Álatalános érzéstelenítők (anaesthetica) Contemporary re-enactment of Morton's October 16, 1846, ether operation; daguerrotype by Southworth & Hawes.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Álatalános érzéstelenítők (anaesthetica) Contemporary re-enactment of Morton's October 16, 1846, ether operation; daguerrotype by Southworth & Hawes."

Átírás

1 Álatalános érzéstelenítők (anaesthetica) Contemporary re-enactment of Morton's October 16, 1846, ether operation; daguerrotype by Southworth & Hawes.

2 Álatalános érzéstelenítők (anaesthetica) o Áttekintés o Általános érzéstelenítésen (anaesthesia generalis) a tudat, a fájdalom kikapcsolását, a vázizomzat relaxációját és az autonóm valamint az érző reflexek gátlását értjük. o Balanszírozott anaesthesia (balanced anaesthesia) o Balanszírozott anaesthesia jelöli azt a módszert, amikor az egyes anaestheticumokat kombinálva használjuk, kihasználva előnyös hatásukat és megkíséreljük minimálisra csökkenteni a mellékhatásokat.

3 Álatalános érzéstelenítők (anaesthetica) o Az inhalációs anaestheticumok és a neuromuscularis junctio (NMJ)-blokkolók mellett más szereket is használunk kiegészítésként mint: barbiturátokat, opioidokat és benzodiazepineket preoperatív, intraoperatív és postoperatív módon, hogy elérjük a sima indukciót, analgesiat, sedatiot és a sima ébredést. o Az anaesthesia szakaszai és szintjei. Az anaesthesia egyes szakaszai a fizikai tünetek haladása alapján jellemezhetők, melyek az anaesthesia mélységét mutatják. Minél hatásosabb az anaestheticum, annál gyorsabban következnek az egyes szakaszok és gyakran el is fedődhetnek. Mechanikus lélegeztetés és kiegészítő gyógyszerek alkalmazása szintén elfedhet olyan tüneteket, melyek az anaesthesia mélységére utalnak.

4 o IV. szakasz (stadium paralyticum /asphyxiae/): légzőszervi és cardiovascularis elégtelenség Álatalános érzéstelenítők (anaesthetica) o I. szakasz (stadium analgesiae): bódulat (analgesia, amnesia) o II. szakasz (stadium excitationis): a tudat kikapcsolása (izgalmi tünetek lehetségesek) o III. szakasz (stadium tolerantiae): sebészi anaesthesia, négy szintet különböztetnek meg a III. szakaszban, a 4. szinten maximális pupilla dilatatio (ez nem mindig megbízható jel), apnoe és a keringés depressziója figyelhető meg o A cornea reflex megszűnése és a légzési minta (frekvencia, mélység /rövid és felületes belégzésszünet-kilégzés/) a legjellemzőbb tünet az anaesthesia III. szakaszában.

5 stadium tolerantiae stadium excitationis

6 o Inhalációs anaestheticumok o Dinitrogén monoxid, halothan, enfluran, isofluran, desfluran és sevofluran o Dinitrogén monoxid, isofluran, desfluran és sevofluran széleskörben használt inhalációs anaestheticumok. A vérben jobban oldódó halothan és enfluran ritkábban használtak. A dinitrogén monoxid kivételével halogénezett illó folyadékok. o Nem gyulladó, nem robbanó anyagok. Csökkentik a cerebralis vascularis rezisztenciát az agy vérkeringésének fokozásával. o Mindegyikük csökkenti a légzést (respirációs depresszánsok); vagyis használatuk során a légzést kontrollálni kell, ami a sebészi anaesthesia során feltétlenül szükséges.

7 o A halogénezett inhalációs anaestheticumok abban a koncentrációban amelyben a vázizmokat jól relaxálják, dózisfüggő cardiovasculais depressziót okoznak; ezért a NMJ-blokkoló szerek általánosan használtak a műtét során izomrelaxálásra. Ha a halogénezett inhalációs anaestheticumokat dinitrogén monoxiddal kombinálják, csökken a cardiovascularis és respirációs depresszió hasonló anaestheticus mélységnél.

8 o Az anaestheticum hatásának mechanizmusa o Az inhalációs és intravénásan használt anaestheticumok interakcióba lépnek az idegvégződések fehérje kötőhelyeivel és aktiválják a ligand-kötő ioncsatornákat. Ezek az ioncsatornák a következők: o GABA A -receptor kloridion csatorna, ahol az anaestheticum direkt, vagy indirekt módon elősegíti a GABA-mediált klorid ion (Cl - ) beáramlást, ezzel hiperpolarizálja és gátolja az idegsejt membrán aktivitását. o Ligand-kötő kálium (K + ) csatornák, ahol az anaestheticum fokozza a kálium beáramlást és ezzel hiperpolarizálja és gátolja az idegsejt membrán aktivitását.

9 Az inhalációs anaestheticumok testben való egyensúlyát befolyásoló tényezők alveoláris ventiláció cardialis output (perctérfogat) - Lassú perfúzió - Nagy megoszlási hányados - Lassú equilibráció zsírszövet - Gyors perfúzió - Alacson megoszlási hánados - Gyors equilibráció sovány szövetek (agy)

10 o Hatásosság o Minimális alveoláris koncentráció (minimum alveolar concentration=mac), a relatív hatékonyság, azt a minimális alveoláris koncentrációt jelenti egyensúlyi állapotban (térfogat %), amelynél az esetek 50%-ában nem alakul ki fájdalmas reakció sebészeti beavatkozás során. Az inhalációs anaestheticumoknak lépcsőzetes dózis-válasz görbéjük van. o Minél alacsonyabb a MAC értéke, annál hatásosabb az inhalációs anaestheticum; például a dinitrogén monoxid MAC értéke magasabb mint 100, ez azt jelenti, hogy a mozdulatlanság csak túlnyomással érhető el, míg az isofluran MAC értéke 1,2, ami azt jelenti hogy a mozdulatlan állapot már alacsony koncentrációnál elérhető.

11 o A MAC érték csökken az életkorral, a vemhesség során, hipotermiában, hipotenzióban; továbbá a MAC értéke csökken adjuváns terápia során is, például más anaestheticum együttes alkalmazásakor, opioidok, sedativo hypnoticunok és más CNS depresszánsok használatakor. A MAC értéke független a nemtől és a testtömegtől.

12 o Oldhatóság o Az a parciális nyomás amelynél az inhalációs anaestheticum eléri az egyensúlyt a különböző szövetek, elsősorban a CNS és a belélegzett levegő között, elsősorban az anaestheticum vérben való oldhatóságától függ. o Az inhalációs anaestheticum relatív oldhatóságát a vérben a levegőhöz viszonyítva a vér-gáz megoszlási koefficiens fejezi ki, ez a lambda érték (λ), amely meghatározza az anaestheticum farmakokinetikáját. Ha a vérben való oldhatóság alacsony, akkor kis mennyiségű anaestheticum is elég, hogy növekedjen a vérben a parciális nyomás és ez gyors egyensúlyi állapot kialakulását teszi lehetővé a CNS-ben, valamint a hatás is gyorsan jelentkezik (például dinitrogén monoxid, desfluran, sevofluran).

13 o Az anaestheticum koncentrációjának növelése a belélegzett levegőben növeli a hatás mértékét (Fick törvény). Közepes oldhatóság esetén (például halothan) először magasabb koncentrációt alkalmaznak a gyors és megfelelő anaestheticus hatás elérése érdekében. oa ventiláció frekvenciájának és mélységének fokozása (mechanikus hyperventiláció vagy CO 2 stimulálás) - a közepesen vagy jól oldódó anaestheticumok esetén - fokozza a tenziót és segíti az egyensúly kialakulását az artériás vérben.

14 o A tüdőn átáramló vér mennyisége befolyásolja az arteriális parciális nyomást. A közepesen vagy rosszul oldódó anaestheticumnál a pulmonaris elfolyás mértékének növekedése növeli a verőértérfogatot (cardialis output) és fokozza az arteriális tenziót. A jól oldódó anaestheticum esetén a perctérfogat növekedése lassítja az arteriális tenzió növekedését, mert az anaestheticumnak nagyobb vérmennyiséget kell telíteni. A tüdőn átáramló vérmennyiség csökkenése - keringési sokk esetén és hiperventiláció során - gyorsítja az anaesthesia kialakulását.

15 o Minél kevésbé oldékony az anasthetikum (alacsony vér-gáz megoszlási hányados), annál gyorsabb az elimináció és az ébredés (pl. dinitrogén monoxid, desfluran, sevofluran). A jól oldódó anaestheticumoknál minél hosszabb az expozició, annál hosszabb ideig tart az ébredés, mivel az anaestheticumok akkumulálódnak az egyes szövetekben. Az ébredés fázisa függ a pulmonaris ventillációtól és a tüdőn átfolyó vér mennyiségétől.

16 Az inhalációs anaestheticumok jellemzői Anaesthe -ticum Vér gáz megoszlási hányados (λ) Zsír gáz megoszlási hányados Minimális Alveoláris Koncentráció (%) (MAC) Dinitrogén monoxid >100 Halothan Enfluran Isofluran Desfluran 0.42?? 2.0

17 o Az általánosan használt inhalációs anaestheticumok o Dinitrogén monoxid (N 2 O) o Előnyök o A dinitrogén monoxid anaestheticus hatású gáz, mely jó analgetikus és sedatív hatású, de nem rendelkezik izom relaxáló hatással. o Más inhalációs anaestheticummal együtt adva (vérben jól oldódó anaestheticum halothan esetén) növeli annak felvételét és analgetikus hatása miatt csökkenti mellékhatását, valamint gyorsítja az anaesthesia kialakulását (second-gas effect). o Gyakran kiegészítik balanszirozott anaesthesiában más sedato hipnoticumokkal, analgetikumokkal és izomrelaxánsokkal.

18 o Hátrányok o A dinitrogén monoxid nem elégséges, hogy sebészi asnesthesiát alakítson ki. o Használata során gyakran kialakul postoperatív hányinger és hányás. o Inaktiválja a metionin szintetázt (hosszan tartó alkalmazásnál, pl. recreatio). Ez a DNS és a fehérje szintézis gátlásához vezethet (anaemia vagy leukopenia).

19 o Halothan o Előnyök o Halothan kellemes illatú, sima és relatív gyors elalvást eredményez. Kombinálják dinitrogén monoxiddal. o Kedvező analgetikus és izomrelaxáns hatással rendelkezik.

20 o Hátrányok o A halothan csökkenti a szív perctérfogatát (cardiac output), ami vérnyomásesést okozhat. o Az exogén és endogén catecholaminok hatását fokozza és extrasystole, arrhythmia alakul ki. o Meg nem jósolható hepatotoxikus hatása van a reaktív szabadgyök metabolitok kialakulása miatt (trifluoroecetsav, átlagosan >40%-ban keletkezik a legtöbb estben). Azonban a hepatotoxikus hatás kialakulása igen ritka.

21 o Enfluran o Előnyök oa hatás gyorsan kialakul (kis mértékű excitatioval). o Jó analgetikus hatás, jó izomrelaxáns és jó hypnotikum. Kevésbé szenzitizálja a szívet catecholaminokkal szemben vagy okoz arrhythmiat.

22 o Hátrányok oaz enfluráncsípős illatú, ez lélegzet visszatartáshoz vezet. o Magas koncentrációban CNS stimuláció alakul ki, rángatódzás vagy tonikus-klonikus görcsök lépnek fel; a hypocapnia fokozza ezeket a hatásokat. Nem használható epilepszia vagy más rohamot okozó betegség esetén. o Csökkenti a verőér perctérfogatot (cardialis output) és vérnyomásesést okoz. o Vesebetegség esetén használata kontraindikált, mivel metabolizmusa során fluorid ion keletkezik, amit a vese választ ki.

23 o Isofluran o Előnyök o Gyorsabb indukciót eredményez mint a halothan. o Metabolizmusa minimális és kevésbé szenzitizálja a szívet catecholaminokkal szemben és okoz arrhythmiat. o Jó analgetikus és sedato hypnotikus hatás. o Hátrányok o Szenzitizálja a szívet catecholaminokkal szemben. o Csökkenti a vascularis rezisztenciát és tágítja a coronariat a szív állapotától függően, ezért jótékony hatású ischemias szívbetegség esetén. Azonban nem várt módon az isofluran meggyorsíthatja a cardialis ischemia kialakulását coronariabetegeknél.

24 o Desfluran o Előnyök o Desfluran gyorsabb indukciót és gyorsabb elalvást eredményez, mint az isofluran és ezért gyakran előnybe részesítik sürgősségi sebészeti beavatkozásnál. o Metabolizmusa minimális, ezért ritkán okoz toxikus tüneteket a szervekben.

25 o Hátrányok o Desfluran a légzőszervet irritálja köhögést, laryngospazmust, fokozott szekréciót és a légzés visszatartását okozza. o Speciális készülék kell az alkalmazásához (diszpergáló), mivel forráspontja alacsony (23,5 C). o Mint az isofluran, csökkenti a vascularis rezisztenciát. o Növeli a szívfrekvenciát és nagy koncentrációban sympathicus stimulációt okoz.

26 o Sevoflurane o Előnyök o Indukciója gyors és sima, az ébredés szintén gyors és nem okoz respiratorikus irritációt. o Bronchodilatációt okoz, ami hasznos respirációs problémák esetén. o Hátrányok oa májban történő metabolizmusa során fluorid ionok keletkeznek, ami potenciálisan nephrotoxikus hatású lehet.

27 o Az inhalációs anaestheticumok további hatásai o Az inhalációs anaestheticumok bronchodilatátorok, kiváltképpen a halothan és a sevofluran, melyek respiratorikus problémák esetén előnyösek. o Methoxyfluran jelentős mértékben metabolizálódik és dózis-függő fluorid indukálta vesekárosító hatása van. o Az inhalációs anaestheticumok, kivéve a dinitrogén monoxid, uterus izomrelaxánsok, ezért alkalmazásuk szülészeti beavatkozások során ajánlható. o Az inhalációs anaestheticumok fokozzák a cerebrális véráramlást, amely feltehetően indirekt módon növeli az intracranialis nyomást. Agytumor, vagy fejsérülés esetén alkalmazásuk veszélyes.

28 o Genetikailag érzékeny egyedeknél felléphet (ritkán) letális malignus hypertermia, amely tachycardiával, hypertensioval, a sav-bázis és elektrolit háztartás zavarával, izommerevséggel és hyperthermiával jár. Ezek a hatások a vázizom sejtekben a szabad kalciumszint emelkedésével magyarázhatók. A kezelés támogatja a dantrolen izomrelaxáns, amely gátolja a kalcium csatornákat.

Az inhalációs anesztetikumok farmakokinetikája

Az inhalációs anesztetikumok farmakokinetikája Az inhalációs anesztetikumok farmakokinetikája dr. Márton Sándor PTE A.O.K. A.I.T.I. Gáztörvények Dalton törvénye:gázkeverékek használatakor a gáz parciális nyomása egyenlő az őt alkotó gázok parciális

Részletesebben

PROBLÉMAMEGOLDÓ ESETTANULMÁNYOK AZ ANESZTEZIOLÓGIA TÉMAKÖRÉBŐL

PROBLÉMAMEGOLDÓ ESETTANULMÁNYOK AZ ANESZTEZIOLÓGIA TÉMAKÖRÉBŐL PROBLÉMAMEGOLDÓ ESETTANULMÁNYOK AZ ANESZTEZIOLÓGIA TÉMAKÖRÉBŐL PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Dr. Bölcskei Kata Anesztetikumok áttekintése Általános anesztézia: reverzibilis KIR depresszió,

Részletesebben

Energia források a vázizomban

Energia források a vázizomban Energia források a vázizomban útvonal sebesség mennyiség ATP/glükóz 1. direkt foszforiláció igen gyors igen limitált - 2. glikolízis gyors limitált 2-3 3. oxidatív foszforiláció lassú nem limitált 36 Izomtípusok

Részletesebben

Intravénás anesztézia IVA, TIVA

Intravénás anesztézia IVA, TIVA Intravénás anesztézia IVA, TIVA Bátai István PTE ÁOK AITI 2009 Alapfogalmak Megoszlási volumen clearance féléletidő (V) (Cl) t ½ t ½ = k X V/Cl (k = ln2; 0,693) Megoszlási volumen (V) Virtuális térfogat

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

Anaesthesia and analgesia of laboratory animals. General rules of anaesthesia Dániel Érces

Anaesthesia and analgesia of laboratory animals. General rules of anaesthesia Dániel Érces Reference number: 035/14 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Gyógyszertan 6. A központi idegrendszer gyógyszertana. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi

Gyógyszertan 6. A központi idegrendszer gyógyszertana. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi Gyógyszertan 6. A központi idegrendszer gyógyszertana Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi 2012 1 Általános érzéstelenítők - narkotikumok... 5 A narkozis stádiumai... 5 Preoperatív

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Légzés 4. Légzésszabályozás. Jenes Ágnes

Légzés 4. Légzésszabályozás. Jenes Ágnes Légzés 4. Légzésszabályozás Jenes Ágnes Spontán légzés: - idegi szabályzás - automatikus (híd, nyúltvelı) - akaratlagos (agykéreg) A légzés leáll, ha a gerincvelıt a n. phrenicus eredése felett átvágjuk.

Részletesebben

Az agyhalál megállapítása

Az agyhalál megállapítása ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT Az agyhalál megállapítása Szervkoordinációs Iroda Mihály Sándor Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia

Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Dr. Érces Dániel Sebészeti Műtéttani Intézet 2013-2014. I. félév TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 projekt A fájdalom : A fájdalom fogalma: : egy

Részletesebben

Légzés: az oxigén transzport útvonala

Légzés: az oxigén transzport útvonala Légzés: az oxigén transzport útvonala Áramlás alveolusokba (légcsere) vérbe Külső v. tüdőlégzés Diffúzió szövetekhez (keringés) Gáztranszport a vérben sejtekhez Belső v. szöveti légzés A széndioxid eltávolítása

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

A légzés élettana II.

A légzés élettana II. A légzés élettana II. 29. Gázcsere a tüdőben. 30. Oxigénszállítás a vérben. 31. Széndioxidszállítás a vérben. prof. Sáry Gyula 1 Gázcsere a tüdőben A gázok diffúziója a kapillárismembránon keresztül egyszerű

Részletesebben

A tengerszint feletti magasság. Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011

A tengerszint feletti magasság. Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011 A tengerszint feletti magasság Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011 Stressz faktorok Sugárzás: kozmikus és UV Alacsony hőmérséklet: az Egyenlítőnél 5000 m magasságban

Részletesebben

A myastheniás beteg anesztéziája 2004

A myastheniás beteg anesztéziája 2004 A myastheniás beteg anesztéziája 2004 Hallay J.,Micskei Cs.,Farkas M.,Kollár S., Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum, Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Tanszék és II. sz. Sebészeti

Részletesebben

A szív élettana. Aszív élettana I. A szív pumpafunkciója A szívciklus A szívizom sajátosságai A szív elektrofiziológiája Az EKG

A szív élettana. Aszív élettana I. A szív pumpafunkciója A szívciklus A szívizom sajátosságai A szív elektrofiziológiája Az EKG A szív élettana A szív pumpafunkciója A szívciklus A szívizom sajátosságai A szív elektrofiziológiája Az EKG prof. Sáry Gyula 1 Aszív élettana I. A szívizom sajátosságai A szívciklus A szív mint pumpa

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

KISÁLLATOK ANESZTÉZIÁJA 1 ÁLTALÁNOS PROTOKOLLOK

KISÁLLATOK ANESZTÉZIÁJA 1 ÁLTALÁNOS PROTOKOLLOK KISÁLLATOK ANESZTÉZIÁJA ÁLTALÁNOS PROTOKOLLOK Dr. Dunay Miklós Pál SZIE ÁOTK Sebészet 2012. és egyéb gyógyszerek 1 Antikolinergek (atropin, glükopirrolát) Fenotiazin származékok (acepromazin) Benzodiazepinek

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

Farmakodinámia. - Szerkezetfüggő és szerkezettől független gyógyszerhatás. - Receptorok és felosztásuk

Farmakodinámia. - Szerkezetfüggő és szerkezettől független gyógyszerhatás. - Receptorok és felosztásuk Farmakodinámia A gyógyszer hatása a szervezetre - Szerkezetfüggő és szerkezettől független gyógyszerhatás - Receptorok és felosztásuk - A gyógyszer-receptor kölcsönhatás összefüggései Szerkezetfüggő és

Részletesebben

Helyi érzéstelenítők farmakológiája

Helyi érzéstelenítők farmakológiája Helyi érzéstelenítők farmakológiája SE Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika BUDAPEST Definíció Farmakokinetika: a gyógyszerek felszívódásának, eloszlásának, metabolizmusának és kiürülésének

Részletesebben

Nem depolarizáló izomrelaxánsok hatásának felfüggesztése

Nem depolarizáló izomrelaxánsok hatásának felfüggesztése Nem depolarizáló izomrelaxánsok hatásának felfüggesztése Bátai István PhD, DEAA PTE ÁOK AITI 2009 Történelmi áttekintés 1912 curare először embernek Läwen A. Beitr Klin Chir 1912; 80: 168 1934 acetilkolin

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

Keringés. Kaposvári Péter

Keringés. Kaposvári Péter Keringés Kaposvári Péter Ohm törvény Q= ΔP Q= ΔP Ohm törvény Aorta Nagy artériák Kis artériák Arteriolák Nyomás Kapillárisok Venulák Kis vénák Nagyvénák Véna cava Tüdő artériák Arteriolák Kapillárisok

Részletesebben

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Haladó anesztézia Altatás, érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás. Kíméletes végpontok, eutanázia

Haladó anesztézia Altatás, érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás. Kíméletes végpontok, eutanázia Haladó anesztézia Altatás, érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás. Kíméletes végpontok, eutanázia Dr. Érces Dániel Sebészeti Műtéttani Intézet 2013-2014. I. félév TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 projekt A fájdalom

Részletesebben

ph jelentősége a szervezetben

ph jelentősége a szervezetben PH fogalma Sav-bázis egyensúly ph = -log [H+] ph=7 => 10-7 Mol H + (100 nmol/l) ph=8 => 10-8 Mol H + (10 nmol/l) Normal plazma ph: 7.35-7.45; 7.45; (H+: 45-35 nmol/l) Acidózis: ph7.45

Részletesebben

Vérkeringés. A szív munkája

Vérkeringés. A szív munkája Vérkeringés. A szív munkája 2014.11.04. Keringési Rendszer Szív + erek (artériák, kapillárisok, vénák) alkotta zárt rendszer. Funkció: vér pumpálása vér áramlása az erekben oxigén és tápanyag szállítása

Részletesebben

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban.

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban. Zárójelentés A kutatás fő célkitűzése a β 2 agonisták és altípus szelektív α 1 antagonisták hatásának vizsgálata a terhesség során a patkány cervix érésére összehasonlítva a corpusra gyakorolt hatásokkal.

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

PTE ETK 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (II.) Kapillárisok 5 % Vénák, jobb pitvar 55 %

PTE ETK 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (II.) Kapillárisok 5 % Vénák, jobb pitvar 55 % PTE ETK 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (II.) A keringő vér megoszlása a keringési rendszerben nyugalomban Bal kamra 2 % Artériák 10 % Nagy

Részletesebben

MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK. Általános előzmények kóroki háttere

MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK. Általános előzmények kóroki háttere MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK DR. VÁRADYNÉ HORVÁTH ÁGNES FŐISKOLAI ADJUNKTUS Általános előzmények kóroki háttere Ezt az időszakot jellemzik az adott szerek és a műtét okozta utóhatások. Ezek közül a legfontosabbak:

Részletesebben

A légzés élettana III. Szabályozás Támpontok: 30-31

A légzés élettana III. Szabályozás Támpontok: 30-31 A légzés élettana III. Szabályozás Támpontok: 30-31 prof. Sáry Gyula 1 Mit jelent? normoventiláció hypoventiláció hyperventiláció eupnoe bradypnoe tachypnoe dyspnoe orthopnoe asphyxia 2 1 Reflexek és negatív

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan Az idegrendszert felépítő sejtek szerepe Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan Neuronok, gliasejtek és a kémiai szinapszisok működési sajátságai Neuronok Információkezelés Felvétel Továbbítás Feldolgozás

Részletesebben

Keringési Rendszer. Vérkeringés. A szív munkája. Számok a szívről. A szívizom. Kis- és nagyvérkör. Nyomás terület sebesség

Keringési Rendszer. Vérkeringés. A szív munkája. Számok a szívről. A szívizom. Kis- és nagyvérkör. Nyomás terület sebesség Keringési Rendszer Vérkeringés. A szív munkája 2010.11.03. Szív + erek (artériák, kapillárisok, vénák) alkotta zárt rendszer. Funkció: Oxigén és tápanyag szállítása a szöveteknek. Metabolikus termékek

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ér- és Szívsebészeti Klinika. CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége. Bőrmetszés

Semmelweis Egyetem Budapest Ér- és Szívsebészeti Klinika. CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége. Bőrmetszés Indukció Intubálás Semmelweis Egyetem Budapest Bőrmetszés CPB indul Melegítés kezdete CPB vége Műtét vége 1. ábra 72 éves beteg nyitott szívműtétje során készült AAI grafikon. Az anesztézia teljes folyamata.

Részletesebben

Kínaiak i.e. 37. kis fejfájás és nagy fejfájás hegyek Jose de Acosta spanyol hódítókat kísérı jezsuita pap Peruban AMS tkp. egy tünetegyüttes:

Kínaiak i.e. 37. kis fejfájás és nagy fejfájás hegyek Jose de Acosta spanyol hódítókat kísérı jezsuita pap Peruban AMS tkp. egy tünetegyüttes: A tengerszint feletti magasság Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK TTIK Embertani Tanszék, 2011 Stressz faktorok Sugárzás: kozmikus és UV Alacsony hımérséklet: az Egyenlítınél 5000 m

Részletesebben

2012.04.10. Definíciók. Definíciók. Definíciók. Definíciók. Hypnosis (hypnotikum, lásd: propofol) Premedikáció. Katalepszia (lásd: ketamin)

2012.04.10. Definíciók. Definíciók. Definíciók. Definíciók. Hypnosis (hypnotikum, lásd: propofol) Premedikáció. Katalepszia (lásd: ketamin) BETEGVIZSGÁLAT Dr. Dunay Miklós Pál SZIE ÁOTK Sebészet 2012. Premedikáció gyógyszeres beavatkozás az általános anesztézia bevezetése előtt (részletesen lásd később) Szedálás (szedatívum, lásd: phenotiazinok)

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g Glikolízis Minden emberi sejt képes glikolízisre. A glukóz a metabolizmus központi tápanyaga, minden sejt képes hasznosítani. glykys = édes, lysis = hasítás emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160

Részletesebben

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY ZAVARAI

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY ZAVARAI A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY ZAVARAI ph, normálértékek ph = a H-koncentráció negativ tizes alapú logaritmusa a H koncentrációt a vérben a CO2 és a HCO3- közti egyensúly határozza meg CO2 + H2O H2CO3 HCO3- + H+

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció

A mérgek eloszlása a szervezetben. Toxikológia. Szervek méreg megkötő képessége. A mérgek átalakítása a szervezetben - Biotranszformáció A mérgek eloszlása a szervezetben Toxikológia V. előadás A mérgek eloszlása a szervezetben Biotranszformáció Akkumuláció A mérgek kiválasztása A mérgek általában azokban a szervekben halmozódnak fel, amelyek

Részletesebben

Sav-bázis és vérgáz elemzés. Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem

Sav-bázis és vérgáz elemzés. Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem Sav-bázis és vérgáz elemzés Dr Molnár Zsolt Pécsi Tudományegyetem A H + potenciája H + nmol/l H + potenciája: ph (pondus Hydrogenii) Sörensen, 1909 ph = -lg H + -lg 40 = 7.40 40 A H + potenciája H + nmol/l

Részletesebben

Fluidum-kőzet kölcsönhatás: megváltozik a kőzet és a fluidum összetétele és új egyensúlyi ásványparagenezis jön létre Székyné Fux V k álimetaszo

Fluidum-kőzet kölcsönhatás: megváltozik a kőzet és a fluidum összetétele és új egyensúlyi ásványparagenezis jön létre Székyné Fux V k álimetaszo Hidrotermális képződmények genetikai célú vizsgálata Bevezetés a fluidum-kőzet kölcsönhatás, és a hidrotermális ásványképződési környezet termodinamikai modellezésébe Dr Molnár Ferenc ELTE TTK Ásványtani

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában

Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Új terápiás lehetőségek (receptorok) a kardiológiában Édes István Kardiológiai Intézet, Debreceni Egyetem Kardiomiociták Ca 2+ anyagcseréje és új terápiás receptorok 2. 1. 3. 6. 6. 7. 4. 5. 8. 9. Ca

Részletesebben

Szedáció és fájdalomcsillapítás az emésztőrendszer endoszkópiája során

Szedáció és fájdalomcsillapítás az emésztőrendszer endoszkópiája során KLINIKAI TANULMÁNYOK Szedáció és fájdalomcsillapítás az emésztőrendszer endoszkópiája során Müllner Katalin dr. 1 Tulassay Zsolt dr. 1, 2 1 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Belgyógyászati

Részletesebben

Élettan szigorlati tételek (ÁOK-FOK) 2017/2018.

Élettan szigorlati tételek (ÁOK-FOK) 2017/2018. Élettan szigorlati tételek (ÁOK-FOK) 2017/2018. 1.1.A szervezet vízterei és azok meghatározása. Az extracelluláris és intracelluláris folyadék. 1.2.A sejtmembrán felépítése, permeabilitása, transzport

Részletesebben

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER A szervezet belső környezetének_ állandóságát (homeostasisát) a belső szervek akaratunktól független egyensúlyát a vegetativ idegrendszer (autonóm idegrendszer)

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 10-1 Dinamikus egyensúly 10-2 Az egyensúlyi állandó 10-3 Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések 10-4 Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége 10-5 A reakció hányados, Q:

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

Az akciós potenciál (AP) 2.rész. Szentandrássy Norbert

Az akciós potenciál (AP) 2.rész. Szentandrássy Norbert Az akciós potenciál (AP) 2.rész Szentandrássy Norbert Ismétlés Az akciós potenciált küszöböt meghaladó nagyságú depolarizáció váltja ki Mert a feszültségvezérelt Na + -csatornákat a depolarizáció aktiválja,

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

25. A szervezet vízforgalmának zavarai

25. A szervezet vízforgalmának zavarai 25. A szervezet vízforgalmának zavarai A vízforgalom idegrendszeri és hormonális szabályozása Idegrendszeri hypothalamus a vesemőködés az izzadás az emésztınedv termelés a tüdı mőködés szabályozása révén

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Egyre pontosabban.

Egyre pontosabban. Egyre pontosabban www.orionvet.hu Egy kis innovációval elérhető nagy pontosság A Dexdomitor a premedikációhoz szükséges minden tulajdonsággal rendelkezik. Szedatív és analgetikus hatás Az idukciós szerek

Részletesebben

Fáj a szívem. azaz: a mellkasi fájdalom. Dr. Horváth Erszébet MELLKASI FÁJDALOM. Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás

Fáj a szívem. azaz: a mellkasi fájdalom. Dr. Horváth Erszébet MELLKASI FÁJDALOM. Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás Fáj a szívem azaz: a mellkasi fájdalom Dr. Horváth Erszébet Functionalis Organicus Cardialis Extracardialis Légzőszervi Váz-izom Gastrointestinalis Egyéb Idiopathiás 1 Functionalis -pszichés -izomláz/megerőltetés

Részletesebben

Anticholinerg szerek Atropin. Glükopirrolát. Dr. Dunay Miklós Pál SZIE ÁOTK Sebészet 2012.

Anticholinerg szerek Atropin. Glükopirrolát. Dr. Dunay Miklós Pál SZIE ÁOTK Sebészet 2012. Anesztetikumok ANESZTETIKUMOK Dr. Dunay Miklós Pál SZIE ÁOTK Sebészet 2012. Az ideális anesztetikum Minden fajnál és fajtánál alkalmazható Széles dózistartomány és appl. lehetőségek Gyors hatásbelépés

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

GYÓGYSZER MÉRGEZÉSEK ELŐADÓLŐADÓ DR. R. LEHEL EHEL JÓZSEFÓZSEF 2006.11.16. 1

GYÓGYSZER MÉRGEZÉSEK ELŐADÓLŐADÓ DR. R. LEHEL EHEL JÓZSEFÓZSEF 2006.11.16. 1 GYÓGYSZER MÉRGEZÉSEK ELŐADÓLŐADÓ DR. R. LEHEL EHEL JÓZSEFÓZSEF 2006.11.16. 1 GYÓGYSZERMÉRGEZÉSEK PARACETAMOL SZALICILÁTOK/NSAID KOFFEIN/XANTINSZÁRMAZÉKOK 2006.11.16. 2 PARACETAMOL MÉRGEZÉS 2006.11.16.

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19.

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19. 2013. március 18. Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ea:Gál Lászlóné Az intenzív szakápolók mentálhigiénéje Ea:Gál Lászlóné Folyadék

Részletesebben

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra.

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. 2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca 2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. A kutatócsoportunkban Közép Európában elsőként bevezetett két-foton

Részletesebben

Bemutatkozás.

Bemutatkozás. Bemutatkozás A BNM azért jött létre, hogy olyan minőségi egészségmegőrző és gyógyászati termékek gyártására és fejlesztésére koncentráljon, amelyek jól képviselik a cég szemléletmódját az egészségmegőrzés

Részletesebben

Apnoe. légzési frekvencia percenként szív frekvencia percenként átlag (±2 SD) koraszülöttek 55 ± 16 142 ± 14. újszülöttek 40 ± 8 120 ± 12

Apnoe. légzési frekvencia percenként szív frekvencia percenként átlag (±2 SD) koraszülöttek 55 ± 16 142 ± 14. újszülöttek 40 ± 8 120 ± 12 Apnoe Definíció: meghatározott ideig tartó légzésmegállás. Általában >20 sec. Újszülöttekben periodikus légzés (reguláris légzés minta 3-10 sec időtartamra megszakad. Oszcillációs mintázat) életkor légzési

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában A szomatomotoros szabályozási központok hierarchiája A hierarchikus jelleg az evolúciós adaptáció következménye

Részletesebben

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban 6. Szelektivitási együttható meghatározása 6.1. Bevezetés Az ionszelektív elektródok olyan potenciometriás érzékelők, melyek valamely ion aktivitásának többé-kevésbé szelektív meghatározását teszik lehetővé.

Részletesebben

Hypoxia oxigénhiány. Definíció és alapfogalmak

Hypoxia oxigénhiány. Definíció és alapfogalmak Hypoxia oxigénhiány Rácz Olivér és Dombrovský Péter Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar Šafárik Egyetem, Orvosi Kar hypoxmisk 1 Definíció és alapfogalmak Hypoxia szöveti oxigénhiány Hypoxémia alacsony O

Részletesebben

PROBLÉMAMEGOLDÓ ESETTANULMÁNYOK A NEUROPSZICHIÁTRIA FARMAKOLÓGIÁJÁBÓL

PROBLÉMAMEGOLDÓ ESETTANULMÁNYOK A NEUROPSZICHIÁTRIA FARMAKOLÓGIÁJÁBÓL PROBLÉMAMEGOLDÓ ESETTANULMÁNYOK A NEUROPSZICHIÁTRIA FARMAKOLÓGIÁJÁBÓL PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Dr. Borbély Éva 1 1. Mely pályarendszerekben nincs szerepe a dopaminnak a KIR-ben?

Részletesebben

A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására

A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására OTKA 62707 A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására Zárójelentés A gesztációs diabetes mellitus (GDM) egyike a leggyakoribb terhességi komplikációknak, megfelelő

Részletesebben

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN 75 mg diclofenák-nátrium, 20 mg omeprazol módosított hatóanyag-leadású kemény kapszula PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN Jelentős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatás 1 Savkontroll az omeprazol segítségével

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Antidepresszív szerek a gyakorlatban

Antidepresszív szerek a gyakorlatban Antidepresszív szerek a gyakorlatban Dr. Bagdy György Semmelweis Egyetem, Gyógyszerhatástani Intézet A depresszió kiújulásának valószínűsége a korábbi epizódok számának függvényében Korábbi epizódok száma

Részletesebben

6 mg szumatriptán (8,4 mg szumatriptán-szukcinát formájában) izotóniás oldatban, előretöltött injekciós patronban (0,5 ml).

6 mg szumatriptán (8,4 mg szumatriptán-szukcinát formájában) izotóniás oldatban, előretöltött injekciós patronban (0,5 ml). 1. A GYÓGYSZER NEVE Imigran oldatos injekció + autoinjektor 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 6 mg szumatriptán (8,4 mg szumatriptán-szukcinát formájában) izotóniás oldatban, előretöltött injekciós

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1

SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1 SAV BÁZIS EGYENSÚLY 1 ph- a H ion koncentráció negativ tizes alapú logaritmusa ph= - Log 10 [ H + ] Normál értéke: 7,35-7,45 (H + 35-45 nmol/l) Az élettel kompatibilis: 20-160 nmol/l (ph 6,8-7,7) 2 3 A

Részletesebben

Kémiai reakciók sebessége

Kémiai reakciók sebessége Kémiai reakciók sebessége reakciósebesség (v) = koncentrációváltozás változáshoz szükséges idő A változás nem egyenletes!!!!!!!!!!!!!!!!!! v= ± dc dt a A + b B cc + dd. Melyik reagens koncentrációváltozását

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

C. melléklet. (nemzeti szinten engedélyezett gyógyszerkészítményekre vonatkozó módosítás)

C. melléklet. (nemzeti szinten engedélyezett gyógyszerkészítményekre vonatkozó módosítás) C. melléklet (nemzeti szinten engedélyezett gyógyszerkészítményekre vonatkozó módosítás) I. MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY(EK) FELTÉTELEIT ÉRINTŐ VÁLTOZTATÁSOK INDOKLÁSA

Részletesebben

Az agyhalál megállapítása

Az agyhalál megállapítása Az agyhalál megállapítása Mihály Sándor Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe 2015. SE-ETK Agyhalál, halál Mikor és hogyan

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

ARDS és spontán légzés: biztonságos? Zöllei Éva Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet

ARDS és spontán légzés: biztonságos? Zöllei Éva Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet ARDS és spontán légzés: biztonságos? Zöllei Éva Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Kontrollált gépi lélegeztetés - hagyományosan az akut légzési elégtelenség korai fázisában

Részletesebben

Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor. László Tamás MD

Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor. László Tamás MD Tamás László: Fülben végbemenő folyamatok nagy hangosságú zajok, zenei események tartós behatásakor László Tamás MD A hang, intenzitásától függően előidézhet Adaptációt, élettani jelenség a 70dB és annál

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben