zajszintet (akár 19dB) és vibrációt biztosít.

ALACSONY ZAJSZINTŰ CSÖVEK ÉS SZERELVÉNYEK Alacsonyabb zajszintet (akár 19dB) és vibrációt biztosít. ALACSONY ZAJSZINTŰ CSÖVEK ÉS SZERELVÉNYEK Alacsonyabb zajszintet (akár 19dB) és vibrációt biztosít. Peštan világszerte A Peštan vállalat vezető pozíciót tölt be a műanyag csövek és PVC profilok gyártásában

Részletesebben

ActiveAssist. Rózner Lajos

ActiveAssist. Rózner Lajos Rózner Lajos 1 2 Felgyorsult fejlődés 2020 7 Mrd. csatlakozott ember 2020 50 Mrd. csatlakozott termék 1997 6 millió számítógép az interneten 1995 40 millió csatlakozott ember 3 Termékek és szolgáltatások

Részletesebben

DURMA HRB-3, HRB-4 típusú hidraulikus hengerítő

DURMA HRB-3, HRB-4 típusú hidraulikus hengerítő DURMA HRB-3, HRB-4 típusú hidraulikus hengerítő A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek gyártásában.

Részletesebben

Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény

Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény Lighting Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény PowerBalance, surface mounted Ha irodák LED-es világítótestekkel történő megvilágításáról van szó, az emberek általában szívesen fektetnek

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

innovációra és nemzetközi együttműködések

innovációra és nemzetközi együttműködések Tények és adatok Alapítás 1993 Tulajdonosok 100%-ban magyar tulajdonosi kör Éves forgalom 300 millió Forint C é g p r o fi l A 1993-ban alapított vállalkozás, fő profilja üzleti informatikai megoldások

Részletesebben

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató

CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES Hőgenerátor Kezelési útmutató CES KFT. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el! Tartalom Bevezető... 3 C.E.S. kavitációs hőgenerátorok leírása és alkalmazása... 3 2. A C.E.S. kavitációs hőgenerátorok

Részletesebben

Kaméleon K860. IAS Automatika Kft www.iasautomatika.hu

Kaméleon K860. IAS Automatika Kft www.iasautomatika.hu Kaméleon K860 Univerzális Digitális Szabályozó A K860 szabályozók általános automatizálási feladatokra kifejlesztett digitális szabályozók. Épületgépészeti alkalmazásokra kiválóan alkalmasak, gazdaságos

Részletesebben

DENER Lézervágó berendezés Típus: FL-3015 1500x3000 CNC Fiber Laser IPG 2kW

DENER Lézervágó berendezés Típus: FL-3015 1500x3000 CNC Fiber Laser IPG 2kW DENER Lézervágó berendezés Típus: FL-3015 1500x3000 CNC Fiber Laser IPG 2kW " A képek illusztrációk" Gépváz Statikusan és dinamikusan analizált, feszültségmentesített hegesztett szerkezeti konstrukció.

Részletesebben

Kongsberg XP Auto: 24/7 folyamatos működés

Kongsberg XP Auto: 24/7 folyamatos működés Kongsberg XP Auto: 24/7 folyamatos működés A Kongsberg XP Auto teljesen automatizált, kivágó szerszám nélkül működő kivágó asztal, amit a csomagoló és a POP display ipar számára fejlesztettek ki. A sikeres

Részletesebben

VÁKUUMOS FELFOGATÓ RENDSZEREK

VÁKUUMOS FELFOGATÓ RENDSZEREK OS FELFOGATÓ RENDSZEREK A vákuumos munkadarab rögzítõ rendszerek ideális megoldást jelentenek olyan megmunkáló cégeknek, melyek nem mágnesezhetõ anyagokat munkálnak meg, úgy mint alumíniumot, sárgarezet,

Részletesebben

FMC felügyeleti és vezérlőegységek

FMC felügyeleti és vezérlőegységek Running head FMC felügyeleti és vezérlőegységek Fejlett szivattyúvezérlési alkalmazások 3 Miért kötne kompromisszumot? Számtalan különféle szivattyúvezérlő található a piacon. De a legtöbbjüket igen különböző

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

DURMA RP típusú stancoló gépek

DURMA RP típusú stancoló gépek DURMA RP típusú stancoló gépek A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek gyártásában. Napjainkban,

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben