A vékonyréteg kromatográfia alkalmazása a minőségellenőrzésben és az orvosi izotópgyártásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A vékonyréteg kromatográfia alkalmazása a minőségellenőrzésben és az orvosi izotópgyártásban"

Átírás

1 A vékonyréteg kromatográfia alkalmazása a minőségellenőrzésben és az orvosi izotópgyártásban Hallgatói gyakorlat mérési útmutatója Készítette Oláh Zita, Dóczi Rita Budapest, 2011.

2 A vékonyréteg kromatográfia alkalmazása a minőségellenőrzésben és az orvosi izotópgyártásban A kromatográfia a vegyületkeverékek alkotóinak elválasztására szolgáló módszer. Mechanizmusa azon alapul, hogy az egyes anyagok különböző diffúziós- ill. szorpciós tulajdonságaiknak köszönhetően megoszlanak a két fázis között, amelyek egy nagy felületű álló- ill. egy azon átáramló mozgó fázis. A vékonyréteg-kromatográfia gyors és viszonylag egyszerű, ezért széles körben elterjedt módszer. Főleg analitikai célokra használják: anyagok kimutatása, elegyek összetételének meghatározása, valamint az egyes anyagok tisztaságának ellenőrzése. A vizsgálandó mintát mikrofecskendővel a szilikagél készréteg lapra visszük, ezt egy kádba tesszük, aminek az alján oldószer van. Az oldószer (mozgófázis) a lapon felfelé mozog, és viszi magával a vizsgálandó mintát is. Egy anyag kromatográfiás viselkedését a retenciós faktorral (R f ) lehet jellemezni. a folt súlypontjának távolsága a startponttól R f = = az oldószerfront távolsága a startponttól r r x s Az R f értékét a vékonyréteg anyagi minősége, szemcsemérete, porozitása, a réteg vastagsága, az oldószer jellege és minősége, a kád telítettségi foka, a hőmérséklet, az oldószerfront úthossza, a start távolsága a mozgófázis felszínétől, a felvitt minta mennyisége és az oldott anyag kémiai természete befolyásolja. Reprodukálható R f értékeket csak standard körülmények között kaphatunk. A rétegkromatográfiás elválasztások eredményének dokumentálásánál az R f értékét befolyásoló tényezők mellett meg kell adni a detektálás körülményeit is.

3 1. A radioaktív izotópkészítmények ellenőrzésének szempontjai Radiogyógyszernek nevezzük egy adott gyógyászati cél elérésére vagy egy betegség megállapítására az emberi szervezetbe bevitt (inkorporált), nyitott radioizotópos készítményeket. Felhasználási szempontból megkülönböztetünk terápiás illetve diagnosztikus gyógyszereket, továbbá in vivo (= élő szervezetben) és in vitro (= élő szervezeten kívüli) radiogyógyszereket. A radiogyógyszereknek öt csoportja van: 1. Radionuklid tartalmú készítmények (pl. [ 125 I]-jelzett Hippurán) 2. Radioizotóppal való jelzés céljára előállított inaktív készletek (pl. Brainspect in vivo készlet 99m Tc-mal való jelzésre) 3. Radioaktív izotópgenerátorok (pl. 99m Tc izotópgenerátor) 4. Radioaktív prekurzorok (pl. 111 InCl 3 oldat) 5. Radioaktív izotóppal jelzett készletek (pl. in vivo 99m Tc-Brainspect injekció) A radioaktív gyógyszerek egyik fontos jellemzője a lejárati idő, amely eltérő a különböző csoportba tartozó radioaktív gyógyszereknél. Radioaktív nuklidot tartalmazó gyógyszerek, valamint a radioizotóp generátorok lejárati ideje viszonylag rövid (napok, hetek), a nuklid radioaktív bomlása következtében. A nagyon rövid élettartamú izotópok és radioaktív gyógyszerek (pl. PET radiogyógyszerek) vizsgálata és felhasználása különleges eljárásokat igényel. 1.1 A minőségbiztosítás A minőségbiztosítás egy előre megtervezett komplex rendszer, amelyben tevékenységek és ezek eredményei következtében maradéktalanul elérjük azt a terapeutikus vagy diagnosztikus célt, amire a gyógyszert előállították. A minőségbiztosítási rendszernek több alrendszere van, amelyekben a tevékenységek és ezek eredményei adott szempontok szerint csoportosítva vannak. Egy ilyen alrendszer a dokumentumok alrendszere, amelyben a gyógyszerekkel kapcsolatos tennivalókat és tudnivalókat találjuk. Ilyenek pl. a gyógyszertörvény, Magyar Gyógyszerkönyv, OGYI-R dokumentumok, hatályos egészségügyi rendeletek, a törzskönyvezési igazolások és forgalomba hozatali engedélyek. A törzskönyvezési dokumentációnak tartalmaznia kell a gyógyszerre vonatkozó vizsgálati módszereket, a gyógyszer tulajdonságait, paraméterek határértékeit, a felhasználás körülményeit, a várható hatásokat, más gyógyszerrel összefüggő kérdéseket, amelyek a gyógyszer biztonságos és hatékony felhasználását teszik lehetővé. A minőségbiztosítás egy másik fontos alrendszere a minőségellenőrzési rendszer, amelynek egyik feladata különböző vizsgálatok elvégzése. E vizsgálatok segítségével határozzuk meg a gyógyszerek különböző paramétereit. 1.2 A minőségellenőrzés. A minőségellenőrzés a meghatározásra kerülő paraméterek jellege szerint lehet lehet: -fizikai, kémiai jellegű (ph, radioaktivitás, radionuklidos és radiokémiai tisztaság) -biológiai jellegű (sterilitás, pirogénitás, toxicitás, biodisztribució)

4 A minőségellenőrzésnek három fő mozzanata van: -az adott gyógyszer paramétereinek meghatározása -a paraméterek összehasonlítása egy meghatározott dokumentumban leírt határértékekkel -döntés a gyógyszer minősítéséről (megfelelő, nem megfelelő, eltéréssel megfelelő (elfogadható)). 2. A radiofarmakonok minőségi jellemzői, a legfontosabb vizsgálati paraméterek A laborgyakorlaton a 2-dezoxi-2-[ 18 F]fluor-D-glükóz ([ 18 F]FDG) legfontosabb minőségellenőrzési vizsgálatait fogjuk elvégezni. Más radiofarmakonok minőségét is a következő paraméterekkel jellemezhetjük Radioaktív koncentráció Az oldat összaktivitásának és össztérfogatának a hányadosa: Aref C = M ρ A ref : az oldat összaktivitása a referencia-időpontban M : az injekciós oldat tömege ρ : az izotóniás injekció sűrűsége ahol A ref, a megadott időpontra (referencia) a készítmény aktivitása a következő képlettel számolható: A ref = A 0 e ln 2 ( t t T 1 / 2 0 ) A ref : A 0 : t 0 : t : T ½ : az oldat összaktivitása a referencia-időpontban t 0 időpontban mért aktivitás az aktivitásmérés időpontja a referencia-időpont [ 18 F]fluor felezési ideje 2.2. Radionuklidos tisztaság Adott radionuklid radioaktivitásának százalékban kifejezett aránya a radioaktív gyógyszerkészítmény összes aktivitásához viszonyítva. Radionuklidos tisztaságvizsgálatra legáltalánosabban alkalmazott módszer a gammaspektrometria. Ez a módszer nem teljesen megbízható, mivel az alfa- és béta-sugárzó szennyezések detektálása nem könnyű. Főleg a gyengébb energiafelbontású nátrium-jodid detektorok alkalmazása esetében a gamma-sugárzó szennyezések csúcsait gyakran elfedi a fő radionuklid spektruma. Ezért kell hosszú felezési idejű szennyezőkre is elvégezni a vizsgálatot, miután a radionuklid kellőképp lebomlott. E követelményeknek a felhasználhatósági időtartam végéig teljesülnie kell.

5 2.3. Radiokémiai tisztaság A radioaktív gyógyszerkészítményben adott kémiai formában jelen lévő radionuklid radioaktivitásának százalékban kifejezett aránya a készítményben jelenlevő, ugyanezen radionuklid összes aktivitásához viszonyítva. A radiokémiai tisztaság meghatározása megköveteli a jelenlévő, eltérő radionuklidok elválasztását, majd a deklarált kémiai szerkezethez társuló radioaktivitás százalékos arányának megállapítását. A radiokémiai szennyezések származhatnak: a radionuklid előállításának folyamatából a gyártás egymást követő kémiai lépéseiből a nem megfelelő preparatív elválasztásból a tárolás folyamán bekövetkező kémiai változásokból. közvetve a radiolízis által létrejövő bomlásból. Elvileg az analitikai elválasztás bármely módszere alkalmazható radiokémiai tisztaság meghatározására, amennyiben a radionuklid detektálása megoldott, a legelterjedtebbek a különböző kromatográfiás eljárások és a kapillárelektroforézis Kémiai tisztaság Az inaktív szennyezők (oldószerek, melléktermékek, reagens maradványok) egyedi meghatározása a gyógyszerkészítményben Fajlagos radioaktivitás A radionuklid aktivitása az illető elem vagy kémiai forma tömeg-, vagy moláris egységére vonatkoztatva. Mivel időben változó mennyiség, így a fajlagos aktivitás megadásakor fel kell tüntetni a vonatkoztatási időpontot. Aref Sc = M S c = minta fajlagos aktivitása A ref = a minta aktivitása adott, t időpontban M= a kérdéses elem, vagy vegyület mólnyi mennyisége (esetleg tömege) A fajlagos aktivitás kifejezi, hogy mennyire hordozómentes a radioaktív elem, vagyis mennyi inaktív magot tartalmaz a készítmény még ugyanabból az elemből. A [ 18 F]fluornál nem is beszélünk tisztán hordozómentes állapotról, ugyanis mindig tartalmaz inaktív fluor izotópot ([ 19 F]fluort). Az is előfordulhat más radiofarmakonok gyártása során, hogy a fajlagos aktivitást szándékosan csökkentik azáltal, hogy a kérdéses-elem kis mennyiségét hordozóként hozzáadják a besugárzott anyaghoz. Az 1. ábra a [ 18 F]FDG előállítását mutatja tájékoztató jelleggel. Jól megfigyelhető, hogy a szintézis során milyen maradványokra számíthatunk a végtermékben. A gyakorlaton acetilezett cukorszármazékokat, szabad [ 18 F]fluoridionokat és a kryptofix esetleges maradványit mutathatjuk ki.

6 [ 18 O-víz], target, 18 H 2 O, M r = 20.02, X g Target besugárzása a ciklotronban 18 O(p,n) 18 F 18 F -, M r = 18, X g, X Bq + 18 H 2 O Reagensek, és eszközök előkészítése FDG modul előkészítése Kryptofix, C 18 H 36 N 2 O 6, M r =376.50, 22 mg Inj. víz, H 2 O, M r =18.02, K 2 CO 3, M r = mg 300 µl 300 µl Mannose triflate, C 15 H 19 F 3 O 12 S, M r = 480,37, 25 mg Eluens oldat Acetonitrile, CH 3 CN, M r = 41.05, 3 x 80 µl 3.5 ml mannose triflate feloldása 600 µl A F-18 elválasztása a dúsított víztől QMA ioncserélő tölteten A fluorid ionok elúciója 18 F - Oldószer szárazra párlása, 3 x azeotrópos desztilláció (95 C nitrogén áram alatt) F-18 nukleofil szubsztitúciója (85 C) Inj. víz, H 2 O, M r =18.02, Ethanol, C 26 O, M r = 46.07, 3ml 26 ml 22 ml Fordított fázisú töltetek kondícionálása 2 x 10 ml 2 x 13 ml Apolláros köztitermék hígítása 2-[ 18 F]fluoro-1,3,4,6-tetra-Oacetyl-D-glucose Köztitermék tisztítása tc18 oszlopon 2 N NaOH, M r = , 0.75 ml Inj. víz, H 2 O, M r =18.02, 5 ml Semlegesítő oldat 10 ml 6 ml Hidrolízis tc18 oszlopon FDG Oldat ph-jának és ozmolaritásának beállítása 2 N HCl, M r = 36,461, 1 ml tri-sodium citrate dihydrate, C 6 H 5 Na 3 O 7. 2 H 2 O, M r = 294,10, 144,4 mg di-sodium hydrogen citrate hemihydrate, C 6 H 6 Na 2 O H 2 O, M r = 245.1, 23,5 mg Tisztítás tc18 and Alumina N tölteteken, steril szűrés 0.22 µm szűrőn FDG solution, 17 ml, X Bq (hatóanyag) 1. ábra: 18 F-FDG szintézisének folyamatábrája

7 3. Minőségellenőrző vizsgálatok (a gyakorlaton elvégzendő feladatok) Radionuklidos tisztaság A mérések során ellenőrizzük a [ 18 F]FDG oldat radionuklidos tisztaságát gammaspektrometriás módszerrel, valamint a felezési idő mérésével. Gamma spektrometria: A F-18 bomlását jellemző gamma csúcs az 511 kev, amely a pozitron és az elektron annihilációjából származik, és a két részecske nyugalmi tömegének megfelelő energiájú (2x511 kev) két gamma foton hagyja el a megsemmisülés helyét egymással 180 o -os szöget bezárva. Más energiájú gamma sugárzás nem kíséri az F-18 izotóp bomlását. A spektrumban mindig megjelenik a Compton tartományon ( kev közötti Comptonéllel) kívül az u.n. visszaszórási csúcs ( kev között), valamint az ólomárnyékolásban keltett karakterisztikus röntgen csúcs (75 78 kev). Megjelenik még az 511 kev energiájú fotonok egyidejű detektálásából adódó úgynevezett szumma-csúcs is. Felezési idő: Más, szintén pozitronbomló izotópok jelenlétét a radioaktív minta felezési idejének mérésével zárhatjuk ki. Elfogadási kritérium: 1. Összes szennyező beütésszáma < 1 %-a az 511 kev csúcs beütésszámának perc < mért felezési idő < 115 perc 3. 1 GBq lebomlott (F-18) minta teljes spektrumán a háttér levonás utáni beütések száma < 10 cps A radiokémiai tisztaság ellenőrzése vékonyréteg kromatográfiás vizsgálattal A vékonyréteg kromatográfiás vizsgálat a 18 F-ionok ( 18 F - ) mennyiségének meghatározására alkalmas mérési módszer. Réteg: 200x20 mm-es Kieselgel 60F 254 típusú kromatográfiás vékonyréteg. Kromatografáló kamra:80x250x250 Kifejlesztőszer (futtatószernek is nevezik, ez a mozgófázis): Acetonitril-víz 95/5 V%-os elegye Felvitt mennyiség: 1-5 µl Startvonal helye: 20 mm a lemez aljától Kifejlesztő távolság: mm a lemez aljától Detektálás: gamma detektorral történő szkennelés alapján kapott jel (legalább centiméterenként mérjük a beütésszámokat a vékonyréteg lap mentén, majd a beütésszámokat ábrázoljuk a startvonaltól mért távolság függvényében kromatogramm). Kifejlesztés (más szóval futtatás, elúció) hőmérséklete: o C Tájékoztató R f értékek: R f = 0-0,1 szabad [ 18 F]fluoridionok R f = 0,45 [ 18 F]FDG R f = 0,85 acetilezett cukorszármazék

8 Számítás: A számításhoz a detektor kiértékelt kromatogrammját használjuk. A készítmény százalékos arányú radiokémiai tisztaságát az alábbi képlettel határozzuk meg: 100 * AF ion H % = % A + A F ion egyéb H%: a bulk oldat relatív tisztasága A F-ion : a F-18 ion csúcsához tartozó csúcs alatti terület A egyéb : az egyéb szennyező anyag(-ok) csúcsához tartozó csúcs alatti terület A kryptofix vegyszer maradványa jódgőzben mutatható ki jellegzetes színreakciója révén. A kimutatás során a standard kryptofix oldatot és a vizsgálandó mintát vékonyréteg kromatográfiás lapra cseppentjük, amelyet jódgőzbe teszünk. Amennyiben tiszta a radiofarmakonunk, a színreakciót csak a standard oldat esetén észleljük. 4. A vékonyréteg kromatográfia alkalmazása az orvosi izotópgyártásban A vékonyréteg kromatgráfia másik alkalmazása a nagy fajlagos aktivitású, hordozómentes izotópok előállítása orvosi, biokémiai vagy egyéb vizsgálatok céljából. Példaként arzénizotópot fogunk elválasztani GeO 2 targettől. A 77 As egyike azoknak a ritka izotópoknak, amelyek a target reaktorban történő besugárzása után hordozómentesen előállíthatók. A 76 Ge(n,γ) 77 Ge reakció révén keletkező 77 Ge egy 11.3h felezési idejű termék, amely béta-bomlással 77 As izotóppá alakul. A rendszámváltozás miatt van lehetőségünk kémiai módszerekkel elválasztani a terméket a targettől. Ciklotronos besugárzással más As izotópok is előállíthatók, a targettől történő kémiai elválsztás ugyanúgy történik, mint az 77 As izotóp esetében. A hordozómentesen előállított As izotópok jelenősége: Az arzén az ötödik főcsoport elemeként a nitrogénhez és foszforhoz hasonló kémiai tulajdonságú, így a biokémiailag aktív vegyületek arzén analógjai az eredeti vegyülethez hasonló biológiai aktivitást mutatnak. Az analóg vegyületek szintézise viszonylag könnyen megvalósítható. A β + bomló radioarzénnel jelzett radiofarmakonok előállítása nagy nyereség lehet a PET-ben. Az arzénizotópok közül különösképpen a hosszú felezési idejű 71 As (T 1/2 =62h), 72 As (T 1/2 =26h) és 74 As (T 1/2 =17.8d) alkalmas lassú fiziológiai vagy anyagcsere folyamatok vizsgálatára. Az 77 As izotóp 100% β - -emitter, kedvező tulajdonságai révén új jelöltként jöhet szóba a radioizotóp-terápia terén, pl. radiosynovectomia, intravaszkuláris sugárterápia (IVRT), radioimmun terápia (RIT). A gyakorlaton az elválasztást (egyelőre) inaktív vegyületekkel demonstráljuk. 5. Arzén elválasztása germániumtól vékonyréteg kromatográfia alkalmazásával (a gyakorlaton elvégzendő feladatok) Germánium-dioxidra és arzén-trioxidra nézve 1%-os oldatot készítünk úgy, hogy 1,5 M KOHban oldjuk a vegyületeket. Vékonyréteg kromatográfiás módszerrel választjuk szét a két vegyületet, úgy, hogy futtatószerként 1M HCl és aceton 1:1 arányú keverékét alkalmazzuk. A germánium-dioxid a startvonalon marad, míg az arzén vegyület ditizon reagenssel válik

9 láthatóvá, az R f érték kb. 0,5. Ammónium-molibdenát segítségével lehet a startvonalon maradt germániumot kimutatni. Irodalom 1. Mádi Istvánné: Elválasztástechnika, Tankönyvkiadó, Paul Szentgyorgyi: Quality assurance of radiopharmaceuticals 3. Oláh Zita, Dr. Tóth Gyula, Dr. Homonnay Zoltán: Nukleofil szubsztitúciós reakciók alkalmazhatósága ciklotronnal előállított, [18F]fluor- izotóppal jelzett radiofarmakonok gyors szintézisében Y. Maki, Y. Murakami, The Separation of Arsenic-77 in carrier-free state frome the parent nuclide Germanium-77 by a Thin Layer Chromatographic Method. Journal of Radioanalytical Chemistry, Vol

Radiokémia ismeretek a BME orvosi fizika MSc képzésén

Radiokémia ismeretek a BME orvosi fizika MSc képzésén Radiokémia ismeretek a BME orvosi fizika MSc képzésén Osváth Szabolcs, Dóczi Rita, Oláh Zita, Czifrus Szabolcs, Pesznyák Csilla, Légrády Dávid Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris

Részletesebben

CLOXACILLINUM NATRICUM. Kloxacillin-nátrium

CLOXACILLINUM NATRICUM. Kloxacillin-nátrium Cloxacillinum natricum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.7-1 04/2007:0661 CLOXACILLINUM NATRICUM Kloxacillin-nátrium C 19 H 17 ClN 3 NaO 5 S.H 2 O M r 475,9 DEFINÍCIÓ Nátrium-[(2S,5R,6R)-6-[[[3-(2-klórfenil)-5-metilizoxazol-4-il]karbonil]amino]-

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés

Radioaktív nyomjelzés Radioaktív nyomjelzés A radioaktív nyomjelzés alapelve Kémiai indikátorok: ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenniük, mint az indikátoroknak általában: jelezniük kell valamely elemnek ill. vegyületnek

Részletesebben

Pozitron emittáló izotópok. [18F]FDG előállítása. Általunk használt izotópok. Magreakció: Dual Beam 18F. Felezési idő (min) 109,7

Pozitron emittáló izotópok. [18F]FDG előállítása. Általunk használt izotópok. Magreakció: Dual Beam 18F. Felezési idő (min) 109,7 Pozitron emittáló izotópok [F]FDG előállítása Nuklid Felezési idő (min) 109,7 20,4 10 2,05 F 11C 13 N 15 2 Általunk használt izotópok Izotóp Molekula Mit mutat ki Fontosabb klinikai jelentősége F dezoxiglükóz

Részletesebben

Fludezoxiglükóz( 18 F) injekció

Fludezoxiglükóz( 18 F) injekció 07/2008:1325 javított 7.0 FLUDEOXYGLUCOSI ( 18 F) SOLUTIO INIECTABILIS Fludezoxiglükóz( 18 F) injekció DEFINÍCIÓ A készítmény a nukleofil szubsztitúcióval előállított 2-[ 18 F]fluor-2-dezoxi-D-glükopiranóz

Részletesebben

RADIOAKTÍV GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK. Radiopharmaceutica

RADIOAKTÍV GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK. Radiopharmaceutica Radioaktív gyógyszerkészítmények Ph.Hg.VIII. Ph.Eur. 8.0. -1 01/2014:0125 RADIOAKTÍV GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK Radiopharmaceutica DEFINÍCIÓ Radioaktív gyógyszerkészítménynek vagy radiogyógyszereknek nevezünk

Részletesebben

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon

GLUCAGONUM HUMANUM. Humán glükagon 01/2008:1635 GLUCAGONUM HUMANUM Humán glükagon C 153 H 225 N 43 O 49 S M r 3483 DEFINÍCIÓ A humán glükagon 29 aminosavból álló polipeptid; szerkezete megegyezik az emberi hasnyálmirígy α-sejtjei által

Részletesebben

SERTRALINI HYDROCHLORIDUM. Szertralin-hidroklorid

SERTRALINI HYDROCHLORIDUM. Szertralin-hidroklorid Sertralini hydrochloridum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.1-1 SERTRALINI HYDROCHLORIDUM Szertralin-hidroklorid 01/2011:1705 javított 7.1 C 17 H 18 Cl 3 N M r 342,7 [79559-97-0] DEFINÍCIÓ [(1S,4S)-4-(3,4-Diklórfenil)-N-metil-1,2,3,4-tetrahidronaftalin-1-amin]

Részletesebben

LACTULOSUM. Laktulóz

LACTULOSUM. Laktulóz Lactulosum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:1230 LACTULOSUM Laktulóz és C* epimere C 12 H 22 O 11 M r 342,3 [4618-18-2] DEFINÍCIÓ 4-O-(β-D-galaktopiranozil)-D-arabino-hex-2-ulofuranóz- Tartalom: 95,0 102,0

Részletesebben

AMIKACINUM. Amikacin

AMIKACINUM. Amikacin 07/2012:1289 AMIKACINUM Amikacin C 22 H 43 N 5 O 13 M r 585,6 [37517-28-5] DEFINÍCIÓ 6-O-(3-Amino-3-dezoxi-α-D-glükopiranozil)-4-O-(6-amino-6-dezoxi-α-D-glükopiranozil)-1-N-[(2S)-4- amino-2-hidroxibutanoil]-2-dezoxi-d-sztreptamin.

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Nyomjelzés az élő szervezetben In vitro diagnosztika: a vizsgálandó személy nem érintkezik közvetlenül radioaktív anyaggal, hanem a tőle levett (általában

Részletesebben

TIZANIDINI HYDROCHLORIDUM. Tizanidin-hidroklorid

TIZANIDINI HYDROCHLORIDUM. Tizanidin-hidroklorid Tizanidini hydrochloridum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.4-1 04/2015:2578 TIZANIDINI HYDROCHLORIDUM Tizanidin-hidroklorid C 9H 9Cl 2N 5S M r 290,2 [64461-82-1] DEFINÍCIÓ [5-Klór-N-(4,5-dihidro-1H-imidazol-2-il)2,1,3-benzotiadiazol-4-amin]

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Nyomjelzés az élő szervezetben In vitro diagnosztika: a vizsgálandó személy nem érintkezik közvetlenül radioaktív anyaggal, hanem a tőle levett (általában

Részletesebben

CICLOSPORINUM. Ciklosporin

CICLOSPORINUM. Ciklosporin Ciclosporinum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.0-1 CICLOSPORINUM 01/2005:0994 javított Ciklosporin C 62 H 111 N 11 O 12 M r 1203 DEFINÍCIÓ A ciklosporin szárított anyagra vonatkoztatott ciklo[[(2s,3r,4r,6e)-3-hidroxi-4-

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés

Radioaktív nyomjelzés Radioaktív nyomjelzés A radioaktív nyomjelzés alapelve Kémiai indikátorok: ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenniük, mint az indikátoroknak általában: jelezniük kell valamely elemnek ill. vegyületnek

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-23/16-M Dr. Szalóki Imre, fizikus, egyetemi docens Radócz Gábor,

Részletesebben

CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM. Klazuril, állatgyógyászati célra

CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM. Klazuril, állatgyógyászati célra Clazurilum ad usum veterinarium Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 07/2010:1714 CLAZURILUM AD USUM VETERINARIUM Klazuril, állatgyógyászati célra C 17 H 10 Cl 2 N 4 O 2 M r 373,2 [101831-36-1] DEFINÍCIÓ (2RS)-[2-Klór-4-(3,5-dioxo-4,5-dihidro-1,2,4-triazin-2(3H)-il)fenil](4-

Részletesebben

LACTULOSUM LIQUIDUM. Laktulóz-szirup

LACTULOSUM LIQUIDUM. Laktulóz-szirup Lactulosum liquidum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:0924 LACTULOSUM LIQUIDUM Laktulóz-szirup DEFINÍCIÓ A laktulóz-szirup a 4-O-(β-D-galaktopiranozil)-D-arabino-hex-2-ulofuranóz vizes oldata, amelyet általában

Részletesebben

AZ ELŐADÁS VÁZLATA RADIOAKTIVITÁS - ALAPFOGALMAK RADIOAKTIVITÁS - ALAPFOGALMAK. 4. Összefoglalás

AZ ELŐADÁS VÁZLATA RADIOAKTIVITÁS - ALAPFOGALMAK RADIOAKTIVITÁS - ALAPFOGALMAK. 4. Összefoglalás DEBRECENI EGYETEM rvos- és Egészségtudományi Centrum Nukleáris Medicina Intézet AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Radioaktivitás - alapfogalmak 2. Radioanalitikai módszerek ANALITIKAI MÓDSZEREK RADIIZTÓPS MÓDSZERREL

Részletesebben

Kromatográfiás módszerek

Kromatográfiás módszerek Kromatográfiás módszerek Mi a kromatográfia? Kromatográfia ugyanazon az elven működik, mint az extrakció, csak az egyik fázis rögzített ( állófázis ) és a másik elhalad mellette ( mozgófázis ). Az elválasztást

Részletesebben

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Radioizotópok orvosi, gyógyszerészi alkalmazása Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Dr. Voszka István Az alkalmazás alapja:- A radioaktív izotóp ugyanúgy viselkedik a szervezetben, mint stabil

Részletesebben

IPRATROPII BROMIDUM. Ipratropium-bromid

IPRATROPII BROMIDUM. Ipratropium-bromid Ipratropii bromidum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.2-1 IPRATROPII BROMIDUM Ipratropium-bromid 01/2008:0919 javított 6.2 C 20 H 30 BrNO 3.H 2 O M r 430,4 [66985-17-9] DEFINÍCIÓ [(1R,3r,5S,8r)-3-[[(2RS)-3-Hidroxi-2-fenilpropanoil]oxi]-8-metil-8-(1-metiletil)-8-

Részletesebben

hatóanyag-tartalmú gyógyszer készítmény radiokémiai tisztaság vizsgálata radio-tlc eljárással

hatóanyag-tartalmú gyógyszer készítmény radiokémiai tisztaság vizsgálata radio-tlc eljárással A 2-[ 18 F]fluoro-2-deoxi-D-glükóz ([ 18 F]FDG) hatóanyag-tartalmú gyógyszer készítmény radiokémiai tisztaság vizsgálata radio-tlc eljárással Oktatási segédanyag a Jelzett vegyületek elválasztástechnikája

Részletesebben

FENOFIBRATUM. Fenofibrát

FENOFIBRATUM. Fenofibrát Fenofibratum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0-1 01/2008:1322 FENOFIBRATUM Fenofibrát C 20 H 21 ClO 4 M r 360,8 [49562-28-9] DEFINÍCIÓ 1-metiletil-[2-[4-(4-klórbenzoil)fenoxi]-2-metilpropanoát]. Tartalom: 98,0102,0%

Részletesebben

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére

Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére Gamma-röntgen spektrométer és eljárás kifejlesztése anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű elemzésére OAH-ABA-16/14-M Dr. Szalóki Imre, egyetemi docens Radócz Gábor, PhD

Részletesebben

Abszolút és relatív aktivitás mérése

Abszolút és relatív aktivitás mérése Korszerű vizsgálati módszerek labor 8. mérés Abszolút és relatív aktivitás mérése Mérést végezte: Ugi Dávid B4VBAA Szak: Fizika Mérésvezető: Lökös Sándor Mérőtársak: Musza Alexandra Török Mátyás Mérés

Részletesebben

A minőségellenőrzés szerepe a helyes gyógyszergyártási gyakorlatban

A minőségellenőrzés szerepe a helyes gyógyszergyártási gyakorlatban Debreceni Egyetem rvos és Egészségtudományi Centrum Nukleáris Medicina Intézet Témakörök PET radiogyógyszerek minőségellenőrzése 1. A minőségellenőrzés szerepe a helyes gyógyszergyártási gyakorlatban 2.

Részletesebben

RIBOFLAVINUM. Riboflavin

RIBOFLAVINUM. Riboflavin Riboflavinum 1 01/2008:0292 RIBOFLAVINUM Riboflavin C 17 H 20 N 4 O 6 M r 376,4 [83-88-5] DEFINÍCIÓ 7,8-Dimetil-10-[(2S,3S,4R)-2,3,4,5-tetrahidroxipentil]benzo[g]pteridin- 2,4(3H,10H)-dion. E cikkely előírásait

Részletesebben

2. Fogalom-meghatározás Erukasav-tartalom: az erukasav mennyisége a leírt módszer szerint meghatározva.

2. Fogalom-meghatározás Erukasav-tartalom: az erukasav mennyisége a leírt módszer szerint meghatározva. 4. melléklet a /2010. (..) VM rendelethez 33. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 3-1-80/891 számú előírása az étolaj, étkezési zsír, valamint ezek hozzáadásával készült

Részletesebben

MICONAZOLI NITRAS. Mikonazol-nitrát

MICONAZOLI NITRAS. Mikonazol-nitrát Miconazoli nitras Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.3-1 01/2012:0513 MICONAZOLI NITRAS Mikonazol-nitrát, HNO 3 C 18 H 15 Cl 4 N 3 O 4 M r 479,1 [22832-87-7] DEFINÍCIÓ [1-[(2RS)-2-[(2,4-Diklórbenzil)oxi]-2-(2,4-diklórfenil)etil]-1H-imidazol-3-ium]-nitrát.

Részletesebben

RAMIPRILUM. Ramipril

RAMIPRILUM. Ramipril Ramiprilum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.2-1 07/2008:1368 RAMIPRILUM Ramipril C 23 H 32 N 2 O 5 M r 416,5 [87333-19-5] DEFINÍCIÓ (2S,3aS,6aS)-1-[(S)-2-[[(S)-1-(etoxikarbonil)-3-. Tartalom: 98,0101,0% (szárított

Részletesebben

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát Natrii aurothiomalas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.8-1 07/2007:1994 NATRII AUROTHIOMALAS Nátrium-aurotiomalát DEFINÍCIÓ A (2RS)-2-(auroszulfanil)butándisav mononátrium és dinátrium sóinak keveréke. Tartalom: arany

Részletesebben

AMPHOTERICINUM B. Amfotericin B

AMPHOTERICINUM B. Amfotericin B Amphotericinum B Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.6. - 1 AMPHOTERICINUM B Amfotericin B 01/2009:1292 javított 6.6 C 47 H 73 NO 17 M r 924 [1397-89-3] DEFINÍCIÓ Streptomyces nodosus meghatározott törzseinek tenyészeteiből

Részletesebben

THEOPHYLLINUM. Teofillin

THEOPHYLLINUM. Teofillin Theophyllinum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.0-1 04/2005:0299 THEOPHYLLINUM Teofillin C 7 H 8 N 4 O 2 M r 180,2 DEFINÍCIÓ 1,3-dimetil-3,7-dihidro-1H-purin-2,6-dion. Tartalom: 99,0 101,0% (szárított anyagra). SAJÁTSÁGOK

Részletesebben

Élelmiszerek. mikroszennyezőinek. inek DR. EKE ZSUZSANNA. Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium. ALKÍMIA MA november 5.

Élelmiszerek. mikroszennyezőinek. inek DR. EKE ZSUZSANNA. Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium. ALKÍMIA MA november 5. Élelmiszerek mikroszennyezőinek inek nyomában DR. EKE ZSUZSANNA Elválasztástechnikai Kutató és ktató Laboratórium ALKÍMIA MA 2009. november 5. Kémiai veszélyt lytényezők Természetesen előforduló mérgek

Részletesebben

TOBRAMYCINUM. Tobramicin

TOBRAMYCINUM. Tobramicin Tobramycinum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.2-1 TOBRAMYCINUM Tobramicin 01/2008:0645 javított 6.2 C 18 H 37 N 5 O 9 M r 467,5 [32986-56-4] DEFINÍCIÓ 4-O-(3-Amino-3-dezoxi-α-D-glükopiranozil)-6-O-(2,6-diamino-2,3,6-tridezoxi-α-

Részletesebben

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC)

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása 2 Elúciós technika A mintabevitel ún. dugószerűen történik A mozgófázis a kromatogram kifejlesztése alatt folyamatosan

Részletesebben

3. A 2. igénypont szerinti készítmény, amely 0,03 törnego/o-nál kisebb. 4. A 3. igénypont szerinti készítmény, amely 0,02 tömeg 0 /o-nál kisebb

3. A 2. igénypont szerinti készítmény, amely 0,03 törnego/o-nál kisebb. 4. A 3. igénypont szerinti készítmény, amely 0,02 tömeg 0 /o-nál kisebb SZABADALMI IGÉNYPONTOK l. Pravasztatint és O, l tömeg%-nál kisebb rnennyiségü pravasztatin C-t tartalmazó készítmény. 2. Az l. igénypont szerinti készítmény, amely 0,04 törnego/o-nál kisebb rnennyiségü

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 524 03 Vegyész technikus Tájékoztató

Részletesebben

CICLOPIROX OLAMINUM. Ciklopirox-olamin

CICLOPIROX OLAMINUM. Ciklopirox-olamin Ciclopirox olaminum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 07/2010:1302 CICLOPIROX OLAMINUM Ciklopirox-olamin C 14 H 24 N 2 O 3 M r 268,4 [41621-49-2] DEFINÍCIÓ 6-Ciklohexil-1-hidroxi-4-metilpiridin-2(1H)-on és 2-aminoetanol.

Részletesebben

PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész

PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész PROMPT- ÉS KÉSŐ-GAMMA NEUTRONAKTIVÁCIÓS ANALÍZIS A GEOKÉMIÁBAN I. rész MTA Izotópkutató Intézet Gméling Katalin, 2009. november 16. gmeling@iki.kfki.hu Isle of Skye, UK 1 MAGSPEKTROSZKÓPIAI MÓDSZEREK Gerjesztés:

Részletesebben

4. A nukleá ris mediciná fizikái álápjái

4. A nukleá ris mediciná fizikái álápjái 4. A nukleá ris mediciná fizikái álápjái A fotonok nagy áthatolóképessége lehetővé teszi, hogy kívülről megnézzük, mi van a testen belül, a különböző anyagok radioaktív izotóppal való megjelölése pedig

Részletesebben

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv

Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Folyadékszcintillációs spektroszkópia jegyz könyv Zsigmond Anna Julia Fizika MSc I. Mérés vezet je: Horváth Ákos Mérés dátuma: 2010. október 21. Leadás dátuma: 2010. november 8. 1 1. Bevezetés A mérés

Részletesebben

Jelzett vegyületek elválasztás-technikája. Elıadó: Dr. Jószai István. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Nukleáris Medicina Intézet

Jelzett vegyületek elválasztás-technikája. Elıadó: Dr. Jószai István. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Nukleáris Medicina Intézet Szilárd anyagok eltávolítása oldatokból. Szőrés, centrifugálás. Extrakció. SPE, SPME technikák, szuperkritikus fluid extrakció. Ioncsere. Megoszlási egyensúlyok befolyásolása komplexképzıkkel. Jelzett

Részletesebben

Pannon Egyetem Környezetmérnöki Tudástár Sorozatszerkesztő: Környezetmérnöki Szak XXVIII. kötet Dr. Domokos Endre

Pannon Egyetem Környezetmérnöki Tudástár Sorozatszerkesztő: Környezetmérnöki Szak XXVIII. kötet Dr. Domokos Endre Az anyag a TÁMOP- 4.1.2.A/1-11/1-2011-0089 téma keretében készült a Pannon Egyetemen. Környezetmérnöki Tudástár Sorozat szerkesztő: Dr. Domokos Endre XXVIII. kötet Nukleáris mérési technológia környezetmérnököknek

Részletesebben

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Munkabeosztása szerint hétfőtől Ön a meleglaboratóriumban fog dolgozni. Vegye át a meleglaboratóriumot a munkatársától! Az ellenőrzésnél térjen ki a dokumentációra és a radiofarmakonok leltározására

Részletesebben

FOENICULI AMARI HERBAE AETHEROLEUM. Keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj

FOENICULI AMARI HERBAE AETHEROLEUM. Keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj Foenuculi amari herbae aetheroleum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.0-1 FOENICULI AMARI HERBAE AETHEROLEUM Keserű édeskömény virágos hajtás illóolaj 07/2009:2380 javított 7.0 DEFINÍCIÓ A Foeniculum vulgare Mill. ssp.

Részletesebben

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása

& Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása & Egy VRK módszer stabilitásjelz képességének igazolása Árki Anita, Mártáné Kánya Renáta Richter Gedeon Nyrt., Szintetikus I. Üzem Analitikai Laboratóriuma, Dorog E-mail: ArkiA@richter.hu Összefoglalás

Részletesebben

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio -A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio (sugároz) - activus (cselekvő) Különféle foszforeszkáló

Részletesebben

A sugárzás és az anyag kölcsönhatása. A béta-sugárzás és anyag kölcsönhatása

A sugárzás és az anyag kölcsönhatása. A béta-sugárzás és anyag kölcsönhatása A sugárzás és az anyag kölcsönhatása A béta-sugárzás és anyag kölcsönhatása Cserenkov-sugárzás v>c/n, n törésmutató cos c nv Cserenkov-sugárzás Pl. vízre (n=1,337): 0,26 MeV c 8 m / s 2. 2* 10 A sugárzás

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

PREGABALINUM. Pregabalin

PREGABALINUM. Pregabalin 04/2016:2777 PREGABALINUM Pregabalin C8H17NO2 Mr 159,2 [148553-50-8] DEFINÍCIÓ (3S)-3-(Aminometil)-5-metilhexánsav. Tartalom: 98,0 102,0% (vízmentes anyagra). SAJÁTSÁGOK Küllem: fehér vagy csaknem fehér

Részletesebben

A Nukleáris Medicina alapjai

A Nukleáris Medicina alapjai A Nukleáris Medicina alapjai Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Történet 1. 1896 Henri Becquerel titokzatos sugár (Urán) 1897 Marie and Pierre Curie - radioaktivitás 1901-1914 Rádium terápia

Részletesebben

ACIDUM ASCORBICUM. Aszkorbinsav

ACIDUM ASCORBICUM. Aszkorbinsav 01/2009:0253 javított 7.0 ACIDUM ASCORBICUM Aszkorbinsav C 6 H 8 O 6 M r 176,1 [50-81-7] DEFINÍCIÓ (5R)-5-[(1S)-1,2-Dihidroxietil]-3,4-dihidroxifurán-2(5H)-on. Tartalom: 99,0 100,5%. SAJÁTSÁGOK Küllem:

Részletesebben

Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata

Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszék Hévíz és környékének megemelkedett természetes radioaktivitás vizsgálata Szakdolgozat Készítette: Kaczor Lívia földrajz

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben

LEVONORGESTRELUM. Levonorgesztrel

LEVONORGESTRELUM. Levonorgesztrel Levonorgestrelum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur. 8.0-1 01/2014:0926 LEVONORGESTRELUM Levonorgesztrel C 21 H 28 O 2 M r 312,5 [797-63-7] DEFINÍCIÓ 13-etil-17-hidroxi-18,19-dinor-17α-pregn-4-én-20-in-3-on. Tartalom:

Részletesebben

SZABADALMI IGÉNYPONTOK. képlettel rendelkezik:

SZABADALMI IGÉNYPONTOK. képlettel rendelkezik: SZABADALMI IGÉNYPONTOK l. Izolált atorvasztatin epoxi dihidroxi (AED), amely az alábbi képlettel rendelkezik: 13 2. Az l. igénypont szerinti AED, amely az alábbiak közül választott adatokkal jellemezhető:

Részletesebben

Radioaktív gyógyszerek engedélyezése: a múlt és a jelen 1

Radioaktív gyógyszerek engedélyezése: a múlt és a jelen 1 200 GYÓGYSZERÉSZET 2014. április Gyógyszerészet 58. 200-206. 2014. Radioaktív gyógyszerek engedélyezése: a múlt és a jelen 1 Rakiás Ferenc Bevezetés A gyógyszerek engedélyezésére a korábbi törzskönyvezés

Részletesebben

Jakab Dorottya, Endrődi Gáborné, Pázmándi Tamás, Zagyvai Péter Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont

Jakab Dorottya, Endrődi Gáborné, Pázmándi Tamás, Zagyvai Péter Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Jakab Dorottya, Endrődi Gáborné, Pázmándi Tamás, Zagyvai Péter Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Bevezetés Kutatási háttér: a KFKI telephelyen végzett sugárvédelmi környezetellenőrző

Részletesebben

OMEGA-3 ACIDORUM ESTERI ETHYLICI 90. Omega-3-sav-etilészterek 90

OMEGA-3 ACIDORUM ESTERI ETHYLICI 90. Omega-3-sav-etilészterek 90 Omega-3 acidorum esterici ethylici 90 Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.5-1 07/2012:1250 OMEGA-3 ACIDORUM ESTERI ETHYLICI 90 Omega-3-sav-etilészterek 90 DEFINÍCIÓ Az alfa-linolénsav (C18:3 n-3), a moroktsav (sztearidonsav;

Részletesebben

Vízben oldott antibiotikumok (Fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása

Vízben oldott antibiotikumok (Fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Vízben oldott antibiotikumok (Fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Doktori beszámoló 1. félév Készítette: Tegze Anna Témavezető: Dr. Takács Erzsébet Tartalomjegyzék Bevezetés: Gyógyszerhatóanyagok

Részletesebben

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM. Fenoximetilpenicillin-kálium

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM. Fenoximetilpenicillin-kálium Phenoxymethylpenicillinum kalicum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.1-1 01/2008:0149 javított 6.1 PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM Fenoximetilpenicillin-kálium C 16 H 17 KN 2 O 5 S M r 388,5 [132-98-9] DEFINÍCIÓ A

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101

Általános Kémia, BMEVESAA101 Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Óravázlatok:

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 21. PET (Pozitron Annihiláció vizsgálata) Fizika BSc. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: nov. 15.

Modern Fizika Labor. 21. PET (Pozitron Annihiláció vizsgálata) Fizika BSc. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: nov. 15. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. nov. 15. A mérés száma és címe: 21. PET (Pozitron Annihiláció vizsgálata) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 30. A mérést végezte: Németh Gergely

Részletesebben

OLSALAZINUM NATRICUM. Olszalazin-nátrium

OLSALAZINUM NATRICUM. Olszalazin-nátrium Olsalazin natricum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.7-1 OLSALAZINUM NATRICUM Olszalazin-nátrium 01/2005:1457 javított 5.7 C 14 H 8 N 2 Na 2 O 6 M r 346,2 DEFINÍCIÓ Dinátrium- (6,6 -dihidroxi-3,3 -diazéndiildibenzoát)

Részletesebben

Radioaktív izotópok előállítása. Általános módszerek

Radioaktív izotópok előállítása. Általános módszerek Radioaktív izotópok előállítása Általános módszerek Természetes radioaktív izotópok kinyerése U-238 Th-234 Pa-234 U-234 Th-230 Ra-226 Rn-222 4,5e9 év 24,1 nap 1,2 min 2,5e5 év 8e4 év 1620 év 3,825 nap

Részletesebben

Fotoszintézis. fotoszintetikus pigmentek Fényszakasz - gránum/sztrómalamella. Sötétszakasz - sztróma

Fotoszintézis. fotoszintetikus pigmentek Fényszakasz - gránum/sztrómalamella. Sötétszakasz - sztróma Fotoszintézis fotoszintetikus pigmentek Fényszakasz - gránum/sztrómalamella Sötétszakasz - sztróma A növényeket érı hatások a pigmentösszetétel változását okozhatják I. Mintavétel (inhomogén minta) II.

Részletesebben

SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ MINDIG UGYANÚGY

SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ MINDIG UGYANÚGY SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ MINDIG UGYANÚGY Szakács Tibor, Szepesi Ildikó ABL&E-JASCO Magyarország Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 130. ablehun@ablelab.com www.ablelab.com SZILÁRD FÁZISÚ EXTRAKCIÓ SOLID

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. május 4. A mérés száma és címe: 9. Röntgen-fluoreszencia analízis Értékelés: A beadás dátuma: 2009. május 13. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár,

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Facebook,

Részletesebben

AMOXICILLINUM TRIHYDRICUM. Amoxicillin-trihidrát

AMOXICILLINUM TRIHYDRICUM. Amoxicillin-trihidrát Amoxicillinum trihydricum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.6-1 01/2013:0260 AMOXICILLINUM TRIHYDRICUM Amoxicillin-trihidrát C 16 H 19 N 3 O 5 S.3H 2 O M r 419,4 [61336-70-7] DEFINÍCIÓ (2S,5R,6R)-6-[[(2R)-2-Amino-2-(4-hidroxifenil)acetil]amino]-3,3-dimetil-7-oxo-4-tia-1-azabiciklo[3.2.0]heptán-2-

Részletesebben

KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL

KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL Készítette: Vannai Mariann Környezettudomány MSc. Témavezető: Perlné Dr. Molnár Ibolya 2012. Vázlat 1. Bevezetés 2. Irodalmi áttekintés

Részletesebben

OMEGA-3 ACIDORUM ESTERI ETHYLICI 90. Omega-3-sav-etilészterek 90

OMEGA-3 ACIDORUM ESTERI ETHYLICI 90. Omega-3-sav-etilészterek 90 1 01/2009:1250 OMEGA-3 ACIDORUM ESTERI ETHYLICI 90 Omega-3-sav-etilészterek 90 DEFINÍCIÓ Az alfa-linolénsav (C18:3 n-3), a moroktsav (sztearidonsav; C18:4 n-3), az ejkozatetraénsav (C20:4 n-3), a timnodonsav

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4 99m Tc-MDP hatására kialakuló dózistér mérése csontszcintigráfia esetén a beteg közvetlen közelében Király R. 1, Pesznyák Cs. 1,2,Sinkovics I. 3, Kanyár B. 4 1 Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

Vízminta radioaktivitásának meghatározása.

Vízminta radioaktivitásának meghatározása. 1 Vízminta radioaktivitásának meghatározása. 1. Bevezetés A természetes vizekben, így a Dunában is jelenlévő radioaktivitás oka a vízzel érintkező anyagokból kioldott természetes eredetű radioaktív izotópok

Részletesebben

Magsugárzások, Radioaktív izotópok. Az atom alkotórészei. Az atom felépítése. A radioaktivitás : energia kibocsátása

Magsugárzások, Radioaktív izotópok. Az atom alkotórészei. Az atom felépítése. A radioaktivitás : energia kibocsátása Magsugárzások, Radioaktív izotópok radioaktivitás : energia kibocsátása az atommagból részecskék vagy elektromágneses sugárzás formájában z atom felépítése z atom alkotórészei protonok neutronok nukleonok

Részletesebben

RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS

RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS Az atom felépítése RADIOAKTIVITÁS, SUGÁRZÁSMÉRÉS elektron proton Varga József Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézet atommag Atomi részecskék 2 Atomi részecskék mérete Jelmagyarázat: elektron proton

Részletesebben

NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK LÉGNEMŰ 14C KIBOCSÁTÁSÁNAK MÉRÉSE EGYSZERŰSÍTETT LSC MÓDSZERREL

NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK LÉGNEMŰ 14C KIBOCSÁTÁSÁNAK MÉRÉSE EGYSZERŰSÍTETT LSC MÓDSZERREL NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK LÉGNEMŰ 14 C KIBOCSÁTÁSÁNAK MÉRÉSE EGYSZERŰSÍTETT LSC MÓDSZERREL Bihari Árpád Molnár Mihály Janovics Róbert Mogyorósi Magdolna 14 C képződése és jelentősége Neutron indukált magreakció

Részletesebben

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL TRIPSZIN TISZTÍTÁSA AFFINITÁS KROMATOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL Az egyes biomolekulák izolálása kulcsfontosságú a biológiai szerepük tisztázásához. Az affinitás kromatográfia egyszerűsége, reprodukálhatósága

Részletesebben

RADIOKÉMIA SZÁMOLÁSI FELADATOK. 2005. Szilárdtest- és Radiokémiai Tanszék

RADIOKÉMIA SZÁMOLÁSI FELADATOK. 2005. Szilárdtest- és Radiokémiai Tanszék RADIOKÉMIA SZÁMOLÁSI FELADATOK 2005. Szilárdtest- és Radiokémiai Tanszék 1. Az atommag kötési energiája Az atommag kötési energiája az ún. tömegdefektusból ( m) számítható ki. m = [Z M p + N M n ] - M

Részletesebben

Összesen: 20 pont. 1,120 mol gázelegy anyagmennyisége: 0,560 mol H 2 és 0,560 mol Cl 2 tömege: 1,120 g 39,76 g (2)

Összesen: 20 pont. 1,120 mol gázelegy anyagmennyisége: 0,560 mol H 2 és 0,560 mol Cl 2 tömege: 1,120 g 39,76 g (2) I. FELADATSOR (KÖZÖS) 1. B 6. C 11. D 16. A 2. B 7. E 12. C 17. E 3. A 8. A 13. D 18. C 4. E 9. A 14. B 19. B 5. B (E is) 10. C 15. C 20. D 20 pont II. FELADATSOR 1. feladat (közös) 1,120 mol gázelegy

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

INSULINUM PORCINUM. Sertés inzulin

INSULINUM PORCINUM. Sertés inzulin Insulinum porcinum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur. 8.6-1 INSULINUM PORCINUM Sertés inzulin 01/2008:1638 javított 8.6 C 256H 381N 65O 76S 6 M r 5778 DEFINÍCIÓ A sertés inzulin sertés hasnyálmirigyből kivont, tisztított,

Részletesebben

LAUROMACROGOLUM 400. Lauromakrogol 400

LAUROMACROGOLUM 400. Lauromakrogol 400 01/2009:2046 javított 7.0 LAUROMACROGOLUM 400 Lauromakrogol 400 DEFINÍCIÓ Különböző makrogolok lauril-alkohollal (dodekanollal) képzett étereinek keveréke. Szabad makrogolokat tartalmazhat. Szabad lauril-alkohol-tartalma

Részletesebben

HEPARINA MASSAE MOLECULARIS MINORIS. Kis molekulatömegű heparinok

HEPARINA MASSAE MOLECULARIS MINORIS. Kis molekulatömegű heparinok 01/2014:0828 HEPARINA MASSAE MOLECULARIS MINORIS Kis molekulatömegű heparinok DEFINÍCIÓ A kis molekulatömegű heparinok olyan, 8000-nél kisebb átlagos relatív molekulatömegű szulfatált glükózaminoglikánok

Részletesebben

Hagyományos HPLC. Powerpoint Templates Page 1

Hagyományos HPLC. Powerpoint Templates Page 1 Hagyományos HPLC Page 1 Elválasztás sík és térbeli ábrázolása Page 2 Elválasztás elvi megoldásai 3 kromatográfiás technika: frontális kiszorításos elúciós Page 3 Kiszorításos technika minta diszkrét mennyisége

Részletesebben

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220 Radon Radon ( 86 Rn): standard p-t-n színtelen, szagtalan, természetes, radioaktív nemes gáz; levegőnél nehezebb, inaktív, bár ismert néhány komplex és egy fluorid-vegyület, vízoldékony (+szerves oldószerek!)

Részletesebben

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont)

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont) KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (12 pont) Az ion neve Kloridion Az ion képlete Cl - (1 pont) Hidroxidion (1 pont) OH - Nitrátion NO

Részletesebben

ACIDUM FUSIDICUM. Fuzidinsav

ACIDUM FUSIDICUM. Fuzidinsav 1 01/2012:0798 ACIDUM FUSIDICUM Fuzidinsav C 31 H 48 O 6.½H 2 O M r 525,7 [6990-06-3] DEFINÍCIÓ ent-(17z)-16α-(acetiloxi)-3β,11β-dihidroxi-4β,8,14-trimetil-18-nor-5β,10α-koleszta-17(20),24-dién- 21-sav

Részletesebben

Nagy érzékenyégű módszerek hosszú felezési idejű nehéz radioizotópok analitikájában. Vajda N., Molnár Zs., Bokori E., Groska J., Mácsik Zs., Széles É.

Nagy érzékenyégű módszerek hosszú felezési idejű nehéz radioizotópok analitikájában. Vajda N., Molnár Zs., Bokori E., Groska J., Mácsik Zs., Széles É. RADANAL Kft. www.radanal.kfkipark.hu MTA Izotópkutató Intézet www.iki.kfki.hu Nagy érzékenyégű módszerek hosszú felezési idejű nehéz radioizotópok analitikájában Vajda N., Molnár Zs., Bokori E., Groska

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása

Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Vízben oldott antibiotikumok (fluorokinolonok) sugárzással indukált lebontása Doktori beszámoló 6. félév Készítette: Tegze Anna Témavezető: Dr. Takács Erzsébet 1 Antibiotikumok a környezetben A felhasznált

Részletesebben

Bihari Árpád Molnár Mihály Pintér Tamás Mogyorósi Magdolna Szűcs Zoltán Veres Mihály

Bihari Árpád Molnár Mihály Pintér Tamás Mogyorósi Magdolna Szűcs Zoltán Veres Mihály A Paksi Atomerőmű primerkörében oldott 14 C nyomonkövetése a C30- as konténerig I.: szervetlen frakció Bihari Árpád Molnár Mihály Pintér Tamás Mogyorósi Magdolna Szűcs Zoltán Veres Mihály 14 C és a nukleáris

Részletesebben

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL Gere Kálmán Richárd Környezettan BSC 2015 Bevezetés Az Illegális élvezeti szerek veszélyesek

Részletesebben

FIZIKA. Radioaktív sugárzás

FIZIKA. Radioaktív sugárzás Radioaktív sugárzás Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 A He Z 4 2 A- tömegszám proton neutron együttesszáma Z- rendszám protonok száma 2 Atommag összetétele: Izotópok: azonos

Részletesebben

Gamma sugárzás. Gamma-kamera SPECT PET. Tömeg-energia ekvivalencia. Nukleáris medicína. γ-sugárzás előállítása. γ-sugárzás kölcsönhatása az anyaggal

Gamma sugárzás. Gamma-kamera SPECT PET. Tömeg-energia ekvivalencia. Nukleáris medicína. γ-sugárzás előállítása. γ-sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 2011.05.02. SPECT PET Gamma sugárzás Elektromágneses sugárzás (f>10 19 Hz, E>~50keV (6.6 10-15 J), λ< 3 10-11 m) gamma-bomlás (atommag alacsonyabb energiájú állapotba történő átmenetét kísérő foton kibocsátás)

Részletesebben