Költségcsökkentés és hatékonyságnövelés a sertéságazatban gyógynövényes Ayurvet készítményekkel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Költségcsökkentés és hatékonyságnövelés a sertéságazatban gyógynövényes Ayurvet készítményekkel"

Átírás

1 Költségcsökkentés és hatékonyságnövelés a sertéságazatban gyógynövényes Ayurvet készítményekkel Előadó: Csorba Katalin Állatgyógyászati Termékfelelős, Garuda Trade Kft. TOPIGS Danubia Workshop Bikal, január 16.

2 A jövő útja a fenntartható állattenyésztésért: természetes teljesítményfokozók GYÓGYSZER- MARADVÁNYOK A JELEN PROBLÉMÁI ANTIBIOTIKUM: REZISZTENCIA! VESZTESÉG, KIESÉSEK, ÉLELMISZERBIZTONSÁGI, HUMÁN- ÉS ÁLLAT- EGÉSZSÉGÜGYI, KÖRNYEZETVÉDELMI KOCKÁZATOK! HORMON- TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNYEK Garuda-Ayurveda

3 MULTIREZISZTENCIA: a 21. századi sertéstartás kiemelt problémája Az antibiotikumok elleni rezisztencia a világon egyre rohamosabb léptekben növekszik. Antibiotikumokra bizonyos esetekben szükség van, azonban rendkívüli fontossággal bír biztonságos, szakszerű használatuk megteremtése, túlhasználatuk, vagy indokolatlan használatuk megakadályozása, mely a rezisztencia kialakulásának fő kiváltó oka. Az Európai Unió EC1831/2003 rendelete megtiltotta az antibiotikumok preventív célú, hozamfokozóként történő alkalmazását az állattartásban. Itt kerülnek képbe a természetes alapanyagokból összeállított szabadforgalmú gyógyhatású készítmények, melyek sok esetben bizonyítottan hatékony, biztonságos és költséghatékony alternatíváját jelenthetik az antibiotikumoknak.

4 A nagyüzemi sertéstartás fő kihívásai: EMÉSZTÉS, TAKARMÁNY- HASZNOSULÁS. STRESSZ, IMMUN- GYENGESÉG, JÁRVÁNYOK. IVARZÁSI, SZAPORODÁS- BIOLÓGIAI PROBLÉMÁK. MIKOTIXINOK, KÖRNYEZETI MÉRGEK. CSÖKKENŐ HOZAM, ELHULLÁSOK. ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA. Garuda-Ayurveda

5 Természetes gyógykészítmények: egy hatékony, és hosszú távon is járható út! PREVENCIÓ: előzzük meg a problémákat! A MEGELŐZÉS olcsóbb, hatékonyabb! MEGTAKARÍTÁS: nullanapos várakozási idő, nincs kiesés! KEDVEZŐ ÁR-ÉRTÉK ARÁNY. KÖRNYEZETVÉDELEM:biológiai úton lebomló: nincs környezeti terhelés! FENNTARTHATÓSÁG: hosszú távon is biztonságos és megbízható hatás. NINCS REZISZTENCIA, NINCS HOZZÁSZOKÁS! Garuda-Ayurveda

6 Garuda Trade: A klasszikus Ayurveda Európában 1991 óta otöbb mint 100 humán, és 40 állatgyógyászati gyógynövényes, ayurveda készítményengedélyezése és forgalmazása. o6 indiai cég kizárólagos képviselője. o 15 év tapasztalat a természetes állatgyógyászatban. o Elkötelezettség a természetes megoldások mellett. ominőségi szemléletének és egyedi termékskálájának köszönhetően a Garuda Trade Kft-t 2013-tól az Vágóállat-és Hús Terméktanács stratégiai partnerének választotta.

7 Ayurvet Ltd.-India Mottója: Tradicionális tudás Modern kutatás Termőtalaj és vízminőség javítás Széleskörű állat egészség ügyi megoldások Takarmány gyártás Bio üzemanyag Tanácsadás, szolgáltatás Intenzív kutatásfejlesztés, innováció

8 Ayurvet termékek ISO, EU GMP elismerés Világszínvonalú, EU által elismert, ISO tanúsítvánnyal rendelkező gyártó üzem. Több száz gyógyszerész és agrár kutatót foglalkoztató mezőgazdasági és állatgyógyászati kutatóközpont.

9 Nemzetközi sikert elért termékek Dél-Afrika Dél-Korea Kenya Svájc E.A. Emirátusok Tanzánia Vietnam Tajvan Magyarország Bangladesh Lengyelország Malaysia Dánia Fülöpszigetek Szíria Nigeria Zambia Új-Zéland

10 Egy nagyüzemi sertéstelep költségeinek tetemes részét a gyógyszerköltségek teszik ki. Friss hazai telepi próbák igazolják, hogy természetes gyógyhatású készítményekkel a gyógyszerköltségek jelentős mértékben csökkenthetők azonos, vagy jobb hatásfok és magasabb hozam elérése mellett.

11 HASMENÉSES ESETEK A légzőszervi betegségek mellett a jellemzően választáskor, takarmányváltáskor, vagy egyes kórokozókkal való fertőzés esetén megjelenő hasmenéses esetek,és ezek kezelése teszi ki a telepi gyógyszerköltségek tetemes részét. A hasmenéses esetek megelőzése kiemelt fontosságú, mivel: A hasmenéses esetek megelőzése kiemelt fontosságú, mivel: ojelentős víz és tápanyagveszteséget eredményez, oazonnali és sokszor maradandó kondícióromlást eredményezhet, ovisszavetheti az állatok növekedési erélyét, oakár elhullást is eredményezhet, oa víz és tápanyagfelszívás képessége gyengül.

12 HASMENÉS: megelőzési és kezelési módok AZ ANTIBIOTIKUMOK ÉS A CINK: gyenge pontok az erősségek mellett: oerős hatásúak, de károsítják az emésztőrendszer hasznos mikroflóráját, valamint a bélbolyhokat is. orezisztenciát okozhatnak. oaz emésztés helyreállítása nem történik meg. ovárakozási időhöz kötött az alkalmazásuk! onagy környezetvédelmi terhelés. omagas költségek!

13 DIAROAK: SZÁMOS ELŐNY A HASMENÉSES ESETEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN ohasmenés elleni szabadon forgalmazható állatgyógyászati gyógyhatású termék kaolinnal és 13 gyógynövény kivonatával. okülönböző eredetű hasmenéses esetek kiegészítő kezelésére (etetési hibák, nedves, szennyezett takarmány, tápváltás, elválasztás, kórokozók miatt fellépő hasmenés). o Elősegíti a hasmenés megelőzését és megállítását. ohozzájárul az emésztőrendszer normális működésének helyreállításához. o Minimalizálja a víz- és tápanyagveszteséget. o Védőréteget képez az emésztőrendszer nyálkahártyáján. oellensúlyozza az antibiotikumok és a cink mikroflórára és bélbolyhokra káros hatásait.

14 Hazai sertéstelepi próbák alapján a készítmény: o önmagában, vagy csökkentett dózisú gyógyszeres kezelés mellett alkalmazva a gyógyszeres kezeléssel egyenértékű hasmenést megelőző és gyógyító hatással, o illetve a súlygyarapodást, takarmányhasznosulást szignifikáns mértékben javító hatással rendelkezik, o ezáltal jelentős gyógyszerköltség-megtakarítást, és a növekményen, valamint takarmányhasznosulás javulásán keresztül jelentős plusz nyereséget eredményez. A készítmény ellensúlyozza a cink, vagy az antibiotikumok bélbolyhokat és bélflórát károsító mellékhatását.

15 Diaroak: hazai sikerek DIAROAK száraz szuszpenzió, hasmenés ellen fiaztatón A Pankota-Kórógy Kft. fábiánsebestyéni 1250 kocás sertéstelepén nyarán tesztelték, és jelenleg a hosszú távú technológia részeként alkalmazzák a DIAROAK készítményt július végéig több ezer 1-3 napos nagy fehér lapály lapály malacot kezeltek a készítménnyel napos kori hasmenéses problémák megelőzésére és gyógykezelésére. A száraz szuszpenziót annyi vízzel keverték el, hogy híg állagú pépet kapjanak. A malacok szájába fecskendővel egyszerre 2 ml pépet adtak, amelyet 6 óra elteltével megismételtek. Súlyos esetben éjszakai kezelést is alkalmaztak. A kezelést 2-3 napon keresztül- amíg a tünetek fennálltak- végezték. A kezelések %-ban hatékonynak bizonyultak. A DIAROAK a korábban alkalmazott enrofloxacin tartalmú termékkel azonos hatásúnak bizonyult. A készítmény alkalmazásának jelentősége a telep állategészségügyi, gazdaságossági mutatói szempontjából igen nagy. Bár a kezelés időigényesebb, mivel naponta többször kell a malacokat kézbe venni, a termék használatával csökkenthető az antibiotikum felhasználása, illetve a későbbi rezisztencia kialakulása. A DIAROAK hasonló hatékonyság mellett a korábbi kezeléshez képest 70-80%-os költségmegtakarítást eredményezett!

16 Diaroak: hazai sikerek DIAROAK száraz szuszpenzió, hasmenés ellen malacnevelőn A Pankota-Kórógy Kft. fábiánsebestyéni 1250 kocás sertéstelepén június hónaptól a DIAROAK készítményt a szopós malac állomány mellett a malacnevelőn is tesztelték és alkalmazták választott malac coli hasmenése és ödémás megbetegedésének megelőzése céljából. A cél itt is a költségcsökkentés, valamint az emésztési funkciók hatékonyságának növelése volt. Az első kísérletbe 600 db 42 napos nagyfehér x lapály malac került beválogatásra. A starter tápban a korábban alkalmazott gyógyszeres készítmény mennyiségét kétharmadára csökkentették, és helyettesítésként 1 kg/tonna arányban Diaroak került bekeverésre a teljes starter fázisban (42. naptól 25 kg-ig). A kezelés %-ban hatékonynak bizonyult, megegyezően a korábbi kezelésekkel. Folyamatos kezelés mellett hasmenéses és ödémás tünetek nem jelentkeztek. A DIAROAK használatával csökkenthető volt a gyógyszer felhasználása, így kevesebb a telep környezetterhelési kibocsátása. A termék ugyanolyan hatékonyság, valamint jobb emésztés és takarmányhasznosulás mellett 15%-os költségmegtakarítást eredményezett.

17 Diaroak: hazai sikerek HAGE-NAGISZ telepi kipróbálási eredmények(2012. május-június): Tapasztalatok a neveldei fázisban: A DIAROAK a malacnevelés során hatékonyan kiváltotta a magas dózisú ZnO-ot. Alacsonyabb költség mellett nemhogy csak ugyanazt az eredményt hozta, mint a kontroll, hanem még hatékonyabbnak is bizonyult. A fajlagos takarmányfelhasználás 0,07 kg/kg-mal volt jobb, mint a kontrollban (1,62 v 1,69), a napi tömeggyarapodás 4,7%-kal volt jobb, mint a kontrollban(619 v 591 g/nap). Az 1 kg tömeggyarapodásra jutó takarmányköltség 13 Ft-tal volt jobb, mint a kontroll, ez durván 370 Ft-ot jelent malaconként ebben a fázisban.

18 KOCATEJHOZAM-FOKOZÁS, EGÉSZSÉGES MALACNEVELÉS A megfelelő mennyiségű és minőségű kocatej a malacok leggazdaságosabb és legeredményesebb elindításának alapja! Az első időszakban ettől függ a malacok megfelelő növekedése, immunitása, de későbbi termelékenységüknek is ez az alapja!

19 PAYAPRO HORMONMENTES KOCATEJHOZAMFOKOZÓ Tejhozamnövelő, hormonmentes, szabadon forgalmazható állatgyógyászati gyógyhatású termék. 7 gyógynövény kivonata. olaktációs időszakban a tejelválasztás beindításának elősegítésére, oa tejhozam fokozására, oaz egészségesebb, erősebb malacokért, magasabb választási súlyért, o étvágyfokozó hatással (különösen előnyös a nyári időszakban!), oaz MMA-szindróma kiegészítő kezelésére.

20 A PAYAPRO EGYEDI ELŐNYEI: o hormonmentes o nullanapos várakozási idejű o nem avatkozik bele a koca normál ivari ciklusába o nem zavarja meg a választási, és újravemhesítési folyamatot o megfelelő tejhozam hőstressz esetén is o erősebb jobb ellenálló-képességű választott malacok.

21 PAYAPRO: TELEPI EREDMÉNYEK Hazai telepi próbák alapján(pankota Kórógy Kft., Pankota Agrár Zrt., MEZORT Zrt ) a készítmény alkalmazásával hőstresszes időszakban lényegesen csökkent a tejhiányos malacok száma. A kocák étvágya kevésbé csökkent a hőségnapokon. A választott malacok erősebbek, magasabb súlyúak. Az elmaradt hozamcsökkenés a termék költségét fedező, és azon túlmutató gazdasági hasznot hoz a telepnek. Lengyel telepi próbák alapján a PAYAPRO alkalmazása javasolható kocáknál a malacok fejlődése szempontjából nyújtott pozitív hatása miatt, mivel a malacok sikeres indítása nagyban befolyásolja későbbi teljesítményüket, valamint betegségekre való fogékonyságukat, általános kondíciójukat. Termelési paraméterekben történt növekmények a PAYAPRO-val kezelt csoportban a kontroll csoporthoz képest(%): 6,63%-kal több választott malac. 11,88%-kal magasabb választási alomsúly. 5,63%-kal magasabb választási átlagsúly.

22 IVARZÁSI PROBLÉMÁK HORMONMENTES KEZELÉSE o A gazdasági haszonállatok egyik legfőbb haszonteremtő képessége az utódok létrehozása. o A különböző ivarzási problémák esetén az elvárt éves szaporulat elmaradhat, az üres napok száma növekedhet, ezzel jelentős veszteségeket eredményezve. oa költséges hormonkészítmények mellett lehetőség van speciális gyógynövény-kombinációk alkalmazására az ivarzás megindulásának serkentésére, melyek hatékony, biztonságos és olcsó alternatíváját jelentik a hormonkészítményeknek.

23 JANOVA HORMONMENTES IVARZÁSMEGINDÍTÓ KÉSZÍTMÉNY o A petefészek funkciók szabályozásával elősegíti az ivarzás megindulását. o Alkalmazása javallott: nem specifikus ivarzás, látens (csendes) ivarzás, álivarzás, nem peteérési ivarzás esetén, alkalmas időben történő, vemhesség, ill. involúció utáni ivarzás elősegítésére. o A gonadrotrop hormonok termelődését serkenti, ezzel beindítva a peteérést és a luteális fázist. HAZAI TAPASZTALATOK: Hazai telepi próba alapján a JANOVA kocasüldőknél 18 napos altrenogest ciklusblokád után a tervezett inszeminálás előtti 5. és 4. napon adagolva az adagolást követő 5-6. napon 100%-os ivarzási arányt hozott a hormonkészítményhez képest 50%-os költségmegtakarítás mellett.

24 ESTROFARM: hamarosan elérhető a JANOVA továbbfejlesztett változata Hamarosan elérhető lesz a Janova kapszula továbbfejlesztett összetételű, por formátumú változata, az ESTROFARM por, mely könnyebb adagolást biztosít sertések esetében is. Az Estrofarm javasolt adagolása sertés részére: 10 g/süldő v. koca/nap a választás napján elkezdve 2-3 napon keresztül szájon át, kis mennyiségű egyedi takarmánnyal adagolandó. Az inszemináció az ivarzási tünetektől függően a választást követő 5-6. napon javasolt. Az ivarzás elmaradása esetén a kezelés megismételhető.

25 IMMUNERŐSÍTÉS, STRESSZOLDÁS RESTOBAL ITATÓFOLYADÉK: o A célállatfajok nagy, zárt állományaiban elkerülhetetlenül jelentkező stresszfaktoroknak az állomány egészségére káros hatásait csökkentő gyógynövényeket, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó készítmény. o Stresszoldó, immunerősítő, vitalitásfokozó hatású. o Elősegíti a betegségek megelőzését, a vakcinázás utáni kifejezettebb immunválasz létrejöttét, a betegségek utáni gyorsabb felépülést. o Kifejezettebb párzási igényt, és fokozottabb termékenységet eredményez.

26 Köszönjük a figyelmet! Garuda Trade Kft. A klasszikus Ayurveda Európában 1991 óta 1136 Budapest, Tátra u. 24. II/2. Tel./Fax: 061/ , garuda@garuda.hu Honlap: Munkatársaink örömmel állnak az Ön és kollégái rendelkezésére is telepüknek szóló, egyedi ajánlat kidolgozásában! Garuda-Ayurveda

állatgyógyászati diplomamunka)

állatgyógyászati diplomamunka) állatgyógyászati A Magyarországonkapható Riesz GARUDA István készítmények Ügyvezető TRADE KFT. Igazgató ayurvedikus bemutatása India készítmények ősi kutatási elkötelezettség ökológiai iránt kiterjedt

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2012 Pályázat

Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2012 Pályázat XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezôgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár Hódmezôvásárhely, 2012. május 11-12-13. Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2012 Pályázat VITAPOL Pályázati kategória:

Részletesebben

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft.

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. EGY KIS TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS : Hazai sertésekben főleg malackorban gyakori az Eimeria debliecki, E.scabra, E. polita véglények előfordulása. Amerikai kutatók Isospora

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi)

APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) APC természetes takarmányozási koncepciók (Előadás - Baromfi) Kapcsolat MAGYARORSZÁG: ANIMAL FEED Kft. 6000 Kecskemét, Halasi út 25-27. Mail: info@animalfeed.hu www.animalfeed.hu Tel/Fax.: 76/ 324-237

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM MENTESEN!

ANTIBIOTIKUM MENTESEN! 2015-16 Termékkatalógus nyulaknak HATÉKONY TAKARMÁNYOZÁS! JÖVEDELMEZÖ NYULTENYÉSZTÉS! ANTIBIOTIKUM MENTESEN! Nyúltenyésztés antibiotikummentesen!! Nagyon sok tényező befolyásolja az eredményes nyúltenyésztést.

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék MELLÉKTERMÉKEK FELHASZNÁLÁSÁNAK CÉLJA - Nagy mennyiségben és folyamatosan

Részletesebben

WellCome. A legoptimálisabb indítás naposcsibék számára

WellCome. A legoptimálisabb indítás naposcsibék számára A legoptimálisabb indítás naposcsibék számára A legoptimálisabb indítás A modern baromfitartásban a naposcsibék első életnapjai kiemelten fontosak az állomány jövőbeni termelési eredménye szempontjából.

Részletesebben

Vakcinázás hatékonyságát csökkentő antibiotikum használat (esetismertetés) Dr. Albert Mihály

Vakcinázás hatékonyságát csökkentő antibiotikum használat (esetismertetés) Dr. Albert Mihály Vakcinázás hatékonyságát csökkentő antibiotikum használat (esetismertetés) Dr. Albert Mihály Helyszíni vizsgálat célja Vakcinázás ellenére jelentkező hizlaldai légzőszervi megbetegedések kivizsgálása.

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

Történetek a hazai sertéstelepekről. Bukor Zoltán Dr. Deim Zoltán PhD. Dr. Kiss Krisztián

Történetek a hazai sertéstelepekről. Bukor Zoltán Dr. Deim Zoltán PhD. Dr. Kiss Krisztián Történetek a hazai sertéstelepekről Bukor Zoltán Dr. Deim Zoltán PhD. Dr. Kiss Krisztián Tesszék cak, kicci, occó, nadon megéri!!!! Ugye, ismerős kép? A kérdés, hogy tényleg megéri-e? kb. 1 000 kocás telep

Részletesebben

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22.

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22. Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában Bikal 2018. november 22. Alacsonyabb malac elhullás Alacsonyabb hizlaldai kiesés Javuló koca élettartam Magasabb hatékonyság Herélés elkerülése Állatjólét

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága Feed Price/100 kg A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága A sertéshústermelés hatékonyságát alapvetően befolyásolja a takarmányárak és a sertés felvásárlási árának szintje és aránya. A takarmány

Részletesebben

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Ardó László 1, Rónyai András 1, Feledi Tibor 1, Yin Guojun 2, Neill J. Goosen 3, Lourens de Wet 3, Jeney Galina

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

Bactacid. Az egészséges bélflórát természetes úton támogatja.

Bactacid. Az egészséges bélflórát természetes úton támogatja. Bactacid A Bactacid egy különleges hordozóanyagra felvitt szerves savkeverék, amely a takarmányban és az emésztőrendszerben előforduló enteropatogén baktériumokkal szembeni védelemre szolgál. Az egészséges

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

A MÁOK Szakmai irányelvek szabályzata Módosult: április 26-án, hatályos április 27-től

A MÁOK Szakmai irányelvek szabályzata Módosult: április 26-án, hatályos április 27-től A MÁOK Szakmai irányelvek szabályzata Módosult: 2017. április 26-án, hatályos 2017. április 27-től Általános szakmai irányelvek A szolgáltató állatorvos kamarai tagok részére az Etikai Szabályzat szakmai

Részletesebben

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása SERTÉSAKADÉMIA 1.2.0 (Budapest, 2012. február 18.) Dr. Ózsvári László Az állattartó telepeken, mint vállalkozásokban a fő cél a gazdasági

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

1,45 1,40 1,35. kg/kg 1,20 1,21 1,13 1,15 1,10 1,05. 1,00 D Prestarter 1,37. BS Új Piggy PLATINUM

1,45 1,40 1,35. kg/kg 1,20 1,21 1,13 1,15 1,10 1,05. 1,00 D Prestarter 1,37. BS Új Piggy PLATINUM A BÁBOLNA TAKARMÁNY új fejlesztésű PLATINUM PRESTARTER malac-takarmányának elnevezése az egyik legnemesebb fém, a platina latin nevére utal. Az ékszeriparban is használt platina az aranyhoz, vagy az ezüsthöz

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

termék katalógus 2O15-2O16 SaFii takarmány kiegészítők Sikerünk titka, állataid egészsége! Takarmány kiegészítök, a természet patikájából!

termék katalógus 2O15-2O16 SaFii takarmány kiegészítők Sikerünk titka, állataid egészsége! Takarmány kiegészítök, a természet patikájából! 2O15-2O16 termék katalógus SaFii takarmány kiegészítők Sikerünk titka, állataid egészsége! SaFimpex kft RÓLUNK Ön állattartó, vagy talán tenyésztő, esetleg kistermelő? Ha igen, akkor jó helyen jár! Kik

Részletesebben

A sertések húgyúti fertőzései (UTI)

A sertések húgyúti fertőzései (UTI) A sertések húgyúti fertőzései (UTI) A húgy-(nemi) szervek baktériumos fertőzöttsége (urinary tract infection) Szinonímái: SUGD (swine urogenital disease) Porcine pyelonephritis-cystitis komplex Legtöbbször

Részletesebben

ASP a Cseh Köztársaságban

ASP a Cseh Köztársaságban ASP a Cseh Köztársaságban Topigs Norsvin Danubia Workshop 2017 Simon Amstutz Sertéshús termelés Csehországban Egy főre jutó sertéshús fogyasztás 40 kg évente Önellátottság ~40% 1998-2011 kocaállomány csökkenés

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök

Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök Keltetői prevenció a kokcidiózis ellen tapasztalatok, ajánlások, trükkök VI. MSDay Budapest, 2013. február 21. Dr. Jacsó Attila Dr. Földi József A kezdet Permetező kabin alkalmazása az istállóban A folytatás:

Részletesebben

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása

PGF Veyx. PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V. Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása PGF Veyx PGF Veyx 0,0875 mg/ml injekció szarvasmarháknak és sertéseknek A.U.V Tervezett idejű ivarzás és ovuláció kiváltása Vetélés kiváltása a vemhesség 150. napjáig Az ellés megindítása PGF Veyx 0,0875

Részletesebben

Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon

Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon Lehetőségek a Magyar sertéstenyésztésben Ing. Arno van de Laar MSc, Regional Director TOPIGS International Az előadás témái: A világ sertéshús kereskedelme, a

Részletesebben

phorce Hatékony védelem a teljesítmény és a haszon érdekében

phorce Hatékony védelem a teljesítmény és a haszon érdekében Hatékony védelem a teljesítmény és a haszon érdekében Kiotechagil - 1 - Greenker 2005 Kft Tulajdonságai és jellemzıi A szabad karbonsavak és azok ammóniumsóinak egyedülálló kombinációja mikrogyöngy vivıanyagon

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek Bábolna Takarmányozási Program Malac Takarmánykeverékek Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében OLIVE BETA G FORCE 60 kapszula hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében Az ausztrál olajfalevél kivonatának jellemzői Az olajfalevél orvosi használatának nyomai

Részletesebben

Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban. Dr. Sándor Gergely Derzsy napok

Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban. Dr. Sándor Gergely Derzsy napok Az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségei a hazai gyakorlatban Dr. Sándor Gergely Derzsy napok 2019.06.06 Mikor használunk antibiotikumot a baromfiaknál? PROPHYLAXIS fogadjuk Enróra abból

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

Beszámoló a XXIV. WPSA kongresszus állategészségügyi témájú előadásairól. Dr. Kőrösi László

Beszámoló a XXIV. WPSA kongresszus állategészségügyi témájú előadásairól. Dr. Kőrösi László Beszámoló a XXIV. WPSA kongresszus állategészségügyi témájú előadásairól Dr. Kőrösi László Baromfi állategészségügyi előadások Baromfi egészségügy és járványvédelem blokk minden nap Általános járványvédelmi

Részletesebben

VITAPOL. Állategészségügyi szemléletű takarmány-kiegészítő GMP+ F E E D. A ss ur a n c e

VITAPOL. Állategészségügyi szemléletű takarmány-kiegészítő GMP+ F E E D. A ss ur a n c e F E E D PROCESS CERTIFICATION VITAPOL Állategészségügyi szemléletű takarmány-kiegészítő GMP+ Feed Safety A ss ur a n c e Composition: Functional group: substances for reduction of the contamination of

Részletesebben

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE VII. Praxismenedzsment Konferencia Budapest, 2013. november 23. A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE Fodor László Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

Részletesebben

DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA

DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA CÉGISMERTETŐ A Dalmand Zrt. elődje 1949-ben alakult meg a volt Eszterházy és Magyar Királyi Ménesbirtok helyén 2000 hold területtel.

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. TESZTFELADATOK Egyszerű választás D Négyféle asszociáció 1. D 2. B 3. C 4. B 5. A Ötféle asszociáció

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS Versenyképességünk helyzete Európában 2010 2014. Előzmények: a hazai agrár-élelmiszer ipar elmúlt 25 éve ~ A '80-as évek végére a tőkeigényes állattenyésztési

Részletesebben

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA

LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA Limousin tenyészüszők választási mutatóinak vizsgálata 1 () LIMOUSIN TENYÉSZÜSZŐK VÁLASZTÁSI MUTATÓINAK VIZSGÁLATA KOVÁCS A. 1 -BÁDER E. 1 - MIHÁLYFI I. 2 -GYÖRKÖS I. 3 1 Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság-

Részletesebben

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István Halászati és Öntözési Kutatóintézet,

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése #VeleVagyNelkule Szalkai Gábor / Dr. László Péter TISZ tanácsadók szakmai képzése, 2017 Növényvédelmi Szövetség Alapítás: 2004 Képviseli

Részletesebben

MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN?

MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN? MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN? V. Praxismenedzsment konferencia Budapest, 2011. december 3. PhD, MBA tanszékvezető egyetemi docens SZIE-ÁOTK Állat-egészségügyi Igazgatástani

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály

A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők. Dr. Albert Mihály A vakcinázás hatékonyságát alapvetően befolyásoló tényezők Dr. Albert Mihály Vakcinázás Fogalma: Aktív immunizáláskor ismert, csökkent virulenciájú, vagy elölt kórokozót, illetve annak antigénjeit, gyakran

Részletesebben

Sertésdizentéria: védekezzünk ellene! Megéri!

Sertésdizentéria: védekezzünk ellene! Megéri! Klinikai tünetek A sertésdizentéria kórokozója a Brachyspira (korábban Treponema, majd Serpulina) hyodysenteriae. A brachyspirák elszaporodásához azonban a normál anaerob bélbaktériumok, elsősorban a Bacteriodes

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

Minőségi betonrácspadlók Gödöllőről. Komfort és precizitás

Minőségi betonrácspadlók Gödöllőről. Komfort és precizitás Minőségi betonrácspadlók Gödöllőről Komfort és precizitás Egy gyár, ahol a beton nem csak egyszerűen beton Komfort és precizitás Pont ilyet képzeltünk el! Kapcsolatunk a Stallprofival 2001-ben kezdődött.

Részletesebben

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban 2017 Kiindulási helyzet a mezőgazdasági termelés ciklusokban zajlik a ciklusok eltérnek a pénzügyi elszámolási periódusoktól 350 300 Termelési ciklusok

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE NAGY IMRE VEZÉRIGAZGATÓ CORAX-BIONER ZRT. 2018. JANUÁR 26. A probléma: a hazai szennyvízkezelőkben alkalmazott szennyvízkezelési technológiák

Részletesebben

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI MINŐSÉGI MAGYAR SERTÉSHÚS VÉDJEGY MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI 2009.május 2 A Minőségi Magyar Sertéshús tanúsítási rendszer szakmai követelményei A Minőségi Magyar Sertéshús

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Koncentrátumok

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Koncentrátumok Bábolna Takarmányozási Program Malac Koncentrátumok 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról. Termékeinket

Részletesebben

A magyar sertéstartás dán szemmel. Morten Knudsgaard, Dan-Farm

A magyar sertéstartás dán szemmel. Morten Knudsgaard, Dan-Farm A magyar sertéstartás dán szemmel Morten Knudsgaard, Dan-Farm Morten Knudsgaard Ökológiai agrármérnök végzettség ( zöld diploma ) 1988 óta egy 700 kocás dániai sertéstelep tulajdonosa és irányítója 2000-ben

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

Szarvasmarhatartás HACCP. Általános járványvédelem

Szarvasmarhatartás HACCP. Általános járványvédelem 1. sz. melléklet Szarvasmarhatartás HACCP Általános járványvédelem Személyforgalom Járműfogalom Munkaeszközök Állatforgalom Hullák, hullarészek Veszélyes anyagok Tisztítás, fertőtlenítés Rágcsálóirtás

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

INNOVATÍV TAKARMÁNYOPTIMALIZÁLÁSI MÓDSZEREK. UBM Sertéstartás és tenyésztés Szentesi Szabolcs Herceghalom 2015.10.08

INNOVATÍV TAKARMÁNYOPTIMALIZÁLÁSI MÓDSZEREK. UBM Sertéstartás és tenyésztés Szentesi Szabolcs Herceghalom 2015.10.08 INNOVATÍV TAKARMÁNYOPTIMALIZÁLÁSI MÓDSZEREK UBM Sertéstartás és tenyésztés Szentesi Szabolcs Herceghalom 2015.10.08 Tartalom I. rész: Bemutatkozás Rövid cégtörténet Sertés (Hypor Maxter) naturáliák a Kalutermnél

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági eljárások

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági eljárások Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült ÉLELMISZERBIZTONSÁG Egyes hormonhatású anyagok állattenyészésben való felhasználásának tilalma Élelmiszerjog, élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

Sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése zoonózisok. sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése

Sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése zoonózisok. sertésbetegségek kórokozóinak közvetítése 1. sz.melléklet Sertés HACCP Általános járványvédelem: Személyforgalom Járműfogalom Munkaeszközök Állatforgalom Hullák, hullarészek Veszélyes anyagok Tisztítás, fertőtlenítés Rágcsálóirtás Sertésbetegségek

Részletesebben

Ayurveda termékek Magyarországon

Ayurveda termékek Magyarországon Ayurveda termékek Magyarországon Ayurveda: egy régi-új tudás a népbetegségek gyógyításában Több ezer éves, megfigyelésen, tapasztalaton alapuló hatékony receptúrák. Sok ezer gyógynövény ismerete és alkalmazása.

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Strasbourg, 2008. november 19. (OR. en) 2007/0102 (COD) LEX 954 PE-CONS 3667/1/08 REV 1 AGRILEG 137 CODEC 989 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE AZ EGYES

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény élet. Szabó Gábor területi képviselő. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény élet Szabó Gábor területi képviselő Minden itt kezdődik Az ENSZ 2015-öt A termőtalajok nemzetközi évének nyilvánította. Az ENSZ előrejelzései alapján a nem megfelelő talajművelési

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek felhasználása gazdasági haszonállatok takarmányozásában

A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek felhasználása gazdasági haszonállatok takarmányozásában Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési Minisztérium A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása a takarmányozásban Budapest, 2013. július 8. A biodízelgyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Dr Schlégelné dr Békefi Csilla 1 Gyógyhatású készítmények kereskedelmének átalakulása egyenetlen gyógyszerfogyasztás fejlett ipari országokra esik

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. ELTÉRŐEN HŐKEZEL T KUKORICA HATÁSA VÁLASZTOTT MALACOK TELJESíTMÉNYÉRE. Megbízó: PAMAX Kft. (Monor)

ZÁRÓJELENTÉS. ELTÉRŐEN HŐKEZEL T KUKORICA HATÁSA VÁLASZTOTT MALACOK TELJESíTMÉNYÉRE. Megbízó: PAMAX Kft. (Monor) ZÁRÓJELENTÉS ELTÉRŐEN HŐKEZEL T KUKORICA HATÁSA VÁLASZTOTT MALACOK TELJESíTMÉNYÉRE Megbízó: PAMAX Kft. (Monor) Készült: ÁTK, Herceghalom, Modell Telep Témavezető: Dr. Gundel János, intézeti igazgató ÁTK,

Részletesebben

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT

A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT CEPO KONFERENCIA ÉS WORKSHOP, KESZTHELY, 2013. OKTÓBER 18 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT FEJLESZTÉSI (TÚLÉLÉSI?) STRATÉGIÁJA Dr. Csorbai Attila Világ hústermelése Me.: millió t marha sertés baromfi 38,3 35,8 15,2

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai

Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos. háttere, gyakorlati tapasztalatai Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Kombinált intenzív-extenzív rendszer alkalmazása, tervezésének és működtetésének tudományos háttere, gyakorlati tapasztalatai

Részletesebben

A patikák lehetőségei a gyógyszerhamisítás megelőzésében. dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala

A patikák lehetőségei a gyógyszerhamisítás megelőzésében. dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatala A patikák lehetőségei a gyógyszerhamisítás megelőzésében hivatalvezető Országos Hivatala "a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás " - ellátás biztonság - szolgáltatás biztonság

Részletesebben

Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere

Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere Telepspecifikus vakcinák engedélyezésének jogi és szakmai háttere Dr. Kulcsár Gábor Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága 2016. június 2. Tartalom Mik azok a

Részletesebben

Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA)

Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA) Kutatók és termelők együtt az ágazatfejlesztés lendületvételéért II. MASZ Szakmai Fórum, 2012. március 2. Debrecen Az akvakultúra egy újra felfedezett változata az Integrált Multitrofikus Akvakultúra (IMTA)

Részletesebben

Antimikrobiális rezisztencia - komoly élelmiszerbiztonsági probléma

Antimikrobiális rezisztencia - komoly élelmiszerbiztonsági probléma Antimikrobiális rezisztencia - komoly élelmiszerbiztonsági probléma Az antimikrobiális rezisztencia a baktériumokban létrejövő olyan tulajdonság, amely alapján lehetővé válik, hogy a baktériumok elpusztítására

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában

A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában A bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználása, a tejtermelő tehenek takarmányozásában Dr. Gergácz Zoltán Ügyvezető igazgató Agárdi Farm Kft. Seregélyes-Elzamajor Agárdi Farm Kft. Tehenészete Seregélyes-Elzamajor

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Az élelmiszeripar jelene, jövője

Az élelmiszeripar jelene, jövője Az élelmiszeripar jelene, jövője dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. április 25. Élelmiszergazdaság jelentősége Stratégiai jelentőségű ágazat:

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok

Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Toxinológia fuzáriumkísérleti tapasztalatok Székesfehérvár Debrecen 2013. 05.15-16. Magyar Kukorica Klub Egyesület 1 Hivatkozások Szakcikk idézet: Agro Napló (Dr Mesterhézy Ákos) Történeti és szakmai részek:

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Szárazonállás és tejtermelés összefüggései. (gyakorlati tapasztalatok)

Szárazonállás és tejtermelés összefüggései. (gyakorlati tapasztalatok) Szárazonállás és tejtermelés összefüggései (gyakorlati tapasztalatok) 2011. december 3. Dr. Bartyik János Az Enyingi Agrár ZRT. tevékenysége növénytermesztésen és állattenyésztésen alapul, a szarvasmarha

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

Chyawanprash: az ayurvedikus életelixír Chyawan: a gyógykészítmény névadója Az ősi történetek szerint Chyawan, egy idős bölcs hosszú évek óta az erdők mélyén elvonulva élt, meditált. A király lánya, aki

Részletesebben

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR MAI MENÜ Táplálkozás funkciói és hibái Egészség és táplálkozás Társadalmi igények Táplálkozás

Részletesebben